Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Γέννησε δύο σετ διδύμων μετά από εξωσωματική


Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι μία στα 70 εκατομμύρια.

Ο Julian και η Sharon Turner από το Berkshire έκαναν τέσσερις εξωσωματικές, ξοδεύοντας όλες τους τις οικονομίες, μέχρι να καταφέρουν να μείνει έγκυος η Sharon.

Και όχι μόνο σε ένα έμβρυο, αλλά σε δύο σετ διδύμων διαφορετικού φύλου! Οι πιθανότητες μάλιστα να συμβεί αυτό ήταν μία στα 70 εκατομμύρια!

Τα μωρά γεννήθηκαν 11 εβδομάδες πρόωρα, με το βάρος του καθενός να μην ξεπερνά τα 450 γραμμάρια, όταν η μητέρα τους εμφάνισε επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της.

Ο James, ο Joshua, η Lauren και η Emily όμως κατάφεραν να νικήσουν όλα τα εναντίον τους προγνωστικά και σε λίγο καιρό αναμένεται να βγουν από τις θερμοκοιτίδες και να πάνε με τους γονείς τους στο νέο τους σπίτι!

















Διαβάστε περισσότερα...

Ελαττωματικά προφυλακτικά δόθηκαν για την καταπολέμηση του AIDS


Οι αρχές της Γκάνας θα αποσύρουν 120 εκατομμύρια προφυλακτικά.
Στην ανάκληση 120 εκατομμυρίων προφυλακτικών ανακοίνωσαν ότι προχωρούν οι αρχές της Γκάνας. Τα προφυλακτικά είχαν κατασκευαστεί στην Κίνα και προορίζονταν να δοθούν σε διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά, όπως διαπιστώθηκε, έχουν τρύπες ή σκίζονται πολύ εύκολα.

Περίπου 20 εκατομμύρια προφυλακτικά έχουν ήδη διανεμηθεί σε οργανώσεις που αγωνίζονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του AIDS στη χώρα. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Γκάνας θα προσπαθήσει να τα εντοπίσει και να πάρει πίσω, εξήγησε ένας αξιωματούχος, ο Τόμας Αμέτζρο. «Είναι τρύπια και σκίζονται εύκολα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Υπηρεσία σχεδιάζει να καταστρέψει όλα τα ελαττωματικά προφυλακτικά.

Το υπουργείο Υγείας της Γκάνας είχε παραγγείλει τα προφυλακτικά σε μια κινεζική εταιρεία μέσω ενός γκανέζου μεσάζοντα. Τα προφυλακτικά παραδόθηκαν στις αρχές του έτους, όμως οι έλεγχοι ρουτίνας πραγματοποιήθηκαν μόλις αυτόν τον μήνα, αποκαλύπτοντας ότι τα προϊόντα ήταν ελαττωματικά.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS υπολογίζεται ότι το 1,5% των Γκανέζων ηλικίας από 15-49 ετών πάσχει από την ασθένεια ή είναι φορέας του ιού HIV.



Διαβάστε περισσότερα...

Φιλικό με την Εθνική του Euro 2004


Στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Προσπάθειες να πραγματοποιηθεί ένα ιδιαίτερο φιλικό στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων καταβάλει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, θέλει να γίνει ένα ματς με την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004 και επίλεκτων Πόντιων παλαιμάχων.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι Πόντιοι αποτίουν φόρο τιμής στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της περιόδου 1914-1923 με μια σειρά εκδηλώσεων τις οποίες διοργανώνουν.

Αυτή τη φορά οι εκδηλώσεις, όπως προαναφέραμε, θα έχουν και ποδοσφαιρικό περιεχόμενο.

Το προαναφερθέν φιλικό ματς σχεδιάζεται να διεξαχθεί στις 13 Μαΐου στο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς με ώρα έναρξης στις 17:00.

Ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια προσέγγισης/πρόσκλησης των τότε μελών της ιστορικής αποστολής του Euro 2004 και μένει να δούμε πόσοι θα είναι αυτοί που θα μπορέσουν να παραβρεθούν για να γίνει το φιλικό.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ακρωτηρίασαν το πόδι αγρότη που τραυματίστηκε από εκσκαφέα


Μεταφέρθηκε χθες από την Κάρπαθο στο ΠΑΓΝΗ.

Από την Κάρπαθο στο ΠΑΓΝΗ διακομίστηκε χθες το βράδυ ένας αγρότης που καταπλακώθηκε από τη σκαφτική του μηχανή, ενώ εκτελούσε εργασίες. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ σοβαρά τραυματισμένος στα πόδια και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση.

Δυστυχώς, ωστόσο, οι γιατροί δεν μπόρεσαν να σώσουν το πόδι του, το οποίο ακρωτηρίασαν από το γόνατο, καθώς είχε υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη από τη φρέζα του αγροτικού μηχανήματος.


Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Φάμπρικα» μονιμοποιήσεων υπαλλήλων


Σε περίπου 6.000 υπολογίζονται οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο.

Σε «φάμπρικα» είχε εξελιχθεί η υπόθεση των προσωρινών αποφάσεων αλλά και των ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να επιστρέψουν και να παραμείνουν στην εργασία τους... επ' αόριστο συμβασιούχοι του Δημοσίου που σήμερα υπολογίζονται σε 5.500 με 6.000 εργαζομένους.

Όπως αναφέρει το Έθνος, μόνο στους δήμους οι συμβασιούχοι που έχουν επιστρέψει με δικαστικές αποφάσεις ξεπερνούν τους 3.500 υπαλλήλους

Η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αποσύρθηκε έθετε ως στόχο να βάλει ένα τέλος στις διαρκείς αναβολές των δικαστηρίων που πραγματοποιούνταν με υπαιτιότητα κυρίως των εργαζομένων, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Αξιοποιώντας την καθυστέρηση στον ορισμό των δικαστηρίων που φτάνει στην Αθήνα μέχρι και τον 1,5 χρόνο και «κερδίζοντας» συνεχείς αναβολές στην εκδίκαση των υποθέσεων για διαφόρους λόγους, υπάρχουν σήμερα συμβασιούχοι που έχει ολοκληρωθεί η σύμβασή τους και έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων, στις οποίες εργάζονται και αμείβονται για 7 ή 8 χρόνια.

Χιλιάδες συμβασιούχοι έργου και ορισμένου χρόνου κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση, μετά τη λήξη της σύμβασής τους, κατέφευγαν στα δικαστήρια με την υποστήριξη ακόμα και μεγάλων δικηγορικών γραφείων.

Επικαλούνταν το γεγονός ότι «καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» και ότι θα έπρεπε να συνεχίσουν να εργάζονται, αξιοποιώντας «παράθυρα» της πολυδαίδαλης νομοθεσίας αλλά και την υπεράσπιση κρατικών λειτουργών, δημοτικών αρχόντων κατά κύριο λόγο, που παρίστανται και ζητούσαν από τους δικαστές να εκδώσουν προσωρινές διαταγές για να μην καταρρεύσουν οι υπηρεσίες που δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Αυθημερόν εκδικάζονταν οι αιτήσεις προσωρινών διαταγών τις οποίες κέρδιζαν τις περισσότερες φορές οι εργαζόμενοι και επέστρεφαν στην εργασία τους. Παράλληλα κατατίθενται από τους εργαζόμενους μέσω των δικηγόρων που τους αντιπροσωπεύουν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για τις οποίες ορίζεται δικαστήριο εντός 3 μηνών. Μετά την εκδίκαση της υπόθεσης για τα ασφαλιστικά μέτρα ακολουθεί και το δικαστήριο που θα εξετάσει την κύρια αγωγή και θα λάβει τελεσίδικη απόφαση για το μέλλον του εργαζόμενου.

Μέχρι αυτό το σημείο η πορεία των δικαστικών αποφάσεων είναι ομαλή στις περισσότερες περιπτώσεις. Η κύρια αγωγή θα έπρεπε να εκδικάζεται εντός ενός μηνός μετά τα ασφαλιστικά μέτρα όμως στα δικαστήρια της Αθήνας -για παράδειγμα- ορίζονταν δικαστήρια μετά από 1,5 ή 2 χρόνια λόγω του όγκου των υποθέσεων που χειρίζεται η Δικαιοσύνη.

Οταν πραγματοποιείται το δικαστήριο, οι δικηγόροι των απασχολουμένων συνήθως ζητούν αναβολές για διάφορους λόγους (οικογενειακούς ή άλλους) με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν μέσω των αναβολών την παραμονή των πελατών τους στην εργασία τους. Δύο αναβολές των προγραμματισμένων δικαστηρίων οδηγούν στην παραμονή του εργαζόμενου στη θέση του για 3 ή 4 χρόνια.

Μόνο στους δήμους -σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕ ΟΤΑ- οι συμβασιούχοι που έχουν επιστρέψει με δικαστικές αποφάσεις ξεπερνούν τους 3.500 υπαλλήλους.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν διανομή τροφίμων στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου


Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση.

Στη διάθεση δωρεάν τροφίμων σε άπορους δημότες προχωρά ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου συμμετέχοντας στο «Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων σε απόρους, έτους 2013» που υλοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλεί τους δικαιούχους να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις από την 1η έως την 31η Μαΐου.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι άτομα και οικογένειες με δηλωθέν ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα εντός των εξής ορίων:

- Άτομα με εισόδημα μέχρι 7.200 ευρώ

- Οικογένειες με δύο μέλη και εισόδημα μέχρι 10.700 ευρώ

- Οικογένειες με τρία μέλη και εισόδημα μέχρι 11.520 ευρώ

- Οικογένειες με τέσσερα μέλη και εισόδημα μέχρι 14.400 ευρώ

- Οικογένειες με πέντε μέλη και εισόδημα μέχρι 17.200 ευρώ.

Για κάθε προστατευόμενο μέλος πέραν των τριών, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.880 ευρώ.

- Άτομα με αναπηρία από 67% και πάνω με προσαύξηση του εισοδήματος κατά 3.600 ευρώ και πάνω, για κάθε άτομο με αναπηρία της ίδιας οικογένειας.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει μια αίτηση και μόνο σε έναν φορέα διαφορετικά απορρίπτονται όλες οι αιτήσεις του. Με την υποβολή της αίτησης επισυνάπτεται αντίγραφο της ταυτότητας ή άδεια παραμονής.


Πηγή: http://www.seleo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Δημόσιο τού χρωστά, αλλά του παίρνει το σπίτι


Ζητούν από γιατρούς φόρο για απλήρωτες πράξεις του ΕΟΠΥΥ.

Και τα σπίτια τους χάνουν πια οι ιδιώτες γιατροί, καθώς την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ τους χρωστά χιλιάδες ευρώ στον καθένα, η Εφορία απαιτεί εισφορές από ιατρικές πράξεις, που όμως δεν έχουν ακόμη πληρωθεί.

Ενδεικτική η περίπτωση Αθηναίου γιατρού, ο οποίος χρωστά στην εφορία 14.000 ευρώ και πλέον γίνεται αναγκαστική κατάσχεση της μοναδικής του οικίας από την Α' ΔΟΥ.

Βασική λεπτομέρεια: Ο ΕΟΠΥΥ του χρωστά τα διπλάσια.

Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, δεν πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση καθώς δεκάδες γιατροί βρίσκονται ένα βήμα πριν χάσουν το σπίτι τους, την ώρα που περιμένουν εναγωνίως να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τον Οργανισμό, ο οποίος δε δεσμεύεται καν για το χρόνο αποπληρωμής.


Διαβάστε περισσότερα...

Βιβλίο για τον εθισμό στο διαδίκτυο


Το βιβλίο με τίτλο «Εθισμός στο Διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου» παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Εκδοτικός Οίκος Λιβάνη στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Την έκδοση συνυπογράφουν ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, Κωνσταντίνος Σιώμος και ο ψυχίατρος Γεώργιος Φλώρος.

Την συζήτηση στην παρουσίαση του βιβλίου συντόνισε ο Νίκος Χατζηνικολάου, ενώ συμμετείχαν επίσης ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νέστωρ Κουράκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υποσιτίζονται 50 μαθητές σχολείων της Μεσσήνης


Στα παιδιά αυτά παρέχεται πρωινό με πρωτοβουλία του Σωματείου Εθελοντών.

Τεράστιες διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα της πείνας και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως υποσιτίζονται τουλάχιστον 50 μαθητές σχολείων της Μεσσήνης.

Στα παιδιά αυτά παρέχεται πρωινό με πρωτοβουλία του Σωματείου Εθελοντών, οι οποίοι προσφέρουν καθημερινά φαγητό σε 87 άτομα κι εκτάκτως ενόψει του Πάσχα διανέμουν τσάντες με τρόφιμα σε 92 ακόμα περιπτώσεις οικογενειών ή μεμονωμένων ατόμων. Επίσης, εδώ και 20 μέρες έχουν ξεκινήσει την πρωτότυπη δράση «Το κρεμαστό καρβελάκι», για να μη λείπει το ψωμί από το τραπέζι κανενός.

Πεινάνε πολλά παιδιά…
Τουλάχιστον 50 είναι οι μαθητές σχολείων της Μεσσήνης που υποσιτίζονται, οι 20 εκ των οποίων φοιτούν στο ίδιο σχολείο, όπως διαπίστωσε το σωματείο κατά τη συνεργασία που είχε με τους διευθυντές δημοτικών και γυμνασίων. Από αυτά, το ένα από αυτά βρέθηκε από εκπαιδευτικό σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, λόγω της πείνας.

«Δεν ανεχτήκαμε να υπάρχουν παιδιά που πεινάνε» επεσήμανε μιλώντας στην «Ε» η πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Μεσσήνης Ντίνα Αντωνάκου. Εξήγησε πως οι εκπαιδευτικοί είχαν διαπιστώσει πως ορισμένα παιδιά είναι αδυνατισμένα και δεν έχουν κολατσιό στο σχολείο. Η διαπίστωση αυτή έγινε σε δημοτικά και γυμνάσια, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν και μαθητές λυκείου που υποσιτίζονται καθώς τα παιδιά του λυκείου εκδηλώνονται πιο δύσκολα. Το σωματείο κατέγραψε αρχικά 30 μαθητές και απευθύνθηκε είτε στα κυλικεία των σχολείων είτε σε φούρνους της γειτονιάς καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες τους για πρωινό, διακριτικά.

Στη συνέχεια προέκυψαν οι 20 μαθητές συγκεκριμένου σχολείου, οι ανάγκες των οποίων καλύπτονται πλέον από προσφορές συσκευασμένων κυρίως προϊόντων από σούπερ μάρκετ της πόλης.

«Αυτό σημαίνει πως και οι οικογένειες αυτών των παιδιών έχουν ανάγκη από στήριξη, όχι μόνο στις γιορτές, αλλά πιθανότατα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς», επισημαίνει η κ. Αντωνάκου. Όπως λέει, η δημοτική Αρχή γνωρίζει για το πλήθος των πολιτών που σιτίζουν οι εθελοντές, με εισφορές και προσφορές αποκλειστικά των ίδιων των εθελοντών κι ευαισθητοποιημένων πολιτών κι επιχειρηματιών. Από τη μεριά του δήμου πάντως, έχει παραχωρηθεί ο χώρος όπου στεγάζεται το σωματείο.


Πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στήριξη στις γυναίκες που κακοποιούνται στη Ροδόπη


Αναμένεται να λειτουργήσουν 19 ξενώνες φιλοξενίας και 27 συμβουλευτικά κέντρα.

Ψυχοκοινωνική στήριξη στις γυναίκες που υφίστανται βία και πολλαπλές διακρίσεις θα παρέχει το Συμβουλευτικό κέντρο γυναικών Κομοτηνής που εγκαινιάστηκε σήμερα από τον υπουργό εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη.

Πρόκειται για έργο που υλοποιείται από τη Γενική γραμματεία ισότητας των φύλων και θα λειτουργεί σε συνεργασία με τους 19 ξενώνες φιλοξενίας και τα 27 συμβουλευτικά κέντρα των δήμων σε όλη τη χώρα που προετοιμάζονται να λειτουργήσουν μέσα στο 2013.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων του Συμβουλευτικού κέντρου στη Ροδόπη, υπεγράφη και Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Γενικής γραμματείας ισότητας των φύλων και του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης για την παροχή νομικών υπηρεσιών και νομικής βοήθειας σε γυναίκες θύματα βίας.

Με αφορμή αυτή τη συνεργασία ο Γεώργιος Κυμπαρίδης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις δυσκολίες που υπάρχουν σε έναν πολυπολιτισμικό πληθυσμό με διαφορετική θρησκεία, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι «η νέα γενιά δεν προσφεύγει πια πάντα στον μουφτή αλλά δείχνει να εμπιστεύεται το αστικό δίκαιο».

«Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στους πολιτικούς γάμους που αποτελούν ίσως το πρώτο βήμα για να έχουν τη δυνατότητα επιλογής στο δίκαιο, αστικό ή θρησκευτικό μέσω της σαρίας», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι «το θέμα δεν είναι αμιγώς πολιτικό αλλά νομικού πολιτισμού και δικαίου».


Διαβάστε περισσότερα...

Κληρώνει λαχανόκηπους το ΑΠΘ


Από τη διαδικασία θα επιλεγούν 150 αιτήσεις.

Τις 5.000 σχεδόν άγγιξαν οι αιτήσεις πολιτών για τους λαχανόκηπους στο αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, μόνο 150 θα είναι οι τυχεροί στη δημόσια κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, από τις Πρυτανικές Αρχές και τη Γεωπονική Σχολή στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

Η διαδικασία οργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και των δράσεων για το «Οικολογικό Πανεπιστήμιο».

Από τη δημόσια κλήρωση θα επιλεγούν 150 από τις περίπου 4.900 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, εκ των οποίων οι 700 είναι νέες και οι υπόλοιπες αυτές που υποβλήθηκαν πέρσι, αλλά δεν κληρώθηκαν.

Η έκταση του κάθε λαχανόκηπου είναι 100 τμ και το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα ανέρχεται σε 120 ευρώ ετησίως, με δικαίωμα παραμονής κάθε καλλιεργητή έως τρία χρόνια.



Διαβάστε περισσότερα...

Το πρώτο Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών


Το πρώτο Κέντρο Πρώιμης Παρέμβασης και Αποκατάστασης Παιδιών στην Ελλάδα εγκαινιάστηκε στο «Αγλαΐα Κυριακού» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Το κέντρο λειτουργεί στο παράρτημα του νοσοκομείου, το οποίο βρίσκεται στην Καλλιθέα, στη Λεωφόρο Συγγρού 290. Το έργο ολοκληρώθηκε χάρη σε δωρεά ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στη μνήμη της Μαίρης Α. Δρακοπούλου.

Η δωρεά εξασφαλίσθηκε με πρωτοβουλία της Ενωσης Σωματείων «Μαζί για το Παιδί», η οποία και ήταν φορέας υλοποίησης του έργου. Το νέο τμήμα απευθύνεται σε παιδιά που παρουσιάζουν κινητικά, νοητικά, επικοινωνιακά προβλήματα εξαιτίας μιας πάθησης ή ενός τραυματισμού.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του νοσοκομείου, Χαράλαμπος Τομπούλογλου, είναι εξοπλισμένο με μέσα αποκατάστασης τελευταίας τεχνολογίας. Παρέχει ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες, φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εναλλακτική επικοινωνία, υδροκινησιοθεραπεία, ψυχολογική στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, στον χαιρετισμό του εξήρε την έναρξη της λειτουργίας του μοναδικού Κέντρου Πρώιμης Παρέμβασης και Αποκατάστασης παιδιών και τη συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στη δημιουργία του και την ολοκλήρωσή του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρακτική άσκηση Ελλήνων φοιτητών στη Γερμανία


Τη συμφωνία αναμένεται να συνάψει προσεχώς ο δήμος Λαγκαδά.

Συμφωνία για την πρακτική άσκηση Ελλήνων φοιτητών και σπουδαστών σε γερμανικές επιχειρήσεις αναμένεται να συνάψει το επόμενο χρονικό διάστημα αντιπροσωπεία του Δήμου Λαγκαδά που θα μεταβεί στη Γερμανία προκειμένου να έχει συνάντηση με τον εντεταλμένο της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνεργασία, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, αλλά και με εκπροσώπους από την αδελφοποιημένη πόλη Steglitz- Zehlendorf, που βρίσκεται στην περιοχή του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τον συνεργάτη του Δημάρχου Γιάννη Αναστασιάδη, Δημήτρη Τσιροτζίδη, το «σενάριο» που εξετάζεται είναι οι φοιτητές επί πτυχίω από τον Λαγκαδά να μεταβαίνουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (ένα ή δύο εξάμηνα ή τετράμηνα) στη Γερμανία προκειμένου να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Προς το παρόν η γερμανική πλευρά βρίσκεται σε συνεννόηση με τις επιχειρήσεις προκειμένου να υπάρξει συγκεκριμένο πλαίσιο για την φιλοξενία των Ελλήνων φοιτητών και την κάλυψη των βασικών τους εξόδων.

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο των επαφών του κ. Αναστασιάδη στη Γερμανία θα βρεθεί και το θέμα της πραγματοποίησης επισκέψεων Γερμανών τουριστών στα ιαματικά λουτρά του Λαγκαδά.

Προϋπόθεση για την εν λόγω συνεργασία είναι η σύναψη συμφωνίας με τα ασφαλιστικά ταμεία της Γερμανίας που θα δώσουν το «πράσινο φως» για την έναρξη των επισκέψεων. Από την πλευρά του Δήμου Λαγκαδά εστάλησαν στη Γερμανία, όπως είχε ζητηθεί, οι επίσημες αναλύσεις και πιστοποιήσεις των ιαματικών ιδιοτήτων του νερού της περιοχής και η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα θετική.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες για την ανακαίνιση τμήματος του ξενοδοχείου που βρίσκεται στο χώρο της Λουτρόπολης προκειμένου να πληροί υψηλές προδιαγραφές φιλοξενίας. Οι εργασίες εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί πριν τον ερχόμενο χειμώνα, οπότε αναμένεται να αρχίσουν να φτάνουν στην περιοχή οι πρώτες ομάδες Γερμανών τουριστών.

Σύμφωνα με τον Δήμο Λαγκαδά το συγκεκριμένο είδος τουρισμού αφορά όλη τη διάρκεια του χρόνου, ωστόσο οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μετά την επιστροφή του δημάρχου από τη Γερμανία.


Διαβάστε περισσότερα...

Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ


«Παγώνουν» στα σημερινά επίπεδα.

«Παγώνουν» στα σημερινά επίπεδα τα τιμολόγια της ΔΕΗ, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Μάκη Παπαγεωργίου, που υπεγράφη σήμερα, μετά από γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ επρόκειτο, στο πλαίσιο των προβλέψεων του μνημονίου για σταδιακή σύνδεσή τους με το κόστος παραγωγής και διάθεσης της ηλεκτρικής ενέργειας, να αυξηθούν από 1ης Μαΐου. Όμως, η απόφαση του υφυπουργού προβλέπει ότι το ποσό των προς ανάκτηση δαπανών της ΔΕΗ για το έτος 2013, που αφορούν τους πελάτες Χαμηλής Τάσης, παραμένει το ίδιο με αυτό που είχε εγκρίνει τον Ιανουάριο του 2013. Συνεπώς, τα τιμολόγια παραμένουν στο επίπεδο που διαμορφώθηκαν μετά τις αυξήσεις που έγιναν την 1η Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι από 1ης Ιουλίου τα τιμολόγια του ηλεκτρικού (με εξαίρεση εκείνα που αφορούν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού) απελευθερώνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες βασικό στοιχείο που επέτρεψε το «πάγωμα» των τιμολογίων ήταν η δραστική μείωση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαγεωργίου επισημαίνει τα εξής: «Οι προσπάθειες όλων απέδωσαν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα υπέρ των πολιτών. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό, ότι στη δεύτερη φάση πριν την απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας στη Χαμηλή Τάση, δεν υπάρχει καμία απολύτως αύξηση.

Οι ενέργειες της κυβέρνησης οδήγησαν σε μια ιδιαιτέρως ομαλή μετάβαση στην ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας για κοστοβαρή τιμολόγια, ενώ συνεχίζουμε εντατικά την προσπάθεια, ώστε να διασφαλίσουμε ένα υγιές και ευνοϊκό υπέρ των καταναλωτών πλαίσιο που θα ισχύει και μετά την πλήρη μετάβαση στην απελευθερωμένη και ανταγωνιστική αγορά ενέργειας».


Διαβάστε περισσότερα...

Έτρεξε τρεις μαραθώνιους για τα θύματα της Βοστώνης


Ο Φρανκ Φούμιχ από την Ουάσινγκτον των ΗΠΑ την επόμενη ημέρα της διπλής βομβιστικής επίθεσης στον μαραθώνιο της Βοστώνης, πήρε μια άκρως γενναία απόφαση. Να τρέξει τρεις μαραθώνιους μέσα σε μια ημέρα!

«Όταν είδα τη φωτογραφία του 8χρονου Μάρτιν, που έχασε τη ζωή του κατά την επίθεση, συγκλονίστηκα», ανέφερε ο Φούμιχ στην Huffington Post. Ο ίδιος αποφάσισε να τρέξει συνολικά 78.6 μίλια προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για την οικογένεια του άτυχου Μάρτιν Ρίτσαρντ. Οι ενδιαφερόμενοι προσέφεραν χρήματα στην ιστοσελίδα www.firstgiving.com και εκείνος ανταπέδωσε τρέχοντας μέσα σε 24 ώρες τρεις μαραθώνιους!

Ο αθλητής τελικά τα κατάφερε μέσα σε 19 ώρες και 38 λεπτά συγκεντρώνοντας το ποσό των 42 χιλιάδων δολαρίων.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο 14χρονος ΑμεΑ για τον οποίο μιλά όλη η Αγγλία



Ο 14χρονος Jack Carroll που συμμετείχε στο «Britain’s Got Talent», έκανε όλη τη χώρα του να μιλά για εκείνον.

Ο νεαρός είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, αυτό όμως δεν τον έχει εμποδίσει να αυτοσαρκάζεται και να κάνει πλάκα με την κατάστασή του ακόμα και στην τηλεόραση.


Παρουσίασε στην εκπομπή, ένα σκετς, στο οποίο αυτοσαρκαζόταν για την κατάσταση της υγείας του. Το θέατρο …έπεσε από τα γέλια και τα χειροκροτήματα. Μόλις ολοκλήρωσε το μικρό του σόου, όλοι σηκώθηκαν όρθιοι για να τον χειροκροτήσουν.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διέγραψαν χρέος 306.000 € σε δανειολήπτρια


Απόφαση-σταθμός του ειρηνοδικείου Ακράτας "κουρεύει" χρέος 306.000 ευρώ σε 62χρονη δανειολήπτρια που αδυνατούσε να το εξοφλήσει.

Η 62χρονη δανειολήπτρια είναι χήρα, μητέρα δύο παιδιών και πρόσφατα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Χρωστούσε σε 11 τράπεζες το ποσό των 400.000 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ΕΛ.ΑΣ για τα βεγγαλικά


«Την τελευταία δεκαετία την περίοδο του Πάσχα αρκετοί συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους από τη χρήση βεγγαλικών», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο μήνυμα της Ελληνικής Αστυνομίας εν όψει της πασχαλινής περιόδου.


Το μήνυμα, που αναρτήθηκε νωρίτερα στο λογαριασμό της ΕΛ.ΑΣ στο Twitter, συνοδεύεται και με μια φωτογραφία-καμπάνια για την επικινδυνότητα των βεγγαλικών.



Διαβάστε περισσότερα...

Τη Μεγάλη Τρίτη το δώρο του ΟΑΕΔ


Τη Μεγάλη Τρίτη (30 Απριλίου 2013) θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα 2013 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Τη Μεγάλη Πέμπτη (2 Μαΐου 2013) θα προπληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας και τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων που καταβάλλονται κανονικά έως και τις 6 Μαΐου 2013.

Οι πιστώσεις θα γίνουν από τη Διοίκηση του Οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων χωρίς να απαιτείται η προσέλευσή τους στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.



Διαβάστε περισσότερα...

Κανονικά οι συντάξεις του ΙΚΑ


Στις 29/4 θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές των συντάξεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε όλους τους δικαιούχους, με εξαίρεση τις συντάξεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ.

Λόγω τεχνικού προβλήματος οι συντάξεις των δικαιούχων του ΤΑΠ-ΟΤΕ, θα καταβληθούν την επομένη, 30/4.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν κάνω σεξ με τη γυναίκα μου. Γιατί;


Τι συμβαίνει όταν δεν κάνει σεξ το ζευγάρι; Ένας αναγνώστης μας αναρωτιέται: "Δεν κάνω συχνά έρωτα με τη γυναίκα μου. Γιατί;".

Απευθύναμε το ερώτημά σας στο Χειρουργό, Ουρολόγο-Ανδρολόγο, Πρόεδρο του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών κύριο, Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη.

Δεν λέτε πόσα χρόνια είστε μαζί με τη γυναίκα σας και όσο χρονών είστε. Μια γενική απάντηση όμως, που μπορεί να αφορά σε ανάλογες περιπτώσεις είναι η εξής. Η αποχή μπορεί να έχει αιτίες οργανικές στον άνδρα πχ. παθήσεις των αγγείων, υπέρταση, διαβήτης, ορμονικές διαταραχές, φάρμακα. Μπορεί να οφείλεται στην ηλικία και τη βιολογική κούραση. Στη σημερινή εποχή το στρες, η ανεργία και οι οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν αρνητικά την σεξουαλική ζωή. Πιο ειδικά στις συγκρούσεις μιας μόνιμης και χρόνιας σχέσης που συσσωρεύεται ένταση έχθρα που δεν ομολογείται.

Τα ζευγάρια που ζουν πολλά χρόνια μαζί αδελφοποιούνται. Μοιάζει να εξοικειώνονται φιλικά και όπου υπάρχει πολλή αγάπη και φιλία, το σεξ φεύγει από το παράθυρο. Να θυμάστε πως το σεξ δεν είναι η λογική επιθυμία αλλά το παράλογο πάθος του πρωτόγονού μας εαυτού.

Οι έρευνες δείχνουν πώς μετά τον πρώτο χρόνο γάμο η τεστοστερόνη στον άνδρα πέφτει. Άρα και και η επιθυμία για σεξ. Η ερώτησή σας δεν είναι απλή και δεν μπορεί επίσης να απαντηθεί μονολεκτικά. Το σεξ, η ζωή είναι δύσκολα θέματα και δεν πρέπει να απαιτείτε εύκολες απαντήσεις. Ο Όπενχάιμερ έλεγε πως ξέρουμε περισσότερα για το φεγγάρι παρά για την κρεβατοκάμαρά μας. Και να θυμάστε πως το αμαρτωλό σεξ είναι το καλό σεξ. Βάλτε τη φαντασία σας… αν δεν είναι άρρωστος μεγάλος και ανάπηρος. Και φανταστείτε ότι θέλετε τη γυναίκα σας σαν να μην την γνωρίζετε.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνταγματική η έκτακτη εισφορά του 2009


Συνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, την έκτακτη εισφορά που είχε επιβάλει η Νέα Δημοκρατία, το 2009 και υπολογίσθηκε επί των εισοδημάτων που είχαν αποκτηθεί πριν την 1η Ιανουαρίου του 2008.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Φ. Αρναούτογλου και εισήγηση, ο σύμβουλος Επικρατείας, Ι. Γράβαρης) με ισχυρή πλειοψηφία έκρινε ότι η έκτακτη εισφορά που είχε επιβληθεί με τον νόμο 3758/2009 δεν προσκρούει στο Σύνταγμα (άρθρα 78 και 4), ούτε όμως τίθεται θέμα αναδρομικής φορολόγησης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, με την υπ΄ αριθ. 1685/2013 απόφασή τους, επισημαίνουν ότι η επίμαχη έκτακτη εισφορά του 2009 δεν έχει τον χαρακτήρα αναδρομικής φορολόγησης, έτσι ώστε να προσκρούει στις συνταγματικές απαγορεύσεις του άρθρου 78 του Συντάγματος. Και αυτό, γιατί απλώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η δικαστική απόφαση, όταν ανέκυψε η έκτακτη δημοσιονομική ανάγκη λόγω της οικονομικής κρίσης και επιβλήθηκε η επίμαχη έκτακτη εισφορά, «δεν είχε καν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων» του οικονομικού έτους 2009 και «εύλογα, θεωρήθηκαν από το νομοθέτη» ως τα πλέον πρόσφατα ασφαλή στοιχεία διαγνώσεων της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, προκειμένου να επιβληθεί η έκτακτη εισφορά, οι αμέσως προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις».

Ακόμη, υπογραμμίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, η επιβολή της επίμαχης έκτακτης εισφοράς δεν είναι αντισυνταγματική εκ μόνου του λόγου ότι δεν υπήρχε κατά την ψήφιση του νόμου στη Βουλή σχετική εγγραφή στον οικείο τακτικό προϋπολογισμό, ούτε όμως προσκρούει και στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας η μη υπαγωγή στην επίμαχη εισφορά των νομικών προσώπων.

Επίσης, οι δικαστές χαρακτηρίζουν συνταγματικά ανεκτό το προβλεπόμενο (από τον νόμο που επέβαλε την έκτακτη εισφορά) σύστημα καθορισμού του ύψους της επίμαχης έκτακτης εισφοράς ανά κλιμάκιο εισοδήματος, «με το ποσό της εισφοράς να αυξάνει κατά τη μετάβαση από χαμηλότερο σε υψηλότερο κλιμάκιο».

Εξάλλου, νόμιμο έκριναν οι σύμβουλοι Επικρατείας το γεγονός ότι επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά και στα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, ενώ δεν δέχθηκαν τον ισχυρισμό του φορολογούμενου ότι παραβιάστηκε το άρθρο 20 του Συντάγματος που προβλέπει ότι, πριν την επιβολή διοικητικού μέτρου (όπως είναι η έκτακτη εισφορά), έπρεπε να κληθεί σε ακρόαση και στην προκειμένη περίπτωση από τον υπεύθυνο της ΔΟΥ.

Στη Δικαιοσύνη, έχει προσφύγει φορολογούμενος ζητώντας να ακυρωθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα της έκτακτης εισφοράς της ΔΥΟ Ψυχικού, με το οποίο καταλογίστηκε, σε βάρος του, έκτακτη οικονομική εισφορά 10.000 ευρώ, υπολογισθείσα στα δηλωθέντα, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2008 (χρήσης 2007) εισοδήματα, που ανήλθαν σε 377.637,69 ευρώ.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ' αριθμ. 18440/2009 απόφασή του (πρωτοδίκης, η Αγλαΐα Δημητροπούλου), έκρινε ότι με τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 78 «θεσπίζεται γενική απαγόρευση αναδρομικής επιβολής πέραν του προηγούμενου έτους οποιουδήποτε δυσμενέστερου των ισχυόντων οικονομικού μέτρου, ανεξαρτήτως του είδους αυτού ή της προσωρινότητας της επιβολής του» και προσθέτει ότι «το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου δεν συνιστά λόγο καταστρατήγησης συνταγματικών διατάξεων», όπως είναι αυτών που απαγορεύουν την αναδρομική επιβολή φόρων.

Αντίθετα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με πρόεδρο τον Γ. Μπαλάτσο, εισηγήτρια την Αδαμαντία Παπασταμοπούλου και μέλος τη Μαρία Σούκα, έκρινε ότι η έκτακτη εισφορά προς αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης είναι συνταγματική (δεν προσκρούει στο άρθρο 78 του Συντάγματος) και δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Επίσης, το Διοικητικό Εφετείο, στην απόφασή του, υπογραμμίζει ότι η έκτακτη εισφορά «δεν αποτελεί φόρο, αλλά έκτακτη φορολογική επιβάρυνση των οικονομικώς ισχυρότερων φυσικών προσώπων, κλιμακούμενη ανάλογα προς τη φοροδοτική ικανότητα των υποκειμένων σ' αυτήν προσώπων, χωρίς να παραβιάζεται η καθιερούμενη με το άρθρο 4 παράγραφος 1 και 5 του Συντάγματος αρχή της φορολογικής ισότητας».

Τέλος, ακολούθησε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε συνταγματική την επιβολή της επίμαχης εισφοράς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάθε 15 δεύτερα πεθαίνει ένας εργαζόμενος


Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, κάθε 15 δευτερόλεπτα ένας εργαζόμενος χάνει την ζωή του από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια και 151 εργαζόμενοι έχουν ένα εργατικό ατύχημα.

Τα στοιχεία προέρχονται από το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και σύμφωνα με αυτά, 2,02 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με την εργασία τους, 321.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από εργατικό ατύχημα, 160 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από επαγγελματικές ασθένειες και 313 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ένα μη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα ανά έτος.

Αυτά δημοσιοποιεί το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία 2013, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Απριλίου, με στόχο να προάγει την πρόληψη των ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία» καθιερώθηκε το 2001 και πρόκειται για μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης, που επιδιώκει να εστιάσει τη διεθνή προσοχή σε θέματα σχετικά με τις αναδυόμενες τάσεις στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας. Η 28η Απριλίου έχει επίσης ορισθεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τους νεκρούς και τραυματίες εργαζομένους, ώστε να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγιεινής και Ασφάλειας για το 2013 είναι η πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών, οι οποίες αποτελούν, σύμφωνα με τα στοιχεία και τους αριθμούς, μια πραγματικότητα και θεωρούνται ως «μια κρυφή επιδημία».

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων συμβαίνει στην βιομηχανική εργασία και στις κατασκευές, με επόμενες άλλες συναφείς επαγγελματικές κατηγορίες, όπως μηχανικοί οχημάτων κτλ. Τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες έχουν υψηλό κόστος, τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Ακόμη είναι αναγκαίο να καταπολεμηθεί το στρες στην εργασία και να προωθηθεί η ψυχική υγεία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσβαση στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες απαιτεί η ΠΟΣΔΕΠ


Επιστολή διαμαρτυρίας των πανεπιστημιακών στον υπ. Παιδείας.

Για την επαπειλούμενη διακοπή της πρόσβασης στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και στα επιστημονικά περιοδικά, διαμαρτύρεται ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), Στάθης Σταθόπουλος, με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

Το θέμα, όπως λέει ο πρόεδρος, «είναι πολύ κρίσιμο και σημαντικό για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής (και όχι μόνο) κοινότητας», καθώς μία τέτοια εξέλιξη «θα δημιουργήσει ανεπανόρθωτα προβλήματα και δυσλειτουργίες στο έργο μας».

Η Ομοσπονδία έχει αναφερθεί στο θέμα και στο παρελθόν, αλλά τώρα επανέρχεται με αφορμή σχετική ερώτηση στη Βουλή της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση.

Ο κ. Σταθόπουλος επικαλείται παλαιότερη απάντηση του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία «το "έργο εντάχθηκε" και μετά "απεντάχθηκε" χωρίς μάλιστα να διευκρινίζεται ποιος φέρει την ευθύνη της απένταξης».

Οι καθηγητές επισημαίνουν ότι από την απάντηση του υπουργείου δεν προκύπτει τι πρόκειται να γίνει και πότε πρόκειται να λυθεί το θέμα.

Τώρα, ζητούν από τον υπουργό να προσδιορίσει δύο θέματα: την ευθύνη για την πράξη, με την οποία απεντάχθηκε το έργο από το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο οποίο είχε ενταχθεί, και πότε θα λυθεί το θέμα, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και στα επιστημονικά περιοδικά.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δώρο ζωής στη μικρή Μαργαρίτα


Παραδόθηκε στον πατέρα της μικρής Μαργαρίτας η επιταγή με το ποσό που συγκεντρώθηκε από τη μουσική φιλανθρωπική εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν αφιλοκερδώς η Νατάσα Θεοδωρίδου και ο Ηλίας Βρεττός, σε νυχτερινό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Συνολικά, μαζεύτηκαν 32.393 ευρώ από τη διάθεση των προσκλήσεων. Την εκδήλωση οργάνωσε η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης με τη συνδρομή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για τη στήριξη της ιατρικής περίθαλψης της Μαργαρίτας, που πάσχει από την επάρατη νόσο και χρειάζεται επειγόντως μεταμόσχευση μυελού των οστών.



Ο πατέρας του παιδιού, παραλαμβάνοντας την επιταγή, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της βραδιάς, και στον κόσμο που συμμετείχε και συμπαραστάθηκε στην περιπέτεια της κόρης του.


Διαβάστε περισσότερα...

Ψαράς από τη Σάμο εκπέμπει «SOS – Ψυχής» – Το Κράτος «σκοτώνει» την κόρη του


Την κραυγή αγωνίας ενός απεγνωσμένου πατέρα από τη Σάμο, η κόρη του οποίου βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου, καθώς για γραφειοκρατικούς λόγους στερείται ασφάλισης, μεταφέρει με ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους αρμόδιους υπουργούς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Τέρενς Κουίκ. Η επιστολή του ψαρά Θωμά Τριανταφύλλου, ραγίζει καρδιές.

Η Αναστασία, ούσα άτομο με αναπηρία βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς ασφάλιση, αφού το ΙΚΑ στο οποίο διέθετε βιβλιάριο, διέκοψε την παροχή υπηρεσιών υγείας παραπέμποντας στην Πρόνοια. Από την Πρόνοια η οικογένεια ενημερώθηκε ότι δύναται να την ασφαλίσει μετά τα 29 της χρόνια!

Στην επιστολή, ο πατέρας αναφέρει: «εδώ και δύο χρόνια με τη βοήθεια φίλων συγγενών αλλά και δανείων η οικογένεια επωμίστηκε τα έξοδα νοσηλείας που ανέρχονται στις 3.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ ο θεράπων ιατρός υπενθυμίζει σε καθημερινή βάση ότι αν η κοπέλα δεν συνεχίσει τη θεραπεία θα πεθάνει το πολύ σε ένα μήνα». Και προσθέτει το εξής συγκλονιστικό:



«Πείτε μου, ποιος είναι αυτός ο γονιός που θ’ αφήσει το παιδί του αβοήθητο να πεθάνει, όταν μπορεί να σωθεί και να βελτιωθεί η υγεία του. Υπάρχει θεσμικός ή υπηρεσιακός παράγοντας που θ’ άφηνε το παιδί του να σβήσει; Υπάρχει ψαράς που θα μπορούσε ν’ ανταπεξέλθει σ’ αυτά τα έξοδα, που η περιπέτεια της υγείας του παιδιού μου επιβάλλουν, να τα βγάλει πέρα; Δεν ζητώ ελεημοσύνη, ζητώ τη λειτουργία του κράτους Πρόνοιας!!»

«Πόσο κοστολογείτε την ανθρώπινη ζωή; Πόσες Αναστασίες ακόμα θα χαθούν στο βωμό της τρόικας και των μνημονίων; Ως πότε οι Έλληνες πολίτες θα παλεύουν μόνοι, με τα κύματα της γραφειοκρατίας και της αναλγησίας των ερμηνευτών του νόμου;», ερωτά τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την άμεση λήψη μέτρων προκειμένου η Αναστασία να αποκτήσει βιβλιάριο υγείας ώστε να συνεχίσει τη θεραπεία και τις εξετάσεις που απαιτούνται για να κρατηθεί στη ζωή.


Πηγή: http://www.nez.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις για το πολυνομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των ν. 4046/2012, 4093/2012 και 4127/2013»


Ανακοίνωση 26.04.13

Η ΕΣΑμεΑ με επείγουσα επιστολή της στη Βουλή των Ελλήνων καταθέτει τις προτάσεις της πάνω στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των ν. 4046/2012, 4093/2012 και 4127/2013».

Στο πολυνομοσχέδιο στην εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή 0,5 του νέου Ε.Ε.Τ.Α. δεν συμπεριλαμβάνονται τα πρόσωπα που βαρύνονται φορολογικά με άτομα που πάσχουν από νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, παρόλο που ο νομοθέτης και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών είχαν συμπεριλάβει ευνοϊκή ρύθμιση στη τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. (βλ. πρόταση στην υποπαράγραφο Α7).

Παράλληλα η ΕΣΑμεΑ επαναφέρει προτάσεις που αφορούν στην προστασία των συντάξεων ατόμων με αναπηρία και ατόμων που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία από τις μειώσεις που επιβλήθηκαν με το ν. 4093/20123 καθώς και στην προστασία των εισοδημάτων εργαζομένων με αναπηρία και μελών των οικογενειών τους του δημοσίου τομέα.

Τέλος ζητά από τη Βουλή των Ελλήνων να λάβει υπόψη την οικονομική εξαθλίωση στην οποία έχουν περιέλθει τα άτομα με αναπηρία χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους εξαιτίας του πρόσθετου κόστους που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία το οποίο βαίνει αυξανόμενο και επιβαρύνονται σε μεγάλο ποσοστό οι ίδιοι.

Η επιστολή:

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ Αθήνα: 26-4-2013
Πληροφορίες: Ε. Μπαρμπαλιά Αρ. Πρωτ: 1633

Προς : Πρόεδρο και Μέλη Ελληνικού

Κοιν: «Πίνακας Αποδεκτών»

Θέμα: Προτάσεις για το ν/σ «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των ν. 4046/2012, 4093/2012 και 4127/2013»

Αξιότιμοι κύριε Πρόεδρε της Βουλής
Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές,

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της επί του πολυνομοσχεδίου που θα συζητηθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος στις αρμόδιες επιτροπές και στην ολομέλεια της Βουλής. Δεδομένου ότι στο πολυνομοσχέδιο εμπεριέχονται επείγοντα μέτρα εφαρμογής και του ν. 4093/2012 επαναφέρουμε προτάσεις που αφορούν στην προστασία των συντάξεων ατόμων με αναπηρία και ατόμων που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία από τις μειώσεις που επιβλήθηκαν με το ν. 4093/20123 καθώς και στην προστασία των εισοδημάτων εργαζομένων με αναπηρία και μελών των οικογενειών τους του δημοσίου τομέα.

Επίσης ζητούμε να λάβετε υπόψη σας την οικονομική εξαθλίωση στην οποία έχουν περιέλθει τα άτομα με αναπηρία χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους εξαιτίας του πρόσθετου κόστους που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία το οποίο βάινει αυξανόμενο και επιβαρύνονται σε μεγάλο ποσοστό οι ίδιοι.

Τέλος, εφιστούμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι στην εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή 0,5 του νέου Ε.Ε.Τ.Α. δεν συμπεριλαμβάνονται τα πρόσωπα που βαρύνονται φορολογικά με άτομα που πάσχουν από νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, παρόλο που ο νομοθέτης και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών είχαν συμπεριλάβει ευνοϊκή ρύθμιση στη τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. (βλ. πρόταση στην υποπαράγραφο Α7).

Οι προτάσεις μας επί των άρθρων του νομοσχεδίου έχουν ως εξής:

Άρθρο πρώτο: Παράγραφος Α Υποπαράγραφος Α1:

Στο τέλος της παρ. 2, ζητούμε να συμπληρωθεί εδάφιο ως εξής: «Κατ’ εξαίρεση σε φυσικά πρόσωπα που παρουσιάζουν ποσοστό αναπηρίας 67% βάσει γνωμάτευσης αρμόδιας δημόσιας αρχής ή τα πρόσωπα που βαρύνονται φορολογικά από άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% όπως ορίζει το άρθρο 7 του ΚΦΕ δίδεται η δυνατότητα να εξοφλήσουν σε περισσότερες ισόποσες δόσεις τις οφειλές τους από αυτές που ορίζονται στην περ. 1 χωρίς να αποκλείονται από το ευεργέτημα της απαλλαγής των προσαυξήσεων»

Στην παρ. 7 ζητούμε να οριστεί ότι για αιτούντες την πιστοποίηση της αναπηρίας τους στα ΚΕΠΑ εφόσον διαπιστώνεται η μακρόχρονη αναμονή τους για την εξέτασή τους πέραν του ενός μήνα δίνεται η δυνατότητα καταβολής της πρώτης δόσης μετά την πιστοποίηση της αναπηρίας τους και εφόσον τους καταβληθεί η σύνταξη ή το αναπηρικό επίδομα (προνοιακό, εξωϊδρυματικό κ.λπ.).

Σχόλιο: Είναι το ελάχιστο που μπορεί να πράξει η Πολιτεία για τα άτομα με αναπηρία που αναμένουν επί μήνες την πιστοποίηση της αναπηρία τους στα κ ΚΕΠΑ και για αυτό το λόγο

Άρθρο πρώτο Υποπαράγραφος Α7: Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων

Στην παρ. 10 του άρθρου πρώτου παρόντος ν/σ ζητούμε:

α) να συμπεριληφθούν με σαφή και διακριτό τρόπο τα πρόσωπα που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση που το ποσοστό αναπηρία τους προσδιορίζεται στο 67% και άνω. Άλλωστε ο νομοθέτης σε κατανόηση της οικονομικής δυσπραγίας αυτών των οικογενειών είχε προβλέψει για το Ε.Ε.ΤΗ.Δ.Ε στο άρθρο 2 πράξης νομοθετικού περιεχομένου όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 262/ΤΒ΄/16-12-2011 την ένταξη αυτής της ευαίσθητης οικονομικά ομάδας στις ρυθμίσεις του μειωμένου συντελεστή 0,5.

β) να συμπεριληφθούν και τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67%, δεδομένου ότι το ποσοστό αναπηρίας για κατηγορίες αναπηρίας/χρόνιας πάθησης μόνιμες και μη αναστρέψιμες: όπως: κινητικές αναπηρίες (ακρωτηριασμοί), κώφωση – βαρηκοϊα, αιμορροφιλία, θαλασσαιμία, σκλήρυνση κατά πλάκας ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης με επιπλοκές, συγγενείς καρδιοπάθειες, άτομα με ψυχική αναπηρία, καθορίζεται στο 67%.

γ) εφόσον η πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ συνεχίζει να συνδέεται με το λογαριασμό της ΔΕΗ θα πρέπει να προβλεφθεί η προστασία όλων των καταναλωτών με αναπηρία/χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία από τη διακοπή ρεύματος σε περίπτωση αδυναμίας τους να καταβάλλουν το ειδικό τέλος ακινήτου.

Στην παρ. 11 της Υποπαραγράφου Α7 με την οποία ορίζονται ομάδες του πληθυσμού που απαλλάσσονται του ΕΕΤΑ ζητούμε να ενταχθεί περ. στ ως εξής:

στ) απαλλάσσονται του ΕΕΤΑ άτομα με αναπηρία των οποίων η σύνταξη αναπηρίας ή το αναπηρικό επίδομα (προνοιακό επίδομα, εξωϊδρυματικό, απολύτου αναπηρίας κ.λπ.) έχει διακοπεί εξαιτίας υπαιτιότητας των υγειονομικών υπηρεσιών ΚΕΠΑ να πιστοποιήσουν την αναπηρία τους και αποδεδειγμένα αναμένουν την πιστοποίηση αναπηρία τους επί μακρό χρονικό διάστημα.

Στην παρ. 16 της υποπαραγράφου Α& με την οποία ορίζεται η έκδοση Υπουργικών αποφάσεων για τη ρύθμιση του τρόπου και διαδικασίας είσπραξης του .Ε.Ε.Τ.Α. μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και την απόδοσή του στο δημόσιο προτείνουμε τη συμπερίληψη περίπτωσης στ) ως εξής:

στ) οι ειδικότερες προϋποθέσεις και διαδικασίες για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των μελών οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία καταναλωτών της ΔΕΗ και των εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος από την διασύνδεση πληρωμής του Ε.Ε.Τ.Α. με το λογαριασμό ρεύματος.

Υποπαράγραφος Δ.1.: Συμπλήρωση διατάξεων ου άρθρου 34 του ν. 4141/2013.

Με το ν. 4141 στο άρθρο 38 ο νομοθέτης προχώρησε στην τροποποίηση διατάξεων του φορολογικού νόμου 4110/2013 και έδωσε τη δυνατότητα στους φορολογούμενους με αναπηρία να καταθέτουν γνωμάτευση αναπηρίας της ΑΣΥΕ εκτός των γνωματεύσεων ΚΕΠΑ. Επιβάλλεται για την προστασία του ΚΕΠΑ και για να δοθεί η δυνατότητα χρήσης ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων να συμπληρωθούν οι διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 4141/2013 ως εξής: «Οι υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου και Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (εφορίες) κάνουν δεκτές για τη χορήγηση οικονομικών και κοινωνικών παροχών γνωματεύσεις αναπηρίας κάθε δημόσιας υγειονομικής αρχής εφόσον οι γνωματεύσεις έχουν την ένδειξη εφόρου ζωής ή δεν έχει λήξει η χρονική ισχύς τους.»

Σχόλιο: Επιβάλλεται η ανωτέρω ρύθμιση για να μην κατακλυστεί αναίτια και παράλογα το ΚΕΠΑ με αιτήσεις που αφορούν στην πιστοποίηση αναπηρίας για φορολογική χρήση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Υποπαράγραφος ΣΤ 12.

α) Ζητούμε να συμπεριλάβετε ρύθμιση με την οποία θα προστατευτούν με ρητό και σαφή τρόπο από το μέτρο της κατάργησης οργανικών θέσεων όλες οι υπηρεσίες και φορείς δημοσίου δικαίου, ανεξαρτήτων αρχών, Ν.Π.Δ.Δ και ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες υποστηρικτικές (υγειονομικές, προνοιακές, κοινωνικής επανένταξης κ.λπ.) προς τα άτομα με αναπηρία.

β) Ζητούμε να προστατευτούν με ρητή διάταξη από οποιοδήποτε μέτρο αφορά σε καταγγελία σύμβασης εργασίας υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και οι εργαζόμενοι με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω και εργαζόμενοι γονείς/κηδεμόνες/αδέλφια/σύζυγοι των οποίων οι συμβάσεις έχουν κριθεί αορίστου χρόνου από το ΑΣΕΠ. Σημειώνουμε ότι από το μέτρο της διαθεσιμότητας έχουν προστατευτεί οι έχοντες ποσοστό αναπηρίας 67% και γονείς σύζυγοι ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Υποπαράγραφο ΙΑ1: Πάγια ρύθμιση οφειλών των οφειλομένων εισφορών στου φορείς κοινωνικής ασφάλισης:

Στο τέλος της παρ. 1 με την οποία δίδεται η δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ζητούμε τη συμπερίληψη εδαφίου ως εξής: «Σε φυσικά πρόσωπα που παρουσιάζουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω βάσει γνωμάτευσης αρμόδιας δημόσιας αρχής ή τα πρόσωπα που βαρύνονται φορολογικά από άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% όπως ορίζει το άρθρο 7 του ΚΦΕ δίνεται η δυνατότητα να εξοφλήσουν σε περισσότερες ισόποσες δόσεις τις οφειλές τους λαμβάνοντας υπόψη ότι το ύψος της δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των είκοσι (20,00) ευρώ.

Στην περίπτωση αα) της παρ. 1 συμπληρώνεται εδάφιο ως εξής: «Σε οφειλέτες φυσικά πρόσωπα που παρουσιάζουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω βάσει γνωμάτευσης αρμόδιας δημόσιας αρχής ή τα πρόσωπα που βαρύνονται φορολογικά από άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% όπως ορίζει το άρθρο 7 του ΚΦΕ ο ασφαλιστικός φορέας κρίνει την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής λαμβάνοντας υπόψη το πρόσθετο κόστος των αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία ή χρόνια πάθησης.»

Σχόλιο: Σημειώνουμε ότι για άτομα με αναπηρία που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή έχουν ατομική επιχείρηση δεν έχει προβλεφθεί καμία ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση τα τελευταία χρόνια.

Τέλος επαναφέρουμε τις προτάσεις μας που αφορούν στην προστασία των εισοδημάτων συνταξιούχων με αναπηρία και μελών των οικογενειών τους και εργαζόμενων με αναπηρία στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα

Πρόταση 1η: Τροποποίηση των διατάξεων του ν. 4011/13 «Τροποποιήσεις του ν. 4093/12 και Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου» που αφορά στις συντάξεις αναπηρίας του Δημοσίου τομέα.

Η παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 4111/13 «Τροποποιήσεις του ν. 4093/12 και Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου» ζητούμε να αντικατασταθεί ως εξής:

«Η περίπτωση δ. της υποπαραγράφου Β.3 του άρθρου 1 του Ν. 4093/2012 αντικαθίσταται ως εξής «Εξαιρούνται των ανωτέρω μειώσεων όσοι λαμβάνουν με τη σύνταξή τους επίδομα ανικανότητας του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α’210) ή των άρθρων 100 έως και 104 του π.δ. 168/2007 (Α’209) ή συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις των νόμων 1897/1990 (Α’120) και 1977/1991 (Α’185), καθώς και οι συνταξιούχοι που έχουν ανάπηρο σύζυγο ή ανάπηρο τέκνο σε ποσοστό 67% και άνω. Επίσης, εξαιρούνται της ανωτέρω μείωσης οι συνταξιούχοι του Δημοσίου , γενικά, οι οποίοι είναι ανίκανοι για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό 80% και άνω».

Πρόταση 2η: Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4111/13 σε ότι αφορά το μέτρο της κατάργησης δώρων εορτών αδείας στους συνταξιούχους δημοσίου τομέα.

Η παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 4111/13 «Τροποποιήσεις του ν. 4093/12 και Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ζητούμε να αντικατασταθεί ως εξής:

Στο τέλος της υποπαραγράφου Β.4 του άρθρου 1 του Ν. 4093/2012 προτείνουμε να προστεθεί εδάφιο ως εξής: «Εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις όσοι λαμβάνουν με τη σύνταξή τους επίδομα ανικανότητας του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α’210) ή των άρθρων 100 εως και 104 του π.δ. 168/2007 (Α’209) ή συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις των νόμων 1897/1990 (Α’120) και 1977/1991 (Α’185), καθώς και οι συνταξιούχοι που έχουν ανάπηρο σύζυγο ή ανάπηρο τέκνο σε ποσοστό 67% και άνω. Επίσης, εξαιρούνται της ανωτέρω μείωσης οι συνταξιούχοι του Δημοσίου , γενικά, οι οποίοι είναι ανίκανοι για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό 80% και άνω».

Πρόταση 3η: Για εξαιρετικούς λόγους κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων με αναπηρία και εργαζομένων που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία και επειδή αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί όλες τις μειώσεις που έχουν επιβληθεί στους μισθούς τους από την αρχή της οικονομικής κρίσης ζητούμε να εξαιρεθούν από το μέτρο της κατάργησης των δώρων εορτών προτείνουμε τη συμπερίληψη του ακόλουθου εδαφίου στο τέλος της υποπαραγράφου Β4 του άρθρου 1 του ν. 4093/2012.

«Από την ρύθμιση της υποπαραγράφου Β4 του ν. 4093/2012 εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που είναι οι ίδιοι άτομα με αναπηρία ή γονείς/σύζυγοι/κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία και έχουν προσληφθεί μέσω των προστατευτικών διατάξεων του ν. 1648/86 και του ν. 2643/98 στο στενό, ευρύτερο δημόσιο τομέα, ΔΕΚ,Ο ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, και εν γένει τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και γονείς, σύζυγοι /κηδεμόνες που βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω οι οποίοι έχουν προσληφθεί και εργάζονται με γενικές προκηρύξεις στο στενό, ευρύτερο δημόσιο τομέα ΔΕΚΟ ΟΤΑ Α΄ και Β Βαθμού.

Σχόλιο: Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στον αναπηρικό χώρο είναι αυτοί που δεν έχουν προστατευτεί από τις μειώσεις προηγούμενων εφαρμοστικών νόμων, και ως εκ τούτου έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις στα εισοδήματά τους.

Πρόταση 4η: Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4111/13 που αφορούν στις μειώσεις συντάξεων του ιδιωτικού τομέα. .

Η παρ. 4 του άρθρου 34 του ν.4111/13 «Τροποποιήσεις του ν. 4093/12 και Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου…» προτείνουμε να αντικατασταθεί ως εξής:

«Το τελευταίο εδάφιο της υποπαράγραφου ΙΑ5 του Κεφ. ΙΑ αντικαθίσταται ως εξής: «Από τις ανωτέρω μειώσεις εξαιρούνται τα πρόσωπα τα πρόσωπα στα οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις του εδαφίου 4 της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4024/2011 και του ν. 612/77 όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν καθώς συνταξιούχοι που έχουν ανάπηρο σύζυγο ή ανάπηρό τέκνο με ποσοστό αναπηρίας 80%.

Πρόταση 5η: Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4111/13 που αφορούν στο μέτρο της κατάργησης δώρων και εορτών.

Η παρ. 6 του άρθρου 34 του πρόσφατου ν. 4111/2013«Τροποποιήσεις του ν. 4093/12 και Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου..» ζητούμε να αντικατασταθεί ως εξής:

«Το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης 3 της υποπαραγράφου ΙΑ 6 του άρθρου 1 του ν. 4093/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«Εξαιρούνται τα πρόσωπα που αναφέρονται στο εδαφίου 4 της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4024/2011 και του ν. 612/77 όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, συμπεριλαμβανομένης της διάταξης του άρθρου 32 καθώς και συνταξιούχοι που έχουν ανάπηρο σύζυγο ή ανάπηρό τέκνο με ποσοστό αναπηρίας 80% και συνταξιούχοι οι οποίοι ανήκουν στις κατηγορίες αναπηρίας του ν. 612/77 αλλά έχουν συνταξιοδοτηθεί με γενικές συνταξιοδοτικές διατάξεις.»

Πρόταση 6η : Επαναφορά της διάταξης του ν. 4093/12 σε ότι αφορά την εξαίρεση των συνταξιούχων αναπηρίας από το ηλικιακό όριο χορήγησης του Ε.Κ.Α.Σ.
Η Παρ. 3 του άρθρου 34 του ν. 4111/23013 προτείνουμε να αντικατασταθεί ως εξής:
«Η περίπτωση 6 της υποπαραγράφου ΙΑ.4 του ν. 4093/2012, παραμένει σε ισχύ ως έχει.»

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Πίνακας Αποδεκτών:
-Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά
-Γραφείο Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα
-Γραφείο Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Σταϊκούρα
-Γραφείο Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη
-κ. Χρ. Πολυζωγόπουλο, Πρόεδρο ΟΚΕ
-Φορείς – Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 157 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις Ε.Σ.Α.μεΑ. για το ν/σ «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 26.04.2013

Τις προτάσεις της για τις διατάξεις του ν/σ «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης και Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο» κατέθεσε η ΕΣΑμεΑ. Πιο συγκεκριμένα:

Σε ότι αφορά το άρθρο 10: «Ηλεκτρονική διαδικασία» προτείνεται η παρ. 1 να συμπληρωθεί στο τέλος της πρότασης ως εξής:
Η συνολική …διαδικασία…….…εποπτευόμενης από το ΥΠΕΚΑ, το οποίο θα πρέπει να διασφαλίζει την προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία σύμφωνα με την Απόφαση ΥΑΠ/Φ.40.4/1/989/10.04.2012 «Κύρωση πλαισίου παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» (Παράρτημα 1, παρ.7: προσβασιμότητα) του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλ. Διακυβέρνησης. Σε ότι αφορά την παράγραφο 2 του άρθρου 17: «Μειώσεις προστίμων σε ειδικές ομάδες πληθυσμού», η παρούσα διάταξη χρήζει βελτίωσης για να καταστεί ουσιαστικά ευνοϊκή για άτομα που ανήκουν σε κατηγορίες αναπηρίας με ποσοστό 67% και άνω. Από τη μια ο προσδιορισμός του ποσοστού αναπηρίας σε άνω του 67% αποκλείει από τη ρύθμιση άτομα με αναπηρία των οποίων οι υγειονομικές επιτροπές έχουν προσδιορίσει ποσοστό αναπηρίας 67%. Οι υγειονομικές επιτροπές ειδικά με τον ισχύοντα Κανονισμό προσδιορίζουν ποσοστό αναπηρίας 67% σε κατηγορίες αναπηρίες μόνιμες και μη αναστρέψιμες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο βαρύτατων επιπλοκών όπως άτομα με θαλασσαιμία, αιμορροφιλία, ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη που έχει επιφέρει επιπλοκή σε προχωρημένο στάδιο, ψυχικές αναπηρίες, κινητικές αναπηρίες (ακρωτηριασμούς, ημιπληγίες κ.λπ.), άτομα με βαριά βαρηκοΐα κ.λπ. Για αυτούς τους λόγους ζητείται να καθοριστεί το ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Επιπλέον το εισοδηματικό κριτήριο των 8.000€ ατομικό ή 12.000€ οικογενειακό είναι εξαιρετικά μικρό και δεν λαμβάνει υπόψη το πρόσθετο κόστος κάλυψης αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία και το οποίο επωμίζονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους τα ίδια τα άτομα με αναπηρία. Όπως είναι φυσικό με την ανωτέρω προϋπόθεση αποκλείεται από την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση η πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Επίσης το ελάχιστο αυτό ποσό δεν έχει τεθεί ως προϋπόθεση για καμία άλλη ευπαθή ομάδα, γι’ αυτό και συνιστά μέτρο διακριτικής μεταχείρισης μόνο για τους έχοντες ποσοστό αναπηρίας 67%. Άδική επίσης είναι και προϋπόθεση που αφορά στην επιβολή μειωμένου προστίμου σε αυθαίρετα που αποτελούν την κύρια και μοναδική κατοικία του ατόμου με αναπηρία με ποσοστό 67%.

Η επιστολή με τις προτάσεις αναλυτικά επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 95 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 123 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Εξίσου επικίνδυνα τα ηχητικά μηνύματα με τα γραπτά την ώρα της οδήγησης


Ο κίνδυνος παραμένει ο ίδιος σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η αποστολή ηχητικών μηνυμάτων αντί γραπτών από το κινητό τηλέφωνο την ώρα της οδήγησης είναι εξίσου επικίνδυνη, καθώς και τα δύο επηρεάζουν τα αντανακλαστικά του οδηγού, προκύπτει από έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Η έρευνα, την οποία πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μεταφορών του πανεπιστημίου A&M του Τέξας, είναι η πρώτη που επιχειρεί σύγκριση ανάμεσα στα γραπτά μηνύματα και στα φωνητικά την ώρα της οδήγησης.

«Σε κάθε περίπτωση, οι οδηγοί χρειάζονταν σχεδόν διπλάσιο χρόνο για να αντιδράσουν σε σχέση με όταν δεν έστελναν μήνυμα», δήλωσε στο Ρόιτερς η επικεφαλής της έρευνας Κριστίν Γιάγκερ.

«Επίσης μειώθηκε η οπτική επαφή τους με τον δρόμο, ανεξάρτητα με το ποιά μέθοδος (αποστολής μηνυμάτων) χρησιμοποιήθηκε».

Στην έρευνα συμμετείχαν 43 εθελοντές που κλήθηκαν να οδηγήσουν χωρίς να έχουν κινητά, στη συνέχεια οι ίδιοι οδήγησαν στέλνοντας γραπτό μήνυμα από κινητό και μετά οδήγησαν χρησιμοποιώντας την υπηρεσία φωνητικής υπαγόρευσης γραπτού μηνύματος.

Όπως είπε η ίδια, «το τελευταίο ουσιαστικά χρειάστηκε περισσότερο χρόνο από το παραδοσιακό γραπτό μήνυμα λόγω του χρόνου που απαιτείται για τη διόρθωση των λαθών.

Και με αυτό τον τρόπο βάζει κάποιος το μυαλό του να σκεφτεί τί πρέπει να πει και αυτό επηρεάζει την οδήγηση και μειώνει τον χρόνο αντίδρασης», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά το ότι ο οδηγός αισθάνεται πιο ασφαλής χρησιμοποιώντας την εφαρμογή στο κινητό που του επιτρέπει να υπαγορεύει γραπτά μηνύματα, αντί του γραπτού μηνύματος που πληκτρολογούμε, παρότι και στις δύο περιπτώσεις ο κίνδυνος είναι ο ίδιος, σύμφωνα με την Γιάγκερ.

Η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας αναφέρει ότι το 2012 στέλνονταν καθημερινά στις ΗΠΑ 6,1 δισεκατομμύρια γραπτά μηνύματα. Περίπου το 35% των οδηγών παραδέχτηκαν ότι διάβασαν ένα γραπτό μήνυμα ή ένα email την ώρα που οδηγούσαν κάποια στιγμή μέσα στο χρόνο, ενώ το 26% παραδέχτηκαν ότι έστειλαν ένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής ένωσης οδηγών AAA.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποσύρθηκε η διάταξη για την αλλαγή στη διαδοχική ασφάλιση


Αποσύρεται η διάταξη για την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της διαδοχικής ασφάλισης, όπως επιβεβαίωσε νωρίτερα ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μιλώντας στον Antenna.

"Με δική μου εντολή απεσύρθη χθες το βράδυ η διάταξη, διότι πιστεύω ότι η ερμηνεία του νόμου δίνει την δυνατότητα διαφορετικής εγκυκλίου", είπε ο κ. Σπυρόπουλος. "Θα ξαναδούμε το θέμα", κατέληξε.

Η εν λόγω εγκύκλιος ουσιαστικά επιμήκυνε τον χρόνο εργασίας για την συνταξιοδότηση.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν θα αποφέρει οφέλη η νέα ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο»


ΒΕΑ: Τα Ταμεία έχουν τεράστια ανάγκη από εισροή εσόδων.

«Η νέα ρύθμιση οφειλών ως προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, έτσι όπως προωθείται δεν πρόκειται να αποφέρει οφέλη ούτε στις επιχειρήσεις, αλλά ούτε και στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν τεράστια ανάγκη από εισροή εσόδων».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας με αφορμή τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση σχετικά με την ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το Δημόσιο. Το επιμελητήριο με έγγραφο του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και τους βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων επισημαίνει τα εξής:

Δεδομένης της σκληρής πραγματικότητας που βιώνουν σήμερα σχεδόν στο σύνολο τους οι ελληνικές επιχειρήσεις απαιτούνται ρεαλιστικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αποπληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που θα εξασφαλίζουν κρατικά έσοδα αλλά και την συνέχιση λειτουργίας των επιχειρήσεων καθώς και την απομάκρυνση κινδύνων για περαιτέρω απώλεια θέσεων εργασίας. Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνεται :

-Κεφαλαιοποίηση (πάγωμα) των παλαιών οφειλών, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα αποπληρωμής μετά το 2014. Με την κεφαλαιοποίηση θα παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο, τουλάχιστον για την περίοδο 2013-2014, να πληρώνει μόνο τις τρέχουσες εισφορές του. Με αυτόν τον τρόπο οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα μπορούν να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και παράλληλα να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο για τους ίδιους όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειας τους.

-Να μην αποκλειστούν επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις και μάλιστα ήταν συνεπείς.

-Να καθιερωθούν μικρές σε ύψος δόσεις και να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των χρεών από μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων.

-Να μην καταργηθεί η πάγια ισχύουσα ρύθμιση του Ν. 3863/2010.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση αναπηρικής σύνταξης σε καθυστερήσεις ΚΕ.Π.Α.


Με τον νόμο 4144/2013 (ΦΕΚ Α’ 88/18-04-2013) παρατείνεται κατά 6 μήνες η καταβολή της αναπηρικής σύνταξης, στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος βρίσκεται στη λίστα αναμονής των ΚΕΠΑ. Επίσης δεν γίνεται καμία αναφορά για παράταση αναπηρικών επιδομάτων, αλλά κάτι τέτοιο συζητιέται να προβλεφθεί με νέες διατάξεις στο μέλλον.


Άρθρο 66. Παράταση χορήγησης αναπηρικής σύνταξης
Στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας παρατείνεται για ένα εξάμηνο, με το ίδιο ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του δικαιώματος, υπό την προϋπόθεση ότι για το δικαίωμα αυτό είχαν κριθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Εάν μετά τη γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α., κριθεί ότι αυτοί οι ασφαλισμένοι δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας ή φέρουν μικρότερο ποσοστό αναπηρίας, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται άτοκα, δια συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% από τις τυχόν χορηγούμενες συνταξιοδοτικές παροχές, ενώ στην περίπτωση που δεν χορηγούνται παροχές, αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.. Η ισχύς της διάταξης αυτής λήγει την 31.10.2013.


Σημαντική σημείωση
Η νέα αυτή διάταξη δεν έχει αναδρομική ισχύ και με άλλα λόγια δεν συμπεριλαμβάνει τους ασφαλισμένους στους οποίους έχει ήδη διακοπεί η αναπηρική σύνταξη! Ισχύει μόνο για όσους δεν έχει λήξει η αναπηρική τους σύνταξη μέχρι και την έκδοση του παρόντος ΦΕΚ (δηλαδή 17/4/2013 και με ισχύ μέχρι 31/10/2013).

Όλο το ΦΕΚ και ο νόμος υπάρχει κι εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...