Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Η δράση της Βιταμίνης C
Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε ασκορβικό οξύ.

Η βιταμίνη C γνωστή και ως ασκορβικό οξύ ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Ο ανθρώπινος οργανισμός δε μπορεί να συνθέσει από μόνος του αυτή τη βιταμίνη γι αυτό και πρέπει να τη προσλαμβάνει από τη καθημερινή του διατροφή. Η Βιταμίνη C αποτελεί πιθανότατα το πιο γνωστό και ευρύτερα χρησιμοποιούμενο διατροφικό συμπλήρωμα.

Δράση

Η Βιταμίνη C βοηθάει στην καταπολέμηση των «Ελευθέρων Ριζών» – ειδικά σε εκείνες τις περιοχές που το μεγαλύτερο μέρος τους περιέχει νερό, όπως το εσωτερικό μέρος των κυττάρων.

Τι κάνει

Ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία και τα τοιχώματα των κυττάρων
Συμμετέχει στον σχηματισμό κολλαγόνου (επιταχύνει την επούλωση πληγών, διατηρεί υγιείς τους συνδέσμους (που συνδέουν τους μύες με τα οστά), τους τένοντες (που συνδέουν τα οστά μεταξύ τους) και τα ούλα.
Βοηθάει στην πρόληψη και βελτίωση των ασθματικών κρίσεων
Αποτρέπει το σχηματισμό καταρράκτη
Σαν αντιοξειδωτικό προστατεύει από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Μειώνει τα συμπτώματα γρίπης, συντομεύει τη διάρκεια μιας ασθένειας.
Συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης Ο κυριότερος ρόλος της βιταμίνης C είναι ότι ρυθμίζει τις οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις. Υπεισέρχεται στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων και μετέχει στη διάπλαση του συνδετικού ιστού. Επηρεάζει τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων, επιδρά ευνοϊκά σε περιπτώσεις προσβολής από λοιμογόνα αίτια και προστατεύει από οξείδωση τις λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Επίσης η βιταμίνη C:

μετέχει στην παραγωγή της θυροξίνης, επινεφρίνης, νορεπινεφρίνης, στεροειδών ορμονών και των αιμοσφαιρίων
συντελεί στη διατήρηση της καλής κατάστασης των αιμοφόρων αγγείων, των οστών και των δοντιών
διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου και φυλλικού οξέος από τον οργανισμό και συντελεί στην αποκατάσταση της υγείας
συντελεί στην αυξημένη παραγωγή λευκοκυττάρων, αντισωμάτων και επαρκών επίπεδων ιντερφερόνων (πρωτεΐνες που έχουν ως βασικό ρόλο την παρεμπόδιση των πολλαπλασιασμών των ιών)
έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
μπορεί να αυξήσει την δράση αντιθρομβωτικών σκευασμάτων
αλληλεπιδρά με τη δράση της βιταμίνης Β12 και δόση πάνω από 4gr την ημέρα προφυλάσσει από ανεπάρκεια σε Β12.

Χρήση

Ως αντιοξειδωτικό, η Βιταμίνη C παρέχει προστασία ενάντια στον καρκίνο και τα προβλήματα καρδιάς. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης σχετίζονται με καρδιακές κρίσεις. Επιπλέον, η Βιταμίνη C μπορεί πραγματικά να συμβάλει στην επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής. Σε μια μελέτη αποδείχτηκε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν καθημερινά περισσότερα από 300mg Βιταμίνης C (από τροφές και συμπληρώματα) έζησαν περισσότερο από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα από 50mg ημερησίως.

Μία ακόμα μελέτη έδειξε ότι, σε μακροχρόνια βάση, τα συμπληρώματα Βιταμίνης C προστατεύουν σε περίπτωση καταρράκτη. Γυναίκες που λάμβαναν Βιταμίνη C για περισσότερο από 10 χρόνια είχαν κατά 77% χαμηλότερη πιθανότητα να εμφανίσουν πρόωρη θαμπάδα στον κρυσταλλοειδή χιτώνα των ματιών τους – που αποτελεί την πρώτη φάση εκδήλωσης καταρράκτη - σε σχέση με τις γυναίκες που δεν κατανάλωναν συμπληρώματα.

Μέχρι τώρα επικρατούσε η άποψη ότι η βιταμίνη C προστατεύει από τα κρυολογήματα λόγω του ότι χρησιμοποιείται από τα λευκά αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η προφυλακτική χορήγηση της βιταμίνης C με στόχο τη μείωση της συχνότητας της νόσου στον κανονικό πληθυσμό δε φαίνεται να είναι αποτελεσματική. Εξαίρεση αποτελούν οι άνθρωποι που εκτίθενται στο κρύο ή υποβάλλονται σε έντονη σωματική άσκηση, όπως οι αθλητές Μαραθωνίου, οι οποίοι θα μπορούσαν να μειώσουν κατά το ήμισυ, τις πιθανότητές τους να προσβληθούν από κρυολόγημα, λαμβάνοντας βιταμίνη C σε καθημερινή βάση.

Σε ειδικές συνθήκες λοιπόν κατά τις οποίες οι άνθρωποι χρησιμοποιούν προφύλαξη με βιταμίνη C πριν από ακραίες καταστάσεις σωματικής άσκησης ή έκθεσης σε υπερβολικό κρύο, τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορούν να έχουν ευεργετικές δράσεις.

Ανεπάρκεια

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης C στον άνθρωπο, οδηγεί σε σκορβούτο. Τα πρώιμα συμπτώματα σε ενήλικες περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία, πόνους αρθρώσεων και των μυών. Σε μεταγενέστερα στάδια, το σκορβούτο χαρακτηρίζεται από αναιμία, αιμορραγία από τα ούλα και καθυστερημένη επούλωση τραυμάτων.

Συμπτώματα

Οι άνθρωποι που έχουν ανεπάρκεια της βιταμίνης C υποφέρουν από χαλαρά δόντια, εμφανίζουν εύκολα μώλωπες, απώλεια μαλλιών, αναιμία, ξηρό δέρμα και καθυστερημένη επούλωση τραυμάτων.

Υπερδοσολογία

Η υπερδοσολογία μπορεί πράγματι να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό. Μερικά από τα συμπτώματα υπερβολικής δόσης βιταμίνης C είναι τα εξής:

Έλκη στο στόμα
Μετεωρισμός
Ναυτία
Έμετος
Ζάλη
Δυσπεψία
Διάρροια
Δερματικό εξάνθημα
Πονοκέφαλος
Πυρετός
Κράμπες στην κοιλιά ή τα πόδια
Ισχυρή οσμή στα ούρα

Η πρόσληψη πάνω από 6000 mg την ημέρα της βιταμίνης C, μπορεί να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά, έλλειψη της βιταμίνης Β12, ανεπάρκεια χαλκού, ίκτερο, δηλητηρίαση σιδήρου, πόνους στην πλάτη, και αϋπνία. Ο πίνακας που ακολουθεί, παραθέτει τα επίπεδα ανεκτικότητας πρόσληψης βιταμίνης C, στις διάφορες ηλικίες.


Τρόφιμο
Ποσότητα
Βιταμίνη C (Mg)
Χυμός πορτοκάλι
¾ φλιτζανιού
62-93
Χυμός γρέιπφρουτ
¾ φλιτζανιού
62-70
Πορτοκάλι
1 μέτριο
70
Γρέιπφρουτ
½ μέτριο
38
Φράουλες
1 φλιτζάνι
85
Τομάτα
1 μέτρια
16
Κόκκινη πιπεριά ωμή
½ φλιτζάνι
95
Μπρόκολο βραστό
½ φλιτζάνι
51
Πατάτα
1 μέτρια ψητή
17

Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξασθένιση της τρίχας προκαλεί η συχνή βαφή


Μύθος η καταπολέμηση της λιπαρότητας.

Κατά γενική ομολογία οι βαφές δεν συνιστούν ό,τι καλύτερο για τα μαλλιά μας. Στα μαλλιά που βάφονται συχνά, προκαλούνται σταδιακά προβλήματα, αφού οι τρίχες γίνονται πορώδεις, ξηρές, θαµπές και εύθραυστες.

Τα μαλλιά θαμπώνουν και έχουν τη τάση να «σπάνε» εύκολα, συνεπώς εκτός από τη ψαλίδα που είναι προφανής, προκαλείται και τριχόπτωση.

Θεωρητικά, με τη χρήση βαφών μας δίνεται η εντύπωση ότι καταπολεμούμε τη λιπαρότητα, ωστόσο αν λάβουμε υπόψη τα παραπάνω προβλήματα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για αυτό και πρέπει να βάφουμε τα μαλλιά μας, όχι όποτε θέλουμε, αλλά όποτε κρίνεται απαραίτητο.

Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι οι χημικές ουσίες των βαφών διεισδύουν στο τριχωτό της κεφαλής και κατά συνέπεια, τα μαλλιά εξασθενούν.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενημερωθείτε για την ευαισθησία των δοντιών

Ενημερωθείτε για την ευαισθησία των δοντιών

Ελληνικό site για την Sensodyne.

Η Sensodyne, η σειρά που συνιστούν 9 στους 10 οδοντίατρους για τα ευαίσθητα δόντια, απέκτησε ελληνικό site! Το www.sensodyne.gr είναι πλέον διαθέσιμο, με στόχο να σε ενημερώσει για… τα «ευαίσθητα» θέματα της στοματικής υγιεινής.

Στο www.sensodyne.gr θα βρεις απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την ευαισθησία των δοντιών, μια κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν 1 στα 3 άτομα ηλικίας από 20 έως 50 ετών. Παράλληλα, μπορείς να ενημερωθείς αναφορικά με τη διάβρωση του σμάλτου και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Στο www.sensodyne.gr μπορείς να ανακαλύψεις την πλήρη γκάμα των προϊόντων στοματικής υγιεινής Sensodyne.

Ειδικότερα, οι οδοντόκρεμες της σειράς Sensodyne βοηθούν στην ανακούφιση από την ευαισθησία, ενώ εκείνες της σειράς Sensodyne Prosmalto προστατεύουν από τη διάβρωση του σμάλτου, παρέχοντας, ταυτόχρονα, όλα τα οφέλη μιας συνηθισμένης οδοντόκρεμας. Επίσης, με ένα γρήγορο test σου δίνεται η δυνατότητα να βρεις ποιο προϊόν είναι κατάλληλο για τις δικές σου ανάγκες.

Κάνε κλικ στο www.sensodyne.gr και βρες τη λύση στο πρόβλημά σου!


Διαβάστε περισσότερα...

Εφαρμογές της νανοτεχνολογίας για τη διάγνωση και θεραπεία

Εφαρμογές της νανοτεχνολογίας για τη διάγνωση και θεραπεία

Σε λίγες ημέρες θα αρχίσει το ερευνητικό πρόγραμμα Nanocardio στο ΑΠΘ.

Στη διάγνωση και θεραπεία της αθηρωματικής νόσου με τη χρήση της νανοτεχνολογίας στρέφονται στις μέρες μας οι έρευνες των επιστημόνων του ΑΠΘ.

Η δημιουργία νανοστέντ από πολυμερή βιοαποικοδομήσιμα υλικά, τα οποία θα απελευθερώνουν βαθμιαία και ελεγχόμενα το φάρμακο, ενώ παράλληλα θα διασπώνται και θα εξαφανίζονται με το πέρασμα του χρόνου, αποτελεί το στόχο τριετούς ερευνητικού προγράμματος Nanocardio που θα αρχίσει σε λίγες ημέρες στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

Όπως εξήγησε στο ΑΜΠΕ η επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος καρδιολόγος Βαρβάρα Καραγκιοζάκη το πρόβλημα με τα επικαλυμμένα στεντ, που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αντιμετώπιση της αθηρωματικής νόσου με τη διάνοιξη των αγγείων, είναι ότι απελευθερώνουν απότομα και σε μεγάλες ποσότητες το φάρμακο.

Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια μετά από ένα διάστημα να παρουσιαστεί ξανά στένωση των αρτηριών και να πάθει ο ασθενής έμφραγμα. Αυτά τα στεντ δεν αφαιρούνται και θα πρέπει ο ασθενής θα κάνει ξανά αγγειοπλαστική.

«Τα νανοστέντ που θέλουμε να δημιουργήσουμε με τη χρήση της νανοτεχνολογίας θα είναι από βιοαποικοδομήσιμα υλικά τα οποία θα απελευθερώνουν βαθμιαία και ελεγχόμενα το φάρμακο και έτσι θα έχουμε καλύτερη αντιμετώπιση των στενώσεων των αγγείων από την αθηρωματική πλάκα. Παράλληλα όμως το νανοστέντ θα βιοαποικοδομείται, δηλαδή μετά από ένα διάστημα 2-3 χρόνων θα παύει να υπάρχει στον οργανισμό και θα τοποθετείται ένα νέο» ανέφερε η κ Καραγκιοζάκη.

Πέρα όμως από τη δημιουργία των νανοστέντ οι επιστήμονες στρέφονται και στη δημιουργία των theranostic νανοσωματιδίων τα οποία θα έχουν θεραπευτικές και ταυτόχρονα διαγνωστικές ιδιότητες.

«Προσπαθούμε να φτιάξουμε φάρμακα τα οποία θα χορηγούνται ενδοφλέβια, θα έχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα ενώ θα μπορούν με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας να απεικονίζονται και έτσι ταυτόχρονα με τη θεραπεία να κάνουμε και διάγνωση. Εμείς σε συνεργασία με το τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ ξεκινήσαμε φέτος τη δημιουργία τέτοιων φαρμάκων τα οποία μεταφέρονται μέσω νανοσωματιδίων και απελευθερώνονται επιδρώντας στα αιμοπετάλια προκειμένου να εμποδιστεί η θρόμβωση» εξήγησε η κ Καραγκιοζάκη.

Ένα από τα θέματα που απασχολούν τους επιστήμονες είναι η νανοτοξικότητα των φαρμάκων τα οποία μεταφέρονται στον οργανισμό με νανοσωματίδια.

Όπως αναφέρει η κ Καραγκιοζάκη τα νανοσωματίδια όταν το μέγεθός τους είναι μικρότερο από 10 νανόμετρα μπορεί να μπουν μέσα στα κύτταρα και να προκαλέσουν μεταλλάξεις. «Για να το αποφύγουμε αυτό χρησιμοποιούμε βιοαποικοδομήσιμα υλικά τα οποία διασπώνται ενώ φροντίζουμε τα φάρμακα αυτά να μεταφέρονται με νανοσωματίδα που έχουν μέγεθος 100 νανομέτρων. Το θέμα της νανοτοξικότητας έχει να κάνει με τη χημεία και με το μέγεθος των νανοσωματιδίων» πρόσθεσε η κ Καραγκιοζάκη.


Διαβάστε περισσότερα...

Φυσικές «ανάσες» δροσιάς

Φυσικές «ανάσες» δροσιάς

Κόλπα για να αποφύγουμε το κλιματιστικό τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το καλοκαίρι, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και συχνά αναζητάμε τη δροσιά του κλιματιστικού. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιο φυσικοί τρόποι για να αισθανθούμε καλύτερα.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να περάσετε ένα ζεστό, ευχάριστο και ανώδυνο καλοκαίρι...

Κατάλληλη διατροφή

Συνηθίστε τώρα το καλοκαίρι να τρώτε λίγο και συχνά, για να διευκολύνετε έτσι την πέψη, η οποία για να ολοκληρωθεί παράγει θερμότητα.

Στα συχνά και μικρά γεύματά σας στη διάρκεια της ημέρας, μην ξεχνάτε να συμπεριλαμβάνετε, κάθε φορά, ένα φρέσκο φρούτο ή λαχανικό.

Προτιμάτε τα χυμώδη φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν πολύ νερό, όπως το πεπόνι, το καρπούζι, τα αγγούρια, οι ντομάτες κ.ά., καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, π.χ., γιαούρτι.

Ένα φλιτζάνι παγωμένο τσάι

Θα σας δροσίσει αμέσως, ενώ η φρεσκάδα του θα διαρκέσει αρκετά.

Μπορείτε να προσθέσετε στο παγωμένο τσάι σας για περισσότερη δροσιά και μερικά φυλλαράκια μέντας, η οποία έχει δροσιστικές ιδιότητες.

Μεσημεριανή σιέστα

Την περίοδο του καλοκαιριού πρέπει να γνωρίζετε ότι η δραστηριότητα ζεσταίνει, ενώ η ξεκούραση δροσίζει. Γι’ αυτό καλό είναι να ξεκουράζεστε όταν κάνει πολλή ζέστη.

Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το μεσημέρι, καλό θα είναι να ξαπλώνετε απλώς για να διαβάσετε κάτι. Το βασικότερο είναι να δουλεύουν όσο λιγότεροι μυς γίνεται, ώστε να μην παράγεται ενέργεια και θερμαίνεται το σώμα σας.

Τακτικά ντους

Τα συχνά ντους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπίζετε τη ζέστη. Προσέχετε ώστε η θερμοκρασία του νερού να είναι περίπου 5 βαθμούς κάτω από τη θερμοκρασία του σώματός σας. Εστιάζετε στα πόδια, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα γόνατα, καθώς επίσης στον αυχένα και στα αντιβράχια.

Δροσερό σπίτι

Φροντίστε να «κλείνετε» τη ζέστη έξω! Πώς; Ανοίγοντας τα παράθυρα του σπιτιού σας νωρίς το πρωί για να αερίζετε το χώρο και κλείνοντάς τα το μεσημέρι, που κάνει πολλή ζέστη. Ανοίξτε ξανά τα παράθυρά σας όταν πέσει ο ήλιος.

Δροσιά από τα φυτά

Αν έχετε κήπο, ποτίζετε το γκαζόν πριν από τις 10 το πρωί. Ποτίζετε τα φυτά των εσωτερικών χώρων και των μπαλκονιών σας ψεκάζοντας τα φύλλα και το χώμα. Με την εξάτμισή του το νερό δροσίζει το χώρο.

Επαναλαμβάνετε το ψεκασμό το βράδυ, για να διώχνετε τη ζέστη της μέρας.

Τζελ και νερό

Το καλοκαίρι να προτιμάτε προϊόντα περιποίησης υγρά ή τζελ και όχι κρέμες ή λάδια, γιατί η λιπαρότητα δίνει αίσθηση θερμότητας.

Σταγόνες δροσιάς

Τις ημέρες που έχει καύσωνα να έχετε πάντα μαζί σας ένα σπρέι με νερό και να ψεκάζετε με αυτό κάθε τόσο το δέρμα σας για άμεση φρεσκάδα.

Επίσης, κάντε ποδόλουτρα σε δροσερό νερό ή ψεκάζετε τα πόδια σας με ένα δροσιστικό σπρέι.

Φωτεινά χρώματα

Το καλοκαίρι προτιμάτε τα ανοιχτόχρωμα και φωτεινά χρώματα και κυρίως το λευκό, αφού τα σκούρα και ιδιαίτερα το μαύρο χρώμα τραβάνε τη ζέστη.

Ποια χρώματα να προτιμάτε; Το άσπρο, το κίτρινο, το μπλε ή το ροζ, καθώς είναι χρώματα που διώχνουν τη ζέστη.

Διαλέγετε ρούχα από βαμβάκι ή λινό, άνετα και ευρύχωρα, ώστε να μην κολλάνε πάνω σας, αλλά να δημιουργούν με την κίνηση μικρά ρεύματα αέρα που θα σας δροσίζουν.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς φαγητό τα παιδιά σε Αφρική και ΑσίαΤο 29,9% κάτω των 5 ετών παρουσιάζει αναπτυξιακή καθυστέρηση.

Ανεπίτευκτοι είναι ακόμα οι στόχοι του ΟΗΕ για τα υποσιτισμένα παιδιά, των οποίων ο αριθμός, μέχρι το 2015, θα έπρεπε να είχε μειωθεί στο μισό.

Ο αγώνας κατά του υποσιτισμού μπορεί να σημείωσε πρόοδο παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, αλλά τα προβλήματα που υπάρχουν στην υποσαχάρια και στη νότια Αφρική, επιδεινώνουν την κατάσταση.

Με βάση τα ανθρωπομετρικά δεδομένα -το ύψος και το βάρος των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους- η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Lancet, εκτιμά πως οι στόχοι του ΟΗΕ δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν παρά μόνο σε 61 από τις 141 χώρες που συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη.

Από την έρευνα προκύπτει πως το 2011 το 29,9% των παιδιών κάτω των πέντε ετών -314 εκατομμύρια- παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάπτυξή τους, έναντι 47,2% το 1985.

Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην Λατινική Αμερική και στην Ασία, ειδικά στην Κίνα και το Βιετνάμ. Παρά την πρόοδο στη νότια Ασία, η περιοχή παραμένει πολύ ευάλωτη, με περίπου τα μισά από το σύνολο των ελλιποβαρών παιδιών στον κόσμο.

Προβλήματα στην ανάπτυξη αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο Μπουρούντι, το Νίγηρα, αλλά και στο Αφγανιστάν, την Υεμένη και το Ανατολικό Τιμόρ.


Διαβάστε περισσότερα...

Διασυνοριακό πρόγραμμα για την προσβασιμότητα των ΑμεΑΖΑΚΥΝΘΟΣ – Μελέτη για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ό,τι έχει να κάνει με την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες, πρόκειται να εκπονηθεί στη Ζάκυνθο από την ΕΣΑΜΕΑ, η οποία θα ενταχθεί σε διασυνοριακό πρόγραμμα.

Το θέμα αυτό απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου αναφέρθηκε ότι στο πρόγραμμα αυτό μετέχουν και Δήμοι από την Ελλάδα, αλλά και από την Ιταλία.

Σήμερα αναμένεται να υποβληθεί η πρόταση από την ΕΣΑΜΕΑ, ούτως ώστε να πάρει τη χρηματοδότηση και να γίνει η μελέτη, η οποία μόλις ολοκληρωθεί θα δοθεί στο Δήμο, προκειμένου να εκτελεστεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Στίβος ΑμεΑ-Μίτινγκ Βερολίνου: Τέσσερα ασημένια μετάλλια και ένα πανελλήνιο ρεκόρ για τα ελληνικά «χρώματα»Τέσσερα μετάλλια, όλα ασημένιας απόχρωσης, κατέκτησαν τα ελληνικά «χρώματα» στο διεθνές μίτινγκ στίβου αθλητών με αναπηρίες, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.
Ο Ιωάννης Πρώτος στα 400μ. κατηγορίας 13 με επίδοση 50.09 ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου των νικητών, όπως και ο Θανάσης Μπαράκας στο μήκος κατηγορίας 11 με άλμα στα 5 μέτρα και 50 εκατοστά.
Ακόμη, στο μήκος κατηγορίας 36 ο Παναγιώτης Μανέτας ήταν δεύτερος με 4.48μ., όπως και ο Λάζαρος Στεφανίδης στο δίσκο κατηγορίας 37 με 39.96μ.
Στα αξιοσημείωτα της ελληνικής παρουσίας συγκαταλέγεται το πανελλήνιο ρεκόρ του Ανδρέα Μόμτσου στη σφαίρα κατηγορίας 35 με επίδοση 9 μέτρα και 84 εκατοστά.
Το προηγούμενο κατείχε ο ίδιος από το πρόσφατο πανελλήνιο πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ με 9.39μ.
Η ελληνική παρουσία:
Σφαίρα (Γ) Κατ.
54: 6.
Ελένη Πρελορέντζου 4.42μ. Δίσκος (Α) Κατ.
37: 2.
Λάζαρος Στεφανίδης 39.96μ. Κατ.
36: 5.
Γιώργος Βαγιαννόπουλος 32.10μ. Κατ.
44: 6.
Μιλτιάδης Κυριακίδης 43.54μ. Κατ.
35: 9.
Ανδρέας Μόμτσος 29.10μ. Σφαίρα (Α) Κατ.
35: 5.
Ανδρέας Μόμτσος 9.84μ. Κατ.
11: 6.
Ηλίας Μήτος 8.70μ. Μήκος (Α) Κατ.
36: 2.
Παναγιώτης Μανέτας 4.48μ. Κατ.
11: 2.
Αθανάσιος Μπαράκας 5.50μ. Κατ.
38: 4.
Αριστοτέλης Μαρίνος 5.14μ. Κατ.
46: 6.
Χρήστος Κουτούλιας 6.06μ. 400μ.
(Α) Κατ.
13: 2.
Ιωάννης Πρώτος 50.09 200μ.
(Α) Κατ.
36: 5.
Λουκάς Πρωτονοτάριος 30.69 100μ.
(Α) Κατ.
38: 5.
Αριστοτέλης Μαρίνος 12.18 προκριματικά Κατ.
36: 5.
Λουκάς Πρωτονοτάριος 13.74 προκριματικά 7.
Λουκάς Πρωτονοτάριος 14.03 τελικός


Διαβάστε περισσότερα...

Ποδηλασία δρόμου ΑμεΑ-Παγκόσμιο Κύπελλο: Την 8η θέση κατέκτησαν Χαλκιαδάκη/Μηλάκη
Στο φώτο φινις έχασαν το μετάλλιο οι Αδαμαντία Χαλκιαδάκη/Αργυρώ Μηλάκη (WB) στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδηλασίας δρόμου ΑμεΑ, που πραγματοποιήθηκε στη Σεγκόβια της Ισπανίας.

Το ελληνικό δίδυμο κάλυψε την απόσταση των 84 χιλιομέτρων στον αγώνα δρόμου σε 2 ώρες 19.47, που αντιστοιχούσε στην 8η θέση, την ίδια στιγμή που οι Ισπανίδες Μπενίτεθ/Νοριέγκα ήταν τρίτες με 2 ώρες 19.38 και οι Ουελέτ/Ρόι από τον Καναδά τερμάτισαν στην τέταρτη θέση με 2 ώρες 19.42.
Στον αγώνα ατομικής χρονομέτρησης (21 χιλιόμετρα) οι Χαλκιαδάκη/Μηλάκη κατέκτησαν την 15η θέση με 30.56.
Στην ίδια διοργάνωση έλαβε μέρος και ο Γιώργος Σηφάκης (MH2), ο οποίος ήταν 23ος στον αγώνα ατομικής χρονομέτρησης και 24ος στον αγώνα δρόμου.Διαβάστε περισσότερα...

Στην κορυφή του κόσμουΓούρικο αποδείχθηκε για τον δωδεκανησιακό στίβο το Βερολίνο, όπου αγωνίστηκαν οι Θανάσης Μπαράκας και Ιωάννης Πρώτος στο πλαίσιο της προσπάθειας τους για την πρόκριση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες με την καταρρακτώδη βροχή την ημέρα που διεξήχθη το διεθνές μίτινγκ στίβου γι’ αθλητές με αναπηρίες, οι δύο Ροδίτες πήραν την πρόκριση για την κορυφαία διοργάνωση που θα γίνει στην Αγγλία από 31 Αυγούστου έως 9 Σεπτεμβρίου. Τα αγωνίσματα θα διεξαχθούν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, ενώ θα πάρουν μέρος 740 αθλητές και 360 αθλήτριες ,στο σύνολο δηλαδή 110 άτομα.

Ο Θανάσης Μπαράκας θα συμμετάσχει στις 4 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.05 στο μήκος της κατηγορίας F11, αφού θα διεξαχθεί απευθείας τελικός, όπως και για το τριπλούν της ίδιας κατηγορίας στις 6 Σεπτεμβρίου 10.10. Ο Ιωάννης Πρώτος θα ξεκινήσει την προσπάθειά του στα προκριματικά των 400μ. στην κατηγορία Τ13 στις 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 13.14, ενώ ο τελικός για το αγώνισμα είναι προγραμματισμένος στις 3 του μήνα στις 19.33.

Για τα 200μ. στη συγκεκριμένη κατηγορία, ο Ρόδιος πρωταθλητής θα ξεκινήσει με τα προκριματικά 6 Σεπτεμβρίου στις 10.57 κι ο τελικός έχει οριστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου στις 19.51. Σημειώνεται ότι ο Θανάσης Μπαράκας ανήκει στον ΑΣ ΑμεΑ «Δωδεκάνησος» και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο μήκος της κατηγορίας F11.

Ο Ιωάννης Πρώτος ανήκει στους Αετούς Αθηνών και στη διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στην πρωτεύουσα της Κίνας πριν από τέσσερα χρόνια είχε κατακτήσει επίσης το χάλκινο μετάλλιο στα 400μ. της κατηγορίας Τ13.

Ο Θανάσης Μπαράκας ευχαριστεί μέσω της «ΑΡ» τις οικοδομικές επιχειρήσεις Κάλλιστου και Βασίλη Διακογεωργίου για τη χορηγία και τη συμπαράσταση στην όλη προσπάθειά του.

Το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου
Το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου κατασκευάστηκε ειδικά για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012, ενώ οι δύο Ροδίτες ολυμπιονίκες θα έχουν την ευκαιρία ν’ αγωνιστούν σ’ αυτό και να χαρούν πραγματικά από τη συμμετοχή τους και μόνο. Έχει χωρητικότητα 80000 θεατών και ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις 22 Μαΐου του 2008, αποτελώντας το τρίτο μεγαλύτερο της Αγγλίας, μετά το Γουέμπλεϊ και το στάδιο του Τουίκενχαμ, ενώ θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 2017.

Για την Ιστορία
Οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία έγιναν το 1948 στο Στόουκ Mάντεβιλ στην Αγγλία. Την ημέρα της τελετής έναρξης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο, ξεκίνησαν και θεσμοθετήθηκαν εκείνοι του Στόουκ Mάντεβιλ, ενώ πραγματοποιήθηκε η πρώτη αθλητική διοργάνωση γι’ αθλητές με αμαξίδιο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, αθλητές από την Ολλανδία συμμετείχαν σ’ αυτούς τους αγώνες και έτσι γεννήθηκε το διεθνές κίνημα που είναι γνωστό πλέον ως Παραολυμπιακό Κίνημα.
Οι πρώτοι Αγώνες Ολυμπιακού χαρακτήρα γι’ αθλητές με αναπηρία διοργανώθηκαν το 1960 στην Ρώμη, ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ίδια πόλη.

Θεωρούνται ως οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες, όπου περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες συμμετείχαν σε οκτώ αθλήματα, έξι από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα τους (Τοξοβολία, Κολύμβηση, Ξιφασκία, Καλαθοσφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Στίβος).

Από τότε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1976 στο Τορόντο, προστέθηκαν κι άλλες κατηγορίες, ενώ γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Την ίδια χρονιά έγιναν και οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στην Σουηδία.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ το 1988 ξεχώρισαν κι από το γεγονός ότι φιλοξενήθηκαν στην ίδια χώρα, στην ίδια πόλη και χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες εγκαταστάσεις με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκτοτε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες γίνονται πάντα στην ίδια πόλη με τους Ολυμπιακούς.

Από το 1960, έχουν διοργανωθεί δώδεκα Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και εννέα Χειμερινοί, γι’ αυτό έχουν εξελιχθεί πλέον στο δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός, μετά τους Ολυμπιακούς.Πηγή: http://www.rodiaki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ζωή ενός ΑμεΑ στην ΑθήναΟι δύσκολιες που αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρία είναι αναμφίβολα πολλές. Στην Αθήνα του 2012 όμως οι δύσκολιες αυτές γίνονται ακόμη μεγαλύτερες. Η έλλειψη κοινωνικού κράτους δεδομένη και η καταγράφη της στο παρακάτω βίντεο άκρως ρεαλιστική.

Παρακολούθησε πως κατέγραψαν κάποιοι νέοι καλλιτέχνες την καθημερινότα ενός ΑμεΑ στο κέντρο της πρωτεύουσας.Δείτε το βίντεο:


Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές αυξάνουν τη γονιμότητα;Μεγάλη παραφιλολογία επικρατεί, τον τελευταίο καιρό, σχετικά με τις τροφές που συμβάλλουν στην αύξηση της γονιμότητας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα τεκμηριωμένες έρευνες σχετικά με το θέμα αυτό. «Δεν υπάρχουν τρόφιμα που αυξάνουν τη γονιμότητα», δήλωσε στο metrogreece.gr o μαιευτήρας-γυναικολόγος, Θωμάς Προκοπάκης.

Και συνέχισε λέγοντας «μία ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή ταυτόχρονα με σωματική άσκηση βοηθούν στην αύξηση της γονιμότητας, καθώς όταν το γυναικείο σώμα είναι σε καλή φυσική κατάσταση όλα τα όργανά του λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο κ. Προκοπάκης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι αυστηρές δίαιτες, που έχουν ως συνέπεια το απότομο χάσιμο βάρους, δημιουργούν προβλήματα στη γονιμότητα των γυναικών. Το ίδιο ισχύει και για τις παχύσαρκες γυναίκες, οι οποίες παρουσιάζουν κατά κόρον ορμονικά προβλήματα με αποτέλεσμα τη μείωση της πιθανότητας να γονιμοποιήσουν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντί για απολύσεις...μετατάξεις

Στις υποχρεωτικές μετατάξεις από τις υπηρεσίες που είτε καταργούνται είτε συγχωνεύονται είτε διαπιστώνεται ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, προσανατολίζεται η κυβέρνηση για να μην υποκύψει στις πιέσεις της τρόικας για απολύσεις στο δημόσιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στο Real Fm, δηλώνει πως το οικονομικό όφελος από 15.000 απολύσεις θα είναι μηδαμινό.

Δείτε το βίντεο από το MEGAΔιαβάστε περισσότερα...

Τα παιδιά γνωρίζουν "τα δικαιώματα"H Fair Trade Hellas, μια μη Κυβερνητική Οργάνωση που προωθεί τη φιλοσοφία του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου (Fair Trade), διοργανώνει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία προκειμένου τα παιδιά να ενημερωθούν σχετικά με το δίκαιο εμπόριο και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τρόπο που δεν περιορίζεται απλά στη θεωρία. Η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Ειρήνη Καρέτα, μίλησε στο metrogreece.gr για τη συγκεκριμένη δράση αλλά και την ανταπόκριση των παιδιών σε τέτοιου είδους θέματα.

''Προσπαθούμε όσο μπορούμε μέσα από τις δράσεις μας να φέρνουμε σε επαφή τους μαθητές με θέματα όπως το δουλεμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όσον αφορά τη σοκολάτα παραδείγματος χάριν, ένα προϊόν που τα παιδιά λατρεύουν, φροντίζουμε να γνωστοποιούμε μέσα από μία σειρά εικόνων τις χώρες παραγωγής, κατανάλωσης, τον αριθμό των παιδιών που εργάζονται για την παραγωγή αλλά και την εκμετάλλευσή τους. Μεγαλύτερη ανταπόκριση έχουμε κυρίως από γυμνάσια και λύκεια και όχι τόσο από τα δημοτικά κι αυτό είναι κάτι που μας λυπεί ιδιαίτερα. Το πρόβλημα με τα δημοτικά σχολεία έγκειται στο ότι απαιτείται μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία για την έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας'' δηλώνει η κυρία Καρέτα στο metrogreece.gr.

Όσον αφορά την ανταπόκριση των παιδιών σε τέτοιου είδους θέματα, είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. ''Τα παιδιά είναι πολύ ενημερωμένα για θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η καταπάτησή τους, σε βαθμό μάλιστα που δεν το περιμέναμε. Ενημερώνονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από ανάλογα ντοκιμαντέρ. Πρόκειται βέβαια και για κάτι που συνδέεται άμεσα με το οικογενειακό περιβάλλον του κάθε παιδιού''.

Η Fair Trade Hellas σε συνεργασία με εταίρους στην Τσεχία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία αλλά και την Κρήτη, υλοποιεί ένα πρόγραμμα με θέμα την ηθική κατανάλωση. ''Το πρόγραμμά μας με τίτλο ''Τhe world in a shopping cart'' ( Όλος ο κόσμος σ'ένα καλάθι) έχει σαν θέμα την ηθική κατανάλωση. Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία απεικονίζουμε με παραστατικό τρόπο την προέλευση των ρούχων, των αυτοκινήτων και των υπολογιστών.''
Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερες δόσεις στους φόρους


Αντιμέτωπη με το φαινόμενο να μην υποβάλλουν οι πολίτες τη φορολογική τους δήλωση και να αρνούνται να πληρώσουν τους φόρους που προκύπτουν κατά την εκκαθάριση όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν έχουν τα χρήματα, βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών.

Για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια, οι φορολογούμενοι διαπιστώνουν σχεδόν στο σύνολό τους υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που τους δημιουργεί προβλήματα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους απέναντι στο κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται σχεδιο σύμφωνα με το οποίο οι δόσεις για την εξόφληση των φόρων από 3 διμηνιαίες που είναι σήμερα κατ' ανώτατο όριο να επεκταθούν και να μπορεί κανείς να πληρώσει πέραν αυτών που ισχύουν σε 6 ή ακόμη και σε 9 μηνιαίες δόσεις, ώστε να μη βρεθούν οι πολίτες με ληξιπρόθεσμα χρέη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κίνηση ανθρωπιάς στη Χαλκίδα


Σε μια ανθρωπιστική κίνηση προχώρησαν φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Χαλκίδας.

Οι φοιτητές αγόρασαν τρόφιμα και τα προσέφεραν σε άπορες οικογένειες της περιοχής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φθηνές ντομάτες στη ΣύροΤην Κυριακή 8 Ιουλίου από τις 10:00 εως τις 12:00, θα διατεθούν 50 καφάσια ντομάτες από τον παραγωγό της Άμεσης Αγοράς Σύρου.

Κάθε καφάσι ζυγίζει 12 κιλά και κοστίζει 6 ευρώ (0,50 ευρώ το κιλό). Παράλληλα θα υπάρχουν διαθέσιμα και 400 κιλά πατάτες, σε συσκευασία των 20 κιλών (8 ευρώ τα 20 κιλά).

Ο καθένας μπορεί να αγοράσει μέχρι 2 καφάσια ντομάτες (24 κιλά), ενώ για τις πατάτες μέχρι 100 κιλά. Η διάθεση της ντομάτας και πατάτας Σύρου θα γίνει αυτή την Κυριακή 8 Ιουλίου 10:00 - 12:00 κατευθείαν από το χωράφι του παραγωγού στον Γαλησσά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο χαράτσι μέσω της ΔΕΗΑυξάνεται πάνω από 100% το τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που ειπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μεσοσταθμική αύξηση του τέλους από 5,43 ευρώ/μεγαβατώρα σε επίπεδα πάνω ων 12 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι αν ένα νοικοκυριό πλήρωνε 5,43 ευρώ για τετραμηνιαία κατανάλωση 1000 κιλοβατωρών, τώρα θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα από 12 ευρώ για την ίδια κατανάλωση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μύλος συνέθλιψε το χέρι φούρναρη


Παραλίγο τραγωδία στο Σκουροχώρι Ηλείας νωρίς σήμερα το πρωί.

Νεαρός φούρναρης μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο νοσοκομείο με σοβαρό τραύμα όταν ο μύλος του συνέθλιψε το χέρι!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 25χρονος προετοίμαζε την παραγωγή αρτοσκευασμάτων όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ο μύλος του «έπιασε» το χέρι και το εγκλώβισε συνθλίβοντας τα δάχτυλα του αριστερού χεριού.

Στις σπαρακτικές φωνές του νεαρού έσπευσε η μητέρα του η οποία ειδοποίησε την Πυροσβεστική προκειμένου να κόψει σίδερα και λαμαρίνες. Ο 25χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πύργου, για να αντιμετωπιστεί από τους ορθοπεδικούς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν φρούτα και λαχανικάΗ ΠΑΕ Απόλλων 1926, σε συνεργασία με τον υποψήφιο επενδυτή της ομάδας Βασίλη Ασβεστόπουλο, θα μοιράσει σε όλους τους Απολλωνιστές και όχι μόνο, φρούτα και λαχανικά, από παραγωγούς της Κρήτης, εντελώς δωρεάν, στο γήπεδο του Απόλλωνα, τη Δευτέρα 9 Ιουλίου, από τις 10 το πρωί και μετά, στο γήπεδο στην Καλαμαριά.Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται φορο-τσουνάμι

Το υπουργείο οικονομικών έχει θέσει στόχο να εισπραχθούν φέτος 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τους φορολογούμενους πολίτες. Πέρσι είχαν εισπραχτεί μόλις 1,1 δις ευρώ.

Ήδη έχουν εκκαθαριστεί 1,5 εκατομμύρια δηλώσεις και η πλειοψηφία των εκκαθαριστικών φέρνει επιβαρύνσεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Διαβάστε περισσότερα...

Με ποια μέτρα θα αντισταθμιστούν οι 15.000 απολύσεις από το δημόσιοΟι προτάσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τεράστιες ελλείψεις σε δομές που παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες στους πολίτες θα δημιουργήσει η οριζόντια περικοπή προσωπικού χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση και εκτίμηση των αναγκών των υπηρεσιών, επισημάνθηκε στη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του πρώτου, συνάντηση που έγινε ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, προκειμένου να μειωθεί κατά 15.000 έως το 2015 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, αποφεύγοντας τις απολύσεις, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο υπουργός Αντ. Μανιτάκης προτείνουν τη δραστική μείωση έως μηδενισμό των συμβασιούχων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα τα επόμενα χρόνια, τη μη ανανέωση όσων συμβάσεων λήγουν και την αυστηρή τήρηση των προσλήψεων με βάση την αναλογία 1 πρόσληψη/10 αποχωρήσεις.

Βραχυπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης, είναι έως το τέλος του χρόνου να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα για τις 15.000 απολύσεις που προβλέπει το μνημόνιο και να μην ξεπεράσουν τα 500 άτομα οι προσλήψεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο προγραμματισμό, οι προσλήψεις συμβασιούχων σχεδιάζεται να μειωθούν κατά 10% επιπλέον σε σχέση με το 2011.

Συγχρόνως, θα μειωθούν υπηρεσιακές μονάδες και θα καταργηθούν οργανικές θέσεις που σήμερα είναι κενές.
Τελικός στόχος είναι να εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ από τους συμβασιούχους.
Η κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό θα γίνει με μετατάξεις, αφού προηγηθεί η αξιολόγηση δομών και προσωπικού.


Διαβάστε περισσότερα...

Παραδοχή ΕΟΠΥΥ: Καταρρέει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση!Ο άγριος πόλεμος πίσω από τα φάρμακα.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρουσίαζε προβλήματα από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της. Η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα «έπεφτε» κάθε λίγο και λιγάκι με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και να γεννιούνται ουρές στα φαρμακεία εξαιτίας των καθυστερήσεων. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Πίσω από το σύστημα της e-συνταγογράφησης κρύβονται καιρό τώρα κόντρες και υπόγειες διαμάχες μεταξύ των υπευθύνων του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ που διαχειρίζεται το σύστημα. Πλέον η κόντρα αυτή φαίνεται ότι αρχίζει να δημοσιοποιείται, με τον ΕΟΠΥΥ να γνωστοποιεί ότι το «σύστημα πέφτει». Τι ανακοίνωσε ο φορέας

Οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης διαμαρτύρονταν για τα τεχνικά προβλήματα που είχε η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Και είχαν δίκαιο αν σκεφτεί κανείς ότι το σύστημα λειτουργούσε μόνο ελάχιστες ώρες της ημέρας.

Στη συνέχεια η ηλεκτρονική εφαρμογή αντικαταστάθηκε και η ιδιωτική εταιρεία που παρείχε το τεχνικό μέρος απομακρύνθηκε, με την ΗΔΙΚΑ να αναπτύσσει δικό της σύστημα. Παρότι είχε προβλήματα, οι περισσότερες συνταγές περνούσαν μέσα από αυτό.

Όμως το παρασκήνιο είναι εδώ: ο ΕΟΠΥΥ άρχισε να στηρίζει ένα άλλο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που περνούσε μέσα από την ΚΜΕΣ (Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών) σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και ιδιωτικών εταιρειών μηχανογράφησης φαρμακείων.
Αποτέλεσμα είναι ξάφνου ο ΕΟΠΥΥ να ανακοινώνει ότι το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ είναι υπό κατάρρευση καθώς παρουσιάζει προβλήματα καθημερινά.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ: «Επειδή έχουμε παρατηρήσει ότι η νέα εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ συχνά εμφανίζει προβλήματα λειτουργίας, στο εξής οι Διευθυντές των Υγειονομικών Μονάδων θα τηρούν βιβλίο, όπου θα καταγράφονται τα προβλήματα και οι
ώρες που το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι εκτός λειτουργίας, λόγω μεμονωμένης ή γενικής πτώσης.
Στις περιπτώσεις που το σύστημα είναι εκτός λειτουργίας, οι γιατροί θα συνταγογραφούν χειρόγραφα και οι συνταγές θα φέρουν στο πίσω μέρος σφραγίδα με την ένδειξη « το σύστημα είναι εκτός λειτουργίας». Την ευθύνη για την πιστή τήρηση των ανωτέρω έχουν οι Διευθυντές των Υγειονομικών Μονάδων».

Και είναι να απορεί κανείς: εν μέσω κρίσης με τους ασθενείς να ψάχνουν ακόμη τα φάρμακά τους εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων και των περικοπών στην υγεία, είναι ώρα για παιχνίδια;Διαβάστε περισσότερα...

Τρώτε λιγότερο, ζείτε περισσότερο!Aν μειώσουμε την κατανάλωση φαγητού κατά 40% θα προσθέσουμε μέχρι και 20 χρόνια στο προσδόκιμο επιβίωσής μας, υποστηρίζουν επιστήμονες του Γηριατρικού Ινστιτούτου του University College London.

Σύμφωνα με τα πειράματα που έχουν ήδη γίνει σε ποντίκια έχει διαπιστωθεί ότι η διάρκεια της ζωής τους μπορεί να παραταθεί έως και κατά 30%, απλά μειώνοντας την πρόσληψη φαγητού. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Dr Piper μειώνοντας την ποσότητα του φαγητού του ποντικού κατά 40% αυτός ζει κατά 20-30% περισσότερο.

Σε παρόμοια αποτελέσματα έχουν οδηγηθεί οι ερευνητές και με βάση τα πειράματά τους σε φρουτόμυγες οι οποίες μοιράζονται το ίδιο γονιδίωμα με τους ανθρώπους σε ποσοστό 60%. Απώτερος στόχος της έρευνας,σύμφωνα με τον Dr Piper είναι να καθυστερήσουν το γήρας και τις ασθένειες, που φέρνει αναγνωρίζοντας και τροποποιώντας τα γονίδια που σχετίζονται με αυτό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τελευταία μέρα για την κατάθεση των μηχανογραφικώνΛήγει σήμερα η προθεσμία των υποψηφίων - δεν θα δοθεί παράταση.

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, έως και τις 5 Ιουλίου όλοι οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Για την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου απαιτείται ο οκταψήφιος κωδικός εξετάσεων και ο προσωπικός κωδικός ασφάλειας (password), που δημιούργησαν οι ίδιοι οι υποψήφιοι στο Λύκειό τους.

Με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, «Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων να εντοπίσουν μέσω της εφαρμογής των Ηλεκτρονικών Μηχανογραφικών Δελτίων (exams.minedu.gov.gr) τους υποψηφίους της Σχολικής τους Μονάδας, οι οποίοι δεν έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο και να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί τους, ενημερώνοντάς τους για την προθεσμία οριστικοποίησης του μηχανογραφικού δελτίου, που λήγει στις 5 Ιουλίου 2012, επισημαίνοντας ότι πέραν αυτής της προθεσμίας η οριστικοποίηση δεν θα γίνεται δεκτή από το σύστημα».

Για τεχνικά θέματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2103442044, 2103443856, και 2103442934, ή μέσω μηνύματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: examshd@minedu.gov.gr.


Διαβάστε περισσότερα...

«Κούρεψαν» τα χρέη δανειοληπτών στην ΚρήτηΠέτυχαν έως και 70% μείωση στις οφειλές τους σε τράπεζες.

Δύο νέες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου υπέρ δύο υπερχρεωμένων οικογενειών πέτυχε η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου. Με τις εν λόγω αποφάσεις, επιτεύχθηκε «κούρεμα» του χρέους κατά 60% στην πρώτη και κατά 70% στη δεύτερη περίπτωση.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, οι υπερχρεωμένες οικογένειες κατέφυγαν στο νομικό τμήμα της ένωσης λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης στις δανειακές υποχρεώσεις τους μετά την δραματική μείωση των εισοδημάτων τους εξαιτίας της ανεργίας και της κρίσης. Η Ένωση εξέδωσε βεβαίωση αποτυχίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού και άμεσα η νομική υπηρεσία προέβη στις απαραίτητες δικαστικές ενέργειες. Οι αποφάσεις του δικαστηρίου ήταν ευεργετικές για τις οικογένειες κάνοντας δεκτές τις προτάσεις του νομικού τμήματος.

Η πρώτη περίπτωση ήταν ενός έγγαμου, άνεργου από τις αρχές του 2010, με σύζυγο άνεργη χωρίς παιδιά. Μοναδικό περιουσιακό στοιχείο είχε το 1/6 εξ αδιαιρέτου μίας ισόγειας κατοικίας 75 τ.μ. στην Αθήνα. Το σύνολο των οφειλών του ανερχόταν σε 37 χιλ. ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση, για μία τετραετία θα καταβάλει μηνιαία 200 ευρώ άτοκα συμμέτρως κατανεμημένο προς τους πιστωτές του.

Για τη διάσωση της ισόγειας κατοικίας, την εξαίρεση της οποίας αιτήθηκε ο οφειλέτης, χωρίς να αποτελεί την κύρια κατοικία του, το Δικαστήριο εκτίμησε την εμπορική της αξία στα 45.000 ευρώ και επομένως στα 7.500 ευρώ, αναφορικά με το ποσοστό του 1/6 εξ αδιαιρέτου που του αναλογούσε, και όρισε την καταβολή μηνιαίων δόσεων ύψους 53,12 ευρώ για 120 δόσεις, ήτοι 10 χρόνια, που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής της αξίας (7.500 x 85% = 6.375 ευρώ). Η αποπληρωμή του ποσού αυτού θα ξεκινήσει τρία χρόνια μετά τη δημοσίευση της απόφασης, και θα γίνει χωρίς ανατοκισμό στεγαστικού δανείου, με το κυμαινόμενο επιτόκιο που θα ισχύει κατά το χρόνο της αποπληρωμής, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συνολικό ποσό καταβολών: 15.975 ευρώ
Συνολικό ποσό κουρέματος: 21.255 ήτοι το 43% του αρχικού χρέους.
Συνολικό ποσό υποχρέωσης για την επόμενη 10ετία: 15.975 Ευρώ.

Η δεύτερη περίπτωση είναι ένας άγαμος 38 ετών, οδηγός ταξί, χωρίς περιουσιακά στοιχεία, με σύνολο οφειλών 30 χιλ. ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση, επί τετραετία, που θα αρχίσει από την κοινοποίησή της στον αιτούντα, προβλέπεται μηνιαία καταβολή του ποσού των 200 ευρώ άτοκα συμμέτρως κατανεμημένο προς τους πιστωτές του.

Συνολικό ποσό καταβολών: 9.600 ευρώ
Συνολικό ποσό κουρέματος: 20.808 ήτοι το 70% του αρχικού χρέους.
Συνολικό ποσό υποχρέωσης για την επόμενη 4ετία: 9.600 Ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα χιλιοστό από το... θάνατοΦωτογραφίες της 2χρονης που είχε τύχη βουνό.

Η μικρή Wren Bowell ήταν άτυχη: καθώς περπατούσε σκόνταψε και έπεσε πάνω στο μολύβι που κρατούσε το οποίο διαπέρασε την κόγχη του ματιού της και «καρφώθηκε» στον εγκέφαλό της.

Ταυτόχρονα η Wren Bowell ήταν πολύ πολύ τυχερή: το μολύβι πέρασε ξυστά από το βολβό του ματιού της και από τρία αιμοφόρα αγγεία και κατέληξε σε βάθος τεσσάρων εκατοστών μέσα στον εγκέφαλό της.

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο του Somerset στη Βρετανία, όπου υποβλήθηκε σε 4ωρη επέμβαση από νευροχειρουργούς για να σωθεί η ζωή της. Μέρος του κρανίου της χρειάστηκε να αφαιρεθεί για να απομακρυνθεί το μολύβι.

Το εντυπωσιακό είναι πως το κοριτσάκι τη γλίτωσε χωρίς κάποια ζημιά στον εγκέφαλο ή τη όρασή!

Δείτε τις φωτογραφίες...
Διαβάστε περισσότερα...

Mετάλλιο καρδιάς από τώραΣτους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου θα πάρει μέρος ο Πιστόριους. Ποιος είναι ο κύριος που από τωρα έχει εξασφαλίσει "μετάλλιο";

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ.Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόλαβε τον διαβήτη σου...


«Πρόλαβε τον διαβήτη σου και αν έχεις ήδη, αντιμετώπισέ τον σωστά». Αυτό είναι το μήνυμα του πανελλήνιου προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την πρόληψη και θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Η παγκόσμια επιδημία του σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να αναχαιτιστεί με τη λήψη προληπτικών διαγνωστικών και παιδαγωγικών μέτρων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφεραν σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ειδικοί επιστήμονες. Αυτό προβλέπει μάλιστα, και το σχετικό σχέδιο δράσης που ψηφίστηκε από το ευρωκοινοβούλιο τον Μάρτιο για την ανάληψη δράσεων κατά του σακχαρώδη διαβήτη.

Το πρόγραμμα, υπό την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (ΕΚΕΔΙ), ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο από τη Λάρισα και θα συνεχιστεί στα Χανιά στις 13- 15 Ιουλίου, στην Καβάλα στις 21- 23 Σεπτεμβρίου, στη Δημητσάνα στις 12- 14 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα στις 9- 11 Νοεμβρίου του 2012, μήνα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, σε όλες τις πόλεις θα διενεργούνται επί τρεις ημέρες (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) δωρεάν εξετάσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) στον τοπικό πληθυσμό, προκειμένου, αφενός μεν, να εντοπιστούν πάσχοντες από διαβήτη και να παραπεμφθούν για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση στα τοπικά Διαβητολογικά Ιατρεία, αφετέρου δε, να διαπιστωθεί εάν οι ήδη πάσχοντες από διαβήτη είναι καλά ρυθμισμένοι. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιούνται επιστημονικές ημερίδες και ενημερωτικές εκδηλώσεις για το κοινό.

Η γήρανση του πληθυσμού και η παχυσαρκία είναι οι βασικοί λόγοι εμφάνισης της νόσου, ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας- Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριος Βλαχάκος, προσθέτοντας ότι, δυστυχώς, επί του παρόντος ο διαβήτης τύπου 1 δεν μπορεί να προληφθεί. Ωστόσο, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί σε πολλές περιπτώσεις, με τη σωματική άσκηση και τη διατήρηση κανονικού βάρους. Στη σωματική άσκηση περιλαμβάνονται 30 λεπτά περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο ή χορός, ενώ έχει αποδειχθεί ότι κανονικό περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 35- 40%.


Διαβάστε περισσότερα...

Κύστη Κόκκυγος, τι να κάνετε για να κάθεστε ανώδυναΕίναι από τις μεγαλύτερες φοβίες που έχουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες. Η κύστη κόκκυγος, τρομάζει. Οι μύθοι που έχουν αναπτυχθεί γύρω από αυτή είναι πολλοί. Άλλοι αφορούν τον πόνο που βιώνει ο πάσχων και άλλοι τις συνήθειες του που θα πρέπει να αλλάξει, όπως ο τρόπος που κάθεται ή που κοιμάται. Σήμερα θα διαβάσετε απλά αλλά επιστημονικά, τι ακριβώς είναι η κύστη κόκκυγος και πως θεραπεύεται.

Η κύστη κόκκυγος ή αλλιώς τριχοφωλεακό συρίγγιο μπορεί να ξεκινήσει σαν μία οξεία κατάσταση όπως είναι το απόστημα ή σαν χρόνια φλεγμονή. Εμφανίζεται στην περιοχή του κόκκυγα (εξού και το όνομα), ανάμεσα στους γλουτούς.

Έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση τις νόσου, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή ,τα καθιστικά επαγγέλματα και η έντονη τριχοφυΐα .

Συνήθως προκαλείται από διείσδυση των τριχών μέσα στο δέρμα σαν αποτέλεσμα της τριβής μεταξύ των γλουτών, εξού και η έταιρη ονομασία τριχοφωλεακό συρίγγιο (φωλιά από τρίχες).

Η κύστη κόκκυγος μπορεί να εμφανιστεί ως οξύ απόστημα με έντονο πόνο, οίδημα , ερυθρότητα και θερμότητα. Μπορεί να παροχετευθεί αυτόματα και να έχουμε εκροή δύσοσμου πύου ή και οροαιματηρού υγρού . Η εξέλιξη του αποστήματος αυτού σε μεγάλο ποσοστό οδηγεί σε συρίγγιο . Το συρίγγιο αναπτύσσεται συνήθως αθόρυβα

και δημιουργεί επικοινωνία με το δέρμα (έξω στόμιο), από όπου έχουμε πολλές φορές εκροή υγρού.

Η θεραπεία αυτής της πάθησης εξαρτάτε από την φάση της εξέλιξης που βρίσκεται

Π.χ. το απόστημα χρειάζεται άμεση παροχέτευση ,(διάνοιξη )της αποστηματικής κοιλότητας για την κένωση του πύου την ελλάτωση της φλεγμονής και του άλγους.

Ενώ το συρίγγιο χρειάζεται χειρουργική επέμβαση με σκοπό την αφαίρεση του συριγγώδους πόρου ή πόρων και της κύστης ταυτόχρονα.

Συνήθως το χειρουργείο απαιτεί τοπική αναισθησία και η επιστροφή στο σπίτι είναι άμεση ,αλλά αυτά μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με το μέγεθος και την βαρύτητα του προβλήματος.

Σήμερα το χειρουργείο μπορεί να γίνει με νυστέρι ή ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις με το LASER ή με R/F (ραδιοσυχνότητες) αναίμακτα και ανώδυνα.

Μετά το χειρουργείο χρειάζεται καθημερινή φροντίδα στο τραύμα με αλλαγές που μπορεί να γίνουν στο ιατρείο ή ακόμη και στο σπίτι του ασθενούς από τους οικείους του. Πάντα σε συνεννόηση με τον χειρουργό


Διαβάστε περισσότερα...

Κομπίνα με... Φως νερό τηλέφωνοΚαταγγελία στο νησί της Ρόδου, κάνει λόγο για κύκλωμα που «αγοράζει» εγκαταλελειμμένα ακίνητα που ανήκουν σε ντόπιους, οι οποίοι έχουν φύγει από το νησί και στη συνέχεια τα πουλάει πανάκριβα, κυρίως σε Άγγλους και σε μικρότερο βαθμό, Ιταλούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύκλωμα χρησιμοποιεί πλαστογραφίες και άλλα τεχνάσματα ώστε να εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες και στη συνέχεια πουλούν τα ακίνητα σε αλλοδαπούς, με το αζημίωτο, ενώ στα συμβόλαια δηλώνουν εξευτελιστικές τιμές.


Διαβάστε περισσότερα...

Δημόσιο: Όσοι μπήκαν...μπήκαν


Προκειμένου να μειωθεί κατά 150.000 έως το 2015 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, αποφεύγοντας τις απολύσεις, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο υπουργός Αντ. Μανιτάκης προτείνουν τη δραστική μείωση έως μηδενισμό των συμβασιούχων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα τα επόμενα χρόνια, τη μη ανανέωση όσων συμβάσεων λήγουν και την αυστηρή τήρηση των προσλήψεων με βάση την αναλογία 1 πρόσληψη/10 αποχωρήσεις.

Βραχυπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης, είναι έως το τέλος του χρόνου να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα για τις 15.000 απολύσεις που προβλέπει το μνημόνιο και να μην ξεπεράσουν τα 500 άτομα οι προσλήψεις. Σύμφωνα με τον ίδιο προγραμματισμό, οι προσλήψεις συμβασιούχων σχεδιάζεται να μειωθούν κατά 10% επιπλέον σε σχέση με το 2011. Συγχρόνως, θα μειωθούν υπηρεσιακές μονάδες και θα καταργηθούν οργανικές θέσεις που σήμερα είναι κενές.

Τελικός στόχος είναι να εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ από τους συμβασιούχους.

Η κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό θα γίνει με μετατάξεις, αφού προηγηθεί η αξιολόγηση δομών και προσωπικού.


Διαβάστε περισσότερα...