Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Είμαι μέσα! Εσύ;






«Θέλω να νικήσω! Αν όμως δεν τα καταφέρω.. βοηθήστε με.. να προσπαθήσω με θάρρος! »
Αυτό είναι το μήνυμα και ο όρκος των αθλητών των Special Olympics που θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα του 2011 με την Τελετή Έναρξης των Αγώνων στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 25/06/2011.
Στους Παγκόσμιους αυτούς Αγώνες συμμετέχουν περίπου 7000 αθλητές με διανοητική αναπηρία από 180 χώρες και περίπου κατά προσέγγιση 25.000 εθελοντές. Δεν ξεχνάμε όμως τους 2500 προπονητές και τους 3.000 τεχνικούς και διαιτητές. Υπολογίζεται ότι 40.000 μέλη οικογενειών των αθλητών θα έρθουν στην Ελλάδα από κάθε γωνιά της γης.
Στόχος του Παγκόσμιου Κινήματος Special Olympics είναι να εκπαιδεύει την κοινωνία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να απευθύνεται και να συμπεριφέρεται σε συνανθρώπους με διανοητική αναπηρία. Παράλληλα  εμπνέει την ειρήνη στην παγκόσμια κοινότητα.
Η επίσημη μασκότ των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 είναι ο Απόλλων, ο θεός του Ήλιου, της χαράς και της αισιοδοξίας. Το δυναμικό μήνυμα που μεταφέρει είναι η φράση   «Είμαι μέσα!». Να είμαι μέσα στην παγκόσμια αυτή αθλητική διοργάνωση ως αθλητής, εθελοντής ή θεατής. Συμμετέχουμε ενεργά και η είσοδος και η παρακολούθηση στις 30 αθλητικές εγκαταστάσεις  όπου θα φιλοξενηθούν οι Αγώνες θα είναι ελεύθερη στο κοινό. Εισιτήριο υπάρχει μόνο στην Τελετή Έναρξης (25/06/2011) και Τελετή Λήξης (04/07/2011). Ας παρακολουθήσουμε όλοι τους Αγώνες, να χειροκροτήσουμε την προσπάθεια των αθλητών που θα αποτελέσει εμπειρία ζωής για όλους μας. Εσύ είσαι μέσα;
Διαβάστε περισσότερα...

Το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού



Χρησιμοποιήστε το στη διατροφή σας και επωφεληθείτε.

Οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν στις σαλάτες και στο μαγείρεμα αρκετό ελαιόλαδο, το βασικό συστατικό της μεσογειακής δίαιτας, έχουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικών Ερευνών και του πανεπιστημίου του Μπορντό, με επικεφαλής τη Σεσίλια Σαμιέρι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, μελέτησαν σε τρεις πόλεις (Μπορντό, Ντιζόν, Μονπελιέ), επί μια περίοδο πέντε ετών, περίπου 7.600 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, από τα οποία 148 υπέστησαν εγκεφαλικό σε αυτό το διάστημα.

Οι συμμετέχοντες είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες ανάλογα με το πόσο ελαιόλαδο κατανάλωναν (καθόλου, μέτρια, πολύ). Διαπιστώθηκε ότι όσοι ανήκαν στην κατηγορία που έκανε την πιο «εντατική» κατανάλωση ελαιολάδου (τόσο σε σαλάτες, όσο και στο μαγείρεμα), είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου λάδι.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι πρέπει να υπάρξουν νέες συστάσεις για την ημερήσια διατροφή, ώστε να αποφεύγονται τα εγκεφαλικά στα άτομα άνω των 65 ετών. Τα εγκεφαλικά είναι τόσο συχνά στους ηλικιωμένους και το ελαιόλαδο είναι ένας φθηνός και εύκολος τρόπος αποφυγής τους», όπως είπε η Σαμιέρι.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει το ελαιόλαδο με μικρότερο κίνδυνο για έμφραγμα, διαβήτη, υψηλή πίεση, υψηλή «κακή» χοληστερίνη, παχυσαρκία κ.α.


Διαβάστε περισσότερα...

Για πεντακάθαρα παιδικά παιχνίδια



Απαλλαγείτε από τα επικίνδυνα μικρόβια.

Πολλοί γονείς ανησυχούν για τα μικρόβια που μαζεύονται πάνω στα παιδικά παιχνίδια, ιδιαίτερα τα πάνινα ή τα χνουδωτά. Πολλά παιδάκια αρνούνται να αποχωριστούν το αγαπημένο τους κουκλάκι, ακόμα και στη βόλτα ή την παιδική χαρά, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να εκτίθεται σε άπειρες εστίες μόλυνσης. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν την τάση να βάζουν στο στόμα τους ή να κοιμούνται μαζί με τα παιχνίδια τους τότε η ανάγκη καθαρισμού γίνεται επιτακτική.

Πολλά πάνινα παιχνίδια μπορούν να μπουν στο πλυντήριο ρούχων.

Για μια πιο μαλακή διαχείριση, μπορείτε να τα βάλετε πρώτα μέσα σε μια μαξιλαροθήκη και μετά στον κάδο.

Πάρτε μι λεκανίτσα με χλιαρό σαπουνόνερο και με ένα σφουγγαράκι σφουγγίστε όλη την επιφάνεια. Έπειτα στεγνώστε με το πιστολάκι των μαλλιών.

Αναζωογονήστε τα δύσοσμα πάνινα παιχνίδια βάζοντας τα μέσα σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με μαγειρική σόδα. Κλείστε τη σακούλα και ανακινήστε καλά για να σκονιστεί ομοιόμορφα όλο το παιχνίδι. Αφήστε το για περίπου 2 ώρες και στη συνέχεια σκουπίστε τη σκόνη είτε με ηλεκτρικό σκουπάκι είτε απλά τινάζοντας το παιχνίδι.

Πλένετε τα πλαστικά παιχνίδια με χλιαρό σαπουνόνερο και αποφεύγετε τα ισχυρά απορρυπαντικά. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό και αφήστε τα να στεγνώσουν στον φυσικό αέρα.

Μην βάζετε τα πλαστικά παιχνίδια στο πλυντήριο πιάτων, εκτός και αν αυτό αναγράφεται στις οδηγίες χρήσης τους. Οι υψηλές θερμοκρασίες του πλυντηρίου μπορεί να λιώσει το πλαστικό ή να ξεθωριάσει το χρώμα του.


Πηγή: http://blog.livingreen.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι σχέση έχει η διατροφή με τις ημικρανίες;




Απομακρύνετε από το διατροφολόγιό σας τους «ενόχους».

Η ημικρανία είναι μία χρόνια νευρολογική κατάσταση, με κύριο σύμπτωμα έναν έντονο πονοκέφαλο συχνά περιορισμένο στη μία μεριά του κεφαλιού. Ο πόνος στην ημικρανία εντοπίζεται στο μισό του κεφαλιού, συχνά στην περιοχή πίσω από το ένα μάτι και τον κρόταφο. Μπορεί επίσης να είναι αισθητός σε άλλα σημεία, όπως στην κορυφή του κεφαλιού ή και στον αυχένα. Ο πόνος στην ημικρανία είναι ιδιαίτερα δυνατός και συνοδεύεται από μία σειρά άλλων συμπτωμάτων όπως η υπερευαισθησία στο φως, στους έντονους ήχους και στις μυρωδιές.

Η ημικρανία δεν είναι απλά μία διαταραχή των εγκεφαλικών αγγείων. Σήμερα, είναι γνωστό ότι ο φλοιός του εγκεφάλου μπορεί να υφίσταται μία παροδική μεταβολή που ονομάζεται «φλοιώδης μετακινούμενη καταστολή», η οποία αποτελεί το υπόβαθρο της ημικρανικής αύρας και πιθανότητα την αιτία έναρξης των κρίσεων ημικρανίας.

Οι ημικρανίες μπορεί να συνδέονται με κληρονομικότητα, αλλά και με άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής του ασθενούς και η κοινωνικο-οικονομική του κατάσταση. Οι ημικρανίες μπορεί να προκληθούν από διάφορες καταστάσεις, όπως η λήψη φαρμάκων, οι ορμονικές διαταραχές, κάποιες παθήσεις, ακόμη και από πείνα. Σε ορισμένα άτομα, συγκεκριμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση κρίσεων ημικρανίας. Οι τροφές αυτές διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Δανία, στα ελλιποβαρή άτομα αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας, σε σχέση με τα υπέρβαρα. Άλλες έρευνες συσχετίζουν, αντίθετα, τον αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος με τις κρίσεις ημικρανίας. Επίσης, τα άτομα που καπνίζουν πολύ, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανίες σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Η άστατη διατροφή έχει συνδεθεί με κρίσεις ημικρανίας στα άτομα που έχουν ευαισθησία. Η παράλειψη γευμάτων μέσα στην ημέρα και η κατανάλωση ενός μεγάλου και όχι πολλών μικρών γευμάτων, επιβαρύνει την κατάσταση αυτών των ασθενών. Η αφυδάτωση ενοχοποιείται για την εμφάνιση αυτών των κρίσεων. Γι΄ αυτό και συνιστάται, η συχνή κατανάλωση πολλών υγρών κατά τη διάρκεια της μέρας, όπως νερού, φρέσκων χυμών φρούτων και αφεψημάτων.

Μελέτες έδειξαν πως οι κρίσεις ημικρανίας μπορούν να οφείλονται, σε ποσοστό περίπου 20% και σε τροφικές αλλεργίες ή ευαισθησίες. Ο μηχανισμός δεν έχει εξακριβωθεί αλλά η αποφυγή κατανάλωσης των πιθανών «ένοχων» τροφίμων έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε έλεγχο των συμπτωμάτων.

Σε άτομα με ευαισθησία, τα τρόφιμα που περιέχουν αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες, όπως η τυραμίνη, η φαινυλαλανίνη, η ισταμίνη, το αλκοόλ και η καφεΐνη μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες. Τα άτομα αυτά δεν μπορούν να μεταβολίσουν αυτές τις ουσίες αρκετά γρήγορα οπότε παραμένουν στο σώμα για περισσότερο χρόνο, προκαλώντας πονοκέφαλο. Το κόκκινο κρασί, που περιέχει φαινολικά φλαβονοειδή και η σοκολάτα, που περιέχει φαινυλαλανίνη, συχνά ευθύνονται για εμφάνιση ημικρανίας.

Τρόφιμα πλούσια σε μονοαμίνες ενοχοποιούνται συχνά για την πρόκληση ημικρανικών κρίσεων. Οι μονοαμίνες απαντώνται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως στο κρασί, στην μπύρα, στα ώριμα τυριά (καμαμπέρ, τσένταρ, ροκφόρ, παρμεζάνα), στο γιαούρτι, αλλά και στις σαρδέλες, στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και στο σπανάκι.

Άλλη «ένοχη» ουσία είναι το γλουταμινικό μονονάτριο που περιέχεται στη σόγια σος και τη βρίσκουμε ως ενισχυτικό γεύσης στα πιάτα των κινέζικων εστιατορίων. Καλό είναι η κατανάλωση τροφίμων με νιτρώδη συντηρητικά, όπως το μπέικον, τα σαλάμια, τα λουκάνικα, το καπνιστά κρέατα και ψάρια όπως και τα προμαγειρεμένα τρόφιμα, να αποφεύγονται από τα άτομα που υποφέρουν από έντονους πονοκεφάλους.

Η έλλειψη τέλος μαγνησίου και ριβοφλαβίνης από τη διατροφή έχει συσχετισθεί θετικά με την εμφάνιση πονοκεφάλων και ημικρανιών. Γι’ αυτό, είναι καλό η διατροφή των ασθενών να ενισχυθεί με τα παραπάνω στοιχεία, ακόμη και με συμπληρώματα διατροφής, στις περιπτώσεις που η πρόσληψη είναι ανεπαρκής. Καλές πηγές μαγνησίου, είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και το κρέας. Τη ριβοφλαβίνη τη συναντάμε σε υψηλή περιεκτικότητα στο συκώτι, στο νεφρό αρνιού και στο γάλα σόγιας, και σε μέτριες ποσότητες στα κρέατα, στα γαλακτοκομικά και στα δημητριακά.

Το βέβαιο είναι πως, κάθε άτομο έχει τις δικές του ευαισθησίες και τα τρόφιμα που προκαλούν τις κρίσεις ημικρανίας είναι διαφορετικά. Με τη βοήθεια ωστόσο ενός ειδικού μπορούν να εντοπισθούν και να απομακρυνθούν από το διαιτολόγιό του.

Σε γενικές γραμμές, μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς καταχρήσεις (αλκοόλ, καφές, κάπνισμα), η οποία περιλαμβάνει συχνά και μικρά γεύματα από όλες τις ομάδες τροφίμων, θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των κρίσεων ημικρανίας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το blog μας τώρα και σε κινητά και tablet Android!




Το blog μας εγκαινιάζει τη νέα ελληνική εφαρμογή για κινητά Android, μέσω της οποίας μπορείτε να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα άρθρα που ανεβαίνουν καθημερινά στο blog μας. Η εφαρμογή σας προσφέρει την δυνατότητα άμεσης ανάγνωσης όλων των τελευταίων άρθρων.

Για να κατεβάσετε την εφαρμογή, επισκεφθείτε τον επόμενο σύνδεσμο εδώ (ή εδώ) ή σκανάρετε το barcode που ακολουθεί (εάν η συσκευή σας υποστηρίζει αυτή τη δυνατότητα).




Σημείωση: Μια βελτιωμένη, αλλά και κατά πολύ αναβαθμισμένη, έκδοση της πιο πάνω εφαρμογής υπάρχει στον ακόλουθο σύνδεσμο εδώ. Στην παρούσα έκδοση μπορεί ο χρήστης να κατεβάσει τα άρθρα με την χρήση του διαδικτύου (από κάποιο Wifi ή μέσω σύνδεσης κινητού) και μετά ακόμα και αν δεν βρίσκεται σε σύνδεση με το ίντερνετ να τα διαβάσει όποτε θελήσει. Το μενού σε αυτήν την εφαρμογή είναι πιο εξελιγμένο και με περισσότερες δυνατότητες για τον χρήστη (όπως πχ υπερσυνδέσμους για τα κοινωνικά δίκτυα).

Σε κάθε νέα έκδοση ή βελτίωση της εφαρμογής θα βρίσκετε εδώ, τον σύνδεσμο για την αναβαθμισμένη έκδοση. 

Διαβάστε περισσότερα...

Αστέρια των Special Olympics στο Ηράκλειο



Το Ηράκλειο ανοίγει την αγκαλιά του
ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΩΝ SPECIAL OLYMPICS ΑΠΟ 5 ΧΩΡΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ΠΟΛΙΣ-ΑΜΦΙΤΡΥΩΝ”
Σε ρυθμούς Special Olympics κινείται από χθες το Ηράκλειο που φιλοξενεί 232 αθλητές από πέντε κράτη, που θα λάβουν μέρος σε λίγες μέρες (25/6-4/7) στους παγκόσμιους αγώνες της Αθήνας.

Η πόλη μας μετέχει ως γνωστόν στο πρόγραμμα “Πόλις-Αμφιτρύων” το οποίο έχει ως βασικό σκοπό την κοινωνική ενσωμάτωση των αθλητών με νοητική υστέρηση, μέσα από τη γνωριμία τους με την τοπική κοινωνία και τον πολιτισμό της.

Οι αποστολές των Special Olympics που θα φιλοξενούνται στην πόλη μας και σε άλλα σημεία της περιοχής μας, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την κρητική φιλοξενία και να χαρούν τις ομορφιές του νησιού μας λίγο πριν τους αγώνες που θα διεξαχθούν στην Αθήνα. Ο Δήμος Ηρακλείου, με στόχο τα μέλη των αποστολών να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την πόλη μας, προγραμμάτισε σειρά από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε σημαντικούς χώρους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

“Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για την πόλη μας να μετέχει στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς παγκοσμίως. Όλες οι εγκαταστάσεις και οι υπηρεσίες του Δήμου είναι στη διάθεση των προσκεκλημένων μας προκειμένου να περάσουν όμορφα και δημιουργικά το χρόνο τους”, τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της τοπικής οργανωτικής επιτροπής Special Olympics και αντιδήμαρχος Νεολαίας Νίκος Γιαλιτάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τους εθελοντές, τους ιδιώτες και τους τοπικούς φορείς για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην διαδικασία της φιλοξενίας των αθλητών.

Να σημειώσουμε ότι οι αθλητές που βρίσκονται στο Ηράκλειο, προέρχονται από την Κύπρο, την Εσθονία, το Μεξικό, την Αρούμπα και το νησί του Μαν και διαμένουν σε επτά ξενοδοχεία της Χερσονήσου, των Μαλίων και της Αμμουδάρας.

Εκπροσωπώντας την τοπική Ένωση Ξενοδόχων, ο κ. Φουντουλάκης τόνισε: “Ελπίζουμε ότι θα προσφέρουμε μια ευχάριστη διαμονή στους αθλητές. Θα είμαστε και στο μέλλον αρωγοί παρόμοιων προσπαθειών.

Περισσότερο εκφραστικός ήταν ο επιχειρηματίας κ. Λαμπρινός: “Εκτός από τις πόρτες ανοίγουμε και τις καρδιές μας για την υποδοχή των αθλητών. Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό γι’ αυτή την πολιτισμική ανταλλαγή που μας γεμίζει θετικά συναισθήματα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις των κ. Καλούδη, Τασάκου.

Τους 87 εθελοντές του Ηρακλείου, εκπροσπώπησε η φιλόλογος του Γυμνασίου Αλικαρνασσού κ. Οικονομάκη: “Στηρίζουμε την διαδικασία φιλοξενίας των αθλητών μέσα από διάφορες εκδηλώσεις. Είναι σημαντικό ότι 5 σχολεία της πόλης μας μετέχουν στο πρόγραμμα “Εθελοντισμός και Special Olympics”. Έτσι οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν όσα έχουν διδαχθεί”.

Το “παρών” στην συνέντευξη Τύπου έδωσαν επίσης εκπρόσωποι της τοπικής Αστυνομίας (κ. Ζαχαριουδάκης) του Λιμενικού Σώματος (κ. Δουβής) καθώς και της Δημοτικής Αστυνομίας (κ. Βενιανάκης) οι οποίοι εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους για την ασφαλή διαμονή των αθλητών με τα μέτρα που έχουν ληφθεί.



--------------------



SPECIAL OLYMPICS

7.000 αθλητές θα λάβουν μέρος σε 22 αθλήματα ολυμπιακού τύπου, από 25 Ιουνίου έως και 4 Ιουλίου.
1968 - Πραγματοποιήθηκαν στο Σικάγο οι πρώτοι αγκόσμιοι αγώνες. Η πετοσφαίρηση επί άμμου είναι άθλημα επίδειξης.

Στο Ίντερνετ
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.athens2011.org θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των αγώνων, τις παράλληλες εκδηλώσεις και τους εθελοντές.

Οι αγώνες της Αθήνας σε αριθμούς
40.000 οικογένειες και συνοδοί
25.000 εθελοντές
7.000 αθλητές
3.000 κριτές και διαιτητές
3.000 δημοσιογράφοι
2.500 προπονητές

Στο Ηράκλειο...
Φιλοξενούνται 232 άτομα σε επτά ξενοδοχεία στην περιοχή της Χερσονήσου, Μαλίων και Αμμουδάρας. Πρόκειται για τα Sirens Beach, Nana Beach, Agapi Beach, Arina Sand, Aldemar Hotel and Spa, Mediterraneo Hotel.
Την φιλοξενία στηρίζουν 87 άτομα εθελοντές από την πόλη μας και 21 άτομα εθελοντές της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής.

--------------------

Τα αθλήματα

01. Υγρός στίβος (κολύμβηση)
02. Στίβος, Μαραθώνιος και Ημι-Μαραθώνιος
0.3. Αντιπτέριση
04. Καλαθοσφαίριση
05. Μπότσε
06. Μπόουλινγκ
07. Ποδηλασία
08. Ιππασία
09. Δυναμική άρση βαρών
10. Γκολφ
11. Γυμναστική
12. Χειροσφαίριση
13. Τζούντο
14. Καγιάκινγκ
15. Πατινάζ επί δαπέδου
16. Ιστιοπλοΐα
17. Σοφτμπολ
18. Επιτραπέζια αντισφαίριση
19. Αντισφαίριση
20. Ποδόσφαιρο
21. Πετοσφαίριση
22. Πετοσφαίριση επί άμμου

--------------------

Tι είναι Special Olympics

Special Olympics είναι παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προσφέρει τη δυνατότητα στα άτομα με διανοητική αναπηρία να αναπτυχθούν σωματικά και να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο μέσω προπόνησης και συμμετοχής σε αγώνες.

2,5εκ. αθλητές από 185 χώρες συμμετέχουν στους Special Olympics.

Σε 24 ολυμπιακού τύπου αθλήματα προφέρει σε ετήσια βάση προπόνηση το ελληνικό μη κερδοσκοπικό σωματείο Special Olympics που ιδρύθηκε το 1987.

10.500 είναι οι Έλληνες αθλητές που έχουν προπονηθεί και έχουν λάβει μέρος σε αγώνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


--------------------
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε πρέπει να πίνετε αρκετό νερό



Σε ποιες περιπτώσεις κινδυνεύετε από αφυδάτωση.

Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να αφυδατωθεί, υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που θα πρέπει να φροντίζουν να πίνουν αρκετό νερό.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών αναφέρει τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου για αφυδάτωση:

• Η ύπαρξη λοίμωξης της κύστης ή πέτρας στα νεφρά
• Η εγκυμοσύνη ή ο θηλασμός
• Η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους όταν κάνει ζέστη
• Η άσκηση
• Ο πυρετός ή η διάρροια
• Οι εμετοί
• Η προσπάθεια απώλειας βάρους


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...