Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Για μια ασφαλή μετακίνηση με μοτοσικλέτα στην πόλη



Τι πρέπει να προσέξει ο αναβάτης.

Ο σωστός χαρακτηρισμός για τον ενδεχόμενο κίνδυνο που συνοδεύει τη χρήση της μοτοσυκλέτας, είναι ότι είναι ευάλωτη και όχι επικίνδυνη, όπως συχνά αναφέρεται. Η μοτοσυκλέτα δεν παίρνει πρωτοβουλίες ώστε να είναι επικίνδυνη, ωστόσο καθώς δεν προσφέρει παθητική ασφάλεια, δεν προφυλάσσει τον οδηγό της, όσο το αυτοκίνητο.

Αυτός είναι ο δεύτερος βασικότερος λόγος για τον οποίο ο αναβάτης πρέπει να φροντίζει ο ίδιος για την ασφαλή κυκλοφορία του. Ο πρώτος είναι βέβαια η απροσεξία των άλλων οδηγών, καθώς όπως αναφέρουν και οι στατιστικές, στο 50% των ατυχημάτων την ευθύνη έφερε ο οδηγός του άλλου οχήματος.

Ακόμη κι όταν η μοτοσυκλέτα είναι ακινητοποιημένη ή έχει προτεραιότητα, ο μοτοσικλετιστής πρέπει να οδηγεί αμυντικά.

Διασταυρώσεις, STOP, φανάρια ρύθμισης της κυκλοφορίας: Ελέγχουμε βέβαια καλά πριν περάσουμε.


Είτε έχουμε προτεραιότητα είτε όχι, επιβάλλεται να σταματάμε και να ελέγχουμε κάθε διασταύρωση. Το δίκιο δεν μας βοηθά ούτε θα μας σώσει αν κάποιος άλλος οδηγός κάνει παράβαση.

Πλησιάζοντας σε STOP ή όταν μειώνουμε ταχύτητα για να ελέγξουμε, κινούμαστε προς το δεξί άκρο του δρόμου. Ακόμη κι αν έχουμε ελέγξει πίσω με τους καθρέφτες μας, η θέση αυτή θα μας προφυλάξει στο ενδεχόμενο ένας οδηγός που ακολουθεί να μην μας έχει δει και να μας χτυπήσει από πίσω. Ειδικά το βράδυ.

Στα φανάρια ποτέ δεν σταματάμε στο κέντρο του δρόμου (Σχήμα). Πλησιάζουμε ένα από τα δύο άκρα του, κατά προτίμηση δίπλα στο πεζοδρόμιο ή στο διαχωριστικό διάζωμα -αν υπάρχει.



Εναλλακτικά, αν βρίσκεται ήδη σταματημένο όχημα στο φανάρι, περνάμε εμπρός του και το αφήνουμε πίσω μας ως «ασπίδα».

Η στάση ωστόσο πάνω στη διάβαση των πεζών, δείχνει παντελή έλλειψη σεβασμού για τους πεζούς.

Ενώ παρκάρουμε


Η μοτοσυκλέτα στις μέρες μας είναι ανάγκη. Ανάγκη όμως είναι και ο πολιτισμός και η ευγένεια που πρέπει να χαρακτηρίζουν την οδηγική μας συμπεριφορά.

Έτσι, όταν παρκάρουμε τη μοτοσυκλέτα μας, φροντίζουμε:

- Να επιλέγουμε -εφόσον υπάρχουν- τις θέσεις παρκαρίσματος που προορίζονται ειδικά για μοτοσυκλέτες (κάποιοι δήμοι έχουν φροντίσει γι' αυτό).

- Να μην κλείνουμε τις ράμπες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

- Να μην παρακωλύουμε την κυκλοφορία των πεζών.

Πάντα υπάρχει χώρος κάτω από το πεζοδρόμιο δίπλα σε κάποιο σταθερό εμπόδιο (ζαρντινιέρα, κάδο απορριμμάτων, δέντρο κλπ.), απ' όπου ούτως ή άλλως δεν μπορούν να περάσουν οι πεζοί. Σταθμεύοντας εκεί τις μοτοσυκλέτες, και εμείς εξυπηρετούμαστε και ταυτόχρονα δεν ενοχλούμε.


Διαβάστε περισσότερα...

Στη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου η Σούπερ Λίγκα



Αφιερώνει την 23η αγωνιστική στον αγώνα ζωής των καρκινοπαθών παιδιών.

Η Σούπερ Λίγκα στηρίζει τον αγώνα των Συλλόγων «Φλόγα» και «Λάμψη», αφιερώνοντας την 23η αγωνιστική (3 και 4 Μαρτίου 2012) στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η «ΦΛΟΓΑ» και η «ΛΑΜΨΗ» είναι σύλλογοι γονιών που τα παιδιά τους προσβλήθηκαν από κακοήθες νόσημα. Είναι σύλλογοι απλών καθημερινών ανθρώπων, ενωμένων κάτω απ’ την κοινή ανάγκη για την αντιμετώπιση μιας πολύ ιδιαίτερης δοκιμασίας.

Είναι γονείς ταγμένοι στην φροντίδα των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο.

Γονείς που αγωνίζονται για κάθε νέο παιδί που φιλοξενείται στα παιδογκολογικά τμήματα, που αγωνιούν και προσπαθούν για την εξασφάλιση της καλύτερης ιατρικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας που δικαιούται.

Η «ΛΑΜΨΗ» και η «ΦΛΟΓΑ» στηρίζονται στην εθελοντική εργασία των μελών τους και αντλούν δύναμη από την προσφορά και την αρωγή δεκάδων ευαισθητοποιημένων φορέων και πολιτών.

Η πρόεδρος της «Λάμψης» κ. Άρτεμις Ασλανίδου και η πρόεδρος της «Φλόγας» κ. Μαρία Τρυφωνίδη δήλωσαν:

«Η Super League για δεύτερη συνεχή χρονιά τάσσεται στο πλευρό μας και αφιερώνει την 23η αγωνιστική της στον αγώνα ζωής των καρκινοπαθών παιδιών μας.

Ενδυναμώνει έτσι τον αγώνα και την δράση των συλλόγων μας, στηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειές τους που μάχονται για την ίδια την ζωή.

Παράλληλα αναδεικνύει την κοινωνική φυσιογνωμία του ποδοσφαίρου- ενός λαοφιλούς αθλήματος, αποδεικνύοντας πως μπορεί πραγματικά να παίζει έναν καίριο ρόλο στην ανάδειξη προβλημάτων που πλήττουν κοινωνικές ομάδες.

Με ελπίδα και αισιοδοξία συνεχίζουμε τον αγώνα μας και στέλνουμε σ’ όλο το φίλαθλο κοινό το μήνυμα πως «ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί».

Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο νοσούν 280 – 300 παιδιά. Το 70% από αυτά με εξειδικευμένη θεραπεία κερδίζει τη μάχη για ζωή.

Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη, ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Γι αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία: στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο αλλά και στη σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Οι Σύλλογοι «Φλόγα» και «Λάμψη» βρίσκονται δίπλα στις οικογένειες, μοιράζονται τους φόβους και τις αγωνίες τους και στηρίζουν με κάθε τρόπο τον αγώνα τους. Προσπαθούν να ενημερώσουν σωστά τη κοινή γνώμη για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και να διαλύσουν τις προκαταλήψεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Προάγγελος παχυσαρκίας η αλεσμένη τροφή


Μεγάλη η σημασία της στέρεας τροφής.

Αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν διατροφικές δυσκολίες και αδυναμία μάσησης στις ηλικίες των 2-3 ετών, αλλά και να γίνουν μελλοντικά παχύσαρκα, παρουσιάζουν τα παιδιά, τα οποία όσο είναι βρέφη τρώνε μόνο κρέμες και όχι στέρεες τροφές.

Η εισαγωγή της στέρεας τροφής στη διατροφή των βρεφών, σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες, πρέπει να ξεκινά περίπου στον 6 μήνα της ζωής με τις κρέμες.

«Στην Ελλάδα είναι πολύ συνηθισμένο βρέφη 4-5 μηνών να ταΐζονται με το κουτάλι διάφορες βρεφικές κρέμες σε μορφή πολτού, παρότι αυτό δεν ενδείκνυται για τόσο μικρές ηλικίες. Μάλιστα, πολλά Ελληνόπουλα συνεχίζουν να τρώνε αλεσμένες τροφές ακόμη και σε όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας, χωρίς οι γονείς τους να τα ενθαρρύνουν να φάνε κανονικό φαγητό. Με το τάισμα αλεσμένων τροφών με το κουτάλι, το παιδί όχι μόνο δεν μαθαίνει να μασά αλλά οδηγείται στην παχυσαρκία» επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο παιδίατρος-σύμβουλος θηλασμού Στέλιος Παπαβέντσης.

Επικαλούμενος στοιχεία έρευνας επιστημόνων του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ για την επίδραση των διαφορετικών στυλ διατροφής στις διατροφικές προτιμήσεις και το δείκτη παχυσαρκίας των παιδιών, ο κ. Παπαβέντσης αναφέρει ότι τα παιδιά που μελετήθηκαν και ελάμβαναν σχηματισμένη τροφή είχαν αυξημένη συχνότητα μειωμένου βάρους, ενώ τα παιδιά που ελάμβαναν αλεσμένη τροφή είχαν αυξημένη συχνότητα παχυσαρκίας.

«Από την έρευνα αυτή συμπεραίνεται ότι οι διατροφικές προτιμήσεις και η υγεία στην πρώιμη παιδική ηλικία επηρεάζονται σημαντικά από τον τρόπος σίτισης κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία. Από την έρευνα προκύπτει ότι τα βρέφη που ξεκινούν στερεές τροφές και συνεχίζουν να τρώνε μόνα τους μαθαίνουν να ρυθμίζουν την πρόσληψη τροφής, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες τους, την πείνα και τον κορεσμό τους, με έναν τρόπο που οδηγεί σε χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και σε μια προτίμηση σε πιο υγιεινά τρόφιμα όπως αυτά με πολύπλοκους υδατάνθρακες» εξηγεί ο κ. Παπαβέντσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Μήπως το παιδί σας είναι υπερκινητικό;



H πιο συχνή διαταραχή συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία.

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα θεωρείται η πιο συχνή διαταραχή συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι περίπου το 5% του μαθητικού πληθυσμού αντιμετωπίζει το σύνδρομο αυτό.

Οι τρεις υποκατηγορίες (τύποι) της διαταραχής είναι οι εξής:

α) Ο απρόσεκτος τύπος όπου το παιδί εμφανίζει κυρίως συμπτώματα απροσεξίας
β) Ο υπερκινητικός – παρορμητικός τύπος όπου το παιδί εμφανίζει κυρίως συμπτώματα υπερκινητικότητας και παρορμητικότητας
γ) Ο συνδυασμένος τύπος όπου το παιδί εμφανίζει συμπτώματα απροσεξίας, υπερκινητικότητας και παρορμητικότητας
Το παιδί με σύνδρομο (ΔΕΠ/Υ) παρουσιάζει τα εξής χαρακτηριστικά:

Αδυναμία συγκέντρωσης


- Συχνά δεν τελειώνει κάτι που έχει ξεκινήσει
- Διασπάται εύκολα
- Πολλές φορές μοιάζει να μην ακούει όταν του μιλούν
- Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί για να διαβάσει τα μαθήματα του σχολείου ή άλλες εργασίες που χρειάζονται αρκετή ώρα συγκέντρωσης
- Δεν μπορεί να ασχοληθεί πολύ ώρα με το ίδιο παιχνίδι

Παρορμητικότητα


- Συχνά κάνει πράγματα χωρίς να τα σκεφτεί προηγουμένως
- Δυσκολεύεται να οργανώσει την εργασία του (χωρίς να έχει νοητικές ή αντιληπτικές δυσκολίες)
- Περνάει πολύ συχνά από τη μία δραστηριότητα στην άλλη
- Πολλές φορές διακόπτει τη δραστηριότητα που γίνεται μέσα στην τάξη και εμποδίζει την ομαλή πορεία του μαθήματος
- Δεν έχει υπομονή να περιμένει τη σειρά του στο παιχνίδι και γενικά στις ομαδικές δραστηριότητες
- Έχει έντονες διακυμάνσεις στη ψυχική του διάθεση με κρίσεις οργής, πείσμα και αρνητισμό

Υπερκινητικότητα


- Τρέχει και σκαρφαλώνει συνεχώς
- Δυσκολεύεται να παραμείνει στο κάθισμά του και στριφογυρνάει διαρκώς
- Κινείται υπερβολικά στον ύπνο του
- Δίνει την εντύπωση ότι δεν σταματάει ποτέ να κινείται όποια δραστηριότητα και αν εκτελεί
Η πλήρης διάγνωση του κλινικού συνδρόμου γίνεται στη σχολική ηλικία όπου τα εμφανή συμπτώματα είναι η σύντομή διάρκεια προσοχής, η αυξημένη κινητικότητα, η παρορμητικότητα, η ερεθιστικότητα, η κινητική αδεξιότητα, η χαμηλή σχολική επίδοση, η έλλειψη πειθαρχίας και οι κακές διαπροσωπικές σχέσεις με τα πρόσωπα του περιβάλλοντος του (γονείς, δασκάλους, συμμαθητές).

Η διαταραχή όμως φαίνεται να υφίσταται από τη βρεφική ηλικία όπου αν και η συμπεριφορά του βρέφους δεν έχει αποκτήσει ακόμη αρκετή σταθερότητα, τα ευερέθιστα βρέφη, εκείνα που δεν ηρεμούν εύκολα, ίσως είναι τα παιδιά που αργότερα θα παρουσιάσουν την εικόνα του συνδρόμου. Στη νηπιακή ηλικία κύρια συμπτώματα της διαταραχής είναι η αυξημένη δραστηριότητα, οι εκρήξεις θυμού, το συχνό κλάμα, ο ελλιπής αυτοέλεγχος και η έλλειψη υπομονής σε αντίξοες καταστάσεις. Τέλος στην εφηβική ηλικία κυριότερες εκφράσεις του προβλήματος είναι η φτωχή σχολική επίδοση και οι κακές επαγγελματικές προοπτικές, η αντικοινωνική συμπεριφορά και οι δυσλειτουργικές κοινωνικές σχέσεις, η κατάθλιψη και το χαμηλό αυτοσυναίσθημα.

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου (ΔΕΠ/Υ) μπορεί να γίνει με ποικίλους τρόπους, ψυχοθεραπεία, χορήγηση φαρμάκων, συμβουλευτική γονέων και εκπαιδευτικών αλλά και με ειδική και γενική παιδαγωγική προσέγγιση. Με την ειδική αγωγή αντιμετωπίζονται μαθησιακές δυσκολίες που οφείλονται στη διάσπαση προσοχής, στην υπερκινητικότητα και στη δυσκολία διατήρησης του αυτοελέγχου. Ενώ με τη γενική παιδαγωγική αντιμετώπιση δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες (περιορισμός πολλών οπτικών ερεθισμάτων, σταθερότητα περιβάλλοντος, σαφείς και μικρές οδηγίες, ενθάρρυνση, σύντομα και πολλά διαλείμματα) έτσι ώστε ο μαθητής να μπορέσει να συγκεντρωθεί και να φέρει σε πέρας την σχολική του δραστηριότητα μέσα στη σχολική τάξη μαζί με τα άλλα παιδιά.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ασπίδα» για τις χρόνιες παθήσεις ο καφές



Μειωμένες κατά 23% οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ωφέλιμη για τον οργανισμό φαίνεται πως είναι η κατανάλωση καφέ- φυσικά με μέτρο- αφού μπορεί να προστατεύσει από το διαβήτη τύπου 2, αλλά και από άλλες χρόνιες παθήσεις, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη γερμανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Άννα Φλέγκελ του γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής του Πότσνταμ, μελέτησαν τις περιπτώσεις περισσότερων από 42.000 ατόμων για σχεδόν μία δεκαετία.

Η νέα έρευνα έρχεται από μετά από πολλές άλλες που έχουν έως τώρα καταλήξει σε μάλλον αντικρουόμενα συμπεράσματα, καθώς ορισμένες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση καφέ με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, καρκίνου, εγκεφαλικού κ.α. Η νέα μελέτη, αντίθετα, δεν διαπίστωσε ανάλογο κίνδυνο. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ δεν είναι επιβλαβής για τους υγιείς ενήλικους όσον αφορά τον κίνδυνο για σοβαρές χρόνιες παθήσεις», δήλωσε η Φρέγκελ.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους 42.000 ενήλικες κατά τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της δεκαετίας και συσχέτιζαν συνεχώς την εξέλιξη της υγείας τους με τις διατροφικές συνήθειές τους και ειδικότερα την κατανάλωση καφέ.

Τελικά, συμπέραναν ότι τόσο όσοι πίνουν καφέ, όσο και όσοι δεν πίνουν, ουσιαστικά έχουν κατά μέσο όρο τις ίδιες πιθανότητες να πάθουν κάποια χρόνια ασθένεια σε βάθος χρόνου. Μάλιστα όσοι πίνουν συχνά καφέ, έχουν μικρότερες κατά 23% πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Εκτιμάται ότι ορισμένες χημικές ουσίες που υπάρχουν στον καφέ, επιδρούν θετικά στον μεταβολισμό.

Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές, όπως είπαν, δεν ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να πίνουν καφέ, αν δεν τους αρέσει, μολονότι, όπως επισημαίνουν, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος όσοι δεν έχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, να μειώσουν την κατανάλωση καφέ προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

«Γενόσημα χρησιμοποιούν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ»



Καψής: Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό μέτρο της κυβέρνησης.

«Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό μέτρο της κυβέρνησης, το οποίο διασφαλίζει την ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών των ασφαλισμένων επιτρέποντας ταυτόχρονα μια σημαντική εξοικονόμηση δημοσίων πόρων. Η συγκεκριμένη πρακτική εξάλλου ακολουθείται από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα γενόσημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Σχεδιασμός πρωτοποριακών φαρμάκων στην Κύπρο



Ένα ακόμα βήμα προς τη θεραπεία της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Ομάδα επιστημόνων από το το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα πανεπιστήμια, University of California (Ρίβερσάιντ) και Princeton University των ΗΠΑ προσφέρει ελπίδες για θεραπεία της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ασθένειας του ματιού, η οποία προκαλεί μέχρι και τύφλωση.

Το πεπτίδιο της κομπστατίνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι ένα υποσχόμενο φάρμακο, που δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα καταστέλλοντας τη δραστηριότητα του συστήματος συμπληρώματος, το οποίο αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού σε προσβολές από παθογόνους οργανισμούς.

Παραδόξως, η πρώτη γραμμή άμυνας μπορεί να αποτελέσει σε μερικές περιπτώσεις εχθρό του ανθρώπινου οργανισμού, αφού αρκετές ασθένειες, όπως η ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, η νόσος Αλτσχάιμερ, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές κ.α. σχετίζονται με μη ελεγχόμενη δραστηριοποίηση του συστήματος συμπληρώματος.

Έτσι, οι ερευνητές εισάγοντας κατάλληλες τροποποιήσεις στο υπάρχον φάρμακο δημιούργησαν παράγωγα με βελτιωμένη ανασταλτική δραστηριότητα. Αυτό το επίτευγμα συνιστά ένα ακόμα βήμα προς τη δημιουργία φαρμάκου για θεραπεία της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Μέρος των αποτελεσμάτων δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Chemical Biology and Drug Design» ενώ θετικά και υποσχόμενα πειραματικά αποτελέσματα δοκιμών των νέων παραγώγων σε επιθηλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο με θέμα την ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας «Arnold and Mabel Beckman Initiative for Macular Research Conference» από τον δρ. Δημήτριο Μωρίκη.

Την περίοδο αυτή γίνονται επιπρόσθετες πειραματικές δοκιμές στα Πανεπιστήμια University of California του Ρίβερσάιντ και University of California της Σάντα Μπάρμπαρα, με σκοπό την εξεύρεση ακόμη πιο δραστικών φαρμάκων, που βασίζονται σε καινούριες προσομοιώσεις Μοριακής Δυναμικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Οι επιστήμονες που έλαβαν μέρος στο κύριο σκέλος της ερευνητικής εργασίας, ανάμεσά τους και οι δύο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, έχουν καταθέσει πατέντα για ορισμένα από τα νέα υποσχόμενα φάρμακα.


Διαβάστε περισσότερα...

Κρύβουν κινδύνους τα γενόσημα φάρμακα;



Τι απαντούν οι αρμόδιοι.

Είναι ένα από τα θέματα των ημερών και ίσως από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνονται στον χώρο του φαρμάκου. Ωστόσο το θέμα των γενόσημων φαρμάκων έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και αντιπαραθέσεων στον ιατρικό κόσμο.

«Είναι μέρες τώρα που δεχόμαστε πρωτοφανή πόλεμο σε προσωπικό επίπεδο από συμφέροντα που δεν αποτελούν την υγιή, πατριωτική, εθνική επιχειρηματικότητα». Αυτά έλεγε μεταξύ άλλων υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης χθες από το βήμα της Βουλής.

Παράλληλα , ο υπουργός μίλησε για ένα πρωτοφανή πόλεμο και μία λασπολογία που εγείρει πολλά ερωτήματα.
«Σε αυτούς που πολεμούν με μέσα ανίερα και έχουν βρει τις φωνούλες τους στον δημόσιο βίο απαντάμε με κατάλληλα επιχειρήματα. Οι λασπολόγοι έχουν την αλήθεια απέναντί τους. Ελβετία, ΗΠΑ, Γερμανία χώρες που παράγουν πρωτότυπα φάρμακα χρησιμοποιούν κατά 80% γενόσημα. Θα πεθάνουν οι άνθρωποι λένε. Σοβαρά; Πώς το ξέρει ο καθηγητής και γιατί δεν το ξέρει ο ΕΟΦ και ποιος του είπε να βγει σε κάποιο συγκεκριμένο κανάλι; Είναι λασπολόγοι και ψεύτες. Ας το βρουν οι περίεργοι τι κρύβεται από πίσω».

Τι απαντούν όμως σχετικά με την ασφάλεια των γενόσημων φαρμάκων οι αρμόδιοι:

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών


Ο ΙΣΑ στηρίζει τα επώνυμα γενόσημα φάρμακα, αντιθέτως είναι αντίθετος σε όσα εισάγονται από χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα.

Σε ανακοίνωσή του έχει υπογραμμίσει μεταξύ άλλων:


«Η επικίνδυνη πολιτική που ακολουθείται στο χώρο του φαρμάκου, πρόκειται να οδηγήσει σε υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας, σε δραματική αύξηση της θνητότητας και της θνησιμότητας του πληθυσμού.

Η κυριαρχία των αριθμών στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πλευρά της Κυβέρνησης, επισκιάζει κάθε κοινωνικό και ποιοτικό κριτήριο, με τελικό θύμα τους ίδιους τους ασθενείς. Οι οποίοι καλούνται είτε να αποδεχθούν την υποβάθμιση της Υγείας τους, είτε να επωμιστούν οι ίδιοι το οικονομικό φορτίο της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.

Για το 2012 προβλέπεται από το Υπουργείο Υγείας περαιτέρω μείωση κατά 1 δισ. ευρώ και πλέον ευρώ, μόνο για εξωτερικούς ασθενείς, ενώ με την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία, επιβάλλεται η συνταγογράφηση γενοσήμων για τους ασφαλισμένους.

Με την απόφαση αυτή τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών κι επιβαρύνονται μακροπρόθεσμα άσκοπα τα ταμεία, αφού τελικά αποδεικνύεται ότι «το φθηνό αποβαίνει ακριβό και επικίνδυνο».

Σύμφωνα με επίσημη καταγγελία του Τμήματος Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, σκευάσματα γενοσήμων που χρησιμοποιούνται σε τριτοβάθμια νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν επιφέρει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησαν σε αλλεργικό σοκ τους ασθενείς θέτοντας σε κίνδυνο τη ίδια τους τη ζωή.

Το τραγικό κενό της νομοθεσίας στην Ελλάδα έχει αποτέλεσμα να κυκλοφορούν γενόσημα χωρίς έλεγχο του Ε.Ο.Φ. και με τη βούλα του Νόμου. Ουδέποτε έχουμε δει δημοσιευμένες από τους καθ’ ύλη αρμόδιους φορείς μελέτες βιοδιαθεσιμότητας και κλινικής αποτελεσματικότητας για τα γενόσημα της ελληνικής αγοράς.

Γιάννης Τούντας (πρόεδρος ΕΟΦ)

«Όλα τα φάρμακα συμπεριλαμβανομένων και των γενοσήμων ανεξάρτητα από την χώρα παραγωγής τους (ΗΠΑ, Ινδία κα.), για να εισαχθούν και να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα, έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Μ.Α.) και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος διενεργεί συστηματικά εργαστηριακούς έλεγχους και επιθεωρήσεις. Επιπλέον, μετά την αδειοδότηση και κυκλοφορία των φαρμάκων, ο ΕΟΦ διενεργεί εργαστηριακούς δειγματοληπτικούς ελέγχους και τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις».

Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΦ

Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΦ καταγγέλλουν ότι το ελάχιστο προσωπικό του Οργανισμού αδυνατεί να φέρει σε πέρας τους ελέγχους. Ο Σύλλογος των Εργαζομένων αναφέρει ότι ενώ τον Ιανουάριο του 2010 υπήρχαν 250 εργαζόμενοι, σήμερα έχουν μείνει μόνο 150.

Επίσης εκτιμά ότι το 2012 θα αποχωρήσουν και άλλοι επιστήμονες είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε για να μεταβούν στο εξωτερικό προκειμένου να βρουν καλύτερα αμειβόμενη εργασία.


Διαβάστε περισσότερα...

«Βραδιά φθηνού φαγητού» προωθεί ο Δήμος των Τρικάλων



Ο αντιδήμαρχος πρότεινε να ονομαστεί «βραδιά Μέρκελ».

«Βραδιά φθηνού φαγητού» θέλει να καθιερώσει ο δήμαρχος των Τρικάλων, με στόχο την τόνωση των επιχειρήσεων εστίασης της πόλης.

Επιδίωξη του Δήμου είναι να μπορούν οι πολίτες να τρώνε μία φορά την εβδομάδα σε εστιατόρια, έναντι ενός χαμηλού και καθορισμένου τιμήματος. Μάλιστα, ο πρώην αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Τάκης Παζαΐτης, πρότεινε η έξοδος αυτή να ονομαστεί... «βραδιά Μέρκελ»!

Ο δήμαρχος Τρικκαίων, Χρήστος Λάππας δήλωσε ότι ήδη γίνονται συζητήσεις για το θέμα, προσθέτοντας ότι η ιδέα έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, όπου οι δημότες μπορούν να απολαύσουν το γεύμα τους με 10 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Μπλόκο της Εφορίας σε οφειλέτες



Πώς θα αδειάζουν τους λογαριασμούς όσων χρωστούν πάνω από 4.000 ευρώ.

Το ποσό των 4 δισ. ευρώ αναμένεται να κατασχέσει το ελληνικό Δημόσιο από τους λογαριασμούς καταθέσεων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία.

Όπως αναφέρει σήμερα στο κύριο θέμα του το «Πρώτο Θέμα», έως τώρα οι έφοροι προχωρούσαν σε κατασχέσεις λογαριασμών μόνο για όσους όφειλαν ποσά πάνω από 20.000 ευρώ. Τώρα όμως, αυτό αλλάζει και οι κατασχέσεις θα ισχύουν και για όσους χρωστούν από 4.000-5.000 και πάνω.

Η διαδικασία είναι η εξής:

Εφόσον το ποσό της οφειλής καθίσταται ληξιπρόθεσμο, ο έφορος θα αποστέλλει τρία μηνιαία ειδοποιητήρια.

Εάν ο φορολογούμενος δεν ανταποκριθεί, θα δίνεται εντολή προ-κατάσχεσης σε κινητές και ακίνητες αξίες. Πρακτικά, δηλαδή, θα δίνεται η εντολή για δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών μέχρι το ύψος της οφειλής.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ακίνητο για κατάσχεση, δίνεται εντολή στην τράπεζα να παραδώσει το ποσό του λογαριασμού υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Η τράπεζα θα είναι υποχρεωμένη να εκτελεί την εντολή.


Διαβάστε περισσότερα...

Στηρίζουν το «κίνημα της πατάτας» Συνασπισμός και Δημοκρατική Αριστερά



Για ακτιβιστική κίνηση κάνει λόγο η ΔΗΜΑΡ.

Την υποστήριξή τους στο «κίνημα της πατάτας» εκφράζουν με ανακοινώσεις τους, ο Συνασπισμός και η Δημοκρατική Αριστερά.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού, «οι πρωτοβουλίες άμεσης διάθεσης αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές, αναδεικνύουν με δραματικό τρόπο το διαχρονικό καθεστώς ασύδοτης κερδοσκοπίας των μεσαζόντων, των επιχειρήσεων τροφίμων και αλυσίδων Super Market και των καρτέλ» και αποτελούν «λαμπρό παράδειγμα αυτοοργάνωσης που αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες των παραγωγών και των πολιτών για να παρακάμψουν τους κάθε λογής μεσάζοντες και κυκλώματα».

Ο Συνασπισμός, κάνει λόγο για «εγκληματικές ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την αποσάθρωση των αγροτικών συνεταιρισμών» και καλεί σε «λαϊκή αντίσταση και ανατροπής της κυβέρνησης και της πολιτικής της και των συμμάχων της στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά χαρετίζει το «κίνημα της πατάτας» ως μία ακτιβιστική κίνηση η οποία αναδεικνύει ένα υπαρκτό πρόβλημα. «Φέρνει στο προσκήνιο την γκρίζα ζώνη των τιμών των προϊόντων» και «θέτει την πολιτεία προ των ευθυνών της», αφού μέχρι σήμερα, «δεν κατάφερε να ελέγξει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, τα καρτέλ, τον ανταγωνισμό».

Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι «μια νέα ισορροπία θα πρέπει να επιτευχθεί ανάμεσα στην αμοιβή του κόπου του παραγωγού που παράγει ποιότητα και συνεταιρίζεται και στο διαθέσιμο από τον καταναλωτή εισόδημα. Στο πλαίσιο αυτό η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο, υποβοηθώντας στην άμεση επαφή παραγωγών και καταναλωτών επ΄ ωφελεία και των δυο μερών».


Διαβάστε περισσότερα...

Όταν η εργασία γίνεται εφιάλτης



Θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης έχει πέσει το 10% των εργαζόμενων γυναικών.

Μία στις δέκα Ελληνίδες εργαζόμενες δέχεται ανεπιθύμητες σεξουαλικές προσεγγίσεις, που φτάνουν έως και τον βιασμό (στο 5% των περιπτώσεων), στον χώρο εργασίας της, από προϊσταμένους ή συναδέλφους της.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, μάλιστα, οι γυναίκες-θύματα παρενόχλησης βλέπουν να απειλείται όχι μόνο η αξιοπρέπειά τους αλλά και η εργασιακή τους θέση, αφού το 85% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα απολύονται ή παραιτούνται από τη θέση τους λόγω της παρενόχλησης.

Στον δημόσιο τομέα το αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα η μετάθεση της εργαζόμενης σε άλλο τμήμα και ο παρενοχλών δεν υφίσταται καμία επίπτωση, παρά τις σαφείς κυρώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

«Μηδενική Ανοχή» είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η εκδήλωση κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης με τίτλο «Μη Φοβάσαι, Μίλα», που θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ την ερχόμενη Τρίτη, 6 Μαρτίου, με αφορμή την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Η σεξουαλική παρενόχληση δεν απειλεί μόνο την αξιοπρέπεια της εργαζόμενης, αλλά και το ''ψωμί'' της οικογένειάς της.

Συνιστά τεράστια διάκριση λόγω φύλου στην αγορά εργασίας, βάζει εμπόδια στην επαγγελματική επιβίωση και εξέλιξη της εργαζόμενης γυναίκας και αν είναι μακρόχρονη, βλάπτει και την υγεία της», σημειώνει στο Έθνος η κ. Ελευθερία Λίμπου Τατά Αρσελ, ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τη Βία στη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων στην Ελλάδα.

Η ίδια προβλέπει, μάλιστα, πως η οικονομική κρίση θα αφήσει ακόμα περισσότερες γυναίκες απροστάτευτες στη σεξουαλική παρενόχληση από τους εργοδότες τους.

Η μεγαλύτερη έρευνα στον κόσμο για το θέμα, με 70.000 εργαζόμενες/-ους, έδειξε την ανοχή του εργασιακού περιβάλλοντος ως τον σημαντικότερο παράγοντα για την εξάπλωση της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Το ποσοστό των θυμάτων διαφέρει στα διάφορα κράτη και κυμαίνεται από 85% των εργαζομένων σε πατριαρχικές κοινωνίες έως 20%-40% στις βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ισοτιμία ανάμεσα στα φύλα και γραπτές οδηγίες στους εργοδότες.

Το 60%-70% της σεξουαλικής παρενόχλησης προέρχεται από ανωτέρους και το 30% από συναδέλφους του θύματος.

Περίπου τέσσερις στις δέκα γυναίκες υπομένουν την παρενόχληση σιωπηλά, επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν του δουλειά τους, ενώ το 44% των συναδέλφων τους έχει αντιληφθεί αυτό που γίνεται αλλά κρατούν αποστάσεις και δεν αντιδρούν.

Τα πιο πολλά θύματα φοβούνται να μιλήσουν στους συναδέλφους ή στην οικογένειά τους από φόβο ότι προκαλούν οι ίδιες την παρενόχληση.

Μόνο το 8% των εργαζομένων γυναικών προσφεύγει στα δικαστήρια, εξαιτίας έλλειψης εμπιστοσύνης στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης και της πολυδάπανης και μακρόχρονης διαδικασίας μέχρι να φτάσει στο ακροατήριο.


Διαβάστε περισσότερα...

Με ακρωτηριασμό κινδυνεύει 30χρονος έπειτα από τροχαίο



Μάχη για να σώσουν τα πόδια του δίνουν οι γιατροί.

Με ακρωτηριασμό στα κάτω άκρα κινδυνεύει ένας 30χρονος που λίγο μετά τις 8 το βράδυ του Σαββάτου ενεπλάκη σε τροχαίο στην περιοχή Αγριανά έξω από τη Χερσόνησο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το flashnews.gr, ο νεαρός άντρας επέβαινε μαζί με έναν 28χρονο φίλο του σε μοτοσυκλέτα όταν κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, αυτή εξετράπη της πορείας της και προσέκρουσε στις προστατευτικές μπάρες.

Και οι δύο άντρες τραυματίστηκαν σοβαρά στα κάτω άκρα και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Για τον 30χρονο οι γιατροί δίνουν μάχη ώστε να σώσουν τα πόδια του από τον ακρωτηριασμό ωστόσο φόβοι εκφράζονται ότι αυτό μπορεί να μην καταστεί εφικτό.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεπερνούν τις 2.000 οι ανθυγιεινές εστίες στο κέντρο της Αθήνας



Τριτοκοσμικές οι συνθήκες στα κτίρια όπου μένουν λαθρομετανάστες.

Κατά δεκάδες στοιβάζονται οι παράνομοι μετανάστες και χρήστες ουσιών σε διαμερίσματα και εγκαταλελειμμένα κτίρια της Αθήνας, δημιουργώντας κίνδυνο τόσο για την υγεία τους όσο και εκείνη των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών.

Σύμφωνα με ελέγχους που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Αττικής το 2011 (μέχρι τον Σεπτέμβριο) εντοπίστηκαν συνολικά 2.042 ανθυγιεινές εστίες από τις οποίες οι περισσότερες στην περιοχή γύρω από την Ομόνοια. Ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν εγκαταλελειμμένα κτίρια, πολυκατοικίες, πρώην ξενοδοχεία, οικόπεδα, στα οποία μένουν ή συχνάζουν άτομα του περιθωρίου, τοξικομανείς ή και ολόκληρες οικογένειες μεταναστών.

Οι συνθήκες που περιγράφονται στις εκθέσεις είναι τριτοκοσμικές, καθώς μέσα σε εκατοντάδες κτίρια όπου διαμένουν άνθρωποι έχουν εντοπιστεί τρωκτικά, βουνά σκουπιδιών, χρησιμοποιημένες σύριγγες κ.λπ. Σε κάποιες περιπτώσεις, «ανθυγιεινές εστίες» χαρακτηρίζονται ολόκληροι δρόμοι στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας.

Για παράδειγμα, οι ελεγκτές σημειώνουν για την οδό Ξούθου: «Καθ’ όλη την επιφάνεια της οδού παρουσία αλλοδαπών, τοξικομανών, απορριμμάτων, ούρων, αφοδευμάτων, χρησιμοποιημένων συρίγγων. Χρήση τοξικών ουσιών».

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σε 611 περιπτώσεις τέτοιων χώρων έχουν επιβληθεί συστάσεις, ενώ σε έξι, ποινικές κυρώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις οι αρχές δυσκολεύονται να εντοπίσουν τους ιδιοκτήτες των χώρων που αποτελούν εστία μόλυνσης, ενώ σε άλλες οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ότι αγνοούν την κατάληψη του χώρου τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι συμβαίνει στην παγκόσμια αγορά με τα γενόσημα



Στην Ελλάδα μετά βίας το ποσοστό των φαρμάκων ξεπερνά το 15%.

Το ποσοστό συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Πέρυσι, μόλις και μετά βίας έφτανε στο 15% τη στιγμή που ο μέσος όρος ανέρχεται διεθνώς στο 50% (αυτός είναι εξάλλου και ο στόχος που έχει θέσει η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση).

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η χρήση γενοσήμων στη Γερμανία ανέρχεται στο 65% και στη Μεγάλη Βρετανία στο 80%.

Γενικότερα, σε όλες τις χώρες του κόσμου γίνονται προσπάθειες επέκτασης της χορήγησης των γενόσημων με αποτέλεσμα οι πολυεθνικές εταιρείες να έχουν κάνει στροφή στην παραγωγή των συγκεκριμένων φαρμάκων των οποίων ο ρυθμός ανόδου έχει διπλασιαστεί.

Το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των αντιγράφων σκευασμάτων έχουν οι ΗΠΑ (παράγουν το 32% των γενοσήμων που κυκλοφορούν παγκοσμίως). Ακολουθεί η Κίνα (15%), η Βραζιλία (6%), η Γερμανία, η Γαλλία και η Ινδία (5%), ο Καναδάς (4%), η Ισπανία, η Μ. Βρετανία και η Τουρκία (3%).

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, τα γενόσημα φάρμακα που χρησιμοποιούνται προέρχονται από εγχώριες παραγωγικές διαδικασίες και δεν εισάγονται από χώρες του τρίτου κόσμου…


Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι τα γενόσημα φάρμακα



Είναι το αντίγραφο του πρωτοτύπου σκευάσματος που βγαίνει στην αγορά.

Όταν ανακαλύπτεται ένα φάρμακο κυκλοφορεί σε αποκλειστικότητα για περίπου 10 χρόνια, οπότε και λήγει η πατέντα του. Τότε μπορούν άλλες φαρμακευτικές εταιρείες να το «αντιγράψουν». «Γενόσημο» λέγεται το αντίγραφο φάρμακο του πρωτοτύπου σκευάσματος.

Το γενόσημο φάρμακο περιέχει την ίδια δραστική ουσία με το πρωτότυπο προϊόν και έχει παρεμφερή σύνθεση.

Το κόστος παραγωγής είναι μειωμένο (αφού πρόκειται για αντίγραφο) επομένως είναι μειωμένη και η τιμή του.

Η ένσταση των γιατρών και των φαρμακοβιομηχανιών στην απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει τη χορήγηση των γενοσήμων με στόχο την εξοικονόμηση πόρων δεν έγκειται τόσο στα γενόσημα αυτά καθαυτά αλλά στο είδος των γενοσήμων και πιο συγκεκριμένα στη χώρα προέλευσής τους.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα γενόσημα που παράγονται π.χ. στην Ελλάδα είναι καλύτερης ποιότητας από αυτά που εισάγονται από την Κίνα ή την Ινδία.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ( η οποία παράγει αποκλειστικά γενόσημα φάρμακα) έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια κάνοντας εξαγωγές αντιγράφων φαρμάκων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή σε ασφαλισμένο που έχει πεθάνει εδώ και 33 χρόνια!



Κάνουν απογραφή και σε νεκρούς...
Το Υπουργείο Υγείας και το Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών απέστειλε έγγραφο σε ασφαλισμένο στην Άρτα ο οποίος έχει πεθάνει πριν από 33 χρόνια!

Παρόλα αυτά τον καλεί να ανοίξει λογαριασμό για να καταθέσουν τα χρήματα που έχει πληρώσει για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι εμπνευστές της επιστολής αυτή τη φορά στάθηκαν άτυχοι. Κι αυτό γιατί η επιστολή έφτασε στα χέρια του γιου του νεκρού αποδέκτη. Πρόκειται για τον κ. Γρηγόρη Τατσιόπουλο, ο οποίος τη δημοσιοποίησε και πρόκειται να ψάξει προσωπικά το θέμα, σύμφωνα με το epiruspost.gr.


Διαβάστε περισσότερα...