Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Γιατί οι έξυπνοι δυσκολεύονται να βρουν ταίρι;


Αν αναρωτιέστε γιατί δεν μπορείτε να στεριώσετε με άνθρωπο ή γιατί έχετε τσακωθεί με όλους τους κολλητούς σας, η απάντηση είναι μια: Γιατί είστε πολύ έξυπνοι.

Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών στο "London School of Economics" και στο "Birbeck College" οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι, όταν έχουν να κάνουν με βασικές λειτουργίες της ανθρώπινης ζωής, όπως για παράδειγμα ο γάμος ή τα παιδιά, τα βρίσκουν..ολίγον σκούρα. Και είναι πολύ πιο πιθανό να καταλήξουν μόνοι, έρημοι… Ακούγεται αστείο αλλά δεν είναι.

Αποτελεί πόρισμα πανεπιστημιακών ερευνών και βασίζεται στο εξής επιχείρημα:

Σχεδόν από την αρχή της ιστορίας του, και για εκατομμύρια χρόνια, ο άνθρωπος ήταν έτσι φτιαγμένος ώστε να βρίσκει λύσεις για την επιβίωσή του, δηλαδή για τα βασικά και αναγκαία πράγματα της ζωής: νόστιμη τροφή, ασφαλή στέγη και αναπαραγωγή με ελκυστικά άτομα. Όμως, με την βιομηχανική επανάσταση και την ακόλουθη επανάσταση της υψηλής τεχνολογίας, εδώ και δύο αιώνες περίπου, η ανθρωπότητα ήρθε αντιμέτωπη με καινούργια συστήματα.

Τα περισσότερα από τα προβλήματα που έχει να λύσει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι καινοτομικά και πολύπλοκα – να είναι καλός μαθητής, να βρει δουλειά, να κάνει τα πάντα μέσω υπολογιστή. Και αυτό που παρατήρησαν οι επιστήμονες είναι ότι οι άνθρωποι με αυξημένη ευφυΐα, δηλαδή πάνω από το μέσο όρο, είναι ότι τα πάνε μεν καλά με την μοντέρνα πραγματικότητα, αλλά τα πάνε χάλια με τις παραδοσιακές πλευρές της , όπως την εύρεση συντρόφου, την τεκνοποίηση, τη δημιουργία φίλων! Σε αυτά η “έξτρα” νοημοσύνη, όχι μόνο δεν τους βοηθά καθόλου, αλλά σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, τους βάζει και τρικλοποδιά!

Η συλλογική ευφυία εξελίχθηκε ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει καινοτομικά προβλήματα και κατά κάποιο τρόπο ήρθε σε σύγκρουση με την παραδοσιακή δομή της. Έτσι, πιο έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ενστερνιστούν ιδέες για πράγματα που οι πρόγόνοι μας απλά απλά δεν είχαν αντιμετωπίσει ποτέ 100.000 χρόνια πριν. Για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό να είναι “αριστεροί φιλελεύθεροι” γιατί οι προγονοί μας ήταν «συντηρητικοί» – με την έννοια ότι τους ένοιαζε μόνο η ευημερία της οικογένειάς τους και των φίλων τους.

Επίσης, είναι πιο πιθανό να είναι άθεοι γιατί οι προγόνοι μας φυσικά πίστευαν απόλυτα στην θρησκεία τους. Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να είναι και νυχτερινοί τύποι γιατί το ανθρώπινο γένος παραδοσιακά είναι σχεδιασμένο να ξυπνά όταν ο ήλιος ανατέλλει και να κοιμάται όταν ο ήλιος δύει. Επίσης είναι πιο πιθανό να τους αρέσει η ορχηστρική μουσική γιατί η μουσική στην καταγωγή της βασίζονταν μόνο στη φωνή!

Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι δεν γίνονται πάντα καλοί γονείς και φίλοι. Οι δε έξυπνες γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν γονείς εξαρχής! Επειδή η αναπαραγωγική επιτυχία είναι ο έσχατος στόχος για όλους τους ζώντες οργανισμούς , οι έξυπνες γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να πάνε αντίθετα σε αυτή την εξελικτική διαδρομή. Το ίδιο ισχύει και για τους άντρες – είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν γονείς!


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι μαθητές γνωρίζουν τα οφέλη της ελιάς


Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ηράκλειο Κρήτης.

Περισσότεροι από 800 μαθητές από τα σχολεία του Ηρακλείου έχουν πάρει μέρος μέχρι σήμερα στο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του δήμου, με τίτλο «Ανακαλύπτω τον κόσμο της ελιάς».

Στόχος του προγράμματος είναι η μύηση των μαθητών στον πολιτισμό του ελαιολάδου, ο οποίος αποτελεί διαχρονικό σύμβολο του δήμου Γόρτυνας, αλλά και ευρύτερα της Κρήτης και του μεσογειακού κόσμου.

Μαθητές δημοτικών σχολείων, στο πλαίσιο του προγράμματος, επισκέπτονται την αρχαία Γόρτυνα και εκεί εκτός από τα ιστορικά μνημεία, βλέπουν από κοντά και τα δεκάδες αιωνόβια ελαιόδεντρα που υπάρχουν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ επισκέπτονται και άλλα σημεία που σχετίζονται με την ελιά και το ελαιόλαδο, όπως το Μουσείο Ελιάς στη Γέργερη, τα μνημειακά ελαιόδεντρα στον Πανασό και στους Αγίους Δέκα.

Παράλληλα συμμετέχουν σε μια σειρά από βιωματικές δραστηριότητες, όπως παρασκευή αρωματικών ελαιόλαδων και σαπουνιών, θεατρικό παιχνίδι, καθώς και εικαστικές δημιουργίες.

«Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, ως δημοτική αρχή Γόρτυνας, παρακολουθούμε την πορεία μιας πολυσήμαντης εκπαιδευτικής κίνησης, η οποία θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για τον τόπο μας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης.

Επίσης ο κ. Σχοιναράκης χαρακτήρισε ως προϊόν μιας εμπεριστατωμένης επιστημονικής εργασίας το πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανακαλύπτω τον κόσμο της ελιάς» που όπως είπε, έχει καταφέρει να αναδείξει τον δήμο Γόρτυνας σ' ένα σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο, το οποίο παρέχει γνώσεις και εμπειρίες όχι μόνο στους μικρούς Γορτύνιους δημότες αλλά και σε εκατοντάδες μαθητές του νομού Ηρακλείου.

Την εποπτεία του προγράμματος έχει αναλάβει ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Καραπαναγιώτης, ενώ την ομάδα εκπαιδευτών - διαμεσολαβητών, αποτελούν η θεατρολόγος Ευαγγελία Μαρκοπούλου, ο αρχαιολόγος Μανώλης Βλαχάκης και η επίσης αρχαιολόγος Ειρήνη Παπάζογλου, η οποία ανέλαβε και την ευθύνη του επιστημονικού σχεδιασμού του προγράμματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Το χωριό των διδύμων


Έχουν γεννηθεί πάνω από 200 δίδυμα.
Ένα απομονωμένο χωριό της βόρειας Ινδίας προκαλεί το ενδιαφέρον των ερευνητών, καθώς έχουν γεννηθεί εκεί πάνω από 200 δίδυμα!

Το χωριό Mohammedpur Umari έχει μόλις 6.000 κατοίκους. Δεν υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, σχολεία ή νοσοκομείο.

Για τους επιστήμονες όμως έχει κάτι μοναδικό. Τα τελευταία 50 χρόνια το χωριό αυτό… «γεννά» δίδυμα παιδιά.

Σύμφωνα δε με τους κατοίκους, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να ήταν διπλάσιος αν στην περιοχή υπήρχε κάποιο κέντρο υγείας.



Το 80% των κατοίκων του χωριού είναι μουσουλμάνοι και το υπόλοιπο 20% είναι Ινδουιστές. Όμως τα «γονίδια» των διδύμων είναι ένα φαινόμενο που απαντάται και στις δύο κοινότητες.

Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό σχετίζεται με τον τρόπο ζωής των ντόπιων και το περιβάλλον που ζουν, παρά με τα γονίδιά τους.



«Οι γονείς μας έλεγαν ότι αυτό ξεκίνησε πριν από περίπου 90 χρόνια. Τότε υπήρχαν τρία ή τέσσερα ζευγάρια διδύμων, όμως με τον καιρό άρχισαν να γεννιούνται όλο και περισσότερα. Τα τελευταία 50 χρόνια έχει γίνει κάτι σαν ρουτίνα εδώ στην περιοχή» είπε ο 70χρονος Rauf Alam, γράφει η Daily Mail.

Πάνω από 90 δίδυμα μωρά πέθαναν κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, εξαιτίας της έλλειψης ιατρικής φροντίδας στις έγκυες.



«Φανταστείτε πόσο πιο όμορφο θα ήταν το χωριό μας, αν είχαν ζήσει όλα αυτά τα παιδιά» είπε ο Mohammed Asif, του οποίου ο δίδυμος αδερφός ζει στο Νέο Δελχί. «Μας έχουν επισκεφτεί πολλές φορές ειδικοί, έχουν πάρει αιματολογικά δείγματα, όμως δε μοιράστηκαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους μαζί μας. Ωστόσο, μια ομάδα μοριακών βιολόγων από την Hyderabad μας είχε πει πριν από μερικά χρόνια, ότι μπορεί να οφείλεται στο νερό που πίνουμε ή στα φυτοφάρμακα και τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούμαι στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις» πρόσθεσε.




Διαβάστε περισσότερα...

Επανιδρύεται το γραφείο διοίκησης του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη


Ιδρύεται γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων στην Κοζάνη.

Την επανίδρυση του γραφείου διοίκησης του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό την άμεση εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και την ίδρυση γραφείου εξυπηρέτησης πολιτών στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα στην Κοζάνη, γνωστοποίησαν στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, ο διοικητής και ο υποδιοικητής του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Κοντός και Μιχάλης Τσελέπης.

Με τα δυο νέα γραφεία αφενός αναβαθμίζεται η ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών από τον ΟΓΑ, ενώ αφετέρου μειώνεται αισθητά τόσο η γραφειοκρατία όσο και ταλαιπωρία των πολιτών, οι οποίοι από εδώ και στο εξής θα μπορούν να διεκπεραιώνουν άμεσα τις υποθέσεις τους με τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ένα ακόμη σημαντικό, ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας.


Διαβάστε περισσότερα...

Έλεγχος gadget μόνο με... τη σκέψη


Η νέα πρωτοποριακή τεχνολογία που αναπτύσσει η Samsung.

Δεν εξηγείται αλλιώς, κάποιο ζόρι τραβάει η Samsung με την αίσθηση της αφής! Αφού εισήγαγε τα air gestures και τις τεχνολογίες Smart Pause και Smart Scroll, τώρα επενδύει χρήμα και τεχνογνωσία στη δημιουργία ενός συστήματος ελέγχου των mobile συσκευών με... τη σκέψη.

Σε συνεργασία με τον Roozbeh Jafari, καθηγητή του πανεπιστημίου του Τέξας, η κορεατική εταιρεία έχει ήδη εφαρμόσει το εν λόγω σύστημα σε μια ταμπλέτα Galaxy Note 10.1. Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε τις αντιδράσεις του tablet στις εντολές-σκέψεις του χειριστή της.

Η αλήθεια είναι ότι απέχουμε πολύ ακόμη από την κυκλοφορία στην αγορά μιας συσκευής που να ελέγχεται από τον ανθρώπινο νου, κυρίως για έναν λόγο: Απαιτεί από το χρήστη να φορά μια αντιαισθητική και γεμάτη ηλεκτρόδια μάσκα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG). Και απ' ό,τι φαίνεται, το (όχι και τόσο) μικρό αυτό εμπόδιο θα αργήσει να ξεπεραστεί.

Σύμφωνα με τη Samsung, η εν λόγω τεχνολογία αναπτύσσεται κυρίως για να βοηθήσει ανθρώπους με παραλυσία στα χέρια ή άλλα κινητικά προβλήματα, ενώ θα υπάρξουν εφαρμογές της και στα ευρείας κατανάλωσης mobile gadgets του κοντινού (;) μας μέλλοντος.




Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.thegang.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές


Από το δήμο Τρικάλων.

Στην ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικής Δομής Ενισχυτικής Διδασκαλίας, η οποία θα έχει ως στόχο τη δωρεάν παροχή εκπαιδευτικής αρωγής σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οικογένειες των οποίων, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα συγκεκριμένα έξοδα, προχώρησε ο Δήμος Τρικκαίων.
Ειδικότερα, ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων θα παρέχει δωρεάν μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι μαθητές των σχολικών μονάδων του Δήμου Τρικκαίων οι οποίοι θα ενταχθούν σ' αυτό μετά από αίτησή τους και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και ανάλογα με τις θέσεις που θα προσφερθούν δωρεάν από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων.

Η επιλογή των μαθητών στο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας θα γίνει από την Οργανωτική Επιτροπή της Κοινωνικής Δομής Ενισχυτικής Διδασκαλίας, σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας που θα προκύψει μετά από την αξιολόγηση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας του Δήμου και τη διαθεσιμότητα που θα υπάρχει στα φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Από Ιούνιο μαχαίρι σε συντάξεις με προβλήματα σε ΑΜΚΑ-ΑΦΜ


Οι αποκλίσεις έχουν εκμηδενισθεί, σύμφωνα με το σύστημα «Ήλιος».

Κανονικά θα καταβληθούν όλες οι συντάξεις Μαΐου ακόμη κι αν υπάρχουν αποκλίσεις σε ό,τι αφορά τους αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΜΚΑ και ΑΦΜ).

Λόγω του Πάσχα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έδωσε εντολή στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) να καταβληθούν κανονικά όλες οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνει τις συντάξεις που εμφανίζουν αποκλίσεις σε έναν από τους δυο αριθμούς και όχι εκείνες, που δεν είχαν ταυτόχρονα ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και οι οποίες έχουν διακοπεί από τον προηγούμενο μήνα.

Έτσι οι συνταξιούχοι κερδίζουν ακόμη ένα μήνα προκειμένου να συμπληρώσουν κενά που ενδεχομένως υπάρχουν είτε στον ΑΜΚΑ είτε στον ΑΦΜ, καθώς από τον επόμενο μήνα, θα τεθεί σε ισχύ ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος 4144/2013 σύμφωνα με τον οποίο γίνεται αυτόματη αναστολή καταβολής κάθε σύνταξης που δεν είναι ταυτοποιημένη με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Για το σκοπό αυτό, κρίθηκε αναγκαίο να αναρτηθεί εκ νέου η ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ στο διαδίκτυο (www.idika.gr) (από αύριο Τρίτη 23-4-2013), προκειμένου να συμπληρωθούν ηλεκτρονικά τα εναπομείναντα κενά ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ που αφορούν σε συντάξεις του Δημοσίου και των λοιπών Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και η σχετική ιστοσελίδα του ΙΚΑ (www.ika.gr) για τις μη συμπληρωμένες, σε ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ, συντάξεις που αυτό χορηγεί.

Οι δύο ιστοσελίδες θα παραμείνουν αναρτημένες στο διαδίκτυο μέχρι και τις 9-5-2013. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, με την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος «Ήλιος», οι αποκλίσεις που παρουσιάζονται σήμερα στο ενιαίο μητρώο συντάξεων, σε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ έχουν σχεδόν μηδενισθεί.

Συγκεκριμένα, ενώ στην πρώτη καταγραφή στις 10-12-2012, 560.412 συντάξεις βρέθηκαν χωρίς ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ , στην τελευταία ροή, στις 12-04-2013, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στις 140.928 συντάξεις.

Από τις 4.387.270 συντάξεις που χορηγούνται σήμερα ένα μόνο ποσοστό της τάξης του 1.52% δεν έχει ΑΜΚΑ (δηλαδή 66.859 συντάξεις) και μόλις το 1.69% των συντάξεων δεν έχουν ΑΦΜ (δηλαδή 74.069 συντάξεις).



Διαβάστε περισσότερα...

«Στα όρια της λιμοκτονίας μαθητές στην Ελλάδα»


Ρεπορτάζ της εφημερίδας «De Morgen» επικαλείται μαρτυρίες εκπαιδευτικών.

Η οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα γίνεται πλέον αισθητή και στις σχολικές αίθουσες, καθώς υπάρχουν μαθητές που βρίσκονται στα όρια της λιμοκτονίας, υποστηρίζει ρεπορτάζ στο σαββατιάτικο φύλλο της βελγικής εφημερίδας «De Morgen» υπό τον τίτλο: «Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά σχολεία: Μαθητές ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια».

Η εφημερίδα συνομιλεί με το διευθυντή ενός δημοτικού σχολείου του Πειραιά, ο οποίος μιλάει για μαθητές που ψάχνουν στα σκουπίδια ή εκλιπαρούν τους συμμαθητές τους να τους δώσουν τα υπολείμματα του κολατσιού τους, γράφει το ΑΜΠΕ. Ιδιαίτερη μνεία κάνει για έναν 11χρονο μαθητή, ο οποίος φέρεται να υποφέρει από ασιτία, καθώς οι γονείς του αδυνατούν να τον σιτίσουν λόγω έλλειψης χρημάτων συνεπεία της κρίσης. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο διευθυντής, «ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μου δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα βιώναμε παρόμοιες καταστάσεις στο ελληνικό σχολείο και ότι θα βλέπαμε μαθητές να στερούνται τα στοιχειώδη και να είναι αναγκασμένοι να δώσουν τη μάχη της επιβίωσης».

Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να έχει συρρικνωθεί κατά 20% τα τελευταία πέντε χρόνια και η ανεργία -των νέων- να ανέρχεται πλέον στο 60%. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα έχουν αλλάξει δραστικά τον τρόπο ζωής πολλών οικογενειών που βλέπουν τα παιδιά τους να υποσιτίζονται, προσθέτει η εφημερίδα. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Α. Λινού, η ποιότητα της διατροφής πολλών παιδιών στην Ελλάδα παραπέμπει σε αφρικανικές χώρες. Καθώς πληθαίνουν τα εργοστάσια που βάζουν λουκέτο, δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο και οι δύο γονείς να χάνουν τη δουλειά τους και να μην είναι σε θέση να μεριμνήσουν για τη διατροφή των παιδιών τους, πολλά από τα οποία καταφεύγουν σε κλοπές προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, συμπληρώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ αρχικά η ελληνική κυβέρνηση απέρριπτε παρόμοιες ιστορίες (περί παιδιών που λιμοκτονούν) ως «αβάσιμες και υπερβολικές», τώρα αναγνωρίζει το πρόβλημα και παραδέχεται ότι χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Καταλήγοντας, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Έλληνας εκπαιδευτικός, που, ειρήσθω εν παρόδω, δεν παραλείπει να εκφράσει την απογοήτευσή του για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστεί η σίτιση μαθητών που προέρχονται από άπορες οικογένειες.


Διαβάστε περισσότερα...

Έλλειψη νοσηλευτών στη Γερμανία


Τα γερμανικά νοσοκομεία θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για τα παραϊατρικά επαγγέλματα.

Έλλειψη νοσηλευτών διαπιστώνεται στην Γερμανία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ντάνιελ Μπαρ, ο οποίος σε συνέντευξή του την οποία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Die Welt, δηλώνει έτοιμος να ζητήσει χαλάρωση των μεταναστευτικών περιορισμών, προκειμένου να απασχοληθούν στην χώρα νοσηλευτές και από χώρες και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τα εμπόδια είναι ακόμη υπερβολικά μεγάλα», υποστηρίζει ο κ. Μπαρ και επισημαίνει ότι τα γερμανικά νοσοκομεία θα δημιουργήσουν πολύ σύντομα νέες θέσεις εργασίας για τα παραϊατρικά επαγγέλματα.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στον τομέα της υγείας οφείλεται, εν μέρει, στις χαμηλές αμοιβές και τονίζει την ανάγκη τα επαγγέλματα του κλάδου να καταστούν ελκυστικότερα.

Μέτρα τα οποία επέτρεπαν την απασχόληση στην Γερμανία ιατρών από τρίτες χώρες είχαν ληφθεί πρόσφατα, ωστόσο η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), το κυβερνών κόμμα, είχε απορρίψει την πρόταση που αφορούσε τους νοσηλευτές. Ο Ντάνιελ Μπαρ, ο οποίος ανήκει στους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), σκοπεύει να επαναφέρει την εισήγηση, επικαλούμενος και το σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα στην Die Welt.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταρρίπτεται ο μύθος της «αμαρτωλής» σοκολάτας


Πώς να την καταναλώσουμε χωρίς να ανησυχούμε για περιττές θερμίδες.

Αποτελεί λατρεμένη συνήθεια μικρών και μεγάλων, αλλά συχνά συγκαταλέγεται στη «μαύρη λίστα» των τροφίμων. Κι όμως, η γλυκιά αυτή «αμαρτία» μπορεί να αποτελέσει μία υγιεινή επιλογή. Αλήθεια, πώς θα μπορούσατε να εντάξετε την αγαπημένη σας σοκολάτα σε έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής;

Διαλέξτε «χωρίς ζάχαρη»

Μπορεί η κατανάλωση ζάχαρης με μέτρο να αποτελεί μέρος της ισορροπημένης διατροφής, πολύ συχνά ωστόσο ερχόμαστε αντιμέτωποι είτε με καταστάσεις (όπως είναι η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης) που επιβάλλουν τον περιορισμό των απλών σακχάρων στο σύνολο της διατροφής μας, είτε απλά θέλουμε να απολαύσουμε συχνότερα τη γλυκιά γεύση… με μέτρο.

Μία πιο υγιεινή εναλλακτική της σοκολάτας είναι αυτή στην οποία η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες που προσδίδουν τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση στη σοκολάτα σας, αποδίδοντας όμως λιγότερες θερμίδες και χωρίς παράλληλα να αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν, εκτός από υποκατάστατα ζάχαρης, η σοκολάτα περιέχει και άλλα σημαντικά διατροφικά χαρακτηριστικά όπως φυτικές ίνες, εκτός από τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα βοηθάει και στη δημιουργία αισθήματος κορεσμού, αποτρέποντάς σας έτσι από την υπερκατανάλωσή της.

«Αναβαθμίστε» τη θρεπτική της αξία

Αν καλοσκεφτείτε τι είναι αυτό που συνδέει τη σοκολάτα με την αμαρτία, η απάντηση είναι οι θερμίδες, η σύνδεσή της με την αύξηση του βάρους και τα λιπαρά της. Παρόλα αυτά ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στην διατροφική ετικέτα της σοκολάτας, εκτός από τις θερμίδες θα παρατηρήσουμε πως περιέχει κι άλλα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, μικρή ποσότητα καλών λιπαρών, ενώ πλέον γνωρίζουμε πως η σοκολάτα ως προϊόν του κακάο περιέχει και καφεΐνη και αντιοξειδωτικά.

Μάλιστα τα αντιοξειδωτικά της σοκολάτας τη φέρνουν συχνά στο επιστημονικό προσκήνιο ως ένα από τα τρόφιμα που… «αγαπά» η καρδιά μας. Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση μικρής ποσότητας σοκολάτας ακόμη και κάθε ημέρα μπορεί να φανεί ευεργετική στην προστασία της υγείας της καρδιάς.

Για να απολαύσουμε λοιπόν τα οφέλη της σοκολάτας ακόμη και κάθε ημέρα αρκεί να ελέγξουμε την ποσότητά της και να κάνουμε ισορροπημένες επιλογές. Μπορείτε, για παράδειγμα, να επιλέξτε σοκολάτες με φυτικές ίνες ή ακόμη να προτιμήσετε τη σοκολάτα σε μικρές ατομικές συσκευασίες (mini σοκολατάκια).

Μαύρη, λευκή, ή γάλακτος;

Η σύνδεση της σοκολάτας με την υγεία της καρδίας έχει να κάνει με τη περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά συστατικά και αναλυτικότερα των φλαβονοειδών.

Μάλιστα, όσο περισσότερο κακάο περιέχει τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα της σε φλαβονοειδή. Η λευκή σοκολάτα λοιπόν, που δεν περιέχει καθόλου κακάο και είναι η πλουσιότερη σε λιπαρά, καλό θα ήταν να αποτελεί την τελευταία σας επιλογή.

Η σοκολάτα γάλακτος, εκτός από φλαβονοειδή περιέχει μικρές ποσότητες ασβεστίου, ενώ το υψηλότερο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο έχει η μαύρη σοκολάτα. Εάν το υψηλό περιεχόμενο της μαύρης σοκολάτας σε αντιοξειδωτικά συνδυαστεί και με γλυκαντικές ύλες τότε την καθιστά μια από τις καλύτερες επιλογές για την ικανοποίηση του γλυκού.

Το «κλειδί» είναι το μέτρο και οι σωστές επιλογές

Παρά τα πιθανά της οφέλη, μην ξεχνάτε πως η κατανάλωση σοκολάτας πρέπει πάντοτε να ακολουθεί την έννοια του μέτρου.

Φανείτε λοιπόν εγκρατείς και περιοριστείτε σε μία μικρή ποσότητα προκειμένου να πάρετε τη γλύκα της και να δείτε την.. ευεργετική της πλευρά, ακόμη και κάθε ημέρα αναζητώντας έξυπνες και ισορροπημένες θερμιδικά λύσεις στην επιλογή σας!


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κραυγή αγωνίας από ανασφάλιστους μεταμοσχευμένους


Δεν μπορούν να προμηθευτούν την αντι-απορριπτική αγωγή.

Οι ανασφάλιστοι μεταμοσχευμένοι που δεν μπορούν να προμηθευτούν την αντι-απορριπτική αγωγή, η οποία είναι απαραίτητη, όπως και τα υπόλοιπα φάρμακά τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να απορριφθεί το μόσχευμα.

Πέντε μεταμοσχευμένοι, εκ των οποίων ο ένας είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος και τέσσερις σε μεταμόσχευση νεφρού, απευθύνθηκαν το χειμώνα που πέρασε στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης (ΚΙΑ) για να αναζητήσουν τα φάρμακά τους.

Οι εθελοντές του ΚΙΑ με αφορμή την εκστρατεία για την προώθηση της ιδέας της δωρεάς οργάνων (16-23 Απριλίου) χαρακτηρίζουν αξιέπαινη την προσπάθεια αυτή, αλλά παράλληλα ζητούν από το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων να ληφθεί μέριμνα για τους ανασφάλιστους μεταμοσχευμένους.

«Το χειμώνα που μας πέρασε άρχισαν να μας προσεγγίζουν τέτοιοι ασθενείς, που αναζητούν στο ιατρείο μας την αντι-απορριπτική τους αγωγή για το μόσχευμα. Πρόσφατα ήρθε στο ΚΙΑ ένας ηπατομεταμοσχευμένος και τον χειμώνα που πέρασε ήρθαν άλλοι τέσσερις που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρών. Μεταμοσχευμένοι ασθενείς αναζητούν τα φάρμακά τους και στους Γιατρούς του Κόσμου. Θεωρούμε άκρως αντιφατικό από τη μία να ευαισθητοποιούμε την κοινή γνώμη στο θέμα των μεταμοσχεύσεων και από την άλλη να κλείνουμε τα μάτια μας στην ίδια την πραγματικότητα. Ο

Οι ανασφάλιστοι μεταμοσχευμένοι κινδυνεύουν. Είναι ένας ακόμη αποκλεισμός που θα στοιχίσει ζωές. Καλούμε το υπουργείο Υγείας να εξασφαλίσει τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, όπως και τη δωρεάν νοσηλεία σε όλους τους ανασφάλιστους μεταμοσχευμένους ασθενείς» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γιατρός Χριστίνα Κυδωνα, η οποία προσφέρει εθελοντικά υπηρεσίες στο ΚΙΑ.

Ανάμεσα στα 500 μέλη του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης υπάρχουν 12 μεταμοσχευμένοι και 3 αιμοκαθαρόμενοι οι οποίοι δεν έχουν καμία κοινωνική ασφάλιση. Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών,Χρήστος Καραγκιόζης ,τα ανασφάλιστα μέλη του Συλλόγου είναι: είτε νέοι που ήταν έμμεσα ασφαλισμένοι και επειδή πέρασαν την ηλικία των 30 δεν δικαιούνται ασφάλιση από τον ασφαλιστικό φορέα των γονιών τους, είτε άτομα που είχαν πχ ένα μικρό μαγαζί και λόγω των χρεών στον ΟΑΕΕ δεν μπορούν να μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους μέσω της Πρόνοιας.

«Οι ανασφάλιστοι αιμοκαθαρόμενοι που αναγκάζονται να πηγαίνουν από εφημερεύον σε εφημερεύον είναι καταδικασμένοι σε θάνατο. Εννιά στους δέκα ανασφάλιστους αιμοκαθαρόμενους που πηγαίνουν στο εφημερεύον για την αιμοκάθαρση πεθαίνουν μέσα στους πρώτους πέντε μήνες γιατί στο εφημερεύον που πηγαίνουν οι γιατροί δεν γνωρίζουν το προφίλ των ασθενών» επισήμανε ο κ Καραγκιόζης.

«Οι άνεργοι ηπατομεταμοσχευμένοι για ένα χρόνο έχουν ασφάλιση από το ταμείο ανεργίας ενώ στη συνέχεια ασφαλίζονται από την Πρόνοια. Επειδή οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή μικρά παιδιά, έχουν ασφάλιση για να παίρνουν τα φάρμακά τους.

Οι ηπατομεταμοσχευμένοι παίρνουν τα ανοσοκατασταλτικά από τον ΕΟΠΥΥ ενώ τα δευτερογενή φάρμακα από τα φαρμακεία. Τελευταία λόγω της θετικής λίστας αναγκαζόμαστε όταν θέλουμε να πάρουμε το γνήσιο φάρμακο και όχι το γενόσημο να πληρώνουμε διαφορά ίση με το 50% της τιμής» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡχω, Δέσποινα Μουμτζίδου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο ο Λαγκαδάς


Οι γιατροί συνταγογραφούν και φάρμακα.

Ξεκίνησε η λειτουργία του κοινωνικού ιατρείου - φαρμακείου του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και εξυπηρετεί ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους πολίτες.

Το ιατρείο- φαρμακείο λειτουργεί με τις ειδικότητες του καρδιολόγου, οτωρυνολαρυγγολόγου και παιδίατρου. Η εκτελεστική επιτροπή καθορίζει τους δικαιούχους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που ορίζονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται καθημερινά από τις 8.00-15.00 στο ιατρείο ή στο γραφείο Πρόνοιας του δήμου για την παραλαβή της αίτησης με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά, και εφόσον πληρούν τα σχετικά κριτήρια θα τους χορηγείται η ειδική κάρτα δικαιούχου.

Παραλαμβάνοντας την κάρτα τους θα μπορούν στη συνέχεια να κλείνουν τα ραντεβού τους, καλώντας από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00-15:00 στα τηλέφωνα 23940 25842, 23940 20843.

Οι γιατροί του κοινωνικού ιατρείου έχουν τη δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων που ο εξεταζόμενος παραλαμβάνει επίσης δωρεάν από το κοινωνικό φαρμακείο, το οποίο λειτουργεί τις ίδιες ημέρες και ώρες. Μπορούν επίσης να χορηγούν παραπεμπτικά για δωρεάν εξέταση από εθελοντές γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι θα πληρώσουν φόρο ακινήτων


Μετά από περίπου δυόμιση μήνες... αργίας κατά τη διάρκεια των οποίων οριστικοποιήθηκε η επιβολή του έκτακτου τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και για το 2013, γίνεται σήμερα επανεκκίνηση της λειτουργίας της διακομματικής επιτροπής των κομμάτων της συγκυβέρνησης για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.

Ο νέος φόρος ακινήτων, με βάση το νέο σχεδιασμό, θα επιβληθεί από την Πρωτοχρονιά του 2014 και πρόκειται να αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), το γνωστό χαράτσι, και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Μέχρι την διακοπή των διαβουλεύσεων της διακομματικής τον περασμένο Φεβρουάριο η διαδικασία για τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου είχε προχωρήσει σημαντικά τόσο σε επίπεδο τρόπου υπολογισμού, όσο και σε επίπεδο βάσης υπολογισμού του φόρου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά θέματα θα τεθούν εκ νέου στο τραπέζι της επιτροπής και μάλιστα από μηδενική βάση.

Χαρακτηριστική είναι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων τα οποία αν και αρχικά είχε αποφασιστεί να φορολογηθούν, αυτό πλέον δεν θεωρείται δεδομένο. Ειδικότερα, τα πεδία στα οποία θα αναζητήσουν συναίνεση και λύσεις οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, είναι:

- η φορολόγηση ή όχι των εκτός σχεδίου εκτάσεων (διότι τα εκτός σχεδίου κτίσματα φορολογούνται ήδη). Με βάση την αρχική συμφωνία των τριών κομμάτων τα αγροτεμάχια θα φορολογούνταν με στόχο την ετήσια εισπρακτική απόδοση 500 έως 600 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, θα υπήρχε διαφοροποίηση στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων που αποτελούν καλλιεργήσιμη γη καθώς και των αγροτεμαχίων που ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Για την καλλιεργήσιμη γη είχε προβλεφθεί η απομείωση της αντικειμενικής της αξίας κατά 50% και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες η θέσπιση ειδικής φορολογικής κλίμακας για τη φορολόγηση της αγροτικής γης με αφορολόγητο όριο έως και 50.000 ευρώ. Νεότερες πληροφορίες φέρουν τη Νέα Δημοκρατία να έχει σοβαρές ενστάσεις για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων θεωρώντας ότι θα διαρρήξει ακόμη περισσότερο τη σχέση της με τα δοκιμαζόμενα αγροτικά στρώματα. Αν εγκαταλειφθεί η ιδέα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων τότε θα πρέπει να αναζητηθούν τα σχετικά έσοδα από άλλο πεδίο της ακίνητης φορολογητέας ύλης.

- το ύψος του αφορολόγητου ορίου του νέου φόρου. Τα σενάρια που είχε επεξεργαστεί η διακομματική επιτροπή προέβλεπαν αφορολόγητο όριο έως και 50.000 ευρώ σε ατομική βάση. Ωστόσο, με βάση τα νεότερα δεδομένα στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η θέσπιση αφορολόγητου ορίου έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση. Πρόσφατα, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι η θέσπιση αφορολόγητου ορίου του νέου φόρου ακινήτων θα εξαρτηθεί από την πορεία των φορολογικών εσόδων τους επόμενους μήνες.

- η διανομή του φορολογικού βάρους. Για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες τα αρχικά σενάρια προέβλεπαν σημαντική ελάφρυνση (έως και 90%) από τη θέσπιση του ενιαίου φόρου και την συνακόλουθη κατάργηση του χαρατσιού και του ΦΑΠ. Μένει να δούμε αν αυτά τα σενάρια βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση ο νέος φόρος θα πρέπει να φέρνει ετησίως στο δημόσιο ταμείο τουλάχιστον 2,8-2,9 δισ. ευρώ με το ποσό αυτό να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξηθεί καθώς από τη φορολογία των ακινήτων το ΥΠΟΙΚ θα επιχειρήσει να κλείσει τις όποιες τρύπες στο σκέλος των φορολογικών εσόδων τα επόμενα χρόνια. Η κλίμακα του νέου φόρου θα έχει μεγάλο αριθμό κλιμακίων και συντελεστών με το μεγαλύτερο συντελεστή να εξετάζεται για συμβολικούς λόγους να φθάνει ή και να ξεπερνά το 2%. Ο νέος φόρος πρόκειται να υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές οι οποίες θα προσεγγίζουν τις εμπορικές και αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του καλοκαιριού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

15χρονος εφηύρε τεστ ανιχνευτή καρκίνου


Ονομάζεται Τσακ Παντράκα και είναι 15χρονος Αμερικανός μαθητής. Ο ανήλικος κατάφερε μέσω ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού, να εφεύρει τεστ ανίχνευσης για τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο της ΝΕΤ, τις δηλώσεις του 15χρνου:






Διαβάστε περισσότερα...

Επιδοτήσεις σε 11.600 άνεργους


Επιχειρηματικές ευκαιρίες σε 11.600 άνεργους νέους θα προσφέρουν τρία νέα προγράμματα, τα οποία θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Τα προγράμματα απευθύνονται σε ανέργους ηλικίας 18-35 ετών, εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, οι οποίοι θα επιδοτηθούν για να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση.

Το πρώτο πρόγραμμα: Αφορά 1.600 ανέργους ώστε να δημιουργήσουν επιχείρηση μέσω χρηματοδότησης της τάξεως του 40-60%. Το ποσό της επιδότησης θα ξεκινά από 20.000 ευρώ και μπορεί να ανέλθει έως τα 150.000 ευρώ.

Το δεύτερο πρόγραμμα: Προώθηση καινοτομικής επιχειρηματικότητας νέων και συμβουλευτική καθοδήγηση επιχειρηματιών. Θα ωφεληθούν 7.000 άνεργοι προκειμένου να υλοποιήσουν τη δική τους καινοτόμα ιδέα. Το ποσοστό χρηματοδότησης θα είναι της τάξεως του 100%, με το ποσό της επιδότησης να μην υπερβαίνει τις 13.000 ευρώ.

Το τρίτο πρόγραμμα: Επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο. Θα υλοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ και θα καλύψει άλλους 3.000 άνεργους νέους, με σκοπό τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους στον αγροτοδιατροφικό τομέα ή την παροχή υποστήριξης για ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα.

Στο πλαίσιο της κατάρτισης προβλέπεται εκπαιδευτικό επίδομα 5 ευρώ ανά ώρα, ενώ στη συμβουλευτική υποστήριξη υπάρχει επιδότηση της τάξεως των 3.000 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταργείται ο Τειρεσίας;


Καταργείται ο Τειρεσίας; Στην ουσία ναι, όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα υπάρχει η μαύρη λίστα για τους δανειολήπτες και πως τα τραπεζικά προϊόντα θα επαφίονται στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών, όσον αφορά τη "διάθεσή" τους στο κοινό.

«Στην ουσία καταργείται ο Τειρεσίας» απάντησε ο κ. Σκορδάς σε σχετική ερώτηση.

Δείτε το βίντεο από το πρωινό του Mega.






Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγός για ρυθμίσεις δανείων


Βαθιά ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες και ψαλίδι στη μηνιαία δόση ακόμη και κάτω από 50% σε σχέση με σήμερα προσφέρουν οι ρυθμίσεις για τα δάνεια των νοικοκυριών που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, διευκολύνσεις και για όσους έχουν χρέη σε δάνεια και κάρτες αλλά δεν καλύπτονται από τις νέες ρυθμίσεις συνεχίζουν να παρέχουν οι εμπορικές τράπεζες. Και σε αυτή την περίπτωση το όφελος είναι μεγάλο αφού οι τράπεζες διευκολύνουν τους πελάτες τους με μειώσεις στα επιτόκια ή και αύξηση της διάρκειας του δανείου.

Οσο για εκείνους που έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τα δάνειά τους, οι αλλαγές στον ισχύοντα νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη) που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης απλουστεύουν τις διαδικασίες μειώνοντας τον χρόνο διευθέτησης των υποθέσεων και διευκολύνοντας τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Με περίοδο χάριτος 48 μηνών και μηνιαία δόση που δεν θα ξεπερνά το 1/3 των καθαρών μηνιαίων εισοδημάτων τους θα μπορεί σύντομα να ρυθμίζονται τα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί ως το τέλος Μαΐου. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις βασίζονται σε έναν συνδυασμό κριτηρίων, τα οποία θα πρέπει να πληροί ο υποψήφιος προς ρύθμιση δανειολήπτης και πάντα με την προϋπόθεση ότι ως τη στιγμή της ρύθμισης του δανείου του δεν έχει καθυστερήσει τις πληρωμές των δόσεών του προς την τράπεζα.

Οι ρυθμίσεις που αφορούν αποκλειστικά τα ενυπόθηκα δάνεια και μάλιστα αυτά που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη εκτιμάται ότι θα εξυπηρετήσουν περίπου 200.000 νοικοκυριά, τα οποία σήμερα δυσκολεύονται στις πληρωμές των δανείων τους λόγω περικοπών στα εισοδήματά τους και που συνεχίζουν παρά τις δυσκολίες να τα εξυπηρετούν κανονικά.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στους παιδικούς σταθμούς


Σαρωτικές αλλαγές προωθούνται στον δήμο Αθηναίων που αφορούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς.

Ηδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία επανεγγραφής των φιλοξενουμένων παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της πρωτεύουσας για τη σεζόν 2013-14, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη (24/4).

Μετά το Πάσχα, το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών θα έχει εικόνα για τις κενές θέσεις στους σταθμούς και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία των νέων αιτήσεων εγγραφής για τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν για πρώτη φορά.

Σημειώνεται πως οι αιτήσεις των γονέων θα διασταυρώνονται ηλεκτρονικά, διαδικασία που θα αποτρέπει τη φιλοξενία παιδιών που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις (π.χ. γονείς με μεγάλο εισόδημα).

Οι 82 βρεφονηπιακοί σταθμοί, τους οποίους διαχειρίζεται το Βρεφοκομείο Αθηνών, μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 5.500 παιδιά. Φέτος, εξυπηρέτησαν 4.850 βρέφη και νήπια, δηλαδή έμειναν 650 θέσεις κενές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κίνα: Μια άγνωστη θηλάζει ορφανό βρέφος μέσα στα χαλάσματα


Δεν άντεχε να ακούει το σπαρακτικό του κλάμα. Κάθισε στο πεζοδρόμιο κι άρχισε να θηλάζει το βρέφος που μόλις είχε χάσει τη μητέρα του στο σεισμό των 7 Ρίχτερ στην Κίνα που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους και τραυμάτισε 11.000.

Πρόσφατα μητέρα η ίδια προσπάθησε να ηρεμήσει το μωρό, που έκλαιγε γοερά στην αγκαλιά της σοκαρισμένης γιαγιάς του.

Δείτε το βίντεο:






Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή των πολυτέκνων στον Σαμαρά


Η ανώτατη συνομοσπονδία πολυτέκνων Ελλάδας σε επιστολή της με αποδέκτη τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ζητά συνάντηση προκειμένου να βρεθεί λύση σε τέσσερα σημαντικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα, τα θέματα που προβληματίζουν την συνομοσπονδία πολυτέκνων, είναι το θέμα των μετεγγραφών των φοιτητών, το θέμα της φορολογίας εισοδήματος, ακινήτων και το χαράτσι της ΔΕΗ, το θέμα των πολυτεκνικών επιδομάτων και την ισόβια σύνταξης της πολύτεκνης μάνας και τέλος, το θέμα του καθορισμού κριτηρίων επιλεξιμότητας για την δωρεάν διανομή τροφίμων στις πολύτεκνες οικογένειες από τα προγράμματα της Ε.Ε.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:

«Εξοχότατε Κύριε Πρωθυπουργέ.
Σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών μας, το Προεδρείο της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), σας παρακαλεί θερμά να το δεχθείτε σε ακρόαση, σε ημερομηνία και ώρα που θα καθορίσετε εσείς, για να σας ενημερώσει για επείγοντα θέματα που απασχολούν τον πολυτεκνικό κόσμο της χώρας, που συνεχίζει να είναι σε μεγάλη αναστάτωση και αναβρασμό.
Τα θέματα που μας απασχολούν είναι:

1. Το θέμα των μετεγγραφών των φοιτητών μας, ένα θέμα χωρίς κανένα οικονομικό κόστος για την Κυβέρνηση:

Αφού πήραν τις Μετεγγραφές δυστυχώς από τους πολύτεκνους, μας έβαλαν φέτος σε μία ρύθμιση μαζί με άλλες κοινωνικές ομάδες, με αδιαφανή και αμφισβητούμενα κριτήρια, αφού το παιδί του πολύτεκνου του υπερπολύτεκνου μπορεί να μην πάρει τελικά Μετεγγραφή και για ένα μόλις ευρώ περισσότερο και από αυτόν που έχει μόλις ένα παιδί!… Μας υποσχέθηκαν ότι στη ρύθμιση όπως θα γινόταν, θα ευνοούσε τους πολύτεκνους καθώς θα μετρούσαν όλα τα παιδιά που βρίσκονται εν ζωή (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο νόμος και η εκδοθείσα υπουργική απόφαση), αλλά τώρα καθώς συμπληρώνουν τα παιδιά τις αιτήσεις των, οι οδηγίες του υπουργείου άλλα αναφέρουν!… Για αυτό το λόγο αποστείλαμε τη συνημμένη επείγουσα επιστολή στον κ. Υπουργό Παιδείας, καθώς λήγουν οι σχετικές προθεσμίες, αλλά ουδεμία απάντηση μέχρι σήμερα είχαμε από το Υπουργείο..

2. Το θέμα της Φορολογίας Εισοδήματος, της Φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας καθώς και το ΕΕΤΗΔΕ της ΔΕΗ του 2013:

Για το θέμα αυτό και πάλι οι αρμόδιοι Υπουργοί δεν φαίνεται να αλλάζουν κάτι στο απαράδεκτο καθεστώς της φορολόγησης των, που δεν λαμβάνει υπόψη τον αριθμό μελών της οικογένειας, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν.1910/44.
Με ποια νιάτα κ. Πρωθυπουργέ θα επέλθει η προσδοκώμενη ανάπτυξη, όταν το 20% του πληθυσμού είναι πάνω από 65 ετών και οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις γεννήσεις;;;

3. Το θέμα των πολυτεκνικών επιδομάτων – Ισόβια σύνταξης της πολύτεκνης Μάνας:
Η κατάργηση του πολυτεκνικού επιδόματος και της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας, του επιδόματος του τρίτου παιδιού και της εφάπαξ παροχής των 2.000 ευρώ για τις μητέρες που αποκτούσαν το τρίτο και κάθε επί πλέον τέκνο, έγινε με στόχο την εξοικονόμηση 86.000.000 ευρώ.

Ενώ οι αρμόδιοι Υπουργοί αρνούνται να συζητήσουν την παρακάτω ρεαλιστική πρόταση της ΑΣΠΕ: «Η διάταξη της παρ. ΙΑ 2 σελ. 5604 του Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222/Α/2-11-2012), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και η διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 7 του Ν. 4110/2013 (ΦΕΚ 17/Α/23-1-2013) καταργούνται.

Τα χορηγούμενα από τον ΟΓΑ επιδόματα της πολύτεκνης μητέρας, ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, επιδόματα μητέρων τρίτου τέκνου και η εφάπαξ παροχή των 2.000 ευρώ του Ν. 3454/2006, από 1ης Νοεμβρίου 2012 και εφεξής καταβάλλονται μειωμένα κατά 15%, καταργουμένης κάθε διάταξης περί εισοδηματικών κριτηρίων».
Με τη ρύθμιση η Κυβέρνηση θα εξοικονομήσει περισσότερα, δηλαδή 103.000.000 ευρώ, αφού η μηνιαία δαπάνη για όλα αυτά τα επιδόματα και λοιπά, ανέρχεται σε 57,5 εκατομμύρια ευρώ (57,5εκ.Χ15%Χ12), όπως αυτό άλλωστε μπορεί να το διαπιστώσει και οιοσδήποτε από τον ΟΓΑ.

4. Το θέμα του καθορισμού κριτηρίων επιλεξιμότητας για την δωρεάν διανομή τροφίμων στις πολύτεκνες οικογένειες από τα προγράμματα της Ε.Ε.:

Ενώ υπήρχε πρόταση το όριο των 12.000€ να αυξηθεί στις 15.000€, χωρίς καμία συζήτηση ή ενημέρωση κατέβηκε στα 7.200€(22 μόλις ευρώ πάνω από το ατομικό όριο της φτώχειας) με αποτέλεσμα να αποκλείονται οι μισές τουλάχιστον από τις οικογένειες που ήταν δικαιούχες μέχρι σήμερα.

Κύριε Πρωθυπουργέ , για τους ανωτέρω λόγους, ζητάμε επειγόντως να συναντηθούμε και να γίνει η παρέμβασή σας στους αρμοδίους υπουργούς γιατί η Ελλάδα χάνεται και σβήνει…

Για την ΑΣΠΕ

Ο Πρόεδρος: Βασίλειος Θεοτοκάτος

Ο Γεν. Γραμματέας: Εμμανουήλ Χρυσόγελος



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν σίτιση για Κύπριους φοιτητές


Όλοι οι Κύπριοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα σιτίζονται δωρεάν, όπως ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο.

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της Πανεπιστημιακής Λέσχης του Πανεπιστημίου Αθηνών έλαβε την απόφαση για δωρεάν σίτιση των Κυπρίων φοιτητών κατά την συνεδρίασή του. Έτσι, οι δικαιούχοι που επιθυμούν να σιτίζονται δωρεάν, προκειμένου να παραλάβουν την ειδική ταυτότητα σίτισης, πρέπει να υποβάλουν αίτημα στο οποίο θα αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους ζητούν την δωρεάν σίτιση, προσκομίζοντας τα αντίστοιχα δικαιολογητικά καθώς και δύο φωτογραφίες, στο Τμήμα Σίτισης Φοιτητών της Πανεπιστημιακής Λέσχης (Ιπποκράτους 15), καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Σημειώνεται, ότι αντίστοιχη απόφαση πήρε πρόσφατα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο του οποίου η πρύτανης κ. Σαλή-Παπασαλή προσέφερε το μισθό της για την σίτιση των Κυπρίων φοιτητών, ενώ ανάλογη απόφαση πήρε και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύνταξη στα 50 με δωρεάν ένσημα


Σύνταξη με δωρεάν ένσημα δύο ετών και τεσσάρων μηνών μπορούν να κατοχυρώσουν όλοι οι ασφαλισμένοι, μειώνοντας έτσι κατά πολύ το κόστος από την εξαγορά των πλασματικών ετών και κατοχυρώνοντας παράλληλα την έξοδό τους με τα όρια ηλικίας που ίσχυαν ως το 2010.

Φέτος είναι η τελευταία τους ευκαιρία για να εκμεταλλευτούν τις σχετικές διατάξεις και να συνταξιοδοτηθούν οι μεν γυναίκες στα 50 (μητέρες) και 55, οι δε άντρες στα 58, εφόσον είναι σε ταμεία μισθωτών.

Τα δύο και πλέον αυτά δωρεάν έτη προέρχονται από τέσσερις κατηγορίες πλασματικών χρόνων ασφάλισης που αναγνωρίζονται με μηδενικό κόστος, από όλους τους ασφαλισμένους και κυρίως από τους ασφαλισμένους που για λίγα ένσημα έχουν εγκλωβιστεί στα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύουν από το 2013 και μετά.

Δείτε τους πίνακες






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απεργούν αύριο οι εφοριακοί


Κινητοποιήσεις ξεκινούν οι εφοριακοί, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν αύριο Τρίτη προειδοποιητική απεργία.

Τα αιτήματα της ΠΟΕ - ΔΟΥ είναι:

- Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών στις εφορίες.
- Διασφάλιση του συνόλου των οργανικών θέσεων του κλάδου.

- Μισθολογική αποκατάσταση όσων πέτυχαν στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ ΠΕ1Γ/2008.

Η Ομοσπονδία καταδικάζει επίσης την «άδικη φορολογική πολιτική» με τη συνεχή επιβολή νέων «χαρατσιών».



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

43 χρόνια Ημέρα της Γης


Από το 1970, στις 22 Απριλίου γιορτάζεται η Ημέρα της Γης. Στόχος της, να κινητοποιήσει «άτομα και οργανισμούς προκειμένου να ενισχύσουν τη συλλογική μάχη ενάντια στην εκμεταλλευτική σχέση του ανθρώπου με τον πλανήτη», όπως οραματιζόταν ο εμπνευστής της Γκέιλορντ Νέλσον, γερουσιαστής του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος πέθανε το 2005.

Η Google αφιέρωσε στην Ημέρα της Γης το σημερινό της – διαδραστικό – doodle που απεικονίζει ένα πράσινο τοπίο με δύο βουνά και μια λιμνούλα, το οποίο αλλάζει καθώς η μία εποχή διαδέχεται την άλλη.



Εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σήμερα σε διάφορες πόλεις. Στη Ουάσιγκτον, για παράδειγμα, οι κάτοικοι έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στις προσπάθειες καθαρισμού ενός ποταμού, ενώ στη Βερακρούζ, στο Μεξικό, εθελοντές θα καθαρίσουν ακτές και θα μετάσχουν σε μεγάλη δενδροφύτευση. Στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, διοργανώθηκε... μαζικός χορός μιας «οικολογικής» διασκευής του παγκόσμιου hit “Gangnam Style”.

Στην Κίνα περισσότεροι από χίλιοι εθελοντές φύτεψαν μικρά δεντράκια στην έρημο Γκόμπι στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια. «Είναι η πρώτη φορά που φυτεύω δέντρα στην έρημο γιατί πάντοτε πίστευα ότι οι έρημοι πρέπει να είναι πιο πράσινες», δήλωσε ένας εθελοντής στο κινεζικό δίκτυο CCTV. «Έτσι, συμμετείχα σε αυτή τη δραστηριότητα προκειμένου να κάνω κάτι για τη Γη. Εάν όλοι φύτευαν από ένα δέντρο, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.»

Παρότι τέτοιες ενέργειες μοιάζουν πολύ μεμονωμένες και... μικρές μπροστά στις τεράστιες πιέσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, ο συντονιστής της Ημέρας της Γης στις Ηνωμένες Πολιτείες Ντένις Χέιζ εκτιμά ότι έχουν ήδη επιτευχθεί πολλοί στόχοι. «Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι βασικές αξίες μας σήμερα είναι πολύ πιο ‘πράσινες’ σε σχέση με τη δεκαετία του 1960 και του 1970», έλεγε ο ίδιος πριν από μερικά χρόνια.




Όπως υπενθυμίζει ο Guardian, ωστόσο, τα αποτελέσματα πρόσφατης παγκόσμιας δημοσκόπησης κατέδειξαν ότι η ανησυχία του κόσμου για περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας, κυμαίνεται σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 20 χρόνια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανασφάλιστοι οι 111 στους 200


Δέκα έξι επιχειρήσεις φασόν στις περιοχές Κ. Πατήσια, Ν. Ιωνίας, Αθηνών και Βοτανικού ελέγχθηκαν από κλιμάκιο ελεγκτών της Ε.ΥΠ.Ε.Α. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το πρώτο 15νθήμερο Απριλίου 2013 με συνοδεία αστυνομικής δύναμης και παρουσία εισαγγελέα.

Στους καταχωρηθέντες 200 εργαζόμενους στο σύνολο τους αλλοδαπούς βρέθηκαν 111 ανασφάλιστοι.

Έγιναν συλλήψεις αλλοδαπών που δε διέθεταν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής και εργασίας από την Αστυνομική Δ/νση Αθηνών.

Συντάχθηκαν και επιδόθηκαν πρόστιμα ύψους πενήντα πέντε χιλιάδων € και ακολουθεί ο ουσιαστικός έλεγχος για τις ασφαλιστικές εισφορές.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χάσε κιλά με νηστίσιμη δίαιτα


Όλες όσες νηστεύουν αναρωτιούνται αν η νηστεία βοηθά στο να πάρουμε ή να χάσουμε βάρος. Πολλές από αυτές τις γυναίκες επιθυμούν να ακολουθήσουν δίαιτα κατά τη διάρκεια της νηστείας, αλλά αποθαρρύνονται πιστεύοντας πως οι επιλογές τους είναι περιορισμένες.

Το boro.gr απευθύνθηκε στον κύριο Χάρη Δημοσθενόπουλο για όλες εσάς που επιθυμείτε να αποκτήσετε μία κομψή σιλουέτα εν μέσω νηστείας. Μας προτείνει μια δίαιτα 1500 θερμίδων.

Γράφει ο κύριος Χάρης Δημοσθενόπουλος, MMedSci.SRD, Κλινικός διαιτολόγος-Bιολόγος

Δευτέρα:

Πρωινό: 30γρ. κίτρινο τυρί σόγιας με 1 φέτα μαύρο ψωμί

Δεκατιανό: 1 φρούτο και 6-8 αμύγδαλα

Μεσημεριανό: 120γρ. καλαμάρι ψητό σχάρας με 3 μέτριες βραστές πατάτες ή ψητές πατάτες (μέγεθος αβγού) ή 1 φλιτζάνι ρύζι ή 2 φέτες ψωμί σικάλεως και σαλάτα μαρούλι

Απογευματινό: 1 φρούτο

Βραδινό: 1 σούπα με βάση διάφορα χορταρικά (π.χ. λάχανο, καρότο, κολοκυθάκια, κρεμμύδι) ή φρέσκια σαλάτα με τα ίδια λαχανικά, με 1 φέτα τυρί νηστείας και 2 φρυγανιές

Τρίτη:

Πρωινό: 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης

Δεκατιανό: 1 φρούτο και 6-8 αμύγδαλα

Μεσημεριανό: 5 μέτριες βραστές γαρίδες με 1 φλιτζάνι ζυμαρικό ολικής αλέσεως με ντομάτα και λίγο λάδι και σαλάτα μαρούλι

Απογευματινό: 1 φρούτο

Βραδινό: 1 τοστ με τυρί σόγιας και ντομάτα με 1 φρούτο

Τετάρτη:

Πρωινό: 30γρ. κίτρινο τυρί σόγιας με 1 φέτα μαύρο ψωμί

Δεκατιανό: 60γρ. παστέλι ή 1 φρούτο

Μεσημεριανό: 1 φλιτζάνι όσπριο (φακή, φασόλια) με 40γρ. τυρί νηστείας ή 5 ελιές και ½ φλιτζάνι ρύζι ή 1 φέτα ψωμί με βραστή σαλάτα (προαιρετικά)

Απογευματινό: 1 φρούτο

Βραδινό: Βραστή ή ωμή σαλάτα από λαχανικά εποχής με 60γρ. καλαμάρι ή 3-4 μικρές γαρίδες με 2 παξιμαδάκια ή ½ φλιτζάνι ρύζι

Πέμπτη:

Πρωινό: 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης

Δεκατιανό: 60γρ. παστέλι ή 1 φρούτο

Μεσημεριανό: 1 φλιτζάνι φασολάκια ή σπανακόρυζο με 40γρ. τυρί σόγιας και 2 φρυγανιές

Απογευματινό: 1 φρούτο

Βραδινό: Βραστή ή ωμή σαλάτα από λαχανικά εποχής με 3-4 μικρές γαρίδες με ½ φλιτζάνι βίδες ή πένες ολικής (ζυμαρικά)

Παρασκευή:

Πρωινό: 1 φέτα μαύρο ψωμί ή 2 παξιμαδάκια κρίθινα με 5 ελιές ή 2 κουτ. μαργαρίνη light

Δεκατιανό: 1 φρούτο και 6-8 αμύγδαλα

Μεσημεριανό: 120γρ. χταπόδι σχάρας ή βραστό με 1 φλιτζάνι ρύζι και σάλτσα μαρούλι

Απογευματινό: 1 φρούτο

Βραδινό: 1 παξιμάδι κριθαρένιο με 1 φέτα τυρί νηστείας και 2 φέτες ντομάτα (ντάκος)


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

17χρονος έμεινε παράλυτος γιατί χάλασε το μηχάνημα στο χειρουργείο


Ώρες αγωνίας ζουν οι γονείς ενός 17χρονου, ο οποίος έμεινε παράλυτος στην αριστερή του πλευρά, κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στο κεφάλι του.

Ο νεαρός είχε μάλλον εκ γενετής ένα αιμαγγείωμα στο κεφάλι του, το οποίο ανακάλυψαν τυχαία πριν τις γιορτές οι γονείς του και τον είχαν πάει στην Αθήνα, για περισσότερες λεπτομέρειες.

Το αιμαγγείωμα έπρεπε να αφαιρεθεί, διότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος, ακόμα και για τη ζωή του 17χρονου. Έτσι οι γονείς του αποφάσισαν να πάνε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, για να κάνουν τη λεπτή αυτή χειρουργική επέμβαση.

Δυστυχώς όμως, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο πλοηγός των γιατρών – ένα μηχάνημα «οδηγός» για τις επεμβάσεις – σταμάτησε για άγνωστους μέχρι τώρα λόγους να λειτουργεί.

Μη μπορώντας ο χειρουργός προφανώς να συνεχίσει την επέμβαση, σταμάτησε, με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη στην αριστερή πλευρά του σώματός του νεαρού και να μείνει παράλυτος.

Όπως είναι φυσικό, οι γονείς του παιδιού έπαθαν σοκ μόλις ενημερώθηκαν για την εξέλιξη αυτή και προσπαθούσαν να κάνουν ότι μπορούν, για να σώσουν το παιδί τους.

Το πρώτο που έκαναν, ήταν να ζητήσουν την άμεση μεταφορά του παιδιού τους, σε εξειδικευμένο νοσοκομείο των Αθηνών, προκειμένου να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Για τη μεταφορά του νεαρού μάλιστα στην Αθήνα, έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον ο κ. Κώστας Μουτζούρης.

Για να γίνει όμως αυτό, έπρεπε πρώτα να γίνει μία μαγνητική τομογραφία στον 17χρονο, για να δουν οι γιατροί την τωρινή του κατάσταση.

Δυστυχώς όμως μαγνητικό τομογράφο το Νοσοκομείο Μυτιλήνης δεν διαθέτει.

Έπρεπε λοιπόν να κάνει μία μαγνητική τομογραφία σε εξωτερικό ιατρικό κέντρο, αφού το Νοσοκομείο Μυτιλήνης δεν έχει μαγνητικό τομογράφο.

Κι εδώ άρχισαν τα προβλήματα…

Την ώρα που οι γονείς αγωνιούσαν για την τύχη του παιδιού τους, το Ιατρικό Κέντρο ζητούσε δικαίως, να πληρωθεί 270 ευρώ για τη μαγνητική τομογραφία.

Οι γονείς του παιδιού δήλωναν ότι ήταν ασφαλισμένοι και ότι το Νοσοκομείο έπρεπε να καλύψει τα έξοδα.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες το Ιατρικό Κέντρο δεν δεχόταν τον ασθενή, επειδή είχε λήξει η σύμβασή του με το Νοσοκομείο.

Χρειάστηκε η καταλυτική παρέμβαση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Χρήστου Θεοδώρου, αλλά και του Διοικητή του ΕΟΠΥΥ Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, ώστε με δικές τους εγγυήσεις να φύγει ο 17χρονος και να κάνει την αναγκαία ιατρική εξέταση.

Να σημειώσουμε ότι το περιστατικό έχει συγκινήσει όλο τον κόσμο της Λέσβου, που συμπαραστέκεται με κάθε τρόπο στους γονείς του παιδιού, ενώ έξω από το δωμάτιο του 17χρονου στο Νοσοκομείο, φίλοι και συμμαθητές του είχαν δημιουργήσει το αδιαχώρητο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι τροφές που πολεμούν το στρες


Διαχείριση του άγχους μέσω της διατροφής.

H διαχείριση του άγχους μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την ευεξία, καθώς υπάρχει η ένδειξη ότι η υπερβολική πίεση μειώνει τη διάθεση.

Άνθρωποι που βρίσκονται υπό συνεχή πίεση είναι πιο ευάλωτοι σε οτιδήποτε, από ένα κρυολόγημα έως υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί, μια στρατηγική είναι να καταπολεμήσετε το άγχος με τη βοήθεια των τροφίμων.

Τα τρόφιμα μπορούν να καταπολεμήσουν το στρες με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν τρόφιμα που ενισχύουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, μια χημική ουσία που ηρεμεί τον εγκέφαλο, αλλά και τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, των ορμονών του στρες που έχουν δυσμενείς συνέπειες για το σώμα με την πάροδο του χρόνου.

Τέλος, μια θρεπτική διατροφή μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του στρες, με την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς μια διατροφή για τη διαχείριση του άγχους μπορεί να σας βοηθήσει...

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Όλοι οι υδατάνθρακες υποκινούν τον εγκέφαλο να παράγει περισσότερη σεροτονίνη, η οποία προκαλεί αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας. Για μια σταθερή παραγωγή σεροτονίνης, είναι καλύτερο να τρώτε σύνθετους υδατάνθρακες, που πέπτονται πιο αργά.

Καλές επιλογές είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως για πρωινό, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, καθώς και το πλιγούρι βρώμης. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν αντισταθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Απλοί υδατάνθρακες

Καλό είναι να μην προτιμάτε απλούς υδατάνθρακες, στους οποίους περιλαμβάνονται τα γλυκά και τα αναψυκτικά. Ωστόσο, αυτά τα τρόφιμα μπορούν να παρέχουν μια γρήγορη λύση για αλλαγή της διάθεσης και βραχυπρόθεσμη ανακούφιση του στρες που προκαλείται από ευερεθιστότητα.

Τα απλά σάκχαρα πέπτονται γρήγορα, οδηγώντας σε απότομη αύξηση της σεροτονίνης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη αλλαγή της διάθεσης. Να θυμάστε να καταναλώνετε με μέτρο και να περιορίζετε τη συχνή πρόσληψη γλυκών.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Για να δημιουργηθεί η αδρεναλίνη απαιτείται βιταμίνη C. Όταν τα επίπεδα της αδρεναλίνης είναι υψηλά κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων στρες, απαιτείται περισσότερη βιταμίνη C. Αν αυτό δεν επιτυγχάνεται μέσω της κατανάλωσης πολλών τροφίμων πλούσιων σε αυτή τη βιταμίνη, όπως τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα μούρα και οι πιπεριές, μερικά μέρη του σώματος, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα.

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι η έλλειψη βιταμίνης C μειώνει τη δραστηριότητα των μακροφάγων, των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που κυριολεκτικά τρώνε τα εισβάλλοντα βακτήρια και τους ιούς. Λιγότερα μακροφάγα, μάς κάνουν πιο επιρρεπείς στα κρυολογήματα και τη γρίπη, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να μειώσουν περαιτέρω τη διαθέσιμη βιταμίνη C.

Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αυτή η βιταμίνη παράλληλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες.

Σε μια μελέτη που έγινε σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, η πίεση του αίματος και τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα πιο γρήγορα όταν οι άνθρωποι πήραν βιταμίνη C πριν από μια αγχωτική εργασία.

Σπανάκι

Ο Ποπάυ δεν αφήνει ποτέ το άγχος να τον επηρεάσει -ίσως ευθύνεται το μαγνήσιο στο σπανάκι του. Μειωμένη πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και κόπωση, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις του στρες. Ένα φλιτζάνι σπανάκι αναπληρώνει τις αποθήκες μαγνησίου.

Δεν σας αρέσει το σπανάκι; Δοκιμάστε μαγειρεμένη σόγια ή ένα φιλέτο σολομού. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Άλλες πλούσιες πηγές μαγνησίου αποτελούν τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά και τα δημητριακά.

Πρωτεΐνες

Οι ανάγκες του σώματος για πρωτεΐνες μπορούν να αυξηθούν όταν βρίσκεστε σε συνεχές στρες. Οι πρωτεΐνες διασπώνται κατά τη διαδικασία της πέψης σε αμινοξέα. Ένα συγκεκριμένο αμινοξύ, η τυροσίνη, συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης και επινεφρίνης, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να χαρίζουν στον οργανισμό ενέργεια και να τον κρατούν σε εγρήγορση.

Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταναλώνετε ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, άπαχα κόκκινα κρέατα, αβγά, γάλα ή όσπρια στα γεύματά σας. Μια δίαιτα ανεπαρκής σε πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει εμφανώς την ανοσολογική προστασία και τη δυνατότητα να αντισταθούμε στις λοιμώξεις.

Λιπαρά ψάρια

Για να κρατήσετε το στρες υπό έλεγχο, αρχίστε να καταναλώνεται περισσότερα λιπαρά ψάρια. Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος και οι σαρδέλες, μπορούν να αποτρέψουν τις απότομες αυξήσεις των ορμονών του στρες και να σας προστατεύσουν από τις καρδιακές παθήσεις, τις διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Για μια σταθερή παροχή ω-3 λιπαρών οξέων, φροντίστε να τρώτε 90 γρ λιπαρών ψαριών, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Μαύρο τσάι

Έρευνες δείχνουν ότι το μαύρο τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να συνέλθετε από στρεσογόνα γεγονότα πιο γρήγορα.

Μία μελέτη συνέκρινε τα άτομα που έπιναν 4 φλιτζάνια τσάι την ημέρα για έξι εβδομάδες με άτομα που έπιναν εικονικό φάρμακο. Αυτοί που έπιναν τσάι ανέφεραν αίσθημα ηρεμίας και είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης μετά από αγχωτικές καταστάσεις.

Ξηροί καρποί

Τα φιστίκια, όπως και άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι, περιέχουν ω-3 λιπαρά. Τα αμύγδαλα περιέχουν τη βιταμίνη Ε για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και μια σειρά από βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που μπορούν να κάνουν το σώμα σας πιο ανθεκτικό σε περιόδους στρες, όπως στην κατάθλιψη.

Τρώγοντας μια χούφτα φιστίκια, καρύδια και αμύγδαλα κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη χοληστερίνη σας, να μειώσετε τη φλεγμονή στις αρτηρίες της καρδιάς, να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και να προστατευτείτε από το άγχος.

Αβοκάντο

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε την υψηλή πίεση του αίματος είναι να προσλαμβάνετε αρκετό κάλιο μέσω της διατροφής σας. Μισό αβοκάντο έχει περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα μεσαίου μεγέθους.

Επιπλέον, το αβοκάντο προσφέρει μια θρεπτική εναλλακτική λύση όταν αγχώνεστε και λαχταράτε για μια υψηλή σε λιπαρά λιχουδιά.

Ωμά λαχανικά

Τραγανά ωμά λαχανικά μπορεί να βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το άγχος με ένα καθαρά μηχανικό τρόπο. Μασουλώντας σέλινο ή καρότα για παράδειγμα, βοηθάτε να χαλαρώσει η σφιγμένη από άγχος γνάθος και να υποχωρήσει η ένταση.

Βραδινό σνακ

Οι υδατάνθρακες πριν την κατάκλιση μπορεί να επιταχύνουν την απελευθέρωση της σεροτονίνης και να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα.

Βαριά γεύματα πριν από τον ύπνο μπορεί να σας προκαλέσουν καούρα και δυσφορία. Προτιμήστε κάτι ελαφρύ, όπως 1 τοστ ή 1 φέτα ψωμί με μέλι.

Γάλα

Άλλο ένα αντιαγχολυτικό τρόφιμο είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα ως θεραπεία για την αϋπνία και την ανησυχία. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το ασβέστιο διευκολύνει το άγχος και τις εναλλαγές της διάθεσης. Καλό είναι να προτιμάτε αποβουτυρωμένο ή χαμηλό σε λιπαρά γάλα.

Νερό

Το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό για να είμαστε σε καλή φόρμα. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι πιθανότατα αυτό να μας προκαλέσει εκνευρισμό και κούραση, ενώ η αυτοσυγκέντρωσή μας και η ικανότητα λήψης αποφάσεων μειώνεται.

Το νερό ενυδατώνει κάθε μέρος του σώματος και του εγκεφάλου και σας βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση των αγχωτικών καταστάσεων. Ένας καλός κανόνας είναι να πίνετε μερικές γουλιές ανά 15 λεπτά.

Άσκηση κατά του στρες

Εκτός από την αλλαγή της διατροφής σας, ένα από τα καλύτερα αντιαγχολυτικά είναι να ξεκινήσετε κάποιου είδους άσκηση (γυμναστήριο, πεζοπορία, γρήγορο περπάτημα, χορό, κολύμπι, ομαδικά παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες που κάνουν το άτομο να ξεχαστεί από το άγχος, καταναλώνοντας παράλληλα θερμίδες).

Η αεροβική άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του οξυγόνου και παράγει ενδορφίνες (φυσικά βελτιωτικά της διάθεσης). Για να πάρετε το μέγιστο όφελος, ο στόχος είναι 30 λεπτά αεροβικής άσκησης 3 έως 4 φορές την εβδομάδα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ευεργετικές ιδιότητες που έχει το τσάι του βουνού


Στα βουνά της Ελλάδας εντοπίζονται περίπου 17 είδη.

Το κλασικό τσάι του βουνού που παλιά δεν έλειπε από κανένα σπίτι και ήταν το πρώτο αφέψημα που ετοίμαζε κάποιος για το κρυολόγημα, βρίσκει σιγά σιγά την θέση του και επιστημονικά ανάμεσα στα ευεργετικά ροφήματα για τον οργανισμό.

Το τσάι του βουνού επιδρά ευεργετικά σε:

- Κρυολογήματα
- Φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού
- Την καταπολέμηση της δυσπεψίας και των γαστρεντερικών διαταραχών

Επίσης θεωρείται:

- Αντισπασμωδικό
- Αναλγητικό
- Επουλωτικό
- Αντιοξειδωτικό
- Αγχολυτικό

Το τσάι του βουνού περιέχει πληθώρα συστατικών όπως φλαβονοειδή, διτερπένια, φαινυλοπροπάνια, ιριδοειδή, μονοτερπένια. Τα τελευταία χρόνια το τσάι του βουνού έχει βρει τη θέση του κάτω από το επιστημονικό μικροσκόπιο με στόχο την εξακρίβωση της θετικής του επίδρασης στον οργανισμό.

Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση τσαγιού του βουνού. Στα βουνά της Ελλάδας εντοπίζονται περίπου 17 είδη. Τα περισσότερα είναι αυτοφυή σε βραχώδεις περιοχές με υψηλό υψόμετρο, η ασύστολη συλλογή του σχεδόν τα απειλεί με εξαφάνιση, γεγονός που στις περισσότερες περιοχές απαγορεύεται η συλλογή του. Μάλιστα προωθείται η καλλιέργεια του για εμπορικούς σκοπούς προκειμένου να προστατευθούν οι αυτοφυείς ποικιλίες.

Εργαστηριακές μελέτες για την ευεργετική επίδραση που έχει το τσάι του βουνού έχουν ήδη γίνει από τα Πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε μελέτη του υποστηρίζει ότι τα εκχυλίσματα των Sideritis euboea και Sideritis clandestina μπορούν να συνεισφέρουν προληπτικά στην οστεοπόρωση, καθώς προστατεύουν έναντι της απώλειας της οστικής πυκνότητας και ενισχύουν τη μηχανική αντοχή των οστών.
Επιπλέον μελέτες από τη Γερμανία υποστηρίζουν ότι το τσάι του βουνού μπορεί να προστατεύει έναντι της νόσου του Αλτσχάϊμερ.

Το τσάι του βουνού σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δεν έχει διεγερτική δράση και μπορεί άνετα να καταναλώνεται και το βράδυ πριν τον ύπνο.

Για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις ευεργετικές του ιδιότητες θα πρέπει να δώσετε προσοχή στον τρόπο παρασκευής. Ο σωστός τρόπος είναι να βράσουμε πρώτα το νερό και λίγο πριν κοχλάσει να το αποσύρουμε από τη φωτιά, τότε ρίχνουμε μέσα το τσάι του βουνού, το αφήνουμε για 3 – 4 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε.
Μπορείτε επίσης στο κλασικό τσάι του βουνού να προσθέσετε μέλι, κανέλα, λεμόνι. Εμπιστευθείτε τα βότανα που ζουν για χρόνια μέσα στην παράδοσή μας και σίγουρα δεν θα χάσετε. Το τσάι του βουνού είναι εκεί και περιμένει να το ανακαλύψετε.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια είναι τα οφέλη της γυμναστικής


Η άσκηση κατά της γήρανσης και του καρκίνου.

Πολλά είναι τα οφέλη της άσκησης στην υγεία των ανθρώπων. Όλο και περισσότερες επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο μελετούν ανάμεσα στα άλλα την επίδραση της άσκησης στην αντιμετώπιση της γήρανσης και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Άσκηση και γήρανση

Νέες έρευνες επιβεβαιώνουν τα οφέλη της άσκησης, καταλήγοντας στο επιστημονικό συμπέρασμα ότι η άσκηση αποτελεί προϋπόθεση για να γεράσει κάποιος καλά. Όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο James O. Hill, του Πανεπιστημίου του Colorado, «οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι πως το να είναι κάποιος δραστήριος αποτελεί τον πιο υγιεινό τρόπο διαβίωσης και πως η άσκηση είναι καλύτερη από οποιοδήποτε φάρμακο ή άλλο που υπάρχει για τη γήρανση. Αν η άσκηση ήταν φάρμακο, θα αποτελούσε το πιο ασφαλές και αποτελεσματικό σκεύασμα του πλανήτη».

Η πρώτη έρευνα από τις ΗΠΑ ανακάλυψε ότι γυναίκες που στη μέση ηλικία ασκούνταν περισσότερο είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες «επιτυχούς επιβίωσης» στην ηλικία των 70 ετών. Ακόμα και το περπάτημα και άλλες ασκήσεις μέτριας έντασης μείωσαν τον κίνδυνο για χρόνιες νόσους, προβλήματα καρδιάς και νοητική εξασθένηση.

Άλλη γερμανική έρευνα ανέφερε ότι η άσκηση, είτε μέτριας είτε υψηλής έντασης , μείωνε τον κίνδυνο νοητικής εξασθένησης σε άνδρες και γυναίκες άνω των 55 ετών.

Τέλος, μια ακόμα έρευνα από την επιστημονική ομάδα του British Columbia, στον Καναδά, ανέφερε ότι οι ασκήσεις αντίστασης (λάστιχα, ελεύθερα βάρη) είχαν το επιπλέον όφελος της ενίσχυσης των τετρακέφαλων. Οι γυναίκες που ακολουθούσαν πρόγραμμα ασκήσεων αντίστασης μια ή δυο φορές την εβδομάδα εμφάνισαν βελτίωση στις νοητικές ικανότητες, αλλά μόνο στους τομείς της προσοχής και της επίλυσης συγκρούσεων σε σύγκριση με γυναίκες που επέλεξαν δραστηριότητες τόνωσης και ισορροπίας.

Άσκηση και καρκίνος του εντέρου

Όπως σημειώθηκε στον πρόλογο πολλαπλά είναι τα οφέλη της άσκησης. Τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι η συστηματική άσκηση ενδέχεται να λειτουργήσει ευεργετικά στην πρόληψη του καρκίνου.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Washington University στο Σαιν Λούις, άνθρωποι με δραστήριο τρόπο ζωής έχουν μέχρι τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολύποδες, που μπορεί να αναπτυχθούν σε καρκίνο του εντέρου.

Στα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «The Βritish Journal of cancer», αναφέρεται ότι τα χαμηλά επίπεδα άσκησης συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο εύρεσης πολύποδα του εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολύποδες εντέρου και 30% λιγότερες να εμφανίσουν μεγάλους ή προχωρημένους πολύποδες.

Η επικεφαλής της έρευνας, Kathleen Wolin, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για καθαρή σχέση μεταξύ της άσκησης και του μειωμένου κινδύνου για καρκίνο στο έντερο αλλά δεν είναι ακόμα σαφής ο προστατευτικός μηχανισμός της άσκησης. Πιθαναλογείται ότι η άσκηση μειώνει τη φλεγμονή στο έντερο, που σε κάποιο βαθμό έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του εντέρου. Επιπρόσθετα, η άσκηση μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης και βελτιώνει την αντίδραση τους οργανισμού στην υπερινσουλιναιμία, που επίσης πιστεύεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολύποδα. Ακόμη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και επειδή συχνά η άσκηση γίνεται σε εξωτερικό χώρο οι ασκούμενοι λαμβάνουν βιταμίνη D, που είναι επίσης σημαντική στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η πραγματικότητα είναι ότι η άσκηση δρα μέσω περισσότερων του ενός μηχανισμών.

Άσκηση-Παχυσαρκία-Καρκίνος Του Εντέρου

Οι μεσήλικες, κυρίως, που είναι παχύσαρκοι γύρω από την μέση, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ η σωματική άσκηση και η απώλεια βάρους μειώνουν τις πιθανότητες της νόσου, σύμφωνα με μία ολλανδική έρευνα. Μια άλλη καναδική έρευνα συμπέρανε ότι η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και ιδιαίτερα του εντέρου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Λάουρα Χιουζ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας «American Journal of Epidemiology», μελέτησαν επί 16 χρόνια τις περιπτώσεις περισσότερων από 120.000 ενηλίκων ηλικίας 55 έως 69 ετών. Στο διάστημα αυτό, το 2% εμφάνισαν καρκίνο παχέος εντέρου με εντόπιση στο ορθό. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ήταν κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερος στους άνδρες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε σχέση με όσους ήσαν κανονικού βάρους. Η περιφέρεια της μέσης φάνηκε να παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο, καθώς όσοι είχαν την «μεγαλύτερη κοιλιά» είχαν 63% μεγαλύτερη πιθανότητα καρκίνου σε σχέση με όσους είχαν την «μικρότερη κοιλιά».

Στις γυναίκες, η συσχέτιση ήταν λιγότερο αισθητή: μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου -σε ποσοστό έως 83%- φάνηκε να έχουν κυρίως όσες γυναίκες με μεγάλη περιφέρεια μέσης ασκούνταν καθόλου ή πολύ λίγο (κάτω από 30 λεπτά τη μέρα). Όσες ασκούνταν πάνω από 90 λεπτά καθημερινά και παράλληλα είχαν την μικρότερη περιφέρεια, είχαν τον μικρότερο κίνδυνο. «Η μελέτη παρέχει πρόσθετες ενδείξεις ότι το υπερβολικό λίπος του σώματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνουτου παχέος εντέρου», δήλωσε η δρ. Χιουζ. Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει το πάχος στην κοιλιά με διάφορα άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια ή διαβήτη.

Από τα παραπάνω, εύκολα γίνεται κατανοητό, ότι η άσκηση στη ζωή των ανθρώπων έχει πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις, γνωστές εξάλλου από αρχαιοτάτων χρόνων. Το «νους υγιής εν σώματι υγιεί» αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη γνώση και η εφαρμογή της αποδεικνύεται με τις πολυάριθμες αθλητικές εκδηλώσεις στην αρχαιότητα. Ειδικά όμως στη σύγχρονη εποχή, λόγω των απαιτητικών ρυθμών της καθημερινής ζωής των ανθρώπων και της καθιστικής ζωής που οι περισσότεροι ακολουθούν, η εισαγωγή της άσκησης στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά τους εμφανίζεται πιο επιτακτική από ποτέ, τόσο για την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία τους. Ωστόσο , θα ήταν φρόνιμο να επισημανθεί, ότι η άσκηση δεν είναι «πανάκεια», αλλά σίγουρα αποτελεί μια από τις βασικότερες συνιστώσες της καλής υγείας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...