Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΟΟΣΑ: Κίνδυνος να αυξηθεί η φτώχεια


Οι αναπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μεγάλης αύξησης των εισοδηματικών ανισοτήτων και της φτώχειας, καθώς προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα δημόσια οικονομικά τους μετά την οικονομική κρίση, προειδοποιεί με έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Η εισοδηματική ανισότητα στις χώρες του ΟΟΣΑ -πριν από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις που τη μετριάζει- αυξήθηκε περισσότερο στα τρία πρώτα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης έως το τέλος του 2010 από ότι στα προηγούμενα 12 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις περιόρισαν το αποτέλεσμα αυτό αρκετά αποτελεσματικά κατά το πρώτο στάδιο της κρίσης, χάρη στις υψηλότερες δαπάνες για κοινωνική πρόνοια και τα προγράμματα στήριξης των οικονομιών. Μετά τους φόρους και τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, τα επίπεδα της εισοδηματικής ανισότητας και της σχετικής φτώχειας στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν ελαφρά μόνο υψηλότερα το 2010 σε σχέση με το 2007.

Καθώς τώρα πολλές χώρες του ΟΟΣΑ επικεντρώνονται στη μείωση των επιπέδων του ελλείμματος και του δημόσιο χρέους, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι «αυξάνεται ο κίνδυνος» ότι η ανισότητα και η φτώχεια θα αυξηθούν. «Αυτά τα ανησυχητικά ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη προστασίας των πιο ευάλωτων στην κοινωνία, ιδιαίτερα καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν τον αναγκαίο έλεγχο των δημοσίων δαπανών», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.



Διαβάστε περισσότερα...

Ουρλίκε Μάϊνχοφ: Ενταφιασμένη ζωντανή στο απέραντο λευκό


Σαν σήμερα (9/5) πριν από 37 χρόνια (1976) η γερμανίδα δημοσιογράφος Ούρλικε Μάϊνχοφ βρέθηκε κρεμασμένη στο κελί Νο 719 των φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Στάμχαϊμ της Στουτγάρδης. Η ιστοσελίδα αρέσκεται σε επετειακές υπενθυμίσεις, στο όνομά τους λοιπόν αναδημοσιεύουμε την καταγγελία της Μάϊνχοφ εκτιμώντας ότι η απόσταση του χρόνου εμβαθύνει την αναγνωστική δυνατότητα. Έχει ως ακολούθως:

Εγώ η Ούλρικε Μάϊνχοφ καταγγέλω
ΟΝΟΜΑ: Ουλρίκε
ΕΠΩΝΥΜΟ: Μάϊνχοφ
ΓΕΝΟΥΣ: Θηλυκού
ΗΛΙΚΙΑ: Σαρανταενός χρονών
...Ναι! Είμαι παντρεμένη.
Έκανα δύο παιδιά με καισαρική.
Ναι είμαστε χωρισμένοι με τον άντρα μου.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Δημοσιογράφος
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ: Γερμανίδα
Είμαι τέσσερα χρόνια στη φυλακή, σ’ ένα μοντέρνο κάτεργο, ενός σύγχρονου κράτους.

Το έγκλημα;
Συγκρούστηκα με την άρχουσα τάξη και τους νόμους της που τους έχει προστάτες της, για να μπορεί να εκμεταλλεύεται και να κάνει κουμάντο σε όλα, στα πάντα. Ακόμα και στο ίδιο το μυαλό μας, στις σκέψεις μας, τα λόγια μας, τα συναισθήματα μας, τη δουλειά μας, τον τρόπο που μας αρέσει να αγαπάμε ή να κάνουμε έρωτα, ολόκληρη τη ζωή μας.
Γι’ αυτό με κλείσατε εδώ μέσα αφεντικά του κράτους δικαίου. Φυσικά όλοι είναι ίσοι απέναντι στους νόμους σας, εκτός απ’ αυτούς που δεν συμφωνούν με τα ιερά σας και τα όσια. Εσείς είστε που υποβιβάσατε τη γυναίκα. Ό,τι λοιπόν μου στερήσατε τόσα χρόνια σα γυναίκα, μου το προσφέρετε τώρα: ΙΣΗ ΠΟΙΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ. Τι ειρωνεία! Σας ευχαριστώ! Με ανταμείψατε με το νόμισμα της πιο σκληρής φυλάκισης.
Απομόνωση και κρύο μέσα σε μια φυλακή νεκροταφείο. Στην ποινή δηλαδή της εξόντωσης των αισθήσεων μου. Πόσο ευγενική έκφραση θα ήταν να’ λεγα ότι με θάψατε ζωντανή σ’ ένα τάφο;
Λευκό το κελί, οι τοίχοι, λευκά τα κουφώματα, η πόρτα περασμένη με σμάλτο, για να μην πω και το αποχωρητήριο, ο φωτισμός με νέον –λευκός κι αυτός- κι αναμμένες λάμπες μέρα-νύχτα. Πότε επιτελούς είναι μέρα και πότε νύχτα; Πως θα το μάθω; Απ’ τη χαραμάδα του παραθύρου περνάει πάντα το ίδιο λευκό φως, ψεύτικο κι αυτό, σαν το παράθυρο που είναι ψεύτικο κι αυτό, ίδια ψεύτικος κι ο δόλιος ο χρόνος που μ’ έχετε φυλακισμένη εδώ σ’ ένα λευκό ατελείωτο.
ΣΙΩΠΗ! Παντού σιωπή.
Απ’ έξω ούτε φωνή, ούτε ήχος, ούτε θόρυβος. Στο διάδρομο δεν ακούγονται βήματα, ούτεπόρτες που ανοιγοκλείνουν. ΤΙΠΟΤΑ. Όλα σιωπηλά και κατάλευκα. Μια μεγάλη σιωπή και στο μυαλό μου, λευκή κι αυτή σαν το ταβάνι. Κι η φωνή μου λευκή αν δοκιμάσω να φωνάξω. Λευκό το σάλιο καθώς στεγνώνει στα χείλη μου.
Λευκή η σιωπή στ’ άδεια μου μάτια στο στομάχι, στην πρησμένη από την πείνα κοιλιά μου.

Πιασμένη σαν γιαπωνέζικο ψάρι, δίχως πτερύγια, μες τη σιωπή του ενυδρείου.
Έντονη επιθυμία για εμετό.
Βλέπω το μυαλό σε αργή κινηματογραφική κίνηση, να βγαίνει από το κρανίο μου, να αλητεύει εδώ κι εκεί και να κυλάει στο πάτωμα και να γίνεται ένα με το αιώνιο λευκό του κελιού μου.
Νιώθω το κορμί μου σαν σκόνη, όπως το απορυπαντινό για το πλυντήριο. Σκύβω και το μαζεύω...


Διαβάστε περισσότερα...

Κύπριοι ρευματοπαθείς: Το δικαίωμά μας σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι αδιαπραγμάτευτο


Την ισότιμη μεταχείριση των ατόμων με ρευματικές παθήσεις που μεταφράζεται σε πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αξίωσε ο πρόεδρος του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου Μάριος Κουλούμας στην καθιερωμένη διάσκεψη τύπου που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της τρέχουσας (11 – 19 Μαΐου  ετήσιας Εβδομάδας Ρευματοπαθειών.

Ο πρόεδρος του ΑΣΚ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα τελευταία μέτρα που έχουν υιοθετηθεί στον τομέα της υγείας επισημαίνοντας ότι “πλήττουν κυρίως τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, που λόγω της πάθησης τους, έχουν τακτικές επισκέψεις σε ιατρούς, παίρνουν πολλά φάρμακα και διεξάγουν πολύ τακτικά εργαστηριακές εξετάσεις”. Οπως εξήγησε διατυπώνοντας λόγο καταγγελτικό για τις ασκούμενες πολιτικές, “δεν συνυπολογίζουν το υψηλό κόστος διαβίωσης που συνεπάγεται η χρόνια πάθηση και οι συνθήκες της αναπηρίας”. Καταλήγοντας, ο Μ. Κουλούμας ξεκαθάρισε ότι “αυτές οι πολιτικές οι οποίες συμφωνούνται για εμάς χωρίς εμάς, μας βρίσκουν κάθετα εναντίον και ζητούμε από το Υπουργείο Υγείας να διασφαλίσει την χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς πρόσβαση των ατόμων με χρόνιες παθήσεις σε ποιοτικές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας”.

Τον πολιτικό σχεδιασμό από πλευράς υπουργείου υγείας ανέπτυξε η ιατρική λειτουργόας δρ. Στάλω Κιούπη. Το “ζουμί” της ομιλίας της: Η πρόληψη, η ετοιμασία πρωτοκόλλων για τη διάγνωση και τη θεραπεία, η ενημέρωση και η εκπαίδευση των ατόμων αυτών στην αυτοδιαχείριση, ώστε να αποφεύγουν την αχρείαστη ταλαιπωρία και τις υποχρεωτικές συχνές επισκέψεις στους ειδικούς είναι οι κύριοι άξονες που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής. Το έργο αυτό έχει αναληφθεί από την Εθνική Επιτροπή Ρευματικών Παθήσεων που εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή. Η πολυθεματική αυτή επιτροπή θα επικεντρωθεί στην υπολοποίηση των 5 βασικών αξόνων του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου ώστε κανείς να μην φτάνει στο σημείο που θα έχει ανάγκη τα κρατικά επιδόματα αναπηρίας ή άλλες κρατικές παροχές τα οποία από τη μία ανεβάζουν τόσο το κόστος θεραπείας όσο και τα προσωπικά έξοδα συντήρησης τους και από την άλλη κατακερματίζουν τις υπηρεσίες με συνέπεια οι ασθενείς να οδηγούνται από μόνοι τους, αποσπασματικά και χωρίς κατεύθυνση. Η πρώιμη και ορθή παρέμβαση αποτελούν καταλυτική προτεραιότητα ώστε να προληφθούν οι σοβαρές επιπλοκές και μόνιμες αναπηρίες”.

Εκπροσωπώντας την Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου ο δρ. Μάριος Κληρίδης τόνισε ότι “τα ρευματικά νοσήματα έχουν υπολογισθεί διεθνώς από τα πιο δαπανηρά και επίπονα νοσήματα σε ένα κράτος, συνεπεία δε αυτού του γεγονότος το ευρωκοινοβούλιο έχει ψηφίσει τα νοσήματα αυτά σαν κύρια νοσήματα”. Αποκωδικοποιώντας την σημασία της παραπάνω διαπίστωσης ο Μ. Κληρίδης εξήγησε ότι πλέον “όλα τα κράτη στο κόσμο μετά από αποδεδειγμένες μελέτες έχουν πεισθεί ότι η διαχείριση των νοσημάτων αυτών από ειδικούς με την έγκαιρη διάγνωση και την χρήση των κατάλληλων θεραπειών ειδικά των βιολογικών έχουν εξοικονομήσει χρήμα και έχουν περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τα διάφορα κοινωνικά προβλήματα”.

*Αντί επιλόγου παραθέτουμε κάποιες βασικές γνώσεις: Οι ρευματοπάθειες αποτελούν τον πρώτο παράγοντα νοσηρότητας παγκόσμια με πέρα του 25% του πληθυσμού (δηλαδή στην Κύπρο περισσότεροι από 100 χιλιάδες άνθρωποι έχουν κάποιας μορφής ρευματοπάθεια) καθώς επίσης τον πρώτο παράγοντα σωματικής αναπηρίας και τη δεύτερη αιτία απώλειας της εργασίας. Οι φλεγμονώδεις ρευματοπάθειες, η οστεοπόρωση, η οστεοαρθρίτιδα και οι ρευματοπάθειες του συνδετικού ιστού είναι οι 4 μεγάλες κατηγορίες των ρευματοπαθειών.



Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας για τις πανελλαδικές


Οι υποψήφιοι μαθητές πρέπει να έχουν μαζί τους το Δελτίο Εξεταζόμενου.

Διευκρινίσεις σχετικά με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις έδωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η ανακοίνωση του υπουργείου:

Οι υποψήφιοι ημεδαποί ή αλλοδαποί μαθητές δύνανται απρόσκοπτα να προσέλθουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, προσκομίζοντας μόνο το Δελτίο Εξεταζομένου, που έχουν παραλάβει από τα Λύκειά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε απεργία και οι δάσκαλοι


Δείχνουν την αλληλεγγύη τους στους καθηγητές.

«Η επιστράτευση των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι ένα ακόμη δείγμα αυταρχισμού, μια ακόμη επίθεση στο κοινωνικό κράτος που οικοδομήθηκε με αγώνες των εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια». Αυτό επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), σχετικά με την επιστράτευση των καθηγητών της ΟΛΜΕ.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ΔΟΕ, « μπροστά σε όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν στην εκπαίδευση, δηλώνει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των συναδέλφων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αντιλαμβανόμενη πως η επίθεση που εξελίσσεται και, προσωρινά, δεν στοχοποιεί το χώρο της Πρωτοβάθμιας, είναι επίθεση που, σε κάθε περίπτωση, την αφορά».

Στο πλαίσιο αυτό, το Δ.Σ. της ΔΟΕ, σε έκτακτη συνεδρίαση του, αποφάσισε ομοφώνως τη «συμπόρευση με την ΟΛΜΕ και κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης ίδιας μορφής με της ΟΛΜΕ, η οποία ενεργοποιείται άμεσα με το κάλεσμα της ΟΛΜΕ προς τα μέλη της για "σπάσιμο" της επιστράτευσης στην πράξη».



Διαβάστε περισσότερα...

Ταξίδι ζωής για την Μυρτώ


Η 15χρονη που κακοποιήθηκε στην Πάρο φεύγει για της ΗΠΑ.

Σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης των ΗΠΑ αναμένεται να μεταφερθεί η 15χρονη Μυρτώ, η οποία κακοποιήθηκε από τον Πακιστανό στην Πάρο.

Η άτυχη κοπέλα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κώμα, αλλά το νεαρό της ηλικίας της και η καλή υγεία της είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια ανάρρωσης.

«Μετά από αρκετά χειρουργεία, θεραπείες, εξετάσεις, δεν μπορεί να γίνει ιατρικώς κάτι άλλο στο κορίτσι. Εδώ και περίπου τρεις μήνες αναπνέει χωρίς τεχνητά μέσα και ανοιγοκλείνει τα βλέφαρά των ματιών της», ανέφεραν στην Espresso ιατρικές πηγές.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες η 15χρονη νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

Η επίθεση σε βάρος της κοπέλας έγινε στις 22 Ιουλίου, στην παραλία της Χρυσής Ακτής.

Ο Πακιστανός ανέφερε στην απολογία του ότι είδε την άτυχη κοπέλα να κάθεται στα βράχια και να ακούει μουσική.

Την αιφνιδίασε για να της κλέψει το κινητό τηλέφωνο.

Η 15χρονη αντιστάθηκε και εκείνος της χτύπησε το κεφάλι στα βράχια.

Η μικρή εξακολούθησε να αντιστέκεται, εξαγριώνοντας τον δράστη, ο οποίος άρχισε να τη χτυπά με περισσότερη μανία.

Όταν η κοπέλα έχασε τις αισθήσεις της από τα χτυπήματα, ο Πακιστανός φέρεται να ασέλγησε πάνω της.


Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα Οζώδους Σκληρύνσεως η 15η Μαΐου


Στην Ελλάδα πάσχουν 1.500 άτομα.

Τη δεύτερη Παγκόσμια Ημέρα Οζώδους Σκληρύνσεως θα γιορτάσει στις 15 Μαΐου, η Ελληνική Εταιρεία Οζώδους Σκληρύνσεως μαζί με τις αντίστοιχες οργανώσεις σε όλον τον κόσμο. Την ημέρα αυτή, χιλιάδες ασθενείς και οι οικογένειες τους θα ενωθούν για να ενημερώσουν το κοινό για την σπάνια αυτή πάθηση και να μοιραστούν την ιστορία τους.

Φέτος, η Ημέρα Οζώδους Σκληρύνσεως έχει ως κεντρικό άξονα την πρόσφατη δημοσίευση των νέων διαγνωστικών και κλινικών οδηγιών για την αντιμετώπιση της πάθησης. Η νέα ενημέρωση, η οποία αντικαθιστά την προϋπάρχουσα που δημιουργήθηκε το 1998, είναι αποτέλεσμα του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Οζώδη Σκλήρυνση για το έτος 2012 στη Ουάσινγκτον, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 100 από τους κορυφαίους ειδικούς για την πάθηση.
Η Οζώδης Σκλήρυνση είναι μια γενετική πάθηση, η οποία προκαλεί καλοήθεις όγκους σε διάφορα όργανα, όπως ο εγκέφαλος, τα μάτια, η καρδιά, οι νεφροί, το δέρμα και οι πνεύμονες.
Είναι, επίσης, η κύρια γενετική πάθηση που προκαλεί αυτισμό και επιληψία. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα στον κόσμο πάσχουν από Οζώδη Σκλήρυνση, ενώ στην Ελλάδου έχουν καταγραφεί περίπου 1.500 άτομα.

Η Ελληνική Εταιρεία Οζώδους Σκληρύνσεως διοργανώνει εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων, την Τετάρτη, 15 Μαΐου, στις 17:00, με ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες και ασθενείς και στόχο την πληροφόρηση του κοινού, των επαγγελματιών υγείας και των ερευνητών για τις επιπτώσεις που έχει η πάθηση αυτή στη ζωή των ασθενών και των οικογενειών τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος να μείνει παραπληγικός ο 11χρονος


«Το παιδί δεν κουνούσε τα χέρια του».

Τον κίνδυνο να μείνει παραπληγικός αντιμετωπίζει ο 11χρονος που τραυματίστηκε με 20 μαχαιριές σε ξενοδοχείο, στην περιοχή του Ανισσαρά Χερσονήσου, στην Κρήτη.

Όπως ανέφερε ο Πάνος Ευσταθίου, Διοικητής Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, στον Alpha 9,89, «πιθανώς να έχει προκληθεί και παραπληγία, το παιδάκι δεν κουνούσε τα πόδια του».

Πρόσθεσε ακόμη ότι: «Το παιδάκι είναι διασωληνωμένο αυτή τη στιγμή, διακομίζεται στην Αθήνα, είναι σε σοβαρή κατάσταση, θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά. Δυστυχώς είναι τραγική περίπτωση απόπειρας δολοφονίας για ένα παιδάκι με 20 μαχαιριές».

Tο παιδί νοσηλεύθηκε αρχικά στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και το πρωί μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση, στην Αθήνα με αεροσκάφος C-130.

Το παιδί, ρωσικής υπηκοότητας, αγνοείτο από τις 9 το βράδυ της Τρίτης και ανήσυχοι οι γονείς του απευθύνθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Χερσονήσου.

Ύστερα από μεγάλη κινητοποίηση ο 11χρονος βρέθηκε περίπου στις 02.30 τα ξημερώματα, στο πάρκινγκ έναντι του ξενοδοχείου και όπως διαπιστώθηκε, έφερε πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι.

Σύμφωνα με τον Πάνο Ευσταθίου, διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, το παιδί έφερε 20 μαχαιριές κυρίως στο θώρακα και την πλάτη.

Στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίστηκε και προσήχθη ένας 20χρονος Ολλανδός - ανιματέρ του ξενοδοχείου όπως διαπιστώθηκε αργότερα - στην τσάντα του οποίου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, βρέθηκαν ένα λάπτοπ και ένα κινητό τηλέφωνο που φέρεται να ανήκαν στον 11χρονο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρχίζουν οι εγγραφές σε παιδικούς σταθμούς


Από 20 Μαΐου μέχρι 15 Ιουνίου μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στη Θεσσαλονίκη
.
Αιτήσεις εγγραφής στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Θεσσαλονίκης για τη νέα σχολική περίοδο 2013-2014 θα μπορούν να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι γονείς από 20 Μαΐου έως και 15 Ιουνίου.

Οι δημοτικοί σταθμοί δέχονται παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως και 4,5 ετών και οι αιτήσεις μπορούν να απευθύνονται τόσο στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όσο και στις κατά τόπους Δημοτικές Κοινότητες.

Τα Δικαιολογητικά Έγγραφης είναι τα εξής:

1. Αίτηση-συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο της μητέρας ή του πατέρα ή του κηδεμόνα του παιδιού.

2. Βεβαίωση εργοδότη ότι και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι ή πρόκειται να εργασθούν μέσα στο μήνα από την υποβολή της αίτησης εγγραφής, με προσδιορισμό του ύψους των αποδοχών τους και επικυρωμένο φωτοαντίγραφο βιβλιαρίου ενσήμων των γονέων.

3. Βεβαίωση γιατρού για την καλή σωματική και πνευματική υγεία του παιδιού καθώς και πρωτότυπο του βιβλιαρίου υγείας του με τα εμβόλια που προβλέπονται κάθε φορά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

4. Πρόσφατο εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας (2012).

5. Υπεύθυνη δήλωση των γονέων περί αποδοχής του κανονισμού λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού.

6. Υπεύθυνη δήλωση παραλαβής παιδιού από γονέα ή κηδεμόνα.

7. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης: η υπηρεσία θα προβεί στην αυτεπάγγελτη αναζήτηση του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης (άρθρο 5 του Ν. 3242/2004, ΦΕΚ 101Α’).


Πηγή: http://www.thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ταχυδρόμος παρέδιδε όλα τα δέματα… σπίτι του


Δε μοίραζε την αλληλογραφία στους παραλήπτες επί τέσσερα χρόνια
.
Ένας ταχυδρόμο στη Σαρδηνία, κατηγορείται για κλοπή, καθώς αντί να μοιράζει την αλληλογραφία τους παραλήπτες… στοίβαζε γράμματα και δέματα στο σπίτι του επί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Στο διαμέρισμα και στο γκαράζ του σπιτιού, στο χωριό Μόρες, οι αστυνομικοί εντόπισαν επιστολές, δέματα και περιοδικά συνολικού βάρους άνω των 400 κιλών, που δεν έφτασαν ποτέ στους παραλήπτες τους. Οι αρχές ερεύνησαν την υπόθεση αφού δέχτηκαν πολλά παράπονα από τους κατοίκους ότι δεν λάμβαναν την αλληλογραφία τους.

Ορισμένα από τα αντικείμενα είχαν ταχυδρομηθεί το 2009.

Ο... ακαμάτης ταχυδρόμος δεν έδωσε καμία εξήγηση για την πράξη του. Εφόσον όμως κριθεί ένοχος από τα δικαστήρια, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως τριών ετών.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΟΛ.1105/13.5.2013: Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 38 του Ν. 4141/2013 (ΦΕΚ Α΄81) περί των γνωματεύσεων ιατρικών επιτροπών που γίνονται δεκτές για απαλλαγή αναπήρων από τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας αυτοκινήτων


ΠΟΛ.1105/13.5.2013
Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 38 του Ν. 4141/2013 (ΦΕΚ Α΄81) περί των γνωματεύσεων ιατρικών επιτροπών που γίνονται δεκτές για απαλλαγή αναπήρων από τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας αυτοκινήτων


Αθήνα 13 Μαΐου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
1.ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝ & ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β’
2. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
Δ/ΝΣΗ 18Η ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α΄

Ταχ.Δ/νση : Σίνα 2-4
Ταχ.Κωδ. : 10672 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Β. Ζαρκαδούλα,
Κ. Κούκουνα
Τηλέφωνο :210-3644781,
2106987502
FAX : 210-3642251
e-mail : dttl@otenet.gr

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΟΛ 1105

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 38 του Ν. 4141/2013 (ΦΕΚ Α΄81) περί των γνωματεύσεων ιατρικών επιτροπών που γίνονται δεκτές για απαλλαγή αναπήρων από τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας αυτοκινήτων.

Κοινοποιούμε για την άμεση ενημέρωσή σας, τις διατάξεις των παρ. 3 και 4 του άρθρου 38 του ν. 4141/2013 (81 Α΄), σύμφωνα με τις οποίες από 1-1-2013, προκειμένου για χορήγηση απαλλαγής των αναπήρων των περιπτώσεων του άρθρου 16 του ν. 1798/1988, όπως ισχύουν, από τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας γίνονται δεκτές, πέραν των γνωματεύσεων των ΚΕΠΑ, όπως ορίζεται στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 4110/2013 (17 Α΄), και οι γνωματεύσεις της Ανωτάτης του Στρατού Υγειονομικής Επιτροπής (Α.Σ.Υ.Ε.).

Αναλυτικές οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των ως άνω διατάξεων θα παρασχεθούν με εξειδικευμένη εγκύκλιο.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΙΣΤ. ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Θ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ανεφάρμοστη η μείωση στο ΕΕΤΑ για τα ΑμεΑ!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15.05.2013

Ο καθορισμός ως δικαιολογητικού της γνωμάτευση ΚΕΠΑ για την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΕΤΑΚ για τα άτομα με αναπηρία, δείχνει ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έλαβε υπόψη του τις συνεχείς αναφορές της Συνομοσπονδίας ΑμεΑ για την επιβαρυμένη λειτουργία των ΚΕΠΑ, στων οποίων τις λίστες αναμονής βρίσκονται 60.000 αιτούντες την πιστοποίηση της αναπηρίας τους. Από τις 60.000 των αιτούντων πολλές χιλιάδες αναμένουν την ανανέωση της αναπηρικής σύνταξής τους ή του προνοιακού επιδόματος τους. Επομένως η απαίτηση προσκόμισης Γνωμάτευσης ΚΕΠΑ για φορολογικούς σκοπούς είναι ευνόητο ότι καθιστά αυτομάτως ανενεργή την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Εντωμεταξύ, στην εφαρμογή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε ΦΕΚ 262/ΤΒ΄/16-12-2011 -πριν μετονομαστεί ΕΕΤΑ- είχε προσδιοριστεί ως δικαιολογητικό, γνωμάτευση αναπηρίας κάθε αρμόδιας δημόσιας αρχής, σε κατανόηση από μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου της επιβαρυμένης λειτουργίας των ΚΕΠΑ.

Το αναπηρικό κίνημα αναμένει άμεσες αλλαγές στη διαδικασία, διαφορετικά το υπουργείο Οικονομικών είναι υπεύθυνο για την βέβαιη πλέον οικονομική εξόντωση μία από τις πιο ευπαθείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Η επιστολή επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 127 KB)
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 91 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» ο 11χρονος


Φέρει σοβαρά στον θώρακα, την πλάτη και τα πόδια.

Εκτός κινδύνου, αλλά διασωληνωμένος και σε ελεγχόμενα σοβαρή κατάσταση, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» της Αθήνας, ο 11χρονος Ρώσος, που δέχθηκε τη νύχτα πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρι από, φερόμενο ως δράστη, Ολλανδό ανιματέρ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το αγόρι επισκέφθηκαν το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, και διπλωμάτης της ρωσικής πρεσβείας, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας του.

Όπως έγινε γνωστό, ο 11χρονος φέρει σοβαρά τραύματα στον θώρακα, την πλάτη και τα πόδια.

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε τη νύχτα στη Χερσόνησο της Κρήτης, στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου, όπου το αγόρι με τους γονείς του έκαναν διακοπές και ο φερόμενος ως δράστης εργαζόταν.

Κατά τις πληροφορίες της αστυνομίας, ο ανήλικος ανακάλυψε ότι ο 20χρονος τού είχε κλέψει τον φορητό υπολογιστή του και το κινητό του τηλέφωνο, τα οποία μάλιστα αναζήτησε και βρήκε. Ο 20χρονος, προκειμένου να μην αποκαλύψει κάτι ο 11χρονος, τον μαχαίρωσε πολλαπλά σε όλο του το σώμα και τον εγκατέλειψε στο πάρκινγκ.

Το αγόρι μετά τον τραυματισμό του μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο της Κρήτης, αλλά λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του, κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτεί στην Αθήνα, όπου έφτασε με στρατιωτικό αεροσκάφος C - 130.


Διαβάστε περισσότερα...

Κακοποίησαν και δηλητηρίασαν βιαστή στην Ινδία


Ο 20χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένας 20χρονος στην Ινδία, κατηγορούμενος για το βιασμό της φοιτήτριας στο Νέο Δελχί, το Δεκέμβριο του 2012.

Ο Βινάι Σάρμα, 20 ετών, εισήχθη την Τρίτη σε νοσοκομείο της ινδικής πρωτεύουσας αφού ξυλοκοπήθηκε άγρια στη φυλακή Τιχάρ,, είπε ο δικηγόρος Α. Π. Σινγκ, σύμφωνα με τον οποίο ο πελάτης του έχει επίσης υποστεί δηλητηρίαση.

Έφτυνε αίμα και είχε υψηλό πυρετό. Επίσης, πονούσε στο στήθος. Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση», είπε ο δικηγόρος.

Αρχικά ο Σάρμα εισήχθη στο νοσοκομείο της φυλακής αλλά στη συνέχεια τον μετέφεραν σε νοσοκομείο της πόλης και όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε μεταφέρθηκε εκ νέου, σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Ούτε ο διευθυντής του δημόσιου νοσοκομείου Λοκ Ναγιάκ, ούτε η διεύθυνση της φυλακής Ταχίρ έχουν κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση.

Στις 16 Δεκεμβρίου, πέντε άνδρες και ένας έφηβος βίασαν και ξυλοκόπησαν μια 23χρονη φοιτήτρια μέσα σε ένα λεωφορείο και κατόπιν την πέταξαν, μαζί με το σύντροφό της, στο δρόμο.

Η νεαρή κοπέλα πέθανε στις 29 Δεκεμβρίου σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης όπου είχε μεταφερθεί.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε σοκ και αποτροπιασμό σε όλη τη χώρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Βίαζε επί 10 χρόνια την κόρη του


Μια τραγική ιστορία αποκαλύφθηκε σε χωριό, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Πατέρας, 36 ετών, ομολόγησε ότι βίαζε επί σειρά ετών τη 16χρονη, σήμερα, κόρη του. Πρόκειται για Αλβανό υπήκοο, ο οποίος συνελήφθη και παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο 36χρονος είναι άνεργος και έκανε συχνά κατανάλωση αλκοόλ. Ο ίδιος φέρεται να αποκάλυψε στις διωκτικές αρχές ότι βίαζε από την ηλικία των 6 ετών την κόρη του. Η μητέρα του ανήλικου κοριτσιού δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό όλα αυτά τα χρόνια, καθώς οι πράξεις συνέβαιναν κατά την ώρα της απουσίας της από το σπίτι.

Η τραγωδία αποκαλύφθηκε, όταν η μαθήτρια της Γ' τάξης του Γυμνασίου αποπειράθηκε να κόψει τις φλέβες της, μην αντέχοντας το μαρτύριο που ζούσε όλα αυτά τα χρόνια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Προκήρυξη θέσεων στο υπουργείο Οικονομικών


Ανακοίνωση 15.05.13

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής και Νήσων τού Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού προκηρύσσει την πλήρωση δεκατεσσάρων συνολικά θέσεων στο Υπουργείο Οικονομικών από άτομα που προστατεύονται από το Ν. 2643/98 (ΦΕΚ 220τ.Α 28.9.1998) όπως ισχύει μέχρι σήμερα και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι διαθέτουν τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για τις θέσεις αυτές, -σύμφωνα με την αντίστοιχη προκήρυξη του ΑΣΕΠ 1Κ/2013 ΦΕΚ2/15-3-2013- να υποβάλουν μόνο έντυπη αίτηση-δήλωση (χωρίς τα δικαιολογητικά). Από τις 14 θέσεις οι 4 είναι για άτομα με αναπηρία και 1 θέση έμμεση ΑμεΑ.

Παρατίθεται το ΦΕΚ. Παρακαλείσθε να ενημερώσετε τα μέλη σας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ
Γούναρη 2 & Βουλιαγμένης 518 Τ.Κ. 17456 - Άλιμος
Πληροφορίες: Γ. Παπαγιάννης
Τηλέφωνο: 210-9989498

Αθήνα, 29-04-2013
Αρ. Πρωτ: 8085

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Δ

Σύμφωνα με τις διατάξεις:

1) Του Ν. 2643/98 (ΦΕΚ 220 τ.Α/28.9.1998) «Μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών και άλλες διατάξεις και ειδικότερα τις διατάξεις των αρ.3 παρ.10 και 4 παρ 1 .αυτού».

2) Τις διατάξεις του αρ. 31 παρ.3 του Ν. 2956/2001 (ΦΕΚ 258/τ.Α/6.11.2001).

3) Τις διατάξεις του αρ. 14 του Ν. 3144(ΦΕΚ 111/Τ.Α./28.5.2003). «Κατάργηση ανωτάτου ορίου ηλικίας πρόσληψης ή διορισμού στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. Ο.Τ.Α α΄ & β΄ βαθμού και Ν.Π.Δ.Δ. του Δημοσίου Τομέα κλπ».

4) Τις διατάξεις του αρ. 11 του Ν. 3227/2004(ΦΕΚ 31 τ.Α/ 9.2.2004). «Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και άλλες διατάξεις» (Α΄75) και τις διατάξεις του άρθρου 3 του ίδιου νόμου.

5) Τις διατάξεις της περ. α΄ της παρ.4 του άρθρου 1 του Ν.3454/2006 «Ενίσχυση της οικογένειας και λοιπές διατάξεις»

6) Το με αρ. πρωτ. οικ. 12531/450/23-4-201 έγγραφο του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με το οποίο διαβιβάσθηκε η με αρ. 11358/392 (ΦΕΚ 920Β716-04-2013) απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με την οποία καθορίζεται το ειδικό έντυπο της αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης και των δικαιολογητικών που υποβάλλουν οι προστατευόμενοι του Ν.2643/1998 στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή του ίδιου Νόμου, για διορισμό - πρόσληψη σε θέσεις εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών.

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ

Την πλήρωση (14) συνολικά θέσεων στο Υπουργείο Οικονομικών από άτομα που προστατεύονται από το Ν. 2643/98 (ΦΕΚ 220τ.Α 28.9.1998) όπως ισχύει μέχρι σήμερα και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι διαθέτουν τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για τις θέσεις αυτές, - σύμφωνα με την αντίστοιχη προκήρυξη του ΑΣΕΠ 1Κ/2013 ΦΕΚ2/15-3-2013, - να υποβάλουν μόνο έντυπη αίτηση-δήλωση (χωρίς τα δικαιολογητικά).

Το έντυπο της αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης περιέχεται εντός του ΦΕΚ 920Β716-04-2013, ενώ αναφέρονται επίσης σε αυτό και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση των υποψηφίων στην αρμόδια Πρωτοβάθμια Επιτροπή του αρ.9 του Ν. 2643/98 προσκομίζεται ή αποστέλλεται ταχυδρομικά με απόδειξη μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την τελευταία δημοσίευση της προκήρυξης στον Τύπο στην Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (Περιφερειακή Δ/νση Αττικής και Νήσων, Γούναρη 2 - Άλιμος - Τ.Κ. 17456).

Η μη προσκόμιση ή μη ταχυδρομική αποστολή της αίτησης αποδεδειγμένα εντός της οριζομένης αποκλειστικής προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών καθιστά απαράδεκτη την αίτηση.

Στις περιπτώσεις ταχυδρομικής αποστολής από τους προστατευόμενους της αίτησης, αυτή θεωρείται ότι κατατέθηκε στην Επιτροπή του αρ. 9 του Ν. 2643/98 μέσα στην αποκλειστική προθεσμία των τριάντα (30) ημερών, εφόσον η ημερομηνία που φέρει η σφραγίδα του ταχυδρομείου είναι εντός της προθεσμίας αυτής.

Η δήλωση ανακριβών στοιχείων στην αίτηση- υπεύθυνη δήλωση συνεπάγεται την απώλεια της προστασίας του Ν. 2643/98.

Ανάκληση, τροποποίηση ή συμπλήρωση της αίτησης- υπεύθυνης δήλωσης δεν επιτρέπεται.

Η υποβολή περισσοτέρων της μίας (1) αιτήσεων, επιφέρει ακύρωση όλων των αιτήσεων που έχει υποβάλει ο προστατευόμενος.

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών του αρ.1 του Ν. 2643/98, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, για τους οποίους με βάση τη σειρά τους στον ενδεικτικό πίνακα βαθμολόγησης,(που θα προκύψει αποκλειστικά και μόνο από τις αιτήσεις) κρίνεται ότι μπορούν να καταλάβουν θέση εργασίας, καλούνται με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΑΕΔ, να προσκομίσουν ή να αποστείλουν ταχυδρομικά με απόδειξη τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, με τα οποία τεκμηριώνεται η ακρίβεια των δηλουμένων στοιχείων, τα οποία θα πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης και όχι πέραν αυτής (30 ημέρες από την τελευταία δημοσίευση της προκήρυξης στον Τύπο).

Τα υπό του Νόμου οριζόμενα δικαιολογητικά που προσκομίζουν οι προστατευόμενοι στην επιτροπή του άρθρου 9 του Ν. 2643/98 πρέπει να είναι πρωτότυπα ή νόμιμα επικυρωμένα.

Η προσκόμιση ή η ταχυδρομική αποστολή με απόδειξη, των δικαιολογητικών που αναφέρονται στην παρούσα απόφαση, γίνεται σε αποκλειστική προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης της πρόσκλησης, στο κατάστημα της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ.

Η μη προσκόμιση ή η μη ταχυδρομική αποστολή των δικαιολογητικών αποδεδειγμένα εντός της οριζόμενης αποκλειστικής προθεσμίας των δεκαπέντε (15) ημερών, καθιστά απαράδεκτη την αίτηση.

Στις περιπτώσεις ταχυδρομικής αποστολής από τους προστατευόμενους των δικαιολογητικών, αυτά θεωρούνται ότι κατατέθηκαν στην Επιτροπή του αρ. 9 του Ν. 2643/98 μέσα στην αποκλειστική προθεσμία των δεκαπέντε (15) ημερών, εφόσον η ημερομηνία που φέρει η σφραγίδα του ταχυδρομείου είναι εντός της προθεσμίας αυτής.

Η παρούσα προκήρυξη α) να κοινοποιηθεί στην Επιτροπή του αρ. 9 του Ν. 2643/98, β) να τοιχοκολληθεί στο κατάστημα, στο οποίο έχει την έδρα της η Επιτροπή του αρ. 9 του Ν. 2643/98 γ) να δημοσιευθεί σε τρεις ημερήσιες εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας και δ) να ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ..

Ανακοίνωση σχετικά με την προκήρυξη να μεταδοθεί από τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΒΙΖΑΚΟΥ

Κατανομή θέσεων

Α/Α: 1
Νομός: Αττικής
Φορέας: Υπουργείο Οικονομικών
Κλάδος/Ειδικότητα: ΠΕ Εφοριακών
Κατηγορία προστασίας: Α.Μ.Ε.Α.
Θέσεις Ν.2643/98: 4

Α/Α: 2
Νομός: Αττικής
Φορέας: Υπουργείο Οικονομικών
Κλάδος/Ειδικότητα: ΠΕ Εφοριακών
Κατηγορία προστασίας: Πολυτέκνων
Θέσεις Ν.2643/98: 3

Α/Α: 3
Νομός: Αττικής
Φορέας: Υπουργείο Οικονομικών
Κλάδος/Ειδικότητα: ΠΕ Εφοριακών
Κατηγορία προστασίας: Εθνικής Αντίστασης
Θέσεις Ν.2643/98: 1

Α/Α: 4
Νομός: Αττικής
Φορέας: Υπουργείο Οικονομικών
Κλάδος/Ειδικότητα: ΠΕ Εφοριακών
Κατηγορία προστασίας: Έμμεσης Α.Μ.Ε.Α.
Θέσεις Ν.2643/98: 1

Α/Α: 5
Νομός: Αττικής
Φορέας: Υπουργείο Οικονομικών
Κλάδος/Ειδικότητα: ΠΕ Εφοριακών
Κατηγορία προστασίας: Αναπήρων Πολέμου, τέκνων τους
Θέσεις Ν.2643/98: 1

Α/Α: 6
Νομός: Αττικής
Φορέας: Υπουργείο Οικονομικών
Κλάδος/Ειδικότητα: ΠΕ Εφοριακών
Κατηγορία προστασίας: Τριτέκνων
Θέσεις Ν.2643/98: 4



Διαβάστε περισσότερα...

Χαροπαλεύει βρέφος που γεννήθηκε «μεθυσμένο»


Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένα βρέφος στην Πολωνία που γεννήθηκε έχοντας στο αίμα του αλκοόλ σε ποσοστό 4,5%.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της πόλης Τομάσοφ Μαζοβιέφσκι, στην κεντρική Πολωνία, μία 24χρονη σε κατάσταση μέθης έφερε στον κόσμο ένα βρέφος που το ποσοστό αλκοόλ στο αίμα του έφτανε τα 4,5 γραμμάρια ανά λίτρο.

"Σύμφωνα με τους γιατρούς, η ζωή της μητέρας και του παιδιού βρίσκονται σε κίνδυνο", είπε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιοάνα Κάτσκα, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων PAP. Η κατάσταση του βρέφους θεωρείται κρίσιμη.

Το μωρό γεννήθηκε πρόωρα όταν η μητέρα του κατέρρευσε μέσα σε μια κάβα και μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο, όπου οι γιατροί αποφάσισαν να της κάνουν καισαρική. Το ποσοστό αλκοόλ στο αίμα της 24χρονης γυναίκας ήταν 2,6%.

Οι εισαγγελικές αρχές ενημερώθηκαν για την υπόθεση και η νεαρή μητέρα κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση 5 ετών επειδή έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού της. Ενδέχεται επίσης να χάσει την επιμέλεια του νεογέννητου.



Διαβάστε περισσότερα...

Κινητοποίηση απλήρωτων γιατρών του «Γεννηματά» στη Θεσσαλονίκη


Κινητοποίηση πραγματοποιούν από το πρωί οι γιατροί του “Γεννηματάς” στη Θεσσαλονίκη, το οποίο εφημερεύει σήμερα, διαμαρτυρόμενοι για τις αντίξοες συνθήκες στο νοσοκομείο και για τη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων τους για τις εφημερίες.

Οι ασθενείς που προσέρχονται εξυπηρετούνται αλλά οι γιατροί,οι οποίοι κατά τη χθεσινή γενική συνέλευσή τους αποφάσισαν να αποσυρθούν από την σημερινή γενική εφημερία, έχουν ζητήσει από τη διοίκηση του “Γεννηματάς” να αποσύρει επίσημα το νοσοκομείο από την εφημερία.

“Εδώ και πολύ καιρό εργαζόμαστε υπό αντίξοες συνθήκες σε εφημερίες με αυξημένη προσέλευση ασθενών και χωρίς να διαθέτουμε τα απαραίτητα υλικά. Έχουμε να πληρωθούμε τις εφημερίες από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα και μέρος του πλαφόν των εφημεριών για το 2012. Σήμερα πάνω από 250 γιατροί στο “Γεννηματάς” και 2.500 νοσοκομειακοί γιατροί σε όλη τη Θεσσαλονίκη παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες, για τις οποίες οι αμοιβές έχουν περικοπεί κατά 60-70%” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δάφνη Κατσούμπα, γιατρός του Γεννηματάς και μέλος τους ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την ίδια η καθυστέρηση αρχικά οφειλόταν σε δημοσιονομικούς λόγους και όταν λύθηκε αυτό το πρόβλημα άρχισαν τα τίθενται γραφειοκρατικά εμπόδια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τζολί: Δε νιώθω λιγότερο γυναίκα


Η Αντζελίνα Τζολί υπήρξε ανέκαθεν ειλικρινής σε ό,τι αφορούσε την προσωπική της ζωή. Χθες, με ένα συγκινησιακά φορτισμένο άρθρο της στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», αποκάλυψε ένα πολύ προσωπικό της ζήτημα: πώς και γιατί πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε διπλή μαστεκτομή. Στην περίπτωσή της – όπως εξηγεί και η ίδια – οι γιατροί προέβλεψαν πως έχει 87% πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο του μαστού και 50% καρκίνο των ωοθηκών.

Το κίνητρο της Τζολί για να δημοσιοποιήσει την απόφασή της ήταν να πει στις γυναίκες ότι έχουν επιλογές. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η διάσημη ηθοποιός έκανε τη σωστή επιλογή, αν και βεβαίως προσθέτουν ότι για κάθε γυναίκα αντιμέτωπη με αυτό τον κίνδυνο το τι τελικά θα πράξει είναι προσωπική της υπόθεση. Η ύπαρξη των μεταλλαγμένων γονιδίων διαπιστώνεται με ειδική εξέταση αίματος και συνιστάται ιδιαίτερα στις γυναίκες που έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό με κρούσματα γυναικολογικών καρκίνων στο στενό συγγενικό περιβάλλον.

Η μητέρα μου πολέμησε τον καρκίνο σχεδόν επί μία δεκαετία και πέθανε στα 56 της χρόνια. Αντεξε όσο μπορούσε για να δει το πρώτο από τα εγγόνια της και να το κρατήσει στα χέρια της. Τα υπόλοιπα παιδιά μου όμως δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να τη γνωρίσουν και να βιώσουν πόσο στοργική και ευγενική ήταν.

Συχνά μιλάμε για τη «μανούλα της μανούλας» και βρίσκομαι στη θέση να προσπαθώ να εξηγήσω την ασθένεια που την πήρε από κοντά μας. Με έχουν ρωτήσει εάν το ίδιο μπορεί να συμβεί και σ' εμένα. Πάντα τους έλεγα να μην ανησυχούν. Η αλήθεια όμως είναι ότι φέρω και εγώ το «ελαττωματικό γονίδιο» BRCA1, το οποίο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσω καρκίνο του μαστού και καρκίνο των ωοθηκών.

Οι γιατροί μου εκτίμησαν ότι έχω 87% πιθανότητες να εμφανίσω καρκίνο του μαστού και 50% πιθανότητες να εμφανίσω καρκίνο των ωοθηκών, αν και ο κίνδυνος είναι διαφορετικός για κάθε γυναίκα.

Μόνο ένα ποσοστό του καρκίνου του μαστού είναι αποτέλεσμα κληρονομικών γονιδιακών μεταλλάξεων. Οι γυναίκες που παρουσιάζουν ελάττωμα στο γονίδιο BRCA1 έχουν κατά μέσο όρο 65% πιθανότητες να νοσήσουν.

Από τη στιγμή που έμαθα ότι έτσι ήταν τα πράγματα, αποφάσισα να δράσω και να ελαχιστοποιήσω όσο το δυνατόν περισσότερο τον κίνδυνο. Πήρα την απόφαση να κάνω προληπτική διπλή μαστεκτομή. Ξεκίνησα με τους μαστούς, καθώς ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού ήταν υψηλότερος από ό,τι για καρκίνο των ωοθηκών και η εγχείρηση πιο περίπλοκη.

Σε τρεις μήνες

Στις 27 Απριλίου ολοκλήρωσα το τρίμηνο των ιατρικών διαδικασιών που απαιτούνταν για τις μαστεκτομές. Στο διάστημα αυτό κράτησα το πρόβλημα μυστικό και συνέχισα τη δουλειά μου.

Γράφω γι' αυτό όμως τώρα, επειδή ελπίζω άλλες γυναίκες να επωφεληθούν από την εμπειρία μου. Ο καρκίνος παραμένει μία λέξη που φοβίζει τους ανθρώπους, δημιουργώντας παράλληλα ένα βαθύ συναίσθημα αδυναμίας. Σήμερα ωστόσο μπορεί κανείς να εξακριβώσει με μια αιματολογική εξέταση εάν είναι επιρρεπής στον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, και κατόπιν να αναλάβει δράση.

Η περιπέτειά μου άρχισε στις 2 Φεβρουαρίου με μία επέμβαση που αποκλείει τη νόσο από τους αδένες του μαστού πίσω από τη θηλή και αυξάνει τη ροή του αίματος στην περιοχή. Είναι μία επίπονη επέμβαση που προκαλεί πολλές εκχυμώσεις, αυξάνει όμως την πιθανότητα να σωθεί η θηλή.

Δύο εβδομάδες αργότερα υποβλήθηκα στη βασική εγχείρηση, κατά την οποία αφαιρέθηκε ο ιστός του στήθους και τοποθετήθηκαν προσωρινά εμφυτεύματα. Η επέμβαση μπορεί να διαρκέσει οκτώ ώρες. Ξυπνάς με σωληνάκια και διαστολείς στους μαστούς σου. Μοιάζει με σκηνή βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Μερικές ημέρες όμως μετά την εγχείρηση μπορείς να επιστρέψεις στη φυσιολογική σου ζωή.

Εννέα εβδομάδες αργότερα η τελική εγχείρηση ολοκληρώνεται με την αποκατάσταση του στήθους με εμφυτεύματα. Τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος σε αυτή τη διαδικασία και τα αποτελέσματα είναι συχνά πολύ όμορφα.

Δύσκολη απόφαση

Ηθελα να τα γράψω αυτά για να πω στις άλλες γυναίκες ότι η απόφαση να κάνω μαστεκτομή δεν ήταν εύκολη. Χαίρομαι πολύ όμως που την πήρα. Οι πιθανότητες να παρουσιάσω καρκίνο του μαστού μειώθηκαν από 87% σε 5%. Μπορώ να πω στα παιδιά μου ότι δεν χρειάζεται να φοβούνται ότι θα με χάσουν από καρκίνο του μαστού.

Είναι καθησυχαστικό το ότι δεν βλέπουν τίποτα που να τα κάνει να αισθάνονται άβολα. Βλέπουν τις μικρές ουλές μου και τίποτε άλλο. Ολα τα υπόλοιπα είναι απλώς η «μανούλα», όπως ήταν πάντα. Και ξέρουν ότι τους αγαπώ και θα κάνω τα πάντα για να είμαι μαζί τους όσο περισσότερο μπορώ. Σε προσωπικό επίπεδο, δεν αισθάνομαι λιγότερο γυναίκα. Αισθάνομαι πιο ισχυρή που πήρα μια μεγάλη απόφαση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τη θηλυκότητά μου.

Είμαι τυχερή που έχω έναν σύντροφο, τον Μπραντ Πιτ, ο οποίος είναι τόσο στοργικός και με υποστηρίζει. Κατά συνέπεια, όποιος έχει μία σύζυγο ή μία σύντροφο που περνά κάτι τέτοιο ας γνωρίζει ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας. Ο Μπραντ ήταν στο Pink Lotus Breast Center, όπου νοσηλεύτηκα, σε όλη τη διάρκεια των εγχειρήσεων. Καταφέραμε να βρούμε στιγμές να γελάσουμε. Ξέραμε ότι αυτό έπρεπε να κάνουμε για την οικογένειά μας, και ότι θα μας έφερνε πιο κοντά. Ετσι κι έγινε.

Εχουμε επιλογές

Ελπίζω ότι αυτές οι γραμμές θα βοηθήσουν όποια γυναίκα τις διαβάσει να συνειδητοποιήσει ότι διαθέτει επιλογές. Θέλω να ενθαρρύνω κάθε γυναίκα, ειδικά εάν έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών, να αναζητήσει τις πληροφορίες και τους ειδικούς γιατρούς που μπορούν να τη βοηθήσουν σε αυτή τη φάση της ζωής της και να προβεί στη συνέχεια στις δικές της επιλογές.

Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί περίφημοι ολιστικοί γιατροί οι οποίοι ασχολούνται με εναλλακτικές λύσεις στις χειρουργικές επεμβάσεις. Η δική μου αγωγή θα αναρτηθεί εν ευθέτω χρόνω στην ιστοσελίδα του Pink Lotus Breast Center. Ευελπιστώ ότι θα είναι χρήσιμη σε άλλες γυναίκες.

Μόνο ο καρκίνος του μαστού σκοτώνει περίπου 458.000 γυναίκες κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, κυρίως σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Η διασφάλιση ότι περισσότερες γυναίκες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε γονιδιακές εξετάσεις και σε σωτήριες προληπτικές θεραπείες, ανεξάρτητα από το εισόδημα και το υπόβαθρό τους, όπου και αν ζουν, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Το κόστος της εξέτασης για το BRCA1 και το BRCA2, που στις ΗΠΑ ξεπερνά τα 3.000 δολάρια, παραμένει εμπόδιο για πολλές γυναίκες.

Επέλεξα να δημοσιοποιήσω την ιστορία μου επειδή υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν γνωρίζουν ότι ενδέχεται να ζουν υπό τη σκιά του καρκίνου. Αισιοδοξώ ότι και εκείνες θα είναι σε θέση να υποβληθούν σε γονιδιακές εξετάσεις και, εάν έχουν και αυτές υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο, θα ξέρουν ότι έχουν επιλογές.

Στη ζωή οι προκλήσεις είναι πολλές. Αυτές που δεν θα έπρεπε να μας φοβίζουν είναι εκείνες με τις οποίες μπορούμε να αναμετρηθούμε και να τις ελέγξουμε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

14χρονος με αυτισμό πάει για το Νόμπελ


Στα δύο του χρόνια, ο Jacob Barnett διαγνώστηκε με Σύνδρομο Asperger…

Οι γιατροί είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα μπορεί να δέσει ούτε τα κορδόνια των παπουτσιών του μόνος του. Και έπεσαν πέρα για πέρα έξω. Σήμερα, ο Jacob που διαθέτει δείκτη ευφυΐας υψηλότερο του Αϊνστάιν (170), κάνει το Master του στην Αστροφυσική στο πανεπιστήμιο Indiana University-Purdue University Indianapolis (IUPUI) και είναι ένας από τους πλέον ελπιδοφόρους ερευνητές στον τομέα της κβαντικής φυσικής, σε ηλικία μόλις 14 ετών.

Ο 14χρονος, έχει φτάσει ένα βήμα πριν καταρρίψει τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, ενώ έχει αποκτήσει και έμμισθη θέση ερευνητή στο πανεπιστήμιο που φοιτά. Σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται πλέον μερικές μαθηματικές εξισώσεις μακριά από το να αποδείξει ως λαθεμένη τη θεωρία της σχετικότητας, ενώ πρόκειται να επιχειρήσει να αντικρούσει και τη θεωρία του Big Bang.

“Ακόμα δουλεύω πάνω σε αυτό. Έχω μία ιδέα, αλλά εξακολουθώ να εργάζομαι στις λεπτομέρειες”, δήλωσε ο ίδιος. Ένα επίτευγμα που αν καταφέρει τελικά να το φέρει εις πέρας, αναμένεται να του χαρίσει μια θέση στο πάνθεον της ιστορίας και ενδεχομένως, το βραβείο Νόμπελ. Καθηγητές από το Institute for Advanced Study in Princeton επιβεβαιώνουν άλλωστε πως βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

“Έχω εντυπωσιαστεί από το ενδιαφέρον και τις γνώσεις που κατέχει μέχρι στιγμής”, επισήμανε ο καθηγητής Scott Tremaine, ο οποίος με mail του στην οικογένεια του Barnett, ενημέρωσε τον ίδιο και τους οικείους του πως αν τελικά τα καταφέρει, εκείνος θα στηρίξει την υποψηφιότητα του για το βραβείο. Το παιδί – θαύμα Ο 14χρονος μπορούσε λύνει παζλ 5.000 κομματιών από την ηλικία των τριών και στα δέκα του χρόνια εγκατέλειψε το σχολείο για να μπει στο Πανεπιστήμιο. Σε πρόσφατη ομιλία του στο TEDx Teen, είχε δηλώσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια:

“Κανονικά δεν θα έπρεπε να βρίσκομαι εδώ τώρα. Οι ειδικοί είχαν πει πως δεν θα κατάφερνα καν να μιλήσω. Προφανώς κάποιοι τραβάνε τα μαλλιά τους τώρα”. Η μητέρα του, Kristine Barnett έχει γράψει βιβλίο για την μέχρι σήμερα ιστορία του μικρού, το οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις “Ψυχογιός”. Η οικογένεια του μικρού, έχει ιδρύσει και λειτουργεί υπό την επιμέλεια της, το ίδρυμα Jacob’s Place για αυτιστικά παιδιά.

Η μητέρα του, με το βιβλίο της αλλά και τη συνολική της δράση, έχει σαν στόχο της να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα παιδιά που παρουσιάζουν αυτισμό. Η ίδια δήλωσε πρόσφατα: “Ο Jacob παλεύει με το πρόβλημα του κάθε μέρα και μας έχει στο πλάι του, όπως πρέπει να κάνει κάθε γονιός για το παιδί του. Έχει συνειδητοποιήσει τα προβλήματα του και τα πολεμάει με δύναμη ψυχής.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To χρονοδιάγραμμα των απολύσεων


Στα χέρια του υπ. Επικρατείας Δ. Σταμάτη βρίσκονται οι λίστες όλων των εποπτευόμενων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου των υπουργείων οι οποίες θα αξιολογηθούν από το επιτελείο του υπουργού.

Μέχρι την Κυριακή αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί η τελική κατάσταση με τους καταργούμενους και συγχωνευόμενους οργανισμούς, από τους οποίους θα απολυθούν 2.000 υπάλληλοι μέχρι τον Ιούνιο έτσι όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών.

Η τελική λίστα θα τεθεί υπό την έγκριση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, ο οποίος επιστρέφει από το ταξίδι του στην Κίνα το βράδυ της Κυριακής.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση στις δηλώσεις


Παρατείνεται μέχρι και την 28η Ιουνίου 2013 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου ακίνητης περιουσίας νομικών προσώπων έτους 2013, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του νομικού προσώπου, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γεωργίου Μαυραγάνη (ΠΟΛ.1099/2013), που ανακοινώθηκε σήμερα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H κρίση έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρωπαϊκό εγχείρημα


Έχει αυξήσει παράλληλα την καχυποψία ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Στην έρευνα που πραγματοποίησε το αμερικανικό ινστιτούτο ερευνών Pew Research Center, το Μάρτιο σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- με αντικείμενο το πώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Ε.Ε. την κρίση χρέους αναφέρονται με σημερινά τους δημοσιεύματα οι διαδικτυακές πύλες euobserver.com και euractiv.com.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε χθες, ένα χρόνο πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, και καταδεικνύει ότι η κρίση χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη έχει κλονίσει σοβαρά την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι της ΕΕ και έχει αυξήσει παράλληλα την καχυποψία ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στην έρευνα, στην οποία απάντησαν 7.600 πολίτες, διαφαίνεται η αυξανόμενη δυσπιστία έναντι του ευρωπαϊκού εγχειρήματος αλλά και διαφωνίες σε θεμελιώδη ζητήματα που σχετίζονται με την Ε.Ε. ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και άλλα μεγάλα κράτη μέλη, κάτι που χαρακτηρίζεται βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της Ένωσης.

«Η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει κεντρόφυγες τάσεις που διασπούν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, απομακρύνει τους Γάλλους από τους Γερμανούς και τους Γερμανούς από όλους τους άλλους. Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για μισό αιώνα να δημιουργηθεί μία ενιαία Ευρώπη αποτελεί σήμερα το κύριο θύμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους», σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας.

Το κύριο εύρημα της έρευνας, η οποία διεξήχθη από τις 2 έως τις 27 Μαρτίου, είναι ότι το ποσοστό των πολιτών που διάκεινται θετικά έναντι της ΕΕ, μειώθηκε κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα χρόνο και έφθασε από 60% το 2012 σε 45% σήμερα.

«Οι θετικές απόψεις για την Ε.Ε. βρίσκονται στο χαμηλότερο δυνατό σημείο στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, ακόμα και ανάμεσα στους νέους, που αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον της Ε.Ε.» σημειώνουν οι συντάκτες.

Παράλληλα στα κράτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) αναπτύσσεται μεγάλη αποξένωση του πληθυσμού από την ΕΕ, ενώ και στη Γαλλία αυξάνεται το αίσθημα της απογοήτευσης, γεγονός που δημιουργεί ένα όλο και μεγαλύτερο χάσμα με τη Γερμανία.

Η euractiv αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι η Γερμανία και ειδικότερα η Καγκελάριος Άγγελα Mέρκελ απεικονίζονται αρνητικά στις χώρες που έχουν λάβει πακέτο διάσωσης, οι μετέχοντες στην έρευνα εκφράζονται σε μεγάλο βαθμό θετικά για το Βερολίνο, που το θεωρούν το πλέον αξιόπιστο από τα κράτη. Η Mέρκελ παραμένει η πιο δημοφιλής ηγέτης στην Ευρώπη με το 74% των ερωτηθέντων να υποστηρίζει ότι κάνει καλή δουλειά. Το ποσοστό της πάντως ήταν υψηλότερο το 2012, στο 80%. Οι λιγότερο δημοφιλείς ηγέτες είναι αυτοί της Τσεχίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Ωστόσο το εύρημα, που θέτει τα πιο δύσκολα διλήμματα για το μέλλον της Ένωσης είναι το γεγονός ότι οι πολίτες στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο ενώ αντίθετα οι πολίτες στη Γερμανία πιστεύουν ότι οι συνθήκες βελτιώνονται. Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει βαθύτατη διαφωνία στους κόλπους της Ε.Ε. έναντι της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Βρετανίας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια εποχή αυξάνονται οι πιθανότητες να μείνεις έγκυος;


Το φθινόπωρο είναι η εποχή του χρόνου που σχετίζεται πιο συχνά με τα μεγαλύτερα ποσοστά γεννήσεων και σύμφωνα με μια ισραηλινή μελέτη, φαίνεται να υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναδεικνύουν πως σε γενικές γραμμές τα ανθρώπινα σπερματοζωάρια είναι πιο υγιή κατά τη διάρκεια του χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως εάν υπάρχει ένα εποχιακό μοτίβο, η γνώση και η κατανόηση του είναι υψίστης σημασίας, κυρίως για τα ζευγάρια που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την υπογονιμότητα που σχετίζεται με την αναπαραγωγική υγεία του άνδρα και υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενες θεραπείες, χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 6000 άνδρες, οι οποίοι λάμβαναν θεραπεία για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Οι ερευνητές βρήκαν στα δείγματα σπέρματος των συμμετεχόντων περισσότερα σπερματοζωάρια, ταχύτερα και με λιγότερες ανωμαλίες, όταν αυτά λήφθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η ποιότητα του σπέρματος βρέθηκε να παρουσιάζει μια σταθερή μείωση στα δείγματα που λήφθηκαν από την άνοιξη και μετά.

Πιο συγκεκριμένα, αναλύθηκαν 6455 δείγματα σπέρματος μεταξύ του Ιανουαρίου του 2006 και του Ιουλίου του 2009. Από αυτά στα 4960 η παραγωγή σπέρματος βρέθηκε φυσιολογική, ενώ στα 1495 βρέθηκαν διαταραχές, όπως είναι η χαμηλή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθορίζει οποιαδήποτε τιμή πάνω από 16 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος ως φυσιολογική. Οι ερευνητές, λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο οργανισμός χρειάζεται κατά μέσο όρο 70 ημέρες για να παράγει ένα σπερματοζωάριο, βρήκαν ότι οι άνδρες με φυσιολογική παραγωγή σπέρματος, παρήγαγαν τα πιο υγιή σπερματοζωάρια κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για παράδειγμα, οι άνδρες αυτοί παρήγαγαν περίπου 70 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος το χειμώνα το 5% εκ των οποίων είχαν τέτοια ταχύτητα στη κίνηση τους που αύξανε την πιθανότητα σύλληψης. Την άνοιξη όμως, οι ίδιοι άνδρες παρήγαγαν περίπου 68 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml από τα οποία μόνο το 3% κινούταν με καλή ταχύτητα.

Το εποχιακό αυτό μοτίβο όμως δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες που δεν είχαν φυσιολογική παραγωγή σπερματοζωαρίων. Τα σπερματοζωάρια τους βρέθηκε να έχουν μια ελαφρώς καλύτερη κινητικότητα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, ενώ η μεγαλύτερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων φυσιολογικής μορφολογίας βρέθηκε κατά τη διάρκεια της άνοιξης και άγγιξε μόλις το 7%.

Με βάση τα παραπάνω ευρήματα λοιπόν, οι άνδρες με φυσιολογική παραγωγή σπέρματος είναι πιο πιθανό να επιτύχουν σύλληψη κατά τη διάρκεια του χειμώνα , ενώ στις περιπτώσεις υπογονιμότητας που σχετίζονται με χαμηλή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, οι πιθανότητες σύλληψης αυξάνονται την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει παρόμοια εποχιακά μοτίβα σε ζώα, στα οποία οι εποχιακές αλλαγές στην παραγωγή σπέρματος σχετίζονται με παράγοντες όπως είναι η θερμοκρασία, η διάρκεια της ημέρες και οι ορμονικές εναλλαγές. Στους ανθρώπους, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μια πτώση στα επίπεδα παραγωγής σπερματοζωαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν και ο λόγος δεν είναι γνωστός, οι επιστημονικές θεωρίες ενοχοποιούν διάφορους παράγοντες, όπως είναι η καθιστική ζωή και οι περιβαλλοντικές χημικές ουσίες .

Οι ερευνητές δεν προτρέπουν φυσικά τους ιατρούς να συστήνουν στους άνδρες με χαμηλή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων να περιμένουν την άνοιξη για να ξεκινήσουν την προσπάθεια για τεκνοποίηση. Είναι απαραίτητη η ενθάρρυνση της προσπάθειας ανεξαρτήτως εποχής, καθώς και η υποστήριξη του ζευγαριού με παρεμβάσεις και θεραπείες.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φόρος με το στρέμμα


Φόρο με το στρέμμα και όχι με την αντικειμενική αξία θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, παρότι μέχρι σήμερα πολλοί από αυτούς ίσως και να μη γνωρίζουν πού βρίσκεται το ακίνητό τους.

Οι επιβαρύνσεις σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι υψηλές, ενώ ειδικό καθεστώς εξετάζεται για χωράφια κατ’ επάγγελμα αγροτών, αλλά και σε αυτούς θα υπάρξει όριο αριθμού στρεμμάτων (π.χ. έως 20) που θα φορολογηθούν με χαμηλότερα ποσά. Στη λύση αυτή φαίνεται να καταλήγει η τρικομματική κυβέρνηση ύστερα από τη διαπίστωση ότι είναι πολύ δύσκολο να προκύψει με ταχείες διαδικασίες η αντικειμενική αξία για κάθε αγροτεμάχιο, καθώς πολλά από αυτά είτε δεν έχουν δηλωθεί είτε βρίσκονται σε περιοχές που ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

Σε σύσκεψη που έγινε χθες στην Καραγεώργη Σερβίας υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης και ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης, εξετάστηκε η λύση της φορολόγησης των αγροτεμαχίων και οικοπέδων που βρίσκονται εκτός σχεδίου ανά στρέμμα και όχι ανά αξία. Με βάση το σχέδιο που εξετάζεται και αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, για κάθε στρέμμα εκτός σχεδίου γης ο μέσος φόρος θα διαμορφωθεί σε 12 ευρώ ετησίως.

Για τα ακίνητα που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές, σε νησιά με έντονη τουριστική κίνηση ή σε βουνά που αποτελούν χειμερινούς προορισμούς, η ετήσια επιβάρυνση για χιλιάδες πολίτες θα είναι ανά στρέμμα πολύ υψηλότερη. Ο φόρος σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται να φθάσει τα 20, 30 ή ακόμη και 50 ευρώ ανά στρέμμα. Αντίθετα, αγροτεμάχια που βρίσκονται σε λόγγους και ραχούλες θα φορολογηθούν πολύ χαμηλότερα από 12 ευρώ.

Η εφορία θα υπολογίζει τον φόρο με βάση ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου τα οποία, όπως λένε αρμοδίως, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι επηρεάζουν προς τα πάνω ή προς τα κάτω την αξία συγκριτικά με άλλα αγροτεμάχια.

Για παράδειγμα, αν το ακίνητο βρίσκεται κοντά σε επαρχιακή ή εθνική οδό, αν είναι παραθαλάσσιο, αν είναι καλλιεργήσιμο ή όχι, αν είναι ορεινό ή πεδινό, αρδευόμενο ή μη, αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής φορολογικής επιβάρυνσής του.

Ωστόσο υπάρχει ένα αγκάθι στην όλη διαδικασία και αυτό αφορά τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων στρεμμάτων, αλλά και αυτά που είναι αδήλωτα. Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγων του υπουργείου Οικονομικών, όσο περισσότερα είναι τα στρέμματα που θα δηλωθούν στην Εφορία τόσο μικρότερη θα είναι κατά μέσο όρο η επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες τους.

Αυτό διότι η κυβέρνηση προσδοκά από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων να εισπράξει για πρώτη φορά 800 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων στρεμμάτων δεν υπερβαίνει τα 66,5 εκατ. Αν όμως ενταχθούν στη φορολογία άλλα 15 εκατ. στρέμματα, τα οποία εκτιμάται ότι είτε δεν έχουν δηλωθεί σκοπίμως είτε σε αρκετές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν ούτε οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους ότι τα κατέχουν, τότε η επιβάρυνση κατά μέσο όρο μπορεί να μειωθεί ακόμη και κάτω από 10 ευρώ το στρέμμα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προφυλακίστηκε ο 49χρονος προπονητής


Προφυλακιστέος κρίθηκε από τον ανακριτή και τον εισαγγελέα Κέρκυρας ο 49χρονος προπονητής κρίκετ που κατηγορείται για ασέλγεια σε 17χρονο αγόρι, επ' αμοιβή και κατ' εξακολούθηση.

Η απολογία του δράστη κράτησε περίπου τρεις ώρες, αλλά δεν κατάφερε να πείσει για την αθωότητά του.

Υπενθυμίζεται ότι, ο 49χρονος συνελήφθη τα ξημερώματα του Σαββάτου, κατόπιν καταγγελίας του γονέα του 17χρονου αλλά και έρευνα της Αστυνομίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο φιλάνθρωπος Μασάντο


Φαγητό σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη προσέφερε χθες ο Πάουλο Μασάντο.
Μάλιστα μέσω του προφίλ που διατηρεί στο facebook ο Πορτογάλος ανέβασε μια φωτογραφία με το εξής σχόλιο…

«Χθες ήταν τα δεύτερα γενέθλια του γιού μου Σαντιάγο και περάσαμε καταπληκτικά μαζί. Αλλά το βράδυ μου ήρθαν στο μυαλό στιγμές από τα νιάτα μου και τις δύσκολες καταστάσεις στη γειτονιά που μεγάλωσα, κι έτσι αποφάσισα να πάρω τον καθηγητή των ελληνικών μου και να προσφέρω φαγητό σε όσους το έχουν ανάγκη και δεν έχουν ένα μέρος για να μείνουν.


Οι ιστορίες όλων ήταν πολύ συγκινητικές και με δυσκολία μπορούσα να κοιμηθώ μετά από αυτό. Ελπίζω ότι κάποιοι από εσάς να σκεφτείτε έτσι και να θυμηθείτε και αυτούς που πραγματικά έχουν την ανάγκη μας. ΠΡΕΠΕΙ να είμαστε το παράδειγμα. Κάποιες στιγμές μια απλή αγκαλιά είναι αρκετή», αναφέρει ο πορτογάλος.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Μασάντο είναι αρκετά ευαίσθητος σε αυτά τα ζητήματα και βοηθά αρκετά και σε μόνιμη βάση τους ανθρώπους που μένουν στη γειτονία του στην Πορτογαλία, σε μια φτωχική περιοχή της χώρας.



Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε συμβατοί δότες για τον μικρό Γιώργο


Θέμα ημερών η μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Ευχάριστα είναι τα νέα για τον πεντάχρονο Γιώργο Φιλιππίδη από την Πάφο, ο οποίος χρειάζεται επειγόντως να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για εντοπισμό συμβατού δότη απέδωσαν, αφού εντοπίσθηκαν δύο περιπτώσεις στο εξωτερικό.

Ο διευθυντής της παιδοογκολογικής κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Λοΐζος Λοΐζου, μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ "Από Μέρα σε Μέρα", ανέφερε ότι συνολικά βρέθηκαν πέντε πιθανοί δότες, τρεις από τη Γερμανία, ένας από το Ισραήλ και ένας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δύο από τους δότες, είπε, είναι διαθέσιμοι και ήδη στάλθηκαν στην Κύπρο τα δείγματα για τελική επιβεβαίωση από το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα.

Ο κ . Λοΐζου επιβεβαίωσε ότι το ποσοστό συμβατότητας αγγίζει το 90%, το οποίο κρίνεται πολύ καλό για την περίπτωση του μικρού Γιώργου.

Η εξεύρεση συμβατού δότη χαροποίησε την οικογένεια Φιλιππίδη. Συγγενείς του 5χρονου αγοριού ευχαρίστησαν τις χιλιάδες Κυπρίων που έσπευσαν να δώσουν αίμα, αλλά και τους ιατρούς του Ογκολογικού Κέντρου του Μακάρειου Νοσοκομείου για τη συμπαράσταση και την ψυχολογική στήριξη, που δίνουν σε αυτά τα παιδιά και τους γονείς τους. Επισήμαναν ότι η οικογένεια αναμένει ενημέρωση από τους γιατρούς, προκειμένου το 5χρονο αγοράκι να μεταβεί σε κέντρο της Γερμανίας για τη μεταμόσχευση, σε δύο εβδομάδες.

Ο μικρός Γιώργος νοσηλεύεται στην Παιδοογκολογική κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου, όπου θα παραμείνει μέχρι την μετάβασή του στη Γερμανία.

Η οικογένεια Φιλιππίδη έχει ακόμη δύο αγόρια, ηλικίας 18 και 21 ετών.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους


Αιτήσεις από 1η μέχρι 31 Μαΐου 2013.

Ο Δήμος Θηβαίων και φέτος πρόκειται να υλοποιήσει το πρόγραμμα με τίτλο : «Δωρεάν διανομή τροφίμων σε άπορους του Δήμου Θηβαίων έτους 2013» το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑ&Τ) και τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, από 1η έως 31 Μαΐου στο Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Θηβαίων, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο της Π.Ε. Βοιωτίας στη Θήβα (πρώην Νομαρχία, τέλος της οδού Μακαρίου). Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2262352118 κα Παναγιώτα Μπαρώνη και κο Ιωάννη Σουλιώτη 2262350603.

Δικαιούχοι του προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων για το έτος 2013 από τα αποθέματα της παρέμβασης ορίζονται αποκλειστικά και μόνο άπορα άτομα που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τους απόρους όπως καθορίζονται με την υπ’ αρ. 279/23460/ ΚΥΑ (ΦΕΚ414/τ.β’/22-02-2013) διαμορφώνονται βάσει των ακόλουθων οικονομικών και κοινωνικών στοιχείων:

1. Άπορο άτομο με ατομικό εισόδημα μέχρι και 7.200,00 ευρώ.
2. Άπορη οικογένεια με οικογενειακό εισόδημα ως εξής:
Ι. Για οικογένεια 2 μελών μέχρι και 10.700,00 ευρ΄β ΙΙ. Οικογένεια 3 μελών μέχρι και 11.520,00 ευρώ ΙΙΙ. Οικογένεια 4 μελών μέχρι και 14.400,00 ευρώ ΙV. Οικογένεια 5 μελών μέχρι 17.280,00 ευρώ V. Για κάθε προστατευόμενο μέλος πέραν των 3, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.880,00 ευρώ.
3. Σε άπορα άτομα με αναπηρία (67% και άνω) το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.600,00 €. Το ίδιο ποσό προσαύξησης ισχύει και για άπορη οικογένεια με ένα ή και περισσότερα μέλη με αναπηρία (67% και άνω).
Ως άποροι θεωρούνται:
Α. Τα άτομα και οι οικογένειες που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια επιλεξιμότητας
Β. Παιδιά και ενήλικες που διαμένουν σε Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και λοιπά ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες δευτεροβάθμιας κοινωνικής φροντίδας (φιλοξενία ή κλειστή φροντίδα)
Γ. Οι σιτιζόμενοι σε οργανωμένα συσσίτια απόρων (συσσίτια δήμων, ενοριών κλπ)

Ως εισόδημα νοείται το φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο.

Το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων για το έτος 2013 αφορά τους κατοίκους του ευρύτερου Καλλικρατικού Δήμου Θηβαίων.

Απαραίτητα δικαιολογητικά

- Αίτηση σε ειδικό έντυπο με θεώρηση γνησίου υπογραφής
- Ταυτότητα
- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
- Εκκαθαριστικό Σημείωμα του 2012



Διαβάστε περισσότερα...

«Ευνοϊκές αλλαγές» στο διάταγμα για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών


Τα νέα κριτήρια.

Ευνοϊκές είναι, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, οι αλλαγές που έγιναν από τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις μεταθέσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που επανακατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Παιδείας με έγγραφό του ανακάλεσε προσωρινά από το ΣτΕ το επίμαχο σχέδιο διατάγματος για τις μεταθέσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών και σήμερα το κατέθεσε εκ νέου με ορισμένες τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο διατάγματος, οι εκπαιδευτικοί που έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια προϋπηρεσία δεν θίγονται κατά κανόνα, ενώ το ποσοστό του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου που απαιτείται για το χαρακτηρισμό των εκπαιδευτικών ως υπεράριθμων μειώθηκε από το 75% στο 60%.

Ειδικότερα, το παλαιό σχέδιο διατάγματος, το οποίο αποσύρθηκε, στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 2 που αφορά τον «χαρακτηρισμό και την κατάταξη σε πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων» ανέφερε: «Οι εκπαιδευτικοί που πλεονάζουν εξολοκλήρου στην περιοχή μετάθεσης που υπηρετούν και δεν συμπληρώνουν το 75% τουλάχιστον του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου σε σχολική μονάδα ή σε ομάδα σχολικών μονάδων της ίδιας ή διαφορετικής βαθμίδας με μαθήματα της πρώτης και δεύτερης ανάθεσης, της πρώτης και δεύτερης ειδικότητας, χαρακτηρίζονται με απόφαση του οικείου περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση των οικείων περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων, εξολοκλήρου υπεράριθμοι (εφεξής και ολικά υπεράριθμοι) στην οικεία περιοχή μετάθεσης».

Με το σημερινό σχέδιο διατάγματος που επανακατατέθηκε, η πρώτη παράγραφος του άρθρου 1 αντικαταστάθηκε ως εξής: «Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν συμπληρώσει δώδεκα χρόνια προϋπηρεσίας και πλεονάζουν εξολοκλήρου στην περιοχή μετάθεσης που υπηρετούν και δεν συμπληρώνουν το 60% τουλάχιστον του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου σε σχολική μονάδα ή σε ομάδα σχολικών μονάδων της ίδιας ή διαφορετικής βαθμίδας με μαθήματα της πρώτης και δεύτερης ανάθεσης, της πρώτης και δεύτερης ειδικότητας, χαρακτηρίζονται με απόφαση του οικείου περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης ύστερα από εισήγηση των οικείων περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων, εξολοκλήρου υπεράριθμοι (εφεξής και ολικά υπεράριθμοι) στην οικεία περιοχή μετάθεσης».

Παράλληλα, στο άρθρο 5 του επίμαχου διατάγματος που αφορά «την κατάταξη στους πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων πανελλαδικής εμβέλειας και τη διαδικασία μετάθεσης», έγινε και δεύτερη αλλαγή.

Αναλυτικότερα, στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 5, προστέθηκε ότι «οι εκπαιδευτικοί που μετατίθενται με αυτή τη διαδικασία (σ.σ.: των υποχρεωτικών μεταθέσεων) εξαιρούνται από τη διαδικασία των υποχρεωτικών μεταθέσεων για τα επόμενα πέντε έτη».

Τέλος, έγινε ακόμη μια τρίτη αλλαγή στο επίμαχο σχέδιο διατάγματος που και πάλι είναι στο άρθρο 5.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 3 του άρθρου 5 αναδιατυπώθηκε και έχει ως εξής: «Εάν οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν τη μετάθεσή τους στην ίδια θέση ισοβαθμούν, προηγείται ο εκπαιδευτικός που επιθυμεί τη μετάθεση, κατά σειρά προτεραιότητας, για συνυπηρέτηση συζύγων και για λόγους εντοπιότητας. Στις κενές θέσεις όπου κανείς εκπαιδευτικός δεν επιθυμεί να μετατεθεί, μετατίθενται οι εξολοκλήρου υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί της γεωγραφικά και συγκοινωνιακά πλησιέστερης περιοχής μετάθεσης και μεταξύ αυτών που ανήκουν σε περιοχές ίσης απόστασης από την περιοχή που βρίσκονται οι κενές θέσεις προτάσσονται όσοι βρίσκονται σε χαμηλότερη θέση στον οικείο πίνακα υποχρεωτικής μετάθεσης πανελλαδικής εμβέλειας».


Διαβάστε περισσότερα...

Διεκόπη η πρώτη εγκυμοσύνη σε γυναίκα με μεταμοσχευμένη μήτρα


Το έμβρυο που κυοφορούσε δεν έδινε σημεία ζωής.

Οι γιατροί που παρακολουθούσαν την Ντέρια Σερτ, την πρώτη γυναίκα που έμεινε έγκυος αφού είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας, προχώρησαν στη διακοπή της εγκυμοσύνης της καθώς το έμβρυο που κυοφορούσε δεν έδινε πλέον σημεία ζωής, όπως έγινε γνωστό από νοσοκομειακές πηγές.

«Η εγκυμοσύνη της Ντέρια Σερτ διακόπηκε γιατί στο υπερηχογράφημα δεν ακούγονταν καρδιακοί χτύποι» από το έμβρυο. Η 23χρονη Ντέρια ήταν έγκυος οκτώ εβδομάδων, όπως διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής Μουσταφά Ουνάλ, ο αρχίατρος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ακντενίζ της Αττάλειας.

Σύμφωνα με τον Ουνάλ, η νεαρή γυναίκα είναι καλά στην υγεία της και οι γιατροί θα ξεκινήσουν σύντομα τις προσπάθειες για να συλλάβει και πάλι.

Στις 12 Απριλίου οι γιατροί είχαν ανακοινώσει ότι για πρώτη φορά στα χρονικά μια γυναίκα με μεταμοσχευμένη μήτρα έμεινε έγκυος, αφού της εμφυτεύτηκαν επιτυχώς πολλά έμβρυα που είχαν γονιμοποιηθεί τεχνητά.

Η Ντέρια Σερτ γεννήθηκε χωρίς μήτρα και το 2011 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση. Μια πρώτη απόπειρα μεταμόσχευσης μήτρα είχε γίνει το 2000 στη Σαουδική Αραβία, αλλά απέτυχε.

Η επιτυχής μεταμόσχευση της Ντέρια έδωσε ελπίδα σε χιλιάδες γυναίκες που αδυνατούν να τεκνοποιήσουν. Υπολογίζεται ότι σήμερα μία στις 5.000 γυναίκες γεννιέται χωρίς μήτρα.



Διαβάστε περισσότερα...