Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Το λάχανο και η διατροφική του αξία


Προτιμήστε το για ένα χειμώνα γεμάτο υγεία.

Το λάχανο βρίσκεται αρκετές φορές την εβδομάδα στο τραπέζι του Έλληνα αφού, είτε ωμό σε σαλάτες, είτε μαγειρεμένο δίνει άψογο γευστικό αποτέλεσμα αλλά ταυτόχρονα έχει πολλά να προσφέρει στην υγεία μας!

Το λάχανο ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια λαχανικών, τα σταυρανθή, οπότε συγγενεύει με το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών κ.ά. Ο εντοπισμός της καταγωγής αυτού του δημοφιλούς λαχανικού είναι λίγο δύσκολος, λόγω των πολλών και διαφορετικών ποικιλιών του.

Πιθανότατα το άγριο λάχανο να προέρχεται από την Εγγύς Ανατολή όπου και εξημερώθηκε για να φτάσει στην Μεγάλη Βρετανία και την ηπειρωτική Ευρώπη αρκετούς αιώνες πριν.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που καλλιεργούνται παγκοσμίως και παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις όσο αναφορά το χρώμα, την υφή, το μέγεθος, το σχήμα και την εποχή ωρίμανσής τους. Σε κάθε χώρα ή περιοχή, οι αγρότες φαίνεται ότι επιλέγουν ποικιλία σύμφωνα με την ταχύτητα της ανάπτυξής τους, τα φυσικά μορφολογικά χαρακτηριστικά, την ανθεκτικότητά τους στις αντίξοες συνθήκες (π.χ παγετό) της περιοχής αλλά και την αντοχή τους στην προσβολή εντόμων και ασθενειών. Οι πιο δημοφιλείς πάντως είναι τα πράσινα, τα λευκά ή Δανέζικα, τα ανοιχτόχρωμα πράσινα, τα μωβ και τα κοινά πράσινα λάχανα.

Τι κάνετε μπροστά από τον πάγκο με του μανάβη; Ψάχνετε για ένα βαρύ λάχανο με ζωηρό χρώμα στα φύλλα του. Τα φύλλα του πρέπει επίσης να είναι συνεκτικά μεταξύ τους, σχετικά σκληρά, να μην εμφανίζουν αλλοιώσεις. Μην το αγοράσετε αν υπάρχει εμφανής προσβολή από έντομα και κάμπιες.

Η γεύση του λάχανου οφείλεται στις γλυκοσινολάτες, μια κατηγορία θειούχων ενώσεων που περιέχουν γλυκοσίδια. Η δυσάρεστη οσμή και μερικές φορές γεύση όταν μαγειρεύουμε λάχανο οφείλεται σε ένα αέριο που ονομάζεται υδροθείο και παράγεται κατά την διαδικασία. Πριν την κατανάλωσή του, αφαιρέστε μερικά από τα εξωτερικά του φύλλα, που συνήθως είναι και πιο σκληρά και ταλαιπωρημένα, κόψτε το εσωτερικό στο μέγεθος που επιθυμείτε και ξέπλυντε το με νερό. Για να αποφύγετε την περίπτωση ύπαρξης εντόμων, μπορείτε να το αφήσετε να μουλιάσει για λίγα λεπτά σε νερό όπου έχετε προσθέσει ξύδι. Και φυσικά αυτό που ισχύει για όλα τα λαχανικά και τα φρούτα, είναι ότι πρέπει να κόβονται την τελευταία στιγμή πριν χρησιμοποιηθούν, για να μην χαθεί η πολύτιμη βιταμίνη C και μάλιστα καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται μαχαίρι από ανοξείδωτο ατσάλι.

Για τη συντήρησή του προτιμήστε τις χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου, μέσα σε πλαστική σακούλα ή ένα μεγάλο μπωλ που κλείνει αεροστεγώς. Κρατήστε ολόκληρο το μέρος του φυτού που δεν χρησιμοποιήσατε και εκεί μπορεί να συντηρηθεί έως και για 2 εβδομάδες. Η ανθεκτικότητά του στη συντήρηση φαίνεται να βοήθησε αρκετά τους Δανούς ναυτικούς να αποφύγουν το σκορβούτο, πάθηση που οφείλεται σε έλλειψη της βιταμίνης C.

Οι λόγοι που θα πρέπει να σας οδηγήσουν στην συχνή κατανάλωσή του είναι πολλοί. Κατά πρώτον είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες, όπως τα θειοκυανικά, η ινδόλη-3-καρβινόλη, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και τα ισοθειοκυανικά, οι οποίες μαζί με την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από τον καρκίνο του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη και του στομάχου, με την εξουδετέρωση και αποβολή από το σώμα επιβλαβών ουσιών, όπως οι ελεύθερες ρίζες. Επίσης, συστήνεται σε άτομα που υποφέρουν από παθήσεις τους αναπνευστικού, ρευματισμούς και σε περιπτώσεις νευρικών διαταραχών. Και ενώ για χρόνια υπήρχε η εντύπωση ότι η κατανάλωση λάχανου μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, νέα δεδομένα ήρθαν για να καταρρίψουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Η σουλφοραφάνη που περιέχει, φαίνεται να προφυλάσσει και από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο θεωρείται η πρωταρχική αιτία εμφάνισης έλκους στο στομάχι. Ακόμη, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και την χοληστερόλης, με αποτέλεσμα την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Να σημειωθεί ότι, το χρώμα του μωβ λάχανου οφείλει στις ανθοκυανίνες, που προσφέρουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτοχημικά από το πράσινο λάχανο, ενισχύοντας έτσι τα οφέλη του υπέρ της υγείας.

Τα 100 γραμμάρια λάχανου αποδίδουν μόλις 25 θερμίδες και περιέχουν 3 γραμμάρια φυτικών ινών που καλύπτουν το 10% των ημερήσιων αναγκών μας. Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Κ, βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέος καθώς και μαγγανίου. Επίσης, είναι καλή πηγή θειαμίνης, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και ασβεστίου.

Κάτι που ποτέ ίσως δεν θα περιμένατε να συναντήσετε στο λάχανο και μάλιστα σε τόσο υψηλή περιεκτικότητα είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα!

Για ένα χειμώνα γεμάτο υγεία, προσθέστε λάχανο μέσα στην πολύχρωμη χειμωνιάτικη σαλάτα σας, ετοιμάστε λαχανόρυζο, λαχανοντολμάδες, προσθέστε το σε μια χορταστική σούπα λαχανικών ή γιαχνί!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υγεία και ευεξία εξασφαλίζει η σωστή διατροφή


Οι βασικοί κανόνες που πρέπει να γνωρίζουμε.

Η τροφή αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας για τη διατήρηση του ανθρώπινου οργανισμού. Από την πιο απλή λειτουργία έως την πιο πολύπλοκη, ο κάθε οργανισμός καταναλώνει τα ανάλογα ποσά ενέργειας, ποσά τα οποία διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο μιας και υπάρχουν άτομα περισσότερα δραστήρια από κάποια άλλα, άτομα με διαφορά ύψους, ηλικίας, γένους κτλ.

Η σωστή διατροφή θέλει γνώση γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να μας οδηγήσει σε λάθος αποτελέσματα. Αποτελέσματα που μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό μας.

Σήμερα βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες που μας αποπροσανατολίζουν πλήρως, όταν μια καινούρια ερεύνα στο θέμα της διατροφής έρχεται να καταρρίψει μια άλλη, προκαλώντας σύγχυση στον κόσμο για το τι πρέπει να τρώει και τι όχι.

Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ απλά!

Έχοντας μια γενική εκπαίδευση και εφαρμόζοντας κάποιες βασικές αρχές της σωστής διατροφής μπορούμε να αποφύγουμε παθολογικές καταστάσεις όπως υπέρταση, σάκχαρο, υπερλιπιδαιμίες, ορθοπεδικά προβλήματα, άπνοια ύπνου και ροχαλητό καθώς και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Έτσι λοιπόν, αποφεύγουμε να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά (πλήρη γαλακτοκομικά, ορατό λίπος στα κρεατικά, πέτσες κ.α.), ενώ τρώμε συχνά τροφές πλούσιες σε απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία έχουν ευεργετικές ιδιότητες και λειτουργούν ως ασπίδα στον οργανισμό. Τα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα (απαραίτητα λιπαρά οξέα) βρίσκονται σε ψάρια όπως σαρδέλες, σκουμπρί, σολομό, επίσης σε ξηρούς καρπούς, στο ελαιόλαδο και στο σουσάμι.

Καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως μιας και μας προσφέρουν απλόχερα μεγάλο ποσοστό βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Είναι καλύτερα να αποφεύγουμε ζυμαρικά, δημητριακά και ψωμί άσπρα προτιμώντας τα ολικής άλεσης αφού βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου ενώ μας δίνουν την αίσθηση του κορεσμού για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα.

Δεν ξεχνάμε να πίνουμε νερό το οποίο είναι ένα από τα σπουδαιότερα θρεπτικά συστατικά για το σώμα. Κατά μέσο όρο πρέπει να πίνουμε 2 ½ λίτρα νερό ημερησίως.

Τέλος, εντάξτε την άσκηση στη ζωή σας. Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας βοηθάει στο να κάνει ο οργανισμός τις απαραίτητες (μπορεί και παραπάνω) καύσεις λίπους διατηρώντας έτσι το βάρος σας στα επιθυμητά όρια. Δεν χρειάζονται υπερβολές, 45 λεπτά αερόβιας άσκησης, 3-4 φορές την εβδομάδα είναι αρκετά!

Και μην ξεχνάτε για να πετύχετε όλα τα παραπάνω δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από το να έχετε απλά σύστημα.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τετραπλή δόση αντιγριπικού εμβολίου για φορείς HIV


Τι αποκάλυψε ελεγχόμενη δοκιμή σε 190 ενήλικες ασθενείς.

Η χορήγηση μια τετραπλής δόσης αντιγριπικού εμβολίου σε ασθενείς με HIV λοίμωξη μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά μεγαλύτερη προστασία απέναντι στο ενδεχόμενο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου από τη γρίπη, συγκριτικά με την κλασική απλή δόση.

Σε μια τυχαιοποιημένη, διπλή, τυφλή, ελεγχόμενη δοκιμή σε 190 ενήλικες φορείς του HIV, οι μισοί έλαβαν μια τυπική δόση (15 mcg του αντιγόνου ανά στέλεχος) και οι άλλοι μισοί μια υψηλή δόση (60 mcg / στέλεχος) του τριδύναμου εμβολίου γρίπης. Οι συμμετέχοντες είχαν ένδειξη για αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ λάμβαναν σταθερή αντιρετροϊκή θεραπεία, όπως συνιστάται από τις ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές.

Τι προέκυψε από τη χορήγηση τετραπλής δόσης αντιγριπικού εμβολίου

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ασθενείς που εμβολιάστηκαν με την τετραπλή δόση αντιγριπικού εμβολίου πέτυχαν μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση, όπως μετριέται από τα επίπεδα της οροπροστασίας αντισωμάτων, σε 21 έως 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Τα ποσοστά ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν παρόμοια και στις δύο ομάδες ασθενών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα θετικά ευρήματα από τη χορήγηση τετραπλής δόσης αντιγριπικού εμβολίου θα μπορούσαν να έχουν θετικές συνέπειες για τις μελλοντικές προσπάθειες εμβολιασμού κατά του ιού HIV.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι μπαίνεις στη σχολή της αστυνομίας χωρίς εξετάσεις


Δυνατότητα εισαγωγής στις σχολές της αστυνομίας και της πυροσβεστικής χωρίς εξετάσεις για όσους θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους (!) δίνει ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο στη βουλή. 

Συγκεκριμένα στο άρθρο 25 του νόμου με το νόμο 4058/2012, αναφέρεται το εξής απίστευτο:

"Όποιος συμμετέχει ενεργά στην καταδίωξη ή σύλληψη δραστών σοβαρών εγκληματικών πράξεων ή σε αστυνομική επιχείρηση προς πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος ή σε επιχείρηση του Πυροσβεστικού Σώματος προς κατάσβεση πυρκαγιάς ή διάσωση κινδυνευόντων προσώπων, εκθέτοντας αποδεδειγμένα τη ζωή του σε κίνδυνο, εισάγεται καθ’ υπέρβαση και χωρίς εξετάσεις στη Σχολή Αστυφυλάκων ή Πυροσβεστών, μετά από αίτησή του η οποία υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) ετών από την απόκτηση των απαραίτητων προσόντων διορισμού του σε οποιαδήποτε θέση, πλην του αναστήματος. Η συνδρομή των προϋποθέσεων αυτών διαπιστώνεται με Ένορκη Διοικητική Εξέταση που ενεργείται μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος".

Δείτε το νόμο


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπ.Υγείας: Κανένα νοσοκομείο δεν κλείνει


Δεν κλείνουν νοσοκομεία, διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου Υγείας, αλλά αυτό που γίνεται, όπως επισημαίνουν, είναι ότι κάποια μπαίνουν κάτω από κοινή διοίκηση και ορισμένες κλινικές συνενώνονται εντός των νοσοκομειακών μονάδων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ οι νέοι οργανισμοί Νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ), με βάση τις διατάξεις της υπ΄ αριθ. Υ4α/οικ.84627 απόφασης (ΦΕΚ 1681/Β/2011).

Περαιτέρω και κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4052/2012 με τις οποίες ορίζεται ότι από 1.1.2013 τα λειτουργούντα υπό ενιαία διοίκηση διασυνδεόμενα νοσοκομεία του ΕΣΥ αποτελούν αυτοτελή και ενιαία ΝΠΔΔ, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας προέβη στην σύνταξη και έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α) ενοποίησης των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κατάργηση νοσοκομείου ή ενοποίηση μη διασυνδεόμενου νοσοκομείου.

"Δεν ακρωτηριάζεται με αυτή τη διαδικασία το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ούτε εμποδίζεται η άνετη και άμεση πρόσβαση των πολιτών στις δομές του. Αντιθέτως επιδιώκεται η ορθολογικότερη αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών και του ανθρωπίνου δυναμικού, αλλά και η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας", λένε χαρακτηριστικά.

"Μάλιστα οι όποιες επισημάνσεις πάνω στους δημοσιευμένους οργανισμούς γίνουν από τα αρμόδια όργανα (Υγειονομικές Περιφέρειες και Νοσοκομεία) εξετάζονται και υποβάλλονται προς έγκριση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις", τονίζουν.


Διαβάστε περισσότερα...

"Να αποκατασταθούν οι αδικίες"


Ο σύλλογος των ατόμων με αναπηρία θέτει ως ζήτημα τιμής την αποκατάσταση των αδικιών που δημιούργησε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τους αφορά.

Η Εθνική Συνομοσπονδία των ατόμων με αναπηρία θέτει ως ζήτημα τιμής την αποκατάσταση των αδικιών που δημιούργησε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τους αφορά.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. ενόψει της κατεπείγουσας κατάθεσης 7 Πράξεων Νομοθετικών Περιεχομένων για την κύρωσή τους από τη Βουλή κατέθεσε τις προτάσεις της για την κατάργηση εκείνων των διατάξεων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου μέσω της οποίας καταργήθηκαν των προστατευτικές διατάξεις για τους συνταξιούχους ΑμεΑ και γονείς ατόμων με αναπηρία.

Όπως επισημαίνουν, οι συγκεκριμένες προστατευτικές διατάξεις είχαν αποσπάσει την υποστήριξη του μελών του ελληνικού κοινοβουλίου και της ελληνικής κοινωνίας, ενώ από την Ε.Σ.ΑμεΑ είχαν κατατεθεί εμπεριστατωμένες προτάσεις για την βελτιστοποίησή τους.

Μία εβδομάδα μετά την ψήφιση του νέου νόμου, οι ρυθμίσει αυτές τροποποιηθήκαν με τρόπο που οδηγεί στην περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση μία από τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν με το νέο φορολογικό


Νέοι αυτοτελείς φόροι πολλών ταχυτήτων.

Αδικίες σε βάρος φορολογούμενων με χαμηλό εισόδημα προερχόμενο από μία μόνο πηγή καθώς επίσης και άνιση φορολογική μεταχείριση σε φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα ίδιου ύψους προερχόμενα από διαφορετικές πηγές προκαλούν οι ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπουν τη φορολόγηση κάθε πηγής εισοδήματος με διαφορετικό τρόπο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», από μια πιο προσεκτική ανάλυση των ρυθμίσεων του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, οι οποίες προβλέπουν φορολόγηση με διαφορετική κλίμακα συντελεστών ανά κατηγορία εισοδήματος, προκύπτει ότι:

Φορολογούμενοι με χαμηλό εισόδημα προερχόμενο από μία μόνο πηγή θα πληρώνουν φόρο μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλους φορολογουμένους, οι οποίοι έχουν υψηλότερο εισόδημα προερχόμενο από διαφορετικές πηγές!

Φορολογούμενοι που δηλώνουν το ίδιο ύψος εισοδήματος αλλά από διαφορετικές πηγές δεν θα πληρώνουν τον ίδιο φόρο!

Κατηγορίες εισοδήματος

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πρωτοφανείς στρεβλώσεις θα προκύψουν επειδή με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κάθε κατηγορία εισοδήματος θα φορολογείται πλέον αυτοτελώς με ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών. Ειδικότερα:
Το ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, παροχές σε είδος κ.λπ.) θα φορολογείται με κλίμακα τριών συντελεστών φόρου: 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ, από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ, και 42% για το επιπλέον ποσό, πέραν των 42.000 ευρώ.

Το ποσό φόρου που προκύπτει από την κλίμακα αυτή θα μειώνεται κατά 2.100 ευρώ, εφόσον το ετήσιο εισόδημα είναι μέχρι 21.000 ευρώ.

Για εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρι το επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ, στο οποίο η έκπτωση θα μηδενίζεται.
Το γεωργικό εισόδημα θα φορολογείται αυτοτελώς με την κλίμακα και την έκπτωση φόρου που θα ισχύει για τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.

Το εισόδημα από ατομικές επιχειρήσεις ή ελεύθερα επαγγέλματα θα φορολογείται με 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για τυχόν επιπλέον ποσό πέραν των 50.000 ευρώ.

Το εισόδημα από ενοίκια θα φορολογείται με 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και με 33% για τυχόν επιπλέον ποσό πέραν των 12.000 ευρώ.

Εξαιτίας των διαφορετικών τρόπων φορολόγησης που ισχύουν ανάλογα με τις πηγές προέλευσης των εισοδημάτων:

Ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ προερχόμενο αποκλειστικά από μισθούς θα πληρώνει φόρο 3.800 ευρώ.

Αντιθέτως, ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ, από το οποίο όμως, τα 15.000 ευρώ προέρχονται από ενοίκια και τα υπόλοιπα 15.000 ευρώ προέρχονται από μισθούς θα πληρώνει συνολικό φόρο 3.390 ευρώ (2.190 ευρώ για τα ενοίκια και 1.200 ευρώ για το εισόδημα από μισθούς), δηλαδή θα πληρώνει φόρο λιγότερο κατά 410 ευρώ σε σχέση με τον μισθωτό των 25.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι το συνολικό εισόδημά του θα είναι υψηλότερο κατά 5.000 ευρώ.

Ένας συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ προερχόμενο αποκλειστικά από συντάξεις θα πληρώσει φόρο 2.300 ευρώ.

Ένας άλλος φορολογούμενος με συνολικό εισόδημα 25.000 ευρώ, από το οποίο, όμως, τα 12.000 προέρχονται από ενοίκια και τα υπόλοιπα 13.000 ευρώ προέρχονται από συντάξεις θα πληρώσει συνολικό φόρο 1.960 ευρώ (1.200 ευρώ για το εισόδημα από ενοίκια και 760 ευρώ για το εισόδημα από συντάξεις).

Από όσους αποκτούν ετήσια εισοδήματα από μία μόνο πηγή χαμηλότερα των 40.000 ευρώ, οι αυτοαπασχολούμενοι (εμποροβιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες) για ίδια ποσά εισοδήματος θα πληρώνουν περισσότερο φόρο σε σύγκριση με όλες τις άλλες κατηγορίες, δηλαδή τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους εισοδηματίες και τους αγρότες! Κι αυτό διότι ειδικά στο εισόδημα που προέρχεται από την άσκηση ατομικής εμπορικής επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγέλματος, ο φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ με 26%, ενώ στις λοιπές κατηγορίες εισοδημάτων ο φόρος θα επιβάλλεται με πολύ χαμηλότερους συντελεστές τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα 40.000 ευρώ.

Κάθε μισθωτός με ετήσιο εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ θα πληρώνει για ίδιο ποσό εισοδήματος περισσότερο φόρο από έναν αυτοαπασχολούμενο ή από έναν εισοδηματία. Για παράδειγμα, για ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ, ο μισθωτός θα πληρώνει φόρο 14.300 ευρώ, ο αυτοαπασχολούμενος (λιγότερο κατά 1.300 ευρώ από τον μισθωτό) κι ο εισοδηματίας (ο φορολογούμενος με εισόδημα προερχόμενο μόνο από ενοίκια) θα πληρώνει φόρο 13.740 ευρώ (560 ευρώ λιγότερα από τον μισθωτό).




Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εμβολιασμοί σε ανασφάλιστα παιδιά


Το Σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου στο δήμο Παύλου Μελά.

Δωρεάν εμβολιασμούς και εξετάσεις σε περίπου 200 παιδιά ανασφάλιστων οικογενειών έχει προγραμματίσει για το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Ιανουαρίου η διοίκηση του δήμου Παύλου Μελά στις εγκαταστάσεις του Κοινωνικού Ιατρείου, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί την άνοιξη οπότε και αναμένεται να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά του δήμου Παύλου Μελά, τα οποία έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες και δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Εκτός από τα εμβόλια, τα παιδιά που θα προσέλθουν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Κοινωνικό Ιατρείο, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, θα υποβληθούν σε δωρεάν παιδιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τους εθελοντές γιατρούς του δήμου και την Κινητή Παιδοοδοντιατρική Μονάδα «Λητώ» της ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου».


Διαβάστε περισσότερα...

«Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα»


Διαμαρτυρία πολιτών έξω από τη ΔΕΗ Καλαμαριάς.

Με κεντρικό σύνθημα «κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα» διαμαρτυρήθηκαν έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Ανδριανουπόλεως 24 στην Καλαμαριά, πρωτοβουλίες πολιτών, ζητώντας να καταργηθούν τα χαράτσια, να μην αυξηθεί η τιμή του ρεύματος, να γίνονται διακανονισμοί και να διαγραφούν τα τέλη επανασύνδεσης.

Οι διαδηλωτές έκλεισαν για μισή ώρα το ένα ρεύμα της οδού Αδριανουπόλεως. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία τους έγινε δεκτή από το διευθυντή του καταστήματος τον οποίο και ενημέρωσε για τα αιτήματα τους και του παρέδωσε το ψήφισμα της για να το μεταφέρει στα κεντρικά.

Στην παρέμβαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας και οι «ανοιχτές συνελεύσεις κατοίκων» Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θέρμης, Αμπελοκήπων, η Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου, η συνέλευση γειτονιάς Μαρτίου-Καλλιδοπούλου, κ.α.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφικά επιδόματα για πάνω από 14.000 δικαιούχους


Ο Ευ. Στυλιανίδης υπέγραψε και απόφαση για την επιχορήγηση των Περιφερειών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης υπέγραψε σήμερα την απόφαση για την καταβολή των διατροφικών επιδομάτων του Δεκεμβρίου, συνολικού ποσού 5.139.981,49 ευρώ.

Οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι από 14.700.

Η καταβολή των επιδομάτων θα γίνει άμεσα από τις Περιφέρειες της χώρας στους δικαιούχους νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε την απόφαση για την καταβολή συνολικού ποσού 7.419.421,20 προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών των Περιφερειών.


Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα υδατάνθρακες που αδυνατίζουν


Τα διατροφικά στοιχεία που πρέπει να εντάσσονται στο μενού της εβδομάδας.

Τα επεξεργασμένα ψωμιά, ρύζια, ζυμαρικά (π.χ. άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι κλπ) αλλά και οι τυποποιημένοι χυμοί και τα αναψυκτικά δεν σας παρέχουν τα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεστε, αλλά δεν υπάρχουν μόνο αυτοί οι υδατάνθρακες.

Προτιμάτε τον φυσικό πλούτο και τη πλούσια διατροφική αξία των προϊόντων ολικής αλέσεως. Θα σας γεμίσουν με ενέργεια και θα σας κρατήσουν σε φόρμα.

Ακολουθεί μια λίστα με τρόφιμα που περιέχουν τους λεγόμενους «καλούς υδατάνθρακες», τους οποίους θα πρέπει να εντάξετε στο εβδομαδιαίο σας μενού για μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή:

Καλοί Υδατάνθρακες:

- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Ψωμί ολικής αλέσεως
- Φρούτα
- Λαχανικά
- Ρύζι ολικής αλέσεως
- Βρώμη
- Κριθάρι
- Ξερά φασόλια
- Φακές
- Ζυμαρικά ολικής αλέσεως



Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίστε το κρύο


Τροφές για να αποτρέψετε πιθανά κρυολογήματα.

Το κρύο έδωσε την θέση του στην χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Κι επειδή η ΕΜΥ προβλέπει περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και κρύες μέρες και νύχτες ας δούμε μερικούς εύκολους τρόπους να το αντιμετωπίσουμε. Βασικός στόχος στο κρύο είναι να παραμείνουμε ζεστοί, να αποτρέψουμε πιθανά κρυολογήματα και να εφοδιάσουμε τον οργανισμό μας με τα απαραίτητα όπλα.

Τροφές – λύσεις για το κρύο

- Ενισχύουμε την άμυνα του οργανισμού με συχνά γεύματα.

- Προτιμάμε τις ζεστές σούπες. Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και είναι πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

- Επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως ελαιόλαδο, ελιές, ξηρούς καρπούς.

- Ενισχύουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνη C. Με πορτοκάλια, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ, μπρόκολο, κουνουπίδι, κόκκινες πιπεριές, θυμάρι και μαϊντανό.

- Το σκόρδο επίσης βοηθά στο κρύο για να αντιμετωπίσουμε πιθανά κρυολογήματα.

Καλό θα ήταν τις ημέρες του κρύου να αποφεύγουμε την πολύωρη έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Επειδή όμως δεν είναι δυνατόν να μένουμε κλεισμένοι στο σπίτι γιατί απλώς το θερμόμετρο δείχνει μονό αριθμό, η καλή προετοιμασία σώζει την κατάσταση. Οι παλιοί έλεγαν ότι «το σώμα κρυώνει από το κεφάλι και τα άκρα» και είχαν δίκιο. Αν διατηρήσουμε αυτά τα σημεία ζεστά τότε θα αισθανθούμε λιγότερο το κρύο.
αντιμετωπίστε το κρύο

Πριν βγείτε στο κρύο φροντίστε:

- Να προστατέψετε το κεφάλι σας μ’ ένα ζεστό καπέλο ή σκούφο καθώς η θερμότητα του σώματος χάνετε από το κεφάλι, αν αυτό μένει ζεστό τότε και το υπόλοιπο σώμα θα είναι ζεστό

- Να φοράτε γάντια

- Να φοράτε ζεστές κάλτσες

- Εξίσου ευαίσθητα στο κρύο είναι η μύτη και ο λαιμός, καλό θα ήταν αν αισθάνεστε έντονο κρύο στο πρόσωπο να το προστατεύετε με ένα κασκόλ.

- Τα πολύ βαριά ρούχα δεν βοηθούν. Πιο χρήσιμα στο κρύο είναι τα ελαφριά ρούχα αλλά δύο μαζί. Δηλαδή είναι καλύτερα να βάλετε 2 ζεστά μακό μπλουζάκια το ένα πάνω στο άλλο, παρά ένα μάλλινο μόνο του. Τα δύο στρώματα δημιουργούν ζώνες απ’ όπου η θερμοκρασία του σώματος είναι δύσκολο να διαφύγει και αντίστοιχα να περάσει το κρύο στο εσωτερικό.

Όσοι έχουν προβλήματα υγείας είναι πιο ευάλωτοι στο κρύο. Καλό θα ήταν όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα να μένουν προστατευμένοι σε ζεστούς χώρους.

Κι επειδή χειμώνας είναι και το κρύο είναι αναπόφευκτο, προετοιμαστείτε για να το περάσετε χωρίς προβλήματα και κρυολογήματα.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα λιπαρά επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος


Μειώνεται ο αριθμός των σπερματοζωαρίων.

Οι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά τροφές εκτός από το ότι αυξάνουν κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, επηρεάζουν σημαντικά και την ποιότητα του σπέρματος, μειώνοντας τον αριθμό των σπερματοζωαρίων που παράγονται, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Δανοί ερευνητές από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Rigshospitalet της Κοπεγχάγης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άντρες που καταναλώνουν πολλά κορεσμένα λίπη παράγουν λιγότερα σπερματοζωάρια και χαμηλότερης ποιότητας σπέρμα, σε σχέση με εκείνους που προσέχουν περισσότερο τη διατροφή τους και φροντίζουν να μην καταναλώνουν πολλά λιπαρά.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι στις χώρες της Δύσης παρατηρείται μια πτωτική τάση στην ποιότητα και ποσότητα του σπέρματος των αντρών, σε σχέση με 60 χρόνια πριν.

Περίπου το 30% των ζευγαριών αναζητά βοήθεια από ειδικούς στην εξωσωματική γονιμοποίηση ενώ το 2% αυτών είναι εντελώς στείροι.

Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 701 νεαροί Δανοί μέχρι 20 ετών, οι οποίοι έκαναν ιατρικές εξετάσεις για να μπουν στο στρατό το διάστημα 2008-2010.

Εκείνοι που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών είχαν 38% χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος (45 εκατ. σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο) και 41% λιγότερα σπερματοζωάρια (128 εκατ.) στο σπέρμα τους συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν τα λιγότερα λίπη.

Οι τελευταίοι, σε αντίθεση, είχαν μέση συγκέντρωση σπέρματος 50 εκατ. σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο και περίπου 163 εκατ. σπερματοζωάρια στο σπέρμα τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνεργασία ΙΣΑ-ΕΚΕΠΥ για την αιθαλομίχλη


Στόχος η δρομολόγηση δράσεων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Με αντικείμενο τη δρομολόγηση αποφάσεων και δράσεων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας από τους ρύπους που προκαλούν καυσόξυλα και ξυλόσομπες και την επιδημιολογική παρακολούθηση της επικινδυνότητας της κατάστασης, ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων, των ηλικιωμένων και των μικρών παιδιών, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου από την απειλητική διάσταση του φαινομένου, που προκαλεί αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα στην υγεία των πολιτών και ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων για μια επιδοματική πολιτική στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, «η οποία μακροπρόθεσμα θα αποδώσει στην οικονομία του κράτους που διατηρεί υγιείς πολίτες».

Στόχος του ΙΣΑ είναι να επιταθεί κάθε προσπάθεια από την Πολιτεία, τους επιστημονικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους που θα μπορέσει να διαφυλάξει την υγεία όλων των πολιτών και να προλάβει τα σοβαρά νοσήματα, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και τους χρονίως πάσχοντες, ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Από το ΕΚΕΠΥ συστήθηκε ειδική ομαδα εργασίας που παρακολουθεί τα μετεωρολογικά δεδομένα σε σχέση με την ποσοτική εκτίμηση της ρύπανσης , μέσα από τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας και την προσομοίωση μελλοντικών δεδομένων ατμοσφαιρικών ρύπων.

Το ΕΚΕΠΥ παρακολουθεί την επικινδυνότητα των ρύπων σε συνάρτηση με το ποσοστό προσελεύσεων σε πνευμονολογικές κλινικές (ποσοτικό στοιχείο παρακολούθησης) και το ποσοστό εισαγωγών (ποιοτικό στοιχείο παρακολούθησης).

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σημειώθηκε ότι κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει εάν στο μέλλον υπάρξει αύξηση της νοσηρότητας, εάν οι υφιστάμενες επιβαρυντικές συνθήκες εξακολουθήσουν να καταγράφονται σε μάκρος χρόνου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η επιστημονική συνδρομή του ΙΣΑ στην παρακολούθηση της κατάστασης, και συγκεκριμένα:

- η συμμετοχή μέλους του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στην επιχειρησιακή επιτροπή του ΕΚΕΠΥ για την εκτίμηση της επικινδυνότητας των ρύπων από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας.

- η σύσταση δικτύου από παθολόγους, γενικούς γιατρούς, παιδιάτρους και πνευμονολόγους που θα παρακολουθούν τα οξέα συμβάντα και τα επείγοντα περιστατικά και θα συγκεντρώνουν επιδημιολογικά στοιχεία με αντίστοιχη συμπλήρωση πρωτοκόλλου του ΕΚΕΠΥ και θα πραγματοποιούν δειγματοληπτικό έλεγχο, ανάλογα με τι μονάδα που προσέρχονται (νοσοκομεία, κλινικές, ΠΦΥ και την αιτία προσέλευσης ή εισαγωγής). Τέλος, αποφασίσθηκε να γίνει επανεξέταση της κατάστασης σε ένα μήνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι συμβαίνει στο μισθό όταν το αφεντικό γίνει πατέρας


Πώς επηρεάζει το φύλο του μωρού τις απολαβές.

Την επόμενη φορά που το αφεντικό σας θα σας καλέσει στα βαφτίσια του παιδιού του εκτός από το τι δώρο θα του πάρετε έχετε υπόψη σας ότι ο νέος του απόγονος μπορεί να… επηρεάσει και το μισθό σας!

Ο μισθός σας μπορεί να δει την ανιούσα ή την κατιούσα ανάλογα με το φύλο του μωρού, καθώς αυτό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο πατέρας-εργοδότης σας αντιμετωπίζει τους υφισταμένους του, λέει νέα έρευνα.

Η μελέτη του καθηγητή οικονομικών Michael Dahl από το πανεπιστήμιο Aalborg, του καθηγητή Cristian Dezso από το τμήμα Smith School of Business του πανεπιστημίου του Maryland και του καθηγητή David Gaddis Ross από το Columbia Business School παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της American Economics Association.

Οι επιστήμονες μελέτησαν δεδομένα από 1.600 γεννήσεις με τους 18.000 άντρες διευθύνοντες συμβούλους, που εργάζονταν σε 10.655 ιδιωτικές εταιρείες στη Δανία, το διάστημα 1996-2006.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ομάδας των ερευνητών όταν ένας άντρας διευθύνων σύμβουλος αποκτά παιδί, οι μισθοί των εργαζομένων του μειώνονται κατά 0,2% ή περίπου 100 δολάρια το χρόνο, γράφει η The Wall Street Journal.
Το νούμερο αυτό διαμορφώνεται σε 0,4% όταν το μωρό είναι αγόρι.

Αυτό εξηγείται εν μέρει, σύμφωνα με τους ερευνητές, από το γεγονός ότι το αφεντικό αισθάνεται την ανάγκη να προστατεύσει την οικογένειά του απέναντι στο ενδεχόμενο οικονομικών δυσχερειών.

Από την άλλη, ο δικός του μισθός αυξάνει κατά 6.3% μετά τη γέννηση ενός γιου και κατά 3.5% μετά τη γέννηση της κόρης του.

Ακόμη, αν το πρώτο παιδί του αφεντικού είναι κόρη, οι μισθοί των εργαζομένων έχουν πιθανότητες να δουν την ανιούσα, προσθέτει η μελέτη.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι γυναίκες υπάλληλοι ενδέχεται να δουν αύξηση της τάξης του 1,1% συγκριτικά με το 0.6% που ενδεχομένως αντικρίσουν στο τέλος του μήνα οι άντρες υπάλληλοι.

Ως γενικό συμπέρασμα οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι γυναίκες υπάλληλοι ενδέχεται να ωφεληθούν αν ο διευθυντής τους γίνει πατέρας, ανεξάρτητα από το φύλο του μωρού του.



Διαβάστε περισσότερα...

120 νέοι δουλεύουν... στον Καραγκιόζη


Εκατόν είκοσι νέοι σήμερα σε όλη την Ελλάδα παίρνουν στα χέρια τους σοβαρά την υπόθεση Θέατρο Σκιών...

Πολλοί από αυτούς ήδη ασχολούνται αποκλειστικά για βιοποριστικούς σκοπούς με τη λαϊκή τέχνη που συμπληρώνει 150 χρόνια διαρκούς παρουσίας στην Ελλάδα (με πρώτο σταθμό την Πάτρα) και διαμορφώνονται αντίστοιχα οι διαφορετικές σχολές - από την πιο λόγια ώς την πιο λαϊκή - παίρνοντας τη σκυτάλη από τους παλιούς καραγκιοζοπαίχτες.

Η νέα τάση καταγράφεται και με αφορμή το πρώτο Φεστιβάλ Καραγκιόζη στη χώρα μας που διοργανώθηκε από το Πανευρωπαϊκό Σωματείο Θεάτρου Σκιών. Ολοκληρώνεται δε απόψε στο Μουσείο του Θανάση Σπυρόπουλου στους Αγίους Αναργύρους.

Ο μπερντές του βετεράνου πια Θανάση - φέτος κλείνει 60 χρόνια στην τέχνη του Καραγκιόζη και μετά τον θάνατο του Γιάνναρου είναι σήμερα ο παλιότερος - έχει μήκος πάνω από έξι μέτρα. Την Τέταρτη το βράδυ όμως ο έμπειρος καραγκιοζοπαίχτης δεν πήγε πίσω, δεν άναψε ο ίδιος τη λάμπα και δεν έπαιξε με τους βοηθούς του κάποια παράσταση του λαϊκού ήρωα με τη γνώριμη φωνή.

Κι αυτό αφού τον λόγο είχαν νέοι καραγκιοζοπαίχτες, νέα παιδιά που λατρεύουν το θέατρο σκιών και κάνουν τα πρώτα τους βήματα - αν και οι περισσότεροι από αυτούς ήδη ασχολούνται επαγγελματικά. Και ο Θανάσης είχε τον ρόλο του κριτή.

Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα παραπεμπτικά από τη Δευτέρα


Ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και παραπεμπτικών για εξετάσεις θα ισχύσει από την προσεχή Δευτέρα για τους γιατρούς και τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Το e-prescription παρουσιάστηκε χθες στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), Χ. Χάλαρη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μ. Σαλμά.

Το νέο σύστημα είναι πρακτικά μια ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι γιατροί του Οργανισμού θα εφαρμόζουν παράλληλα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και τις ιατρικές πράξεις και εξετάσεις που συστήνουν στους ασφαλισμένους ασθενείς τους.

Μέσω του συστήματος αυτού, το υπουργείο και η διοίκηση του Οργανισμού θα είναι σε θέση να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή ποιες και πόσες εξετάσεις και φάρμακα σύστησε σε κάθε ασφαλισμένο ο καθένας από τους γιατρούς που βρίσκεται στο σύστημα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινδυνεύουν 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι


Στροφή έκανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, και από τη βεβαιότητα για τη μετακίνηση σε κενές θέσεις των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα το 2013, υιοθέτησε επιφυλακτική στάση για το μέλλον τους.

Ο κ. Μανιτάκης άφησε εμμέσως πλην σαφώς ανοικτό το ενδεχόμενο να βρεθούν οι υπάλληλοι αντιμέτωποι με απομάκρυνση από το Δημόσιο, παραδεχόμενος για πρώτη φορά κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, πως η επιτυχία του σχεδίου κινητικότητας δεν είναι διασφαλισμένη.

«Αν όλοι καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η ανακατανομή του προσωπικού στη δημόσια διοίκηση, εάν όλοι οι φορείς συνεργήσουν, αν οι δημόσιοι υπάλληλοι συναισθανθούν αυτή τη στιγμή τη ευθύνη που έχουν απέναντι στη χώρα και συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι το έργο που επιτελούν, πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με το σχέδιο κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων» ήταν η αναφορά του κ. Μανιτάκη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα δυσμενής αλλαγή για το επίδομα ανεργίας


Χάνει επιπλέον χρήματα όποιος μείνει άνεργος δύο φορές μέσα σε 4 χρόνια
.
Ανώτατος αριθμός 450 ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας, για διάστημα 4ετίας, ορίζεται με τις νέες ρυθμίσεις που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013, πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος μείνει δύο φορές άνεργος μέσα σε ένα τέτοιο διάστημα, δεν δικαιούται πια πλήρη επιδότηση και την δεύτερη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι σε κάθε περίπτωση, τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης, λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 450. Έτσι, αν εντός της 4ετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των 450 επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό των ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου.

Μάλιστα αυτός ο αριθμός από την επόμενη χρονιά θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, αφού από 1-1-2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν θα είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 400.

Με βάση τις κείμενες διατάξεις υπάρχουν δύο κατηγορίες ανέργων που δικαιούται το επίδομα.

- Αν ο άνεργος επιδοτείται πρώτη φορά: Για να δικαιούται ο εργαζόμενος να επιδοτηθεί από το ταμείο ανεργίας, πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας κατ' έτος στα 2 προηγούμενα χρόνια πριν από την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου. Επίσης, επίδομα ανεργίας δικαιούται και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας στα τελευταία 2 χρόνια, πριν την απόλυσή του, από τις οποίες 80 ημέρες το λιγότερο κάθε χρόνο.

- Αν ο άνεργος επιδοτείται δεύτερη φορά: Πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο πριν από την απόλυσή του χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου.
Να σημειωθεί ότι από τις 12-3-2012, οπότε και μειώθηκε, το βασικό μηνιαίο επίδομα έχει διαμορφωθεί στα 360 ευρώ, ενώ για κάθε μέλος της οικογένειας το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10%.


Διαβάστε περισσότερα...

Από Δευτέρα κανονικά η μεταφορά μαθητών


Κανονικά συνεχίζεται από τη Δευτέρα η μεταφορά των μαθητών της Θεσσαλονίκης, μετά από επαφές του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και λόγω της αναστολής των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης ευχαρίστησε τους λεωφορειούχους, οι οποίοι, όπως ανέφερε, σε ένδειξη καλής θέλησης στην έναρξη των νέων του καθηκόντων, ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους στις αρχές της εβδομάδας και δέχτηκαν τελικά μια επιπλέον μείωση στην αποζημίωση των δεδουλευμένων τους από προηγούμενα χρόνια.

Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ομήρου: Η Βουλή να λειτουργεί ως παρατηρητήριο


Για στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και των ατόμων με αναπηρία.

Η στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και των ατόμων με αναπηρία αποτελεί κοινωνική ανάγκη και συνιστά θέμα πολιτισμού τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ανακοινώνοντας τη θεσμοθέτηση μόνιμων συναντήσεων με τη Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) ώστε, όπως ανέφερε η Βουλή να λειτουργεί ως παρατηρητήριο, καθώς η μέριμνα και η φροντίδα για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού συνιστά πρώτη προτεραιότητα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε με δική του πρωτοβουλία αντιπροσωπεία της ΚΥΣΟΑ.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας έθεσε κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την επιβαλλόμενη στήριξη της πολιτείας προς τα άτομα με αναπηρία.

Πρόσθεσε πως η στήριξη αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα για τα άτομα με αναπηρία και αναφέροντας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων στο παρελθόν ανέλαβε νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως η νομοθεσία που τελικά εξέλαβε μορφή νομοσχεδίου για θετικές διακρίσεις υπέρ των ατόμων με αναπηρίες σε σχέση με διορισμούς στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμα ότι είναι γνωστό πως με την οικονομική κρίση υπήρξαν διάφορες περικοπές σε ωφελήματα αναπήρων που περιλήφθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 και αναφέροντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν πρόσθετα νομοθετήματα τους προσεχείς μήνες που να επηρεάζουν τους αναπήρους.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι εκεί που χρειάζεται συγκατάθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις όποιες τροποποιήσεις που αφορούν τους αναπήρους η Βουλή θα επαγρυπνεί και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλίσει ότι τα όποια νομοθετήματα που τυχών κατατεθούν, αποτελούν προϊόν διαβούλευσης με την οργάνωση των αναπήρων όπως προβλέπεται και από νομοθετικές διατάξεις.

Περαιτέρω ο κ. Ομήρου είπε ότι η Βουλή θα ενημερώνει άμεσα τη Συνομοσπονδία για νομοθετήματα που αφορούν αναπήρους ώστε να διενεργείται και σε επίπεδο Βουλής διαβούλευση και να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη, οι απόψεις της Συνομποσπονδίας και διαβεβαίωσε ότι όπως στο παρελθόν και το παρόν, έτσι και στο μέλλον «θα μεριμνούμε, θα επαγρυπνούμε και θα γρηγορούμε για να διατηρηθούν τα ελάχιστα ωφελήματα, χορηγίες, επιδόματα που αποτελούν υποχρέωση της πολιτείας προς τους ανάπηρους».

Η οικονομική κρίση είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει το βιοτικό επίπεδο του λαού, προκαλεί πολλά προβλήματα σε πάρα πολλές ομάδες του πληθυσμού, η ανεργία καλπάζει διαψεύδοντας προς το δυσμενέστερο τις προβλέψεις, όμως πρέπει να υπάρχουν ιεραρχήσεις και αξιολογήσεις με πρώτη μέριμνα τη στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής διατυπώνοντας τη θέση ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να γίνεται ανακατανομή κονδυλίων και πιστώσεων για να επηρεάζονται στον ελάχιστο βαθμό οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) Χριστάκης Νικολαΐδης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση εκφράστηκαν οι ανησυχίες των οργανώσεων των αναπήρων για τις προωθούμενες περικοπές σε κοινωνικές παροχές και για την τάση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, η πολιτεία να λαμβάνει αποφάσεις ερήμην των ατόμων με αναπηρίες.

Ο κ. Νικολαϊδης εξέφρασε την έντονη ανησυχία των οργανώσεων αναπήρων επειδή όπως ανέφερε ζητήματα που αφορούν την άσκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες τέθηκαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την Τρόικα καθώς τα επιδόματα και οι χορηγίες προς τους αναπήρους αποτελούν ελάχιστη υποχρέωση του κράτους.

Σε περιόδους κρίσεις, είπε, όταν τα άτομα με αναπηρίες επηρεάζονται από οριζόντιες περικοπές, το κράτος πρέπει να παραχωρεί στα άτομα με αναπηρία, μέσα από αντισταθμιστικά μέτρα στήριξη ώστε να τα προφυλάξει από διολίσθηση στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.



Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο στο Ναύπλιο


Θα χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε όσους αδυνατούν να τα προμηθευτούν.

Την ίδρυση Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου στον δήμο Άργους- Μυκηνών αποφάσισε, στην τελευταία συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και ψήφισε τον κανονισμό λειτουργίας του.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτριος Κρίγγος, ευχαρίστησε τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αργολίδας, για την καθοριστική συμβολή τους στην οργάνωση και λειτουργία της νέας κοινωνικής δομής που αναπτύσσει ο δήμος.
Ο κ. Κρίγγος πρόσθεσε, ότι «η οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει εκατοντάδες συμπολίτες μας στην ανεργία και η παροχή υπηρεσιών περίθαλψης στους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας, θεωρείται, πλέον, αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε».

Στόχοι του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου, εκτός από την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης σε ανασφάλιστους πολίτες, είναι η πρόληψη νοσημάτων και η ενημέρωση μέσω δράσεων που θα οργανώνονται και θα υλοποιούνται με τη συνεργασία και άλλων φορέων.

Από το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο θα χορηγούνται δωρεάν φάρμακα σε όσους αδυνατούν να τα προμηθευτούν, αλλά και υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, σε άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.



Διαβάστε περισσότερα...

«Δημοτικό ΕΚΑΒ» για αεροκομιδές ασθενών


Σε ένα πρότυπο πρόγραμμα προχώρησε ο δήμος Τήνου.

Σε ένα πρότυπο πρόγραμμα για πολλούς νησιωτικούς δήμους της χώρας προχώρησαν ο δήμος Τήνου και ο δήμαρχος Παναγιώτης Κροντηράς.

Δημιούργησαν τη «δημοτική» μονάδα επείγουσας αερομεταφοράς ασθενών, η οποία ήδη πραγματοποίησε την πρώτη της αποστολή στις 7 Ιανουαρίου. Ο δήμος διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του «εξυπακούεται ότι εθνικός αερομεταφορέας για το αντικείμενο παραμένει το ΕΚΑΒ και η υπηρεσία του δήμου ενεργοποιείται σε περίπτωση αδυναμίας ή άρνησής του να ανταποκριθεί, εφόσον πληρούνται οι πιο πάνω ιατρικής φύσης προϋποθέσεις».

«Η επιτυχία της νέας υπηρεσίας θα κριθεί από την καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των κατοίκων του νησιού μας και ιδίως από τη σωστή ιεράρχηση, από πλευράς αρμοδίων, των αναγκών και την επιλογή του αναγκαίου μέτρου για την περίσταση (πρόβλημα υγείας) κάθε φορά, με αμιγώς ιατρικά κριτήρια», προστίθεται.

Τι προσφέρει το «δημοτικό» ΕΚΑΒ

Η συγκεκριμένη υπηρεσία του δήμου Τήνου περιλαμβάνει:

Τηλεφωνική γραμμή που λειτουργεί σε 24ωρη βάση για την παροχή ιατρικών συμβουλών.

Μεταφορά των ασθενών με ασθενοφόρο από τα λιμάνια Ραφήνας, Πειραιά και Λαυρίου, προς διημερεύον νοσοκομείο της Αττικής ή ιδιωτικό Νοσοκομείο της επιλογής του ασθενούς ή των οικείων του.

Μεταφορά του ασθενούς από τα αεροδρόμια Σύρου ή Μυκόνου, με υγειονομικό αεροπλάνο, σε περίπτωση που το περιστατικό εκδηλωθεί σε ώρες κατά τις οποίες δεν επιτρέπεται η πτήση ελικοπτέρου (μετά τη δύση και πριν την αυγή). «Στην περίπτωση αυτή, βεβαίως, πρέπει να βρεθεί τρόπος μεταφοράς του ασθενούς με πλωτό μέσο, από την Τήνο στη Σύρο ή τη Μύκονο», σημειώνεται από το δήμο.

Αερομεταφορά του ασθενούς με ελικόπτερο στην Αθήνα και μεταφορά του σε διημερεύον νοσοκομείο της Αττικής ή ιδιωτικό νοσοκομείο της επιλογής του ασθενούς ή των οικείων του. «Το ελικόπτερο θα βρίσκεται στον Άγιο Φωκά σε 1 ώρα και 30 λεπτά από την λήψη της απόφασης για το ιατρικά επιβεβλημένο της αερομεταφοράς», σύμφωνα με το δήμο.

Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, η υπηρεσία του δήμου ενεργοποιείται σε περίπτωση ατυχήματος ή αιφνίδιας ασθένειας ή αιφνίδιας έξαρσης χρόνιου νοσήματος που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς και μετά από συνεννόηση του θεράποντος ιατρού και του κέντρου επιχειρήσεων της ασφαλιστικής εταιρείας.

Ο γιατρός του δήμου Τήνου αποφασίζει για την αερομεταφορά
Τι γίνεται, όμως, σε περίπτωση επιστημονικής διχογνωμίας για την αερομεταφορά ενός ασθενούς; Ο δήμος είναι ξεκάθαρος: «Επικρατεί η άποψη του θεράποντος ιατρού (Κέντρου Υγείας Τήνου), πράγμα που αποτέλεσε από την αρχή θεμελιώδη όρο για το Δήμο και ήδη αποτελεί όρο της σύμβασης».

Σύσκεψη – ενημέρωση για το «δημοτικό» ΕΚΑΒ

Στις 8 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Τήνου σύσκεψη όλου του ιατρικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Τήνου και στελεχών της ασφαλιστικής εταιρείας που ανέλαβε το έργο, για μια πρώτη γνωριμία και για τον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας της νέας αυτής υπηρεσίας.

Την 31/1/2013 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ώστε να καταστεί κτήμα όλων ο τρόπος λειτουργίας της νέας υπηρεσίας, «που είχε υποσχεθεί και μετά μυρίων κόπων και βασάνων κατάφερε να προσφέρει ο δήμος στους μονίμους κατοίκους του, μέσα στο οικονομικό κλίμα της εποχής, πρωτοπορώντας σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα».


Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κίνημα» αλληλεγγύης από τα παντοπωλεία της Καλαμαριάς


Θα προσφέρουν προϊόντα σε τιμές κόστους.

Το δικό τους πρωτότυπο κίνημα ξεκινούν στις 14 Ιανουαρίου τα παντοπωλεία της Καλαμαριάς, προσφέροντας ορισμένα από τα προϊόντα τους σε τιμές κόστους, μια κίνηση που γίνεται για πρώτη φορά από το οργανωμένο εμπόριο. Για τρεις ημέρες και συγκεκριμένα στις 14, 15 και 16 Ιανουαρίου, από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ, οι πολίτες που θα βρεθούν στην κεντρική πλατεία της Καλαμαριάς θα μπορούν να προμηθευτούν λάδι, φρούτα, λαχανικά, αλεύρι, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, μέλι και βότανα σε τιμές αλληλεγγύης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου και του δήμου.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στόχος της πρωτοβουλίας -που έχει τίτλο «Οι γιορτές τελείωσαν, η αγάπη περίσσεψε» και συνδιοργανώνεται από τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμαριάς «Ερμής» και τον τοπικό δήμο (Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης & Δημόσιας Υγείας)- είναι να ενισχυθεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο και παράλληλα να τονιστεί η αξία της τοπικής αγοράς.

«Ο επαγγελματίας της γειτονιάς είναι ένας τίμιος φορολογούμενος, που με μεράκι και αγάπη επιλέγει καθημερινά τα καλύτερα προϊόντα και τα προσφέρει στις καλύτερες τιμές, μέσα σε ένα στεγασμένο και υγειονομικά ελεγμένο χώρο. Ασκεί το επάγγελμα του σε σταθερή και γνωστή διεύθυνση και είναι αυτός που πληρώνει στο κράτος έκτακτες εισφορές, περαιώσεις, χαράτσια, ΦΠΑ και φόρους, για να γίνουν οι δρόμοι, τα σχολεία και τα νοσοκομεία της Ελλάδας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Τα προϊόντα θα διατίθενται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους από ιδιοκτήτες παντοπωλείων της Καλαμαριάς, ενώ εξαιρετικά χρήσιμες είναι και οι παρακάτω πληροφορίες:

-Το ιδιωτικό πάρκινγκ του Δημαρχείου (μετά από αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς) θα διατίθεται ελεύθερα για 20 λεπτά στους καταναλωτές, προκειμένου αυτοί να διευκολύνονται στην αγορά και τη φόρτωση των προϊόντων τους.

-Για ορισμένα προϊόντα θα υπάρχει δυνατότητα δωρεάν παράδοσης κατ' οίκον κατόπιν συνεννόησης

-Θα υπάρχει επιπλέον κέρδος με την αγορά ορισμένων προϊόντων, με κουπόνια τα οποία θα διανέμονται από τα καταστήματα παντοπωλεία στην εκδήλωση, έκπτωσης αξίας 1 ευρώ για αγορές αξίας 10 ευρώ (δηλαδή με κάθε απόδειξη αγορών αξίας ίσης ή μεγαλύτερης των 10 eyr;v ο καταναλωτής θα πληρώνει στο κατάστημα 9 ευρώ).

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι 3 κιλά ελληνικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις θα πωλούνται προς 2 ευρώ, τέσσερις συσκευασίες ζυμαρικών (μακαρόνια, κοφτό, κριθαράκι) των 500 γραμμαρίων έκαστη προς 2 ευρώ, εννέα κιλά πατάτες Νευροκοπίου πρώτης ποιότητας προς 5 ευρώ, τρία κιλά μήλα Στάρκιν Ζαγοράς πρώτης ποιότητας προς 2,5 ευρώ, τρία κιλά βιολογικό πευκόμελο Χαλκιδικής προς 20 ευρώ και πέντε λίτρα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης νέας εσοδείας προς 15 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιδημία γρίπης στις ΗΠΑ


Η επιδημία της γρίπης στις ΗΠΑ, που εντάθηκε φέτος στις αρχές Δεκεμβρίου, νωρίτερα απ' ό,τι συνήθως, πλήττει τις περισσότερες από τις πολιτείες της χώρας και έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα το θάνατο 18 παιδιών ενώ έχει στείλει στα νοσοκομεία 2.200 ανθρώπους.

"Φαίνεται πως είναι η χειρότερη σεζόν γρίπης που είχαμε εδώ και δέκα χρόνια", εκτιμά ο δρ. Άντονι Φόσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Νόσων (NIAID) υπενθυμίζοντας πως, αντιθέτως, η σεζόν του 2012 ήταν μια από τις λιγότερο κακές.

Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η γρίπη άρχισε πολλές εβδομάδες νωρίτερα με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων ήδη από την αρχή του Δεκεμβρίου, ενώ συνήθως διαπιστώνεται σημαντική αύξηση των ασθενών από τα μέσα Ιανουαρίου, πριν η επιδημία κορυφωθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου, εξηγεί ο δρ. Φόσι.

"Δεν είναι καλό σημάδι όταν βλέπουμε μια τέτοια επιτάχυνση των λοιμώξεων τόσο νωρίς, είναι ένα φαινόμενο που εν γένει προαναγγέλλει μια κακή επιδημία γρίπης", προσθέτει ο ιολόγος.

Επιπλέον το στέλεχος του ιού που κυριαρχεί φέτος είναι H3N2, ιστορικά υπεύθυνο για πιο σοβαρά συμπτώματα σε σύγκριση με τους άλλους τύπους του ιού, υπογραμμίζει.

Προς το παρόν, ο απολογισμός του αριθμού των νεκρών δεν αφορά παρά μόνο παιδιά, γεγονός που εξηγείται από το γεγονός ότι τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) υποχρεώνονται από το νόμο να ανακοινώνουν τακτικά τους θανάτους παιδιών. Ο απολογισμός των νεκρών μεταξύ των ενηλίκων θα γίνει γνωστός στο τέλος της σεζόν, ανακοίνωσε ο δρ. Φόσι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοί θα πληρώσουν το "μάρμαρο"


Αδικίες σε βάρος φορολογουμένων με χαμηλό εισόδημα προερχόμενο από μία μόνο πηγή, καθώς επίσης και άνιση φορολογική μεταχείριση σε φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα ίδιου ύψους προερχόμενα από διαφορετικές πηγές προκαλούν, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα στη βουλή. Από μια πιο προσεκτική ανάλυση των ρυθμίσεων, γράφει η εφημερίδα, προκύπτει ότι:

- Φορολογούμενοι με χαμηλό εισόδημα προερχόμενο από μια μόνο πηγή θα πληρώνουν φόρο μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλους φορολογουμένους οι οποίοι έχουν υψηλότερο εισόδημα προερχόμενο από διαφορετικές πηγές!
- Φορολογούμενοι που δηλώνουν το ίδιο ύψος εισοδήματος αλλά από διαφορετικές πηγές δεν θα πληρώνουν τον ίδιο φόρο...

Αυτές οι πρωτοφανείς στρεβλώσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα προκύψουν επειδή με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κάθε κατηγορία εισοδήματος θα φορολογείται πλέον αυτοτελώς με ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών. Ειδικότερα:

1. Το ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, παροχές σε είδος κ.λπ.) θα φορολογείται με κλίμακα τριών συντελεστών φόρου: 22% για τα πρώτα 25 χιλιάδες ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ από τις 25.001 ως τις 42.000 ευρώ και 42% για το επιπλέον ποσό πέραν των 42 χιλιάδων ευρώ. Το ποσό φόρου που θα προκύπτει από την κλίμακα αυτή θα μειώνεται κατά 2.100 εφόσον το ετήσιο εισόδημα είναι μέχρι 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω των 21.000 ευρώ θα μειώνεται κατά εκατό ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρι το επίπεδο εισοδήματος των 42 χιλιάδων ευρώ στο οποίο η έκπτωση θα μηδενίζεται.

2. Το γεωργικό εισόδημα θα φορολογείται αυτοτελώς με την κλίμακα και την έκπτωση φόρου που θα ισχύει για τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.

3. Το εισόδημα από ατομικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογείται με 26% για τα πρώτα 50 χιλιάδες ευρώ και με 33% για τυχόν επιπλέον ποσό πέραν των 50.000 ευρώ.

4. Το εισόδημα από ενοίκια θα φορολογείται με 10% για τα πρώτα 12 χιλιάδες ευρώ και με 33% για τυχόν επιπλέον ποσό πέρα των 12 χιλιάδων ευρώ.



Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» εξαιτίας των διαφορετικών αυτών τρόπων φορολόγησης που ισχύουν ανάλογα με τις πηγές προέλευσης των εισοδημάτων:

- Ενας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ προερχόμενο αποκλειστικά από μισθούς θα πληρώνει φόρο 3.800 ευρώ. Αντιθέτως, ένας φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 30.000 από το οποίο όμως τα 15 χιλιάδες ευρώ προέρχονται από ενοίκια και τα υπόλοιπα 15 χιλιάδες από μισθούς, θα πληρώνει συνολικό φόρο 3.390 ευρώ, δηλαδή θα πληρώνει φόρο λιγότερο κατά 410 ευρώ, σε σχέση με τον μισθωτό των 25 χιλιάδων ευρώ, παρά το γεγονός ότι το συνολικό εισόδημά του θα είναι υψηλότερο κατά 5.000 ευρώ.

- Ενας συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 20 χιλιάδες ευρώ προερχόμενο αποκλειστικά από συντάξεις θα πληρώσει φόρο 2.300 ευρώ. Ενας άλλος φορολογούμενος με συνολικό εισόδημα 25.000 ευρώ από το οποίο όμως τα 12.000 ευρώ προέρχονται από ενοίκια και τα υπόλοιπα 13 χιλιάδες ευρώ προέρχονται από συντάξεις θα πληρώσει συνολικό φόρο 1.960 ευρώ. Δηλαδή ο φορολογούμενος με το συνολικό εισόδημα των 25.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο χαμηλότερο κατά 340 ευρώ από τον φορολογούμενο με το εισόδημα των 20 χιλιάδων ευρώ.

- Από όσους αποκτούν ετήσια εισοδήματα από μία μόνο πηγή χαμηλότερα των 40.000 ευρώ, οι αυτοαπασχολούμενοι για ίδια ποσά εισοδήματος θα πληρώνουν περισσότερο φόρο σε σύγκριση με τις όλες τις άλλες κατηγορίες, δηλαδή τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους εισοδηματίες και τους αγρότες! Κι αυτό διότι ειδικά στο εισόδημα που προέρχεται από την άσκηση ατομικής εμπορικής επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος ο φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ με 26%, ενώ στις λοιπές κατηγορίες εισοδημάτων ο φόρος θα επιβάλλεται με πολύ χαμηλότερους συντελεστές τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα 40.000 ευρώ. Π.χ για ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, ένας εμποροβιοτέχνης ή ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώνει φόρο 5.250 ευρώ, ενώ ένας μισθωτός ή συνταξιούχος 2.300 ευρώ αντίστοιχα.

- Κάθε μισθωτός με ετήσιο εισόδημα πάνω από 40.000 θα πληρώνει για ίδιο ποσό εισοδήματος περισσότερο φόρο από έναν αυτοαπασχολούμενο ή από έναν εισοδηματία. Για παράδειγμα για ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ, ο μισθωτός θα πληρώνει φόρο 14.300 ευρώ, ο αυτοαπασχολούμενος 13.000 ευρώ κι ο εισοδηματίας θα πληρώνει 13.740 ευρώ!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λιγότερoι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ


Σε δραστικό περιορισμό του αριθμού των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ οδηγεί η μείωση των τμημάτων τους. Το μέτρο συνοδεύεται από τα νέα δεδομένα που ισχύουν στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, καθώς και από την επαναφορά της βάσης του «10».

Μείωση των θέσεων εισακτέων φέρνει το σχέδιο το υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις -περίπου- 130 τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» έχει μπει στην τελική ευθεία, αλλά το υπουργείο Παιδείας επιζητά τις... ευλογίες των ιδρυμάτων και των κομμάτων προκειμένου να ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις.

Μέχρι αυτήν τη στιγμή οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ψαλίδισμα έχει... σταματήσει κοντά στα 130 τμήματα, διότι υπάρχουν δυσκολίες στο εγχείρημα, καθώς δεν είναι εύκολο να διαγραφούν ή να συγχωνευτούν τμήματα στα οποία σπουδάζουν εκατοντάδες φοιτητές οι οποίοι μπορεί ξαφνικά να αναγκαστούν, για παράδειγμα, να μετακομίσουν σε άλλη πόλη εν μέσω των σπουδών τους, εάν δεν προβλεφθεί μεταβατική περίοδος έως την οριστική «παύση» των τμημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο χάρτης των ΑΕΙ στην Ελλάδα αλλάζει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

20 δράσεις για την ανεργία των νέων


Την υλοποίηση 20 δράσεων συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ μέσω της αξιοποίησης κοινοτικών πόρων που εντάσσονται στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αναχαίτιση της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας, η οποία ανήλθε στο 26,8%, φέρνοντας την χώρα μας στην πρώτη θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα η ανεργία αποτελεί «μάστιγα» για τους νέους από 15 έως 24 ετών αφού 56,6% αδυνατεί να βρει απασχόληση παρόλο που οι περισσότεροι αναζητούν πλέον απασχόληση στο εξωτερικό.

Τα προγράμματα που ανακοινώθηκαν απευθύνονται σε νέους έως 35 ετών και αναμένεται να ωφεληθούν 350.000 άνεργοι. Από τις 20 δράσεις ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή 13, ενώ οι υπόλοιπες 7 θα προκηρυχθούν τις επόμενες μέρες με στόχο την πλήρη υλοποίηση τους έως το τέλος του Α’ εξαμήνου του έτους. Μάλιστα οι δράσεις θα υλοποιηθούν μέσω των Κέντρων Επαγγελματικών Κατάρτισης.

Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι η ανεργία βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα, τονίζοντας ότι οι απώλειες για την Ελλάδα λόγω των υψηλών ποσοστών ανεργίας στους νέους προσεγγίζουν το 2% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας δεν είναι θέμα καλών προθέσεων αλλά σωστών πολιτικών, αναφέροντας ότι γνώμονας των νέων προγραμμάτων είναι η διατήρηση των υπαρχόντων.

Την ανάγκη σύνδεσης της παιδείας και της έρευνας με την αγορά εργασίας επισήμανε ο υπουργός Παιδείας.

Βασικό πρόγραμμα, του σχεδίου δράσης, είναι η «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών», η οποία περιλαμβάνει:

α) Κατάρτιση έως 100 ώρες σε συνδυασμό με καθοδήγηση / εκπαιδευτικό mentoring.

β) Πρακτική άσκηση πέντε μηνών.

Προβλέπεται επίδομα κατάρτισης πέντε ευρώ ανά ώρα κατάρτισης. Αμοιβή 460 ευρώ για κάθε μήνα εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης (για αποφοίτους AEI/TEI). Αμοιβή 400 ευρώ για κάθε μήνα εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης (για αποφοίτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) με πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ασφαλιστική κάλυψη έναντι κινδύνου.

Για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, ενώ αναλαμβάνει τη δέσμευση να μην απολύσει προσωπικό καθ' όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης και της επιχορήγησης. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 174,9 εκατ. ευρώ. Εντός Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμη η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Οι άλλες δράσεις που θα προωθηθούν βάσει του Εθνικού Σχεδίου είναι:

• Προώθηση καινοτομικής επιχειρηματικότητας νέων και συμβουλευτική καθοδήγηση επιχειρηματιών. Για την έναρξη της επιχείρησης το ποσό της επιχορήγησης δύναται να ανέλθει έως 10.000 ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται συμβουλευτική υποστήριξη (mentoring) των νέων επιχειρηματιών, η οποία ανέρχεται κατά μέγιστο σε 3.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός είναι 91 εκατ. ευρώ και 7.000 ωφελούμενοι.

• Επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο.

Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση ανέργων, ηλικίας ως 35 ετών, στην απασχόληση, μέσω της βελτίωσης των δεξιοτήτων τους στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Ο προϋπολογισμός είναι 12,78 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι 3.000.

• Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης

Το δίκτυο θα έχει ως αντικείμενο την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε αστέγους και άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας, ή απειλούνται από φτώχεια. Οι συγκεκριμένες δομές θα στελεχώνονται από ανέργους νέους, ηλικίας έως 30 ετών. Ο προϋπολογισμός είναι 40 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι 1.200.

• Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στον πολιτισμό για νέους

Περιλαμβάνει εξάμηνη ή επτάμηνη (στη διάρκεια ενός έτους) απασχόληση σε έργα, με μηνιαία επιχορήγηση 625 ευρώ, ή δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα στον πολιτιστικό τομέα. Ο προϋπολογισμός είναι 15 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι είναι 3.200.

• Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Περιλαμβάνει 27μηνη απασχόληση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Το πρόγραμμα επιχορηγεί το σύνολο των νέων θέσεων απασχόλησης στις επιχειρήσεις για 24 μήνες, ενώ η επιχείρηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να διατηρήσει τις θέσει αυτές για τουλάχιστον τρεις επιπλέον μήνες. Ο προϋπολογισμός είναι 37.500.000 και οι ωφελούμενοι 2.500.

• Πιλοτική δράση για την υποστήριξη νέων για τη δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την χρηματοδότηση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ) που ιδρύονται βάσει του Ν.4019/2011. Ο προϋπολογισμός 7,5 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι είναι 500.

• Υποστήριξη των επιχειρήσεων για την απασχόληση προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης

Περιλαμβάνει απασχόληση για ερευνητικές δραστηριότητες σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας, διάρκειας 18 έως 36 μηνών. Ο προϋπολογισμός είναι 11 εκατ. ευρώ για 500 ωφελούμενους.

• Την πρακτική άσκηση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ΑΕΙ και ΤΕΙ για 30.500 ωφελούμενες.

• Πρακτική άσκηση σπουδαστών Δημόσιων και Ιδιωτικών ΙΕΚ για 9.200 άτομα.

• Πρακτική για 6.000 σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και 770 σπουδαστές ΕΠΑΣ.

• Πρόγραμμα μαθητείας 8.500 απόφοιτων τεχνικής εκπαίδευσης.

Το υπουργείο Παιδείας θα αναλάβει και πρωτοβουλίες διασύνδεσης ΑΕΙ και ΤΕΙ με επιχειρήσεις για 227.100 ωφελούμενους.

Από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης θα προωθήσει δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων (Β Κύκλος) και παρεμβάσεις για τη στήριξη της απασχόλησης γυναικών μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για 3.100 ωφελούμενους.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υποχρεωτική η χρήση καρτών για αγορές άνω των 500 ευρώ


Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών θέτει σε ισχύ την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ και την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Τα νέα μέτρα που έρχονται με το “μεγάλο” φορολογικό νομοσχέδιο την Άνοιξη, προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει τη θέσπιση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου που θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογούμενων και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών.

Aναλυτικά το σχέδιο του υπουργείου για την αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής προβλέπει:

-Όλες οι συναλλαγές θα γίνονται με τραπεζικές επιταγές, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα το υπουργείο εξετάζει « την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών και με άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής για μια ευρύτατη γκάμα συναλλαγών και για ποσά πολύ μικρότερα από αυτά που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουμε να περιορίσουμε τις συναλλαγές με μετρητά και την ευνοούμενη από αυτές φοροδιαφυγή». Σήμερα το όριο των συναλλαγών πάνω από το οποίο απαιτείται χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή πληρωμή μέσω τραπεζών ανέρχεται στις 3.000 ευρώ και αναμένεται να πέσει στα 500 ευρώ. Συγκεκριμένα, φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 500 ευρώ, που εκδίδονται από επιτηδευματίες για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, θα εξοφλούνται αποκλειστικά :

• μέσω τραπέζης, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή των αγαθών/ λήπτη των υπηρεσιών ή

• μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή

• με επιταγές.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών αναζητά ουσιαστικά κίνητρα για τους φορολογούμενους ώστε να απαιτούν την έκδοση αποδείξεων εξετάζονται παλαιότερες προτάσεις για φορομπόνους στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ώστε η αποτύπωση της συναλλαγής μέσω τραπεζών να εξασφαλίζει την άμεση είσπραξη του ΦΠΑ. Στο σχέδιο αυτό, ο φορολογούμενος που χρησιμοποιεί κάρτες θα μπορούσε σύμφωνα με ορισμένες εισηγήσεις να έχει για παράδειγμα μείωση ΦΠΑ κατά 5 μονάδες ή με βάση το αριθμό της απόδειξης να μετέχει σε κληρώσεις για αυτοκίνητα , ταξίδια ή χρηματικά ποσά σε μηνιαία βάση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ ΠΑΠ: Διάγνωση κι άλλων καρκίνων


Τη δυνατότητα διάγνωσης και δύο άλλων μορφών καρκίνου πέραν του τραχήλου της μήτρας θα προσφέρει στο μέλλον το γνωστό τεστ ΠΑΠ, όπως φανερώνει μελέτη γιατρών-ερευνητών αμερικανικού πανεπιστημίου, στην οποία συμμετέχει και ο Έλληνας, Νίκος Παπαδόπουλος.

Η ερευνητική ομάδα του John Hopkins, πανεπιστήμιο που θεωρείται η Μέκκα της ιατρικής, χρησιμοποίησε το επίχρισμα το οποίο λαμβάνεται από τον τράχηλο της μήτρας κατά την πραγματοποίηση του κλασικού τεστ ΠΑΠ και κατάφερε να ανιχνεύσει καρκινικές μεταλλάξεις οι οποίες σχετίζονται με τους δύο αυτούς τύπους καρκίνου.

Συγκεκριμένα, στο κολποτραχηλικό επίχρισμα του τεστ ΠΑΠ όπου περιέχονται και κύτταρα από το ενδομήτριο και τις ωοθήκες και κατά την έρευνα εντοπίστηκαν το 100% των γενετικών μεταλλάξεων που απαντώνται στον καρκίνο του ενδομητρίου και το 40% των μεταλλάξεων οι οποίες σχετίζονται με τον καρκίνο των ωοθηκών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ αναπνοής για τη φυματίωση


Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τα χημικά «δαχτυλικά αποτυπώματα», τα οποία αφήνουν τα παθογόνα βακτήρια που υπάρχουν στους πνεύμονες. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο απλό και γρήγορο τεστ αναπνοής που θα κάνει έγκαιρη διάγνωση για πιθανές μολύνσεις όπως η φυματίωση.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Βερμόντ, με επικεφαλής την Τζέην Χιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα αναπνοής "Journal of Breath Research", σύμφωνα με το BBC, έκαναν πειράματα με ποντίκια και πέτυχαν, μόνο μέσα από την χημική ανάλυση της εκπνοής, να διακρίνουν την ύπαρξη στους πνεύμονες διαφορετικών βακτηρίων, καθώς και διαφορετικών στελεχών του ίδιου βακτηρίου.

Οι επιστήμονες μόλυναν τα ποντίκια με δύο είδη μικροοργανισμών (ψευδομονάδες και σταφυλόκοκκους) και, μετά από 24 ώρες, ανέλυσαν δείγματα από την εκπνοή τους. Με αυτό τον τρόπο, διαπίστωσαν τις διαφορετικές «χημικές» υπογραφές που άφηναν τα βακτήρια, σε σχέση με την αναπνοή των πειραματόζωων που δεν είχαν μολυνθεί.

Το τεστ ανιχνεύει στην εκπνοή τις λεγόμενες «οργανικές πτητικές ουσίες». Τα παθογόνα βακτήρια στους πνεύμονες πιστεύεται ότι παράγουν διακριτές και ανιχνεύσιμες οργανικές πτητικές ουσίες, επειδή έχουν διαφορετικό μεταβολισμό.

Η νέα τεχνική αποτελεί ένα αναδυόμενο πεδίο. Οι επιστήμονες έχουν ήδη δοκιμάσει διαγνωστικά τεστ αναπνοής για διάφορες παθήσεις όπως ο καρκίνος, το άσθμα και ο διαβήτης.

Αν τελικά το νέο τεστ καταστεί εφικτό και στους ανθρώπους, μπορεί να μειώσει τον χρόνο της διάγνωσης των ασθενειών των πνευμόνων από ημέρες ή και εβδομάδες (που χρειάζεται η συμβατική ανάλυση) σε λίγα μόλις λεπτά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα



Αυξήσεις, πολύ μεγάλες αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες από τον Δεκέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.





Έχουν μειωθεί στα εξής προϊόντα:





Διαβάστε περισσότερα...

Συγκινητική ανταπόκριση για τον 18χρονο


Συγκινητική είναι η ανταπόκριση του κόσμου στο δράμα που βιώνει ο 18χρονος Νίκος, μαθητής του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου, που έδιωξαν οι γονείς του από το σπίτι.

Άνθρωποι από όλη την Κρήτη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα επικοινωνούν με το σχολείο προκειμένου να συνδράμουν, όπως μπορούν. Την ίδια στιγμή, ο 18χρονος που ξαφνικά βρέθηκε πρωταγωνιστής στα ΜΜΕ όλης της χώρας, επιδιώκει να προστατεύσει τον εαυτό του, όντας κι ο ίδιος τρομαγμένος από τη δημοσιότητα που πήρε η περίπτωσή του.


Για την οικονομική στήριξη του 18χρονου θα ανοιχθεί εντός της ημέρας τραπεζικός λογαριασμός από το διευθυντή του σχολείου σε συνεννόηση με την ΕΛΜΕ Ηρακλείου, ωστόσο η πιο θετική από όλες τις εξελίξεις είναι η προσφορά εργασίας στο 18χρονο από μία Ηρακλειώτισσα, η οποία θα έχει νεότερα για το Νίκο ως τη Δευτέρα. Έως ότου, πάντως, βρεθεί η πολυπόθητη εργασία για το 18χρονο, ο Σύλλογος Πολυτέκνων προσφέρει προσωρινή εργασία στο νεαρό.


Ο 18χρονος προς το παρόν φιλοξενείται στο σπίτι φίλου του, το οποίο κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο νεαρός, ο οποίος στηρίζεται ψυχολογικά από κοινωνική λειτουργό.
Η ιστορία του 18χρονου Νίκου, ωστόσο, φέρνει στο φως τουλάχιστον άλλες τέσσερις περιπτώσεις - δύο ανηλίκων και δύο ενηλίκων - που αντιμετωπίζουν την ανεργία και σοβαρά οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας των οποίων φιλοξενούνται από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξαίρεση από αποκοπές επιδομάτων για άτομα με αναπηρίες προτείνει ο Λιλλήκας


Εντελώς λανθασμένη είναι η απόφαση για περικοπές των επιδομάτων ατόμων με αναπηρίες και η κατάργηση της παροχής δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δήλωσε... ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, αναφέροντας ότι τα άτομα αυτά θα πρέπει να τύχουν ειδικής μεταχείρισης.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι «είναι γεγονός ότι οι ομάδες των αναπήρων είναι αυτοί που πλήττονται πρώτα και περισσότερο από το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας», προσθέτοντας ότι «το 80% των ατόμων με αναπηρίες είναι σήμερα άνεργοι». Είναι, συμπλήρωσε, «ταυτόχρονα και τα πρώτα θύματα του Μνημονίου». Φαίνεται, είπε ο κ. Λιλλήκας, «ότι δεν ανήκουν μόνο στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αλλά έχουν, όπως οι ίδιοι λένε, και ανυπεράσπιστα δικαιώματα».

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι είναι «εντελώς λανθασμένη η απόφαση, στα πλαίσια του Μνημονίου, να γίνει αποκοπή του δημόσιου βοηθήματος για τα άτομα με αναπηρίες, όπως επίσης εντελώς λανθασμένη είναι και η κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους τυφλούς αλλά και στα υπόλοιπα άτομα με αναπηρίες».


Συνέχισε λέγοντας ότι «η δική μας θέση την οποία είχαμε αναφέρει από το καλοκαίρι είναι ότι τα άτομα με αναπηρίες θα πρέπει να τύχουν ειδικής μεταχείρισης και θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις αποκοπές των επιδομάτων». Θεωρώ, ανέφερε, «ότι σε μια σύγχρονη πολιτεία, σε μια ευρωπαϊκή χώρα η Κυβέρνηση και όλες οι υπηρεσίες προτού διαμορφώσουν πολιτικές θα πρέπει να κάνουν ένα ουσιαστικό διάλογο, μια ουσιαστική διαβούλευση με τις οργανώσεις των αναπήρων και το φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια της έλλειψης διαλόγου μεταξύ των οργανώσεων των αναπήρων και του κράτους θα πρέπει να τερματιστεί». Είναι, πρόσθεσε, «απαράδεκτο να μην απαντιούνται ούτε επιστολές που αποστέλλουν η οργάνωση των τυφλών ή οργανώσεις άλλων ομάδων στα Υπουργεία».

Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε σε ένα από τα βασικά προβλήματα, όπως είπε, που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί και οι υπόλοιπες ομάδες των αναπήρων που έχει να κάνει με το εκπαιδευτικό σύστημα. «Υπάρχει σχετική νομοθεσία η οποία έχει ψηφιστεί από τη δεκαετία του '90 και η οποία δυστυχώς δεν εφαρμόζεται», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «επιβάλλεται όπως το εκπαιδευτικό σύστημα προσαρμοστεί στις ανάγκες των τυφλών και χρησιμοποιήσει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες που υπάρχουν για να τους προσφέρει ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση». Παράλληλα, εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει «να στηριχτούν οι οργανώσεις των αναπήρων γιατί καλύπτουν βασικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, τις οποίες δεν καλύπτει το κράτος με τις βασικές του υπηρεσίες».

«Ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να κρίνεται από την ευαισθησία που διέπει τις πολιτικές του, αλλά και από τις πρακτικές του», ανέφερε. Δεσμεύθηκε από το Μάρτιο του 2013 «να θέσουμε σε εφαρμογή τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών 2020». Επιβάλλεται τάχιστα, πρόσθεσε, «να γίνει ένα σχέδιο δράσης για υλοποίηση αυτής της στρατηγικής που θα επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να συγκρίνεται ευνοϊκά με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη». Αντίθετα, είπε, «σήμερα, όπως είναι η κατάσταση, έχει μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ των παρεχομένων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα άτομα αναπηρίες από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη».

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε επίσης ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί επιτέλους στην Κύπρο ένα Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και Αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρία». Όπως είπε, τέτοια κέντρα υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο. Ίσως, πρόσθεσε, η Κύπρος να αποτελεί τη μόνη εξαίρεση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών Χριστάκης Νικολαΐδης ευχαρίστησε τον υποψήφιο Πρόεδρο για την πρωτοβουλία του να συναντήσει την οργάνωση και να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Εξέφρασε την ικανοποίηση της οργάνωσής του για τη δέσμευση του κ. Λιλλήκα «να συμβάλει – αν και εφόσον εκλεγεί – στην κατοχύρωση και εμβάθυνση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες». Βασικό μέλημα, ανέφερε, «πρέπει να είναι να δοθεί η ευκαιρία στα άτομα με αναπηρίες να ασκήσουν τα αναφαίρετα δικαιώματά τους».


Διαβάστε περισσότερα...

Στο Ληξιαρχείο Πατρών αρνήθηκαν να εξυπηρετήσουν πολίτη με αναπηρία


Το τμήμα ληξιαρχείου που βρίσκεται επί της οδού Παντανάσσης, στην Πάτρα, με τη νέα χρονιά σύμφωνα με μαρτυρία της προϊσταμένης, «δεν εξυπηρετεί κανέναν πολίτη που εισέρχεται εντός του κτηρίου, μετά τις 13:40».

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή (4/01/2013), στις 13:40, εισήλθε στο ληξιαρχείο ο καταγγέλλων, προκειμένου να προσκομίσει το σχετικό έγγραφο και να καταχωρηθεί η ληξιαρχική πράξη βαπτίσεως του γιου του.

Περιμένοντας λοιπόν, υπομονετικά στην ουρά που είχε σχηματιστεί, στην αρχή για να ρωτήσει ποιος είναι ο αρμόδιος υπάλληλος (ο οποίος παρεμπιπτόντως επίλυε προσωπικό του θέμα τηλεφωνικώς το οποίο διήρκησε πάνω από 10 λεπτά), ξαφνικά και με το έτσι θέλω, του ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να ασκήσουν το υπηρεσιακό τους καθήκον, διότι δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν 10 άτομα μέσα σε 20 λεπτά. Έκαναν λοιπόν τυχαία και άναρχη επιλογή και του είπαν να έρθει από Δευτέρα.

Ο καταγγέλλων με 67% αναπηρία, τους τελευταίους 3 μήνες διανύει μια μεγάλη χιλιομετρική απόσταση, για να καταφέρει να καταχωρήσει με ληξιαρχική πράξη την βάπτιση του γιου του. Το γεγονός ότι οι απεργίες των υπαλλήλων του Δήμου, είναι περισσότερες από τις μέρες που εξυπηρετούν το κοινό, ταλαιπωρώντας τον κόσμο που πηγαινοέρχεται, θα έπρεπε να κάνει τους υπαλλήλους περισσότερο ευγενικούς και κυρίως να ασκούν τα καθήκοντα τους με σεβασμό.

Ο καταγγέλλων απευθύνθηκε στην αρμόδια Αντιδήμαρχο Ανδρικοπούλου - Ρούβαλη Μαρία, η οποία επενέβη για να διαπιστώσει τι έγινε προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο πολίτης, μάταια όμως, γιατί η προϊσταμένη "επέδειξε έντονο ζήλο" για να κάνει ακριβώς το αντίθετο, λέγοντας: «Στις 2:00 μ.μ. άμα θέλουμε, πετάμε τα μολύβια μας κάτω».

Σε μια περίοδο κρίσης, τουλάχιστον η επαγγελματική συνείδηση είναι απαραίτητο προσόν επιβίωσης.


Πηγή: http://www.tvkosmos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόοδος στη θεραπεία κατά του καρκίνου των ωοθηκών


Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη νέων στοχευμένων θεραπειών.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale προχώρησαν σε ανακαλύψεις όσον αφορά τον τρόπο που εξελίσσεται ο καρκίνος των ωοθηκών, που πιστεύουν ότι θα τους οδηγήσουν ένα βήμα πιο κοντά στο σχεδιασμό νέων θεραπειών για την νόσο.

Οι ερευνητές εφαρμόζοντας πολύπλοκές μεθόδους καταγραφής της αλληλουχίας των γονιδίων κατόρθωσαν να εντοπίσουν μια σύνδεση ανάμεσα στις δυο βασικές θεωρίες για τον τρόπο που εξελίσσεται ο καρκίνος.

Σύμφωνα με την πρώτη προσέγγιση σε έναν όγκο υπάρχει ένας δύσκολα ανιχνεύσιμος πυρήνας καρκινικών κυττάρων που πυροδοτεί την ανάπτυξη του όγκου.

Σύμφωνα με τη δεύτερη προσέγγιση σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του όγκου παίζει το μικροπεριβάλλον που περιβάλλει τα καρκινικά κύτταρα και τα τροφοδοτεί. Οι ερευνητές κατόρθωσαν να εντοπίσουν μια μοριακή βάση που επιτρέπει την αλληλεπίδραση των δυο προσεγγίσεων. Πρόκειται για ένα μοριακό σύνδεσμο ανάμεσα στον κυτταρικό παράγοντα Lin28 και την πρωτεΐνη BMP4.

Η έρευνα θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων στοχευμένων θεραπειών για τον καρκίνο των ωοθηκών ο οποίος, είναι δύσκολο να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί όπως επισημαίνει η επικεφαλή ερευνήτρια Dr Yingqun Huang επίκουρος καθηγήτρια του τμήματος Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Yale. H έρευνα δημοσιεύθηκε online στο site του Cell Cycle.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η θρεπτική αξία των δαμάσκηνων


Έχουν καταγραφεί ως κορυφαία πηγή σιδήρου.

Τα δαμάσκηνα διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (30% της ημερήσιας δόσης ενός ενήλικα άνδρα). Ήδη από την αρχαιότητα ήταν γνωστή η τεχνική αποξήρανσης των δαμάσκηνων, η οποία συγκεκριμένα προήλθε από τη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, πριν από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι Γαλάτες είχαν καταφέρει να τελειοποιήσουν αυτήν την τεχνική.

Μέχρι τις μέρες μας το γαλλικό ξερό δαμάσκηνο εξακολουθεί να θεωρείται το καλύτερο στο είδος του.

Ενέργεια

Είναι γενικά τροφή που περιέχει υψηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα (30% γλυκόζη, 15% φρουκτόζη και 2% σουκρόζη). Το ξερό δαμάσκηνο σας παρέχει συνολικά το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης επτά βασικών θρεπτικών συστατικών συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου (περισσότερο από τα σταφύλια, τα μήλα και τα βερίκοκα) και του καλίου. Επιπλέον τα ξερά δαμάσκηνα έχουν σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μια μερίδα 100γρ. ξηρά δαμάσκηνα παρέχει στον οργανισμό σχεδόν 4% των καθημερινών αναγκών σας σε βιταμίνη Α και 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δοσης σε β-καροτίνη, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα ξερά δαμάσκηνα αποτελούν, επίσης κορυφαία πηγή των βιταμινών του συστήματος Β για την καταπολέμηση της κόπωσης.

Καρδιά

Τα ξερά δαμάσκηνα σάς προσφέρουν κατά 1/3 περισσότερο σίδηρο από 1 μερίδα συκωτιού και έχουν καταγραφεί ως κορυφαία πηγή (η τρίτη καλύτερη μετά τα σύκα και τα σταφύλια) σιδήρου, τα αποθέματα του οποίου είναι απαραίτητα για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης.

Ένα ποτήρι χυμός δαμάσκηνων σάς προσφέρει τόσο κάλιο όσο οι μπανάνες και τα πορτοκάλια, βοηθώντας στην ομαλοποίηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Γι’αυτόν το λόγο η κατανάλωση ξερών δαμάσκηνων συνιστάται συχνά σε όλους όσους υποφέρουν από υπέρταση.

Επιπλέον ο χυμός δαμάσκηνων έρχεται δεύτερος σε περιεκτικότητα διαλυτών ινών (περιέχει περισσότερες ίνες από τα ξερά όσπρια). Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις η ημερήσια κατανάλωση μιας χούφτας ξερών δαμάσκηνων είναι ένας καλός τρόπος να μειώσετε την LDL χοληστερόλη χωρίς φάρμακα.

Δυσκοιλιότητα

Τα ξερά δαμάσκηνα περιέχουν επίσης ισχυρά οξέα φρούτων, που βοηθούν στην πρόληψη και στον έλεγχο της δυσκοιλιότητας καλύτερα από κάθε άλλη τροφή. Αποτελούν ακόμα, πηγή άλλων ουσιών που μειώνουν τις συγκεντρώσεις χολικών οξέων στα κόπρανα (κυρίως του λιθοχολικού οξέως που ευθύνεται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου). Τα ξερά δαμάσκηνα παρέχουν, επίσης, το ιχνοστοιχείο βόριο, για υγιή οστά και πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Τέλος η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, τα χαμηλά λιπαρά και τα ισοροπημένα σάκχαρα των ξερών δαμάσκηνων τα καθιστούν ιδανικό σνακ για όσους προσέχουν το βάρος τους, καθώς και για τους ευαίσθητους στην ινσουλίνη διαβητικούς. Τα ξερά δαμάσκηνα υποκαθιστούν τέλεια τα λιπαρά στα γλυκά, διότι περιέχουν σημαντική ποσότητα πηκτίνης, η οποία παγιδεύει τον αέρα στα γλυκά με τον ίδιο τρόπο που το λίπος παγιδεύει τη ζάχαρη.

Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα φρούτα, τα ξερά δαμάσκηνα περιέχουν μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα του σακχάρου σορβιτόλη, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της υγρασίας των φαγητών που δεν περιέχουν λιπαρά. Τα ξερά δαμάσκηνα είναι ακόμα, πλούσια πηγή μηλικού οξέος, που δρα ως ενισχυτικό γεύσης.

Αγορά, φύλαξη και κατανάλωση

αναζητήστε δαμάσκηνα χωρίς υπερθειικό άλας, ξεραμένα στον ήλιο, προτιμήστε αυτά που είναι συσκευασμένα σε κουτιά ή σακούλες κλεισμένες αεροστεγώς, ώστε να αποφεύγεται η οξείδωση, η απώλεια υγρασίας και η εισβολή εντόμων. Το μέγεθος των ξερών δαμάσκηνων και η παρουσία ή απουσία κουκουτσιού δεν έχουν καμιά επίδραση στην ποιότητα ή τη γεύση τους.

τοποθετημένα σε αεροστεγή δοχεία, τα ξερά δαμάσκηνα διατηρούνται έως έξι μήνες. Για να διπλασιάσετε το χρόνο ζωής τους βάλτε τα στην κατάψυξη.

καταναλώστε τα ωμά παρά μαγειρεμένα. Το νερό και η θερμότητα αφαιρούν θρεπτικές ουσίες (τα βρασμένα δαμάσκηνα περιέχουν μόνο το ένα τρίτο των βιταμινών Α, Β και C, του σιδήρου και των ινών, σε σχέση με τα ωμά).
μπορείτε να κόψετε τα ξερά δαμάσκηνα σε κύβους ή φέτες και να τα προσθέσετε στα δημητριακά σας, να τα γεμίσετε με βούτυρο ή φυστικοβούτυρο, να τα κάνετε χυμό με τη βοήθεια ενός αποχυμωτή, να τα κάνετε μαρμελάδα ή να τα χρησιμοποιήσετε στην παρασκευή γλυκών.

Μαρμελάδα δαμάσκηνο

Κόβετε σε κύβους ένα φλιτζάνι ξερά δαμάσκηνα, προσθέτετε ¼ του φλιτζανιού χυμό μήλου ή σταφυλιού, και τα χτυπάτε στο μπλέντερ ώσπου να γίνουν πουρές.

Χρησιμοποιείτε τη μαρμελάδα για το πρωινό σας ή για την παρασκευή γλυκών.

Εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ξερά δαμάσκηνα με σύκα και το χυμό μήλου ή σταφυλιού με ¼ χυμό δαμάσκηνων.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...