Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Ένοπλη σύγκρουση προσφύγων σε κέντρο φιλοξενίας στη Γερμανία

Στο Αμβούργο περίπου 30 Αλβανοί συνεπλάκησαν με Αφγανούς.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν χθες Τρίτη το βράδυ μεταξύ προσφύγων διάφορων εθνικοτήτων σε κέντρα υποδοχής στο Αμβούργο και το Μπραουνσβάιγκ, με αυτόπτες μάρτυρες να κάνουν λόγο για τη χρησιμοποίηση πυροβόλου όπλου, όπως αναφέρει η Frankfurter Allgemeine.

Στο Αμβούργο περίπου 30 Αλβανοί συνεπλάκησαν με Αφγανούς, με κάποιους από τους πρόσφυγες να χρησιμοποιούν σιδηρολοστούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, η οποία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις.

Ένας εκ των τριών συλληφθέντων σύμφωνα με μαρτυρίες έβαλε ένα πιστόλι στον κρόταφο ενός πρόσφυγα, όμως παρά τις έρευνες το όπλο δεν βρέθηκε.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά τον καυγά ενός Αφγανού με έναν Αλβανό, τα αίτια του οποίου όμως δεν είναι γνωστά.

Στο Μπραουνσβάιγκ της Κάτω Σαξονίας η αστυνομία αναγκάστηκε να επέμβει όταν ξέσπασαν ταραχές μεταξύ Αλγερινών και Σύρων στις οποίες συμμετείχαν 300 με 400 πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, αιτία της αντιπαράθεσης ήταν μερικά αντικείμενα που φέρονται να έχουν κλαπεί. Η αστυνομία επενέβη με 60 άνδρες και σύντομα αποκαταστάθηκε η τάξη χωρίς να υπάρξουν τραυματίες.

-------------------

Κομισιόν: Σε δύο εβδομάδες θα λειτουργήσουν τα hot spot στην Ελλάδα


Το αργότερο σε δύο εβδομάδες εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα είναι λειτουργικά τα κέντρα καταγραφής προσφύγων (hot-spot) στην Ελλάδα, όπως δήλωσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Τόνισε επίσης ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, o οποίος επισκέφθηκε χθες την Ελλάδα και πρότεινε να σταλεί πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό και εμπειρογνώμονες για να συνδράμουν τις προσπάθειες της Frontex. Η κ. Αντρέεβα επιβεβαίωσε ότι η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων θα γίνει την Παρασκευή. Πρόκειται για πρόσφυγες από την Ερυθραία οι οποίοι θα μετεγκατασταθούν από την Ιταλία στη Σουηδία.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι εκτός από το δυναμικό της Frontex, η Επιτροπή έχει στείλει εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα που συνδράμουν τις τοπικές αρχές στη διαδικασία καταγραφής των προσφύγων, τόσο στα νησιά, όσο και στην Αθήνα. Παράλληλα, είπε, υπάρχει μια κεντρική ομάδα στον Πειραιά που συντονίζει όλη αυτή την προσπάθεια. «Χρειαζόμαστε περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, περισσότερα χρήματα και εργαζόμαστε σκληρά για να το πετύχουμε», ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Όσον αφορά στο σχέδιο δράσης για τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι υπάρχει «αμοιβαία βούληση να κινηθούμε γρήγορα». Πρόσθεσε ότι στην Άγκυρα βρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη της Επιτροπής για να προωθήσουν το σχέδιο της Επιτροπής για συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό, ενώ για τον ίδιο σκοπό ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς θα επισκεφθεί την Τουρκία τις προσεχείς ημέρες.

-------------------

Η Τουρκία, «στρατηγικός εταίρος» της Ε.Ε. για το προσφυγικό

Μογκερίνι: Θα πρέπει να συνεργαστούμε μαζί της για να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις.

Στον σημαντικό ρόλο που ευελπιστεί η Ευρώπη να παίξει η Τουρκία για την επίλυση των κρίσεων στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία αναφέρθηκε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Νικολάς Σμιτ εκπροσωπώντας την Ύπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα στην ΕΕ, αλλά και στρατηγικός εταίρος για μας στην περιοχή», υπογράμμισε επανειλημμένα ο κ. Σμιτ.

«Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα τη συριακή κρίση, θα πρέπει να συνεργαστούμε μαζί της», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «η ανθρωπιστική τραγωδία στη Μεσόγειο και οι απειλές των τρομοκρατικών ομάδων είναι απειλές που δεν μπορούμε να λύσουμε παρά σε συνεργασία με τους εταίρους μας, και αυτός είναι ο λόγος που επιχειρούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Η συνεργασία αυτή είναι απολύτως απαραίτητη, γιατί έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα και το σημαντικότερο όλων είναι η σταθερότητα στην περιοχή και η ειρήνη», υπογράμμισε.

Ο κ. Σμιτ, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφέρθηκε στη συνέχεια στη συνάντηση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τους προέδρους Τουσκ (Συμβούλιο) και Γιούνκερ (Επιτροπή), τονίζοντας ότι «ο διάλογος με τους Τούρκους στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών».

Σχετικά με το σχέδιο δράσης που προτάθηκε στην Τουρκία από την Κομισιόν εξήγησε ότι συζητιέται αυτές τις ώρες από την τουρκική πλευρά, αλλά έχει ήδη δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Κομισιόν.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας για την υποδοχή πάνω από 2 εκατομμύρια Σύρων είναι απόδειξη καλής θέλησης και αλληλεγγύης και γι' αυτό θα πρέπει να στηριχθεί. Η Ένωση χορηγεί χρηματική βοήθεια 176 εκατ. προς άμεση βοήθεια για τους πρόσφυγες και ο κ. Σμιτ υποστήριξε σχετική απόφαση του Συμβουλίου για αύξηση της χορηγίας.

Σχετικά με την εσωτερική κατάσταση ο αντιπρόεδρος εξέφρασε την ευχή οι νέες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου να δώσουν μια κυβέρνηση (...) και να συμβάλουν στην επίλυση των εσωτερικών προβλημάτων όλων των πολιτών της χώρας, αλλά και να προχωρήσει στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας, στην ανεξαρτησία του δικαστικού κλάδου και στην ελευθεροτυπία.

Σχετικά με το Κυπριακό εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Υπατης Εκπροσώπου στον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ, τον οποίο άλλωστε επισκέφθηκε πρόσφατα η κ. Μογκερίνι.

Με την ευκαιρία της σημερινής συζήτησης για τις σχέσεις με την Τουρκία, οι ομάδες των Πρασίνων, των Σοσιαλιστών και της Ενωτικής Αριστεράς , προσκάλεσαν σε συνέντευξη τύπου την κουρδικής καταγωγής ακτιβίστρια Λεϊλά Ζάνα, η οποία έχει τιμηθεί και με το βραβείο Ζαχάρωφ του ΕΚ.

Με την παρέμβασή της η κα Ζάνα ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα «να συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που παραμονεύουν την Τουρκία», υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να απομονωθεί αλλά να «ενθαρρυνθεί προς το διάλογο» (...) διότι δεν

είναι αποδεκτό μια επιστροφή σε προηγούμενους σκοτεινούς καιρούς».

«Ανησυχούμε για την Τουρκία και δεν θα πρέπει να γίνει μια δεύτερη Συρία» υπογράμμισε.

Η κ. Ζάνα ζήτησε να παραβρεθούν παρατηρητές για τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, «διότι θεωρούμε ότι δεν θα είναι ελεύθερες» δήλωσε.

Τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, «η ενταξιακή πορεία, ισοδυναμεί με πορεία ειρήνης», κατέληξε η Λεϊλά Ζάνα.

-------------------

Σε 12 ημέρες έφυγαν 45.000 μετανάστες από τη Λέσβο

Οι περισσότεροι οδηγήθηκαν στον Πειραιά και περίπου 5.000 στην Καβάλα.

Από τις 25 Σεπτεμβρίου μέχρι και χθες 6 Οκτωβρίου, συνολικά 45.875 πρόσφυγες μετακινήθηκαν από τη Λέσβο με πλοία της γραμμής και έκτακτες δρομολογήσεις πλοίων. Στην πλειονότητά τους προς το λιμάνι του Πειραιά αλλά και περίπου 5.000 εξ αυτών προς το λιμάνι της Καβάλας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης μετακινήθηκαν: Στις 25 Σεπτεμβρίου 2.869 άνθρωποι. Στις 26 Σεπτεμβρίου 5.899. Στις 27 Σεπτεμβρίου 4.515. Στις 28 Σεπτεμβρίου 2.252. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2.870. Στις 30 Σεπτεμβρίου 6.169. Την 1η Οκτωβρίου 4.169. Στις 2 Οκτωβρίου 2.000. Στις 3 Οκτωβρίου 4.244. Στις 4 Οκτωβρίου 2.103. Στις 5 Οκτωβρίου 6.920. Και τέλος χθες 6 Οκτωβρίου 5.378.

Οι παραπάνω μετακινήσεις, σύμφωνα με στέλεχος του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι οι συνήθεις τον τελευταίο μήνα και οι αυξομοιώσεις έχουν να κάνουν με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. «Συνθήκες καλοκαιρίας, όπως αυτές των τελευταίων ημερών, αυξάνουν τις ροές μεταναστών και προσφύγων γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα και τη δρομολόγηση του πλοίου ”Ελευθέριος Βενιζέλος” που φυσικά αυξάνει και το μεταφορικό έργο».

-------------------

Μέρκελ: Παρωχημένος ο κανονισμός του Δουβλίνου


Οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που αφορούν τον τρόπο αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι "παρωχημένοι" και πρέπει να αντικατασταθούν από μια "νέα διαδικασία" δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην ομιλία της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

"Ας είμαστε ειλικρινείς, ο κανονισμός του Δουβλίνου (με βάση τον οποίο οι πρόσφυγες πρέπει να ζητούν άσυλο στην πρώτη χώρα άφιξής τους στην ΕΕ) με την παρούσα μορφή του είναι παρωχημένος", είπε η καγκελάριος στην κοινή ομιλία της με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

"Τάσσομαι υπέρ μιας νέας διαδικασίας" προκειμένου οι ευρωπαϊκές χώρες να μοιράζονται πιο ισόνομα το βάρος, πρόσθεσε.

-------------------

Ολάντ: Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι στην πρώτη γραμμή της υποδοχής προσφύγων

«H Ευρώπη καθυστέρησε να απαντήσει στο πρόβλημα».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσφυγική κρίση, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε την Ελλάδα και την Ιταλία με ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπισή της, γιατί είναι στην πρώτη γραμμή και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα από μόνες τους. Δέχθηκε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη καθυστέρησε στην αντιμετώπιση του προβλήματος. «Η Ευρώπη χρειάστηκε να σώσει ζωές, να καταπολεμήσει τους διακινητές, αλλά καθυστέρησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», είπε κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, , μαζί με την Άγγελα Μέρκελ, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ενοποίηση της Γερμανίας. Πρέπει επίσης να προωθήσουμε, προσέθεσε, τη συνεργασία με την Τουρκία, η οποία πρέπει να υποδεχθεί πρόσφυγες, αλλά πρέπει κι εμείς να τη βοηθήσουμε και να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες να βρουν εργασία να θρέψουν τα παιδιά τους, αν δεν το κάνουμε δεν θα σταματήσουν αυτές οι ροές.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι πρέπει να προσδιορίσουμε τα κέντρα υποδοχής και να το κάνουμε απαρέγκλιτα, καθώς και να κατανείμουμε στα κράτη τούς 160.000 πρόσφυγες. «Το σχέδιο αυτό πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή με σπουδή. Με ευθύνη και αλληλεγγύη», είπε.

«Κάθε κρίση ενδυναμώνει τον φόβο, ο οποίος δεν πρέπει να μας νικήσει. Δεν μπορούμε να κλειστούμε στα σύνορά μας», τόνισε.

Ταυτόχρονα μίλησε για το θέμα της ασφάλειας, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει προστασία στους πολίτες, αλλά να σταθεί και στο ύψος των αξιών της. «Η Γαλλία και η Γερμανία, τα τελευταία χρόνια, θελήσαμε να δράσουμε με αλληλεγγύη, ευθύνη και αποτελεσματικότητα», είπε, σημειώνοντας ότι «κάθε φορά που υπάρχει τρομοκρατική ενέργεια μπαίνουν στο στόχο οι αξίες της Ευρώπης», και αναφέρθηκε στην επίθεση της 11ης Ιανουαρίου στο Παρίσι και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ανέδειξε το πνεύμα αλληλεγγύης.

Ανοίγοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε με θέρμη στη γαλλογερμανική συνεργασία, υπενθυμίζοντας ότι η παρουσία του από κοινού με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ είναι χωρίς προηγούμενο εδώ και 26 χρόνια, όταν οι κκ Μιτεράν και Κολ βρέθηκαν στο ΕΚ μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Οι δύο τους, τόνισε, με τη συνδρομή του Ζακ Ντελόρ, μίλησαν σ’ εκείνη τη συνάντηση για αλληλεγγύη. Ήταν πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη μπορούσε να δεχθεί τους πρόσφυγες. Πίστευαν σε μια πολιτική ένωση δημιουργώντας κοινωνικούς κανόνες και κοινό νόμισμα. Σήμερα, μετά 26 χρόνια η Ευρώπη ζει νέα δράματα.

Ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος διευθύνει τη συζήτηση, υπογράμμισε στην εισαγωγική του ομιλία, την αξία της γαλλογερμανικής συνεργασίας, λέγοντας ότι μόνον έτσι μπορούμε να φτάσουμε σε έναν δίκαιο συμβιβασμό και να επωφεληθούμε όλοι.

Είστε οι πρώτοι αρχηγοί των χωρών σας, επισήμανε και αυτός, εδώ και 26 χρόνια, όταν οι κκ Μιτεράν και Κολ ήρθαν εδώ μετά την πρώση του Τείχους του Βερολίνου. Αυτές τις τελευταίες δεκαετίες διδαχθήκαμε ότι αν δεν λειτουργεί η γαλλογερμανική συνεργασία όλη η Ευρώπη υποφέρει. Μόνον με συνεννόηση, ενότητα και διαπραγματεύσεις μεταξύ μας φτάνουμε σε δίκαιο συμβιβασμό από τον οποίο επωφελούνται όλοι.

-------------------

«Η Αυστρία δείχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα στο θέμα της προσφυγικής κρίσης»

Η επίσκεψη Τσίπρα-Φάιμαν στη Λέσβο στην ιστοσελίδα Politico.

«Η Αυστρία δείχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα στο θέμα της προσφυγικής κρίσης», επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα στην ιστοσελιδα Politico, το οποίο αναφέρεται στην επίσκεψη του καγκελάριου της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο, «ένα νησί 86.000 κατοίκων, στο οποίο έχουν προσγειωθεί περίπου 200.000 μετανάστες».

Η Politico παρουσιάζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις δύο χώρες εξαιτίας των μεγάλων μεταναστευτικών ροών (μια και οι δύο αποτελούν ενδιάμεσους σταθμούς των προσφύγων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους κατευθύνονται βόρεια, και κυρίως στη Γερμανία), εστιάζοντας στη μεν περίπτωση της Αυστρίας στην αύξηση της δημοτικότητας του ακροδεξιού κόμματος, στη δε περίπτωση της Ελλάδας στην προσπάθεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προβάλει την ανθρωπιστική, αλλά και τη διεθνή διάσταση της κρίσης.

Στη συνέχεια, η Politico σχολιάζει ότι ο Αυστριακός καγκελάριος, ο οποίος είχε υποστηρίξει την Ελλάδα και κατά τις διαπραγματεύσεις της με τους πιστωτές, προσφέρθηκε να αποστείλει 100 ειδικούς για να βοηθήσουν στη δημιουργία και λειτουργία των κέντρων υποδοχής και εγγραφής των μεταναστών (hotspots), ενώ σημειώνει ότι, αν και έχουν γίνει από την Ελλάδα βήματα για τη βελτίωση του συστήματος καταγραφής των νεοαφιχθέντων, οι οργανισμοί βοήθειας ζητούν ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο.

-------------------

Εμβολιάστηκαν εκατοντάδες προσφυγόπουλα στο Γαλάτσι

Παροχή ιατρικής βοήθειας από μέλη του προγράμματος «We care».

Εκπρόσωποι του προγράμματος «We care», βρέθηκαν σήμερα κοντά στα 350 παιδιά προσφύγων και μεταναστών, ηλικίας 1 έως 16 ετών, που φιλοξενούνται στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, για παροχή ιατρικής βοήθειας.

Το «We care» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και εφαρμόζεται με τη συμβολή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στηρίζεται από την «Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας» (ΚΕΔΕ) και το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Κατά τη διάρκεια της πρώτης αποστολής του προγράμματος «We care» πραγματοποιήθηκαν 110 εμβολιασμοί και δόθηκε ιατρική βοήθεια σε 190 παιδιά προσφύγων, ενώ σε όλα τα παιδιά προσφέρθηκαν είδη πρώτης ανάγκης και δώρα από το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Το Πρόγραμμα «We care» αφορά βρέφη, παιδιά και εφήβους ως 16 ετών, στα οποία παρέχεται δωρεάν εξέταση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προληπτικός έλεγχος και εμβολιασμός. Μετά από την εξέταση, δόθηκε σε κάθε παιδί ένα ειδικό βιβλιάριο υγείας με το οποίο σε περίπτωση ανάγκης για νοσηλεία, θα μπορεί να διακομίζεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Όλες οι περιπτώσεις καταγράφονται και γίνεται η σχετική ενημέρωση προς τους αρμόδιους φορείς.

Το πρόγραμμα σε συνεννόηση με τους δήμους θα επεκταθεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με προτεραιότητα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί από την UNESCΟ ως πρότυπο πρόγραμμα συνεργασίας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με δήμους για επείγουσα βοήθεια σε πρόσφυγες, και να προωθηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

-------------------

Όμπστφελντ: Δημοσιονομικό βάρος αλλά και πλεονέκτημα για την ανάπτυξη οι πρόσφυγες

«Η ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στην αγορά εργασίας συνιστά μια πρόκληση».

H μαζική άφιξη μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενέχει τον κίνδυνο να «επιβαρύνει» τους προϋπολογισμούς των χωρών της περιοχής, αλλά ενδέχεται τελικά να αποδειχθεί ένα πλεονέκτημα για την ανάπτυξή τους, εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Όμπστφελντ.

«Η διαχείρίση αυτής της ροής των προσφύγων θα επιβαρύνει χωρίς καμία αμφιβολία τους προϋπολογισμούς σε ορισμένα κράτη» δήλωσε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Λίμα όπου το ΔΝΤ πραγματοποιεί τη γενική συνέλευσή του αυτήν την εβδομάδα.

«Σε κάθε χώρα, η ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στην αγορά εργασίας συνιστά μια πρόκληση» επισήμανε ο Όμπστφελντ, που εκτίμησε ότι αυτός ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ευεργετικός.

«Θα πάρει χρόνο, όμως, σε τελική ανάλυση, αυτό θα είναι θετικό για την ανάπτυξη στην Ευρώπη» διαβεβαίωσε ο οικονομολόγος, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει περαιτέρω στοιχεία.

Ο Όμπστφελντ υπογράμμισε εξάλλου ότι πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή, μεταξύ αυτών η Ιορδανία, επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από τη μεταναστευτική κρίση.

«Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στην ευρωπαϊκή διάσταση, ωστόσο υπάρχουν χώρες στη Μέση Ανατολή που αντιμετωπίζουν πίεση και το Ταμείο προσπάθησε να βοηθήσει» σημείωσε ο ίδιος.

-------------------

Συγκέντρωση βοήθειας για τους πρόσφυγες στην Πυλαία

Τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα μεταφερθούν στην Ειδομένη

Ανθρωπιστική εκστρατεία για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη διοργανώνει ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη σε συνεργασία με τους εθελοντές του δήμου.

Το υλικό θα συγκεντρώσουν, αύριο και την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες του δήμου (Πυλαία, Πανόραμα, Χορτιάτης), η Γραμματεία Εθελοντισμού του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, σε συνεργασία με ομάδες εθελοντών του δήμου.

Όλα τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα μεταφερθούν στην Ειδομένη το Σάββατο 10 Οκτωβρίου με όχημα του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, ενώ υπάρχει και προσφορά ιδιώτη για μεταφορά του ανθρωπιστικού υλικού με ιδιωτικό φορτηγό εφόσον ο όγκος των συλλεχθέντων είναι μεγάλος.

Είδη που συλλέγονται:

Τροφές: κρουασάν, φρυγανιές, µπάρες δηµητριακών, παστέλια, γάλα εβαπορέ, βρεφικές τροφές, χυµοί και νερά (µικρές συσκευασίες)
Ρούχα: µπουφάν, παπούτσια, αδιάβροχα
Άλλα είδη: πάνες, σερβιέτες, µωροµάντηλα, φάρµακα, µεγάλες µαύρες σακούλες, χαρτί υγείας και προσωπικά είδη υγιεινής,
Για περισσότερες πληροφορίες οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν µε την γραμματεία εθελοντών (Σοφία Σαουρίδου 6972.695061) και τις ομάδες εθελοντών (Ρένα Θωµαΐδου 6944.459649, Χρύσα Χατζηστουγιάννη 6937.191328 και Βίβιαν Λιόλιου 6949.348681).

-------------------

Μουζάλας: Σε 1-2 μήνες θα λειτουργούν πλήρως τα hot spot


«Η προσφυγιά είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα για την Ευρώπη, που συμβαίνει στην Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να θεραπεύσει τις παρενέργειες αυτού του προβλήματος» σημείωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Πρόσθεσε επίσης οτι άλλη μεγάλη αλλαγή είναι ότι η Ευρώπη ενέκρινε 160.000 θέσεις μετεγκατάστασης και το ότι συμφωνεί να προσφέρει οικονομική, τεχνική βοήθεια και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Αναφορικά με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε πως η συνεργασία με την frontex κι άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς πηγαίνει καλά, όμως στις υποχρεώσεις μας για τα "hot spot" (το μέρος όπου πιστοποιείται ο πρόσφυγας και από κει και πέρα προχωρεί η μετεγκατάσταση) «είμαστε πίσω».

«Αιφνιδιαστήκαμε. Προχωράμε όμως ολοταχώς. Θα το πούμε στην Ευρώπη, και τώρα στο Λουξεμβούργο θα πούμε πως σε 1-2 μήνες θα λειτουργούν πλήρως τα "hot spot"». Εξήγησε πως «αναλάβαμε τη δέσμευση για 8.000-10.000 θέσεις κι επίσης καταστήσαμε σαφές ότι δεν θα κάνουμε τη χώρα ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης, παρά οι θέσεις που θα δημιουργούμε θα είναι ανάλογα με την μετεγκατάσταση». «Δηλαδή παίρνεις πρόσφυγες φτιάχνω θέσεις φιλοξενίας» διευκρίνισε.

Ο κ. Μουζάλας εξέφρασε την πρόθεση για στενή συνεργασία με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, στα οποία απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση επικοινωνίας, καλώντας τα να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτό που προτείνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σε αυτό που προτείνουν άλλα κράτη, με σκυλιά, φύλακες και δακρυγόνα και με κρατούμενους πρόσφυγες που χτίζουν τείχη. «Εναπόκειται σε σας πού θα ενταχθείτε και οι η είναι εύκολη. Θα δουλέψουμε μαζί και θα νικήσουμε» είπε προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ο αρμόδιος υπουργός, μάλιστα, αφού είπε πως το 85% των ροών είναι πρόσφυγες (65% από τη Συρία, 15% από το Αφγανιστάν και την Ερυθραία), τόνισε πως, όταν μιλά κανείς για το προσφυγικό δεν υπάρχουν πολλές απόψεις -νομικά και ηθικά υπάρχει μόνο μία άποψη: Η Συνθήκη της Γενεύης, που λέει ότι οι πρόσφυγες δεν απωθούνται, αλλά ανοίγεται ανθρωπιστικός διάδρομος γι αυτό. Το ευρωπαϊκό δίκαιο και το κεκτημένο, που λέει ότι στους πρόσφυγες οφείλουμε υποδοχή. Και ο εθνικός νόμος: «αυτό που από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου θα προσπαθήσουμε να κάνουμε -επειδή υπάρχει αυτή η δυνατότητα ερμηνείας- να είμαστε συνεργατικοί και να μην μπλέξουμε σε παιχνίδι ευθυνών». «Η Ευρώπη αλλάζει κάτω από την πίεση του προβλήματος, από μία Ευρώπη-φρούριο πριν από δύο χρόνια προσπαθεί να μεταβληθεί σε μία Ευρώπη υποδοχής» υπογράμμισε.

Ο κ. Μουζάλάς αναφέρθηκε και στην πρόταση την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να «περάσει», είναι η μετεγκατάσταση από τρίτες χώρες. Αντί δηλαδή οι πρόσφυγες να έρχονται στην Ελλάδα, ή στην Ιταλία, ή στην Σερβία και από κει να φεύγουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η Ευρώπη να πηγαίνει στην Τουρκία, στην Ιορδανία και στον Λίβανο, που είναι τα πρώτα στρατόπεδα των προσφύγων, να επιλέγει από εκεί τους πρόσφυγες, να τους πιστοποιεί και να γίνεται μετεγκατάσταση, εξήγησε ο κ. Μουζάλας.

-------------------

Μαζική καθημερινά η άφιξη προσφύγων στην Κροατία

Το κόστος της υποδοχής και μεταφοράς φτάνει τα 2,8 εκατ. ευρώ.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες εισήλθαν στην Κροατία περισσότεροι από 125.000 πρόσφυγες, δήλωσε σήμερα ο κροάτης υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Όστογιτς, τονίζοντας ότι σε καθημερινή βάση διέρχονται από τη χώρα 6.000 άνθρωποι.

Το κόστος της υποδοχής και μεταφοράς των προσφύγων προς τα σύνορα μέχρι τώρα ανέρχεται στα 22 εκατ. κούνα (περίπου 2.8 εκατ. ευρώ) ανέφερε ο κ. Όστογιτς σε δηλώσεις του στον κροατικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό HRT. Έχουμε διασφαλίσει επείγουσα βοήθεια ύψους 5 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία, με την οποία καλύπτονται τα έξοδα δύο μηνών, αλλά η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς των προσφύγων από το κέντρο υποδοχής Οπάτοβατς έως τα σύνορα με την Ουγγαρία, επειδή δεν θεωρείται φροντίδα προσφύγων, είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από τότε που άρχισε η μαζική άφιξη προσφύγων στην Κροατία από τη Σερβία έως σήμερα το πρωί εισήλθαν στη χώρα 125.877 πρόσφυγες.

Στο κέντρο υποδοχής στο Οπάτοβατς προς το παρόν βρίσκονται 1.877 πρόσφυγες. Καθημερινά, στην Κροατία εισέρχονται 6.000 άνθρωποι, αλλά φεύγουν εντός 24ωρου. Μέχρι στιγμής άσυλο έχουν ζητήσει μόνον έξι πρόσφυγες, διευκρίνισε ο κ. Όστογιτς.

Δεν αναμένεται μείωση των προσφυγικών ροών, αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των ανθρώπων που περνούν καθημερινά από την ΠΓΔΜ στη Σερβία. Αυτή στιγμή αδειάζουν οι καταυλισμοί στην Ελλάδα και δίνεται μία μάχη με το χρόνο. Σε αυτό έχουν επιδράσει το μήνυμα της Γερμανίας ότι θα κλείσει την πύλη εισόδου για τους πρόσφυγες, η κατασκευή τείχους στα ουγγρικά σύνορα και η αναγγελία αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας και δημιουργίας «hot-spot» για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Τα «hot spot» είναι μέρη στα οποία οι πρόσφυγες περιμένουν χρόνια τη διευθέτηση των αιτημάτων τους. Όσοι έχουν πρόθεση να φθάσουν στη Γερμανία, τώρα βιάζονται, είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας.

Αν η Γερμανία σταματήσει να δέχεται πρόσφυγες και η Ουγγαρία κλείσει τα σύνορα, η Κροατία μπορεί να συνεχίσει τη μεταφορά των προσφύγων, αν συμφωνήσει με τη Σλοβενία για τη συνοριακή διάβαση από την οποία θα περνούν, αλλά θα δούμε τι θα κάνουμε, υπογράμμισε ο κ. Όστογιτς, σημειώνοντας πως στην Κροατία δεν πρόκειται να δημιουργηθεί «hot spot» για την καταγραφή των προσφύγων.

-------------------

Διάσκεψη για τις μεταναστευτικές ροές αύριο στο Λουξεμβούργο

Θα συμμετάσχει και ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς.

Στο Λουξεμβούργο πραγματοποιείται αύριο Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τις μεταναστευτικές ροές Ανατολικής Μεσογείου-Δυτικών Βαλκανίων, με τρεις βασικούς άξονες: την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής, την καταπολέμιση των μαφιόζων διακινητών και την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της προσφυγικής κρίσης.

Στη Διάσκεψη η οποία θα διεξαχθεί υπό την προεδρία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και του υπουργού Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου Τζ. Άσελμπορν εκ μέρους της λουξεμβουργιανής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, θα συμμετάσχει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μαζί με τους ομολόγους του και τους υπουργούς Εσωτερικών/Μετανάστευσης των κρατών-μελών της ΕΕ, των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν (Ελβετία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία), των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας. Θα συμμετάσχουν, επίσης, οι Επίτροποι Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων J. Hahn, Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλος, και Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χ. Στυλιανίδης, καθώς και εκπρόσωποι σχετικών οργανισμών της ΕΕ, των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (IOM).

Ειδικότερα κατά τη Διάσκεψη θα αναζητηθούν τρόποι για την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής προσφύγων από τη Συρία (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία) και τη στήριξη των χωρών διέλευσης, ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες υποδοχής και καταγραφής αιτημάτων ασύλου. Παράλληλα, θα εξεταστεί η προώθηση της διακρατικής συνεργασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της προσφυγικής κρίσης, καθώς και η από κοινού δράση με τις χώρες προέλευσης παράτυπων μεταναστών.

-------------------

Ιλίου Αθηναγόρας: Το αύριο του μεταναστευτικού αποτελεί ήδη σήμερα παρελθόν


Η προσφυγική κρίση, το μεταναστευτικό ζήτημα, οι εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς παράμετροί τους και η συμβολή της Εκκλησίας στην ουσιαστική αντιμετώπισή τους βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των θεμάτων και των συζητήσεων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συγκλήθηκε στο διάστημα 6 – 9 Οκτωβρίου 2015.

Την σχετική εισήγηση με τίτλο “Το μεταναστευτικό πρόβλημα: Ποιμαντική και κοινωνική αντιμετώπισις αυτού” ανέπτυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος τυγχάνει και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας της Εκκλησίας της Ελλάδος με την επωνυμία “Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων”.

Η εισήγηση του Σεβασμιωτάτου κινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες: α) η προσφυγική κρίση, β) το μεταναστευτικό ζήτημα και γ) η παρουσίαση του έργου του Κέντρου.

Όσον αφορά την προσφυγική κρίση, ο Σεβασμιώτατος, αφού παρουσίασε σημαντικά αριθμητικά στοιχεία από ευρωπαϊκές πηγές (Eurostat, Frontex κλπ), τα οποία καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, αναφέρθηκε εκτενώς στο διεθνές νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο. Επανέλαβε με έμφαση παλαιότερη θέση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και διεθνές. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις πολιτικές που συνήθως ακολουθούνται σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών (εθελοντικός επαναπατρισμός, τοπική ένταξη, μετεγκατάσταση), επισημαίνοντας δυνατότητες βελτίωσης των εκάστοτε στρατηγικών και ολοκλήρωσε την ενότητα αυτή με την εκκλησιαστική θέαση του ζητήματος και τις πρωτοβουλίες της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκκινώντας από τη θεμελιώδη θεολογική παραδοχή ότι ο εκάστοτε “άλλος” παραμένει μία μοναδική και ανεπανάληπτη εικόνα του Θεού, που αξίζει το σεβασμό και την αγάπη μας και υπογραμμίζοντας ότι φαινόμενα των ημερών, όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία μαρτυρούν εγωκεντρισμό, παθολογική φοβία και νέκρωση των πνευματικών μας αισθητηρίων.

Ως προς το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε τις έννοιες του μετανάστη και του πρόσφυγα σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, επιχείρησε μία αναδρομή στην ιστορία των μεταναστευτικών κυμάτων και των σχετικών πρωτοβουλιών της ελληνικής Πολιτείας, τόνισε και πάλι την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και ανέπτυξε την εκκλησιαστική οπτική των πραγμάτων και τις δράσεις της Εκκλησίας στο θέμα αυτό, οι οποίες νοηματοδοτούνται από την πολύτιμη πνευματική αλήθεια ότι ο ίδιος ο Κύριος μας, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, είναι ο κατεξοχήν μετανάστης, ο οποίος “μεταναστεύει” αγαπητικά στον ανθρώπινο κόσμο, προκειμένου να τον προσλάβει και να τον μεταμορφώσει.

Τέλος, ως προς το “Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων”, ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει το σώμα της Ιεραρχίας για το πολυσχιδές έργο του, τις ποικίλες πρωτοβουλίες και συνεργασίες του, καθώς επίσης και για τις προοπτικές και τις μελλοντικές στοχεύσεις του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλικιωμένη χωρίζει τον 88χρονο σύζυγό της επειδή δεν την ικανοποιεί σεξουαλικά


Δεν της αρκούν δύο φορές το μήνα, οι προηγούμενοι σύζυγοί της, λέει, ήταν καλύτεροι στο κρεβάτι...

Δραστικά μέτρα έλαβε μια 84χρονη Ιταλίδα για να πείσει τον 88χρονο σύζυγό της να έχουν συχνότερες σεξουαλικές επαφές: κατέθεσε αίτηση διαζυγίου.

Η ηλικιωμένη από τη νότια Ιταλία υπέβαλε την αίτηση διαζυγίου επί τη βάσει της μη ικανοποίησής της σεξουαλικά. Όπως αποκάλυψε στον δικηγόρο της, ο ηλικιωμένος σύζυγός της ήθελε να κάνουν σεξ μόνο δύο φορές το μήνα που για την ίδια ήταν λίγο.

Η γυναίκα, που έχει ήδη χηρέψει δύο φορές, κατάφερε ακόμα ένα πλήγμα στον 88χρονο υποστηρίζοντας πως οι προηγούμενοι σύζυγοί της ήταν καλύτεροι στο κρεβάτι από τον νυν άνδρα της…

Όταν ρωτήθηκε εάν θα μπορούσε να βρει μια άλλη δραστηριότητα για να είναι χαρούμενη και ικανοποιημένη, η συνταξιούχος δασκάλα είπε πως δεν καταλαβαίνει γιατί θα έπρεπε να εγκαταλείψει το σεξ μόνο λόγω της ηλικίας της.

Στη συνέχεια η 84χρονη παραδέχθηκε πως η αίτηση διαζυγίου ήταν ένα τέχνασμά της για να πείσει τον σύζυγό της να πάρει βιάγκρα.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως όταν ο άνδρας αρνήθηκε να πάρει το μπλε χαπάκι επειδή αντιμετωπίζει καρδιακά προβλήματα, η γυναίκα του είπε: «Βλακείες, απλά έχεις μερικές αρρυθμίες!».

Ο 88χρονος παραδέχθηκε στον δικηγόρο πως προτιμά να παίζει με τους φίλους του παρά να κάνει σεξ με τη γυναίκα του. Σε «αντίποινα», η γυναίκα είπε πως θα βρει νέο εραστή.

Δεν έχει γίνει γνωστό τι έγινε τελικά με το διαζύγιο του ηλικιωμένου ζεύγους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται αλλαγές στην εκπαίδευση


Πελεγρίνης: Εκσυγχρονισμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας με συνεργασία όλων των δυνάμεων

Ποιοι οι στόχοι του υπουργείου Παιδείας.

Στη σημασία του εκσυγχρονισμού του σχολείου μέσω των νέων τεχνολογιών και της συνεργασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας και της Πολιτείας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Παιδείας, Θεοδόσης Πελεγρίνης, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή, των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Στόχος του υπουργείου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, είναι «το σχολείο να δημιουργεί περιεχόμενο και όχι να καταναλώνει».

Ειδικότερα, ο κ. Πελεγρίνης επεσήμανε ότι η πολιτική του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο βάθος της τετραετίας, θα αναπτυχθεί σε τρεις άξονες: τον μορφωτικό (με επίκεντρο τη λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), τον ψυχαγωγικό (με δραστηριότητες που προωθούν τη δημιουργικότητα των μαθητών) και τον επαγγελματικό (με επίκεντρο την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση).

Εξάλλου, ο υφυπουργός τόνισε ότι η ηγεσία του υπουργείου θα επιδείξει «ιδιαίτερη μέριμνα» για την άντληση πόρων και τεχνογνωσίας από την Ε.Ε. (ΕΣΠΑ) και άλλες χώρες του εξωτερικού. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε τη λειτουργία εκπαιδευτικής τηλεόρασης, την προώθηση της κουλτούρας του βιβλίου μέσω αναβάθμισης της λειτουργίας των βιβλιοθηκών, την αξιοποίηση των γενικών αρχείων του κράτους στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς επίσης και την κατάθεση νέου κανονιστικού πλαισίου που θα υποστηρίζει όλα τα παραπάνω, έως τον Μάρτιο, πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το διορισμό εκπαιδευτικών για το νέο σχολικό έτος.

----------

Επανασχεδιασμός της εκπαιδευτικής ραδιοτηλεόρασης

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας στη Βουλή.

Πρωτοβουλίες θα αναλάβει το υπουργείο Παιδείας για την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, την ενίσχυση της εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων του εξωτερικού και την ανάδειξη της αξίας της ελληνικής γλώσσας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Το υπουργείο σκοπεύει να καθιερώσει δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βασισμένα σε βιωματικούς τρόπους μάθησης και να ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις βαθμίδες, να εντάξει δράσεις και πολιτικές της UNESCO και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, να προσεγγίσει τη νέα γενιά, αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πρωτοβουλίες που έχουν σαν στόχο τη συμφιλίωση με τη διαφορετικότητα.

Για τα ψηφιακά μέσα ο κ. Πελεγρίνης δήλωσε ότι «η ανάπτυξη και η διείσδυση των νέων τεχνολογιών στην κοινωνία μας και πιο συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, έχει ως βασικό στόχο το σχολείο να δημιουργεί περιεχόμενο και όχι μόνο να καταναλώνει. Στα πλαίσια αυτά το Υπουργείο προγραμματίζει, τον επανασχεδιασμό της εκπαιδευτικής ραδιοτηλεόρασης με έμφαση στην ψηφιακή τεχνολογία και βασικό στόχο την ψηφιακή εκπαίδευση ενώ θα αναδειχθεί και το διάσπαρτο εκπαιδευτικό υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο και είναι δημιουργία φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών.

Στα πλαίσια της προβολής των ελληνικών εκπαιδευτικών επιτευγμάτων οραματίζονται στο Υπουργείο Παιδείας τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων, ώστε να αξιοποιηθούν οι εμπειρίες άλλων χωρών και οι πόροι που είναι δυνατόν να αντληθούν από τα σχετικά προγράμματα.

Οι ποιοτικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί το Υπουργείο, σύμφωνα με τον κ. Πελεγρίνη, είναι οι εξής:

Μορφωτικός, ο οποίος θα μπορούσε να ακολουθεί ως ένα βαθμό το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου σε ό, τι αφορά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ψυχαγωγικός, ο οποίος θα μπορούσε να στηριχθεί σε πολιτιστικές παραγωγές μαθητών, φοιτητών και καθηγητών, ταινίες και ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, πρωτότυπα και ευφάνταστα δημιουργήματα, τα οποία, παρά το γεγονός ότι εκ των πραγμάτων τα πιο πολλά είναι ερασιτεχνικά, έχουν εν τούτοις υψηλή αισθητική.

Επαγγελματικός προσανατολισμός τόσο σε σχολικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο σπουδών.

Το υπουργείο θα προωθήσει την κουλτούρα του βιβλίου καθώς είναι αδιανόητη η παιδεία ενός τόπου χωρίς τη χρήση βιβλιοθηκών, το χώρο όπου ο πολίτης θα μπορέσει να συναντήσει την ποικιλία της γνώσης μέσα από τα βιβλία. Επίσης θα επαναπροσδιοριστεί το νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των βιβλιοθηκών και των γενικών αρχείων του κράτους.

Όσον αφορά τα Αρχεία του Κράτους ο κ. Πελεγρίνης δήλωσε ότι τα γενικά αρχεία του κράτους οφείλουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στους τομείς της ιστορικής έρευνας, της πολιτιστικής δράσης, της διοικητικής πληροφόρησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη. «Θα δώσουμε βάρος στα ανοιχτά δεδομένα, γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία τα ιστορικά έγγραφα του κράτους να μπορούν ελεύθερα να χρησιμοποιούνται, να επαναχρησιμοποιούνται και να αναδιανέμονται, σύμφωνα πάντοτε με την κείμενη νομοθεσία» υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδεία.

Ο κ. Πελεγρίνης έκλεισε την τοποθέτησή του, λέγοντας «πως η δημιουργία κλίματος συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ της πολιτείας και της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαζί με τη συνεχή και δωρεάν –το τονίζω- επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και τη δημοκρατική ανασυγκρότησης της εκπαίδευσης, αποτελούν ασφαλή προϋπόθεση για την επιτυχία της προσπάθειάς μας».

----------

Ανατροπές στην παιδεία - Μείωση ύλης, αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Μείωση της διδακτέας ύλης στα σχολεία, περικοπή της χρονικής διάρκειας των εξετάσεων στα γυμνάσια, νέο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και «ψαλίδι» στις αποσπάσεις δασκάλων και καθηγητών σε κόμματα, βουλευτικά γραφεία και κρατικούς φορείς προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Φίλης περιέγραψε το πλέγμα των αλλαγών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, προτάσσοντας έναν εθνικό διάλογο για την Παιδεία ώστε από την επόμενη σχολική χρονιά να εφαρμοστούν ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα προκύψουν -όπως είπε- μέσα από ευρείες συναινέσεις.

Στον εθνικό διάλογο ενέταξε και το νομοσχέδιο για την Παιδεία του Αριστείδη Μπαλτά, το οποίο βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού από το καλοκαίρι, αλλά δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή. Στο νομοσχέδιο αυτό, εκ των πραγμάτων θα γίνουν σημαντικές αλλαγές, αφού -όπως ειπώθηκε χθες- «θα αποτελέσει μέρος του κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία».

Οι αλλαγές που θα προωθήσει η κυβέρνηση στον χώρο της Παιδείας, όπως είπε ο κ. Φίλης, είναι οι εξής:

Περικοπή της διδακτέας ύλης: «Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά για τον τεράστιο όγκο της διδακτέας ύλης που οι μεν δάσκαλοι και καθηγητές αδυνατούν να διδάξουν, τα δε παιδιά αδυνατούν να αφομοιώσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

Εξετάσεις στα γυμνάσια: Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η μείωση του χρόνου των εξετάσεων στα γυμνάσια προς όφελος του χρόνου της διδασκαλίας αλλά και η αναζήτηση νέων τρόπων αποτίμησης της γνώσης των μαθητών.

«Κρατικά φροντιστήρια»: Επαναφορά της ενισχυτικής διδασκαλίας στα γυμνάσια και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης στα λύκεια για τους «αδύναμους» μαθητές.

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Μία από τις άμεσες προτεραιότητες είναι η αξιολόγηση -η ανάπτυξη ενός συστήματος αποτίμησης- όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Φίλης, αλλά και η ανάδειξη του έργου των σχολείων και των εκπαιδευτικών.

Επαγγελματικά λύκεια: Θεσμοθέτηση 4ου έτους στα επαγγελματικά λύκεια το οποίο θα είναι προαιρετικό και επιδοτούμενο για τα παιδιά που θα θέλουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.

Μείωση αποσπάσεων: Θα υπάρξει δραστική περικοπή των αποσπάσεων εκπαιδευτικών εκτός αιθούσης. Σε συνεννόηση με τα αρμόδια όργανα, το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε δραστική μείωση του αριθμού των αποσπάσεων εκπαιδευτικών, αρχής γενομένης από τα κόμματα, την Αυτοδιοίκηση, την εκκλησιαστική διοίκηση, καθώς και άλλους φορείς κρατικής διοίκησης. Το μέτρο, όπως είπε ο κ. Φίλης, θα εφαρμοσθεί από τη σχολική χρονιά 2016-17.

Υπηρεσιακές μεταβολές: Κάθε χρόνο μέχρι τον Ιούνιο, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2016, θα έχουν οριστικοποιηθεί στον μεγαλύτερο βαθμό οι μεταθέσεις, οι αποσπάσεις και οι πίνακες προσλήψεων, ούτως ώστε τα σχολεία να λειτουργούν από την πρώτη μέρα χωρίς κενά.

Μόνιμοι διορισμοί: Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη μόνιμων διορισμών, λέγοντας ότι «θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα ενός αριθμού μόνιμων διορισμών μέσα στο 2016».

Πανεπιστήμια: Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το υπουργείο Παιδείας θα καταργήσει την αρμοδιότητα που είχαν τα Συμβούλια Ιδρυμάτων να επιλέγουν ποιοι θα είναι υποψήφιοι για τις θέσεις πρυτάνεων και κοσμητόρων, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Φίλης, «το μόνο που έκαναν είναι να αποκλείουν τους υποψηφίους».

Φοιτητική μέριμνα: Ο υπουργός δήλωσε ότι θα αναζητηθούν δομές αλληλεγγύης για την ανάπτυξη αυτοδιαχειριζόμενων δραστηριοτήτων από τα ιδρύματα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η σίτιση και η στέγαση για όλους τους οικονομικά αδύναμους φοιτητές.

Ειδική αγωγή: Λειτουργία ενός τουλάχιστον ειδικού σχολείου ανά Διεύθυνση εκπαίδευσης και καθιέρωση ενός σύγχρονου συστήματος και παροχής εκπαιδευτικής υποστήριξης για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Φέτος θα προσληφθεί επιπλέον προσωπικό 1.000 ατόμων στις δομές της ειδικής αγωγής.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση νεκρής φάλαινας 20 τόνων


Χρειάστηκαν τρεις εκσκαφείς και ένα φορτηγό - Δείτε φωτογραφίες.

Ήταν ένα θλιβερό θέαμα η νεκρή φάλαινα μήκους 13 μέτρων (!) που εντοπίστηκε σε ακτή της Βόρειας Ιρλανδίας. Χρειάστηκαν τρεις εκσκαφείς για να σηκώσουν το θαλάσσιο θηλαστικό των 20 τόνων και να το τοποθετήσουν στην καρότσα φορτηγού.

Ήταν η τρίτη φάλαινα του συγκεκριμένου είδους που ξεβράζεται στις ιρλανδικές ακτές την τελευταία 8ετία και πιστεύεται πως πέθανε από γηρατειά.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Περιβάλλοντος, επρόκειτο για μα ενήλικη θηλυκή φάλαινα sei.

Εκτιμάται πως υπάρχουν 12.000 φάλαινες «Balaenoptera borealis» στον κόσμο. Ζουν περίπου 65 χρόνια και θεωρούνται απειλούμενο είδος.














Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To σκάνδαλο της Volkswagen κλονίζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες διεθνώς


Η VW ζητά συγγνώμη από τους Αμερικανούς πελάτες της


Η Volkswagen ζήτησε συγγνώμη για το σκάνδαλο με τις παραποιημένες μετρήσεις εκπομπών ρύπων σε ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα, σε μια επιστολή προς τους πελάτες της στις Ηνωμένες Πολιτείες που έλαβε το Reuters χθες, αλλά η γερμανική εταιρεία αυτοκινήτων είπε ότι η διόρθωση του συστήματος μέτρησης θα πάρει χρόνο.

"Σας γράφω σήμερα για να σας ζητήσω προσωπικά και βαθιά συγγνώμη. Η Volkswagen παραβίασε την εμπιστοσύνη σας," έλεγε στο γράμμα ο επικεφαλής του αμερικανικού παραρτήματος της εταιρείας, Μάικλ Χόρν, το οποίο έφερε την ημερομηνία 29 Σεπτεμβρίου.

Ο Χορν πρόσθεσε πως η εταιρεία προσπαθούσε να βρει λύση και να φέρει αλλαγές στα αυτοκίνητα ώστε να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία, αλλά "διορθώνοντάς το αυτό θα χρειαστεί χρόνο".

Στη Γερμανία, στο μεταξύ, ο επικεφαλής του ομίλου Ματίας Μίλερ είπε σε συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα ότι η εταιρεία θα ξεκινούσε την ανάκληση των αυτοκινήτων από τον Ιανουάριο 2016 και θα την ολοκληρώσει μέσα στον ίδιο χρόνο.

"Αν όλα πάνε καλά, θα ξεκινήσουμε την ανάκληση τον Ιανουάριο," είπε ο Μίλερ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Όλα τα αυτοκίνητα θα πρέπει να έχουν διορθωθεί μέχρι το τέλος του 2016." Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως ήταν πολύ λίγοι οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο, το οποίο γκρέμισε τις μετοχές του και έκανε τεράστια ζημιά στο κύρος της, απορρίπτοντας την ιδέα ότι ο προκάτοχός του Μάρτιν Βίντερκορν μπορεί να ήταν εν γνώσει του σκανδάλου.

Ο Μίλερ είπε ότι η VW θα χρειαστεί να μειώσει προσωπικό και να γίνει πιό συγκεντρωτική, ενώ κάθε μοντέλο και μάρκα αυτοκινήτου της εταιρείας θα εξεταστεί προσεκτικά για την προσφορά του στην εταιρεία. Αυτό που χρειάζεται όμως για να επανέλθει η εταιρεία σε κανονικούς ρυθμούς είναι μια "εξέλιξη" παρά μια "επανάσταση".

Ο ίδιος απέρριψε και την ιδέα ότι η VW είχε ενημερώσει τις χρηματικές αγορές πολύ αργά για τα προβλήματα στα αυτοκίνητα με ντίζελ παρότι το είχε ομολογήσει σε αξιωματούχους της υπηρεσίας προστασίας περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) εβδομάδες πριν το ανακοινώσει δημόσια.

-----------

Έρευνα της Εισαγγελίας για οχήματα με παραποιημένο λογισμικό


Προκαταρκτική εξέταση διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τυχόν ποινικές ευθύνες σε σχέση με οχήματα με λογισμικό παραποίησης στις τιμές ρύπων

Η ανακοίνωση της Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αναφέρει:

«Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διενεργεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σε σχέση με οχήματα που εισήχθησαν και τέθηκαν σε κυκλοφορία φέροντας λογισμικό που παραποιεί τις καταγραφόμενες τιμές ρύπων».

-----------

“Βόμβα” Χρυσόγονου: Η Κομισιόν ήξερε δύο χρόνια για το σκάνδαλο της VW


«Το σκάνδαλο της Volkswagen το ήξερε η Κομισιόν εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια, αλλά τηρούσε αιδήμονα σιγή», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση" του Πρακτορείου 104,9 FM.

«Δεν είχαν προσκομιστεί όλα τα στοιχεία, αλλά υπήρχαν καταγγελίες και στοιχεία, ώστε τουλάχιστον να ξεκινούσε μία έρευνα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το ήξερε δυο χρόνια, αλλά δεν ήθελε να θίξει τα συμφέροντα των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, που είναι η ατμομηχανή της γερμανικής οικονομίας και η γερμανική οικονομία είναι η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τώρα, βέβαια, πόσο «έξυπνη» ήταν αυτή η συμπεριφορά της Volkswagen, η οποία πουλούσε εν γνώσει της στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό το παραποιημένο λογισμικό, τη στιγμή που ήξερε πόσο βαριά είναι τα πρόστιμα εκεί σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι παρανομείς, αυτό μπορεί να το κρίνει ο καθένας».

Ο κ. Χρυσόγονος αναφέρθηκε και στην ερώτηση που κατέθεσε σε ό,τι αφορά τις δράσεις που προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ των ανηλίκων που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα, με αφορμή την πρόσφατη απαγόρευση του καπνίσματος σε επιβατικά οχήματα στην Αγγλία, όταν επιβαίνουν σε αυτά ανήλικοι, λέγοντας -μεταξύ άλλων- πως "θα πρέπει να θεωρείται σοβαρή τροχαία παράβαση".

-----------

Πανό στο Ευρωκοινοβούλιο για την Μέρκελ και τη… Volkswagen





Πλακάτ στο οποίο έγραφε "Η λιτότητα είναι τοξική" και το σήμα τηςVolkswagen, σήκωσε μέλος του Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια ομιλίας της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Δείτε τη φωτογραφία:



-----------

ΕΕ: Το σκάνδαλο Volkswagen θα διερευνηθεί

«Χρειάζεται από τα κράτη-μέλη και ψυχραιμία για ν' αποφευχθούν οι ασυνάρτητες δράσεις».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη σκοπεύουν να διερευνήσουν τα πραγματικά περιστατικά του σκανδάλου Volkswagen και να επιταχύνουν την προσαρμογή του κανονιστικού πλαισίου για την αυτοκινητοβιομηχανία και την εφαρμογή του, ανέφερε η Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε., Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών. Παράλληλα ωστόσο, η κ. Μπιενκόφσκα συνέστησε στα κράτη-μέλη «ψυχραιμία, ώστε να αποφευχθούν οι ασυνάρτητες δράσεις που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες και απώλεια των οφελών της εσωτερικής αγοράς για τους πολίτες».

Οι δηλώσεις της Επιτρόπου, ήρθαν ως απάντηση σε ερώτηση ευρωβουλευτών τεσσάρων Επιτροπών, για το πώς σκοπεύει να ελέγξει και να αντιμετωπίσει το θέμα της ρύπανσης του αέρα από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Με αφορμή το σκάνδαλο της Volkswagen, και λαμβάνοντας υπόψη την υγεία των πολιτών, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς έγκρισης, και την προστασία της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν πληροφορίες για τα παρακάτω :

- Πώς προτίθεται η Επιτροπή «να ερευνήσει ενδελεχώς κάθε πιθανή χειραγώγηση της διαδικασίας έγκρισης σχετικά με τα όρια εκπομπών από τη Volkswagen, καθώς και από άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες πετρελαιοκίνητων ή βενζινοκίνητων οχημάτων;

- Ποιόν ρόλο έχει διαδραματίσει μέχρι σήμερα η Επιτροπή, με δεδομένο ότι οι εθνικές αρχές έγκρισης, άργησαν να ανακαλύψουν τις παραπλανητικές πρακτικές;

- Με ποιόν τρόπο μπορεί να διασφαλισθεί η ανεξαρτησία και η υποχρέωση λογοδοσίας των εθνικών αρχών έγκρισης τύπου και δοκιμών;

- Πέρα από τα οξείδια αζώτου (ΝΟχ) και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (CO2), υπάρχουν και άλλες εκπομπές που ρυπαίνουν;

- Ποιά μέτρα προτίθεται να πάρει η Επιτροπή για την εισαγωγή δοκιμών εκπομπών; Θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε πραγματικές συνθήκες η εν λόγω μεθοδολογία από το 2017;

Τέλος, οι ευρωβουλευτές, ζητήσανε να μάθουν με ποιό τρόπο η Επιτροπή σκοπεύει να ενημερώνει το Κοινοβούλιο για τις έρευνές της.

Απαντώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα (Πολωνία), εξήγησε ότι στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της 1ης Οκτωβρίου, η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη συμφώνησαν να δράσουν γρήγορα και συλλογικά για το θέμα. Στην πράξη, αυτό αφορά - τη διερεύνηση και τον καθορισμό των πραγματικών περιστατικών και την εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων.

- την επιτάχυνση της προσαρμογής του κανονιστικού πλαισίου για τις εκπομπές και

- την αλλαγή του συστήματος έγκρισης και επιτήρησης, ώστε να μην ξανασυμβεί παρόμοιο γεγονός.

Η Επίτροπος, αφού ανέλυσε διεξοδικά τις σκέψεις της για το πώς θα μπορέσουν να υλοποιηθούν τα προτεινόμενα, ανέφερε ότι εντείνονται οι προσπάθειες στην ΕΕ, (αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο) για την ανάπτυξη νέων κύκλων δοκιμών ελέγχου, που θα αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης.

Παράλληλα ωστόσο, η Επίτροπος ζήτησε από τα κράτη-μέλη «ψυχραιμία, ώστε να αποφευχθούν οι ασυνάρτητες δράσεις που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες και απώλεια των οφελών της εσωτερικής αγοράς για τους πολίτες», όπως επίσης και να χρησιμοποιηθεί το τρέχον περιστατικό «ως ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στην Επιτροπή, τα κράτη -μέλη, το Κοινοβούλιο, αλλά και την βιομηχανία και την κοινωνία, ώστε να εγκριθούν και να εφαρμοσθούν γρήγορα οι νέοι κανόνες» υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι κατά τη δεύτερη σύνοδο της Ολομέλειας στο Στρασβούργο στις 26 Οκτωβρίου, θα έλθει σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια, κοινή πρόταση ψηφίσματος για το σκάνδαλο Volkswagen, που αναμένεται να υποβληθεί από την πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων.

-----------

Συνεδριάζει σήμερα το εποπτικό συμβούλιο της VW

Αναστέλλεται η παράδοση των επαγγελματικών οχημάτων Caddy στη Σουηδία.


Σύσκεψη πραγματοποιεί σήμερα το εποπτικό συμβούλιο της Volkswagen καθώς εκπνέουν οι προθεσμίες των γερμανικών ρυθμιστικών αρχών και των μελών του αμερικανικού Κογκρέσου προκειμένου η αυτοκινητοβιομηχανία να δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο της παραποίησης των τιμών ρύπων καθώς και τις ενέργειές της σχετικά με το θέμα αυτό.

Το 20μελές συμβούλιο συνεδριάζει από τις 10.00 περίπου το πρωί ώρα Ελλάδας στα κεντρικά γραφεία της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Βολφσμπουργκ. Σύμφωνα με πηγές η συνεδρίαση αναμένεται να κρατήσει ώρες.

Μετά την παραδοχή της ότι χειραγώγησε τις δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων στις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης δέχεται πιέσεις να κατονομάσει τους υπευθύνους, να πει σε πόσα οχήματα που είχαν το παράνομο λογισμικό θα γίνουν μετατροπές και εάν εφαρμόστηκαν ανάλογες πρακτικές και στην Ευρώπη.

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Ασφαλείας Οχημάτων (ΚΒΑ) της Γερμανίας έχει δώσει στη Volkswagen περιθώριο έως σήμερα για να εξηγήσει το πώς ακριβώς σκοπεύει να καταστήσει τα οχήματα με κινητήρες ντίζελ συμβατά με τη νομοθεσία για την εκπομπή ρύπων.

Την ίδια ώρα, οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες αγωνιούν να μάθουν εάν οι μετατροπές θα επηρεάσουν την οικονομία καυσίμου και τις επιδόσεις των οχημάτων ενώ οι αναλυτές θέλουν να μάθουν το τελικό κόστος της ανάκλησης των αυτοκινήτων.

Το εποπτικό συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση του οποίου αναμένεται να επιβεβαιωθεί ότι ο πρώην οικονομικός διευθυντής Χανς-Ντίτερ Πετς θα αναλάβει την προεδρία του ομίλου, θα ενημερωθεί για την εσωτερική έρευνα στο σκάνδαλο, είπαν δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Παρών θα είναι και εκπρόσωπος της αμερικανικής νομικής εταιρίας Jones Day, που διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα. Μια από τις πηγές είπε ότι είναι πολύ νωρίς να κατανομαστούν οι υπεύθυνοι και ότι στη διοίκηση επικρατεί σχεδόν κλίμα πανικού ενόψει της αυριανής κατάθεσης του επικεφαλής της αμερικανικής μονάδας ενώπιον εποπτικής επιτροπής του Κογκρέσου.

Την ίδια ώρα, η Volkswagen ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει προσωρινά την παράδοση των επαγγελματικών οχημάτων Caddy στη Σουηδία. Ο Μάρκους Τόμασφολκ, επικεφαλής ενημέρωσης του ομίλου Volkswagen στη Σουηδία, είπε ότι οι πελάτες θα μπορουν να παραγγέλνουν το όχημα, το οποίο, ωστόσο, δεν θα παραλαμβάνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η ενημερωμένη έκδοση των κινητήρων ντίζελ Euro 5.

Το όχημα Caddy είναι το μόνο νέο μοντέλο της VW που πωλείται στη Σουηδία με κινητήρα Euro 5, το οποίο σχετίζεται με το σκάνδαλο των παραποιημένων τιμών για τους ρύπους. Το επιβατικό μοντέλο Caddy έχει κινητήρα Euro 6, εξήγησε ο Τόμασφολκ.

Στην Αυστραλία, ο αριθμός των οχημάτων που πουλήθηκαν με το επίμαχο λογισμικό ξεπέρασε τις 90.000 από τις 77.000, συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων Audi.

Η αυστραλιανή μονάδα της Volkswagen είπε ότι είχε δημιουργήσει μια ιστοσελίδα προκειμένου να εξακριβώσουν οι πελάτες της εάν οι επίμαχοι κινητήρες ντίζελ ΕΑ 189 είχαν εγκατασταθεί στα οχήματά τους – που περιλαμβάνουν περίπου 55.000 επιβατικά Volkswagen, 5.000 Skoda και περισσότερα από 17.000 επαγγελματικά οχήματα Volkswagen.

Εκπρόσωπος της Audi Αυστραλίας επιβεβαίωσε ότι η συσκευή είχε τοποθετηθεί και σε 14.000 οχήματα Audi.

-----------

Από το νέο έτος αρχίζουν οι ανακλήσεις Volkswagen

Να περιορίσει την απάτη σε «κάποια στελέχη του τομέα ανάπτυξης» προσπαθεί ο νέος CEO.

Η διαδικασία ανάκλησης των οχημάτων που είναι εξοπλισμένα με τους κινητήρες ντίζελ οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου στη Volkswagen θα αρχίσει τον Ιανουάριο και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2016, ανακοινώνει στην πρώτη του συνέντευξη στον Τύπο ο νέος διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Ματίας Μίλερ.

«Παρουσιάζουμε αυτήν την εβδομάδα στην Ομοσπονδιακή Αρχή Ασφαλείας Οχημάτων (KBA) προτάσεις για τεχνικές λύσεις. Εάν γίνουν αποδεκτές, θα παραγγείλουμε τα ανταλλακτικά. Εάν όλα γίνουν κατά τα προβλεπόμενα, μπορούμε να αρχίσουμε τις επισκευές τον Ιανουάριο», δηλώνει ο Ματίας Μίλερ στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σύμφωνα με τον Μίλερ, τα περισσότερα από τα οχήματα δεν έχουν ανάγκη παρά από μία μετατροπή του λογισμικού του κινητήρα, αλλά για ορισμένα θα χρειασθούν βαριές παρεμβάσεις, και «όλα θα γίνουν, φυσικά, χωρίς επιβάρυνση του πελάτη», διευκρινίζει ο επικεφαλής της Volkswagen.

Παραθέτοντας το πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών που σχεδιάζει να εφαρμόσει η εταιρία, ο Μίλερ αναφέρεται στη αναβολή επενδύσεων σε υποδομές και εξοπλισμό, στην αναθεώρηση μεγάλου αριθμού προγραμμάτων, όπως η παραγωγή πολυτελών μοντέλων, καθώς και στην επανεξέταση επενδύσεων της εταιρείας στον τομέα του ποδοσφαίρου.

Με την Volkswagen είναι στενά συνδεδεμένη η τύχη της ποδοσφαιρικής ομάδας του Βόλφσμπουργκ, πόλης που έχει κτισθεί γύρω από το εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Volkswagen είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της ομάδας και κύριος χορηγός της από τη δεκαετία του ΄50. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η εταιρεία δαπανά ετησίως περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ για να λάμπει η ομάδα στην μπουντεσλίγκα φέροντας το λογότυπο "VW" στις στολές της.

Η Volkswagen και οι θυγατρικές της υποστηρίζουν συνολικά 17 επαγγελματικές γερμανικές ομάδες της Α και της Β κατηγορίας. Έτσι η Audi είναι μέτοχος της Μπάγερν Μονάχου και της FC Ίνγκολσταντ.

Χθες, ο Ματίας Μίλερ, απευθυνόμενος σε 20.000 εργαζομένους του ομίλου στην έδρα της Volkswagen στο Βόλφσμπουργκ προειδοποίησε ότι η αποκατάσταση τη ζημιάς που προκάλεσε το σκάνδαλο στην εταιρεία «δεν θα είναι ανώδυνη».

Αναφερόμενος στα πρόσωπα που φέρουν την ευθύνη για το σκάνδαλο ο νέος διευθύνων σύμβουλος δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα ότι δεν ανήκουν στη διεύθυνση της εταιρείας, αλλά πρόκειται για «κάποια στελέχη του τομέα ανάπτυξης».

«Από όσο γνωρίζω, μόνο λίγοι υπάλληλοι εμπλέκονται», δηλώνει . «Τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους τρεις διευθυντές υπεύθυνοι σε διάφορες χρονικές περιόδους για την ανάπτυξη των κινητήρων στη Volkswagen, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα εν αναμονή του αποτελέσματος της εσωτερικής έρευνας. «Άλλοι έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί», προσθέτει.

Ο γερμανικός Τύπος έχει κατονομάσει επανειλημμένως τον επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης Ούλριχ Χάκενμπεργκ, χωρίς το όνομά του να έχει επιβεβαιωθεί από την εταιρεία.

«Δεν πιστεύω ότι η διεύθυνση της Volkswagen γύρω από τον Μάρτιν Βίντερκορν, γνώριζε. Πιστεύετε πραγματικά ότι ο επικεφαλής έχει τον χρόνο να ασχολείται με την εσωτερική ζωή των λογισμικών του κινητήρα;», αναρωτιέται.

Η κατασκευή ενός κινητήρα «είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που προϋποθέτει τη διαδραστική λειτουργία προγραμματιστών, σχεδιαστών κινητήρων και κιβωτίων ταχυτήτων», εξηγεί προσθέτοντας ότι «κανονικά η διεύθυνση δεν αναμειγνύεται απευθείας».


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λαθρεμπόριο καυσίμων: Τι πρέπει να γίνει ώστε να καταπολεμηθεί πραγματικά;


Έτσι «κλέβουν» οι λαθρέμποροι καυσίμων
Έρευνα του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) περιγράφει τους δρόμους της παράνομης διακίνησης των καυσίμων αλλά και τις εκκρεμότητες της πολιτείας για την εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν.

Οι κυριότερες εκκρεμότητες είναι:

• Παραμένει “τυφλό” στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων το κεντρικό σύστημα των απευθείας ελέγχων των συστημάτων εισροών εκροών, αφού αν και το 94% των πρατηρίων συνδέθηκε και μεταδίδει στοιχεία από τις δεξαμενές του, η ΓΓΠΣ να έχει τη δυνατότητα των on line ελέγχων.

• Εκκρεμεί η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή των συστημάτων εισροών – εκροών στις αποθήκες των μεγάλων καταναλωτών, των ιδιωτικών και εργοταξιακών πρατηρίων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στους σταθμούς ανεφοδιασμού σκαφών (μαρίνες), στους αποθηκευτικούς χώρους παραγωγών ή διακινητών χημικών προϊόντων, εταιριών με χώρους στάθμευσης οχημάτων, στις ελεύθερες αποθήκες των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών.

• Εκκρεμεί η έκδοση κοινής απόφασης για την τοποθέτηση των GPS σε βυτιοφόρα και πλωτά μέσα.

• Εκκρεμεί η έκδοση κοινής απόφασης για λεπτομέρειες λειτουργίας του συστήματος εισροών εκροών στις φορολογικές αποθήκες.

• Αναποτελεσματικοί έλεγχοι από τα ΚΕΔΑΚ του υπουργείου Ενέργειας. Άκρως αποκαλυπτική είναι όμως και η έρευνα του ΣΕΕΠΕ για τους τρόπους λαθρεμπορίας των υγρών καυσίμων.
Οι κύριοι τρόποι λαθρεμπορίου, σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ, είναι οι παρακάτω:

Πετρέλαιο θέρμανσης

Είναι δυνατόν να διοχετευτεί κυρίως από Εταιρίες Εμπορίας, Πρατήρια Υγρών Καυσίμων, Πωλητές Πετρελαίου Θέρμανσης ή/και Μεταφορείς σε πρατήρια ή σε άλλους καταναλωτές (αγρότες, εργοτάξια, βιοτεχνίες, μεταφορικές εταιρίες, κλπ.), όπου και πωλείται ως Πετρέλαιο Κίνησης. Τα διαφεύγοντα έσοδα του Δημοσίου είναι η διαφορά Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) μεταξύ Πετρελαίου Θέρμανσης και Κίνησης και ο αναλογών σε αυτήν ΦΠΑ.

Πετρέλαιο Ναυτιλίας

Είναι δυνατόν να διοχετευτεί παράνομα στην αγορά (Πρατήρια, Πωλητές Πετρελαίου Θέρμανσης, Μεταφορικές Εταιρίες, κλπ) από Εταιρίες Εμπορίας ή τους Μεταφορείς βυτιοφόρων ή πλωτών μέσων (σλέπια) και να πωλείται ως πετρέλαιο κίνησης. Δεδομένου ότι τα ναυτιλιακά καύσιμα δεν υπόκεινται σε ΕΦΚ ή ΦΠΑ, τα διαφεύγοντα έσοδα του Δημοσίου είναι το σύνολο ΕΦΚ και ΦΠΑ.

Εικονικές εξαγωγέ πετρελαίου κίνησης και βενζίνης

Σε αυτή την περίπτωση, η δυνατότητα για λαθρεμπόριο αφορά καύσιμα, που ενώ δηλώνονται ως εξαγωγές, καταλήγουν σε πρατήρια εντός της Χώρας. Τα διαφεύγοντα έσοδα είναι τα ίδια με την ανωτέρω περίπτωση.

Αλλες πιθανές εστίες

• Διαλύτες (τολουόλιο κλπ), μεθανόλη, κ.α. που νοθεύουν βενζίνες ή και πετρέλαιο. Οι διαλύτες αυτοί δεν επιβαρύνονται με τον Ειδικό Φόρο που επιβαρύνονται π.χ. οι βενζίνες, δηλαδή 670€ ανά κυβικό, άρα κάθε κυβικό που αντικαθιστούν, σημαίνει αντίστοιχη απώλεια εσόδων για το Κράτος. Εδώ δεν είναι δυνατόν να υπολογισθούν ζημιές που προκαλούν στα οχήματα λόγω ακαταλληλότητας χρήσης.

• Βιοντήζελ που εισάγεται σαν σπορέλαιο ή παράγεται σε εγχώριες μονάδες και νοθεύει πετρέλαιο κίνησης.

• Πετρέλαιο που περιέχεται στα απόβλητα πλοίων (slops), από κλοπή των καυσίμων του πλοίου και διοχετεύονται εν τέλει σε πρατήρια.

• Λαθρεμπόριο υγραερίου, μέσω πώλησης βιομηχανικού /θέρμανσης ως autogas.

-------------

Στα… αζήτητα τα μέτρα για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Δεν αξιοποιούνται τα στοιχεία από το σύστημα εισροών - εκροών.

Αχρησιμοποίητο παραμένει το σύστημα εισροών - εκροών που με νόμο αναγκάστηκαν να εγκαταστήσουν εταιρείες εμπορίας και πρατήρια καυσίμων με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) σύστημα εισροών - εκροών έχει εγκαταστήσει το σύνολο των εταιρειών εμπορίας και το 98% των πρατηρίων εκ των οποίων σε ποσοστό 94% αποστέλλει κανονικά στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών. Τα στοιχεία αυτά, ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ κ. Γιάννης Αληγιζάκης, δεν ελέγχονται ούτε αξιοποιούνται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με αποτέλεσμα να νομιμοποιούνται οι παραβάτες.

Έτσι συνεχίζεται η απώλεια εσόδων για το Δημόσιο που υπολογίζονται από τα 150 έως τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ και η εγκατάσταση GPS στα βυτιοφόρα, καθώς και η αποτελεσματική πιστοποίηση των Κλιμακίων Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ).

-------------

«Η πολιτεία ξέρει ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων έχει να κάνει με τα πλοία»

Αντιπρόεδρος των Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης: Ο πρατηριούχος δεν μπορεί να το κάνει γιατί δεν αγοράζει χωρίς φόρους.

«Η πολιτεία ξέρει ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων έχει να κάνει με τα πλοία», δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή «ανοιχτά μικρόφωνα» στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Βενζινοπωλών της Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτσής, ο οποίος διευκρίνισε ότι «λαθρεμπόριο σημαίνει ότι κάποιος παίρνει καύσιμα προς εξαγωγή ή για τη ναυτιλία, χωρίς φόρους δηλαδή, και το πουλάει μέσα στην χώρα, εκεί που εισπράττει και τους φόρους»,

«Ο πρατηριούχος δεν μπορεί να το κάνει γιατί δεν αγοράζει χωρίς φόρους», είπε ο κ.Κιουρτσής ο οποίος προσέθεσε ότι «το καύσιμο έχει ένα θέμα στην παράνομη διακίνηση», το οποίο όπως διευκρίνισε “δεν έχει σχέση με το λαθρεμπόριο”.

Παράλληλα εξέφρασε τη δυσφορία των συναδέλφων του τόσο για το γεγονός ότι “η πολιτεία μιλάει επί χρόνια για λαθρεμπόριο 1,5- 2 δισ. αλλά στον προϋπολογισμό ενέγραψαν 150 εκ.” όσο και για τη βλάβη που έχει υποστεί ο κλάδος επειδή επί πολλά χρόνια κατονομαζόταν ως υπεύθυνος για το λαθρεμπόριο, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν παρουσιάζει τους συναδέλφους του ως άγιους

«Αυτός που μιλάει για το λαθρεμπόριο, αυτός που έλεγε για δισεκατομμύρια από το λαθρεμπόριο, που έγιναν εκατομμύρια, ή είναι άσχετος ή θέλει να δείξει κάτι άλλο», είπε και προσέθεσε ότι στόχος του κλάδου είναι να αναδείξει το παράνομο καύσιμο».

Ο κ.Κιουρτσής χαρακτήρισε «κλεπταποδόχο που πρέπει να πάει φυλακή όποιον παίρνει καύσιμο από παράνομη διακίνηση» και ζήτησε να κλείνουν τα πρατήρια όσων εμπλέκονται ενώ επικαλούμενος τη γνώση του χώρου, έκανε την εκτίμηση, ότι το 3% των πρατηρίων που δεν έχουν εγκαταστήσει σύστημα εισροών εκροών είναι μικρές επιχειρήσεις που θα κλείσουν μόλις τους γίνει έλεγχος.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...