Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Τι απαντά το υπ. Υποδομών για τα έργα της Πανεπιστημίου και του Φαλήρου


Πηγές του υπουργείου υποδομών υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν έκρινε πως το έργο της ανάπλασης της Πανεπιστημίου και της υλοποίησης τριών υποέργων στο Παραλιακό Μέτωπο του Φαλήρου- που επρόκειτο να δημοπρατηθούν έως το τέλος του έτους - δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι απεντάσσονται.

«Γιατί κάποιοι βιάζονται να απεντάξουν τα έργα;» ερωτούν, ενώ προσθέτουν ότι οι φάκελοι των έργων θα υποβληθούν εκ νέου και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει τη χρηματοδότησή τους «σε έξι μήνες από σήμερα».

Η Κομισιόν θεώρησε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη χρηματοδότηση άλλων έργων, όπως η γραμμή 4 του Μετρό και η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής τα δύο έργα απεντάσσονται από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα της περιόδου 2014-2020, καθώς η Κομισιόν έκρινε πως είναι «διακοσμητικά» και δεν είναι δυνατόν να συγχρηματοδοτηθούν με κοινοτικά κονδύλια τη στιγμή που εκκρεμεί η κατασκευή σημαντικών υποδομών και η ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών δικτύων της χώρας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απολύθηκε καθηγητής που έπαιρνε "φακελάκια" από φοιτητές


Απολύθηκε οριστικά αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας γιατί έπαιρνε φακελάκια από τους φοιτητές για να περάσουν το μάθημα του.

Ο καθηγητής, τον οποίο οι συνάδελφοί του τον αποκαλούσαν «ψιλικατζή», είχε δημιουργήσει τιμοκατάλογο με το χρηματικό ποσό που θα έπρεπε να περιέχει το φακελάκι. Το ποσό που θα είχε μέσα το φακελάκι ήταν ανάλογο με τον βαθμό που ήθελαν να πάρουν οι φοιτητές.

Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο, ο φοιτητής που ήθελε να βαθμολογηθεί με «6» θα έβαζε στο φακελάκι του καθηγητή 250 ευρώ, όποιος ήθελε «7» θα έβαζε 280 ευρώ, για βαθμό «8» 300 ευρώ, για «9» το ποσό των 350 ευρώ και για «10» το ποσό των 400 ευρώ.

Ο αναπληρωτής ρωτούσε τους φοιτητές τι βαθμό επιθυμούσαν και σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο ζητούσε το ανάλογο ποσό, μέσω συνεργάτη του. Δεν διαπραγματευόταν μάλιστα την "ταρίφα" που είχε θέσει, παρότι κάποιοι φοιτητές του έλεγαν ότι δεν έχουν χρήματα και απαιτούσε απαρέγκλιτα το ποσό που είχε καθορίσει στον τιμοκατάλογο, αν φυσικά ήθελαν να περάσουν το μάθημα.

Μετά από αυτά απολύθηκε οριστικά από το Πανεπιστήμιο, καταδικάστηκε ο ίδιος και ο συνεργάτης του, ο οποίος εμφανιζόταν ως βοηθός, και τώρα ζητεί από την Δικαιοσύνη να ακυρώσει την απόλυσή του, ως παράνομη, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι έχει υποστεί οικονομική καταστροφή και δεν μπορεί να ζήσει την οικογένεια του.

Από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης ο καθηγητής έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών για παθητική δωροδοκία κατ΄ εξακολούθηση και η ποινή επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο, ενώ ο συνεργός διαμεσολαβητής του καθηγητή καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία κατ΄ εξακολούθηση.

Όμως, ο Πανεπιστημιακός καθηγητής έχει προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

Στον αναπληρωτή καθηγητή ανατέθηκε η εξέταση μαθήματος άλλου καθηγητή, ο οποίος νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Οι εξετάσεις ήταν γραπτές.

Πολλοί φοιτητές, μετά τη διενέργεια των εξετάσεων, εν όψει του γεγονότος ότι τα θέματα των εξετάσεων κρίθηκαν δύσκολα, σε συνδυασμό με τη φήμη που διέρρεε μεταξύ των φοιτητών, ότι ο εν λόγω καθηγητής είχε την πρόθεση να διευκολύνει τους φοιτητές ώστε να περάσουν το μάθημα, επισκέφθηκαν τον καθηγητή στο γραφείο του.

Μεταξύ των φοιτητών ήταν και οι δύο φοιτήτριες, οι οποίες όμως τον επισκέφθηκαν στο γραφείο μεμονωμένα. Μάλιστα, μία από τις δύο αυτές φοιτήτριες, τελικά αποκάλυψε το «έργο» του καθηγητή.

Για τους περισσότερους φοιτητές, όπως και για τις δύο φοιτήτριες, ήταν το τελευταίο μάθημα για την ολοκλήρωση των σπουδών τους και τη λήψη του πτυχίου.

Κατά τις συναντήσεις αυτές ο καθηγητής διαβεβαίωσε ότι θα περάσουν το μάθημα και παρότρυνε τις δύο φοιτήτριες να επικοινωνήσουν μαζί του σε λίγες μέρες προκειμένου να πληροφορηθούν τη βαθμολογία του γραπτού τους. Μάλιστα έδωσε και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του.

Έτσι και έγινε. Μετά από λίγες μέρες οι δύο φοιτήτριες τον επισκέφθηκαν και πάλι στο γραφείο του, όπου τους ανακοίνωσε ότι «κόπηκαν», καθώς η βαθμολογία των γραπτών τους ήταν «3», δηλαδή κάτω από τη βάση.

Ο πανεπιστημιακός διδάσκαλος έσπευσε να τις καθησυχάσει, διαβεβαιώνοντας αυτές ότι ο βαθμός αυτός μπορεί να αλλάξει εάν έκαναν κάποια φροντιστήρια με έναν βοηθό του, χωρίς να διευκρινίσει με σαφήνεια εάν και πότε επρόκειτο να επανεξετασθούν.

Στις ερωτήσεις των φοιτητριών για το πότε θα επανεξετασθούν, αφού η εξεταστική περίοδος είχε τελειώσει, ο καθηγητής απαντούσε αόριστα ότι θα εκτιμούσε το επίπεδό τους και ότι ίσως δεν θα ήταν απαραίτητο να επανεξετασθούν.

Ο καθηγητής κάτω από το βάρος των πιέσεων των φοιτητριών ομολόγησε ότι τα φροντιστηριακά μαθήματα δεν θα γίνουν και ότι πρέπει να καταβάλουν τα σχετικά ποσά προκειμένου να λάβουν μεγαλύτερο βαθμό. Δηλαδή «βαθμό επιτυχίας», ανεξάρτητα από την απόδοσή τους στη εξέταση του μαθήματος.

Αμέσως μετά έδωσε στις φοιτήτριες τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του βοηθού του Α.Τ., ο οποίος δεν είχε σχέση με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Οι φοιτήτριες επικοινώνησαν με τον βοηθό του καθηγητή και έκλεισαν ραντεβού. Τα ραντεβού κλείστηκαν χωριστά το ένα από το άλλο, καθώς οι δύο φοιτήτριες δεν είχαν μέχρι τότε ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους.

Τα ραντεβού πραγματοποιήθηκαν σε δημόσιους χώρους και ο βοηθός του καθηγητή ζήτησε από τις φοιτήτριες, για λογαριασμό του καθηγητή, ποσά ανάλογα με τον βαθμό που επιθυμούσαν να τους βαθμολογήσει.

Μετά από διαπραγματεύσεις, ο μεσολαβητής έλαβε από την πρώτη φοιτήτρια το ποσό των 250 ευρώ για να βαθμολογηθεί με «6», και το ποσό των 300 ευρώ από την δεύτερη προκειμένου να βαθμολογηθεί με «8».

Όταν η πρώτη φοιτήτρια παραπονέθηκε ότι το ύψος του ποσού είναι μεγάλο και ζήτησε μείωση του, ο βοηθός επικοινώνησε τηλεφωνικά μπροστά της με τον καθηγητή, ο οποίες δεν δέχθηκε να μειωθεί το ποσό.

Μετά την καταβολή των ποσών, ο καθηγητής παρέδωσε στη γραμματεία της Σχολής την επίσημη βαθμολογία και, τηρώντας τη συμφωνία που έγινε με τη μεσολάβηση βοηθού του, τις βαθμολόγησε με τους συμφωνημένους βαθμούς «6» και «8».

Η μια από τι δύο φοιτήτριες λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία της κατήγγειλε το γεγονός της δωροδοκίας.

Κατόπιν αυτών, κατά του καθηγητή ασκήθηκε από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στις 28 Απριλίου 2010, πειθαρχική δίωξη για τον λόγο ότι αυτός «επέδειξε διαγωγή εντός του πανεπιστημίου απάδουσα στη αξιοπρέπεια του πανεπιστημιακού λειτουργού».

Συγκεκριμένα του αποδόθηκε ότι εν όψει της εξετάσεως του μαθήματος των μαθηματικών ζήτησε και έλαβε από δύο φοιτήτριες τα ποσά των 250 και 300 ευρώ, με τη μεσολάβηση του Α.Τ., προκειμένου να τις περάσει στο μάθημα των μαθηματικών, κατά τις προσεχείς εξετάσεις, πράγμα που τελικά έγινε, βαθμολογώντας την πρώτη με «6» και την δεύτερη με «8»».

Το πειθαρχικό συμβούλιο του επέβαλε την ποινή της οριστικής παύσης γιατί «με πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος διέπραξε το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας, για το οποίο καταδικάστηκε αμετάκλητα με απόφαση του αρμόδιου ποινικού δικαστηρίου, οι πράξεις του δε αυτές στοιχειοθετούν βαρεία παράβαση των υπηρεσιακών καθηκόντων του και καταδεικνύουν διαγωγή απάδουσα στην αξιοπρέπεια του πανεπιστημιακού λειτουργού».

Παράλληλα, του καταλογίστηκε ότι «ζήτησε και έλαβε κατ΄ εξακολούθηση, χρηματικά ανταλλάγματα που δεν είχε δικαίωμα να λάβει για μελλοντική του ενέργεια περιλαμβανομένη στα καθήκοντα του, ήτοι για αξιόποινη πράξη για την οποία καταδικάστηκε αμετάκλητα από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο».

Το πειθαρχικό συμβούλιο υπογραμμίζει ότι οι ενέργειες του επίμαχου καθηγητή «καταδεικνύουν συμπεριφορά απάδουσα στην αξιοπρέπεια του πανεπιστημιακού λειτουργού και μαρτυράει έλλειψη συνείδησης των βασικών καθηκόντων του, ως εκ τούτου δε πλήττει καίρια το κύρος του ίδιου του σώματος των ακαδημαϊκών δασκάλων, αλλά και του ίδιου του Πανεπιστημίου, αφού το τελευταίο εμφανίζεται να εξαρτά την προαγωγή των φοιτητών του και κατ΄ επέκταση τη χορήγηση σ΄ αυτούς πτυχίων όχι από τις γνώσεις και την επίδοσή τους, αλλά από την παροχή στους λειτουργούς του οικονομικών ανταλλαγμάτων».

Έτσι προσέφυγε στην Δικαιοσύνη και ζητάει την έκδοση προσωρινής διαταγής που να διαστάσει την αναστολή της πειθαρχικής ποινής. Επίσης, ζητάει να ανασταλεί προσωρινά, αλλά και να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή που του επιβλήθηκε.

Στην προσφυγή του τονίζει ότι μετά την απόλυσή του δεν πληρώνεται, κάτι που σημαίνει την οικονομική καταστροφή του ίδιου και της οικογένειας του.

Ακόμη, επισημαίνει ότι τα εισοδήματα του κατά το περασμένο έτος, σύμφωνα με την φορολογική του δήλωση είναι λίγο κάτω τις 10.000 ευρώ, ενώ η σύζυγός του δεν έχει εισόδημα. Όμως, έχει και δανειακές υποχρεώσεις (στεγαστικό και καταναλωτικό δάνειο) αναφέρει ο Πανεπιστημιακός καθηγητής.

Παράλληλα, όπως υποστηρίζει καλείται από το Πανεπιστήμιο να επιστρέψει το ποσό των 7.000 ευρώ περίπου, για το διάστημα που είχε τεθεί σε αυτοδίκαιη αποχή από τα καθήκοντα του μέχρι να αποφανθεί οριστικά το πειθαρχικό συμβούλιο των μελών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Για την επιστροφή των χρημάτων που ζητεί το Πανεπιστήμιο, ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι είναι το τελευταίο λιθαράκι στην οικονομική καταστροφή της οικογένειας του και του ίδιου.

Σε άλλο σημείο αναφέρει η πειθαρχική απόφαση ότι το συνολικό εισόδημά του για το 2014 θα ανέλθει στα 1.500 ευρώ με συνέπεια να οδηγηθεί με απόλυτη μαθηματική ακρίβεια στην παντελή οικονομική καταστροφή και την εξαθλίωση της οικογένειας του και του ίδιου, αφού είναι αδύνατον με μηδενικά έσοδα να αντεπεξέλθει ακόμα και στα έξοδα διαβίωσης.

Ακόμα αναφέρει ότι η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης που του επιβλήθηκε είναι αντίθετη στη συνταγματική αρχή της ισότητας, ενώ αναφέρει ότι δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία κλήσης του για απολογία ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου. Επίσης, υποστηρίζει ότι κλήθηκε να απολογηθεί για άλλο λόγο από αυτόν που τελικά καταδικάστηκε πειθαρχικά και θέτει και θέμα παραγραφής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι λέει η Ντόροθι Κινγκ και το National Geographic για την Αμφίπολη


Το λέιζερ θα λύσει το μυστήριο στην Αμφίπολη

Ντόροθι Κινγκ: Περιμένω μέχρι να αποκαλυφθεί η Πρώτη Πράξη του έπους.

Στις ανακοινώσεις του έλληνα υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού για την Αμφίπολη αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά η γνωστή αρχαιολόγος Ντόροθι Κίνγκ.

«Όπως έχω ξαναπεί αυτό με ανησυχεί λίγο ότι οι άνθρωποι με συνδέουν υπερβολικά με την Αμφίπολη, και είμαι στην ευχάριστη θέση να εξηγήσω τα σημεία , αλλά θα περιμένω μέχρι η Κατερίνα Περιστέρη να παρουσιάσει τα εκπληκτικά ευρήματα στις 29 και αποκαλύψει την Πρώτη Πράξη του έπους της Αμφίπολης», αναφέρει χαρακτηριστικά στο μπλογκ της phdiva.blogspot.gr, και παραθέτει αποσπάσματα από τη συνέντευξη του κ. Τασούλα.

«Σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτισμού, με τις εργασίες συντήρησης αποκαλύφθηκαν οι πρώτες υποψίες ανθρώπινων αναπαραστάσεων στα επιστύλια που βρέθηκαν στον τρίτο χώρο. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει ο πρώτος καθαρισμός των επιστυλίων και θα ακολουθήσει και επεξεργασία τους με λέιζερ, καθώς και άλλες διαδικασίες. Αν βιαστείς, κινδυνεύεις να κάνεις σφάλματα που μπορεί να είναι καθοριστικά», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος θέλησε να πει με αυτόν τον τρόπο ότι δεν κρύβουν κάτι, απλώς οι αποκαλύψεις γίνονται έτσι και αλλιώς με αργούς ρυθμούς και δεν είναι μόνο θέμα κάποιου νέου ευρήματος, αλλά και η ίδια η διαδικασία της συντήρησης θα συνεχίσει να αποκαλύπτει πράγματα. «Αυτή είναι και η γοητεία της αρχαιολογίας» είναι ένα από τα αποσπάσματα που παραθέτει.

«Η περιγραφή των πρώτων ανθρώπινων παραστάσεων σε ζωφόρους στην τρίτη αίθουσα , και το γεγονός ότι εξετάζονται με λέιζερ , οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήταν ζωγραφισμένοι. Παρόμοια ζωγραφισμένα στοιχεία βρέθηκαν και στο εσωτερικό του τάφου του Εκατόμνου, και σε αντίθεση με τα γλυπτά, αυτού του είδους τα έργα ζωγραφικής μπορεί να εξασθενίσουν και να εξαφανιστούν γρήγορα , εάν δεν αντιμετωπίζονται σωστά», τονίζει η Ντόροθι Κινγκ και συμπληρώνει:

«Επίσης, η παράγραφος αυτή δείχνει ότι μπορεί να ήταν ορθός ο ισχυρισμός μου ότι η πλήρωση των δωματίων με χώμα έγινε για να σταματήσει η κατάρρευση».

«Ο κύριος Τασούλας, θέλοντας να δείξει τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα σε σχέση με τις στερεωτικές διαδικασίες, είπε: "Το χώμα μέσα στον τάφο, κατά τη διάρκεια των χρόνων, έπαιξε ρόλο στερεωτικό για το μνημείο. Η αφαίρεση του χώματος ανέτρεπε τη στήριξη, και οι υποστυλώσεις έπρεπε να γίνονται με τρόπο τέτοιο ώστε να παρέχουν ακριβώς την ίδια στήριξη στα τοιχώματα κάθε φορά, ούτε περισσότερη ούτε λιγότερη"», συνεχίζει η Ντόροθι Κίνγκ η οποία μάλιστα πλέκει το εγκώμιο της κ. Περιστέρη:

«Όπως συνεχίζω να λέω η ομάδα στην Αμφίπολη είναι μία από τις καλύτερες στον κόσμο αναφέρει η Ντόροθι Κίνγκ και συμπληρώνει ότι τόσο η Κατερίνα Περιστέρη όσο και ο Μιχάλης Λεφατζής κάνουν εξαιρετική δουλειά».

------------------

National Geographic: Η Αμφίπολη είναι το ελληνικό Game of Thrones

Το μυστήριο που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, γύρω από τις ανασκαφές της Αμφίπολης και το ταφικό μνημείο, αποτελεί το ελληνικό «Game of Thrones», σύμφωνα με το National Geographic.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανασκαφή στον τύμβο Καστά, δίνει νέο ενδιαφέρον στην ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της οικογένειας του καθώς, όπως επισημαίνεται είναι γνωστό πως ο Μέγας Αλέξανδρος έχει ταφεί στην Αίγυπτο, ωστόσο δεν είναι γνωστό που βρίσκονται τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του.

Μάλιστα το National Gerographic, αναφερόμενο στην οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κάνει λόγο για «μία δυναστεία», η οποία ξεχώριζε για την «ίντριγκα, τη συνωμοσία και την αιματοχυσία», όπως ακριβώς γίνεται και στην οικογένεια Λάνιστερ στην τηλεοπτική σειρά Game of Thrones.


Διαβάστε περισσότερα...

Ισπανία: Ομάδα προσφέρει στέγη σε 85χρονη που της έκαναν έξωση


Η ομάδα ποδοσφαίρου, Ράγιο Βαγεκάνο με έδρα σε μια λαϊκή συνοικία της Μαδρίτης,δεσμεύτηκε να προσφέρει στέγη σε μία 85χρονη που της έκαναν έξωση από το διαμέρισμα που διέμενε.



Σύμφωνα με τον προπονητή της ομάδας, Ράγιο Βαγεκάνο και τα ισπανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η Κάρμεν Μαρτίνεθ εκδιώχθηκε την Παρασκευή από το διαμέρισμα της όπου ζούσε για 50 χρόνια, καθώς ήταν εγγυήτρια σε ένα δάνειο που είχε λάβει ο γιος της από έναν ιδιώτη και το οποίο δεν μπόρεσε να το αποπληρώσει.

«Θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ όμορφο, είναι αξιολάτρευτοι, τους ευχαριστώ βαθύτατα. Ζήτω η Ράγιο! Είναι υπέροχοι» δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Ελ Μούντο η 85χρονη, η οποία τώρα κατοικεί στη νότια Μαδρίτη, στην ίδια συνοικία με την ομάδα.

Η ιστορία έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στην Ισπανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Twitter, οι λέξεις- κλειδιά (hashtag) «#YoSoyCarmen» (#ΕγώΕίμαιηΚάρμεν) και «Rayo Vallecano» συμπεριλαμβάνονται στα πιο δημοφιλή θέματα που συζητούνται σήμερα.

«Όχι μόνο εγώ αλλά επίσης όσοι με περιβάλλουν, οι παίκτες, η ομάδα: στο μέτρο του δυνατού θα βοηθήσουμε την κυρία αυτή προκειμένου να βρει ένα μέρος για να ζήσει με αξιοπρέπεια και να μη νιώθει μόνη» ανακοίνωσε χθες ο Πάκο Χέμεθ, προπονητής της ομάδας Ράγιο Βαγεκάνο, μίας ομάδας με έναν από τους μικρότερους προϋπολογισμούς στο ισπανικό πρωτάθλημα.

«Αυτή η περίπτωση ειδικά, γιατί είναι γυναίκα από τη συνοικία μας, μας αφορά ως ομάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ η διοίκηση της ομάδας θα ανακοινώσει αυτήν την εβδομάδα το ποσό που θα προσφέρει στη γυναίκα.

Μετά την ανακοίνωση της ομάδας, η δήμαρχος της Μαδρίτης, Άννα Μποτέγια και ο υπουργός Οικονομίας, Κριστόμπαλ Μοντόρο τόνισαν ότι θα προσπαθήσουν να βρουν μία λύση για την 85χρονη, που αυτή την στιγμή φιλοξενείται από τον εγγονό της.

Η ιστορία αυτή έχει συγκινήσει ιδιαίτερα τους πολίτες της χώρας όπου οι εξώσεις των υπερχρεωμένων ιδιοκτητών και ενοικιαστών έχουν προκαλέσει την οργή τα τελευταία χρόνια. Μόνο το 2013 οι τράπεζες κατέσχεσαν 49.694 ακίνητα, ήτοι 11,1% περισσότερα από το 2012, από τους ιδιοκτήτες που δε μπορούσαν να πληρώσουν τα χρέη τους σύμφωνα με την τράπεζα της Ισπανίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ιστορία του παιδιού-θαύμα των οικονομικών


Ο Julian Marchese ήταν 9 ετών όταν πούλησε τις πρώτες του μετοχές.

Ο Julian Marchese είναι πρωτοετής φοιτητής στη σχολή Stern School of Business του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Μαζί με ένα φοιτητή του Γέιλ προσπαθούν να ξεκινήσουν ένα hedge fund από τις φοιτητικές τους εστίες.

Ο Julian ήταν μόλις 9 χρονών, όταν πούλησε τις πρώτες του μετοχές. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του, το «παιδί θαύμα των οικονομικών» από τον Καναδά ανέπτυξε μια ποσοτική στρατηγική για μετοχές (long-short equity strategy), η οποία «τρέχει» αυτοματοποιημένα στον υπολογιστή του.

Ξεκίνησε επενδύοντας τα χρήματα των γονιών του και οι αποδόσεις του θα έκαναν οποιονδήποτε ερασιτέχνη επενδυτή να ζηλέψει.

Σήμερα, ο Julian συνδυάζει τη φοιτητική ζωή με τις απολαύσεις και τις υποχρεώσεις της, ενώ παράλληλα «χτίζει» την καριέρα του ως hedge fund manager από το… δωμάτιο της εστίας του.



Το δωμάτιό του βρίσκεται στον 24ο όροφο της φοιτητικής εστίας Founders Hall και λειτουργεί και ως προσωρινή έδρα της εταιρείας Remora Capital, ένα εκκολαπτόμενο hedge fund που ίδρυσε με ένα φοιτητή από το Γέιλ.

Όσο ο Julian είναι στο πανεπιστήμιο και παρακολουθεί μαθήματα, το αυτοματοποιημένο πρόγραμμα που έχει αναπτύξει κάνει συναλλαγές που ικανοποιούν τον αλγόριθμο που έχει δημιουργήσει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider, εφηύρε τη στρατηγική αυτή όταν ήταν 14 ετών, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίσει να συναλλάσσεται ενώ βρισκόταν στο σχολείο.

Την πρώτη χρονιά που ασχολήθηκε «σοβαρά» με τις μετοχές είχε απόδοση 20% σε ένα κεφάλαιο 30.000 δολαρίων σε μετοχές των γονιών του.

Ο νεαρός Julian παρουσίασε το μοντέλο του στην επενδυτική εταιρεία Dragon's Den. Τέσσερα μέλη της δέχτηκαν να επενδύσουν 12.500 δολάρια ο καθένας, με αντάλλαγμα το 50% της ιδιοκτησίας στην εταιρεία του. Εκείνος δέχτηκε την προσφορά, ωστόσο υπήρξαν νομικές δυσκολίες που απέτρεψαν την ευόδωση της συνεργασίας επειδή ήταν ανήλικος.



Τώρα, ο Julian είναι έτοιμος να θέσει τη στρατηγική του σε δράση, με περισσότερα χρήματα από αυτά των γονιών του. Θέλει να τον παίρνουν στα σοβαρά και αυτή είναι μια πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει. Την πρώτη φορά που αντιμετώπισε μια πρόκληση ήταν μόλις 9 χρονών, όταν προσπάθησε -ανεπιτυχώς- να πείσει τους γονείς του να επενδύσουν στις μετοχές μιας εταιρείας με ουράνιο. Τον επόμενο μήνα η αξία τους είχε τριπλασιαστεί και… τότε οι γονείς του άρχισαν να τον ακούν.



Έχοντας ως σκοπό να βοηθήσει τους γονείς του να βρουν την «οικονομική ελευθερία» ο ανήλικος Julian «είδε» μια λύση στις αγορές. Μερικά χρόνια μετά, σε ηλικία 12 ετών, άρχισε να στέλνει email σε αναλυτές, ζητώντας τους συμβουλές για το πώς να ξεκινήσει την καριέρα του στα Χρηματιστηριακά. «Όταν είσαι 12 ετών το πλεονέκτημα είναι, ότι είσαι πολύ συμπαθητικός σε όλους και όλοι θέλουν να σου μιλήσουν. Όταν όμως κατάλαβαν πόσο σοβαρός ήμουν, τότε άρχισαν να κάνουν πίσω» εξομολογήθηκε ο ίδιος.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο εδώλιο τρεις αξιωματικοί για το θάνατο φαντάρου στην Κοζάνη


Είχε χάσει τη ζωή του από ηλεκτροπληξία.

Το εδώλιο του Πενταμελούς Αναθεωρητικού Δικαστηρίου «έδειξε» ο Άρειος Πάγος στους τρεις αξιωματικούς οι οποίοι είχαν κριθεί αθώοι για το θάνατο από ηλεκτροπληξία φαντάρου στο Στρατόπεδο Μακεδονομάχων στην Κοζάνη, στις 18 Αυγούστου του 2008.

Ο Άρειος Πάγος με την υπ΄ αριθμ. 1047/2014 απόφασή του αναίρεσε την απόφαση με την οποία οι τρεις στρατιωτικοί είχαν αθωωθεί από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, κρίνοντας ότι είναι αντιφατική και δεν έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Υπεύθυνοι για το σύστημα υγιεινής και ασφαλείας ήταν οι τρεις αξιωματικοί, οι οποίοι βρέθηκαν και στη θέση του κατηγορούμενου, καθώς τους είχαν ανατεθεί καθήκοντα επιθεωρητών και με αυτή την ιδιότητα πραγματοποιούσαν ελέγχους στις κτιριακές εγκαταστάσεις του στρατοπέδου.

Σύμφωνα με το ιστορικό της απόφασης του Αρείου Πάγου οι εμπλεκόμενοι στρατιωτικοί δεν είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση πάνω σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι ο νεαρός στρατιώτης βρήκε τραγικό θάνατο την ώρα που έκανε μπάνιο, λόγω προβλήματος στο σύστημα κεντρικής γείωσης ηλεκτρικού ρεύματος, από άγνωστη αιτία.



Διαβάστε περισσότερα...

Λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για… εισαγωγικές εξετάσεις


Ιάπωνες ερευνητές ισχυρίζονται ότι είναι πιο έξυπνο από το μέσο μαθητή.

Ιάπωνες ερευνητές παρουσίασαν ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο είναι τόσο «έξυπνο» που μπορεί να «κερδίσει» πραγματικούς μαθητές σε μια σχολική δοκιμασία.

Το λογισμικό, γνωστό ως «To-Robo», έπιασε τους υψηλότερους «βαθμούς» στο αγγλικό τμήμα τυποποιημένων εισαγωγικών εξετάσεων σε κολέγιο της Ιαπωνίας, σε σχέση με το μέσο όρο των μαθητών, υποστηρίζουν οι προγραμματιστές του.

Ακόμη, κατάφερε να διπλασιάσει τις επιδόσεις του μέσα σε μόλις 12 μήνες, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι κάποια στιγμή θα καταφέρει να «περάσει» στο πανεπιστήμιο του Τόκιο, το πιο διάσημο της Ιαπωνίας.

Ο μέσος όρος του αγγλικού τμήματος των τυποποιημένων εισαγωγικών εξετάσεων ήταν 93.1 στα 200. «Το To-Robo έπιασε 95» δήλωσε ο εκπρόσωπος της NTT Science and Core Technology Laboratory Group, λέγοντας ότι την προηγούμενη χρονιά είχε καταφέρει να φτάσει στους 52 βαθμούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, το εργαστήριο NTT αναπτύσσει το λογισμικό σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής και είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη των αγγλικών δεξιοτήτων του λογισμικού.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2011, ενώ τέθηκε ένας ορίζοντας δεκαετίας για την επίτευξη του στόχου.

Οι ερωτήσεις του τεστ μετατράπηκαν σε δεδομένα, τα οποία μπορούσαν να αναγνωριστούν από το λογισμικό. Στη συνέχεια, το To-Robo επεξεργάστηκε τις πληροφορίες, διακρίνοντας τη λογική των διαφόρων ανταλλαγών και προσδιορίζοντας ορθά τις σωστές απαντήσεις από τις προσφερόμενες πολλαπλές επιλογές.

«Ένας από τους σκοπούς μας είναι να βρούμε τους περιορισμούς της τεχνητής νοημοσύνης» εξήγησε ο καθηγητής Noriko Arai. «Το να καταδείξουμε πώς οι άνθρωποι και οι μηχανές θα μπορούν να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, αποτελεί “κλειδί” για τη μελλοντική, οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι τελευταίες επιδόσεις του λογισμικού δείχνουν, ότι έχει μια πιθανότητα τουλάχιστον 80% να περάσει τις εξετάσεις στο 80% των 581 ιδιωτικών πανεπιστημίων που υπάρχουν στη χώρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Μηδενισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2070


Η μόνη διέξοδος για να αποφευχθεί η επικίνδυνη κλιματική αλλαγή.

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μηδενιστούν μέχρι το 2064, αν θέλουμε να αποφύγουμε τις ανεξέλεγκτες επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιούν επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εκπομπές αερίων που προέρχονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες –όπως η καύση ορυκτών καυσίμων- πρέπει να φτάσει στο απόλυτο μηδέν ανάμεσα στο 2055 και το 2070, για να αποφευχθεί η αύξηση πέραν των 2 βαθμών Κελσίου, πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Άλλα αέρια του θερμοκηπίου, όμως το μεθάνιο, το υποξείδιο του αζώτου και οι χλωροφθοράνθρακες πρέπει να ακολουθήσουν, έτσι ώστε συνολικά, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να μηδενιστούν ανάμεσα στο 2080 και το 2100.

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών δεν αναφέρεται στα επίπεδα φυσιολογικής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, παρά μόνο σε αυτές που προέρχονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP), οι εκπομπές όλων των αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν, προκειμένου να αποφευχθεί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι δραματικές αλλαγές στις καιρικές συνθήκες.

Οι χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει στον περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας όχι πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου –όριο πέρα από το οποίο αναμένονται επικίνδυνες επιδράσεις στην κλιματική αλλαγή- ωστόσο, οι ειδικοί του UNEP επισημαίνουν, ότι αν οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, τότε οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου «θα ξεπεράσουν τα όρια ασφαλείας».

Για να υπάρξει μια καλή πιθανότητα να μείνουμε κάτω από το όριο της αύξησης των 2 βαθμών Κελσίου, οι εκπομπές αερίων πρέπει να πέσουν περίπου 15% ή και παραπάνω (σε σχέση με τα επίπεδα του 2010) μέχρι το 2030 και, τουλάχιστον 50% πιο κάτω μέχρι το 2050, με απώτερο στόχο τις μηδενικές εκπομπές.



Διαβάστε περισσότερα...

Κι όμως, υπάρχει σπρέι… καφεΐνης


Ένας δυναμικός τρόπος να μένετε σε εγρήγορση.

Ακούστε καλά, εσείς οι εθισμένοι στην καφεΐνη. Αν θέλετε να πάρετε μια πιο ισχυρή δόση, τότε για εσάς δημιουργήθηκε το σπρέι καφεΐνης.

Σύμφωνα με τον Ben Yu, ο ψεκασμός του διαχέεται πιο σταδιακά στο σύστημα, όταν εφαρμόζεται στο δέρμα. Και στα 15 δολάρια για 40 ψεκασμούς, είναι μια πολύ οικονομική επιλογή!












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο δεύτερος πιο έξυπνος άνθρωπος του κόσμου


Ποια πράγματα τον κάνουν να αισθάνεται… χαζός.

Ο Rick Rosner -ο δεύτερος εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο, όπως τον έχουν «κρίνει» τεστ που μετρούν το δείκτη νοημοσύνης- ισχυρίζεται ότι μερικές φορές αισθάνεται… χαζός.



Κι αν αναρωτιέστε ποια θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα που θα έκαναν έναν άνθρωπο με δείκτη ευφυΐας 192 να νιώθει χαζός… δεν έχετε παρά να διαβάσετε παρακάτω.

(Ο μέσος όρος σε ένα τεστ IQ είναι το 100, με την πλειοψηφία των ανθρώπων να «πιάνουν» από 85 μέχρι 114. Οποιαδήποτε βαθμολογία άνω του 160 θεωρείται «δείκτης νοημοσύνης ιδιοφυΐας»).

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού Business Insider, ο Rosner βρίσκεται στη δεύτερη θέση του The World Genius Directory (http://psiq.org/), μια λίστα με τα κορυφαία μυαλά του πλανήτη, η οποία καταρτίζεται από πιστοποιημένα IQ τεστ και η οποία έχει δημιουργηθεί από τον Dr. Jason Betts.

«Προτού δημιουργηθεί αυτή η λίστα από τον Dr. Jason Betts δεν υπήρχε μια ολοκληρωμένη λίστα με τους ανθρώπους με τον υψηλότερο δείκτη ευφυΐας στον κόσμο» είπε ο Rosner. Ο ίδιος έχει κάνει πάνω από 30 τεστ νοημοσύνης, ενώ σε πάνω από τα 20 έχει «πιάσει» την υψηλότερη βαθμολογία.

Θεωρεί ότι είναι καλός στα Μαθηματικά, τη Φυσική και στη σύνθεση λέξεων, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαφορά της γνώσης από την εξυπνάδα ο Rosner πιστεύει ότι η γνώση είναι τα γεγονότα και η εμπειρία που διαθέτει κανείς και που είναι άμεσα διαθέσιμη, χωρίς πολλή σκέψη. Η εξυπνάδα έχει να κάνει με την ικανότητα να εφαρμόζεις αυτά που γνωρίζεις για να επιτυγχάνεις κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

«Στις μέρες μας, βέβαια, μεγάλο μέρος της διαθέσιμης γνώσης “κατοικεί” σε ηλεκτρονικές συσκευές, επομένως ως γνώση μπορεί να θεωρηθεί και η ικανότητα ανάκτησης πληροφοριών. Το να είναι κανείς σε θέση να χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα γνώσεων για να καταλήξει σε μια νέα οπτική γωνία σε σχέση με κάποιο πρόβλημα είναι μια πτυχή της νοημοσύνης, που ο Paul Cooijmans αποκαλεί “το πλάτος του συνειρμικού ορίζοντα”» είπε ακόμη ο ίδιος.

Ο Rosner μπορούσε να διαβάζει ήδη από το νηπιαγωγείο. Τότε, όλα τα παιδιά έκαναν IQ τεστ και όταν βγήκαν τα αποτελέσματα, οι δάσκαλοί του είπαν στους γονείς του ότι ο γιος τους ήταν μια ιδιοφυΐα. Ο ίδιος πίστευε ότι η εξυπνάδα του ήταν ένα είδος αποζημίωσης για την έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων. «Πίστευα ότι ήμουν εξαιρετικός μέχρι τα τελευταία χρόνια σχολείο, όταν συνειδητοποίησα ότι το να είσαι ο πιο έξυπνος μαθητής στην τάξη δεν ήταν έξυπνο αρκετά για να γίνω ο επόμενος Αϊνστάιν, ή ακόμη περισσότερο έξυπνος αρκετά για να καταλάβω πώς μπορώ να κάνω τα κορίτσια να με προσέξουν. Έτσι προσπάθησα να γίνω λίγο πιο “συνηθισμένος” ή έστω λιγότερο “φυτό”. Μετά όμως άρχισα να έχω πάρα πολύ καλές επιδόσεις σε πιο δύσκολα IQ τεστ και τότε σκέφτηκα ότι ίσως και να μπορώ να γίνω σπουδαίος».

Ο Rosner αισθάνεται χαζός, όταν δεν καταφέρνει να βρίσκει τη λύση που ζητά πιο γρήγορα.

Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως στρίπερ, σερβιτόρος με roller-skater, ενώ έχει κάνει και ένα διαφημιστικό για γνωστή αλυσίδα πιτσαρίας. «Το ίδιο διάστημα που έκανα όλα αυτά εγώ σκεφτόμουν ζητήματα Φυσικής, όπως για παράδειγμα τη βαθιά ισοδυναμία μεταξύ της χαρτογράφησης των πληροφοριών μέσα στο μυαλό και τη δομή των πληροφοριών του Σύμπαντος. Μπορώ να σκεφτώ για θέματα Φυσικής σχεδόν οπουδήποτε».

Τον εντυπωσιάζει η ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων, ωστόσο επισημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν έχουν μάθει πώς να αντιστέκονται στους κινδύνους αυτής –όπως για παράδειγμα, το να στέλνουν SMS ενώ οδηγούν ή περπατούν στο δρόμο, ή να ζουν μέσα σε μια «διαδικτυακή φούσκα». Τέλος, εξομολογείται ότι τον τρομάζει το μέλλον και λέει ότι χλευάζει τους πολιτικούς, όταν μιλούν για το τι κόσμο θα αφήσουμε στα εγγόνια μας. «Τα εγγόνια μας μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά από εμάς –γενετικά πειραγμένα, με τσιπ στους εγκεφάλους τους» κατέληξε.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα έντομα πρωτοεμφανίστηκαν πριν από 480 εκατ. χρόνια


Τι αναφέρει η πιο ολοκληρωμένη γενετική ανάλυση της εξέλιξής τους.

Τα έντομα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Γη πριν από περίπου 480 εκατ. χρόνια, σχεδόν παράλληλα με τα πρώτα φυτά στην ξηρά, ενώ έβγαλαν τα πρώτα φτερά τους και μπόρεσαν να πετάξουν, πριν από 406 εκατ. χρόνια, πολύ νωρίτερα από οποιοδήποτε άλλο ζώο, όταν πια τα φυτά είχαν ψηλώσει αρκετά για να δημιουργήσουν τα πρώτα δάση. Σε γενικές γραμμές, έντομα και φυτά εξελίχθηκαν από κοινού, επηρεάζοντας τα μεν τα δε. Αυτό δείχνει η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα γενετική ανάλυση της εξέλιξης των εντόμων, η οποία δημιούργησε τον πληρέστερο γενετικό «χάρτη» του «οικογενειακού» (φυλογενετικού) δέντρου τους.

Η μεγάλη διεθνής ερευνητική κοινοπραξία αποτελούμενη από περισσότερους από 100 επιστήμονες από δέκα χώρες (μεταξύ των οποίων έλληνες ερευνητές), με επικεφαλής τον γερμανό καθηγητή Μπέρνχαρντ Μίσοφ του Ινστιτούτου Λάϊμπνιτς για τη Βιοποικιλότητα των Ζώων, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό "Science", ανέλυσε 1.478 γονίδια από 144 είδη εντόμων και κατέληξε σε συμπεράσματα, που αλλάζουν σε ένα βαθμό τις έως τώρα αντιλήψεις των επιστημόνων, καθώς «σπρώχνουν» ακόμη πιο πίσω στο παρελθόν την εμφάνιση των εντόμων.

Έως τώρα εκτιμάτο -με βάση τα ευρήματα των απολιθωμάτων- ότι τα έντομα εμφανίστηκαν πριν από 412 εκατ. χρόνια κατά την Πρώιμη Δεβόνια Περίοδο, όμως η γενετική ανάλυση δείχνει ότι τα πρώτα έντομα έκαναν «ντεμπούτο» πριν από 479 έως 480 εκατ. χρόνια κατά την Πρώιμη Ορδοβίκια Περίοδο, χωρίς να αποκλείεται να είναι ακόμη πιο παλαιά, από την Κάμβρια περίοδο. Οι επιστήμονες δεν έχουν πάντως ιδέα για το πώς έμοιαζαν αυτά τα πρώτα έντομα.

Τα έντομα ήσαν από τα πρώτα ζώα που αποίκισαν ευρέως και εκμεταλλεύθηκαν τα οικοσυστήματα της θάλασσας και της στεριάς. Όχι μόνο πέταξαν πρώτα στον αέρα (θα περνούσαν άλλα 200 εκατ. χρόνια για να σηκωθούν στον αέρα τα φτερωτά ερπετά, οι πτερόσαυροι), αλλά ήσαν και τα πρώτα που έζησαν κοινωνικά σε ομάδες δημιουργώντας κοινωνίες. Την εποχή των δεινοσαύρων, ήδη γύρω τους τριγυρνούσε μια πληθώρα (ενοχλητικών) εντόμων, ενώ, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, οι μύγες που ταλαιπωρούσαν τους ανθρώπους των σπηλαίων πριν από 200.000 χρόνια, δεν διέφεραν ιδιαίτερα από τις σημερινές.

Σήμερα πια τα έντομα υπάρχουν παντού, καθώς είναι η ομάδα με τα περισσότερα είδη από κάθε άλλο ζώο (περίπου τα δύο τρίτα όλων των γνωστών ειδών ζώων είναι έντομα). Ζουν στον πλανήτη μας εκατομμύρια είδη εντόμων, πολλά από τα οποία παίζουν πολύ ευεργετικό ρόλο για τα οικοσυστήματα και την ανθρώπινη οικονομία (π.χ. κάνοντας επικονίαση των φυτών) και άλλα αρνητικό ρόλο (π.χ. μεταφορά ασθενειών). Όχι σπάνια κάνουν τους ανθρώπους να φοβούνται, να σιχαίνονται, να νιώθουν ενόχληση ή να αρρωσταίνουν εξαιτίας τους, αν και μερικοί τολμηροί τρώνε ακόμη και έντομα.
Από ελληνικής πλευράς, στην μελέτη συμμετείχαν ο καθηγητής Αλέξανδρος Σταματάκης του Ινστιτούτου Θεωρητικών Μελετών της Χαϊδελβέργης και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης (ο οποίος ανέπτυξε το λογισμικό για την ανάλυση του τεράστιου όγκου των δεδομένων), καθώς επίσης η Πασχαλιά Καπλή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα πιο εντυπωσιακά πάρκινγκ του κόσμου


Χώροι στάθμευσης που δεν μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος νους.

Το να ψάχνεις για πάρκινγκ είναι πολλές φορές ένα αναγκαίο κακό. Υπάρχουν όμως κάποιοι χώροι στάθμευσης που μπορούν να μετατρέψουν την βαρετή εμπειρία του παρκαρίσματος σε μία αξέχαστη εμπειρία.

Τα υπερσύγχρονα πάρκινγκ που ακολουθούν είναι όμορφα, περίεργα και αναμφισβήτητα μένουν αξέχαστα.




Οι δύο πύργοι στην Autostadt στη Γερμανία έχουν πιο περίεργη αρχιτεκτονική δομή στον κόσμο. Καθένας από αυτούς χωράει 400 αυτοκίνητα ενώ οι δύο πύργοι συνδέονται μεταξύ τους με ένα υπόγειο τούνελ.


Το πάρκινγκ 1111 στην οδό Lincoln στο Μαϊάμι είναι ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι – η Φεράρι έχει κάνει πολλά πάρτι της εκεί


Το Q στην οδό Park Charles στο Sheffield της Μ. Βρετανίας ονομάζεται τρίφτης από τους ντόπιους λόγω των μεταλλικών πάνελ


Το πάρκινγκ Santa Monica Civic Centre στις ΗΠΑ, είναι ένα οικολογικό πάρκινγκ με χώρο για παραδοσιακά αυτοκίνητα, ηλεκτρικά αμάξια αλλά και ποδήλατα


Το πρώην θέατρο Michigan στο Detroit ήταν ένα νυχτερινό κλαμπ, πριν μετατραπεί σε πάρκινγκ


Το Millennium Point στο Birmingham κέρδισε το βραβείο των βρετανικών πάρκινγκ το 2012 λόγω των μπλε πάνελς στην πρόσοψή του


Ο πύργος Eureka στην Melbourne, με εννέα ορόφους και εσωτερική διακόσμηση με γκραφίτι


Το πάρκινγκ στην οδό Cordova στο Βανκούβερ στεγάζεται σε ένα πρώην κατάστημα και δημιουργήθηκε σε μία προσπάθεια να αναζωογονηθεί η ανατολική πλευρά της πόλης


Διαβάστε περισσότερα...

Οι εικόνες που σόκαραν την οικουμένη


10+1 φωτογραφίες που υπέγραψαν παγκόσμιες τραγωδίες.

Αν η εικόνα είναι πράγματι χίλιες λέξεις, εδώ μιλάμε για χίλιες εκδοχές της φρίκης.

Και βέβαια υπάρχουν και φωτογραφίες που σε σπάνιες περιπτώσεις λένε πολλά περισσότερα από απλές λέξεις, μεταφέροντας δυνατές ιστορίες που συνοψίζουν ζοφερά γεγονότα και τραγωδίες.

Μιλάμε για ανατριχιαστικές απεικονίσεις δηλαδή που έγιναν παγκόσμια σύμβολα, καθώς χαράχτηκαν βαθιά στις συνειδήσεις μας και δεν είναι εύκολο να ξεθωριάσουν στη λήθη του χρόνου.

Κάτι που αποδεικνύει φυσικά περίτρανα τη δύναμη της φωτογραφίας, καθώς η τέχνη μπορεί και δίνει πρόσωπο στο απάνθρωπο και το αποκρουστικό.

Οι εικόνες που σόκαραν δυστυχώς την οικουμένη είναι τουλάχιστον εκατοντάδες, ας δούμε όμως μια σειρά από χαρακτηριστικές, αν και λιγότερο γνωστές, από τόσες και τόσες ακόμα που μέτρησαν μια δική τους ζωή.

Και βέβαια δεν χρειάζεται να επισημάνουμε ότι οι εικόνες της βίας και του θανάτου είναι σκληρές, κατάλληλες μόνο για γερά στομάχια και θαρραλέες συνειδήσεις…

Οι πρόσφυγες του Κοσόβου (Carol Guzy)



Η πρώτη γυναίκα φωτογράφος που βραβεύεται με Πούλιτζερ για φωτοειδησεογραφικό ενσταντανέ τιμήθηκε με το βαρύτιμο έπαθλο το 2000 για τη συγκινητική δουλειά της με τους κοσοβάρους πρόσφυγες. Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Agim Shala, ένα αγόρι δύο χρονών που παραδίδεται μέσω του συρματοπλέγματος στην οικογένειά του, στον προσφυγικό καταυλισμό που στήθηκε στην Αλβανία…

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβερία (Carolyn Cole)



Η φωτογράφος των «Los Angeles Times» απαθανάτισε το ζοφερό αυτό καρέ κατά την αποστολή της στη Λιβερία, απεικονίζοντας τα καταστροφικά αποτελέσματα του εμφυλίου πολέμου που μάστισε την πολύπαθη χώρα. Οι κάλυκες καλύπτουν σχεδόν εξολοκλήρου δρόμο της πρωτεύουσας Μονρόβια, τραγικό απομεινάρι των συγκρούσεων που έλαβαν χώρα εκεί μεταξύ των κρατικών δυνάμεων και των ανταρτών…

Η σφαγή της Ταϊλάνδης (Neil Ulevich)



Ο φωτογράφος απέσπασε το Πούλιτζερ του 1977 για τη σειρά φωτογραφιών του που παρουσίαζαν την αταξία, το χάος και τη βαρβαρότητα στους δρόμους της Μπανγκόκ. Η Σφαγή του Πανεπιστημίου Thammasat σημειώθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1976, όταν οι φοιτητές εξεγέρθηκαν κατά του δικτατορικού καθεστώτος του στρατάρχη Thanom Kittikachorn και της μεγάλης επιστροφής του χουντικού που προγραμματιζόταν. Οι συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων και σπουδαστών ήταν σφοδρές και βίαιες, με τους διαδηλωτές να ξυλοκοπούνται, να ακρωτηριάζονται, να πυροβολούνται, να απαγχονίζονται και να παραδίδονται κατόπιν στην πυρά…

Μετά την καταιγίδα (Patrick Farrell)



Ο φωτογράφος της «Miami Herald» κατέγραψε τις οδυνηρές αυτές εικόνες από τα θύματα της Αϊτής το 2008, πάντα σε ασπρόμαυρα στιγμιότυπα. Στη φωτογραφία, ένα μικρό αγόρι προσπαθεί να σώσει ένα καροτσάκι από την καταστροφή που έπληξε τη χώρα, με τη μορφή του τυφώνα που χτύπησε την αϊτινή επικράτεια…

Η δύναμη του ενός (Oded Balilty)



Ήταν το 2006 όταν η ισραηλινή κυβέρνηση διέταξε την εκκένωση των παράνομων οικισμών των εποίκων. Η ισραηλινή φωτογράφος του Associated Press ήταν παρούσα στην εκκένωση του οικισμού, όταν η κατάσταση κλιμακώθηκε και μετατράπηκε σε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των εποίκων και της αστυνομίας. Στη φωτογραφία, η 16χρονη Ynet Nili προσπαθεί να απωθήσει τις δυνάμεις της τάξης…

Ο άντρας που πέφτει (Richard Drew)



Ο φωτογράφος του Associated Press κατέγραψε με τον φακό του έναν άντρα που πήδηξε στο κενό κατά της διάρκεια του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Πέντε χρόνια μετά την τραγωδία, ο άντρας αναγνωρίστηκε: ήταν ο 43χρονος Jonathan Briley, σερβιτόρος σε εστιατόριο του Βόρειου Πύργου…

Στον απόηχο του τσουνάμι (Arko Datta)



Το χαρακτηριστικότερο ίσως καρέ του τσουνάμι που έπληξε τον Ινδικό Ωκεανό απαθανατίστηκε από τον φωτογράφο του πρακτορείου Reuters, εξασφαλίζοντάς του το βαρύτιμο φωτογραφικό βραβείο του World Press Photo το 2004. Η γυναίκα από την Ινδία πενθεί κατάχαμα το ξεκλήρισμα της οικογένειάς της, σε αυτό που λογίζεται μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που δυστύχησε να δει ο πλανήτης μας…

Η τραγωδία της Μποπάλ (Pablo Bartholomew)



Ο φημισμένος ινδός φωτορεπόρτερ κατέγραψε με τον φακό του τη βιομηχανική τραγωδία στο εργοστάσιο φυτοφαρμάκων της Μποπάλ, που έφερε τον όλεθρο στις ζωές 558.000 ανθρώπων, στέλνοντας στον θάνατο περισσότερες από 15.000 ψυχές. Η οικολογική καταστροφή από τη διαρροή του τοξικού νέφους ήταν κατακλυσμιαία, μαστίζοντας τόσο το περιβάλλον όσο και τον ανθρώπινο παράγοντα.

Επιχείρηση «Λεοντόκαρδος» (Deanne Fitzmaurice)



Η βραβευμένη με Πούλιτζερ για τη φωτοειδησεογραφική της δουλειά απέσπασε το βραβείο το 2005 για την καταγραφή των συγκρούσεων στο Ιράκ. Η Επιχείρηση «Λεοντόκαρδος» είναι η οδύσσεια ενός 9χρονου αγοριού που τραυματίστηκε σοβαρά στις βίαιες συγκρούσεις του Πολέμου του Ιράκ: το αγόρι μεταφέρθηκε επειγόντως σε νοσοκομείο του Όκλαντ των ΗΠΑ, όπου και υποβλήθηκε σε σειρά ιδιαιτέρως κρίσιμων για τη ζωή του επεμβάσεων. Και ήταν το κουράγιο του και η απίστευτη θέληση για ζωή που έδωσε στον μικρό Ιρακινό Saleh Khalaf το παρατσούκλι «Λεοντόκαρδος»…

Η οδύσσεια της Omayra Sanchez (Frank Fourier)



Ο γνωστός φωτορεπόρτερ απαθανάτισε το ζοφερό ενσταντανέ με την Omayra Sanchez παγιδευμένη μέσα στη λάσπη και τα κατεστραμμένα κτίρια. Η έκρηξη ηφαιστείου στην Κολομβία το 1985 πυροδότησε γιγαντιαία κατολίσθηση, η οποία έφερε τον όλεθρο σε πολλές πόλεις, στερώντας ταυτοχρόνως τη ζωή σε 25.000 ανθρώπους. Έπειτα από 3 μέρες μάχης για τη ζωή της κάτω από τα χαλάσματα, η Omayra άφησε την τελευταία της πνοή από υποθερμία. Ο τραγικός της θάνατος υπογράμμισε με τα πλέον ζοφερά χρώματα την ολιγωρία των Αρχών να ανταποκριθούν γρήγορα στην καταστροφή και να σώσουν τα θύματα της χειρότερης φυσικής καταστροφής που γνώρισε ποτέ η Κολομβία. Η φωτογραφία του Frank Fournier τραβήχτηκε λίγο πριν από τον θάνατο του κοριτσιού…

Ο λιμός του Σουδάν (Kevin Carter)



Το αδιανόητο καρέ είδε το φως της δημοσιότητας τον Μάρτιο του 1993 στους «New York Times» και έκανε τον φωτογράφο του αστέρι μεμιάς. Την επόμενη χρονιά ο Carter απέσπασε το Βραβείο Πούλιτζερ, αν και αργότερα θα ξεκινούσε μια μεγάλη συζήτηση τόσο για τον φωτογραφικό χειρισμό του Carter (το όρνεο δεν ήταν τόσο κοντά στο αγόρι όσο υποδηλώνει το ενσταντανέ) όσο και για τη δεοντολογία του φωτορεπορτάζ. Το μικρό παιδί ήταν ο Nyong Kong, ο οποίος επιβίωσε τελικά του λιμού και πέθανε το 2007. Όσο για τον νοτιοαφρικανό φωτοειδησεογράφο, αυτοκτόνησε το 1994…



Διαβάστε περισσότερα...

Όταν ένας σκύλος βλέπει... εφιάλτη


Τα σκυλιά βλέπουν όνειρα όπως και οι άνθρωποι.

Δείτε την αντίδραση του σκύλου όταν ενώ κοιμάται προφανώς βλέπει κάποιον εφιάλτη...




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκπληκτικά κόλπα με τόξο


Μπορείς να βάλεις καλάθι με ένα βέλος και ένα τόξο; Η «τρελή» ομάδα του Διαδικτύου, “Dude Perfect”, το πραγματοποιούν και αυτό.

Η γνωστή ομάδα των «παλαβών» Dude Perfect “ξαναχτυπά” με ένα νέο βίντεο χρησιμοποιώντας, όπως συνηθίζει, διάφορους παράδοξους τρόπους για να σκοράρει ένα σουτ, με πρωταγωνιστές πάντα το χιούμορ και την ευρηματικότητα.

Απολαύστε τους.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοκίνητο χτυπά γυναίκα και την πετά στην άσφαλτο


Κανείς δεν κάλεσε την αστυνομία – Δείτε το βίντεο.

Οι Μπιτλς έκαναν διάσημο τον δρόμο Abbey, έχοντας μια φωτογραφία τους όπου τον διασχίζουν στο εξώφυλλο ενός άλμπουμ τους. Πλέον, όμως έγινε σημείο… συγκέντρωσης και για έναν άλλο λόγο.

Εκεί μια γυναίκα προσπάθησε να διασχίσει πεζή το δρόμο, με τα διάσημα ζιγκ-ζαγκ. Δεν ήταν ιδιαίτερα προσεκτική και ουδείς γνωρίζει για ποιο λόγο αποφάσισε να τρέξει κάποια στιγμή. Για κακή της τύχη εκείνη την ώρα ερχόταν ένα ασημί αυτοκίνητο, το οποίο την χτύπησε και την πέταξε μερικά μέτρα μακριά.

Αρχικά ο οδηγός σταμάτησε το όχημα, αλλά στη συνέχεια μόλις είδε τη γυναίκα να κινείται ελαφρώς από τη θέση της έφυγε –όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες- συνεχίζοντας την πορεία του. Κάποιοι άλλοι όμως, υποστήριξαν ότι ο οδηγός σταμάτησε το αμάξι του πιο μακριά και γύρισε πεζός για να δει σε τι κατάσταση ήταν η γυναίκα και να βοηθήσει.

Πάντως, αμέσως αφότου το όχημα του απομακρύνθηκε μαζεύτηκε κόσμος για να βοηθήσει την άτυχη γυναίκα και να διαπιστώσει αν είναι καλά. Ένας από τους περαστικούς ακούγεται να καλεί ασθενοφόρο. Το περιστατικό κατέγραψαν οι κάμερες ενός στούντιο που βρισκόταν κοντά στο σημείο. Το περίεργο όμως είναι ότι ουδείς ειδοποίησε την αστυνομία, η οποία τώρα που το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα ξεκίνησε να ερευνά το περιστατικό. Μάλιστα, δεν αναφέρεται πουθενά ξεκάθαρα τι συνέβη με τη γυναίκα, αν τραυματίστηκε σοβαρά ή ελαφρά και ποια ήταν η τύχη της.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή των συλλήψεων


Αυτών που συμβαίνουν… στην κρεβατοκάμαρα!

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πέρα από μια περίοδο χαράς και εορταστικών εκδηλώσεων με φίλους και συγγενείς είναι και η περίοδος των… συλλήψεων!

Και δεν εννοούμε αυτές που κάνει η αστυνομία, αλλά τις άλλες… που συμβαίνουν κάτω από τις κουβέρτες και τα σεντόνια μιας κρεβατοκάμαρας (και όχι απαραίτητα μόνο εκεί)!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής MailOnline που επικαλείται επίσημα στοιχεία της Μεγάλης Βρετανίας, το Σεπτέμβριο σημειώνονται οι περισσότερες γεννήσεις, κάτι που σημαίνει ότι… τα κρεβάτια «παίρνουν φωτιά» το Δεκέμβρη.

«Αν προσπαθείτε να κάνετε παιδί, ίσως η περίοδος αυτή να είναι ιδανική, καθώς έχετε περισσότερο χρόνο για να περάσετε με το/τη σύντροφό σας λόγω των αργιών ή αδειών που συνήθως παίρνουν οι εργαζόμενοι αυτές τις ημέρες.
Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι η ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες είναι καλύτερη τους χειμερινούς μήνες» ανέφερε η ειδική σε θέματα σχέσεων, Jo Hemmings.

«Είναι σημαντικό τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άντρες να απολαμβάνουν αυτές τις ιδιωτικές στιγμές με τους συντρόφους τους και να μην τις “φυλάνε” μόνο για τις ημέρες που είναι πιο γόνιμες. Δεν πρέπει να αγχώνεται κανείς όταν προσπαθεί να μείνει έγκυος, γιατί το άγχος και το στρες μπορεί να λειτουργήσουν προς την αντίθετη κατεύθυνση» πρόσθεσε.



Διαβάστε περισσότερα...

Μαγικός χορός πουλιών στον αέρα


Είναι γνωστό πως τα πουλιά κάνουν εντυπωσιακούς σχηματισμούς στον ουρανό, πετώντας ανά σμήνη. Δύο κοπέλες στην Ιρλανδία, κάνοντας κανό στον ποταμό Shannon, έγιναν μάρτυρες εντυπωσιακών σκηνών, όταν πλήθος από θαλασσοπούλια και ψαρόνια σχημάτισαν στον ουρανό μαγικές εικόνες.

Δείτε στο βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πρώτο καρέ στην Ιστορία που απεικονίζει άνθρωπο


Δείτε την φωτογραφία.

Με τη πρώτη ματιά, δείχνει με μια μάλλον αδιάφορη φωτογραφία. Ένα σκηνικό σε άσπρο και μαύρο, από μια πόλη που μοιάζει εγκαταλελειμμένη.

Το συγκεκριμένο καρέ απεικονίζει μια άποψη της Boulevard du Temple στο Παρίσι το 1838 και είναι τραβηγμένη με φωτογραφία Daguerreotype, τραβηγμένη από τον εφευρέτη της Louis Daguerre.

Το εκπληκτικό με αυτό το καρέ είναι ότι πρόκειται για την πρώτη φωτογραφία ανθρώπου στην ιστορία. Ο φωτογράφος για να πετύχει τη λήψη, εξέθεσε ένα χημικά επεξεργασμένο μεταλλικό φύλλο για δέκα λεπτά. Όσοι περπατούσαν ή μετακινούνταν με κάρα στον δρόμο εκείνη την μέρα, δεν φαίνονται επειδή κινούνταν.

Ωστόσο, ένας άνθρωπος στάθηκε σε ένα σημείο για αρκετή ώρα, στέκεται ακίνητος γιατί κάποιος του γυάλιζε τις μπότες.






Διαβάστε περισσότερα...