Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Η χοληστερίνη δεν κάνει διακρίσεις



Πρόβλημα μπορεί να αποτελέσει και για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Αν και το πρόβλημα της χοληστερίνης αποτελεί ένα «πονοκέφαλο» κυρίως για τον ανδρικό πληθυσμό, επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι και οι γυναίκες από μια ηλικία και έπειτα, μπορεί να αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα.

Σημείο καμπής είναι η εμμηνόπαυση καθώς μειώνεται και σταδιακά σταματάει η παραγωγή οιστρογόνων που μέχρι τότε αποτελούσαν ασπίδα στην υψηλή χοληστερίνη. Τα υψηλά επίπεδα μάλιστα μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρδιοπαθειών.

Μια ακόμη προβληματική πτυχή είναι το γεγονός ότι μόλις 1 στις 4 γυναίκες γνωρίζουν τη σύνδεση αυτή μεταξύ εμμηνόπαυσης και υψηλής χοληστερίνης με αποτέλεσμα να μην προβαίνουν στις κατάλληλες εξετάσεις.

Η πρόληψη πέρα από εξετάσεις, περιλαμβάνει την υιοθέτηση μιας καλύτερης διατροφής και περισσότερης άσκησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξάχρονος Κινέζος θα αποκτήσει ξανά πρόσωπο



Είχε καεί παίζοντας με τη φωτιά.

Ο Wang Xiaopeng είναι ένας εξάχρονος από την Κίνα, ο οποίος έμεινε στην κυριολεξία χωρίς… πρόσωπο, όταν κάηκε παίζοντας με τη φωτιά.

Η ιστορία του, που έγινε γνωστή στις αρχές του μήνα μέσα από άρθρο βρετανικής εφημερίδας, προκάλεσε τεράστια κατακραυγή για την αδιαφορία αρχών και γιατρών, που δεν προσφέρθηκαν να του δώσουν μια νέα ελπίδα στη ζωή, απαιτώντας από τους γονείς του να καταβάλουν μεγάλα χρηματικά ποσά για την αποκατάστασή του.

Ο βρετανικός οργανισμός Journalism Without Borders έκανε έρανο και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα διατεθούν για τους ιατρικούς λογαριασμούς του μικρού Wang.



Διαβάστε περισσότερα...

Στις 17 Μαΐου η λήξη του διδακτικού έτους



Στις 15 Ιουνίου για τα δημοτικά σχολεία.

Στις 17 Μαΐου λήγει το διδακτικό έτος για τα γυμνάσια, στις 15 Ιουνίου για τα δημοτικά σχολεία, ενώ στα λύκεια τα μαθήματα θα λήξουν επίσης στις 17 Μαΐου.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, σε εγκύκλιο που αναμένεται να στείλει στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας, τις επόμενες ημέρες. Ως γνωστόν οι πανελλαδικές εξετάσεις αρχίζουν τη Δευτέρα, 21 Μαΐου.

Στο μεταξύ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Επαγγελματικά Λύκεια Ομάδα Α΄) θα αρχίσουν μια ημέρα μετά, την Τρίτη, 22 Μαΐου.

Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν στις 7 Ιουνίου για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Τέλος, οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν στις 12 Ιουνίου και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.


Διαβάστε περισσότερα...

Συμπολίτες μας δυσκολεύονται να αγοράσουν τρόφιμα!



Στοιχεία σοκ για τη δυστυχία των Ελλήνων.

«Οι Έλληνες πλέον δεν έχουν αρκετά χρήματα. Με δυσκολία πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν τα απαραίτητα. Τις περισσότερες φορές προτιμούν μάλιστα τα πιο φθηνά προϊόντα για να εξοικονομήσουν χρήματα. Όχι όμως ότι τα καταφέρνουν», λέει στο newsbeast.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας, Μιχάλης Τσιφάκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες η κατάσταση στην αγορά είναι άκρως δραματική. Νοικοκυριά που πριν χρόνια επιβίωναν σήμερα δυσκολεύονται μέχρι και τρόφιμα να αγοράσουν. Άλλωστε, όπως λένε, με δεδομένες τις περικοπές που έχουν γίνει σε μισθούς και συντάξεις (και φυσικά αυτές που αναμένεται να γίνουν τον επόμενο μήνα), πλέον, δεν τους μένει ευρώ όχι για να βάλουν στην άκρη αλλά για να ψωνίσουν. Και βέβαια εδώ πρέπει να προστεθούν και τα μεγάλα ποσοστά ανέργων που δεν έχουν ένα μηνιαίο εισόδημα για να κάνουν κάποιες αγορές.

«Δεν ξέρουμε που θα πάει πια αυτή η κατάσταση. Διαρκώς οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται και οι μισθοί μειώνονται», υποστηρίζει ο κ. Τσιφάκης. Και δεν είναι τυχαίο ότι οι επισκέπτες στα συσσίτια έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 20% - 30% τους τελευταίους μήνες.

Βέβαια, τα προβλήματα των Ελλήνων φαίνονται και από στοιχεία έρευνας που δείχνει ότι ένας στους δύο (δηλαδή περίπου το 51%) αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βρεθούν χωρίς δουλειά τους επόμενους δώδεκα μήνες. Το 80% των ερωτηθέντων πιστεύει μάλιστα ότι εάν βρεθεί εκτός του χώρου εργασίας του, δύσκολα θα ξαναβρεί δουλειά.

Και το πιο χαρακτηριστικό των προβλημάτων τους είναι ότι περίπου ένας στους δύο (δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 45%) βρέθηκε στο σημείο να μη μπορεί να αγοράσει τρόφιμα ή να πληρώσει τους λογαριασμούς.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη τα νέα μέτρα του Ιουνίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα κινητό οδοντιατρείο στη Θεσσαλονίκη



Θα επισκέπτεται γηροκομεία, ορφανοτροφεία και ΚΑΠΗ.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αναμένεται να θέσει σε λειτουργία μια κινητή οδοντιατρική μονάδα, η οποία θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες αγωγής και προαγωγής στοματικής υγείας.

Η μονάδα θα επισκέπτεται 2-3 φορές το μήνα γηροκομεία, ορφανοτροφεία, ΚΑΠΗ και απομακρυσμένα σχολεία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες και τις ελλείψεις και να ανακουφίσει αυτούς που έχουν προβλήματα στοματικής υγείας.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Θανάσης Δεβλίωτης, το όχημα της Κινητής Οδοντιατρικής Μονάδας, το οποίο είναι δωρεά του Σοροπτιμιστικού Ομίλου «Μακεδονία», θα στελεχώνεται από περίπου 100 εθελοντές οδοντιάτρους.

Τον αγιασμό της Κινητής Οδοντιατρικής Μονάδας θα τελέσει στις 22 Απριλίου στον ιερό ναό Αναλήψεως ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.


Διαβάστε περισσότερα...

Πανικός για λίγες φθηνές πατάτες!



Μέχρι τις 12 το μεσημέρι η διανομή στα Χανιά.

Ουρές σχηματίστηκαν σήμερα έξω από τα γραφεία του συλλόγου πολυτέκνων στην Κρήτη προκειμένου οι πολίτες να προμηθευτούν τις πατάτες Νευροκοπίου που διένειμε ο σύλλογος των Χανίων στα μέλη του με αντίτιμο 10 ευρώ τα 30 κιλά!

Οι δικαιούχοι συνωστίστηκαν από νωρίς το πρωί για να προμηθευτούν τα αγαθά, καθώς στις μέρες μας ακόμα και λίγες πατάτες σε πολύ χαμηλή τιμή αποτελούν αναγκαίο αγαθό ειδικά για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Η διάθεση θα γίνεται μέχρι τις 12 το μεσημέρι.






Διαβάστε περισσότερα...

Ανταλλάξτε παιδικά ρούχα, βιβλία και παιχνίδια!



Ανταλλακτικό παζάρι την Κυριακή στο Ίδρυμα Κακογιάννη.

Το free press περιοδικό για γονείς Taλκ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διοργανώνουν την Κυριακή 22 Απριλίου από τις 11:00 έως τις 16:00 ανταλλακτικό παζάρι με παιδικά ρούχα, βιβλία και παιχνίδια.

Για λόγους υγιεινής, δεν ανταλλάσσονται παπούτσια και βρεφικά εξαρτήματα φαγητού, αναφέρουν οι διοργανωτές.

Μπορείτε να ανταλλάξετε τις παρακάτω κατηγορίες:

1.Ρούχα
2.Παιχνίδια και βιβλία
3.Μουσικά cd’s και dvd’s
4.Τον βρεφικό εξοπλισμό που πλέον δεν χρειάζεστε
5.Λευκά είδη
6.Είδη προσωπικής φροντίδας (μόνο εάν είναι σφραγισμένα)
7.Παιδικά αντικείμενα που είτε έχετε διπλή φορά είτε δεν χρειάζεστε πλέον
8.Αφίσες και κατασκευές

Παράλληλα με την διάδραση του Swap θα υπάρχει ειδικός ξεχωριστός χώρος όπου ο καθένας μπορεί να χαρίσει αυτά που δεν θέλει να ανταλλάξει. Τα πράγματα που τελικά θα συγκεντρωθούν, θα δοθούν στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν με τα «Παραμυθομπαλώματα» που θα τους αφηγηθεί η γνωστή παραμυθού Σάσα Βούλγαρη στις 12:30 το μεσημέρι. Ακολουθεί η προβολή της βωβής ασπρόμαυρης ταινίας «Go West», του Buster Keaton, του 1925 με διάρκεια 56΄, στον κινηματογράφο του Ιδρύματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς φτιάχτηκε το οικολογικό σπίτι των 3.400 ευρώ



Η κατοικία του Σάιμον Ντέηλ βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον.

O Ουαλλός Σάιμον Ντέηλ, κατασκεύασε μέσα σε τέσσερις μήνες ένα φιλικό προς το περιβάλλον σπίτι με κόστος 3.400 ευρώ.

Το σπίτι που μοιάζει με σπίτι των Χόμπιτ από τον μαγικό κόσμο του Τόλκιν είναι μια οικολογική κατοικία που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον.

Πώς όμως κατασκευάστηκε;


Τα βασικά εργαλεία που χρειάστηκαν ήταν πριόνι, σφυρί και καλέμι. Όπως αναφέρει ο Σάιμον Ντέηλ, ο ίδιος δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία στις κατασκευές, καθώς ούτε οικοδόμος είναι ούτε ξυλουργός και υποστηρίζει πως τέτοιου είδους κατασκευές μπορούν να πραγματοποιηθούν από τον οποιονδήποτε.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ντέηλ οι μόνες σχετικές δεξιότητες που είχε ήταν η αρτιμέλειά του, η πίστη στον εαυτό του, η υπομονή και μερικοί φίλοι που τον βοήθησαν με τα βαριά υλικά.

Το πρώτο βημα ήταν ο καθαρισμός και το ίσιωμα του εδάφους στο σημείο που χτίστηκε το σπίτι. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν οι κορμοί 30 μικρών δέντρων για την κατασκευή του σκελετού. Ο τοίχος στηρίχθηκε σε πέτρες από προηγούμενο κτίσμα και από τον περιβάλλοντα χώρο, οι οποίες ασβεστώθηκαν για καλύτερη μόνωση

Στο πάτωμα τοποθετήθηκαν ξύλινες σανίδες και στην οροφή βαμβάκι, δέματα από άχυρο και πλαστικό για την μόνωση. Στην πρόσοψη τοποθετήθηκαν παράθυρα.

Όπως αναφέρει ο Ντέηλ, η κοινωνία μας στηρίζεται σχεδόν εξολοκλήρου στην εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων με αποτέλεσμα ο πλανήτης να κινδυνεύει με οικολογική καταστροφή.

Η αναστροφή της κατάστασης προϋποθέτει την ανάπτυξη υποδομών και δεξιοτήτων που θα επιτρέψουν έναν αυτόνομο τρόπο ζωής.

Όπως αναφέρει, η κατοικία του έχει ελάχιστο περιβαλλοντικό αντίκτυπο και εντάσσεται στον τρόπο ζωής που προστάζει η φιλοσοφία της περμακουλτούρας: αρμονική συνύπαρξη με το φυσικό περιβάλλον και χρήση απλών τεχνολογιών.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έπεσε σε κώμα και ξύπνησε… ομοφυλόφιλη!



Νέα ζωή για την Vikki Salmon που δηλώνει: Ξαφνικά είμαι μία κανονική λεσβία.

Είχε κοιμηθεί με τουλάχιστον είκοσι άνδρες και κάποτε είχε αρραβωνιαστεί κιόλας. Μετά την πυρκαγιά που της άλλαξε τη ζωή όμως, η Vikki Salmon άλλαξε εντελώς τον σεξουαλικό της προσανατολισμό, γύρισε την πλάτη της στους άνδρες και βρήκε τον έρωτα στο πρόσωπο της 25χρονης Julie.

Όταν στο διαμέρισμά της ξέσπασε φωτιά, η 36χρονη Vikki, μητέρα δύο παιδιών, εισέπνευσε πολύ καπνό και έπεσε σε κώμα από το οποίο έδωσε μάχη για να συνέλθει. Όταν ωστόσο επανήλθε, η έλξη της για τους άνδρες είχε αντικατασταθεί από τρυφερά συναισθήματα για τις γυναίκες.

Όταν ξανασυνάντησε την παλιά της φίλη Julie Smith, που επίσης έτρεφε συναισθήματα για άτομα του ίδιου φύλου, ένιωσε έλξη. Οι δυο γυναίκες είναι πλέον μαζί και ζουν μαζί στο Stockport της Βρετανίας. «Δεν είχα ποτέ ενδιαφέρον ερωτικό για άτομα του ίδιου φύλου», λέει η Vikki, «και ξαφνικά είμαι μία κανονική λεσβία».

Πρέπει να οφείλεται στο ατύχημα, είναι η μόνη εξήγηση που μπορώ να σκεφτώ. Θα θέλαμε να παντρευτούμε αλλά θέλουμε να δώσουμε χρόνο. Είμαστε φίλες στο παρελθόν και τώρα είμαστε ερωμένες».

Οι φίλοι και οι οικογένειες των δύο γυναικών εξεπλάγησαν από την ξαφνική αλλαγή και την κοινή τους ζωή, την οποία δεν έχουν όλοι αποδεχθεί.

«Ο μπαμπάς μου πιστεύει πως είναι μόνο μία φάση που περνάω αλλά εγώ δεν θέλω ξανά αγόρι για την υπόλοιπη ζωή μου», λέει η Vikki. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το αποδέχονται αλλά είμαστε μαζί εδώ και επτά μήνες».

Όταν ξύπνησε από το κώμα η Vikki δεν θυμόταν τίποτα για τη φωτιά που κατέστρεψε το σπίτι της και όλα τα υπάρχοντά της. Οι γιατροί της είπαν πως η πυροσβεστική δέχθηκε κλήση από το διαμέρισμά της αλλά εκείνη δεν θυμάται να σηκώνει το τηλέφωνο. Μετά τη φωτιά είχε εγκαύματα στους πνεύμονες από την εισπνοή καπνού και εφιάλτες.

Όταν βγήκε από το νοσοκομείο έμενε στο σπίτι ενός πρώην συντρόφου της και η Julie άρχισε να την επισκέπτεται. «Ένιωθα πως είχα συναισθήματα για εκείνη γιατί ανυπομονούσα να τη δω. Περίπου δύο μήνες μετά, είμαστε σε ένα μπάρμπεκιου και αρχίσαμε να φιλιόμαστε. Όλοι έλεγαν πως ήταν επειδή είμαστε μεθυσμένες αλλά είχα ειλικρινή συναισθήματα για εκείνη», αφηγείται. «Έφυγε το πρωί κι εγώ άρχισα να της στέλνω μηνύματα για το πώς νιώθω. Καταπίεζα τα συναισθήματά μου γιατί ανησυχούσα πως θα την έχανα από φίλη και πως ήταν λάθος, αλλά δεν μπορούσα να συγκρατηθώ».






Διαβάστε περισσότερα...

Γιορτή διατροφής τον Ιούλιο στο Ρέθυμνο



Έκθεση με τοπικά προϊόντα για την προβολή του νησιού.

Από την 1η έως τις 7 Ιουλίου θα διαρκέσει η «Γιορτή Κρητικής Διατροφής» στο δημοτικό κήπο Ρεθύμνου.

Η γιορτή θα περιλαμβάνει έκθεση τοπικών προϊόντων, γευσιγνωσία, ημερίδες και δραστηριότητες και σε αυτή θα συμμετάσχουν παραγωγοί και επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης εκθέτοντας τα προϊόντα τους.

Στο σύνολό τους τα κρητικά προϊόντα, η διατροφή, η κουζίνα αλλά και ο τρόπος ζωής των Κρητικών κυρίως στην ύπαιθρο, χαρακτηρίζονται από την απλοϊκότητα και την ποικιλία και χαίρουν μεγάλης αποδοχής από τους επισκέπτες του νησιού.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζητείται εργοθεραπεύτρια

Ζητείται εργοθεραπεύτρια για άμεση πρόσληψη.
Πλήρες ωράριο, σταθερή αμοιβή και ασφάλιση.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2310 219-990. (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ: info@logotherapy.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η άσκηση στη τρίτη ηλικία βοηθάει στη μνήμη



Μειώνει τον κίνδυνο της άνοιας.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, που βασίστηκε σε αποτελέσματα 138 εθελοντών ηλικίας 50 χρονών και πάνω, αποκαλύφθηκε πως η σωματική άσκηση βοηθάει πολύ τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας με προβλήματα μνήμης.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of the American Medical Association», δείχνοντας πως τα αποτελέσματα της στους εθελοντές ήταν πολύ καλά. Τα άτομα αυτά παρουσίασαν βελτίωση μέτριου βαθμού στις νοητικές τους ικανότητες.

Λόγω του ότι η νόσος του Alzheimer δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο για τα άτομα τρίτης ηλικίας στις μέρες μας, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι πολύ σημαντικά και το γεγονός πως η γυμναστική βοηθάει τους ανθρώπους με μικρή αδυναμία μνήμης και αποτελεί τρόπο πρόληψης για μια ενδεχόμενη εντονότερη εξασθένηση της.

Παρόλ’αυτά η έρευνα αναφέρεται και έχει δοκιμαστεί σε άτομα με «ελαφρά νοητική εξασθένηση», δηλαδή σε άτομα με τις λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις προβλημάτων μνήμης, οι οποίες δεν επηρεάζουν την καθημερινότητα των υπερηλίκων και η οποία δεν καταλήγει απαραίτητα σε άνοια, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισής της.

Ο τρόπος που λειτούργησε αυτή η έρευνα ήταν απλός. Αρχικά ζήτησε από μερικούς εκ των εθελοντών να κάνουν μέτρια άσκηση, π.χ. περπάτημα 3 φορές την εβδομάδα για 50 λεπτά, ενώ οι υπόλοιποι να μην κάνουν τίποτα διαφορετικό από την καθημερινότητα τους, δηλαδή να μην αυξήσουν καθόλου τα επίπεδα της σωματικής τους δραστηριότητας. Μέτα το τέλος της έρευνας που διήρκεσε 6 μήνες, οι εθελοντές και των δύο ομάδων έκαναν νοητικά τεστ και τεστ που εντοπίζουν σημάδια άνοιας, έτσι ώστε να δουν τις επιδόσεις τους. Σύμφωνα λοιπόν με τα τεστ αυτά αποδείχτηκε πως αυτοί που έκαναν γυμναστική, απέδιδαν πολύ καλύτερα στα νοητικά τεστ απ’ότι σε αυτά της άνοιας. Ενώ σε δεύτερη εξέταση που τους έγινε, αποδείχτηκε πως η άσκηση τους ωφέλησε και τα αποτελέσματα φαίνονταν έως και 12 μήνες από το τέλος του προγράμματος.

Μιας και η σωματική άσκηση, όπως όλοι γνωρίζουμε άλλωστε, βοηθάει στην υγεία μας και στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος, πολύ πιθανόν να βοηθάει και στην καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου, οδηγώντας έτσι στην ενίσχυση της νοητικής λειτουργίας και επομένως στην βελτίωση της μνήμης.

Τέλος ο επικεφαλής της Alzheimer‘s Society, Δρ Susanne Sorensen, δήλωσε ότι «η συχνή άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μείωσης του κινδύνου της άνοιας και μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της πάθησης. Αυτή η έρευνα, δείχνει ότι η άσκηση βελτιώνει τη νόηση σε ανθρώπους με ελαφρά νοητική εξασθένηση και η επίδραση διαρκεί ακόμα και μετά τον τερματισμό της παρέμβασης. Χρειαζόμαστε περαιτέρω ανάλυση για να διερευνήσουμε το αν η άσκηση δεν βελτιώνει μόνο τη νοητική ικανότητα, αλλά και την εκδήλωση άνοιας σε ανθρώπους με ελαφρά νοητική εξασθένηση».

Πηγή: ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To νέφος κάνει παχύσαρκα παιδιά



Επηρεάζονται οι έγκυοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Μια νέα αμερικάνικη μελέτη βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας συνδέοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση με την παιδική παχυσαρκία. Σύμφωνα με τη μελέτη οι έγκυες που εκτίθενται στη μολυσμένη ατμόσφαιρα στο κέντρο μιας πόλης, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με τάση για παχυσαρκία.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Κολούμπια, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Άντριου Ραντλ, έκαναν τη μελέτη τους στη Νέα Υόρκη, παίρνοντας αφορμή από τις στατιστικές που δείχνουν ότι το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών είναι μεγαλύτερο στις φτωχές γειτονιές των μεγάλων πόλεων (25% έναντι 17% του εθνικού μέσου όρου στις ΗΠΑ).

Το βάρος των παιδιών που γεννιούνται φαίνεται ότι επηρεάζεται, εκτός από την κακή διατροφή και την έλλειψη γυμναστικής, και από τις χημικές ουσίες που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από την καύση του άνθρακα, του πετρελαίου και της βενζίνης, αλλά ακόμα και από τον καπνό των τσιγάρων.

Οι ερευνητές μελέτησαν εκατοντάδες εγκύους γυναίκες, ηλικίας 18 έως 35 ετών, και διαπίστωσαν ότι όσες έμεναν σε φτωχικές γειτονιές του κέντρου της πόλης (όπως το Βόρειο Μανχάταν και το Νότιο Μπρονξ) και άρα ήταν περισσότερο εκτεθειμένες στη μόλυνση του αέρα, είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα (1,79 φορές) να έχουν παχύσαρκο παιδί έως την ηλικία των πέντε ετών και υπερδιπλάσια πιθανότητα (2,26 φορές) να έχουν παχύσαρκο παιδί έως την ηλικία των επτά ετών.


Διαβάστε περισσότερα...

Η απεικόνιση του εγκεφάλου προβλέπει το πάχος!



Είναι οδηγός και για τη σεξουαλική συμπεριφορά!
Τη μελλοντική συμπεριφορά ενός ατόμου μπορεί να προβλέψει η μελέτη των τωρινών εγκεφαλικών του αντιδράσεων, όπως έδειξε αμερικανική μελέτη.

Η απεικόνιση της δραστηριότητας σε μία συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, η οποία αποτελεί το σύστημα ανταμοιβής και απόλαυσης, μπορεί να προβλέψει ποιος άνθρωπος θα παχύνει τους επόμενους μήνες, αλλά και ποια θα είναι η σεξουαλική συμπεριφορά του.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν μια μικρή περιοχή βαθιά θαμμένη μέσα στον εγκέφαλο, ο επικλινής πυρήνας, που συνδέεται με την ανταμοιβή, την απόλαυση και τον εθισμό, αντιδρά πολύ πιο έντονα στα εξωτερικά ερεθίσματα (π.χ. εικόνες φαγητού ή όμορφων προσώπων), τότε αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι είναι εκείνοι που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παχύνουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο ή να έχουν πιο συχνές σεξουαλικές επαφές.

Το πώς τελικά θα εξελιχθεί το θέμα του πάχους και του σεξ εξαρτάται από τη θέληση που θα επιδείξει ο κάθε άνθρωπος και πόσο θα καταφέρει να αντισταθεί στους διάφορους πειρασμούς. Η αυτοσυγκράτηση σχετίζεται με τη «μάχη» ανάμεσα στις υποσυνείδητες (που είναι επιρρεπείς στις ανταμοιβές) και τις συνειδητές περιοχές του εγκεφάλου (που ασκούν έλεγχο πάνω στις ενστικτώδεις ορμές).

Ορισμένοι παράγοντες, όπως το στρες, δυσκολεύουν τη διαδικασία αυτοελέγχου, γι' αυτό οι αγχωμένοι άνθρωποι συνήθως υποκύπτουν πιο εύκολα στις ορέξεις τους και παχαίνουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι όμορφες γυναίκες κάνουν τους άντρες «χαζούς»



Τι υποστηρίζουν Ολλανδοί ψυχολόγοι.

Οι άντρες χάνουν το μυαλό τους όταν βρεθούν δίπλα σε όμορφες γυναίκες. Λίγα λεπτά συζήτησης με μία καλλονή έχουν ως αποτέλεσμα χειρότερες επιδόσεις σε νοητικά τεστ και προσωρινή αμνησία. Αντίθετα, στις γυναίκες που συναναστρέφονται έναν όμορφο άνδρα, αυτό δεν έχει καμία επίπτωση στην πνευματική τους διαύγεια, σύμφωνα με έρευνα Ολλανδών ψυχολόγων. Οι ερευνητές, κάνοντας σχετικά πειράματα, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που κάνουν παρέα έστω και λίγα λεπτά με μια πολύ ελκυστική γυναίκα, αποδίδουν στη συνέχεια λιγότερο καλά στα νοητικά τεστ, σε σχέση με όσους συνομίλησαν με μια γυναίκα που δεν θεωρούσαν ωραία.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό πιθανώς συμβαίνει, επειδή από τα πανάρχαια χρόνια οι άνδρες χρησιμοποιούν ένα πολύ μεγάλο τμήμα των δυνατοτήτων του εγκεφάλου τους προκειμένου να εντυπωσιάσουν τις γυναίκες, με συνέπεια – ειδικά στην περίπτωση μιας πολύ ωραίας γυναίκας – να μην τους απομένουν και πολλές νοητικές δυνατότητες για άλλες διαδικασίες και δραστηριότητες.

Οι Ολλανδοί ψυχολόγοι επισήμαναν ότι η έρευνά τους δείχνει ότι η απόδοση των ανδρών στην εργασία ή στο σχολείο μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά εξαιτίας του φλερτ με μια ωραία συνάδελφο ή συμμαθήτρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έρευνα ξεκίνησε, όταν ένας από τους ψυχολόγους σοκαρίστηκε από το γεγονός ότι, μετά τη συνομιλία του με μια πανέμορφη γυναίκα που μόλις είχε γνωρίσει, ξέχασε τη διεύθυνση του σπιτιού του, όταν αυτή τον ρώτησε πού έμενε.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το αντίστροφο δεν ισχύει, δηλαδή οι νοητικές ικανότητες των γυναικών δεν επηρεάζονται όταν κάνουν παρέα με έναν όμορφο άντρα. Πιθανότατα αυτό οφείλεται στο ότι οι άνδρες είναι βιολογικά «προγραμματισμένοι», να νοιάζονται για την κατάκτηση μιας γυναίκας – και όχι το αντίστροφο.

Η προσπάθεια εντυπωσιασμού του άλλου φύλου απορροφά ένα μεγάλο μέρος των γνωσιακών-νοητικών δυνατοτήτων του άνδρα, σε σημείο μερικές φορές να παθαίνει ακόμα και αμνησία. Τα νοητικά τεστ (μνήμης κλπ) έδειξαν, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι οι άνδρες, μετά την συνομιλία με μια γοητευτική γυναίκα, γίνονται κατά μέσο όρο – άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο- πιο αργοί και λιγότερο ακριβείς.

Στα πειράματα, όσο περισσότερο ένας άνδρας σκεφτόταν μία συγκεκριμένη γυναίκα, τόσο χαμηλότερο ήταν το σκορ του στα τεστ. Αντίθετα, οι επιδόσεις των γυναικών στα τεστ δεν χειροτέρευσαν, όσο ωραίος και αν ήταν ο άνδρας με τον οποίο είχαν συνομιλήσει προηγουμένως.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Τζορτζ Φίλντμαν της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρίας, η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες για εξελικτικούς λόγους έχουν προγραμματιστεί να σκέφτονται υποσυνείδητα τρόπους για να περάσουν τα γονίδια τους στις επόμενες γενιές, γι’ αυτό το λόγο, όταν συναντούν μια ωραία γυναίκα, κατά βάθος την βλέπουν ως την ιδανική σύντροφο για την αναπαραγωγή των γονιδίων τους.

Όμως οι γυναίκες αναζητούν και άλλες ιδιότητες στον άνδρα, όπως ο πλούτος ή η ευγενική και πνευματώδης συμπεριφορά και δεν σαγηνεύονται μόνο από το ωραίο του πρόσωπο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ψυχολόγους του πανεπιστημίου Ράντμπουντ, δημοσιεύτηκε στο «Journal of Experimental and Social Psychology».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να προστατέψετε την ακοή σας



Προβλήματα εμφανίζουν και οι 40άρηδες.

Διαστάσεις… επιδημίας τείνει να λάβει η βαρηκοΐα μεταξύ των ενηλίκων, καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι υφίστανται βλάβες στην ακοή τους εξαιτίας του τρόπου ζωής τους.Τα νεώτερα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν πως, εκτός από τον έναν στους τρεις 60άρηδες και 70άρηδες και τους μισούς 80άρηδες και 90άρηδες που δεν ακούνε καλά λόγω ηλικίας, ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πλέον και ο ένας στους εννέα 40άρηδες, με κύριο υπαίτιο την επαναλαμβανόμενη έκθεσή τους σε πολύ δυνατούς ήχους.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι χάνουν την ακοή τους σταδιακά καθώς μεγαλώνουν. Σε αυτή την περίπτωση, η διαταραχή της ακοής αποκαλείται πρεσβυακουσία (είναι το αντίστοιχο για την ακοή με την πρεσβυωπία για την όραση), κατά τον κ. Δημήτρη Κανδηλώρο, καθηγητή Ωτορινολαρυγγολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αν και τα ακριβή αίτιά της δεν είναι γνωστά, έχει διαπιστωθεί πως η κληρονομική προδιάθεση είναι σημαντική συνιστώσα.

Υπολογίζεται ότι το 30-35% των ατόμων ηλικίας 65-75 ετών και το 40-50% των ατόμων ηλικίας άνω των 75 ετών πάσχουν από πρεσβυακουσία, η οποία συνήθως εκδηλώνεται και στα δύο αυτιά, προσβάλλοντάς τα εξίσου. Επειδή η εμφάνισή της είναι βαθμιαία, οι πάσχοντες μπορεί να χρειασθούν χρόνια έως ότου αντιληφθούν ότι η ακοή τους έχει αρχίσει να μειώνεται.

Μία άλλη – και ολοένα συχνότερη – αιτία βαρηκοΐας είναι η έκθεση σε πολύ δυνατούς ήχους. Πολλοί εργαζόμενοι στις κατασκευές, αγρότες, μουσικοί, εργαζόμενοι σε αεροδρόμια, ξυλοκόποι και εργαζόμενοι στις ένοπλες δυνάμεις εκδηλώνουν βαρηκοΐα εξαιτίας του θορύβου.

Σε αυτούς προστίθενται με ανησυχητικούς ρυθμούς άτομα κάθε ηλικίας, ακόμα και έφηβοι, που σε καθημερινή βάση και για μεγάλο χρονικό διάστημα ακούν μουσική στη διαπασών με ακουστικά (στο κινητό τους, με mp3, iPod κ.ο.κ.), προσθέτει ο κ. Κανδηλώρος.

Η βαρηκοΐα μπορεί επίσης να προκληθεί από ορισμένα φάρμακα, από παθήσεις στον λαβύρινθο του αυτιού, αυτοάνοσα νοσήματα, τραυματισμούς στο κεφάλι και όγκους του εγκεφάλου. Άλλες αιτίες της είναι βλάβες στο μέσο ους ή πολύπλοκες μεταβολές στα νευρικά μονοπάτια που οδηγούν στον εγκέφαλο.

Η αντιμετώπιση

Το πρόβλημα με τη βαρηκοΐα είναι ότι ο πάσχων συχνά αργεί πολύ να αντιληφθεί ότι δεν ακούει καλά – και γι’ αυτό, αντικρούει πεισματικά κάθε σχόλιο των γύρω του σε ό,τι αφορά την ακοή του.

Τα καλά νέα είναι πως η απώλεια της ακοής που οφείλεται στον θόρυβο μπορεί να αποτραπεί ενώ, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, η βαρηκοΐα μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολλούς τρόπους.

«Η χρήση ωτασπίδων ή ειδικών προστατευτικών των αυτιών είναι απαραίτητη σε όσους εργάζονται σε περιβάλλον με πολύ δυνατούς ήχους», τονίζει ο κ. Κανδηλώρος.

Όσον αφορά τους νέους που λατρεύουν τη μουσική, «μελέτες έχουν δείξει πως η έκθεση σε δυνατή μουσική επί περισσότερο από μισή ώρα την ημέρα, βλάπτει μακροπρόθεσμα την ακοή, συνεπώς πρέπει να αποφεύγεται», προσθέτει ο ωτορινολαρυγγολόγος Γιώργος Κορρές, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Για όσους ήδη πάσχουν από βαρηκοΐα, η λύση μπορεί να είναι τα ακουστικά βαρηκοΐας. Το αν χρειάζονται όμως ή όχι, μπορεί να το πει μόνο ο ωτορινολαρυγγολόγος, ο οποίος θα αξιολογήσει την ακοή του πάσχοντος μεμία εξέταση που λέγεται ακοόγραμμα.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθούν και συσκευές υποβοήθησης, όπως ένας ενισχυτής για το τηλέφωνο ή ειδικά συστήματα που «καθαρίζουν» τους ήχους της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου, συμπληρώνει ο κ. Κορρές.

Οι βαρηκοΐες που οφείλονται σε βλάβες του μέσου ωτός τις πιο πολλές φορές μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργικές επεμβάσεις. Τέλος, σε περιπτώσεις μεγάλης βαρηκοΐας ή κώφωσης η αντιμετώπιση γίνεται με τα κοχλιακά εμφυτεύματα (είναι ειδικά ηλεκτρόδια που εισέρχονται στον κοχλία, το όργανο της ακοής)

Τεστ: Μήπως έχετε πρόβλημα ακοής;

Για να διαπιστώσετε εάν ακούτε καλά, απαντήστε στα ερωτήματα που ακολουθούν. Εάν απαντήσετε καταφατικά σε τρία ή περισσότερα, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο.

* Δυσκολεύεστε να ακούσετε το τηλέφωνο;

* Δυσκολεύεστε να ακούσετε όταν υπάρχει θόρυβος στο περιβάλλον γύρω σας;

* Δυσκολεύεστε να παρακολουθήσετε μία συζήτηση όταν μιλούν ταυτοχρόνως δύο ή περισσότερα άτομα;

* Καταβάλετε προσπάθεια για να κατανοήσετε μία συζήτηση;

* Έχετε την εντύπωση ότι οι γύρω σας δεν μιλούν καθαρά ή μουρμουρίζουν;

* Παρανοείτε ό,τι λένε οι άλλοι και απαντάτε λάθος;

* Ζητάτε συχνά από τους άλλους να επαναλάβουν ό,τι είπαν;

* Δυσκολεύεστε να κατανοήσετε τον λόγο των γυναικών και των παιδιών;

* Παραπονούνται οι γύρω σας ότι βάζετε πολύ δυνατά την τηλεόραση;

* Ακούτε συχνά ένα κουδούνισμα, ένα βουητό ή έναν υπόκωφο ήχο;

* Σας μοιάζουν μερικοί ήχοι πολύ δυνατοί;

Πρακτικές συμβουλές

Εάν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας πάσχει από βαρηκοΐα, δοκιμάστε τα εξής για να τον βοηθήσετε να ακούει καλύτερα:

* Να τον κοιτάτε στο πρόσωπο όταν του μιλάτε, ώστε να βλέπει τα χείλη σας.

* Όταν συζητάτε με τον πάσχοντα, να κλείνετε το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

* Αποφύγετε να του μιλάτε την ώρα που μασάτε ή βάζοντας τα χέρια μπροστά στο στόμα σας.

* Να του μιλάτε λίγο πιο δυνατά από το φυσιολογικό, χωρίς να φωνάζετε (οι φωνές αλλοιώνουν τον ήχο της φωνής)

* Να υπενθυμίζετε (διακριτικά) στον πάσχοντα το θέμα της συζητήσεώς σας

* Να χρησιμοποιείτε σύντομες, μικρές προτάσεις

* Στις κοινωνικές εκδηλώσεις, να διαλέγετε θέσεις μακριά από ηχεία, μεγάφωνα και την μέγιστη φασαρία.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τους ηλικιωμένους



Οι μικρές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας αποτελούν παράγοντα κινδύνου.

Όχι μόνο οι καύσωνες, αλλά ακόμα και οι σχετικά μικρές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας τα καλοκαίρια, οι οποίες όμως διαχρονικά έχουν γίνει μεγαλύτερες και συχνότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων ανθρώπων που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη αναδεικνύει ένα νέο μακροπρόθεσμο παράγοντα κινδύνου, πέρα από τους καύσωνες που έχουν άμεσες επιπτώσεις, καθώς επισημαίνει ότι ακόμα και μία αυξομείωση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου πάνω από το συνηθισμένο, εφόσον γίνεται σε βάθος χρόνου, μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν σε βάθος χρόνου στοιχεία για την υγεία περίπου 3,7 εκατ. ανθρώπων άνω των 65 ετών σε 135 πόλεις και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ποσοστά θανάτου είναι υψηλότερα στις πόλεις εκείνες όπου τα καλοκαίρια υπάρχουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις του θερμομέτρου.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό Παντοπωλείο και στη Θήβα



Δωρεάν προϊόντα σε όσουν αδυναντούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Ο Δήμος Θηβαίων, στην προσπάθειά του να ανακουφίσει τους οικονομικά αδύνατους δημότες του από τις καθημερινές τους ανάγκες, αποφάσισε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, τη δημιουργία του «Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου».

Ενός χώρου, όπου πολίτες, κάτοικοι του Δήμου, που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καλύψουν βασικές βιοτικές ανάγκες τους, θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν προϊόντα όπως τρόφιμα, ρούχα, οικιακά είδη, σχολικά, παιχνίδια κτλ.

Οι εθελοντικές συμμετοχές περιλαμβάνουν:

- Εθελοντικές προσφορές για είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψυγείο, ένδυση, υπόδηση, οικιακά είδη κτλ

- Καλάθια συλλογής τροφίμων θα βρίσκονται σε όλα τα Super Market του Δήμου με την ένδειξη «Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Θηβαίων», όπου θα μπορείτε να εναποθέτετε όσα είδη πρώτης ανάγκης εσείς επιθυμείτε.

Εάν επιθυμείτε να προσφέρετε είδη πρώτης ανάγκης στο Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο μπορείτε να απευθύνεστε στο Δήμο Θηβαίων και συγκεκριμένα στην υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου κα. Βενιζέλου Ευγενία (τηλέφωνο 2262350607), όπου θα σας δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες για τον τρόπο αποστολής- παραλαβής των προσφερομένων ειδών.

Εθελοντική Εργασία για τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Δηλώσεις συμμετοχής για ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ θα βρείτε στο site του Δήμου Θηβαίων www.thiva.gr τις οποίες και θα αποστέλλετε ηλεκτρονικά στο e-mail: ethelontesthivas@gmail.com .

 Όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση προσερχόμενοι στο Γραφείο Τύπου του Δήμου Θηβαίων (Υπεύθυνη κα. Βενιζέλου Ευγενία-τηλ. 2262350607).



Διαβάστε περισσότερα...

Έως τέλος του μήνα οι αιτήσεις για οφειλές του ΙΚΑ



Δεν θα δοθεί παράταση ισχύος της έκπτωσης 40%.

Μέχρι 30 τις Απριλίου μπορούν οι οφειλέτες του ΙΚΑ να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Επισημαίνεται ότι, η προθεσμία της έκπτωσης του προσωρινού διακανονισμού, κατά 40%, επί των προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31/12/2011, οφειλής λήγει οριστικά στις 30/04/2012.

Επίσης, η προθεσμία υποβολής αίτησης για την υπαγωγή στις διατάξεις του εδ. β' παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4038/2012, λήγει οριστικά στις 30/04/2012.

Με δεδομένο ότι, δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση ισχύος, της έκπτωσης κατά 40% των προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, του προσωρινού διακανονισμού καθώς και της ρύθμισης του εδ. β' παρ. 1 του άρθρου 21 του ν.4038/2012 (εφάπαξ εξόφληση έως και έξι δόσεις με έκπτωση 100% και ρύθμιση από επτά έως δέκα δόσεις με έκπτωση 75%) το ΙΚΑ καλεί τις επιχειρήσεις που οφείλουν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα που τους δίνεται.


Διαβάστε περισσότερα...

Δικαίωση υπερχρεωμένου επαγγελματία στην Κρήτη



Ήρθε σε συμβιβασμό με δύο από τις πιστώτριες τράπεζες.

Μία ημέρα μετά την είδηση για το «κούρεμα» χρέους ιδιώτη κατά 40%, μετά από απόφαση του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου, μία νέα απόφαση, του Ειρηνοδικείου Χανίων αυτή τη φορά, δικαιώνει υπερχρεωμένο επαγγελματία σε χωριό του νομού Χανίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης κατέθεσε αίτηση στο Ειρηνοδικείο Χανίων διότι χρωστούσε σε τρεις τράπεζες και τα χρέη του προέρχονται από την επαγγελματική του δραστηριότητα και είναι κατά κύριο λόγο στεγαστικά, με εγγυητή αυτόν. Πέτυχε παρά την έλλειψη συναίνεσης της δεύτερης τράπεζας η αίτησή του να γίνει δεκτή από το Ειρηνοδικείο Χανίων και ήρθε σε συναίνεση με τις άλλες δύο πιστώτριες τράπεζες. Με την απόφαση του Ειρηνοδικείου, το δικαστήριο θεωρεί ότι επήλθε μεταξύ των διαδίκων συμβιβασμός και επικύρωσε το περιεχόμενο στην αίτηση-σχέδιο διευθέτησης των οφειλών και έτσι, πλέον, θεωρείται ότι ανακλήθηκε η ένδικη αίτηση για την απαλλαγή από τα χρέη.

Στο μεταξύ, προσωρινή διαταγή με αντικείμενο τη διατήρηση της υπάρχουσας νομικής και πραγματικής κατάστασης της κινητής και ακίνητης περιουσίας οφειλέτιδας και μέλους της Μοτοσυκλετικής Ένωσης Καταναλωτών –ΜΟΤΕΚ– εκδόθηκε από το Ειρηνοδικείο Αθηνών.

Όπως σημειώνει η οργάνωση των καταναλωτών, η προστασία αυτή ισχύει μέχρι τη συζήτηση της κύριας υποθέσεως, η οποία έχει προσδιοριστεί για το έτος 2014, ενώ κρίθηκε από το Δικαστήριο ότι για την έκδοση της προσωρινής διαταγής αρκεί η ύπαρξη εξώδικων οχλήσεων χωρίς να είναι αναγκαία η επίδοση διαταγής πληρωμής.

Η ΜΟΤΕΚ χαιρετίζει την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών και σημειώνει ότι «με εξειδικευμένες γνώσεις και σωστή προετοιμασία της εκάστοτε υπόθεσης είναι δυνατή η πλήρης προστασία τους απέναντι στους πιστωτές και στις πρακτικές τους».


Διαβάστε περισσότερα...

Οργιάζει η ανασφάλιστη εργασία



Σωρεία περιπτώσεων ανασφάλιστων εργαζομένων.

Το όργιο της ανασφάλιστης εργασίας αποκαλύπτουν έλεγχοι των μικτών κλιμακίων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, του ΣΔΟΕ- της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης, του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

Κατά τη διάρκεια ελέγχου σε μεγάλη εταιρεία τηλεμάρκετινγκ και εμπορίας οικιακών συσκευών, το μικτό κλιμάκιο, με τη συνδρομή της Δ/νσης Αστυνομίας Αθηνών και παρουσία εισαγγελέα, διαπίστωσε απασχόληση 38 ανασφάλιστων εργαζομένων. Όπως επισημάνθηκε, επιβλήθηκε αρχικό πρόστιμο 23.000 ευρώ, ενώ ακολουθεί λεπτομερής έλεγχος φορολογικών και ασφαλιστικών στοιχείων, με όλες τις συνακόλουθες κυρώσεις.

Επίσης, στο στόχαστρο του μικτού κλιμακίου ΣΔΟΕ - Ε.Υ.Π.Ε.Α, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΣΕΠΕ βρέθηκαν και επιχειρήσεις φασόν στις περιοχές Πατησίων και Νέας Ιωνίας.

Στο πλαίσιο των ελέγχων σε 4 επιχειρήσεις, διαπιστώθηκε η απασχόληση 43 παράνομων αλλοδαπών. Ακόμη, συντάχθηκαν συνολικά πρόστιμα 21.500 ευρώ, ενώ συνελήφθησαν από τη Δ/νση Αστυνομίας Αθηνών 28 αλλοδαποί, οι οποίοι δεν έφεραν μαζί τους νόμιμα έγγραφα παραμονής και εργασίας. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο έλεγχος των φορολογικών και ασφαλιστικών στοιχείων ακολουθεί άμεσα.



Διαβάστε περισσότερα...

Πολύ πίσω η Ελλάδα στη μερική απασχόληση



Διατηρεί ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημαντική υστέρηση στον τομέα της μερικής απασχόλησης σημειώνει η Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat παρουσιάζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μερικής απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό μερικώς απασχολούμενων ηλικίας 15 έως 74 ετών στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 6,7%, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για την υποαπασχόληση και τη μερική εργασία το 2011 στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης (από 15 ως 75 ετών) στην «ΕΕ των 27»αντιπροσωπεύουν το 19,4% των εργαζομένων και στην ευρωζώνη το 20,8%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά μερικής απασχόλησης καταγράφονται στη Βουλγαρία (2,3%), στη Σλοβακία (4,1%), στην Τσεχία (5,4%) και στην Ελλάδα (6,7%), ενώ οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά μερικής απασχόλησης είναι η Ολλανδία (49,1%), η Μ. Βρετανία (26,7%), η Γερμανία (26,5%), η Σουηδία (26%), η Δανία (25,9%), η Αυστρία και το Βέλγιο (25%).

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 58,1% των υποαπασχολουμένων στην Ελλάδα (159.000 υποαπασχολούμενοι) δηλώνουν ότι θα ήθελαν αν και θα είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν περισσότερες ώρες. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην ΕΕ και ακολουθούν η Λετονία (57%), η Ισπανία (49%) και η Κύπρος (42%). Το αντίστοιχο ποσοστό στην "ΕΕ των 27" είναι 19,4% (8,5 εκατομμύρια υποαπασχολούμενοι) και στην ευρωζώνη 20,8% (5,7 εκατομμύρια υποαπασχολούμενοι).

Τέλος, στην Ελλάδα 22.000 άνθρωποι αναζητούν εργασία και είναι σε θέση να εργαστούν, ενώ 64.000 είναι σε θέση να εργαστούν, αλλά δεν αναζητούν εργασία. Βάσει αυτών των στοιχείων, η Eurostat επισημαίνει ότι το δυνητικά πρόσθετο εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα (ηλικίας 15 ως 74 ετών) ανέρχεται στο 1,7% της συνολικής εργατικής δύναμης (εργαζόμενοι συν άνεργοι). Το αντίστοιχο ποσοστό στην "ΕΕ των 27" είναι 4,6% και στην ευρωζώνη 4,8%.


Διαβάστε περισσότερα...

Το γρηγορότερο μέσο δημόσιας μεταφοράς




Θα κάνει το γύρο του κόσμου σε έξι ώρες!
Μια ομάδα σχεδιαστών παρουσίασε ένα επαναστατικό μέσο δημόσιας μεταφοράς, το οποίο θα είναι σε θέση να μεταφέρει επιβάτες από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη, με διάρκεια ταξιδιού μόλις τρία τέταρτα της ώρας!

Πρόκειται για το Evacuated Tube Transport (ETT), το οποίο κινείται χωρίς τριβές και σύμφωνα με τους σχεδιαστές του είναι ασφαλέστερο, φθηνότερο και αρκετά πιο αθόρυβο από τα τρένα και τα αεροπλάνα.

Κάθε βαγόνι-σωλήνας περιέχει έξι θέσεις και μπορεί να φθάσει τη πρωτοφανή ταχύτητα των 6.500 χμ/ώ, χρησιμοποιώντας μάλιστα λιγότερη ενέργεια από τις συμβατικές μεθόδους μεταφοράς.

Με λίγα λόγια, οι επιβάτες θα πραγματοποιούν το ταξίδι Νέα Υόρκη-Λος Άντζελες σε 45 λεπτά, Νέα Υόρκη-Κίνα σε μόλις δύο ώρες, ενώ ο γύρος του κόσμου θα πραγματοποιείται σε έξι ώρες.

Οι σχεδιαστές του EET ισχυρίζονται ότι η κατασκευή του υπολογίζεται μόλις στο ένα τέταρτο του κόστους των αυτοκινητόδρομων και στο ένα δέκατο των εθνικών οδών.

Επιπλέον, η ομάδα τονίζει ότι, παρά τις υψηλές ταχύτητες, οι επιβάτες θα υπόκεινται σε μηδαμινές δυνάμεις G, αν και ακόμα δεν έχουν αιτιολογήσει το γιατί.

Η εμπορική ονομασία «Evacuated Tube Transport» επινοήθηκε από τον μηχανολόγο μηχανικό Daryl Oster, το 1997. Έκτοτε έχει συγκεντρώσει μια αξιόπιστη ομάδα και συνεχώς αναπτύσσει τη καινοτομική ιδέα του.


Διαβάστε περισσότερα...