Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Κοιμηθείτε για την... καρδιά σας!



Οι σωστές ώρες ύπνου σύμμαχος της υγείας.

Ούτε πολύ αλλά ούτε και λίγο δε θα πρέπει να κοιμόμαστε προκειμένου να μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων λένε τώρα ειδικοί επιστήμονες μετά από έρευνες που δείχνουν ότι θα πρέπει να κοιμόμαστε 7 με 8 ώρες για να προστατεύσουμε την καρδιά μας.

Αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων έχουν οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο ή περισσότερο από επτά ώρες τη μέρα- συμπεριλαμβανομένου και του μεσημεριανού ύπνου- σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Όπως αναφέρουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια όσοι κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες την ημέρα εμφανίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό, ενώ όσοι κοιμούνται περισσότερες από εννιά ώρες τη μέρα αυξάνουν κατά μιάμιση φορά τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

Επίσης, σύμφωνα με άλλη αμερικανική μελέτη όσοι στερούνται τον ύπνο μέσα στην εβδομάδα θα είναι καλό να κοιμούνται δέκα ώρες το σαββατοκύριακο προκειμένου να αναπληρώσουν τον χαμένο ύπνο τους.


Πηγή: http://www.iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι προκαλεί την οστεοπόρωση;



Το αλκοόλ, το κάπνισμα, αλλά και η ανορεξία μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνισή της
.
Η οστεοπόρωση δεν είναι ασθένεια μόνο των ηλικιωμένων γυναικών καθώς πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι χτυπάει και νεότερες γυναίκες, αφού δεν έχουν αρκετά «γερά» κόκκαλα.

«Η οστεοπόρωση είναι σιωπηλή ασθένεια. Δεν ξέρεις πότε έχει κάνει την εμφάνισή της μέχρι την στιγμή που το άτομο σπάσει κάποιο κόκκαλο», επισημαίνει η ερευνήτρια Erin Le Blanc, που έχει κάνει εκτενή έρευνα για την υγεία και την οστεοπόρωση των γυναικών.

Και ενώ είναι γνωστές οι πιο σημαντικές αιτίες εμφάνισης της ασθένειας, όπως μία διατροφή χωρίς ασβέστιο, η αδράνεια, αλλά και η κληρονομικότητα, υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορεί να σας εκπλήξουν, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η ανορεξία και η βουλιμία μπορούν να προκαλέσουν οστεοπόρωση. Αυτό οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στον υποσιτισμό, στην υπερβολική απώλεια βάρους, στο ανεπαρκές ασβέστιο αλλά και στην σημαντική ελάττωση του οιστρογόνου το οποίο συνδέεται με τα κόκκαλα.

Γνωρίζατε ότι το κάπνισμα, εκτός από την εμφάνιση καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί να συνδεθεί και με τα σπασμένα κόκκαλα; Το κάπνισμα εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο για σπασίματα οστών.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, έπειτα από πολλές έρευνες που έχουν γίνει, έχει συνδεθεί με την εμφάνιση της ασθένειας. Η επίδραση του οινοπνεύματος στις ορμόνες μπορεί να βλάψει τα κόκκαλα, ενώ είναι πιο συχνά τα σπασίματα.

Η ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει συνδεθεί με την οστεοπόρωση, αφού η μερική παράλυση από ένα χτύπημα, για παράδειγμα, μπορεί να βάλει σε κίνδυνο το σώμα σας και τα οστά σας. Ένα σωστό πρόγραμμα άσκησης και διατροφής θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη δύναμη των οστών σας, λένε οι ειδικοί.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν όσοι έχουν διαβήτη και να προστατέψουν τα κόκκαλα, τονίζουν οι ειδικοί, και αυτό γιατί η δομή των οστών τους είναι λίγο πιο πορώδης και είναι ευκολότερο να σπάσουν.

Κάποια τελευταία στοιχεία ερευνών δείχνουν, ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις με στόχο την απώλεια βάρους ή την αφαίρεση του στομαχιού θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στη δυνατότητα απορρόφησης ασβεστίου και βιταμίνης D από τον οργανισμό.

Οι χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Καθηγητές του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, αναφέρουν ότι οι άνθρωποι των οποίων τα νεφρά δεν λειτουργούν καλά διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο με τα οστά τους, λόγω της χαμηλής μάζας τους.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να κινδυνεύετε από την οστεοπόρωση, αμέσως απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Εάν σας πει ότι διατρέχετε τέτοιο κίνδυνο, αυτό που πρέπει να κάνετε πρώτα, είναι να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με ασβέστιο και βιταμίνη D, και να συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα τη γυμναστική.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ολική άλεση πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία μας



Προσοχή στην επιλογή των προϊόντων.

Τα προϊόντα ολικής άλεσης κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στο χώρο της βιομηχανίας τροφίμων, καθώς αποτελούν σπουδαίες πηγές ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών ενώ η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί σε αρκετές επιστημονικές μελέτες με σημαντικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

Το μυστικό της ολικής άλεσης έγκειται στον τρόπο επεξεργασίας των σπόρων των σιτηρών. Αποδεδειγμένα, τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν μεγαλύτερο εύρος θρεπτικών συστατικών όπως οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, διάφορα ανόργανα στοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, καθώς και διάφορα φυτοθρεπτικά συστατικά που εμφανίζουν έντονη προστατευτική δράση για τον οργανισμό.

Τα σιτηρά αποτελούν πλέον από τις βασικότερες πηγές υδατανθράκων και φυτικών ινών στη διατροφή των Ευρωπαίων. Και ενώ μέχρι πριν αρκετά χρόνια το σύνηθες ήταν η παραγωγή τέτοιων τροφίμων να προκύπτει από εξευγενισμένα άλευρα (που παράγονταν από το εσωτερικό μόνο μέρος του σπόρου), πλέον, ο ολοένα αυξανόμενος όγκος επιστημονικών δεδομένων, που αναδεικνύει τα οφέλη υγείας της κατανάλωσης τροφίμων ολικής άλεσης, έχει οδηγήσει τη βιομηχανία τροφίμων προς την παραγωγή ανάλογων προϊόντων.

Τα ποιοτικά και γνήσια προϊόντα ολικής άλεσης δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, αποτελούν μία γευστική και παράλληλα θρεπτική επιλογή με το ποσοστό της ολικής άλεσης να αγγίζει και να ξεπερνά το 20%.

Η καθημερινή κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πρωινό γεύμα, συμβάλλει στη:
• σωστή λειτουργία του οργανισμού και ιδιαίτερα του γαστρεντερικού συστήματος
• διατήρηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου
• μείωση της υπερφαγίας, λόγω του αισθήματος κορεσμού που προκαλούν το οποίο σε κρατάει μέχρι το επόμενο γεύμα και
• Απόκτηση ενός υγιούς σωματικού βάρους

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οφείλουμε να επιδείξουμε την δέουσα προσοχή κατά την επιλογή των κατάλληλων προϊόντων ολικής άλεσης. Υπάρχουν, για παράδειγμα, ορισμένες μπάρες δημητριακών, οι οποίες, αναφέρουν εντελώς τυπικά την ολική άλεση στα συστατικά τους και ουσιαστικά το προϊόν δεν είναι ολικής άλεσης.

Οι συγκεκριμένες μπάρες, που έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά τον τελευταίο καιρό, αποτελούν ουσιαστικά μεταμφιεσμένα μπισκότα που σαν κάθε σνακ απλά και μόνο κόβουν την πείνα, ενώ παράλληλα επιβαρύνουν τον καταναλωτή με περιττές θερμίδες, λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα άρρωστα παιδιά εγκαταλείπονται



Πυρά γιατρών κατά του υπουργού Υγείας.

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής Λοβέρδου εξαπέλυσε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος σχετικά με την παιδιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα οι γονείς των παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη για το θέμα της παιδο-καρδιοχειρουργικής κλινικής του Παίδων «Αγία Σοφία», που έχει βάλει λουκέτο το τελευταίο διάστημα με εντολή του υπουργού Υγείας.

Η υπόθεση του «Αγία Σοφία» είχε προκαλέσει σάλο στο πανελλήνιο αφού με απόφαση του υπουργείου ανεστάλη η λειτουργία της καθώς όπως είχε δηλώσει ο κ. Λοβέρδος, οι γιατροί είχαν συνεχείς διαμάχες οι οποίες μεταφέρονταν και μέσα στο χειρουργείο με αποτέλεσμα τα παιδιά να ξυπνούν από τη νάρκωση, χωρίς να έχουν χειρουργηθεί.

Από την πλευρά τους οι γονείς διαψεύδουν τις καταγγελίες και κάνουν λόγο για «προμελετημένο σχέδιο» που είχε ως στόχο το κλείσιμο της κλινικής η οποία ήδη είχε υποβαθμιστεί σε σημαντικό βαθμό λόγω έλλειψης προσωπικού, αναφέρει το iatropedia.gr.

Η εκπρόσωπος των γονέων Χρυσάνθη Κοκολάκη ανάφερε στη συνέντευξη τύπου των νοσοκομειακών γιατρών ότι οι γονείς των παιδιών δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν στην Ένορκη Διοικητική Εξέταση που πραγματοποιεί το υπουργείο Υγείας και τόνισε ότι είναι στη διάθεση του κ. Λοβέρδου ο οποίος, όπως η ίδια υπογράμμισε, είναι πλήρως παραπληροφορημένος για το θέμα.

Αίσθηση προκάλεσαν όμως οι δηλώσεις της κ. Κοκκολάκη σχετικά με παιδί που έχασε τη ζωή του στο σπίτι του ενώ βρισκόταν στη λίστα αναμονής του «Αγ. Σοφία» για να χειρουργηθεί, καθώς και η καταγγελία για «δια μαγείας εξαφάνιση» του ονόματος ενός παιδιού από τη λίστα του Ωνασείου όπου παραπέμπονται πλέον τα παιδο-καρδιοχειρουργικά περιστατικά.

Από την πλευρά του ο Γεώργιος Καλαβρουζιώτης -ένας εκ των δύο γιατρών που κατηγορούνται- κατήγγειλε ότι ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος είχε πει στον ίδιο ότι «οι τρεις παιδοκαρδιοχειρουργικές κλινικές που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι πολλές, θέλουμε λιγότερες». Ο κ. Καλαβρουζιώτης υπογράμμισε ακόμη ότι εσκεμμένα οδηγήθηκε η κλινική σε μαρασμό (με μείωση του προσωπικού κατά 50%) με σκοπό να κλείσει, αλλά στη συνέχεια υπήρξε αναδίπλωση εξαιτίας των αντιδράσεων των γονέων.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας ανέφερε ότι στοχοποιούνται τα νοσοκομεία Παίδων και τα παιδιατρικά τμήματα των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας.

Εκτός από το γνωστό θέμα που έχει προκύψει με το «Αγία Σοφία», ο κ. Βαρνάβας ανέφερε ότι «κραυγή αγωνίας» απευθύνουν και οι γιατροί της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας που απειλείται με λουκέτο λόγω υποστελέχωσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν γεύμα σε σχολεία των Χανίων



Στόχος να βοηθηθούν οι μαθητές με οικονομικά προβλήματα.

Την πρωτοβουλία να παρέχεται ένα δωρεάν γεύμα σε όλα τα παιδιά των σχολείων των Χανίων ανέλαβε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων.

«Το γεύμα αυτό, που οφείλουν να δίνουν στους μαθητές είτε η πολιτεία, είτε οι κατά τόπους δήμοι, θα πρέπει να αποτελείται από τοπικά προϊόντα» είπε στο flashnews.gr ο πρόεδρος του συλλόγου Φώτης Ποντικάκης.

Με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάποιες οικογένειες, οι οποίες δεν μπορούν να δώσουν χρήματα στα παιδιά τους για κολατσιό στο σχολειό. Παράλληλα θα βοηθηθούν και οι αγρότες του νομού, καθώς τα τοπικά προϊόντα θα μπορούσαν να καταναλώνονται με αυτό τον τρόπο.

«Θα πρέπει και η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν μπορεί να φέρνει μόνο μνημόνια και συνεχείς περικοπές στις δαπάνες για την παιδεία και στους μισθούς των εργαζόμενων και να έχουμε φθάσει στο σημείο να λιποθυμούν μαθητές μέσα στις τάξεις» λέει ο κ. Ποντικάκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονική διασύνδεση του ΟΑΕΔ με τους ΟΤΑ



Τι αναφέρει σε έγγραφό του ο Γ. Κουτρουμάνης.

Στην κατεύθυνση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης με τους ΟΤΑ κινείται ο ΟΑΕΔ, όπως αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Όπως ειδικότερα αναφέρει ο κ. Κουτρουμάνης, η διασύνδεση με το κεντρικό πληροφορικό σύστημα του ΟΑΕΔ, θα γίνει μέσω του θεσμού του «Ηλεκτρονικού Ανταποκριτή», με έμφαση στις νησιωτικές και άλλες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ώστε να μην χρειάζεται να επιβαρύνονται οι πολίτες με άσκοπες μετακινήσεις. Αν η ανταπόκριση των ΟΤΑ είναι ικανοποιητική, αναφέρει ο κ. Κουτρουμάνης, θα δημιουργηθούν επιπλέον σημεία εξυπηρέτησης του πολίτη για μια σειρά διαδικασίες που αφορούν τον Οργανισμό.

Η έναρξη της διασύνδεσης ξεκινά πιλοτικά από την Αλόννησο και τη Σκιάθο, σημειώνει επιπλέον ο υπουργός και προσθέτει ότι σήμερα μια σειρά από διαδικασίες μπορούν να γίνουν μέσω ίντερνετ όπως, για παράδειγμα, ο έλεγχος και η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων. Ο υπουργός αναφέρει περαιτέρω ότι στις τοπικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ δεν υπάρχει πλέον "ταμείο" και όλες οι εκταμιεύσεις και πληρωμές γίνονται ηλεκτρονικά αποκλειστικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο γίνονται και όλες οι αιτήσεις για συμμετοχή σε προγράμματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Το χουζούρι είναι υπόθεση... γονιδίων!



Έρευνα δίνει «αέρα» στους λάτρεις του ύπνου.

Όσοι αγαπούν το χουζούρι έχουν μια δικαιολογία τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους άλλους για να μην σηκώνονται από το κρεβάτι. Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Molecular Psychiatry», το χουζούρι οφείλεται, τουλάχιστον σε ένα βαθμό στα γονίδια.

Ειδικοί που μελέτησαν περισσότερους από 10.000 ανθρώπους στην Ευρώπη, ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν το γονίδιο ABCC9 χρειάζονταν περίπου 30 λεπτά περισσότερο ύπνο κάθε νύχτα σε σχέση με όσους δεν φέρουν το γονίδιο.

Η έρευνα, αναφέρει ότι το γονίδιο φέρουν 1 στους 5 Ευρωπαίους. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εύρημα μπορεί να εξηγήσει τη συμπεριφορά ύπνου. Οι ερευνητές εμφανίστηκαν αισιόδοξοι καθώς το εύρημα αυτό ανοίγει μια νέα γραμμή έρευνας στις έρευνες ύπνου και ελπίζουν ότι η μελλοντική έρευνα θα καθορίσει πώς ακριβώς η ποικιλομορφία του γονιδίου ρυθμίζει την ποσότητα του ύπνου.

Μια τάση να κοιμάται κάποιος λιγότερο ή περισσότερο συχνά υπάρχει στις οικογένειες παρά το γεγονός ότι η ποσότητα ύπνου που χρειάζονται οι άνθρωποι μπορεί να επηρεαστεί από την ηλικία, το υψόμετρο, την εποχή του έτους και τους κιρκαδιανούς ρυθμούς.


Διαβάστε περισσότερα...

Γραφείο ψυχολογικής υποστήριξης από τη Μητρόπολη



Σε λειτουργία από την επόμενη εβδομάδα.

Γραφείο ψυχολογικής στήριξης για ανθρώπους πρόκειται να λειτουργήσει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος για ανθρώπους όπως άνεργοι, ανασφάλιστοι, αναξιοπαθούντες και μετανάστες.

Το Γραφείο θα λειτουργήσει στα πλαίσια του Συμβουλευτικού Σταθμού Υποστήριξης Πολιτών, που δημιουργήθηκε από την Τοπική Εκκλησία τον περασμένο Μάρτιο, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Ιγνατίου, με σκοπό την δωρεάν παροχή συμβουλών σε πολίτες που αδυνατούν να επιλύσουν προσωπικά τους προβλήματα είτε διότι δεν γνωρίζουν είτε επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν κάπου οργανωμένα.

Το γραφείο θα ξεκινήσει να λειτουργεί από την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011 και θα στελεχώνεται με εθελοντές ψυχολόγους.



Διαβάστε περισσότερα...

Προς απαγόρευση το ηλεκτρονικό τσιγάρο



ΕΟΦ: Θεωρούνται φάρμακα τα χημικά σκευάσματα με νικοτίνη.

Την αύξηση κατά 20% της τιμής των τσιγάρων, και ακόμα περισσότερο του καπνού, καθώς και την απαγόρευση πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων ετοιμάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να αυξηθούν τα έσοδα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Αντώνη Δημόπουλου, η πολιτεία προωθεί την αύξηση κατά 20% της τιμής των τσιγάρων που πωλούνται στα περίπτερα, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η τιμή του καπνού για «στριφτά» καθώς όλο και περισσότεροι καπνιστές στρέφονται προς αυτή τη λύση λόγω της υψηλής τιμής των τσιγάρων.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Δημόπουλος στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας θα μπουν και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να απαγορεύσει την πώλησή τους αφού τα χημικά σκευάσματα με νικοτίνη θεωρούνται φάρμακο!


Διαβάστε περισσότερα...

Συναινετικά διαζύγια στο Ληξιαρχείο



Απλούστευση της διαδικασίας προβλέπει ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μία ιδιαίτερα πρωτοποριακή και σημαντική ρύθμιση για την έκδοση των συναινετικών διαζυγίων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Μετά την ψήφιση του ν/σ, τα συναινετικά διαζύγια- εκκρεμούν στο Πρωτοδικείο περίπου 4.000 αιτήσεις- θα μπορούν να εκδίδονται στο Ληξιαρχείο με ένα απλό ιδιωτικό συμφωνητικό, υπογεγραμμένο από τους πρώην συζύγους, τους πληρεξούσιους δικηγόρος τους και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ανάσα» για τους δανειολήπτες η μείωση των επιτοκίων



Ποιο είναι το μηνιαίο όφελος.

Ανάσα για χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν λάβει δάνεια, αποτελεί η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 1%, από 1,25%.

Μπορεί οι τράπεζες να μην περνούν αμέσως τη μείωση, ειδικά στα νέα δάνεια, ωστόσο όσοι είχαν πάρει δάνειο συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ, θα διαπιστώσουν ότι θα πληρώνουν μικρότερη δόση.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των επιτοκίων βοηθά δανειολήπτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα δάνεια των οποίων συνδέονται με το βασικό επιτόκιο του ευρώ, αλλά και με τα διατραπεζικά επιτόκια euribor.

Για παράδειγμα, σε ένα δάνειο 100.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών, εάν το επιτόκιο μειωθεί από το 4,5% στο 4,25%, το κέρδος είναι πάνω από 13 ευρώ το μήνα καθώς η δόση θα μειωθεί από 639 ευρώ σε 625 ευρώ.

Σε περίπτωση που το στεγαστικό είναι 300.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια και επιτόκιο 4% που μειώνεται σε 3,75%, τότε το κέρδος είναι μεγαλύτερο. Συγκεκριμένα το μηνιαίο όφελος είναι 40 ευρώ το μήνα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποια είναι τα χρώματα της επιτυχίας;



Ο χρωματικός τροχός της Logitech εξηγεί τι συμβολίζει η κάθε απόχρωση.

Τι συμβολίζει κάθε χρώμα; Τι απόχρωσης ρούχα είναι καλύτερο να φορέσουμε σε κάθε περίσταση; Η ομάδα της Logitech που σχεδίασε την πολύχρωμη συλλογή περιφερειακών «Colour Collection», σε συνεργασία με την Karen Haller, ειδικό στο χώρο της ψυχολογίας χρωμάτων, προσπάθησαν να κατανοήσουν το νόημα που βρίσκεται πίσω από κάθε χρώμα.

Δημιούργησαν έτσι ένα χρωματικό τροχό όπου εξηγείται τόσο η αίσθηση που αποπνέει το κάθε χρώμα όσο και η πιθανή ερμηνεία για τον άνθρωπο που το επιλέγει. Η συλλογή «Colour Collection» της Logitech περιλαμβάνει περιφερειακά για υπολογιστές σε πλήθος χρωμάτων και διακοσμημένα με χειροποίητα σχέδια, ώστε ο χρήστης να μπορεί να δώσει την προσωπική του νότα και στον ψηφιακό κόσμο!

Η ομάδα του σχεδιασμού της «Colour Collection» δούλεψε σε συνεργασία με την Karen Haller ώστε να καταλάβει πόσο σημαντικά είναι τα χρώματα στη ζωή μας, αλλά και το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προς όφελος μας τις διάφορες αποχρώσεις, είτε όταν για παράδειγμα πηγαίνουμε για συνέντευξη για κάποια δουλειά, είτε στο πρώτο ραντεβού. Για όλες αυτές τις περιστάσεις, η Karen Haller μπορεί να μας καθοδηγήσει στα μυστικά και στους άγνωστους κανόνες των χρωμάτων, βοηθώντας μας να διαλέξουμε το ιδανικό ρούχο για κάθε περίπτωση.

Η επιλογή του χρώματος για κάθε εμφάνιση συχνά παραμελείται, γιατί δεν κατανοούμε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένα συγκεκριμένο χρώμα στους γύρω μας. Αν όμως αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να σκεφθούμε την χρωματική επιλογή μας, μπορούμε να κάνουμε πραγματικά τη διαφορά, και στο πως εμείς θα αισθανόμαστε, αλλά και στο πως θα αισθάνονται οι άλλοι για εμάς. Όπως εξηγεί η Karen «φορώντας το σωστό συνδυασμό χρωμάτων μπορεί να πετύχετε μια δραματική αλλαγή στην γνώμη όσων σας κοιτούν και επικοινωνούν μαζί σας. Τα χρώματα μπορεί να διεγείρουν, να ενεργοποιήσουν, να ενθουσιάσουν ακόμη τους συνομιλητές σας, αλλά το ίδιο έντονα μπορεί να φοβίσουν, να κλονίσουν και να φανούν απρόσιτα».

Ο χρωματικός τροχός, που ακολουθεί, σχεδιάστηκε από την ομάδα της «Colour Collection» της Logitech, αξιοποιώντας τα «μυστικά» της Karen Haller. Ο τροχός, μας δίνει βήμα-βήμα οδηγίες για το τι χρώματα να φορέσουμε ανάλογα την περίσταση. Για παράδειγμα το μαύρο μπορεί να μας εμφανίσει κομψούς, εκλεπτυσμένους και θελκτικούς. Από την άλλη μπορεί να μας κάνει ελαφρά απρόσιτους, κάτι δηλαδή που δεν θα θέλαμε να μας χαρακτηρίσει την πρώτη μέρα σε ένα εργασιακό χώρο ή σε ένα χώρο σπουδών. Από την άλλη, το ροζ μας δίνει μια αύρα φροντίδας και θέρμης, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να ερμηνευθεί πως έχουμε συναισθηματικές ανάγκες. Άρα δεν είναι ότι καλύτερο για ένα πρώτο ραντεβού.


Η ερμηνεία των χρωμάτων σύμφωνα με την Karen Haller:


Τα τελευταία μοντέλα περιφερειακών της συλλογής «Colour Collection» της Logitech έχουν λαμπερά, έντονα χρώματα και πολυεπίπεδα σχέδια, που εύκολα θα δώσουν την προσωπική σας νότα στον ψηφιακό σας κόσμο, φέρνοντας το χρώμα σε κάθε εκδήλωση της ζωής σας.

«Η επιλογή χρωμάτων δεν είναι κάτι που περιορίζεται στα ρούχα που φοράμε. Αντίθετα πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε το χρώμα στη ζωή μας με κάθε αξεσουάρ που βάζουμε επάνω μας, από μια τσάντα, ένα μαντήλι έως και τα παπούτσια μας! Και φυσικά, ακόμη και τα καθημερινής χρήσης αντικείμενα, όπως ένα ποντίκι για το laptop ή μια webcam μπορούν να συνεισφέρουν μια πινελιά χρώματος σε κάθε στιγμή» εξηγεί η Karen.

Η συλλογή «Colour Collection» προσφέρει κομψά περιφερειακά σε έντονα χρώματα και χειροποίητα σχέδια, και είναι ήδη διαθέσιμη στο site logitech.com.


Διαβάστε περισσότερα...

Παρεμβάσεις για την επιδότηση ενοικίου



Σε οικονομικό αδιέξοδο ο ΟΕΚ.

Προβλήματα διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη στις αποφάσεις του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), στο θέμα της επιδότησης ενοικίου, μετά τη διακοπή των στεγαστικών προγραμμάτων του από το 2010, λόγω του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο περιήλθε.

Όπως αναφέρει η Ανεξάρτητη Αρχή σε πόρισμά της, η διοίκηση του οργανισμού δεσμεύτηκε να ανασχεδιάσει όλη την πολιτική στεγαστικής συνδρομής με στόχο να αξιοποιήσει καλύτερα τους διαθέσιμους πόρους και ειδικότερα να αναμορφώσει και να εξορθολογίσει τα προγράμματα και να επεξεργαστεί νέα αντικειμενικά κριτήρια.

Ωστόσο, ο Συνήγορος του Πολίτη, αφού διερεύνησε διαδικασίες που αφορούν την επιδότηση ενοικίου και διαπίστωσε ότι έμπαιναν σοβαρά εμπόδια στους ενδιαφερόμενους, επισήμανε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η διοίκηση δεν θα πρέπει να έρχονται σε αντίθεση με τον κύριο σκοπό της λειτουργίας της.

Η ανεξάρτητη αρχή σημειώνει δε ότι «ο ΟΕΚ είναι ο βασικός φορέας κοινωνικής κατοικίας στην Ελλάδα και αποτελεί το κύριο όργανο άσκησης κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής. Για το λόγο αυτό θα πρέπει η διοίκηση να επανεξετάσει τις αποφάσεις της, πριν ανακοινώσει το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου του 2012, και να διασφαλίσει την πρόσβαση στη στεγαστική βοήθεια, ιδιαίτερα σε εκείνους που την έχουν περισσότερο ανάγκη, χωρίς περίπλοκες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις».



Διαβάστε περισσότερα...

Οι μαθητές ενώνουν τη φωνή τους κατά του ρατσισμού



Ρεκόρ συμμετοχών σε διαγωνισμό κατά της ξενοφοβίας.

Πάνω από 200 επιλεγμένα έργα μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απ’ όλη την Ελλάδα προκρίθηκαν στον φετινό 17ο μαθητικό διαγωνισμό για τους πρόσφυγες με θέμα: «Ρατσισμός και ξενοφοβία. Επικίνδυνα φαινόμενα για μία χώρα».

Τον διαγωνισμό, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών των τελευταίων ετών, με μεγάλη ανταπόκριση μαθητών από την περιφέρεια, διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων.

Σαράντα-τρεις μαθητές και μαθήτριες από διάφορες περιοχές της χώρας διακρίθηκαν για τις εκθέσεις, τις ζωγραφιές, τα άρθρα και τις συνεντεύξεις τους.

Παράλληλα, συμμετείχαν 39 ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής οι οποίοι αφηγήθηκαν την προσωπική τους ιστορία μέσα από εκθέσεις, ζωγραφιές, αφίσες και χειροτεχνίες.

Οι διακριθέντες μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2012 με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.


Διαβάστε περισσότερα...

Παιχνίδια για τα παιδιά



Πρωτοβουλία της αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης.

Πρόσκληση σε όλα τα καταστήματα λιανικής και χονδρικής πώλησης παιχνιδιών της Θεσσαλονίκης απευθύνει η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης προκειμένου να συγκεντρώσει παιχνίδια, καινούρια και μεταχειρισμένα, τα οποία θα μοιραστούν σε παιδιά ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη δράση και να συνεισφέρουν σε παιχνίδια μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2313 319501, στον αριθμό φαξ 2313 319752 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση tzitzikostas.apostolos@gmail.com.

«Σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ελληνική κοινωνία οφείλουμε όλοι μας να μεριμνήσουμε για τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται και ιδιαίτερα για τα παιδιά που έχουν ανάγκη από αγάπη και ειλικρινές ενδιαφέρον», αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας αναφορικά με την εκδήλωση με τίτλο «Χριστούγεννα για όλους».


Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή



Ολοκληρώνεται αύριο η κινητοποίηση.

Συνεχίζει και σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή την τριήμερη απεργία η οποία ολοκληρώνεται αύριο. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, «πάνω από σαράντα Κέντρα Εκπαίδευσης/Στήριξης/Αποκατάστασης ΑμεΑ που εδώ και δεκαετίες αναπληρώνουν τις κρατικές ελλείψεις με υποδειγματικό τρόπο, τα δύο τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα βιωσιμότητας».

Σήμερα απειλούνται με κλείσιμο καθώς τα τελευταία χρήματα που έφτασαν από την κρατική και περικομμένη κατά 50% επιχορήγηση ήταν τον Ιούνιο του 2011 και από τότε, όπως λένε οι εργαζόμενοι, έχουν αποκλειστεί από κάθε άλλη χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του έτους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι θα πάρουν δώρο Χριστουγέννων



Πώς υπολογίζεται και πότε καταβάλλεται.

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούνται να λάβουν δώρο τα Χριστούγεννα.

Ολόκληρο το δώρο, δικαιούνται οι εργαζόμενοι, που η σχέση εργασίας τους στον ίδιο εργοδότη, είχε διάρκεια χωρίς διακοπή, από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Για τον υπολογισμό, λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Όσοι αμείβονται με μισθό, λαμβάνουν δώρο ίσο με το μισθό ενός μήνα και όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο λαμβάνουν ως δώρο 25 ημερομίσθια.

Για τους εργαζόμενους για τους οποίους, η σχέση με τον εργοδότη διήρκεσε, για οποιοδήποτε λόγο, λιγότερο χρονικό διάστημα, το δώρο είναι ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης. Σε αυτή τη περίπτωση, το δώρο υπολογίζεται ως τα 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες.

Το δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται υποχρεωτικά μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, ενώ δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος παρά μόνο σε χρήμα.

Στο χρονικό διάστημα που προσμετρείται για την καταβολή του δώρου συνυπολογίζονται οι μέρες της κανονικής άδειας, της άδειας τοκετού, σπουδών και λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει σχετική γνωμάτευση από τον ασφαλιστικό φορέα. Δεν υπολογίζονται, οι ημέρες άδειας άνευ αποδοχών και οι συνδικαλιστικές άδειες.



Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις για το νέο Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας



Διευκρινίσεις για το νέο Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ) δίνει το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα.


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο νέος ΚΕΒΑ καταρτίστηκε από επιτροπή ιατρών υψηλού κύρους με βάση τις πιο σύγχρονες ιατρικές απόψεις καθώς αναγνωρίσθηκαν από όλους και από την ΕΣΑμεΑ, η ανάγκη επικαιροποίησης του παλαιού ΚΕΒΑ που ίσχυε από το 1993. Τα ποσοστά του νέου ΚΕΒΑ αφορούν αποκλειστικά σε ιατρική πιστοποίηση της αναπηρίας. Σε μερικά νοσήματα υπάρχει η ανάγκη εναρμόνισης με την τρέχουσα νομοθεσία απονομής των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων, όπως είχε συμφωνηθεί από την αρχή με την ΕΣΑμεΑ. Την εβδομάδα που πέρασε έγιναν και οι απαραίτητες συναντήσεις με τις επιμέρους Ομοσπονδίες, παρουσία εκπροσώπου της ΕΣΑμεΑ και την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιστημονική επιτροπή προκειμένου να προχωρήσει στις αναγκαίες προσαρμογές. Οι προσαρμογές αυτές θα έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν απόλυτα τα δικαιώματα ατόμων με βαριές αναπηρίες όπως μεταμοσχευμένων, νεφροπαθών, ατόμων με μεσογειακή ανεμία κλπ.


Διαβάστε περισσότερα...

«Χείρα βοηθείας» στους οικονομικά ασθενέστερους



Ευνοϊκές ρυθμίσεις για ανέργους,πολύτεκνους και ΑμεΑ.

Πακέτο έξι μέτρων για την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, με αιχμή του δόρατος την υποστήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και τις τράπεζες περιλαμβάνει:

- Τη συνέχιση και ενίσχυση της υποστήριξης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

- Την αναστολή των πλειστηριασμών για ένα χρόνο τουλάχιστον.

- Την εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους ανέργους καθώς και τους εργαζόμενους, που δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων που προβλέπονται από τα ταμεία.

- Την παροχή κάθε δυνατής στήριξης και φροντίδας στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους. Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε «ότι κανένας πραγματικά ανάπηρος και πολύ περισσότερο, κανένας βαριά ανάπηρος δεν πρόκειται να απολέσει τα δικαιώματα του, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται τις ημέρες αυτές».

- Με την ενίσχυση και διεύρυνση όλων των προνοιακών δομών και προγραμμάτων, όπως το "Βοήθεια στο Σπίτι", τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Αναπήρων για τα οποία εξασφαλίζουμε τους πόρους για τη βιώσιμη ανάπτυξη τους.

- Την ενεργοποίηση του νεοσύστατου λογαριασμού ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στους οποίους θα περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι με τα γνωστά μπλοκάκια που δεν είχαν μέχρι σήμερα ασφάλεια για τον κίνδυνο της ανεργίας.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για το θέμα και έχει ζητήσει όλες τις επιμέρους ρυθμίσεις και διευκολύνσεις που κάνουν οι τράπεζες ώστε μετά από διαβούλευση και μελέτη να διαμορφωθεί νέο νομικό πλαίσιο το οποίο θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Έχασε 15 λίτρα αίμα κατά τη διάρκεια της καισαρικής



Η νεαρή μητέρα επέζησε και πλέον καλεί τους πάντες να γίνουν αιμοδότες.

Η Fiona Christie την ημέρα που έφερε στον κόσμο την κόρη της κινδύνεψε να χάσει η ίδια τη ζωή της. Υπέστη σοβαρή αιμορραγία, εξαιτίας της οποίας έχασε… τρεις φορές την ποσότητα του αίματος στο σώμα της. Τώρα θεωρεί «θαύμα» το ότι βρίσκεται στη ζωή.

Η 34χρονη γυναίκα από το Εδιμβούργο χρειάστηκε το αίμα 88 αιμοδοτών κατά τη διάρκεια του τοκετού. Έχασε 15 λίτρα αίματος κατά τη διάρκεια της καισαρικής στην οποία υποβλήθηκε το Νοέμβρη του 2009 για να γεννήσει την κόρη της, Rosa.

Οι γιατροί κατάφεραν να σταματήσουν την αιμορραγία επτά ώρες μετά, αλλά δεν ήταν σίγουροι αν η νεαρή μητέρα θα τα κατάφερνε και είπαν στην οικογένειά της να προετοιμαστεί για το χειρότερο!

«Το ότι ζω είναι ένα θαύμα. Ο γιατρός μου μού είπε ότι έπαθα τη χειρότερη «μορφή αιμορραγίας» που μπορούσα να πάθω κατά τη διάρκεια της γέννας και πως είχε να αντιμετωπίσει τέτοιο περιστατικό πολλά χρόνια» είπε η ίδια.

«Πήρα αίμα, παγωμένο πλάσμα και αιμοπετάλια από 88 αιμοδότες» πρόσθεσε.

Τελικά τα κατάφερε. Την επόμενη μέρα άνοιξε τα μάτια της έχοντας αναρρώσει πλήρως.

Αυτή της η εμπειρία της έχει αλλάξει τη ζωή και η ίδια πλέον είναι τακτική αιμοδότρια.

«Χωρίς αυτούς τους ανθρώπους η Rosa θα μεγάλωνε χωρίς τη μαμά της. Εκείνοι μπορεί να μη θυμούνται τι έκαναν, αλλά εγώ και η οικογένειά μου δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ» τόνισε η Fiona.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαστογραφία σε οκτώ δευτερόλεπτα!



Με τη βοήθεια τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των ναρκών.

Μια επαναστατική μέθοδο εξέτασης που θα ανιχνεύει τους καρκινικούς όγκους στο στήθος σε μόλις οκτώ δευτερόλεπτα, ανέπτυξαν Βρετανοί ερευνητές, με τη βοήθεια της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των ναρκών.

Επιστήμονες της εταιρίας Micrima, σε συνεργασία με ερευνητές του πανεπιστημίου Μπρίστολ, έφτιαξαν ένα νέο μηχάνημα που φαίνεται ότι θα αντικαταστήσει την κλασική μαστογραφία και δεν θα χρησιμοποιεί ακτίνες-Χ, αλλά ραδιοκύματα. Μάλιστα, σε αντίθεση με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, η νέα μέθοδος διάγνωσης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γυναίκες κάθε ηλικίας, σημειώνοντας ένα σημαντικό βήμα στην πρόληψη για τον καρκίνο του στήθους.

Σε αντίθεση με τη μαστογραφία, η νέα εξέταση δεν χρησιμοποιεί ακτίνες Χ και είναι απολύτως ανώδυνη. Μέχρι στιγμής το μηχάνημα έχει δοκιμαστεί σε 200 γυναίκες σε νοσοκομεία της Βρετανίας, εντοπίζοντας το 80% των όγκων, ποσοστό που σημειώνεται και με τις κλασικές εξετάσεις.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, το μηχάνημα θα αρχίσει να χρησιμοποιείται σε τρία χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση πάει χέρι-χέρι με την κατάθλιψη



Η κρίση επηρεάζει όλες τις ηλικίες.

«Το παιδί µου το φέρνει πολύ βαριά που είναι άνεργος. Εχει σπουδάσει Κοινωνιολογία και εδώ και µήνες προσπαθεί να βρει δουλειά αλλά µάταια. Εχει κλειστεί στον εαυτό του και δεν µιλάει σε κανέναν. Δεν θέλει να έχει προσωπική ζωή, σχεδόν δεν βγαίνει από το σπίτι. Τι να κάνει κιόλας χωρίς λεφτά; Φοβάµαι µήπως βάζει µε το µυαλό του άσχηµες σκέψεις». Το ιδιότυπο SOS εκπέµπεται από µητέρα που καλεί στην τηλεφωνική γραµµή του Ερευνητικού Πανεπιστηµιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (στον αριθµό 1034) για τον 26χρονο γιο της.

Όπως γράφει σήμερα το «Βήμα της Κυριακής», η απόγνωση έρχεται να προστεθεί στα οικονοµικά και κοινωνικά προβλήµατα, η αίσθηση του σηµερινού αδιεξόδου πνίγει την όποια ελπίδα για το µέλλον. Τα στοιχεία αποτυπώνουν µια πραγµατικότητα ζοφερή: έρευνα του ΕΠΙΨΥ ως προς τις κλήσεις στην τηλεφωνική γραµµή για την κατάθλιψη – στην οποία συγκρίνεται το πρώτο εξάµηνο του 2010 µε αυτό του 2011 – διαπιστώνει εντυπωσιακή έξαρση αρνητικών συµπτωµάτων. Οι Ελληνες που τηλεφωνούν για βοήθεια διακατέχονται από «πεσµένη διάθεση - λύπη» (79,6%), καθώς και από έλλειψη ενδιαφέροντος για τις καθηµερινές δραστηριότητές τους (45,3%), στερούνται δύναµης και ενέργειας (41,2%), δυσκολεύονται να χαλαρώσουν (40,4%), ακόµη και να κοιµηθούν οµαλά (29,6%). Τα ποσοστά χτυπούν κόκκινο στις κλίµακες κατάθλιψης υποδηλώνοντας σοβαρές διαταραχές, οι οποίες ενίοτε αποκτούν σάρκα και οστά µέσα από ψυχοσωµατικά συµπτώµατα – αυξηµένα κατά 52,1% σε σχέση µε πέρυσι!

Οι τηλεφωνικές κλήσεις στο ΕΠΙΨΥ δεν µαγνητοφωνούνται. Οι συνοµιλίες είναι απόρρητες και εµπιστευτικές. Οι ανθρώπινες ιστορίες που βγαίνουν στην επιφάνεια είναι αποτέλεσµα της εκ των υστέρων καταγραφής που γίνεται από τους κλινικούς ψυχολόγους - συνοµιλητές των αιτούντων βοήθεια και τους ψυχιάτρους που εποπτεύουν την όλη διαδικασία στο πλαίσιο αξιολόγησης της γραµµής. Είναι όµως ικανές να σκιαγραφήσουν µέσα από προσωπικές πτυχές τη γενικευµένη αγωνία για το αύριο.

«Τα στοιχεία της γραµµής βοήθειας για την κατάθλιψη εµφανίζουν την ψυχολογική επιβάρυνση από την οικονοµική κρίση να πλήττει κυρίως την κατ’ εξοχήν παραγωγική ηλικιακή οµάδα (36-50 ετών), άτοµα δηλαδή που κατά κανόνα έχουν να αντιµετωπίσουν πολλαπλές υποχρεώσεις, οικογενειακές και άλλες» τονίζει η κυρία Μαρίνα ΟικονόµουΛαλιώτη , επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής, η οποία και έχει την επιστηµονική ευθύνη της γραµµής του ΕΠΙΨΥ. «Ωστόσο, και τα άτοµα νεότερης ηλικίας (21-35 ετών) συχνά αναφέρουν έντονο άγχος για την έλλειψη επαγγελµατικών προοπτικών αλλά και τους όρους που προδιαγράφουν το εργασιακό µέλλον τους». Σε πολλές περιπτώσεις η οικονοµική επισφάλεια φαίνεται να σχετίζεται µε την εκδήλωση ή την επιδείνωση καταστάσεων συνδεόµενων µε υψηλά επίπεδα άγχους, όπως κρίσεις πανικού, προβλήµατα ύπνου και φοβίες. Αρκετές είναι παράλληλα οι περιπτώσεις στις οποίες η ανεργία αναφέρεται ως παράγοντας που επιδεινώνει και διαιωνίζει µια καταθλιπτική συµπτωµατολογία δηµιουργώντας έναν φαύλο κύκλο καθώς τα συµπτώµατα της κατάθλιψης εµποδίζουν µε τη σειρά τους το άτοµο να αναζητήσει µε επιτυχία µια νέα θέση εργασίας και να ανταποκριθεί σε εργασιακές υποχρεώσεις. Ο αντίκτυπος δε της οικονοµικής δυσπραγίας στην αυτοκτονικότητα είναι σηµαντικός, ιδίως στον ανδρικό πληθυσµό.

Οι κλήσεις εξυπηρετούν πολλές φορές το «επείγον» του πράγµατος, αµβλύνουν προσωρινά τον πόνο, αποτρέπουν αυτοκτονίες, παραπέµπουν σε, ασφαλώς δηµόσιες, ψυχιατρικές υπηρεσίες. Τι γίνεται όµως όταν και αυτές οι δοµές δοκιµάζονται από την κρίση; Οταν συρρικνώνονται σταδιακά αδυνατώντας να παράσχουν βοήθεια τη στιγµή που πρέπει; «Ο χρόνος αναµονής µπορεί να φθάσει ως και τα δύο χρόνια» σηµειώνει η κυρία Ειρήνη Μπαρδάνη, παιδοψυχίατρος, διευθύντρια του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Παλλήνης, που λειτουργεί ως εξωνοσοκοµειακή µονάδα του Σισµανόγλειου Γενικού Νοσοκοµείου Αττικής. Η κυρία Μπαρδάνη µιλάει για την έλλειψη προσωπικού σε αντιδιαστολή µε την υπερπληθώρα περιστατικών. Η ίδια είναι εξάλλου στέλεχος κατά το… ήµισυ του Κέντρου, αφού ∆ευτέρα και Παρασκευή είναι υποχρεωµένη να το εγκαταλείπει για να επισκεφθεί ξενώνες.

«Είναι αρκετές οι περιπτώσεις στις οποίες βλέπουµε περιστατικά, και µάλιστα σοβαρά, που ζήτησαν αρχικώς ραντεβού το 2009. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν άλλη επιλογή, δεν µπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονοµικές απαιτήσεις της ιδιωτικής βοήθειας, δεν έχουν βρει άκρη ούτε µε άλλες δηµόσιες υπηρεσίες. Μας πιέζουν, θυµώνουν, δεν έχουµε και εµείς τρόπο να ικανοποιήσουµε τα αιτήµατά τους…».


Διαβάστε περισσότερα...

Κάντε δώρα από τον Ερυθρό Σταυρό



Διήμερο μπαζάρ στο κέντρο.

Για 16η συνεχή χρονιά οι εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διοργανώνουν χριστουγεννιάτικη εορταγορά.

Στις 15 και 16 Δεκεμβρίου όποιος θέλει μπορεί να κάνει χριστουγεννιάτικες αγορές στην οδό Γ` Σεπτεμβρίου 21, στον 3ο όροφο, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην κάλυψη αναγκών των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Το μπαζάρ θα λειτουργεί από τις 09:00 - 18:00.



Διαβάστε περισσότερα...

Μπαζάρ για τους καρκινοπαθείς στη Θεσσαλονίκη



Σκοπός να συγκεντρωθούν χρήματα για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Στο πλευρό των καρκινοπαθών και των συγγενών τους στέκεται το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, με σειρά εκδηλώσεων.

Συγκεκριμένα, από προχθες μέχρι και σήμερα, στο φουαγιέ του Βαφοπουλείου λειτουργεί μπαζάρ, ενώ στις 7 χθες το απόγευμα, διοργανώνεται πολιτιστική βραδιά, με τίτλο «ο καρκίνος στη ζωή μας», στο θέατρο του Βαφοπουλείου.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να συγκεντρωθούν χρήματα για την αγορά μηχανημάτων αναγκαίων για την αντιμετώπιση της ασθένειας, «ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος σε χρονοβόρες αναμονές», αλλά και να αποκτηθεί κατάλυμα για τους συγγενείς ασθενών, που κατάγονται από την επαρχία.



Διαβάστε περισσότερα...