Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Συμβουλές «επιβίωσης» σε συνέντευξη


Τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε για να κερδίσουμε τη θέση εργασίας.

Η διαδικασία της εύρεσης μιας θέσης εργασίας, πολλές φορές είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, που περιλαμβάνει αποστολή βιογραφικού, ένα ή περισσότερα ραντεβού με εκπρόσωπο της εταιρείας, ίσως κάποια εξέταση και βέβαια συνέντευξη.

Η συνέντευξη αποτελεί τη σημαντικότερη διαδικασία που θα περάσει ο υποψήφιος για να κάνει δική του μια θέση εργασίας.

Η προετοιμασία αποτελεί «κλειδί» για μια επιτυχημένη συνέντευξη. Σκεφτόμαστε πιθανές ερωτήσεις και την απάντηση που περίπου θα δώσουμε, ώστε να φανούμε ετοιμόλογοι και να μην «κολλήσουμε».

Κάτι που δεν πρέπει να ξεχάσουμε, είναι η όσο το δυνατόν αποφυγή στερεοτυπικών εκφράσεων και κλισέ απαντήσεων. Αυτό επιτυγχάνεται ευκολότερα με πρόβα πιθανών απαντήσεων στο σπίτι. Η αποφυγή κλισέ συνδέεται και με έναν άλλο κανόνα που λέει ότι δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από την ερώτηση ή το θέμα που συζητάμε. Αντίθετα, οι απαντήσεις πρέπει να συνδέονται με τη δουλειά, την οποία διεκδικείτε.

Μια από τις τυπικές ερωτήσεις σε συνέντευξη είναι τα δυνατά σημεία και οι τυχόν αδυναμίες του υποψηφίου. Δεν χρειάζεται να καταφύγουμε στην τυπική απάντηση «είμαι τελειομανής». Ένα θετικό χαρακτηριστικό που θα συνδέεται με τη θέση που διεκδικούμε είναι ό,τι πρέπει.

Από την άλλη, στο θέμα των αδυναμιών πρέπει να προσεχθεί και να αποφευχθεί η αναφορά σε αδύνατα σημεία που συνδέονται άμεσα με τις ευθύνες στη νέα θέση εργασίας. Αντίθετα, μπορούμε να φανούμε ρεαλιστικοί τονίζοντας ότι αυτό που θέλουμε είναι η συνεχής βελτίωση μέσα από τη δουλειά και τα λάθη μας.

Εξίσου κλασική είναι και η ερώτηση γιατί θέλουμε τη συγκεκριμένη θέση. Στο σημείο αυτό, αποφεύγουμε να πούμε ότι αναζητούμε νέες επαγγελματικές προκλήσεις και ευκαιρίες. Και αυτό γιατί, δεν αποκλείεται να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι έχουμε βαρεθεί την προηγούμενη εργασία και θέλουμε να φύγουμε από την εταιρεία που ήμασταν.

Για να αποφύγουμε το «σκόπελο» αυτό, πρέπει να γίνουμε συγκεκριμένοι. Για παράδειγμα, μπορούμε να αναφέρουμε ότι το προφίλ της εταιρείας που εργαζόμασταν έχει αλλάξει, και ότι η κατεύθυνση της επιχείρησης δεν ευθυγραμμίζεται πλέον με τους προσωπικούς μας στόχους. Επίσης, να εκφράσουμε ένα προβληματισμό σχετικά με τη σταθερότητα της εταιρείας και το ρόλο που έχουμε, εξαιτίας των αλλαγών.

Τέλος, εάν ερωτηθούμε για το μισθό προσπαθούμε να το αποφύγουμε μέχρι το τελευταίο στάδιο της πρόσληψης, ώστε όταν τελικά συζητηθεί να είμαστε πιο άνετοι και να έχουμε επιλύσει προηγούμενα θέματα.

Όταν γίνει τέτοια συζήτηση, έχουμε αποφασίσει το κατώτατο αποδεκτό όριο του μισθού, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες μας. Η τυχόν διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει μέχρι το περίπου 15%. Στο σημείο αυτό βέβαια δεν ξεχνάμε να συζητήσουμε για επιπλέον παροχές από την εταιρεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Επαγγελματικές ευκαιρίες για γιατρούς και νοσηλευτές στην Ευρώπη


Ειδικές εκδηλώσεις του ΟΑΕΔ σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Εκδηλώσεις για την ενημέρωση Ελλήνων νοσηλευτών και γιατρών, που επιθυμούν να εργαστούν ή να συνεχίσουν την ειδικότητά τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οργανώνει από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Απασχόλησης EURES της Ελλάδας και με τις Υπηρεσίες EURES επτά χωρών.

Στην Αθήνα, οι εκδηλώσεις θα γίνουν την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012 στο Ξενοδοχείο Αμαλία (Λεωφ. Αμαλίας 8-10 Σύνταγμα) και στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012 στο Capsis Hotel (Mοναστηρίου 18) από τις 10 το πρωί έως τις 5.30 το απόγευμα.

Θα παραβρεθούν εκπρόσωποι Νοσοκομείων και Σύμβουλοι EURES από Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και επιπλέον στη Θεσσαλονίκη στις 13/12/2012 και από τη Γαλλία, οι οποίοι επιθυμούν να προσλάβουν και να ενημερώσουν Έλληνες νοσηλευτές και γιατρούς, διαφόρων ειδικοτήτων που επιθυμούν να εργαστούν ή να συνεχίσουν την ειδικότητά τους στις παραπάνω χώρες.



Διαβάστε περισσότερα...

Χριστούγεννα στο Ίδρυμα Ευγενίδου


Ιστορίες τεχνολογίας και ρομποτικής.

Μια σειρά από εορταστικές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια διοργανώνει η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Το ειδικό εορταστικό αφιέρωμα στην τεχνολογία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ένα διαδραστικό Χριστουγεννιάτικο παραμύθι, στο οποίο τα παιδιά προσπαθούν να ανακαλύψουν «Γιατί στο χωριό του Αϊ-Βασίλη δεν έχει σήμα;»

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, στις 26 - 30 Δεκεμβρίου και στις 2 - 6 Ιανουαρίου. Αναλυτικότερα περιλαμβάνει:

-Επίδειξη Πειραμάτων Τεχνολογίας - Ώρα: 13:30 - 14:10 (προτείνεται για παιδιά άνω των οκτώ ετών και ενήλικες).
-Διαδραστικό Χριστουγεννιάτικο παραμύθι: «Αϊ-Βασίλης... η κλήση σας προωθείται» - Ώρα 15:3- 17:00 (για παιδιά από πέντε έως δέκα ετών).

-Διαδραστική αφήγηση: Αρχαία ελληνική τεχνολογία - Ώρα 17:30 - 18:30 (για παιδιά άνω των 12 ετών και ενήλικες).
Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση, αλλά σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να συνδυάσουν τις δραστηριότητες της ενότητας «Επιστήμη ή σενάρια καταστροφής;» που πραγματοποιούνται στη Διαδραστική Έκθεση, με την πλανηταριακή προβολή «Το Μυστήριο της Ζωής».

Η Επέλαση των Ρομπότ

Εξάλλου, την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, το Ίδρυμα Ευγενίδου, με την υποστήριξη του ΕΜΠ και της Ελληνικής Πύλης Ρομποτικής (www.grobot.gr), θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα με θέμα «Η επέλαση των ρομπότ». Ρομπότ που περπατούν, που κολυμπούν, που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, που μιλούν, αλλά και ρομπότ «σταρ του σινεμά» θα βρίσκονται στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας από τις 17:00 μέχρι τις 21:00.

Μικροί και μεγάλοι θα μυηθούν στις βασικές αρχές της ρομποτικής, μέσα από διαδραστικά εκθέματα, παρουσιάσεις, επιδείξεις πειραμάτων, ομιλία, αλλά και διάδραση με τα ίδια τα ρομπότ!

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη και το πρόγραμμα αναλυτικότερα θα περιλαμβάνει:

-17:00 - 21:00: Έκθεση ρομποτικών εφαρμογών από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και την Ελληνική Πύλη Ρομποτικής (www.grobot.gr)

-17:00, 18:00 και 20:00 Παρουσίαση Ρομποτικής για αρχάριους μέσα σε 30 λεπτά.

-17:30, 18:30 και 20:30: Επιδείξεις πειραμάτων από την επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης

-19:00 - 20:00: Ομιλία του Ευάγγελου Παπαδόπουλου, καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. με θέμα «Η 'Ανοιξη της Ρομποτικής»



Διαβάστε περισσότερα...

Τρέχουν να προλάβουν την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου


Τι αλλάζει με τις νέες διατάξεις.

Τις τεχνικές παρατηρήσεις της τρόικας τρέχει να ενσωματώσει το υπουργείο Οικονομικών στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο προκειμένου να το καταθέσει αύριο στη Βουλή.

Για το θέμα αναμένεται να υπάρξει αργά το βράδυ και ενημέρωση των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση συνεργασίας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί το αύριο στη Βουλή και να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι την Τετάρτη το βράδυ.

Ειδικότερα με τις νέες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου -που σε βασικές γραμμές φέρει την έγκριση της τρόικας:

-Αλλάζει η κλίμακα για μισθωτούς - συνταξιούχους. Θα φορολογούνται με συντελεστές 21% για το κλιμάκιο εισοδήματος έως 25.000 ευρώ, 36% για τα επόμενα 15.000 ευρώ και 40% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ, σε συνδυασμό με έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα.

-Τα καθαρά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 26% και για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 32%.

-Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν το 2013 αυξημένο τέλος επιτηδεύματος από 500 σε 650 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις το τέλος επιτηδεύματος αυξάνεται από 500 ευρώ σε 1.000 ευρώ, ενώ για κάθε υποκατάστημα το τέλος διαμορφώνεται στα 600 ευρώ από 300 ευρώ.

-Ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση θα έχουν οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» και παρέχουν εξαρτημένη εργασία καθώς και οι νέοι επαγγελματίες.

-Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν έκπτωση φόρου 10% των δαπανών του φορολογουμένου για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

-Επίδομα 40 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί θα λαμβάνουν και οι οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά βάσει εισοδηματικών κριτηρίων έναντι 50 ευρώ που προβλέπει το νέο Μνημόνιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες συντάξεις ανακαλούνται


Στην ανάκληση των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί με την αναγνώριση χρόνου πλασματικής ασφάλισης μεγαλύτερου από αυτόν που προβλέπει ο νόμος, (ν. 3996/2010), προχωρεί, με «ορθή επανακοινοποίηση» του προηγούμενου εγγράφου της (Σ40/303/26.11.2012), η Γενική Διεύθυνση Κοινωνικών Ασφαλίσεων του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, στις περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί αποφάσεις συνταξιοδότησης με υπέρβαση του «κατά περίπτωση ανώτατου ορίου αναγνωριστέου χρόνου» πρέπει να ανακληθούν και στη συνέχεια, είτε να απορριφθεί το αίτημα συνταξιοδότησης ελλείψει χρονικών προϋποθέσεων είτε -έπειτα από γραπτή συναίνεση του ενδιαφερομένου- να ξεκινήσει προαιρετική ασφάλιση από την ημερομηνία της αίτησης για συνταξιοδότηση προκειμένου να συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις.

Για να ξεκινήσει όμως η προαιρετική ασφάλιση ή για να εκδοθεί νέα απόφαση συνταξιοδότησης θα πρέπει, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, να έχει προηγηθεί εξόφληση των συντάξεων που πρέπει να επιστραφούν.

Τα ποσά που καταβλήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν ακόμη και στις περιπτώσεις που απορριφθεί η αίτηση συνταξιοδότησης και δεν υπάρχει η δυνατότητα της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων με προαιρετική ασφάλιση όπως συμβαίνει για παράδειγμα λόγω ύπαρξης ποσοστού αναπηρίας 67%.

Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να αναγνωρίσουν πλασματικούς χρόνους με ή χωρίς καταβολή εισφορών, προκειμένου να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή να προσαυξήσουν το ποσό της σύνταξής με τις ηλικιακές προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν από 01/01/2011 και μετά.

Οι χρόνοι που μπορούν να αναγνωρισθούν ως πλασματικοί, αφορούν: στρατιωτική θητεία, σπουδές, χρόνο που αντιστοιχεί στον αριθμό των παιδιών που αποκτήθηκαν οποτεδήποτε, ανεργία (μετά την υπαγωγή για πρώτη φορά στην ασφάλιση), απεργία, γονική άδεια ανατροφής (που χορηγείται από τον εργοδότη), επιδοτούμενη τακτική ανεργία και επιδοτούμενη ασθένεια, κύηση και λοχεία, χρόνος φυλάκισης.

Πλασματικούς χρόνους δεν μπορούν να αναγνωρίσουν όσοι έχουν ασφαλισθεί για πρώτη φορά από το 1993 εκτός από τις περιπτώσεις μητέρων ανηλίκων τέκνων που συμπληρώνουν τις 6000 ημέρες ασφάλισης από την 1/1/2013

Το ανώτατο όριο πλασματικού χρόνου, που μπορεί να αναγνωρισθεί, ποικίλει από 4 έως 7 έτη, ανάλογα με το έτος του οποίου τις προϋποθέσεις επιθυμεί να κατοχυρώσει ο ασφαλισμένος για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Στους πλασματικούς χρόνους δεν συνυπολογίζονται ο χρόνος πραγματικής εργασίας και ασφάλισης στο Δημόσιο ο χρόνος ασφάλισης στην αλλοδαπή, και ο χρόνος που αφορά το προσωπικό της «Α.Ε. «Εταιρεία Τροχαίου Υλικού» για τον οποίο ο Ο.Α.Ε.Δ. καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου.

Αντίθετα, συνυπολογίζονται:

- Ο χρόνος απασχόλησης στην αλλοδαπή επαναπατρισθέντων Ελλήνων υπηκόων και ομογενών, ο οποίος αναγνωρίζεται με αντίστοιχη καταβολή εισφορών, βάσει των άρθ. 5-9 του ν. 1469/1984.

- Αποδεδειγμένης απασχόλησης στο επάγγελμα τεχνικών, σεναριογράφων και σκηνοθετών θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης και ηθοποιών θεάτρου, κινηματογράφου καθώς και τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών παραγωγών, για τον οποίο όμως δεν είχαν ασφαλιστεί και ο οποίος αναγνωρίστηκε με την αντίστοιχη καταβολή εισφορών.

-Χρόνος που μεσολάβησε από την απόλυση των εργαζομένων στην τέως Ε.Α.Σ. μέχρι την επαναπρόσληψή τους από τον Ο.Α.Σ.Α., για τον οποίο καταβλήθηκαν εισφορές βάσει των διατάξεων του άρθ. 3 παρ.2 του ν. 2366/1995.

-Χρόνος εκτός υπηρεσίας των απολυμένων από το Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς κατά τη χρονική περίοδο 01.01.1990 έως 31.10.1993, οι οποίοι στη συνέχεια επαναπροσλήφθηκαν στις ίδιες επιχειρήσεις, για τον οποίο καταβλήθηκαν εισφορές βάσει του άρθ.25 παρ. 7 του ν. 2190/1994.

-Χρόνος εκτόπισης ή φυλάκισης κατά το χρονικό διάστημα από 21/04/1967 έως 24/07/1974, για τον οποίο καταβλήθηκαν εισφορές βάσει των διατάξεων του άρθ. 1 του ν.δ.172/74.

Επίσης, οι χρόνοι για τους οποίους οι ασφαλισμένοι έχουν υπαχθεί σε Ειδικά Προγράμματα Επιδότησης Ανεργίας, όπως για παράδειγμα:

-Απολυμένοι της Πειραϊκής Πατραϊκής (ν. 2458/1997)

-Εργαζόμενοι της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας (ν. 3717/2008)

-Απολυμένοι από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας (ν. 2335/1995)

Γ) Ο χρόνος της εφεδρικής υπηρεσίας των μισθωτών, κατά τον οποίο καταβάλλονταν το εφεδρικό επίδομα από τον Ειδικό Λογαριασμό Στρατευομένων Μισθωτών του Ο.Α.Ε.Δ. και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 2054/1952.

Δ) Ο χρόνος συμπληρωματικών παροχών λόγω μητρότητας, κατά τον οποίο καταβαλλόταν το σχετικό επίδομα μητρότητας από τον Ο.Α.Ε.Δ., με σχετική σφραγίδα του Ο.Α.Ε.Δ. επί των ασφαλιστικών βιβλιαρίων.



Στους ασφαλισμένους αυτών των κατηγοριών που εξαγόρασαν εν συνεχεία και άλλους πλασματικούς χρόνους, όπως τα χρόνια της στρατιωτικής θητείας ή της ανεργίας και αθροιστικά έχουν υπερβεί το όριο του νόμου, οι συντάξεις θα ανακληθούν και τα ποσά που καταβλήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό φαρμακείο στην Κόρινθο


Ο δήμος Κορινθίων, στα πλαίσια των προγραμμάτων στήριξης οικονομικά αδυνάτων και ανασφάλιστων πολιτών, δημιούργησε και δημοτικό - κοινωνικό φαρμακείο.

Από την νέα αυτή δομή του κοινωνικού φαρμακείου θα χορηγούνται φάρμακα σε ανασφάλιστους πολίτες που δεν έχουν, λόγω οικονομικών προβλημάτων, δυνατότητα για φαρμακευτική κάλυψη.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Χασικίδης σημειώνει, ότι «με τη λειτουργία του δημοτικού κοινωνικού φαρμακείου ευελπιστούμε στην δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου αλληλέγγυης δράσης στον τομέα της φαρμακευτικής κάλυψης με τη συμμετοχή φορέων, συλλόγων, σωματείων, επιχειρήσεων καθώς και μεμονωμένων κοινωνικά ευαισθητοποιημένων δημοτών με στόχο την αντιμετώπιση αποσπασματικών δράσεων δίνοντας σάρκα και οστά στην έκφραση της κοινωνικής συνείδησης αναμέσα από την προσφορά φαρμάκων σε συνδημότες μας που έχουν άμεση ανάγκη».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

10ημερο προσφορών στον Πειραιά


Δεκαήμερο γιορτινών προσφορών απο την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου -ημέρα έναρξης του εορταστικού ωραρίου των καταστημάτων- έως την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, διοργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τους καταναλωτές.

Την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου διοργανώνεται μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους, με μουσικά συγκροτήματα, την φιλαρμονική του δήμου, χορευτικά και θεατρικά δρώμενα, 'Αγιο Βασίλη, Καλικάτζαρους, ξυλοπόδαρους.

Παράλληλα θα προσφέρονται γλυκά κεράσματα και συμβολικά δώρα στα παιδιά και στους μεγάλους, ενώ θα υπάρχουν παράλληλα γιορτινές δράσεις-εκδηλώσεις στους δρόμους του εμπορικού κέντρου.

Το τρενάκι του Πειραιά,απο την πλατεία Κοραή θα περιηγεί δωρεάν τα παιδιά και τους επισκέπτες από τις 11.30 π.μ. έως 5.30 μ.μ., εκτελώντας κυκλικό δρομολόγιο μέσα στην πόλη τις εξής ημέρες:

Κυριακή 23/12, Τρίτη 25/12, Τετάρτη 26/12, Σάββατο 29/12, Κυριακή 30/12 και Δευτέρα 31/12.

Σημειώνεται, ότι απο την Πέμπτη 13/12, τίθεται σε εφαρμογή και το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων που θα διαρκέσει έως την 31/12/2012.

Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις καθημερινές απο τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Το Σάββατο 15/12 θα είναι ανοιχτά απο τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Την Κυριακή 16/12 τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Το Σάββατο 22/12 τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά απο τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα ενώ την Κυριακή 23/12 απο τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Τη Δευτέρα 24/12 παραμονή Χριστουγέννων, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά απο τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Τα Χριστούγεννα Τρίτη 25/12 και Τετάρτη 26/12 τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Το Σάββατο 29/12 τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά απο τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Την Κυριακή 30/12 τα καταστήματα θα είναι κλειστά ενώ τη Δευτέρα 31/12 παραμονή Πρωτοχρονιάς θα είναι ανοιχτά απο τις 9 έως τις 5 το απόγευμα.Την Τρίτη 01 και Τετάρτη 2 Ιανουαρίου θα είναι κλειστά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα για 160.000 ανασφάλιστους


Διετές πρόγραμμα μέσω του οποίου θα καλύπτονται κάθε χρόνο 160.000 ανασφάλιστοι, εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεγκέρογλου, σχετικά με την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των πολιτών που δεν είναι αφαλισμένοι.

Όπως είπε ο κ. Λυκουρέντζος, μπροστά στη ζοφερή πραγματικότητα το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην αξιοποίηση διαθέσιμων πόρων από την τέταρτη Προγραμματική Περίοδο και θα εφαρμοστεί διετές πρόγραμμα μέσω του οποίου θα καλυφθούν κάθε χρόνο περίπου 100.000 πολίτες οι οποίοι θα απολάβουν υπηρεσιών του συστήματος Υγείας μέσω του εισιτηρίου παροχής υπηρεσιών Υγείας.

Εξήγησε ότι αυτό θα ενταχθεί στην Προγραμματική Περίοδο και για το 2013 και 2014, όπως επίσης κι άλλες δράσεις, όπως η Υγεία Κατ' οίκον, οι εμβολιασμοί παιδιών και θα υπάρχει συμβολή στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ευάλωτων ομάδων. «Οι δαπάνες προσεγγίζουν τα 90 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα καλύπτονται –μαζί με το «Υγεία κατ' οίκον» και τους εμβολιασμούς των παιδιών– περίπου 160.000 πολίτες κατά έτος», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παίρνοντας τον λόγο ο ερωτών βουλευτής, τόνισε πως για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα απαιτείται η συνέργεια του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Εργασίας, τονίζοντας πως πολλές κατηγορίες συμπολιτών μπορούν να καλυφθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις. Ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε ακόμη να πληροφορηθεί αν από το πρόγραμμα το οποίο εξήγγειλε ο υπουργός μπορούν να αξιοποιηθούν, πέραν των δημόσιων νοσοκομείων, και συμβεβλημένοι γιατροί και εργαστήρια. «Το πρόγραμμα αφορά όλους τους συμβεβλημένους ιατρούς, εργαστήρια κλπ. Η συνέργεια δεν είναι δεδομένη με το υπουργείο Εργασίας και θα εξεταστεί κάθε δυνατότητα και κάθε ευκαιρία», απάντησε ο κ. Λυκουρέντζος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πρώτες θέσεις για μετακίνηση δημοσίων υπαλλήλων


Θέμα ημερών η προκήρυξη των κενών που θα καλυφθούν από τη διαθεσιμότητα.

Έως και την άλλη εβδομάδα αναμένεται να προκηρυχθούν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι πρώτες 500 θέσεις διοικητικού προσωπικού, σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και το υπουργείο Δημοσίας Τάξης, που θα καλυφθούν από τους υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο, σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, θα αποτυπωθεί σε υπουργική απόφαση.
Την αξιολόγηση για τη μετακίνηση του προσωπικού θα πραγματοποιήσει τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών και από το ΑΣΕΠ.

Όπως επισημάνθηκε από πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας και, στη συνέχεια, της κινητικότητας των υπαλλήλων θα προχωρήσει κανονικά.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι το υπουργείο θα κάνει δεκτά στοιχεία που θα στείλουν διευθύνσεις προσωπικού φορέων και θα διευκολύνουν τη διαδικασία, παρότι η προθεσμία έχει εκπνεύσει.

Παράλληλα, στις αρχές του επόμενου χρόνου θα προκηρυχθούν, επιπλέον, περίπου 800 θέσεις, καθώς στο σύνολο των 2.000 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές της χώρας, περιλαμβάνονται και οι 700 επίορκοι, που τέθηκαν σε αυτοδίκαιη αργία.

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν επιβεβαιώνουν ότι έχουν οριστεί τα κριτήρια για την κάλυψη των κενών θέσεων που θα καταλάβουν οι υπάλληλοι, οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Πάντως, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, στα κριτήρια θα περιλαμβάνονται, εκτός απρόοπτου, αυτά της εντοπιότητας, της προτίμησης του υποψηφίου, της οικογενειακής κατάστασης, τα εκπαιδευτικά προσόντα και η προϋπηρεσία.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρανος αγάπης για τους άπορους


Η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης στηρίζει τις αδύναμες οικονομικά οικογένειες.

Από τις 16 μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο Έρανος Αγάπης της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, όπως συμβαίνει άλλωστε κάθε χρόνο.

Φέτος, με επικεφαλής του ιερείς της Μητροπόλεως, στον έρανο που θα διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη, στις Φέρες και το Τυχερό, θα συμμετάσχουν ενορίτες της περιοχής.

Ο έρανος πραγματοποιείται για τα ιδρύματα της μητρόπολης, τα συσσίτια που γίνονται, τους αρρώστους αλλά και τους ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους.

Το ποσό που θα συγκεντρωθεί από τη δωρεά των κατοίκων θα γνωστοποιηθεί αμέσως. Και γι’ αυτό αναφέρουν ότι: «εκείνο που θέλουμε μόνο είναι η ανταπόκριση των χριστιανών μας σε αυτά τα έργα που είναι δικά μας, θεραπεύουν τους ανθρώπους μας και προσβλέπουν στο να κάνουν καλό στον τόπο μας και στους δικούς μας ανθρώπους».




Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 3 στους 10 Έλληνες εργάζονται με «μαύρα»


Η μάστιγα της Ελλάδας του μνημονίου.

Σε μάστιγα στην εποχή του μνημονίου εξελίσσεται η μαύρη και αδήλωτη εργασία που δημιουργεί μια γενιά εργαζομένων με χαμηλές αμοιβές και δίχως ασφαλιστικές εισφορές, ενώ στερεί σημαντικά έσοδα από το κράτος, που φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ ετησίως.

Τα στοιχεία από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος αλλά και τους πρωταγωνιστές της μαύρης εργασίας.

Περισσότεροι από 3 στους 10 Έλληνες (36%) εργάζονται με «μαύρα», ενώ σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 60%. Η αδήλωτη εργασία έχει άμεση σύνδεση με την ανάπτυξη της παραοικονομίας η οποία εκτιμάται στο 25% περίπου του ΑΕΠ της χώρας ενώ συνεπάγεται μεγάλες απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω της εισφοροδιαφυγής.

Ο νέος χάρτης στην αγορά εργασίας και η εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων έχει επιφέρει δραστικές αλλαγές στο είδος των συμβάσεων εργασίας που υπογράφονται και στον μισθό που δίνεται. Υπολογίζεται ότι ο μισθός που λαμβάνουν χιλιάδες εργαζόμενοι που δεν καταγράφονται πουθενά είναι τουλάχιστον πετσοκομμένος στο μισό σε σχέση πάντα με τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή τα 586 ευρώ.

Συνεπώς κάνουν θραύση στην αγορά εργασίας, εργαζόμενοι του τετραώρου ή της μίας φοράς την εβδομάδα, που παίρνουν το πολύ 300 ευρώ το μήνα. Από αυτούς ένα μεγάλο ποσοστό τα παίρνει «μαύρα», αφού είναι άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας, που θεωρούν ότι η συγκεκριμένη δουλειά είναι προσωρινή και δεν αξίζει, για τόσο χαμηλές αποδοχές, να τους βάζει ένσημα ο εργοδότης τους, αφού τελικά θα χάσουν ένα μερίδιο από τον πενιχρό μισθό που παίρνουν στο χέρι.

Οι πρωταγωνιστές της μαύρης εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων τα επισιτιστικά επαγγέλματα δηλαδή εστιατόρια, ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης, αλλά και τα Βιοτεχνικά Πάρκα, οι Βιομηχανικές ζώνες, τα Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες ασφαλείας (Security) και οι επιχειρήσεις Φασόν αναδεικνύονται στους βασικούς πρωταγωνιστές της αδήλωτης εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, που έχει στη διάθεση του το news.gr μέσα στο 2012 η ανασφάλιστη εργασία στους κλάδους αυτούς είναι 35.40% έναντι 30.63% το 2011 και 27.09% το 2010 για την ίδια περίοδο.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν εντοπιστεί σε επαγγέλματα όπως είναι οι σερβιτόροι σε εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης, όσοι εργάζονται ως μεταφορείς (delivery)σε πάσης φύσεως ταχυφαγεία (σουβλατζίδικα, πιτσαρίες) και όσοι δουλεύουν σε τουριστικές επιχειρήσεις. Σε αυτούς τους κλάδους επαγγελματιών, φτάνει μέχρι και το 60% η μαύρη εργασία.

Όσον αφορά τους αλλοδαπούς ανασφάλιστους και μη καταχωρημένους στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού είναι ποσοστό 47,0% για το 2012 έναντι 38.9% το 2011 και 37.1% το 2010 σε σχέση με τους συνολικά αλλοδαπούς εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν.

Το πρόβλημα της απασχόλησης των ανασφάλιστων αλλοδαπών εμφανίζει περισσότερο όξυνση στην επαρχία όπου απασχολούνται σε διάφορες εργασίες.

Ειδικότερα Αρκαδία (84%), Εύβοια (75.6%), Λακωνία (75,4%), Ν. Χανίων (68.8%), Κορινθία (68.5%), Ν. Καρδίτσας (65.%), Φωκίδα (64%) , Ν. Τρικάλων (63.2%) και Ν. Κέρκυρας (61.1%) η "μαύρη εργασία" των αλλοδαπών χτυπάει κόκκινο.

Μ. Χάλαρης: Η νόσος της ελληνικής οικονομίας

Ως νόσο της ελληνικής οικονομίας περιγράφει ο μέχρι πρότινος ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Μ. Χάλαρης το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας. Μιλώντας στο news.gr και απαντώντας στο ερώτημα ποιο είναι το πλέον ευάλωτο σημείο της αγοράς εργασίας σημειώνει ότι: «Για μία ακόμη φορά θα επιμείνω και θα αναφερθώ στην αδήλωτη εργασία, η οποία αποτελεί μια νόσο της ελληνικής οικονομίας, που θα πρέπει με κάθε τρόπο να αντιμετωπισθεί.

Έχουμε, ως Πολιτεία, εστιάσει στην καταπολέμησή της, ωστόσο, μέσα στο γενικότερο οικονομικοκοινωνικό περιβάλλον, μοιάζει με Λερναία Ύδρα, που όσο την πολεμάς, τόσο περισσότερο ξεφυτρώνει από παντού. Αρκεί να πούμε ότι με βάση τα στοιχεία φαίνεται ένας στους τέσσερις εργαζόμενους να εξακολουθεί να εργάζεται ανασφάλιστος, με όλες τις αρνητικές, πολυεπίπεδες συνέπειες. Η έξαρση του φαινομένου δεικνύει τη γενικότερη παθογένεια στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία και η θεραπεία θα πρέπει να είναι συντονισμένη, μεθοδική και πολύπλευρη».

Όπως αναφέρει ο κ. Χάλαρης με στοχευμένους ελέγχους, με συντονισμένη προσπάθεια, με ενίσχυση των ελεγκτικών δυνάμεων και με όλες τις παράλληλες ενέργειες για αναβάθμιση του ελεγκτικού μηχανισμού (απεμπλοκή από γραφειοκρατία, προσπάθεια επαρκούς στελέχωσης κλπ) θα μπορεί να συνεχίσει να παλεύει για να νικήσει το θεριό. "Και το θεριό θα νικηθεί! Αρκεί να καταφέρουμε κάποια στιγμή, ως χώρα, ως Πολιτεία, ως πολίτες να μπορέσουμε να αντιληφθούμε ότι ένα αύριο που χτίζεται σε ένα σαθρό παρόν, μοιραία θα συμπαρασύρει μαζί του στον γκρεμό και το σήμερα και το αύριο, και τον κάθε ένα ατομικά και την κοινωνία συνολικά" σημειώνει.

Κ. Μίχαλος: Ανάγκη για ενιαίους κανόνες στην ΕΕ

Την ανάγκη καθιέρωσης ενιαίων ρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, υπογραμμίζει στο news.gr ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Σε μια οικονομική ένωση, όπως η ευρωπαϊκή, οι πολιτικές θα πρέπει να προσανατολίζονται προς την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, επεσήμανε ο κ. Μίχαλος, ενώ υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που βιώνουν λόγω της οικονομικής κρίσης τόσο οι ελληνικές επιχειρήσεις όσο και στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι.

«Απαιτείται και η προώθηση μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα εναρμονίσουν το εργασιακό καθεστώς, ώστε να αποφευχθούν οι τεράστιες ανισότητες που παρατηρούνται σήμερα στους κόλπους της ΕΕ» τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μίχαλος στην ασφάλεια που πρέπει να υπάρχει για τους εργαζόμενους μέσα από την καθιέρωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, έτσι ώστε να διευκολύνονται και οι εργοδότες.

Με βάση τη σημερινή πραγματικότητα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ μιλώντας στο news.gr προτείνει ένα μίγμα εργασιακής ευελιξίας και ασφάλειας (flexicurity).

«Παίρνω τα μισά μαύρα»

Μπροστά στον κίνδυνο της απόλυσης όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι δέχονται να εργαστούν με «μαύρα».

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στο news.gr η Μ.Μ. που εργάζεται σε μπαρ, ο εργοδότης της της πρότεινε να εμφανίζεται ότι εργάζεται λιγότερες ώρες και ο μισθός της να καταγράφεται ως 400 ευρώ το μήνα, ενώ στην πραγματικότητα η ίδια αμείβεται με επιπλέον 300 ευρώ μηνιαίως. «Δεν μπορούσα να μην το δεχτώ» λέει η ίδια, ενώ από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης του μπαρ εξηγεί ότι προχώρησε σε αυτή τη κίνηση προκειμένου να πληρώνει λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές. «Πρέπει να κόψουμε από παντού. Αντί να απολύσω κάποιον αποφάσισα να προχωρήσω σε αυτή τη κίνηση» λέει υπό τον όρο της ανωνυμίας στο news.gr και συμπληρώνει ότι έτσι ο ίδιος γλιτώνει χρήματα, ο εργαζόμενος παίρνει τελικά τα ίδια στην τσέπη του, ενώ πληρώνει και λιγότερους φόρους...

ΙΟΒΕ: Η ύφεση και η ανεργία φταίνε για την αδήλωτη εργασία

Την ύφεση και την ανεργία θεωρεί ως βασικούς παράγοντες για το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας το ΙΟΒΕ. Όπως αναφέρει σε έκθεση του : «Η ύφεση και η ανεργία σε συνδυασμό με το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα, ευνοεί επίσης την ανάπτυξη της αδήλωτης εργασίας, της αμειβόμενης δηλαδή δραστηριότητας που είναι νόμιμη ως προς τη φύση της, αλλά δεν δηλώνεται στις δημόσιες αρχές με συνέπεια την αποφυγή της φορολογίας και των αντίστοιχων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης».

Ως κυριότεροι πολιτικοί παράγοντες για την εμφάνιση του φαινομένου προβάλλονται το ανεπαρκές κοινωνικό κράτος (πχ χαμηλά κοινωνικά επιδόματα), το ύψος της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ στους κυριότερους κοινωνικούς-οικονομικούς παράγοντες εντάσσονται η παραγωγική δομή της οικονομίας και το μέγεθος της παραοικονομίας .

Ταυτόχρονα, η αδήλωτη εργασία τείνει να είναι πιο έντονο σε οικονομίες που χαρακτηρίζονται από υψηλά ποσοστά ανεργίας, μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων και σημαντικές μεταναστευτικές ροές. Οι παράγοντες αυτοί, αποτελούν διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής αγοράς εργασίας, γεγονός που ερμηνεύει σε σημαντικό βαθμό το υψηλό ποσοστό που καταγράφεται στη χώρα.

Alpha Bank: Με χαμηλούς μισθούς θα αντιμετωπιστεί η «μαύρη εργασία»

Τους χαμηλούς μισθούς προτείνουν ως αντίδοτο στη «μαύρη» εργασία οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank. Σε σχετικά πρόσφατη ανάλυση τους σημειώνουν πως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ελέγχους, αλλά θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στη διαφορά μεταξύ του μισθού που καταβάλλουν στην πράξη οι εργοδότες και του νόμιμου μισθού.

Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν πως: «Ούτε οι έλεγχοι σε 24ωρη βάση, ούτε η διασύνδεση του συστήματος πληροφορικής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με το σύστημα «TAXIS», ούτε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ούτε οι ρυθμίσεις οφειλών, ούτε οι διατάξεις περί ασφαλιστικής ενημερότητας, ούτε το κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών ή δεν τακτοποιούν τις οφειλές τους», μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας.

Αυτό που σημειώνουν είναι ότι το ανελαστικό επίπεδο των αμοιβών επηρεάζει αναμφισβήτητα αυξητικά τόσο το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας, όσο και το ποσοστό της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων που σήμερα είναι άνεργοι σε μεγάλα ποσοστά.

Ενίσχυση του ΣΕΠΕ από το αρμόδιο υπουργείο

Κινήσεις για την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αναμένονται από το αρμόδιο υπουργείο, ενώ ορισμένες έχουν ήδη γίνει.

Για την ενίσχυση του ελεγκτικού έργου του ΣΕΠΕ αποφασίστηκε από τον Γ. Βρούτση, υπουργό Εργασίας, η άμεση παράδοση προς χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ καθώς και η διασύνδεση του με αυτό του ΙΚΑ. Με το συγκεκριμένο σύστημα θα απλουστευθούν σημαντικά οι διαδικασίες καταγραφής κινήσεων του εργατικού δυναμικού δηλαδή προσλήψεις, απολύσεις, οικειοθελείς αποχωρήσεις, λήξεις συμβάσεων εργασίας, καθώς και οι διαδικασίες παρακολούθησης των συνθηκών εργασίας όπως πίνακες προσωπικού, αιτήσεις υπερωριακής απασχόλησης, αναγγελίες υπερωριακής απασχόλησης.

Πάντως σχετική απόφαση ανοίγει «παράθυρο» για τους εργοδότες να προχωρούν σε αλλαγές χωρίς να γνωστοποιούν τις αλλαγές άμεσα, κάτι που θα αποτελέσει τροχοπέδη στη δουλειά των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ. Συγκεκριμένα με σχετική διάταξη του ν. 4093/2012, με την οποία επέρχεται αλλαγή στο χρονικό διάστημα εντός του οποίου οι εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιούν αλλαγές και τροποποιήσεις στο ωράριο και την οργάνωση του χρόνου εργασίας που αφορούν εργαζόμενους της επιχείρησής τους. Το διάστημα αυτό δύναται να εκτείνεται το αργότερο έως 2 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα πραγματοποίησης των αλλαγών.


Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Μήνες έχουμε να πάρουμε επίδομα»


Κραυγή αγωνίας τριτέκνων - Ζητούν συνάντηση με τον διοικητή του ΟΓΑ.

«Πότε θα μας δώσετε τα επιδόματά μας;». Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι τρίτεκνοι γονείς έξω από τα γραφεία του ΟΓΑ στο κέντρο της πρωτεύουσας ζητώντας να πάρουν τα επιδόματα που δικαιούνται.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος τριτέκνων περιφέρειας Αττικής, Θεοκλίτη Μεσουρίδου, υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν πάρει επίδομα από το Σεπτέμβριο του 2011 και αναμένεται να πάρουν τον Ιούνιο του 2013.

Εκτός αυτού, η κ. Μεσουρίδου υποστηρίζει ότι: «Οι οικογένειες αυτές κρατούνται όμηροι εδώ και αρκετούς μήνες και δεν έχουν καμία επίσημη απάντηση μέχρι τώρα».

Οι τρίτεκνοι ζητούν συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΓΑ προκειμένου να τους ενημερώσουν για το θέμα αλλά και να τους κινητοποιήσουν για την εύρεση λύσης.






Διαβάστε περισσότερα...

Η Δέσποινα Βανδή στο χριστουγεννιάτικο bazaar αγάπης


Παιδικά χαμόγελα πλημμύρισαν το χώρο.

Στο καθιερωμένο φιλανθρωπικό bazaar για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που πραγματοποιήθηκε στο εμπορικό κέντρο Avenue αφιέρωσε την Κυριακή της η Δέσποινα Βανδή.

Οι πάγκοι του bazaar γέμισαν από γλυκίσματα, χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, στολίδια και διακοσμητικά, ρούχα, καλλυντικά, παιχνίδια, βιβλία και δώρα ενώ το εμπορικό κέντρο πλημμύρισε από παιδικά χαμόγελα.

Δείτε φωτογραφίες











Διαβάστε περισσότερα...

Χαμογέλασε για πρώτη φορά στη ζωή της


Η γλώσσα της δε σταμάτησε να μεγαλώνει από τότε που γεννήθηκε.

Ύστερα από τρεις χειρουργικές επεμβάσεις, η πρώτη εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε όταν ήταν μόλις έξι μηνών, η τριών ετών πλέον Olivia Gillies από το Hertfordshire μπορεί να… χαμογελάει!

Όντας ακόμη βρέφος η μικρή Olivia είχε κοντέψει να πάθει ασφυξία, καθώς η γλώσσα της ήταν τόσο μεγάλη που την εμπόδιζε από το αναπνέει κανονικά, εξαιτίας μιας σπάνιας ασθένειας, γνωστής ως σύνδρομο Beckwiths Wiedemann.

Εξαιτίας αυτού δε μπορούσε να φάει και να μιλήσει, ενώ όσοι ξένοι την έβλεπαν αρχικά πίστευαν ότι είναι… αναιδής και τους βγάζει γλώσσα!



Οι γιατροί εντόπισαν την ασυνήθιστα μεγάλη γλώσσα της όσο ακόμη βρισκόταν στη μήτρα της μητέρας της.

«Όταν μας ανακοίνωσαν ότι το μωρό μας έπασχε από το σύνδρομο αυτό ήταν σαν κάποιος να έριξε μια βόμβα στο δωμάτιο που βρισκόμασταν. Μας είπαν ότι η γλώσσα της ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από τη γλώσσα ενός φυσιολογικού νεογέννητου και ότι θα συνέχιζε να… μεγαλώνει. Κανείς δε μπορούσε να μας πει πόσο μεγάλη θα μπορούσε να γίνει. Τρομοκρατηθήκαμε» είπε η 27χρονη μητέρα της Olivia.



«Δεν κατάφερα να τη δω όταν γεννήθηκε γιατί οι γιατροί την πήραν αμέσως για να ελέγξουν την αναπνοή της. Όμως ο άντρας μου την τράβηξε μια φωτογραφία με το κινητό και μου την έδειξε. Η καρδιά μου “έλιωσε” μόλις την είδα. Ναι, η γλώσσα της ήταν μεγάλη και έβγαινε από το στοματάκι της, αλλά ήταν τόσο καταπληκτική όσο και τα άλλα μου παιδιά, και δεν έβλεπα την ώρα να την κρατήσω στην αγκαλιά μου. Στα μάτια μας ήταν όμορφη από την αρχή και το να τη βλέπουμε τώρα να χαμογελάει είναι μοναδικό. Πέρασε τόσα πολλά και ήταν πάντα ένα χαρούμενο κοριτσάκι. Τώρα, μπορεί να το δείχνει κιόλας» πρόσθεσε.


  

Διαβάστε περισσότερα...

Νέο πρόγραμμα για 55.000 νέους ανέργους


Την υλοποίηση προγράμματος για την ένταξη τουλάχιστον 55.000 νέων στην αγορά εργασίας από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης από το βήμα εκδήλωσης «People in Crisis», που διοργανώνει το Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Πρόκειται για «πακέτο» δράσεων που περιλαμβάνει αφενός ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα κατάρτισης, πρακτικής εκπαίδευσης και επιδοτούμενης απασχόλησης για νέους έως 29 ετών, αλλά και προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας σε καινοτόμους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και στην αγροτική παραγωγή.

Ο υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη ανάληψης συντονισμένων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία από το 7,5% το 2008 εκτοξεύτηκε στο 26%, με τις χαμένες θέσεις εργασίας την τελευταία τετραετία να ξεπερνούν τις 700.000 και τους ανέργους στο 1.300.000.

Αναφερόμενος στη συμπίεση του κόστους εργασίας, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν τη θεωρεί ως βιώσιμη και μακροχρόνια στρατηγική ανταγωνιστικότητας» και πρόσθεσε, ότι στόχος είναι «η διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, εξωστρεφούς και δυναμικού που θα παράγει αξία, ποιότητα και απασχόληση».

«Ο διαρθρωτικός μετασχηματισμός της οικονομίας ήταν απαραίτητος» υποστήριξε ο κ. Βρούτσης και σημείωσε, ότι «η συγκράτηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας ήταν μια προσωρινή, αναπόφευκτη λύση για την άμεση κάλυψη του χάσματος ανταγωνιστικότητας της τελευταίας, πριν την κρίση, δεκαετίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας «η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15% την τριετία 2012-2014, θα επιτευχθεί πλήρως και μάλιστα χωρίς νέα μέτρα που θα θίγουν τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας».

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε επίσης, ότι «η σταδιακή ανάκτηση της αξιοπιστίας μας ως χώρα και οι πρώτες κινήσεις επενδυτικής εμπιστοσύνης (σύμπραξη Hewlett Packard-Cosco-ΤΡΑΙΝΟΣΕ), αλλάζουν σταδιακά την ψυχολογία και τις προσδοκίες της αγοράς. «Διαμορφώνεται σταδιακά ένα απλό και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο, φιλικό στην υγιή επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», είπε.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας, προανήγγειλε την προώθηση αυστηρών μέτρων για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής που ανέρχεται στο 30% της συνολικής απασχόλησης και -σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας- συνιστά "οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα".

Η εκδήλωση «People in Crisis», που διοργανώνεται από το ΕΒΕΑ με την υποστήριξη της Εταιρείας Στρατηγικών Λύσεων Ανθρώπινου Δυναμικού, People for Business, αποσκοπεί στην «ενθάρρυνση του διαλόγου σχετικά με το νέο μοντέλο εργασίας και ανάδειξης ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωροκάρτες για τους άπορους


Πρωτοβουλία ενίσχυσης άπορων οικογενειών της πόλης, που υλοποιείται σε συνεργασία με τη Μητρόπολη και τους επιχειρηματίες της πόλης, παίρνει ο εμπορικός σύλλογος Ρεθύμνου.

Ο σύλλογος, προχωρά στη συλλογή δωροκαρτών από τα καταστήματα, που θα προσφέρουν σε άπορες οικογένειες τη δυνατότητα να προμηθευτούν από τρόφιμα μέχρι και δώρα για τα παιδιά.

Οι δωροκάρτες έχουν αξία 15 και 20 ευρώ και το σύνθημα της πρωτοβουλίας των εμπόρων του Ρεθύμνου είναι να μην μείνει χωρίς βασικά αγαθά κανένα σπιτικό στο Ρέθυμνο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

O δεκάλογος των συγχωνεύσεων


Τα βασικά κριτήρια για τις επικείμενες συγχωνεύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα μειώσουν σε περίπου 350 από 500 τα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, παρουσιάζει η εφημερίδα Τα Νέα.

Δείτε πιο κάτω τα 10 κριτήρια και τους πέντε στόχους του υπουργείου Παιδείας.




Οι πέντε στόχοι




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Κενό" θέσεων από την διαθεσιμότητα


Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει γίνει η πρώτη προκήρυξη για την κάλυψη 500 θέσεων διοικητικού προσωπικού σε νοσοκομεία, ταμεία και υπηρεσίες αιχμής για τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Τα μοριοδοτούμενα κριτήρια για τη μετακίνηση του προσωπικού, τα οποία θα αξιολογήσει τριμελής επιτροπή είναι η προτίμηση του υποψηφίου, η εντοπιότητα, η συνάφεια της θέσης με τα προηγούμενα καθήκοντα του υποψηφίου, η προϋπηρεσία και η εμπειρία του, τα εκπαιδευτικά του προσόντα, η οικογενειακή κατάσταση και τα κοινωνικά κριτήρια, όπως αναφέρει Το Έθνος.

Η εγκύκλιος που υπέγραψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, προβλέπει ότι αυτή την εβδομάδα θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών που δεν έχουν αποστείλει στοιχεία.

Μετά την τοποθέτηση των πρώτων 500 διαθέσιμων υπαλλήλων θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα μετακινήσεων μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου του 2013 με στόχο να προκηρυχθούν άλλες 1.500 θέσεις διοικητικών καθηκόντων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάνουν αιμοκάθαρση στην παγωνιά


Μέσα στην παγωνιά γίνεται η αιμοκάθαρση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, σύμφωνα με εργαζόμενους. Σήμερα το πρωί η πρώτη βάρδια αρνήθηκε να περάσει στην αιμοκάθαρση, αφού η μονάδα δεν διαθέτει θέρμανση.

Σύμφωνα με το προσωπικό αλλά ακόμα και ασθενείς, επικρατούν συνθήκες παγετού στην μονάδα αιμοκάθαρσης, ενώ η θερμοκρασία έχει φθάσει ακόμα και τους 6 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να είναι από ακατάλληλες έως επικίνδυνες, οι συνθήκες όσων υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του νοσοκομείου ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για πετρέλαιο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακα πεταμένα σαν σκουπίδια


Τριτοκοσμικές συνθήκες σε συνδυασμό με διαχειριστικές ανωμαλίες από την κεντρική φαρμακαποθήκη της Αθήνας, μέσω της οποίας διατίθενται τόνοι κρατικών φαρμάκων σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ/ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους στην περιφέρεια, διαπιστώνουν σε αποκαλυπτική έκθεσή τους οι Επιθεωρητές Υγείας, προτείνοντας να διεξαχθεί ένορκη διοικητική εξέταση για τους λόγους αυτούς, ακόμη και εις βάρος του πρώην προέδρου και αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ αλλά και της πρώην διοίκησης του ΙΚΑ (2009-2011).

Στην έκθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Κάποια από τα φάρμακα ήταν τοποθετημένα σε κούτες δίπλα στο κλιμακοστάσιο, καθώς και στον διάδρομο. Υπήρχαν ανοικτές κούτες με ληγμένο φαρμακευτικό υλικό, αλλά και μη ληγμένο. Οι συσκευασίες βρίσκονταν, ως επί το πλείστον, στο δάπεδο. Ολοι οι χώροι ήταν ακάθαρτοι, με σκόνες και απορρίματα, μη διασφαλίζοντας την υγιεινή και ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και της ορθής αποθήκευσης των ευπαθών φαρμάκων».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΟΑΕΕ... υπενθυμίζει


Η απογραφή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, με υποχρεωτική φυσική παρουσία, λήγει τη Δευτέρα 31/12/2012, όπως υπενθυμίζει η διοίκηση του οργανισμού με ανακοίνωσή της.

Η απογραφή είναι υποχρεωτική και απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία στο Πιστωτικό Ίδρυμα (Τράπεζα) ή ΕΛΤΑ, όπου τηρείται ο λογαριασμός του συνταξιούχου.

Όσοι εξαιρούνται από τη διαδικασία προσέλευσης στα Πιστωτικά Ιδρύματα ή στα ΕΛΤΑ, θα απογραφούν με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους, στα κατά τόπους Περιφερειακά Τμήματα του Οργανισμού.

Για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομιστούν στην αυτοπρόσωπη ή με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο απογραφή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, παρέχονται πληροφορίες, είτε στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΕ, είτε στα Τμήματα του Οργανισμού.

Ο Ο.Α.Ε.Ε ζητά από τους συνταξιούχους του, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα απογραφεί, να προσέλθουν το αργότερο μέχρι 31/12/12 στα Πιστωτικά Ιδρύματα ή ΕΛΤΑ για την απογραφή τους, δεδομένου ότι παράλειψή της, συνεπάγεται αναστολή καταβολής της σύνταξης.



Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στα επιδόματα παιδιών


Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό νομοσχέδιο, όσον αφορά τα επιδόματα των παιδιών. Χαμένοι οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Mega.






Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτά όλες τις Κυριακές


Τη δυνατότητα να παραμένουν ανοιχτά όλες της Κυριακές δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης στα καταστήματα κάτω των 250 τετραγωνικών μέτρων. Επτά Κυριακές ανοιχτά το χρόνο για όλους, τέσσερις περίοδοι εκπτώσεων.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Mega.





Διαβάστε περισσότερα...

Tη συναισθηματική μας κατάσταση προδίδει η γλώσσα του σώματος


Οι εκφράσεις του προσώπου δεν είναι αξιόπιστες σύμφωνα με ερευνητές.

Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να κρίνουν από τις εκφράσεις του προσώπου αν κάποιος είναι χαρούμενος επειδή κέρδισε το λότο ή δυστυχής επειδή έχασε τα πάντα στο χρηματιστήριο μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Οι ερευνητές από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και του Princeton διεξήγαγαν ένα πείραμα που αποδεικνύει ότι καταλαβαίνουμε τη συναισθηματική κατάσταση του άλλου καλύτερα όταν βασιζόμαστε στη γλώσσα του σώματός του και όχι στην έκφραση του προσώπου του.

Στην έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στο πείραμα αναγνώριζαν με μεγαλύτερη επιτυχία κατά πόσο κάποιος βρισκόταν σε μια ακραία θετική ή αρνητική κατάσταση κοιτώντας είτε τη φωτογραφία όλου του σώματός του (σώμα και κεφάλι) ή μόνο του σώματός του (χωρίς το κεφάλι). Αντιθέτως εκείνοι που κοιτούσαν μόνο το πρόσωπο έκαναν λανθασμένες αξιολογήσεις της συναισθηματικής κατάστασης.

Η ειρωνεία είναι ότι εκείνοι που έκαναν σωστές εκτιμήσεις με βάση την ολόσωμη φωτογραφία (σώμα και κεφάλι) ήταν πεπεισμένοι ότι πρόσωπο και όχι το σώμα ήταν αυτό που αποκάλυπτε τη συναισθηματική κατάσταση του εικονιζόμενου.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ημερολόγιο διαζυγίου βλάπτει


Τι έδειξε πείραμα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Η τήρηση ενός ημερολογίου μετά από ένα χωρισμό ή ένα διαζύγιο αποτελεί συχνή προτροπή από τους οικείους, αλλά και τους ειδικούς ψυχικής υγιεινής με το σκεπτικό ότι θα βοηθήσει στην ανακούφιση από το χωρισμό και τη γρηγορότερη συναισθηματική ανάκαμψη του χωρισμένου.

Φαίνεται όμως ότι αυτή η πρακτική – που πολλοί ειδικοί θεωρούν καθολικά ευεργετική – τελικά δεν κάνει καλό σε όλους.

Σε σχετικό πείραμα των ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπιστώθηκε ότι για ορισμένους η καταγραφή των μύχιων σκέψεων και συναισθημάτων σε ημερολόγιο μπορεί τελικά να δυσκολέψει την συναισθηματική τους ανάκαμψη.

Αυτό σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή David Sbarra συμβαίνει σε εκείνους που έχουν την τάση να αναμασούν και να αναμοχλεύουν διαρκώς μέσα στο μυαλό τους την πορεία της σχέσης και το τι μπορεί να πήγε στραβά.

Όταν σε έναν τέτοιο άνθρωπο ζητηθεί να γράψει τις σκέψεις του σε ημερολόγιο είναι λογικό να ενταθεί το στρες που νιώθει εξηγεί ο David Sbarra o οποίος πιστεύει ότι είναι προτιμότερο τις σκέψεις μας να τις απορροφούν τα μελλοντικά μας σχέδια και το πώς θα οργανώσουμε τη ζωή μας, και όχι να τις μονοπωλεί η αναζήτηση των αιτίων του χωρισμού.

Τα συμπεράσματα της έρευνας αναμένεται να δημοσιευθούν στο Clinical Psychological Science, το επιστημονικό περιοδικό της αμερικανικής Ένωσης Ψυχικών Ερευνών.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η επίδραση των τροφών στην υγεία των δοντιών


Μάθετε ποια τρόφιμα φθείρουν το σμάλτο.

Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών και άλλα που είναι ευεργετικά για τα δόντια. Δείτε τις τροφές και την επίδρασή τους στην υγεία των δοντιών.

Φρούτα και Λαχανικά

Για τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων και των γαλακτοκομικών δε θα πρέπει κανείς να ανησυχεί ιδιαίτερα παρότι ακόμη και αυτά είναι ικανά να βλάψουν τα δόντια μας όταν δεν τα βουρτσίζουμε . Φυσικά, δεν ισχύει το ίδιο για τους χυμούς και τα προϊόντα γαλακτοκομικών που περιέχουν προσθετά σάκχαρα και τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για την τερηδόνα.

Από την άλλη, τα οξέα των φρούτων δεν είναι εντελώς ακίνδυνα για τα δόντια μας. Έχει αποδεδειχθεί πως είναι ικανά να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών σε μακροχρόνια βάση.

Το φαινόμενο αυτό λέγεται διάβρωση και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μεγάλων επιφανειών σμάλτου και να δημιουργήσει ευαίσθητα δόντια.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς παραπονιούνται για οδοντικό πόνο σε κρύα είτε ζεστά τρόφιμα και ροφήματα και ευθύνονται τέτοιου είδους βλάβες. Μια πρακτική συμβουλή θα ήταν όταν τρώμε όξινα φρούτα όπως μανταρίνια, χυμό πορτοκαλιού ή γκρέιπφρουτ να αποφεύγουμε να βουρτσίσουμε τα δόντια μας μέσα στο επόμενο μισάωρο. Έτσι αφήνουμε το σάλιο να ισοσταθμίσει τη μικροσκοπική φθορά που προκαλούν τα οξέα και σάκχαρα των φρούτων.

Καφές τσάϊ

Γενικά, έχει αποδειχτεί πως πιο σημαντικό ρολό παίζει η συχνότητα κατανάλωσης ζάχαρης σε ένα διαιτολόγιο πάρα η ποσότητα ζάχαρης σε μια ένα συγκεκριμένο γεύμα.

Έτσι θα ήταν χρήσιμο να επικεντρωθούμε στο να περιορίσουμε τον αριθμό των γευμάτων ή σνακ που περιέχουν ζάχαρη σε καθημερινή βάση. Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά? Τυπικό παράδειγμα είναι ο καφές: Εάν πίνουμε τον καφέ μας με ζάχαρη θα ήταν καλό να μην πίνουμε ,έστω και μικρή ποσότητα, καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας γιατί κάτι τέτοιο εκθέτει τα δόντια μας συνεχώς στη ζάχαρη. Εάν προτιμάμε τον καφέ μας σκέτο το πρόβλημα λύνεται καθώς ο καφές από μονός του δε βλάπτει τα δόντια, αρκεί να μην ξεχνάμε ότι μπορεί να τα δυσχρωματίσει με χρωστικές όπως οι τανίνες. Αυτό όμως, είναι κάτι που ο σύγχρονος οδοντίατρος μπορεί εύκολα και ανώδυνα να αντιμετωπίσει. Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για αλλά ροφήματα όπως το τσάι ή το χαμομήλι, τα οποία μάλιστα διαθέτουν πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων. Το χαμομήλι επηρεάζει θετικά το βλεννογόνο του στόματος και ενδείκνυται σε μικρές πληγές, άφθες και στοματίτιδες από οδοντοστοιχίες, αρκεί να μην είναι ιδιαίτερα ζεστό.

Φυτικές ίνες

Στατιστικές δείχνουν πως άνθρωποι που λαμβάνουν τακτικά φυτικές ίνες μέσα στο διαιτολόγιο τους, διατηρούν τα φυσικά τους δόντια μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Η θετική συμβολή των φυτικών ινών στη γενικότερη υγεία ενός ανθρώπου είναι σήμερα κοινώς αποδεκτή. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Καρότα

Τα καρότα έχουν ευεργετική δράση στη υγεία του στόματος, καθώς βοηθάμε στον καθαρισμό των δοντιών και απομακρύνουν την πλάκα, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Επιπρόσθετα ενισχύουν τη ροη σάλιου και βοηθάμε την αιμάτωση των ουλών καταπολεμώντας την ουλίτιδα. Διαθέτουν, δε, πληθώρα ευεργετικών συστατικών που συμβάλλουν στην υγεία ολοκλήρου του οργανισμού και, συνεπώς, του στόματος

Σταφίδα

Ενώ κάποιοι ξηροί καρποί πρέπει να τρώγονται με προσοχή καθώς λόγο σκληρότητας μπορούν να προκαλέσουν ρωγμές και αποτραβάς στις οδοντικές επιφάνειες, δεν ισχύει το ίδιο και για τις σταφίδες, που φαίνεται να έχουν πολλές και σημαντικές ιδιότητες για ολόκληρο το στόμα. Συγκεκριμένα ,μελέτες έδειξαν πως περιέχουν ουσίες με αντιβακτηριδιακή δράση που εμποδίζουν την εμφάνιση τερηδόνας και ουλίτιδας, πράγμα που είναι αντίθετο με ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Οι ουσίες αυτές της σταφίδας εμποδίζουν την προσκόλληση μικρόβιων στα δόντια και τη δημιουργία οδοντικής πλάκας, έχοντας αντιοξειδωτική δράση. Τα φυσικά τους σάκχαρα, φρουκτόζη και γλυκόζη δεν υποστηρίζουν ,επιπλέον, το σχηματισμό της πλάκας.

Σοκολάτα

Ένας ακόμη μύθος είναι ότι η σοκολάτα βλάπτει τα δόντια. Στην πραγματικότητα είναι η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε ζάχαρη που θα πρέπει να μας προβληματίσει, μιας και το κακάο από μόνο του δεν έχει τερηδονογόνο δράση. Προτιμάμε, λοιπόν, σοκολάτες υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο όπως η bitter με 70% κακάο. Καλή εναλλακτική είναι και ο τύπος σοκολάτας που απευθύνεται σε διαβητικούς.

Κρεατικά

Είναι πολύ σημαντικό να περιλαμβάνουμε τα κροατικά στη διατροφή μας καθώς οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι το δομικό συστατικό κάθε κύτταρου του σώματος μας. Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές και για την υγεία των δοντιών καθώς και των περιοδοντικών ιστών. Τα κόκκινα κρέατα θα πρέπει να καταναλώνονται λιγότερο συχνά σε σχέση με το κοτόπουλο και τα ψάρια. Τα ψάρια είναι ιδιαιτέρως ευεργετικά για τα δόντια καθώς αποτελούν πηγή φθορίου, το όποιο εμποδίζει την ανάπτυξη της τερηδόνας.

Λευκό κρασί

Το λευκό κρασί έχει αποδεδειγμένα διαβρωτική επίδραση στα δόντια. Συγκεκριμένα φθείρει την αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών και μάλιστα πολύ περισσότερο από το κόκκινο κρασί. Οι οξειδωτικές επιπτώσεις του κρασιού περιορίζονται σημαντικά όταν ταυτόχρονα ή μετά καταναλώνουμε τυρί. Αυτό συμβαίνει διότι το τυρί περιέχει ασβέστιο που βοηθά το σάλιο να εξουδετερώσει την όξινη δράση του λευκού κρασιού. Γενικά είναι σημαντικό το κρασί να συνοδεύει το φαγητό και να μην πίνεται μόνο του ,καθώς κατά τη μάσηση παράγεται σάλιο που αντισταθμίζει τις βλάβες που προκαλεί το κρασί στα δόντια. Καλό είναι επίσης τα δόντια να μην πλένονται άμεσα μετά τη κατανάλωση κρασιού ,αλλά αφού παρέλκει μίση ωρα, καθώς νωρίτερα η αδαμαντίνη είναι ακόμα ευαίσθητη από την επαφή με το κρασί και μπορεί να φθαρεί με το βούρτσισμα. Λιγότερο επιβλαβείς ποικιλίες κρασιού προς τους οδοντικούς ιστούς είναι κόκκινα κρασιά όπως το «πίνο» και το «ριόχα»

Αλκοόλ - τσιγάρο

Το κάπνισμα σε συνδυασμό με αλκοόλ αποτελούν τους δυο κυριότερους παράγοντες πρόκλησης καρκίνου του στόματος. Κύριος υπεύθυνος φυσικά για τις καρκινικές μεταλλάξεις είναι το κάπνισμα, ενώ το αλκοόλ φαίνεται ότι ενισχύει και υποβόηθα την καρκινογόνο δράση του καπνού στο στόμα. Αντισταθμιστικό ρολό έχει μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C, που ενεργοποιούν ενζυμα επιδιόρθωσης βλαβών του καπνού και του αλκοόλ. Ένας άλλος παράγοντας που έχει ενοχοποιηθεί για καρκίνο του στόματος είναι ο τύπος διατροφής. Για παράδειγμα, η διατροφή πλούσια σε καυτερά και μπαχαρικά. Κάτοικοι χώρων της ανατολής που τρώνε συχνά τέτοια φαγητά έχουν στατιστικά περισσότερα κρούσματα καρκίνου του στόματος.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Παντοπωλείο στο δήμο Αχαρνών


Λειτουργεί καθημερινά από 8 το πρωί έως 2 το μεσημέρι.

Κοινωνικό Παντοπωλείο για τις ευπαθείς ομάδες δημιούργησε ο δήμος Αχαρνών, στο οποίο γίνονται δεκτές προσφορές σε τρόφιμα, κατά προτίμηση μακράς διαρκείας, είδη καθαριότητας, σχολικά είδη, είδη ρουχισμού και παιχνίδια.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο βρίσκεται στην οδό Αγ. Τριάδος 86, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, και λειτουργεί καθημερινά από 8 το πρωί έως 2 το μεσημέρι.


Διαβάστε περισσότερα...

Το ψωμί θα αντέχει χωρίς μούχλα για 60 μέρες


Ειδική συσκευή μικροκυμάτων κατασκεύασε αμερικανική εταιρεία.

Μια καινοτομική τεχνική, που θα διατηρεί το ψωμί χωρίς μούχλα για 60 μέρες, ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε η αμερικανική εταιρία Microzap.

Το ψωμί ακτινοβολείται με μια συσκευή μικροκυμάτων που σκοτώνει τους μικροοργανισμούς, οι οποίοι δημιουργούν το πρόβλημα της μούχλας.

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το BBC, η εταιρία υποστηρίζει, ότι μπορεί να περιορίσει σημαντικά την ποσότητα του ψωμιού που πετιέται στα σκουπίδια και που σε μερικές χώρες αφορά περίπου μία στις τρεις φραντζόλες που αγοράζουν οι καταναλωτές.

Η ίδια τεχνολογία -που μοιάζει με ένα φούρνο μικροκυμάτων- θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε άλλα τρόφιμα, όπως στα φρούτα και λαχανικά. Το πέταγμα στα σκουπίδια ως χαλασμένων πολλών τροφίμων που έχουν αγοραστεί, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες.

Το ψωμί μουχλιάζει συνήθως μετά από περίπου δέκα μέρες εξαιτίας ενός μύκητα.

Η αμερικανική συσκευή μικροκυμάτων, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Τέξας (Texas Tech), αρχικά δημιουργήθηκε για να σκοτώνει βακτήρια όπως η σαλμονέλα, αλλά στην πορεία έγινε αντιληπτό, ότι μπορεί επίσης να καταστρέψει τα σπόρια του μύκητα της μούχλας μέσα σε μόνο δέκα δευτερόλεπτα.

Η συσκευή έχει προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον των εταιριών αρτοποιίας, αν και υπάρχει αβεβαιότητα κατά πόσον οι καταναλωτές θα εμπιστεύονταν ένα ψωμί που διαρκεί τόσο πολύ. Από την άλλη, οι παραγωγοί ψωμιού προσθέτουν διάφορες συντηρητικές χημικές ουσίες για να καταπολεμήσουν την μούχλα. Αν αυτές καταστούν πλέον περιττές, ίσως και η γεύση του ψωμιού αλλάξει.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοπόρος η Κρήτη στη δωρεά οργάνων


Έχει το διπλάσιο ποσοστό απ’ ό,τι η υπόλοιπη Ελλάδα.

Η Κρήτη πρωτοπορεί στη δωρεά οργάνων δήλωσε σήμερα, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Αναστάσιος Χατζής, στο πλαίσιο της έναρξης λειτουργίας στο Ηράκλειο, του παραρτήματος του Οργανισμού.

Ο κ. Χατζής απηύθυνε ένα μεγάλο, όπως είπε, ευχαριστώ στους Κρητικούς «για την μεγάλη προσφορά του νησιού στη δωρεά οργάνων» λέγοντας παράλληλα ότι η Κρήτη έχει το διπλάσιο ποσοστό απ΄ ότι η υπόλοιπη Ελλάδα.

«Από το θάνατο που είναι πάντα άδικος, δίνουμε ζωή μέσα από τη δωρεά οργάνων» ανέφερε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, τονίζοντας ότι η ζωή δίνεται μέσω των μεταμοσχεύσεων και αυτό όπως είπε το έχει αποδείξει η Κρήτη με την ευαισθησία του κόσμου, την ιατρική κοινότητα που το φροντίζει και την Διοίκηση του υγειονομικού συστήματος που βοηθά να γίνεται σωστά.

Όπως ανέφερε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο θα λειτουργήσει το πρώτο από τα 6 περιφερειακά συντονιστικά κέντρα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων που θα συντονίζει την Περιφέρεια Κρήτης και το Νότιο Αιγαίο και αυτό το μοντέλο- πρότυπο όπως το χαρακτήρισε θα επεκταθεί και σ΄ όλη την Ελλάδα.

Ακόμη εξήγησε πως η πρώτη δομή του παραρτήματος γίνεται στην Κρήτη, που της το οφείλομε, για τη μεγάλη προσφορά της στον τομέα της δωρεάς οργάνων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για τις μεταμοσχεύσεις και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι περιμένουν περίπου 1.000 ασθενείς για μεταμόσχευση νεφρού και ικανοποιείται μόλις ένα 15-20% ετησίως.



Διαβάστε περισσότερα...

Η φορολογία στα μπλοκάκια


Με την κλίμακα των μισθωτών, θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα του 2013, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι, ακόμα και αν κόβουν δελτία παροχής υπηρεσιών, σε πολλούς εργοδότες. Σύμφωνα με «Τα Νέα», προϋπόθεση είναι, το 75% των συνολικών εισοδημάτων τους, να προέρχεται από τον ίδιο εργοδότη, με σχέση εργασίας που υποκρύπτει μισθωτή απασχόληση. Το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, να εξαιρεθούν από την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος για το 2013, πριν απαλλαγούν οριστικά από την υποχρέωση πληρωμής του το 2014.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η φορολογική μεταχείριση όσοων έχουν μεν ανοικτά βιβλία, αλλά παράλληλα έχουν δελτία παροχής υπηρεσιών σε αδράνεια. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, πιέζουν να υπάρξει εξαίρεση από την καταβολή του τέλους, όσοι δεν έχουν κόψει ούτε ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών, κατά τη διάρκεια της χρήσης.

Η κυβέρνηση κατέληξε στην αύξηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2013, από τα 500 στα 650 ευρώ για τους ελέυθερους επαγγελματίες και στα 1000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Δείτε τις κλίμακες φορολογίας για τα μπλοκάκια:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρύθμιση για τα δάνεια του ΟΕΚ


Οικονομική ανάσα για τους περίπου 100.000 δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά δάνεια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας αναζητά η κυβέρνηση. Πρόκειται για μια ειδική κατηγορία δανείων με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό, τα οποία είχαν ιδιαίτερη χαμηλή δόση, αλλά που στην τρέχουσα συγκυρία μπήκαν και αυτά στο κόκκινο, καθώς οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το υπουργείο Ανάπτυξης αναζητά τη φόρμουλα που θα επιτρέψει τη ρύθμιση αυτών των δανείων, χωρίς να αλλάξει η σύμβαση, ώστε να διατηρηθεί η επιδότηση του επιτοκίου, η οποία κυμαίνεται από 50% έως 100% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τα εισοδήματα του δικαιούχου.

Και εξετάζει τη δυνατότητα επικήκυνσης της διάρκειας της σύμβασης μετά τα 15 έτη με σαφείς όρους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι θα διαχωρίσετε ΔΕΗ και χαράτσι


"Χάος" επικρατεί ακόμα με το θέμα του ειδικού τέλους ακινήτων και του λογαριασμού της ΔΕΗ. Ο δικηγόρος Γιάννης Μυταλούλης, ο οποίος κέρδισε τη δικαστική διαμάχη, εξηγεί πώς θα τα διαχωρίσετε.

Δείτε το βίντεο από το πρωινό του ΑΝΤ1.






Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη και 13 το εορταστικό ωράριο


Πέμπτη και 13 θα τεθεί σε εφαρμογή το εορταστικό ωράριο, με την ελπίδα να σταθεί γούρικη για τον εμπορικό κόσμο.

Τα καταστήματα πάντως θα λειτουργήσουν φέτος δύο Κυριακές κατά την εορταστική περίοδο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, το ωράριο στις γιορτές να είναι το εξής:

  • Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου: 09:00-21:00 
  • Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου: 09:00-21:00 
  • Σάββατο 15 Δεκεμβρίου: 09:00-16:00 
  • Κυριακή 16 Δεκεμβρίου: Κλειστά 
  • Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου: 09:00-21:00 
  • Τρίτη 18 Δεκεμβρίου: 09:00-21:00 
  • Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου: 09:00-21:00 
  • Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου: 09:00-21:00 
  • Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου: 09:00-21:00 
  • Σάββατο 22 Δεκεμβρίου: 09:00-18:00 
  • Κυριακή 23 Δεκεμβρίου: 10:00-18:00 
  • Δευτέρα -Παραμονή Χριστουγέννων 24 Δεκεμβρίου: 09:00-18:00 
  • Τρίτη 25 Δεκεμβρίου: Κλειστά 
  •  Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου: Κλειστά 
  •  Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου: 09:00-21:00 
  • Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου: 09:00-21:00 
  • Σάββατο 29 Δεκεμβρίου: 09:00-18:00 
  • Κυριακή 30 Δεκεμβρίου: Κλειστά 
  • Δευτέρα - Παραμονή Πρωτοχρονιάς 31 Δεκεμβρίου: 09:00-18:00 
  • Τρίτη 1 Ιανουαρίου: Κλειστά 
  • Την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα της Τροχαίας και συμβουλές ασφαλούς οδήγησης


Λόγω των έντονων καιρικών φαινόμενων που εκδηλώνονται κατά περιόδους
.
Λόγω των έντονων καιρικών φαινόμενων, που εκδηλώνονται κατά περιόδους σε διάφορες περιοχές της χώρας, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει δώσει στις Υπηρεσίες Τροχαίας τις απαραίτητες εντολές και κατευθύνσεις, ώστε να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν ενισχυμένα μέτρα τροχονομικής αστυνόμευσης και οδικής ασφάλειας, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.

Στόχος είναι η αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση των Υπηρεσιών Τροχαίας να συμβάλλει στην πρόληψη των οδικών τροχαίων ατυχημάτων και στην ασφαλή μετακίνηση των οχημάτων και των χρηστών του οδικού δικτύου.

Επιπλέον, αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση, από κοινού με τους συναρμόδιους Φορείς και Υπηρεσίες, προβλημάτων που ενδεχομένως παρουσιαστούν εξαιτίας της εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων (καταιγίδες, χιονοπτώσεις, παγετός κ.λπ.), σε διαφορές περιοχές.

Στους βασικούς άξονες του σχεδιασμού περιλαμβάνονται:

- Η εφαρμογή στοχευμένων μέτρων οδικής ασφάλειας, προσαρμοσμένων στις τοπικές ανάγκες, με βάση τη χαρτογράφηση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, ανά Περιφέρεια,

- Η επισήμανση των «επικίνδυνων» σημείων, όπου ενδέχεται να προκληθούν τροχαία ατυχήματα, ανάσχεση στην κυκλοφορία των οχημάτων, κυκλοφοριακά προβλήματα κ.λπ.,

- Η συνεχής επιτήρηση από τις Υπηρεσίες Τροχαίας του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου και ιδίως των σημείων, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,

- Η πραγματοποίηση ελέγχων σε οχήματα, για την καταλληλότητα κυκλοφορίας τους σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ελαστικά, αλυσίδες κλπ) και η εφαρμογή, όπου είναι απαραίτητο, του μέτρου της ακινητοποίησης,

- Η διευκόλυνση της κίνησης των οχημάτων άμεσης επέμβασης και έκτακτης ανάγκης, εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση την ταχεία άφιξή τους στα σημεία όπου διαπιστώνονται προβλήματα καθώς και στα σημεία εκτροπής της κυκλοφορίας,

-Η άμεση παροχή βοήθειας ή συνδρομής, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων,

-Η διάθεση όλου του διαθέσιμου προσωπικού και των μέσων για την υποστήριξη του σχεδιασμού,

-Στην ενημέρωση των πολιτών, μέσω του κεντρικού τομέα επικοινωνίας και των Περιφερειακών Γραφείων

Ενημέρωσης Δημοσιογράφων (Γ.Ε.Δ.) σχετικά με τις κυκλοφοριακές συνθήκες, που επικρατούν κατά περίπτωση.
Με αφορμή την ενίσχυση των μέτρων τροχονομικής αστυνόμευσης, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, η Διεύθυνση Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας υπενθυμίζει στους χρήστες του οδικού δικτύου χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή τους μετακίνηση:

-Να ενημερώνεστε πάντοτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου πριν ξεκινήσετε.

-Να φροντίσετε το όχημά σας να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
-Να χρησιμοποιείτε πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κλπ.).

-Να φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

-Να ελέγχετε την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου σας.

-Να φροντίζετε ώστε να είναι εφοδιασμένο το αυτοκίνητο με αρκετά καύσιμα.

Επιπλέον, να τηρείται πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και ιδίως:

-Να μειώνετε ταχύτητα και να αφήνετε αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορείτε να σταματήσετε με ασφάλεια.

-Να μη φρενάρετε απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπείτε της πορείας σας. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργείτε και όταν πρόκειται να επιταχύνετε ή να στρίψετε.

-Να έχετε αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνεστε πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.

-Να διατηρείτε τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός σας πάντα καθαρούς.

-Να οδηγείτε με χαμηλή ταχύτητα για να έχετε τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός σας.

-Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζετε γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

-Αν οδηγείτε σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγετε τους χιονισμένους χωματόδρομους.

-Να έχετε στο νου σας ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσετε το όχημά σας
όταν οδηγείτε σε παγωμένο δρόμο.

- Να ακολουθείται τις υποδείξεις των τροχονόμων

Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά σας:

-Να μην προσπαθείτε να «γκαζώσετε» για να απεγκλωβιστείτε, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.

-Να μετακινήσετε δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξετε το χιόνι από τους τροχούς.

-Να ειδοποιήσετε αμέσως τις αστυνομικές αρχές.

-Να παραμείνετε στο αυτοκίνητό σας και να ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ότι η εξάτμιση είναι καθαρή από χιόνι.

Σε περίπτωση που μετακινηθείτε εκτός πόλεως:

-Φροντίστε, πριν ξεκινήσετε, να ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

-Προγραμματίστε το ταξίδι σας, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

-Ελέγχετε την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου σας.

-Βεβαιωθείτε ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας είναι γεμάτο καύσιμα.

-Φροντίστε να έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών.

-Σε περίπτωση που μετακινείστε μέσα στην πόλη:

-Προτιμήστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

-Κινηθείτε με ιδιαίτερη προσοχή.

-Αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σε περίπτωση που αποκλειστείτε:

-Παραμείνετε στο αυτοκίνητό σας και φροντίστε να ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.

-Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό σας από τις διασωστικές ομάδες.

-Εξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος.

-Σε περίπτωση ανάγκης να επικοινωνείτε με το 100 (ΕΛ.ΑΣ), το 199 (Π.Σ.), το 166 (Ε.Κ.Α.Β.), τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και με τις αρμόδιες Αρχές.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι νέοι φόροι για μισθωτούς και επαγγελματίες


Ποιοι και πώς θα εξαιρεθούν από το τέλος επιτηδεύματος.

Γεφύρι της Άρτας τείνει να γίνει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τις εισπρακτικές αλλαγές και θα φέρει σημαντικές επιβαρύνσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων (θυμίζουμε ότι σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οι ριζικές και απαιτούμενες αλλαγές στο σύστημα και στη δομή λειτουργίας του μηχανισμού, οι οποίες έχουν ήδη παραπεμφθεί για την ερχόμενη άνοιξη).

Οι κυβερνητικοί εταίροι εξακολουθούν να έχουν σημαντικές διαφωνίες για βασικά ζητήματα, παρά το γεγονός ότι οι προθεσμίες είναι πλέον ασφυκτικές, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες μεταβολές είναι προαπαιτούμενες για την εκταμίευση της δόσης.

Σημεία τριβής

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, είτε από κοινού, είτε ξεχωριστά, ζητούν -μεταξύ άλλων - ακόμα ένα φορολογικό συντελεστή για μισθωτούς και συνταξιούχους -δηλαδή 4 αντί για 3-, μέσω της επαναφοράς του ανώτατου 45%, ακόμα υψηλότερο φόρο στις καταθέσεις (17,5% αντί για 15%), διατήρηση της έκπτωσης των δαπανών τόκων στεγαστικού δανείου από το φόρο, χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών (21% αντί για 26%).

Τριβές υπάρχουν ακόμα στο αν τα εισοδήματα από ενοίκια πρέπει να φορολογούνται ή όχι αυτοτελώς, καθώς και στο ποιοι πρέπει να πληρώσουν αυξημένο τέλος επιτηδεύματος.

Ποια μπλοκάκια γλιτώνουν το τελος επιτηδεύματος

Μετά από τις έντονες αντιδράσεις, που υπήρξαν για τα μπλοκάκια σχετικά με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, οι τρεις εταίροι φαίνεται ότι καταλήγουν στο εξής:

Θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, αν στην ουσία εργάζονται ως τέτοιοι και έως και σε τρεις εργοδότες. Η ίδια πρόταση αναφέρει ότι το καθεστώς αυτό θα ισχύσει και αν ο «ελεύθερος επαγγελματίας» έχει ακόμα και δέκα πηγές εισοδήματος, με την προϋπόθεση, όμως, ότι από τη μία θα προέρχονται 3 στα 4 ευρώ των εσόδων του (περίπτωση εξαιρετικά σπάνια). Αυτό σημαίνει, βέβαια, πως δεν θα μπορούν να εκπίπτουν από το εισόδημά τους επαγγελματικές δαπάνες.

Οι αλλαγές αυτές προβλέπονται για τα εισοδήματα του 2014, με ταυτόχρονο πάγωμα του τέλους επιτηδεύματος για το 2013.

Υπενθυμίζουμε πως για τα εισοδήματα της επόμενης χρονιάς προτείνεται να ισχύσουν τα εξής:
Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα φορολογούνται με 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 36% για τα επόμενα 15.000 ευρώ και 40% για το κομμάτι του εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ, με ταυτόχρονη έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 32% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 50.000 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Δίδυμα τσακώνονται μέσα στη μήτρα


Δεν είναι και τόσο αρμονική η συμβίωσή τους - Δείτε το ιδιαίτερο βίντεο.

Είναι γνωστό ότι τα δίδυμα έχουν έναν ιδιαίτερο δεσμό, όμως τα συγκεκριμένα μάλλον δεν ξεκινάνε και τόσο καλά… την κοινή τους πορεία στον κόσμο.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο αυτά τα αδερφάκια «τσακώνονται» μέσα στη μήτρα της μητέρας τους, για λίγο έξτρα χώρο!

Τις εντυπωσιακές εικόνες απαθανάτισαν γιατροί από το εμβρυολογικό τμήμα του Imperial College London με τη βοήθεια μαγνητικού τομογράφου.




Διαβάστε περισσότερα...

Νέο site του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής


Επιστημονικές ειδήσεις, ειδικές έρευνες αλλά και συμβουλές διατροφής.

Εδώ και λίγο καιρό βρίσκεται στον «αέρα» το νέο, ανανεωμένο site του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.).

Πρόκειται για ένα σύγχρονο, επιστημονικό και αξιόπιστο site, από το οποίο μπορεί ο καθένας μας να ενημερωθεί για θέματα υγείας και διατροφής. Πλούσια αρθρογραφία, επιστημονικές ειδήσεις, ειδικές έρευνες αλλά και συμβουλές διατροφής, συνταγές μαγειρικής και γενικότερα θέματα που ενδιαφέρουν τους καταναλωτές είναι μερικές μόνο από τις ενότητες που υπάρχουν στο νέο site www.eligast.gr.

Οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες μπορούν επίσης να πληροφορηθούν για τυχόν ενημερωτικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ίδρυμα αλλά και να θέσουν τις ερωτήσεις τους στους συνεργάτες-γιατρούς του Ιδρύματος σε μια προσπάθεια διαδραστικότητας και άμεσης ενημέρωσης.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.) είναι ένας κοινωφελής μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Στόχος του είναι η προαγωγή της έρευνας, της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης του κοινού για τα νοσήματα του πεπτικού συστήματος και τη σημασία της διατροφής στην υγεία και την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Στις δράσεις του περιλαμβάνονται η χορήγηση υποτροφιών σε νέους ιατρούς και ερευνητές για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς λόγους, όπως επίσης και η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, σεμιναρίων και ημερίδων.

Προσφάτως το ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ και η Douni Health Products ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την υγεία του γαστρεντερικού και το ρόλο των προβιοτικών στην καλή λειτουργία του εντέρου.


Διαβάστε περισσότερα...