Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Ο άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι είχε σεξουαλική σχέση με δελφίνι


Ο 63χρονος Brenner μιλά για τη σχέση του με την Dolly.

Ένας γνωστός φιλόζωος, ο 63χρονος συγγραφέας Malcolm Brenner έγραψε ένα βιβλίο βασισμένο στην έξι μηνών σεξουαλική σχέση του με ένα δελφίνι και υποστήριξε πως δεν πρέπει να θεωρείται «αφύσικη πράξη».

Ο Malcolm Brenner μίλησε στη Mirror με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ του BBC στο οποίο η ερευνήτρια Margaret Howe Lovatt παραδέχεται ότι είχε επίσης σεξουαλικές εμπειρίες με ένα δελφίνι κατά τη διάρκεια επιστημονικής έρευνας.

Ο Brenner ισχυρίζεται πως αναπτύχθηκε η σχέση με ένα πανέξυπνο θηλαστικό, την Dolly σε πάρκο στην Florida το 1971, όταν ο ίδιος ήταν 20 χρονών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θηλυκό θηλαστικό τον πλησίασε όταν βρίσκονταν μαζί σε μία πισίνα. «Είναι ασυνήθιστο μονάχα επειδή δεν συμβαίνει συχνά, οπότε ο κόσμος θεωρεί ότι είναι λάθος. Είναι κάτι υπερβατικό να κάνει κανείς έρωτα με ένα δελφίνι. Το δελφίνι είναι έξυπνο και δημιουργικό πλάσμα και ο έρωτας είναι η τέλεια πράξη»δήλωσε ο Brenner στη Mirror.

Σύμφωνα με του ισχυρισμούς του συγγραφέα του βιβλίου «Wet Goddess», το δελφίνι ήταν αυτό που... έκανε την πρώτη κίνηση! «Μου αποκάλυψε τις προθέσεις της με τον τρόπο που έβαζε το σώμα της μπροστά μου» είπε.

Μετά από περίπου εννέα μήνες, το πάρκο Floridaland πωλήθηκε και η Dolly στάλθηκε στο Oceanarium του Gulfport. Το δελφίνι απεβίωσε εκεί με τον συγγραφέα να υποστηρίζει ότι επρόκειτο για αυτοκτονία και ότι η Dolly σταμάτησε να αναπνέει για να πεθάνει.

Παρόλο που τα ΜΜΕ στη Florida δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν την υπόθεση του από τις τοπικές αρχές, φαίνεται ότι η σχέση του Brenner δεν παραβίαζε κάποιο νόμο μέχρι το 2011.

Μέχρι σήμερα, το βιβλίο «Wet Goddess» του Brenner έχει πωλήσει περίπου 230 αντίγραφα. Οι προμηθευτές το πωλούν για 16,95 δολαρίων στην Amazon.

«Έγραψα αυτό το βιβλίο για τα δελφίνια επειδή κακομεταχειριζόμαστε τα ζώα αυτά, αφού τα κρατάμε σε αιχμαλωσία», ανέφερε ο Brenner και πρόσθεσε «Εμείς θα πρέπει να προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους και να τους φερόμαστε με περισσότερο σεβασμό και αξιοπρέπεια».




Διαβάστε περισσότερα...

Στο στόχαστρο της FTC βρέθηκε η εφαρμογή Snapchat


Κατηγορήθηκε πως παραπλανά τους χρήστες και ελέγχεται για την ασφάλεια που παρέχει.

Αντιμέτωπη με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) βρέθηκε η γνωστή εφαρμογή για smartphones, Snapchat.

Βασικό γνώρισμα του κοινωνικού δικτύου είναι η δυνατότητα αποστολής φωτογραφιών (snaps) οι οποίες όμως θα αυτοκαταστρέφονται λίγα δευτερόλεπτα μετά την παραλαβή τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελία της FTC τον προηγούμενο μήνα, το δίκτυο δεν τηρεί όσα υπόσχεται, παραπλανώντας τους χρήστες. Αν και η εφαρμογή ισχυρίζεται ότι οι φωτογραφίες εξαφανίζονται με το πέρας του επιθυμητού χρόνου, υπάρχουν τρόποι που αυτό μπορεί να παρακαμφθεί: Αρχικά ο χρήστης, έχει τη δυνατότητα να κρατήσει τη φωτογραφία, παίρνοντας ένα screenshot, κάτι που ενώ σύμφωνα με το Snapchat θα γίνονταν γνωστό, στην πραγματικότητα είναι δυνατό από συσκευές με λογισμικό πριν το iOS 7 να παρακαμφθεί η ειδοποίηση.

Επίσης, υπάρχουν άλλες εφαρμογές με τη βοήθεια των οποίων μπορεί κάποιος να μπει στην υπηρεσία και να σώσει τις φωτογραφίες που επιθυμεί.

Επιπλέον, σύμφωνα με την FTC, το Snapchat αποθηκεύει τα περίφημα «video snaps» χωρίς κρυπτογράφηση στις συσκευές των χρηστών, εκτός του sandbox, κάτι που σημαίνει ότι το υλικό παραμένει προσβάσιμο από τους παραλήπτες, εάν αυτοί συνδέσουν το τηλέφωνο με έναν υπολογιστή και εντοπίσουν το σωστό «μονοπάτι».

Ακόμη, η τοποθεσία του χρήστη όταν συνδέεται με την υπηρεσία, καταγράφεται από τη Snapchat, κάτι που δεν περιλαμβάνεται στους όρους που βλέπει ο χρήστης όταν κατεβάζει την εφαρμογή.

Τέλος, η FTC κατηγόρησε την Snapchat πως παρά τους ισχυρισμούς για μηχανισμούς ασφαλείας, αδυνατεί να διασφαλίσει την προστασία της δυνατότητας «εύρεσης φίλων», καθώς ο οποιοσδήποτε μπορούσε να στήσει λογαριασμό στην υπηρεσία με τον αριθμό τηλεφώνου του χρήστη ώστε να λαμβάνει τα δικά του snap. Αυτό οφείλονταν στην αποτυχία της Snapchat να επαληθεύσει την ταυτότητα του χρήστη κάθε αριθμού.

H Snapchat σε ανάρτηση στο blog της παραδέχεται ότι έμαθε από τα λάθη της και δηλώνει πως έχει αλλάξει στους όρους της ώστε να είναι ξεκάθαροι και να αποφύγει μελλοντικές ενοχλήσεις από την FTC.



Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαταστάσεις της «Πειραϊκής-Πατραϊκής» αξιοποιεί ο ΟΛΠΑ


Το έργο έχει ήδη ενταχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης Jessica.

Την αξιοποίηση τμήματος των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της «Πειραϊκής- Πατραϊκής» στην Πάτρα, σχεδιάζει ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ), ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Σύμφωνα με τον ΟΛΠΑ, το έργο προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, έχει ήδη ενταχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης Jessica, του ταμείου αστικής ανάπτυξης περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία χώρου ανάπτυξης παραδοσιακών επαγγελμάτων και εργαστηρίων, την συγκρότηση σύγχρονων χώρων γραφείων υπηρεσιών, καθώς και την δημιουργία σύγχρονου χώρου ανάπτυξης επιχειρήσεων.

Σύμφωνα πάντα με τον ΟΛΠΑ, το λιμάνι της Πάτρας αποτελεί «όχημα» ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα και ως εκ τούτου, μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Περίεργοι φόροι που έγραψαν ιστορία


Τα έπαιρναν από παντού… ανέκαθεν!

Φόρος εισοδήματος, φόρος ακίνητης περιουσίας, φόρος προστιθέμενης αξίας… φόρος εδώ, φόρος εκεί… φόροι παντού!

Σε μια Ελλάδα που προσπαθεί να ξεφύγει από τη δίνη της οικονομικής κρίσης επιβάλλοντας ολοένα και περισσότερους φόρους σε αυτούς που άλλο δεν αντέχουν… ας γνωρίσουμε μια άλλη, άγνωστη σε εμάς πλευρά των φόρων, όπως παρουσιάστηκαν στην ιστοσελίδα efile.com.

…Ελπίζουμε ότι δε θα βάλουμε ιδέες για καινούριους φόρους στους ιθύνοντες (αν και ικανούς τους έχουμε)!

Ασυνήθιστοι φόροι στην ιστορία:

Στην αρχαία Αίγυπτο φορολογούνταν ακόμη και το… μαγειρικό λάδι, το οποίο φυσικά αποτελούσε μονοπώλιο του φαραώ!

Κατά τη διάρκεια του 1ου αιώνα μ.Χ. ο ρωμαίος αυτοκράτορας Βεσπασιανός έβαλε φόρο στα… ούρα! Το φόρο πλήρωναν οι αγοραστές/συλλέκτες ούρων. Τα ούρα χρησιμοποιούνταν για διάφορους σκοπούς εκείνη την εποχή, από πλύσιμο ρούχων μέχρι μαύρισμα (άγνωστο το πώς).

Στην αρχαία Ρώμη οι ιδιοκτήτες σκλάβων μπορούσαν να απελευθερώσουν τους σκλάβους τους μετά από μερικά χρόνια ή/και μετά την πληρωμή κάποιου ποσού από την πλευρά των τελευταίων. Η ρωμαϊκή κυβέρνηση επέβαλλε επιπλέον φόρο ελευθερίας στους απελευθερωμένους σκλάβους.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν επιβάλλει φόρο στο σαπούνι!

Η χαρτοπαιξία φορολογούνταν μέχρι το 16ο αιώνα. Το 1710 η αγγλική κυβέρνηση αύξησε πάρα πολύ τους φόρους στα χαρτιά και τα ζάρια. Ο συγκεκριμένος φόρος αφαιρέθηκε το 1960.

Το 1660 η Αγγλία επέβαλλε φόρο στα… τζάκια! Ο φόρος αυτός παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το 1689.

Το 1696 η Αγγλία επέβαλλε ένα φόρο στα τζάμια, φορολογώντας τους ιδιοκτήτες κατοικιών, ανάλογα με τον αριθμό των τζαμιών που είχαν αυτά.

Το 1705, ο ρώσος αυτοκράτορας Πέτρος ο Μέγας εισήγαγε ένα νέο φόρο στα… μούσια, ελπίζοντας να καταφέρει με αυτόν τον τρόπο να πείσει περισσότερους άντρες να ξυρίζουν τις γενειάδες τους, λουκ που είχε υιοθετηθεί στη Δυτική Ευρώπη.

Στη Γαλλία ο φόρος στο αλάτι (gabelle) ήταν μία από τις πολλές ακόμη αιτίες που οδήγησαν στη Γαλλική Επανάσταση.

Στην Αγγλία του 1784 οι πολίτες πλήρωναν φόρο μέχρι και για τα καπέλα! Για να αποφύγουν τη φορολόγηση, οι κατασκευαστές καπέλων σταμάτησαν να αποκαλούν έτσι τις δημιουργίες τους, με αποτέλεσμα να επιβληθεί φορολογία σε οτιδήποτε μπορούσε να φορεθεί στο κεφάλι. Ο φόρος καταργήθηκε το 1811.

Το 1789 οι Άγγλοι εισήγαγαν φόρο και στα κεριά. Οι πολίτες απαγορευόταν να φτιάχνουν τα δικά τους κεριά, εκτός κι αν αποκτούσαν ειδική άδεια και πλήρωναν φόρο για τα κεριά που παρήγαγαν. Ο συγκεκριμένος φόρος καταργήθηκε το 1831.

Λίγα χρόνια μετά, το 1795, επιβλήθηκε φόρος στις αρωματικές πούδρες που οι άντρες και οι γυναίκες έβαζαν στις περούκες τους. Αυτό οδήγησε σε δραματική πτώση στη δημοτικότητα των περουκών.

Το 1885 στον Καναδά επιβλήθηκε φόρος «Κινέζων», σύμφωνα με τον οποίο οι κινέζοι μετανάστες πλήρωναν φόρο για να μπουν στη χώρα. Ο φόρος αυτός παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το 1923, οπότε απαγορεύθηκε η είσοδος των Κινέζων στη χώρα συνολικά, με μερικές εξαιρέσεις.

Η πόλη Johnstown της Πενσιλβάνια καταστράφηκε από μια φονική πλημμύρα που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 2.000 ανθρώπους στα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1936 μία άλλη πλημμύρα χτύπησε την πόλη. Αυτό οδήγησε στην επιβολή φόρου στο αλκοόλ, με τα έσοδα από τον οποίο θα χρηματοδοτούνταν η ανοικοδόμηση της πόλη. Μέχρι το 1942 είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί πόροι, ωστόσο ο φόρος αυτός παραμένει μέχρι σήμερα, αποδίδοντας στην πολιτεία περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Στη Νέα Υόρκη υπάρχει ειδικός φόρος για τα έτοιμα φαγητά.

Το Μέιν έχει ξεχωριστό φόρο για τα μύρτιλα (blueberries), που αποτελούν πολύτιμη πηγή πόρων για την αμερικανική αυτή πολιτεία.

Στην Αϊόβα, την Πενσιλβάνια και το Νιου Τζέρσεϊ δεν επιβάλλεται φόρος για τις κολοκύθες που προορίζονται για κατανάλωση, αλλά ο φόρος μπαίνει όταν χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά και για να σκαλιστούν.

Το 2005 η πολιτεία του Τεννεσί άρχισε να απαιτεί από τους εμπόρους ναρκωτικών να πληρώνουν ανώνυμα φόρους για τις παράνομες ουσίες που πουλούσαν.

Τα γλυκά που φτιάχνονται με αλεύρι στο Σικάγο φορολογούνται με 1%, ενώ αν δεν περιέχουν αλεύρι με 6,25%.

Τα φρέσκα φρούτα που πωλούνται από αυτόματα μηχανήματα στην Καλιφόρνια υπόκεινται σε φόρο 33%.

Στο Νέο Μεξικό οι υπεραιωνόβιοι δεν πληρώνουν φόρους, αλλά μόνο εφόσον δεν είναι εξαρτώμενοι.

Στη Μινεσότα υπάρχει ειδικός φόρος για τις γούνες.

Η Ιαπωνία επέβαλλε φόρο στο ουίσκι, βάσει του ποσοστού αλκοόλ. Οι παρασκευαστές ουίσκι άρχισαν να αραιώνουν το προϊόν τους με νερό, για να αποφύγουν τη φορολόγηση. Στην Ευρώπη αυτή η πρακτική απαγορεύεται, με αποτέλεσμα το ιαπωνικό ουίσκι να έχει… προβάδισμα στη χώρα του.



Διαβάστε περισσότερα...

Καγκουρό ταΐζει περιστέρι


Μια αλλόκοτη αλλά τρυφερή σκηνή.

Η συγκινητική στιγμή που ένα θηλυκό καγκουρό με το μωρό της στο μάρσιπο προσφέρει σε ένα περιστέρι το γεύμα της για να το μοιραστούν, αποτυπώνει σε μια φωτογραφία το μεγαλείο της φύσης.

Και παρότι οι υπεύθυνοι του πάρκου Featherdale Animal του Σίδνεϊ, συστήνουν στους επισκέπτες να μην ταΐζουν τα περιστέρια, αυτό το wallaby προφανώς δεν διάβασε τις προειδοποιήσεις.





Διαβάστε περισσότερα...

Ψάρι χωρίς κόκκαλα ο αρχαίος πρόγονος των σπονδυλωτών


Απολιθώματα του Metaspriggina βρέθηκαν τα Βραχώδη Όρη.

Παλαιοντολόγοι στον Καναδά ανακάλυψαν δεκάδες απολιθώματα ενός άγνωστου μέχρι σήμερα είδους ψαριού που ζούσε πριν από περίπου 500 εκ. έτη. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό ψάρι το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πιθανότατα ένα από τα πρώτα είδη σπονδυλωτών στη Γη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα απολιθώματα του ψαριού στην περιοχή Burgess Shale στα Βραχώδη Όρη.

Απολιθώματα από αυτή την περιοχή έχουν συμβάλλει στην κατανόηση της Κάμβριας έκρηξης (πριν από 570-510 εκατ. έτη), της έκρηξης δηλαδή ζωής στη Γη.

Το Metaspriggina, όπως ονομάστηκε το ψάρι, είχε μήκος περίπου 6 εκατοστών και βασικό του χαρακτηριστικό ήταν οι σχισμές των βραγχίων, από τις οποίες πιστεύεται ότι προέρχονται οι σιαγόνες των σπονδυλωτών.

Δεν διέθετε κανένα οστό και το σώμα του στηριζόταν στη λεγόμενη νωτοχορδή που λειτουργούσε όπως η σπονδυλική στήλη αργότερα στα σπονδυλωτά. Η μελέτη των ευρημάτων μέχρι στιγμής δεν μπορεί να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το αν το ψάρι αυτό διέθετε πτερύγια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα όντα με τα χαρακτηριστικά του Metaspriggina βρίσκονται στην κορυφή του γενεαλογικού δέντρου των σπονδυλωτών στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα ψάρια με σιαγόνα, τα αμφίβια, τα ερπετά, τα πτηνά και τα θηλαστικά συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.

Σε αντίθεση όμως με τα πρωτόγονα ψάρια που είχαν επτά μεμονωμένες νωτοχορδές για να στηρίζουν τα βράγχια τους, το Metaspriggina είχε οκτώ ζευγάρια νωτοχορδών.

Ο παλαιοντολόγος Σάιμον Κόνγουει Μόρρις επικεφαλής της μελέτης εκτιμά ότι τα ζευγάρια των νωτοχορδών που βρίσκονται εγγύτερα στο κεφάλι εξελίχθηκαν στην πάνω και κάτω σιαγόνα.

«Το ψάρι αυτό φωτίζει την προέλευση μας και το πώς έμοιαζαν οι μακρινοί μας πρόγονοι. Συμπληρώνει τα κενά για την καταγωγή των σπονδυλωτών ζώων προσφέροντας νέα σημαντικά στοιχεία για την εμφάνιση και εξέλιξη τους» δηλώνει ο συνάδελφός του, Ζαν Μπερνάρντ Καρόν, παλαιοντολόγος του Βασιλικού Μουσείου του Οντάριο στο Τορόντο. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».



 


Πηγή: econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτές είναι οι 9 συνήθειες των ευτυχισμένων ανθρώπων


Οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν καλύτερη υγεία, δεν αγχώνονται και βλέπουν πάντα το ποτήρι μισογεμάτο. Θέλεις να γίνεις και εσύ ένας από αυτούς; Δες ποιες είναι οι 9 συνήθειές τους και προσπάθησε να τις υιοθετήσεις και εσύ..

Να είσαι ευγνώμων

Αν δεν είσαι ευγνώμων για όλα τα καλά πράγματα που έχεις στη ζωή σου δεν πρόκειται ποτέ να είσαι ικανοποιημένη. Να χαίρεσαι για όλα τα καλά γύρω σου αλλά και για εκείνα που δεν είναι τόσο καλά. Πρέπει να είσαι ευγνώμων και για εμπόδια, τις δυσκολίες και τις αποτυχίες σου. Γιατί; Διότι αυτά είναι που σου δίνουν τη σοφία. Σου δίνουν δύναμη, σου διδάσκουν πράγματα και σε ωριμάζουν εσωτερικά. Να είσαι ευγνώμων για κάθε βήμα που κάνεις στη ζωή σου όσο εύκολο και ωραίο είναι και όσο δύσκολο και άσχημο είναι. Αποδέξου και το καλό και το κακό καθώς και τα δύο θα σε οδηγήσουν σε ένα πιο φωτεινό μέλλον.

Μοιράσου τις ιστορίες σου

Μοιράζοντας τις ιστορίες σου με τους άλλους θα διαπιστώσεις ότι και άλλοι άνθρωποι έχουν περάσει δυσκολίες σαν τις δικές σου. Γνωρίζοντας κάτι τέτοιο σε παρηγορεί και σου δίνει δύναμη να προχωρήσεις όπως έκαναν και αυτοί. Από την άλλη μεριά, λέγοντας την ιστορία σου δίνεις τη δύναμη και σε άλλους ανθρώπους να προχωρήσουν και να μάθουν από τη δική σου δύναμη.

Να συγχωρείς

Αυτό είναι ευκολότερο να το λες από το να το κάνεις αλλά πρέπει να συγχωρείς όλους αυτούς που σε έχουν δυσκολέψει στη ζωή σου. Ο πιο εύκολος τρόπος να το κάνεις είναι να προχωρήσεις και να καταλάβεις πως το παρελθόν έχει περάσει και έχει τελειώσει. Συμφιλιώσου με το παρελθόν έτσι ώστε να μη σου χαλάει το παρόν. Μόλις το πετύχεις αυτό, θα μπορέσεις να ζήσεις μία πιο θετική και ευτυχισμένη ζωή.

Γίνε καλύτερος ακροατής

Όταν ακούς τους άλλους ανθρώπους μπορείς να μάθεις πολλά πράγματα και να αποσπάσεις τον εαυτό σου από τις σκέψεις σου. Επίσης με αυτόν τον τρόπο δείχνεις ότι νοιάζεσαι για τους άλλους ανθρώπους και τους σέβεσαι. Η γνώση και η αυτοπεποίθηση είναι η απόδειξη ότι είσαι θετική με τον εαυτό σου και σε κάνουν να εκπέμπεις θετική ενέργεια.

Μετέτρεψε τη ζήλεια σε ενέργεια

Όταν ζηλεύεις άλλους ανθρώπους το μόνο που καταφέρνεις είναι να πληγώνεις τον εαυτό σου. Το σύμπαν δε σου χρωστάει τίποτα επειδή κάποιος άλλος άνθρωπος είναι καλύτερος από σένα σε κάτι. Δες την επιτυχία των άλλων ανθρώπων σαν έμπνευση για να πετύχεις και εσύ.

Χαμογέλα περισσότερο

Όταν χαμογελάς δημιουργείς ευτυχία και προσελκύεις και άλλους ευτυχισμένους ανθρώπους κοντά σου. Από την άλλη μεριά αν γκρινιάζεις συνεχώς απομακρύνεις από κοντά σου τους χαρούμενους ανθρώπους.

Γυμνάσου και ακολούθα μία υγιεινή διατροφή

Μπορεί αυτή να είναι μία πολύ κοινή συμβουλή αλλά χρειάζεται να γυμνάζεσαι καθημερινά στο φως του ήλιου ακόμα και μόνο για 15 λεπτά. Αν δεν μπορείς να βρεις φυσικό ήλιο ζήτα από το γιατρό σου να σου δώσει βιταμίνη D. Αν από την άλλη δεν έχεις ελεύθερο χρόνο για να το κάνεις χρησιμοποίησε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ ή πάρκαρε λίγο πιο μακριά το αυτοκίνητό σου έτσι ώστε να περπατήσεις έστω και λίγο. Όσο για τα γεύματά σου φρόντιζε αυτά να είναι ισορροπημένα και να αποτελούνται από πολλά φρούτα και λαχανικά. Αν πεινάς στη διάρκεια της ημέρας τρώγε μερικούς ξηρούς καρπούς ή κάποια μπάρα δημητριακών.

Σταμάτα να κατηγορείς τους άλλους

Είναι πολύ εύκολο να κατηγορείς τους άλλους για τη δική σου κατάσταση. Οι άνθρωποι κατηγορούν την οικονομία, τους πολιτικούς, τα αφεντικά τους και γενικότερα άλλους ανθρώπους για τα δικά τους προβλήματα. Μόλις αποδεχτείς πλήρως ότι εσύ έχεις τον έλεγχο της ζωής σου θα δεις ότι η αισιοδοξία και η επιτυχία έρχονται από μόνες τους. Να θυμάσαι πως οι ευκαιρίες βρίσκονται πάντα στις κοιλάδες και όχι στις κορυφές.

Το παρελθόν δεν καθορίζει το μέλλον σου

Μόνο και μόνο επειδή πέρασες δύσκολο παρελθόν δε σημαίνει πως η ζωή σου θα κυλήσει το ίδιο άσχημα εκτός κι αν εξακολουθήσεις να το πιστεύεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καλαμάρι ενός μέτρου στο Ναύπλιο


Ένα τεράστιο καλαμάρι αλίευσε ανοιχτά του λιμανιού στο Ναύπλιο, ένας ψαράς από τη Νέα Κίο. Συγκεκριμένα το καλαμάρι ήταν πάνω από ένα μέτρο μήκος και ζύγιζε περίπου 8 κιλά.

Δείτε τις φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα...

Το καλοκαίρι καθιερώστε ισορροπημένη διατροφή στο παιδί σας


Το καλοκαίρι, με τον κατάλληλο τρόπο μπορεί να αποτελέσει την ιδανική ευκαιρία για την καθιέρωση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής στα παιδιά. Το καλοκαίρι είναι μία εποχή η οποία ευχαριστεί πολύ τα παιδιά, αλλά πολλές φορές μπορεί να αποτελέσει και παράγοντα κινδύνου όσον αφορά την αύξηση βάρους τους. Οι λόγοι που ευνοούν αυτήν την κατάσταση είναι κυρίως δύο. Πρώτον, μειώνεται η σωματική δραστηριότητα εφόσον τα σχολεία και οι διάφοροι αθλητικοί όμιλοι, που πιθανόν το παιδί να πηγαίνει τον υπόλοιπο χρόνο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κλείνουν.

Παράλληλα, το πρόγραμμα του παιδιού αλλάζει, καθώς ξυπνάει πιο αργά από την καθιερωμένη ώρα του σχολείου, ενώ βρίσκεται περισσότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση και στον υπολογιστή. 

Το καλοκαίρι, είναι επίσης και η εποχή που περνούν αρκετό χρόνο δίπλα σε συγγενείς και τους δίνετε η ευκαιρία για μεγαλύτερες διατροφικές ατασθαλίες, εφόσον έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στις επιλογές τους. 

Παρόλα αυτά, το καλοκαίρι, με τον κατάλληλο τρόπο μπορεί να αποτελέσει και την ιδανική ευκαιρία για την καθιέρωση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα και διακοπή όλων των λαχταριστών τροφίμων που μας περιτριγυρίζουν! Πώς; Εκμεταλλευόμενοι το χρόνο που έχετε με τα παιδιά σας μπορείτε να αυξήσετε τη φυσική δραστηριότητα ολόκληρης της οικογένειας αλλά και να προσεγγίσετε με παιχνιδιάρικο τρόπο ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ισορροπημένη διατροφή όπως:

η καθιέρωση του πρωινού,
η καθιέρωση 5 σταθερών γευμάτων την ημέρα,
η κατανάλωση γεύματος στο τραπέζι με όλη την οικογένεια και χωρίς την παρουσία της τηλεόρασης και
η παρασκευή έξυπνων γευμάτων με υλικά που δε συνηθίζουν να καταναλώνουν τα παιδιά όπως λαχανικά, όσπρια, φρούτα και ψάρια!


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλικιωμένη έφαγε 3 αντίδωρα και πνίγηκε


Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στα Χανιά όταν μία 90χρονη άφησε την τελευταία της πνοή στην εκκλησία, καθώς επιχείρησε να φάει 3 αντίδωρα μαζί. Συγκεκριμένα, η 90χρονη γυναίκα, το πρωί της Κυριακής επισκέφθηκε μαζί με τους οικείους της το εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά.

Όπως αναφέρει το ekriti.gr, όλα ξεκίνησαν όταν η άτυχη ηλικιωμένη, έχασε την ισορροπία και έπεσε από τα σκαλάκια τα οποία κατέβαινε. Η γυναίκα δεν τραυματίστηκε σχεδόν καθόλου, όμως ο θάνατος της ήταν σχεδόν ακαριαίος,.

Αυτό που προκάλεσε έκπληξη, ήταν το γεγονός ότι η ηλικιωμένη δεν άφησε τη τελευταία της πνοή από παθολογικά αίτια αλλά ούτε και από την πτώση της στο χώρο της εκκλησίας. Όπως διαπίστωσε ο ιατροδικαστής, Σταμάτης Μπελιβάνης, η νεκροψία έδειξε ότι η 90χρονη προσπάθησε να φάει 2-3 αντίδωρα μαζί, κάτι που της προκάλεσε απόφραξη του αναπνευστικού.

"Η γυναίκα έφυγε από πνιγμονή" δήλωσε χαρακτηριστικά στο ekriti.gr ο κ. Μπελιβάνης και συμπληρώνει πως αυτές είναι οι εκπλήξεις του νεκροτομείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε εξετάσεις υποβλήθηκε ο απεργός πείνας δημοτικός αστυνομικός


Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.

Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» μεταφέρθηκε το μεσημέρι με ανεβασμένη αρτηριακή πίεση ο 57χρονος δημοτικός αστυνομικός, που βρίσκεται στην ενδέκατη ημέρα απεργίας πείνας, διαμαρτυρόμενος για τη διαθεσιμότητα, έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Η μεταφορά του κρίθηκε αναγκαία μετά από αίτημα του γιατρού που τον εξέτασε το πρωί, ώστε να του χορηγηθεί σχετική αγωγή και να επανέλθει η πίεση του σε φυσιολογικά επίπεδα.

«Έγιναν κάποιες εξετάσεις, μου χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή και επιστρέφω για να συνεχίσω τον αγώνα» δήλωσε ο απεργός πείνας.



Διαβάστε περισσότερα...

Μήνυσε το νοσοκομείο για… σμίκρυνση πέους


Ισχυρίζεται ότι του «έκοψαν» 2,5 εκατοστά!

Ένας άντρας από τον Καναδά προχώρησε σε μήνυση εναντίον του νοσοκομείου, στο οποίο είχε νοσηλευτεί το 2011, καθώς όπως ισχυρίζεται οι γιατροί του «συρρίκνωσαν» το πέος κατά 2,5 εκατοστά!

Μάλιστα, όπως τονίζει ο ίδιος, αυτό οδήγησε σε προβλήματα στο γάμο του μέχρι και στη διάλυσή του.

Ο άντρας αυτός, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail είναι παραπληγικός. Η μήνυση που κατατέθηκε πριν από μία εβδομάδα αναφέρει ότι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έχοντας υποστεί «κάταγμα» ενώ έκανε σεξ με τη σύζυγό του.

Ένας τέτοιου είδους τραυματισμός μπορεί να προκληθεί όταν το πέος είναι σε στύση. Αν λυγίσει απότομα ή με δύναμη, μπορεί να σπάσει η επένδυση σε κάποιο από τα δυο σηραγγώδη σώματα του πέους, τα οποία είναι υπεύθυνα για τις στύσεις.

Ο τραυματισμός αυτός συνοδεύεται συνήθως και από ένα ηχητικό θόρυβο σαν «κρακ», ενώ αμέσως μετά η περιοχή μελανιάζει καθώς το αίμα διαφεύγει από τα τμήματα αυτά.

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, ωστόσο –όπως υποστηρίζει- έφυγε από το νοσοκομείο με μια «μόνιμη ουλή στο πέος του, το οποίο μάλιστα μίκρυνε κατά περίπου μία ίντσα (2,5 εκατοστά)».

Ο άντρας λέει ακόμη ότι για δύο χρόνια δεν μπορούσε να κάνει σεξ και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο τον εγκατέλειψε η σύζυγός του.

Διεκδικεί 142.680 δολάρια ως «αποζημίωση για αμέλεια και την απερίγραπτη αγωνία που έζησε».



Διαβάστε περισσότερα...

Το Όσλο θα απαγορεύσει την επαιτεία στους δημόσιους χώρους


Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η νορβηγική κυβέρνηση.

Η Νορβηγία σκοπεύει να απαγορεύσει την επαιτεία σε δημόσιους χώρους, όπως προβλέπεται σε ένα νομοσχέδιο το οποίο συζητείται σήμερα στο κοινοβούλιο, ένα αμφιλεγόμενο μέτρο το οποίο θα πλήξει κυρίως τους Ρομά.

Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε από τη δεξιά κυβέρνηση προβλέπει να δίνεται η άδεια στις δημοτικές αρχές να απαγορεύουν τοπικά την επαιτεία από το καλοκαίρι του 2014, προτού επιβληθεί σχετική απαγόρευση σε εθνικό επίπεδο από το 2015. Εκτός απροόπτου είναι βέβαιο ότι θα υιοθετηθεί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Άντερς Άνουντσεν, που προέρχεται από το Κόμμα της Προόδου (FrP), ένα δεξιό λαϊκιστικό κόμμα που είναι κατά της μετανάστευσης, ανέφερε ότι υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ της επαιτείας και της εγκληματικότητας, κυρίως των κλοπών.

Σύμφωνα με τις αρχές στο Όσλο σημειώνονται τόσες κλοπές πορτοφολιών όσες στο Βερολίνο που έχει επταπλάσιους κατοίκους.

Η επαιτεία στις πόλεις που θα απαγορευθεί θα τιμωρείται με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης ως τρεις μήνες.

Το μέτρο αναμένεται να πλήξει κυρίως τους Ρομά. Από τους 194 επαίτες που καταμετρήθηκαν το 2012 στο Όσλο μόνο οι επτά ήταν Νορβηγοί. «Οι υπόλοιποι ήταν κυρίως ρουμάνοι υπήκοοι» Ρομά, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, που διευκρίνισε ότι σχεδόν όλοι οι 69 Ρουμάνοι που ελέγχθηκαν είχαν ποινικό μητρώο στη Νορβηγία.

Εκφράζοντας τη σοσιαλιστική αριστερά ο Μπάαρντ Βέγκαρ Σόλγελ άφησε να εννοηθεί ότι η απαγόρευση της επαιτείας έχει στόχο να αποτρέψει τους Ρομά από το να έρθουν στη χώρα.

«Πώς να πιστέψουμε ότι, σε 200 χρόνια, αυτό δεν θα μετατραπεί σε μια προσπάθεια να απαγορευθεί η είσοδος των Ρομά στο βασίλειο;», κατήγγειλε ο Σόλγελ, κάνοντας μια αναφορά σε ένα άρθρο του συντάγματος της χώρας, που πλέον έχει καταργηθεί και θεωρείται επονείδιστο, που πριν 200 χρόνια απαγόρευε την είσοδο των Εβραίων στη χώρα.

Η απαγόρευση, την οποία υποστηρίζει η πλειονότητα των Νορβηγών, κινδυνεύει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, επισημαίνουν από την πλευρά του κάποιες οργανώσεις.

Όσοι καταφεύγουν στην επαιτεία «θα αναγκαστούν να στραφούν περισσότερο στα εγκλήματα», εκτίμησε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2 ο πρόεδρος μιας οργάνωσης τοξικομανών, ο Αρίλντ Κνούτσεν.

Με το νομοσχέδιο αυτό η Νορβηγία επαναφέρει μια απαγόρευση που ίσχυε ως το 2005. Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία και η Δανία, απαγορεύουν σε εθνικό επίπεδο την επαιτεία σε δημόσιους χώρους.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα σε πρώτη ανάγνωση και να εγκριθεί οριστικά μέσα στην εβδομάδα αυτή, είναι βέβαιο ότι θα περάσει από το κοινοβούλιο καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας των συντηρητικών και των λαϊκιστών έχει κερδίσει για το θέμα την υποστήριξη του κεντρώου κόμματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Προβλήματα προσβασιμότητας των φοιτητών ΑμεΑ στο ΑΠΘ


Για τα προβλήματα κινητικότητας και προσβασιμότητας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που στερούν την συμμετοχή των φοιτητών με αναπηρία στην ακαδημαϊκή ζωή, διαμαρτύρονται μέλη της Ομάδας Προσβασιμότητας του πανεπιστημίου.

Η συγκεκριμένη Ομάδα συστάθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια από φοιτητές ΑμεΑ και φοιτητές εθελοντές συνοδούς, με στόχο να προωθήσει και να δώσει λύση σε τέτοιου είδους προβλήματα, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, κυρίως στην μεταφορά τους από και προς το πανεπιστήμιο.

Μέλη της Ομάδας Προσβασιμότητας συγκεντρώθηκαν, σήμερα, στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, ζητώντας να λειτουργήσουν πλήρως τα δύο βαν που διαθέτει το πανεπιστήμιο για τις μετακινήσεις των φοιτητών με αναπηρία στις σχολές τους, και τα οποία τέθηκαν ουσιαστικά σε αχρηστία εξαιτίας της κακοσυντήρησης από τις περικοπές δαπανών. Τα δύο βαν λειτουργούσαν από τις 07.30 έως τις 21.00 για να εξυπηρετούν 25 φοιτητές ΑμεΑ, ενώ σήμερα λειτουργεί μετά βίας το ένα, όχι καθημερινά, από τις 07.30 έως τις 12.30 για μόλις 12 φοιτητές. Οι υπόλοιποι φοιτητές ΑμεΑ είτε αναγκάζονται να πληρώσουν τα ειδικά ταξί, είτε μεταφέρονται από συγγενικά πρόσωπα, όταν αυτό είναι εφικτό.

Εθελοντές συνοδοί φοιτητές του προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των φοιτητών ΑμεΑ είναι πολύ μεγαλύτερος και οι ανάγκες δεν καλύπτονται με τα δύο βαν. Σύμφωνα με την Ομάδα Προσβασιμότητας, οι οδηγοί των ειδικών βαν πληρώνονταν με μεγάλες καθυστερήσεις για τις καθημερινές τους υπερωρίες και με συμβάσεις πληρωμών, οι ανανεώσεις των οποίων ήταν μετέωρες.



Διαβάστε περισσότερα...

Πράσινο φως ΣτΕ για κατασχέσεις καταθέσεων χωρίς προειδοποίηση


Ανατρέπεται προηγούμενη απόφαση τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου.

Τα πάνω κάτω φέρνει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ανάβει το πράσινο φως στο Δημόσιο να προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων λόγω οφειλών, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί ο οφειλέτης ώστε να προσφύγει στα δικαστήρια, να προχωρήσει σε εξόφληση ή σε ρύθμιση του χρέους του.

H απόφαση της 7μελούς σύνθεσης του Συμβουλίου της Επικρατείας έρχεται να ανατρέψει προηγούμενη τμήματος του Δικαστηρίου αλλά και παλαιότερες που «μπλόκαραν» το δημόσιο κρίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση είναι αντισυνταγματική.

Συγκεκριμένα η 7μελής σύνθεση με την υπ΄ αριθμ. 2082/2014 απόφασή του και με άλλο πρόεδρο, έκρινε τα εντελώς αντίθετα από την 5μελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος, με εξαίρεση τον εισηγητή της υπόθεσης που συντάχθηκε με την απόφαση του περασμένου Μαρτίου.

Οι δικαστές αναφέρουν δηλαδή πως με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, κ.λπ., «οργανώνεται συνεκτικό σύστημα εισπράξεως δημοσίων εσόδων, με σκοπό το μεν να καθίσταται δυνατή και να μη ματαιώνεται η, συνταγματικώς άλλωστε επιβαλλομένη (άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος), είσπραξη των χρεών προς το Δημόσιο, με παράλληλη, όμως, έγκαιρη ενημέρωση του οφειλέτη του Δημοσίου, ο οποίος δύναται να ασκεί επικαίρως τα ένδικα βοηθήματα και μέσα που του παρέχει ο νόμος».

Στο πλαίσιο αυτό, ο οφειλέτης μπορεί να προσφύγει δικαστικώς, με την διεξαγωγή διαγνωστικής δίκης, ενώ παράλληλα έχει πληροφορηθεί το χρέος του, υπογραμμίζουν οι δικαστές: «...Ο οφειλέτης γνωρίζει ευθέως πότε το βεβαιωμένο χρέος του καθίσταται ληξιπρόθεσμο και από την επόμενη της ημέρας κατά την οποία το χρέος κατέστη ληξιπρόθεσμο, είναι δυνατή η λήψη σε βάρος του αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη του χρέους».

Εάν ο οφειλέτης δεν είναι συνεπής συντάσσεται το κατασχετήριο το οποίο δεν κοινοποιείται στο οφειλέτη, παρά μόνο στην Τράπεζα, σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ:

«Η μη κοινοποίηση στον οφειλέτη οφείλεται στον προφανή λόγο ότι, αν αυτός επληροφορείτο την επικειμένη λήψη του μέτρου, θα έσπευδε να εισπράξει από τον τρίτο (σ.σ.: Τράπεζα) τα οφειλόμενα σ’ αυτόν χρήματα ή απαιτήσεις ή θα ανελάμβανε τα εις χείρας τρίτου κινητά του, με συνέπεια, βεβαίως, να καθίσταται αδύνατη η εξ αυτών ικανοποίηση της αξιώσεως του Δημοσίου....Η μη πρόβλεψη στο νόμο και πρόσθετης υποχρεώσεως για μία τρίτη, ενδιάμεση, κοινοποίηση προς τον οφειλέτη πριν από την ενεργοποίηση του δικαιώματος του Δημοσίου να λάβει εις βάρος του μέτρα αναγκαστικής εκτελέσεως, δεν παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις ούτε, ειδικώτερον, την διάταξη του άρθρου 20 παρ. 2 του Συντάγματος, αφού καθιδρύεται, πάντως, στο νόμο πλήρες και αποτελεσματικό σύστημα έννομης προστασίας του οφειλέτη του Δημοσίου».


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησαν οι πρώτες εκτιμήσεις ζημιών που προκάλεσαν οι χαλαζοπτώσεις


Άμεση η κινητοποίηση του ΕΛΓΑ.

Άμεση είναι η κινητοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες προς τους πληγέντες αγρότες και να γίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις των ζημιών που προκάλεσαν, σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι χαλαζοπτώσεις και οι ανεμοθύελλες του Σαββατοκύριακου.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές της Κορινθίας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Λάρισας, της Πιερίας, της Κοζάνης και των Σερρών, προκάλεσαν ζημιές κυρίως σε καλλιέργειες σιτηρών, κηπευτικών, αμπελιών, ελιάς, βαμβακιού και οπωροφόρων δέντρων.

Μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων και την έκδοση των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ, θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις προς τους πληγέντες αγρότες.



Διαβάστε περισσότερα...

«Μάθαμε να μην πνίγουμε το άδικο στη σιωπή»


Τραγούδι και βίντεο κατά του σχολικού εκφοβισμού από το 1ο Γυμνάσιο Κατερίνης.

Μία νέα πρωτοβουλία κατά του σχολικού εκφοβισμού έλαβε το 1ο Γυμνάσιο Κατερίνης. Μετά την κυκλοφορία ενός τραγουδιού «anti-bullying», πρόσφατα δημιούργησε και ένα εξαιρετικό βίντεο.

Στο βίντεο παρουσιάζεται η ιστορία ενός μαθητή προερχόμενου από άλλη χώρα, ο οποίος πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού από συμμαθητές του.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ντροπή για τα ΚΕΠΑ! Από παράταση σε παράταση όσο τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους υποφέρουν αναίτια


Δελτίο Τύπου 13.06.2014

Αρ. Πρωτ.: 2408

Τις 4 έχουν φτάσει οι παρατάσεις της συνέχισης χορήγησης των συντάξεων αναπηρίας κατά την πολύμηνη αναμονή των αιτούντων, χωρίς υπαιτιότητά τους, για να εξεταστούν από τα ΚΕΠΑ, που λύθηκε μερικώς με την ψήφιση του άρθρου 66 του ν. 4144/2013. Η Ε.Σ.ΑμεΑ από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει ο χρόνος ισχύος της διάταξης να έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2014, και το ζητά συνεχώς με επιστολές, διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις τα τελευταία χρόνια.

Η Ε.ΣΑ.μεΑ. δεν εισακούστηκε ούτε μία φορά! Το αποτέλεσμα του στρεβλού σχεδιασμού οργάνωσης και λειτουργίας των ΚΕΠΑ της χώρας αποτυπώνεται στις τεράστιες λίστες αναμονής των αιτούντων την πιστοποίηση και αξιολόγηση της αναπηρίας τους, επιφέροντας σημαντικά οικονομικά προβλήματα στη ζωή των ιδίων και των οικογενειών τους.

Μετά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Ε.Σ.ΑμεΑ. παρατάθηκε εκ νέου η ισχύς του άρθρου 66 του ν. 4144/2013 με τη ψήφιση του άρθρου 16 του ν. 4224/2013, η οποία και πάλι είχε καταληκτική ισχύ τον Οκτώβριο του 2013. Ακολούθησε κατάθεση νέας τροπολογίας όπου ψηφίστηκε το άρθρο 8 του ν. 4237/2014, με το οποίο συμπληρώθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 66 και παρατάθηκε η ισχύς του έως και την 30η Απριλίου 2014.

Αυτή τη στιγμή μετά τη λήξη ισχύος και της τελευταίας παράτασης, όπου προστέθηκε η συνέχιση χορήγησης για όλα τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας (προνοιακά, βαριάς αναπηρίας, εξωιδρυματικό, απολύτου αναπηρίας κ.λπ.), καθώς και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι αιτούντες την επαναχορήγηση της σύνταξής τους ή των επιδομάτων αναπηρίας ή της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης βρίσκονται σε δυσμενή θέση και αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις ανάγκες βιοπορισμού τους.

Το αναπηρικό κίνημα βρίσκεται άλλη μια φορά στη δεινή θέση να ζητήσει ΚΑΙ ΠΑΛΙ παράταση για τη χορήγηση της αναπηρικής σύνταξης, των επιδομάτων αναπηρίας και της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, τουλάχιστον μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν οι αιτούντες μέχρι επιτέλους να εξομαλυνθεί το σύστημα των ΚΕΠΑ.

Ζητάμε άμεση ικανοποίηση του καθολικού αιτήματος του αναπηρικού κινήματος ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού και αξιοπρέπειας της Πολιτείας απέναντι στους πιο φτωχούς πολίτες της.

Η επιστολή στο υπουργείο Εργασίας επισυνάπτεται.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 97-2003 (101 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Δεν δεχόμαστε καμιά επιβάρυνση στα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ και στις κοινωνικές δομές!


Δελτίο Τύπου 13.06.2014



Αρ. Πρωτ.: 2406

Η ΕΣΑμεΑ συντάσσεται με την ΚΕΔΕ και τους εργαζομένους των δομών των δήμων.

Η ελληνική Πολιτεία έχει την ηθική και τη συνταγματική υποχρέωση αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα να προστατεύσει τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, διασφαλίζοντας τη λειτουργία των ΚΔΑΠ - ΜΕΑ τόσο για το επόμενο σχολικό έτος, με τη σωστή χρηματοδότηση και δίχως καμία μείωση στον αριθμό των ωφελουμένων - ατόμων με αναπηρία, όσο και για τα επόμενα χρόνια. Έχει την υποχρέωση να προστατέψει όλες τις κοινωνικές δομές της τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΧΩΡΙΣ καμία επιβάρυνση των οικογενειών που έτσι κ αλλιώς αδυνατούν να ανταποκριθούν.
Για αυτό το λόγο η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά:

• να διασφαλιστεί ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας αυτών των Δομών - που απευθύνονται στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού - για τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί είτε μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων, μέσω δηλαδή των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και των Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας 2014-2020», που θα διατεθούν στη χώρα στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας αναπτυξιακής προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020 είτε μέσω της διάθεσης αποκλειστικά και μόνο εθνικών πόρων.

• συντασσόμενη πλήρως με την πρόταση της ΚΕΔΕ και του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμου Δανιηλίδη, ένα μέρος από το κοινωνικό μέρισμα να κατευθυνθεί για την κάλυψη της χρηματοδότησης αυτών των κοινωνικών δομών. Το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως καταγράφηκε στον Τύπο, είναι αδιανόητο και η κυβέρνηση πρέπει να πει ένα γενναίο ΟΧΙ! Δεν πρέπει να υπάρξει καμία επιβάρυνση, η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται τι βιώνουν οι πολίτες.

Η επιστολή στα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας επισυνάπτεται.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 97-2003 (100 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Access City Award 2015 - Δηλώστε συμμετοχή!


Ανακοίνωση 13.06.2014


Οι πόλεις της ΕΕ καλούνται να συμμετάσχουν στην πέμπτη διοργάνωση του Access City Award – του ευρωπαϊκού βραβείου που απονέμεται σε πόλεις που γίνονται πιο προσβάσιμες στους ανθρώπους με αναπηρία και τους ηλικιωμένους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να ενθαρρύνει τις πόλεις (δήμους) με πληθυσμό πάνω από 50.000 από όλα τα κράτη μέλη να παρουσιάσουν τις δραστηριότητες και τις στρατηγικές τους που αποσκοπούν στην εξάλειψη των εμποδίων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής την οποία προσφέρουν στο σύνολο των πολιτών. Είναι μια ευκαιρία για τις πόλεις της ΕΕ να προβάλουν και να μοιραστούν το έργο και τα σχέδιά τους σε σχέση με την προσβασιμότητα. Η διαδικασία αξιολόγησης πραγματοποιείται σε δύο στάδια: πρώτα σε εθνικό επίπεδο και έπειτα ακολουθεί η ευρωπαϊκή επιλογή.
Προθεσμία: 10 Σεπτεμβρίου 2014, μεσάνυχτα (ώρα Βρυξελλών)

Σημειώστε ότι η αίτηση πρέπει να συμπληρωθεί κατά προτίμηση στα αγγλικά, ωστόσο γαλλικά και γερμανικά θα γίνουν επίσης δεκτά. Η γλωσσική ποιότητα του κειμένου δεν είναι σημαντική για την αξιολόγηση της αίτησής σας. Το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων σας σε σχέση με την προσβασιμότητα είναι εκείνο που θα καθορίσει τις πιθανότητές σας για βράβευση.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η δήλωση συμμετοχής σας, οι κατευθυντήριες γραμμές (οδηγίες) και οι κανόνες συμμετοχής διατίθενται σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να διαβάσετε προσεκτικά τις κατευθυντήριες γραμμές, προτού συμπληρώσετε την αίτηση. Η γραμματεία είναι στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσει να αποσαφηνίσετε τυχόν ερωτήματα που αφορούν στη συμπλήρωση των εντύπων.

Βέλτιστες πρακτικές του 2014

Οι πρωτοβουλίες σας μπορεί να εμπνεύσουν άλλες πόλεις, ώστε να βελτιώσουν την πολιτική και τις δραστηριότητές τους στον τομέα της προσβασιμότητας. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τα αποτελέσματα του βραβείου Access City Award 2014 και οι νικήτριες πόλεις παρουσιάζονται σε φυλλάδιο που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο του 2014. Στο φυλλάδιο θα βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες για τα καινοτόμα έργα, τη χρηματοδότηση και τα στοιχεία επικοινωνίας κάθε νικήτριας πόλης. Η ανάγνωση του φυλλαδίου (σε μορφή αρχείου PDF ) θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε σε ποια από τα υφιστάμενα προγράμματά σας θα μπορούσατε να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στην αίτησή σας. Παράλληλα, το περιεχόμενο του φυλλαδίου μπορεί να σας εμπνεύσει, ώστε να εγκαινιάσετε νέα έργα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις πόλεις σας. 



Διαβάστε περισσότερα...

Καταβλήθηκε η εκλογική αποζημίωση σε 27.082 δικαιούχους


Τα χρήματα θα πιστωθούν στον τραπεζικό τους λογαριασμό την Τετάρτη.

Καταβλήθηκε η εκλογική αποζημίωση σε 27.082 δικαστικούς αντιπροσώπους, γραμματείς, εφόρους, αναπληρωτές εφόρους και αναπληρωτές δικαστικών αντιπροσώπων που μετείχαν στις εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου και τα χρήματα θα πιστωθούν στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ανακοινώσε ότι μετά από έλεγχο προχώρησε στην πληρωμή 27.082 δικαιούχων της ειδικής αποζημίωσης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ανακοίνωση για την πληρωμή νέου υποσυνόλου δικαιούχων.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της αίτησης τους από την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014 στην διαδικτυακή διεύθυνση https://www1.gsis.gr/webtax/electionpay.



Διαβάστε περισσότερα...

Τραυματισμένη καρέτα καρέτα μεταφέρθηκε με… ΚΤΕΛ


Την έστειλαν στο σύλλογο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Μια τραυματισμένη χελώνα καρέτα καρέτα εντοπίστηκε και περισυλλέχθηκε στο Λιμενικό Φυλάκιο Σαγιάδας την περασμένη Πέμπτη από το προσωπικό φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Έκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά.

Σύμφωνα με το epirusgate.blogspot.gr, αφού η χελώνα παραλήφθηκε από το προσωπικό, την επόμενη μέρα το πρωί, στάλθηκε στο Σύλλογο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας (ΑΡΧΕΛΩΝ), με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας.

Σημειώνεται πως πρόκειται για τη δεύτερη τραυματισμένη χελώνα που εντοπίστηκε στις εκβολές Καλαμά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ημερών.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Βρετανία ποινικοποιεί τους αναγκαστικούς γάμους


Τέθηκε σε ισχύ στη Βρετανία ένας νόμος που ποινικοποιεί τους αναγκαστικούς γάμους, καθώς η κυβέρνηση εντείνει την εκστρατεία της προώθησης των «βρετανικών αξιών» της ελευθερίας και της ισότητας.

Ο νέος νόμος προβλέπει την επιβολή ποινής κάθειρξης έως επτά ετών σε όσους εξαναγκάζουν κάποιον σε γάμο. Επίσης ποινικοποιεί τον εξαναγκασμό ενός βρετανού πολίτη να παντρευτεί κάποιον στο εξωτερικό.

Είναι η πρώτη φορά που ποινικοποιούνται οι αναγκαστικοί γάμοι στη χώρα. Μόνο λίγες χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν απαγορεύσει τους αναγκαστικούς γάμους, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Δανία και η Μάλτα.

Η υπουργός Εσωτερικών, Τερέσα Μέι δήλωσε ότι ο αναγκαστικός γάμος αναγνωρίστηκε στη Βρετανία ως μια μορφή βίας κατά των γυναικών και των ανδρών, ως οικογενειακή βία ή βία εναντίον των παιδιών και ως μια σοβαρή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ο αναγκαστικός γάμος είναι μια τραγωδία για κάθε θύμα και η ίδια του η φύση σημαίνει ότι πολλές περιπτώσεις δεν γίνονται γνωστές», ανέφερε η Μέι σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι αργότερα φέτος η Βρετανία θα φιλοξενήσει την πρώτη σύνοδο στην οποία θα συζητηθούν μέτρα καταπολέμησης του φαινομένου.

Η Βρετανίδα υπουργός χαρακτήρισε αναγκαστικό έναν γάμο όταν ο ένας ή και οι δύο σύζυγοι αναγκάζονται να τον συνάψουν δεχόμενοι σωματική, ψυχολογική, οικονομική, συναισθηματική ή σεξουαλική πίεση, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την παράνομη κράτησή τους, την κακοποίηση ή τον βιασμό τους.

Δεν έχει σχέση με τον γάμο με συνοικέσιο στον οποίο έχουν συμφωνήσει και οι δύο σύζυγοι.

Η Μέι σημείωσε ότι η Υπηρεσία Αναγκαστικών Γάμων της Βρετανίας, που δημιουργήθηκε το 2005, παρείχε συμβουλές ή υποστήριξη σε περισσότερα από 1.300 πρόσωπα, αν και είναι πιθανό ο αριθμός αυτός να μην αποκαλύπτει το πραγματικό εύρος του προβλήματος.

Παλαιότερη έρευνα έχει αποκαλύψει ότι κάθε χρόνο στη Βρετανία υπάρχουν 5.000 με 8.000 περιπτώσεις αναγκαστικών γάμων.

Από τις καταγγελίες που έγιναν πέρυσι, το 82% των θυμάτων ήταν γυναίκες και το 15% κάτω των 15 ετών, ενώ αφορούσαν 74 διαφορετικές χώρες με το 43% των περιπτώσεων να έχουν σχέση με το Πακιστάν, το 11% με την Ινδία και το 10% με το Μπαγκλαντές. Τα δύο τρίτα των θυμάτων (73%) ήταν μικρότερα των 21 ετών, ενώ υπήρχαν και 97 περιπτώσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Οι ακτιβιστές πάντως είναι διχασμένοι όσον αφορά τη νέα νομοθεσία, με κάποιους να χαιρετίζουν την κίνηση, ενώ άλλους να εκφράζουν την ανησυχία ότι ενδέχεται να αποτρέψει τα θύματα να ζητήσουν βοήθεια καθώς μέλη της οικογένειάς τους θα κινδυνέψουν να μπουν φυλακή.

Η Ανίτα Πρεμ, ιδρύτρια της οργάνωσης κατά της σκλαβιάς Freedom Charity, δήλωσε ότι η ποινικοποίηση των αναγκαστικών γάμων στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτή η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα γίνει ανεκτή.

«Στις πιο τραγικές περιπτώσεις, οι άνθρωποι που ωθούνται σε αναγκαστικούς γάμους καταλήγουν οικιακοί σκλάβοι την ημέρα και σεξουαλικοί σκλάβοι τη νύχτα», είπε η Πρεμ. «Όλοι θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να επιλέγουν», υπογράμμισε.

Όμως η Άισα Γκιλ του πανεπιστημίου του Ρόχαμπτον, που βοήθησε στην κατάρτιση του νομοσχεδίου, επεσήμανε ότι η εφαρμογή του θα είναι πρόκληση. «Οι προκλήσεις αφορούν στην παροχή στοιχείων, κυρίως στις περιπτώσεις όπου δράστες είναι άνθρωποι κοντά στα θύματα, δηλαδή μέλη της οικογένειάς τους, και ο εξαναγκασμός και η πίεση στην οποία ενδέχεται να υποβάλλονται για να αποσύρουν τη μήνυση», είπε στο BBC.



Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι θα γίνει η επανατοποθέτηση διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ


Τα επόμενα βήματα για την επανατοποθέτηση 600 συνολικά διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ που τελούν σε διαθεσιμότητα αναλύει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

«Με τη συνεδρίαση του Τριμελούς Συμβουλίου του αρ. 5 του Ν. 4024/2011 του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ξεκίνησε η διαδικασία επανατοποθέτησης διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Από εδώ και πέρα τα βήματα που έπονται, μέχρι την επανατοποθέτηση 600 συνολικά διοικητικών υπαλλήλων που τελούν σε διαθεσιμότητα από οκτώ ΑΕΙ, σε δεκαπέντε συνολικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, είναι τα εξής:

1. Οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 15 ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης να υποβάλουν αίτηση προτίμησης, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στις Διευθύνσεις Διοικητικού – Προσωπικού των φορέων προέλευσης.

2. Εντός 5 ημερών από την υποβολή των αιτήσεων, οι διευθύνσεις διοικητικού των ΑΕΙ προέλευσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη των πινάκων συνδρομής κριτηρίων. Στη συνέχεια, αποστέλλουν το σύνολο των σχετικών στοιχείων στο ΑΣΕΠ, το οποίο εκδίδει τους προσωρινούς πίνακες διάθεσης των υπαλλήλων.

3. Οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται εντός 5 ημερών από την έκδοση των προσωρινών πινάκων να καταθέσουν τις ενστάσεις τους οι οποίες εξετάζονται στη συνέχεια από το αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

4. Στη συνέχεια, το ΑΣΕΠ καταρτίζει και εκδίδει τους τελικούς πίνακες διάθεσης των υπαλλήλων.

5. Μετά την υποβολή τυχόν αιτήσεων θεραπείας από διοικητικούς υπαλλήλους και την εξέτασή τους, εκδίδονται οι οριστικοί πίνακες διάθεσης των υπαλλήλων.

6. Ο φορέας υποδοχής (ΑΕΙ και ΤΕΙ) εκδίδει τις αποφάσεις μετάταξης – μεταφοράς».


Διαβάστε περισσότερα...

Το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου για τις καθαρίστριες


Το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση του υπουργείου Οικονομικών που ζητούσε να ανασταλεί προσωρινά η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την επανατοποθέτηση των καθαριστριών που απασχολούνται στο υπουργείο Οικονομικών με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, γνωστοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με αυτό, δεν πιθανολογείται -στην παρούσα φάση- ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα των καθαριστριών, αλλά ούτε τα πολιτικά δικαστήρια -όπως είναι ο Άρειος Πάγος- έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν την οικονομική πολιτική του κράτους, η οποία επέβαλε το καθεστώς διαθεσιμότητας στις καθαρίστριες.

Συγκεκριμένα, στις 12.6.2014, ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργείου Οικονομικών και ανέστειλε την απόφαση του Πρωτοδικείου, ενώ τότε γνωστοποιήθηκε στα ενδιαφερόμενα μέρη μόνο το «δια ταύτα» της απόφασης. Σήμερα έγινε γνωστό το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου.

Στην αρεοπαγιτική απόφαση αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, οι καθαρίστριες αν και μη εργαζόμενες λαμβάνουν τα 3/4 των τακτικών αποδοχών τους».

Ακόμη, σημειώνεται ότι «η διασφάλιση της συνέχειας της οικονομικής πολιτικής του κράτους κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου με έκτακτες δημοσιονομικές δυσχέρειες εθνικού επιπέδου, αποτελεί μείζον αγαθό, συνδεόμενο με το γενικό συμφέρον, σε σχέση με το ατομικό συμφέρον κάθε μιας καθαρίστριας, να διαταραχθεί η οργανική της θέση και να εξακολουθήσουν να απασχολούνται σε αυτή αμειβόμενη όπως και πριν».

Επιπλέον, αναφέρεται: «Γιατί το ατομικό συμφέρον δεν μπορεί να νοείται και να λειτουργεί ανεξάρτητα προς τις εκ της εξυπηρετήσεως αυτού συνέπειες ως προς την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής του κράτους την οποία σε κάθε περίπτωση δεν έχουν την δυνατότητα να κρίνουν τα πολιτικά δικαστήρια από άποψη σκοπιμότητας, ει μη μόνο το εκλογικό σώμα».

Τέλος, ο Άρειος Πάγος αναφέρει ότι στο πλαίσιο της παρούσας «στενής» διαδικασίας (δηλαδή στο επίπεδο της αναστολής που είναι τώρα η υπόθεση στον Άρειο Πάγο) δεν πιθανολογείται ότι υπάρχει πρόβλημα με την κατάργηση των οργανικών θέσεων των καθαριστριών, η οποία «θα επέβαλε την ματαίωση της πολιτικής» της κυβέρνησης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περίθαλψη και για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ


«Ανάσα» για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ καθώς αποκτούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έως τον Φεβρουάριο του 2015.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση έγινε γνωστό στην ΕΣΕΕ η υλοποίηση σχετικού αιτήματός της, μέσω της Υπουργικής Απόφασης Φ80000/7870/305/2014, με την οποία θα παρέχεται περίθαλψη και στους ενεργούς εμπόρους και λοιπούς επαγγελματίες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν δημιουργηθεί εντός της κρίσης και συγκεκριμένα εντός των ετών 2011, 2012, 2013 και 2014.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, οι όροι της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης είναι οι εξής:

• Οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στη Δ.Ο.Υ. ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα δικαιούνται, οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη αυτών, παροχές ασθένειας σε είδος από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέχρι 28/2/2015, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013, χωρίς να εξετάζεται η ασφαλιστική κατάσταση του 2014, και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος για τα ανωτέρω έτη δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

• Για την παροχή της περίθαλψης απαιτείται η υποβολή αίτησης και η προσκόμιση αντίγραφου εκκαθαριστικού σημειώματος για τα εισοδήματα των ετών 2011, 2012 και 2013. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχουν τα δικαιολογητικά και αφού διαπιστώσουν ότι ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος των τριών (3) προηγουμένων ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 12.000 € και οι οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές έχουν δημιουργηθεί τα ίδια έτη, προβαίνουν στην χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας (θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας) μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2015.

• Σε περίπτωση ανακριβούς δήλωσης διακόπτεται άμεσα η ασφαλιστική ικανότητα και αναζητούνται οι τυχόν καταβληθείσες δαπάνες.

«Θεωρούμε ότι αυτή είναι η πρώτη αδικία που αποκαθίσταται μετεκλογικά από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας», αναφέρει η ΕΣΕΕ, χαιρετίζοντας την απόγαση του Γιάννη Βρούτση.

«Η απόφαση θα αποτελέσει «στροφή κατεύθυνσης» του συνόλου της Κυβερνητικής πολιτικής για την άρση και των λοιπών αδικιών, στο πλαίσιο προστασίας των μικρομεσαίων της αγοράς και διατήρησης της επιχειρηματικότητας της χώρας μας, η οποία πλήττεται στον υπέρτατο βαθμό μέσα στην Ελλάδα της κρίσης και της ύφεσης», σημειώνει η ΕΣΣΕ.



Διαβάστε περισσότερα...

Λοβέρδος: Η διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ έγινε χωρίς αξιολόγηση


Το προσεχές 20ήμερο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής της εταιρείας, που θα αξιολογήσει τα οργανογράμματα των οκτώ πανεπιστημίων, των οποίων υπάλληλοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τους πρυτάνεις των Ιδρυμάτων κατά την συνάντηση, που είχε σήμερα μαζί τους, στο Μαρούσι.

Ο κ. Λοβέρδος διαβεβαίωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από ανεξάρτητο φορέα, ενώ κάλεσε τις πρυτανικές Αρχές των οκτώ Ιδρυμάτων να στείλουν το συντομότερο δυνατό τα στοιχεία που χρειάζονται, ώστε να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία της προκήρυξης 600 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίες θα καλυφθούν, βάσει της διαϊδρυματικής ή της ενδοϊδρυματικής κινητικότητας.

Ο υπουργός Παιδείας συμφώνησε με τους πρυτάνεις ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας εφαρμόστηκε χωρίς να έχει γίνει αξιολόγηση των προσόντων των υπαλλήλων και των αναγκών των Ιδρυμάτων. «Η διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ έγινε χωρίς αξιολόγηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κάποιοι μου λένε -δεν τολμώ να το υιοθετήσω, γιατί δεν ξέρω- ότι υπήρξαν επί μέρους συμφωνίες με κατευναστικό χαρακτήρα για το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων, τις οποίες όμως άλλα μέλη της κυβέρνησης δεν αποδέχονταν» είπε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Για τον λόγο αυτό, θα κάνουμε όλες τις συναντήσεις μας δημόσια».

Οι πρυτάνεις, από την πλευρά τους, περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στα πανεπιστήμια μετά την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, τονίζοντας ότι η εύρυθμη λειτουργία τους απαιτεί την επαναπρόσληψη και των 1.045 υπαλλήλων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, αίτημα που απέρριψε ο κ. Λοβέρδος.

Ο υπουργός είπε ότι η αξιολόγηση θα γίνει με βάση διαδικασία του ΕΣΠΑ και με διεθνή στάνταρ και δείκτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα πελατειοκρατίας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ίδιος δεν θα βάλει την υπογραφή του χωρίς αξιολόγηση. «Δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας αξιολόγηση. Με το μάτι θα την κάνουμε; Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ζωές των ανθρώπων» σημείωσε.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών, Γ. Παναγιωτάκης, ανέφερε ότι το Ίδρυμα, το οποίο διοικεί, έχει μείνει χωρίς φύλακες, σημειώνοντας ότι η φύλαξη των εγκαταστάσεων της πανεπιστημιούπολης θα γίνει φέτος με εθελοντές. «Πολλοί διοικητικοί υπάλληλοι προσφέρουν δωρεάν εργασία» πρόσθεσε. Στο ίδιο πνεύμα, ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Γ. Παντής σημείωσε ότι στο πανεπιστήμιο, που εκπροσωπεί, έχουν καταργηθεί ολόκληροι κλάδοι ειδικοτήτων με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα όχι μόνο στην διοικητική λειτουργία, αλλά και στην ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Β. Καρδάσης, προέβλεψε ότι από την αξιολόγηση θα προκύψει ότι χρειαστούν επιπλέον προσλήψεις πέραν των 600 που έχουν συμφωνηθεί, ενώ μιλώντας εκ μέρους του πανεπιστημίου Αθηνών ο αντιπρύτανης, Θ. Σφηκόπουλος, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο Ίδρυμα της χώρας λειτουργεί χωρίς λογιστή, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το γεγονός ότι έχουν βγει σε διαθεσιμότητα όλοι οι υπάλληλοι που ήταν υπεύθυνοι για την πυρόσβεση στην Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου, αλλά και για τα «καθημερινά κρούσματα κλοπών», που σημειώνονται στους χώρους των πανεπιστημίων.

Αύριο συνεδριάζει η Ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, προκειμένου να εξετάσει τη στάση της ενόψει των τελευταίων εξελίξεων. Οι διοικητικές υπηρεσίες τόσο του ΕΜΠ, όσο και του πανεπιστημίου Πατρών, είναι κλειστές, ενώ ο σύλλογος των υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών, που συνεδρίασε σήμερα, ζήτησε με ανακοίνωσή του την «τακτοποίηση αμέσως των 399 διοικητικών υπαλλήλων, που εδώ και 8 μήνες είναι σε διαθεσιμότητα, με αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο υπολειτουργεί».



Διαβάστε περισσότερα...

Πάγωμα στα χρέη προς τον ΟΑΕΕ ζητάει η ΓΣΕΒΕΕ


Να ανασταλεί άμεσα η δράση του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) καθώς οι κατασχέσεις και οι δημεύσεις περιουσιών δεν μπορεί να αποτελούν τη μόνη απάντηση της κυβέρνησης, ζητά με επιστολή του από τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ.

Στην επιστολή τονίζεται, ότι η αύξηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας και ότι η στέρηση των εσόδων είναι αποτέλεσμα αδυναμίας και όχι απροθυμίας πληρωμής από τους ασφαλισμένους του. Οι οφειλέτες, υπογραμμίζεται στην επιστολή, λόγω υπερσυσσώρευσης εσόδων προς τον ΟΑΕΕ με τις ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές και τα πρόστιμα εισέρχονται σε ένα φαύλο κύκλο που η κατάληξη του είναι κατασχέσεις και φυλάκιση. Το Προεδρείο του ΟΑΕΕ επισημαίνει, ότι αν πράγματι το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθώς και ο ΟΑΕΕ θέλουν να βγούμε από τα αδιέξοδα θα πρέπει να υπάρξει ρεαλιστική και ορθολογική αντιμετώπιση για τα χρέη των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, αλλά και ανάλογη προσέγγιση για τις εκκρεμείς υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ. Βασική λογική και οδηγός μιας νέας ρύθμισης πρέπει να είναι η διευκόλυνση της αποπληρωμής των χρεών με γνώση της πραγματικότητας των ημερών, έτσι ώστε να μην χαθούν τελικά έσοδα για τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και φαλκιδευτεί η βιωσιμότητά τους, αλλά και για να μην δημιουργηθεί στα επόμενα χρόνια εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους.

Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει, ότι το πάγωμα και η κεφαλαιοποίηση των οφειλών καθώς και η μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου και η ταυτόχρονη ελεύθερη επιλογή κλάσης, μπορεί να ωφελήσει καθοριστικά το ταμείο του ΟΑΕΕ, ανακουφίζοντας παράλληλα τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με τελευταίες προβολές του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εκτιμάται ότι με την εφαρμογή της ελεύθερης επιλογής κλάσης και την ενεργοποίηση χιλιάδων οφειλετών ο προϋπολογισμός εσόδων του ΟΑΕΕ θα ενισχυθεί τουλάχιστον με 600 εκ. ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΔΕ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής


Εντολή για διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης εντός 48 ωρών έδωσε ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, στον διοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Ψ.Ν.Α), Παύλο Θεοδωράκη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, η Ένορκη Διοικητική Εξέταση θα διενεργηθεί προκειμένου να διερευνηθεί η έγγραφη καταγγελία συγγενών ασθενούς για τις συνθήκες νοσηλείας της.



Διαβάστε περισσότερα...

Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 στο υπουργείο Υγείας.

Σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση το μεσημέρι της Τετάρτη στις 12:00, στο υπουργείο Υγείας, καλεί τους εργαζόμενους η ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ.

Προκειμένου οι εργαζόμενοι να μπορούν να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει για την ίδια ημέρα παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι και έως τη λήξη του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Μετά τη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών, ως ένδειξη συμπαράστασης στις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, αλλά και στους σχολικούς φύλακες και τους καθηγητές.

Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ είναι:
- Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους
- Όχι στη διάλυση του Δημόσιου τομέα
- Όχι στην αξιολόγηση και τον ατομικό μισθό



Διαβάστε περισσότερα...

Χάλασε το αλεξίπτωτό του στα 14.000 πόδια και επέζησε


Τύχη βουνό είχε ένας Αυστραλός.

Δικαιολογημένα ο Άλφρεντ Γκάι αισθάνεται ο πιο τυχερός άνθρωπος του κόσμου, καθώς σε ελεύθερη πτώση στα 14.000 πόδια βρέθηκε ξαφνικά χωρίς αλεξίπτωτο και επέζησε πέφτοντας σε μια μικρή λίμνη!

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Γκάι, κάτοικος Μελβούρνης, θέλησε να γιορτάσει τα 21α του γενέθλια με έναν περιπετειώδη τρόπο, δοκιμάζοντας για πρώτη φορά το ακραίο άθλημα της πτώσης με αλεξίπτωτο, το απόγευμα της 31ης Αυγούστου, πέρσι. Μαζί του βρισκόταν ως συνοδός, επαγγελματίας αλεξιπτωτιστής, ο οποίος είχε στο ενεργητικό του 4.876 επιτυχημένες πτώσεις. Οι δύο άνδρες πήδηξαν από το αεροπλάνο και όλα φαίνονταν να κυλούν ομαλά, με τα επίπεδα αδρεναλίνης να «χτυπούν κόκκινο». Ωστόσο, την ίδια στιγμή που το αλεξίπτωτο άνοιξε, σχίστηκε, προκαλώντας πανικό στον κ. Γκάι και τον εκπαιδευτή του.

«Ταρακουνιόμασταν τόσο πολύ, που ήταν σαν να βρισκόμασταν μέσα σε μηχανή μπλέντερ. Στριφογυρίζαμε κυκλικά πολύ γρήγορα», εξομολογείται ο κ. Γκάι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Herald Sun, στην οποία μίλησε για πρώτη φορά μετά την περιπέτειά του.

Στο έδαφος βρισκόταν οι συγγενείς και ο σύντροφος τού 22χρονου (πλέον) άνδρα, που έβλεπαν με κομμένη την ανάσα την ελεύθερη πτώση, όταν συνειδητοποίησαν πως το αλεξίπτωτο είχε ανοίξει, αλλά δεν δούλευε σωστά. Έντρομοι παρακολουθούσαν και οι θαμώνες στο γήπεδο του γκολφ, όπου ήταν ο προορισμένος τόπος προσγείωσης για τους αλεξιπτωτιστές. «Δεν πίστευα ότι κανείς μπορούσε να επιβιώσει από αυτό. Ένα ανθρώπινο σώμα δεν είναι ικανό να το αντέξει» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ένας από τους παρευρισκομένους.

Περιγράφοντας τις στιγμές αγωνίας που βίωσε, ο κ. Γκάι εξηγεί πως αυτό που κυριαρχούσε στη σκέψη του ήταν ο φόβος πως δεν θα ξαναδεί την οικογένειά του και τον σύντροφό του. «Δεν ένιωθα σαν να έπεφτα στο έδαφος, αλλά πιο πολύ σαν το έδαφος να ερχόταν καταπάνω μου να με χτυπήσει, ότι η γη θα με χτυπούσε» αναφέρει.

Όταν πλέον είχαν φτάσει στο ύψος 500 ποδιών πάνω από το έδαφος, άνοιξε το εφεδρικό αλεξίπτωτο, το οποίο όμως ερχόταν σε επαφή με τα κατεστραμμένα κατάλοιπα του πρώτου σχισμένου αλεξίπτωτου.

Η στιγμή της πρόσκρουσης ήρθε τελικά και οι δύο άνδρες βρέθηκαν στην άκρη μιας λιμνούλας που είχε το γήπεδο του γκολφ.

«Το αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ήταν ο χειρότερος πόνος που μπορούσα να φανταστώ. Και μετά σκέφτηκα "Βρίσκομαι στο έδαφος, είμαι ζωντανός!"» αναφέρει ο τυχερός 22χρονος. Ο εκπαιδευτής υπέστη ακόμη πιο σκληρό χτύπημα, καθώς προσγειώθηκε πρώτος.

Ένας παίκτης του γκολφ που βρισκόταν δίπλα στο σημείο προσγείωσης έσπευσε να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στους δύο άνδρες, μέχρι να καταφθάσει το ασθενοφόρο.

«Όταν το κοιτάω, δεν βλέπω το ατύχημα. Βλέπω μια αχτίδα ελπίδας. Ήμουν μέρος ενός θαύματος και δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να πουν κάτι τέτοιο. Σημαίνει πολλά για μένα. Το έκανα για να θυμίζω στον εαυτό μου πως είμαι τυχερός, βρίσκομαι εδώ για κάποιο λόγο και για κάποιον σκοπό», εξομολογείται ο κ. Γκάι.

Καθώς πλησιάζει η «επέτειος» του πρώτου χρόνου μετά από αυτή την περιπέτεια ζωής, αισθάνεται την ανάγκη να διαδώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα στους γύρω του, προτρέποντας όλους να κάνουν όσο μπορούν χαρούμενους τους συνανθρώπους τους, ακόμη και με τις πιο απλές χειρονομίες. «Κάντε ό,τι μπορείτε για να κάνετε κάποιον άλλον ευτυχισμένο και να δώσετε αξία στη ζωή τους», λέει χαρακτηριστικά.


Διαβάστε περισσότερα...