Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Πιο θανατηφόρο το μελάνωμα για τους άνδρες


Βιολογικές οι διαφορές για την εξέλιξη του μελανώματος.

Οι άνδρες -και μάλιστα οι νεότεροι- είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο του δέρματος -μελάνωμα- από ό,τι οι γυναίκες ίδιας ηλικίας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία εκτιμά ότι υπάρχουν βιολογικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, όσον αφορά την εξέλιξη του μελανώματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια δερματολογίας του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Σούζαν Σουέτερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 26.000 ανθρώπων ηλικίας 15 έως 39 ετών, που είχαν διαγνωστεί με μελάνωμα μεταξύ των ετών 1989-2009, από τους οποίους οι 1.561 πέθαναν στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας.

Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες ανεξαρτήτως ηλικίας και σοβαρότητας του όγκου. Οι άνδρες αποτελούσαν το 40% των περιστατικών μελανώματος και το 64% των θανάτων λόγω αυτού, ενώ οι γυναίκες το 60% των περιστατικών και το 36% των θανάτων. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες παθαίνουν πιο συχνά μελάνωμα, αλλά πεθαίνουν σπανιότερα από αυτό σε σχέση με τους άνδρες.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς δερματολόγους, οι άνδρες έχουν κατά μέσο όρο 55% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από μελάνωμα έναντι των συνομηλίκων τους γυναικών. Για «εντυπωσιακή διαφορά» ανάμεσα στα δύο φύλα έκαναν λόγο άλλοι ειδικοί. Ο δερματολόγος της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Ντέιβιντ Φίσερ, σε σχόλιό του στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, επεσήμανε πως «τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια θεμελιώδης βιολογική διαφορά ανάμεσα στο ανδρικό και στο γυναικείο μελάνωμα, όσον αφορά την επιβίωση του ασθενούς».

Προηγούμενες έρευνες είχαν, επίσης, δείξει διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα αναφορικά με την κατάληξη του μελανώματος, όμως είχαν εστιαστεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, στους οποίους είναι γενικότερα πιο πιθανό να εμφανιστεί καρκίνος του δέρματος οποιασδήποτε μορφής. Και εκείνες οι μελέτες είχαν συμπεράνει ότι οι μεσήλικες άνδρες έχουν λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με τις μεσήλικες γυναίκες με μελάνωμα.

Μια εξήγηση για αυτή τη διαφορά δεν είναι βιολογική, αλλά συμπεριφορική, καθώς οι γυναίκες συνήθως προσέχουν πιο πολύ την κατάστασή του δέρματός τους από ό,τι οι άνδρες και έτσι είναι πιθανότερο να επισκεφτούν έγκαιρα δερματολόγο, αν προσέξουν κάποια ανωμαλία. Η έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος αυξάνει το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι μεταξύ των ατόμων που έχουν και δεύτερη μορφή καρκίνου πέρα από το μελάνωμα, οι άνδρες ασθενείς έχουν διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν σε σχέση με τις γυναίκες. Εξίσου διπλάσιος είναι ο κίνδυνος θανάτου για τους άνδρες ακόμα και μεταξύ όσων ασθενών έχουν τους μικρότερους όγκους στο δέρμα τους, κάτι που ενισχύει την άποψη ότι υπάρχει και μια βιολογική διαφορά -πέρα από τη συμπεριφορική- ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι διαφορές μεταξύ ανδρών-γυναικών στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, στις ορμόνες, στον μεταβολισμό της βιταμίνης D, καθώς και οι γενετικές διαφορές, έχουν προταθεί ως πιθανές εξηγήσεις.

Οι Αμερικανοί ερευνητές τόνισαν ότι, από άποψη προστασίας της δημόσιας υγείας, πρέπει να ενημερωθούν σωστά για τους κινδύνους οι έφηβοι και οι νέοι άνδρες, οι οποίοι έχουν συνήθως πιο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά από ό,τι οι νέες.


Διαβάστε περισσότερα...

Το φαγητό μπορεί να είναι τόσο εθιστικό όσο και τα ναρκωτικά


Τι δείχνει νέα έρευνα.

Το φαγητό μπορεί να είναι τόσο εθιστικό όσο και τα ναρκωτικά ή η νικοτίνη του τσιγάρου υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατάχρηση ουσιών και τα φαγητά με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη – δηλαδή εκείνα που προκαλούν γρήγορη και απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα π.χ., λευκό ψωμί και πατάτες – μπορεί να πυροδοτούν στον εγκέφαλο την ενεργοποίηση μηχανισμών παρόμοιων με εκείνων που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Στο πλαίσιο της έρευνας δώδεκα υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες κατανάλωσαν ροφήματα σχεδιασμένα έτσι ώστε να έχουν την ίδια γεύση, τις ίδιες θερμίδες και την ίδια γλυκιά γεύση. Η μόνη διαφορά τους ήταν ότι ορισμένα περιείχαν απλούς υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, ενώ άλλα περιείχαν υδατάνθρακες βραδείας καύσεως.

Όσοι κατανάλωσαν τα ροφήματα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη παρουσίασαν μια απότομη άνοδο της γλυκόζης του αίματος και μια απότομη πτώση της τέσσερις ώρες αργότερα.

Η πτώση αυτή συσχετίστηκε με έντονη πείνα και την ενεργοποίηση του επικλινούς πυρήνα του εγκεφάλου ο οποίος σχετίζεται με τον εθισμό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας ο περιορισμός της κατανάλωσης φαγητών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ίσως βοηθήσει τους παχύσαρκους να αποφύγουν την υπερφαγία.

Αν και το ζήτημα του εθισμού στο φαγητό παραμένει αμφιλεγόμενο τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες σχετικές με το ζήτημα. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα μυστικά του ψωμιού


Τα θρεπτικά συστατικά διαφέρουν ανάλογα με το είδος.

Το ψωμί είναι η βασική τροφή στην Ευρώπη, αλλά και τους πολιτισμούς της Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, σε αντίθεση με την ανατολική Ασία, όπου εκεί είναι το ρύζι. Γνωστό και ως «η ουσία της ζωής», το ψωμί παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια.

Φτιάχνεται από αλεύρι και νερό. Τι άλλο όμως; Το αλάτι και οι διογκωτικοί παράγοντες, όπως είναι η μαγιά και η μαγειρική σόδα είναι συνήθη συστατικά, αν και μπορεί να περιέχει και άλλα, όπως γάλα, αυγά, ζάχαρη, μπαχαρικά, φρούτα (π.χ. σταφίδες), λαχανικά (π.χ. κρεμμύδι), ξηρούς καρπούς (π.χ. καρύδια) ή σπόρους (π.χ. σπόροι παπαρούνας).

Συνήθως, το ψωμί φτιάχνεται από αλεύρι σίτου αναμειγμένο με μαγιά. Στη συνέχεια η ζύμη αφήνεται να φουσκώσει και τελικά ψήνεται στο φούρνο. Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη, το μαλακό σιτάρι είναι το πιο κοινό είδος δημητριακού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του.

Όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλεύρι από άλλα είδη σιταριού (π.χ. σκληρό, δίκοκκο, όλυρα), καθώς και από σίκαλη, κριθάρι, αραβόσιτο (καλαμπόκι) και βρώμη, τα οποία συνήθως, αλλά όχι πάντα, αναμιγνύονται με αλεύρι σίτου.

Έτσι, υπάρχει πλέον σήμερα μεγάλη ποικιλία από είδη ψωμιού, μερικά από τα οποία παρατίθενται παρακάτω:

Λευκό ψωμί: Γίνεται από αλεύρι που περιέχει μόνο τον κεντρικό πυρήνα των σιτηρών (ενδοσπέρμιο).

Μαύρο ψωμί: Παρασκευάζεται από αλεύρι που προέρχεται από το ενδοσπέρμιο και από 10% πίτουρο. Μπορεί επίσης να αναφέρεται στο άσπρο ψωμί με προσθήκη χρωστικών (συχνά χρωστική καραμέλα) για να γίνει καφέ.

Ψωμί ολικής αλέσεως: Περιέχει το σύνολο του κόκκου του σιταριού (ενδοσπέρμιο, πίτουρο, φύτρο).

Πολύσπορο ψωμί: Πρόκειται για υψηλής θρεπτικής αξίας ψωμί, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά. Από το όνομά του, καταλαβαίνουμε ότι παρασκευάζεται από διάφορα είδη δημητριακών, όπως σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, σπόρους κεχριού, παπαρούνας, ηλιόσπορου.

Χωριάτικο ψωμί: Παρασκευάζεται από αλεύρι, το οποίο παράγεται αποκλειστικά και μόνο από σκληρό σιτάρι και έχει χρυσοκίτρινο χρώμα.

Καλαμποκόψωμο: Παρασκευάζεται από αλεύρι καλαμποκιού, το οποίο παράγεται από την άλεση του αραβόσιτου, έχει έντονο κίτρινο χρώμα, απαλή υφή και νόστιμη γεύση.

Ψωμί σίκαλης: Γίνεται από αλεύρι σίκαλης, το οποίο έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από πολλούς κοινούς τύπους ψωμιού και συχνά είναι πιο σκούρο στο χρώμα. Μπορεί να έχει ανοιχτό ή σκούρο χρώμα, ανάλογα με τον τύπο του άλευρου που χρησιμοποιείται και την προσθήκη χρωστικών, και συνήθως είναι πυκνότερο από το ψωμί που γίνεται από αλεύρι σίτου, ενώ έχει περισσότερες φυτικές ίνες από το λευκό ψωμί.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφική πρόληψη του Πάρκινσον


Προστατευτικό ρόλο μπορεί να παίξει η μεσογειακή διατροφή.
Η νόσος του Πάρκινσον αποτελεί μία χρόνια ασθένεια του νευρικού συστήματος που οδηγεί σε κινητικές διαταραχές και είναι πιο συχνή κυρίως στους ενήλικες άνω των 60 ετών. Οφείλεται στη δυσλειτουργία και την καταστροφή των νευρώνων σε μία περιοχή του εγκεφάλου (μέλαινα ουσία) σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή της ντοπαμίνης, μίας ουσίας που συμμετέχει στον έλεγχο των μυών και της κίνησης.

Συνεπώς, οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα όπως βραδυκινησία, τρέμουλο των άκρων, απώλεια ισορροπίας και ακαμψία που οφείλεται στην απώλεια ελέγχου των κινήσεων. Αν και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με τους λόγους που οδηγούν στη νόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε μία συγκεκριμένη αιτία, κι έτσι φαίνεται ότι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων μπορούν να οδηγήσουν στον εκφυλισμό της μέλαινας ουσίας.

Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στην ανάπτυξη της ασθένειας και πώς μπορούν οι διατροφικές μας επιλογές να δράσουν προληπτικά στη νόσο του Πάρκινσον;

Η παχυσαρκία, που ενοχοποιείται για την ανάπτυξη πολλών ασθενειών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, φαίνεται πως μπορεί να επηρεάσει και την εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον. Τα παχύσαρκα άτομα φαίνεται να διατρέχουν το διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν την ασθένεια, σε σχέση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους. Κατά συνέπεια, η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου.

Πέρα όμως από το σωματικό βάρος, υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή να συμβάλουν στην ανάπτυξη της νόσου;

Επιστημονικές ομάδες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρόφιμα που είναι πιθανόν να συμβάλλουν στην πρόληψη, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται ότι η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών, οσπρίων, ξηρών καρπών και προϊόντων ολικής άλεσης συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Πάρκινσον.

Αντίθετα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας. Η συσχέτιση αυτή εμφανίζεται πιο έντονα στους άνδρες, ωστόσο περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη, καθώς υπάρχουν μελέτες που δεν επιβεβαιώνουν αυτά τα ευρήματα.

Επιπρόσθετα, αρκετές είναι οι μελέτες που συνδέουν την κατανάλωση καφέ και τσαγιού με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και άλλες που αναδεικνύουν ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων στους πάσχοντες.

Όσον αφορά στα μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, η μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης Β6 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον, χωρίς κάτι τέτοιο να ισχύει για το φυλλικό οξύ, τη βιταμίνη Β12 και τη ριβοφλαβίνη. Η πρόσληψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων δεν φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου.

Ωστόσο, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη φιλανδών επιστημόνων φάνηκε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων και της ποιότητας της διατροφής μας με την εμφάνιση της νόσου.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα των μελετών σχετικά με τον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη της νόσου του Πάρκινσον είναι αντικρουόμενα και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, ωστόσο φαίνεται πως η ισορροπημένη διατροφή κοντά στο μεσογειακό πρότυπο ενδέχεται να παίζει έναν προστατευτικό ρόλο απέναντι στην ασθένεια αυτή.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Στο χείλος του γκρεμού ο ΕΟΠΥΥ»


«Καμπανάκι» από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.
Την έντονη ανησυχία των φαρμακοποιών εξαιτίας της παρατεταμένης καθυστέρησης εξόφλησης τόσο των τρεχουσών όσο και οφειλών προηγουμένων ετών του ΕΟΠΥΥ εκφράζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 75.000.000 ευρώ από το 2010 ενώ παρά τις δεσμεύσεις του τέως προέδρου του δεν έχει εξοφληθεί ο μήνας Μάρτιος, «πράγμα απαράδεκτο αλλά και εξωσυμβατικό».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ «να σκύψει με ιδιαίτερη προσοχή στα προβλήματα αυτά και να ‘’σηκώσει τα μανίκια’’ για να μπορέσει ο Οργανισμός να ανασυγκροτηθεί και να λειτουργήσει ομαλά».

Ζητεί ακόμη από την Πολιτεία να βοηθήσει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο στην Ε.Ε. με την ενίσχυση του χρηματοδότησης του.

«Προς το παρόν οι φαρμακοποιοί τιμωρούνται γιατί...η φαρμακευτική δαπάνη είναι εντός των μνημονιακών στόχων!! Και τα φαρμακεία με αυξανόμενο ρυθμό μπαίνουν στον Τειρεσία, τα κατασχετήρια πολλαπλασιάζονται και τα πρώτα λουκέτα έχουν μπει», τονίζει ο ΠΦΣ και καταλήγει:

«Ας μην πληρώσει ο φαρμακευτικός κλάδος και η φαρμακευτική περίθαλψη την ολιγωρία των τελευταίων μηνών, που έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού τον ΕΟΠΥΥ».



Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να ξέρετε για τις νέες ρυθμίσεις δανείων


Πληροφοριακό υλικό με όλα τα βασικά χαρακτηριστικά και τις νέες διατάξεις που ισχύουν για τις ρυθμίσεις δανείων διαμόρφωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Δίνει τα βασικά στοιχεία από το πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τις αλλαγές στην ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες

Με το νόμο 4161/2013 θεσπίζεται πρόγραμμα ευνοϊκής μεταχείρισης των ενήμερων δανειοληπτών. Δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν:

1. μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα,
2. φυσικά πρόσωπα με εισόδημα από ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα που παρέχουν τις υπηρεσίες τους κατά κύριο λόγο σε έναν εργοδότη, όπως αυτά ορίζονται κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του ν. 4110/2013 (Α΄ 17),
3. άνεργοι,

Θα πρέπει να έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κλπ) έως 25.000 ευρώ (ετήσιο καθαρό ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ) και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% σε σύγκριση με τα αποκτηθέντα εισοδήματα κατά το έτος 2009.

Επιπλέον το ως άνω ποσό αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ (δηλαδή έως 30.000 ευρώ ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα και έως 20.000 ετήσιο καθαρό ατομικό εισόδημα ευρώ) για πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία 67% και άνω, για τρίτεκνους και για πολύτεκνους.

Υπάγονται οφειλές δανειοληπτών μόνον προς πιστωτικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, οφειλές από δανειακές συμβάσεις που δεν έχουν καταγγελθεί, με αρχική ημερομηνία σύναψης της σύμβασης μέχρι την 30-06-10 – έστω και αν υφίστανται μεταγενέστερες τροποποιήσεις, ανανεώσεις ή ρυθμίσεις των αρχικών συμβάσεων - και για τις οποίες έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ ( 200.000 ευρώ για τρίτεκνους και για πολύτεκνους).

Προϋποθέσεις υπαγωγής:

1. το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 250.000 ευρώ ( 300.000 ευρώ για τρίτεκνους και για πολύτεκνους).
2. το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών (μετοχές, ομόλογα, λογαριασμοί σε αλλοδαπό νόμισμα, πάσης φύσεως επενδυτικά προϊόντα και καταθέσεις) που βρίσκονται στην κατοχή του νοικοκυριού δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ (15.000 ευρώ για τρίτεκνους και για πολύτεκνους).
3. το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού (κεφάλαιο) δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

Τι χορηγείται:

• Περίοδος χάριτος 48 μηνών.
• Άμεση μείωση του συνόλου των μηνιαίων καταβολών στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματός του νοικοκυριού.
• Η δόση καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή του εισοδήματος, και σε κάθε περίπτωση θα διαμορφώνεται στο 30% του μηνιαίου εισοδήματος.
• Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατ’ ελάχιστον για όσο διήρκησε η περίοδος χάριτος (48 μήνες) και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης.

Ειδικότερα:

- Για ετήσια καθαρά οικογενειακά εισοδήματα έως 15.000 ευρώ (ετήσιο καθαρό ατομικό εισόδημα έως 9.000 ευρώ) το επιτόκιο που προβλέπεται στη σύμβαση του δανείου περιορίζεται στο (0,75% + βασικό επιτόκιο ΕΚΤ) και με βάση αυτό υπολογίζεται η μηνιαία δόση κατά την περίοδο χάριτος. Σήμερα το επιτόκιο αυτό διαμορφώνεται στο 1,25% λόγω μείωσης του επιτοκίου της ΕΚΤ
- Για τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, πέραν των παραπάνω, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος.
• Ο δανειστής υποχρεούται να απέχει από κάθε καταγγελία της δανειακής σύμβασης και από κάθε ατομική δίωξη κατά του οφειλέτη καθώς και κατά του εγγυητή.
• Δυνατότητα προσαρμογής της σύμβασης παροχής του προγράμματος διευκόλυνσης σε πιθανή μεταβολή της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη.

Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων

Επικαιροποίηση ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) προωθήθηκε με το άρθρο 11 του νόμου 4161/2013 (ΦΕΚ Α΄ 143) Οι κυριότερες τροποποιήσεις σύμφωνα με την ΓΓΕ είναι οι ακόλουθες:
1. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μετονομάζεται σε προδικαστικό συμβιβασμό. Εντός δύο μηνών από την κατάθεση της αίτησης, προσδιορίζεται η ημέρα επικύρωσης ενώπιον του ειρηνοδίκη.
2. Οι πιστωτές έχουν εξαρχής όλα τα απαραίτητα έγγραφα στα χέρια τους, σχετικά με την οικονομική και εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη. Αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν του 50% + 1 των απαιτήσεων και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούνταν μέχρι σήμερα.
3. Εισάγεται στο νόμο αναστολή όλων των διωκτικών μέτρων από τη στιγμή της κατάθεσης της αίτησης και για διάστημα δύο μηνών, (μέχρι την ημέρα επικύρωσης).
4. Ο συμβιβασμός επιτρέπεται να γίνει σε οποιοδήποτε στάδιο μέχρι και πριν τη συζήτηση.
5. Η διαδικασία του προδικαστικού συμβιβασμού είναι υπό δικαστική εποπτεία. Σε περίπτωση αποτυχίας του προδικαστικού συμβιβασμού, ο οφειλέτης συνεχίζει τη διαδικασία για τη δικαστική ρύθμιση των χρεών του.
6. Προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση της απόφασης.
7. Το ποσό της δόσης θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Ωστόσο, η ελάχιστη καταβολή δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη του 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί πριν την υπαγωγή του οφειλέτη στο ν. 3869/2010, με ελάχιστο συνολικό ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.
8. Η εκτίμηση του ακινήτου γίνεται βάσει της αντικειμενικής του αξίας και όχι της εμπορικής. Σε περίπτωση αιτήματος διάσωσης της πρώτης κατοικίας, ο υπολογισμός της αξίας του ακινήτου γίνεται με σαφή και αντικειμενικά κριτήρια. Στην περίπτωση αυτή το δικαστήριο ρυθμίζει την ικανοποίηση απαιτήσεων των πιστωτών σε συνολικό ποσό που ανέρχεται μέχρι το ογδόντα τοις εκατό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου της κύριας κατοικίας. Μέχρι σήμερα το ποσό αυτό ανερχόταν στο 85% της εμπορικής αξίας.
9. Η δικαστική ρύθμιση από 4 έτη που ήταν δύναται να είναι 3 έως 5, η δε διάρκεια αποπληρωμής, σε περίπτωση ύπαρξης αιτήματος διάσωσης κύριας κατοικίας, μπορεί να παρατείνεται μέχρι 35 έτη. Με την παρούσα παραχωρείται ευελιξία στον δικαστή να κρίνει τη διάρκεια της αποπληρωμής από 3 έως 5 έτη ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη – εν αντιθέσει με το αυστηρότερο πλαίσιο των 4 ετών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον οφειλέτη να αποδεσμευτεί πιο γρήγορα. Αυξάνεται το χρονικό διάστημα αποπληρωμής από 20 σε 35 έτη.
10. Ορίζεται υποχρεωτικά αντίκλητος στην ελληνική επικράτεια στις περιπτώσεις εκχώρησης απαιτήσεων σε αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα. Σε διαφορετική περίπτωση τεκμαίρεται ως αντίκλητος ο τελευταίος εκχωρητής ( η τράπεζα που παρείχε το δάνειο).
11. Παρέχεται δυνατότητα αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και μετά την έκδοση της οριστικής δικαστικής απόφασης, εφόσον έχει ασκήσει εμπρόθεσμα έφεση, προστατεύοντάς τον έτσι από καταδιωκτικά μέτρα σε βάρος του.
12. Καταργείται η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού που προβλέπεται στο άρθρο 7 Ν. 3869/2010.

Τι πρέπει να ξέρουν οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες

Πέραν των παραπάνω αλλαγών ισχύει ο νόμος 3869/2010 (ΦΕΚ Α’ 130) για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων Δίδει σε υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα, την προοπτική απεγκλωβισμού από την υπερχρέωση και τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν πλέον ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα, απαλλαγμένα από μέρος ή ακόμη, υπό προϋποθέσεις, το σύνολο των οφειλών τους.
Η διαδικασία περιλαμβάνει τρία στάδια: α) το στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, β) το στάδιο του δικαστικού συμβιβασμού και γ) το στάδιο της ρύθμισης των χρεών με δικαστική απόφαση.

Επίσης ρυθμίσεις υπάρχουν στο άρθρο 85 του Νόμου 3996/2011 (ΦΕΚ Α’ 170) σχετικά με την τροποποίηση διατάξεων του ν. 3869/2010 επιχειρείται η διασάφηση του περιεχομένου ορισμένων διατάξεων του αρχικού νόμου. Με το άρθρο 5 του νόμου 4128/2013 (ΦΕΚ Α΄ 51) παρατείνεται η αναστολή των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας μέχρι τις 31.12.2013.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν σύμφωνα με την ΓΓΕ στο Πανελλήνιο Δίκτυο υποστήριξης των υπερχρεωμένων καταναλωτών. Παρέχει σε αυτούς δωρεάν νομική συνδρομή στο στάδιο της προσπάθειάς τους για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών τους, με τη συμμετοχή δικηγορικών συλλόγων και ενώσεων καταναλωτών από όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ε.Σ.Π.Α μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Καθαρισμός στις παραλίες της Αμουδάρας


Για ένα ακόμα καλοκαίρι, οι πανέμορφες παραλίες του Μαλεβιζίου αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες λουόμενους.

Έγκαιρα και με ταχύτατους ρυθμούς, η Μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρεία Δήμου Μαλεβιζίου (Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ.) η οποία και διαχειρίζεται τις παραλίες, φρόντισε έτσι ώστε να είναι όλες έτοιμες για να υποδεχτούν ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Σε όλο το μήκος των ακτών, από την Αμουδάρα μέχρι το Φόδελε, τα συνεργεία δούλεψαν εντατικά και καθάρισαν – σε συνεργασία και με εθελοντικές οργανώσεις – τις ακτές οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει αν δέχονται τους λουόμενους. Αμουδάρα, Παντάνασσα, Παλαιόκαστρο, Μαδέ, Λυγαριά, Αγία Πελαγία, Ψαρομούρα, Μονοναύτης, Φόδελε, καθώς και πολλά μικρά κολπάκια, προσφέρουν στους επισκέπτες ό,τι επιθυμούν για την καλοκαιρινή τους εξόρμηση.
image

Για την ασφαλή κολύμβηση, έχουν αναλάβει καθήκοντα 13 ναυαγοσώστες (7 εκ των οποίων στην Αμουδάρα), ενώ έχουν τοποθετηθεί χημικές τουαλέτες σε αρκετά σημεία. Έχουν επίσης τοποθετηθεί και εφέτος οι δυο ειδικές καμπίνες Ατόμων με Αναπηρία στην Αμμουδάρα (στις εκβολές του Αλμυρού) και στην Λυγαριά, όπου με τη χρήση ειδικών, πλωτών αμαξιδίων μπορούν τα ΑμεΑ να απολαμβάνουν το μπάνιο τους και να πραγματοποιούν τις απαραίτητες θεραπείες μέσα στο νερό.

Ο πρόεδρος της Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ. Μανόλης Παπαδομανωλάκης, καθώς και όλα τα στελέχη της εταιρείας, από την αρχή της περιόδου έχουν διαμορφώσει τις συνθήκες για παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, ενώ σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις κάθε περιοχής και τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους, προετοιμάζουν πολυποίκιλες δράσεις για τους επισκέπτες.


Διαβάστε περισσότερα...

Minibus με την χορηγία του ΟΠΑΠ


Σε μία λιτή αλλά συγκινητική τελετή που λόγω της εποχής που διάγουμε αποκτά άλλο συμβολισμό, πραγματοποιήθηκε, χθες το πρωί, στην πλατεία Δημαρχείου, η παράδοση-παραλαβή ενός σύγχρονου και ασφαλούς mini-bus, χορηγία του ΟΠΑΠ προς τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του δήμου Ρόδου, για να διευκολύνει στο εξής τις μετακινήσεις από και προς τα σπίτια των παιδιών με ειδικές ανάγκες, λύνοντας έτσι ένα μεγάλο ζήτημα για τους γονείς.
Minibus με την χορηγία του ΟΠΑΠ

Στην πλατεία Δημαρχείου, παρουσία του δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, του αντιπεριφερειάρχη κ. Αντώνη Χατζηιωάννου, της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ρόδου κας Λίτσας Κρεμαστινού-Ροδίτη, της περιφερειακής Συμβούλου για θέματα Πρόνοιας κ. Δέσποινας Μουτάφη, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου κ. Παύλου Τσίπρα, δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων φορέων, γονέων, αλλά και των ίδιων των παιδιών με αναπηρία, η κ. Ευαγγελία Λάμπρου, Διευθύντρια Εταιρικής και Κοινωνικής Ευθύνης του ΟΠΑΠ, παρέδωσε το λεωφορείο και απάντησε στο σχετικό αίτημα για τη δωρεά ενός ακόμα λεωφορείου ότι «θα εξεταστεί με θετική διάθεση από τον Οργανισμό που εκπροσωπεί».

Αξίζει να τονιστεί ότι τα δύο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «Πνοή» και «Εστία», που λειτουργούν με τις προσπάθειες του Δήμου -τώρα πια κυρίως με ίδιους πόρους- χρηματοδοτούνται και από την Περιφέρεια, μετά από σχετική προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε με τον δήμο.

«Είναι πολιτική μας επιλογή να λειτουργούν οι κοινωνικές δομές» υπογράμμισε ο κ. Κουσουρνάς, τονίζοντας την κοινωνική συνεισφορά των δύο αυτών δομών και το έργο που επιτελούν.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε, ακόμη, τον ΟΠΑΠ Α.Ε για τη χορηγία του mini-bus και ευχήθηκε να συνεχίσει τις προσφορές του στη Ρόδο και σ΄ όλη την Ελλάδα. Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Πρόεδρος της ΑΜΚΕ του Δήμου κα Λίτσα Κρεμαστινού, συνεχάρη την κα Λάμπρου για τη μεγάλη χορηγία του ΟΠΑΠ και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άριστη συνεργασία που είχαν με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, εκφράζοντας τη βαθιά συγκίνησή της.

Τέλος, η κα Κορίνα Φτακλάκη από την ΑΜΚΕ είπε: «Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι γιατί ένας μεγάλος στόχος της Αστικής Εταιρίας επετεύχθη, χάρη στον ΟΠΑΠ και του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Ειδικά στους δύσκολους οικονομικά καιρούς, η Διοίκηση του ΟΠΑΠ συμμερίστηκε το αίτημά μας, την απόκτηση δηλαδή ενός ασφαλούς και σύγχρονου μέσου μεταφοράς για τα παιδιά των ΚΔΑΠ ΜΕΑ, το οποίο διευκολύνει παράλληλα τους γονείς να ανταπεξέλθουν σε επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Ο ΟΠΑΠ, προσέφερε σήμερα στον τόπο μας ένα πολύτιμο δώρο, επιβεβαιώνοντας την κοινωνική φιλοσοφία του».
Ακολούθησε η παράδοση κάποιου συμβολικού δώρου στην κα Λάμπρου ενώ η κα Κρεμαστινού μαζί με παιδιά των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ έκοψαν την κορδέλα στο λεωφορειάκι.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο μπουφές στη μικρή δεξίωση που ακολούθησε ήταν η ΒΑΠ Κουγιός και ο κ. Καμπουράκης από το καφέ «Μάουρο».



Διαβάστε περισσότερα...

Ειδικά τιμολόγια για 7 κατηγορίες "ευάλωτων" πελατών ηλεκτρικής ενέργειας


Επτά κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας για τους οποίους θα ισχύουν ειδικά τιμολόγια, ευκολίες πληρωμής και απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης κατά τη χειμερινή και καλοκαιρινή περίοδο (ή όλο τον χρόνο για όσους χρήζουν μηχανικής υποστήριξης) καθορίζονται με σημερινή απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκη Παπαγεωργίου. Στο ίδιο πλαίσιο προστασίας σύμφωνα με την απόφαση εντάσσονται και όσοι καταναλωτές έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Η απόφαση εκδόθηκε ενόψει της απελευθέρωσης των τιμολογίων του ηλεκτρικού από 1ης Ιουλίου, από την οποία σύμφωνα με το μνημόνιο εξαιρούνται οι ευάλωτοι καταναλωτές.

Αναλυτικά, οι κατηγορίες καταναλωτών που εντάσσονται στους ευάλωτους και τα αντίστοιχα όρια κατανάλωσης είναι:

α) Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Πελάτες που έχουν ετήσιο συνολικό οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από 12.000 ευρώ, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος, προσαυξανόμενο κατά 50% στις περιπτώσεις που οι εν λόγω Πελάτες κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα του Πελάτη, όπως αυτά ορίζονται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1500kWh.

β) Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Πελάτες, οι οποίοι έχουν τρία προστατευόμενα τέκνα, όπως προκύπτει από την εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωσή τους κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης έτος και έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από 23.500 ευρώ, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.
Το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1700kWh.

γ) Γ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Πελάτες, οι οποίοι είναι άνεργοι την 30η Νοεμβρίου του προηγούμενου του έτους ένταξης έτους για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι (6) μηνών και έχουν ετήσιο συνολικό οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από 12.000 ευρώ, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος, προσαυξανόμενο κατά 50% στις περιπτώσεις όπου οι εν λόγω Πελάτες κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα του Πελάτη, όπως αυτά ορίζονται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Στο παραπάνω φορολογούμενο εισόδημα δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου που τυχόν συμπεριλαμβάνεται στην παραπάνω δήλωσή του και αφορά την περίοδο που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας του.
Το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1500kWh.

δ) Δ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Πελάτες οι οποίοι είναι άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, όπως προκύπτει από την εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωσή τους κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης έτος και έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από το όριο της Κατηγορίας Β, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.
Το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1700kWh.

ε) Ε΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Πελάτες οι οποίοι έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ' οίκον και η οποία είναι απαραίτητη για τη ζωή τους ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη, που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ' οίκον και η οποία είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, και έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από 30.000 ευρώ, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.

στ) ΣΤ΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Πελάτες, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το ως άνω όριο ηλικίας και επιπροσθέτως το ετήσιο συνολικό οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, είναι μικρότερο από 25.000 ευρώ, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος, προσαυξανόμενο κατά 50% στις περιπτώσεις όπου οι εν λόγω Πελάτες κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.
Το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 2.000 kWh.

η) Η΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Πελάτες, οι οποίοι έχουν άνω των τριών προστατευόμενων τέκνων, με ετήσιο συνολικό οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από 26.500 ευρώ, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος, προσαυξανόμενο κατά 50% στις περιπτώσεις όπου οι εν λόγω Πελάτες κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα πέμπτο και έκτο προστατευόμενα τέκνα του Πελάτη και κατά 1.500 ευρώ για κάθε ένα προστατευόμενο τέκνο πλέον του έκτου, όπως αυτά ορίζονται από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 2.500 kWh.

Οι αιτήσεις για ένταξη στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, απευθείας ή μέσω των προμηθευτών, στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ από την 1η Οκτωβρίου έως τη 15η Δεκεμβρίου κάθε έτους για ένταξη που θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους.
Για την πρώτη εφαρμογή οι αιτήσεις υποβάλλονται από τη δημοσίευση της σημερινής απόφασης έως τις 15 Ιουλίου.

Οι ειδικές ρυθμίσεις που ισχύουν για τις κατηγορίες αυτές είναι:

1. Μεγαλύτερη προθεσμία εξόφλησης λογαριασμών Η προθεσμία εξόφλησης του Λογαριασμού Κατανάλωσης για τους Ευάλωτους Καταναλωτές δεν μπορεί να είναι μικρότερη από σαράντα ημέρες.

2. Δυνατότητα εξόφλησης λογαριασμών σε άτοκες δόσεις εύλογου ύψους Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ευάλωτων Οικιακών Καταναλωτών μπορεί να γίνεται τμηματικά και άτοκα, σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 50% της αντίστοιχης μηνιαίας δαπάνης για την ηλεκτρική ενέργεια του Ευάλωτου Οικιακού Καταναλωτή. Ωστόσο, ο καταναλωτής διατηρεί την υποχρέωση για την εμπρόθεσμη εξόφληση των οφειλών του.

3. Διπλάσια προθεσμία για διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω παραβιάσεων των όρων της Σύμβασης από τον καταναλωτή Αν ο καταναλωτής παραβαίνει όρους της Σύμβασης που θεωρούνται «ουσιώδεις» για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα ημερών, ο Προμηθευτής ειδοποιεί σχετικά τον καταναλωτή, θέτοντας προθεσμία ειδικά για τους Ευάλωτους Καταναλωτές τουλάχιστον εξήντα (60) ημερών για την άρση της παράβασης, και τον ενημερώνει για τις συνέπειες της τυχόν μη συμμόρφωσής του εντός της ταχθείσας προθεσμίας.
Αν και η ανωτέρω προθεσμία παρέλθει άπρακτη, ο Προμηθευτής έχει δικαίωμα να καταγγείλει τη Σύμβαση Προμήθειας και να ζητήσει από τον Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) τη διακοπή ηλεκτροδότησης του καταναλωτή - πελάτη του.

4. Απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης κατά τη χειμερινή και καλοκαιρινή περίοδο Ο Προμηθευτής δεν μπορεί να ζητήσει από το Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) τη διακοπή ηλεκτροδότησης του Ευάλωτου Οικιακού Καταναλωτή λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, για το χρονικό διάστημα από Νοέμβριο έως και Μάρτιο, καθώς και από Ιούλιο έως και Αύγουστο.

5. Απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης σε άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, ή/και με σοβαρά προβλήματα υγείας Ειδικά για τους Ευάλωτους Οικιακούς Καταναλωτές που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και αυτούς με σοβαρά προβλήματα υγείας, ο Προμηθευτής δεν δικαιούται να καταγγείλει τη Σύμβαση Προμήθειας, παρά μόνο στην περίπτωση που ο Καταναλωτής είναι υπερήμερος ως προς την εξόφληση έξι (6) διαδοχικών Λογαριασμών Κατανάλωσης, και εφόσον προηγουμένως έχει αποστείλει ειδοποίηση με την οποία ενημερώνει τον Πελάτη για: α) τη δυνατότητα του Πελάτη για διακανονισμό πληρωμής των οφειλών του, και β) την πρόθεσή του να καταγγείλει τη Σύμβαση, τάσσοντάς του προθεσμία είκοσι (20) ημερών προς εξόφληση. Εφόσον ο Προμηθευτής τελικά προβεί στην καταγγελία της Σύμβασης Προμήθειας, ο ως άνω Ευάλωτος Οικιακός Καταναλωτής που χρήζει μηχανικής υποστήριξης ή έχει σοβαρά προβλήματα υγείας μεταπίπτει αυτόματα στον Προμηθευτή της Καθολικής Υπηρεσίας, χωρίς να προηγηθεί καθ' οιονδήποτε τρόπο διακοπή της ηλεκτροδότησής του.
Με την υπουργική απόφαση καθορίζονται επίσης οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά ένταξης στο μητρώο των ευάλωτων καταναλωτών ανά κατηγορία.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Λήδρας και Ονασαγόρου δεν είναι φιλικές για άτομα με αναπηρίες


Αν και πεζόδρομος η Λήδρας και Ονασαγόρου, σχεδόν κανένα κατάστημα δεν έχει πρόσβαση για αναπηρικά και παιδικά καροτσάκια και αυτό καθιστά τον πεζόδρομο άχρηστο σε άτομα με δυσκολίες, επίσης δεν είναι φιλικές οι οδοί αυτοί προς τους τυφλούς αφού δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές, άλλο θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά παγκάκια, δεν υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες και τόπος να αλλάξεις το μωρό σου, δεν υπάρχει καλός φωτισμός (είναι αρχαίος). 

Η Λήδρας και Ονασαγόρου δεν είναι φιλικές για άτομα με αναπηρίες

Είναι λυπηρό ο πιο εμπορικός πεζόδρόμος της Λευκωσία να μην είναι φιλικός για άτομα με αναπηρίες. Φανταστείτε ένα απόγευμα που θέλετε να πάτε για ψώνια στην Λήδρας και Ονασαγόρου και είστε ανάπηρος, θα διαπιστώσετε ότι είναι πρακτικά αδύνατο να παρκάρετε και να κατεβάσετε το καροτσάκι σας και είναι ακόμη πιο δύσκολο να εισέρθετε σε ένα κατάστημα. Εάν είστε τυφλοί είναι ακόμη χειρότερα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στις υπάρχουσες υποδομές μας για τους τυφλούς ανθρώπους να περπατήσουν γύρω από τις πόλεις μας και να απολαύσουν τη ζωή τους. 

Η υποδομή της Κύπρου είναι εντελώς εχθρική για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως οι τυφλοί και άτομα με αναπηρικά καροτσάκια. Ο όρος αναπηρία αποτελεί μια ευρεία έννοια. Περιλαμβάνει τα άτομα με σωματικές, αισθητηριακές ή διανοητική βλάβη. Σε μια εκτίμηση, μεταξύ 12 και 13 τοις εκατό του πληθυσμού έχει κάποια βλάβη. Πολλοί, αν όχι όλοι, αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία στην διακίνηση τους. Εάν είστε ανάπηρος στην Κύπρο τότε είστε καταδικασμένος, απομονωμένος και περιορισμένος. Δεν μπορείτε να απολαύσετε τη ζωή όπως και οι υπόλοιποι. Ευχαριστώ Κωνσταντίνα Χ.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι γιατροί της επιτροπής του ΚΕΠΑ αρνήθηκαν να μεταβούν στο νοσοκομείο για να εξετάσουν παραπληγικούς!


Περισσότεροι από 350 άνθρωποι περιμένουν μέχρι και δύο χρόνια για να πιστοποιηθεί η αναπηρία τους!

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των ανθρώπων με αναπηρίες, που καθημερινά «αγκιστρώνονται» στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα να περνούν εξαιρετικά δύσκολες ώρες, να αδυνατούν να καλύψουν βασικές καθημερινές τους ανάγκες και να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να χάσουν και τα λιγοστά χρήματα των επιδομάτων εξαιτίας του απίστευτα δυσκίνητου δημόσιου κράτους.

Οι ιστορίες καθημερινής τρέλας δεν είναι λίγες και δυστυχώς είναι χαρακτηριστικές της αναλγησίας του κράτους. Και όλα αυτά γιατί η επιτροπή πιστοποίησης της αναπηρίας, δηλαδή η επιτροπή του ΚΕΠΑ και στο νομό Ρεθύμνου όπως και σε ολόκληρη τη χώρα αδυνατεί να καλύψει τις χιλιάδες των περιπτώσεων που περιμένουν στην ουρά για το αυτονόητο: για να πιστοποιηθεί η αναπηρία ασθενών, που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι απλά προφανής.

Τα τελευταία περιστατικά συνέβησαν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Την Τετάρτη ήταν προγραμματισμένο να περάσει ένας 42χρονος παραπληγικός από την επιτροπή του ΚΕΠΑ, που βρισκόταν για μόλις δύο ημέρες (μετά και από πιέσεις του προέδρου του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου, Δημήτρη Τσαχάκη) στην πόλη για να εξεταστούν 34 ασθενείς, κάποιοι εκ των οποίων περιμένουν στη λίστα μέχρι και δύο χρόνια! Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες ο 42χρονος είχε εισαχθεί και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με προβλήματα υγείας, πράγμα που σήμαινε ότι δεν ήταν δυνατόν να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής.

Μάταια προσπάθησε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Νίκος Ξυπολυτάς να πείσει τα μέλη της επιτροπής ότι δεν ήταν δυνατή η μεταφορά του ανθρώπου αυτού στο χώρο όπου βρίσκονταν στο ΙΚΑ. Παρά τις πιέσεις, το αίτημα να πάει ο γιατρός στον ασθενή για να μην χάσει την σπάνια ευκαιρία του να περάσει από την επιτροπή, αυτό δεν έγινε δεκτό. Έτσι, ο κ. Ξυπολυτάς κάλεσε ταξί, με το οποίο μεταφέρθηκε ο ασθενής ενώπιον της επιτροπής, εξετάστηκε και επανήλθε στο νοσοκομείο! Μάλιστα, αξίζει να σημειώσουμε ότι και ο οδηγός ταξί, όταν του είπε ο διοικητής του νοσοκομείου να τον πληρώσει, ανέλαβε ο ίδιος, αντιλαμβανόμενος την κατάσταση.

Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε ασθενή, επίσης παραπληγική, η οποία έπρεπε χθες Πέμπτη να εμφανιστεί στην επιτροπή, αλλά νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Η διαδικασία από τον διοικητή του ιδρύματος ήταν η ίδια και μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση ήταν προφανές ότι δεν ήταν δυνατή η μεταφορά με οποιοδήποτε τρόπο της ασθενούς. Το θέμα λύθηκε όταν δύο άτομα από το ΙΚΑ Ρεθύμνου πήγαν στο νοσοκομείο, αντιλαμβανόμενα πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα ξεπερνούσαν τη γραφειοκρατία και θα μπορούσε να πιστοποιηθεί στην επιτροπή η αναπηρία της ασθενούς…

Και στις δύο περιπτώσεις, όπως και σε εκατοντάδες άλλες στο νομό Ρεθύμνου, οι δικαιούχοι περιμένουν τα λιγοστά χρήματα του επιδόματος για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες και αν δεν κατάφερναν να προσπεράσουν την γραφειοκρατία, τότε κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς επίδομα για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου, Δημήτρης Τσαχάκης μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση μετέφερε την αγωνία του για την κατάσταση και τον προβληματισμό του για το μέλλον των ανθρώπων αυτών. Όπως είπε, στο Ρέθυμνο περίπου 350-400 άνθρωποι περιμένουν να εξεταστούν από μία επιτροπή του ΚΕΠΑ, η οποία συγκροτείται και αποστέλλεται στο Ρέθυμνο από την Αθήνα. «Από την Αθήνα κανονίζονται τα ραντεβού, από την Αθήνα έρχονται οι γιατροί, όμως υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν ενάμιση και δύο χρόνια για να εξεταστούν και στο μεταξύ είναι κομμένο το επίδομά τους.

Η κατάσταση είναι τραγική. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε καν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή του νερού, που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες», σημείωσε με αγωνία ο κ. Τσαχάκης.

Και όλα αυτά ενώ το υπουργείο διεμήνυε πως με τις επιτροπές και το ΚΕΠΑ η γραφειοκρατία θα ξεπερνιόταν…


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν διακοπές για 72.000 δικαιούχους από τον ΕΟΤ


Ποιοι δικαιούνται και με ποια κριτήρια επιδότηση διακοπών από το Υπουργείο Τουρισμού.
Πρόγραμμα επιδότησης διακοπών για 72.000 δικαιούχους ανακοίνωσε το Υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να δώσει την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες να περάσουν λίγες ημέρες ξεκούρασης. Όπως τόνισε η Υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, το πρόγραμμα "Τουρισμός για όλους" αφορά την περίοδο 2013-2014 και και στην υλοποίηση του συμμετέχει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού. Η έναρξη του προγράμματος γίνεται τον Ιούλιο και ξεδιπλώνεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη από τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο και η δεύτερη από το Φεβρουάριο του 2014 έως τις 31 Μαΐου 2014.

Η διάρκεια των διακοπών ορίζεται μέχρι τις πέντε (5) διανυκτερεύσεις, ενώ η συνολική δαπάνη αγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Η χορήγηση των δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού εξαήμερων διακοπών, θα πραγματοποιηθεί από τα ΚΕΠ.

Ποιοι είναι δικαιούχοι

Στο Πρόγραμμα 6ήμερων Διακοπών μπορούν να συμμετέχουν οι παρακάτω κατηγορίες δικαιούχων με τα προστατευόμενα μέλη τους με την προϋπόθεση ότι δεν

είναι δικαιούχοι αντίστοιχων προγραμμάτων του τέως Οργανισμού Εργατικής Εστίας ή του Οργανισμού Αγροτικής Εστίας ή του Ταμείου Νομικών.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Μόνιμοι υπάλληλοι και Συνταξιούχοι του Δημόσιου Τομέα και των Ν.Π.Δ.Δ.
  • Μισθωτοί ή συνταξιούχοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, εφόσον δεν τους παρακρατούνται εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας
  • Εν ενεργεία ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε., οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος της τέως Εργατικής Εστίας 
  • Συνταξιούχοι του Ο.Α.Ε.Ε. με την προϋπόθεση ότι αποδεδειγμένα δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος της τέως Εργατικής Εστίας
  • Οι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ
  • Οι συνταξιούχοι ΤΑΠΟΤΕ (εφόσον συνταξιοδοτήθηκαν από 01/01/1978 ως 31/12/2005
  • Άτομα τα οποία είναι ασφαλισμένοι της Πρόνοιας ή τα οποία λαμβάνουν επίδομα απορίας ή αναπηρίας από την Πρόνοια έστω και αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον ασφαλιστικό φορέα ως προστατευόμενα μέλη.
  • Άτομα τα οποία είναι αυτασφαλιζόμενοι του Ι.Κ.Α προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν από αυτό.
  • Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ανεξαρτήτως εισοδήματος, εφόσον ανήκουν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων.
  • Πολύτεκνοι (τέσσερα τέκνα και άνω)

Τα εισοδηματικά όρια υπαγωγής στο Πρόγραμμα διαμορφώνονται ως εξής:

- 16.000 ευρώ για μεμονωμένα άτομα,

- 28.000 ευρώ για οικογένειες (συν 1.500 ευρώ για κάθε παιδί)

- 35.000 ευρώ για πολύτεκνους (συν 1.500 ευρώ για κάθε παιδί).

Για τα άτομα της Τρίτης ηλικίας, δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Στην περίπτωση του οικογενειακού εισοδήματος τα έσοδα υπολογίζονται αθροιστικά από το σύνολο των μελών της οικογένειας ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι ή μη του Προγράμματος.

Δικαιολογητικά:

  • Οι δικαιούχοι, για να έχουν δικαίωμα να παραλάβουν Δελτία Διακοπών, θα πρέπει να προσκομίσουν στα ΚΕΠ τα παρακάτω
  • Φωτοτυπία, του εκκαθαριστικού σημειώματος 2012 που αφορά εισοδήματα του 2011 ή φωτοαντίγραφο της φορολογικής δήλωσης του έτους 2013 που αφορά εισοδήματα του 2012 για όσους έκαναν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση το 2013. 

  • (Δεν υποχρεούνται στην προσκόμιση εκκαθαριστικού σημειώματος τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω, και οι πολύτεκνοι).
  • Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας .
  • Φωτοτυπία των βιβλιαρίων ασθενείας σε ισχύ από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία του ασφαλισμένου και των προστατευομένων μελών του.
  • Απόδειξη κράτησης μέσω Τράπεζας σε ένα από τα καταλύματα που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα 

Πρόσθετα δικαιολογητικά:

  • Οι μισθωτοί ή οι συνταξιούχοι από έμμισθη εργασία χωρίς ασφάλεια Δημοσίου θα προσκομίζουν βεβαίωση του εργοδότη ή του Ασφαλιστικού Φορέα, ότι δεν είναι δικαιούχοι της τgnto.gov.gr ή visitgreece.grέως Εργατικής Εστίας 
  • Τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω θα προσκομίζουν Φωτοτυπία Απόφασης Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας. 
  • Οι άποροι και τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω που λαμβάνουν επίδομα Πρόνοιας ή αναπηρίας θα προσκομίζουν Φωτοτυπία του επιδόματος απορίας ή και του βιβλιαρίου ασφάλισης.
  • Για τα προστατευόμενα τέκνα λόγω σπουδών θα συνυποβάλλεται αντίγραφο πιστοποιητικού σπουδών ή Φωτοτυπία φοιτητικής ή σπουδαστικής ταυτότητας. Η ηλικία των προστατευομένων μελών θα αποδεικνύεται από την αστυνομική τους ταυτότητα (για τους άνω των 14 ετών) ή από τη ληξιαρχική πράξη γέννησης. Για τα άνεργα τέκνα ως 24 ετών θα προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ.
  • Οι πολύτεκνοι θα συνυποβάλλουν αντίγραφο της κάρτας πολυτέκνων.
  • Οι κατηγορίες των δικαιούχων που δεν υποχρεούνται σε φορολογική δήλωση λόγω χαμηλών εισοδημάτων θα συνυποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 περί της μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης.

Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο καθώς και όλες τις υποπεριπτώσεις από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Τουρισμού gnto.gov.gr ή visitgreece.gr και πληροφορηθείτε κάθε λεπτομέρεια από ειδικό τετραψήφιο αριθμό του ΕΟΤ 1572 ή το ΚΕΠ της περιοχής σας.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΥΔΑΠ: Στις 36 οι δόσεις η αποπληρωμή των χρεών για ανθρώπους με οικονομική δυσκολία με δυνατότητα αύξησής των δόσεων - Προσωρινή αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2014


«Νερό» στο κρασί της βάζει η ΕΥΔΑΠ για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, έπειτα και από την ιστορία με τον συνταξιούχο στο Πέραμα, που παραλίγο να χάσει το σπίτι του για χρέος ύψους 746 ευρώ, ενώ είχε μείνει χωρίς νερό για πέντε μήνες.

Συγκεκριμένα, η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε σήμερα νέο πρόγραμμα διακανονισμών για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού, με αύξηση του αριθμού των δόσεων και προσωρινή αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2014.

Έτσι, για τους πελάτες με αποδεδειγμένη οικονομική δυσκολία, οι δόσεις από 6 που είναι σήμερα πλέον αυξάνονται σε 36. Ακόμη, αναστέλλονται προσωρινά, όπως προαναφέρθηκε, τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μέχρι το ποσό των 3.000 ευρώ. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ο οφειλέτης θα προσέλθει στην εταιρεία για να κάνει διακανονισμό.

Όπως εξηγούν από την ΕΥΔΑΠ, οι χρόνια άνεργοι και οι άνθρωποι με αναπηρία που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις δόσεις και πάνω από 36.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να προσκομίσουν φωτοτυπία της κάρτας ανεργίας και των δικαιολογητικών που πιστοποιούν την αναπηρία. Την ίδια ώρα, από την εταιρεία προχωρούν στην απλούστευση των διαδικασιών που απαιτούνται προκειμένου να γίνει διακανονισμός για την αποπληρωμή των χρεών.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά το πρόγραμμα για δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς


Η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Α.Ε. προσκαλεί : α) τους Βρεφικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας, τους Παιδικούς

Σταθμούς, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α ), να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ».

Ο Φάκελος του Διαγωνισμού προς τις Δομές, θα διατίθεται ηλεκτρονικά, από τις 20/6/2013 και θα διαρκέσει μέχρι τις 19/7/2013 στις ιστοσελίδες της ΕΕΤΑΑ: www.eetaa.gr και www.eetaa1.gr/index1.html .

Ο Φάκελος θα διατίθεται, το ίδιο χρονικό διάστημα, σε ηλεκτρονική μορφή στις ιστοσελίδες www.epanad.gov.gr της Ε.Υ.Δ. του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και www.kedke.gr της Κ.Ε.Δ.Ε.

Καταληκτική ημερομηνία για την ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ παραλαβή των Αιτήσεων Συμμετοχής, συνοδευόμενων από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ορίζεται η 19/7/2013.

β) τις γυναίκες που είναι μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών ή / και μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με Αναπηρία και επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους σε Δομές παροχής φροντίδας και φιλοξενίας, ώστε να διευκολυνθούν να εναρμονίσουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι άνδρες στους οποίους έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών τους και εκείνοι που βρίσκονται σε χηρεία.

Η Αίτηση Συμμετοχής των ενδιαφερομένων γυναικών, θα ξεκινήσει να διατίθεται ΜΟΝΟ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ στις ιστοσελίδες της Ε.Ε.Τ.Α.Α (www.eetaa.gr και www.eetaa1.gr/index1.html ), της ΚΕΔΕ (www.kedke.gr ) και του ΕΠΑΝΑΔ (www.epanad.gov.gr ), από τις 25/7/2013.

Αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλλονται το χρονικό διάστημα από τις 25/7/2013 έως τις 2/8/2013 και ΜΟΝΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των Αιτήσεων, συνοδευόμενων από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ορίζεται η 2/8/2013 και ώρα 14:00 βάσει απόδειξης ταχυδρομείου ή Εταιρίας ταχυμεταφοράς (courier).


Πηγή: http://www.imerisia-ver.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επίκαιρη επερώτηση 49 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με τη δυσλειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας


Επίκαιρη Επερώτηση με θέμα «Προμελετημένη και μεθοδευμένη η δυσλειτουργία των ΚΕ.Π.Α. με στόχο τον περιορισμό των κοινωνικών παροχών στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις» κατέθεσαν... 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών.

Στην κατατεθείσα επερώτηση οι βουλευτές επισημαίνουν ότι «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται εντόνως μια μεθοδευμένη μείωση των ποσοστών αναπηρίας από τις επιτροπές των ΚΕ.Π.Α., τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό, κατά την αρχική δηλαδή αξιολόγηση του αιτήματος των δικαιούχων στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή. Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, υπαλλήλων των ΚΕ.Π.Α. αλλά και ιατρών, έχουν δοθεί «προφορικές» οδηγίες στα μέλη των επιτροπών των ΚΕ.Π.Α., προκειμένου σε πρώτο βαθμό να μειώνονται τα ποσοστά αναπηρίας των αιτούντων. Με την πρακτική αυτή, επιμηκύνεται κατά πολύ το διάστημα μη καταβολής των συντάξεων και των επιδομάτων και το Κράτος κερδίζει σε ρευστότητα, εις βάρος των ατόμων με αναπηρία».

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι «η πλήρης κατάρρευση των ΚΕ.Π.Α. και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων συνεχίζεται με την πεισματική άρνηση της Κυβέρνησης να τα στελεχώσει με το αναγκαίο προσωπικό, καθώς και να τα ενισχύσει με τις κατάλληλες υποδομές».

Επιπροσθέτως, ειδική αναφορά μεταξύ άλλων κάνουν οι βουλευτές στην αναμόρφωση του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, στη μη εφαρμογή της κάρτας αναπηρίας που θα έβαζε τέλος στο πελατειακό σύστημα, καθώς και στη διεξαγωγή μελέτης του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Υπουργείου Υγείας, το 2005, σχετικά με την εφαρμογή του μοντέλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με άξονα τη λειτουργικότητα, της οποίας τα αποτελέσματα δε δημοσιοποίησε ποτέ η κυβέρνηση της ΝΔ, παρόλο που η διεξαγωγή της κόστισε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Οι βουλευτές, επισημαίνοντας ότι οι κοινωνικές παροχές δεν είναι μια «ευγενική προσφορά» του Κράτους προς τα άτομα που έχουν χρεία βοηθείας, αλλά ευθύνη και απόλυτη υποχρέωσή του, όπως και η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, πέρα από το νεοφιλελεύθερο αξίωμα «κόστους/οφέλους, ζητούν από την Κυβέρνηση να δώσει πειστικές απαντήσεις στα κάτωθι ερωτήματα:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να ελεγχθούν οι αδικαιολόγητες διαφορές στα ποσοστά αναπηρίας μεταξύ πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων επιτροπών; Θα προβεί στην απόδοση ευθυνών στους υπευθύνους για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων;

2. Προτίθεται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επανεξετασθεί η αρμοδιότητα των ασφαλιστικών οργάνων να ασκούν ένσταση κατά των γνωματεύσεων, με δεδομένο ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις για να αμφισβητούν γνωματεύσεις ιατρών;

3. Θα προβεί στην απλοποίηση της νομοθεσίας που αφορά τα άτομα με αναπηρία, καθώς και στην αναμόρφωση του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, ο οποίος αυτή τη στιγμή μέσω της σκόπιμης μείωσης των ποσοστών αναπηρίας αποκλείει χιλιάδες δικαιούχους προνοιακών παροχών ; Θα προβεί στην αύξηση μη-αναστρέψιμων αναπηριών και χρόνιων παθήσεων για τις οποίες προβλέπεται ισόβια αναπηρία κατ’ εφαρμογή του άρθρου 16 § 1 του Ν. 3846/2010;

4. Θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση κάρτας αναπηρίας;

5. Θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς τα ΚΕ.Π.Α;

6. Προτίθεται να μας δημοσιοποιήσει και να μας καταθέσει αναλυτικά στοιχεία της απογραφής των δικαιούχων επιδομάτων και συντάξεων αναπηρίας;

7. Προτίθεται να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία για την απόκλιση των ποσοστών αναπηρίας, τον ακριβή αριθμό των αιτούντων στις δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές και την έκβαση των ενστάσεων;

8. Προτίθεται να μας ενημερώσει σχετικά με το ακριβές κόστος της μελέτης του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Υπουργείου Υγείας για το ICF και τα αποτελέσματά της;

9. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη βελτίωση των συνθηκών παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και των διαδικασιών πιστοποίησης της αναπηρίας στη νησιωτική χώρα, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα των απομακρυσμένων νησιών και τις δυσκολίες της συγκοινωνιακής τους σύνδεσης με τα άλλα νησιά;

10. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιων παθήσεων, τη στιγμή που οι ίδιοι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς την απαραίτητη ιατρική φροντίδα;

Την επίκαιρη ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κουρουμπλής Παναγιώτης, Στρατούλης Δημήτριος, Καραγιαννίδης Χρήστος, Ζαχαριάς Κώστας, Αμμανατίδου - Πασχαλίδου Λίτσα, Σταθάς Γιάννης,Κυριακάκης Βασίλης, Μπάρκας Κώστας, Γάκης Δημήτριος, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Ξανθός Ανδρέας, Αγαθοπούλου Ειρήνη, Ζερδελής Γιάννης, Μιχαλάκης Νίκος, Μαντάς Χρήστος, Βαλαβάνη Νάντια, Βαμβακά Τζένη,Βαρεμένος Γεώργιος, Γεροβασίλη Όλγα, Γεωργοπούλου Έφη, Δερμιτζάκης Κώστας, Διακάκη Μαρία, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Διώτη Ηρώ, Δούρου Ρένα, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, Θεοπεφτάτου Αφροδίτη, Καλογερή Αγνή,Κανελλοπούλου Μαρία, Καφαντάρη Χαρά, Κοδέλας Δημήτρης, Κουράκης Αναστάσιος, Κριτσωτάκης Μιχάλης, Κωνσταντοπούλου Ζωή, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μητρόπουλος Αλέξης, Μπόλαρη Μαρία, ΟυζουνίδουΕυγενία, Παναγούλης Στάθης, Πάντζας Γεώργιος, Πετράκος Θανάσης, Σακοράφα Σοφία, Σαμοϊλης Στέφανος, Σταμπουλή Αφροδίτη, Συρμαλένιος Νίκος, Τριανταφύλλου Μαρία, Τσουκαλάς Δημήτρης, Φωτίου Θεανώ καιΧατζηλάμπρου Βασίλης.

Θέμα: Προμελετημένη και μεθοδευμένη η δυσλειτουργία των ΚΕ.Π.Α. με στόχο τον περιορισμό των κοινωνικών παροχών στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις

Στις 2 Μαΐου του 1976, 300 άτομα με δυσκολία στην όραση επαναδιατυπώνουν το αίτημα του Πολυτεχνείου ως «Ψωμί, Παιδεία και όχι Επαιτεία», καταλαμβάνοντας τον Οίκο Τυφλών Καλλιθέας. Το πολιτικό αίτημα αυτής της διαμαρτυρίας ήταν η διεκδίκηση της ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην εργασιακή απασχόληση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση. Τη δεκαετία του ΄80, μετά από βίαιη καταστολή και συνεχή ποινική δίωξη των μελών της συντονιστικής επιτροπής τής κατάληψης, ικανοποιούνται μερικώς κάποια από τα αιτήματα των ατόμων με αναπηρία. Δημιουργείται έτσι ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσε νέους όρους στον τομέα της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής αποκατάστασης και της επιδοματικής πολιτικής.

Το Φεβρουάριο του 1989 συγκροτήθηκαν οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης της αναπηρίας, οι οποίες είχαν ως στόχο την απόδοση κοινωνικών παροχών (επιδόματα, συντάξεις, φοροαπαλλαγή, ελεύθερη μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.ο.κ.) στα άτομα εκείνα που ήταν «ανασφάλιστα ή έμμεσα ασφαλισμένα και λόγω σοβαρής σωματικής, νοητικής ή ψυχικής ασθένειας ή αναπηρίας ήταν ανίκανα, σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος». Οι παροχές αυτές προσφέρονταν υπό αυστηρές ρυθμίσεις, όρους και προϋποθέσεις.

Το αναπηρικό κίνημα, με πολυάριθμους αγώνες, επίπονες και επίμονες διεκδικήσεις κατάφερε να θεμελιώσει νομικά κάποια από τα πάγια αιτήματά του, όπως είναι η λεγόμενη «Κάρτα Αναπηρίας», με σκοπό κάθε άτομο με αναπηρία και χρόνια πάθηση να έχει την προσωπική του ταυτότητα, ως μέσο πρόσβασης σε κάθε δημόσια υπηρεσία και μη, χωρίς να ταλαιπωρείται διαρκώς μέσα από τις υγειονομικές επιτροπές. Με τον Ν. 2430/1996 θεμελιώθηκε νομικά το εν λόγω αίτημα. Σε πρώτο στάδιο χορηγήθηκε πιλοτικά η κάρτα αναπηρίας σε 8.800 άτομα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Λάρισας, αλλά στη συνέχεια οι διαδοχικές κυβερνήσεις δεν προχώρησαν ποτέ στην καθολική εφαρμογή της.

Επίσης, το 2005 το Υπουργείο Υγείας, μέσω του Ινστιτούτου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΙΚΠΑ), δημιούργησε επιστημονική ομάδα για την εφαρμογή του μοντέλου τού Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με άξονα τη λειτουργικότητα, του λεγόμενου ICF (International Classification of Functioning). Για το σκοπό αυτό διεξήχθη μελέτη διάρκειας δύο χρόνων, η οποία αποσκοπούσε στην κατάργηση των υγειονομικών επιτροπών, με στόχο τη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου αξιολόγησης. Παρόλο που η κυβέρνηση της ΝΔ ζήτησε τη διεξαγωγή της μελέτης -το κόστος της οποίας ανήλθε σε εκατομμύρια ευρώ- ποτέ δεν εφάρμοσε το προτεινόμενο μοντέλο.

Το αναπηρικό κίνημα εδώ και δεκαετίες έχει υποβάλει ποικίλες προτάσεις βελτίωσης του υπάρχοντος συστήματος στο Υπουργείο Υγείας, που χειριζόταν μέχρι πρότινος τα ζητήματα της Πρόνοιας. Μια από αυτές είναι, για παράδειγμα, η αναγνώριση μη-αναστρέψιμων αναπηριών και χρόνιων παθήσεων με ισόβια χρονική ισχύ, προκειμένου να μη ταλαιπωρούνται ούτε να διασύρονται τα άτομα με αναπηρία μέσα από διαρκή επιτήρηση και επανέλεγχο. Εντούτοις, αν και ορισμένες κατηγορίες αναπηρίας και χρόνιων παθήσεων (σύνδρομο Down, ακρωτηριαστικές βλάβες άνω και κάτω άκρων, φωκομέλειες, νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, παραπληγία, τετραπληγία, τυφλότητα, ινώδης κυστική νόσος, μεταμόσχευση νεφρών) έχουν αναγνωριστεί με ισόβια χρονική ισχύ παροχών, στην πράξη η αναγνώριση δεν εφαρμόζεται και τα άτομα με αναπηρία επαναξιολογούνται διαρκώς.

Την ίδια περίοδο όμως που το αναπηρικό κίνημα αγωνιζόταν, οι πολιτικοί των κυρίαρχων κομμάτων, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, κάθε φορά που αναφέρονταν στις κοινωνικές παροχές, προέβαλλαν διαρκώς στα ΜΜΕ τον «εσωτερικό εχθρό», δηλαδή τον όρο «μαϊμού ανάπηρο», που «απειλεί» διαρκώς το κράτος πρόνοιας, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι, ως πολιτικοί, προωθούσαν και ενίσχυαν πελατειακά αυτή την πρακτική εξαπάτησης. Στην ουσία, ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε έντονα εκείνη την εποχή, αλλά και έπειτα, προκειμένου να θέσει τις κοινωνικές παροχές και εν γένει το κράτος πρόνοιας σε ένα καθεστώς αυτο-περιορισμού, καθώς και να επιμολύνει με διαρκή δυσπιστία και καχυποψία αυτή την πρακτική κοινωνικής αλληλεγγύης προς μια ευάλωτη ομάδα ανθρώπων.

Το ισχνό αποτέλεσμα της λεγόμενης «απογραφής» των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1/2/2012 έως 16/3/2012 υπό την επίβλεψη του Υπουργού Υγείας τού ΠΑΣΟΚ κ. Α. Λοβέρδου και του Υφυπουργού Υγείας Μ. Μπόλαρη, απέδειξε ότι αυτό που χρειαζόταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η συνέχειά της με την τρικομματική σύνθεση ήταν μονάχα ένα νούμερο προκειμένου να νομιμοποιήσουν τις άθλιες περικοπές. Το αποτέλεσμα αυτής της απογραφής δεν κοινοποιήθηκε ποτέ αναλυτικά και λεπτομερώς στον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας. Στις 20 Μαρτίου 2012, ο Υφυπουργός Υγείας, με ένα λιτό δελτίο τύπου, χωρίς να αναφέρει το σύνολο των δικαιούχων, τονίζει ότι «36.294 άτομα δεν εμφανίσθηκαν κατά την απογραφή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη», ερμηνεύοντας μονοδιάστατα τη μη προσέλευση αυτών των ατόμων ως «παρατυπία», αφού «αν υπήρχε υπαρκτό πρόβλημα, τα άτομα θα προσέρχονταν». Την ίδια στιγμή ομολόγησε ότι «η έξαρση των παρανομιών ήταν πιο εμφανής σε προεκλογικές περιόδους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Βέβαια, δεν έλαβε υπόψη του τις καταγγελίες τόσο πρωτοβάθμιων σωματείων όσο και της ίδιας της Ε.Σ.Α.μεΑ., που ανέφεραν ότι «υπήρχαν άτομα που προσήλθαν για απογραφή και δεν τους δόθηκε το δικαίωμα να απογραφούν διότι έληγαν οι αποφάσεις της πρόνοιας με τις οποίες ελάμβαναν το επίδομα, έως και μία μέρα πριν την ορισθείσα προθεσμία για την απογραφή», ή ακόμη ότι «υπήρχαν άτομα τα οποία είχαν υποβάλει αιτήσεις και δικαιολογητικά στα Κ.Ε.Π. και δεν κλήθηκαν για απογραφή λόγω της δυσλειτουργίας των εν λόγω Κέντρων». Όμως οι καταγγελίες αυτές, σύμφωνα με το πρότερο ή και το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα δεν έχουν καμία αξία, διότι ο αριθμός των 36.294 ατόμων ήταν επικοινωνιακά απαραίτητος για να συνεχιστούν οι περικοπές και η δυσλειτουργία των ΚΕ.Π.Α., με όφελος την εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ από αυτές τις πρακτικές, χωρίς να δείχνουν κανένα σεβασμό και ανθρωπιά απέναντι στα άτομα με χρόνιες παθήσεις και αναπηρία.

Η τακτική αυτή αποτυπώθηκε πλέον απροσχημάτιστα στο τρίτο μνημόνιο (Ν. 4093/2012), τον Νοέμβριο του 2012, όπου προβλέπεται η σταδιακή μείωση των αναπηρικών συντάξεων και των αναπηρικών επιδομάτων με στόχο να μην ξεπερνούν το 10% του συνόλου των συντάξεων! Σε εφαρμογή της κατάπτυστης αυτής ρύθμισης, που απροκάλυπτα δηλώνει τη βούληση της μνημονιακής κυβέρνησης να αποκλείσει τα άτομα με αναπηρία από τη χορήγηση σύνταξης ή επιδόματος εάν το ποσοστό υπερβεί το προβλεπόμενο, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια μεθοδευμένη μείωση των ποσοστών αναπηρίας από τις επιτροπές των ΚΕ.Π.Α., τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό, κατά την αρχική δηλαδή αξιολόγηση του αιτήματος των δικαιούχων στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή. Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, υπαλλήλων των ΚΕ.Π.Α. αλλά και ιατρών, έχουν δοθεί «προφορικές» οδηγίες στα μέλη των επιτροπών των ΚΕ.Π.Α., προκειμένου σε πρώτο βαθμό να μειώνονται τα ποσοστά αναπηρίας των αιτούντων. Πληθαίνουν δηλαδή οι περιπτώσεις συνταξιούχων με υψηλά ποσοστά αναπηρίας επί χρόνια, που κρίνονται με μειωμένα ποσοστά από τα ΚΕ.Π.Α. σε πρώτο βαθμό και δικαιώνονται εκ νέου σε δεύτερο βαθμό. Με την πρακτική αυτή, επιμηκύνεται κατά πολύ το διάστημα μη καταβολής των συντάξεων και των επιδομάτων και το Κράτος κερδίζει σε ρευστότητα, εις βάρος των ατόμων με αναπηρία.

Περαιτέρω, σύμφωνα με καταγγελίες, οι Διευθυντές των ΚΕ.Π.Α. επιδιώκουν μέσω της τακτικής αυτής την αύξηση των εσόδων από το παράβολο (46,14 €) που εισπράττεται για την υποβολή ένστασης, η νομιμότητα του οποίου αμφισβητείται έντονα από τους νομικούς. Όμως, από τον Ν. 3863/2010 δεν προκύπτει ότι για την καταβολή του παραβόλου επιβαρύνεται ο εξεταζόμενος. Ως εκ τούτου η μέχρι σήμερα αξίωση καταβολής του ποσού αυτού εκ μέρους των ιδίων των εξεταζομένων, σε όσες περιπτώσεις δεν διαθέτουν παραπεμπτικό από ασφαλιστικό φορέα, στερείται νομοθετικού και νομίμου ερείσματος.

Ακόμα όμως και σε περιπτώσεις θετικών για τους ασφαλισμένους γνωματεύσεων παρατηρείται το πρωτοφανές φαινόμενο υποβολής ενστάσεων από τους ασφαλιστικούς φορείς
. Συγκεκριμένα στην Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, τον Φεβρουάριο του 2013, αναφέρεται ότι: «πολλές φορές οι αρμόδιοι Διευθυντές Παροχών προβαίνουν σε ενστάσεις, σε περιπτώσεις που έχει διαπιστωθεί οριακό ποσοστό αναπηρίας που δίνει δικαίωμα σε μερική σύνταξη αναπηρίας. Οι ενστάσεις αυτές γίνονται χωρίς ειδική επισήμανση της διαφωνίας με την τεχνική κρίση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής του ΚΕ.Π.Α. Επίσης, δεν συγκεκριμενοποιούνται οι λόγοι για τους οποίους ο Διευθυντής προβαίνει στην άσκηση ένστασης, ούτε γίνεται παραπομπή σε συγκεκριμένα ιατρικά στοιχεία, τα οποία πιθανώς να θέτουν σε αμφισβήτηση την κρίση της υγειονομικής επιτροπής. Το ίδιο έχει παρατηρηθεί και σε περιπτώσεις όπου ποσοστό απόλυτης αναπηρίας (100%) θεμελιώνει δικαίωμα σε μεγάλη προσαύξηση των χορηγούμενων συντάξεων, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ. Η άκριτη άσκηση ένστασης σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στη λειτουργία των δευτεροβάθμιων υγειονομικών επιτροπών έχει οδηγήσει σε πολύμηνη στέρηση των ασφαλισμένων από κοινωνικές παροχές που δικαιούνται και από παροχές ασθένειας για τους ίδιους και για τα εξαρτημένα μέλη της οικογένειάς τους». 

Τα επίσημα στοιχεία που παραθέτουν τα αρμόδια Υπουργεία δείχνουν ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων είναι τεράστιες. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα αναγκάζονται να περιμένουν από 10 μήνες έως και 3 χρόνια για να λάβουν τη σύνταξή τους, ενώ οι αιτούντες σύνταξης αναπηρίας παραμένουν όμηροι αρχικά των Ταμείων τους για την ανακεφαλαίωση των ενσήμων τους και έπειτα των ΚΕ.Π.Α., όπου η αναμονή για ραντεβού με επιτροπή φτάνει τον ένα χρόνο. Χωρίς πόρους αναγκάζονται να ζήσουν και οι συνταξιούχοι αναπηρίας που πρέπει να επανεξετασθούν προκειμένου να παραταθεί η σύνταξή τους, διότι η τελευταία ελλιπής διάταξη για την 6μηνη καταβολή των συντάξεων που κρίνονται για παράταση έγινε για επικοινωνιακούς λόγους και όχι για να λύσει τα ουσιαστικά προβλήματα. Ο Γολγοθάς όμως συνεχίζεται για άλλους 10 μήνες με ένα έτος, προκειμένου να δικαιωθούν οι συνταξιούχοι σε δεύτερο βαθμό, τουλάχιστον όσοι έχουν την οικονομική ευχέρεια να πληρώσουν παράβολα και δικηγόρο.

Τα προβλήματα επιτείνονται και λόγω του νέου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας, στον οποίο, σε πολλές περιπτώσεις εντέχνως, έχουν μειωθεί ποσοστά ή περιέχεται ένα μεγάλο εύρος ποσοστών αναπηρίας σε νευρολογικές ή ορθοπεδικές παθήσεις, δίνοντας περιθώρια για υποκειμενικές κρίσεις στα μέλη των Υγειονομικών Επιτροπών. Με βάση τον Πίνακα, ακόμα και για καταστάσεις μη-αναστρέψιμες εκδίδονται γνωματεύσεις βραχείας ισχύος, με αποτέλεσμα σε μικρό χρονικό διάστημα από την παραλαβή της γνωμάτευσης να απαιτείται η υποβολή αιτήματος εκ νέου. Τεράστια προβλήματα επίσης δημιουργεί η εξέταση των αιτούντων ανά ιατρική ειδικότητα, ενώ θα έπρεπε στις περιπτώσεις πολυαναπήρων να μετέχουν σε μία επιτροπή οι αντίστοιχες ειδικότητες ιατρών. Η υπ’ αριθ. Π51/12/18-4-2013 οδηγία που έχει δοθεί από την Υποδιοίκηση του ΙΚΑ για τη σύσταση μεικτών επιτροπών δεν έχει εφαρμογή έως και σήμερα, όπως προκύπτει από τις παρεμβάσεις των σωματείων των αναπήρων για μέλη τους με πολλαπλές αναπηρίες.

Η πλήρης κατάρρευση των ΚΕ.Π.Α. και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων συνεχίζεται με την πεισματική άρνηση της Κυβέρνησης να τα στελεχώσει με το αναγκαίο προσωπικό, καθώς και να τα ενισχύσει με τις κατάλληλες υποδομές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το τελευταίο διάστημα οι ασφαλισμένοι ενημερώνονται τηλεφωνικά για τα ραντεβού τους μόλις μία ημέρα πριν, διότι έχει λήξει η σύμβαση των ΚΕ.Π.Α. με τα ΕΛΤΑ! Η μείωση του προσωπικού και η ταυτόχρονη διόγκωση του φόρτου εργασίας έχει οδηγήσει τους υπαλλήλους των ΚΕ.Π.Α. στο να βρίσκονται διαρκώς απολογούμενοι απέναντι σε αγανακτισμένους πολίτες που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν, με αποτέλεσμα καθημερινές διενέξεις μεταξύ εργαζομένων και εξυπηρετούμενων πολιτών. Είναι γνωστό άλλωστε ότι συνολικά οι υπηρεσίες του ΙΚΑ έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει λόγω και της απόλυσης εκατοντάδων εργαζομένων που είχαν προσληφθεί με τον διαγωνισμό 9Κ του ΑΣΕΠ, τους οποίους η Κυβέρνηση δεν έχει αποκαταστήσει. Επιπλέον, δεν έχουν προσληφθεί έως σήμερα ούτε οι επιτυχόντες της προκήρυξης 8/Κ του ΑΣΕΠ για το ΙΚΑ, υπάλληλοι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του ΙΚΑ και των ΚΕ.Π.Α.

Ως προς τη μεθοδευμένη υποστελέχωση των Επιτροπών από ιατρούς, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των χιλιάδων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις των λιγότερο ευνοούμενων περιοχών, όπως των νησιωτικών περιοχών, που περιμένουν να αξιολογηθούν αλλά λόγω της μη προσέλευσης των ιατρών στις αρμόδιες επιτροπές παραμένουν εγκλωβισμένοι στη λίστα αναμονής με αποτέλεσμα να μην έχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμονής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μην τους χορηγούνται κοινωνικές παροχές και να απειλούνται με οικονομική εξαθλίωση. Το πρόσφατο παράδειγμα της Χίου, στις 11 Απριλίου, με 70 άτομα να περιμένουν τους αρμόδιους ιατρούς για να αξιολογηθούν, ενώ αυτοί δεν προσήλθαν ποτέ και αναβλήθηκε η διαδικασία, δείχνει τις απαράδεκτες προθέσεις της τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) απέναντι στα άτομα με χρόνιες παθήσεις και αναπηρία.

Επειδή οι κοινωνικές παροχές δεν είναι μια «ευγενική προσφορά» του Κράτους προς τα άτομα που έχουν χρεία βοηθείας, αλλά ευθύνη και απόλυτη υποχρέωση του Κράτους να ενισχύει την κοινωνική αλληλεγγύη, πέρα από το νεοφιλελεύθερο αξίωμα «κόστους/οφέλους».

Επειδή, εξάλλου, η κοινωνική πρόνοια συνιστά διεθνή υποχρέωση της Ελλάδας, σύμφωνα με υπερνομοθετικής ισχύος συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα.

Επειδή είναι αδιανόητο άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις να αντιμετωπίζονται ως «αριθμοί» και «ποσοστά» που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τους στόχους του μνημονίου.

Επειδή είναι τουλάχιστον ύποπτο τα ποσοστά αναπηρίας ενός συνταξιούχου να «ανεβοκατεβαίνουν» από το 80% στο 50% ή και 30% και μετά από κάποιους μήνες πάλι στο 80%, ανάλογα με την επιτροπή που τον εξετάζει και τον Κανονισμό που εφαρμόζεται.

Επερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να ελεγχθούν οι αδικαιολόγητες διαφορές στα ποσοστά αναπηρίας μεταξύ πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων επιτροπών; Θα προβούν στην απόδοση ευθυνών στους υπευθύνους για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων;

2. Προτίθενται να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επανεξετασθεί η αρμοδιότητα των ασφαλιστικών οργάνων να ασκούν ένσταση κατά των γνωματεύσεων, με δεδομένο ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις για να αμφισβητούν γνωματεύσεις ιατρών;

3. Θα προβούν στην απλοποίηση της νομοθεσίας που αφορά τα άτομα με αναπηρία, καθώς και στην αναμόρφωση του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, ο οποίος αυτή τη στιγμή μέσω της σκόπιμης μείωσης των ποσοστών αναπηρίας αποκλείει χιλιάδες δικαιούχους προνοιακών παροχών ; Θα προβούν στην αύξηση μη-αναστρέψιμων αναπηριών και χρόνιων παθήσεων για τις οποίες προβλέπεται ισόβια αναπηρία κατ’ εφαρμογή του άρθρου 16 § 1 του Ν. 3846/2010;

4. Θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση κάρτας αναπηρίας;

5. Θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς τα ΚΕ.Π.Α ;

6. Προτίθενται να μας δημοσιοποιήσουν και να μας καταθέσουν αναλυτικά στοιχεία της απογραφής των δικαιούχων επιδομάτων και συντάξεων αναπηρίας;

7. Προτίθενται να καταθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία για την απόκλιση των ποσοστών αναπηρίας, τον ακριβή αριθμό των αιτούντων στις δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές και την έκβαση των ενστάσεων;

8. Προτίθενται να μας ενημερώσουν σχετικά με το ακριβές κόστος της μελέτης του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Υπουργείου Υγείας για το ICF και τα αποτελέσματά της;

9. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για τη βελτίωση των συνθηκών παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και των διαδικασιών πιστοποίησης της αναπηρίας στη νησιωτική χώρα, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα των απομακρυσμένων νησιών και τις δυσκολίες της συγκοινωνιακής τους σύνδεσης με τα άλλα νησιά;

10. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιων παθήσεων, τη στιγμή που οι ίδιοι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς την απαραίτητη ιατρική φροντίδα;

Οι Επερωτώντες Βουλευτές

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Στρατούλης Δημήτριος

Καραγιαννίδης Χρήστος

Ζαχαριάς Κώστας

Αμμανατίδου - Πασχαλίδου Λίτσα

Σταθάς Γιάννης

Κυριακάκης Βασίλης

Μπάρκας Κώστας

Γάκης Δημήτριος

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Ξανθός Ανδρέας

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Ζερδελής Γιάννης

Μιχαλάκης Νίκος

Μαντάς Χρήστος

Βαλαβάνη Νάντια

Βαμβακά Τζένη

Βαρεμένος Γεώργιος

Γεροβασίλη Όλγα

Γεωργοπούλου Έφη

Δερμιτζάκης Κώστας

Διακάκη Μαρία

Διαμαντόπουλος Ευάγγελος

Διώτη Ηρώ

Δούρου Ρένα

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Θεοπεφτάτου Αφροδίτη

Καλογερή Αγνή

Κανελλοπούλου Μαρία

Καφαντάρη Χαρά

Κοδέλας Δημήτρης

Κουράκης Αναστάσιος

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Κωνσταντοπούλου Ζωή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μητρόπουλος Αλέξης

Μπόλαρη Μαρία

Ουζουνίδου Ευγενία

Παναγούλης Στάθης

Πάντζας Γεώργιος

Πετράκος Θανάσης

Σακοράφα Σοφία

Σαμοϊλης Στέφανος

Σταμπουλή Αφροδίτη

Συρμαλένιος Νίκος

Τριανταφύλλου Μαρία

Τσουκαλάς Δημήτρης

Φωτίου Θεανώ

Χατζηλάμπρου Βασίλης


Διαβάστε περισσότερα...

Η Π.Ε. Πρέβεζας παραχωρεί ΔΩΡΕΑΝ αίθουσες για τη στέγαση Δομών ΑΜΕΑ


Η Π.Ε. Πρέβεζας παραχωρεί δωρεάν αίθουσες, από τις εγκαταστάσεις όπου στεγάζονταν παλαιότερα το ΤΕΙ (Λεωφ. Ιωαννίνων 210), για την εξυπηρέτηση δομών για τα ΑΜΕΑ.

Συγκεκριμένα παραχωρήθηκαν 3 αίθουσες συνολικού εμβαδού 90 τμ στο «Κέντρο Ειδικής Αποκατάστασης Ν. Πρέβεζας» και μία αίθουσα συνολικού εμβαδού 50 τμ για το παραγωγικό εργαστήρι του «Συλλόγου Γονέων, κηδεμόνων και φίλων παιδιών με ειδικές ανάγκες Ν. Πρέβεζας».

Η παραχώρηση έγινε για 5 χρόνια.

Και οι δύο φορείς αντιμετώπιζαν σοβαρές δυσκολίες στην αντιμετώπιση των εξόδων λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα το παραγωγικό εργαστήριο του «Συλλόγου Γονέων, κηδεμόνων και φίλων παιδιών με ειδικές ανάγκες Ν. Πρέβεζας», στο οποίο φοιτούσαν περί τα 20 παιδιά με ειδικές ανάγκες, λόγω έλλειψης χρημάτων, είχε κλείσει, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν σπίτι.

Αντιστοίχως, το «Κέντρο Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκατάστασης Ν.Πρέβεζας» «μη δυνάμενο να ανταποκριθεί στις λειτουργικές του ανάγκες, περιόρισε τη λειτουργία του σε μόνο 2 μήνες τη σχολική περίοδο 2012.

Επιπροσθέτως δε αδυνατώντας να ανταποκριθεί οικονομικώς στα έξοδα μίσθωσης του διδακτηρίου, διέκοψε τη μίσθωση.

Με τη λήξη της διδακτικής περιόδου του 2012 διέκοψε το λειτουργία του (…) Αυτό έχει ως αποτέλεσμα «να παραμένουν οι μαθητευόμενοι του ΚΕΕΑΑ σε αποκλεισμό και απομόνωση με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την προσωπική τους υπόσταση, αλλά και των γονέων και των κηδεμόνων τους».

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου παραχωρήθηκαν οι αναγκαίες αίθουσες, στις οποίες παλαιότερα στεγάζονταν τα τμήματα του ΤΕΙ, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν και πάλι οι σημαντικές αυτές δομές για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ.


Πηγή: http://www.tvkosmos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκή Πίστη: Χορηγός εθνικής ομάδας των ΑμεΑ


Η συμφωνία των δύο πλευρών αφορά στην επίσημη ενδυμασία των εθνικών ομάδων, την οποία η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ θα διαθέσει στους αθλητές και στις αθλήτριες της, προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια σειρά από Πρωταθλήματα.

Χορηγική συμφωνία υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Πίστη με την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ), στο πλαίσιο των δράσεων της Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η συμφωνία των δύο πλευρών αφορά στην επίσημη ενδυμασία των εθνικών ομάδων, την οποία η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ θα διαθέσει στους αθλητές και στις αθλήτριες της, προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια σειρά από Πρωταθλήματα, όπως μεταξύ άλλων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 5Χ5 (Λοάνο, Ιταλία), στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπότσια (Γκιμαράες, Πορτογαλία), στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου (Λυών, Γαλλία) και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης (Μόντρεαλ, Καναδάς).

Ο Πρόεδρος της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, κ. Γιώργος Φουντουλάκης, αναφερόμενος στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Πίστη δήλωσε: «Η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προγραμματισμού της για την ενίσχυση του αθλητικού αναπηρικού κινήματος και την προετοιμασία για την εκπλήρωση του οράματός της, προχωράει σε συνεργασία με εταιρείες που βρίσκονται κοντά στον Ελληνικό Αθλητισμό. Η Ευρωπαϊκή Πίστη με τη συγκεκριμένη χορηγία, προσφέρει χείρα βοηθείας σε μια πολυομοσπονδία, όπως είναι η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα με στόχο τη διεθνή καταξίωση σε όλα τα αθλήματα που καλλιεργεί στις τάξεις της».

Ο Υπεύθυνος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Α.Ε.Γ.Α. Ευρωπαϊκή Πίστη κ. Θέμης Βαγιάκος, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι γι αυτή τη συνεργασία, γιατί μας δίνεται η δυνατότητα στήριξης της ΕΑΟΜ ΑμεΑ και του Ελληνικού Αθλητισμού γενικότερα. Στόχος μας μέσω της συγκεκριμένης συνεργασίας είναι να συνεισφέρουμε ενεργά στην προώθηση του αθλητικού ιδεώδους, προσβλέποντας σε μακροχρόνια συμφωνία με ορίζοντα του Παραολυμπιακούς του 2016».



Διαβάστε περισσότερα...

Απόφαση σταθμός για την μονιμοποίηση ΑμεΑ


Στη Ρόδο η πρώτη απόφαση σε πανελλαδικό επίπεδο.
Δρόμο μονιμοποίησης όλων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) που απασχοληθήκαν σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), ανοίγει το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, η πρόεδρος του οποίου αποφάσισε χθες τη μετατροπή της σύμβασης πρώην εργαζόμενου στο δήμο Αφάντου σε αορίστου χρόνου στον Δήμο Ρόδου.

Πρόκειται για την πρώτη τακτική απόφαση που έχει εκδοθεί σε όλη την Ελλάδα και χαρακτηρίζεται ως απόφαση – σταθμός για την ανάπτυξη του δικαιώματος στην εργασία.

Με την απόφαση που εκδόθηκε χθες από την πρόεδρο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου Έλενα Μπαρκούκη, και η οποία είναι η πρώτη που εκδίδεται σε όλη την Ελλάδα από τη Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο τακτικής διαδικασίας, υπάλληλος ΑμΕΑ, ο οποίος απασχολείτο με το πρόγραμμα «3+1» στο πρώην δήμο Αφάντου - νυν δήμο Ρόδου - και η σύμβασή του είχε λήξει, μεταφέρεται στο δήμο Ρόδου. Ο υπάλληλος μπορεί να επιστρέψει στη θέση του, αφού πλέον θα απασχολείται ως μόνιμος.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε απασχοληθεί αρχικά στην εταιρεία ΔΑΤΕΑ του πρώην δήμου Αφάντου, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο δήμο Ρόδου, αλλά έληξε η σύμβασή του. Σήμερα καλείται να συνεχίσει την εργασία του στον Δήμο Ρόδου. Άλλωστε, είχε κερδίσει και τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει, μέσω της έκδοσης προσωρινής διαταγής από την πρωτοδίκη Καλλιόπη Λόλα.

Η έκδοση των αποφάσεων
Υπάλληλος ΑμΕΑ που είχε προσληφθεί με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ «3+1» στην επιχείρηση ΔΑΤΕΑ του πρώην δήμου Αφάντου, απασχολήθηκε στη συνέχεια με την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» στον ενιαίο δήμο της Ρόδου. Με τη λήξη της σύμβασής του, κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για την έκδοση προσωρινής διαταγής ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, οπότε και τα κέρδισε με απόφαση της προέδρου Καλλιόπης Λόλα.

Σύμφωνα με την απόφαση, είχε μετατραπεί προσωρινά η εργασιακή σχέση του σε αορίστου χρόνου, μέχρι και την έκδοση της οριστικής αποφάσεως επί της αγωγής, που είχε καταθέσει ενώπιον του ίδιου Δικαστηρίου. Η οριστική απόφαση εκδόθηκε χθες και σύμφωνα με αυτήν – βάσει των πληροφοριών της «ΠΡΟΟΔΟΥ» - αποφασίστηκε η μετατροπή της σύμβασής του σε αορίστου χρόνου στο δήμο Ρόδου.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου προχώρησε σε οριστική αναγνώριση της εξαίρεσης των ΑμΕΑ από το νόμο του ΑΣΕΠ, αλλά και του άρθρου 103 του Ελληνικού Συντάγματος, βάσει της οποίας (αναγνώρισης) οι νόμοι που προστατεύουν ΑμΕΑ είναι ειδικότεροι.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος Μιχάλης Κόκκινος.


Διαβάστε περισσότερα...