Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ασφαλιστικό: Διαπραγμάτευση, πιέσεις και αντιδράσεις για τις αλλαγές που έρχονται


Την απόσυρση του Ασφαλιστικού ζητά ο ΙΣΑ

Καλεί τα μέλη του σε αποχή.

Σε 24ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους και συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 11.30 πμ και πορεία προς τη Βουλή, καλεί τα μέλη του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που όπως αναφέρει οδηγεί στην εξαθλίωση, χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, με την εξοντωτική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών .

Το κάλεσμα του ΙΣΑ απευθύνεται σε όλους τους υγειονομικούς φορείς, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και τις υπόλοιπες επαγγελματικές Ενώσεις να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Επίσης καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υγειονομικών σωματείων που έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 4.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας.

«Ο ιατρικός κόσμος είναι αποφασισμένος να αγωνισθεί μέχρις εσχάτων προκειμένου το νομοσχέδιο- ταφόπλακα των επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών να μην φτάσει καν στη Βουλή», αναφέρει ο ΙΣΑ, άποψη με την οποία συμφωνεί και ο γενικός γραμματέας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής , Θανάσης Ζορμπάς, ο οποίος όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πέρα από την κινητοποίηση».

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, οι επιστημονικοί φορείς (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί, φυσικοθεραπευτές, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, κτηνίατροι) διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 11.30 και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση.Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό εμπεριέχει «τρομακτικές ανισότητες» αναφέρει κ. Ζορμπάς, κάνοντας λόγο «για είλωτες του νέου συστήματος». Οπως λέει «οι αυξημένες επιβαρύνσεις, ανέρχονται σε περίπου 65% των καθαρών εισοδημάτων, οδηγώντας στην φτωχοποίηση πολλούς οδοντιάτρους, καθώς άλλοι θα αναγκαστούν να κλείσουν τα ιατρεία τους και άλλοι να μεταναστεύσουν». Τα τελευταία χρόνια οι οδοντίατροι έχουν δεχθεί σημαντικό πλήγμα, η κίνηση έχει μειωθεί αισθητά, αφού από τα πρώτα πράγματα που αφαίρεσαν οι πολίτες ήταν οι επισκέψεις στον οδοντίατρο, οι οποίες περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, με επιπτώσεις στην στοματική υγεία των Ελλήνων, επισημαίνει ο κ. Ζορμπάς. Σημειώνει επίσης ότι αρκετοί συναδελφοί του αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό και μάλιστα όπως λέει, τις τελευταίες 15 μέρες ο Σύλλογος έδωσε 20 πιστοποιητικά σε οδοντιάτρους-μέλη του για το εξωτερικό.

-------

Κινητοποιήσεις μέσα, εκβιασμοί έξω


Αντιμέτωπη με διπλό μέτωπο βρίσκεται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα: Ογκούμενες κοινωνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και εκβιασμοί των δανειστών για επανακοστολόγηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και νέες περικοπές.

Ήδη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου, οι αγρότες προχωρούν στο κλείσιμο εθνικών οδών, ενώ συνέχεια αναμένεται στις κινητοποιήσεις ελεύθερων επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων δικηγόροι, μηχανικοί και άλλοι.

Παράλληλα, οι δανειστές επιμένουν στα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης και στην καταβολή της με τη συμπλήρωση 20ετίας -αντί 15ετίας που είναι σήμερα- μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών, καθώς και μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, ενώ περαιτέρω αξιώσεις αναμένεται να προβάλει το ΔΝΤ.

Οι δανειστές ζητούν, επίσης, επανακοστολόγηση των μέτρων, γεγονός που θα καταστήσει σχεδόν αδύνατες τις αλλαγές που προγραμματίζει στο παρασκήνιο ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς επιμένει ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να τελειώσει σύντομα, αλλά χωρίς περικοπές στις κύριες συντάξεις, ενώ οι δανειστές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο χρόνος για το κλείσιμο της αξιολόγησης να φτάσει μέχρι τον Ιούνιο.

Στο πλαίσιο αυτό καθοριστικές αναμένονται οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, όπου αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ άλλων το ζήτημα του ελληνικού χρέους και της συνέχισης της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συναντήσει μεταξύ άλλων στο ελβετικό θέρετρο την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ θα παρουσιάσει πλατφόρμα εναντίον της λιτότητας στην ανοιχτή συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε και τους πρωθυπουργούς της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

-------

Κλιμάκιο Γερμανών στην Αθήνα για το Ασφαλιστικό

Ενισχυμένη η τρόικα στην Ελλάδα.

«Εθνικό» κλιμάκιο της Γερμανίας καταφτάνει στη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα φυσικά από τους γνώριμους εκπροσώπους των δανειστών.

Το κλιμάκιο σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος φτάνει στην Αθήνα προκειμένου να συμμετέχει στον έλεγχο στοιχείων που αφορούν τα δημοσιονομικά, την πορεία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και ειδικότερα των ασφαλιστικών ταμείων.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες παρακολουθούν επί χρόνια τις διαπραγματεύσεις των ελληνικών Μνημονίων, τονίζουν ότι οι Γερμανοί ειδικοί δεν μας επισκέπτονται για πρώτη φορά.

Κατά το δημοσίευμα η διαφορά μέχρι σήμερα ήταν ότι η μέχρι τώρα παρουσία τους περιοριζόταν σε ένα με δύο άτομα, τα οποία «χάνονταν» στα πολυάριθμα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Με αποτέλεσμα η παρουσία τους να ήταν γνωστή μόνο στους υπηρεσιακούς του ΥΠΟΙΚ, με τους οποίους βρίσκονταν σε άμεση επαφή.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες η κάθοδος των τεχνικών κλιμακίων είναι πιθανό να ξεκινήσει από σήμερα και θα ολοκληρωθεί σταδιακά τις επόμενες ημέρες.

-------

Μάχη σε δύο μέτωπα για το Ασφαλιστικό

Ενισχυμένο το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση.

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η διαπραγμάτευση για το νέο Ασφαλιστικό, καθώς οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζητούν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές των συνταξιοδοτικών παροχών από όσες προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, που ήδη προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις.

Τα σκληρά μέτρα που θα αναγκαστεί να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να κάνει πράξει όσα συμφώνησε φέρνουν ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό, ενώ η πίεση αυξάνεται και από το εξωτερικό.

Τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας -αυτοαπασχολούμενοι, δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί- θα διαδεχθούν από αύριο οι κινητοποιήσεις των αγροτών με κλείσιμο των δρόμων οι οποίες θα κορυφωθούν με το κλείσιμο των Τεμπών την ερχόμενη Τετάρτη που «κόβει»
τη χώρα στα δύο και παραλύει τις συγκοινωνίες στο εθνικό δίκτυο.

Το κουαρτέτο των πιστωτών -και ειδικά το ενισχυμένο ΔΝΤ που υιοθετεί την πιο σκληρή γραμμή- ζητεί να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για την κατοχύρωσή της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ και διαφωνούν με τη χορήγησή της στα 15 έτη ασφάλισης, αντιπροτείνοντας ως όριο τα 20 έτη ασφάλισης.

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζητούν την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στην εθνική σύνταξη, επειδή τη θεωρούν ως προνοιακή παροχή η οποία επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, εξακολουθούν να έχουν ισχυρές ενστάσεις στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις.

Ταυτόχρονα στο εσωτερικό μέτωπο μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να καταλήξει το υπουργείο Εργασίας στην τελική πρότασή του για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων και των νέων επιστημόνων. Ηδη ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει εξαγγείλει ότι ο αμειβόμενος με μπλοκάκι, στην περίπτωση που η απασχόλησή του υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας, θα πληρώνει το 6,5% των ασφαλιστικών εισφορών και το υπόλοιπο 13,5% θα επιβαρύνει τον εργοδότη.

Kινητοποιήσεις από τους επιστημονικούς φορείς

Σε 24ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους και συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 11.30 π.μ., και πορεία προς τη Βουλή, καλεί τα μέλη του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό,.

Το κάλεσμα του ΙΣΑ απευθύνεται σε όλους τους υγειονομικούς φορείς, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και τις υπόλοιπες επαγγελματικές ενώσεις να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Επίσης καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υγειονομικών σωματείων που έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 4.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας.

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου οι επιστημονικοί φορείς (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί, φυσικοθεραπευτές, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, κτηνίατροι) διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 11.30 π.μ. και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση.

-------

Αποστόλου: Επώδυνες επιπτώσεις για αγρότες από τη συμφωνία

Θα χρειαστεί η χώρα να πιεί «το πικρό ποτήρι της υλοποίησης».

Οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιπτώσεις θα είναι επώδυνες για τους αγρότες ως απόρροια των συνεπειών της συμφωνίας με τους δανειστές, πτυχές της οποίας όμως καταβάλλεται προσπάθεια να βελτιωθούν, παραδέχτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Αποστόλου, μιλώντας σήμερα το πρωί στο Mega.

Ο κ. Αποστόλου παραδέχθηκε επίσης ότι η ιδιαιτερότητα της επιβάρυνσης στους αγρότες έγκειται στο γεγονός ότι στους ώμους τους πέφτουν τόσο το ασφαλιστικό όσο και το φορολογικό.

Σημείωσε ωστόσο ότι θα χρειαστεί η χώρα να πιεί «το πικρό ποτήρι της υλοποίησης της συμφωνίας», στεκόμενος ιδιαίτερα στην εξασφάλιση ποσού ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από χρηματοδότηση της Ευρώπης για τα αγροτικά θέματα. «Αυτό ήταν το σοβαρότερο πράγμα που έπρεπε να σκεφτούμε και να λάβουμε υπόψη μας για τη συμφωνία», σημείωσε.

Ο κ. Αποστόλου πρόσθεσε ότι παραμονή των εκλογών γύρισε όλη τη χώρα και έκανε ουσιαστική συζήτηση πάνω στη συμφωνία και η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση έχοντας εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό να διαπραγματευτεί αυτές τις επιπτώσεις.

Συμπλήρωσε για τη συμφωνία ότι το αναγκαίο ποτήρι είναι και πικρό ποτήρι, δεν σημαίνει όμως αυτό ότι «το πικρό ποτήρι δεν είναι προς την κατεύθυνση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα».

Σχετικά με τα επιμέρους ζητήματα αναγνώρισε ότι το δυσκολότερο κομμάτι για τους αγρότες είναι το ασφαλιστικό προσδιορίζοντας την αύξηση των εισφορών τους από τα περίπου 940 ευρώ τον χρόνο που πληρώνει ο αγρότης για τη σύνταξη και την υγεία του στα 1.540 ευρώ, σταδιακά και σε βάθος τετραετίας.

Χαρακτήρισε μάλιστα πολύ βασικό αυτό το στοιχείο της τετραετούς προσαρμογής για τους αγρότες δεδομένου ότι σε μια περίοδο ανάκαμψης όπως αυτή αναμένεται, οι επιπτώσεις θα είναι πιο ήπιες.

Για το φορολογικό ανέφερε ότι η επιβάρυνση θα είναι πολύ μικρότερη υπολογίζοντας ότι θα φθάσουν από τα 220 εκατομμύρια σε 240-250 εκατομμύρια με βάση ότι το καθαρό συνολικό αγροτικό εισόδημα που δηλώνεται είναι 1,3 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός κάλεσε τους αγρότες που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις μέσα στην εβδομάδα να προσέλθουν στο υπουργείο και να συζητήσουν μαζί τους όποια στιγμή το επιθυμούν για τα προβλήματά τους.

-------

Οι οικονομολόγοι πληρώνουν 7 στα 10 ευρώ των εσόδων τους για εισφορές και φόρους

Δείτε τα παραδείγματα.

Σε απόλυτη οικονομική ασφυξία οδηγούνται οι οικονομολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες, με τον κεφαλικό φόρο, που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση, μέσω της κατακόρυφης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Στην ανακοίνωσή του, το ΟΕΕ υπογραμμίζει ότι μελετώντας περιπτώσεις από όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια, είναι προφανές ότι - αν συνυπολογίσουμε το φορολογικό συντελεστή επί των εσόδων, το τέλος επιτηδεύματος, την ετήσια εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου - το τελικό καθαρό ποσό, που μένει, είναι μόλις το 30%. Δηλαδή, για κάθε 10 ευρώ, που βγάζει ένας οικονομολόγος ελεύθερος επαγγελματίας, πληρώνει τα 7 σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Μάλιστα, είναι προφανές πως ούτε στα χαμηλά εισοδήματα υπάρχει τελικά όφελος, με το ποσοστό να υποχωρεί κάτω από το 30%.


ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣΣΗΜΕΡΑΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ
ΜΕ ΕΤΗΣΙΟ ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΕΡΔΟΣ12.000,00 €
ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΟΑΕΕ    (ΑΣΦ ΚΑΤ 002)3.268,08 €26,95% →3.234,00 €
ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 26%2.270,30 €2.279,16 €
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ 100%2.270,30 €2.279,16 €
ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ650,00 €650,00 €
ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ0,00 €0,00 €
ΤΕΛΙΚΟ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ3.541,32 €3.557,68 €0,46%
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΑΡΧΙΚΟΥ29,51%29,65%

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣΣΗΜΕΡΑΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ
ΜΕ ΕΤΗΣΙΟ ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΕΡΔΟΣ20.000,00 €
ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΟΑΕΕ    (ΑΣΦ ΚΑΤ 002)3.268,08 €26,95% →5.390,00 €
ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 26%4.350,30 €3.798,60 €
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ 100%4.350,30 €3.798,60 €
ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ650,00 €650,00 €
ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ140,00 €140,00 €
ΤΕΛΙΚΟ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ7.241,32 €6.222,80 €-14,07%
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΑΡΧΙΚΟΥ36,21%31,11%

-------

Αποστόλου: Αναγκαία συμφωνία με επώδυνες επιπτώσεις για αγρότες


Σε αναγνώριση ότι οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιπτώσεις θα είναι επώδυνες για τους αγρότες ως απόρροια των συνεπειών της συμφωνίας με τους δανειστές, πτυχές της οποίας όμως καταβάλλεται προσπάθεια να βελτιωθούν προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο κ. Αποστόλου, μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA", παραδέχθηκε ότι η ιδιαιτερότητα της επιβάρυνσης στους αγρότες έγκειται στο γεγονός ότι στους ώμους τους πέφτουν τόσο το ασφαλιστικό, όσο και το φορολογικό.

Σημείωσε ωστόσο ότι θα χρειαστεί η χώρα να πιεί "το πικρό ποτήρι της υλοποίησης της συμφωνίας" στεκόμενος ιδιαίτερα στην εξασφάλιση ποσού ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από χρηματοδότηση της Ευρώπης για τα αγροτικά θέματα.

"Αυτό ήταν το σοβαρότερο πράγμα που έπρεπε να σκεφτούμε και να λάβουμε υπόψη μας για τη συμφωνία", σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι παραμονή των εκλογών γύρισε όλη τη χώρα και έκανε ουσιαστική συζήτηση πάνω στη συμφωνία και η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση έχοντας εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό να διαπραγματευτεί αυτές τις επιπτώσεις.

Συμπλήρωσε για τη συμφωνία ότι το αναγκαίο ποτήρι είναι και πικρό ποτήρι, δεν σημαίνει όμως αυτό ότι "το πικρό ποτήρι δεν είναι προς την κατεύθυνση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα".

Σχετικά με τα επιμέρους ζητήματα αναγνώρισε ότι το δυσκολότερο κομμάτι για τους αγρότες είναι το ασφαλιστικό προσδιορίζοντας την αύξηση των εισφορών τους από τα περίπου 940 ευρώ τον χρόνο που πληρώνει ο αγρότης για τη σύνταξη και την υγεία του στα 1.540 ευρώ, σταδιακά και σε βάθος τετραετίας.

Χαρακτήρισε μάλιστα πολύ βασικό αυτό το στοιχείο της τετραετούς προσαρμογής για τους αγρότες δεδομένου ότι σε μια περίοδο ανάκαμψης όπως αυτή αναμένεται, οι επιπτώσεις θα είναι πιο ήπιες.

Για το φορολογικό ανέφερε ότι η επιβάρυνση θα είναι πολύ μικρότερη υπολογίζοντας ότι θα φθάσουν από τα 220 εκατομμύρια σε 240-250 εκατομμύρια με βάση ότι το καθαρό συνολικό αγροτικό εισόδημα που δηλώνεται είναι 1,3 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός κάλεσε τους αγρότες που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις μέσα στην εβδομάδα να προσέλθουν στο υπουργείο και να συζητήσουν μαζί τους όποια στιγμή το επιθυμούν για τα προβλήματά τους.



-------

Κλιμακούμενο πρόστιμο για την πάταξη της «μαύρης εργασίας»

Κλειδώνουν οι αλλαγές που θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.

Μείωση του ισχύοντος σήμερα προστίμου, σε συνδυασμό με την παροχή ισχυρών κινήτρων στον εργοδότη για να προσλαμβάνει νόμιμα τον αδήλωτο εργαζόμενο, περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της «μαύρης εργασίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», τα νέα πρόστιμα θα κλιμακώνονται ανάλογα με το αν διαπιστώνεται υποτροπή, θα είναι αντίστοιχα με τον βαθμό της παραβατικότητας (ενδεχομένως και το μέγεθος της επιχείρησης), ενώ θα συνδυάζονται με κίνητρα για να προσλαμβάνει ο εργοδότης τον αδήλωτο εργαζόμενο με νόμιμο τρόπο.

Το νέο γενικό πρόστιμο εξετάζεται να είναι κοντά στα 3.500 ευρώ με διαφοροποιήσεις ανάλογα με το πλήθος και το ποσοστό των αδήλωτων εργαζομένων που εντοπίζονται καθώς και τη συχνότητα με την οποία εντοπίζονται παραβάσεις στην ίδια επιχείρηση. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το νέο πρόστιμο θα είναι κλιμακούμενο και θα αυξάνεται σε περίπτωση υποτροπής.

Ο καινούριος μηχανισμός προστίμων θα συνδυαστεί με έμμεση υποχρέωση του εργοδότη να προσλάβει νόμιμα τον εργαζόμενο και να τον ασφαλίσει. Οι αρμόδιοι επιτελείς του υπουργείου Εργασίας αναζητούν την καταλληλότερη νομική φόρμουλα ώστε η υποχρέωση του εργοδότη να προσλάβει τον αδήλωτο εργαζόμενο να μην αντιμετωπίσει συνταγματικά κωλύματα.

«Στόχος μας είναι να προστατευτεί ο εργαζόμενος και να μπει ανάχωμα απέναντι στον κακόβουλο εργοδότη», αναφέρουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι.

-------

ΟΕΕ: 7 στα 10 ευρώ των εσόδων των οικονομολόγων για εισφορές και φόρους


Σε απόλυτη οικονομική ασφυξία οδηγούνται οι οικονομολόγοι ελεύθεροι επαγγελματίες, με τον κεφαλικό φόρο, που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση, μέσω της κατακόρυφης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Στην ανακοίνωσή του, το ΟΕΕ υπογραμμίζει ότι μελετώντας περιπτώσεις από όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια, είναι προφανές ότι - αν συνυπολογίσουμε το φορολογικό συντελεστή επί των εσόδων, το τέλος επιτηδεύματος, την ετήσια εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου - το τελικό καθαρό ποσό, που μένει, είναι μόλις το 30%. Δηλαδή, για κάθε 10 ευρώ, που βγάζει ένας οικονομολόγος ελεύθερος επαγγελματίας, πληρώνει τα 7 σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές!

Μάλιστα, είναι προφανές πως ούτε στα χαμηλά εισοδήματα υπάρχει τελικά όφελος, με το ποσοστό να υποχωρεί κάτω από το 30%.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει από την πρώτη στιγμή αντιδράσει, με επιστολές του Προέδρου του, Κωνσταντίνου Κόλλια, στους αρμόδιους υπουργούς και τους αρχηγούς των κομμάτων, καλώντας τους να αποσύρουν τη συγκεκριμένη διάταξη, με συγκεκριμένες προτάσεις, που δε θα εξοντώνουν τους οικονομολόγους και τους ελεύθερους επαγγελματίες συνολικά.

Αυτές είναι:

• Ένας μεικτός τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα χρόνια ασφάλισης (όπως ισχύει σήμερα), ούτε μόνο το εισόδημα τους (όπως καταγράφεται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση), αλλά και τις δυο αυτές παραμέτρους.

• Να διατηρηθεί το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, με στόχο στο ασφαλιστικό σύστημα να λειτουργούν τρία ταμεία, που θα περιλαμβάνουν επίσης αυτό των μισθωτών και των αγροτών.

• Το σύνολο των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δε θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός τους (50% στα υψηλά εισοδήματα και σημαντικά χαμηλότερο όσο μειώνεται το εισόδημα), το οποίο διασφαλίζει την αποπληρωμή και των υπόλοιπων υποχρεώσεών τους (π.χ. δάνεια), τη βιωσιμότητα της δραστηριότητάς τους, και την κάλυψη τουλάχιστον του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης.

• Την απαλλαγή, για τα τρία πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους, των νέων ασφαλισμένων από την καταβολή εισφορών τουλάχιστον για τον κλάδο σύνταξης.

-------

Αγρότες στην Τρίπολη έχουν αποκλείσει την είσοδο του ΟΓΑ

Διαμαρτύρονται για τη νέα φορολογία των αγροτών και το ασφαλιστικό.

Σε εξέλιξη βρίσκεται κινητοποίηση των αγροτών της ΠΑΣΥ στην Τρίπολη έξω από τα περιφερειακά γραφεία του ΟΓΑ και ΕΛΓΑ Πελοποννήσου.

Μικρή ομάδα αγροτών της ΠΑΣΥ, από εικοσιπέντε περίπου άτομα, έχουν συγκεντρωθεί αυτή την ώρα έξω από τα γραφεία του ΟΓΑ στη λεωφόρο Ναυπλίου και Αλέξ. Σούτσου στην Τρίπολη και έχουν αποκλείσει την είσοδο των γραφείων.

Οι αγρότες έχουν απλώσει πανό έξω από το κτίριο του Οργανισμού που γράφει, «ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΣΙΠΡΑ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ. ΠΑΣΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» και διαμαρτύρονται για τη νέα φορολογία των αγροτών και το ασφαλιστικό, που δηλώνουν ότι θα είναι η ταφόπλακα για τη μικρομεσαία αγροτιά.

-------

Μοσκοβισί: Δεν έχουμε λάβει ισοδύναμα για τις αναπηρικές συντάξεις


Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε πως η Επιτροπή δεν έχει λάβει προτάσεις με ισοδύναμα προκειμένου να αποφευχθεί μείωση στις συντάξεις των αναπήρων

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε πως «Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή δεν έχει λάβει τέτοιου είδους εισηγήσεις για ισοδύναμα μέτρα σχετικά με το κατώτερο ύψος συντάξεων για τα άτομα με αναπηρία», συμπληρώνοντας όμως πως «οι θεσμοί είναι έτοιμοι να λάβουν υπόψη τους τα άλλα διαρθρωτικά μέτρα παραμετρικού χαρακτήρα ισοδύναμου αποτελέσματος στο πλαίσιο του συστήματος συνταξιοδότησης, σε αντικατάσταση ορισμένων μέτρων».

Η ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή αφορούσε τον εφαρμοστικό νόμο του τρίτου Μνημονίου, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται μείωση κατά 25% της βασικής σύνταξης λόγω αναπηρίας με ποσοστό 67% έως και 79,99%, καθιερώνοντας την αναπηρική σύνταξη στα 270 ευρώ. Έτσι, ο κ. Χουντής ζήτησε να ενημερωθεί για πιθανές κινήσεις τις ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθεί μια τέτοια μείωση.

-------

ΕΕ: Πρώτα διευκρινίσεις και μετά επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα




Η τρόικα αναμένει νέα στοιχεία από την Αθήνα, προτού ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος.




Αυτό δήλωσε από τις Βρυξέλλες, η Άννικα Μπράιντχαρτ εκπρόσωπος του επιτρόπου Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου.

Η ίδια εκπρόσωπος εξήγησε ότι «μόλις οι διευκρινίσεις δοθούν, οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα».

Παρομοίως η Α. Μπράιντχαρτ απέφυγε να προβεί σε σχόλια για το ασφαλιστικό, επανέλαβε ότι οι τεχνικές συζητήσεις με την Αθήνα συνεχίζονται, η τρόικα το μελετά και θα αποφανθεί μόνον όταν η μελέτη ολοκληρωθεί.

Επιπλέον διέψευσε ότι πρόκειται να γίνει συνάντηση Π. Μοσκοβισί και Α. Τσίπρα στο Νταβός, εξηγώντας ότι:

«Ο επίτροπος έχει εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο, δεν υπάρχει τέτοια συνάντηση στο πρόγραμμά του και θα βρίσκεται στο Νταβός μόνο για μια μέρα».

-------

Μήνυμα του Τσακαλώτου προς το ΔΝΤ: Ξεκαθαρίστε τη θέση σας για το ασφαλιστικό


Να ξεκαθαρίσει την θέση του για το ασφαλιστικό κάλεσε το ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ αν οι διαρροές για το ασφαλιστικό και για νέα μέτρα είναι δικές του. Δεν θα κάνουμε διαπραγματεύσεις με διαρροές. Εγώ δεν έχω καμία επίσημη ενημέρωση ότι υπάρχουν ενστάσεις ή ότι έχουν απορρίψει το ασφαλιστικό. Να μας πει το ΔΝΤ αν είναι δικές του οι διαρροές ή αλλιώς να διαψεύσει τις διαρροές», είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως «κατανοούμε ότι το ΔΝΤ έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη για το συνταξιοδοτικό και το δημοσιονομικό, όμως, οποιαδήποτε διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει επί διαρροών». Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει να μετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και αυτό όπως είπε θα γίνει με νέα χρηματοδότηση.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «οι όποιες συζητήσεις πρέπει να τελειώσουν σε εύλογο χρόνο. Να τελειώσει και η αξιολόγηση σε εύλογο χρόνο, διαφορετικά το πρόγραμμα δεν βγαίνει».



-------

Υπουργείο Εργασίας: Εξετάζονται μέτρα ελάφρυνσης των νέων ελεύθερων επαγγελματιών


Σε μέτρα υπέρ των νέων ελεύθερων επαγγελματιών για την πρώτη τριετία, κατά το ανάλογο τουλάχιστον των αγροτών, προσανατολίζεται το Υπουργείο Εργασίας, μετά την πρώτη σύσκεψη της αρμόδιας Επιτροπής για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου εντός των ημερών μετά την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο « εγινε μία πρώτη διερευνητική συζήτηση για τις θέσεις των διάφορων επαγγελματικών φορέων και ζητήθηκε, εκ μέρους του υπουργείου, η εκ νέου συνάντηση τους εντός των ημερών με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, έτσι ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να μην είναι μόνο δίκαιο, αλλά και η συνολική ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση".

Πάντως οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών περιμένουν τη συνολική πρόταση της κυβέρνησης για να διατυπώσουν τις θέσεις τους και παραμένουν επιφυλακτικοί.

-------

ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους στη γενική απεργία

Εξέδωσαν ανακοινώσεις για τις κινητοποιήσεις στις 4 Φεβρουαρίου.

Κάλεσμα για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ στις 4 Φεβρουαρίου απευθύνει η ΑΔΕΔΥ, με ανακοίνωση της όπου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η συνέχιση των αδιέξοδων και καταστροφικών πολιτικών της Κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής ένωσης και ΔΝΤ, θα βρει απέναντι τους αγώνες των εργαζομένων, των συνταξιούχων, του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας με κεντρικό στόχο την ακύρωση των σχεδίων για τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Και το ΠΑΜΕ στο χορό των κινητοποιήσεων καλεί τα μέλη του να λάβουν μέρος στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου αλλά και σε γενικό συλλαλητήριο στις 23 Ιανουαρίου στην Ομόνοια. "Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας και ώρα απόφασης για ανυποχώρητο αγώνα! Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αφού εφάρμοσε κατά γράμμα και επέκτεινε τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων οι οποίοι διέλυσαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, έκαναν καθεστώς για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων", αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

-------

Υπ. Εργασίας: Η απάντηση Μοσκοβισί αφορά στις υποχρεώσεις του μνημονίου


H απάντηση του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή δεν αφορά στο προσχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αλλά στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, έχει δε προφανώς γραφτεί πριν από την αποστολή του προσχεδίου στους θεσμούς, αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.

Η απάντηση του Επιτρόπου όχι απλώς δεν «ξεμπροστιάζει» το Υπουργείο Εργασίας, όπως γράφουν τα χαλκεία της παραπληροφόρησης, αλλά δείχνει ξεκάθαρα τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε η μεταρρύθμιση και εφαρμόζονταν όπως είχαν οι προβλέψεις του μνημονίου.

Η πρόταση της κυβέρνησης, αντιθέτως, στο άρθρο 7 προβλέπει ρητά την εξαίρεση από κάθε μείωση των αναπηρικών συντάξεων του νόμου 612/1977 ενώ για τις υπόλοιπες ο υπολογισμός θα γίνει στο υψηλότερο επίπεδο της νέας εθνικής σύνταξης και όχι στα 360 ευρώ που προέβλεπε το άρθρο 2 του νόμου 3863/2010, τα οποία ήδη θα είχαν γίνει 343 λόγω του συστήματος αναπροσαρμογής του νόμου αυτού.

Το κόστος των προστατευτικών αυτών ρυθμίσεων έχει συνυπολογιστεί στα ποσοτικά στοιχεία που έχουν αποσταλεί στους θεσμούς. Το Υπουργείο βρίσκεται, άλλωστε, σε διάλογο με την ΕΣΑΜΕΑ για να εξασφαλιστεί η πληρέστερη προστασία των ατόμων με αναπηρία.

-------

Πρόβα μπλόκων από τους αγρότες


Στο τελικό στάδιο προετοιμασίας για την κινητοποίηση της 20ης Ιανουαρίου βρίσκονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, με την πλειοψηφία αυτών να αναφέρει ότι «και με δέκα μέτρα χιόνι η κινητοποίηση θα γίνει και τα μπλόκα που θα στηθούν θα μείνουν στη θέση τους για όσο καιρό χρειαστεί». Υπενθυμίζεται, ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τα προωθούμενα μέτρα, κυρίως, στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Περισσότερα από 700 τρακτέρ βρίσκονται από την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, συγκεντρωμένα στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Παύλος Αραμπατζής, «συνεχώς ενδυναμώνεται το μπλόκο, με τρακτέρ και συναδέλφους, που ούτε μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι θα βγουν στους δρόμους».

«Δεν προτιθέμεθα να κλείσουμε τα σύνορα και να δημιουργήσουμε προβλήματα στους οδηγούς» ξεκαθάρισε ο ίδιος και διευκρίνισε ότι τα τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στο πάρκινγκ του Προμαχώνα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Αμπατζής σημείωσε ότι, καθημερινά, θα διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς με τα αιτήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, ενώ θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα γενικές συνελεύσεις σε όλα τα χωριά του νομού Σερρών.

Οι προσκείμενοι στην Πρωτοβουλία Αγροτών, η οποία αριθμεί 62 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, συνεδριάζει απόψε το βράδυ, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA




Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikonomia.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikonomia.gr , http://www.enikonomia.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikonomia.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikonomia.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Συμβούλιο της Ευρώπης τίμησε δύο ελληνικές ΜΚΟ


Βραβεία για τη βοήθεια που προσφέρουν στους πρόσφυγες.

Με βραβεία σε δύο ελληνικές μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στην «Αγκαλιά» στη Λέσβο, και τη «Μετάδραση» στην Αθήνα, το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να τιμήσει τις προσπάθειες απλών πολιτών, που με γενναιοδωρία βοηθούν τους συνανθρώπους τους.

Η «Αγκαλιά» της Λέσβου κέρδισε το βραβείο «Raoul Wallenberg» για το 2016 του Συμβουλίου της Ευρώπης, γιατί βρέθηκε «στην πρώτη γραμμή» συντρέχοντας τους χιλιάδες πρόσφυγες που φθάνουν στο νησί, που έχει μετατραπεί «σε ευρωπαϊκή πύλη εισόδου».

To βραβείο, που θεσμοθετήθηκε το 2012 έχει το όνομα του Σουηδού διπλωμάτη Ραούλ Βάλενμπεργκ που μέσα από την ιδιότητά του, έσωσε το 1944 χιλιάδες Εβραίους από το Ολοκαύτωμα, πριν ο ίδιος συλληφθεί.

Για το Συμβούλιο της Ευρώπης, το βραβείο «Raoul Wallenberg» συμβολίζει «το θάρρος και τις ικανότητες που κάθε άτομο μπορεί να επιδείξει παίρνοντας θέση με τη δράση του, κατά των διώξεων, του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας».

Για την «Αγκαλιά», υπογραμμίσθηκε από τον ΓΓ του ΣτΕ Τιούρμπιον Γιάγκλαν (Thorbjørn Jagland), το γεγονός ότι «η βοήθεια στους πρόσφυγες προσφέρθηκε, σε όλους τους έχοντες ανάγκη, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή την καταγωγή τους».

Με την ανακοίνωση του βραβείου ο ΓΓ τόνισε :

«Μια μικρή τοπική ελληνική οργάνωση εθελοντών, η «Αγκαλιά», αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για την αποτελεσματική δράση που μπορεί να έχει μια ευρωπαϊκή κοινωνία πολιτών, σε ένα φλέγον θέμα επικαιρότητας, όπως αυτό των προσφύγων».

Με συνέντευξή του ο Χρήστος Γιακουμόπουλος, διευθυντής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο ΣτΕ, τόνισε σχετικά :

«Βλέπουμε ότι η κοινωνία των πολιτών, αναλαμβάνει το ρόλο του θεματοφύλακα των θεμελιωδών αξιών μας και δραστηριοποιείται παρέχοντας την υποστήριξη που δικαιούνται οι έχοντες ανάγκη, στην προκειμένη περίπτωση οι πρόσφυγες, και αυτό σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες στις οποίες τα κράτη έχουν δεσμευθεί. Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό το ότι το ΣτΕ αναγνωρίζει το έργο της κοινωνίας των πολιτών, μέσω της βράβευσης της μικρής ελληνικής ΜΚΟ «Αγκαλιά» της Λέσβου για την υποδειγματική και αποτελεσματική υποστήριξη στους πρόσφυγες».

Η «Αγκαλιά» δημιουργήθηκε πριν από 10 περίπου χρόνια στη Λέσβο από μια μικρή ομάδα ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάμεσα στους οποίους ο πάπα- Ευστράτιος Δήμου, ο οποίος έκλεισε τα μάτια μέσα στο 2015 χωρίς να προλάβει να δει αυτήν την αναγνώριση.

Η ελληνική ΜΚΟ «Μετάδραση», κέρδισε το βραβείο «Βορρά-Νότου» για το 2016 του ΣτΕ, το οποίο της ανακοινώθηκε προ διμήνου, αλλά η απονομή προβλέπεται για την άνοιξη.

Με το βραβείο αυτό επιβραβεύεται το έργο που εκτελείται για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αξιών του Συμβουλίου και της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών του Βορρά και Νότου της Ευρώπης.

Είναι η πρώτη φορά που υπήρξε η ελληνική υποψηφιότητα για το βραβείο, παρά την από εικοσαετίας συνεχή συμμετοχή της Ελλάδας στο Κέντρο Βορρά-Νότου του ΣτΕ.

Η «Μετάδραση» κέρδισε το βραβείο ύστερα από τρεις γύρους επιλογής υποψηφίων ορισμένοι των οποίων ήταν προσωπικότητες διεθνούς φήμης. Ανάμεσά τους η ηθοποιός Ατζελίνα Ζολί που εκπροσωπούσε τα Ηνωμένα Έθνη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμέτωπη με νομικές διεκδικήσεις μετόχων η Volkswagen


Στο επίκεντρο το σκάνδαλο με τις παραποιημένες τιμές ρύπων.

Δεκάδες μεγαλομέτοχοι της Volkswagen σχεδιάζουν να κινηθούν νομικά κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας, προσφεύγοντας σε γερμανικό δικαστήριο και διεκδικώντας αποζημίωση για τη βουτιά που κατέγραψαν οι μετοχές της λόγω του σκανδάλου με τις παραποιημένες τιμές ρύπων.

Η νομική εταιρία Nieding + Barth είπε σήμερα ότι θα προσφύγει για το θέμα αυτό σε περιφερειακό δικαστήριο στο Μπρούνσβικ αυτή την εβδομάδα, αξιωνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις και εκπροσωπώντας 66 θεσμικούς επενδυτές από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

«Επιπροσθέτως, συγκεντρώσαμε αρκετές χιλιάδες ιδιωτών επενδυτών. Κατά συνέπεια, πιστεύουμε ότι είμαστε η μεγαλύτερη πλατφόρμα για αγωγές κατά της Volkswagen στη Γερμανία», δήλωσε ο Κλάους Νίντινγκ από την νομική εταιρία Nieding + Barth.

Οι μετοχές της Volkswagen έχουν χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας τους, ή περίπου 22 δισ. ευρώ, από τον Σεπτέμβριο, όταν η εταιρία παραδέχθηκε ότι παραπλάνησε τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για τις εκπομπές με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού.

Η νομική εταιρία σχεδιάζει να ακολουθήσει το επονομαζόμενο μοντέλο αξιώσεων κεφαλαιαγοράς, μια γερμανική νομική διαδικασία που χρησιμοποιεί δικαστικές αποφάσεις για μεμονωμένους επενδυτές ως παράδειγμα για να καθορίσει τις αποζημιώσεις για άλλους που επλήγησαν εξίσου.

Η Nieding + Barth είπε ότι θα υποστηρίξει πως η VW είχε γνώση της παραβίασης των κανονισμών για τις εκπομπές των ντιζελοκινητήρων πριν από την πρώτη της ανακοίνωση για το ζήτημα αυτό τον Σεπτέμβριο και ότι θα έπρεπε να είχε ενημερώσει νωρίτερα την κοινή γνώμη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Την Παρασκευή η πρεμιέρα για τις ελληνικές ιπποδρομίες


Επανέρχεται στο προσκήνιο το άθλημα.

Την επίσημη έναρξη των ελληνικών ιπποδρομιών στο Μαρκόπουλο Αττικής πραγματοποιεί η Ιπποδρομίες ΑΕ, μέλος του Ομίλου ΟΠΑΠ, την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016.

Με τον σχεδιασμό της για την επόμενη μέρα των ελληνικών ιπποδρομιών να βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, η εταιρεία Ιπποδρομίες ΑΕ ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες εργασίες προετοιμασίας σε λειτουργικό, τεχνικό και αγωνιστικό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίσει την άρτια και ασφαλή διοργάνωση της πρώτης ελληνικής ιπποδρομιακής συγκέντρωσης. Επίσης, προχώρησε σε εργασίες συντήρησης του αγωνιστικού στίβου και παράλληλα υλοποιεί εργασίες αναβάθμισης και βελτίωσης των χώρων και υποδομών των εγκαταστάσεων στο Μαρκόπουλο.

Με στόχο την προσφορά στο κοινό μίας σύγχρονης παικτικής εμπειρίας, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες αρχές του υπεύθυνου παιχνιδιού η εταιρεία θα παρέχει από σήμερα, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016, τη δυνατότητα στους παίκτες να παρακολουθούν και να στοιχηματίζουν σε διεθνείς ιπποδρομίες στη Γαλλία, την Αγγλία και τη Νότιο Αφρική, αρχικά μέσω ενός δικτύου περίπου 300 πρακτορείων. Ο αριθμός των πρακτορείων θα αυξηθεί σταδιακά κατά το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα ποσά που θα συγκεντρώνονται από τους παίκτες στην Ελλάδα θα συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό ποσό που στοιχηματίζεται στο εξωτερικό για την ίδια κούρσα (common pool), με αποτέλεσμα ο παίκτης στη χώρα μας να συμμετέχει στη διεκδίκηση σημαντικού ύψους κερδών.

Από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016 αυτή η δυνατότητα θα παρέχεται στις ιπποδρομίες της Αγγλίας και της Νοτίου Αφρικής. Σε αυτή την κατηγορία θα προστεθούν σύντομα οι γαλλικές ιπποδρομίες, για τις οποίες προς το παρόν, ο στοιχηματισμός θα πραγματοποιείται σε τοπικό επίπεδο και θα αφορά σε ποσά που τοποθετούνται από παίκτες στην Ελλάδα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς ελληνικά πανεπιστήμια η λίστα με τα πιο «διεθνή» ιδρύματα στον κόσμο


Το πλέον εξωστρεφές πανεπιστήμιο για το 2016 ανακηρύχθηκε αυτό του Κατάρ.

Ούτε ένα ελληνικό δεν περιλαμβάνεται στα 200 πιο «διεθνή πανεπιστήμια» του κόσμου, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Times Higher Education (THE), εκπαιδευτικού ένθετου της βρετανικής εφημερίδας Times που κάθε χρόνο εκδίδει και μια λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Η σχετική λίστα πάντως κρύβει εκπλήξεις, καθώς το πλέον εξωστρεφές πανεπιστήμιο για το 2016 ανακηρύχθηκε αυτό του Κατάρ, ενώ ακολουθούν τα πανεπιστήμια του Λουξεμβούργου και του Χονγκ Κονγκ. Τη δεκάδα συμπληρώνουν το ελβετικό École Polytechnique Fédérale de Lausanne, το πανεπιστήμιο της Γενεύης επίσης από την Ελβετία, το πανεπιστήμιο του Μακάου, τα ETH Zurich και Σεντ Γκάλεν και πάλι από την Ελβετία, το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και το βρετανικό Imperial College.

Τα κριτήρια που λήφθησαν υπόψη για την κατάρτιση της λίστας είναι το ποσοστό ξένων καθηγητών του ιδρύματος, το ποσοστό ξένων φοιτητών και το ποσοστό των δημοσιευμένων ερευνών στις οποίες τουλάχιστον ο ένας συγγραφέας είναι ξένος.

Βάσει αυτών των κριτηρίων, τα αμερικανικά πανεπιστήμια, τα οποία συνήθως κυριαρχούν στις λίστες με τα καλύτερα ιδρύματα, βρίσκονται πολύ χαμηλά στη λίστα με τα πιο διεθνή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το περίφημο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης βρίσκεται στην 90η θέση. Από την άλλη πλευρά το πανεπιστήμιο του Κατάρ, που είναι και το πλέον διεθνές, ήταν στις θέσεις 601-800 στη λίστα του Times Higher Education με τα καλύτερα πανεπιστήμια.

Η Ευρώπη εκπροσωπείται με 125 πανεπιστήμια στη λίστα με τα πιο διεθνή, ενώ ανάμεσα σε αυτά είναι και το πανεπιστήμιο της Κύπρου, το οποίο βρίσκεται στην 150η θέση. Η χώρα με τα περισσότερα διεθνή πανεπιστήμια (38) είναι η Βρετανία. Στις πιο εξωστρεφείς χώρες ακολουθούν η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ελβετία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...