Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Yλικό που ξεγελά τα... μάτια


Tο παγκόσμιο ρεκόρ… μαυρίλας αναμένεται να καταρρίψει ένα νέο υλικό, ονόματι Vantablack, που δημιούργησαν βρετανοί ερευνητές, καθώς απορροφά όλο το φως εκτός από το 0,035% του φωτός που πέφτει πάνω του.

Το υλικό δημιουργήθηκε από την εταιρεία Surrey Nanosystems και θα παρουσιαστεί επίσημα στη διεθνή έκθεση αεροναυπηγικής Φαρνμπόροου αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τις εφημερίδες Indepedent και Daily Mail.

Το υλικό είναι τόσο μαύρο που δεν διακρίνεται από το ανθρώπινο μάτι, προσδίνοντας την εικόνα μιας μαύρης τρύπας σε οτιδήποτε καλύπτει, «εξαφανίζοντας» έτσι το σχήμα και τις διαστάσεις του. Επίσης, είναι πολύ καλός αγωγός της θερμότητας (7,5 φορές καλύτερα από τον χαλκό), ενώ παρέχει και δέκα φορές μεγαλύτερη αντοχή από τον χάλυβα.

Το Vantablack προέρχεται από έναν συνδυασμό νανοτεχνολογίας και οπτικής επιστήμης, καθώς είναι κατασκευασμένο από νανοσωλήνες άνθρακα 10.000 φορές πιο λεπτές από την ανθρώπινη τρίχα, που απορροφούν σχεδόν πλήρως το φως, δημιουργώντας έτσι την ψευδαίσθηση μιας μαύρης τρύπας.



Το υλικό αναπτύχθηκε κατ’ αρχήν για αστρονομική χρήση σε κάμερες, τηλεσκόπια και συστήματα υπέρυθρης σάρωσης, καθώς βελτιώνει την οπτική ευαισθησία των οργάνων αυτών, αλλά μπορεί να βρει και άλλες πρακτικές εφαρμογές. Αν, για παράδειγμα, κάποιος φοράει ένα μαύρο ρούχο επικαλυμμένο από το Vantablack, τότε το κεφάλι και τα άκρα του θα φαίνονται στους γύρω του σαν να αιωρούνται σε μια ασώματη κατάμαυρη άβυσσο.

«Είναι σαν να βλέπεις μια τρύπα, σαν να μην υπάρχει τίποτε εκεί. Φαίνεται τόσο παράξενο», δήλωσε ο επικεφαλής τεχνολογικών ερευνών της Surrey Nanosystems Μπεν Τζένσεν, ο οποίος ανέφερε ότι το υλικό θα είναι ακριβό, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Το υλικό θα έχει και στρατιωτικές εφαρμογές, τις οποίες η βρετανική εταιρεία επίσης δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει δημοσίως.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λιντς Στέφεν Γουέστλαντ δήλωσε ότι το παραδοσιακό μαύρο είναι ένα είδος χρώματος, αλλά πλέον οι επιστήμονες το μετατρέπουν σε κάτι εξωγήινο. «Εκτός και κοιτάζει κάποιος μια μαύρη τρύπα, κανείς πραγματικά δεν έχει δει ποτέ κάτι που δεν έχει καθόλου φως. Αυτά τα νέα υλικά είναι τόσο μαύρα όσο είναι δυνατό, τόσο κοντά σε μια μαύρη τρύπα, όσο μπορούμε να φανταστούμε» όπως είπε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνικά είναι τα 10 από τα 30 δημοφιλέστερα νησιά


Τις 10 από τις 30 θέσεις στη λίστα με τα δημοφιλέστερα καταλαμβάνουν ελληνικά νησιά, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά ότι δεν προσελκύουν τυχαία τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η μηχανή αναζήτησης trivago, στην πρώτη δεκάδα κάνουν την εμφάνισή τους η Κρήτη, στην έκτη θέση, ενώ δύο θέσεις πιο κάτω, στην όγδοη, εμφανίζεται η κοσμοπολίτικη Σαντορίνη. Τη λίστα των ελληνικών νησιών συμπληρώνουν η Ρόδος (12η θέση), η Μύκονος, η οποία καταλαμβάνει τη 13η θέση, η Κέρκυρα στη 15η και η Κύπρος στη 17η. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίστα των δημοφιλέστερων νησιών κάνει την εμφάνισή της η Μήλος, ένα από τα νησιά που θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ανεξερεύνητος παράδεισος του Αιγαίου, τουλάχιστον για τους ξένους τουρίστες.

Η λίστα δημοφιλίας προήλθε από τις αναζητήσεις που έλαβαν χώρα και στις 47 πλατφόρμες της trivago από την 1η Απριλίου μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2014 για ταξίδια διακοπών που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Δημοφιλέστερα νησιά για το καλοκαίρι 2014


    Προορισμός
    Τιμή
    Μαγιόρκα
    164 €
    Σικελία
    106 €
    Τενερίφη
    107 €
    Σαρδηνία
    184 €
    Ίμπιζα
    250 €
    Κρήτη
    100 €
    Κανάρια
    98 €
    Σαντορίνη
    214 €
    Μάλτα
    115 €
    Μενόρκα
    173 €
    Λανζαρότε
    99 €
    Ρόδος
    111 €
    Μύκονος
    267 €
    Φουέρτε Βεντούρα
    120 €
    Κέρκυρα
    85 €
    Κορσική
    171 €
    Κύπρος
    122 €
    Έλμπα
    187 €
    Ίσκια
    164 €
    Φορμεντέρα
    267 €
    Ζάκυνθος
    90 €
    Μαδέιρα
    100 €
    Κως
    115 €
    Πάρος
    85 €
    Κάπρι
    248 €
    Μήλος
    81 €
    Ίος
    91 €
    Κρκ
    141 €
    Χβαρ
    156 €
    Λιπάρι
    146 €


Διαβάστε περισσότερα...

Ιστορίες ανθρώπων που έφτασαν κοντά στο θάνατο


Χτύπησαν του Χάρου την πόρτα.

Οι περισσότεροι βλέπουν ένα δυνατό φως στο τέλος ενός τούνελ. Άλλοι υποστηρίζουν ότι συνομίλησαν με φίλους και συγγενείς που είχαν πεθάνει πριν από πολλά χρόνια. Κάποιοι άλλοι περιγράφουν ένα μυστήριο αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας, ενώ άλλοι αναφέρουν όχι και τόσο ευχάριστες «εμπειρίες» με αισθήματα φόβου και απελπισίας να τους κατακλύζουν.

Σε ό,τι αφορά την επιστημονική κοινότητα, ορισμένοι εμφανίζονται σκεπτικοί απέναντι σε αυτές τις περιγραφές, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι ίσως αποτελούν τις μοναδικές αποδείξεις της μετά θάνατον ζωής, που θα μπορούσαμε να έχουμε ποτέ.

Το τι, αν και κατά πόσο ισχύει ή θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο θα το αφήσουμε στην άκρη.

Διαβάστε παρακάτω μερικές ιστορίες ανθρώπων που έφτασαν κοντά στο θάνατο, όπως δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα listverse.com και τι –όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι- τους συνέβη κατά τη διάρκεια αυτών των εμπειριών.
Τα συμπεράσματα δικά σας…

1. Veronika-Ulrike Barthel



Το 1981 η Veronika Barthel χτυπήθηκε από κεραυνό ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό της. Όπως λέει η ίδια «πήγε στην κόλαση, όπου οι δαίμονες τη συνόδευσαν σε μια μεγάλη αίθουσα αναμονής».

«Τα πλάσματα που είδα ήταν το πιο τρομακτικό πράγμα που έχω αντικρίσει ποτέ, ακόμη και σε ταινία τρόμου. Τώρα ξέρω ότι ήταν δαίμονες. Περνούσαν από δίπλα μου στοιχισμένοι σα στρατιωτάκια και ανάμεσά τους υπήρχαν άνθρωποι που ούρλιαζαν από τον πόνο. Ήταν πολύ δύσκολο να αναπνεύσεις εκεί κάτω. Είχε μια απαίσια μυρωδιά. Είδα μια λίμνη, η οποία έμοιαζε με το εσωτερικό ενός ηφαιστείου».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Veronika ισχυρίζεται ότι είδε να πετάνε ανθρώπους σε σπηλιές που φυλούσαν δαίμονες και οι οποίοι έριχναν ακόντια σε αυτούς που ούρλιαζαν. Θυμάται ακόμη ότι είδε πολλά φίδια στο έδαφος, τα οποία τρόμαζαν τους ανθρώπους.

Αμέσως μετά, λέει ότι μεταφέρθηκε ξανά μέσα στο αυτοκίνητό της, όπου για μια στιγμή είδε τα καμένα χέρια της να πιάνουν δυνατά το τιμόνι.

2. Dr. Mary Neal



Η Dr. Mary Neal παγιδεύτηκε κάτω από το νερό κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής με καγιάκ το 1999, όταν το σκάφος της αναποδογύρισε. Η ίδια δε μπορούσε να αναπνεύσει για περίπου 15-25 λεπτά. Στο διάστημα αυτό λέει ότι ήρθε κοντά στο θάνατο και ένιωσε την παρουσία του Θεού, του Χριστού και των αγγέλων. Ο Θεός –όπως υποστηρίζει- τής αποκάλυψε ότι η οικογένειά της θα βίωνε μια τραγωδία στο μέλλον και πως θα χρειαζόταν τη βοήθειά της για να την ξεπεράσει. Ο 9χρονος -τότε- γιος της θα πέθαινε. Δεν έμαθε όμως το πότε, πού ή το πώς.

Δέκα χρόνια μετά ο 19χρονος Willie σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Η Mary είναι πεπεισμένη ότι ο Χριστός τη βοήθησε να επιζήσει κάτω από το νερό. Όταν τη συνέφεραν οι διασώστες είχε δύο σπασμένα πόδια και εμφάνισε επιπλοκές στους πνεύμονες. Έμεινε ένα μήνα στο νοσοκομείο και έξι εβδομάδες σε αναπηρικό καροτσάκι. Το 2012 έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «To Heaven And Back».

3. Howard Storm



Ο Howard Storm στο παρελθόν δήλωνε άθεος. Κατά την τελευταία μέρα του ταξιδιού του στην Ευρώπη με μαθητές του, ενώ βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, εντελώς ξαφνικά άρχισε να ουρλιάζει και έπεσε στο πάτωμα, ζητώντας από τη σύζυγό του να φωνάξει βοήθεια. Στο νοσοκομείο οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι είχε διάτρηση στομάχου και πως χρειαζόταν επειγόντως χειρουργείο, διαφορετικά υπήρχε κίνδυνος να πεθάνει.

Η αναμονή μέχρι να πάει γιατρός στο νοσοκομείο ήταν μεγάλη, τόσο που ο Howard γύρισε προς τη σύζυγό του κάποια στιγμή για να της πει το τελευταίο αντίο… Επέμενε ότι βρισκόταν ελάχιστα λεπτά πριν από το θάνατο.
Τότε –όπως είπε- είδε τον εαυτό του να στέκεται δίπλα στο σώμα του, ξαπλωμένο στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Ένιωθε πιο ζωντανός από ποτέ και ο πόνος είχε εξαφανιστεί. Αμέσως μετά άκουσε άγνωστες φωνές να τον καλούν: «Έλα μαζί μας. Βιάσου. Πάμε. Σε περιμέναμε».

Ο ίδιος προσπάθησε να φωνάξει τη σύζυγό του, όμως δεν πήρε απάντηση κι έτσι ακολούθησε τις φωνές, οι οποίες κάποια στιγμή του επιτέθηκαν. «Παλέψαμε πολύ. Με δάγκωναν και με έσκιζαν. Αυτό συνεχίστηκε για αρκετή ώρα». Μετά άκουσε μια φωνή να του λέει «προσευχήσου στο Θεό». Ο Howard πιστεύει ότι ο Χριστός τον έσωσε από τους δαίμονες και τον επέστρεψε στη Γη, λέγοντάς του να ζήσει μια διαφορετική ζωή. Το βιβλίο του «My Descent Into Death» δημοσιεύτηκε το 2000.



Διαβάστε περισσότερα...

Κρατήρας διαμέτρου 80 μέτρων στη Σιβηρία


Μυστήριο γύρω από την προέλευση της τρύπας.

Μια μυστηριώδης γιγάντια τρύπα που εμφανίστηκε στη Σιβηρία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου.

Η τρύπα διαμέτρου 80 μέτρων βρίσκεται στην Χερσόνησο Γιαμάλ της Σιβηρίας (Γιαμάλ σημαίνει Άκρη του Κόσμου) και συγκεκριμένα σε ένα δάσος που απέχει μόλις 19 χιλιόμετρα από τη μεγαλύτερη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Το βάθος του κρατήρα δεν έχει ακόμα μετρηθεί, ενώ εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε το 2012.

Δεν έχει ακόμα διακριβωθεί η αιτία εμφάνισης της τρύπας. Ορισμένοι εικάζουν ότι προκλήθηκε από την πτώση μετεώρου, όπως αυτό που είχε εκραγεί στο Τσελιάμπινσκ, αλλά εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης απέκλεισε αυτό το σενάριο.

Υπάρχει όμως και μια επιστήμονας, η Άννα Κουρτσάτοβα, του Υποαρκτικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας, που δήλωσε στους Siberian Times ότι ο κρατήρας μπορεί να δημιουργήθηκε από την ανάμειξη αλατιού, νερού και αερίου κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ουσίες που πυροδότησαν την υπόγεια έκρηξη.

Σύμφωνα με τη θεωρία της, το λιώσιμο των μόνιμα παγωμένων εδαφών (permafrost) απελευθέρωσε εγκλωβισμένο αέριο που όταν αναμείχθηκε με την άμμο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και το αλάτι από έναν αρχαίο θαλάσσιο πυθμένα ηλικίας 10.000 ετών προκάλεσε έκρηξη όπως «πετάγεται ο φελλός της σαμπάνιας».

Στην περιοχή έχουν σπεύσει αξιωματούχοι και επιστήμονες για να συλλέξουν δείγματα εδάφους, αέρα και νερού.

Σημειώνεται ότι η απελευθέρωση αερίων εγκλωβισμένων κάτω από τους πάγους της Αρκτικής θεωρείται ως μια από τις ωρολογιακές βόμβες που απειλούν το Κλίμα του πλανήτη μας.





Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξημένο το ποσοστό Ελλήνων που ανακυκλώνουν


Ενθαρρυντικά στοιχεία από την έρευνα για τη WWF.

Κατά 28% έχει αυξηθεί τα τελευταία επτά χρόνια το ποσοστό των Ελλήνων που ανακυκλώνουν, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Αυτό καταδεικνύει νέα έρευνα της «Public Issue» που διεξήχθη για λογαριασμό της «WWF Ελλάς», στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή», που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Η έρευνα διεξήχθη από τις 11 έως τις 19 Ιουνίου σε δείγμα 1.009 ατόμων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λάρισα, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των Ελλήνων που ανακυκλώνουν, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, υπολογίζεται σε 86%, ενώ το 2007 το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν στο 58%. Ωστόσο, το ποσοστό των πολιτών που ανακυκλώνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση δεν ξεπερνά το 58%, ενώ 13% των ερωτηθέντων δεν ανακύκλωσαν ούτε μία φορά τον μήνα ή δεν γνωρίζουν τι είναι η ανακύκλωση. Τέλος, 1% δήλωσαν πως δεν υπάρχει κάδος ανακύκλωσης στην περιοχή τους.
Η πλειονότητα των πολιτών που δεν ανακύκλωσαν τον τελευταίο μήνα, δήλωσε ότι αυτό συνέβη διότι «δεν έτυχε να πετάξουν κάτι» (53%), όμως υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που δήλωσαν ότι δεν ανακύκλωσαν επειδή θεωρούν ότι «δεν αξίζει τον κόπο» (11%).

Σχετικά με τα είδη που ανακυκλώνουν συχνότερα οι Έλληνες, αυτά είναι κυρίως χαρτιά (90%) και πλαστικές συσκευασίες (64%). Πολύ μικρότερο είναι το ποσοστό για μέταλλα (49%), γυαλιά (49%) και μπαταρίες (44%), ενώ ακόμα μικρότερο είναι το ποσοστό όσων τον τελευταίο μήνα ανακύκλωσαν ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (μόλις το 13%).

Τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» θα υλοποιηθεί σειρά από δράσεις σχετικές με τη μείωση των απορριμμάτων και την επαναχρησιμοποίηση και ανταλλαγή αντικειμένων. Οι δράσεις θα κορυφωθούν το διάστημα 24- 28 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα διοργανωθεί φεστιβάλ με τίτλο «Δες το αλλιώς!» για την επαναχρησιμοποίηση και ανταλλαγή των υλικών αγαθών. Στο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών.


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Access City Award - Ευκαιρία για τις ελληνικές πόλεις


Δελτίο Τύπου 21.07.2014


Αρ. Πρωτ.: 2671

Με επιστολή στην ΚΕΔΕ και στον πρόεδρό της Κ. Ασκούνη, η ΕΣΑμεΑ ενημερώνει για τη διοργάνωση Access City Award.

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό βραβείο που απονέμει η Κομισιόν σε πόλεις της ΕΕ που γίνονται πιο προσβάσιμες στους ανθρώπους με αναπηρία και τους ηλικιωμένους. Ενθαρρύνονται οι δήμοι με πληθυσμό πάνω από 50.000 από όλα τα κράτη μέλη να παρουσιάσουν τις δραστηριότητες και τις στρατηγικές τους που αποσκοπούν στην εξάλειψη των εμποδίων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής την οποία προσφέρουν στο σύνολο των πολιτών. Είναι μια ευκαιρία για τις πόλεις της ΕΕ, και φυσικά και της χώρας μας, να προβάλουν και να μοιραστούν το έργο και τα σχέδιά τους σε σχέση με την προσβασιμότητα. Η διαδικασία αξιολόγησης πραγματοποιείται σε δύο στάδια: πρώτα σε εθνικό επίπεδο και έπειτα ακολουθεί η ευρωπαϊκή επιλογή, ενώ η προθεσμία είναι η 10η Σεπτεμβρίου 2014, μεσάνυχτα (ώρα Βρυξελλών).

Προκειμένου να διευκολυνθεί η δήλωση συμμετοχής, οι κατευθυντήριες γραμμές (οδηγίες) και οι κανόνες συμμετοχής διατίθενται και στα ελληνικά στον παρακάτω σύνδεσμο

http://ec.europa.eu/justice/events/access-city-award-2015/index_el.htm
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (135.34 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο καθεστώς για τα ασφαλιστήρια «unit linked»


Τι αναφέρει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Νέο καθεστώς ισχύει στην προώθηση ασφαλιστηρίων συμβολαίων «unit linked», όπως ενημερώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιστολή της Τραπέζης της Ελλάδος (αρ.πρωτ. 504/10-06-2014), για τη σύναψη «unit linked» ασφαλιστηρίων συμβολαίων ισχύουν τα εξής:

«Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές οι οποίοι προωθούν επενδυτικά προγράμματα (επενδυτικά χαρακτηριστικά- unit linked) απαιτείται να έχουν ειδική πιστοποίηση γνώσεων (επιπέδου Δ) η οποία πιστοποιείται με την αναγραφή στην ταυτότητά τους ότι επιτρέπεται στον συγκεκριμένο ασφαλιστικό διαμεσολαβητή η προώθηση unit linked ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Στην αντίθετη περίπτωση είναι απαραίτητη η ρητή αναγραφή ότι η εν λόγω προώθηση δεν επιτρέπεται στον συγκεκριμένο ασφαλιστικό διαμεσολαβητή».



Διαβάστε περισσότερα...

Η αύξηση του φόρου εκτίναξε το λαθρεμπόριο τσιγάρων


Μεγαλύτερη επιβάρυνση στα «φθηνά» τσιγάρα διαπιστώνει μελέτη του ΚΕΠΕ.

Οι διαδοχικές μεταβολές των φορολογικών συντελεστών των προϊόντων καπνού στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει τη δομή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), από κατ' εξοχήν αναλογικό σε κατ' εξοχήν πάγιο, με ταυτόχρονη αύξηση του ελάχιστου και του συνολικού ΕΦΚ, συμπεραίνει σε μελέτη του το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών).

Ειδικότερα, την περίοδο Ιούλιος 2009-Νοέμβριος 2012, ο ελάχιστος ΕΦΚ (ευρώ/1.000 τσιγάρα) αυξήθηκε κατά 66,67%, ο πάγιος ΕΦΚ (ευρώ/1.000 τσιγάρα) αυξήθηκε κατά 1351,85%, ο αναλογικός ΕΦΚ (% επί της λιανικής τιμής) μειώθηκε κατά 62,84% και ο συνολικός ΕΦΚ (% επί της Μέσης Σταθμισμένης Λιανικής Τιμής- ΜΣΛΤ) αυξήθηκε κατά 19,57%.

Ως αποτέλεσμα αυτού, η Ελλάδα το 2013 είχε το υψηλότερο ποσοστό συνολικού φόρου (ΕΦΚ και ΦΠΑ) στην ΕΕ (87,45% επί της ΜΣΛΤ) και το δεύτερο υψηλότερο συντελεστή συνολικού ΕΦΚ (68,75% επί της ΜΣΛΤ) μετά το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, ο πάγιος ΕΦΚ ανά 1000 τσιγάρα ως ποσοστό της ΜΣΛΤ έφτασε το 48,75% για την Ελλάδα, έναντι 33,82% που ήταν ο μέσος όρος στην ΕΕ, και ο ελάχιστος ΕΦΚ (ως ποσοστό του ΕΦΚ επί της ΜΣΛΤ ανά 1.000 τσιγάρα) ήταν ο πέμπτος υψηλότερος της ΕΕ, ενώ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης είναι ο έκτος υψηλότερος για τις εξεταζόμενες χώρες της ΕΕ.

Η ριζική αλλαγή της δομής του ΕΦΚ, με μια σημαντική αύξηση του πάγιου στοιχείου και του ελάχιστου ΕΦΚ, κατέστησαν το μεγαλύτερο μέρος τού φόρου πάγιο, με τις επακόλουθες επιπτώσεις στη μείωση της διαφοράς της τιμής μεταξύ «ακριβών» και «φθηνών» τσιγάρων, αλλά και στην αύξηση της διαφοράς μεταξύ «φθηνών» και λαθραίων τσιγάρων, αναφέρει η μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, η σταθμισμένη μέση τιμή των «φθηνών» τσιγάρων αυξήθηκε κατά 45,4% την περίοδο ανάλυσης (2009-9/2013), έναντι αύξησης 18,1% της μέσης τιμής των «ακριβών» τσιγάρων την ίδια περίοδο.

Έτσι, η σχετική διαφορά της τιμής τους από 40,7% το 2009 έπεσε στο 14,3%, οδηγώντας παράλληλα σε σημαντική αύξηση της διαφοράς μεταξύ των τιμών των νόμιμων «φθηνών» τσιγάρων και των λαθραίων τσιγάρων.

Το 2013 όλες οι λιανικές τιμές τσιγάρων μέχρι τη ΜΣΛΤ (3,5 ευρώ ανά πακέτο των 20 τσιγάρων) επιβαρύνονταν με τον ίδιο συνολικό ΕΦΚ, ο οποίος στην ουσία είναι ο ελάχιστος ΕΦΚ.

Η εντυπωσιακή αύξηση του πάγιου στοιχείου του ΕΦΚ αύξησε τη φορολογική επιβάρυνση στα «φθηνά» τσιγάρα και τη μείωσε στα «ακριβά». Ακόμη, η σημαντική αύξηση του ελάχιστου ΕΦΚ επιβάρυνε μόνο τα «φθηνά» τσιγάρα. Ο συνδυασμός των ανωτέρω έπληξε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τσιγάρων και αύξησε τη διαφορά τιμής μεταξύ νόμιμων και λαθραίων τσιγάρων, με αποτέλεσμα την εκτίναξη του λαθρεμπορίου (από 3% το 2009 σε πάνω από 20% το 2013), με αρνητική επίπτωση στα φορολογικά έσοδα από ΕΦΚ και ΦΠΑ (σημαντική μείωση της φορολογηθείσας ποσότητας τσιγάρων σε σχέση με το 2009 και μειωμένα φορολογικά έσοδα).

Πιο συγκεκριμένα, βάσει της ανάλυσης των δεδομένων για τα φορολογικά έσοδα από ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού την εξεταζόμενη περίοδο, φαίνεται ότι μια πρόσθετη αύξηση του ΕΦΚ αναμένεται να προκαλέσει μείωση των φορολογικών εσόδων.

Η σημαντική αύξηση του ελάχιστου ΕΦΚ και του πάγιου ΕΦΚ και η επακόλουθη αύξηση των τιμών κυρίως των «φθηνών» τσιγάρων τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τη μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής, είχε αρνητικές επιπτώσεις για τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου από τον ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού, με σημαντικό τμήμα της πραγματικής κατανάλωσης να κατευθύνεται όλο και περισσότερο στα (πολύ φθηνότερα) λαθραία τσιγάρα.

Αυτό που χρειάζεται να αναθεωρηθεί, αναφέρει η μελέτη, είναι περισσότερο η διάρθρωση του φορολογικού σχήματος, παρά ο συνολικός φόρος αυτός καθ' εαυτός ως ποσοστό επί της ΜΣΛΤ. Με άλλα λόγια, δεν έχει τόσο σημασία εάν αυξηθεί η μειωθεί κατά τι ο συνολικός φόρος αλλά ποιο κομμάτι τού φόρου θα αλλάξει.

Η αναπροσαρμογή του υψηλού επιπέδου του ελάχιστου ΕΦΚ και της δομής του ΕΦΚ, ο οποίος από κατ' εξοχήν αναλογικός έχει μετατραπεί σε κατ' εξοχήν πάγιο, θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών τσιγάρων. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στον προσδιορισμό του ελάχιστου ΕΦΚ και του πάγιου στοιχείου του ΕΦΚ από τις αρμόδιες υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπ' όψη τις αρνητικές επιπτώσεις τους στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τσιγάρων και το λαθρεμπόριο. Η επανεξέταση του ΕΦΚ θα πρέπει να είναι συνεχής, λαμβάνοντας πάντα υπ' όψη τη διάσταση του λαθρεμπορίου.

Όπως γίνεται σαφές, τονίζεται στη μελέτη, το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό και απαιτείται η συνεχής επανεξέταση της αποτελεσματικότητας της υιοθετούμενης φορολογικής πολιτικής βάσει της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και της εκτιμούμενης έκτασης του λαθρεμπορίου.

Ένας συνδυασμός πολιτικής, που θα περιέχει αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών -και ιδιαίτερα του ελάχιστου ΕΦΚ- σε επίπεδα που θα μπορέσουν να καταστήσουν τη φορολογική πολιτική πιο αποτελεσματική, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των ελέγχων για την πάταξη του λαθρεμπορίου, την επιβολή αυστηρότερων ποινών για τους λαθρέμπορους τσιγάρων και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, είναι ένας ενδεδειγμένος συνδυασμός που μπορεί να αποφέρει αύξηση των κρατικών εσόδων, αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών τσιγάρων και ταυτόχρονα δραστική μείωση του καλπάζοντος λαθρεμπορίου και των αρνητικών του επιπτώσεων για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι η διεθνής βιβλιογραφία έχει αναδείξει το γεγονός ότι τα λαθραία τσιγάρα περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις των επικίνδυνων ουσιών σε σχέση με τα νόμιμα τσιγάρα και ως εκ τούτου είναι ακόμα πιο επιβλαβή για τους καπνιστές.



Διαβάστε περισσότερα...

Έκτροπα των Βρετανών σε Ζωολογικό Κήπο


Μεθυσμένοι επισκέπτες ρίχνουν μπύρα σε τίγρη και χορεύουν γυμνοί ανάμεσα σε πιγκουίνους.

Τις Παρασκευές του καλοκαιριού οι νύχτες στο Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου γίνονται άγριες και δεν ευθύνονται τα ζώα για αυτό αλλά οι βρετανοί επισκέπτες.

Ο Ζωολογικός κήπος μένει ανοιχτός ως αργά σε μία προσπάθεια των υπευθύνων να προσελκύσουν νέους ανθρώπους για να βγάλουν τα έξοδα συντήρησης του πάρκου.

Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που τα πράγματα βγαίνουν εκτός ελέγχου. Μεθυσμένοι επισκέπτες κακοποιούν τα ζώα και επιδίδονται σε έκτροπα.

Όπως διαβάζουμε στη Daily Mail, την περασμένη Παρασκευή ένα επισκέπτης έκανε στριπτίζ και χόρευε ολόγυμνος ανάμεσα στους πιγκουίνους, ενώ μια γυναίκα έριξε μπύρα σε τίγρη. Μαρτυρίες αναφέρουν ακόμη ότι μια μεθυσμένη γυναίκα προσπάθησε να μπει στο κλουβί με το λιοντάρι ενώ μία άλλη σκόνταψε και χτύπησε ένα πουλί το οποίο σωριάστηκε στο έδαφος. Θύματα των μεθυσμένων Βρετανών έχουν πέσει και οι πεταλούδες τις οποίες βρίσκουν νεκρές κατά εκατοντάδες στο έδαφος.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους του Ζωολογικού Κήπου τα ζώα έχουν αναστατωθεί από αυτές τις συμπεριφορές, είναι ανήσυχα κι έχουν χάσει τον ύπνο τους.

Η διεύθυνση του Ζωολογικού κήπου επιβεβαιώνει κάποια από αυτά τα περιστατικά, ωστόσο, αρνείται να απαγορεύσει τη κατανάλωση αλκοόλ εντός του πάρκου γιατί όπως λέει δεν βλέπει το λόγο.







Διαβάστε περισσότερα...

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Γάζα


Έπειτα από αίτημα της Αιγύπτου, της Παλαιστίνης και ισλαμικών κρατών.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη μια έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας έπειτα από αίτημα της Αιγύπτου, της Παλαιστίνης και ισλαμικών κρατών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός.

Το αίτημα της Αιγύπτου, που υποβλήθηκε στις 18 Ιουλίου και έγινε εξ ονόματος της ομάδας των αραβικών χωρών, υποστηρίχθηκε από τουλάχιστον 16 χώρες σε σύνολο 47, μεταξύ αυτών η Κίνα, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, όπως απαιτείται από το καταστατικό για τη σύγκληση μιας έκτακτης συνεδρίασης. Το αίτημα έχει υπογράψει και η αποστολή της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη, όπου έχει καθεστώς παρατηρητή.

«Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πραγματοποιήσει μια έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη 23 Ιουλίου για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», ανέφερε η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Η Ναβί Πιλάι, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, έχει δηλώσει ότι τα πλήγματα που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Γάζα πιθανόν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, το οποίο απαγορεύει να στοχοθετούνται άμαχοι.

Το Ισραήλ, το οποίο έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Συμβούλιο ότι διακατέχεται από προκατάληψη, απείχε από τις εργασίες του επί 20 μήνες και ξανάρχισε τη συνεργασία μαζί του μόλις τον Οκτώβριο.


Διαβάστε περισσότερα...

Αγνοούνται δύο Σλοβένοι ορειβάτες στα Ιμαλάια


Σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού τους.

Δύο Σλοβένοι ορειβάτες που παίρνουν μέρος σε διεθνή αποστολή στο κινεζικό τμήμα των Ιμαλαϊων αγνοούνται και είναι σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού τους, σύμφωνα με τον Όμιλο Ορειβασίας της Σλοβενίας.

Οι δύο ορειβάτες είχαν τελευταία φορά επικοινωνία με την ομάδα στις 5 Ιουλίου και δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στο σημείο, όπου είχε κατασκηνώσει η αποστολή, έως τις 15 Ιουλίου, όπως είχε συμφωνηθεί.

Οι έμπειροι ορειβάτες, Άλες Χολτς και Πέτερ Μέζναρ είναι μέλη της αποστολής «Shaksgam 2014» που ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου για την κατάκτηση των λιγότερο γνωστών κορυφών των Ιμαλαϊων, Ντούρμπιν Κάνγκρι Ι (σε υψόμετρο 6.824 μέτρων), Ντούρμπιν Κάνγκρι ΙΙ (σε υψόμετρο 6.898 μέτρων), Μπάρναγκ Κάνγκρι (σε υψόμετρο 6.821 μέτρων) και Καϊμούκ Κάνγκρι (σε υψόμετρο 6.952 μέτρων).

Ο Όμιλος Ορειβασίας της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι άρχισαν την αναρρίχηση στις 5 Ιουλίου, αλλά απέτυχαν να επιστρέψουν στο σημείο συνάντησης που είχε οριστεί και εξέφρασε την ελπίδα να εμποδίστηκαν από τα διογκωμένα, αυτήν την εποχή, ποτάμια.

Άλλα μέλη της αποστολής δεν κατάφεραν να περάσουν ένα ποτάμι, το οποίο επρόκειτο να διασχίσουν οι δύο Σλοβένοι ορειβάτες κατά την επιστροφή τους.

Επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης των ορειβατών είναι σε εξέλιξη αλλά υπήρξαν προβλήματα εξασφάλισης της μεταφοράς με ελικόπτερο, καθώς η περιοχή είναι δυσπρόσιτη.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι εγκρίθηκε η διάσωση με ελικόπτερο, το οποίο κατευθύνεται προς την περιοχή, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η επιχείρηση διάσωσης διεξάγεται σε συντονισμό με τον υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας και την πρεσβεία της Σλοβενίας στο Πεκίνο.



Διαβάστε περισσότερα...

Καρέτα-καρέτα γέννησε τα αυγά της στην παραλία της Σπιάντζας


«Δίχτυ» προστασίας στην περιοχή όπου αναμένεται να βγουν τα μικρά χελωνάκια.

Μια έκπληξη περίμενε το βράδυ της Παρασκευής όσους βρίσκονταν στη Σπιάντζα Ηλείας. Μία τεράστια χελώνα καρέτα-καρέτα βγήκε από τη θάλασσα στην παραλία, χώθηκε στην άμμο και γέννησε τα αυγά της.

Ο κόσμος που παρακολουθούσε τη διαδικασία χωρίς να την ενοχλήσει, όταν η χελώνα επέστρεψε στη θάλασσα οριοθέτησε το χώρο που βρίσκονται τα αυγά, όπως μεταδίδει το ilialive.gr.

Πλέον οι οικιστές και οι λουόμενοι έχουν απλώσει ένα «δίχτυ» προστασίας στην περιοχή, ανυπομονώντας να βγουν τα μικρά χελωνάκια.



Διαβάστε περισσότερα...

Τμήμα αρχαϊκής νεκρόπολης αποκαλύφθηκε στη Χίο


Ξεχωριστής σημασίας εύρημα είναι η ταφή αλόγου.

Τμήμα αρχαϊκής νεκρόπολης του 7ου και 6ου π.Χ. αιώνα αποκαλύφθηκε κατά την πραγματοποίηση δοκιμαστικής έρευνας σε οικόπεδο στη θέση «Ψωμί» του δήμου Χίου. Όπως όλα δείχνουν, η περίπτωση της ανασκαφής αποτελεί την πρωιμότερη οργανωμένη νεκρόπολη που έχει αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα στη σύγχρονη πόλη της Χίου και συνεπώς, παρέχει πολύτιμες μαρτυρίες για την ιστορική τοπογραφία της αρχαίας πόλης.
Τμήμα αρχαϊκής νεκρόπολης αποκαλύφθηκε στη Χίο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι ταφές που αποκαλύφθηκαν στο ανατολικό τμήμα του οικοπέδου βρέθηκαν σε επάλληλα στρώματα, τοποθετημένες σε βότσαλα θάλασσας. Πρόκειται για ταφές σε μεγάλους πήλινους πίθους, το στόμιο των οποίων σφράγιζε πλακοειδής λίθος. Οι πίθοι είναι ακόσμητοι ή φέρουν γεωμετρική εγχάρακτη διακόσμηση σε οριζόντιες ζώνες στο σώμα και πλαστικές μαστοειδείς αποφύσεις. Οι νεκροί ήταν τοποθετημένοι σε στρώση από βότσαλα θάλασσας, σε συνεσταλμένη στάση.

Βρέθηκαν επίσης ακόσμητες πήλινες σαρκοφάγοι τύπου Κλαζομενών και εγχυτρισμοί νηπίων, καθώς και μια λίθινη σαρκοφάγος. Την πολυπληθέστερη ωστόσο κατηγορία αποτελούν οι ελεύθερες ταφές νεκρών σε ύπτια εκτεταμένη στάση.

Σημαντικότατο και ξεχωριστής σημασίας εύρημα είναι η ταφή αλόγου, η πρώτη που έρχεται στο φως στην περιοχή του βορειανατολικού Αιγαίου. Το άλογο, που ήταν τοποθετημένο σε στάση ανάπαυσης, στερεώθηκε και μεταφέρθηκε ολόκληρο στα εργαστήρια συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Κατασκεύασαν εύκαμπτες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες


Αποτελούνται από ψευδάργυρο και... εκτυπώνονται.

Εύκαμπτες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ανέπτυξε μία start-up εταιρεία από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκδοση MIT Review.



Όπως έγινε γνωστό, οι μπαταρίες αποτελούνται από ψευδάργυρο ενώ «εκτυπώνονται» τρισδιάστατα. Η κατασκευάστρια εταιρεία ονομάζεται Imprint Energy και στεγάζεται στην περιοχή Αλαμέντα.

Στόχος της Imprint Energy είναι, αφού ολοκληρώσει τους κύκλους δοκιμών των νέων μπαταριών, να τις πουλήσει σε κατασκευάστριες εταιρείες φορητών ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς επίσης και σε εταιρείες κατασκευής ιατρικών μηχανημάτων.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Μπρουκς Κιρκέιντ, δήλωσε ότι οι μπαταρίες «συνδυάζουν λεπτότητα, ευκαμψία ενώ είναι επαναφορτιζόμενες».

Λόγω του μικρού μεγέθους τους αλλά και του γεγονότος ότι είναι εύκαμπτες, οι νέες μπαταρίες θεωρούνται ιδανικές για «έξυπνες» συσκευές.

«Δύο πράγματα με απασχολούν περισσότερο όσον αφορά τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Αυτά είναι οι οθόνες και οι μπαταρίες των έξυπνων συσκευών» υπογράμμισε ο Στίβεν Χολμς, αντιπρόεδρος του τμήματος νέων τεχνολογιών της κολοσσιαίας αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικών ειδών Intel, επιβεβαιώνοντας του λόγου το αληθές.

Πρόσφατα, η Imprint Energy εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτικά funds, προκειμένου να τελειοποιήσει τις νέες μπαταρίες.

Η έρευνα για τη δημιουργία των νέων μπαταριών ξεκίνησε από την Κριστίν Χο, συνιδρύτρια της Imprint Energy, κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων της. Σε συνεργασία με Ιάπωνες ερευνητές, η Χο κατασκεύασε μικροσκοπικές μπαταρίες ψευδαργύρου με τη βοήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών. Ακολούθως, με τη δημιουργία της Imprint Energy, οι μπαταρίες εξελίχθηκαν σε εύκαμπτες.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντί για το εξοχικό βρήκε... καλαμπόκια


Πήγε για διακοπές, αλλά το σπίτι του είχε κάνει φτερά.

Πήρε άδεια, ετοίμασε τις βαλίτσες του και γεμάτος προσμονή για ξεκούραση ξεκίνησε για το εξοχικό του στο Δέλτα του Δούναβη. Όταν έφτασε εκεί όμως βρήκε μόνο μια άδεια έκταση!

Το σπίτι είχε εξαφανιστεί και στη θέση του στεκόταν ένα χωράφι. Ο Άντι Πασκάλι έπαθε σοκ μόλις αντίκρισε το αποκαρδιωτικό θέαμα και λίγο έλλειψε να λιποθυμήσει από τη σύγχυση που πήρε. Φυσικά κατάλαβε ότι το εξοχικό δεν είχε… φύγει από μόνο του. Το είχαν «σηκώσει» κλέφτες. Δεν αναφερόμαστε μόνο στο εσωτερικό του, όπως θα καταλάβατε, αλλά σε ολόκληρο το κτίσμα. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι πήραν μέχρι και τον αγκαθωτό φράχτη που είχε για να το προφυλάσσει από τους διαρρήκτες.

Ο 40χρονος Ρουμάνος ειδοποίησε την αστυνομία της πόλης Μπράιλα ότι το οίκημα του είχε κάνει φτερά. Αρχικά, οι αστυνομικοί νόμιζαν ότι κάποιος τους έκανε τηλεφωνική φάρσα, αλλά όταν πήγαν στο σημείο κατάλαβαν ότι ο Πασκάλι σοβαρολογούσε. Ούτε εκείνοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως είχε εξαφανιστεί ένα σπίτι τριών υπνοδωματίων, το οποίο δεν ήταν λυόμενο.

Μάλιστα, «οι γείτονες μου βρήκαν ευκαιρία, όταν άδειασε ο χώρος, και φύτεψαν καλαμπόκια. Είναι απίστευτο», είπε έκπληκτος ο άνδρας. Στην ιστοσελίδα του στο facebook ανάρτησε τη φωτογραφία με το χωράφι που θα βγάλει… σοδιά καλαμποκιών.

«Σήκωσαν ολόκληρο το σπίτι. Θέλω να πω ότι οποιοσδήποτε στη Ρουμανία σκέφτεται να αγοράσει εξοχικό θα πρέπει να το επισκέπτεται συχνά για να ελέγχει αν βρίσκεται στη θέση του». Όπως αναφέρει, θεωρεί ότι οι κλέφτες θα έχουν δώσει για ανακύκλωση σχεδόν όλα όσα αφαίρεσαν –κοινώς κάθε τι από το σπίτι- το οποίο ήταν κληρονομία από την οικογένεια του. Το είχαν χτίσει οι γονείς του το 1986 και το είχαν επιπλώσει πλήρως με ολοκαίνουργια κουζίνα, αλλά και μοντέρνο μπάνιο. «Μ’ αρέσει που ανησυχούσα μήπως μπουν και κλέψουν την τηλεόραση», λέει με χιούμορ και πικρία ο ίδιος.



Το πριν (πάνω) και το μετά (κάτω). Το σπίτι έχει εξαφανιστεί και στη θέση του υπάρχει ένα χωράφι με καλαμπόκια, που φύτεψαν οι γείτονες του.





Μέχρι και οι αστυνομικοί έμειναν άναυδοι.





Ο άτυχος ιδιοκτήτης Άντι Πασκάλι.


Διαβάστε περισσότερα...

Τον πέρασαν για κούκλα βιτρίνας και τον πέταξαν στα σκουπίδια!


Καθαριστές βρήκαν κρεμασμένο… πτώμα και το πέταξαν σε χωματερή.

Πίστεψαν ότι ήταν φάρσα. Η αλήθεια όμως ήταν ότι επρόκειτο για πτώμα. Ένα μακάβριο και απίστευτο περιστατικό συνέβη στη Φλόριντα. Δύο εργάτες καθαριότητας προσλήφθηκαν για να καθαρίσουν ένα άδειο σπίτι. Στο γκαράζ βρήκαν κρεμασμένη μια… κούκλα βιτρίνας. Αυτό νόμισαν και έτσι την πήραν και την πέταξαν στα σκουπίδια και μάλιστα σε χώρο υγειονομικής ταφής.

Οι δύο άνδρες, Ίσραελ Λόπεζ και Άνταμ Χάινς πήγαν για να κάνουν τη δουλειά τους και όχι… αστεία. Έτσι, όταν είδαν κάτι κρεμασμένο στην οροφή του γκαράζ του σπιτιού στο Σπρινγκ Χιλς των ΗΠΑ δεν φαντάστηκαν ότι επρόκειτο για πτώμα. Ο 33χρονος Τζέρεμι Γούιλφορθ είχε αυτοκτονήσει πριν από αρκετές εβδομάδες –όπως ανέφερε η αστυνομία- και το σώμα του ήταν σε κατάσταση… μουμιοποίησης.

Χωρίς δισταγμό έκοψαν το σκοινί και πέταξαν στα σκουπίδια αυτό που πίστεψαν ότι ήταν μια κούκλα. Στην τοπική χωματερή όμως άλλοι εργάτες ανακάλυψαν ότι δεν πρόκειται για κούκλα, αλλά για το πτώμα ενός άνδρα. Οι δύο εργάτες που ανακρίθηκαν από τους αστυνομικούς -όταν επέστρεψαν στη χωματερή για να αφήσουν και άλλα σκουπίδια- είπαν πως πίστεψαν ότι το πτώμα ήταν μια φάρσα τύπου Halloween που είχαν αφήσει πίσω τους οι πρώην ένοικοι του σπιτιού, οι οποίοι εκδιώχθηκαν κακήν κακώς από το σπίτι.

Κι όμως και οι ιδιοκτήτες του σπιτιού είχαν δει το πτώμα την προηγούμενη ημέρα και –ναι και- αυτοί νόμισαν ότι επρόκειτο για κούκλα που την τοποθέτησαν οι ενοικιαστές με το… κακόγουστο χιούμορ.



Ο 33χρονος Τζέρεμι Γουίλφορθ και (κάτω) το σπίτι όπου βρέθηκε κρεμασμένος.








Διαβάστε περισσότερα...

Ζήτησε… συγνώμη στο μωρό


Το απίθανο βίντεο με πρωταγωνιστή έναν μετανιωμένο σκύλο.

Ο Τσάρλι ήθελε να παίξει, αλλά το ίδιο ήθελε και η Λόρα. Ο σκύλος πήρε ένα παιχνίδι από την αγκαλιά της μικρής και εκείνη άρχισε να κλαίει.

Το αξιολάτρευτο μπιγκλ κοίταζε το μωρό με λυπημένο βλέμμα και αμέσως έσπευσε να του ζητήσει… συγνώμη. Τι έκανε; Όχι απλώς του επέστρεψε το παιχνίδι του, αλλά άρχισε να του μεταφέρει ότι παιχνίδι έβρισκε στο σπίτι. Η πιτσιρίκα φυσικά σταμάτησε το κλάμα και κατέληξε… να καλύπτεται από διάφορα κουκλάκια. Μέχρι και ένα χειριστήριο για playstation της πήγε.

Εκείνη φυσικά ησύχασε…








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται


Αυξομειώσεις στις μηνιαίες τους αποδοχές θα δουν στις συντάξεις του Αυγούστου συνταξιούχοι που λαμβάνουν περισσότερες από μια συντάξεις . Αιτία είναι η αλλαγή του τρόπου παρακράτησης φόρου που πλέον δεν θα γίνεται στο τέλος του χρόνου αλλά σε μηνιαία βάση.

Δείτε στο ρεπορτάζ του STAR ποιοι θα εισπράξουν αυξημένη σύνταξη και ποιοι μειωμένη.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση Ρακιντζή για το Λούνα Παρκ στο Ελληνικό


Έφεση κατά της απόφασης του δήμου Ελληνικού, που αναγνώρισε ελαφρυντικά στην υπάλληλο που ήταν υπεύθυνη για τον έλεγχο της τήρησης των κανόνων ασφαλείας του Λούνα Πάρκ, όπου έχασε την ζωή του ένας 13χρονος, άσκησε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος δεν εισηγήθηκε το κλείσιμο του λούνα παρκ, ως όφειλε, "βγήκε λάδι" στον πειθαρχικό έλεγχο που πραγματοποίησε για την υπόθεση ο Δήμος Ελληνικού με εντολή του δημάρχου Χρήστου Κορτζίδη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Δήμος Ελληνικού αθώωσε την υπάλληλο, βασιζόμενη -ουσιαστικά- μόνο στα όσα υποστήριξε η ίδια.



Διαβάστε περισσότερα...

"Όχι" από το ΣτΕ στην αίτηση της ΑΔΕΔΥ


Η Ολομέλεια του Συμβούλιου της Επικρατείας με απόφασή της απέρριψε την αίτηση της ΑΔΕΔΥ που ζητούσε να ανασταλούν ως αντισυνταγματικές οι εγκύκλιοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Ειρήνη Σάρπ και εισηγητή το Σύμβουλο Επικρατείας Μιχάλη Βηλαρά, απέρριψε για πέντε λόγους την αίτηση της ΑΔΕΔΥ.

Όμως, υπενθυμίζεται ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η κυρία προσφυγή της ΑΔΕΔΥ για το ίδιο θέμα.

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι οι εγκύκλιοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι αντίθετες στα άρθρα 77 και 109 του Συντάγματος και στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αμεροληψίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

Το ΣτΕ αναφέρει ότι οι επίμαχες εγκύκλιοι δεν υπόκειται σε αναστολή, γιατί «συνδέονται άμεσα με την οργάνωση και την ομαλή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και των υπηρεσιών των ΝΠΔΔ», ενώ αμφισβητεί εάν μπορούν οι εγκύκλιοι να προσβληθούν στα δικαστήρια. Δηλαδή, εάν μπορεί να ζητηθεί η ακύρωση εγκυκλίων από το ΣτΕ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ότι θα μπορούσε να δοθεί αναστολή, μόνο ένα συνέτρεχαν εξαιρετικοί λόγοι ή εάν εφαρμογή των επίμαχων εγκυκλίων θα προκαλούσε στους δημοσίους, κ.λπ. υπαλλήλους «βλάβη σοβαρή και ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη, οπότε επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση, να χορηγηθεί αναστολή ύστερα από συνεκτίμηση και των αναγκών της υπηρεσίας».

Ακόμη, αναφέρεται στην δικαστική απόφαση ότι οι ισχυρισμοί της ΑΔΕΔΥ περί αντισυνταγματικότητας είναι «προδήλως αβάσιμοι», δηλαδή, πιθανολογείται ότι δεν θα γίνουν δεκτοί κατά την εξέταση από το ΣτΕ της κυρίας προσφυγής της ΑΔΕΔΥ.

Επίσης, αναφέρεται στην απόφαση ότι η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ ως δικαστικός σχηματισμός μπορεί να θεωρήσει τις επίμαχες εγκυκλίους «ως προδήλως αντισυνταγματικές», καθώς όπως είναι γνωστό για ζητήματα αντισυνταγματικότητας μπορεί να επιλύσει μόνο η Ολομέλεια του ΣτΕ και όχι τα Τμήματα ή οι Επιτροπές Αναστολών.

Σε άλλο σημείο αναφέρει η δικαστική απόφαση ότι για το θέμα της αξιολόγησης δεν υπάρχει σχετική νομολογία.

Παράλληλα, η Ολομέλεια αναφέρει ότι η βλάβη την οποία επικαλείται η ΑΔΕΔΥ ότι θα υποστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι (δυσμενής αξιολόγηση που θα έχει ως συνέπεια αρνητικές επιπτώσεις στην μισθολογική εξέλιξη ή την ενδεχόμενη ένταξη στο σύστημα κινητικότητας -διαθεσιμότητας) δεν προέρχεται από τις επίμαχες εγκυκλίους, αλλά από «τις μέλλουσες εκθέσεις αξιολόγησης, που θα εκδοθούν, οι οποίες θα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο δικαστικού ελέγχου».

Διευκρινίζει ακόμη το ΣτΕ ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης του 2013 σύμφωνα με το Ν. 4250/2014 δεν θα ληφθούν υπόψη κατά την αποτίμηση των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων για τη θέση τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή κινητικότητας, αλλά και «εν πάση περιπτώσει, η επικαλούμενη βλάβη από την ΑΔΕΔΥ είναι δυνατόν να αποκατασταθεί σε περίπτωση ευδοκιμήσεως της αιτήσεως ακυρώσεως». καταλήγει η Ολομέλεια του ΣτΕ.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξετάζεται μείωση στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών


Τα φετινά εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος ήταν ιδιαίτερα τσουχτερά για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Πολλοί κλήθηκαν να πληρώσουν μερικές χιλιάδες ευρώ φόρο για πενιχρό εισόδημα.

Γι αυτό και στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές με στόχο να μειωθεί η επιβάρυνσή τους, όπως η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου.

Δείτε το βίντεο από το STAR




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξάνθη: Νεαρή υιοθετεί αδέσποτα και τα εγκαταλείπει


Τη δράση μιας νεαρής κοπέλας από την Ξάνθη ερευνούν οι φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής, οι οποίες καταγγέλλουν πως η ίδια αρχικά υιοθετεί αδέσποτα σκυλιά και στη συνέχεια τα εγκαταλείπει και πάλι στους δρόμους της πόλης.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της Φιλοζωικής Κομοτηνής η νεαρή φέρεται να υιοθέτησε ένα αδέσποτο κουτάβι πριν από μερικές ημέρες και σήμερα η τύχη του ζώου παραμένει άγνωστη μιας και το ίδιο αγνοείται, όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλεται.

Σύμφωνα με τη σχετική καταγγελία, η νεαρή στις 7 Ιουλίου υιοθέτησε ένα μικρόσωμο σκύλο από την Φιλοζωική Κομοτηνής και όπως όλα δείχνουν, την ίδια ακριβώς μέρα το εγκατέλειψε. Η ίδια φέρεται αρχικά στην καθημερινή επικοινωνία που είχε με τα μέλη του φιλοζωικού σωματείου να υποστήριζε πως όλα βαίνουν καλώς με το σκύλο, λέγοντας μάλιστα διάφορες ιστορίες.



Αυτό ωστόσο που άρχισε να βάζει σε υποψίες τα μέλη του φιλοζωικού σωματείου ήταν το γεγονός πως οι μέρες περνούσαν με τη νεαρή να αρνείται να ολοκληρώσει τις διαδικασίες υιοθεσίας του σκύλου, με αποτέλεσμα τα μέλη του σωματείου να προγραμματίσουν συνάντηση μαζί της ώστε να επιστρέψει το σκυλί. Στη συνάντηση δεν εμφανίστηκε ποτέ και δράση ανέλαβε η δικηγόρος του σωματείου.

Σε επικοινωνία που είχε η δικηγόρος με τους γονείς της νεαρής κοπέλας, ο πατέρας της υποστήριξε ότι η κόρη του είχε εγκαταλείψει το σκυλί, την ίδια ακριβώς ημέρα που το υιοθέτησε.

Τα μέλη της Φιλοζωικής καταγγέλλουν επίσης πως όταν κατάφεραν να έρθουν τηλεφωνικώς σε επαφή με τη νεαρή, ώστε να τους υποδείξει το σημείο όπου εγκατέλειψε το ζώο, αυτή αρνήθηκε “ξεστομίζοντας ύβρεις και χυδαίους χαρακτηρισμούς”, με αποτέλεσμα η Φιλοζωική Κομοτηνής να προχωρήσει σε καταγγελία στην Αστυνομία της Ξάνθης και να ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να βρεθεί το ζώο.

Σημειώνεται ότι το σκυλί διαθέτει τσιπ και φέρει τα στοιχεία της φιλοζωικής οπότε η νεαρή διώκεται για κλοπή και εγκατάλειψη ζώου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκαν 3.000 κλεμμένα υδρόμετρα


Σε υπόγειο κτιρίου στην οδό Καποδιστρίου στην Πάτρα εντοπίστηκαν μετά από καταγγελία που έγινε στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης, τα 3.000 υδρόμετρα τα οποία και είχαν κλαπεί από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΠ κατά το 2011.

Οι μηχανισμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν να είναι κρυμμένοι στο υπόγειο ενός διώροφου κτίσματος, το οποίο ήταν ξενοίκιαστο εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Εκτιμάται ότι οι δράστες δεν είχαν καταφέρει να τα πουλήσουν, αν και αυτός ήταν όπως φαίνεται ο απώτερος σκοπός της κλοπής, ενώ τις έρευνες για το συμβάν διεξάγει η Ασφάλεια Πατρών. Η αξία των κλοπιμαίων ξεπερνούσε τις 220.000 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιώθηκε μητέρα που της ζητούσαν να επιστρέψει επίδομα τοκετού


Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου σε ανακοίνωση του εκφράζει την πλήρη ικανοποίηση του για την υπ’ αριθμό Ν54/2014 απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, που προς το παρόν δικαιώνει εργαζόμενη μητέρα μετά από σχετική αίτηση που κατέθεσε το ΕΚΗ στα Διοικητικά Δικαστήρια και σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται μέχρι την οριστική εκδίκαση από το αρμόδιο δικαστήριο, η απόφαση του Διοικητή του ΙΚΑ (302/2014/1489/30-1-2014) και η υπ’ αριθμό 17/10/2014 πράξη ταμειακής βεβαίωσης με τις οποίες, το ΙΚΑ απαιτούσε την άμεση επιστροφή του επιδόματος τοκετού των 900 € (ποσό που είχε καταβληθεί μετά τον τοκετό στην παραπάνω μητέρα) και μάλιστα με την απειλή της κατάσχεσης.

Με αφορμή την παραπάνω απόφαση το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου απέστειλε επιστολή στη Διοίκηση του ΙΚΑ, με την οποία ζητά την αναστολή όλων των σχετικών αποφάσεων που αφορούσαν την εντολή επιστροφής του επιδόματος τοκετού των 900€, ως την οριστική εκδίκαση της παραπάνω απόφασης.

Να σημειωθεί ότι τυχόν παρόμοιες νομικές διαδικασίες είναι απαγορευτικές για τις μητέρες που τους καταβλήθηκαν τα 900€ αφού μόνο για τα παράβολα θα χρειαζόταν πλέον 400€, χωρίς τις αμοιβές των δικηγόρων κ.λ.π.

Στην ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο ζητά από την Διοίκηση του ΙΚΑ, να σεβαστεί την σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου αναστέλλοντας το σύνολο των σχετικών αποφάσεων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος Μητσοτάκη για τον έλεγχο των πιστοποιητικών στο Δημόσιο


Τον συστηματικό και μεθοδικό έλεγχο όλων των πιστοποιητικών που αξιοποίησαν οι υπάλληλοι του Δημοσίου για την πρόσληψή τους δρομολογεί το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκη, υπενθυμίζει στους φορείς του Δημοσίου την υποχρέωση πιστοποίησης τους στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί στο Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).

Η εφαρμογή αφορά στον έλεγχο εγκυρότητας των τίτλων σπουδών και των λοιπών στοιχείων που περιέχονται στα ατομικά μητρώα των υπαλλήλων. Οι φορείς είναι υποχρεωμένοι να καταχωρούν αναλυτικά τις σχετικές ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί καθώς και τα αποτελέσματα των ενεργειών τους.

Η εν λόγω διαδικασία αφορά στο σύνολο των υπαλλήλων, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που υπηρετούν (τακτικούς υπαλλήλους, αορίστου χρόνου και επί θητεία, αλλά και υπαλλήλων που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου) σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και δημόσιες επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης ζητά, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που εκδίδουν τίτλους σπουδών ή κάθε είδους βεβαιώσεις και πιστοποιητικά τα οποία έχουν υποβληθεί από δημοσίους υπαλλήλους και περιλαμβάνονται στα ατομικά τους μητρώα, να αποστείλουν στο ΣΕΕΔΔ όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες έχει προκύψει πλαστότητα ή αλλοίωση του περιεχομένου. Κάθε απάντηση με την οποία εξακριβώνεται η υποβολή νοθευμένου ή πλαστογραφημένου τίτλου ή πιστοποιητικού πρέπει να κοινοποιείται στο ΣΕΕΔΔ, πέραν του δημοσίου φορέα όπου υπηρετεί ο υπάλληλος και ο οποίος έχει ζητήσει τον έλεγχο της εγκυρότητας, ενώ οι διοικήσεις των φορέων οφείλουν να ενημερώνουν τις εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να διερευνηθούν οι τυχόν αξιόποινες πράξεις.

Με αφορμή την έκδοση της εγκυκλίου, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε: «Η διαδικασία ελέγχου της εγκυρότητας των τίτλων σπουδών και των λοιπών στοιχείων που περιλαμβάνονται στα ατομικά μητρώα των υπαλλήλων είναι σε πλήρη εξέλιξη και παράγει ήδη σημαντικά αποτελέσματα. Για πρώτη φορά με οργανωμένο τρόπο, επιχειρείται από όλους τους φορείς του Δημοσίου υπό την εποπτεία του ΣΕΕΔΔ, να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο. Καλώ τις διοικήσεις αλλά και τους φορείς που είναι αρμόδιοι να επιβεβαιώσουν την εγκυρότητα των πιστοποιητικών να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή. Το οφείλουμε στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων που κόπιασαν για να σπουδάσουν και να αποκτήσουν τις αναγκαίες δεξιότητες και τα προσόντα».



Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε ο συνιδρυτής των Aldi


O Καρλ Άλμπρεχτ, ένας εκ των ιδρυτών της αλυσίδας καταστημάτων λιανικής και προϊόντων διατροφής Aldi, που συγκαταλεγόταν μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων στη Γερμανία, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 94 ετών, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τον όμιλο.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τον θάνατο του ιδρυτή μας Καρλ Άλμπρεχτ» ανακοίνωσε ο όμιλος σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Ο επιχειρηματίας, που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση σε ηλικία 75 ετών, είχε γεννηθεί την 20ή Φεβρουαρίου 1920.



Ο Άλμπρεχτ, τον οποίο η FAZ χαρακτηρίζει έναν από «τους πλέον σημαντικούς επιχειρηματίες της μεταπολεμικής εποχής» και «έναν από τους ευπορότερους Γερμανούς» κηδεύτηκε σήμερα το πρωί «χωρίς πομπώδεις τελετές, χωρίς υπερβολές, χωρίς παρουσία κόσμου» στο νεκροταφείο που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι του στην Έσση (δυτικά), μόλις μερικά μέτρα μακριά από τον τάφο του αδελφού του Τέο, που πέθανε τον Ιούλιο του 2010.

Μαζί με τον αδελφό του ίδρυσαν τα σούπερ μάρκετ Aldi (σύντμηση του ονόματός Άλμπρεχτ και της λέξης Diskont [έκπτωση στα γερμανικά]) στις αρχές της δεκαετίας του 1960 προτού μοιράσουν μεταξύ τους τις περιοχές της Γερμανίας: ο Καρλ ανέλαβε επικεφαλής στο Aldi του Νότου και ο Τέο στο Aldi του Βορά.

Σύμφωνα με τους στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ο όμιλος, που δεν δημοσιεύει ποτέ τα οικονομικά του στοιχεία, μετρά σήμερα 10.000 υποκαταστήματα σε ολόκληρη τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία και κυρίως τις ΗΠΑ με τον ετήσιο κύκλο εργασιών να υπολογίζεται στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Καρλ Άλμπρεχτ, που είχε μια περιουσία που εκτιμάται στα περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ παρέμεινε «στο τιμόνι» του ομίλου ως τα 75α γενέθλιά του. Όμως από το 1973 «έθεσε τις βάσεις προκειμένου οι δραστηριότητες της επιχείρησης να συνεχιστούν και μετά τον θάνατό του» έγραψε η Aldi στο δελτίο τύπου, όπου εξήγησε ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου ελέγχονται από δύο ιδρύματα.

Υιοθετώντας την απόλυτη διακριτικότητα στην ζωή του, ο Καρλ Άλμπρεχτ δεν έκανε δημόσιες εμφανίσεις και μόνο μία φωτογραφία του, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο όμιλος, κυκλοφόρησε σήμερα: εκείνη ενός άνδρα στο πρόσωπο του οποίου αποτυπώνεται η εγκαρδιότητα, έχει λευκά μαλλιά, φορά γυαλιά με στρογγυλό σιδερένιο σκελετό.


Διαβάστε περισσότερα...