Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Γονείς δολοφόνησαν την κόρη τους με οξύ



Είχαν υποψίες ότι είχε συνάψει δεσμό με ένα αγόρι!
Φρικτό θάνατο από τα χέρια των ανθρώπων που την έφεραν στον κόσμο βρήκε μια 15χρονη στο Πακιστάν, επειδή οι γονείς της υποψιάζονταν ότι συναντήθηκε με ένα αγόρι χωρίς τη συγκατάθεσή τους!

Η τοπική αστυνομία του τμήματος του Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι το κορίτσι πέθανε όταν οι γονείς της την περιέλουσαν με οξύ!

Η αποτρόπαιη δολοφονία διαπράχθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο απομακρυσμένο διοικητικό διαμέρισμα Χόι Ράτα, σε απόσταση 140 χλμ. από την επαρχιακή πρωτεύουσα Μουζαφαραμπάντ, τόνισε ο αξιωματικός της αστυνομίας Ταχίρ Αγιούμπ.

Ο πατέρας του θύματος Μοχάμαντ Ζαφάρ ξυλοκόπησε το απόγευμα της Δευτέρας την 15χρονη κόρη του Άνβου Σα, λίγη ώρα αφού την αντιλήφθηκε να συζητάει με έναν νεαρό έξω από την πόρτα της οικογενειακής τους κατοικίας, προστίθεται στην αναφορά της αστυνομίας.

«Ο πατέρας άρχισε να την χτυπά, κατόπιν περιέλουσε το σώμα της με οξύ με τη βοήθεια της συζύγου του. Το κορίτσι υπέστη σοβαρά εγκαύματα, όμως οι γονείς περίμεναν ως την επόμενη ημέρα για να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο, όπου υπέκυψε», τονίζει ο ίδιος αξιωματικός, προσθέτοντας πως ο θάνατος διαπιστώθηκε την Τετάρτη.

Η μεγαλύτερη αδελφή του θύματος επικοινώνησε με την αστυνομία λίγο μετά την ταφή , ζητώντας να διεξαχθούν έρευνες. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους γονείς, οι οποίοι ομολόγησαν τη δολοφονία, υποστηρίζοντας πως «υποπτεύονταν πως η κόρη τους διατηρούσε δεσμό με ένα αγόρι».

Ο Δρ. Μοχάμαντ Τζαχανζίρ του δημοσίου νοσοκομείου Κότλι επιβεβαίωσε πως ο θάνατος της νεαρής Ανβού Σα οφείλεται σε εγκαύματα που προκλήθηκαν από οξύ: «όταν μεταφέρθηκε εδώ, ήδη βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, με εγκαύματα στο 70% του κορμιού της», πρόσθεσε.

Στις φτωχότερες και πιο απομονωμένες ζώνες του Πακιστάν, οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα ή είδος ανταλλαγής και δεν προστατεύονται από την αστυνομία. Συχνά, υπό την πίεση της οικογένειάς τους, αναγκάζονται να μην διαμαρτύρονται και να μην αποκαλύπτουν την κακομεταχείρισή της ώστε η οικογένεια να αποφύγει το στιγματισμό.


Διαβάστε περισσότερα...

Άποροι και ανασφάλιστοι θα εμβολιαστούν δωρεάν



Με απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης.

Από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης ανακοινώνεται ότι από τη Δευτέρα 5/11/2012 ξεκινάει ο δωρεάν αντιγριπικός εμβολιασμός αποκλειστικά και μόνο για άπορους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα προσέρχονται στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας, Μονής Καρδιωτίσσης 56, καθημερινά από τις 09.00 π.μ. έως 12. 00 μ.μ. με την ταυτότητά τους ή οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό έγγραφο των στοιχείων τους.

Οι ασφαλισμένοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορούν να προμηθεύονται το εμβόλιο δωρεάν από τα φαρμακεία μετά από συνταγογράφηση του θεράποντος ιατρού τους

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2813410717, 2813410716 και 2813410719.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε διαθεσιμότητα 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι



Αποκάλυψη στον προϋπολογισμό.

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα τεθούν 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέσα στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του αριθμού τους κατά 150.000 έως το 2016.

Αυτό αποκαλύπτεται στον Προϋπολογισμό και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, όπου υπολογίζεται ότι μέσω των συνταξιοδοτήσεων και της εφαρμογής του κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα περιοριστεί κατά 80.000 άτομα στο εξεταζόμενο διάστημα.

Έτσι, όπως αναφέρει το Έθνος, για να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος, 70.000 υπάλληλοι θα οδηγηθούν εκτός Δημοσίου μέσω της διαθεσιμότητας.

Είναι ενδεικτικό το ότι, όπως σημειώνεται, προωθούνται συγχωνεύσεις - καταργήσεις περίπου 200 φορέων, ενώ επανεξετάζεται η σκοπιμότητα λειτουργίας άλλων 200.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό παντοπωλείο στις Αχαρνές



Λειτουργεί καθημερινά από 8:00-14:00.

Κοινωνικό Παντοπωλείο για τις ευπαθείς ομάδες δημιούργησε ο δήμος Αχαρνών, στο οποίο γίνονται δεκτές προσφορές σε τρόφιμα, κατά προτίμηση μακράς διαρκείας, είδη καθαριότητας, σχολικά είδη, είδη ρουχισμού και παιχνίδια.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο βρίσκεται στην οδό Αγ. Τριάδος 86, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, και λειτουργεί καθημερινά από 8 το πρωί έως 2 το μεσημέρι.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις στις 3 Νοεμβρίου



Στο νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Κάθε πέντε δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος τυφλώνεται, με αποτέλεσμα ο αριθμός των τυφλών παγκοσμίως να ανέρχεται στα 45 εκατομμύρια ενώ 270 εκατομμύρια άτομα έχουν μειωμένη όραση. Το 2020 υπολογίζεται ότι ο αριθμός των τυφλών παγκοσμίως θα φτάσει στα 75 εκατομμύρια. Τα 2/3 περίπου των περιστατικών τύφλωσης θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με έναν ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την ημερίδα με τίτλο «Γιορτή Όρασης» που διοργανώνει στις 3 Νοεμβρίου η Α΄ Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, η οποία εκείνη την ημέρα (9.00-14.00) θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα δωρεάν προληπτικού ελέγχου για παθήσεις ωχράς κηλίδας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (είσοδος Βασ. Γεωργίου).

Οι κυριότερες αιτίες απώλειας της όρασης είναι οι αγγειακές παθήσεις του ματιού, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, το διαβητικό οίδημα, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς, οι θρομβώσεις του αμφιβληστροειδούς και το γλαύκωμα.

Στη Δυτική Ευρώπη το 50% των περιστατικών τυφλότητας οφείλεται στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και το 17% στο διαβητικό οίδημα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2020 περίπου 7,5 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών θα έχουν ελάττωση όρασης λόγω ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται, ότι ο αριθμός των νέων πασχόντων από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι 5.000 άτομα ετησίως.

Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς είναι η κύρια αιτία τύφλωσης ατόμων άνω των 60 ετών, ενώ το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία τύφλωσης ατόμων παραγωγικής ηλικίας που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς ως μια από τις μεγάλες τραγωδίες της σύγχρονης οφθαλμολογίας, δεδομένου ότι πάσχουν από διαβήτη 200 εκατομμύρια και υπολογίζεται ότι το 2020 ο αριθμός των διαβητικών θα διπλασιαστεί. Ο αριθμός των πασχόντων από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια το 2.000 ήταν 4,1 εκατομμύρια, ενώ το 2020 υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 6,1 εκατομμύρια. Στη χώρα μας ο αριθμός των διαβητικών ασθενών ανέρχεται σε 800.000 περίπου.

«Όπως και σε κάθε ασθένεια, το κλειδί για επιτυχημένη έκβαση είναι το τρίπτυχο πρόληψη - διάγνωση - θεραπεία. Μόνο που στην Ελλάδα υστερούμε σημαντικά σε θέματα πρόληψης και διάγνωσης.

Οι ασθενείς της τρίτης ηλικίας όσο και οι διαβητικοί ασθενείς συχνά παραμελούν τον ετήσιο επανέλεγχο από οφθαλμίατρο. Έτσι, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να σπεύδουν στον οφθαλμίατρο μόνο όταν η όραση έχει μειωθεί σημαντικά», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο καθηγητής οφθαλμολογίας στο ΑΠΘ - διευθυντής της Α΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Οικονομίδης.

Πρωτοποριακές μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς

Νέες πρωτοποριακές τεχνικές μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς που εφαρμόστηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2012 στην Α΄ Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ «έσωσαν» τα μάτια 98 ασθενών.

Με τις νέες τεχνικές ένας κερατοειδής μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για μία αλλά για δύο ή και τρεις μεταμοσχεύσεις, ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Οφθαλμολογίας στο ΑΠΘ και διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Οφθαλμών του ΑΧΕΠΑ, Νικόλαος Ζιάκας.

«Η επιλογή της κλασικής διαμπερούς κερατοπλαστικής, παραχωρεί τη θέση της σε αυτές τις πιο σύγχρονες και εξειδικευμένες τεχνικές, που προσφέρουν σημαντικά υψηλότερη οπτική οξύτητα μετεγχειρητικά, ταχύτερη αποκατάσταση της όρασης και σημαντικά λιγότερα μετεγχειρητικά προβλήματα και επιπλοκές. Δικαίως τα τελευταία χρόνια αναφέρονται ως η επανάσταση στη χειρουργική του κερατοειδή», εξήγησε από την πλευρά του ο κ Οικονομίδης.

Η ανάπτυξη και λειτουργία της Ελληνικής Τράπεζας Οφθαλμών το 1986 μείωσε σημαντικά τον αριθμό των ασθενών, που αναζητούσαν θεραπεία στο εξωτερικό και είχε ως αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ πριν από το 1983 ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων δεν υπερέβαινε τις 3-5 τον χρόνο, τα τελευταία 25 χρόνια η Τράπεζα Οφθαλμών παρέλαβε, έλεγξε και συντήρησε πάνω από 1200 μοσχεύματα κερατοειδούς.

«Τα τελευταία 5 χρόνια έγιναν 305 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς. Το 2010 οι μεταμοσχεύσεις από πτωματικά μοσχεύματα ήταν 27, ενώ το 2011 έγιναν 73 μεταμοσχεύσεις από τις οποίες τα 63 μοσχεύματα ήταν από δότες της ελληνικής τράπεζας οφθαλμών και τα 10 ήταν εισαγόμενα. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2012 οι μεταμοσχεύσεις ανήλθαν σε 95 και μόνο 3 μοσχεύματα χρησιμοποιήθηκαν από την αλλοδαπή. Σήμερα περιμένουν σε λίστα ανάγκης και όχι προτεραιότητα 300 ασθενείς προκειμένου να υποβληθούν σε μεταμόσχευση κερατοειδούς. Η επιλογή για μεταμόσχευση γίνεται με βάση την ηλικία την πάθηση και σε επείγουσες περιπτώσεις» πρόσθεσε ο κ Ζιάκας.

Να σημειωθεί ότι η μεταμόσχευση του κερατοειδούς είναι η πλέον επιτυχής μεταμόσχευση ανθρωπίνου ιστού με ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 95% σε ορισμένες παθήσεις του ματιού. Στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς ο παράγοντας χρόνος είναι λιγότερο καθοριστικός. Η συλλογή των μοσχευμάτων είναι δυνατόν να γίνει έως και αρκετές ώρες μετά θάνατο του δότη και η παραμονή του μοσχεύματος στην Τράπεζα Οφθαλμών για εξετάσεις μπορεί να γίνει σε λίγες εβδομάδες.

«Τα μοσχεύματα απορρίπτονται από τον οργανισμό αρκετά σπάνια. Στην περίπτωση του κερατόκωνου η πιθανότητα απόρριψης είναι κάτω από 5%. Ο λόγος είναι ότι τα ιστικά μοσχεύματα δεν έχουν αγγεία και ράβονται πάνω σε επίσης ανάγγειο ιστό. Γι αυτό στις συνηθισμένες μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς δεν γίνεται έλεγχος ιστοσυμβατότητας, ούτε καν έλεγχος της ομάδας αίματος δότη και λήπτη», κατέληξε ο κ Ζιάκας.


Διαβάστε περισσότερα...

Απαλλαγμένες από δημοτικά τέλη οι ευπαθείς ομάδες στο Ίλιον



Αλλάζει τα εισοδηματικά κριτήρια ο δήμος
.
Από τα δημοτικά τέλη απάλλαξε ο δήμος Ιλίου τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η δημοτική αρχή, με απόφασή της, αφενός μειώνει τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για όλους τους δημότες, αφετέρου απαλλάσσει πλήρως τις ευπαθείς ομάδες και συγχρόνως αλλάζει τα εισοδηματικά κριτήρια προς όφελος των πολιτών.

Τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού παρέμεναν στον δήμο Ηλίου στο ίδιο ύψος από το 2007.



Διαβάστε περισσότερα...

Βεγγαλικό «έσκασε» στο πρόσωπο δεκάχρονου



Σοβαρό ατύχημα στο Μάντσεστερ.

Με σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ένα δεκάχρονο παιδί από το Μάντσεστερ.

Το ατύχημα σημειώθηκε όταν έσκασε στα χέρια του μικρού ένα βεγγαλικό.

Όπως αναφέρει το SkyNews, μαζί με το άτυχο παιδί ήταν και ένας 11χρονος φίλος του , ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά.

Η μητέρα του άτυχου Dale άφησε τον μικρό μαζί με τον φίλο του στο πεζοδρόμιο να παίξουν, προκειμένου εκείνη να κάνει μέσα σε ένα μαγαζί τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, εν όψει της γιορτής του Halloween.

Στο άκουσμα ενός εκκωφαντικού θορύβου η μητέρα βγήκε γρήγορα έξω, αντικρίζοντας ένα φρικιαστικό θέαμα.

«Όταν φτάσαμε στο νοσοκομείο του έκαναν ένεση μορφίνης. Έχει χάσει τα μαλλιά, τα φρύδια και τις βλεφαρίδες του. Φέρει εγκαύματα στα χέρια και το δέρμα του ‘’ξεφλουδίζει’’» δήλωσε η μητέρα, η οποία έδωσε η ίδια στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του γιου της, σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τις μητέρες ως προς τους κινδύνους που εγκυμονούν τα βεγγαλικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποδοσφαιρικός αγώνας για προσφορά σε φτωχές οικογένειες



Αντί να πληρώσετε είσοδο, ζητούν φάρμακα και τρόφιμα για άπορους.

Φιλανθρωπικός αγώνας για την ενίσχυση του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» της Κατερίνης διεξάγεται την Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου, μεταξύ των παλαίμαχων του Πιερικού και του Ηρακλή.

Οι βετεράνοι θα αγωνιστούν προκειμένου να σταθούν στο πλευρό της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης του νομού Πιερίας.
Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις της ακαδημίας ποδοσφαίρου «FC PlayZone» και αντί της τιμής του εισιτηρίου, αίτημα των διοργανωτών είναι οι θεατές να προσφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και σχολικά είδη.

Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» λειτουργεί ακριβώς εδώ και ένα χρόνο και συνεργάζεται με τους «Γιατρούς του Κόσμου». Τροφοδοτεί κάθε μήνα περίπου 50 με 60 οικογένειες με τρόφιμα πρώτης ανάγκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Ένας στους οκτώ εκτός του «Φροντίδα κατ' οίκον»



Δε θα εξυπηρετούνται όλοι οι δικαιούχοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Την καταγγελία ότι οι 70.000 από τους 80.000 ωφελούμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», δηλαδή οι 7 στους 8, θα μείνουν εκτός της διάδοχης κατάστασης του προγράμματος «Φροντίδα κατ’ οίκον», αλλά και το ότι θα μείνουν στο… δρόμο περίπου 3.740 εργαζόμενοι, έκανε χθες ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Όπως αναφέρει το aftodioikisi.gr, στο πρόγραμμα μπορούν πλέον να ενταχθούν μόνο άτομα που έχουν ένα ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο του 67%, έχουν ξεπεράσει το 78ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν εισόδημα μεγαλύτερο από 7.715 ευρώ.

«Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από τα 80.000 άτομα που σήμερα είναι ενταγμένα στο "Βοήθεια στο σπίτι" θα αποκλειστούν περίπου τα 70.000! Επίσης ένα πρόγραμμα καταξιωμένο στη συνείδηση της κοινωνίας για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του κινδυνεύει να απαξιωθεί ενώ κινδυνεύουν να περάσουν στην ανεργία οι 3.740 εργαζόμενοι του "Βοήθεια στο σπίτι"», ανέφερε.

Οι υπεύθυνοι των δήμων έχουν προγραμματίσει σύσκεψη προκειμένου να δουν κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί το πρόγραμμα την Τρίτη, 6 Νοεμβρίου, στα γραφεία της ΠΕΔΚΜ.


Διαβάστε περισσότερα...

Προτάσεις ΕΦΕΤ για ασφαλή συσσίτια



Στόχος να προσφέρονται ποιοτικά τρόφιμα.

Συνάντηση με φορείς που εμπλέκονται στη διακίνηση μερίδων τροφίμων ή στην παραγωγή / διάθεση γευμάτων μέσω συσσιτίων είχε ο ΕΦΕΤ, με σκοπό την εξασφάλιση της παροχής ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων στους πολίτες που απευθύνονται λόγω ανάγκης σε συσσίτια.

Παρόντες στην ενημέρωση ήταν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΦΕΤ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, εκπρόσωποι κοινωνικών υπηρεσιών ΟΤΑ και εποπτευομένων νομικών προσώπων τους, ενοριών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, διεθνών οργανισμών κ.ά.

Ο ΕΦΕΤ επεσήμανε την ανάγκη ανάληψης κοινών δράσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με σκοπό τη διασφάλιση της υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας των παρεχομένων τροφίμων ή γευμάτων.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν προτάσεις με στόχο τη βελτίωση των διαδικασιών υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας των παρεχομένων τροφίμων στα συσσίτια.

Στις συγκεκριμένες προτάσεις περιλαμβάνονται:

- Η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης για εθελοντές – χειριστές τροφίμων και υπεύθυνους σε συσσίτια απόρων από εθελοντές εκπαιδευτές, εγγεγραμμένους στα Μητρώα Εκπαιδευτών του ΕΦΕΤ. Για την πραγματοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης έχει ήδη παραχθεί στοχευμένο εκπαιδευτικό υλικό από τον ΕΦΕΤ που διενεμήθηκε στους παριστάμενους.

- Η συνδρομή του ΕΦΕΤ στο σχεδιασμό διατροφικών οδηγιών (π.χ. μενού) που να καλύπτουν τις ελάχιστες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά των ανθρώπων που σιτίζονται στα συσσίτια.

Τέλος, οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν για το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής τροφίμων καθώς και παραγωγής και διάθεσης μαγειρεμένων γευμάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Αποξενωμένα τα παιδιά χωρισμένων γονέων



Έρχονται αντιμέτωπα με το Σύνδρομο Γονικής Αλλοτρίωσης.

Για το Σύνδρομο Γονικής Αλλοτρίωσης κατά το οποίο το παιδί αποξενώνεται από τον γονέα ο οποίος δεν έχει την επιμέλειά του, θα αναφερθούν επιστήμονες σε ημερίδα που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος για την ανδρική και πατρική αξιοπρέπεια («ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.»).

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά του Συνδρόμου, ο πρόεδρος του ΣΥ.Γ.Α.Π.Α., Νίκος Σπιτάλας, υπογραμμίζει στο ΑΜΠΕ ότι το παιδί δεν θέλει να μιλήσει ούτε τηλεφωνικά με τον αποξενωμένο γονέα και σε ακραίες περιπτώσεις, δεν θέλει καθόλου να τον δει διότι τον φοβάται.

«Η μέθοδος αποξένωσης εξαρτάται από το πνευματικό και μορφωτικό επίπεδο του γονέα-δράστη, από την ηλικία του παιδιού και από τις συνθήκες» εξηγεί, με αφορμή την ομιλία του στην ημερίδα. Όπως υπογραμμίζει, «τα δικαστήρια αδυνατούν να βρουν την αλήθεια και στέλνουν το μπαλάκι στους παιδοψυχίατρους οι οποίοι με τη σειρά τους στον εισαγγελέα ή το δικαστή».

«Εν τω μεταξύ, ο χρόνος κυλά, το παιδί αποξενώνεται ακόμη περισσότερο και στην εφηβεία ή και ενηλικίωση, έχει ήδη αποξενωθεί τελείως και έχει αποκτήσει ανυπέρβλητα προβλήματα» τονίζει χαρακτηριστικά. Η λύση στο πρόβλημα, προσθέτει, πρέπει να προέλθει από την Πολιτεία με την αλλαγή των νόμων, με την εκπαίδευση των γονέων, των δικαστών και άλλων λειτουργών και με τη δημιουργία κοινωνικών υπηρεσιών.

«Θα πρέπει να δίδεται από κοινού επιμέλεια/γονική μέριμνα και οι δικαστικές αποφάσεις να ισχύουν ισότιμα για άνδρες και γυναίκες και να μην είναι δογματικές» προτείνει ο κ.Σπιτάλας.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται νέος κώδικας φορολογίας



Εντός του Νοεμβρίου η κατάθεση του νομοσχεδίου.

Μέσα στον Νοέμβριο η κυβέρνηση θα καταθέσει το νέο φορολογικό κώδικα στον οποίο θα προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σοβαρές αλλαγές στο ποινολόγιο, ώστε οι προσαυξήσεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές να μην φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη και να παρουσιάζεται έτσι αδυναμία καταβολής των δόσεων.

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, με αφορμή επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη, σχετικά με το πρόβλημα επίλυσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

«Τον Νοέμβριο φέρνουμε νέο κώδικα φορολογίας. Θα στοχεύει στην απλοποίηση και του εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος σε ότι αφορά τα εισοδήματα. Θα υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στο ποινολόγιο ώστε να μην φτάνουμε στην επιβολή υπερβολικών ποινών, που είναι αδύνατο να καταβληθούν και έχει αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται οι δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυραγάνης και πρόσθεσε:

«Στόχος μας είναι να αλλάξει η ποινή στο φορολογικό δίκαιο. Ν' αλλάξει το σύστημα προσαύξησης, ώστε να μην φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη οι δόσεις και να μην είναι δυνατή η καταβολή τους. Μέχρι τέλος του έτους θα δείτε πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στη προσπάθεια βελτίωσης του φορολογικού συστήματος».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο κ. Μαυραγάνης, συμφώνησε με τις επισημάνσεις του κ. Αναγνωστάκη ότι διαπιστώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην διαδικασία επίλυσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, σημειώνοντας ότι «για τη θεραπεία του προβλήματος ετοιμάσαμε διάταξη που θα περιληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο».

«Θα αυξήσουμε τις Επιτροπές που θα ασχολούνται με τα θέματα αυτά, γιατί είναι μόνο μία σήμερα, για να υπάρξει αποτέλεσμα στην επεξεργασία περισσότερων υποθέσεων και να ξεμπλοκάρει το σύστημα», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών.

«Θέλουμε ένα νέο κώδικα φορολογίας. Από τα 32 άρθρα θα μείνουμε στα 12. Είναι ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση απλοποίησης, ηλεκτροποίησης των συναλλαγών και εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος», κατέληξε ο κ. Μαυραγάνης.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόστιμο 80 ευρώ σε δεκάχρονο που οδηγούσε ποδήλατο χωρίς κουδούνι!



Μοναδικό περιστατικό.

Ένα απίστευτο γεγονός έφερε στο φως σήμερα η ημερήσια τοπική εφημερίδα της Μυτιλήνης «Εμπρός».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αρχιφύλακας της Τροχαίας Μυτιλήνης βεβαίωσε παράβαση και επέβαλε πρόστιμο 80 ευρώ σε δεκάχρονο ποδηλάτη, επειδή οδηγούσε ποδήλατο χωρίς… κουδούνι!

Το περιστατικό, που επιβεβαιώθηκε εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας, συνέβη πριν από περίπου 15 μέρες στην περιοχή του Συνοικισμού της Μυτιλήνης, όταν ποδήλατο με οδηγό ένα δεκάχρονο παιδί, συμμετείχε σε τροχαίο ατύχημα με ένα δίκυκλο μοτοποδήλατο που οδηγούσε ενήλικος.

Αποτέλεσμα του τροχαίου, μια απλή εκδορά στο γόνατο του δεκάχρονου.

Κάποιος, όμως, ειδοποίησε την Τροχαία, η οποία έσπευσε επιτόπου, προκειμένου να επιληφθεί του ατυχήματος!

Αποτέλεσμα: Αρχιφύλακας της Τροχαίας βεβαίωσε πρόστιμο 80 ευρώ στον δεκάχρονο δικυκλιστή, επειδή στο ποδήλατό του δεν είχε κουδούνι!

Το γεγονός προκάλεσε διαμαρτυρίες συγγενικών προσώπων του παιδιού, με αποτέλεσμα την παρέμβαση ανώτερων αξιωματικών οι οποίοι «έσβησαν» την παράβαση.


Διαβάστε περισσότερα...

Θα δοθούν 20 εκατ. ευρώ για πετρέλαιο στα σχολεία



Το υπουργείο Εσωτερικών ενισχύει τους δήμους της χώρας.

Με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ ενισχύει το υπουργείο Εσωτερικών όλους τους δήμους της χώρας.

Το συνολικό ποσό, όπως αναφέρει το aftodioikisi.gr, θα προωθηθεί για να καλυφθούν λειτουργικές ανάγκες των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανάμεσα στις οποίες είναι και η θέρμανση με πετρέλαιο στα σχολικά κτήρια.



Διαβάστε περισσότερα...

Βιβλία ακόμα και με 0,50 λεπτά!



Χαμηλές τιμές και μεγάλη ποικιλία στο 1ο Παζάρι Βιβλίου.

Περισσότεροι από 500.000 τόμοι βιβλίων όλων των κατηγοριών και των εκδοτών, τοποθετημένοι σε πάγκους σε ένα οργανωμένο περίπτερο που στήθηκε έξω από την πύλη της ΔΕΘ διατίθενται στους αναγνώστες της Θεσσαλονίκης σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου και του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας.

Το Παζάρι Βιβλίου, που διοργανώνεται εδώ και 17 χρόνια στην Αθήνα, φιλοξενείται για πρώτη φορά φέτος και στη Θεσσαλονίκη για 20 μέρες (από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι τις 13 Νοεμβρίου), με σκοπό να δώσει στους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας την ευκαιρία να αποκτήσουν αγαπημένα βιβλία με τιμές που ξεκινούν από 0,50 λεπτά.

«Ήταν επιθυμία του κόσμου να πραγματοποιηθεί το Παζάρι Βιβλίου και στην Θεσσαλονίκη και εξαρτάται από την ανταπόκριση του κόσμου εάν θα καθιερωθεί ως θεσμός στην πόλη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσέλευση του κόσμου είναι εντυπωσιακή, ιδιαίτερα των νέων που δείχνουν προτίμηση σε μυθιστορήματα, λογοτεχνία και ιστορικά βιβλία.

Στο Παζάρι διατίθενται βιβλία όλων των κατηγοριών, από 150 εκδότες, που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Το 70% των διαθέσιμων βιβλίων έχει τιμή πώλησης κάτω των τριών ευρώ και το 90% κάτω των πέντε ευρώ. Λειτουργεί καθημερινές, Σάββατο και Κυριακή από τις 10.00-22.00 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι τελικές αποφάσεις για τον νέο φόρο ακινήτων



Εξετάζεται η θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τις μικρές ιδιοκτησίες.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του φόρου ακινήτων που θα καταργήσει το χαράτσι που εισπράττεται με τον λογαριασμό τη ΔΕΗ, αλλά και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, εξέτασε σήμερα η Διακομματική Επιτροπή για θέματα φορολογίας σε σύσκεψη με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Στη σύσκεψη δεν μετείχε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων.

Οι κ.κ. Α. Βεσυρόπουλος από την Νέα Δημοκρατία, Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά αντάλλαξαν απόψεις για τον νέο φόρος ακίνητης περιουσίας με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και σύμφωνα με πληροφορίες πλέον έχει αποκρυσταλλωθεί μεγάλο μέρος της τελικής ρύθμισης.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι ο νέος φόρος θα είναι προοδευτικός, ήτοι όσο αυξάνεται η αξία της περιουσίας θα αυξάνεται και ο φόρος και θα προβλέπονται οκτώ κλιμάκια και οκτώ συντελεστές, τα οποία θα ξεκινούν από 0,15% και θα φθάνουν έως το 3% για ακίνητα αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα εξετάζεται η θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τις μικρές ιδιοκτησίες ή η απαλλαγή από το φόρο συγκεκριμένων φορολογουμένων βάσει κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων. Τα δε αγροτεμάχια θα φορολογούνται βάσει του υφιστάμενου συστήματος υπολογισμού της αξίας των εκτός σχεδίου ακινήτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Παντρεύτηκε τον έρωτα της ζωής της στα 64



Μία τρυφερή ιστορία μέσα στο νοσοκομείο όπου παλεύει επί 1,5 χρόνο με τον καρκίνο.

Η Jean Jamieson από το Spennymoor της Μεγάλης Βρετανίας δίνει τη δική της μάχη με τον καρκίνο τους τελευταίους 18 μήνες. Οι γιατροί διέγνωσαν το 2011 ότι έχει κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο και της έδιναν μόλις ένα χρόνο ζωής, ο οποίος «έληγε» τον περασμένο Μάη.

Η ίδια όμως ήταν αποφασισμένη να μην το βάλει κάτω και κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες των γιατρών και μάλιστα να παντρευτεί τον επί πολλά χρόνια σύντροφό της Ian σε ηλικία 64 ετών.

«Είμαστε μαζί επτά χρόνια και σκεφτόμασταν να παντρευτούμε, όμως μετά οι γιατροί διέγνωσαν ότι η Jean πάσχει από καρκίνο και το αναβάλλαμε. Έτσι μια μέρα που πήγα να τη δω στο νοσοκομείο μου έκανε εκείνη πρόταση γάμου γράφοντας με ένα στυλό την ερώτηση σε μια κάρτα. Με πρόλαβε γιατί σκόπευα να της κάνω εγώ πρόταση. Αμέσως είπα το ναι και τρεις μέρες μετά παντρευτήκαμε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο James Cook στο Middlesbrough» είπε ο Ian.



Οι δυο τους γνωρίζονταν από παλιά και μάλιστα έκαναν παρέα με τους πρώην συζύγους τους. Όταν όμως ο Ian χώρισε από τη γυναίκα του και ο πρώην άντρας της Jean πέθανε και οι δυο τους βρέθηκαν ξανά τυχαία, κατάλαβαν ότι ήθελαν να είναι μαζί.



«Πολύ σπάνια γίνονται γάμοι στους νοσοκομειακούς θαλάμους. Όταν όμως συμβαίνει όλο το προσωπικό βοηθά στις ετοιμασίες για να κάνει τη μέρα ξεχωριστή για τον ασθενή και τους συγγενείς του» είπε η προϊσταμένη νοσοκόμα, Elizabeth Price.



Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση Συνηγόρου του Πολίτη για τη μεταφορά μαθητών



Έστειλε επιστολές στα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών.

Με παρέμβασή του ο Συνήγορος του Πολίτη καλεί την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της στο ζήτημα της δωρεάν και απρόσκοπτης μετακίνησης των μαθητών στα σχολεία τους, καθώς αυτό αποτελεί βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Η ανεξάρτητη αρχή, μετά από σημαντικό αριθμό αναφορών, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στις μετακινήσεις των μαθητών, ήδη από την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή προβλήματα που αφορούσαν κυρίως την έλλειψη συνοδών στα λεωφορεία, τη μη χρήση ζωνών ασφαλείας, την κακή εκτέλεση των δρομολογίων, τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στη μεταφορά των μαθητών με αναπηρίες κλπ, παρενέβη στα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, με επιστολές του βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη, αρμόδιου για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργου Μόσχου.

Το υπουργείο Παιδείας, απάντησε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα τόσο για τη μεταφορά των μαθητών όσο και για τον έλεγχο της ασφαλούς μετακίνησής τους.

Ωστόσο, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εμφανίστηκαν σοβαρότερα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών πανελλαδικά, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να μην έχουν πρόσβαση στο σχολείο, εκτός κι αν μπορούν να τους μεταφέρουν οι γονείς τους. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί εμπλοκή με την αδυναμία των δήμων να πληρώσουν το κόστος μετακίνησης των μαθητών, μετά τη μεταφορά της αρμοδιότητας, λόγω Καλλικράτη, από τις περιφέρειες στους δήμους, αλλά και συγχώνευση πολλών σχολείων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, σε νέα παρέμβασή του προς τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, επισημαίνει τα εξής:

1. Η νομοθεσία προβλέπει δωρεάν μεταφορά για συγκεκριμένες κατηγορίες μαθητών, που φοιτούν σε δημόσιο σχολείο, δικαίωμα άμεσα συνδεδεμένο με το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

2. Η συγχώνευση σχολείων, με στόχο την πληρέστερη εκπαίδευση των παιδιών αλλά και την εξοικονόμηση πόρων που πρόκρινε το υπουργείο Παιδείας, θα έπρεπε να συνοδεύεται από τη ρύθμιση της δωρεάν και ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών σε βάθος χρόνου και της εποπτείας των φορέων που την υλοποιούν.

3. Τα παιδιά που υποχρεωτικά φοιτούν σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, θα πρέπει να μετακινούνται δωρεάν με μεταφορικά μέσα που πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Για πολλά από αυτά η έλλειψη μεταφοράς συνεπάγεται τον αποκλεισμό τους από την εκπαίδευση.

4. Η οικονομική επιβάρυνση για τη μεταφορά των παιδιών στο σχολείο, οδηγεί σε αρκετές περιπτώσεις σε διακοπή της φοίτησης, όταν οι γονείς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης. Μια προσωρινή άμβλυνση του προβλήματος αυτού θα μπορούσε να αποτελέσει η δωρεάν μετακίνηση των παιδιών στα ήδη υπάρχοντα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών και των ΚΤΕΛ.

5. Η διασφάλιση της μεταφοράς των μαθητών είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της λειτουργίας των Μουσικών και των Καλλιτεχνικών σχολείων, τα οποία συγκεντρώνουν μαθητές από πολλούς δήμους.

Η αρχή σημειώνει ότι στις 23.10.2012, ψηφίστηκε σχέδιο νόμου για τη μεταφορά μαθητών, που ρυθμίζει θέματα οικονομικής αποζημίωσης των μεταφορέων και προβλέπει την ανάληψη της σχετικής αρμοδιότητας από τις Περιφέρειες. Ωστόσο, το πρόβλημα της έλλειψης μεταφοράς παραμένει για μεγάλο αριθμό μαθητών.

Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί αναγκαία την άμεση διευθέτηση του ζητήματος, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση για όλους τους μαθητές που δικαιούνται μεταφοράς στο σχολείο και τη δρομολόγηση διαδικασιών για την έγκαιρη διασφάλιση της μεταφοράς των μαθητών μελλοντικά.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σεμινάρια για νέους αγρότες από Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς



Για ηλικίες από 24 έως 40 ετών.

Στο πλαίσιο της προώθησης για την απασχόληση των νέων σε καιρό κρίσης, ξεκινάει σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής) εκπαιδευτικά σεμινάρια για νέους από 24 έως και 40 ετών, που θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα.

Τα σεμινάρια διάρκειας 50 ωρών, εντάσσονται στο πρόγραμμα «Τριπτόλεμος»- μια πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς- που στόχο έχει να παρουσιάσει στους νέους τις βασικές προϋποθέσεις, αλλά και τις πραγματικές συνθήκες άσκησης του αγροτικού επαγγέλματος.

Τα σεμινάρια θα γίνουν αρχικά στην Αθήνα ( Γεωπονικό Πανεπιστήμιο) για 80 άτομα (20 ανά τμήμα),που θα μπορούν να επιλέξουν μία από τις παρακάτω τέσσερις θεματικές ενότητες:
- Αμπελουργία- Οινολογία
- Δενδροκομία και Νέες Δενδρώδεις Καλλιέργειες
- Μελισσοκομία
- Αιγοπροβατοτροφία- Γαλακτοκομία

Το επίπεδο γνώσεων, το αντικείμενο απασχόλησης και η εμπειρία ή μη στον αγροτικό τομέα παραγωγής, δεν θα αποτελεί κριτήριο για την επιλογή των νέων εκείνων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Σε περίπτωση υποβολής μεγαλύτερου αριθμού αιτήσεων από τον προβλεπόμενο αριθμό συμμετεχόντων, θα γίνει κλήρωση.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοντά στα 2 εκατ. Έλληνες πάσχουν από κατάθλιψη



Αυξήθηκαν τα ποσοστά της νόσου λόγω της οικονομικής κρίσης.

Δραματική αύξηση καταγράφουν οι δείκτες κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με το αβέβαιο μέλλον και τη γενικευμένη ανασφάλεια, απειλώντας τη σωματική του υγεία. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 25% των ανδρών και το 33% των γυναικών (περίπου 850.000 Έλληνες και 1,1 εκατ. Ελληνίδες) πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η οικονομική κρίση αποτελεί στις μέρες μας την κύρια αιτία αύξησης των κρουσμάτων κατάθλιψης, σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτιμάται ότι η νόσος επηρεάζει 350 εκατομμύρια ανθρώπους και σύμφωνα με τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας για την ψυχική υγεία, που διεξήχθη πρόσφατα σε 17 χώρες, περίπου 1 στα 20 άτομα ανέφερε ότι είχε ένα επεισόδιο κατάθλιψης τον προηγούμενο χρόνο.

Η νόσος μπορεί να προσβάλλει άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε ορισμένες βαριές περιπτώσεις είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αυτοκτονία, επισημαίνουν οι ειδικοί. Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο χάνονται περίπου 1 εκατομμύριο ζωές εξαιτίας των αυτοκτονιών, γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου 3.000 θανάτους σε καθημερινή βάση.

Τα παραπάνω τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη διεξαγωγή του 18ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας (18 - 20 Οκτωβρίου, στην Αθήνα), ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σημαντική αιτία ανικανότητας για εργασία και μέχρι το 2030 η πρώτη, εάν δε ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου, η άμεση καταπολέμηση της κατάθλιψης μέσω αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης και θεραπείας, με τη συνεργασία τόσο των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας όσο και ολόκληρης της κοινωνίας, αποτελεί σήμερα αδήριτη ανάγκη.

Η σωματική και ψυχική υγεία των Ελλήνων βρίσκεται σε «κρίσιμο σταυροδρόμι», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας (ΕΕΕΠ), καθηγητή Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας, Σωτήρη Ράπτη, καθώς «οι σύγχρονοι ''δολοφόνοι'' του ανθρωπίνου είδους συνεχίζουν ακάθεκτοι τη δράση τους». Τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 40% - 45% των θανάτων τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, ενώ ακολουθούν οι νεοπλασματικές ασθένειες, οι οποίες ευθύνονται για περίπου το 1/3 των θανάτων παγκοσμίως.

Επίσης, την τελευταία 20ετία παρατηρείται ραγδαία αύξηση του αριθμού των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

Στη χώρα μας υπολογίζονται σε 1.200.000, δηλαδή ποσοστό περίπου 12% του γενικού πληθυσμού, ενώ σε διεθνές επίπεδο υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια.

Το πλέον ανησυχητικό, είπε ο κ. Ραπτης, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς έως το 2025 ο συνολικός αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται να έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια.

Ιδιαίτερη ανησυχία όμως προκαλεί στη χώρα μας η αύξηση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Πρόκειται για διαβήτη που εκδηλώνεται σε άτομα νεαρής ηλικίας έως 18 ετών και, κυρίως, σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Σε ό,τι αφορά το διαβήτη τύπου 2, ποσοστό 95% των 1.200.000 ατόμων με διαβήτη που υπάρχουν στη χώρα μας, έχουν διαβήτη τύπου 2, ενώ στην «ουρά», είπε ο κ. Ράπτης, περιμένουν άλλες 200.000 άτομα με διαταραχή της ανοχής της γλυκόζης. Από αυτούς, περίπου το 70% θα εμφανίσει έκδηλο σακχαρώδη διαβήτη εντός μιας πενταετίας, εάν δεν αλλάξει το σημερινό τρόπο ζωής του έγκαιρα και αποτελεσματικά.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι σημαίνει το χαμόγελο του αφεντικού σας



Μη χαίρεστε αν το ανταποδίδει!

Ανταλλάξατε ματιές με το αφεντικό σας και μάλιστα σας ανταπέδωσε το χαμόγελο. Εσείς πετάτε από τη χαρά σας, υποπτευόμενοι ότι αυτό είναι «σημάδι» ότι είναι ικανοποιημένος από την απόδοσή σας στη δουλειά.

Γελιέστε…

Αυτό μπορεί απλά να σημαίνει ότι… απλά δε σας δίνει και τόση σημασία!

Σύμφωνα με μια έρευνα από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, όσοι νιώθουν «ισχυροί» (π.χ. τα αφεντικά) δε συνηθίζουν να χαμογελούν σε «σημαντικούς ανθρώπους». Αντίθετα, δείχνουν την καλοσχηματισμένη τους οδοντοστοιχία πιο συχνά σε όσους βρίσκονται χαμηλά στην ιεραρχία.

Ο ερευνητής Evan Carr ισχυρίζεται ότι όταν ένα άτομο, που βρίσκεται ψηλά στην ιεραρχία μέσα σε μια επιχείρηση, συναντά κάποιον υφιστάμενό του νιώθει «καλύτερος» από αυτόν και τείνει να σκέφτεται ως εξής: «Πρέπει να του χαμογελάσω γιατί είμαι καλύτερος από αυτόν».

Είναι γνωστό πως οι άνθρωποι συνηθίζουν να «αντιγράφουν» τη γλώσσα του σώματος των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφονται και έτσι ο Evan Carr, όπως γράφει η Daily Mail, θέλησε να μελετήσει πώς κάποιος «αντιγράφει» τις εκφράσεις του προσώπου όσων θεωρεί ως «ισχυρούς και σημαντικούς».

Ζήτησε από 55 άντρες και γυναίκες να γράψουν για κάποια στιγμή της ζωής τους που ένιωθαν «δυνατοί», όπως για παράδειγμα όταν έφυγαν από το σπίτι τους για να πάνε στο πανεπιστήμιο, ή για κάποια άλλη που ένιωθαν «αδύναμοι και μικροί».

Στη συνέχεια «συνδέθηκαν» με μηχανήματα για να μετρηθεί η αντίδραση των μυών του προσώπου τους και είδαν μικρά βίντεο που αναπαριστούσαν ανθρώπους με διαφορετικό κύρος, οι οποίοι είτε τους χαμογελούσαν ή συνοφρύωναν το πρόσωπό τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εθελοντές έτειναν να ανταποδίδουν το συνοφρύωμα όταν προερχόταν από κάποιον «ανώτερο».

Ωστόσο, το εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης είχε να κάνει με τα χαμόγελα.

Όσοι είχαν δηλώσει ότι ένιωθαν «δυναμικοί και σημαντικοί» δεν ανταπέδιδαν τα χαμόγελα σε όσους έκριναν ως «ίσους» με εκείνους. Αντίθετα, χαμογελούσαν σε όσους θεωρούσαν πιο «ασήμαντους» από εκείνους.

Την ίδια ώρα, όσοι ένιωθαν «ασήμαντοι» χαμογελούσαν σε όλους, ανεξαρτήτου θέσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι νιώθουν «ισχυροί» προσπαθούν να ασκήσουν την κυριαρχία τους σε όσους θεωρούν εξίσου δυναμικούς (και κατά συνέπεια «απειλή» για τη θέση τους) με το να μην εμφανίζονται φιλικοί απέναντί τους, ενώ δεν αισθάνονται την ίδια απειλή και με όσους βρίσκονται πιο χαμηλά στην ιεραρχία.

Μάλιστα, όπως είπε ο ερευνητής Evan Carr η «ανάγκη» να ανταποδώσουμε ή μη ένα χαμόγελο συμβαίνει υποσυνείδητα.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο Νευροεπιστημών που διεξήχθη στη Νέα Ορλεάνη.



Διαβάστε περισσότερα...

Γονιδιακή μετάλλαξη συνδέεται με κατάθλιψη και παχυσαρκία



Τι αποκάλυψε έρευνα σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη.

Ερευνητές εντόπισαν γενετική μετάλλαξη που συνδέεται με την ψυχική νόσο και την παχυσαρκία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η διαγραφή του BDNF συνδέεται με άγχος, κατάθλιψη και παχυσαρκία.

Ο BDNF είναι αυξητικός παράγοντας του νευρικού συστήματος που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η έρευνα εξέτασε περισσότερους από 65.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη. Συνολικά 5 άνθρωποι είχαν διαγραφές BDNF. Όλοι ήταν παχύσαρκοι, είχαν ελαφριά έως μέτρια πνευματική βλάβη και διαταραχή διάθεσης.

Παιδιά με διαγραφές BDNF είχαν αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές επιθετικότητας ή έλλειψη προσοχής/υπερκινητικότητας, ενώ άλλοι με διαγραφές BDNF είχαν άγχος και σοβαρή κατάθλιψη.

Ο Carl Ernst, του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ, δήλωσε ότι όσοι έφεραν διαγραφές του BDNF σταδιακά κέρδισαν βάρος καθώς μεγάλωναν, που υποδεικνύει ότι η παχυσαρκία είναι μακροπρόθεσμη διαδικασία όταν διαγράφεται το BDNF.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να βρουν μια περιοχή του γονιδιώματος που παίζει ρόλο στην ανθρώπινη ψυχοπαθολογία ψάχνοντας για απαντήσεις οπουδήποτε στο DNA που θα μπορούσαν να δώσουν στοιχεία για τα γενετικά αίτια αυτού του είδους τις διαταραχές. Πρόσθεσε ότι η νέα έρευνα καταληκτικά συνδέει μια περιοχή του γονιδιώματος με τη διάθεση και το άγχος.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Archives of General Psychiatry» Αν και οι ερευνητές ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της διαγραφής του BDNF και της παχυσαρκίας καθώς και ψυχικών νόσων δεν απέδειξαν αιτιατή σχέση.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ζητείται ψεύτης» για φιλανθρωπικό σκοπό



Την ταινία του Ψαθά θ’ απολαύσουν το Σάββατο οι κάτοικοι του Μεσολογγίου.

H θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Πατρών, υπό την αιγίδα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, θα παρουσιάσει το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 19.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της πρώην Νομαρχίας, την θεατρική παράσταση «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΨΕΥΤΗΣ» του Δημήτρη Ψαθά.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη με την προσφορά τροφίμων μακράς διαρκείας, τα οποία θα προσφερθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.


Πηγή: http://www.agrinionews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όσο νωρίτερα κοπεί το κάπνισμα τόσο το καλύτερο



Αποφεύγουν τον πρόωρο θάνατο γυναίκες που σταματούν να καπνίζουν έως τα 30
.
Γυναίκες που διακόπτουν το κάπνισμα μέχρι την ηλικία των 30 ετών σχεδόν αποφεύγουν τελείως τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1 εκατ. γυναίκες στη Βρετανία.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «Lancet», έδειξαν ότι όσες κάπνιζαν σε όλη τους τη ζωή πέθαναν μια δεκαετία νωρίτερα από αυτές που δεν άρχισαν ποτέ το κάπνισμα.

Ωστόσο, όσες σταμάτησαν μέχρι την ηλικία των 30 ετών κατά μέσον όρο έχασαν ένα μήνα ζωής και αν σταμάτησαν μέχρι την ηλικία των 40 πέθαναν ένα χρόνο νεότερες. Ειδικοί δήλωσαν ότι αυτό δεν δίνει άλλοθι στους νέους να καπνίζουν.

Η έρευνα παρακολούθησε την πρώτη γενιά γυναικών που άρχισαν το κάπνισμα τις δεκαετίες ‘50 και ‘60. Καθώς άρχισαν το κάπνισμα οι γυναίκες σε μεγάλη κλίμακα αργότερα από τους άντρες, η επίπτωση μιας ζωής με τσιγάρο μόλις τώρα αναλύθηκε για τις γυναίκες.

Ο καθηγητής Sir Richard Peto, από το Oxford University, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι αν οι γυναίκες καπνίζουν σαν τους άντρες πεθαίνουν σαν τους άντρες. Όπως δήλωσε, περισσότερες από τις μισές γυναίκες που καπνίζουν και συνεχίζουν θα σκοτωθούν από τον καπνό. Πρόσθεσε ότι η διακοπή έχει αποτέλεσμα. Το κάπνισμα σκοτώνει και όσο νωρίτερα διακόψει κάποιος τόσο το καλύτερο.

Ο Peto πρόσθεσε ότι ο κύριος παράγοντας κινδύνου ήταν ο χρόνος καπνίσματος παρά η ποσότητα. Δήλωσε ότι αν κάποια καπνίζει 10 τσιγάρα την ημέρα για 40 χρόνια είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να καπνίζει 20 τσιγάρα για 20 χρόνια. Ακόμα και αν κάποια καπνίζει λίγα τσιγάρα την ημέρα έχει διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνει στη μέση ηλικία. Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να μετρηθεί ο κίνδυνος του «κοινωνικού καπνίσματος» ορισμένες φορές την εβδομάδα.

Στοιχεία 1,2 εκατ. γυναικών έδειξαν ότι ακόμα και όσες κάπνιζαν λιγότερο από 10 τσιγάρα την ημέρα ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν νωρίτερα. Ο Sir Richard δήλωσε ότι είναι η ίδια εικόνα που παρατηρείται και στους άντρες.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε όταν της επιτέθηκαν τα σκυλιά της κόρης της



Θανατηφόρες δαγκωματιές.

Η 71χρονη Gloria Knowles από το Morden στο νότιο Λονδίνο πέθανε όταν της επιτέθηκαν τα πέντε σκυλιά της κόρης της, όταν πήγε να τα ταΐσει.

Οι γείτονες ανέφεραν στις αρχές ότι άκουσαν τις απεγνωσμένες κραυγές της, αλλά αρχικά πίστεψαν ότι ήταν ένα παιδί που έκλαιγε.

«Τα σκυλιά ήταν κλεισμένα μέσα όλη μέρα. Η Gloria πήγε για να τα ταΐσει και ή παραπάτησε και έπεσε και της επιτέθηκαν ή έπεσε κάτω επειδή της επιτέθηκαν. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν έπαθε καρδιακή προσβολή επειδή της επιτέθηκαν ή τη δάγκωσαν αφότου εξέπνευσε» ανέφεραν οι αρχές.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε μόλις 2.731 ιδιώτες το «Πράσινο σήμα



Από τα 40.000 οχήματα με «πράσινες» προδιαγραφές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί συνολικά 11.000 ειδικά σήματα για την είσοδο στον Πράσινο Δακτύλιο ωστόσο, μόλις τα 2.731 εξ αυτών αφορούν σε ιδιώτες.

Έπειτα από τρεις εβδομάδες λειτουργίας, το νέο μέτρο του Πράσινου Δακτυλίου χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος ως εξαιρετικά επιτυχημένο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότερα από 40.000 οχήματα είναι σε θέση να κυκλοφορούν ελεύθερα (βάσει των προδιαγραφών τους) εντός των ορίων του Πράσινου Δακτυλίου ωστόσο, η αρμόδια αρχή έχει εκδώσει μόλις 11.000 σήματα.

Παράλληλα, οι υπεύθυνοι του υπουργείου αναφέρουν πως η λειτουργία της εφαρμογής για την δωρεάν έκδοση του ειδικού σήματος για τον Πράσινο Δακτύλιο μέσω του διαδικτύου, έχει λειτουργήσει κανονικά.

Το… μικρό όμως πρόβλημα που παρατηρείται στα νέα ειδικά σήματα που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής εστιάζεται στο γεγονός ότι από 11.034 σήματα, τα 7.349 εκδόθηκαν για την εταιρεία «Hertz» και τα 954 για την εταιρεία «ALD Automotive».

Καθίσταται λοιπόν σαφές πως μάλλον, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, οι ιδιώτες (επαγγελματίες ή μη) κάτοχοι οχημάτων που είναι σε θέση να εισέλθουν ελεύθερα εντός των ορίων του νέου Πράσινου Δακτυλίου, έχουν μάλλον… σνομπάρει το νέο μέτρο.


Πηγή: http://www.autotritipro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο πλευρό των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο



Φωτογράφιση για καλό σκοπό.

Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν είναι ότι υπάρχει ζωή και μετά τον καρκίνο και μάλιστα καλή ζωή, παρά τα σημάδια που έχει αφήσει στο σώμα τους.

Νιώθουν όμορφες και ποθητές από τους συντρόφους τους παρότι έχουν υποστεί μαστεκτομή. Και φωτογραφίζονται γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο μαζί με τους άντρες τους.

Την ιδέα για τη φωτογράφιση των αναγνωστών της είχε η εφημερίδα The Sun, ύστερα από μια ανάλογη φωτογράφιση που έκανε η τραγουδίστρια Mel B με το σύντροφό της Stephen Belafonte για το περιοδικό Cosmopolitan, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού.



Οι τέσσερις γυναίκες που δέχτηκαν να φωτογραφηθούν θέλουν να πουν σε όσες γυναίκες πάσχουν από καρκίνο του μαστού ότι μπορούν να συνεχίσουν να νιώθουν και να είναι σέξι και μετά την περιπέτειά τους.

Michelle Ross, 25 ετών και Martin


Natasha Goodman, 32 ετών και Richard


Steph Georgalakis, 35 ετών και James


Sonya Greer, 32 ετών και Wayne


Διαβάστε περισσότερα...

Η καθιστική ζωή απειλεί την υγεία μας



Μειώνοντας το χρόνο που καθόμαστε μειώνουμε και τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη
.
Μην «αράζετε» στον καναπέ για μεγάλα διαστήματα μετά από ώρες καθιστικής εργασίας στο γραφείο, απειλείτε την υγεία σας με διαβήτη τύπου 2, καρδιακές νόσους και πρόωρο θάνατο. Η προτροπή ισχύει ακόμη και για εκείνους που ακολουθούν μια ημερήσια άσκηση.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μια μεγάλης έρευνας που καλύπτει σχεδόν 800.000 συμμετέχοντες και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Diabetologia».

Η έρευνα επαναξιολογεί 18 διαφορετικές μελέτες. Κάθε μελέτη εξετάζει διαφορετικά κριτήρια και καθημερινές συνήθειες. Και παρότι οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με απόλυτο τρόπο πόσες ώρες πρέπει κάποιος να κάθεται την ημέρα, σίγουρα το να φεύγεις από το γραφείο και να ξαπλώνεις στον καναπέ δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος ζωής.

Ένας μέσος ενήλικας ξοδεύει 50-70% του χρόνου του καθήμενος, πρακτική που μπορεί σύμφωνα με τη μελέτη να έχει εκτεταμένες συνέπειες. Και μπορεί μέσα στο ημερήσιο πρόγραμμα να υπάρχουν 30 λεπτά άσκησης, απομένουν όμως άλλες 23 ώρες και κάτι .

Η προσπάθεια, λένε οι ειδικοί, πρέπει να απλώνεται σε όλη την ημέρα, με κάποια διαλείμματα για περπάτημα ή ακόμη και το να συναντάς τους φίλους σου ή την παρέα σου όρθιος και όχι καθιστός.

«Μειώνοντας τον χρόνο που καθόμαστε, μειώνουμε και τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη και καρδιακών νόσων», δηλώνει η υπεύθυνη της έρευνας Έμα Γουϊλμοτ του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Η έρευνα αυτή έρχεται να ενισχύσει τα στοιχεία που δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο σημερινός τρόπος ζωής, οι ώρες που καθόμαστε δηλαδή μπροστά σε έναν υπολογιστή, ή έλλειψη άσκησης και ο «καναπές» μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση της υγείας μας ανεξάρτητα αν ακολουθούμε μια καλή διατροφή και μια άσκηση μισής ώρας την ημέρα.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβήτης και καρκίνος του παχέος εντέρου



Η χρόνια θεραπεία με ινσουλίνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ο διαβήτης αποτελεί την 7η αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και συχνά προκαλεί τυφλότητα και έκπτωση της λειτουργίας των νεφρών στους πάσχοντες, ενώ διπλασιάζει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακού και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ομάδα επιστημόνων από την Καλιφόρνια συνέκριναν τα αποτελέσματα 14 παγκοσμίων μελετών και διαπίστωσαν ότι συνολικά οι διαβητικοί έχουν 38% αυξημένες πιθανότητες σε σχέση με όσους δεν πάσχουν από διαβήτη να διαγνωσθούν με καρκίνο του παχέος εντέρου. Επιπλέον, σύμφωνα με νέες μελέτες, οι διαβητικοί ασθενείς έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού και 82% καρκίνο του παγκρέατος.

Οι διαιτητικές συνήθειες και ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι συσχετισμένα με την μειωμένη αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη και την υπερινσουλιναιμία, ενώ ο δυτικός τρόπος διατροφής, η χαμηλή φυσική δραστηριότητα και η παχυσαρκία συσχετίζονται με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η υπογλυκαιμία και η υπεργλυκαιμία σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, επηρεάζουν όλους τους ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού. Η υπερινσουλιναιμία (ιδιαίτερα υψηλή έκκριση ινσουλίνης) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνιση καρκίνου του εντέρου με απευθείας προώθηση της καρκινογέννεσης στο έντερο, λόγω της αδρανοποίησης του υποδοχέα για τον παράγοντα ανάπτυξης ινσουλίνης IGF-1. Συγκεκριμένα, αυτή η αντίδραση έχει την ιδιότητα να προωθεί την ανάπτυξη και την διαίρεση των καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, τα καρκινικά κύτταρα έχουν υψηλά επίπεδα υποδοχέων ινσουλίνης και όταν η ινσουλίνη δεσμεύεται έχουν προωθητικά αποτελέσματα και κατά συνέπεια περαιτέρω ανάπτυξης του καρκίνου.

Πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρόνια θεραπεία των διαβητικών με ινσουλίνη είναι συσχετισμένη με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, τα άτομα με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και ιδιαίτερα οι γυναίκες. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με μια μελέτη, έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο παχέος εντέρου οι γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. 11- 15 έτη).

Ως προς τη διατροφή, η μεγάλη κατανάλωση τροφίμων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (ΓΔ) συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο διαιτητικός ΓΔ χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει ποσοτικά την ανταπόκριση της γλυκόζης του πλάσματος και της ινσουλίνης της διατροφής. Οι τροφές που ανεβάζουν πολύ γρήγορα τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα, χαρακτηρίζονται σαν τροφές με υψηλό ΓΔ, ενώ οι τροφές που ανεβάζουν αργά τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα χαρακτηρίζονται σαν τροφές με χαμηλό ΓΔ.

Επιπρόσθετα, ανεξάρτητα από τον διαβήτη, η υψηλή πρόσληψη των ταχέως απορροφήσιμων υδατανθράκων, όπως το ψωμί, το ρύζι, η πατάτα, το κέικ, τα επιδόρπια, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Πώς μπορούν να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου;

Απώλεια Βάρους: Στα υπέρβαρα άτομα, η απώλεια 7% του συνολικού σωματικού βάρους είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη της νόσου.
Υγιεινή Διατροφή: Μία ισορροπημένη διατροφή που αποτελείται από όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό προάγει την υγεία και ευεξία. Απαραίτητο χαρακτηριστικό είναι τα πολλά φρέσκα λαχανικά. Δεν πρέπει να έχουν προστεθεί σ’ αυτά αλάτι, λίπος ή ζάχαρη. Συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση 3-5 μικρομερίδων λαχανικών, μεταξύ των οποίων: σπαραγγιών, μπρόκολου, κουνουπιδιού, λάχανου, σέλινου, ντομάτας και πιπεριάς. Κάθε μικρομερίδα αποτελείται από ½ φλιτζάνι φρέσκα ή μαγειρεμένα λαχανικά.
Φρούτα: Η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας φρούτων εποχής είναι απαραίτητη.
Δημητριακά ολικής άλεσης: Χρησιμοποιήστε αλεύρι ολικής άλεσης, βρώμη, μαύρο ρύζι. Καλό είναι επίσης να συμπεριλαμβάνονται στην ανθρώπινη διατροφή συχνά μέσα στην εβδομάδα, φασόλια, φακές, μπιζέλια. Αποτελούν καλή φυτική πηγή πρωτεϊνών, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Ημιάπαχα & Άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα: Αποτελούν εναλλακτικές υγιεινές επιλογές διατροφής, ενώ είναι πλούσια πηγή ασβεστίου.
Άπαχα κρέατα: Προτιμήστε τα άπαχα κρέατα, που περιέχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και θερμίδες, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, των θαλασσινών, των πουλερικών χωρίς πέτσα και των αυγών. Βέβαια, είναι ότι αυτονόητο ότι για την πρόληψη από νόσο του καρκίνου παχέος εντέρου εκτός από την υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής, απαραίτητη είναι η υψηλή φυσική δραστηριότητα και η αποχή από το κάπνισμα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολίτες συγκεντρώνουν φάρμακα



Θα διατεθούν στα ιατρεία κοινωνικής αλληλεγγύης.

Πάνω από εβδομήντα κιβώτια με φάρμακα συγκεντρώθηκαν, χάρη στις προσφορές πολιτών, το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Τα κιβώτια αυτά θα παραδοθούν στα Ιατρεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο δράσης της Αντιπεριφέρειας και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους.

Μεταξύ αυτών που παρέδωσαν φάρμακα ήταν οι δήμαρχοι Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης οι οποίοι τα είχαν συγκεντρώσει στους δήμους τους.

«Η ανταπόκριση των Θεσσαλονικέων στο κάλεσμα που τους απευθύναμε υπήρξε πραγματικά συγκινητική. Μέσα σε λίγες ώρες κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε έναν σημαντικό αριθμό φαρμάκων τα οποία, αφού ελεγχθούν από τον Ιατρικό Σύλλογο, θα παραδοθούν στα Ιατρεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και θα δοθούν σε συνανθρώπους μας οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν μπορούν πια να αγοράσουν ούτε τα φάρμακά τους.

Ως φορείς που εκπροσωπούμε τις τοπικές κοινωνίες, θέλουμε μέσα από τέτοιες δράσεις να συμβάλλουμε στη διατήρηση της κοινωνικής μας συνοχής και να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται.

Για άλλη μια φορά οι πολίτες της Θεσσαλονίκης αποδείξαμε ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, δεν έχουμε χάσει την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη μας» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας.



Διαβάστε περισσότερα...

Συναγερμός για τον «ιό Αρμαγεδδών»



Οι ειδικοί «ενοχοποιούν» τις ασιατικές νυχτερίδες.

Τα συμπτώματα είναι κοινά με αυτά μιας κοινής γρίπης: πονοκέφαλος, υψηλός πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις και στο στομάχι και ενίοτε εμετός.

Καθώς ο ιός συνεχίσει το καταστροφικό του έργο, οι ασθενείς ενδεχομένως να εμφανίσουν ακατάσχετη αιμορραγία.

Στο 30% των περιπτώσεων ο θάνατος είναι αναπόφευκτος.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας, μετά το θάνατο ενός 38χρονου άνδρα από τη Γλασκόβη.

Όπως αναφέρει η Daily mail είναι το πρώτο καταγεγραμμένο θύμα στη χώρα ενός πολύ επικίνδυνου ιού, φορέας του οποίου είναι κατοικίδια και άγρια ζώα στην Αφρική και της Ασίας. Ο ιός αυτός οποίος μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρος για τον άνθρωπο.

Ο ιός έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του «Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου», το γνωστό πλέον σε όλους SARS.

Από το σύνδρομο πέθαναν το 2003 πάνω από χίλια άτομα παγκοσμίως

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι φορέας του ιού δεν είναι ο άνθρωπος, κατά συνέπεια ο ιός μεταπήδησε από τα ζώα στον άνθρωπο.

Οι ειδικοί «ενοχοποιούν» τις ασιατικές νυχτερίδες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιστημονική κοινότητα εκφράζει φόβους ότι ο μυστηριώδης ιός μπορεί να εξελιχθεί σε μία νέα πανδημία η οποία απειλεί να εξαφανίσει το ανθρώπινο είδος σε πέντε χρόνια...


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα μήλο την ημέρα...



Οι πολυφαινόλες ρίχνουν την κακή χοληστερόλη κατά 40%.

Την παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» σίγουρα τη γνωρίζετε και σύμφωνα με ειδικούς από το πανεπιστήμιο του Οχάιο δεν είναι και καθόλου τυχαία.

Ένα μήλο την ημέρα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου μέσης ηλικίας μέσα σε μόλις ένα μήνα!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσοι έτρωγαν ένα μήλο την ημέρα επί τέσσερις εβδομάδες κατάφεραν να ρίξουν την κακή χοληστερόλη κατά 40%.

Το να παίρνει κανείς κάψουλες που περιέχουν πολυφαινόλες, ένας τύπος αντιοξειδωτικού που περιέχεται στα μήλα, είχε παρόμοια θετική επίδραση, όχι όμως στον ίδιο βαθμό.

Η κακή χοληστερόλη ή χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL) μπορεί να αλληλεπιδράσει με τις ελεύθερες ρίζες και να προκληθεί οξείδωση, που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και βλάβη του ιστού.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Robert DiSilvestro, ανέφερε: «Όταν οξειδώνεται η LDL μπορεί να είναι η αρχή της αθηροσκλήρωσης. Μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, όσοι έτρωγαν ένα μήλο την ημέρα είχαν τρομακτικά θετικά αποτελέσματα “κατά της LDL”».

Οι ειδικοί παρατήρησαν ακόμη ότι χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα μήλα, παρατηρήθηκε θετική επίδραση και στο σάλιο των εθελοντών που συμμετείχαν στην έρευνα, που μπορεί να βελτιώσει και τη στοματική τους υγιεινή.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να βελτιώσετε τη μνήμη σας



Μάθετε για την τεχνική αποστήθισης μιας λίστας.

Αν βλέπετε τη μνήμη σας να σας εγκαταλείπει και θέλετε να την αναβαθμίσετε, ένας είναι ο ιδανικός τρόπος: εξασκήστε τη φαντασία σας και «ανακατέψτε» τις αισθήσεις σας στο παιχνίδι της μνήμης για να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Την ώρα που κωδικοποιείτε την πληροφορία που επιδιώκετε κατόπιν να θυμάστε, φτιάξτε εικόνες στο μυαλό σας.

Και μια νύξη: όσο πιο πλούσια είναι η φαντασία σας, τόσο πιο δυνατή θα είναι και η μνήμη σας...

Η παρακάτω άσκηση θα σας κάνει να καταλάβετε καλύτερα τι εννοούμε.

Αφιερώστε ένα λεπτό ακριβώς στην παρακάτω λίστα (όχι παραπάνω) προσπαθώντας να αποστηθίσετε τις λέξεις με τη σειρά που εμφανίζονται. Δοκιμάστε κατόπιν να τις ανακαλέσετε στη μνήμη σας:

  • γάλα
  • αυγά
  • δημητριακά
  • ψωμί
  • μπέικον
  • γιαούρτι
  • τυρί
  • μπριζόλα
  • σόδα
  • ποπκόρν
Ακριβώς! Οι περισσότεροι από μας κάνουν λάθος πριν φτάσουν στο έβδομο στοιχείο της λίστας, ενώ όλοι μας αγωνιζόμαστε για να τα καταφέρουμε. Υπάρχει ωστόσο τεχνική αποστήθισης και ήρθε η ώρα να μάθετε πώς γίνεται γρήγορα και... αλάνθαστα.

Φτιάξτε μια ιστορία στο μυαλό σας



Φανταστείτε ένα τεράστιο κουτί γάλακτος. Σοβαρά, προσπαθήστε να το οπτικοποιήσετε. Είναι πραγματικά τεράστιο! Κι όχι μόνο είναι τεράστιο, αλλά χοροπηδάει κιόλας. Και καθώς χοροπηδάει, εκρήγνυται. Και βγαίνουν από μέσα του, τι άλλο, αυγά. Τα αυγά που λέτε βγάζουν χέρια και πόδια και ξεκινάνε να χορεύουν όλα μαζί. Δείτε τα να λικνίζονται στο πάτωμα με χάρη. Ξάφνου, ένα από αυτά σπάει και βγαίνει από μέσα του ένα δημητριακό...

Ξαναπαίξτε την ιστορία



Επειδή καταλάβατε πού πάει το πράγμα, θα σταματήσουμε το παραλήρημα. Τη γενική ιδέα την πιάσατε ωστόσο: φτιάχνετε μια ζωντανή ιστορία που θα θυμάστε κατόπιν και μετά ανακαλείτε απλώς τα διάφορα αντικείμενα της λίστας. Η ιστορία πρέπει βέβαια να είναι έξω από τα συνηθισμένα για να τραβήξει την προσοχή σας. Καθώς λοιπόν την αναπαράγετε, σημειώστε τις λέξεις των αντικειμένων που πρωταγωνιστούν και είστε έτοιμοι. Μην προσπαθείτε να ανακαλέσετε τα αντικείμενα, απόλαυσε απλώς την ιστορία που πλάσατε κι όλα θα πάρουν τη σειρά τους.

Η τεχνική της δημιουργίας ζωντανών σεναρίων για να κωδικοποιήσει κάποιος μια πληροφορία είναι και πολύ δυνατή και εύκολα εφαρμόσιμη. Κι αν η λίστα ήταν μεγαλύτερη; Συνεχίζετε απλώς την ιστορία σας. Να θυμάστε πάντως ότι οι πληροφορίες δεν πρέπει να είναι επιγραμματικές. Φτιάξτε εικόνες έντονες και δείτε τις λεπτομέρειες. Τι χρώμα είχε, ας πούμε, το κουτί γάλακτος του παραδείγματος; Σε τι ρυθμό χόρευαν τα αυγά; Είναι μικρολεπτομέρειες που θα κάνουν ωστόσο τη διαφορά όταν κληθείτε να ανακαλέσετε από τη μνήμη σας τα αντικείμενα...

Η εικόνα αντιπροσωπεύει το σημείο



Η τεχνική αυτή δεν βρίσκει εφαρμογή φυσικά μόνο σε λίστες, αλλά μπορεί να γενικευτεί και σε πιο περίπλοκες καταστάσεις, όπως το να θυμάστε τα βασικά σημεία ενός λόγου, για παράδειγμα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε μια εικόνα που να αντιπροσωπεύει κάθε σημαντικό σημείο της ομιλίας σας. Ο πόλεμος εικονοποιείται, ας πούμε, με εικόνες στρατιωτών και όπλων. Η οικονομία γίνεται άνετα εικόνα στη βάση διαγραμμάτων και πακέτων με χαρτονομίσματα. Αν θέλετε να μιλήσετε λοιπόν για τον πόλεμο και πώς αυτός επηρεάζει την οικονομία, δεν έχετε παρά να φανταστείτε ορδές στρατιωτών να μάχονται ενάντια σε σωρούς χρημάτων! Γελοίο; Αναμφίβολα. Αποτελεσματικό; Ακόμα πιο αναμφίβολα...

Η τεχνική αυτή όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σας, αλλά και το πώς προσλαμβάνετε τις εμπειρίες της ζωής σας. Περιλαμβάνει δραστηριοποίηση πολλών εγκεφαλικών ζωνών στην κωδικοποίηση της πληροφορίας, γι' αυτό και κινητοποιεί το σύνολο σχεδόν των γνωστικών μας δομών. Μια δοκιμή θα σας πείσει...


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν αυξάνει τη σεξουαλική δραστηριότητα το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου



Αποκαλυπτικές δύο νέες έρευνες.

Αντίθετα με τους φόβους πολλών γονιών, το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου και άλλες μορφές της νόσου, δεν «ενθαρρύνει» την αυξημένη ή πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ των έφηβων κοριτσιών που το έχουν κάνει.

Αυτό είναι το συμπέρασμα δύο νέων επιστημονικών ερευνών, μιας βρετανικής και μιας αμερικανικής, που έρχονται να καθησυχάσουν όσους ανησυχούν ότι το εμβόλιο ωθεί έμμεσα τις νέες να έχουν πιο απερίσκεπτη συμπεριφορά, επειδή λανθασμένα θεωρούν τον εαυτό τους προστατευμένο από διάφορες σεξουαλικές μολύνσεις ή και από εγκυμοσύνη.

Η πρώτη μελέτη, μ’ επικεφαλής την Άλις Φόρστερ του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου (UCL), μελέτησε 1.052 κορίτσια στη Βρετανία με μέση ηλικία 17 ετών, από τα οποία μερικά είχαν κάνει το εμβόλιο και τα υπόλοιπα όχι. Η μελέτη έδειξε ότι η ομάδα των εμβολιασμένων κοριτσιών δεν ήταν πιο ενεργή σεξουαλικά σε σχέση με την ομάδα ελέγχου των κοριτσιών που δεν είχαν εμβολιαστεί, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα εμβολιασμένα κορίτσια ήταν εξίσου πιθανό με τα μη εμβολιασμένα να χρησιμοποιούν προφυλακτικό σε περίπτωση σεξουαλικής επαφής, ενώ δεν είχαν αυξήσει τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων τους μετά τον εμβολιασμό.

Η δεύτερη μελέτη των επιστημόνων του Κέντρου Ερευνών Υγείας Κάιζερ Περμανέντε των ΗΠΑ, μ’ επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ρόμπερτ Μπέντναρτσικ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα εστιάστηκε σε κορίτσια που είχαν κάνει το ένα από τα δύο εμβόλια κατά του ιού HPV.

Οι ερευνητές, που μελέτησαν περίπου 1.400 κορίτσια, από τα οποία τα 493 είχαν κάνει το εμβόλιο, κατέληξαν σε ανάλογα συμπεράσματα, καθώς δεν διαπίστωσαν κάποια αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα μετά τον εμβολιασμό (η μέση ηλικία των κοριτσιών ήταν 14,5 ετών). Το ποσοστό των εφήβων που διαγνώστηκαν με σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα ή είχαν μείνει έγκυες ήταν μικρότερο από 1% και ήταν το ίδιο στις δύο ομάδες, τόσο στα κορίτσια που είχαν εμβολιαστεί, όσο και σε αυτά που δεν είχαν.

Από το 2006, οι Αρχές Υγείας συστήνουν στα κορίτσια άνω των 11 ετών να κάνουν σε τρεις δόσεις το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου, αλλά σε πολλές χώρες εμφανίζεται μια διστακτικότητα των γονιών να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους. Ο ιός HPV μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και, εκτός από κονδυλώματα, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από καρκίνους (τραχήλου, κόλπου, πέους, λαιμού). Το εμβόλιο θα μπορούσαν να κάνουν και τα αγόρια, τα οποία επίσης κινδυνεύουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Εφτά μερίδες φρούτων φέρνουν την ευτυχία



Σημαντικός σύμμαχος της ψυχικής μας υγείας
.
Το αίσθημα της ευτυχίας αυξάνει η κατανάλωση εφτά μερίδων φρούτων συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Οι ερευνητές, αφού εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 80.000 ανθρώπων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ψυχική υγεία αυξάνει με τον αριθμό των φρούτων και λαχανικών που τρώει κανείς και φαίνεται να κορυφώνεται στις επτά μερίδες κάθε μέρα. Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών ως προστασία για την καρδιά και τον καρκίνο και δε δύο ακόμα μερίδες προστατεύει κανείς επίσης την ψυχική και νοητική ισορροπία του.

Η μελέτη πάντως δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το αν κάποια συγκεκριμένα είδη φρούτων και λαχανικών έχουν μεγαλύτερο όφελος σε σχέση με τα υπόλοιπα. Μια μερίδα θεωρείται ποσότητα περίπου 80 γραμμαρίων.


Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφικές συμβουλές για υγιή μάτια



Τρόφιμα που προστατεύουν την όραση.

Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των ματιών. Ακόμη και μια μικρή βελτίωση στις διατροφικές μας συνήθειες, είναι δυνατόν να επηρεάσει εξαιρετικά θετικά την όραση μας και ταυτόχρονα την ποιότητα της ζωής μας. Επειδή το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει από μόνο του όλα τα θρεπτικά συστατικά, είναι απαραίτητο να τα πάρει μέσω της καθημερινής διατροφής.

Ολοένα και περισσότερες έρευνες συνδέουν την πρόληψη παθολογικών διαταραχών των ματιών όπως καταρράκτη, εκφύλιση ώχρας κηλίδας λόγω ηλικίας, ξηροφθαλμία, με την πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών και υιοθέτηση σωστότερων διατροφικών συνήθειων. Πάνω από 25 εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν προσβληθεί από εκφύλιση ώχρας κηλίδας και καταρράκτη. Μάλιστα, η εκφύλιση ώχρας κηλίδας λόγω ηλικίας σε ανθρώπους άνω των 55 ετών, είναι η κυριότερη αιτία τύφλωσης και ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το έτος 2025.

Η ίδια δίαιτα που είναι δυνατόν να προστατέψει την καρδιά και τις αρτηρίες είναι δυνατόν να διαφυλάξει τα μάτια και την όραση. Η όραση εξαρτάται από πολύ μικρά τριχοειδή αγγεία τα οποία τροφοδοτούν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Η προστασία αυτών των αγγείων για την συνολική υγεία των ματιών είναι ζωτικής σημασίας.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που προκαλούνται βλάβες στα αγγεία είναι η οξειδωτική καταστροφή. Για τον λόγο αυτό ακόμη από μικρή ηλικία, θα πρέπει να λαμβάνουμε όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που προφυλάσσουν από την οξειδωτική καταστροφή. Η ανάγκη αυτή για την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών γίνεται ακόμη πιο επιτακτική εάν αναλογιστεί κανείς πως ο αμφιβληστροειδή χιτώνας του ματιού έχει έναν εξαιρετικά αυξημένο μεταβολικό ρυθμό, που σημαίνει ότι πρέπει να προμηθεύεται με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό, του οποίου η προστατευτική δράση στα μάτια είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια είναι η βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α θεωρείται απαραίτητη για την φυσιολογική λειτουργία του αμφιβληστροειδούς και ιδιαιτέρως για την προσαρμογή της όρασης στο σκοτάδι και την βρίσκουμε στις τροφές είτε ως ρετινόλη ή ως προβιταμίνη Α (β-καροτένιο). Κύριες πηγές ρετινόλης είναι τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το ψάρι, τα ιχθυέλαια, το συκώτι, το γάλα και ο κρόκος αυγού. Αντιθέτως, το β-καροτένιο εντοπίζεται κυρίως σε βαθυπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, μπρόκολο, σε πορτοκαλοκίτρινα φρούτα, όπως βερίκοκο, μάνγκο και μανταρίνια, καθώς και σε πορτοκαλοκίτρινα λαχανικά, όπως καρότο και γλυκοπατάτα.

Μια σημαντική κατηγορία θρεπτικών συστατικών που προστατεύουν τα μάτια είναι τα αντιοξειδωτικά. Οι συγκεκριμένες ενώσεις καταστρέφουν τις λεγόμενες ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξείδωση και κυτταρική καταστροφή στους ιστούς των ματιών.

H βιταμίνη C είναι το πιο γνωστό αντιοξειδωτικό θρεπτικό συστατικό, ανήκει στην κατηγορία των υδατοδιαλυτών βιταμινών και προστατεύει τα αγγεία των ματιών. Περιέχεται στα πορτοκάλια, στα λεμόνια, στις φράουλες, στα μπρόκολα, στις πιπεριές, στις ντομάτες, στο σπανάκι κ.α.

Ένα σπουδαίο επίσης αντιοξειδωτικό αποτελεί και η βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες στα μάτια ενώ ταυτόχρονα θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, μέσω του οποίου διασφαλίζεται και η υγεία των ματιών. Η βιταμίνη Ε περιέχεται στους ξηρούς καρπούς, στις γλυκοπατάτες και κυρίως στο ελαιόλαδο.

Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα για την υγεία των ματιών, έχει επικεντρωθεί σε 2 νέα ισχυρά αντιοξειδωτικά, την λουτεΐνη και την ζεαξανθίνη. Ανήκουν στην κατηγορία των καροτενοειδών που εντοπίζονται στην ωχρά κηλίδα του αμφιβληστροειδή χιτώνα. Η κατανάλωση τους έχει συσχετιστεί ισχυρά με μειωμένο κίνδυνο καταρράκτη και ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας Τροφές πλούσιες σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη είναι το λάχανο, το σπανάκι, το μαρούλι, το μπρόκολο, τα καρότα, το καλαμπόκι, οι κόκκινες πιπεριές, η πάπρικα, η σπιρουλίνα καθώς και ο κρόκος αυγού. Επίσης, σημαντική αντιοξειδωτική δράση παρέχει το λυκοπένιο, συστατικό της ντομάτας και του καρπουζιού καθώς και η ασταξανθίνη, μια φυσική χρωστική που συναντάμε στον αστακό, στο σολομό, και στις γαρίδες.

Σημαντική προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αλλά και της ξηροφθαλμίας και των φλεγμονών παρέχουν και τα ω-3 λιπαρά οξέα. Tα ω-3 λιπαρά οξέα είναι το α-λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Το α-λινολενικό οξύ (ALA) περιέχεται κυρίως σε ξηρούς καρπούς, στα καρύδια και στο λιναρόσπορο ενώ τα EPA και DHA απαντώνται σε λιπαρά ψαριών (π.χ. σολομό, σαρδέλα σκουμπρί, ρέγκα, τόνος).

Στα θρεπτικά συστατικά που συντελούν στην υγεία των ματιών θα πρέπει να αναφερθεί και ένα ιδιαίτερα σημαντικό ιχνοστοιχείο, ο ψευδάργυρος. Περιέχεται κυρίως στα θαλασσινά, στα σύκα, στα μανιτάρια και στους ξηρούς καρπούς. Ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο έχει συνδυαστεί με χαμηλής ποιότητας όραση και καταρράκτη.

Θα πρέπει να τονιστεί πως πέρα από όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, θα πρέπει να γίνει υιοθέτηση μιας συνολικά ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής με αυξημένη πρόσληψη υγρών (επαρκής πρόσληψη υγρών συντελεί στην μείωση της ξηροφθαλμίας) και με ταυτόχρονο έλεγχο του σωματικού βάρους, το οποίο θα πρέπει να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Διατροφικά tips για υγιή μάτια

Καθημερινή πρόσληψη τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών (κυρίως με πορτοκαλί-κόκκινο και σκούρο πράσινο χρώμα)
Φρούτα και λαχανικά στα χρώματα ενός φωτεινού σηματοδότη (πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο) προστατεύουν την υγεία των ματιών μας. Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα, τόσο μεγαλύτερη η προστασία των ματιών.
Κατανάλωση ψαριού 1-2 φορές την εβδομάδα (σαρδέλα, σκουμπρί, γάβρος, σολωμός, τόνος)
Χρήση ελαιολάδου ως βασικού λαδιού μαγειρέματος
Καθημερινή κατανάλωση ως σνακ μιας χούφτας ωμών και ανάλατων ξηρών καρπών
Κατανάλωση χυμού καρότου 2-3 φορές εβδομαδιαίως.
Συχνή προσθήκη λιναρόσπορού και καλαμποκιού στις σαλάτες
Αυξημένη πρόσληψη υγρών.
Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους

Τρόφιμα-Ασπίδα για τα μάτια (Περιεκτικότητα σε συστατικά)

Σπανάκι ωμό 100 γρ.(23 Kcal, 469 μg Βιταμίνη Α 59% ΣΗΔ, 5626 μg β-καροτένιο 52% ΣΗΔ, 12198 μg λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, 28mg βιταμίνη C 34% ΣΗΔ, 2 mg βιταμίνης Ε 13% ΣΗΔ)
Καρότα ωμά 100 γρ.(41 Kcal, 835 μg Βιταμίνη Α 104% ΣΗΔ, 8285 μg β-καροτένιο 77% ΣΗΔ, 256 μg λουτεΐνη και ζεαξανθίνη)
Ντομάτα ωμή 100 γρ. (18 kcal, 42 μg Βιταμίνη Α 5% ΣΗΔ, 14mg βιταμίνη C 17% ΣΗΔ, 123 μg λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, 9,27 mg Λυκοπένιο)
Μπρόκολο ωμό 100 γρ.( 34 Kcal, 31 μg Βιταμίνη Α 4% ΣΗΔ, 361 μg β-καροτένιο 3% ΣΗΔ, 1121μg λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, 82,9mg βιταμίνη C 107% ΣΗΔ, 0,41 mg ψευδάργυρο 4% ΣΗΔ)
Αρακάς ωμός 100 γρ. (81 Kcal, 48 μg Βιταμίνη Α 5% ΣΗΔ, 449 μg β-καροτένιο 4% ΣΗΔ, 40mg βιταμίνη C 48% ΣΗΔ, 1,2 mg ψευδάργυρο 13% ΣΗΔ, 2593 μg λουτεΐνη και ζεαξανθίνη)


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...