Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Ρωσία: 25.000 εθελοντές για την Ολυμπιάδα


Περισσότεροι από 25.000 εθελοντές θα βοηθήσουν τους διοργανωτές στους επερχόμενους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Σότσι της Ρωσίας.



Οι αγώνες, οι οποίοι θα ξεκινήσουν στις 7 του Φλεβάρη, αποτελούν μεγάλο στοίχημα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να δει μια άρτια οργανωμένη Ολυμπιάδα. Προτεραιότητα, δε, αποτελεί η ασφάλεια των συμμετεχόντων, καθώς επίσης και των φιλάθλων που θα βρεθούν στο Σότσι. Οι περισσότεροι από τους εθελοντές είναι νέοι σε ηλικία και χειρίζονται πολύ καλά την αγγλική γλώσσα.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς κάνουν «φτερά» τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία


Το ΙΚΑ σκορπάει πάνω από 3 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή κτιρίου που πήρε από οφειλέτη.

Ακίνητο επί της οδού Λ. Κηφισίας 178 που ανήκε σε οφειλέτη ο οποίος βρέθηκε σε αδυναμία αποπληρωμής των χρεών του, πέρασε στην κατοχή του ΙΚΑ προκειμένου ο οφειλέτης να εξοφλήσει τις οφειλές του.

Το ΙΚΑ είχε υποχρέωση να αξιοποιήσει το ακίνητο έτσι ώστε να εισρεύσουν, τουλάχιστον, τα αντίστοιχα έσοδα στο ταμείο.

Το Ίδρυμα αντ’ αυτού αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το κτίριο επί της Λ. Κηφισίας στο Χαλάνδρι για την μεταστέγαση της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του κτιρίου επί της οδού Πειραιώς 64, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης (δείτε εδώ το σχετικό έγγραφο). Οι οικοδομικές εργασίες για τη μεταστέγαση πιθανότατα μόνο λίγων μηνών, θα κοστίσουν πάνω από 3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την περίληψη διακήρυξης δημοπρασίας του έργου (δείτε εδώ το σχετικό έγγραφο).

Ράβε-ξήλωνε

Το ΙΚΑ, λοιπόν, θα ανακατασκευάσει δύο κτίρια: και το κτίριο της Πειραιώς και το νέο που έχει στην κατοχή του. Τα βασικά ερωτήματα είναι αν αξίζει η δαπάνη τόσων χρημάτων για κάτι που θα είναι προσωρινό και αν με τις προδιαγραφές που θα γίνει η ανακαίνιση του κτιρίου, αυτό θα πληροί τις απαιτήσεις πολυεθνικών που προτιμούν για την στέγαση τους τον εν λόγω άξονα ώστε να το εκμεταλλευτεί αποδοτικά στο μέλλον.

Η πιο λογική απόφαση στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα ήταν να διαθέσουν με σύμβαση παραχώρησης το εν λόγω κτίριο (Λ. Κηφισίας 178) σε ειδικούς που γνωρίζουν τις απαιτήσεις των δυνητικών πελατών της λεωφόρου για να το ανακατασκευάσουν και να το εκμεταλλευτούν και το ΙΚΑ να προχωρήσει απευθείας στην ανακαίνιση του κτιρίου επί της Πειραιώς.

Το ΙΚΑ επομένως αποφάσισε όχι μόνο να μη βάλει χρήματα στο ταμείο του, αλλά να προχωρήσει σε επιπλέον δαπάνες πολλών εκατομμυρίων. Ένα τρανό παράδειγμα της λάθος στρατηγικής στη... μάχη της αύξησης των εσόδων.

Δείτε το σχετικό βίντεο από συζήτηση στη Βουλή για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάμπινγκ σε υψόμετρο 1.000 μέτρων


Μοναδικές φωτογραφίες από την καθημερινότητα των επαγγελματιών ορειβατών.

Το κάμπινγκ είναι ταυτισμένο για τους περισσότερους με στιγμές χαλάρωσης και ραστώνης, όμως για ένα ζευγάρι επαγγελματιών ορειβατών, αποτελεί μια υποχρεωτική δραστηριότητα στο πλαίσιο της ανάβασης, που μόνο ασφαλής δεν φαίνεται.

Ο Tommy Caldwell και η γυναίκα του Becca είναι επαγγελματίες ορειβάτες που βασίζονται στις σωματικές τους δεξιότητες και τον εξοπλισμό τους για να επιβιώνουν σε αφιλόξενες συνθήκες, στις απόκρημνες πλαγιές.

Η ανάβαση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, οπότε το ζευγάρι είναι αναγκασμένο να στήνει τη σκηνή του σε κάθετες πλαγιές, προκειμένου να κοιμηθεί λίγο.

Ο φωτογράφος Corey Rich ακολούθησε το ζευγάρι προκειμένου με τη μηχανή του να καταγράψει την καθημερινότητα των αναβατών, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Οι φωτογραφίες που μπορείτε να δείτε παρακάτω προέρχονται από ανάβαση στο El Capitan του Yosemite National park.

Οι τρεις τους κοιμήθηκαν σε προεξοχές στις οποίες είχαν στηθεί οι σκηνές ασφαλισμένες στη γρανιτένια πλαγιά, φτάνοντας ακόμη και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων.

Δείτε τις φωτογραφίες…




























Διαβάστε περισσότερα...

Σούπερ μάρκετ χωρίς μεσάζοντες στην Ξάνθη


Δημιουργείται Καταναλωτικός Συνεταιρισμός που θα προσφέρει προϊόντα σε συμφέρουσες τιμές.

Ένας καταναλωτικός συνεταιρισμός ο οποίος θα λειτουργεί στην Ξάνθη και θα προσφέρει βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης σε συμφέρουσες τιμές τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους ίδιους τους παραγωγούς βρίσκεται στα σκαριά, και ήδη έχει ξεκινήσει τα πρώτα, δειλά του βήματα.

Τα μέλη που μέχρι στιγμής απαρτίζουν τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Ξάνθης, περίπου 50 στον αριθμό, απευθύνουν πρόσκληση σε όλους τους πολίτες να πυκνώσουν τις τάξεις τους και να στηρίξουν το εγχείρημα.

Ο Συνεταιρισμός θα διέπεται από τις αρχές του συνεργατισμού και της αλληλεγγύης στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας ενώ όπως επισημαίνουν τα έως τώρα μέλη στην πρόσκλησή τους «δεν θα είναι κρατικός, ούτε ιδιωτικός, θα είναι δικός μας».

Βάσει του καταστατικού του Συνεταιρισμού το πλεόνασμα, δηλαδή τα κέρδη, θα γυρίζουν στα μέλη αλλά και την τοπική κοινωνία, καθώς τα χρήματα θα μένουν στην περιοχή. Μέχρι στιγμής τα πρώτα μέλη, μεταξύ των οποίων τοπικοί παραγωγοί αλλά και επαγγελματίες της περιοχής, έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από συναντήσεις με θέμα συζήτησης τον τρόπο λειτουργίας της προσπάθειάς τους, ενώ η επόμενη επαφή έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη στις 7.00 το απόγευμα στο Ξενοδοχείο Ορφέας.

Σύμφωνα με το ThrakiToday.com αναζητείται ο χώρος στον οποίο θα στεγάζεται ο Καταναλωτικός Συνεταιρισμός, αλλά και η ονομασία αυτού, ενώ θα λειτουργεί σαν ένα «σούπερ μάρκετ», με τρόφιμα, χαρτικά και άλλα αντίστοιχα είδη τα οποία θα διατίθενται από τους παραγωγούς στους καταναλωτές χωρίς να παρεμβάλλουν μεσάζοντες.

Τα ίδια τα μέλη του Συνεταιρισμού θα είναι αυτά που θα ελέγχουν και την ποιότητα των προϊόντων που θα μπαίνουν τελικά στο ράφι του «σούπερ μάρκετ». Σε πρώτη φάση σχηματοποιείται η μορφή λειτουργίας του Συνεταιρισμού, και το προσεχές διάστημα αναμένονται και επίσημες ανακοινώσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα μουσικά κουτιά του 21ου αιώνα είναι... σταγόνες


Η μελωδία δημιουργείται online και στη συνέχεια εκτυπώνεται τρισδιάστατα.

Τα μουσικά κουτιά εφευρέθηκαν τον 18ου αιώνα και διαδόθηκαν τους επόμενους αιώνες. Επρόκειτο για ένα αυτόματα μουσικό όργανο που παρήγαγε ήχους.

Μια εταιρεία αποφάσισε να συνδυάσει τη νοσταλγική μουσική των κουτιών εκείνων με τη σύγχρονη τεχνολογία. Οι συσκευές που δημιούργησε δεν είναι πλέον κουτιά, αλλά… σταγόνες, μουσικές σταγόνες για την ακρίβεια!

Οι Μουσικές Σταγόνες (Music Drop) της Left Field Labs εκτυπώνονται με τη βοήθεια 3D printer!

Μέσα από τον ιστότοπο των Music Drop, οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε εργαλείο που τους επιτρέπει να συνθέσουν τις δικές τους μελωδίες από 16 νότες. Αφού δημιουργηθεί η επιθυμητή μελωδία, στη συνέχεια μετατρέπεται σε ένα αρχείο εκτύπωσης 3D.

Αφού η συσκευή εκτυπωθεί, οι μουσικές σταγόνες συναρμολογούνται και αποστέλλονται στον πελάτη.




Διαβάστε περισσότερα...

«Εξοντωτικά τα πρόστιμα του κώδικα φορολογικής διαδικασίας»


Έντονες αντιδράσεις από τα επαγγελματικά επιμελητήρια.

Τις έντονες διαμαρτυρίες επαγγελματιών προς τα επιμελητήρια και τους συνδέσμους τους προκαλεί η πρόβλεψη του κώδικα φορολογικής διαδικασίας για τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που επιβάλλονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Κοινό σημείο των καταγγελιών των επιτηδευματιών είναι τα «εξοντωτικά ύψη των προστίμων». Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στις ανακοινώσεις επιμελητηρίων και συνδέσμων, ο Ν. 4225/2013 προβλέπει πρόστιμο 10.550 ευρώ για μη αναγραφή κάθε εργαζόμενου στην ΑΠΔ, έστω και αν έχει καταχωρηθεί κανονικά στον πίνακα προσωπικού.

Στον Κώδικα φορολογικής διαδικασίας μια μικρή οφειλή Φ.Π.Α. ύψους 200 ευρώ θα επιβαρυνθεί με άλλα 200 ευρώ ισόποσο πρόστιμο και αυτοτελές πρόστιμο 1.000 ευρώ ή 2.500 ευρώ, που φτάνει μέχρι τις 4.000 ευρώ ή 10.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων. Επιπλέον, στις περιπτώσεις που ο επαγγελματίας προμηθεύει κάποιον δημόσιο φορέα και δεν πληρωθεί έγκαιρα θα κληθεί να καταβάλει το διπλάσιο ποσό του Φ.Π.Α. που δεν εισέπραξε και το αυτοτελές πρόστιμο των 1.000 ευρώ ή 2.500 ευρώ πλέον τόκων με επιτόκιο 8,76%. Το ίδιο αυτοτελές πρόστιμο θα πληρώσει είτε χρωστάει 100 ευρώ είτε χρωστάει 20.000 ευρώ.

Ακόμη, οποιοδήποτε τιμολόγιο με συνολική αξία άνω των 500 ευρώ, θα πρέπει να εξοφλείται μέσω πιστωτικού ιδρύματος για να αναγνωριστεί ως δαπάνη ή αγορά.

Στις πωλήσεις των εταιρειών, που προμηθεύουν, για παράδειγμα, τα περίπτερα με καπνοβιομηχανικά προϊόντα, οι οποίες πωλούν ουσιαστικά ελάχιστη αξία εμπορεύματος, το μεγαλύτερο κομμάτι είναι Ε.Φ.Κ.

Επίσης, όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν οργανωμένα λογιστήρια θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει και να αποστείλουν τις πωλήσεις τους μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα στο ΤΑΧΙΣ. «Τι θα άλλαζε στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αν αντί για 15 του επόμενου, έστελναν τις μηνιαίες συγκεντρωτικές στις 30 του επόμενου;» όπως σχολιάζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας σε σχετική του ανακοίνωση.

Το Επιμελητήριο δηλώνει υπέρμαχος της επιβολής αυστηρότατων προστίμων σε όποιους κατά σύστημα φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν «αλλά προκειμένου να συνετιστούν οι φοροφυγάδες, λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα που δεν είναι δυνατόν να έχουν σαν αποτέλεσμα την συμμόρφωση των επαγγελματιών αλλά τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση και την τελική εξόντωσή τους».

Όπως εκτιμά το επιμελητήριο, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόβλεψη, όταν ο πολίτης ή ο επαγγελματίας, εξαιτίας ενός ανθρώπινου λάθους, εξοντώνεται και μάλιστα όταν λειτουργεί χωρίς δόλο ενώ συμπληρώνει ότι το θεωρεί σχεδόν αναπόφευκτο μέσα στο πλαίσιο των ασφυκτικών προθεσμιών και στην διάρκεια της πενταετίας να υπάρξει ανθρώπινο λάθος.

Το επιμελητήριο ζητάει το υπουργείο να εξαντλεί την αυστηρότητά του σε αυτούς που διαπιστώσει ότι ενεργούν με δόλο. «Ζητάμε την καθιέρωση ενός απλού, δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος καθώς και την άμεση παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα στα εξαιρετικά σοβαρά θέματα της φορολογίας, πριν είναι αργά για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας» σημειώνει από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Αθηνών.



Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή ανοιχτά και στην Λαμία


Ανοιχτά θα παραμείνουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα περισσότερα καταστήματα της Λαμίας την Κυριακή. Επίσημα πάντως ο εμπορικός σύλλογος, δια στόματος του προέδρου του Γιάννη Βλαχογιάννη, αντιδρά στο άνοιγμα των καταστημάτων. Την ίδια ώρα το σωματείο εμποροϋπαλλήλων του νομού Φθιώτιδας καλεί τα μέλη του στην κινητοποίηση που διοργανώνει το πρωί της Κυριακής έξω από τα δικαστήρια.



Πηγή: http://www.enikos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Απεργία στη Δημόσια Τηλεόραση


Πενθήμερη απεργία στο σχήμα της Δημόσιας Τηλεόρασης (ΔΤ) που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη κηρύσσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ, διαμαρτυρόμενο "για τον προσχηματικό τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το δικαίωμα της περιφέρειας στη δημόσια ενημέρωση" αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης.

Η απεργιακή κινητοποίηση αρχίζει την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 στις 06.00 πμ και λήγει την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014 την ίδια ώρα.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί την κυβέρνηση να διατηρήσει τη Θεσσαλονίκη ως έδρα άρτιου, αυτόνομου και πλήρως στελεχωμένου σταθμού της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό το δικαίωμα των πολιτών της περιφέρειας στην Ενημέρωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξάχρονος με αναμνήσεις από άλλη ζωή


Τα βλέμματα όλης τη Σκωτίας έχει τραβήξει ένα νεαρής ηλικίας αγόρι, το οποίο φημολογείται ότι διαθέτει μεταφυσικές ικανότητες και αποτελεί μετενσάρκωση ανθρώπου που έζησε έναν αιώνα πριν.

Πρόκειται για τον 6χρονο, Κάμερον Μακόλεϊ, ο οποίος οραματίζεται γεγονότα και καταστάσεις που ανήκουν σε άλλη εποχή και τα οποία δεν έχει ζήσει ποτέ του. Από την ηλικία των τριών ετών, ο μικρός ξεκίνησε να περιγράφει στους γονείς του περίεργα σκηνικά, που περιελάμβαναν μία άλλη μητέρα με μακριά και καστανά μαλλιά, άλλα αδέρφια από τα δικά του και ένα παραθαλάσσιο σπίτι, με ένα μαύρο αυτοκίνητο μόνιμα παρκαρισμένο απ' έξω.



«Ο καιρός περνούσε και ο Κάμερον μας περιέγραφε συνεχώς περιστατικά με λεπτομέρειες για την άλλη του οικογένεια και υποστήριζε ότι είχε γεννηθεί στο νησί Μπάρα της Κορνουάλης», δήλωσε η 42χρονη μητέρα του.

«Άρχισε να παραπονιέται πως εμείς έχουμε ένα μπάνιο, ενώ το άλλο σπίτι είχε τρία, ενώ μας έλεγε συνεχώς ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τον θάνατο, γιατί ξαναγυρίζουμε κάποια στιγμή. Υποστήριζε, δε, ότι και στην προηγούμενη ζωή του λεγόταν Κάμερον».

Η επιμονή του μικρού να δει την πρώτη του οικογένεια και τα κλάματα του, ανάγκασαν τη μητέρα του να εντοπίσει και να ενημερώσει τον διευθυντή της Κλινικής Παιδικής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, με ειδικότητα στις μετενσαρκώσεις. Ο τελευταίος συνόδευσε την οικογένεια στην επίσκεψή της στο νησί Μπάρα.

Προς έκπληξή τους, βρήκαν το άσπρο σπίτι με τα τρία μπάνια ακριβώς έτσι όπως το περιέγραφε ο Κάμερον. Το σπίτι είχε εγκαταλειφθεί και μετά από έρευνα στο ληξιαρχείο, βρήκαν πως η οικογένεια που περιέγραφε ο μικρός ζούσε εκεί πριν πολλά χρόνια. Ο 6χρονος είδε τις φωτογραφίες της οικογένειας και αναγνώρισε τους πάντες, επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για κάτι το μεταφυσικό, το οποίο ούτε ο διευθυντής της Κλινικής δεν μπόρεσε να εξηγήσει.


Διαβάστε περισσότερα...

Τίγρης περιπλανιόταν στους δρόμους


Κάτοικοι μιας μικρής πόλης στην Αργεντινή, αναγκάστηκαν να σκοτώσουν μια τίγρη της Βεγγάλης, η οποία περιπλανιόταν ελεύθερη στους δρόμους.

Οι κάτοικοι του Πάσο Βιέχο αρχικά επιχείρησαν να πιάσουν με λάσο την ενήλικη τίγρη. Όταν απέτυχαν, αποφάσισαν να την πυροβολήσουν, καθώς εκτίμησαν ότι υπήρχε πιθανότητα να τους επιτεθεί.

«Αναστατώθηκα όταν την είδα νεκρή, αφού είμαι ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ζώων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, διακυβευόταν η ασφάλεια ανθρώπων», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Λουίς Ανδράδε, στο ραδιοφωνικό σταθμό Δίκτυο 3 (Cadena 3).

Ο Ανδράδε υπογράμμισε ότι «το ζώο φαινόταν «επιθετικό, εμφανώς νευρικό και οι ντόπιοι δεν είχαν άλλη επιλογή. Δεν είχαμε βέλη με ηρεμιστικό για να τη ναρκώσουμε, όπως κάνουν στο National Geographic».

Οι αρχές στο Πάσο Βιέχο, το οποίο βρίσκεται 800 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μπουένος Άιρες, δε γνωρίζουν από πού απέδρασε η τίγρης.

Το άγριο ζώο φαίνεται ότι τρεφόταν καλά και τα νύχια του ήταν λιμαρισμένα, στοιχεία που υποδεικνύουν ότι πρόσφατα ζούσε σε αιχμαλωσία.

Οι τίγρεις της Βεγγάλης συγκαταλέγονται στα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Συνολικά πιστεύεται ότι παγκοσμίως απομένουν περίπου 2.500 τίγρεις, οι περισσότερες εκ των οποίων ζουν στην Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα τον χαρακτηρίζατε αυτόν τον οδηγό;


Σε αυτές τις περιπτώσεις η εικόνα μιλάει από μόνη της. Ένας δρόμος στην Ιντιάνα, όμως, αυτό δεν εμποδίζει τον οδηγό του λευκού αγροτικού οχήματος να επιχειρήσει να προσπεράσει το προπορευόμενο αυτοκίνητο. Το αποτέλεσμα; Να συγκρουστεί με το άλλο όχημα και στην συνέχεια να ντεραπάρει.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρούτσης: Η μείωση των εισφορών θα φέρει θέσεις εργασίας


Στα 800 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η απώλεια των ασφαλιστικών Ταμείων από τη μνημονιακή δέσμευση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο η παροχή του οικογενειακού επιδόματος του ΟΑΕΔ, το οποίο πληρώνεται από τις εργοδοτικές εισφορές και κυμαίνεται από 8 έως 78 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών κάθε οικογένειας.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εκτιμά ότι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα δημιουργήσει 30.000 νέες θέσεις εργασίας.

Δείτε το βίντεο από το MEGA:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχασαν τη μάχη με τη διαθεσιμότητα 22 εκπαιδευτικοί


Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απέρριψε την αίτησή τους.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (σε συμβούλιο) απέρριψε την αίτηση 22 εκπαιδευτικών που ζητούν να ανασταλεί η απόφαση του υπουργού Παιδείας που τους έθεσε σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Οι εφέτες έκριναν ότι η θέση των 22 εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα δεν συνεπάγεται για τους ίδιους και την οικογένειά τους στέρηση των αναγκαίων πόρων διαβίωσης, αφού, λαμβάνουν τα τρία τέταρτα των αποδοχών τους.

Στην αίτησή τους, οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι η περικοπή των αποδοχών τους, λόγω της διαθεσιμότητας, θα έχει ως συνέπεια τη διακινδύνευση της αξιοπρεπούς διαβίωσης τους, ενώ σε πολλούς από αυτούς οι αποδοχές τους θα προσεγγίσουν το όριο της φτώχειας (580 ευρώ), όπως αυτό προσδιορίστηκε βάσει στατιστικών στοιχείων της Eurostat.

Από την πλευρά του, το Ελληνικό Δημόσιο υποστήριξε ότι η διαθεσιμότητα επιβλήθηκε στο «μνημονιακό» νομοθετικό πλαίσιο για λόγους δημοσίου συμφέροντος και συγκεκριμένα «στο πλαίσιο ανειλημμένων υποχρεώσεων της χώρας με σκοπό την εξυγίανση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας και την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης και την εναρμόνιση της με τους στόχους της εθνικής οικονομίας, καθώς και τη σύνδεση της με την αγορά εργασίας και τη μείωση του πληθωρισμού των ειδικοτήτων στην εκπαίδευση».

Το Εφετείο έκρινε ότι «η οικονομική βλάβη» την οποία επικαλούνται οι 22 εκπαιδευτικοί, είναι επανορθώσιμη, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η κυρία αγωγή που έχουν καταθέσει, αλλά ούτε όμως η χορήγηση της αναστολής της επίμαχης υπουργικής απόφασης δικαιολογείται, καθώς αυτό συνάπτεται «προς το συμφέρον του εν γένει δημόσιου τομέα» και αποβλέπει «στην αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης, στην εναρμόνιση της με τους στόχους της εθνικής οικονομίας, στη σύνδεση της με την αγορά εργασίας και τη μείωση του πληθωρισμού των ειδικοτήτων στην εκπαίδευση».



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε η μεταφορά απορριμμάτων από τη Θάσο στο ΧΥΤΑ Καβάλας


Διαφοροποίηση υπήρξε στην στάση μιας από τις δύο ναυτιλιακές εταιρείες.

Από το απόγευμα της Πέμπτης ξεκίνησε και πάλι η μεταφορά των απορριμμάτων από το νησί της Θάσου προς τον ΧΥΤΑ Καβάλας, μετά τη νέα διακοπή που υπήρχε τα δύο τελευταία 24ωρα και τη διαφοροποίηση της στάσης της μιας εκ των δύο ναυτιλιακών εταιρειών.

Η ΑΝΕΘ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποδέχθηκε στις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου, ότι δηλαδή δεν είναι εφικτή η απευθείας ανάθεση από τον δήμαρχο στις δυο ναυτιλιακές για το έργο της μεταφοράς των απορριμμάτων, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός.

Να σημειωθεί ότι ενώ μετά και την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας οι δυο ναυτιλιακές εταιρείες δέχθηκαν να μεταφέρουν τα απορρίμματα από το νησί της Θάσου στην Καβάλα με καταβολή των ναύλων- αλλά κατόπιν σχετικού διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί -στη συνέχεια εξέφρασαν αντιρρήσεις και ζήτησαν από το Δήμο να τους γίνει απευθείας ανάθεση του έργου. Με το αίτημα αυτό διαφώνησε το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού.

Η ΑΝΕΘ διαφοροποίησε τη στάση της από την άλλη ναυτιλιακή εταιρεία, τη ΝΕΚ, και στα απογευματινά δρομολόγια της Πέμπτης από τον Πρίνο προς το λιμάνι της Καβάλας επέτρεψε την είσοδο του τράκτορα στο φέριμποτ. Σήμερα, φορτώθηκαν άλλοι δυο τράκτορες ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση στο νησί από τον μεγάλο όγκο απορριμμάτων που είχαν συγκεντρωθεί.

Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ σε δηλώσεις του ανάφερε ότι «παρά τη συμφωνία με την ΑΝΕΘ για προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων με παραστατικά πίστωσης, έως ότου διεξαχθεί ο διαγωνισμός, πάγιο αίτημα των Θασίων αποτελεί η δωρεάν μεταφορά των απορριμμάτων και από τις δύο εταιρείες».

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ τόνισε επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα ενημερώσει προσωπικά και τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για όσα διαδραματίστηκαν τα τελευταία 24ωρα, σχετικά με το έργο της μεταφοράς των απορριμμάτων από τη Θάσο προς το χερσαίο τμήμα και τον Χ.Υ.Τ.Α. της Καβάλας.



Διαβάστε περισσότερα...

Μάστιγα το παράνομο παρκάρισμα στην Αθήνα


Φωτορεπορτάζ του newsbeast.gr στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σε μάστιγα εξελίσσεται το παράνομο παρκάρισμα οχημάτων αλλά κυρίως μοτοσυκλετών στο κέντρο της Αθήνας.

Μπορεί η επαναφορά του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης να ανάγκασε τους πολίτες να πληρώνουν για τη θέση στάθμευσης που καταλαμβάνουν και να γεμίζουν τα ταμεία του δήμου αλλά το πρόβλημα παραμένει και μάλιστα επιδεινώνεται στα σημεία που απαγορεύεται η στάθμευση, όπως, για παράδειγμα, στα πεζοδρόμια.

Εκεί που καθημερινά γίνεται μάχη ανάμεσα σε πεζούς που προσπαθούν να περάσουν και στα δεκάδες μηχανάκια και αυτοκίνητα που καταλαμβάνουν το χώρο.

Με όλο και περισσότερους πολίτες να εγκαταλείπουν το αυτοκίνητό τους και να στρέφονται στις μοτοσυκλέτες εξαιτίας του αυξημένου κόστους μετακίνησης, το μποτιλιάρισμα έχει μεταφερθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, επάνω στα πεζοδρόμια.

Ο μόνος σύμμαχος των πεζών μέχρι στιγμής είναι η τροχαία που με κλήσεις προσπαθεί να περιορίσει το παράνομο παρκάρισμα.

Δείτε φωτογραφίες από την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας




















Διαβάστε περισσότερα...

Σημαντικές οι οικονομικές απώλειες των κτηνοτρόφων από τη νόσο της ευλογιάς


Δεν μπορούν να πωλήσουν γάλα και κρέας.

Σε 800.000 ευρώ υπολογίζονται οι οικονομικές απώλειες των κτηνοτρόφων που τα ζώα τους προσβλήθηκαν από τη νόσο της ευλογιάς στο Νομό Θεσσαλονίκης και έτσι δεν μπορούν να πωλήσουν γάλα και κρέας, ενώ οι αποζημιώσεις από τη θανάτωση ήδη 2.600 μηρυκαστικών, εκτιμάται σε 240.000 ευρώ, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνίατρος του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Βαγγέλης Τσιαμάδης.

Επισημαίνοντας ότι ο Νομός Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε... καραντίνα από τον Οκτώβριο του 2013 οπότε και παρουσιάστηκε η πρώτη εστία ευλογιάς στη Σίνδο και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε Καλοχώρι και Χαλάστρα, τόνισε ότι έχει απαγορευτεί κατηγορηματικά και αυστηρά, λόγω της «πανεύκολης μετάδοσης του νοσήματος σε άλλα ζώα», η όποια αγοραπωλησία αιγοπροβάτων, αλλά και η σφαγή. Σημείωσε δε χαρακτηριστικά ότι «ο άνθρωπος και να καταναλώσει προϊόν που έχει προβληθεί από την ευλογιά δεν πρόκειται να πάθει τίποτα, καθώς δεν προσβάλλεται από το νόσημα αυτό των ζώων».

Η ευλογιά, που είχε να εμφανιστεί στη χώρα μας από το 1997, πρωτοεμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο στον Έβρο, ερχόμενη είτε από τη Βουλγαρία, είτε από την Τουρκία, και έφθασε στην περιοχή μας τον Οκτώβριο, με τις εστίες να φθάνουν μέχρι και χθες τις 13, στις προαναφερόμενες τρεις περιοχές.

Ο κ. Τσιαμάδης υπογράμμισε ότι η «ευλογιά είναι μια πυρκαγιά, ατομική έκρηξη που σκάει και μπορεί να μολύνει τους πάντες».

Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι τα ζώα που παρουσίασαν ευλογιά θανατώθηκαν στο σύνολό τους, ενώ σχετικά με την προφύλαξη του ζωικού κεφαλαίου, ύστερα από συστάσεις των κτηνιάτρων του νομού Θεσσαλονίκης, γύρω από κάθε θετική εστία έχει οριστεί μια ζώνη 3 χλμ, όπου απαγορεύεται η βόσκηση και η σφαγή. «Φυσικά αυτό έχει αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής για όσους κτηνοτρόφους κρατούν εντός των εγκαταστάσεών τους τα υγιή ζώα τους», διευκρίνισε.

Ο κ. Τσιαμάδης είπε ότι η ευλογιά είναι το δεύτερο σε επικινδυνότητα νόσημα στα μικρά μηρυκαστικά με την πρωτιά να καταλαμβάνεται από τον αφθώδη πυρετό. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη κτηνιάτρων.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι οι κτηνοτρόφοι ακολουθούν πιστά τις συστάσεις των κτηνιάτρων, αν και στην αρχή υπήρξε πρόβλημα επειδή δεν καταλάβαιναν την επικινδυνότητα του νοσήματος στα ζώα τους. Διευκρίνισε δε ότι ενώ το Δεκέμβριο καταγράφηκε ύφεση στη μετάδοση του νοσήματος, ήδη στο πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου παρουσιάστηκαν δύο κρούσματα.

Επισημαίνεται ότι η ευλογιά κολλάει με την επαφή και εξαπλώνεται ταχύτητα, ενώ ο ιός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στο περιβάλλον, ζώντας για πάνω από έξι μήνες. Ως αποτέλεσμα, η επανασύσταση του κοπαδιού θα χρειαστεί τουλάχιστον έξι μήνες, από την τελευταία παρουσίαση εστίας στην περιοχή και υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι καθαροί οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνίατρος Άγγελος Θώμας.

Για την πρόληψη ανέφερε ότι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να διατηρούν σε πολύ υψηλά στάνταρ τους κανόνες υγιεινής, αλλά και να φροντίζουν να απολυμαίνονται τα οχήματα που μεταφέρουν ζώα.

Παράλληλα τόνισε ότι γίνονται έλεγχοι και στον υπόλοιπο Νομό Θεσσαλονίκης και διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας στην αγορά, ούτε κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Θανάσης Σαρόπουλος, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η πολιτεία θα πρέπει άμεσα να αντιληφθεί την τεράστια ζημιά που θα υποστεί η αγροτική παραγωγή της χώρας από την περαιτέρω επέκταση του νοσήματος της ευλογιάς και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνονται κινήσεις για την εξασφάλιση κονδυλίου που θα δοθεί σε αυτούς που θα πρέπει να ανασυστήσουν το κοπάδι τους.

Ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Σπύρος Μάμαλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η επιστημονική γνώση είναι επένδυση και όχι κόστος για τον Ελληνικό λαό, προσθέτοντας ότι η χώρα μας δεν είδε κρούσματα με τη γρίπη των πτηνών, επειδή επιστρατεύτηκε άμεσα όλο το προσωπικό, προσθέτοντας ότι οι περικοπές εν μέσω της οικονομικής κρίσης «μας καθιστούν πλέον ευάλωτους στα νοσήματα, όπως αυτό της ευλογιάς».



Διαβάστε περισσότερα...

Ειδικό συμβούλιο συγκροτείται στο ΥΠΟΙΚ για διαθεσιμότητα και μετατάξεις


Τετραετής η θητεία των τριών μελών.

Τριμελές ειδικό υπηρεσιακό συμβούλιο συγκροτείται στο υπουργείο Οικονομικών για την αποτίμηση των προσόντων των υπαλλήλων και την κατάρτιση βαθμολογικών πινάκων κατά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα, με την λειτουργική, διοικητική και μηχανογραφική υποστήριξη του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), τόσο για την θέση τους σε διαθεσιμότητα όσο και για την μετάταξη ή μεταφορά τους σε φορείς του Δημοσίου.

Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ειδικότερα, το τριμελές ειδικό υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών, συγκροτείται από τον πρόεδρο και τα μέλη του, ως εξής:

- Ένα μέλος του ΑΣΕΠ, ως πρόεδρο, με αναπληρωτή, επίσης, μέλος του ΑΣΕΠ.

- Τον προϊστάμενο της γενικής διεύθυνσης διοικητικής υποστήριξης της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, ως μέλος, με αναπληρωτή, τον προϊστάμενο της γενικής διεύθυνσης διοίκησης και ελέγχου συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την ΕΕ της γενικής γραμματείας δημοσιονομικής πολιτικής.

- Έναν προϊστάμενο γενικής διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών ως μέλος, με αναπληρωτή του, άλλον προϊστάμενο γενικής διεύθυνσης του ίδιου υπουργείου.

Σημειώνεται ότι η θητεία του συμβουλίου είναι τετραετής και μπορεί να παρατείνεται για δύο ακόμη χρόνια, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.



Διαβάστε περισσότερα...

"Η οικογένεια του Σουμάχερ εμπιστεύεται τους γιατρούς"


Η οικογένεια του Μίκαελ Σουμάχερ είναι πολύ «ευτυχισμένη και εμπιστεύεται την δουλειά που κάνουν οι γιατροί», δήλωσε ο μάνατζερ του διάσημου οδηγού, Σαμπίνε Κεμ. Παράλληλα, πρόσθεσε πως κάθε ενημέρωση που αφορά την υγεία του Μίκαελ και δεν προέρχεται από τους γιατρούς που τον παρακολουθούν ή από τον μάνατζερ του, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εικασίες.



Ο Σαμπίνε Κεμ, συμπλήρωσε πως η οικογένεια του Μίκαελ είναι πολύ ευτυχισμένη και ικανοποιημένη με τη δουλειά της ομάδας των γιατρών που περιποιούνται τον Μίκαελ και τους έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη. Η κατάσταση του Μίκαελ θεωρείται σταθερή, κατέληξε ο μάνατζερ του Σουμάχερ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκατομμυριούχος εργάζεται ως καθαρίστρια


Αν και η τύχη της χαμογέλασε και έγινε εκατομμυριούχος, μια 54χρονη Κινέζα δεν παράτησε τη δουλειά της ως καθαρίστρια.



Η ζωή της Γιου Γιουζέν άλλαξε μέσα σε μια μέρα, όταν το κράτος αγόρασε οικόπεδο που της ανήκε, καταβάλλοντάς της πολύ μεγάλο ποσό. Η Γιουζέν επένδυσε αυτά τα χρήματα, αγόρασε σπίτια τα οποία νοικιάζει και αυξάνει συνεχώς την περιουσία της.

Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να βγαίνει καθημερινά στους δρόμους και να καθαρίζει. «Μια δουλειά δεν την κάνεις μόνο για τα χρήματα. Με βοηθά να μένω συγκεντρωμένη και να γεμίζω τον χρόνο μου. Το βασικότερο είναι ότι δίνω καλό παράδειγμα στα παιδιά μου», εξηγεί η ίδια.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη γιατί έβριζε αστυνομικούς στο Facebook


Στη σύλληψη ενός 28χρονου άνδρα προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στο Αγρίνιο, καθώς αναρτούσε υβριστικά σχόλια κατά αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης, στο facebook, από τις 11/01 έως τις 16/01.

Όπως προέκυψε από την έρευνα ο 28χρονος, έκανε κατ' επανάληψη αναρτήσεις αστυνομικού περιεχομένου στο προφίλ του, τις οποίες σχολίαζε και με υβριστικά σχόλια, χρησιμοποιώντας μάλιστα και ονόματα αστυνομικών.

Σημειώνεται πως ο 28χρονος αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του Εισαγγελέα, κατηγορούμενος για απειλή, εξύβριση και συκοφαντία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...