Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Εγκυμοσύνη και δίκερος μήτρα



H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά, η μήτρα, αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου.
Στο ερώτημα αν μπορεί μία γυναίκα με δίκερο μήτρα να μείνει έγκυος και να γεννήσει ένα υγιές παιδί, απαντά με σχετικό του άρθρο στο iatronet.gr , o μαιευτήρας γυναικολόγος Χ. Χηνιάδης: «Μελέτες αποδεικνύουν ότι το περίπου 70% των γυναικών που έχουν δίκερο μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση.
Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερο μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται, επίσης, ότι ποσοστό 15% των καθ' έξιν αποβολών που οφείλονται σε διαταραχές της μήτρας μπορεί να σχετίζονται με τη δίκερο μήτρα. Ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να βελτιωθούν χειρουργικά».
Η δίκερος μήτρα μπορεί να διορθωθεί με μητροπλαστική (χειρουργική επέμβαση για την ένωση των δύο μισών τμημάτων της μήτρας). Αν μια γυναίκα μείνει έγκυος μετά από μια τέτοια επέμβαση, είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση καισαρικής τομής για τη γέννηση του παιδιού.



Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεσογειακή αναιμία: Νέα μέθοδος διάγνωσης στο έμβρυο



Σε συνέντευξη Tύπου, που οργανώθηκε στη Ρώμη, παρουσιάσθηκαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα μιας νέας μεθόδου για τη διάγνωση της μεσογειακής αναιμίας στο έμβρυο, σε πολύ πρώιμο στάδιο της κύησης.

Οι μελέτες είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του δημόσιου νοσοκομείου V. Cervello του Παλέρμο Σικελίας, με τον αναπληρωτή καθηγητή μαιευτικής -γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργο Μακρυδήμα.
Πρόκειται για την παρακέντηση εξωεμβρυϊκής κοιλότητας, που στην Ιταλία ονομάσθηκε «celocentesi».

Αναλυτικά, απορροφάται μια μικρή ποσότητα υγρού από την εξωεμβρυϊκή κοιλότητα, στο διάστημα από την έκτη μέχρι την ένατη εβδομάδα της κύησης, δηλαδή πέντε εβδομάδες νωρίτερα από τις άλλες διαγνωστικές μεθόδους προγεννητικού ελέγχου.

«Τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στη διάγνωση της μεσογειακής αναιμίας, διαμέσου της μεθόδου «celocentesi», είναι πολύ σημαντικά και θα δημοσιευθούν σύντομα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Journal of Haematology» τόνισε ο Έλληνας γυναικολόγος, Γιώργος Μακρυδήμας. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι έρευνες για την ασφάλεια της μεθόδου, που σύμφωνα με τον Έλληνα και τους Ιταλούς επιστήμονες, κρίνεται απόλυτα ικανοποιητική.

Όπως υπογραμμίσθηκε, οι περαιτέρω μελέτες πραγματοποιήθηκαν από κοινού με τον Κύπριο καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη, ιδιαίτερα πεπειραμένο στον προγεννητικό έλεγχο και την εμβρυϊκή ιατρική.

Επόμενος στόχος της ελληνοϊταλικής αυτής συνεργασίας είναι η ενδομήτρια θεραπεία, με τη δυνατότητα μεταμόσχευσης μυελού των οστών στο έμβρυο, αλλά και η προσπάθεια για εμβρυϊκή διάγνωση του συνδρόμου «down».

Διαβάστε περισσότερα...

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη γαστρεντερίτιδα


Μετά το κοινό κρυολόγημα, οι γαστρεντερίτιδες αποτελούν το δεύτερο σε συχνότητα νόσημα που εμφανίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι είναι η γαστρεντερίτιδα;
Η γαστρεντερίτιδα είναι φλεγμονή που προσβάλλει ταυτόχρονα το στομάχι και τα έντερα. Η έναρξή της είναι συνήθως αιφνίδια και εκδηλώνεται με διάρροια ή/και εμέτους.


Άλλα συμπτώματα που μπορούν να συνοδεύουν τη γαστρεντερίτιδα είναι:

1. Κολικοειδείς πόνοι στην κοιλιά, δηλαδή πόνοι των οποίων η ένταση έχει κυματοειδή μορφή στον χρόνο με απότομες εξάρσεις και υφέσεις

2. Ανορεξία

3.Πονοκέφαλος και μυαλγίες

4.Πυρετός

5. Ένα γενικότερο αίσθημα αδιαθεσίας και αδυναμίας


Πόσο επικίνδυνη είναι μια γαστρεντερίτιδα;

Μια κοινή γαστρεντερίτιδα, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ιογενή, δεν είναι συνήθως επικίνδυνη για έναν υγιή ενήλικο. Η νόσος περιορίζεται από μόνη της σε διάστημα που κυμαίνεται από μία ως τρεις ημέρες, στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Υπάρχουν, όμως, συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων που είναι πιο εκτεθειμένοι στις επιπλοκές της. Αυτές περιλαμβάνουν όσους δεν μπορούν να φροντίσουν μόνοι τους τον εαυτό τους, όπως τα μικρά παιδιά, τους ευρισκόμενους σε εύθραυστη ισορροπία υγείας, όπως οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, και, τέλος, εκείνους με ελαττωμένες άμυνες, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι και οι πάσχοντες από AIDS.

Πότε είναι απαραίτητη η εξέταση από γιατρό;

Υπολογίζεται ότι μόνο ένας στους πέντε πάσχοντες από γαστρεντερίτιδα αναζητεί τελικά ιατρική βοήθεια. Επειδή, όμως, την εικόνα της μπορούν να μιμηθούν αρκετά νοσήματα, καλό θα ήταν να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή αν:

1.Τα συμπτώματα επιμένουν με την ίδια ένταση για διάστημα μεγαλύτερο του τριημέρου, παρά την υιοθέτηση μέτρων αντιμετώπισης.

2.Ο πόνος στην κοιλιά αποκτήσει σταθερή ένταση και εντοπίζεται σε συγκεκριμένο σημείο.

3.Οι έμετοι επιμένουν και αυξάνονται σε ένταση.

4.Υπάρχει αίμα, βλέννα ή πύο στις κενώσεις.

5.Η θερμοκρασία του σώματός σας ανέβει πάνω από 38,5 βαθμούς Κελσίου.

6.Διαπιστώσετε σημάδια αφυδάτωσης (στεγνά χείλη και δέρμα, υπερβολική δίψα, απουσία διούρησης για διάστημα μεγαλύτερο των έξι ωρών).

Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η βόλτα στη λιακάδα προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος;



Νέα βρετανική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που βγαίνουν τακτικά για βόλτα, απολαμβάνοντας τον ήλιο, βοηθάνε το δέρμα τους να προστατευτεί από τον καρκίνο.
Οι ερευνητές, υπό την καθηγήτρια επιδημιολογίας Τζούλια Νιούτον Μπίσοπ του Πανεπιστημίου του Λιντς, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ευρωπαϊκό περιοδικό για θέματα καρκίνου «European Journal of Cancer», αφού μελέτησαν τον τρόπο που η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση επικίνδυνου μελανώματος στο δέρμα, ανακάλυψαν ότι όσοι άνθρωποι περνάνε στον ήλιο τέσσερις έως πέντε ώρες κάθε μέρα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν όγκους.
Η ανακάλυψη φαίνεται να ανατρέπει, σε ένα βαθμό, την πεποίθηση, ότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία οπωσδήποτε αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Η μελέτη δείχνει ότι μόνο η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ιδίως όταν προκαλεί έγκαυμα, μπορεί να προκαλέσει μελάνωμα (την πιο επικίνδυνη μορφή κακοήθους όγκου στο δέρμα).
 «Η σχέση ανάμεσα στην ποσότητα του ήλιου στην οποία εκτιθέμεθα και στον κίνδυνο μελανώματος είναι πολύπλοκη… Η νέα έρευνά μας δείχνει ότι η τακτική έκθεση στον ήλιο μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τον κίνδυνο» δήλωσε η καθηγήτρια Μπίσοπ.

Διαβάστε περισσότερα...

Νέα ανακάλυψη στη μάχη εναντίον της σκλήρυνσης κατά πλάκας



Βρετανοί επιστήμονες έδειξαν με πειραματόζωα ότι είναι δυνατό να αντιστραφεί η βλάβη που η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλεί στα νευρικά κύτταρα.
Αυτό επιτεύχθηκε με την ενεργοποίηση βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλο, η οποία επέτρεψε την αναγέννηση του έλυτρου μυελίνης, το οποίο περιβάλλει τους ιστούς των νεύρων. Το επίτευγμα μπορεί να οδηγήσει στις πρώτες κλινικές δοκιμές νέων πειραματικών φαρμάκων την επόμενη πενταετία, καθώς και σε πιθανές φαρμακευτικές θεραπείες σε περίπου 15 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.
Οι υπάρχουσες σήμερα θεραπείες εστιάζονται στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να σταματήσει να καταστρέφει τη μυελίνη, όμως δεν μπορούν να αναπαράγουν την κατεστραμμένη μυελίνη, κάτι που φαίνεται να καταφέρνει η νέα μέθοδος, με τη βοήθεια των βλαστικών κυττάρων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.
 «Για τους ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια. Είναι δύσκολο να εκφραστεί με λόγια πόσο επαναστατική μπορεί να αποδειχθεί αυτή η ανακάλυψη και πόσο ζωτικό είναι να συνεχιστεί η σχετική έρευνα» δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής Εταιρείας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας πλήττει πολλά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, πιο συχνά ενήλικες 20 έως 40 ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, θολή όραση, νοητικά προβλήματα και μυϊκούς σπασμούς.
Η έρευνα που έγινε υπό τον καθηγητή Ρόμπιν Φράνκλιν του Πανεπιστημίου Cambridge, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience».


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πειραματική μέθοδος «καίει» τα καρκινικά κύτταρα


Βρετανοί επιστήμονες άρχισαν να εφαρμόζουν μια νέα τεχνική που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, «καίγοντάς» τα με μαγνητικούς παλμούς.
Η νέα μέθοδος, που ονομάζεται υπερθερμία και έχει δοκιμαστεί προς το παρόν μόνο σε πειραματόζωα (ποντίκια), αυξάνει τη θερμοκρασία των κακοήθων κυττάρων, μέχρι αυτά να πεθάνουν.
Αναλυτικά, οι ερευνητές περιβάλλουν τα καρκινικά κύτταρα με μικροσκοπικά σωματίδια οξειδίου του σιδήρου, τα οποία δονούνται σε ένα μαγνητικό πεδίο, αναγκάζοντας τα κύτταρα του όγκου να υπερθερμανθούν και τελικά να καταστραφούν.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν τη θεραπεία της υπερθερμίας στους ανθρώπους, ώστε να στοχεύουν τα καρκινικά κύτταρα και να τα σκοτώνουν, χωρίς παράλληλα να καταστρέφουν τα περιβάλλοντα υγιή κύτταρα, κάτι που οδηγεί στις γνωστές παρενέργειες της χημειοθεραπείας και της θεραπείας με ακτινοβολίες.

Η τεχνική αναπτύσσεται από τον ειδικό στον καρκίνο δρα Σαμ Τζέιμς του University College του Λονδίνου, σε συνεργασία με τον καθηγητή Κούεντιν Πάνκχερστ, διευθυντή ερευνών του Royal Institution, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ». Όπως ανέφερε ο Τζέιμς, τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν, όταν θερμανθούν πάνω από τους 43 βαθμούς Κελσίου (η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος είναι γύρω στους 37 βαθμούς). Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι η τεχνική μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία μέχρι και τους 60 βαθμούς Κελσίου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η καινούργια μέθοδος βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδιά της, αλλά είναι ελπιδοφόρα και μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει μια νέα θεραπευτική τεχνική, ιδίως για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Διαβάστε περισσότερα...

Το χασμουρητό είναι «κολλητικό» μετά την ηλικία των πέντε ετών


Σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, τα μωρά και τα μικρά παιδιά μέχρι πέντε ετών έχουν «ανοσία» στο χασμουρητό των άλλων και δεν το μιμούνται ενστικτωδώς, όπως οι πιο μεγάλοι.

Οι ερευνητές, υπό τον ψυχολόγο δρα Τζιμ Άντερσον του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας «Biology Letters» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, μελέτησαν 22 βρέφη και μικρά παιδιά, στα οποία έδειξαν βίντεο άλλων παιδιών, ενηλίκων (συμπεριλαμβανομένης της μητέρας κάθε παιδιού), καθώς και ζώων που χασμουριόντουσαν.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά χασμουριούνται αυθόρμητα μέχρι τα πέντε τους χρόνια, χωρίς να επηρεάζονται από κάποιον άλλο.
Όμως, από την ηλικία των πέντε μέχρι των 11 ετών, όλα πια τα παιδιά «κολλάνε» το χασμουρητό, όπως και οι ενήλικοι.

«Η ακριβής αιτία που χασμουριόμαστε δεν έχει ακόμα κατανοηθεί πολύ καλά, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στους ενήλικες το χασμουρητό είναι άκρως κολλητικό» δήλωσε ο Άντερσον, ο οποίος πρόσθεσε ότι το χασμουρητό μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη του μετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου, η οποία συνεχίζεται σε όλη την παιδική ηλικία.

Η πιο πιθανή αιτία για το χασμουρητό είναι ότι αποτελεί αντίδραση για τα χαμηλά επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα, προκειμένου να γεμίσουν οι πνεύμονες με αέρα και να αυξηθεί η ποσότητα οξυγόνου στον οργανισμό. 

Διαβάστε περισσότερα...

Χριστούγεννα χωρίς ... να αναστενάξει η ζυγαριά!



Εν όψει των γιορτών τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και η γαλοπούλα είναι μερικά από τα εδέσματα που θα καταναλώσουμε και που δυστυχώς περιέχουν πολλές θερμίδες. Είναι γνωστό ότι κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τείνουμε να παίρνουμε βάρος μεταξύ δύο έως τεσσάρων κιλών κατά μέσο όρο.
Ωστόσο δεν χρειάζεται να στερηθείτε κάποια από τα λουκούλλεια γεύματα, αφού με τη σωστή οργάνωση και μερικά έξυπνα τρικ θα καταφέρετε να μειώσετε τις υπερβολές και να κερδίσετε τη μάχη με τις θερμίδες!
Για να μπορέσετε να απολαύσετε τα γιορτινά εδέσματα σε μεγάλες ποσότητες, φροντίστε από τώρα να μειώσετε την κατανάλωση φαγητού γύρω στις 200-300 θερμίδες από το καθημερινό σας διαιτολόγιο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να αντισταθμίσετε τις υπερβολές της γιορτινής περιόδου.
Προσπαθήστε να μειώσετε τα τσιμπολογήματα καθ όλη τη διάρκεια της μέρας. Αρκεστείτε σε ένα καλό πρωινό και προσθέστε τα φρούτα στη διατροφή σας που περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά χωρίς να σας προσθέτουν θερμίδες.
Τέλος, φροντίστε να τρώτε το φαγητό σας όσο πιο αργά μπορείτε, ώστε να αφήσετε χρόνο στο στομάχι σας να στείλει σήμα στον εγκέφαλο όταν νιώσει γεμάτο. Έτσι δεν θα συνεχίσετε να τρώτε ενώ έχετε χορτάσει.



Πηγή: cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο κρεβάτι, αγκαλιά με το… Facebook

Αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης έδειξαν ότι το 72% των συμμετεχόντων «ρίχνει» μια ματιά στο προφίλ του στο Facebook, λίγο πριν αποκοιμηθεί.
Επίσης, το 18% – εκτός από την προαναφερθείσα ματιά – κάνει και μερικά post-it της τελευταίας στιγμής, πριν βυθιστεί στην αγκαλιά του Μορφέα!
Η μέση διάρκεια ασχολίας με το Facebook, λίγο πριν από τον ύπνο, κάτω από τις κουβέρτες, είναι 16 λεπτά.
Η τάση αυτή, βέβαια, δεν βρίσκει και τόσο σύμφωνους τους ειδικούς. «Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, είτε είναι υπολογιστές είτε κινητά ή άλλα gadget, ασκεί ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στον ύπνο» δηλώνει κατηγορηματικά ο δρ Μάικλ Χέιστινγκς, από το κέντρο του βρετανικού Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου (MRC) στο Νοσοκομείο Άντενμπρουκ.
«Η έκθεση στο λαμπερό φως της οθόνης ενός κομπιούτερ και ενός κινητού την ώρα που είναι κανείς ξαπλωμένος επιβραδύνει την ικανότητα του εγκεφάλου και ολόκληρου του οργανισμού να βυθιστεί στον ύπνο. Το επακόλουθο είναι να μην κοιμάται κανείς όπως και όσο χρειάζεται – και δυστυχώς, αυτό δεν γίνεται αντιληπτό».
Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ακόμη πως, εκτός από το Facebook, το 25% των νέων χρησιμοποιεί στο κρεβάτι το κομπιούτερ του για να καταρτίζει το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας, ενώ το 10% βρίσκει την ώρα κατάλληλη για να κάνει τις on-line πληρωμές του. 

Διαβάστε περισσότερα...

Η υπερβολική ανησυχία αποτελεί ψυχολογική διαταραχή;




Της Μυρσίνης Κωστοπούλου

Η ανησυχία είναι ένα συναίσθηµα που προκαλείται από αρνητικές σκέψεις και εικόνες, κατά τις οποίες το πρόσωπο κάνει νοητικές προσπάθειες να αποφύγει µια επερχόµενη απειλή. Η υπερβολική ανησυχία έχει υψηλή ένταση, συχνότητα και διάρκεια και αποτελεί το βασικό σύµπτωµα της γενικευµένης αγχώδους διαταραχής.

Τα καθηµερινά προβλήµατα (π.χ. οικονοµικά, οικιακά, θέµατα ασφάλειας, υγεία) κυριαρχούν ως θεµατολογία άγχους, ενώ η δυσκολία στον έλεγχο της ανησυχίας είναι χαρακτηριστική. Πληθώρα ψυχοσωµατικών συµπτωµάτων εκλύονται, όπως ψυχοκινητική ανησυχία, ευερεθιστότητα, εύκολη κόπωση, δυσκολία στη συγκέντρωση, µυϊκή ένταση, ελλιπής και ανήσυχος ύπνος.

Οι επιπτώσεις είναι ο εγκλωβισµός σε έναν µόνιµο φόβο για µια πιθανή «καταστροφή». Η επαγγελµατική, η κοινωνική και η προσωπική ζωή πάσχουν. Οι µικρές χαρές της ζωής µικραίνουν. Κρίσεις πανικού, υπόγεια µελαγχολία, καταχρήσεις, παραίτηση από την επίτευξη των καθηµερινών στόχων ακολουθούν.

Αν τα συµπτώµατα επιµένουν, τότε η προσπάθεια να «αυτοθεραπευτούµε» µάλλον είναι απρόσφορη. Το να αναγνωρίζουµε πότε χρειαζόµαστε βοήθεια είναι σηµάδι δύναµης και όχι αδυναµίας, σε αντίθεση µε τη λανθασµένη άποψη που επικρατεί. Η γνωσιακή-συµπεριφορική θεραπεία, µια βραχείας διάρκειας ψυχολογική παρέµβαση, στοχεύει στη νοητική διαχείριση του προβλήµατος µέσω:

* Του προσώπου, καθώς η αγχώδης ανησυχία του προέρχεται από τις ερµηνείες που δίνει στα γεγονότα και όχι από τα ίδια τα γεγονότα.

* Των συµπτωµάτων, µε την εκµάθηση τεχνικών µυϊκής χαλάρωσης και σωστής αναπνοής.

* Της στάσηςγια «επίλυση προβλήµατος» και διαχείριση του χρόνου, που συνήθως υπολειτουργούν.

Η φαρµακευτική αγωγή µε αγχολυτικά µπορεί να βοηθήσει σε πιο χρόνιες και ανθεκτικές µορφές γενικευµένου άγχους, ωστόσο ενέχει σηµαντική πιθανότητα υποτροπής µε τη διακοπή της λήψης τους.

Η Mυρσίνη Κωστοπούλου είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια (Ph.D.). E-mail: myrsi@hol.gr

Πηγή : Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτεΐνη υπεύθυνη για τον καρκίνο του προστάτη


Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας εντόπισαν μια πρωτεΐνη, την Βmi-1, η οποία μετατρέπει τα υγιή κύτταρα του προστάτη σε καρκινικά.

Η πρωτεΐνη Βmi-1 εντοπίζεται σε υψηλά επίπεδα στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη και ιδίως σε όγκους του αδένα που έχουν ταχεία ανάπτυξη και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν με θεραπείες. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο οργανισμός χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα κύτταρα στη θέση άλλων που καταστρέφονται.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το να μπει «φρένο» στην παραγωγή της πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε προστασία των κυττάρων του προστάτη ενάντια στην καταστροφή τους που οδηγεί στη νόσο.

Σχολιάζοντας τη νέα μελέτη, η δρ Έλεν Ρίπον από το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Προστάτη ανέφερε ότι «μόνο μέσω της κατανόησης του τρόπου με τον οποίον προκαλείται και ''θρέφεται'' η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου έχουμε ελπίδα να την ελέγξουμε κάποια ημέρα». Η δρ Ρίπον πρόσθεσε ότι αναμένονται με αγωνία τα αποτελέσματα μελλοντικών δοκιμών σχετικά με την Βmi-1.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο έρωτας δεν είναι θέμα φερομονών


Οι φερομόνες μέχρι σήμερα θεωρούνταν το «κλειδί» στην ερωτική έλξη ανάμεσα στα δύο φύλα.

Σήμερα, ερευνητής υποστηρίζει πως οι φερομόνες, αυτά τα μυστηριώδη χημικά στοιχεία που... πυροδοτούν την έλξη, απλώς δεν υπάρχουν!

Ο Richard Doty του Penn State Πανεπιστημίου της Ιατρικής Σχολής ισχυρίζεται πως τα θηλαστικά, σε αντίθεση με τα έντομα, δεν εκλύουν χημικές ουσίες που μπορεί να προσελκύσουν ένα άλλο θηλαστικό.

Ο Doty, ο οποίος έχει περάσει ατελείωτες ώρες προσπαθώντας να απομυθοποιήσει την επίδραση των φερομονών, λέει: «Οι άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν ότι οι φερομόνες πράγματι υπάρχουν, είναι μέρος της ανάγκης τους να πιστεύουν στο άγνωστο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάποια πράγματα συμβαίνουν πέρα από τα ήδη γνωστά, πέρα από τις αισθήσεις και τις αντιλήψεις μας».

Την έρευνα δημοσίευσε η «Daily Mail».

Διαβάστε περισσότερα...

Τα ψάρια προστατεύουν τα μάτια μας


Σύμφωνα με μελέτη, μια διατροφή πλούσια σε ψάρια μπορεί να είναι το «κλειδί» για την αποφυγή μιας οφθαλμοπάθειας, που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στην τρίτη ηλικία.

Συγκεκριμένα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα και ο τόνος, φαίνεται ότι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως εκφυλίσεως της ωχράς κηλίδας.

Η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα – της δομής στο πίσω μέρος των ματιών που φέρει τα κύτταρα της όρασης.

Στο πλαίσιο της μελέτης, Αμερικανοί επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 2.400 εθελοντών ηλικίας άνω των 65 ετών, διαπιστώνοντας  ότι όσοι έτρωγαν λιπαρά ψάρια δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ίδρυμα Οφθαλμού Wilmer της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών μπορεί να μειώσουν και τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του προστάτη και του δέρματος.

Διαβάστε περισσότερα...