Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Υποστήριξη στα παιδιά του οικισμού Αλάν Κουγιού



Στην Κομοτηνή μετέβη η Συνήγορος του Πολίτη.

Η υποστήριξη της σχολικής φοίτησης των παιδιών που κατοικούν στην περιοχή του οικισμού Αλάν Κουγιού και ο προγραμματισμός των απαιτούμενων ενεργειών ήταν το θέμα της συνάντησης εργασίας στην Κομοτηνή, η οποία οργανώθηκε έπειτα από πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε να συνεργαστούν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην ισότιμη εκπαιδευτική συμμετοχή για όλα τα παιδιά, ιδίως για τα παιδιά της περιοχής που έχουν βιώσει με διάφορους τρόπους τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο Συνήγορος του Πολίτη δεσμεύτηκε να παρακολουθήσει τις ενέργειες και να βοηθήσει στην προσπάθεια υποστήριξης.

Παράλληλα με τις προσπάθειες για την εκπαιδευτική ενσωμάτωση των παιδιών, είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα που υποστηρίζει η τοπική αυτοδιοίκηση για τη μεταστέγαση και αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής Αλάν Κουγιού.

Ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, επισκέφθηκε επίσης το μειονοτικό δημοτικό σχολείο Ηφαίστου και τα κέντρα στήριξης του προγράμματος εκπαίδευσης για τα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη και στην Ξάνθη.

Στα κέντρα αυτά γίνεται συστηματική προσπάθεια τόσο για την ελληνομάθεια και την εκπαιδευτική στήριξη παιδιών της μειονότητας όσο και για τη δραστηριοτήτων που φέρνουν κοντύτερα όλα τα παιδιά και βοηθούν στο ξεπέρασμα των διακρίσεων και των προκαταλήψεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Με επιχειρησιακές συμβάσεις 17.500 εργαζόμενοι



Οι περισσότερες έχουν υπογραφεί σε επιχειρήσεις της Αττικής.

Στην περιοχή της Αττικής έχουν συμφωνηθεί οι περισσότερες από τις 52 επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί τους τελευταίους μήνες και προβλέπουν αμοιβές κατώτερες από τις κλαδικές, σε ποσοστό από 5% έως και 40%.

Μετά την ψήφιση του άρθρου 37 του νόμου, 4024/2011 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015», δόθηκε η δυνατότητα της σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων και σε Ενώσεις Προσώπων, στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο. Στις Ενώσεις αυτές μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από την κατηγορία, τη θέση ή την ειδικότητα που έχουν στην επιχείρηση.

Από το σύνολο των νέων συμβάσεων, οι οποίες αφορούν 17.500 εργαζομένους, οι 39 έχουν υπογραφεί με ενώσεις προσώπων και οι 13 με επιχειρησιακά σωματεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από τις 52 συνολικά επιχειρησιακές συμβάσεις, οι 20 συμφωνήθηκαν στην Αττική και αφορούν, 14.989 εργαζομένους. Οι 11 αφορούν επιχειρήσεις της περιοχής των Αθηνών, οι 3 του Πειραιά, 4 επιχειρήσεις της Ανατολικής και 2 της Δυτικής Αττικής. Οι 7 συμφωνήθηκαν με επιχειρησιακά σωματεία και οι 13 με ενώσεις προσώπων. Οι αμοιβές μειώθηκαν από 10% έως 25% και εξομοιώθηκαν με τις προβλεπόμενες από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Στην Κεντρική Μακεδονία υπογράφηκαν 10 συνολικά επιχειρησιακές συμβάσεις. Οι 8 αφορούν στο νομό Θεσσαλονίκης με μειώσεις αμοιβών από 10% έως 30%, μία στο νομό Σερρών με μείωση μισθών 20%, ενώ στο 41,30% φθάνει η μείωση σε επιχείρηση κατασκευής μεταλλικών προϊόντων στο νομό Κιλκίς.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη συμφωνήθηκαν 6 συμβάσεις με μειώσεις αμοιβών στα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ σε μια περίπτωση ξενοδοχειακής επιχείρησης στο νομό Κοζάνης η μείωση έφθασε στο 17,50%.

Κατά 20% και 29% αντίστοιχα κυμάνθηκαν οι μειώσεις σε δυο επιχειρησιακές συμβάσεις στο νομό Ιωαννίνων. Από 10% έως 42% ήταν οι μειώσεις σε 4 συμβάσεις στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, 20% σε τρεις συμβάσεις στη Δυτική Ελλάδα, κατά 20% σε επιχειρησιακή σύμβαση στην Κορινθία, ενώ στα όρια της ΕΓΣΣΕ μειώθηκαν οι αμοιβές σε επιχειρησιακή που συμφωνήθηκε στις Κυκλάδες.

Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν σε γνώση του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας κατά τη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας την προηγούμενη Τρίτη.


Διαβάστε περισσότερα...

Ρόδος: Τα δικαιολογητικά αναπηρίας



Μετά από τη συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον διευθυντή των Υγειονομικών Υπηρεσιών ΙΚΑ Ρόδου κύριο Γεώργιο Συμεωνίδη, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να μην ταλαιπωρούνται κατά τη διαδικασία κατάθεσης των δικαιολογητικών για το ΚΕΠΑ και ειδικά όσοι κατοικούν στα νησιά του νομού μας, μπορούν να τα στέλνουν στην Ομοσπονδία στη διεύθυνση “Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Νοτίου Αιγαίου, Πάροδος Γ. Ρίτσου (κτίριο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑΔ) Τ.Κ. 85100 Ρόδος, προκειμένου να τα καταθέτουμε εμείς για λογαριασμό τους.
Για περισσότερες πληροφορίες στο κινητό του προέδρου 6949 745436.



Πηγή: http://www.rodiaki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπασκετ σε καροτσάκι: Προπονητής στους Τιτάνες ο Γεράσιμος Τζάκης



Η ομάδα των Τιτάνων κάνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να ενδυναμωθεί εσωτερικά ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες που περνά η κοινωνία μας με την κρίση και ειδικά ο χώρος του αθλητισμού των ΑμεΑ, με την αναστολή όλων των πανελληνίων Πρωταθλημάτων μας, ώστε να κρατήθει ενωμένη και να μπορέσει να προσφέρει ότι καλύτερο γίνεται τους αθλητές της.

Έτσι, ο διακεκριμένος καρδιοχειρουργός Βαγγέλης Κωνσταντινόπουλος, θα επίσημα ο γιατρός των Τιτάνων προσφέροντας αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στην ομάδα και στον κάθε αθλητή προσωπικά.

Επίσης, ο φυσιοθεραπευτής Γρηγόρης Κοντοδήμος, ειδικός στην αθλητική κινησιοθεραπεία και ψυχολογία, αποτελεί μέλος του ανθρώπινου δυναμικού της ομάδας, γεγονός πολύ σημαντικό για τους παίχτες της.

Τέλος, η ενσωμάτωση ενός από τους μεγαλύτερους πλέι μέικαρ που γνώρισε το αχαϊκό μπάσκετ στη θέση του επικεφαλή της τεχνικής διοίκησης των Τιτάνων είναι πλέον γεγονός... και το όνομα αυτού Γεράσιμος Τζάκης.

Ο νέος προπονητής των Τιτάνων είναι ένας από πρωτεργάτες της θρυλικής ομάδας του Απόλλων Πατρών κατά την δεκαετία του '90 τον καιρό που η Αχαϊκή ομάδα μεσουρανούσε στα γήπεδα με πάμπολλες συμμετοχές στην Α' Εθνική, στα Ευρωπαϊκά κύπελλα και φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδος το 1997.
Αγωνίστηκε επίσης με την φανέλα του ΠΑΟΚ αλλά και της Ντιναμό Βουκουρεστίου όπου κατέκτησε ανάλογες διακρίσεις.
Υπήρξε επίσης προπονητής τόσο της μπασκετικής ομάδας της Παναχαϊκής όσο και τις ΕΑΠ έχοντας με αυτόν τον τρόπο συμπληρώσει 30 χρόνια ενεργής καριέρας στο άθλημα.

* Η διοίκηση των Τιτάνων ευχαριστεί θερμά όλους παραπάνω για το ενδιαφέρον και τη διάθεσή τους να δώσουν ένα χέρι βοήθειας στους. "Η ενεργή συμμετοχή τους θεωρούμε ότι θα δώσει νέα δυναμική στην ομάδα μας" αναφέρουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι δύο γνωστοί...



Ανακοινώθηκαν οι αθλητές και οι αθλήτριες του Σχεδιασμού της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες σύμφωνα με την απόφαση της 37ης συνεδρίασης του Δ.Σ. της.


Κάθε αθλητής και αθλήτρια που ανήκει στον Σχεδιασμό θα πρέπει να συμπληρώσει και να αποστείλει στην Ομοσπονδία τη φόρμα στοιχείων και επικυρωμένη υπεύθυνη δήλωση ,όπου θα δηλώνει υπεύθυνα τον προπονητή για την αγωνιστική χρονιά 2011-2012.

Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής ή αθλήτρια λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή πρέπει να συμπληρώσει και να αποστείλει συγκεκριμένη φόρμα που μπορεί να βρει και στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ (www.eaom-amea.gr).

Παράλληλα, από την Ομοσπονδία υπενθυμίζεται ότι τα διαβατήρια των αθλητών-αθλητριών που διεκδικούν πρόκριση για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου θα πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης μετά τον Μάρτιο του 2013, έτσι ώστε να εκδοθούν εγκαίρως οι διαπιστεύσεις. Η προθεσμία για τα διαβατήρια είναι η 20η Απριλίου 2012.

Οι αθλητές-αθλήτριες Στίβου που δεν ανήκουν στο Σχεδιασμό, ωστόσο επιθυμούν την ενεργοποίηση της IPC license θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 15 ευρώ στην Ομοσπονδία (αρ. λογ. A΄ Bank 349.00.2002.00.3030 με το όνομα τους στο απόκομμα της τράπεζας και αποστέλλοντας το στο fax: 210 6410052).

Αυτοί που θα συμπληρώσουν τις φόρμες ηλεκτρονικά, πρέπει να τις αποστείλουν στο hellenic_sfpd@eaom-amea.gr ,έτσι ώστε ν’ αναγράφονται και τα e-mail των αθλητών-αθλητριών του Σχεδιασμού για την καλύτερη επικοινωνία με την Ομοσπονδία.
Σε ό, τι αφορά τον στίβο ,δύο αθλητές από τη Ρόδο είναι ενταγμένοι στο Σχεδιασμό μετά και τις εξαιρετικές επιδόσεις τους, όπως επίσης τα μετάλλια που κατάκτησαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011 στη Νέα Ζηλανδία. Ο Γιάννης Πρώτος των Αετών Αθήνας είχε πάρει το ασημένιο μετάλλιο στα 400μ. Τ13, ενώ ο Θανάσης Μπαράκας από τον «Δωδεκάνησος» ήταν «χάλκινος» στο μήκος F11.

Αυτοί οι δύο αθλητές έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες άλλωστε για να εκπροσωπήσουν τον δωδεκανησιακό στίβο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, γι’ αυτό χρειάζονται την κατάλληλη υποστήριξη από την πολιτεία, έτσι ώστε να το καταφέρουν.

Αναλυτικά οι αθλητές-αθλήτριες από τον στίβο που εντάχθηκαν στον Σχεδιασμό της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ για το 2012 είναι οι παρακάτω:

Σταθελάκος Πασχάλης παγκόσμιο ρεκόρ Ειδική Ολυμπιάδα
-Σταματουλά Μαρία παγκόσμιο ρεκόρ ΑΣΑΧ
-Πρώτος Ιωάννης 2η θέση
παγκόσμιο πρωτάθλημα Αετοί Αθήνας
-Κυριακίδης Μιλτιάδης 2η θέση
παγκόσμιο πρωτάθλημα Θερμαϊκός
-Νικολαΐδης Ευστράτιος 2η θέση
παγκόσμιο πρωτάθλημα Ελπίδα
-Κάντζα Παρασκευή 2η θέση
παγκόσμιο πρωτάθλημα Α.Σ.Τ.Υ
-Κωνσταντινίδης Αλ/νδρος 3η θέση
παγκόσμιο πρωτάθλημα Λ.Σ ο Μακεδόνας
-Μπαράκας Αθανάσιος 3η θέση
παγκόσμιο πρωτάθλημα Δωδεκάνησος
-Φυλακτός Μαρίνος 3η θέση
παγκόσμιο πρωτάθλημα Μέγας Αλέξανδρος
-Τσίου Αναστ. ευρωπαϊκό ρεκόρ Ειδική Ολυμπιάδα
-Ζησίδης Δημήτριος 4η θέση
παγκόσμιο πρωτάθλημα Λ.Σ ο Μακεδόνας
-Δήμογλου Αλεξάνδρα 4η θέση
παγκόσμιο πρωτάθλημα Ιρις Καβάλας
-Καλόγερος Παντελής 4η θέση
παγκόσμιο πρωτάθλημα Ιωνες
-Ναλμπάντης Ηλίας 5η θέση
παγκόσμιο πρωτάθλημα Μέγας Αλέξανδρος
-Τραπεζανίδης Χρήστος 5η θέση
παγκόσμιο πρωτάθλημα Λ.Σ ο Μακεδόνας
-Λέτκας Ιωάννης ευρωπαϊκό ρεκόρ Αργώ
-Δομγιόνι Αγίμ Δημήτριος 4η θέση
παγκόσμιο πρωτάθλημα Π.Α.Σ.Κ.Α
-Φερνάντες Σετζόν 5η θέση
παγκόσμιο πρωτάθλημα Σπάρτακος
-Καραμηνάς Γεώργιος 5η θέση
παγκόσμιο πρωτάθλημα Π.Α.Σ.Κ.Α
-Σμαραγδή Στυλιανή 5η θέση
παγκόσμιο πρωτάθλημα Ελπίδα
-Πετρόπουλος Αναστάσιος 5η θέση
παγκόσμιο πρωτάθλημα Π.Α.Σ.Κ.Α
-Καραγιάννη Ανθή 6η θέση
παγκόσμιο πρωτάθλημα Ιρις Καβάλας
-Ζίσκα Ευαγγελία 6η θέση
παγκόσμιο πρωτάθλημα Λ.Σ ο Μακεδόνας
-Κυριακού Αθανάσιος 6η θέση
παγκόσμιο πρωτάθλημα Δόξα
-Βρυώνης Γεράσιμος 6η θέση
παγκόσμιο πρωτάθλημα Αετοί Αθήνας
-Μπίμπασης Κωνσταντίνος 7η θέση
παγκόσμιο πρωτάθλημα Πυρσός
-Μαντούδη Ζωή 8η θέση
παγκόσμιο πρωτάθλημα Ελπίδα
-Κουτούλιας Χρήστος 8η θέση
παγκόσμιο πρωτάθλημα Σπάρτακος.


Διαβάστε περισσότερα...

Όταν η θέληση νικάει τις δυσκολίες

Μαθήματα θέλησης και ζωής παραδίδουν Αφρικανοί με αναπηρία, οι οποίοι έχουν διοργανώσει παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Δείτε το παρακάτω συγκλονιστικό video:

 

Πηγή: http://www.newskosmos.com
Διαβάστε περισσότερα...

Προγράμματα απασχόλησης για 153.000 θέσεις εργασίας



Τη δημιουργία 153.080 θέσεων εργασίας προβλέπουν προγράμματα απασχόλησης προϋπολογισμού 773,8 εκατ. που θα υλοποιηθούν το πρώτο τρίμηνο του 2012, όπως ανακοινώθηκε μετά από σύσκεψη αρμόδιων κυβερνητικών και άλλων φορέων με θέμα «Δράσεις κοινωνικής προστασίας, απασχόλησης και αλληλεγγύης».

Το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα υλοποιηθούν ακόμη προγράμματα κατάρτισης, ύψους 124 εκατ. ευρώ, με 25.000 ωφελούμενους διαφόρων επαγγελματικών ομάδων που επηρεάζονται από τη διαρθρωτική προσαρμογή του κλάδου τους.

Η χώρα δίνει δύο μάχες, αυτή της δημοσιονομικής εξυγίανσης και οικονομικής αναδιάρθρωσης και τη μάχη της κοινωνίας μας για την καταπολέμηση της ανεργίας και την προστασία της κοινωνικής συνοχής, δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.
Αναλυτικά τα προγράμματα απασχόλησης:

1. Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, προϋπολογισμού 188.000.000 ευρώ με 57.400 ωφελούμενους

Τοπικά Σχέδια για την απασχόληση (ΤΟΠΣΑ) προϋπολογισμού €80.000.000 με 30.000 ωφελούμενους.

2. Υλοποίηση προγράμματος απασχόλησης ανέργων στους Δήμους για έργα που υλοποιούνται με αυτεπιστασία προϋπολογισμού 215.000.000 ευρώ με 35.000 ωφελούμενους.

3. Πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας – 2011 προϋπολογισμού 19.000.000 ευρώ με 10.000 ωφελούμενους.

4. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, νέων ως 35 ετών προϋπολογισμού 67.750.000 ευρώ με 5000 ωφελούμενους.

5. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού (Δήμων και Περιφερειών) για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών προϋπολογισμού 75.000.000 ευρώ με 5000 ωφελούμενους.

6. Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για 680 ανέργους επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης προϋπολογισμού 9.120.000 ευρώ με 680 ωφελούμενους.

7. Δράσεις προώθησης στην απασχόληση – Πρόγραμμα επιταγής επανένταξης προϋπολογισμού 120.000.000 ευρώ με 10.000 ωφελούμενους.

Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα κοινωνικής μέριμνας και στήριξης ευπαθών ομάδων ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:


1. Δράσεις της Εκκλησίας

Έγινε αναφορά στη σημαντική προσφορά της Εκκλησίας, που λειτουργεί ένα εκτεταμένο και πυκνό, σε όλη την ελληνική επικράτεια, δίκτυο κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης, με χιλιάδες ημερήσια γεύματα, «δέματα στο σπίτι» σε οικογένειες και πλήθος άλλων δράσεων. Επισημάνθηκε ότι θα ήταν σημαντική η υποστήριξη της Εκκλησίας σε προγράμματα και δράσεις που υλοποιούν άλλοι δημόσιοι φορείς, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Θα επιδιωχθεί μάλιστα τα προγράμματα αυτά να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

2. Βοήθεια στο Σπίτι

Καθιερώνεται βιώσιμο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στα πλαίσια του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο συνίσταται στην παροχή κατ’ οίκον βοήθειας στους συνταξιούχους με σκοπό την κάλυψη των βασικών αναγκών κοινωνικής φροντίδας για την αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση τους μέσω της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής εργασίας, ψυχοκοινωνικής στήριξης, νοσηλευτικής φροντίδας, φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας και οικογενειακής βοήθειας απασχόλησης. Για το σκοπό αυτό έχουν διασφαλιστεί πόροι 90 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Έχει διασφαλιστεί η συνέχιση του σημερινού προγράμματος για 65.000 ωφελούμενους και η διατήρηση των θέσεων εργασίας (3.800 εργαζόμενοι) στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Παράλληλα, προωθείται η άμεση επέκταση του προγράμματος για 20.000 επιπλέον ωφελούμενους που θα εξυπηρετηθούν από δομές των ΟΤΑ καθώς και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (Επιχειρήσεις Κοινωνικής Οικονομίας).

3. Ενίσχυση προγράμματος επιδότησης χρήσης βρεφονηπιακών σταθμών

Αφορά επιδότηση μητέρων άνεργων ή εργαζόμενων με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 24.000€ για να στέλνουν τα παιδιά τους σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος επεκτείνεται από €100 εκατ. το 2010-11 σε €160 εκατ. το 2011-12, και €150 εκατ. για το 2012-13. Συνολικά 48.360 δικαιούχοι έλαβαν το 2011 ετήσια επιδότηση κατά μέσο όρο €4.200. Η επέκταση του προϋπολογισμού του προγράμματος από τα 100 στα 160 εκατομμύρια ευρώ θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των δικαιούχων μητέρων.

4. Τοπικές Πρωτοβουλίες για την ένταξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού

Ολοκληρώνεται η διαδικασία των στοχευμένων Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για Ευπαθείς Κοινωνικά Ομάδες, προκειμένου να ενταχθούν τα μέλη τους στην αγορά εργασίας. Τα προγράμματα αυτά, με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και 20.000 δικαιούχους, θα αρχίσουν να υλοποιούνται στις αρχές του χρόνου.

5. Εθνικό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ)

Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία, όπου καταγράφονται όλα τα άτομα με αναπηρία. Το Μητρώο θα επιτρέψει την παροχή πληροφοριών, διερευνητικών ελέγχων και στατιστικών δεδομένων για τη βελτίωση της στόχευσης των πολιτικών που αφορούν τα άτομα με αναπηρία.

6. Έκτακτη κρατική ενίσχυση προς το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) για υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης αστέγων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις παρακάτω δράσεις είναι 6,5 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 5 εκατομμύρια ευρώ αποφασίστηκε να χορηγηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και 1,5 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τους ίδιους πόρους του Δήμου. Οι δράσεις αυτές αφορούν:

· Ίδρυση και λειτουργία ενός Κέντρου Ημέρας (στην περιοχή της Βαρβακείου αγοράς): Θα προσφέρει στους άστεγους τη δυνατότητα να καλύψουν ανάγκες προσωπικής υγιεινής και να δεχθούν εντατικές υπηρεσίες υποστήριξης.

· Ίδρυση καταφυγίου Νύκτας: Λειτουργία ενός Ξενώνα τύπου “bed & breakfast” αποκλειστικά και ελεγχόμενης ως προς την διάρκεια νυκτερινής διαμονής. Θα μπορεί να εξυπηρετήσει 100 άτομα.

· Ίδρυση Μονάδας Βραχείας (μεταβατικής) Φιλοξενίας: Λειτουργία Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας με Πρόγραμμα επανένταξης. Θα μπορεί να εξυπηρετήσει 80 άτομα.

· Σύσταση και Λειτουργία Δικτύου Κοινωνικής Κατοικίας: Δίκτυο διαμερισμάτων προκειμένου να φιλοξενούνται, με μειωμένο τίμημα, άτομα και οικογένειες που βρίσκονται σε επισφαλή θέση απώλειας στέγης.

Και οι τέσσερις αυτές δράσεις έχουν προχωρήσει σε επίπεδο διαγωνισμών, απομένουν να επιλεγούν τα κατάλληλα κτίρια από μια λίστα εγκαταλελειμμένων κτιρίων και αναμένεται να λειτουργήσουν στα μέσα του 2012.

Επιπλέον, υπάρχει ήδη και ξεκινά τη λειτουργία της:

· Εστία Αθηνών (Πατησίων 221): Ξενώνας υποστηριζόμενης διαμονής ηλικιωμένων και μη δυνάμενων να επανενταχθούν αστέγων, δυνατότητας στέγασης 70 ατόμων. Ξεκινά λειτουργία τέλη Ιανουαρίου 2012.

7. Συμφωνήθηκε η υλοποίηση των παρακάτω προγραμμάτων του Δήμου Αθηναίων μέσω της ένταξής τους στο ΕΣΠΑ και στα επιμέρους επιχειρησιακά του προγράμματα:

- Υλοποίηση ενεργειών κοινωνικοοικονομικής ένταξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων (άστεγοι-νεόπτωχοι) και λειτουργία δομών (προϋπολογιζόμενο κόστος 11,9 εκατ. ευρώ)

Πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης αστέγων – νεόπτωχων, με υποχρεωτική απασχόλησή τους στις επιχειρήσεις υλοποίησης της πρακτικής άσκησης, προώθηση στην απασχόληση με επιδότηση για τη δημιουργία θέσης εργασίας ή ενίσχυσης για τη δημιουργία ατομικής επιχείρησης. Αξιοποίηση του Προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, με ορισμό ως Δικαιούχου του Δήμου και εργασιακό αντικείμενο την υλοποίηση μικρών έργων αυτεπιστασίας του Δήμου. Λειτουργία δομών υποστήριξης αστέγων

- Διαμόρφωση πλαισίου προστασίας για τα Παιδιά στο δρόμο (ύψους 4,9 εκατ. ευρώ)

Πρόγραμμα παρεμβάσεων αντιμετώπισης ιατρικών και κοινωνικών προβλημάτων παιδιών που ζουν-επαιτούν στους δρόμους. Δημιουργία Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Παιδιών και Εφήβων

- Πρόγραμμα υποστήριξης της εθελούσιας επιστροφής μεταναστών στις χώρες προέλευσης/καταγωγής τους, με στόχο την αποχώρηση 5.000 μεταναστών το πρώτο εξάμηνο του 2012 (ύψους 5 εκατ. ευρώ)

- Παροχή Υπηρεσιών Οικιακής Φύλαξης Βρεφών και Νηπίων (ύψους 6 εκατ. ευρώ)

8. Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ)
Ενισχύεται η δράση του ΕΚΚΑ, που λειτουργεί για την ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση σε άτομα, οικογένειες ή ομάδες που αντιμετωπίζουν έκτακτη κοινωνική ανάγκη ή κρίση ή βιώνουν διαδικασίες κοινωνικού αποκλεισμού (άστεγοι, παιδιά, έφηβοι και γυναίκες θύματα κακοποίησης, εγκατάλειψης, διακίνησης ή εμπορίας, γυναίκες μόνες με παιδιά σε κατάσταση κρίσης και οικονομικής αδυναμίας, άτομα που χρειάζονται άμεση κοινωνική και ψυχολογική βοήθεια, κλπ).

Διαθέτει ξενώνες πρώτης ανάγκης, όπου μπορεί να προσφέρει προσωρινή φιλοξενία. Υπενθυμίζεται ότι λειτουργεί Τηλεφωνική Γραμμή ’μεσης Κοινωνικής Βοήθειας 197. Λειτουργούν επίσης τοπικά κέντρα κοινωνικής στήριξης, υπηρεσία άμεσης κοινωνικής παρέμβασης για επιτόπια επείγουσα παρέμβαση, και καταφύγια επείγουσας υποδοχής και προστατευμένης φιλοξενίας και φροντίδας.

9. Επιτάχυνση γραφειοκρατικών διαδικασιών

Διαπιστώθηκε η ανάγκη ευρείας κλίμακας παρεμβάσεων για την άρση των ποικίλων γραφειοκρατικών εμποδίων (όπως μεταξύ άλλων η ταχεία αξιοποίηση εγκαταλειμμένων κτιρίων), που δυσχεραίνουν την αποτελεσματική υλοποίηση των κοινωνικών δράσεων σε επίπεδο περιφέρειας και δήμου. Αποφασίστηκε η ανάγκη υιοθέτησης, όπου χρειάζεται, ταχύρρυθμων διαδικασιών, προκειμένου να παρακαμφθούν εμπόδια και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Συστήνεται Επιτροπή υπό την προεδρία του Υπουργού Επικρατείας κ. Γ. Σταυρόπουλου, με τη συμμετοχή και του Υπουργείου Εργασίας, της Περιφέρειας, του Δήμου Αθηναίων, και άλλων φορέων, για την νομική επεξεργασία σχετικού πολυνομοσχεδίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ωφέλιμη η μαύρη σοκολάτα για όσους πάσχουν από καρδιά



Περιέχει πολλές ουσίες που επιδρούν ευεργετικά στην αρτηριακή πίεση.

Πλήθος θρεπτικών ουσιών, απαραίτητων για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, περιέχει η σοκολάτα. Μάλιστα, διόλου ασήμαντα είναι τα οφέλη για όσους πάσχουν από καρδία.

Ιδιαίτερα σημαντικές, είναι οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες που μπορούν να επιδράσουν ευεργετικά στη λειτουργία της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, συμβάλλουν στην αύξηση της καλής χοληστερόλης. Υπεύθυνες για τη δράση της σοκολάτας αυτή, είναι ορισμένες από τις ουσίες που περιέχει, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος καθώς και οι βιταμίνες.

Ακόμη, το μαγνήσιο, που μπορεί να βρεθεί στο κακάο, συμβάλει στην πρόληψη της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Για να ισχύσουν όλα τα παραπάνω οφέλη για όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα, η σοκολάτα που καταναλώνουν πρέπει να είναι μαύρη και να περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο. Αντίθετα, δεν πρέπει να περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και κορεσμένα λίπη καθώς στην περίπτωση αυτή κάθε άλλο παρά ωφέλιμη μπορεί να αποδειχθεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων



Όσοι φαρμακοπ
οιοί επιθυμούν μπορούν να λειτουργούν πέραν του νόμιμου ωραρίου.
Διευκρινίσεις σχετικά με την τροπολογία για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων που κατατέθηκε χτες έδωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας αναφέροντας συγκεκριμένα ότι:

«Με την εν λόγω τροπολογία διευκολύνεται η εφαρμογή της υφιστάμενης υπουργικής απόφασης που δίνει το δικαίωμα σε όσους φαρμακοποιούς επιθυμούν να λειτουργούν με δική τους βούληση πέραν του νομίμου ωραρίου.

Τονίζεται κατηγορηματικά, ότι φαρμακοποιός ο οποίος θα επιθυμεί να λειτουργεί πέραν του νομίμου ωραρίου, οφείλει να συμμορφώνεται με το ωράριο (εφημερίες, διημερεύσεις) που εφαρμόζουν οι κατά τόπους φαρμακευτικοί σύλλογοι.

Σε καμία περίπτωση κανείς δεν θα λειτουργεί εκτός του νομίμου πλαισίου. Το ΥΥΚΑ θα εντείνει τους ελέγχους για τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης».


Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές ζεσταίνονται με πετρέλαιο από τον στρατό!



Οι Ένοπλες Δυνάμεις εφοδιάζουν σχολεία της Σαμοθράκης.

Εντολή να μοιράζουν πετρέλαιο σε σχολεία της Σαμοθράκης, ακόμα και αν δεν τους περισσεύει, έλαβαν οι Ένοπλες Δυνάμεις από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Οι μαθητές στο νησί υποφέρουν τους χειμερινούς μήνες από το τσουχτερό κρύο ενώ η έλλειψη πόρων στα σχολικά συγκροτήματα κάνει το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβοθώρητο!

Ωστόσο, αν και δεν είναι μόνο το νησί της Σαμοθράκης που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα, η παρέμβαση του υπουργείου αποδείχτηκε σωτήρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαστογραφία στο Ηράκλειο Κρήτης



Η κινητή μονάδα θα πάει σε όλο το νησί.

Δωρεάν εξέταση μαστού σε γυναίκες άνω των 40 ετών θα κάνει και σήμερα η κινητή μονάδα μαστογραφίας στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Όσες γυναίκες το επιθυμούν μπορούν να πάνε στην πλατεία Ελευθερίας όπου θα βρίσκεται η κινητή μονάδα από τις 9:30-14:00. Στη συνέχεια η μονάδα θα πάει σε όλους τους δήμους της Κρήτης.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί μειώθηκαν τα ποσοστά αναπηρίας στον νέο ΚΕΒΑ;


Πόσες και πόσες φορές έχετε σκεφτεί (όπως εγώ) τον τελευταίο καιρό το ερώτημα του τίτλου;
Γιατί ρε παιδί μου μειώθηκαν τα ποσοστά αναπηρίας στον νέο κανονισμός εκτίμησης αναπηρίας (τον λεγόμενο και Κ.Ε.Β.Α) σε σύγκριση με τον παλιό;;;

Κάθισα λοιπόν και σκέφτηκα. Τι φταίει; Τι άλλαξε; Μπορεί να μην μου πήρε πολλές ώρες αλλά νομίζω πως βρήκα τους λόγους και λέω να τους μοιραστώ μαζί σας.

Πληθύναμε κύριοι και κυρίες. Με άλλα λόγια γίναμε πολλοί και αλλάξανε οι εποχές. 
Να προλάβω όμως αυτούς που θα βιαστούν. Όχι δεν εννοώ πως είμαστε πολλοί οι δικαιούχοι και πρέπει να κοπούν μεγάλες μάζες για να γλυτώσει το κράτος λεφτά. Αν και κάτι τέτοιο δεν θα έβλαπτε "κάποιους κυρίους και κάποιες κυρίες". Η απάντηση είναι αλλού σε πιο απλά πράγματα. 

Κάποτε σε έναν γιατρό πήγα να γράψω μια εξέταση για ένα πρόβλημα υγείας μου (όχι κάτι υπερβολικά σοβαρό) για να πάω μετά να την κάνω. Στην ακόλουθη στιχομυθία υπάρχει η μικρή αλήθεια:

Εγώ: Καλημέρα γιατρέ.
Γιατρός: Τι  θα θέλατε;
Ε: Ξέρετε έχω αυτό... και θα ήθελα να μου γράψετε την Χ εξέταση για να γίνει ένας επανέλεγχος.
Γ: Το χρειάζεστε κάτι αυτό (αυτή την εξέταση);
Ε: Ξέρετε είμαι αμεα και επειδή είναι να περάσω επιτροπή θα χρειάζονται λογικά κάποιες νέες αποφάσεις και νέες εξετάσεις να δουν.
Γ: Ξέρεις αυτό που λες δεν είναι λάθος αλλά...
Ε: Τι εννοείται όταν λέτε αλλά γιατρέ;
Γ: ...Ότι... πλέον αυτή όπως και άλλες παθήσεις είναι ξεπερασμένες;
Ε: Τι εννοείται ξεπερασμένες; Δηλαδή αυτό που έχω δεν είναι πρόβλημα;
Γ: Να σου εξηγήσω να καταλάβεις. Ας πούμε κάποια στιγμή έγινε μια έρευνα (δεν θυμόταν πότε ακριβώς) και βρήκαν πως σε ένα σχολείο είχαν την πάθησή σου 17 στα 100 παιδιά. Παλιότερα ήταν πολύ λιγότερα. Άρα και η πάθησή σου αυτή είναι συνηθισμένη και όχι σπάνια. Με άλλα λόγια... δεν υπάρχει λόγος αφού δεν είναι σπάνια και σοβαρή (παράξενο κι αυτό) να δίνει πλέον το ίδιο ποσοστό.
Ε: Μα καλά βρε γιατρέ... αυτό είναι λογικό;
Γ: Γιατί δεν είναι;
Ε: Μα πως να είναι;  Δηλαδή αν γίνει μια έρευνα και βρουν πως υπάρχουν 15 ή 20 στα 100 παιδιά με κώφωση ή προβλήματα ακοής ή πιο απλά με προβλήματα όρασης θα πει πως πρέπει να εκμηδενιστούν τα ποσοστά γιατί έγιναν συνηθισμένες παθήσεις και αυτά; Ποιο θα είναι το επόμενο; Οι σοβαρές παθήσεις;
Γ: Δεν ξέρω. Πάντως μερικά πράγματα λόγω της εξέλιξης πρέπει να αλλάζουν...
Ε: Τι να σας πω... εγώ το βλέπω από την μεριά του κρινόμενου και όχι του κριτή. 

Έφυγα τον ευχαρίστησα για το χαρτί αλλά για όχι για όσα μου είπε. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή η ριμάδα η εξέλιξη μας έφαγε. Εξελιχθήκαμε κύριοι και γίναμε πολλοί. Ο κόσμος αρρωσταίνει περισσότερο και είναι περισσότερος κόσμος με τις ίδιες παθήσεις σε σύγκριση με το παρελθόν.

Το δεύτερο και κυριότερο είναι οι δεκάδες έρευνες και μελέτες (μερικές που βρίσκω τις δημοσιεύω κι εγώ εδώ στο blog) που αναφέρονται σε νέα φάρμακα, σε νέες μεθόδους, σε νέες εξελίξεις της ιατρικής και πολλά άλλα που υπόσχονται (αν και όχι 100%) λύσεις σε διάφορα προβλήματα ακόμα και αν είναι πειραματικά. Σου λέει μετά ο άλλος αν πχ η ΣΚΠ έχει στο μέλλον λύση και πλήρη αποθεραπεία γιατί να του δώσω τώρα μεγάλο ποσοστό; Αν πχ υπάρχει η χ πειραματική μελέτη ή το χ εμβόλιο για το HIV γιατί να του δώσω πάλι αυτού μεγάλο ποσοστό και για πολύ χρόνο; Αφού μπορεί να γίνει αύριο μεθαύριο καλά... 

Αυτή η εξέλιξη (η διπλή) μας έφαγε. Μας θεώρησαν πολλούς αφού αρρωσταίνουμε και μη σοβαρά και μακροχρόνια άρρωστους αφού υπάρχει έστω και μια πιθανότητα να ανακαλυφθεί θεραπεία για ότι έχουμε. Ας τους αλλάξουμε τον ΚΕΒΑ λοιπόν να είμαστε εξελιγμένοι κι εμείς και εκσυγχρονισμένοι... μην μείνουν πίσω κι αυτοί οι άνθρωποι αυτοί από την εξέλιξη και τον εκσυχρονισμό. Να έχουν πλέον και νέα ποσοστά ρε αδερφέ... μην τους φάει η συνήθεια και το να έχουν πολλά δικαιώματα και σκοτούρες να τρέχουν να τα διεκδικούν. Αν έχει κάποιος άλλος μια αλλιώτικη ιδέα ας την πει να την προσθέσουμε ή ας σχολιάσει από κάτω. Παρακαλώ όμως επώνυμα και όχι ανώνυμα. 

Νότης





Διαβάστε περισσότερα...

Το HPV τεστ αντικαθιστά το τεστ ΠΑΠ



Είναι πιο αποτελεσματικό ως μέθοδος προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου.

Το HPV τεστ αντικατέστησε, από τα τέλη του 2011, το τεστ Παπανικολάου στη γειτονική Τουρκία αλλά και στο μακρινό Μεξικό καθώς η εφαρμογή του έδειξε ότι έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ως μέθοδος προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Εντός του 2012 αναμένεται να αντικαταστήσει το τεστ ΠΑΠ και στην Ολλανδία, την Ιταλία και στην περιοχή της Καταλονίας στην Ισπανία.
Το HPV τεστ, που πρέπει να γίνεται κάθε 5-6 χρόνια, έχει διπλάσια αποτελεσματικότητα από το τεστ ΠΑΠ και καλύπτει για διπλάσιο χρονικό διάστημα. Η διαφορά μεταξύ του HPV τεστ και του τεστ ΠΑΠ είναι ότι το πρώτο ανιχνεύει τους ογκογόνους τύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων(ΗPV), ο οποίος ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ το δεύτερο εντοπίζει τις προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Μη πανικοβάλλεστε αν το HPV τεστ βγει θετικό

Πάντως δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται οι γυναίκες που έλαβαν θετικό αποτέλεσμα στο HPV τεστ, επισήμανε ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας στο ΑΠΘ, Θεόδωρος Αγοραστός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την εβδομάδα κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που έχει καθιερωθεί την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Οι γυναίκες αυτές θα πρέπει στη συνέχεια να υποβληθούν συμπληρωματικά σε τεστ Παπανικολάου ή σε κολποσκόπηση για να εντοπιστεί και να αφαιρεθεί η βλάβη , εφόσον υπάρχει. Δηλαδή σε αυτή την περίπτωση το τεστ ΠΑΠ είναι συμπληρωματικό. Αν δεν εντοπιστεί βλάβη το πιο πιθανό θα είναι να εξαφανιστεί ο ιός HPV μόνος του χωρίς να χρειαστεί καμία θεραπεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τεστ ΠΑΠ στο 60% των περιπτώσεων με διηθητικό καρκίνο βγαίνει αρνητικό κατά την τελευταία πενταετία.

«Από τις 100 γυναίκες που θα μολυνθούν από τον ιό HPV οι 75 δεν θα πάθουν τίποτα, ο ιός θα εξαφανιστεί μόνος του. Από τις υπόλοιπες 25 οι 15 θα εμφανίσουν κονδυλώματα καλοήθους φύσης. Οι 6 από τις υπόλοιπες 10 θα εμφανίσουν χαμηλού βαθμού αλλοιώσεις που μπορεί να αποκατασταθούν με την άμυνα του οργανισμού. Μόνο 3-4 θα εμφανίσουν σοβαρού βαθμού προκαρκινικές αλλοιώσεις που απαιτούν χειρουργική παρέμβαση» εξήγησε ο κ Αγοραστός.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η αντικατάσταση του τεστ ΠΑΠ από το HPV τεστ θα γενικευτεί μελλοντικά με την αλλαγή των κατευθυντήριων οδηγιών των επίσημων διεθνών Οργανισμών για την καταπολέμηση του καρκίνου. «Ως λογική συνέπεια όλων αυτών των εξελίξεων, η πρακτική της πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλάζει πλέον παγκοσμίως, και αντί να βασίζεται μόνον σε ένα πυλώνα, δηλαδή στο τεστ Παπανικολάου, θα βασίζεται πλέον σε δύο πυλώνες, στον HPV εμβολιασμό και στο HPV τεστ θα αντικαταστήσει το τεστ Παπανικολάου» επισήμανε ο κ Αγοραστός.

Τεστ για διάγνωση στο σπίτι οραματίζονται οι επιστήμονες

Στην Κίνα και την Ινδία γίνονται έρευνες για την ανίχνευση των ογκοπρωτεϊνών Ε6 και Ε7, η ύπαρξη των οποίων δείχνει ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία της καρκινογένεσης και επομένως θα πρέπει η γυναίκα να υποβληθεί με αφαίρεση της συγκεκριμένης περιοχής και σε θεραπεία. Οι επιστήμονες οραματίζονται να γίνεται μελλοντικά ο εντοπισμός αυτών των ογκοπρωτεϊνών από την ίδια τη γυναίκα με ένα απλό τεστ (strip test) που θα γίνεται στο σπίτι όπως το τεστ εγκυμοσύνης και το οποίο θα έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία από το τεστ ΠΑΠ.

Το εμβόλιο προστατεύει, το προφυλακτικό όχι

Το εμβόλιο κατά του HPV προστατεύει εξ αρχής από την μόλυνση από τον ιό, έτσι ώστε να μην μπορεί να υπάρξει νόσος, αλλά το προφυλακτικό δεν προστατεύει πάντα, ανέφερε ο παιδίατρος - λοιμωξιολόγος, διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Καβαλιώτης. Σύμφωνα με τον ίδιο το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικότερο (προφυλάσσει 85-95%) όταν γίνεται στην ηλικία των 12 ετών αλλά μπορεί κανείς να εμβολιαστεί και μέχρι την ηλικία των 45.

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια χορηγήθηκαν παγκοσμίως περισσότερες από 140 εκατομμύρια δόσεις του HPV εμβολίου σε πάρα πολλές χώρες και επιβεβαιώθηκε η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των υπαρχόντων εμβολίων στη χώρα μας τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά.

Το ποσοστό εμβολιασμού των μικρών κοριτσιών στη χώρα μας είναι 17-20% ενώ δεν γίνεται καν λόγος για τον εμβολιασμό των αγοριών. Ο κ Καβαλιώτης το αποδίδει στο φόβο για ανεπιθύμητες ενέργειες, στη συσχέτιση του ιού HPV με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ταμπού) αλλά και στο ισχυρό αντιεμβολιαστικό κίνημα που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια με αφορμή το εμβόλιο κατά της γρίπης που προκαλεί ο ιός Η1Ν1

«Με την πάροδο των ετών, όσο περισσότερο επιτυχημένο θα είναι το εμβολιαστικό πρόγραμμα, με συνεχώς αυξανόμενη κάλυψη του πληθυσμού και με πολύ πιθανή την παραγωγή νέων, πιο αποτελεσματικών, πιο εύκολων στην χορήγηση και πιο φθηνών εμβολίων, τόσο η ανάγκη για προληπτικό έλεγχο των γυναικών θα ελαττώνεται», ανέφερε από την πλευρά του ο κ Αγοραστός.

O ιός HPV ενοχοποιείται και για άλλους καρκίνους

Η έρευνα των τελευταίων δεκαετιών απέδειξε την άμεση αιτιολογική συσχέτιση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων και με άλλους καρκίνους, άλλων οργάνων, οι οποίοι δεν αφορούν μόνο γυναίκες, αλλά και άνδρες.

«Έτσι, όχι πάντα σε ποσοστό 100%, όπως στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά σε ποσοστά που κυμαίνονται από 30% έως 90%, η μόλυνση από τον ιό HPV είναι η κύρια αιτία δημιουργίας καρκίνου στον κόλπο, στο αιδοίο, στον πρωκτό, στο πέος, στην στοματική κοιλότητα, στις αμυγδαλές, στον φάρυγγα, και πιθανόν και σε άλλα όργανα του σώματος και των δύο φύλων.

Ιδιαίτερα μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μοριακών μελετών, οι τύποι του ιού HPV που προκαλούν τη μεγάλη πλειονότητα των καρκίνων στα όργανα που αναφέρθηκαν είναι κυρίως ο τύπος 16 και ο τύπος 18, όπως ακριβώς και στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας!

Είναι προφανές λοιπόν, ότι ο προτεινόμενος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εμβολιασμός, ο οποίος προστατεύει από τους τύπους 16 και 18 - ως τους πλέον επικίνδυνους - θα προσφέρει προστασία στα εμβολιαζόμενα άτομα και από τους υπόλοιπους καρκίνους», υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός.


Διαβάστε περισσότερα...

Ψυχικά ασθενής ένας στους πέντε Αμερικανούς



Σοκάρουν τα στοιχεία για την περσινή χρονιά.

Ένας στους πέντε Αμερικανούς αντιμετώπισε κάποιου είδους ψυχική ασθένεια την περασμένη χρονιά, με τις γυναίκες και τους νέους να είναι οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα της Αρχής για την κατάχρηση ουσιών και την ψυχική υγεία οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό από τους άνδρες να αντιμετωπίσουν ψυχική ασθένεια, σε ποσοστό 23% έναντι 16,8% των ανδρών. Ταυτόχρονα το ποσοστό των πασχόντων ήταν διπλάσιο μεταξύ των ηλικιών 18 και 25 έναντι των άνω των 50.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως 11,4 εκατομμύρια ενήλικοι πολίτες υπέφεραν πέρσι από μία σοβαρή ψυχική ασθένεια ενώ 8,7 εκατ. άνθρωποι σκέφτηκαν το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι το επιχείρησαν.


Διαβάστε περισσότερα...

Χαμογελάστε λευκά και υγιεινά



Πώς θα πετύχετε την τέλεια εικόνα των δοντιών σας.

Έχετε κίτρινα δόντια και τα βουρτσίζετε καθημερινά; Οι οδοντίατροι λένε ότι το μυστικό για να έχετε ένα υπέροχο χαμόγελο δεν είναι μόνο το συστηματικό βούρτσισμα. Υπάρχουν δεκάδες άλλοι τρόποι, σε συνδυασμό πάντα με τη χρήση της οδοντόβουρτσας, για να πετύχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Γι’ αυτό να θυμάστε ότι παίζει πάντα ρόλο ο τρόπος που πλένουμε τα δόντια μας, η οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιούμε, το στοματικό διάλυμα στο να έχουμε γερά δόντια και ούλα και παράλληλα δροσερή αναπνοή.

Έτσι, πρέπει να επιλέξετε μια μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα και να αποφεύγετε τις σκληρές που φθείρουν την αδαμαντίνη των δοντιών και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να τραυματίσουν τα ούλα σας.

Είναι απαραίτητο επίσης να αλλάζετε κάθε μήνα την οδοντόβουρτσά σας. Πρέπει να μάθετε πώς να βουρτσίζετε τα δόντια σας. Δηλαδή, το σωστό βούρτσισμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, γίνεται με απαλές κυκλικές κινήσεις σ’ όλη τη στοματική κοιλότητα για περίπου 2 συνεχόμενα λεπτά. Χρειάζεται μετά το βούρτσισμα να αποφεύγετε το φαγητό για περίπου 1 ώρα. Το πιο σωστό είναι και να αλλάζετε την οδοντόκρεμά σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην συνηθίζουν τα μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα.

Κι αν δεν ξέρετε ποια είναι η καταλληλότερη οδοντόκρεμα, οι οδοντίατροι επισημαίνουν ότι πρέπει να διαβάζετε τις οδηγίες για να ελέγξετε εάν περιέχουν φθόριο και χλωρεξιδίνη. Εάν περιέχονται αυτά, τότε να ξέρετε ότι προστατεύονται τα δόντια σας από την τερηδόνα.

Πρέπει να τρώτε και υγιεινά

Εκτός όμως από το καθημερινό βούρτσισμα, παίζει πάντα ρόλο και η διατροφή. Γι’ αυτό πρέπει να συνηθίσετε να τρώτε φρούτα και λαχανικά για να μειωθεί η τερηδόνα και να βελτιωθεί η ποιότητα των ούλων.

Συνηθίστε το μαύρο ψωμί, το οποίο περιέχει βιταμίνη B και χάρη σ’ αυτήν, μπορεί να βελτιωθεί η στοματική υγιεινή. Είναι πολύ σημαντικό επίσης στη διατροφή σας να περιέχονται τροφές με φθόριο όπως για παράδειγμα το κοτόπουλο, οι σαρδέλες, ο σολομός, ο μπακαλιάρος κ.ά.

Και αν θέλετε να πιείτε αλκοόλ, να θυμάστε ότι το λευκό κρασί και το τσάι (πλην του μαύρου τσαγιού) φέρνουν πολύ καλά αποτελέσματα. Αρκεί πάντα να μην ξεχνάτε το συστηματικό βούρτσισμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Κρήτη: Κακοποιούσε την πεθερά του και ''ξεκοκκάλιζε'' την περιουσία της!



O γαμπρός ''μυρίστηκε'' χρήμα και παντρεύτηκε τη διανοητικά καθυστερημένη κόρη της. Τότε άρχισε το μαρτύριο της πεθεράς...

Από τα πλούτη, στο πτωχοκομείο ζει σήμερα ηλικιωμένη από το Σκαλάνι, η οποία φέρεται να έχει πέσει θύμα στυγνής οικονομικής εκμετάλλευσης αλλά και κακοποίησης από τον γαμπρό της - το σύζυγο της κόρης της - η οποία αντιμετωπίζει διανοητικό πρόβλημα.

Είναι ενδεικτικό ότι υπό καθεστώς τρομακτικών απειλών, ο γαμπρός κατάφερε να πουλήσει 32 ακίνητα -πολλά ήταν «φιλέτα»- σε Ηράκλειο και Λασίθι, αποκομίζοντας για λογαριασμό του εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, όπως αναφέρεται.

Ο άνδρας κάθισε χθες στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ηρακλείου για την κατηγορία της εκβίασης και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών χωρίς αναστολή.

Η τεράστια περιουσία που διέθετε η οικογένεια - σπίτια, οικόπεδα και αγροκτήματα σε Καλλιθέα, Σκαλάνι και Λασίθι - ήταν το «λαχείο» που κυνήγησε ο 57χρονος, που όπως αναφέρθηκε μυρίστηκε «ζεστό» χρήμα και θέλησε να νυμφευθεί την κόρη της οικογένειας, την οποία γνώρισε στην Αγία Μαρίνα της Βόννης.

Αν και οι γονείς είχαν αντίρρηση γι' αυτόν το γάμο, διαισθανόμενοι προφανώς την σκοπιμότητα από την πλευρά του μέλλοντα γαμπρού τους, η κόρη επέμεινε και έκτοτε άρχισε το μαρτύριο τους, όπως περιγράφεται και στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, υπό καθεστώς τρομακτικών απειλών και κακοποιήσεων, ο 57χρονος κατάφερε να «ξεκοκκαλίσει» όλη την περιουσία της πεθεράς του, την οποία στο τέλος ανάγκαζε ακόμα και σε επαιτεία προκειμένου να του φέρνει χρήματα στο σπίτι.

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι ο «γαμπρός» ανάγκαζε την ηλικιωμένη να κοιμάται στον ίδιο χώρο με τα σκυλιά του. Μάνα και κόρη τις τρομοκρατούσε διαρκώς. Τους έλεγε ότι είναι φονιάς και ότι δε φοβάται να πάει φυλακή, τις απειλούσε ότι «θα τις κρεμάσει ανάποδα με το καλώδιο στην ταράτσα ή ότι θα τις δέσει στα κάγκελα και θα ανοιγοκλείνει τα πόδια τους μέχρι να τις διαμελίσει».


Διαβάστε περισσότερα...

Έσωσαν το σπίτι γυναίκας με χρέη στις τράπεζες



Η Δικαιοσύνη δεν είναι πάντα... τυφλή. 
Μια γυναίκα που μεγαλώνει μόνη της το παιδί της και που συντηρεί και την υπερήλικη μητέρας...με έσοδα 905 ευρώ το μήνα από τον μισθό της ως καθηγήτρια του Δημοσίου και άλλα 100 ευρώ από ενοίκιο λίγο έλειψε να χάσει το σπίτι της καθώς βρέθηκε με συνολικά χρέη σε έξι τράπεζες 115.000 ευρώ.

Η καθηγήτρια προσπάθησε να κάνει διακανονισμό. Οι τράπεζες δεν το δέχθηκαν και ζήτησαν να προχωρήσουν σε ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων.
Το δικαστήριο όμως στα Χανιά δεν δέχθηκε να γίνουν ρευστοποιήσεις των περιουσιακών στοιχείων της γυναίκας και ουσιαστικά επέβαλε διακανονισμό.
Σύμφωνα με το flashnews κάλεσε την δανειολήπτρια να καταβάλλει το ποσό των 450 Ευρώ/μήνα, επί μία τετραετία, της δόθηκε δε ένας χρόνος περίοδος χάριτος και το υπόλοιπο του ποσού του χρέους, κλήθηκε να το καταβάλλει σε 228 μηνιαίες δόσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας



Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ και είναι 5ετούς διάρκειας.

Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες για το πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας μπορούν να υποβάλλου τις αιτήσεις τους, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έως τις 29 Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ και η διάρκειά του πενταετής. Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα, που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες αγρότες ή κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης.

Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται δυο προϋποθέσεις. Πρώτον, να είναι φυσικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος.

Εξαιρούνται οι απασχολούμενοι σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους, για τους οποίους απαιτείται τουλάχιστον το 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος. Και δεύτερον, να είναι νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματός.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο επίκεντρο η προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική βία



Σύσκεψη στο Υπουργείο με θέμα ενημερωτικό πρόγραμμα στο Ρέθυμνο.

Σε σύσκεψη που έγινε στο στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα την «Παιδική Προστασία», αποφασίστηκε η δημιουργία πιλοτικού σχεδίου στην πόλη του Ρεθύμνου με άξονες την καθολική εκστρατεία προαγωγής της ψυχικής υγείας με θέμα την ενημέρωση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική βία.

Στόχος είναι η παροχή άμεσης θεραπευτικής παρέμβασης με τη συνδρομή εξειδικευμένων σε θέματα κακοποίησης παιδιών επαγγελματιών ψυχικής υγείας στη θεραπεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, καθώς και η επιτυχής και σύντομη ολοκλήρωση των εν εξελίξει δικαστικών διαδικασιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Street Party από το Κέντρο Στήριξης Αστέγων



Η «Κλίμακα» κόβει σήμερα την πίτα της.

Street Party διοργανώνει σήμερα το απόγευμα το Κέντρο Στήριξης Αστέγων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα». Η εκδήλωση θα αρχίσει με την κοπή της πίτας στις 6:30 και θα συνεχιστεί με μουσική, χορό και happenings «για όσο αντέξουμε», όπως λέει η οργάνωση.

Αυτές τις ημέρες η «Κλίμακα» εντείνει τις δράσεις της για τη στήριξη των αστέγων που λόγω του τσουχτερού κρύου είναι πιο εκτεθειμένοι στο δρόμο. Ζεστά ρούχα, κουβέρτες αλλά και τρόφιμα θα στηρίξουν τις δραστηριότητες της οργάνωσης.

Κέντρο Στήριξη Αστέγων
Κωνσταντινουπόλεως 30 Κεραμεικός
210 3410462


Διαβάστε περισσότερα...

Παραχώρησαν τα σπίτια τους σε αστέγους



Κίνηση ανθρωπιάς από δέκα πολίτες στο Βόλο.

Δέκα άστεγοι πολίτες του Δήμου Βόλου βρήκαν τις τελευταίες μέρες στέγη μετά από προσφορές που έγιναν από συμπολίτες μας. Εκεί όπου η ανεργία και οι δόσεις των δανείων τούς είχαν καταστρέψει και τους είχαν στερήσει το δικαίωμα να κάνουν όνειρα για τη ζωή τους και για τα παιδιά τους, οι άνθρωποι αυτοί βρήκαν καταμεσής του χειμώνα ένα κεραμίδι για να προφυλαχθούν οι ίδιοι και τα μέλη της οικογένειάς τους από το δριμύ ψύχος και παράλληλα να πάρουν κουράγιο ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα για τους ίδιους και την οικογένειά τους.

Πιο αναλυτικά, όπως δημοσιεύει ο Ταχυδρόμος, οι άστεγοι που βρήκαν ένα σπίτι για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους είναι: Μία 27χρονη με το μόλις τεσσάρων ετών παιδί της, μία τετραμελής οικογένεια με τους δύο γονείς και τα δύο τους παιδιά ηλικίας τεσσάρων και επτά ετών, καθώς και τέσσερα μεμονωμένα άτομα και ειδικότερα ένας 54χρονος, ένας 65χρονος, ένας 52χρονος και ένας 50χρονος.

Τα σπίτια που δόθηκαν προκειμένου να στεγαστούν οι άστεγοι της πόλης είναι σε διάφορες περιοχές του Βόλου, της Αγριάς κ.α.


Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική αιμοδοσία στην Πάτρα



Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου.

Στα Βραχναίικα της Πάτρας οργανώνεται την Κυριακή 22 Ιανουαρίου εθελοντική αιμοδοσία από το Κέντρο Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο Πατρών.

Το Κέντρο διοργανώνει την αιμοδοσία σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Δημοτικών Ενοτήτων Βραχναιίκων και με τον Κοινωνικό Οργανισμό του δήμου Πατρών στην αίθουσα του Σταρυροπούλειου Πνευματικού Κέντρου.

Η αιμοδοσία θα γίνει από τις 9:00-13:00.


Διαβάστε περισσότερα...