Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Η κρίση δεν επηρέασε το αλκοόλ - O παγκόσμιος χάρτης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βαρείς και συστηματικούς πότες εξακολουθεί να έχει η Ελλάδα. Η χώρα μας κατατάσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στη δεύτερη ζώνη σε βαρύτητα κατανάλωσης οινοπνεύματος, ξεπερνώντας χώρες όπως οι ΗΠΑ!

Κάθε Έλληνας πίνει κατά μέσο όρο 10,3 λίτρα αλκοόλ, το οποίο αντιστοιχεί σε 14 μπουκάλια κρασί.

Στην ετήσια έκθεσή τους, οι επιστήμονες του ΠΟΥ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι το 2012 καταγράφηκαν παγκοσμίως 3,3 εκατομμύρια θάνατοι οι οποίοι συνδέονται με την υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Η αλόγιστη χρήση -αναφέρουν- συνδέεται με την εκδήλωση 200 παθήσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται η κίρρωση του ήπατος και ορισμένες μορφές καρκίνου.



Βίαιη συμπεριφορά

Η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε βίαιη συμπεριφορά και τραυματισμούς. Υπάρχουν υπόνοιες, δε, ότι σχετίζεται με την εκδήλωση φυματίωσης και πνευμονίας.

Τα στοιχεία της έκθεσης που αφορούν την Ελλάδα έχουν διπλή ανάγνωση. Από τη μία, παρατηρείται διαχρονικά μία σταθεροποίηση στην κατανάλωση αλκοόλ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έως και το 2010. Η χώρα μας βρίσκεται περίπου στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, κατέχοντας την 28η θέση ανάμεσα σε 53 ευρωπαϊκές χώρες.

Από την άλλη, περιλαμβάνεται στη δεύτερη ζώνη ως προς την κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ, από τις έξι ζώνες που χρησιμοποιούνται από τον ΠΟΥ ως βάση μέτρησης.

Την καλύτερη θέση (έκτη ζώνη) κατέχουν μεσανατολικές χώρες και η Τουρκία, με ετήσια κατανάλωση κάτω από 2,5 λίτρα.

Τη χειρότερη (πρώτη ζώνη) κατέχουν χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και η Ρωσία, όπου η μέση κατανάλωση ξεπερνά τα 12,5 λίτρα.

Το 47% των Ελλήνων δηλώνουν ότι πίνουν κυρίως κρασί, το 28% μπίρα και το 24% ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως ουίσκι και βότκα.

Το δυσάρεστο είναι ότι οι νέοι καταναλώνουν αρκετό αλκοόλ και «βαριά» ποτά.

Τρεις στους πέντε μαθητές ηλικίας 13 έως 19 ετών στην Ελλάδα δηλώνουν ότι έχουν πιει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τον τελευταίο μήνα. Ένας στους τρεις δηλώνουν ότι ήπιε πάνω από δέκα φορές, δηλαδή με συχνότητα πάνω από δύο φορές την εβδομάδα.

Τα είδη ποτών στα οποία έχουν μεγαλύτερη προτίμηση είναι το κρασί (47,1%), η μπίρα (43,3%), τα «βαριά» ποτά (42,3%) και τα προσυσκευασμένα αλκοολούχα αναψυκτικά (alcopops) με 37,1%.

Ανησυχητικό είναι και ένα ακόμη εύρημα. Από το 1984 έως το 2011 είχε παρατηρηθεί μία τάση μείωσης της κατανάλωσης αλκοόλ στους νέους, η οποία, όμως, φαίνεται να αντιστρέφεται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).

Ζητούν μέτρα

Οι επιστήμονες του ΠΟΥ αναδεικνύουν την ανάγκη να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την πρόληψη των επιπτώσεων από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ορισμένες χώρες -σημειώνουν- έχουν ήδη προχωρήσει στη λήψη ειδικών μέτρων, όπως η αύξηση της φορολογίας και του ορίου ηλικίας για την κατανάλωση.

Αναδεικνύουν την ανάγκη ανάπτυξης εθνικών πολιτικών, την επαγρύπνηση των κυβερνήσεων και τη συμμετοχή των συστημάτων Υγείας στην πρόληψη, τη θεραπεία και τη φροντίδα των «ασθενών» και των οικογενειών τους.

Ενδεικτική είναι η επισήμανση ότι -κατά μέσο όρο- κάθε άτομο άνω των 15 ετών πίνει ετησίως 6,2 λίτρα καθαρού αλκοόλ. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι μόλις το 38,3% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει οινοπνευματούχα ποτά, η πραγματική μέση κατανάλωση ξεπερνά τα 17 λίτρα τον χρόνο!


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.