Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Ανοιχτή πληγή για την Ιαπωνία οι «γυναίκες ανακούφισης»


Πανεπιστημιακοί ζητούν από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει την ευθύνη της.

Να αναγνωρίσει η Ιαπωνία την ευθύνη που φέρει για την εκμετάλλευση των «γυναικών ανακούφισης», των χιλιάδων Ασιατισσών που είχαν χρησιμοποιηθεί ως σκλάβες του σεξ από τον αυτοκρατορικό ιαπωνικό στρατό κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ζήτησαν σήμερα ιάπωνες πανεπιστημιακοί από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

Δεκαέξι σύλλογοι ιαπώνων επιστημόνων -μεταξύ των οποίων αυτός της Ιστορίας της Ιαπωνίας- καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους «τη σκλαβιά για σεξ», της οποίας υπήρξαν θύματα οι γυναίκες αυτές, στην πλειονότητά τους Κορεάτισσες, και καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει «εντίμως» την ευθύνη.

Στις αρχές του μήνα, περίπου 200 πανεπιστημιακοί, στην πλειονότητά τους από τις ΗΠΑ, είχαν δημοσιεύσει μια ανοιχτή επιστολή προς την ίδια κατεύθυνση, με την οποία καλούσαν την Ιαπωνία να αναγνωρίσει τα σφάλματα του μιλιταριστικού της παρελθόντος με αφορμή την 70η επέτειο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Αυτές που μετατράπηκαν σε "γυναίκες ανακούφισης" έπεσαν θύματα μιας αφόρητης βίας ως σκλάβες του σεξ», υπογραμμίζουν οι Ιάπωνες πανεπιστημιακοί στην ανακοίνωσή τους.

«Όπως έχουν δείξει πρόσφατες ιστορικές έρευνες, τα θύματα υποβλήθηκαν όχι μόνον σε μια καταναγκαστική στρατολόγηση, αλλά και σε συνθήκες σεξουαλικής εκμετάλλευσης που παραβιάζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους», σημείωσε.

«Συνεχίζοντας την υιοθέτηση μιας ανεύθυνης πολιτικής, η οποία συνίσταται στην άρνηση της ύπαρξης της σεξουαλικής σκλαβιάς στους κόλπους του ιαπωνικού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου, ορισμένοι πολιτικοί και ένα μέρος των μέσων ενημέρωσης περνούν το μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ιαπωνία δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Οι ίδιοι επαναλαμβάνουν καταλήγοντας το αίτημά τους στις αρμόδιες πλευρές «να αντιμετωπίσουν με εντιμότητα τις ηθικές βλάβες που έχει προκαλέσει στο παρελθόν η Ιαπωνία, όπως και τα θύματα».

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε εκφώνησε προσφάτως ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ κατά την οποία μίλησε ξανά για «τις βαθιές τύψεις» της Ιαπωνίας όσον αφορά το μιλιταριστικό της παρελθόν στην Ασία, αλλά δεν εξέφρασε συγγνώμη εκ μέρους της χώρας του, όπως ανέμεναν οι Κινέζες και οι Κορεάτισσες που είχαν πέσει θύμα της πρακτικής αυτής.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η τεχνολογία του μαρμάρου


Γνωρίστε το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου.

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το οποίο έχει και την ευθύνη για τη λειτουργία του. Στεγάζεται σε σύγχρονες, πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, εναρμονισμένες με το χαρακτηριστικό τηνιακό τοπίο, στις οποίες περιλαμβάνεται και Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων.

Στο μουσείο παρουσιάζεται η τεχνολογία του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, ενώ παράλληλα περιγράφεται αναλυτικά το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών. Ταυτόχρονα, με την έμφαση που δίνεται στην προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Τήνο, του σημαντικότερου νεοελληνικού κέντρου μαρμαροτεχνίας, αναδεικνύεται το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια.

Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει ποικίλα κοσμικά, εκκλησιαστικά, επιτύμβια και καθημερινής χρήσης πρωτότυπα έργα σε μάρμαρο (υπέρθυρα, κρήνες, οικόσημα, φουρούσια, προσκυνητάρια, γουδιά, κ.ά.), πήλινα προπλάσματα και γύψινα αντίγραφα, εργαλεία λατόμευσης και μαρμαροτεχνίας, μηχανολογικό εξοπλισμό, αρχειακό υλικό, καθώς και την πλουσιότερη συλλογή σχεδίων παλαιών μαρμαρογλυπτών που υπάρχει στην Ελλάδα. Σε συνδυασμό, με τις αλληλένδετες αναπαραστάσεις λατομείου, εργαστηρίου μαρμαροτεχνίας και συναρμογής δεσποτικού θρόνου, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν παραδοσιακές τεχνικές και διαδικασίες που αφορούν την εξόρυξη, την πρώτη επεξεργασία και μεταφορά του μαρμάρου, καθώς και τη μορφοποίηση και τοποθέτηση μιας κατασκευής με άλλα λόγια, τη διαδρομή από την πρώτη ύλη έως το ολοκληρωμένο έργο.

Παράλληλα, το οπτικοακουστικό υλικό της έκθεσης ζωντανεύει με τρόπο άμεσο τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας του λατόμου και του μαρμαροτέχνη, ενώ οι εικόνες του οδοιπορικού καταγράφουν την έντονη παρουσία του μαρμάρου σε ολόκληρο το νησί και παροτρύνουν τους επισκέπτες σε δικές τους περιηγήσεις.

Τέλος, η έκθεση επεκτείνεται στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου. Στην πλατεία μπροστά από την είσοδο εκτίθενται ανυψωτική μηχανή μαρμάρων (μπίγα) και βαγονέτο για τη μεταφορά όγκων, από το λατομείο της Βαθής• στον εξώστη, μπαζοβαγονέτο (σέσουλα), στροφή και ράγες από το λατομείο της Πατέλας, μαζί με ολοκληρωμένα και ημικατεργασμένα μαρμάρινα έργα. Ο ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός, που παρουσιάζεται στην υπαίθρια έκθεση και ανασυνθέτει χαρακτηριστικές εικόνες από αντίστοιχους φυσικούς χώρους εργασίας, διασώθηκε, συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε λειτουργικά με τη φροντίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

* Το έργο εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2000-2006 και χρηματοδοτήθηκε από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Info

Διεύθυνση
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01
Τηλέφωνο: 22830 31290
Fax: 22830 31293
Site: piop.gr/el/MuseumNetwork/MouseioMarmarotexniasTinou

Ώρες λειτουργίας
Από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου:
Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-6 μ.μ.

Από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου:
Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-5 μ.μ.

Κλειστό: Κάθε Τρίτη, 1 Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (μέχρι 12:00 μ.μ.), Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 15 Αυγούστου, 6 Δεκεμβρίου (τοπική εορτή), 25-26 Δεκεμβρίου.

Εισιτήριο
Γενική είσοδος: 3 ευρώ
Μειωμένο εισιτήριο: 1,5 ευρώ. Δείτε εδώ
Δωρεάν είσοδος: Δείτε εδώ
Ημέρες ελεύθερης εισόδου
18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος)
Τελευταίο Σ/Κ Σεπτεμβρίου (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)

Δείτε ενδεικτικές φωτογραφίες και βίντεο από το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας...
























Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ουραγός στις ηλεκτρονικές πωλήσεις η Ελλάδα


Δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για το 2014.

Την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας κατέχει η Ελλάδα, αφού συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 18,3% στις ηλεκτρονικές πωλήσεις που πραγματοποιούνται, τη στιγμή που ο μέσος Κοινοτικός όρος βρίσκεται στο 25,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου για το 2014.

Η συγκεκριμένη επίδοση φέρνει τη χώρα μας στην τελευταία θέση της κατάταξης των ευρωπαϊκών χωρών, ως προς το ποσοστό των πωλήσεων που πραγματοποιούνται μέσω του Διαδικτύου. Αντίθετα, πρώτο αναδεικνύεται το Λουξεμβούργο (46,4%), ενώ ακολουθούν η Λετονία (37,2%), η Ρουμανία (36%), η Πολωνία και το Βέλγιο μοιράζονται την τέταρτη θέση (33,9% και 32) και στην πέμπτη θέση ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία (32,5%).

Εκτός από την Ελλάδα, επιδόσεις κάτω του μέσου Κοινοτικού όρου κατέχουν ακόμα 8 ευρωπαϊκές χώρες, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις των οποίων αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο του 25,7% του συνολικού τους τζίρου.

Για το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων που προσφέρουν διαδικτυακές υπηρεσίες, το 85,4% των πωλήσεων προέρχονται από την χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται, ενώ το 10,3% από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 21% των επιχειρήσεων που δεν δραστηριοποιούνται online δηλώνει ότι σκοπεύει να εισέλθει στον τομέα των ηλεκτρονικών πωλήσεων το επόμενο διάστημα, ενώ στον αντίποδα, το 58% απαντά ότι δεν ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Όσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που επιχειρούν ηλεκτρονικά, τα περισσότερα σχετίζονται με το κόστος και τις ανησυχίες σχετικά με τις υψηλές χρεώσεις για την παράδοση των προϊόντων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο διαδίκτυο ο μισός πληθυσμός της Γης ως το τέλος του 2015


Υπολογίζεται ότι 3,2 δισ. θα χρησιμοποιούν το ίντερνετ.

Περίπου 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη μας (7,2 δισ.) θα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο έως το τέλος του 2015, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU).

Όπως αναφέρει το BBC, το 2000 υπήρχαν μόνο 400 εκατομμύρια χρήστες του Ίντερνετ παγκοσμίως, μόλις το ένα όγδοο του σημερινού αριθμού τους.

Περίπου τα δύο δισεκατομμύρια των χρηστών θα βρίσκονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Εκτιμάται επίσης ότι έως το τέλος του έτους θα υπάρχουν στη Γη πάνω από επτά δισεκατομμύρια συνδρομές κινητής τηλεφωνίας.

Οι 78 στους 100 ανθρώπους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ήδη χρησιμοποιούν ευρυζωνική κινητή τηλεφωνία και το 69% χρησιμοποιούν δίκτυα τρίτης γενιάς (3G), όμως μόνο το 29% των επαρχιακών περιοχών καλύπτεται.

Έως το τέλος του 2015, το 80% των νοικοκυριών στις ανεπτυγμένες χώρες και το 34% στις αναπτυσσόμενες θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο με κάποια μορφή.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΟΣΑ: Βελτιώστε την εκπαίδευση για να έχετε ανάπτυξη


«Ανάγνωση και μαθηματικά, στοιχειώδεις ικανότητες με τεράστια οφέλη».

Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αποκομίσει τεράστια οφέλη ως το 2030 αν αποκτήσει πιο αποτελεσματικά εκπαιδευτικά συστήματα, που θα μπορούν να εφοδιάζουν όλους τους μαθητές με τις «στοιχειώδεις ικανότητες» στην ανάγνωση ή τα μαθηματικά, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Σε έκθεσή του με τίτλο «Στοιχειώδεις Ικανότητες Παγκοσμίως - Αυτό που έχουν να κερδίσουν οι χώρες», η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Βερολίνο, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) συγκρίνει στοιχεία από 76 χώρες.

Σύμφωνα με τα πορίσματα αυτής της έκθεσης των 110 σελίδων, αυτό που κρίνεται ζωτικής σημασίας είναι οι μαθητές να κατέχουν τουλάχιστον τις στοιχειώδεις ικανότητες και γνώσεις, για παράδειγμα στην ανάγνωση και την αριθμητική, όπως αυτές καθορίζονται από τις μελέτες Pisa για τις ικανότητες των μαθητών στις χώρες του ΟΟΣΑ, οι οποίες δημοσιοποιούνται από τον οργανισμό.

Σε ένα πλαίσιο υψηλής ανεργίας μεταξύ των νέων στην πλειονότητα των χωρών του ΟΟΣΑ, ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι «αν κάθε 15χρονος μαθητής στον κόσμο κατάφερνε τουλάχιστον ως το 2030» να κατακτήσει τις βασικές αυτές γνώσεις, «τα οφέλη για την ανάπτυξη, την οικονομία και την βιώσιμη ανάπτυξη θα ήταν τεράστια».

Η έρευνα αυτή του ΟΟΣΑ δείχνει ότι οι πλούσιες χώρες απέχουν και αυτές πολύ από την επίτευξη αυτού του στόχου και φέρνει ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, στις οποίες το 24% των νέων ηλικίας 15 ετών αποτυγχάνει στα τεστ βασικών γνώσεων των μελετών Pisa. Αν οι ΗΠΑ καταφέρουν «όλοι οι μαθητές» να κατακτήσουν αυτές τις βασικές ικανότητες, η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να αποκομίσει «επιπλέον 27 δισεκατομμύρια δολάρια» κατά την διάρκεια της επαγγελματικής ζωής αυτών των νέων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι πλούσιες χώρες του ΟΟΣΑ θα έβλεπαν το συνολικό τους ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 3,5% ως το 2030, αν κατέβαλαν τις απαραίτητες προσπάθειες στην εκπαίδευση.

Ο ΟΟΣΑ επικαλείται επίσης το παράδειγμα της Γκάνας. Αν οι μαθητές κατάφερναν να κατακτήσουν τις στοιχειώδεις ικανότητες, η χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής θα μπορούσε να «τριπλασιάζει το ΑΕΠ της κάθε τέσσερα χρόνια κατά την διάρκεια του επαγγελματικού βίου των μαθητών αυτών».

«Χωρίς τις σωστές ικανότητες, οι άνθρωποι καταλήγουν στο περιθώριο της κοινωνίας και η τεχνολογική πρόοδος δεν μετατρέπεται σε οικονομική ανάπτυξη», προειδοποιεί τέλος ο ΟΟΣΑ και καλεί τις κυβερνήσεις «να βοηθήσουν τους πολίτες τους να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις εξασφαλίζοντας ότι έως το 2030 όλοι θα μπορούν να εφοδιαστούν με τις γνώσεις και τις ικανότητες που χρειάζονται για περισσότερη παιδεία (...) και εργασία».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε την φοιτήτρια που έχει να ξυριστεί 8 χρόνια


Είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Liverpool και δηλώνει πως νιώθει άνετα με τις τρίχες στο σώμα της γι' αυτό και τα τελευταία 8 χρόνια έχει απαρνηθεί τα ξυραφάκια και κάθε μέθοδο αποτρίχωσης.



Η 19χρονη Yasmin Gasimova, σε άρθρο της στην φοιτητική εφημερίδα 'The Tab' γράφει χαρακτηριστικά: "Το να είσαι τριχωτή δεν είναι τρομακτικό. Σε μια κοινωνία που θέλει τις γυναίκες να ξυρίζονται, εγώ δεν ντρέπομαι να παραδεχτώ πως δεν το κάνω. Μπορεί να τριμάρω λίγο τις τρίχες στην ευαίσθητη περιοχή όταν πηγαίνω διακοπές, αλλά αγγίξτε με μια κανονική μέρα και θα εκπλαγείτε με τις θαμνώδεις μασχάλες μου και τα γούνινα πόδια μου".



Η φοιτήτρια, η οποία δεν διστάζει να δημοσιεύσει φωτογραφίες της, υποστηρίζει ότι στο σχολείο είχε πέσει θύμα bullying όταν -καθώς μελαχρινή- άρχισαν να είναι εμφανείς οι τρίχες στο άνω χείλο της.



Ένα χρόνο αργότερα, από την ηλικία των 11, πήρε την απόφαση να διακόψει οποιαδήποτε σχέση με τα ξυραφάκια καθώς όπως σημειώνει έπρεπε να σπαταλάει τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα και στο τέλος γέμιζε σπυράκια. "Επίσης, τα άτριχα πόδια μου δεν ταίριαζαν με το υπόλοιπο τριχωτό μου σώμα", σημειώνει.



Η Yasmin υποστηρίζει ότι από την ημέρα που σταμάτησε να αποτριχώνεται νιώθει απελευθερωμένη καθώς και ότι πλέον αποφασίζει να ξυριστεί πολύ σπάνια και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.



Το μόνο σημείο πάνω της που φροντίζει τακτικά είναι τα φρύδια της.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

E.E: Κατάργηση βίζας με επτά κράτη Καραϊβικής και Ειρηνικού


Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος υπέγραψε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα στις Βρυξέλλες, τις συμφωνίες βραχείας διαμονής και απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (βίζα) με 7 χώρες της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Δομινίκα, Γρενάδα, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαμόα και Βανουάτου).

Οι πολίτες αυτών των χωρών μπορούν από σήμερα να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην ΕΕ για διαμονή έως 90 ημερών. Το ίδιο ισχύει και για τους πολίτες της ΕΕ που θα ταξιδέψουν στις χώρες αυτές.

Κατά την διάρκεια της τελετής, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι "οι συμφωνίες θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων, των πολιτιστικών ανταλλαγών καθώς και τις διαπροσωπικές επαφές μεταξύ της Ευρώπης, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού."


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ασπίδα προστασίας των πολιτών ο θεσμός του Περιφερειακού Συμπαραστάτη»


Στηρίζει το θεσμό η Περιφέρεια Αττικής.

Ασπίδα προστασίας των πολιτών και εγγύηση χρηστής διοίκησης, αποτελεί ο θεσμός του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, σημειώνεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής με αφορμή τη συνάντηση της περιφερειάρχη Ρένα Δούρου με τον ΠΣ Βασίλη Σωτηρόπουλο, ο οποίος δημοσιοποίησε τον «Κώδικα Λειτουργίας».

Ο Κώδικας, περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με την αποστολή και την αρμοδιότητα, τη διοικητική υποστήριξη, τον τρόπο υποβολής καταγγελίας, καθώς και άλλα στοιχεία για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη λειτουργία του θεσμού.

Με τον θεσμό στον οποίο η Περιφέρεια δίνει ιδιαίτερη έμφαση, όπως υπογραμμίζεται, «αποτρέπονται πρόσθετες διοικητικές διαδικασίες προσφυγής στην εποπτεία, σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και στη Δικαιοσύνη, επειδή πολλά προβλήματα κακοδιοίκησης θα επιλύονται στο πλαίσιο της ίδιας της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα και την αποσυμφόρηση των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς και την εξοικονόμηση διαδικασιών, πόρων, χρόνου και χρήματος».

Επιπλέον, σημειώνεται πως «το γεγονός ότι η Περιφέρεια, ως μεγαλύτερη και ευρύτερη διοικητική μονάδα, έχει ακόμη περισσότερο ανάγκη ένα θεσμό που θα διευκολύνει την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και ο ρόλος της ως διοικητικού κέντρου με σημαντικές αδειοδοτικές, ελεγκτικές και αναπτυξιακές αρμοδιότητες, θεμελιώνουν την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης ενός τέτοιου οργάνου, το οποίο θα διαθέτει το κύρος και την ανεξαρτησία που απαιτούνται».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ναυάγιο βυζαντινού πλοίου εντοπίστηκε στην Κριμαία


Είναι γεμάτο με αμφορείς του 10ου αιώνα.

Το ναυάγιο ενός μεγάλου βυζαντινού πλοίου του 10ου αιώνα εντοπίστηκε στα ανοιχτά της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία.

«Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια μοναδική ανακάλυψη» ανέφερε ο ιστορικός Βίκτορ Λεμπεντίσκι, ο επικεφαλής της αποστολής που οδήγησε στην ανακάλυψη του ναυαγίου, σε βάθος 82 μέτρων, στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το πλοίο ενδέχεται να βυθίστηκε μετά τη σύγκρουσή του με ένα άλλο πλοίο που μπορεί επίσης να βρίσκεται και αυτό στον βυθό της θάλασσας. Το ναυάγιο είναι γεμάτο με αμφορείς που χρονολογούνται από τον 10ο ή 11ο αιώνα μ.Χ.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν επίσης ότι ίσως να πρόκειται για το μεγαλύτερο βυζαντινό πλοίο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. «Στόχος μας σήμερα είναι να το συντηρήσουμε και να το προστατεύσουμε από τους αρχαιοκάπηλους», εξήγησε ο Ρομάν Ντουνάγιερ, ο διευθυντής του καταδυτικού ομίλου που συμμετείχε στις έρευνες.

Το ναυάγιο θα βοηθήσει τους ιστορικούς να καταλάβουν καλύτερα τους εμπορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που διατηρούσαν την εποχή εκείνη οι χώρες που βρέχονταν από τη Μαύρη Θάλασσα καθώς και την οργάνωση του εμπορικού ναυτικού του Βυζαντίου.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο...










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποκαθίσταται το μινωικό πιθάρι που έσπασε τουρίστρια


Στα εργαστήρια συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου μεταφέρθηκε, προκειμένου να αποκατασταθεί, το μινωικό πιθάρι που υπέστη φθορά το περασμένο Σάββατο, όταν επισκέπτρια του μουσείου έχασε την ισορροπία της, καθώς περιηγούνταν τον εκθεσιακό χώρο και στην προσπάθειά της να κρατηθεί όρθια, στηρίχθηκε στο έκθεμα.

Ο πίθος υπέστη φθορά στο ένα τρίτο της πρόσθιας όψης του. Συγκεκριμένα αποκολλήθηκαν θραύσματα που είχαν συγκολληθεί και συμπληρωθεί στο παρελθόν κατά τη συντήρηση του αντικειμένου πριν από την έκθεσή του, ενώ δεν διαπιστώθηκαν νέες φθορές.

Η επανατοποθέτησή του πίθου στον εκθεσιακό χώρο εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή. Η επισκέπτρια διακομίστηκε σε εφημερεύον νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όπου διαπιστώθηκε ο ελαφρύς τραυματισμός της στο πόδι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι καταφέρνει να περπατάει πάνω στο νερό


Δεν είναι μάγος αλλά αθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης. Και δεν πρόκειται για θαύμα αλλά κάτι που κατάφερε μετά από προπόνηση δυο δεκαετιών.



Ποιο είναι το μυστικό στο κόλπο της 28χρονης Lenka Tanner; Ότι περπατάει στο νερό ανάποδα...



"Για μένα το να τρέχω στο νερό δεν είναι δύσκολο γιατί προπονούμαι γι' αυτό για περισσότερο από 20 χρόνια" αναφέρει η 28χρονη, προσθέτοντας ότι στόχος της είναι να καθιερώσει αυτό το... σπορ.






Διαβάστε περισσότερα...

Το γράμμα μιας 5χρονης στον Ομπάμα που έγινε viral


Ένα 5χρονο κοριτσάκι αποφάσισε να γράψει ένα γράμμα απευθυνόμενη στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, για να του πει: «Σταματήστε τον πόλεμο κι αντί για πόλεμο συναντηθείτε και συζητήστε. Κάντε μία ομιλία ώστε να πείτε σε όλους ότι μπορούν να παντρευτούν όποιον θέλουν».

Η θεία του κοριτσιού ανέβασε το γράμμα στο twitter κάνοντας «μένσιον» τον προσωπικό λογαριασμό του Ομπάμα.



Σίγουρα, όμως δεν περίμενε, την απάντηση, η οποία ήρθε λίγες ώρες αργότερα, από τον Αμερικανό πρόεδρο: «Πες στην ανιψιά σου ότι μου άρεσε πολύ το γράμμα και δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με αυτά που έγραψε».



Όπως ήταν φυσικό η φωτογραφία με το γράμμα της 5χρονης έγινε viral.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με αίμα βάφτηκε ταυρομαχία στο Περού


Εξαγριωμένα ζώα τρύπησαν ανθρώπους με τα κέρατά τους - Δείτε το βίντεο.

Με αίμα βάφτηκε η ετήσια παραδοσιακή γιορτή στο Περού «Fiesta de las Cruces», η οποία περιλαμβάνει και ταυρομαχίες.

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μπήκαν στην αρένα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους ταύρους.

Το σοκαριστικό βίντεο που τράβηξε ένας θεατής δείχνει τον τραυματισμό των ανθρώπων, όταν οι ταύροι τους τρύπησαν με τα κέρατά τους.

Η ετήσια, θρησκευτική γιορτή, που διοργανώνεται στην πόλη Huancavelica, ολοκληρώνεται με τις ταυρομαχίες.

Δείτε το βίντεο…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα Eurofighter σε αυτοκινητόδρομο του Βερολίνου


Μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων προκλήθηκε στη γερμανική Autobahn, όχι λόγω κάποιου ατυχήματος ή επισκευής του οδοστρώματος, αλλά ενός μαχητικού Eurofighter.



Έκπληκτοι ήταν οι Γερμανοί οδηγοί, οι οποίοι ακολουθούσαν πίσω από μία νταλίκα που μετέφερε ένα χαλασμένο υπερηχητικό μαχητικό αεροσκάφος, τύπου Eurofighter, που μεταφερόταν για επισκευή.



Το περιστατικό συνέβη στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Βερολίνου – Μονάχου, με το μποτιλιάρισμα να είναι μεγάλο, αφού η νταλίκα μετέφερε το μαχητικό με ταχύτητα 65 χιλιομέτρων την ώρα.



«Δεν ήταν δυνατό να προσπεράσουν το μεγάλο φορτίο που ήταν ένα αεροσκάφος Eurofighter» δήλωσε στο NBC News ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μίνι σαφάρι στην «καρδιά» του Λονδίνου


Το νέο σχέδιο του ζωολογικού κήπου της αγγλικής πρωτεύουσας.

Για αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν την εμπειρία ενός άγριου σαφάρι, χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν μέχρι την Αφρική, ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου ετοιμάζεται να προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή στην «καρδιά» της αγγλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου ετοιμάζει εννιά μικρές καλύβες πολυτελείας, που θα μπορούν να φιλοξενούν έως τέσσερα άτομα η κάθε μία.



Οι τολμηροί επισκέπτες, που θέλουν να νιώσουν την εμπειρία του να… κοιμάσαι κοντά σε λιοντάρια (από απόσταση ασφαλείας!) θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και μια ιδιωτική περιήγηση στο πάρκο με τους φροντιστές, καθώς επίσης και μια συνάντηση με άγρια ζώα από πιο κοντά, την ώρα του φαγητού, προτού απολαύσουν και οι ίδιοι το δικό τους σαφάρι-δείπνο.



Οι καλύβες θα διαθέτουν ξύλινες βεράντες και θα βρίσκονται μέσα σε έναν μεγάλο κήπο γεμάτο με εξωτικά φυτά, κοντά στο χώρο φιλοξενίας των λιονταριών.

Αν το σχέδιο πάρει την απαραίτητη έγκριση, αναμένεται να είναι έτοιμο την επόμενη άνοιξη.



Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κλείσουν μια διαμονή έως και έξι ημερών από το Φεβρουάριο μέχρι το Δεκέμβριο και να επιλέξουν ανάμεσα από οικογενειακά πακέτα ή πακέτα ενηλίκων, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι παγετώνες του Έβερεστ μπορεί να χαθούν ως το 2100


Επιστήμονες προειδοποιούν ότι μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι και το 99% των πάγων.

Οι παγετώνες του Έβερεστ στην οροσειρά των Ιμαλαΐων μπορεί να χαθούν οριστικά έως το 2100, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που εντείνεται από τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν, ότι τα μοντέλα τους δείχνουν μείωση της τάξης ακόμη και του 99% μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε, αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν να αυξάνονται και της τάξης του 70%, ακόμη κι αν περιοριστούν.

Η τελευταία αυτή μελέτη σκιαγραφεί μια ζοφερή εικόνα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Την έρευνα διεξήγαγε μια διεθνής ομάδα επιστημόνων από το Νεπάλ, την Ολλανδία και τη Γαλλία.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα καιρικά φαινόμενα στην ατμόσφαιρα και στη συνέχεια δημιούργησαν ένα μοντέλο για το όρος Έβερεστ, προκειμένου να μελετήσουν τη μελλοντική επίδραση της αύξησης της θερμοκρασίας στους παγετώνες του.

«Το χειρότερο σενάριο δείχνει μια απώλεια της τάξης του 99% στη μάζα των παγετώνων… όμως ακόμη κι αν αρχίσουμε με κάποιο τρόπο να μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μπορεί να δούμε μια μείωση στους παγετώνες της τάξης του 70%» εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Joseph Shea από το International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD) στο Κατμαντού.

Οι αυξημένες θερμοκρασίες επηρεάσουν, όχι μόνο τα ποσοστά της χιονόπτωσης και το λιώσιμο των πάγων, αλλά συντελούν και σε μια αλλαγή στις κατακρημνίσεις, από χιόνι σε βροχή, σε κρίσιμα επίπεδα, εκεί όπου είναι συγκεντρωμένοι οι παγετώνες.

Τα δύο αυτά φαινόμενα μαζί οδηγούν στη μείωση του όγκου των παγετώνων και στην αύξηση της τήξης των πάγων στην περιοχή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, η ερευνητική ομάδα μελέτησε τους παγετώνες στη λεκάνη Dudh Kosi στο Νεπάλ, όπου βρίσκονται μερικές από τις υψηλότερες βουνοκορφές στον κόσμο -συμπεριλαμβανομένου του όρους Έβερεστ- και η οποία καλύπτεται από παγετώνες σε μια έκταση 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Την περασμένη χρονιά, ο Dr Shea συμμετείχε σε μια άλλη ερευνητική εργασία, σύμφωνα με την οποία δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν ότι οι παγετώνες του Νεπάλ έχουν ήδη μειωθεί κατά σχεδόν ένα τέταρτο από το 1977 ως το 2010.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παύει η δίωξη των 6 δημοτικών συμβούλων της Θεσσαλονίκης


Είχαν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων.

Παύει η δίωξη των 6 δημοτικών συμβούλων από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο από τον πρώην γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Αθανάσιο Καρούντζο, για την υπόθεση μονιμοποίησης 560 συμβασιούχων.

Από τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος βαριάς αμέλειας για τη μη άσκηση ένδικων μέσων στην υπόθεση των συμβασιούχων απαλλάχτηκαν οι: Κωνσταντίνος Ζέρβας, Ανέστης Τελίδης, Γιώργος Αρβανίτης, Στεφανία Τανιμανίδου, Μαίρη Ακριτίδου και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Και οι 6 ήταν πρώην μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης

Την απόφαση για παύση της πειθαρχικής δίωξης κοινοποίησε ο ασκών καθήκοντα γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Νικήτας Φραγκισκάκης, ενώ είχε προηγηθεί η ψήφιση σχετικής τροπολογίας που απάλλασσε από διώξεις δεκάδες αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Με τη διαπιστωτική πράξη παύσης της πειθαρχικής μας δίωξης κλείνει ένας κύκλος παραλογισμού, που λίγο έλειψε να γίνει επικίνδυνος και να σπιλώσει την τιμή και την υπόληψη 6 αιρετών, που δεν κάναμε τίποτα περισσότερο από το να μείνουμε πιστοί στην εντολή που έχουμε λάβει από τους δημότες της Θεσσαλονίκης: να υποστηρίζουμε το συμφέρον της πόλης, το συλλογικό συμφέρον», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το FIFA 16 θα έχει… γυναίκες


Η EA ανακοίνωσε το FIFA 16 έχοντας και μία έκπληξη. Για πρώτη φορά θα περιλαμβάνονται γυναικείες ομάδες και πιο συγκεκριμένα, 12 γυναικείες εθνικές ομάδες από ΗΠΑ, Βραζιλία, Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία, Καναδά, Μεξικό, Κίνα και Αυστραλία.

Το gameplay δεν θα διαφέρει από τις ομάδες με άντρες παίκτες, ενώ έχει γίνει αρκετά καλή δουλειά στα χαρακτηριστικά και την κίνηση του γυναικείου σώματος.

Όπως αναφέρει το gr.pcmag.com, από την αποδοχή που θα έχει από το κοινό του FIFA θα εξαρτηθεί αν στις επόμενες εκδόσεις συμπεριληφθούν και άλλες γυναικείες ομάδες ή εθνικά πρωταθλήματα, καθώς και η δυνατότητα για career mode.

Προς το παρόν, είναι διαθέσιμα μόνο παιχνίδια μεταξύ των γυναικείων ομάδων σε φιλικό online ή offline παιχνίδι και Offline Tournament.

Το νέο FIFA 16 αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2015 για PC, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4 και PlayStation 3.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...