Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Γιατί τιναζόμαστε στον ύπνο μας;



Σίγουρα όχι επειδή «πέφτουμε» στο όνειρό μας.

Στη μεταβατική κατάσταση μεταξύ εγρήγορσης και ύπνου, συμβαίνουν πολλά παράξενα πράγματα. Πολλοί ζουν μια πτώση στο όνειρό τους η οποία τελειώνει με ένα χαρακτηριστικό τίναγμα λίγο πριν φτάσουν στο έδαφος. Άλλοι ισχυρίζονται πως βιώνουν εξωσωματικές εμπειρίες οι οποίες λήγουν πάλι με αυτό το τίναγμα.

Σε κάθε περίπτωση αυτός ο σπασμός έχει απασχολήσει πολλούς. Όμως στην πραγματικότητα δεν έχει κάποια σχέση με αυτά που βλέπουμε στον ύπνο μας. Πρόκειται για έναν τύπο ακούσιου μυοκλονικού σπασμού που φέρει πολλές ονομασίες: έναρξη ύπνου, υπνικός σπασμός, υπναγωγικός σπασμός είναι μερικές από αυτές.

Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι ότι οι μύες συστέλλονται γρήγορα και χαλαρώνουν ξανά, προκειμένου να φέρουν το σώμα στην κατάλληλη κατάσταση για να κοιμηθεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί τα κρεμμύδια προκαλούν δάκρυα;



Πώς μπορείτε να το αποφύγετε.

Η εικόνα ενός ανθρώπου που καθαρίζει κρεμμύδια ενώ παράλληλα «κλαίει» είναι γνωστή σε όλους. Τα κρεμμύδια προκαλούν δάκρυα όταν τα κόβουμε, αλλά αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Στην πραγματικότητα, η ευαίσθητη επιφάνεια των ματιών μας δέχεται επίθεση από την αέρια μορφή του σουλφενικού οξέος. Το σουλφενικό οξύ παρουσιάζεται στα κρεμμύδια μέσω του θείου που αυτά απορροφούν από το έδαφος κατά την ανάπτυξή τους.

Όταν το εκάστοτε κρεμμύδι κόβεται, αυτό το οξύ μετατρέπεται αμέσως σε αέριο. Όταν αυτό φτάσει τελικά στα μάτια, προκαλεί ένα μικρό «τσίμπημα» και μας κάνει να δακρύζουμε.

Παρόλα αυτά, υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο. Αποθηκεύοντας τα κρεμμύδια στο ψυγείο πριν τα κόψετε, επιβραδύνετε τη χημική τους ισχύ κάτι που συγκρατεί τελικά και την αντίδραση του σπασμωδικού κλάματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέες τιμές σε φάρμακα από Παρασκευή



Το δελτίο περιέχει 1.230 μειώσεις τιμών και 1.630 αυξήσεις.

Διορθωτικό δελτίο τιμών φαρμάκων, που περιέχει 1.230 μειώσεις τιμών και 1.630 αυξήσεις, δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας.

Οι νέες τιμές ισχύουν από αύριο, Παρασκευή, 5 Αυγούστου.

Αρχικά, το δελτίο είχε αναρτηθεί την Τετάρτη, αλλά ακολούθως αποσύρθηκε, προκειμένου να γίνουν κάποιες διορθώσεις και σήμερα εκδόθηκε η ορθή επανάληψη.

Όπως αναφέρεται, στις χονδρικές και νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ, ενώ στις λιανικές έχει συμπεριληφθεί και ο ΦΠΑ 6,5%, που αναλογεί.

Στις περιοχές, όπου ισχύουν μειωμένες τιμές ΦΠΑ, τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%. Το νέο δελτίο τιμών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Να μπει τάξη στα προνοιακά επιδόματα



Στο υπ. Υγείας οι διοικητές των ιδρυμάτων.

Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγύης, συνενώσεις με δικτυακή μορφή, αξιοποίηση των ιδρυμάτων παροχής υπηρεσιών φυσικής και κοινωνικής αποκατάστασης, οικονομική συμμετοχή με παρακράτηση ποσού από τη σύνταξή τους των χρονίως πασχόντων (κυρίως ηλικιωμένων και ψυχικά πασχόντων), που φιλοξενούνται σε ιδρύματα, και δημιουργία ενιαίου μητρώου δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, ήταν τα θέματα που τέθηκαν στη σημερινή, πρώτη, συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των προνοιακών ιδρυμάτων.

Άμεσα θα προχωρήσει η ενοποίηση των διασπασμένων μητρώων των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός του καταλόγου των δικαιούχων.

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός, Μάρκος Μπόλαρης, «σήμερα δίνονται 6,2 δισ. ευρώ για προνοιακά επιδόματα, τα οποία, όμως, δεν ξέρουμε που πηγαίνουν. Υπάρχουν καταγγελίες για συντάξεις "μαιμού", στη Ζάκυνθο "τυφλός" οδηγεί ΙΧ, άλλος λαμβάνει προνοιακά επιδόματα από διαφορετικές νομαρχίες ή μπορεί να λαμβάνει δύο μορφών επιδόματα από την ίδια νομαρχία. Στον νομό Χανίων εμφανίζονται ανάπηροι 24% του πληθυσμού». Ο κ. Λοβέρδος, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «όργιο πελατειακού κράτους στις περιφέρειες».

Όπως έγινε γνωστό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα υπάρξει καταγραφή σε ηλεκτρονική πλατφόρμα των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, ώστε ανά πάσα στιγμή να γίνεται γνωστό πού πηγαίνουν τα χρήματα και πόσοι είναι οι δικαιούχοι.

Σε ό,τι αφορά τα προνοιακά ιδρύματα, ο υφυπουργός είπε ότι σήμερα υπάρχουν ιδρύματα άρτια εξοπλισμένα και στελεχωμένα, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί σωστά, υπάρχουν ιδρύματα που χτίστηκαν για φυσική αποκατάσταση και λειτουργούν ως «χρονίως πασχόντων» και το αντίστροφο.

Η ηγεσία του υπουργείου μελετά, τα έξι Κέντρα Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) που υπάρχουν και τα οποία υπολειτουργούν, να ενταχθούν στο ΕΣΥ και να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία, 52 εκατομ. ευρώ στοιχίζει στα ασφαλιστικά Ταμεία η φυσική αποκατάσταση σε ιδιωτικά κέντρα.

Τα «μικρά Νοσοκομεία», όπως χαρακτήρισε τα ΚΑΦΚΑ, ο κ. Μπόλαρης, με την ένταξή τους στο ΕΣΥ, θα συνδεθούν με τον Εθνικό Οργανισμό Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ) και θα προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες, σε όσους έχουν ανάγκη.

Επίσης, θα προχωρήσει και η συνένωση των προνοιακών ιδρυμάτων με δικτυακή μορφή. Θα υπάρχει ένα κεντρικό ΔΣ για τα ομοειδή ιδρύματα της καλλικρατικής περιφέρειας.

Όπως ανακοινώθηκε, έως τα μέσα Αυγούστου θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση του συστήματος της Πρόνοιας.

Στόχος της πολιτικής του υπουργείου Υγείας είναι «περισσότερες υπηρεσίες, διότι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται τη βοήθειά μας», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι εσχάτως οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 30%.


Διαβάστε περισσότερα...

Σκοράρετε με… καφεΐνη!





Κατάλληλος ο στιγμιαίος καφές για όσους ασχολούνται με αθλήματα αντοχής.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι υδατάνθρακες και η καφεΐνη μπορούν να βελτιώσουν ορισμένες πτυχές της αθλητικής απόδοσης. Ωστόσο, αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι το κατά πόσο εκδηλώνουν αντίστοιχη αποτελεσματικότητα όταν καταναλώνονται μαζί στα πλαίσια της αναπλήρωσης υγρών και υδατανθράκων κατά την άσκηση.

Αυτός ήταν μάλιστα ο σκοπός μίας πρόσφατης μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, να εξεταστεί δηλαδή η επίδραση της προσθήκης μιας μέτριας δόσης καφεΐνης σε ένα διάλυμα υδατανθράκων κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου.

Στα πλαίσια της έρευνας, συμμετείχαν δεκαπέντε άνδρες ποδοσφαιριστές οι οποίοι εκτέλεσαν δύο δοκιμασίες των 90 λεπτών. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν είτε ένα διάλυμα υδατανθράκων-ηλεκτρολυτών το οποίο παρείχε συνολικά 1,8g υδατανθράκων / kg σωματικού βάρους ή ένα παρόμοιο διάλυμα που περιείχε επιπρόσθετα 3,7 mg καφεΐνης / kg σωματικού βάρους, τα οποία καταναλώνονταν 1 ώρα πριν από την άσκηση καθώς και ανά 15 λεπτά κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Παράλληλα, ορισμένες παράμετροι της απόδοσης στο ποδόσφαιρο όπως η ικανότητα των παικτών να πασάρουν καθώς και το ύψος του επιτόπιου άλματος εκτιμήθηκαν πριν από την άσκηση καθώς και ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του αγώνα εκτιμήθηκε και η απόδοση στο σπριντ, ο καρδιακός ρυθμός, η συγκέντρωση γαλακτικού οξέος στο αίμα καθώς και οι υποκειμενικές εμπειρίες των συμμετεχόντων.

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι ο μέσος χρόνος ενός σπριντ 15 μέτρων ήταν μικρότερος όταν οι ποδοσφαιριστές λάμβαναν το διάλυμα με την καφεΐνη, ενώ παράλληλα η προσθήκη καφεΐνης βελτίωσε και την εκρηκτική δύναμη του ποδιού. Οι δείκτες ικανοποίησης των συμμετεχόντων που κατανάλωναν το συγκεκριμένο διάλυμα ήταν σημαντικά βελτιωμένοι σε σύγκριση με την άλλη ομάδα.

Ωστόσο, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην ικανότητα των παικτών να πασάρουν, στην υποκειμενική εκτίμηση της προσπάθειας που κατέβαλλαν, στα επίπεδα γαλακτικού οξέος στο αίμα ή στην απώλεια βάρους μεταξύ των δύο διαφορετικών δοκιμασιών.

Συμπερασματικά, προέκυψε πως η προσθήκη καφεΐνης σε ένα διάλυμα υδατανθράκων-ηλεκτρολυτών βελτίωσε την απόδοση στο σπριντ, τα επιτόπια άλματα και τις υποκειμενικές εκτιμήσεις των παικτών, ενώ επιπλέον φάνηκε πως η καφεΐνη αντιστάθμισε τη μείωση που παρατηρείται σε ορισμένες παραμέτρους της αθλητικής απόδοσης λόγω κόπωσης.

Όσοι λοιπόν από εσάς κάνετε κάποιο άθλημα αντοχής, όπως είναι το ποδόσφαιρο, μπορείτε να επωφεληθείτε από την εργογόνο δράση της καφεΐνης, φροντίζοντας πάντα να την καταναλώνετε με μέτρο, χωρίς δηλαδή να ξεπερνάτε το όριο των 300 – 400 mg την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί με απλά λόγια σε 3-4 φλιτζάνια στιγμιαίο καφέ.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ας μας ακούσουν»



Ο κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος είναι πρόεδρος του Νομαρχιακού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία η «Αρωγή», μέλος του δ.σ. της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών Ελλάδας
Δυναμικά προτίθεται να αντιδράσει το Νομαρχιακό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία η «Αρωγή» στα σχέδια του υπουργείου Υγείας για μεταφορά της Οφθαλμολογικής Κλινικής του γενικού νοσοκομείου Τρικάλων στο όμορο νοσηλευτικό ίδρυμα της Καρδίτσας.
Το τοπικό Σωματείο δηλώνει κάθετα αντίθετο στα σχέδια της μεταφοράς ενώ εμφανίζεται διατεθειμένο σε συνεργασία με Συλλόγους και φορείς που δραστηριοποιούνται ανά την Ελλάδα να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί τις επόμενες ημέρες, όταν θα υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς υπουργείου μετά και την συζήτηση για την οριστικοποίηση των μεταφορών και των συγχωνεύσεων νοσηλευτικών μονάδων, τμημάτων και κλινικών.
«Όλοι γνωρίζουμε ποσό δύσκολη είναι η κατάσταση για ένα άνθρωπο που έχει χάσει την όρασή του, μερική ή ολική. Η όραση είναι συνδεδεμένη με την ψυχή ενός ανθρώπου. Η ανάγκη για την ύπαρξη της κλινικής σε τοπικό επίπεδο είναι μεγάλη ενώ η ενδεχόμενη μεταφορά στην Καρδίτσα θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους ασθενείς και πάσχοντες. Ας μας ακούσουν, κι ας ακουμπήσουν στο πρόβλημά μας », σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου και μέλος του δ.σ. της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών Ελλάδας κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος.
Όπως σημειώνει μεταξύ των άλλων ο κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος το κλείσιμο της οφθαλμολογικής κλινικής θα επιφέρει μεγάλη ταλαιπωρία στους πάσχοντες με προβλήματα όρασης του νομού που θα είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται στο νοσοκομείο της Καρδίτσας με ότι αυτό συνεπάγεται, η οφθαλμολογική κλινική του ΓΝΚ θα βρεθεί σε κατάσταση κορεσμού, οι άλλες κλινικές του ΓΝΤ θα στερούνται της οφθαλμολογικής γνωμάτευσης που συχνά είναι αναγκαίες.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος προτείνει να παραμείνει στο ΓΝΤ η οφθαλμολογική και να στελεχωθεί με ιατρικό προσωπικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδα: «ΑμεΑ και Νέες Τεχνολογίες»


Το Διαδίκτυο, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα νέα λογισμικά καθώς και τα κοινωνικά δίκτυα υποστηρίζουν και λειτουργούν ως εργαλεία εκπαίδευσης των ΑμεΑ και βοηθούν στην κοινωνική τους ένταξη.



Το Ινστιτούτο Επικοινωνίας, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Νεολαίας, διοργάνωσε την Παρασκευή, 8 Ιουλίου ημερίδα με θέμα: «ΑμεΑ & Νέες Τεχνολογίες». Η ημερίδα απευθυνόταν σε άτομα με αναπηρία αλλά και σε επαγγελματίες που ασχολούνται με αυτήν όπως ειδικοί παιδαγωγοί, λογοθεραπευτές, κ.α..
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, επισημάνθηκε η σπουδαία συμβολή του Διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων στην ενημέρωση καθώς και στην υποστήριξη των ΑμεΑ, ενώ υπογραμμίστηκε η σπουδαιότητα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των νέων λογισμικών ως εργαλεία εκπαίδευσης.



Επίσης, επισημάνθηκε ο ρόλος των νέων τεχνολογιών στη σύνδεση, την ενσωμάτωση αλλά και την κοινωνική ένταξη των συγκεκριμένων ομάδων. Με βάση τις νέες τεχνολογίες, παρουσιάστηκαν αποτελέσματα εκπαιδευτικών μεθοδολογιών καθώς και εντυπωσιακά στοιχεία από διαδικτυακές κοινότητες που αφορούν στην αναπηρία. Ενδιαφέρουσες ερωτήσεις ακούστηκαν από το ακροατήριο μετά το πέρας κάθε συνεδρίας, ενώ κάθε ομιλία είχε ξεκάθαρα διαδραστικό χαρακτήρα με το κοινό.



Τέλος, τονίστηκε η αναγκαιότητα της συμβολής της Πολιτείας στα θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και ενσωμάτωσης των ΑμεΑ, παρότι τα νέα κοινωνικά δίκτυα, το Διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα στον καθένα ως μονάδα να προχωρήσει και να υποστηριχθεί με πολύ γρήγορο ρυθμό σε ατομικό επίπεδο.

Η ημερίδα μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα www.disabled.gr. Η συμμετοχή ήταν θερμή και το ενδιαφέρον αμείωτο, πράγμα που δείχνει την ανάγκη για παρόμοιες ενημερωτικές συναντήσεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Αναπλάσεις παιδικών χαρών στο Δήμο Θεσσαλονίκης



Αποξήλωση παιχνιδιών που δεν τηρούν τις προδιαγραφές.

Την ανάπλαση τεσσάρων παιδικών χαρών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σχεδιάζουν οι υπηρεσίες του Δήμου. Πρόκειται για τις παιδικές χαρές που βρίσκονται στον πεζόδρομο της οδού Χειμάρρας, μεταξύ των οδών Μπότσαρη και Κανάρη, στην πλατεία Ναυαρίνου, στις οδούς Δημητρακοπούλου και Χαιρώνειας και στην οδό Τσιαπάνου.

Η σχετική μελέτη προβλέπει την αποξήλωση και απομάκρυνση των παιχνιδιών που δεν τηρούν τις προδιαγραφές του ΕΛΟΤ, την τοποθέτηση νέων παιχνιδιών, την απομάκρυνση της άμμου και την εγκατάσταση ελαστικών πλακών ασφαλείας, την κατασκευή περίφραξης, τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ, τον ηλεκτροφωτισμό και την επέκταση του πρασίνου.

Η σχετική μελέτη αναμένεται να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας ενώ το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Διαδικτυακή διανομή οπτικοακουστικών έργων: διαβούλευση για την καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών





Bρυξέλλες, 13 Ιουλίου – Η ψηφιακή τεχνολογία και τοδιαδίκτυο μεταβάλλουν ραγδαία τον τρόπο παραγωγής, διάθεσης στην αγορά και διανομής των οπτικοακουστικώνέργων. Οι καταναλωτές ολοένα και περισσότερο προσδοκούνότι θα μπορούν να βλέπουν ο,τιδήποτε, οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή και μέσω μιας σειράςσυσκευών (τηλεόραση, προσωπικός υπολογιστής, κονσόλα παιχνιδιών, κινητή συσκευή μέσωνεπικοινωνίας). Τα επιχειρηματικά μοντέλα πρέπει να εξελιχθούν γρήγορα ώστε να συμβαδίζουν με τους ολοένα ταχύτερους ρυθμούς των τεχνολογικών αλλαγών, που προσφέρουν νέες ευκαιρίες σεδημιουργούς και διανομείς, αλλά και νέες προσδοκίες στους καταναλωτές και, τελικά,περισσότερη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Επιθυμώντας να συγκεντρώσει απόψεις σχετικά με το πώς η Ευρώπη μπορεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες αυτές και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πράσινη βίβλο για την πρωτοβουλία του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, κ. Michel Barnier, σε συμφωνία με την Αντιπρόεδρο, αρμόδια για το Ψηφιακό Θεματολόγιο, κα Neelie Kroes και την κα Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπο για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία. Η πράσινη βίβλος χρησιμεύει ως βάση για τη συζήτηση σχετικά με την ανάγκη και τον τρόπο προσαρμογής του ρυθμιστικού πλαισίου ώστε η ευρωπαϊκή βιομηχανία να μπορέσει να αναπτύξει νέα επιχειρηματικά μοντέλα, οι δημιουργοί να αποκτήσουν νέους τρόπους διανομής και οι ευρωπαίοι καταναλωτές να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε περιεχόμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να διατυπώσουν τις απόψεις τους όσον αφορά διάφορες πτυχές της διαδικτυακής διανομής οπτικοακουστικών έργων, όπως κινηματογραφικών ταινιών, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικών ταινιών, κινουμένων σχεδίων κλπ. Τα σχόλια μπορούν να υποβληθούν έως τις 18 Νοεμβρίου 2011.

Ο Επίτροπος κ. Barnier δήλωσε: «Θέλω να εξασφαλίσω ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρει το διαδίκτυο. Ενδιαφέρομαι να ακούσω τις απόψεις όλων των ενδιαφερομένων - δημιουργών, ερμηνευτών, παραγωγών, διανομέων και καταναλωτών. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης αυτής θα είναι σημαντική συμβολή στις πρωτοβουλίες που ετοιμάζω, όπου περιλαμβάνονται μια νομοθετική πρόταση σχετικά με τη χορήγηση συλλογικών αδειών πνευματικών δικαιωμάτων, η επανεξέταση του πλαισίου που ορίζει η οδηγία του 2001 για την Κοινωνία της Πληροφορίας καθώς και η αναθεώρηση της οδηγίαςσχετικά με την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.»

Η πράσινη βίβλος πραγματεύεται ευρύ φάσμα θεμάτων:


Αξιολογεί το ρυθμό τών αλλαγών που ακολουθεί ο οπτικοακουστικός τομέας ως μέρος της διαδικτυακήςεπανάστασης και τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση των συνεπαγόμενων προβλημάτων, καθώς και τον καλύτερο τρόπο για την αξιοποίηση των ευκαιριών που η ψηφιακή ενιαία αγορά θα προσφέρει στουςδημιουργούς, στον κλάδο και στους καταναλωτές.


Εξετάζει την εκκαθάριση δικαιωμάτων όσον αφορά τη διαδικτυακή διανομή των υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας. Απαιτείται αξιολόγηση της έκτασης των προβλημάτων στο πεδίοαυτό, του ακριβούς χαρακτήρα τους και των πιθανών πολιτικών επιλογών.


Θίγει το θέμα της λήψης πρόσθετων μέτρων σε επίπεδο ΕΕ για να εξασφαλιστεί επαρκής αμοιβή δημιουργών και καλλιτεχνών ως προς τη διαδικτυακή χρήση των έργων και των παραστάσεων επί τωνοποίων κατέχουν δικαιώματα.


Ασχολείται επίσης με ορισμένες ειδικές χρήσεις οπτικοακουστικών έργων, όπως με την παροχή δημόσιαςυπηρεσίας των ιδρυμάτων κινηματογραφικής κληρονομιάς και με την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε πολιτιστικό υλικό.

Οι απαντήσεις στη διαβούλευση θα συντελέσουν ώστε η Επιτροπή να εκτιμήσει την ανάγκη να λάβει μέτρα που θα επιτρέψουν στους πολίτες της ΕΕ, τους παρόχους υπηρεσιών επιγραμμικού (διαδικτυακού)περιεχομένου και τους κατόχους δικαιωμάτων να επωφεληθούν από το πλήρες δυναμικό της ενιαίας ψηφιακής αγοράς· θα συμβάλουν επίσης στην επικείμενη πρόταση της Επιτροπής για την εξομάλυνση της συλλογικήςδιαχείρισης δικαιωμάτων.

Ιστορικό

Ο κλάδος της πολιτιστικής βιομηχανίας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του οπτικοακουστικού τομέα,έχει σημαντική συμβολή στην οικονομία της ΕΕ: δημιουργεί περίπου το 3% του ενωσιακού ΑΕΠ - που αντιστοιχεί σε ετήσια αξία της αγοράς ύψους 500 δις ευρώ - και απασχολεί περίπου 6 εκατομμύρια άτομα. Επιπλέον, ο τομέας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας, ιδίως για τις συσκευές και τα δίκτυα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει τη δεύτερη υψηλότερη τηλεθέαση σε παγκόσμιο επίπεδο, παράγει περισσότερες ταινίες από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο και φιλοξενεί πάνω από 500διαδικτυακές υπηρεσίες βίντεο.

Κατά την περίοδο 2007-2013 το πρόγραμμα MEDIA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επενδύει 755 εκατ. ευρώστην ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία (από την ίδρυσή του, το 1991, έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 1,5 δις ευρώ). Σκοπός είναι η βελτίωση της διανομής και της προώθησης των ευρωπαϊκών ταινιών καθώςκαι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα. Στους στόχους του περιλαμβάνεται η παροχή υποστήριξης για τη διαδικτυακή διανομή οπτικοακουστικών έργων, π.χ. μέσα από πλατφόρμες για βίντεο κατά παραγγελία. Βλ. http://ec.europa.eu/culture/media/programme/newtech/vod_dcc/list/index_en.htm

Η πράσινη βίβλος της Επιτροπής δημοσιεύεται στο πλαίσιο της στρατηγικής Ευρώπη 2020, η οποία έχει ως στόχο να ενισχύσει την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη στην Ευρώπη, της Πράξης για την Ενιαία Αγορά1 και της συνακόλουθης στρατηγικής της Επιτροπής για τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (βλ. IP/11/630) και του Ψηφιακού Θεματολογίου για την Ευρώπη (βλ. IP/10/581).

See also (MEMO/11/502) and:

http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/2011/audiovisual_en.htm.



Αρμόδιοι για επικοινωνία :

Chantal Hughes +32 2 296 44 50

Carmel Dunne +32 2 299 88 94

Catherine Bunyan +32 2 299 65 12


1 :

«Η Πράξη για την Ενιαία αγορά - Δώδεκα δράσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Μαζί για μια νέα ανάπτυξη», COM/2011/0206 τελικό, 13 Aπριλίου 2011



Διαβάστε περισσότερα...

Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του EDF Ι. Βαρδακαστάνης στην Επίτροπο Reding



Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) συναντήθηκε στις 12 Ιουλίου με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Viviane Reding, αρμόδια Επίτροπο για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ιθαγένεια. Παρακολουθώντας την εξέλιξη της επικύρωσης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία από την ΕΕ, το αναπηρικό κίνημα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της Σύμβασης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος του EDF και της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο Γενικός Γραμματέας Rodolfo Cattani και ο Αναπληρωτής Διευθυντής Javier Güemes συναντήθηκαν με την Αντιπρόεδρο Viviane Reding. Ο στόχος της συνάντησης ήταν να προταθούν και να καθοριστούν τα κατάλληλα μέτρα για να συμπεριληφθούν τα άτομα με αναπηρία στα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία 2010-2020. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε 2 σημαντικά θέματα:

Σύμβαση ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των ΑμεΑ

O Πρόεδρος Ι. Βαρδακαστάνης τόνισε: ‘Κατανοούμε ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ είναι η πρώτη συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπογράφεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πραγματικότητα, η εφαρμογή της παρούσας σύμβασης θα ανοίξει το δρόμο για όλες τις μελλοντικές συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι 'αυτό είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθούμε στο περιεχόμενο και να προχωρήσουμε με τη διαδικασία εφαρμογής με τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία. Δεν έχουμε δει τη σύμβαση του ΟΗΕ να περιλαμβάνεται στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και θεωρούμε ότι αυτό είναι λάθος. Ο αντίκτυπος της συμπερίληψης της Σύμβασης οφείλει να είναι πραγματικός’.

Το EDF έστειλε το μήνυμά του: το αναπηρικό κίνημα υποστηρίζεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και αναμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Πρέπει να βεβαιωθεί για την εξασφάλιση της εφαρμογής της. Η Επίτροπος Reding συμφώνησε ότι η ΕΕ χρειάζεται ισχυρότερα εργαλεία, που θα είναι αποτελεσματικότερα και πιο ισχυρά. Ωστόσο, η σημερινή δομή φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να φέρει αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, η αναπηρία είναι ένα οριζόντιο θέμα. Το σημείο αναφοράς (focal point) και η επιτροπή αναπηρίας παραδίδονται όπως ορίζει το άρθρο 33 της Σύμβασης.

Το EDF επιθυμεί η Αντιπρόεδρος Reding να παραμείνει πρωταθλητής των δικαιωμάτων των αναπήρων στα κοινοτικά όργανα. Ο μόνος τρόπος για τη βελτίωση της ζωής των 80 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία είναι να εργαστούμε με φιλόδοξη ματιά για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας: Η κινητήρια δύναμη για μια ισχυρή νομοθεσία

Ο Αντιπρόεδρος Reding τόνισε, με το πέρας της συνάντησης: ‘Θα είμαι η κινητήρια δύναμη: Μέχρι το τέλος της θητείας μου, θα έχουμε πια μια ισχυρή νομοθεσία’. Προωθώντας περαιτέρω τη Στρατηγική για την Αναπηρία 2010-2020 που παρουσίασε η Επιτροπή, η αντιπροσωπεία του EDF εξήγησε γιατί η προτεινόμενη Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας πρέπει να είναι μια Οδηγία βασισμένη στις διατάξεις της εσωτερικής αγοράς της Σύμβασης. Μια ισχυρή νομοθεσία είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί η προσβασιμότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια χαλαρή νομοθεσία και εθελοντικές προσεγγίσεις δεν θα βελτιώσουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρία. Το Φόρουμ τόνισε επίσης ότι μια ισχυρή και δεσμευτική νομοθεσία προσβασιμότητας είναι ο κύριος στόχος της εκστρατείας του για την ελεύθερη ΔΙΑκίνηση.

Ο Γενικός Γραμματέας του EDF Rodolfo Cattani τόνισε την ανάγκη για προδιαγραφές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράξης Προσβασιμότητας: ‘Η εσωτερική αγορά πρέπει να είναι προσιτή σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία. Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των χρηστών με αναπηρία, νομοθεσία όπως η προτεινόμενη, υποστηριζόμενη από πρότυπα, ενθαρρύνει την ισότιμη πρόσβαση και αποφεύγει τον αποκλεισμό’.

Σε μια τέτοια περίοδο κρίσης, τα μέτρα λιτότητας είναι μία από τις κύριες ανησυχίες του αναπηρικού κινήματος. Το EDF ζητά από την ΕΕ να διατηρήσει το επίπεδο της χρηματοδότησης για όλα τα σχετικά προγράμματα για την ισότητα, τη μη διακριτική μεταχείριση, τη στατιστική έρευνα και την αμοιβαία μάθηση. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να υποστηριχθούν οι σχετικοί φορείς της κοινωνίας των πολιτών. 80 εκατομμύρια ευρωπαίοι με αναπηρία ακόμη περιμένουν ισχυρή υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ήρωες και Μύθοι» στην «Τεχνόπολη»



Πρόκειται για μονολόγους -σε σκηνοθεσία του Βασίλη Οικονόμου- όπου ο καθένας ξεχωριστά αναδεικνύει το δικό του ήρωα, μέσα από μια διαδρομή εσωτερικής αναζήτησης

Μία συρραφή αποσπασμάτων από κορυφαία έργα του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα Τένεσι Ουίλιαμς (1911-1983) περιλαμβάνει η παράσταση «Ηρωες και Μύθοι» που ανεβαίνει στην «Τεχνόπολη» του δήμου Αθηναίων, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, από την ομάδα Θε.αμ.α. (Θέατρο ΑμεΑ Αχαρνών), μία από τις ελάχιστες στην Ελλάδα θεατρικές ομάδες ατόμων με κινητική αναπηρία.

Πρόκειται για μονολόγους -σε σκηνοθεσία του Βασίλη Οικονόμου- όπως του Τομ και της Αμάντας από το έργο «Γυάλινος Κόσμος», της Κάθριν από το «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι», του κυρίου Τσάρλι από «Το τελευταίο από τα ολόχρυσα ρολόγια μου», της δεσποινίδος Γκρέις από «Το κάτι που δεν λέγεται», αλλά και της Γουίλι από το «Προς Κατεδάφισην», όπου ο καθένας ξεχωριστά αναδεικνύει το δικό του ήρωα, μέσα από μια διαδρομή εσωτερικής αναζήτησης.

Επιρροές
Ο Τένεσι Ουίλιαμς είχε επιρροές από τον Αντον Τσέχοφ, τον Αύγουστο Στρίντμπεργκ και άλλους συγγραφείς, ενώ συνήθης φυσιογνωμία στα έργα του είναι η ηρωίδα στα όρια της παράνοιας, με καθαρές επιρροές από τη ζωή της αδερφής του, Ρόουζ.

Ο Ουίλιαμς ήταν πολύ κοντά με την αδερφή του, η ζωή της οποίας τον στιγμάτισε ίσως περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο. Σε νεαρή ηλικία, η Ρόουζ έμαθε ότι πάσχει από σχιζοφρένεια και πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της σε ψυχιατρικές κλινικές.

Από την αδερφή του και τη μητέρα του φαίνεται ότι εμπνέεται για τους γυναικείους χαρακτήρες στο «Γυάλινο Κόσμο», ενώ ο χαρακτήρας της Μπλανς Ντιμπουά στο «Λεωφορείο ο Πόθος» φαίνεται βασίστηκε στη Ρόουζ, αλλά και στον ίδιο, καθώς την περίοδο που έγραφε το έργο πίστευε ότι θα πεθάνει κι ότι αυτό θα αποτελούσε το κύκνειο άσμα του. Απ΄την άλλη, στη «Λυσσασμένη Γάτα» διακρίνονται στοιχεία από τη ζωή του Ουίλιαμς, όπως η ομοφυλοφιλία, ο αλκοολισμός και οι ψυχικές διαταραχές.
Στην παράσταση «Ηρωες και Μύθοι» συμμετέχουν κατά σειρά εμφάνισης οι Κατερίνα Παπαδοπούλου, Μαρία Μουρελάτου, Μαρίνα Μπεσίρη, Βασίλης Οικονόμου, Πάνος Ζουρνατζίδης και Χριστίνα Τούμπα. Συμμετέχει και τραγουδά η Σοφία Σταυρακάκη, με το Βασίλη Χούντα να υπογράφει τη μουσική σύνθεση-μουσική επιμέλεια και την Ειρήνη Χατζοπούλου τη video art.


Διαβάστε περισσότερα...

Απειλεί με προσφυγή το Σωματείο ΑμεΑ: "Απαράδεκτες οι ράμπες στις επεκτάσεις των αναπλάσεων"

Απαράδεκτες χαρακτηρίζει τις ράμπες που δημιουργούνται στο πλαίσιο των αναπλάσεων δυτικά και ανατολικά της πόλης ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ.


Ο κ. Τσαχάκης τονίζει πως δεν γίνονται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής του σωματείου στη διαχειριστική αρχή.

«Γίνονται ράμπες που δεν ανεβαίνει ούτε μηχανάκι όχι αναπηρικό καροτσάκι. Οι ράμπες αυτές είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες, καμία σχέση δεν έχουν με τις ράμπες των αναπήρων.

Οι ράμπες επίσης γίνονται στις διαβάσεις πεζών και όχι όπου μας βολεύει και επιπλέον υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές. Εάν επίσης είναι στενό το πεζοδρόμιο να μην τις κάνουν καθόλου. Είναι επικίνδυνες. Έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις με τους αρμόδιους και με την τεχνική υπηρεσία αλλά τίποτα δεν γίνεται. Παίρνει το έργο ένας εργολάβος και το κάνει όπως θέλει χωρίς να επιβλέπει κανείς;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τόνισε, δε, πως «στο άρθρο 16 των διαρθρωτικών ταμείων του ΕΣΠΑ αναφέρεται ότι εάν δεν έχουν γίνει όσα προβλέπονται, δεν πληρώνονται τα έργα. Θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στη διαχειριστική αρχή για να αναγκαστούν να τα ανακατασκευάσουν».

Την ίδια στιγμή μάλιστα σημειώνει πως θέσεις πάρκινγκ έχουν εξαλειφθεί. «Στην πλατεία της Μητρόπολης λόγω έργων δεν υπάρχει και περιμένουμε να ξαναγίνει, στο ΙΚΑ στον Μασταμπά κάποιοι έχουν πετάξει την πινακίδα και από το δήμο μας λένε ότι δεν έχουν πινακίδες, οι διαγραμμίσεις έχουν σβήσει. Έρχεται για παράδειγμα ένας παραπληγικός με το αναπηρικό του αμάξι στην πόλη και γυρνά πίσω απελπισμένος είτε γιατί δεν βρίσκει να παρκάρει είτε γιατί δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στα πεζοδρόμια».


ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ


Διαβάστε περισσότερα...

«Λίφτινγκ» σε 169 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους



Αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες τους.

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των υπηρεσιών 20 μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, από τους συνολικά 169. Οι υπόλοιποι 149 θα ανέβουν στην κατηγορία Α1, η οποία μέχρι σήμερα δεν χαρακτήριζε κανένα ελληνικό μουσείο ή αρχαιολογικό τόπο, ούτε καν την Ακρόπολη, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου.

Το «λίφτινγκ» αφορά την έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων σε δύο γλώσσες, την οποθέτηση μεγάλων ενημερωτικών πινακίδων και πινακίδων σήμανσης, καθώς και την εγκατάσταση φυλακίων, τουαλετών, WC για ΑμεΑ και αυτόματων μηχανών νερών/αναψυκτικού, όπου αυτό είναι αναγκαίο.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχουν παραδοθεί τα ενημερωτικά φυλλάδια σε 20 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι που θα ανέβουν στην κατηγορία Α1.

Ο αριθμός των φυλλαδίων που θα εκδοθούν ποικίλει ανάλογα με την επισκεψιμότητα του κάθε χώρου, με τα σκήπτρα να κρατά φυσικά ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, για τον οποίον έχουν ήδη εκδοθεί περί τα 800.000 φυλλάδια.

Οι όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν οφείλονται στους δημόσιους ή διεθνείς διαγωνισμούς που διεξάγονται. Για παράδειγμα, το θέμα της τοποθέτησης αυτόματων πωλητών νερού/αναψυκτικού σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία δεν έχει προχωρήσει καθόλου γιατί παρά τους δύο δημόσιους ανοικτούς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς που έχουν κηρυχθεί, καμία εταιρία δεν έδειξε ενδιαφέρον.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Λ. Μενδώνη μίλησε για την εξαιρετική συνεργασία που είχε το υπουργείο με τον Φάρο Τυφλών ως προς την έκδοση εντύπων στο σύστημα Μπράιγ, με τα οποία θα εφοδιαστούν 110 τόποι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, οι 20 αναβαθμισμένοι χώροι θα ενσωματωθούν στο πρόγραμμα ψηφιακής σύγκλισης του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού δηλαδή οι επισκέπτες τους θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ψηφιακές ξεναγήσεις μέσω των κινητών τηλεφώνων νέας γενιάς.

Μεταξύ των 20 περιοχών που αναβαθμίζονται άμεσα είναι αρχαιολογικοί τόποι και μουσεία με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών, όπως η Ακρόπολη και τα υπόλοιπα μνημεία του ενιαίου χώρου της, η Κνωσός, η Ολυμπία και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αλλά και μουσεία που δεν έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στις τιμές των εισιτηρίων, καθώς στόχος του υπουργείου είναι να καθιερωθεί η λογική του ενιαίου ημερήσιου ή εβδομαδιαίου εισιτηρίου.

«Το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν περάσει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όλες οι προσαρμογές των νέων τιμών», δήλωσε η κ. Μενδώνη, η οποία ευελπιστεί ότι μέχρι του χρόνου 30 αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργούν με αυτόματους πωλητές.


Διαβάστε περισσότερα...

«Σημαντική η οικονομική ισορροπία του ΙΚΑ»




Οι πέντε προτεραιότητες του Γιώργου Κουτρουμάνη.

Στη διασφάλιση της οικονομικής ισορροπίας του ΙΚΑ, που πλήττεται από την υψηλή ανεργία και τη μείωση των εισφορών, αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, πέντε είναι οι βασικές προτεραιότητες αυτή την περίοδο και για όλο το υπόλοιπο διάστημα.

1. Να αξιοποιήσουν όλους τους πόρους εθνικούς και κοινοτικούς σε όλα τα Υπουργεία με στόχο να ενισχύσουν τα προγράμματα απασχόλησης, διατήρησης θέσεων εργασίας αλλά και τα προγράμματα κατάρτισης.

2. Να βελτιώσουν κατά 300 εκ. ευρώ περίπου τα έσοδα των ταμείων, σε σχέση με τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου και να πετύχουν και να υπερκαλύψουν το στόχο της μείωσης των δαπανών κυρίως στον τομέα του φαρμάκου και των παρόχων υγείας που αντιστοιχεί σε ποσό 1,3 δις ευρώ περίπου.

3. Να αντιμετωπίσουν προβλήματα καθημερινότητας του πολίτη που συνδέονται περισσότερο με την καθυστέρηση των διαδικασιών έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων αλλά και την ενημέρωση των πολιτών. Στην κατεύθυνση αυτή θα ενεργοποιήσουν τη νέα διάταξη που ψηφίζεται στη Βουλή για την προσωρινή σύνταξη και θα θέσουν σε λειτουργία 2 ακόμα ΚΕΠ Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

4. Να εφαρμόσουν μέσα στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα τους νόμους αλλά και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Παράλληλα, προωθούν την ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου.

Συγκεκριμένα:


• Θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες έτσι ώστε μέχρι τέλους του μήνα να έχουν την νέα λίστα με τα ΒΑΕ (μέχρι τις 20 Ιουλίου η επιτροπή θα παραδώσει την πρόταση της).

• Θα ολοκληρώσουν μέχρι τέλους της επόμενης εβδομάδας η ψήφιση του νομοσχέδιου για το ΣΕΠΕ που περιλαμβάνει και άλλες σημαντικού ενδιαφέροντος ρυθμίσεις ασφαλιστικού περιεχομένου.

• Θα καταθέσουν μέχρι 20 Ιουλίου στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

• Μέχρι 20 Ιουλίου το αργότερο το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ θα ενεργοποιήσουν την Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του εργόσημου.

• Μέχρι τέλος Αύγουστου θα ολοκληρώσουν τις μελέτες για τα επικουρικά ταμεία και οι όποιες προσαρμογές χρειαστεί να γίνουν θα νομοθετηθούν τον Σεπτέμβριο για να ισχύσουν από 1/1/2012. Το τελευταίο τρίμηνο του 2011 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι μελέτες για τα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ βοηθήματα. Θα ενισχύσουν και θα στελεχώσουν την Εθνική Αναλογιστική Αρχή προκειμένου να ανταποκριθεί στις μεγάλες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

• Θα ολοκληρώσουν την απογραφή των συνταξιούχων μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Όπως είναι γνωστό έχει ολοκληρωθεί στον ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και έχει ξεκινήσει στο ΙΚΑ.

• Από 1/9/2011 θα θέσουν σε λειτουργία τον νέο μεγάλο φορέα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΟΠΠΥ).

• Από 1/9/2011 θα λειτουργήσει το ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) από το οποίο θα εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις αναπηρίας ανεξάρτητα από το Ταμείο Ασφάλισης.

• Θα προωθήσουν το σχέδιο νόμου για την προστασία του καταναλωτή που περιλαμβάνει χρήσιμες ρυθμίσεις για τους οφειλέτες.

• Θα προωθήσουν άμεσα την ενοποίηση ΠΑΕΠ-ΕΚΑΕ για να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην έρευνα αλλά και στην υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης. Σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΣΕΠΕ. Παράλληλα, θα προωθήσουν την ενοποίηση της εργατικής εστίας και εργατικής κατοικίας.

5. Θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για την ενίσχυση των συμπολιτών εκείνων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Αυτό το χαρακτήρα έχουν οι ρυθμίσεις για το ΕΚΑΣ, για την ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων για υγειονομική περίθαλψη αλλά και των εργαζομένων με λίγα ένσημα. Αυτό το χαρακτήρα έχουν οι ρυθμίσεις για τα άτομα με αναπηρία και άλλες ευπαθείς ομάδες.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο... κυνήγι μαϊμούδων ρίχνεται το υπουργείο Εργασίας




Της Ρούλας Σαλούρου

Στα Χανιά, ένας στους 4 συνταξιούχους αγρότες είναι ανάπηρος, όπως και στο Ρέθυμνο και τη Λευκάδα. Το αντίστοιχο ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων στην Αθήνα, είναι σχεδόν 1 στους 10. Υπολογίζεται ότι από τις συνολικά 320.000 αναπηρικές συντάξεις, οι 50.000 αφορούν σε συνταξιούχους με όχι και τόσο... προφανή αναπηρία, οι οποίοι και μπορούν να πιαστούν. Γιατί εκτιμάται πως υπάρχουν κι άλλοι, οι οποίοι όμως έχουν πλέον κριθεί οριστικά και αμετάκλητα.

Βάσει στοιχείων που παρέδωσε στους εκπροσώπους της τρόικας η ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να τους πείσει ότι μπορεί να εξοικονομηθεί το ποσό των 600 εκατ. ευρώ μόνο από τον περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων έως το 2015, στο ΙΚΑ, το 2010, το μέσο ποσοστό αναπηρικών συντάξεων στην Αθήνα ήταν 8,9%, στο νομό Ηρακλείου 20,4%, στα Χανιά 19,8% και στα Γρεβενά 19,2%! Αντίστοιχα, στον ΟΓΑ, πρωταθλητές αναπηρικών συντάξεων αναδεικνύονται τα Χανιά με ποσοστό 25,1% σε σχέση με τις υπόλοιπες συντάξεις, Ρέθυμνο με 24,7% και Λευκάδα με 24,5%. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια σημαντική μείωση του ποσοστού των αναπηρικών συντάξεων, επί του συνόλου των συνταξιούχων, με το ποσοστό να παραμένει βέβαια σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μέσος όρος των αναπηρικών συντάξεων δεν ξεπερνά το 8%. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των τυφλών που παίζουν τάβλι στο καφενείο του χωριού τους, ή των συνταξιούχων με ποσοστό αναπηρίας 100%, που πίνουν ούζα στην πλατεία.

Στόχος του υπουργείου, είναι να περιοριστούν οι δικαιούχοι κατά τουλάχιστον 55.000 με 60.000 άτομα, μέχρι το 2015, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύει και νέος ενιαίος για όλα τα ταμεία, κανονισμός προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας. Εντός των επόμενων ημερών θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά η επιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί, υπό την προεδρεία της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνάς Δρέττα, με στόχο τον επανακαθορισμό του ποσοστού αναπηρίας. Με μπούσουλα τον κανονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα επικαιροποιηθεί η ποσοστιαία αναλογία αναπηρίας, που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη ή σωματική ή ψυχική ή πνευματική εξασθένηση ή η συνδυασμένη εμφάνιση τέτοιων παθήσεων ή βλαβών ή εξασθενήσεων, καθώς και οι υποτροπές αυτών, για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και το ∆ηµόσιο. Παράλληλα, στο ΙΚΑ θα λειτουργήσει το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο θα εκφράζει και θα εφαρμόζει ενιαία υγειονομική κρίσης όσον αφορά τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των φορέων, συμπεριλαμβανομένου του ∆ηµοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας. Στο ΚΕΠΑ θα ενταχθούν περίπου 1000 γιατροί, από το Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών Αναπηρίας αλλά και από τα υπόλοιπα ταμεία, τον ΕΟΠΥΥ και το ΕΣΥ, οποιασδήποτε ειδικότητας, εξαιρουμένων παιδιάτρων, ακτινολόγων, μικροβιολόγων και οδοντιάτρων. Μέσω του ΚΕΠΑ, θα πραγματοποιηθεί η επανεξέταση όλων των συντάξειων αναπηρίας που δεν είναι οριστικές. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ, έως το τέλος του 2015, μέσω του περιορισμού στο 10% του αριθμού των αναπηρικών συντάξεων, από 14,5% που είναι σήμερα.


Πηγή: www.capital.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σημαντικά τα μαθήματα κολύμβησης

Αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που εγγράφονται στα τμήματα του κολυμβητηρίου Τρικάλων - Μόνος τρόπος να μειωθούν τα τραγικά ποσοστά πνιγμών στη χώρα.



Οι δυσάρεστες ειδήσεις για πνιγμούς στη χώρα μας έχουν γίνει πια ρουτίνα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν είναι τυχαίο ότι τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από πνιγμούς στην Ευρώπη φαίνεται να διατηρεί και φέτος η χώρα μας, καθώς όσο προχωρά το θέρος δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μέχρι τώρα πορεία δείχνει ότι και φέτος ο αριθμός των θυμάτων θα ξεπεράσει τα 300 άτομα! Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί τα μαθήματα κολύμβησης κρίνονται πλέον απαραίτητα για να αποφευχθούν τέτοιου είδους δυσάρεστες καταστάσεις.
Τη σημαντικότητα των μαθημάτων κολύμβησης φαίνεται να έχουν κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό οι Τρικαλινοί που σπεύδουν συνεχώς για εγγραφές στο κολυμβητήριο Τρικάλων. 
Ειδικά οι γονείς μικρών παιδιών, εμπιστεύονται την κολυμβητική εκπαίδευση των παιδιών τους στους ειδικούς, πριν αποφασίσουν να δοκιμάσουν το θαλασσινό κολύμπι. Όπως αναφέρει η κα. Βάσω Κάκλα, αρμόδια αντιδήμαρχος, «Είναι πραγματικά μεγάλος ο αριθμός των παιδιών που έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα και το ενδιαφέρον των δημοτών συνεχώς αυξάνεται. Αυτή τη στιγμή στα τμήματα του κολυμβητηρίου συναντά κανείς παιδιά από 3 ετών μέχρι και 73 ετών ενήλικες! Είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια των παιδιών μας και τη δική μας, να γνωρίζουμε καλό κολύμπι. Γι’ αυτό και επιδιώκουμε τη βελτίωση των υποδομών μας». 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, ο δήμος στην κατεύθυνση αυτή καλύπτει τα μέτρα ασφαλείας, όπως για παράδειγμα η συνεχής παρουσία ναυαγοσώστη στους κολυμβητικούς χώρους της πόλης. «Πρέπει οπωσδήποτε για την ασφάλεια των πολιτών να προωθήσουμε τα μαθήματα κολύμβησης. Για το λόγο αυτό προσπαθούμε μέσα από προγράμματα τη βελτίωση και τον εμπλουτισμό των υποδομών, σε βαθμό που να μπορούμε να ανταποκριθούμε ακόμη και στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία», αναφέρει η κα Κάκλα. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι δεν χρειάζεται κανείς να ξοδέψει μια περιουσία για να μάθει κολύμπι, μιας και ο δήμος έχει ορίσει ένα συμβολικό αντίτιμο για τα μαθήματα.


Διαβάστε περισσότερα...

«Κυριάρχησε» η ένταση και η … πέργκολα στην Επιτροπή Διαβούλευσης των Τρικάλων

Δικαιολογημένη η αγανάκτηση των ιδιοκτητών καταστημάτων της Ασκληπιού που πλέον καλούνται από την Δημοτική Αρχή να «πετάξουν» έκαστος στα «σκουπίδια» 10.000 ευρώ.



Με παρόντα 27 από τα 50 μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, ξεκίνησε σήμερα το βράδυ, η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου, με «παρθενική» συνεδρίαση την χρήση των κοινόχρηστων χώρων.

Στην συνεδρίαση, έδωσαν εντυπωσιακό παρόν, δεκάδες καταστηματάρχες επισιτιστικών επαγγελμάτων της πόλης, θέτοντας επί τάσεως το ζήτημα της …πέργκολας, με την Δημοτική Αρχή να αντιδρά και να επισημαίνει πως η Διαβούλευση, δεν γίνεται μόνο για τις πέργκολες.

Αλλά ωστόσο και στην εισήγηση, ήταν φανερό πως «κυριαρχούσε» το ζήτημα της πέργκολας, με αποτέλεσμα να υπάρχει …αιτιολογημένη ένσταση των καταστηματαρχών, που «βλέπανε» πως «στοχοποιούνται»…

Εξάλλου, στην εισήγηση, μόνο για τις πέργολες, υπήρχαν τρεις εναλλακτικές προτάσεις…

Ο πρώην Δήμαρχος Μιχάλης Ταμήλος, έθεσε θέμα διαδικαστικό για την «παρθενική» συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, ζητώντας ….θεωρητική συζήτηση σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση και εύλογο χρόνο στους Φορείς, να φέρουν προτάσεις.

Από την συνεδρίαση, αίσθηση, προκάλεσε, η απουσία λόγω διακοπών της Διευθύντριας Πολεοδομίας Τρικκαίων και βασική εισηγήτρια του θέματος κ. Πισκόγια, για να δώσει μια εικόνα σχετικά με την δημιουργία της εισήγησης…

«Ζητάμε λύση βιώσιμη με υπόψιν τις ανάγκες των καταστηματαρχών. Θέλουμε πρόταση και όχι μόνο τι προβλέπει ο Νόμος», ανέφερε ο νομικός εκπρόσωπος των καταστηματαρχών Νίκος Αλεξίου, που έθεσε και το θέμα του ωραρίου μουσικής των καταστημάτων που αποφάσισε πρόσφατα η Δημοτική Αρχή.

«Έχουμε, επιχειρήσεις, κάναμε επενδύσεις και απασχολούμε προσωπικό. Φτιάξαμε πέργκολες γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο μας έδωσε την άδεια να τις κατασκευάσουμε και πλήρωσα το 2010 μόνο για τον Δήμο 11.666 ευρώ, απασχολώ 25 άτομα και πληρώνω σε μισθούς και Δημόσιο 44.100 ευρώ μηνιαίως», ανέφερε καταστηματάρχης, ενώ με επιχειρήματα, ο ιδιοκτήτης του «Plaza» Στέργιος Τριανταφύλλου, ζήτησε νομιμότητα, αλλά με τα ίδια μέτρα και σταθμά προς κάθε κατεύθυνση.

«Δεν είναι δυνατόν να μας προτρέπουν να κατασκευάσουμε πέργκολες για τα καταστήματά μας δαπανώντας 10.000 ευρώ περίπου και τώρα να μας ζητάνε να τα πετάξουμε στα σκουπίδια.»

Η κατάσταση, προκαλούσε συνεχώς αντιδράσεις από την Δημοτική Αρχή και ειδικά του Θανάση Βαβύλη, καθώς κατευθυνόταν συνεχώς γύρω από τις… πέργκολες.

Πάντως υπήρξαν και δεκάδες τοποθετήσεις και για πλατείες που δεν είναι «απελευθερωμένες», πεζοδρόμια που δεν … ανήκουν στους πεζούς, κοινόχρηστοι χώροι εγκαταλειμμένοι, περίπτερα πάνω σε πεζοδρόμια και ανυπαρξία μέτρων που να βοηθούν την κίνηση ΑμΕΑ.

Όσο για την ένταση που αναμένονταν να υπάρχει, υπήρξε από την στιγμή που ήταν φανερό πως υπάρχουν και συντεχνιακά συμφέροντα και μη εφαρμογή νόμου, όπως αναδείχθηκε περίτρανα και στην Επιτροπή Διαβούλευσης….

«Αυτό που αναδείχθηκε εδώ απόψε, ήταν το … εθιμικό δίκαιο», ανέφερε ο Δήμαρχος Χρήστος Λάππας, σε οργισμένο τόνο, αναφέροντας και το «ντου» προ καιρού στο γραφείο του από δημότες που ζητούσαν στο όνομα του … εθιμικού δικτύου, να «σβήσουν» κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας για παρκαρισμένα οχήματα πάνω σε πεζοδρόμια της οδού Καλαμάτας…



Πηγή: http://www.trikalanews.gr


------------------

Οι πέργκολες στο επίκεντρο της διαβούλευσης



Κυριάρχησαν στην προχθεσινή παρθενική συνεδρίαση του νέου καλλικρατικού οργάνου....

Η χρήση των παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων, ιδίως στον πεζόδρομο της Ασκληπιού βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην προχθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Τρικκαίων.

Η έναρξη του διαλόγου για τη νέα κανονιστική διάταξη για τους κοινόχρηστους χώρους έφερε στην Επιτροπή το σύνολο των εκπροσώπων του επιχειρηματικού, εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου, όπως επίσης και δεκάδες επαγγελματίες, εργαζόμενους, οι οποίοι έθεσαν τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κυρίως ότι έχει να κάνει με τις πέργκολες επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι έχουν ξοδέψει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να τις κατασκευάσουν με τη Δημοτική Αρχή διά στόματος του Δημάρχου κ. Χρήστου Λάππα να υποστηρίζει ότι το έργο της Επιτροπής Διαβούλευσης δεν έχει να κάνει μόνο με τις πέργκολες αλλά και με άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την πόλη και τους δημότες.
Στην προχθεσινή πρώτη συνεδρίαση του νέου οργάνου παρέστησαν 27 από τα 50 μέλη που συγκροτούν την επιτροπή, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας, επεσήμανε πως «θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η επιτροπή θα βαδίσει στο δρόμο της διαφάνειας για την εξουσία αλλά και της αποτελεσματικότητας».
Τη θέση ότι στην παρούσα χρονική φάση υπάρχει μια δεδομένη κατάσταση βάσει της οποίας λειτουργούν τα καταστήματα, εξέφρασε ο νομικός πληρεξούσιος των καταστηματαρχών κ. Νίκος Αλεξίου στην τοποθέτησή του. «Εφόσον αυτά τα δεδομένα ανατραπούν τότε οι επαγγελματίες θα καταστραφούν οικονομικά, ενώ και ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών θα χάσει τις δουλειές του», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ζήτησε από το προεδρείο της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης να εξειδικεύσει τις προτάσεις που υπάρχουν. «Αν υπάρξει αιφνίδια απόφαση ερήμην των καταστηματαρχών, τότε θα επέλθει η οικονομική καταστροφή» ανέφερε υπογραμμίζοντας με νόημα.
Τη θέση των καταστηματαρχών υπερασπίστηκε ο κ. Στέργιος Ζουρνατζής αντιπρόεδρος στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος λέγοντας αρχικά πως “θεωρώ ότι η εισήγησης της Πολεοδομίας για τα καταστήματα είναι καθοριστικά αρνητική”. Ο ίδιος ζήτησε να δοθεί παράταση χρόνου στους επαγγελματίες και όχι βίαιη προσαρμογή, καθόσον η αγορά αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας.
«Αγωνιούν οι επαγγελματίες για το τι θα γίνει στη συνέχεια, σε καθημερινή βάση λαμβάνουν αρνητικά μηνύματα» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Βασίλης Γιαγιάκος. Επίσης ανέφερε ότι κάθε απόφαση που θα ληφθεί σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δημιουργήσει νέους ανέργους και να κλείσει καταστήματα. Επιπλέον ζήτησε άμεσες αναπτυξιακές παρεμβάσεις για την πόλη μέσω του Δήμου με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Στη διάρκεια της προχθεσινής διαδικασίας το λόγο έλαβαν και εκπρόσωποι άλλων φορέων της πόλης, όπως ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ κ. Δημήτρης Νιαβής ζητώντας λύση στα κυκλοφοριακά προβλήματα που αφορούν τα υπεραστικά λεωφορεία με κυριότερο αυτό της κατάληψης των στάσεων από σταθμευμένα λεωφορεία.

Εχθρικότερη πόλη για τα ΑμεΑ!
Από άλλη οπτική γωνία ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμΕΑ “Η Αρωγή” κ. Κώστα Αναγνωστόπουλου ο οποίος αποκάλυψε ότι τα Τρίκαλα είναι η πλέον εχθρικότερη πόλη της Ελλάδας προς τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα την ανεπιτυχή πρόσφατη προσπάθεια ενός ΑμΕΑ να προσεγγίσει το κτίριο των υπηρεσιών του ΙΚΑ Τρικάλων. “Δυστυχώς στην πόλη μας τα πεζοδρόμια είναι για τα εμπορεύματα των καταστημάτων και όχι για τους πεζούς” είπε χαρακτηριστικά.
Μια σειρά ακόμη κτιρίων στα οποία δεν υπάρχει προσβασιμότητα των ΑμΕΑ απαρίθμησε λίγο αργότερα και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Γιώργος Πέτρου, μεταξύ αυτών ο ίδιος ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος αλλά και το ΙΚΑ.
Ως προς τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων αυτές περιορίστηκαν σε διαδικαστικά κυρίως θέματα με τον κ. Μιχάλη Ταμήλο να θέτει ζήτημα που έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα της διαβούλευσης ενός τόσο πολυάριθμου οργάνου ζητώντας πιο συγκροτημένη διαδικασία.
Πάντως, κατά την προχθεσινή διαδικασία έγινε σαφές ότι η Επιτροπή Διαβούλευσης δεν πρέπει να καταλήξει κατ’ ανάγκη σε ένα κοινό συμπέρασμα. Απλώς κατατίθενται διαφορετικές απόψεις οι οποίες θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Θεατρική παράσταση αγάπης από τον Προμηθέα



Η Θεατρική Ομάδα του Κέντρου Νεότητας Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας ανέβασε το θεατρικό έργο των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, «Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα», σε σκηνοθεσία Φάνης Πέτσα και Μαρίας Ζήττη. Η παράσταση του θεατρικού εδόθη στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη (Πύλης Αμμοχώστου) στις 23 και 24 Ιουνίου, με τον ευγενή ανθρωπιστικό στόχο για ενίσχυση στη δημιουργία του Πολυδύναμου Χώρου Αγάπης για παιδιά με αναπηρίες, του «Ιδρύματος Αρχιεπίσκοπος Λουκάς».

Το «Ίδρυμα Αρχιεπίσκοπος Λουκάς» συστάθηκε επίσημα το 2008 από μια ομάδα συγγενών και φίλων των παιδιών με αναπηρίες, που γνωρίζουν και ζουν από κοντά τις δυσκολίες και τις αγωνίες τους. Πρωτοστάτης στην προσπάθεια αυτή είναι ο πανιερότατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο οποίος παρεχώρησε ήδη γη στο Φιλάνι για τη δημιουργία σύγχρονου πολυδύναμου χώρου, όπου τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να διανυκτερεύσουν προσωρινά, αλλά και να τύχουν της κατάλληλης φροντίδας και παραγωγικής απασχόλησης και θεραπείας (π.χ. λογοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, υδροθεραπείας, μουσικοθεραπείας κ.ο.κ.).

Η δημιουργία αυτού του σωστά εξοπλισμένου χώρου θα είναι ανακούφιση και συμπαράσταση στο έργο των γονέων, και τρυφερό καταφύγιο για τα παιδιά αυτά.

Είναι ευνόητο ότι η προσπάθεια αυτή έχει ανάγκη να αγκαλιαστεί από την κυπριακή κοινωνία, που ξέρει αυθόρμητα και απλόχερα να προσφέρει σε κάθε έργο ανθρωπιάς. Αυθόρμητα και δημιουργικά ενήργησαν τα άτομα που δούλεψαν και έπαιξαν στη θεατρική παράσταση «Συμπέθεροι από τα Τίρανα». Τη διδασκαλία του έργου εδώ και τρεις μήνες προετοίμαζαν η θεατρολόγος Φάνη Πέτσα ως σκηνοθέτις και η επίσης θεατρολόγος Μαρία Ζίττη ως βοηθός σκηνοθέτη και κατόρθωσαν να φέρουν σε δημιουργική επαφή τους θεατές, που καταχειροκρότησαν την παράσταση.

Ο Μάριος Χαραλάμπους (τραπεζιτικός) με τη μουσική επιμέλεια του έργου κατόρθωσε να επενδύσει με σημάδι εθνικού και οδηγητικού χαρακτήρα το θέμα. Ο μουσικός Αλέξανδρος Ζωγράφος συνέθεσε θα ’λεγα τη φωτιστική ενίσχυση. Η Γιώτα Χριστοδούλου στον ήχο δεν έχασε τίποτε εκφραστικά χρήσιμο. Η αισθητικός Ρινέτα Αλεβιζάκη φρόντισε μελετημένα το μακιγιάζ.

Η Βίκυ Ευσταθίου έδωσε ραφιναρισμένα χιουμοριστικά χαρακτηριστικά με τις κομμώσεις της (π.χ. η κόμμωση της Μαρίας Θεοδούλου στο ρόλο της Παυλίνας). Κομψή και σύντομα προσεκτική παρουσίαση είχε και το μικρό πρόγραμμα που επιμελήθηκε η Μαρία Θεοδούλου. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τα κοστούμια που διαδοχικά τόνιζαν τα στοιχεία του έξυπνου, του κωμικού και του αστείου. Πήραν μέρος στους ρόλους:

Ο δικηγόρος Χρίστος Κουλουμάς (ως Λυκούργος Τροκούδης), ο τραπεζιτικός Μάριος Χαραλάμπους (ως Βασίλης Βαρδάκας), η Δένα Ιωάννου (μάλιστα μητέρα τριών παιδιών) ως Πένη Τροκούδη, η διαφημίστρια Μαρία Θεοδούλου (ως Πωλίνα Βαρδάκα), ο δικηγόρος Άγις Πετρίδης (ως Νικήτας Λολαμπέρδας), η δικηγόρος Κορίνα Χρίστου (ως Λίζα Τροκούδη), ο Μάριος Σολωμού, που τώρα θα αρχίσει τις σπουδές του (ως Άλφρεντ Ντουρχάι) ο Χρίστος Αρτεμίου (ως Μπουκουράν Ντουρχάι και η Κωνσταντίνα Οικονόμου (ως Κλαμπέτα Ντουρχάι.

Όλοι τους, δυνατή δημιουργικά ομάδα, συγχώνευσαν τη σκέψη με το αστείο, τόνισαν με ένα σημάδι εθνικού χαρακτήρα και δίχως να υστερήσουν διόλου από επαγγελματίες ηθοποιούς το χιουμοριστικό πνεύμα, παίζοντας με τις λέξεις πρώτα, με τις εκφραστικές μορφές ακολούθως και τη σημασία στις ιδέες έπειτα.

Εξαιρετική ταλαντούχα ικανότητα διακρίναμε στον Χρίστο Κουλουμά (ως Λυκούργο Τροκούδη). Ξεσκέπασε το χαρακτήρα του Λυκούργου, έδωσε διασκεδαστικές υπερβολές, έγινε ιδιαίτερα συμπαθής με την κινησιολογική και λεκτική του άνεση.

Επίσης η Δένα Ιωάννου (ως Πένη Τροκούδη) και η Μαρία Θεοδούλου (ως Πωλίνα Βαρδάκα) προέβαλαν με μαεστρία και οι δύο τους διασκεδαστικούς τύπους των δύο αδελφών. Έβγαλαν χαρακτήρα, μετέδωσαν τις αδυναμίες τους, τις φαντασιώσεις τους, τις κωμικές ανατάσεις και πέρασαν απολαυστικότατα τα νοήματα στο κοινό.

Ιδιαίτερη μνεία θα ήταν σωστό να γίνει και στους χορηγούς, που με τον τρόπο τους στήριξαν την παράσταση: Το Δικηγορικό Σύλλογο Λευκωσίας, Σ.Π.Ε. Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας, Πολιτιστική Κίνηση Αγλαντζιάς και κ. Παύλο Ιωάννου.

ΑΛΙΚΗ ΜΑΖΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ


Διαβάστε περισσότερα...

Tα παιδιά ενός κατώτερου Θεού



Εζησα 10 μέρες μαζί τους. Τους είδα, τους μίλησα, τους άγγιξα, τους βοήθησα, τους χειροκρότησα. Ημουν κι εγώ μαζί με τους αθλητές με διανοητική αναπηρία που ήρθαν στην Ελλάδα για τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics…

Tώρα που η αυλαία έπεσε, κατάλαβα ότι δεν ήταν αγώνες! Ασχέτως εάν φορούσαν αθλητικές ενδυμασίες. Παρά το γεγονός ότι κατέθεταν καθημερινά όλες τις δυνάμεις τους για την πρώτη θέση. Ανεξαρτήτως εάν πανηγύριζαν πάνω στο βάθρο ή θύμωναν όταν καταλάβαιναν ότι έχασαν από κάποιον άλλο.

Είχαν όλα τα χαρακτηριστικά αγώνων, αλλά φεύγοντας την τελευταία ημέρα από το άδειο πλέον Ολυμπιακό Στάδιο αντιλήφθηκα ότι τελικά αυτό που έγινε, δεν ήταν μια αθλητική διοργάνωση, αλλά ένα μήνυμα που επιχειρήθηκε να σταλθεί προς κάθε κατεύθυνση.

Μήνυμα κοινωνικής ένταξης, μήνυμα κατάργησης των διακρίσεων, μήνυμα ισότητας, μήνυμα συμμετοχής. Μπορεί κάποιοι από αυτούς να μην είχαν καν τη δυνατότητα να αρθρώσουν έναν απλό λόγο, αλλά με την παρουσία τους βροντοφώναξαν: «Υπάρχουμε και εμείς»!

Οντως υπάρχουν και αυτοί, οι αθλητές των Special Olympics, τα άτομα με διανοητική αναπηρία. Και είχαν στο πλευρό τους, τις οικογένειες τους που μπορεί στα μάτια μου «να ανέβαιναν το δικό τους γολγοθά», αλλά αυτές έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας παρακολουθώντας την προσπάθεια των παιδιών ή των αδερφών τους…

Ο Θεός είναι άδικος! Αδικος με αυτά τα 7.500 παιδιά, που ταξίδεψαν από παντού για να πάρουν μέρος στην (υπερβολικά δαπανηρή για τα τωρινά δεδομένα της Ελλάδας) διοργάνωση, αλλά και στα εκατομμύρια ανθρώπων πάνω στον πλανήτη με διανοητική αναπηρία!

Δεν το ήξεραν, δεν τους ρώτησε κανείς, δεν το επέλεξαν… Απλώς γεννήθηκαν έτσι, ανήμποροι σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και να ικανοποιήσουν τις βασικότατες ανάγκες. Κι, όμως, ήταν όλοι χαμογελαστοί, χαρούμενοι, ευτυχισμένοι που συμμετείχαν. Εβλεπες τα πρόσωπα τους και χαιρόσουν και εσύ, ένιωθες λίγο πιο άνθρωπος, λίγο πιο φθαρτός, λίγο πιο γήινος…

Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο Θεός άδικος. Περισσότερο άδικοι είμαστε όλοι εμείς που δεν πήγαμε στα γήπεδα. Κοιτούσα το άδειο συνεχώς Ολυμπιακό Στάδιο και η ψυχή μου μαύριζε περισσότερο, αντιλαμβανόμενος αυτό που ισχύει για όλους, που όταν δεν αποτελούμε μέρος του προβλήματος, απλώς το αφήνουμε έξω από τη ζωή μας…

Για όσα συμβαίνουν μακριά από το σπίτι μας, δεν δίνουμε δεκάρα τσακιστή. Είναι φανερό ότι το… κακό δεν μας αφορά όταν δεν μας αγγίζει.

Τι ζήτησαν αυτά τα παιδιά; Με δωρεάν είσοδο σε όλα τα γήπεδα που κάποτε φιλοξένησαν Ολυμπιακούς Αγώνες, ήθελαν απλώς ένα χειροκρότημα ή ένα επιφώνημα. Μια παρότρυνση για να τρέξουν γρηγορότερα, να φτάσουν πιο μακριά. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Κι εμείς το αρνηθήκαμε! Εγκλωβισμένοι στην ηθική κρίση που μαστίζει κυρίως τη χώρα και με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, γυρίζουμε την πλάτη σε κάθε τι που συμβαίνει δίπλα μας και δεν έχει οικονομικό αντίκτυπο.

Ολα μας φταίνε επειδή κόπηκαν τα μπουζούκια, οι εκδρομές, τα Tod’s και η Μύκονος. Αντιθέτως σε αυτά τα παιδιά δεν έφταιγε τίποτα. Πάντα χαμογελαστά ,δεν τα άκουσα τόσες ημέρες να κατηγορούν κανένα. Για μας πάντα φταίνε οι άλλοι, για την κατάσταση τους μάλλον νιώθουν ότι ευθύνονται οι ίδιοι…

Τουλάχιστον τα στάδια δεν ήταν άδεια από εθελοντές. Σε μια εποχή που τα πάντα καταρρέουν στη χώρα μας, υπήρχαν κάποιοι (χιλιάδες) που πρόσφεραν τον εαυτό και τον χρόνο τους για να βοηθήσουν. Πολλοί ήταν άνεργοι όπως η Μαρία από το Μενίδι, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να σταματήσει για λίγο την αναζήτηση εργασίας και να πηγαίνει από το πρωϊ στο ΟΑΚΑ, αρκετά νωρίτερα και από τους εργαζόμενους. Κάποιοι είχαν τις δικές τους δουλειές όπως ο Γιάννης ο δικηγόρος και ο Κώστας ο αρχιτέκτονας αλλά για 10 μέρες έβαλαν λουκέτο και ήταν πιο πρόθυμοι και από 20χρονους φοιτητές.Εργαζόμενος εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι και ο αρχοντικός κύριος Πάνος. Λάτρης των τεσσάρων τροχών δεν δίστασε να μετατρέψει το αυτοκίνητο του σε ταξί για να μεταφέρει όποιον χρειαζόταν βοήθεια. Κι όταν δεν το έκανε με το αυτοκίνητο, χρησιμοποιούσε τα πόδια του για να δείξει κάποια τοποθεσία στον ευρύτερο χώρο του ΟΑΚΑ. Ορισμένοι άφησαν και τις οικογένειες τους για κάποιες ημέρες, όπως ο Βασίλης ο… διευθυντής αλλά οι εμπειρίες που έζησε ήταν ανεπανάληπτες. Και δεν ήταν μόνο αυτοί, καθώς δεν μπορώ να παραβλέψω τους φίλους Στέλιο και Δημήτρη, την Ειρηνούλα, την Βασιλική, τον κύριο Στέφανο, την Γιώτα, τη Μαρία, το Μαράκι, το Νίκο και τη Σοφία, το Γιάννο και τη Μυρτώ, την Αντριάνα, τον Βαγγέλη και όλους τους υπόλοιπους για όσα πρόσφεραν.

Τελευταία άφησα την best volunteer of the games, Κατερίνα. Tα νέα που έμαθε κατά τη διάρκεια των αγώνων έμοιαζαν σαν σκοτσέζικο ντους, από το καλύτερο στο χειρότερο και το αντίθετο. Η καρδιά της ήξερε τι ένιωθε, αλλά ποτέ δεν εγκατέλειψε, ούτε λεπτό. Τελικά μερικοί άνθρωποι απλώς έχουν μεγαλύτερη καρδιά!!!

Σας ευχαριστώ όλους. Αποδείξατε ότι υπάρχουν και κάποια παιδιά ενός ανώτερου Θεού!


Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή στο διοικητή του Νοσοκομείου



Ανοικτή επιστολή στον πρόεδρο του Περιφερειακού Νοσοκομείου της Ρόδου και την περιπέτεια που πέρασε προσπαθώντας να πάρει μια ιατρική γνωμάτευση για τον εγγονό της, κατήγγειλε μια συμπατριώτισσά μας από το νησί της Κω, που ήρθε στη Ρόδο πριν από μερικές μέρες για το ζήτημα αυτό, αλλά έφυγε άπρακτη.

Στην επιστολή προς τον κ. Μιχάλη Κόκκινο αναφέρεται συγκεκριμένα:
«Κύριε διοικητά, σας γράφω αυτή την επιστολή γιατί πιστεύω ότι μερικά πράγματα που αφορούν το νοσοκομείο νομίζω ότι αν τα γνωρίζετε, ίσως να μπορείτε να τα αλλάξετε.

Έκλεισα ραντεβού στο καρδιολογικό ιατρείο του νοσοκομείου σας για τις 23 Ιουνίου 2011.
Ο εγγονός μου πρέπει να εγγραφεί στην Ομοσπονδία της Αθήνας ως αθλητής ΑΜΕΑ και χρειάζονταν μια ιατρική γνωμάτευση που θα συνοδεύονταν από ΗΚΓ και υπέρηχο καρδιάς από δημόσιο Νοσοκομείο.

Μία μέρα πριν το ραντεβού και επειδή ζούμε στην Κω και θα κάναμε το ταξίδι για να δούμε τον γιατρό, πήρα τηλέφωνο και επιβεβαίωσα το ραντεβού. Μου είπαν από τα ραντεβού ότι αυτό που κανόνισα ισχύει, έχουμε τον αριθμό 5 και τα ιατρεία αρχίζουν στις 9 το πρωί.
Μάλιστα ρώτησα αν αργήσει το καράβι αν θα χάσουμε το ραντεβού και μου είπαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Πράγματι, στις 23 Ιουνίου, ήμουν στο νοσοκομείο με τον εγγονό μου. Πλήρωσα 5 ευρώ το εισιτήριο, 4,40 ευρώ το ΗΚΛ και 14.50 ευρώ τον υπέρηχο και έφθασα στα ιατρεία.
Φυσικά, δεν υπήρχε αριθμός προτεραιότητας για κανέναν.

Ο καρδιολόγος έβλεπε επιλεκτικά κάποιους ασθενείς και μην με ρωτήσετε πως το ξέρω. Όταν βγαίνει ο γιατρός και δια χειραψίας χαιρετά με το μικρό του όνομα τον ασθενή και του λέει να περάσει μέσα δεν χρειάζεται να υποθέσει κανείς ότι…. είναι συμφοιτητές από το Πανεπιστήμιο.
Κάποια στιγμή, πιάσαμε τον γιατρό και του εξηγήσαμε ότι θέλουμε εξέταση και ότι πρέπει να φύγουμε στο νησί της Κω μια που η ώρα είχε πάει 2.30 το μεσημέρι.
Ο γιατρός τότε, άρχισε να φωνάζει ότι έπρεπε να συνεννοηθούμε μαζί του για τον υπέρηχο και μόνο με συνεννόηση βγάζει υπέρηχους.

Μετά πήρε τηλέφωνο στα ραντεβού και έβρισε τα κορίτσια που δεν μας το είπανε. Εμείς βέβαια ρωτήσαμε την προηγούμενη μέρα για τον υπέρηχο στα ραντεβού αν ισχύει κάτι ιδιαίτερο και μας είπαν ότι δεν γνωρίζουν.

Μας είπε ότι αν θέλουμε βεβαίωση θα περιμένουμε να τελειώσει με όσους είχε συνεννοηθεί και φυσικά δεν τον ένοιαζε αν θα έφευγε το πλοίο.

Φυσικά φύγαμε. Ζητήσαμε τα χρήματά μας πίσω και μας είπαν ότι πρέπει να πάμε την άλλη μέρα, πράγμα αδύνατο, τα αφήσαμε και αυτά.

Κύριε διοικητά,
Είναι κρίμα να μην μπορούν τα νοσοκομεία μας να εξυπηρετήσουν τον κόσμο σε τόσο σοβαρά πράγματα. Είναι κρίμα αυτό το νοσοκομείο που είναι στολίδι για την πόλη σας να πνίγεται μέσα στο ρουσφέτι και την ασυδοσία.

Και είναι κρίμα να ακούς από δίπλα ότι αν δεν βάλει κανείς το χέρι βαθιά στην τσέπη, «χαρτί δεν βλέπει» λες και τα νοσοκομεία και οι γιατροί δεν είναι για σένα που πληρώνεις γι αυτά, αλλά για κάποιους άλλους.

Σας τα γράφω αυτά όλα γιατί θέλω να πιστεύω ότι δεν τα γνωρίζετε και όχι γιατί τα καλύπτετε όπως πιστεύουν οι γύρω μου πολίτες μέσα στο νοσοκομείο που περίμεναν και αυτοί στη σειρά.

Σας ευχαριστώ πολύ με τιμή
Χόνδρου Μαριάνθη, Κακό Πρινάρι, Κως.»


Διαβάστε περισσότερα...

Στήριξη της Περιφέρειας στο 'Παναγία Ελεούσα'



Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Γεωργιόπουλο είχε στην Πάτρα το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκατάστασης, Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ «Παναγία Ελεούσα» Αιτωλοακαρνανίας. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν την λειτουργία του φορέα καθώς και οι δυνατότητες περαιτέρω στήριξης του από την Περιφέρεια.

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε με έμφαση ότι η «Παναγία Ελεούσα» αποτελεί υποδειγματικό φορέα παροχής υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και σημείωσε ότι η καλή φήμη του Κέντρου επεκτείνεται πολύ πέραν των ορίων της Δυτικής Ελλάδας.Ταυτόχρονα, συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν συνολικά τα προνοιακά ιδρύματα της περιοχής δοθέντων και των μειωμένων χρηματοδοτήσεων από την κεντρική διοίκηση. Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η Περιφέρεια έχει ήδη μεταβιβάσει ποσό 45.000 ευρώ προς την «Παναγία Ελεούσα», για το πρώτο τρίμηνο του έτους, και βεβαίως στη διάρκεια του χρόνου θα υπάρξουν και άλλες χρηματοδοτήσεις οι οποίες θα καταβληθεί προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερες ώστε το Κέντρο να συνεχίσει απρόσκοπτα το εξαιρετικό έργο του.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζάκυνθος: Με δικαιολογητικά η διανομή τροφίμων στα ΑμεΑ



Στα δικαιολογητικά που χρειάζονται, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να πάρουν τρόφιμα και να έχουν έκπτωση στους λογαριασμούς του νερού και στα δημοτικά τέλη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος των “Ποπολάρων”, Γιάννης Γρέκας, ο οποίος τόνισε πως αυτές οι ενέργειες έχουν ως σκοπό την οικονομική ελάφρυνση των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, ο κ. Γρέκας σημείωσε πως τα μέλη του σωματείου είναι απαραίτητο να προσκομίσουν τα εξής έγγραφα: 1) Την απόφαση της Επιτροπής που πιστοποιεί ότι έχουν αναπηρία πάνω από 67%. 2) Να κάνουν αίτηση. 3) Να έχουν μαζί τους και επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της φορολογικής τους δήλωσης.
Ο πρόεδρος των “Ποπολάρων” υπογράμμισε ότι οι παραπάνω προϋποθέσεις είναι αναγκαίες, αφού χωρίς αυτές δεν μπορούν να δοθούν τρόφιμα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”


Διαβάστε περισσότερα...