Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

"Ο άνθρωπος που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο"


Ο Δρ. Παξινός έχει καταξιωθεί διεθνώς για την προσφορά του στην Ιατρική και για τις μοναδικές παγκοσμίως χαρτογραφήσεις του εγκεφάλου. Είναι καθηγητής Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Neuroscience Research Australia του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σύδνεϋ. Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1944 στη Λεύκη Ιθάκης. Οι επιστημονικές του αναζητήσεις τον οδήγησαν μακριά από την Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Berkeley στην Καλιφόρνια και μεταπτυχιακά στο πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά. Έπειτα πέρασε ένα μεταδιδακτορικό έτος στο Yale. Από το 1973 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Νew South Wales στο Sydney, όπου και διαμένει διατηρώντας όμως επαφή και με τα καλύτερα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι εργασίες του στη νευρολογία και νευροπαθητική, οδήγησαν στην καταπολέμηση του Πάρκινσον και του Αλτσχάϊμερ. Ο κ. Παξινός έως τώρα έχει φτιάξει δύο χάρτες του ανθρώπινου εγκεφάλου, έναν του στελέχους και έναν του υπόλοιπου εγκεφάλου. Οι έρευνες όμως συνεχίζονται, καθώς δεν έχουν γίνει οι βασικές μελέτες για τον φλοιό του εγκεφάλου. Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με 9 κορυφαία διεθνή βραβεία: The Warner Brown Memorial Prize από το Πανεπιστήμιο Berkeley, 1968, το βραβείο Walter Burfitt το 1992, Βραβείο Αριστείας στην Επιστημονική Συγγραφή, Assoc Amer Publishers το 1999, το Ramaciotti Μετάλιο Αριστείας στην Βιομετρική Έρευνα το 2001, The Alexander von Humbolt Foundation Prize το 2004. Είναι ο συγγραφέας του «The rat brain in stereotaxic coordinates», (Ο Εγκέφαλος του Αρουραίου σε Στερεοταξικές ορίζουσες), το οποίο κατατάσσεται στην 10η θέση στον κατάλογο των πενήντα πιο δημοφιλών επιστημονικών συγγραμμάτων σε όλο τον κόσμο. Επίσης, έχει γράψει 38 βιβλία για τη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου αλλά και των ζώων. Είναι πρόεδρος της Εταιρείας Νευροεπιστήμης της Αυστραλίας, μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών (FAA), της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Αυστραλίας (FASSA) και του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (NHMRC) της Αυστραλίας. Είναι επίσης, AO (Officer in the General Division of the Order of Australia for Service to Neuroscience), Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Επίτιμος Πρόεδρος στην Σχολή Ψυχολογίας του City Unity College Αθηνών και συντάκτης διεθνών επιστημονικών περιοδικών με κριτές.

Διαβάστε περισσότερα...

Τουλάχιστον 250.000 Έλληνες πάσχουν από γλαύκωμα


Οφθαλμολογική «εκστρατεία» ανά την Ελλάδα ξεκίνησε η Ελληνική Ομοσπονδία Οφθαλμολογικών Εταιριών (ΕΟΟΕ) προκειμένου να «αναχαιτίσει» τα νοσήματα της όρασης, που πλήττουν τον πληθυσμό, στερώντας του μία βασική αίσθηση ή προκαλώντας του σοβαρή αναπηρία.

Το γλαύκωμα, η παιδική αμβλυωπία, οι παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, οι διαθλαστικές ανωμαλίες, μπαίνουν στο στόχαστρο των ειδικών της Εταιρίας αλλά και των Γιατρών του Κόσμου οι οποίοι θα υλοποιήσουν τους επόμενους 12 μήνες πρόγραμμα των προληπτικών και διαγνωστικών εξετάσεων στον ελληνικό πληθυσμό. Το 70% των Ελλήνων ασθενών που έχουν υποστεί σοβαρή απώλεια όρασης πάσχει από αυτές τις παθήσεις.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η κυρία Σταματία – Τίνα Ξηρού, πρόεδρος της ΕΟΟΕ και διευθύντρια της Οφθαλμολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», στη χώρα μας το 2% των ατόμων ηλικίας 40 έως 50 καθώς και το 8% των ατόμων άνω των 70 χρόνων έχουν αυξημένη πίεση στα μάτια (ενδοφθάλμια πίεση).

Επίσης, σε περίπου 250.000 εκτιμάται ο αριθμός εκείνων που πάσχουν από γλαύκωμα, με σημαντικό ποσοστό ωστόσο να μην το γνωρίζουν, καθώς δεν δίδει για μεγάλο χρονικό διάστημα συμπτώματα. Αυξητική τάση καταγράφεται στην Ελλάδα και στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας –πρόκειται για μια πάθηση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην τύφλωση τα άτομα ηλικίας άνω των 60, εφόσον δεν διαγνωστεί εγκαίρως.

Οι σταθμοί της Οφθαλμολογικής εκστρατείαςΤο πρόγραμμα, που έχει την κωδική ονομασία «Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη» και υλοποιείται με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis, διεξάγεται σε συνεργασία με τις Οφθαλμολογικές Εταιρείες Πάτρας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Αθήνας.

Περιλαμβάνει τη διεξαγωγή επιστημονικών ημερίδων για το τοπικό ιατρικό δυναμικό και εκδηλώσεων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού, εκθέσεις ζωγραφικής από δύο καλλιτέχνες, αποφοίτους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Μία από τις κεντρικότερες δράσεις του προγράμματος αποτελεί η διενέργεια δωρεάν προληπτικών και διαγνωστικών οφθαλμολογικών εξετάσεων, με τη συμβολή της ειδικής Κινητής Οφθαλμολογικής Μονάδας «ΙΡΙΣ» των Γιατρών του Κόσμου. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στα κατά τόπους πολυιατρεία των Γιατρών του Κόσμου, καθώς και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που παραχωρούνται από τους Δήμους των επιλεγμένων πόλεων και των γύρω περιοχών κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

Το συνολικό έργο έχει συμπεριλάβει και την «αναδοχή» του Καστελλόριζου. Κλιμάκιο των επιστημόνων και των υπολοίπων συνεργαζόμενων φορέων θα διενεργήσει δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους του ακριτικού νησιού. Όσοι διαγιγνώσκονται με σοβαρό οφθαλμολογικό νόσημα που θέτει σε κίνδυνο την όρασή τους, θα παραπέμπονται για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση στην Οφθαλμολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.


Διαβάστε περισσότερα...

Βάλτε παιδοψυχολόγους στα σχολεία


Επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε χαρακτηρίζει την παρουσία παιδοψυχολόγων στα σχολεία ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος σε ερώτησή του στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Πολιτισμού Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, τονίζει ότι είναι πλέον σύνηθες το φαινόμενο "bullying" στα ελληνικά σχολεία.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Καπερνάρο με θέμα «Φαινόμενα ψυχολογικής και σωματικής βίας στα σχολεία» έχει ως εξής:

"Aπόρροια της κακής οικονομικής κατάστασης της μέσης Ελληνικής οικογένειας και της κοινωνικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας είναι η ολοένα και συχνότερη παρατήρηση φαινομένων βίας στα σχολεία όλων των βαθμίδων".

Το λεγόμενο “bullying”, είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο στα σχολεία όλων των βαθμίδων της χώρας, και σύμφωνα με τους επιστήμονες θα οξύνεται ολοένα και περισσότερο όσο η οικονομική και κοινωνική κρίση βάζει βαθιά τις ρίζες της στην Ελληνική κοινωνία και τη μέση Ελληνική οικογένεια. Ενδεικτική είναι η έρευνα του εκπαιδευτικού Ερευνητή Χρήστου Κάτσικα, που καταδεικνύει ότι η κρίση είναι υπεύθυνη για την κακή ψυχολογία των μαθητών και κατ’ επέκταση για την ενδοσχολική βία και τις χαμηλές επιδόσεις τους.

Το πρόβλημα έχει τρείς άξονες, την οικογένεια, το μαθητή αλλά και τους εκπαιδευτικούς που έρχονται αντιμέτωποι με πρωτοφανή περιστατικά.

Επειδή, είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε η παρουσία παιδοψυχολόγων στα σχολεία,

Επειδή ο θεσμός των συμβουλευτικών κέντρων νέων οφείλει να λειτουργεί κανονικά, και αντ’ αυτού σήμερα είναι εντελώς απαξιωμένος και εγκαταλελειμμένος από την Κυβέρνηση,

Ερωτάσθε:
Προτίθεστε να μεριμνήσετε για την παρουσία παιδοψυχολόγων στα Σχολεία; Όπως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι φορείς δεν προβλέπεται η παρουσία τους παρά μόνον στα σχολεία ειδικής αγωγής.
Εκτός από την στήριξη των μαθητών, θα ενδιαφερθείτε για την στήριξη των οικογενειών τους αλλά και των εκπαιδευτικών για να μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση; Αν ναι, με ποιο τρόπο.
Ο θεσμός των συμβουλευτικών κέντρων των νέων γιατί δεν λειτουργεί;


Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς ανοσοσφαιρίνη οι μυασθενείς


Αυτοάνοση χρόνια πάθηση που προκαλεί αδυναμία και κούραση των μυών του σώματος. Η κατάσταση βελτιώνεται με ξεκούραση, ενώ επιδεινώνεται με κόπωση. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται, κατά λάθος, εναντίον του εαυτού του.

Άμαθο ξεμύτισμα στις ριπές του χειμώνα καιρού. Ατίθασα θροΐσματα στην αγκαλιά της φυλλοστρωμνήςΤο αίτιο είναι άγνωστο, υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις ότι σχετίζεται με διαταραχές της λειτουργίας του θύμου αδένα, ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις αφαιρείται. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 3.000 μυασθενείς. Ο Γιώργος Μακρής, πρόεδρος του Συλλόγου Μυασθενών Ελλάδος, info@myasthenia.gr, εξηγεί τι είναι η Myasthenia Gravis και υπογραμμίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

- Μετρά χρόνια ο σύλλογος;

«Ο Σύλλογος Μυασθενών Ελλάδας δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008 με πρωτοβουλία του υπευθύνου του εργαστηρίου Μοριακής Νευροβιολογίας και Ανοσολογίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, καθηγητή Σωκράτη Τζάρτου, της συζύγου του, μυασθενών και φίλων. Έχει περίπου 450 μέλη και φιλοξενείται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Βασ. Σοφίας 127, Αθήνα 115 21, τηλ. 211 0172002, www.myasthenia.gr».

- Ο στόχος του;

«Η εξασφάλιση και η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, διακινητικής βοήθειας και συμπαράστασης προς τα μέλη του, η προαγωγή μέτρων για ενεργότερη συμμετοχή του κράτους και της κοινωνίας, η διοργάνωση διαλέξεων».

- Τι συμπτώματα εμφανίζουν οι μυασθενείς;

«Βλεφαρόπτωση, διπλωπία, αδυναμία σύγκλεισης των βλεφάρων, μυϊκή αδυναμία των μελών, κόπωση, δυσκολία στη μάσηση, στην κατάποση και στην ομιλία, αναπνευστική δυσχέρεια κ.ά.».

- Τι θεραπεία ακολουθείται;

«Η θεραπευτική αγωγή της μυασθένειας βασίζεται σε φάρμακα που αναστέλλουν τη δράση της ακετυλοχοληνεστεράσης. Αυτά τα φάρμακα, κυρίως η πυριδοστιγμίνη (Mestinon), δρουν συμπτωματικά και δεν ανατρέπουν την αυτοάνοση αιτιολογία της ασθένειας. Σε ασθενείς με σημαντικά συμπτώματα συνήθως θα χρειαστεί περαιτέρω αγωγή με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που σταματούν την παραγωγή των παθογόνων αντισωμάτων, επιδρώντας σε διάφορα στάδια».

- Η κρίση σάς επηρέασε;

«Η έλλειψη του νοσοκομειακού φαρμάκου της ανοσοσφαιρίνης στα νοσοκομεία και συνεπώς η αδυναμία χορήγησής της σε ασθενείς με Myasthenia Gravis σε οξεία φάση, ή σε ασθενείς των οποίων η κατάσταση δεν επιδέχεται άλλη θεραπεία, εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για την ίδια τη ζωή των ασθενών».

- Ανοσοσφαιρίνη βρίσκετε;

«Είναι απαράδεκτο να κινδυνεύει η ζωή των ασθενών από περικοπές κονδυλίων για την υγεία, με αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη ανοσοσφαιρίνης στα νοσοκομεία της χώρας».

- Μελαγχολείτε;

«Ανησυχώ και προβληματίζομαι. Θα πρέπει να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι οι πάσχοντες από σπάνια χρόνια νοσήματα, όπως είναι η Myasthenia Gravis, και τα ΑΜΕΑ δεν ευθύνονται για την οικονομική κατάντια της χώρας, στην οποία την οδήγησαν οι λανθασμένες πολιτικές των κυβερνήσεων. Δεν είναι δυνατόν σε ευνομούμενο κράτος να αντικαθίσταται η δημόσια υγεία από την εθελοντική προσφορά, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των εθελοντών των κοινωνικών ιατρείων».

- Τι πρέπει να γίνει;

«Να χρηματοδοτηθεί με συστηματικό τρόπο ο ΕΟΠΥΥ, ώστε να παρέχει ποιοτικές και επαρκείς ασφαλιστικές υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Η μείωση των δημόσιων δαπανών υγείας κάτω του 3% του ΑΕΠ μειώνει την αποτελεσματικότητα της δημόσιας υγείας».



Πηγή: http://www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οριστικό λουκέτο στον θάλαμο 14 του Νοσοκομείου Αθαλάσσας


Φιλοξενεί 13 ασθενείς με βαριά νοητική υστέρηση.

Λευκωσία: Κλείνει οριστικά ο θάλαμος 14 του Νοσοκομείου Αθαλάσσας που φιλοξενεί σήμερα 13 ασθενείς με βαριά νοητική υστέρηση, μετά από απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας να υλοποιήσουν πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης για οκτώ από τους ασθενείς και να μεταφέρουν τους υπόλοιπους σε καταλληλότερες δομές.

Την απόφαση ανακοίνωσαν σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη η υπουργός Υγείας, Ανδρούλλα Αγρότου και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, λέγοντας ότι με το πρόγραμμα δίνεται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα. Παράλληλα ανέφεραν ότι η λειτουργία του θαλάμου είχε συγκεντρώσει πολλές φορές στο παρελθόν τα επικριτικά σχόλια της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Μεταχείρισης, καθώς και παρατηρήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως είπε η κ. Αγρότου, ο θάλαμος 14 λειτουργεί ως μικτός θάλαμος ασθενών με βαριά νοητική υστέρηση, υπό το καθεστώς υποχρεωτικής νοσηλείας, φιλοξενώντας σήμερα οκτώ άνδρες και πέντε γυναίκες ασθενείς. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ασθενείς με βαριά νοητική στέρηση και σοβαρές διαταραχές συμπεριφοράς, όπως αυτοκαταστροφική και ετεροκαταστροφική συμπεριφορά ή ακόμη και παλίνδρομη συμπεριφορά.

Συμπλήρωσε ότι η πολιτεία έχει κατανοήσει ότι οι ασθενείς του θαλάμου, που όπως είπε, τυγχάνουν πλήρους και συνεχούς καθημερινής φροντίδας, δεν είναι δυνατό να συνεχίσουν να διαβιούν κάτω από αυτές τις συνθήκες, μέσα σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο.

«Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτεί την άμεση αποϊδρυματοποίησή τους και την επανένταξή τους μέσα στην κοινωνία, με πλήρη σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα αναφαίρετα δικαιώματά τους» είπε η Υπουργός.

Ανέφερε ότι οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας έχουν συμφωνήσει σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σταδιακής αποϊδρυματοποίησης οκτώ εκ των ασθενών του θαλάμου και τη στέγασή τους σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στην κοινότητα, με πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Οι υπόλοιποι πέντε ασθενείς, πρόσθεσε η κ. Αγρότου, θα φιλοξενηθούν από άλλους θαλάμους του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, ενώ θα μπει οριστικά λουκέτο στη λειτουργία του θαλάμου 14.

Η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε από την πλευρά της ότι το έργο θα διαρκέσει δύο χρόνια, με συνολικό προϋπολογισμό 550 χιλ. ευρώ, ενώ αναθέτουσα αρχή είναι το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες. Προβλέπεται ότι μέσω μιας διαδικασίας δημόσιας προσφοράς θα ανατεθεί σε μη κυβερνητικό φορέα η λειτουργία δύο προστατευμένων στεγών κοντά στην κοινότητα, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής φροντίδας σε 24ωρη βάση. Οι οκτώ ασθενείς θα μετακινηθούν με κατάλληλη προετοιμασία σε δύο ομάδες των τεσσάρων στα σπίτια αυτά.

Σύμφωνα με την Υπουργό, μετά την μεταφορά των ασθενών θα εφαρμοστεί εξατομικευμένο θεραπευτικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ στα δύο σπίτια θα τοποθετηθεί νοσηλευτικό προσωπικό και θα παρέχονται υπηρεσίες παρακολούθησης από ψυχίατρο και ψυχολόγο.

Στόχοι του έργου, είπε, είναι η διαβίωση των ασθενών σε προστατευμένες δομές, κοντά στην κοινότητα σε πρώτη φάση και μέσα στην κοινότητα σε δεύτερη φάση, καθώς και η εκπαίδευση και βελτίωση των δεξιοτήτων τους για αυτοσυντήρηση, δημιουργική απασχόληση και κοινωνικοποίηση.

Μετά το τέλος της διετίας, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι στόχος είναι τα άτομα να φύγουν από τις δομές αυτές και να μετακινηθούν σε άλλες δομές που λειτουργούν είτε από εθελοντικούς οργανισμούς, είτε από το κράτος.

Η Υπουργός Εργασίας είπε ότι χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες μέχρι αν επιτευχθεί το κλείσιμο του θαλάμου 14, ενώ ευχαρίστησε τις Υπηρεσίες και τους ανθρώπους των δύο Υπουργείων που ενεπλάκησαν στην διαδικασία επίλυσης του θέματος.

Ο ρόλος της συντεταγμένης πολιτείας είναι να βρίσκει λύσεις, είπε η Υπουργός ενώ ανέφερε ότι το θέμα είναι σημαντικό, γιατί ακόμη και αν ένας άνθρωπος βρίσκεται σε μια δομή, όπου δεν θα έπρεπε να βρίσκεται, η πολιτεία οφείλει να βρει λύση.

Παρόντες στην δημοσιογραφική διάσκεψη ήταν επίσης ο Διευθυντής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Γιάννης Καλακούτας και η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρία Χριστίνα Φλουρέντζου.

Ο κ. Καλακούτας ανέφερε ότι οι ασθενείς του θαλάμου 14 είχαν μεταφερθεί εκεί, ελλείψει καταλληλότερων δομών τον καιρό που πάρθηκε η απόφαση για την αναγκαστική εισαγωγή τους και λόγω του ότι δεν αναλάμβαναν οι οικογένειες την φροντίδα τους. Πρόσθεσε ότι η πρακτική αυτή ήταν πανευρωπαϊκή και παγκόσμια, ενώ είπε ότι σύμφωνα με την σύγχρονη πρακτική, οι ασθενείς υποβάλλονται πλέον σε σύντομη θεραπεία στο νοσοκομείο και ακολούθως γίνεται η αποκατάστασή τους μέσα στην κοινότητα, αποφεύγοντας έτσι την ιδρυματοποίησή τους.

Από την πλευρά της η κ. Φλουρέντζου είπε ότι η διαδικασία της προκήρυξης του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί στους επόμενους δύο με τρεις μήνες, ενώ οι ασθενείς αναμένεται να μετακινηθούν στις στέγες εντός του πρώτου εξαμήνου, πιθανότατα γύρω στον Μάιο.

Από την πλευρά της η ιατρός του θαλάμου 14, Άννα Πολυνείκη είπε ότι ο εγκλεισμός των ασθενών πριν πολλά χρόνια στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας ήταν το καλύτερο που μπορούσε να γίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή και χαιρέτισε την κίνηση της πολιτείας για αποϊδρυματοποίηση των ασθενών.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζητάνε απαντήσεις στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου


Αναμένοντας 10 και 14 μήνες μια ενημέρωση οι γονείς των παιδιών του ειδικού δημοτικού και νηπιαγωγείου της ΕΛΕΠΑΠ. Καταγγέλλουν εξοντωτική έως περιπαικτική η αναμονή για το βοήθημα Σύσσωμος ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του ειδικού δημοτικού και νηπιαγωγείου της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου καταγγέλλει και διαμαρτύρεται για την τεράστια χρονοτριβή που υπάρχει στην καταβολή των επιδομάτων. Φυσικά το ζήτημα για αυτούς δεν είναι τόσο το χρηματικό ποσό που θα κληθούν να εισπράξουν με καθυστέρηση 10 και 14 μηνών, αλλά η ταλαιπωρία με κάθε έννοια που υφίστανται και φυσικά η αγωνία τους για τα παιδιά τους. Επί της ουσίας ζητάνε απαντήσεις για την καθυστέρηση. Η ιστορία όμως έχει ως εξής: Το 2011 δημιουργήθηκαν τα ΚΕΠΑ Αγρινίου (Κέντρα Πιστοποίησης) και σ’ αυτά κατατίθενται οι αιτήσεις και αποστέλλονται στην Αθήνα. Εδώ ξεκινάει η ιστορία της δεκάμηνης και δωδεκάμηνης καθυστέρησης. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς πληρώνουν από την τσέπη τους όλα τα φάρμακα, όλα τα υλικά που χρειάζονται τα παιδιά, τις θεραπείες που πολλές φορές πρέπει ένα παιδί να κάνει, ακόμη και τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Πολλές φορές ο ΕΟΠΥΥ δεν καταθέτει εξ ολοκλήρου τις ασφαλίσεις και εξίσου σημαντικό είναι οι γονείς πολλών παιδιών είναι άνεργοι. Πριν το 2011 κάθε ταμείο είχε την δική του επιτροπή στο νοσοκομείο ή στο τότε ΙΚΑ και θα γινόταν σχεδόν αμέσως. Ακόμη βέβαια πιο εξοργιστικό είναι πως, όταν οι ενδιαφερόμενοι γονείς επιχειρούν να επικοινωνήσουν ποτέ δεν μπορούν να μιλήσουν με κάποιον. Και όσες φορές κάποιος σηκώνει το τηλέφωνο πάντα δεν γνωρίζει και δεν είναι αρμόδιος.

Η αγανάκτηση των γονέων πλέον έχει φτάσει στα ύψη. Η επόμενη κίνησή τους θα είναι μια γενική συνέλευση όλων των φορέων που αντιμετωπίζουν το ίδιο θέμα, ώστε να συντονιστούν και να δράσουν δυναμικά. Πριν λίγες μέρες η διοίκηση του ΙΚΑ (κεντρικά) εξέδωσε, για μια ακόμη φορά ανακοίνωση, λέγοντας ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξομάλυνση της διαδικασίας. Στην ανακοίνωση του ιδρύματος αναφέρεται ότι, παρά το γεγονός ότι το ΙΚΑ δημιούργησε τον μηχανισμό για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης μέσω της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί έγκαιρα στον όγκο των περιστατικών που εκλήθη να διαχειριστεί, κυρίως λόγω έλλειψης του απαιτούμενου αριθμού γιατρών του Ειδικού Σώματος, αλλά και αδυναμιών της διαδικασίας, με αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία των πολιτών, ιδίως σε περιστατικά νευρολογικά / ψυχιατρικά, που παρουσιάζουν μεγάλη συχνότητα και αυξητική τάση. Κάτι που αποδεικνύει την αναπηρία του εθνικού συστήματος υγείας και την παραδοχή ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά στα αιτήματα των αναπήρων και μη ικανών ασφαλισμένων να εργαστούν. Πρόκειται για την κατάρρευση του κράτους πρόνοιας… ή τουλάχιστον ότι είχε απομείνει απ’ αυτό.

Ας βρεθεί λοιπόν κάποιος αρμόδιος να δώσει μια απάντηση στους ανθρώπους αυτούς, γιατί η όλη κατάσταση πλέον ίσως έχει ξεφύγει από τα όρια της ελληνικής γραφειοκρατίας και αγγίζει τα όρια του εμπαιγμού.


Διαβάστε περισσότερα...

«Μανέ» Γκαρίντσα: Η χαρά του κόσμου


Συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τον θάνατο του πραγματικά κορυφαίου, κατά τους συμπατριώτες του, Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή.
Σ’ ένα από τα πολλά βίντεος που (ευτυχώς) υπάρχουν γι’ αυτόν στο YouTube, ένας βραζιλιάνος δημοσιογράφος λέει την εξής μεγάλη αλήθεια: «Αν παρακολουθείς ποδόσφαιρο ξέρεις ότι μόνο δύο άνθρωποι στην ιστορία κατάφεραν να κατακτήσουν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο μόνοι τους: Ο Μαραντόνα το 1986 και ο Γκαρίντσα το 1962».

Αυτό δεν εξηγεί από μόνο του το γιατί ο «Μανέ» είναι πιο αγαπητός στη χώρα του από τον Λεονίντας, τον Φριντενράιχ και τον Πελέ, αν κάποιος δεν ξέρει ότι έφτασε ως εκεί έχοντας να ξεπεράσει ένα εκ γενετής πρόβλημα που στους περισσότερους θα φαινόταν ανυπέρβλητο: Ο Γκαρίντσα -ινδιάνικης καταγωγής και γιός μέθυσου και βίαιου πατέρα- γεννήθηκε με παραμόρφωση στη σπονδυλική στήλη και αναπηρία και στα δύο του πόδια. Σε πολύ μικρή ηλικία εγχειρίστηκε μόνο και μόνο για να μπορέσει να περπατήσει. Το αποτέλεσμα ήταν το αριστερό του πόδι να κλίνει προς τα μέσα και το δεξί –που ήταν έξι εκατοστά κοντύτερο- να «βλέπει» προς τα έξω. Αντί όμως αυτό να γίνει η κατάρα του αποδείχθηκε ευλογία, ένα χάρισμα που αξιοποίησε στο έπακρον στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του εξελισσόμενος στον συναρπαστικότερο ντριμπλέρ που έχει γνωρίσει ποτέ το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ο «Μανέ» ζούσε για να παίζει μπάλα. Και να ντριμπλάρει τους αντιπάλους του με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Και τα κατάφερνε τόσο καλά που το 1958 συμπεριλήφθηκε στο το ρόστερ της «σελεσάο» για το Μουντιάλ που έγινε στη Σουηδία. Στην αρχή, οι ιθύνοντες της ομοσπονδίας δεν ήθελαν να τον συμπεριλάβουν στην αποστολή, λόγω του χαμηλότατης επίδοσης που είχε σε τεστ νοημοσύνης στο οποίο υποβλήθηκε, όμως οι φίλαθλοι (που τον είχαν δει να παίζει με την Μποταφόγκο) πίεσαν την κατάσταση και –εν τέλει- δικαιώθηκαν. Στα δύο πρώτα παιχνίδια έμεινε στον πάγκο, όμως μετά το 0-0 με τη Μεγάλη Βρετανία ξεκίνησε στην 11άδα εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Η Βραζιλία κέρδισε με 2-0, κι ο Γκαρίντσα ήταν ο κορυφαίος του γηπέδου. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκείνη τη μέρα ντρίμπλαρε τόσες πολλές φορές τους αμυντικούς των Σοβιετικών Βοίνοφ και Κουζνέτσοφ, που ο πρώτος έμπλεξε τα πόδια του και αποχώρησε τραυματίας. Η πραγματική αποθέωση για τον Γκαρίντσα, ωστόσο, ήρθε τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Μουντιάλ της Χιλής. Απόντος του τραυματία Πελέ, πήρε την εθνική στην πλάτη του και την οδήγησε στη (δεύτερη συνεχόμενη) κατάκτηση του τροπάιου.

Η κορύφωση αυτή του χάρισε τη φήμη που κατέχει μέχρι και σήμερα στη Βραζιλία. Παρότι ο Πελέ παραμένει ο -εκτός των συνόρων- διασημότερος πρεσβευτής του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, το γεγονός ότι πάντα επεδίωκε τη νίκη και ήταν πάνω απ’ όλα επαγγελματίας (χαρακτηριστικό που διατρανώθηκε μετά το τέλος της καριέρας του) έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα πρέσβευε το παιχνίδι του Γκαρίντσα: Αυτός έπαιζε για τη χαρά του παιχνιδιού, έπαιζε για να ευχαριστήσει τον κόσμο που τον έβλεπε κι αυτό ήταν όλο.

Εκτός από το ποδόσφαιρο, τα τρία άλλα πάθη του Γκαρίντσα ήταν τα ωδικά πτηνά («Μανέ» σημαίνει μάινα), το αλκοόλ και οι γυναίκες. Δυστυχώς για τον ίδιο, τα δύο τελευταία του έκαναν μια «ντρίμπλα» από την οποία δεν μπόρεσε να ξεφύγει. Το 1963, ο 30χρονος «Μανέ» παράτησε τη γυναίκα του και τα οκτώ τους παιδιά, για να παντρευτεί την τραγουδίστρια Έλζα Σοάρες. Ταυτοχρόνως άρχισε να πίνει, ενώ και τα χτυπημένα του πόδια δεν τον βοηθούσαν να συνεχίσει να είναι «η χαρά του κόσμου» (alegria do povo). Άρχισε να ξοδεύει αλόγιστα τα χρήματα που έβγαζε στο ποτό, αντιμετώπισε σοβαρά φορολογικά προβλήματα και βυθίστηκε σε μια κατάσταση μελαγχολίας από την οποία δεν ανέκαμψε ποτέ, μέχρι το θάνατό του από κίρρωση ήπατος στις 20 Ιανουαρίου 1983.

Υ.Γ. Τον Ιούνιο του 1988, 250 δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο ψήφισαν τον Γκαρίντσα ως μέλος της «Παγκόσμιας Ομάδας του 20ου αιώνα», όμως η ύψιστη αναγνώριση για τον άνθρωπο που έκανε το ποδόσφαιρο να φαίνεται εύκολο ήρθε από τους συμπατριώτες του φιλάθλους, οι οποίοι τον ανακήρυξαν «άγιο». Στη βόρεια είσοδο του Μαρακανά μάλιστα συρρέουν καθημερινά φίλαθλοι όλων των ομάδων για να αγγίξουν τα δάχτυλα του αγάλματος του «αγίου Γκαρίντσα» ζητώντας –τι άλλο;- να τους φέρει καλή τύχη και τη νίκη στο επόμενο παιχνίδι.


Διαβάστε περισσότερα...

Ερώτηση Κ. Κατσαφάδου για ένταξη στην ειδική κατηγορία υποψηφίων στις σχολές εμπ. ναυτικού με γονείς η αδέλφια με αναπηρία άνω του 80%


Να ενταχθούν στην ειδική κατηγορία οι υποψήφιοι σπουδαστές στις σχολές του Εμπορικού Ναυτικού που έχουν γονείς ή αδέλφια με βαριά αναπηρία, άνω του 80%, και νοητική στέρηση, ζητεί με ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο βουλευτής της ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων, Κώστας Κατσαφάδος.

Στην ερώτηση, ο βουλευτής διευκρινίζει πως οι υποψήφιοι σπουδαστές και οι σπουδάστριες των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού που θα εισαχθούν με την ποσόστωση της συγκεκριμένης κατηγορίας, θα αποτελέσουν στήριγμα για γονείς και αδέλφια με βαριά αναπηρία, ενώ κάνει σαφές ότι η ένταξή τους στην ειδική κατηγορία, δεν συνιστά προνομιακή μεταχείριση.

Το κείμενο της ερώτησης του κ. Κ. Κατσαφάδου, έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ

Το θεσμικό πλαίσιο για την εισαγωγή σπουδαστών και σπουδαστριών στις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού, περιλαμβάνει την εισαγωγή σε ποσοστό 10% υποψηφίων, που εκτός των τυπικών προσόντων που προβλέπονται, είναι:


α. Τέκνα ή αδέλφια αναπήρων και θυμάτων πολέμου και εθνικής αντίστασης.

β. Τέκνα ή αδέλφια αναπήρων και θυμάτων ειρηνικής περιόδου.

γ. Τέκνα πολύτεκνων οικογενειών

Αυτές οι ειδικές κατηγορίες δεν συμπεριλαμβάνουν υποψηφίους που έχουν γονείς ή αδέλφια με βαριά αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω και νοητική στέρηση.

Σε μία εποχή που η κοινωνική αλληλεγγύη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αποτελούν τα μεγάλα ζητούμενα, κρίνεται επιβεβλημένη αυτή η αλλαγή για ουσιαστικούς και κοινωνικούς λόγους.

Μέσα από την επαγγελματική τους αποκατάσταση, οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού που θα εισαχθούν με την ποσόστωση της συγκεκριμένης κατηγορίας, θα αποτελέσουν στήριγμα για γονείς και αδέλφια με βαριά αναπηρία.

Αξίζει να επισημανθεί, πέραν των αυταπόδεικτων κοινωνικών κριτηρίων, ότι η ένταξή τους στην ειδική κατηγορία, δεν συνιστά προνομιακή μεταχείριση, ούτε διευρύνει τα όρια της ειδικής κατηγορίας.

Άλλωστε τα τέκνα ή αδέλφια αναπήρων πολέμου και εθνικής αντίστασης, που αποτελούν την πρώτη ομάδα της ειδικής κατηγορίας, έχουν εκλείψει με την πάροδο του χρόνου.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Εάν στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η ένταξη στην ειδική κατηγορία των υποψήφιων σπουδαστών και σπουδαστριών των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού που έχουν γονείς ή αδέλφια με βαριά αναπηρία, άνω του 80%, και νοητική στέρηση.»


Διαβάστε περισσότερα...

Βίασε 25χρονο με ειδικές ανάγκες


Μεγάλος «ντόρος» γίνεται από την περασμένη βδομάδα σε χωριό του Δήμου Τρικάλων, όπου 50χρονος φέρεται να βίασε 25χρονο με ειδικές ανάγκες.

Ο 50χρονος αφέθηκε σήμερα ελεύθερος – μετά από μία εβδομάδα περίπου - με περιοριστικούς όρους και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η κοινωνία του χωριού είναι ανάστατη από τη στιγμή που έγινε γνωστό το θέμα και κανένας φυσικά δεν θέλει να μιλήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalaola.gr την καταγγελία έκανε ο ίδιος ο 25χρονος μαζί με τον πατέρα του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ηπατίτιδα C αγαπά το μελάνι


Η σχέση των τατουάζ με τη νόσο του αίματος.

Σε μια νέα έρευνα που διεξήχθη από το 2004 έως το 2006 και συμπεριέλαβε 2.000 άτομα, οι ερευνητές εντόπισαν ότι το 34% των ανθρώπων που έχουν ηπατίτιδα C είχαν επίσης και ένα tattoo.

Η ηπατίτιδα C μια νόσος του αίματος, τα νέα περιστατικά που εμφανίζονται κάθε χρόνο οφείλονται σε ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών κατά 60%, υπάρχει όμως και ένα 20% που δεν έχει κάποια συγκεκριμένη προφανή αιτία.

Η νέα αυτή μελέτη εντόπισε ότι οι πιθανότητες, άνθρωποι με ηπατίτιδα C να έχουν τατουάζ, είναι 4 φορές περισσότερες απ’ ότι άνθρωποι που δεν έχουν τον ιό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε από το «New York University Langone Medical Center» δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Hepatology» και παρότι οι ερευνητές δεν καταδεικνύουν ξεκάθαρα σχέση αιτίας – αποτελέσματος, παρόλ’ αυτά υποστηρίζουν ότι μια σύνδεση υπάρχει και καλό θα ήταν όσοι θέλουν να κάνουν τατουάζ να κάνουν πρώτα μια έρευνα με αυστητά κριτήρια για την επιλογή του χώρου και του επαγγελματία.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Η Ηπατίτιδα C θεωρείται αθόρυβη νόσος καθώς δεν έχει εμφανή συμπτώματα μέχρι να προκαλέσει αρκετή ζημιά στο ήπαρ. Οι έλληνες επιστήμονες εκτιμούν ότι ένα ποσοστό 2% του πληθυσμού πάσχει από τη νόσο χωρίς να το γνωρίζει.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να μειώσετε το αλάτι στο φαγητό


Τι πρέπει να κοιτάτε στις ετικέτες.

Ποιο είναι το άσπαρτο τ’ αφύτευτο του κόσμου το βοτάνι; Η απάντηση είναι φυσικά, το αλάτι. Η ιστορία του αλατιού ξεκινάει από πολύ νωρίς, από την αρχαιότητα ακόμη, όπου το χρησιμοποιούσαν σαν ανταλλακτικό αγαθό ή ως μέσω συντήρησης των τροφίμων (π.χ. παστά)!

Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν τόσες παροιμίες με το αλάτι όπως: «τον έκανα ...τ' αλατιού» , «όσα είπαμε νερό κι αλάτι», «μαζί φάγαμε ψωμί κι αλάτι», «σε ξένο φαΐ αλάτι μη ρίχνεις» κ.α.

Το αλάτι της ζωής;
Ο μεγαλύτερος εφιάλτης του μάγειρα είναι να βγει το φαγητό «άνοστο ή ανάλατο». Εκτός από ότι τονίζει την γεύση των φαγητών μας, όμως, είναι και απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη και διατήρηση της ζωής σε όλους τους οργανισμούς.

Και αναρωτιέται κανείς γιατί, εν τέλει, πρέπει να προσέχω το αλάτι στη διατροφή μου;
Ο μέσος άνθρωπος στις δυτικές κοινωνίες υπερκαταναλώνει «αλμυρά» τρόφιμα. Αρκεί να σκεφτείτε ότι η συνιστώμενη ποσότητα αλατιού είναι λιγότερο από 5-6 g ημερησίως , δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού, την στιγμή που ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει τη διπλάσια ποσότητα.

Πού βρίσκω το αλάτι;
Το αλάτι που προσθέτουμε στο μαγείρεμα καλύπτει μόλις το 10-15% της ημερήσιας ποσότητας αλατιού, ενώ το υπόλοιπο είναι «κρυμμένο» σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως κονσέρβες, παστά, τυριά κ.ο.κ. Για αυτό το λόγο καταναλώνουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα με ισορροπία και μέτρο κοιτώντας πάντα τις διατροφικές ετικέτες

Τι κοιτάω στις ετικέτες;
Καθώς κάνετε τα ψώνια σας είναι σημαντικό να ελέγξτε το ποσοστό που αναγράφεται στο κουτάκι του νατρίου πάνω στις ετικέτες των τροφίμων, στα γνωστά GDA’s. Όταν η τιμή του νατρίου είναι:
< 5%, το τρόφιμο θεωρείται χαμηλής περιεκτικότητας στο συγκεκριμένο συστατικό
> 20%, το τρόφιμο θεωρείται υψηλής περιεκτικότητας στο συγκεκριμένο συστατικό



Μειώνοντας το αλάτι στην πράξη:
- Χρησιμοποιείστε όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά που έχετε στο ντουλάπι! Θα εκπλαγείτε από τη νοστιμιά τους! Ρίγανη, πιπέρι, χυμός λεμονιού είναι μερικές καλές εναλλακτικές λύσεις.
- Δοκιμάστε πρώτα το φαγητό σας και αν χρειαστεί αλατίστε το χωρίς υπερβολές.
- Κρατήστε την αλατιέρα μακριά από το τραπέζι.
- Αγοράστε φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά και αποφύγετε τα αλατισμένα κονσερβοποιημένα λαχανικά.
- Συνδυάστε τρόφιμα που περιέχουν αρκετό αλάτι με τρόφιμα που δεν έχουν, όπως για παράδειγμα στα φρεσκοκομμένα λαχανικά σας βάλτε μια μικρή ποσότητα «αλμυρού» τυριού χωρίς να προσθέσετε έξτρα αλάτι.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Έκαψαν το δέρμα μου, όχι όμως και την ψυχή μου»


ΠΡΟΣΟΧΗ: Φωτογραφίες της 20χρονης Naomi Oni που δέχτηκε επίθεση με οξύ.

Σημαδεμένη για το υπόλοιπο της ζωής της θα είναι η 20χρονη Naomi Oni από το ανατολικό Λονδίνο, η οποία δέχτηκε επίθεση με οξύ την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι της από τη δουλειά.

Η νεαρή γυναίκα εργαζόταν ως υπάλληλος σε κατάστημα της Victoria’s Secret στην περιοχή Dagenham. Το οξύ έκαψε τα μαλλιά της τα, φρύδια και τις βλεφαρίδες της ενώ έχει σημάδια στο πρόσωπό της, τα χέρια και το πόδι της.

Μιλώντας αποκλειστικά στην The Sun η Naomi δήλωσε: «Θα μπορούσε να έχει συμβεί στον οποιονδήποτε. Θέλω να βρεθεί ο ένοχος. Πώς μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι μετά από αυτό που έκαναν;».

Είπε ακόμη ότι δεν μισεί πια τους δράστες της επίθεσης, αλλά ότι τους λυπάται και αναρωτιέται αν οι ίδιοι άνθρωποι θα κάνουν κι άλλους να υποφέρουν όσο ζουν.

«Θα ήθελα να συλληφθούν για το καλό όλων μας» πρόσθεσε.

Η επίθεση εναντίον της έγινε στις 30 Δεκεμβρίου.



«Έφυγα από τη δουλειά μου, πήρα μετρό και μετά λεωφορείο και κατέβηκα στη στάση σε απόσταση πέντε λεπτών από το σπίτι μου. Μιλούσα με το αγόρι μου στο τηλέφωνο, όταν αντιλήφθηκα ότι κάποιος περπατούσε πίσω μου. Γύρισα για να κοιτάξω. Είδα κάποιον που φορούσε νικάμπ λίγο πιο ψηλό από μένα. Με κοιτούσε παγωμένα. Τρόμαξα και έφυγα. Ξαφνικά από το πουθενά ένιωσα ένα υγρό στη δεξιά μου πλευρά και άρχισα να τρέχω. Πριν το καταλάβω είχα αρχίσει ήδη να καίγομαι. Κατάλαβα ότι ήταν οξύ. Δεν κοίταξα πίσω. Δεν το ρίσκαρα. Δεν γνωρίζω αν με ήξεραν, ή αν τους έστειλε κάποιος. Έγιναν όλα τόσο γρήγορα. Το μόνο που έλεγα στον εαυτό μου ήταν ότι δε θα τους άφηνα να με σκοτώσουν. Έτρεξα για να σωθώ. Ούρλιαζα. Είπα στο αγόρι μου να καλέσει την αστυνομία. Έφτασα στο σπίτι και χτύπησα την πόρτα δυνατά φωνάζοντας: “Οξύ, οξύ, οξύ”. Άνοιξε η μητέρα μου. Έδειχνε σοκαρισμένη από αυτό που έβλεπε. Μου είπε ότι ένιωθε τη ζέστη που έβγαζε το πρόσωπό μου και ότι μύριζε καμένη επιδερμίδα και μαλλιά. Η νονά μου που είναι φαρμακοποιός προσπάθησε να με ηρεμήσει. Μου έριχνε συνεχώς νερό. Έτρεμα και κρύωνα. Έπαθα πανικό. Αναρωτιόμουν ποιος θα ήθελε να μου κάνει κακό. Ρωτούσα συνεχώς τους δικούς μου αν είμαι άσχημη, τι κακό έχω κάνει» είπε.



«Όταν οι γιατροί μου έφεραν καθρέφτη για να δω πώς ήμουν, αυτό που αντίκρισα με σόκαρε. Το κεφάλι μου ήταν πάρα πολύ πρησμένο και κατάμαυρο σαν ψημένο ψωμί. Άρχισα να κλαίω. Αν δεν μου συμπαραστεκόταν το αγόρι μου θα αυτοκτονούσα. Σκεφτόμουν ότι η ζωή μου δε θα ήταν ποτέ ξανά ίδια. Εκείνος με ηρέμησε. Μου έλεγε ότι όλα θα πάνε καλά και ήταν τόσο θετικός. Με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι θα μπορούσαν να είναι χειρότερα τα πράγματα» συνέχισε.



Για αρκετό καιρό η Naomi πρέπει να φορά ειδική μάσκα στο πρόσωπό της.

«Η περιπέτειά μου με έμαθε ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην ακολουθείς τα όνειρά σου. Έχω γίνει πιο δυνατή και κατάλαβα πολλά για μένα. Πριν ήμουν ένα κορίτσι που νοιαζόταν πολύ για τη μόδα και την εξωτερική εμφάνιση. Πλέον δε με ενοχλεί η εικόνα μου. Παλιά περνούσα τρεις ώρες μπροστά από τον καθρέφτη για να ετοιμαστώ για μια έξοδο, αλλά τώρα όλα αυτά δε με ενδιαφέρουν. Κατάλαβα ότι δεν καθορίζει η εξωτερική εμφάνιση τον άνθρωπο. Πριν δεν είχα αυτοπεποίθηση. Είμαι περήφανη για μένα. Τα κορίτσια ανησυχούν για χαζά πράγματα και δεν αγαπούν τον εαυτό τους. Τώρα πια ξέρω. Χρειάστηκε να γίνει κάτι άσχημο για να το καταλάβω. Μπορεί να έκαψαν το δέρμα μου, όμως δε μπορούν να κάψουν την ψυχή μου» κατέληξε.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό φαρμακείο για άστεγους και ανασφάλιστους


Δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη.

Σε κοινή πρωτοβουλία, με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικού Φαρμακείου, προσχωρεί η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας σε συνεργασία με το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η υγειονομική κάλυψη άστεγων και ανασφάλιστων του Δήμου Χαλανδρίου, η κλινική εξέταση των οποίων θα γίνεται από δίκτυο συνεργαζόμενων με την Αρχιεπισκοπή εθελοντών γιατρών, ενώ τη φαρμακευτική τους κάλυψη θα εξασφαλίζει δωρεάν η ΠΕΦ. Τόσο τα λειτουργικά και κτηριακά έξοδα του Κοινωνικού Φαρμακείου, όσο και τα έξοδα προσωπικού θα καλυφθούν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα, η ΠΕΦ αναλαμβάνει τη συγκέντρωση και τον δωρεάν, αποκλειστικό και επαρκή εφοδιασμό του Κοινωνικού Φαρμακείου με φάρμακα πρωτοβάθμιας περίθαλψης τα οποία παράγουν οι εταιρείες – μέλη της, προκειμένου να διασφαλιστεί η αντιμετώπιση οξέων περιστατικών υγείας των άστεγων και ανασφάλιστων ασθενών του Δήμου Χαλανδρίου. Η χορήγηση των φαρμάκων θα γίνεται κατόπιν των οδηγιών και της σχετικής ιατρικής συνταγής των εθελοντών γιατρών της Αρχιεπισκοπής, αφού προηγουμένως οι δικαιούμενοι έχουν πιστοποιήσει την ένταξή τους στις κατηγορίες των άστεγων ή ανασφάλιστων. Αρμόδιος για τη χορήγηση της σχετικής πιστοποίησης θα είναι ο Δήμος Χαλανδρίου.

Για το σκοπό αυτό υπογράφτηκε σήμερα μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον Πρόεδρο της ΠΕΦ κ. Δημήτρη Δέμο. Μετά την υπογραφή ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος δήλωσε:

«Είναι πολύ σημαντική η στιγμή της έναρξης αυτής της συνεργασίας. Η προσφορά των Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων θα στηρίξει την προσπάθεια αυτή της Εκκλησίας για το καλό του λαού».

Ακολούθησε σχετική δήλωση του προέδρου της ΠΕΦ, κ. Δημήτρη Δέμου: «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είχε πάντα υψηλό αίσθημα ιστορικής ευθύνης και στάθηκε στο πλευρό των Ελλήνων ασθενών σε πολύ δύσκολες ιστορικές συγκυρίες. Η συμμετοχή μας σε πρωτοβουλίες όπως είναι η ίδρυση του Κοινωνικού Φαρμακείου επιβεβαιώνει την κοινωνική μας ευαισθησία. Σε πείσμα των καιρών, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δηλώνει το «παρών» και την απόφασή της να εξασφαλίσει την πρόσβαση όλων των ασθενών σε ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Εάν χρειαστεί, θα επαναφέρουμε τη βάση του 10»


Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος για το σχέδιο «Αθηνά».

Αποφασισμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω του σχεδίου «Αθηνά», παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει, εμφανίζεται ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

«Το σχέδιο προήλθε μετά από ενδελεχή μελέτη και διάλογο με τους φορείς και συμπερίληψη, σε κάποιες φορές, των προτάσεών τους. Συγκροτήθηκε ένα σχέδιο που τίθεται τώρα σε διαβούλευση, αλλά η συζήτηση πρέπει να γίνει πάνω σε όρους ακαδημαϊκότητας και αναπτυξιακούς: πάνω σε κριτήρια και κανόνες που όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα έθεσε για τον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Δεν μπορεί να οδηγηθούμε στη λογική που μας έφερε εδώ, δηλαδή στη λογική του να κρατήσω ένα κομματάκι στο χωριό μου. Αυτός ο κατακερματισμός δεν δημιούργησε συνθήκες ακαδημαϊκής γνώσης, δεν συνδέθηκε με την ανάπτυξη της χώρας και έφερε ένα μεγάλο κόστος στον Έλληνα φορολογούμενο, διότι κάθε φοιτητής και σπουδαστής σ’ αυτά τα κατακερματισμένα τμήματα κόστισε το διπλάσιο» είπε ο υπουργός Παιδείας στον Βήμα 99,5.

Όσον αφορά στις μετακινήσεις των καθηγητών και τα πανεπιστημιακά συγγράμματα σχολίασε:

«Προσπαθούμε να το κάνουμε με τις μικρότερες δυνατές μετακινήσεις. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους που θα μετακινηθούν, θα υπάρξει επιδότηση, ώστε να μην υπάρξει οικονομική τους επιβάρυνση».

Και συνέχισε: «Τα έξοδα είναι υπερβολικά, αλλά μπορούμε να έχουμε περισσότερα συγγράμματα με λιγότερα έξοδα, αν εξορθολογίσουμε τη διαδικασία».

Τέλος, ο Κ. Αρβανιτόπουλος άφησε ανοιχτό για το ενδεχόμενο επαναφοράς της βάσης του 10.

«Με αυτόν τον εξορθολογισμό που κάνουμε, θα δούμε αν διορθώνεται και αυτό το πρόβλημα. Εάν, όμως, χρειαστεί και αυτό, θα την επαναφέρουμε».


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές


Από το δήμο Τρικάλων.

Στην ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικής Δομής Ενισχυτικής Διδασκαλίας, η οποία θα έχει ως στόχο τη δωρεάν παροχή εκπαιδευτικής αρωγής σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οικογένειες των οποίων, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα συγκεκριμένα έξοδα, προχώρησε ο Δήμος Τρικκαίων.

Ειδικότερα, ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων θα παρέχει δωρεάν μαθήματα σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι μαθητές των σχολικών μονάδων του Δήμου Τρικκαίων οι οποίοι θα ενταχθούν σ' αυτό μετά από αίτησή τους και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και ανάλογα με τις θέσεις που θα προσφερθούν δωρεάν από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων.

Η επιλογή των μαθητών στο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας θα γίνει από την Οργανωτική Επιτροπή της Κοινωνικής Δομής Ενισχυτικής Διδασκαλίας, σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας που θα προκύψει μετά από την αξιολόγηση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας του Δήμου και τη διαθεσιμότητα που θα υπάρχει στα φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Δήμοι βάζουν σε λειτουργία σταθμούς ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων


Στο πρότυπο μεγάλων πόλεων όλου του κόσμου.

Στη μάχη της προστασίας του περιβάλλοντος πέντε δήμοι της Αττικής και δεκατρείς δήμοι σε όλη την Ελλάδα επιστρατεύουν κοινόχρηστα ποδήλατα, στο πρότυπο μεγάλων πόλεων όλου του κόσμου -όπως το Παρίσι, η Βαρκελώνη και η Μελβούρνη.

Σταθμοί αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων θα τοποθετηθούν σε σημεία των δήμων Αμαρουσίου, Μοσχάτου- Ταύρου, Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Νέας Σμύρνης και Μαραθώνα. Στα σημεία αυτά οι ποδηλάτες θα έχουν τη δυνατότητα με συμβολικό αντίτιμο να ενοικιάζουν ένα από τα κοινόχρηστα ποδήλατα και αφού το χρησιμοποιήσουν να το επιστρέψουν ξανά στους σταθμούς.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, συστήματα ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων θα τοποθετηθούν επίσης στους δήμους Αιγιαλείας, Ακτίου- Βόνιτσας, Ανατολικής Μάνης, αρχαίας Ολυμπίας, Διδυμοτείχου, Δίου- Ολύμπου, Ζακύνθου, Καβάλας, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Ναυπακτίας, Ναυπλιέων και Συκυωνίων.

Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» του «Πράσινου Ταμείου» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο προϋπολογισμός για τους 18 αυτούς δήμους ανέρχεται στο ποσό των 3,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι χρήστες θα εγγράφονται ως συνδρομητές και με τη χρήση μαγνητικής ή πιστωτικής κάρτας ή απλά κωδικών που θα έχουν λάβει μέσω διαδικτύου θα ταυτοποιούνται στους σταθμούς ενοικίασης ποδηλάτων και θα «ξεκλειδώνουν» ένα από τα κοινόχρηστα ποδήλατα. Σε αρκετές περιπτώσεις δήμων η πρώτη μισή ή μία ώρα χρήσης θα είναι δωρεάν, ενώ θα υπάρχουν ημερήσιες, εβδομαδιαίες, μηνιαίες, τριμηνιαίες και ετήσιες συνδρομές.

Σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων λειτουργεί ήδη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Από το ΑΠΘ είναι πολύ θετικά τα μηνύματα και ήδη στους πρώτους μήνες λειτουργίας του έχει 1.000 εγγεγραμμένους φοιτητές», εξηγεί στο ΑΠΕ –ΜΠΕ ο Χάρης Σιακαντάρης, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης σε μία από τις εταιρείες που έχουν αναλάβει την εγκατάσταση των συστημάτων σε δήμους και στο ΑΠΘ.

«Αν το σύστημα αρχίσει να λειτουργεί καλά, τότε αλλάζει η πόλη. Είναι ένα φτηνό μέσο συγκοινωνίας που επιφέρει αλλαγές στην ψυχολογία, περιβαλλοντική βελτίωση και θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Στο Παρίσι υπολογίζεται ότι με τη χρήση των ποδηλάτων μειώνονται κατά πέντε εκατομμύρια ευρώ το χρόνο οι δαπάνες υγείας» προσθέτει.

Στο Μαρούσι η λειτουργία του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων θα ξεκινήσει πιλοτικά τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου. Θα δημιουργηθούν έξι σταθμοί εξυπηρέτησης, από όπου θα ενοικιάζονται 70 ποδήλατα.

«Ο δήμος Αμαρουσίου έχει προσαρμοστεί στην αντίληψη ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να ζει με υγεία και υγεία σημαίνει κίνηση» επισημαίνει ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης.

Οι έξι σταθμοί εξυπηρέτησης έχουν τοποθετηθεί σε χώρους που βρίσκονται σταθμοί ή στάσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ώστε οι χρήστες να μπορούν να χρησιμοποιούν το ποδήλατο συνδυαστικά με αυτά. Οι σταθμοί βρίσκονται στις στάσεις ΗΣΑΠ Μαρούσι και Νερατζιώτισσα, στις πλατείες Ηρώων και Αγίας Λαύρας, στο δημαρχείο Αμαρουσίου και στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου.

Ο κ. Πατούλης εκφράζει, βέβαια, τον προβληματισμό του για τα προβλήματα ευπάθειας που ενδεχομένως θα προκύψουν. «Θέλουμε να προστατεύσουμε το σύστημα από βανδαλισμούς και άλλες φθορές και ελπίζω ότι ο ίδιος ο πολίτης που είναι το σπίτι του θα συνεργαστεί μαζί μας», λέει.

Η τοποθέτηση του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων συνδυάζεται με ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων στο ανατολικό Μαρούσι και στόχος του δήμου, όπως εξηγεί ο κ. Πατούλης, είναι η δημιουργία ποδηλατοδρόμων σε άλλες τέσσερις συνοικίες μέχρι το τέλος του έτους.

Εξάλλου, στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας φιλοσοφίας, έχουν ήδη διατεθεί στη Δημοτική Αστυνομία Αμαρουσίου δέκα ηλεκτρικά ποδήλατα που θα χρησιμοποιούνται από σήμερα από το προσωπικό της υπηρεσίας για τις μετακινήσεις τους εντός του δήμου.

Τρεις σταθμοί με 40 ποδήλατα θα λειτουργήσουν στον δήμο Νέας Σμύρνης. «Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα, μια πρώτη εξερεύνηση του πόσο λειτουργικό και χρηστικό θα είναι αυτό για την πόλη» παρατηρεί η αντιδήμαρχος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ελεωνόρα Γαλανοπούλου.

Το αντίτιμο υπολογίζεται ότι θα είναι στα πέντε ευρώ το μήνα, με τα πρώτα τριάντα λεπτά η χρήση να είναι ελεύθερη. «Θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκοί οι όροι για τη χρήση του ποδηλάτου, ώστε να υπάρξει τελικά μείωση των αυτοκινήτων» εξηγεί και συμπληρώνει: «είναι ένας σύγχρονος τρόπος μετακίνησης, οικονομικός και εύκολος, που προσφέρει υγεία και ευεξία».

Ωστόσο οι χρήστες των ποδηλάτων δεν θα έχουν την ευκαιρία να κινούνται σε ποδηλατόδρομους, καθώς το σχετικό σχέδιο του δήμου δεν προχώρησε λόγω κρίσης. «Κάναμε μελέτη με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο με σκοπό να δικτυώσουμε όλη την πόλη, αλλά λόγω οικονομικής δυσπραγίας πάγωσε. Είναι όμως στοίχημα δικό μου να γίνει έστω ένα μικρό τμήμα ποδηλατόδρομων, που θα καλύπτει τις περιοχές γύρω από τους σταθμούς» τονίζει η κ. Γαλανοπούλου.

Στον δήμο Μοσχάτου- Ταύρου οι δημότες και οι επισκέπτες θα έχουν μέσα στον Φεβρουάριο πρόσβαση σε 60 ποδήλατα, τα οποία θα προμηθεύονται από πέντε σταθμούς ενοικίασης: τρεις στο Μοσχάτο (πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, σταθμός ΗΣΑΠ Μοσχάτο και συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου και Αγίου Κωνσταντίνου) και δύο στον Ταύρο (σταθμός ΗΣΑΠ Ταύρος και πλατεία Ατταλείας).

«Υπήρχε η υποδομή στο δήμο μας με τον ποδηλατόδρομο στην παρόχθια πλευρά του Ιλισσού και τα ποδήλατα έρχονται να τη συμπληρώσουν. Λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου και των αυξημένων ρύπων, το ποδήλατο είναι απαραίτητο να μπει στη ζωή μας», επισημαίνει η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, Μαρία Λουκή.
Στον δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας η εγκατάσταση και η λειτουργία του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων θα γίνει σε ένα μήνα.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Λουκά Τζανή, η σύνδεση με τον τερματικό σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά, αλλά και με πέντε ακόμα κεντρικά σημεία. Θα διατεθούν 70 ποδήλατα, τα οποία ελπίζει ο δήμαρχος ότι θα δημιουργήσουν την κοινωνική αναγκαιότητα ώστε να ακολουθήσει και η κατασκευή των ποδηλατόδρομων.

Ήδη, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος έχει καταθέσει πρόταση στην Περιφέρεια Αττικής για τη δημιουργία ενός «Αττικού Ποδηλατόδρομου» που θα συνδέει το Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα, το Πέραμα και τον Πειραιά με όλη τη βορειοανατολικη Αττική.

«Προτείνουμε τη χρήση των χώρων δίπλα στις γραμμές του τρένου και αξιοποιούμε τις γραμμές του παλιού τραμ», διευκρινίζει, προσθέτοντας ότι εφόσον δεν προχωρήσει η πρόταση θα επιχειρήσει να υλοποιήσει το τμήμα που αφορά στο δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας εντάσσοντάς το στο ΕΣΠΑ.

Τέσσερις σταθμοί εξυπηρέτησης στη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα με 50 ποδήλατα θα τοποθετηθούν από το δήμο Μαραθώνα και υπολογίζεται να λειτουργήσουν πιλοτικά μέσα στον Φεβρουάριο.

«Τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουμε την τιμολογιακή πολιτική ώστε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του συστήματος και συγχρόνως την εύκολη πρόσβαση του κόσμου», παρατηρεί ο υπεύθυνος ευρωπαϊκών προγραμμάτων του δήμου, Στέλιος Κωνσταντούλας.

Ο ίδιος εκφράζει τον προβληματισμό του για το θέμα των ποδηλατόδρομων, «που στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν λόγω της άναρχης οικιστικής ανάπτυξης». Ωστόσο, πρώτο μέλημα του δήμου Μαραθώνα θα είναι η επικαιροποίηση οριοθετημένων ποδηλατόδρομων.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα παιδιά αγαπούν το Internet


Η πλειονότητα των νέων δείχνει εμπιστοσύνη στα νέα μέσα.

Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, 5 Φεβρουαρίου 2013 η ΜΚΟ Ν.Ε.Ο.Ι. έδωσε στη δημοσιότητα τα κυριότερα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας που διεξήγαγε στη διάρκεια του 2012 μέσω ερωτηματολογίων.

Σύμφωνα με την έρευνα, που εντάχθηκε στην ενημερωτική εκστρατεία της WIND “kids@safety: Internet, Κινητό και Παιδί” (www.kidsatsafety.gr),

• το 74% των νέων επισκέπτεται το προφίλ του στο Facebook κάθε μέρα
• το 53% παραμένει συνδεδεμένο πάνω από 2 με 3 ώρες την ημέρα στο Internet και
• το 76% έχει από 100 έως 1500 διαδικτυακούς φίλους, ενώ οι πιο συχνές ενέργειες των νέων είναι ο έλεγχος αναρτήσεων φίλων (70%) και η ανάρτηση προσωπικών φωτογραφιών (63%)

Η πλειονότητα των νέων δείχνει εμπιστοσύνη στα νέα μέσα όπως προκύπτει από το βαθμό ειλικρίνειας που υιοθετούν στην παρουσία τους στο διαδίκτυο: το 85% των χρηστών δηλώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πραγματικό τους όνομα, το 75% δημοσιεύουν το προσωπικό e-mail τους και το 66% δηλώνουν την πραγματική τους ηλικία. Δεν αποθαρρύνονται ούτε από το γεγονός ότι οι εμπειρίες τους δεν είναι πάντα ευχάριστες καθώς από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το 1/3 των νέων έχει βιώσει την παρενόχληση μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ενώ ένας στους 10 παραδέχεται ότι έχει δημιουργήσει λογαριασμό με ψευδή στοιχεία, προκειμένου να παραπλανήσει ή να κατασκοπεύσει κάποιο άτομο.

Οι γονείς από την άλλη πλευρά έχουν κεντρικό ρόλο στον τρόπο που παιδί τους χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες και τις εντάσσει στην καθημερινότητά του. Σύμφωνα με διαδικτυακό quiz που οργάνωσε η WIND την περσινή χρονιά μέσα από το www.kidsatsafety.gr και το οποίο συμπλήρωσαν 650 γονείς παιδιών δημοτικού,

• το 88% των γονιών δήλωσαν ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Ο υπολογιστής του παιδιού βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού στο 45% των περιπτώσεων.
• Μόνο ένας στους τρεις γονιούς χρησιμοποιεί κάποιο λογισμικό προστασίας του παιδιού από ακατάλληλες ιστοσελίδες. Μάλιστα το 20% των γονέων δηλώνει ότι «εμπιστεύεται πως το παιδί του συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του και δεν μπαίνει σε ιστοσελίδες που είναι ακατάλληλες»
• Εάν το παιδί τους στην 6η Δημοτικού θελήσει να δημιουργήσει προφίλ στο Facebook, 6 στους 10 γονείς θα το επέτρεπαν και οι 2 στους 6 θα γίνονται φίλοι του για να παρακολουθούν τους φίλους του.



Δε λείπουν ωστόσο στη χώρα μας οι πρωτοβουλίες ενημέρωσης γονέων και παιδιών για την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του Internet. Ορισμένες χρήσιμες διευθύνσεις είναι τοwww.saferinternet.gr από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, το www.cyberkid.gov.gr από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καθώς και η ιστοσελίδα www.kidsatsafety.gr που παρέχει αναλυτικές συμβουλές και οπτικοακουστικό υλικό για την ορθή χρήση του κινητού και του διαδικτύου.


Διαβάστε περισσότερα...

Η στυτική δυσλειτουργία «κρύβει» καρδιακό πρόβλημα


Αυξημένος ο καρδιολογικός κίνδυνος που σχετίζεται με τη στύση.

Όσο πιο σοβαρό πρόβλημα στύσης αντιμετωπίζει ένας άνδρας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να πάσχει από κάποιο «σιωπηλό» καρδιολογικό πρόβλημα, που ακόμα δεν έχει διαγνωστεί, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, του Ινστιτούτου Σαξ και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Έμιλι Μπανκς, ανέλυσαν νοσοκομειακά αρχεία και στοιχεία θανάτων, που αφορούσαν συνολικά 95.000 άνδρες ηλικίας άνω των 45 ετών.

Η μελέτη έδειξε ότι μεταξύ των ανδρών χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας, όσοι είχαν μέτρια στυτική δυσλειτουργία, είχαν 23% αυξημένη πιθανότητα να εισαχθούν κάποια στιγμή σε νοσοκομείο για καρδιαγγειακό πρόβλημα, όπως έμφραγμα, σε σχέση με τους άνδρες που δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα, αναφέρει δημοσίευμα του ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κίνδυνος για τους άνδρες χωρίς καρδιολογικό ιστορικό, αλλά με σοβαρή στυτική δυσλειτουργία, ήταν αντίστοιχα αυξημένος κατά 35%. Τέλος, οι άνδρες που είχαν ταυτόχρονα διαγνωσμένο καρδιολογικό και σοβαρό στυτικό πρόβλημα, ήταν 64% πιο πιθανό να κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο για άλλο πρόβλημα με την καρδιά τους. Ακόμα, οι άνδρες με σοβαρή στυτική δυσλειτουργία αντιμετώπιζαν περίπου διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τους άνδρες χωρίς πρόβλημα στύσης.

Ο αυξημένος καρδιολογικός κίνδυνος που σχετίζεται με τη στύση, είναι ανεξάρτητος από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η παχυσαρκία.

Η νέα μελέτη ενισχύει την πεποίθηση ότι η στυτική δυσλειτουργία παίζει προειδοποιητικό ρόλο για αφανή καρδιαγγειακά προβλήματα. Πιθανώς, σύμφωνα με τους αυστραλούς ερευνητές, αυτό οφείλεται στο ότι η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, που περιορίζει τη ροή του αίματος (αρτηριοσκλήρωση), εκδηλώνεται πρώτα στα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία, όπως αυτά που διαθέτει το ανδρικό γεννητικό όργανο.

Με αυτό το σκεπτικό, οι ουρολόγοι ή άλλοι γιατροί που βλέπουν ασθενείς με μέτρια έως σοβαρά στυτικά προβλήματα, θα έπρεπε να τους συμβουλεύουν να επισκεφθούν και τον καρδιολόγο. Τα προβλήματα στύσης είναι αρκετά συνηθισμένα και εμφανίζονται περίπου στο 20% των ανδρών μετά την ηλικία των 40 ετών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σήματα κινδύνου για προβλήματα υγείας στέλνει το στόμα


Οι νόσοι «προειδοποιούν» μέσω ορισμένων συμπτωμάτων.

Διαβήτης, οστεοπόρωση, καρδιαγγειακά νοσήματα, όλα μπορούν να φανούν… στο στόμα μας. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα της ακαδημίας γενικής οδοντιατρικής των ΗΠΑ, το 63% των ατόμων ηλικίας 45-64, που εμφανίζουν στο στόμα ένα σύμπτωμα που θεωρείται ενδεικτικό για πιο σοβαρό πρόβλημα της υγείας τους, δεν γνωρίζουν την σοβαρότητα και την πιθανή σχέση αυτού του συμπτώματος με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους.

Είναι γνωστό λ.χ. ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, οστεοπόρωσης και καρδιολογικής νόσου αυξάνεται με την ηλικία. Οι επιστήμονες ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι νόσοι, συνήθως, εκδηλώνονται και στο στόμα.

Στόμα και διαβήτης

Σύμφωνα με την αμερικανική διαβητολογική εταιρεία, το 95% των διαβητικών υποφέρουν από διαβήτη τύπου 2, ο οποίος εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 45 ετών. Ενδεικτικά συμπτώματα του διαβήτη είναι η κακοσμία του στόματος και της αναπνοής και η αιμορραγία των ούλων.

Στόμα και οστεοπόρωση

Η εθνική οργάνωση οστεοπόρωσης των ΗΠΑ υπολογίζει ότι 44 εκατομμύρια Αμερικανοί εμφανίζουν κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης και ειδικότερα οι γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της εμμηνόπαυσης ή μετά την εμμηνόπαυση. Κάτι που μπορεί να αποκαλυφθεί στο στόμα.

Εν τούτοις, το 97% των ατόμων μέσης ηλικίας δεν γνωρίζουν και δεν συζητούν αυτόν τον συσχετισμό κινδύνου με τον οδοντίατρο τους, έστω και αν οι απλές ακτινογραφίες των δοντιών μπορούν να μας δείξουν τα πρώτα σημεία οστικής απώλειας.

Στόμα και καρδιαγγειακές παθήσεις

Η αμερικανική καρδιολογική εταιρεία αναφέρει, σύμφωνα με τα στοιχεία της, ότι οι καρδιολογικές ασθένειες είναι η βασική αιτία θανάτου των ανθρώπων που ζουν στις ανεπτυγμένες χώρες. Όταν ένα άτομο φτάσει στην ηλικία των 45 ετών έχει διαπιστωθεί στατιστικά ότι τριπλασιάζεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιολογικών προβλημάτων.

Οι ενοχλήσεις και οι πόνοι στο στόμα, ιδίως στις γνάθους ίσως είναι ένα προειδοποιητικό μήνυμα για τα άτομα μέσης ηλικίας, ότι μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη μία καρδιακή προσβολή. Όμως, το 60% των ατόμων αυτής της ηλικίας δεν γνωρίζουν και δεν αξιολογούν αυτά τα προειδοποιητικά σημεία και συμπτώματα ως πιθανά «μηνύματα» καρδιακής προσβολής.

Το σημαντικότερο, όμως αλλά και το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι, ότι αν και τα άτομα μέσης ηλικίας δεν μπορούν να αξιολογήσουν σωστά και δεν γνωρίζουν αυτούς τους συσχετισμούς, έχουν βιώσει τέτοια ενοχλήματα σε ποσοστό 25%.

Τα άτομα μέσης ηλικίας πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα συμπτώματα του στόματος τους, γιατί ίσως αυτά να είναι προειδοποιητικά μηνύματα για ασθένειες που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή τους.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άμεση η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων


Ο Υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, υπέγραψε την απόφαση για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί είναι 119.858.052,00 ευρώ και οι δικαιούχοι ανέρχονται σε περίπου 180.000. Η καταβολή των επιδομάτων θα γίνει άμεσα από τους Δήμους της χώρας.



Διαβάστε περισσότερα...

Εργασιακή διέξοδος για την ελληνική νεολαία η ναυτιλία


Η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί η αιτία, γράφει η Wall Street Journal.

Στην επιστροφή ολοένα και περισσότερων νέων Ελλήνων στη θάλασσα και, συγκεκριμένα, στις ακαδημίες του εμπορικού ναυτικού, αναφέρεται σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal, εξέλιξη, την οποία αποδίδει στο μεγάλο ποσοστό ανεργίας και στους εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς που έχουν νομοθετηθεί για τους νέους.

Βάσει του δημοσιεύματος, πολλοί νέοι επιστρέφουν στο επάγγελμα των πατεράδων τους, το οποίο τα τελευταία χρόνια αποτελούσε επιλογή μόνο για τους αλλοδαπούς μιας και η άλλοτε ισχυρή ελληνική οικονομία παρείχε πιο εύκολες και πιο άνετες δουλειές στην ξηρά.

Πλέον, χιλιάδες νέοι υποβάλλουν αιτήσεις για τις ακαδημίες του εμπορικού ναυτικού κάτι που, σύμφωνα με την εφημερίδα, δείχνει πως η κατάρρευση της αγοράς εργασίας ωθεί τους Έλληνες να αναζητήσουν δουλειά σε τομείς που κάποτε απέρριπταν.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στα αρνητικά στατιστικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, καθώς όπως υπογραμμίζει η οικονομία βρίσκεται για έκτο συνεχόμενο χρόνο σε ύφεση ενώ η ανεργία, η οποία έχει φτάσει στο 26,8%, ανέρχεται σχεδόν στο 60% για τους νέους έως 25 ετών.

Επιπλέον, σημειώνει η Wall Street Journal, ο ελάχιστος μισθός για τους νέους έχει διαμορφωθεί στα 510 ευρώ το μήνα, ποσό που είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές υψηλότερο για κάποιον που δουλεύει στη θάλασσα.

«Υπάρχει μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των νέων Ελλήνων που αναζητούν μια θέση εργασίας στη θάλασσα, διότι στην ξηρά δεν υπάρχουν δουλειές και επειδή δεν πρόκειται να βρεις πουθενά αλλού αυτούς τους μισθούς» λέει στη Wall Street Journal ο Χάρης Βαφιάς, επικεφαλής του Ομίλου Βαφιάς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αιτήσεις για τις ακαδημίες του εμπορικού ναυτικού έχουν τουλάχιστον τετραπλασιαστεί από το 2007, όταν και άρχισε η κρίση. Σήμερα μόνο ένας στους τέσσερις γίνεται αποδεκτός από τους ακαδημίες, όταν για παράδειγμα την περίοδο 2007-2008 όλοι οι υποψήφιοι είχαν γίνει δεκτοί.


Διαβάστε περισσότερα...

Θα υπολογίζονται ως τεκμήρια τα "τακτοποιημένα" ακίνητα


Βαθιά το χέρι στη τσέπη θα κληθούν να βάλουν και πάλι οι 500.000 περίπου πολίτες που τακτοποίησαν τα αυθαίρετα τους, αφού όλα πλέον δείχνουν ότι οι τακτοποιημένοι χώροι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις φορολογικές δηλώσεις και να προσμετρηθούν στα τεκμήρια για την ακίνητη περιουσία.

Στις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις τακτοποιημένων χώρων, το τεκμήριο σχεδόν διπλασιάζεται.

Ενδεικτικά, για ένα διαμέρισμα που ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στους δυο συζύγους (50%-50%), σε τιμή ζώνης έως 2.799 ευρώ, και στα συμβόλαια αναγράφεται ως κύριος χώρος κατοικίας 80 τ.μ. και έχουν αλλάξει χρήση (τακτοποιηθεί) βοηθητικοί χώροι 40 τ.μ., θα πρέπει να δηλωθούν τώρα 120 τ.μ. ως κύριοι χώροι. Κι ενώ έως πέρυσι το τεκμήριο θα ήταν 1.600 ευρώ τώρα αυτό αυξάνεται κατά 1.500 ευρώ και διαμορφώνεται στα 2.900 ευρώ.

Για την ίδια περίπτωση, σε μέση τιμή ζώνης (έως 4.999 ευρώ) το τεκμήριο από 2.240 ευρώ αυξάνεται σε 4.060 ευρώ και στις ακριβές τιμές ζώνες (άνω των 5.000 ευρώ) το τεκμήριο από 2.720 ευρώ αυξάνεται κατά 2.210 ευρώ και διαμορφώνεται σε 4.930 ευρώ.

Τα τεκμήρια εκτινάσσονται σε περιπτώσεις που το διαμέρισμα ανήκει κατά 100% σε έναν φορολογούμενο. Σε αυτή τη περίπτωση και με το παραπάνω παράδειγμα, το τεκμήριο για τη χαμηλή τιμή ζώνης, αυξάνεται από 3.200 ευρώ σε 5.800 ευρώ, για τη μέση τιμή ζώνης, από 4.480 ευρώ σε 8.120 ευρώ και στην υψηλή τιμή ζώνης από 5.440 σε 9.860 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει σχέδιο για νομιμοποίηση εκατομμυρίων αυθαιρέτων. Όλα δείχνουν ότι με ένα φτηνό πρόστιμο θα δοθούν οριστικοί τίτλοι ιδιοκτησίες σε όλες τις περιπτώσεις πολεοδομικών παραβάσεων σε κτίρια με νόμιμη άδεια υπό τη προϋπόθεση να μην ξεπερνούν το νόμιμο περίγραμμα του κτιρίου (ιδεατό στερεό).

Ήδη σε αυτή τη κατηγορία εντάσσονται τα περίπου 350.000 από τα 500.000 αυθαίρετα που έχουν ήδη μπει σε διαδικασία τακτοποίησης. Κι αυτοί ενδέχεται, σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, να ειναι οι πρώτοι που θα πάρουν αυτόματα τη νομιμοποίηση. Για τις μεγαλύτερες αυθαιρεσίες, η νομιμοποίηση αναμένεται να δοθεί μέσω από διάφορα εργαλεία, όπως ενδεχομένως οι "τράπεζες γης", μέσω των οποίων οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν ανάλογα με τα τετραγωνικά που έχει υπερβεί, αγοράζοντας συντελεστή δόμησης ως "άϋλο τίτλο".

Εξάλλου, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα νομιμοποίησης μέσω ενός παραβόλου 500 ευρώ σε όσους έχουν πολεοδομικές παραβάσεις που αίρονται με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, όπως για παράδειγμα η αλλαγή χρήσης στο 50% των υπόγειων χώρων που ενώ θεωρούνταν παράβαση με τον παλιό ΓΟΚ πλέον μπορεί να γίνει νόμιμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύσκολες ώρες για τον Μοχάμεντ Άλι


Ο Μοχάμεντ Άλι, ο μεγαλύτερος πυγμάχος όλων των εποχών, δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, σύμφωνα με την εφημερίδα «Sun»!

Αυτό τόνισε ο αδελφός του, αναφέροντας ότι η ήδη ταλαιπωρημένη υγεία του έχει επιβαρυνθεί περισσότερο. «Τα πράγματα δεν είναι καλά. Είναι πολύ άρρωστος. Δεν ξέρω αν θα αντέξει κάποιους μήνες ή μερικές μέρες. Δεν ξέρω αν θα φτάσει μέχρι το καλοκαίρι. Βρίσκεται στα χέρια του Θεού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αδελφός του Μοχάμεντ Άλι.

Η «Sun» αναφέρει πως ο Μοχάμεντ Άλι δίνει την τελευταία και πιο σημαντική μάχη της ζωής του. Να αναφέρουμε πως εδώ και πολλά χρόνια έχει προσβληθεί από την ασθένεια Πάρκινσον. Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το καλοκαίρι του 2012, έδειξε ότι η υγεία του έχει επιβαρυνθεί.

Ο άλλοτε Κάσιους Κλέι, ασπάστηκε τον ισλαμισμό, αλλάζοντας το όνομά του σε Μοχάμεντ Άλι και αποτελεί για όλους παράδειγμα... κουράγιου, λόγω και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει...

Δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος πυγμάχος όλων των εποχών αλλά και μια εμβληματική προσωπικότητα που επηρέασε την αμερικανική και όχι μόνο κοινωνία...


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Σχολές Γονέων» στο δήμο Θεσσαλονίκης


Με στόχο τη στήριξη και ενημέρωση των γονέων, από ειδικό ψυχολόγο, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει από σήμερα Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου το πρόγραμμα «Σχολές Γονέων».

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους γονείς των παιδιών των Παιδικών Σταθμών του Δήμου αλλά και σε όλους τους γονείς με παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας μέχρι 12 ετών. Η συμμετοχή των γονέων είναι δωρεάν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η πιο μεγάλη μάχη του Παυλή


Ο Μιχάλης Παυλής δίνει μεγάλη μάχη τα τελευταία 2,5 χρόνια με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρεί. Και όμως δεν το βάζει κάτω και είναι έτοιμος να πολεμήσει. Διαβάστε τις δηλώσεις του και πάρτε ένα παράδειγμα δύναμης και ζωής!

Αναλυτικά τι είπε στην "Αθλητική Κυριακή" για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρεί:

«Είναι μια πονεμένη ιστορία, Μάιος του 2010 ξύπνησα ένα πρωινό, είχα κάποιο πρόβλημα ξαφνικό και από εκεί άλλαξε όλη μου η ζωή έμεινα στα αζήτητα για σχεδόν δυο χρόνια. Ένιωθα μουδιάσματα στα πόδια και στα χέρια είχα παράλυση σε σημεία στο σώμα μου, πήγα στην προπόνηση και πάταγα τα πόδια μου και έπεφτα κάτω. Εκεί κατάλαβα ότι κάτι παίζει....

Δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτα έχασα τον κόσμο κάτω από τα πόδια μου όταν έμαθα τι ακριβώς είναι η ασθένεια αυτή και μετά ξεκίνησε ο δικός μου Γολγοθάς. Είμαι όμως άνθρωπος που δεν το βάζω κάτω με τίποτα, είμαι εγωιστής και δεν θα με νικήσει η αρρώστια.

Δεν είναι και ό,τι καλύτερο για ένα παιδί 20 ετών να υποβάλλεται σε αυτού του είδους της θεραπείες, με αγωγές και τρεις φορές την εβδομάδα με ενέσεις. Όταν έμεινα ελεύθερος από την ΑΕΚ και είχα κάποιες προτάσεις από ομάδες δεν με έπαιρναν για το θέμα της υγείας μου.

Οι γιατροί δεν ήξεραν με σιγουριά τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον και μου είπαν και αυτό το ενδεχόμενο ότι μπορεί να μην παίξω ξανά... Μου είπαν ότι αν δεν προσέξω δεν θα ξαναπαίξω. Η αγάπη μου για την ΑΕΚ είναι τέτοια που ακόμα και τη ζωή μου δίνω και το απέδειξα. Πέρασε αμυδρά από το μυαλό μου αλλά στη ζωή δεν ξέρεις ποτέ πως μπορεί να έρθουν τα πράγματα! Η ΑΕΚ τώρα πραγματικά μας χρειάζεται όλους!

Βιώνω δύσκολα δεν γίνονται πληρωμές και δεν θέλω να επιβαρύνεται τους γονείς μου. Θα την σώσουμε την παρτίδα, είναι βέβαιο και εμένα στη δήλωση που είχα κάνει ότι αν πέσουμε θα το κόψω, αλλά δεν θα χρειαστεί να σταματήσω το ποδόσφαιρο".

Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα σε ελεύθερους επαγγελματίες


Το πράσινο φως για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε περίπου 20.000 ελεύθερους επαγγελματίες ανάβει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Η σχετική απόφαση είναι έτοιμη και υπογράφεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ενώ αυτήν την εβδομάδα γίνονται οι τελευταίες επαφές με τον ΟΑΕΕ και τον ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Το ύψος του επιδόματος διαμορφώνεται στα 360 ευρώ και η διάρκειά του είναι σε άμεση συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης (θα κυμαίνεται από 3 έως και 9 μήνες).

Δικαιούχοι βοηθήματος του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων του ΟΑΕΕ –κατ' εφαρμογήν του άρθρου 44 του ν. 3986/2011– είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπλόκο στα ανασφάλιστα ΙΧ


Ηλεκτρονικό δίχτυ για να πιάσει ανασφάλιστα αυτοκίνητα και να αυξήσει παράλληλα τα έσοδα του προϋπολογισμού, απλώνει το υπουργείο Οικονομικών.

Επιστρατεύει γι' αυτό το λόγο σαρωτικές διασταυρώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, από τις οποίες θα εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων και ραβασάκια με προθεσμία οκτώ ημερών για την ασφάλιση του οχήματος, η οποία όμως θα είναι εφικτή μόνο αφού ο ιδιοκτήτης καταβάλει παράβολο 250 ευρώ υπέρ του Δημοσίου.

Αν αγνοήσει τις προθεσμίες, η ΓΓΠΣ θα στέλνει ηλεκτρονικά επιστολή στην αστυνομία για την κατ' οίκον επίδοση βεβαίωσης προστίμου από 250 έως 1.000 ευρώ και την αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, πινακίδων και διπλώματος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρίσιμη σύσκεψη για τον ενιαίο φόρο ακινήτων


Λύση στο γόρδιο δεσμό με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, αναζητά το οικονομικό επιτελείο, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προέρχονται από βουλευτές των κομμάτων της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, που παίρνει πάνω του την υπόθεση του νέου φόρου, συγκαλεί νέα σύσκεψη με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση προκειμένου να εξετασθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για την επιβολή του νέου φόρου, οποίος θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

«Για μια ακόμη φορά επισημαίνω ότι οι σχετικές αποφάσεις για το νέο φόρο που θα αντικαταστήσει και ενσωματώσει τους υπάρχοντες στα ακίνητα, θα ληφθούν όταν ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής. Όλα τα υπόλοιπα είναι μυθεύματα που αποπροσανατολίζουν τους πολίτες από την τεράστια προσπάθεια ανάτασης της χώρας» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Στουρνάρας.

Κι όπως όλα δείχνουν, δεν αποκλείεται οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν ακόμη και μετά από ένα μήνα. Το βασικό σενάριο για τον νέο φόρο στα ακίνητα προβλέπει ατομικό αφορολόγητο 50.000 ευρώ, δηλαδή για ένα ζευγάρι έγγαμων φορολογούμενων το αφορολόγητο όριο ανέρχεται στις 100.000 ευρώ. Με τη θέσπιση ατομικού αφορολογήτου ορίου υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο.

Ανοικτό παραμένει το θέμα της κλίμακας με βάση την οποία θα υπολογίζεται η φορολογική επιβάρυνση στα ακίνητα. Η νέα κλίμακα θα έχει 5 - 7 κλιμάκια με τον πρώτο συντελεστή να τοποθετείται στο 0,1%, ενώ ο ανώτατος θα φτάσει στο 1,5% για ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για συντελεστή 2%, αλλά για ακίνητη περιουσία πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Σε μεγάλο αγκάθι εξελίσσεται η φορολογική μεταχείριση των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου ακινήτων, θέμα που προκαλεί έντονες αντιδράσεις και χαρακτηρίζεται κατ' αρχήν πολιτικό. Στο τραπέζι των συζητήσεων εξετάζεται να υιοθετηθεί διαφορετική κλίμακα για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και να εφαρμοστεί ειδικό αφορολόγητο για τους κατ' επάγγελμα αγρότες.

Για την φορολόγηση των ακινήτων των νομικών προσώπων (επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία κ.λπ.) το σχέδιο προβλέπει να φορολογούνται ανάλογα με τη χρήση με συντελεστές 0,1% -για ιδιόχρηση και ξενοδοχεία- 0,2%, 0,3% και 0,6%.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, βαρόμετρο των φοροεπιβαρύνσεων θα είναι οι αντικειμενικές αξίες, η διαδικασία αναπροσαρμογής των οποίων στα επίπεδα των εμπορικών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Σήμερα κάτω από τις αντικειμενικές τους τιμές βρίσκονται τα ακίνητα σε αρκετές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στις ακριβότερες. Οι τιμές στην Αττική το 2010 υποχώρησαν κατά μέσο όρο 8%, ενώ το 2011 μειώθηκαν οι τιμές στα νεόδμητα κατά 7%, και στα μεταχειρισμένα, μειώθηκαν κατά 21%. Το 2012, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, επήλθε μία μέση μείωση κατά 10% στα παλιά διαμερίσματα και 15% στα καινούργια. Ο δείκτης τιμών της Τράπεζας της Ελλάδος για τα νεόδμητα διαμερίσματα, στην Αθήνα, δείχνει ότι οι τιμές τους έχουν μειωθεί από το 2008 (έτος έναρξης της κρίσης στην κτηματαγορά) ως το Φθινόπωρο πέρσι, κατά 25%.

Σε ακριβές περιοχές όπως είναι το Παλιό Ψυχικό, η Κηφισιά, ο Διόνυσος, η Εκάλη κ.ά. οι εμπορικές τιμές έχουν ήδη διολισθήσει κάτω από τις αντικειμενικές. Περιθώρια αύξησης των αντικειμενικών τιμών υπάρχουν κυρίως σε περιοχές όπως ο Γέρακας, το νέο Ψυχικό, τα Βριλήσσια, η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Στέφανος, το Κρυονέρι.

Ανάλογη εικόνα προκύπτει και στα νότια προάστια, όπου Βάρη και Βουλιαγμένη κινούνται σε επίπεδα που υπολείπονται των αντικειμενικών, ενώ στα δυτικά προάστια και σε περιοχές του Πειραιά, υπάρχουν περιθώρια αυξήσεων. Στην ανατολική Αττική (Πόρτο-Ράφτη, Ραφήνα, Νέα Μάκρη), οι τιμές φαίνεται πως έχουν υποχωρήσει σημαντικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

160.000 συντάξεις πριν από τα 67


Ασπίδα έναντι της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αποτελούν και τα πλασματικά έτη ασφάλισης που μπορούν να εξαγοράσουν οι ασφαλισμένοι για να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις του 2011 ή του 2012.

Τα πλασματικά μπορούν να χρησιμοποιήσουν όσοι ανήκουν στην κατηγορία των ασφαλισμένων που συνταξιοδοτούνται με προϋποθέσεις που άλλαξαν από την 1η/1/2011, δηλαδή αυξήθηκαν και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και τα έτη ασφάλισης.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν δεκάδες χιλιάδες από τους 160.000 ασφαλισμένους που μπορούν να φύγουν για σύνταξη χωρίς να τους πιάσουν τα 67.

ΔΕΙΤΕ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
















Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Πλυντήριο αθωώσεων για επίορκους"


Η διαφθορά δεν μειώθηκε αλλά πλέον αποκαλύπτεται, υποστηρίζει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η κρίση επηρέασε ποσοτικά και ποιοτικά τα χαρακτηριστικά της. Αναφέρει πως μπορεί να μειώθηκαν τα ποσά που διακινούνται, ωστόσο καταγράφεται σχετική αύξηση των παραβατών, καθώς κάποιοι προσπαθούν με τις πρακτικές αυτές να καλύψουν... τις περικοπές εισοδημάτων τους.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για το 2012, η ομάδα του κ. Ρακιντζή έχει εντοπίσει μέσω έλεγχων που πραγματοποιήθηκαν το παρελθόν έτος, τεράστια ποσά σε λογαριασμούς υπαλλήλων που σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούνται από το πόθεν έσχες.

Από τις 2.700 εισερχόμενες καταγγελίες του 2004, οπότε και άρχισε η θητεία του ο κ. Ρακιντζής, υποδέχεται σήμερα περισσότερες από 20.000, πέραν των υποθέσεων που αυτεπαγγέλτως ερευνά η υπηρεσία επιθεώρησης.

Ο ίδιος ωστόσο σημειώνει ότι διακύβευμα παραμένει το αποτέλεσμα, η επιβολή ποινών και η περιστολή της διαφθοράς. Σ' αυτό το πλαίσιο, όμως αποκαλύπτονται τεράστια προβλήματα:

• Με τις αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο (με τον νόμο 4014/2011) του αφαίρεσαν το δικαίωμα έφεσης στις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων. Ετσι, σημειώνει έχει στηθεί “πλυντήριο” αθωωτικών αποφάσεων για επίορκους υπαλλήλους.

• Στο ποινικό σκέλος υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης στα δικαστήρια. Εχουν σταλθεί 2.000 υποθέσεις στο εισαγγελέα και δεν έχει τελειώσει καμία. Κάνει μάλιστα λόγο για καθυστερήσεις που αγγίζουν τα όρια της “αρνησιδικίας”!

• Οι ποινές είναι τόσο μικρές ώστε να μην θεωρούνται αποτρεπτικές. Ενας χρόνος φυλακή εξαγοράσιμος είναι περίπου 3 – 3,5 χιλιάδες ευρώ και δεν λειτουργεί αποτρεπτικά.

Ο κ. Ρακιντζής εκτιμά ότι το κόστος της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς αγγίζει τα 30-35 δισ. ευρώ ετησίως. Πέραν της επίπτωσης στα δημόσια οικονομικά, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι υπάρχουν σημαντικές παράπλευρές συνέπειες, όπως ότι δεν μπορούν να προσελκυστούν επενδύσεις χωρίς αξιόπιστο σχέδιο πάταξης της διαφθοράς.

Αναφέρεται τόσο στη βούληση της παρούσας κυβέρνησης όσο και των εξωτερικών παραγόντων, όπως η τρόικα και η Task Force για τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου κατά της διαφθοράς, ένα θεσμό που θεωρεί ότι θα αποδώσει άμεσα καρπούς.

Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι πάντα το πρόβλημα εμφανίζεται στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και για αυτό προτείνει “σκληρές” πρακτικές παρεμβάσεις (κόλλημα εντοπιότητας, ανάδειξη προϊσταμένων από άλλους χώρους κ.ά.).

Αναφορικά με τη λειτουργία του κράτους τονίζει ότι πρέπει να μικρύνει και να δημιουργηθούν νέες οργανωτικές δομές.

Τέλος, αποκαλύπτει ότι η υπηρεσία που ηγείται είναι επίσης “θύμα” της κρίσης με περικοπές του προϋπολογισμού που αγγίζουν το 60%, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν ταξίδια για επιτόπιες έρευνες των επιθεωρητών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζήτησαν από γυναίκα σε καταστολή να... υπογράψει


«Να έρθει να υπογράψει η γυναίκα σου που είναι σε καταστολή», ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπεύθυνος των διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου Πύργου στον Γιώργο Κούτρα προκειμένου να του θεωρήσει το γνήσιο της υπογραφής για την βεβαίωση που απαιτείται ώστε να εξασφαλίσει τα επιθέματα για την άρρωστη σύζυγο του.

«Του λέω καταλαβαίνεται τι μου λέτε. Η γυναίκα μου είναι σε καταστολή πάνω στην εντατική του νοσοκομείου σας και την περιμένουμε. Πώς θα υπογράψει. Πηγαίνετε να την δείτε», τονίζει ο Γιώργος Κούτρας μιλώντας στο ileiapost.gr

«Το γνήσιο της υπογραφής έπρεπε να μπει σε μία βεβαίωση που θα έδινα στον άνθρωπο που έφερε τα επιθέματα προκειμένου να τα βάζουμε στην γυναίκα μου, η οποία λόγω του ότι είναι καταστολή και κλινήρης ανοίγει το δέρμα της. Για τον λόγο αυτό ζήτησα από τον υπεύθυνο των διοικητικών υπηρεσιών να μου θεωρήσει το γνήσιο της υπογραφής. Και αφού αρχικά πήρα αυτή την απάντηση ο κύριος αυτός συνέχιζε να με εμπαίζει λέγοντάς μου ότι τότε να μου υπογράψει η γυναίκα μου ένορκη εξουσιοδότηση. Δεν άντεξα τότε και του είπα και εγώ διάφορα», επισημαίνει ο κ Κούτρας.

Ένας άνθρωπος που επί 40χρόνια φροντίζει την γυναίκα του που είναι άρρωστη και τα τελευταία χρόνια κλινήρης και σε καταστολή είχε την αντιμετώπιση αυτή από ανθρώπους που υπηρετούν τον τομέα υγείας και έχουν καθήκον να φροντίζουν τον άνθρωπο.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισιτήρια υγείας για τους ανασφάλιστους


Μέσα στο Φεβρουάριο οι ανασφάλιστοι θα μπορούν με ειδικά εισιτήρια που θα παραλαμβάνουν, να επισκέπτονται γιατρούς χωρίς να πληρώνουν και να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, είπε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Real fm ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος.
 Ο κ. Λυκουρέντος, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα τροφοδοσίας σε κάποια νοσοκομεία, αλλά όπως είπε «αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι πόροι. Υπάρχουν προβλήματα, που αντιμετωπίζονται», είπε.
Ακούστε το ηχητικό:




Διαβάστε περισσότερα...