Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Συνελήφθη γιατί κοιμήθηκε σε...ξένο κρεβάτι


Η αστυνομία στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ συνέλαβε έναν άνδρα ο οποίος, όντας σε κατάσταση μέθης, μπήκε σε λάθος σπίτι και κοιμήθηκε στο κρεβάτι του ιδιοκτήτη.

Όταν ο τελευταίος ξύπνησε και είδε έναν άγνωστο άνδρα δίπλα του τρόμαξε και κάλεσε την αστυνομία. Το περιστατικό συνέβη το περασμένο Σάββατο σε ένα συγκρότημα πολυκατοικιών στην συνοικία Κλίντον. Οι αξιωματικοί είπαν ότι ο 26χρονος Tyler Sullivan υποστήριξε ότι νόμιζε πως βρισκόταν στο διαμέρισμα της μητέρας του που βρίσκεται στο ίδιο συγκρότημα.

Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος είπε στον Sullivan να φύγει όμως εκείνος αρνήθηκε. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο τον βρήκαν εκεί.

Ο 26χρονος συνελήφθηκε όμως αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 1000 δολαρίων.



Διαβάστε περισσότερα...

Αστυνομικός «έκλεψε» γυμνές φωτογραφίες από το κινητό κρατούμενης


Απέκτησε πρόσβαση στο iPhone της συλληφθείσας και έστειλε τις εικόνες στη συσκευή του.

Θύμα αστυνομικής αυθαιρεσίας καταγγέλλει πως έπεσε μια 23χρονη από την Καλιφόρνια που συνελήφθη σαν ύποπτη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και μεταφέρθηκε σε φυλακή στο Σαν Φρανσίσκο.

Η ίδια καταγγέλλει πως επέτρεψε σε έναν αστυνομικό να αποκτήσει πρόσβαση στο iPhone της ώστε αυτός να βρει έναν τηλεφωνικό αριθμό που η γυναίκα ήθελα να καλέσει. Συγκεκριμένα έδωσε στον ένστολο τον αριθμό του κωδικού ξεκλειδώματος της συσκευής.

Ωστόσο, κατόπιν παρατήρησε πως ορισμένες φωτογραφίες της, μερικές εκ των οποίων γυμνές, είχαν σταλεί σε έναν αριθμό που δεν αναγνώριζε. Όπως αποδείχτηκε ο αριθμός αυτός ήταν του συγκεκριμένου αστυνομικού!

Ο δικηγόρος της, Rick Madsen, δήλωσε πως η πελάτης του πιστεύει ότι μέχρι και 6 φωτογραφίες στάλθηκαν στο κινητό του αστυνομικού.



Διαβάστε περισσότερα...

Πειραιάς: Όσα πρέπει να ξέρουν οι πληγέντες


Τουλάχιστον 34 δημότες έχουν επικοινωνήσει μέχρι σήμερα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Πειραιά, προκειμένου να δηλώσουν τις ζημιές στις κατοικίες τους και να ενημερωθούν για τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία που απαιτείται για την αποζημίωσή τους, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ταυτόχρονα, στην ιστοσελίδα του δήμου (www.pireasnet.gr) έχει αναρτηθεί σχετική ανακοίνωσή για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για όσους έχουν υποστεί ζημιά στην κύρια κατοικία τους προκειμένου να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση με ποσό των 586,94 ευρώ για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών διαβίωσης ανά νοικοκυριό.

Συγκεκριμένα απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες

2. Βεβαίωση Πυροσβεστικής ή έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου ότι η κατοικία επλήγη από το συγκεκριμένο γεγονός

Επίσης, σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσυσκευής (το ύψος ενίσχυσης κυμαίνεται από 1.174,00 ευρώ μέχρι 5.869,00 ευρώ) τα κριτήρια είναι τα εξής: α) αριθμός μελών οικογένειας, β) βαθμός ζημιών (Α, Β, Γ, κατηγορία ζημιών) με βάση την αυτοψία ή την καταγραφή από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ή τα συνεργεία του δήμου, γ) το μέγεθος της κατοικίας.

Η ενίσχυση αυτή χορηγείται στους πληγέντες ανεξάρτητα αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή παραχωρημένη. Στην περίπτωση όμως της ενοικιαζόμενης ή παραχωρημένης κατοικίας, το 25% της αποζημίωσης που αφορά την επισκευή της κατοικίας αποδίδεται στον μισθωτή μόνο με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη προκειμένου να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την επισκευή της κατοικίας.

Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πληγέντες είναι η εξής:

1. Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στον δήμο.

2. Εξέταση των αιτημάτων από την τριμελή επιτροπή που συγκροτεί ο δήμος.

3. Υποβολή αιτήσεων για τις παραπάνω περιπτώσεις στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, στην Διεύθυνση Ηρώων Πολυτεχνείου 19 (3ος όροφος), τηλέφωνο επικοινωνίας 2131601802, μέχρι την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014 (8:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ.).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αμφίπολη: Νέα 3D περιήγηση - Έχουν σκάψει τυμβωρύχοι;


Συνεχίζονται οι ανασκαφές στην Αμφίπολη παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν από τον άστατο καιρό που επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότεροι γίνονται οι αρχαιολόγοι που θεωρούν ότι ο τάφος έχει συληθεί, υποστηρίζοντας ότι τα χώματα έχουν μπει στο θάλαμο μετά από παρέμβαση των τυμβωρύχων

Εντυπωσιακό είναι και το νέο 3D βίντεο, στο οποίο μπορεί κάποιος να περιηγηθεί στο εσωτερικό του τάφου, κάνοντας μάλιστα βόλτα στα άδυτα του εντυπωσιακού μνημείου.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, θα υπάρξουν νέες επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Πολιτισμού για τις εξελίξεις στον τάφο της Αμφίπολης.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από τα όρια επιφυλακής η στάθμη του Έβρου


Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η στάθμη του ποταμού Έβρου στο Πύθιο, που μετρήθηκε πάνω από τα όρια επιφυλακής, στα 5,45 μέτρα (με όριο συναγερμού τα 5,70). Το φαινόμενο το παρακολουθούν η Πολιτική Προστασία, σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους κατά τόπους δήμους.

Τα μέτρα που θα ληφθούν, όταν και όπου χρειαστεί, συζητήθηκαν στην έκτακτη σύσκεψη για την αύξηση της στάθμης του ποταμού Έβρου, με τη συμμετοχή των υφυπουργών Εξωτερικών, Κυριάκου Γεροντόπουλου, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, Εσωτερικών Γεώργιου Ντόλιου, του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, τού θεματικού αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνου Εξακουστού, του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλειου Μαυρίδη και υπηρεσιακών παραγόντων.



Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι θα επιλέγονται οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών του Δημοσίου


Τις βασικές αλλαγές στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, περιγράφει εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το υπουργείο επισημαίνει ότι το νέο σύστημα εισάγεται άμεσα από τη δημοσίευση των νέων οργανικών διατάξεων των φορέων.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα:

1. Συγκροτούνται συλλογικά όργανα που είναι αποκλειστικά αρμόδια για την επιλογή προϊσταμένων και των τριών επιπέδων: Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης, Τμήματος.

2. Θεσμοθετούνται για πρώτη φορά οριζόντιες θέσεις ευθύνης, για την πλήρωση των οποίων επιλαμβάνεται το Κεντρικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων και το Κεντρικό Συμβούλιο Συνέντευξης Προϊσταμένων. Οριζόντιες θέσεις ευθύνης αποτελούν οι οργανικές μονάδες επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης που προβλέπονται στις οικείες οργανικές διατάξεις και οι αρμοδιότητές τους είναι όμοιες ή παρεμφερείς σε όλους τους φορείς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Υπαλληλικού Κώδικα.

3. Για όλα τα επίπεδα θέσης ευθύνης προβλέπονται τρία στάδια επιλογής:

- Πρώτο στάδιο: πλήρωση αναγκαίων προϋποθέσεων και τυπικών προσόντων

- Δεύτερο στάδιο: γραπτή εξέταση

- Τρίτο στάδιο: συνέντευξη

4. Δικαίωμα συμμετοχής για την πλήρωση θέσεων ευθύνης έχουν όλοι οι δημόσιοι πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι των δημόσιων υπηρεσιών, ήτοι υπουργείων, γενικών και ειδικών γραμματειών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, αυτοτελών ή μη δημόσιων υπηρεσιών καθώς και ΝΠΔΔ, οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Υπαλληλικού Κώδικα.

Τέλος, επισημαίνεται ότι κατά την πρώτη εφαρμογή αυτού του συστήματος επιλογής προϊσταμένων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του ν. 4275/2014, δικαίωμα συμμετοχής για την πλήρωση των οριζόντιων Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών, Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών ή και Πληροφορικής, δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ όλων των κλάδων που ανήκουν οργανικά στα υπουργεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Τις 142 έφτασαν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες


Άνοιξε σήμερα το σύστημα υποδοχής αιτημάτων για αποζημιώσεις.

Συνολικά 142 αιτήσεις κατατέθηκαν σήμερα, στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, πρώτη ημέρα λειτουργίας του συστήματος υποδοχής αιτημάτων για αποζημίωσης επαγγελματικών χώρων

Υπεύθυνη για την καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους είναι η Διεύθυνση Βιομηχανικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (υπουργείο Ανάπτυξης).

Επισυνάπτεται η αίτηση που πρέπει συμπληρώσουν οι πληγείσες επιχειρήσεις σχετικά με τις ζημίες από τις πλημμύρες.

Το fax της πολιτικής προστασίας είναι 2132063638.



Διαβάστε περισσότερα...

Μια μέρα στο κοινωνικό παντοπωλείο


Αφανείς ήρωες μοιράζουν αλληλεγγύη.

Μια φορά το μήνα, στο γκαράζ του δημαρχείου Λυκόβρυσης Πεύκης, σχηματίζεται μια ανθρώπινη αλυσίδα. Μερικοί από τους κρίκους της, οι εθελοντές του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου, πιστοί στο μηνιαίο ραντεβού τους, μοιράζουν αλληλεγγύη, ζεστασιά και είδη πρώτης ανάγκης στους δικαιούχους. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας που εν καιρώ κρίσης αδυνατούν να εξασφαλίσουν για τους ίδιους και τις οικογένειές τους ακόμη και τα βασικά, παίρνουν τις σακούλες που τους αντιστοιχούν καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο, «να ζουν με αξιοπρέπεια» όπως δηλώνουν στο newsbeast.gr.

Η κ. Λινάρδου Ρούλα, εθελόντρια κοινωνική λειτουργός, καθισμένη σε ένα τραπεζάκι μπροστά από την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για τις προμήθειες, υποδέχεται με χαμόγελο και ζεστασιά τους ωφελούμενους. Tους περισσότερους τους χαιρετά με το μικρό τους όνομα. Μόλις φτάσει κάποιος που το όνομά του βρίσκετια στη λίστα, ενημερώνει τις εθελόντριες για τον αριθμό των μελών της οικογένειας και διευκρινίζει για τα παιδιά που τυχόν υπάρχουν και για την ηλικία τους. Σε αυτή την περίπτωση οι εθελοντές εμπλουτίζουν τις σακούλες με μερικές σοκολάτες ή με πάνες και φρουτόκρεμες, αν υπάρχουν...



Ο κ. Νίκος, 52 χρόνων, δικαιούχος του κοινωνικού παντοπωλείου, είναι άνεργος εδώ και τρία χρόνια, αφού «η οικοδομή δεν έχει πλέον δουλειά» όπως μας λέει. Η γυναίκα του, καθαρίστρια με σύμβαση σε παιδικό σταθμό, αυτή την περίοδο δουλεύει αλλά πληρώνεται με μεγάλες καθυστερήσεις… Τα δύο του παιδιά, 25 και 28 χρόνων, έχουν ολοκληρώσει την φοίτησή τους στο ΤΕΙ Πειραιά και στο ΤΕΙ Πάτρας αντίστοιχα, αλλά δυσκολεύονται να βρουν δουλειά. «Όσο για το να απασχοληθούν στο αντικείμενό τους, όχι μόνο δεν είναι προτεραιότητα, ίσως το έχουν ξεχάσει και τελείως. Ο μικρός πρόσφατα έπιασε δουλειά σε σουπερ μάρκετ, στην αποθήκη. Ημιαπασχολούμενος για 4 ώρες την ημέρα - αν δεν συμπληρώσει υπερωρίες που φυσικά δεν τις πληρώνεται - οι μεικτές του αποδοχές είναι 250 ευρώ,154 ευρώ καθαρά. Καταλαβαίνεις πόσο άνετα μπορεί να ζήσει...» αναφέρει μειδιώντας. Ο μεγάλος, που πρόσφατα απολύθηκε από φαντάρος, δεν βρίσκει δουλειά. Και τα δύο παιδιά άλλωστε ανήκουν στην πληθυσμιακή εκείνη ομάδα που χαρακτηρίζεται με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας. Το μηνιαίο εισόδημα της οικογένειας δεν ξεπερνά τις 6.000 ευρώ, έτσι αναγκάζονται να εξασφαλίζουν μερικά πιάτα φαγητό το μήνα από το κοινωνικό παντοπωλείο. «Αν βρεθούν μερικά μεροκάματα για εμένα ή την γυναίκα μου πληρώνουμε τα πάγια έξοδα και εμπλουτίζουμε την διατροφή μας με λίγο κρεατάκι» μας ενημερώνει ο κ. Σπύρος…



Η κ. Μαρία , μητέρα τριών παιδιών, ζει με τον σύζυγο και την κατάκοιτη πεθερά της σε ένα σπίτι που κινδυνεύει να τους το πάρει η τράπεζα. Τα δύο κορίτσια είναι μαθήτριες του γυμνασίου και του λυκείου αντίστοιχα, ενώ ο μεγάλος γιός είναι φαντάρος. Η ίδια, υπάλληλος ιδιωτικής επιχείρησης, απολύθηκε λίγο αφότου ξεκίνησε η κρίση. «Στα 50 σου δύσκολα κάποιος σε προσλαμβάνει, θεωρείσαι αντιπαραγωγικός» αναφέρει με πικρία. Ο σύζυγός της, αργυροχρυσοχόος, έχασε κι αυτός την δουλειά του και μέχρι πριν 3 μήνες, που προσελήφθη ως διανομέας σε ένα ταχυφαγείο, όσο κι αν έψαχνε δεν μπορούσε να απασχοληθεί πουθενά. «Εκείνη την περίοδο, ζούσαμε και οι 6 με το επίδομα της πεθεράς μου. Το κοινωνικό παντοπωλείο προσέφερε μια κάποια ανακούφιση».



Ο κ. Κυριάκος, παίρνει παραπάνω σακούλες από όλους. Η κοινωνική λειτουργός ενημερώνει «10 άτομα, δύο παιδιά ηλικίας 3 και 6 ετών» Είναι ο παππούς της οικογένειας. «Εγώ έχω 11 παιδιά, είμαι πολύ πολύτεκνος» αναφέρει χαριτολογώντας. Αν και τα μεγαλύτερα είχαν φύγει από το σπίτι, δύο εξ αυτών μαζί με τις οικογένειές τους επέστρεψαν όταν έμειναν χωρίς δουλειά. Έτσι τα μέλη αυξήθηκαν και πάλι. Η εύρεση εργασίας φαντάζει ακατόρθωτη για όλους. «Όσοι μισθοί μπαίνουν μοιράζονται αλλά ποτέ δεν είναι αρκετοί, 11 στόματα είναι αυτά. Ευτυχώς που υπάρχει και αυτή η ενίσχυση» μας λέει.



Το κοινωνικό παντοπωλείο μετρά σχεδόν δύο χρόνια λειτουργίας. Ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Δήμου αλλά κατά κύριο λόγο λειτουργεί μέσω των εθελοντών. Προσφέρει βοήθεια σε 157 οικογένειες, 410 άτομα στο σύνολο, μιας και «η έννοια της οικογένειας έχει διευρυνθεί αρκετά στις μέρες μας», όπως μας ενημερώνει η κ. Τράνακα Σταματούλα, προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου. «Αν δεν υπήρχαν οι εθελοντές, δεν θα είχαμε κοινωνικό παντοπωλείο για πολλούς λόγους. Ένας από τους βασικότερους είναι πως ο δήμος υπολειτουργεί όσον αφορά το προσωπικό, οπότε το να διαθέσεις εργαζόμενους για μια τέτοια δομή θεωρείται πολυτέλεια. Ταυτόχρονα όμως όταν η προσφορά γίνεται στα πλαίσια του εθελοντισμού κι όχι από κάποιον μισθωτό νοηματοδοτείται διαφορετικά, αποκτά μεγαλύτερη ουσία. Οι εθελοντές είναι σχεδόν 20 άτομα από τους οποίους κάποιοι είναι και ωφελούμενοι» αναφέρει η κ. Τράνακα.



«Όπως αποδεικνύεται μέσα και από αυτή τη δράση, οι μόνοι που σώζουν διαχρονικά το αναποτελεσματικό αυτό κράτος, είναι οι ίδιοι οι συνειδητοποιημένοι πολίτες του, εν προκειμένω οι εθελοντές του δήμου μας» αναφέρει και η κ. Ασπραδάκη Άννα, υπεύθυνη Κοινωνικής Πολιτικής Εθελοντισμού και Επικοινωνίας του Δήμου. Το γραφείο εθελοντών σύμφωνα με την κ. Ασπραδάκη λειτουργεί ως δομή στήριξης και στρατηγικός κόμβος συνεργασίας, συντονισμού, συνεννόησης και δράσης για όλους τους εθελοντές. «Είναι μια συντονισμένη προσπάθεια η οποία αποσκοπεί να ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό τους συνδημότες που έχουν ανάγκη» συμπληρώνει.

Οι δράσεις είναι διάφορες και όλες αποσκοπούν στην συλλογή τροφιμων και ειδών πρώτης ανάγκης . «Γίνεται συγκέντρωση τροφίμων έξω από σουπερ μάρκετ τρεις φορές το χρόνο, στις λαϊκές αγορές μια φορά το μήνα και διάφορες άλλες ενέργειες, σε συνεργασία με σχολεία ή άλλους φορείς» σημειώνει η κ. Τράνακα.



Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. «Το βασικότερο είναι κάποιος να μην έχει εισοδήματα που ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ, προσαυξημένα βέβαια ανάλογα με τα μέλη της κάθε οικογένειας. Φυσικά λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια, όπως πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες» διευκρινίζει η προϊσταμένη του τμήματος κοινωνικής προστασιας.

Τα μέλη του κοινωνικού παντοπωλείου πιστοί στην αξία του εθελοντισμού, «εργάζονται» όλο τον μήνα για να εξασφαλίσουν όσα περισσότερα μπορούν για τους συμπολίτες που έχουν ανάγκη. Τα τρόφιμα συγκεντρώνονται από εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές. Για αρκετές ώρες, οι εθελοντές κάθονται στην είσοδο ενημερώνοντας τον κόσμο για τη δράση τους, μοιράζοντας φυλλάδια με τα είδη που κατά προτίμηση χρειάζονται. Τρόφιμα μακράς διαρκείας, όσπρια, ζυμαρικά, ντοματοχυμούς, πάνες, μωρομάντηλα και άλλα είδη προσωπικής υγιεινής.



«Το θετικό είναι ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται. Άλλωστε δεν χρειάζεται να συνεισφέρει κανείς κάποιο υπέρογκο ποσό. Ακόμα κι ένα σακουλάκι φακή, με κόστος 0,50 ευρώ, για τους ωφελούμενους του κοινωνικού παντοπωλείου εξασφαλίζει το φαγητό κάποιων ημερών». Καμιά φορά μάλιστα, όπως μας ενημερώνουν οι εθελοντές, η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική. «Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που φέρνουν τρεις και τέσσερις σακούλες από τα απαιτούμενα είδη» αναφέρει η Μύριαμ Καλαντζή, εθελόντρια του κοινωνικού παντοπωλείου.

«Το θετικό με την συγκεκριμένη δράση είναι πως δεν χρειάζεται ο κόσμος που θέλει να βοηθήσει να κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που θα έκανε αν δεν ήμασταν εδώ. Δεν χρειάζεται να πάει στην τράπεζα να καταθέσει λεφτά, δεν δεχόμαστε λεφτά άλλωστε. Δεν χρειάζεται να μεταβεί κάπου επί τούτου για να προσφέρει. Όπως κάνει τα δικά του ψώνια μπορεί διαθέτοντας ένα πολύ μικρό ποσό να συνεισφέρει βοηθώντας οικογένειες που πραγματικά το έχουν ανάγκη» συμπληρώνουν οι εθελόντριες.



Εντυπωσιακός, όπως μας πληροφορεί η κ. Τράνακα είναι ο αριθμός των δικαιούχων, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως η συγκεκριμένη περιοχή δεν θεωρείται υποβαθμισμένη. «Ο πληθυσμός του εν λόγω Δήμου, με βάση την τελευταία απογραφή είναι περίπου 30.000. Αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για έναν αστικό δήμο και μάλιστα όχι κάποιας υποβαθμισμένης περιοχής αντιλαμβάνεται εύκολα πόσο έχει κοστίσει η κρίση σε ορισμένα άτομα, τα οποία ενώ δεν αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα προβλήματα βρέθηκαν ξαφνικά μετέωροι ... Αυτούς τους ανθρώπους καλούμαστε εμείς να βοηθήσουμε».



Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία παρέχουν στους συμπολίτες μας κυρίως τα ψώνια του μήνα. «Κάνω τον σταυρό μου που υπάρχει αυτή η βοήθεια», λέει η κ.Μαρία, 72 χρόνων που ζει μόνη της με μια πενιχρή σύνταξη που δεν φτάνει ούτε για να καλύψει τα πάγια έξοδά της. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε σε πολλούς δήμους της χώρας ταυτόχρονα με την κρίση χωρίς κανείς να μπορεί να φανταστεί τότε την ζήτηση που θα είχε, την ανταπόκριση που θα έβρισκε και το έργο που θα προσέφερε…










Διαβάστε περισσότερα...

Στις 11 αύριο το πρωί η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη


Την ίδια ώρα στην Αθήνα η μαθητική.

Με την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρονιά άλλωστε στην παραλιακή λεωφόρο θα κορυφωθούν εφέτος στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να φτάσει στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος στις 6:40 μ.μ. θα μεταβεί στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Γιώργο Ορφανό.

Αύριο, στις 10:30 το πρωί θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού και στις 11:00 θα παρακολουθήσει την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Και εφέτος η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία έχει σχεδιάσει αυξημένα μέτρα παρόμοια με τα περσινά, απαγορεύοντας στους πολίτες να παρακολουθήσουν την παρέλαση σε μικρή απόσταση από την εξέδρα των επισήμων.

Επί ποδός θα βρίσκονται 2.000 αστυνομικοί τόσο για την παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων, όσο και για τη μαθητική παρέλαση.

Φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η εξέδρα των επισήμων θα είναι αποκλεισμένη σε μεγάλη απόσταση και οι Θεσσαλονικείς θα αναγκαστούν να παρακολουθήσουν την παρέλαση κυρίως στην αρχή και στο τέλος της.

Παράλληλα στην Αθήνα, στις 10.00 θα τελεστεί δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, και στη συνέχεια στις 10.00 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Η μαθητική παρέλαση, εμπρός από το μνημείο θα αρχίσει στις 11.00 και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε 45 λεπτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες και φέτος θα εφαρμοστούν τα μέτρα ασφαλείας των τελευταίων ετών. Δηλαδή θα τοποθετηθούν κάγκελα στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και η πρόσβαση προς την εξέδρα των επισήμων θα γίνεται μόνο σε όσους έχουν προσκλήσεις και διαπιστεύσεις. Οι γονείς θα μπορούν να δουν τα παιδιά τους στην οδό Πανεπιστημίου από το ύψος της οδού Βουκουρεστίου ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.



Διαβάστε περισσότερα...

«Σε 900.000 ευρώ εκτιμάται η αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες»


Αίτημα για οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν από την Περιφέρεια Αττικής.

Λιγότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ, και συγκεκριμένα στις 900.000 ευρώ εκτιμάται από την Περιφέρεια Αττικής το κόστος αποκατάστασης των ζημιών για έργα που χρήζουν άμεσης προτεραιότητας, ενώ η τελική εκτίμηση του κόστους για το σύνολο των έργων αποκατάστασης θα υποβληθεί μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή από τα συνεργεία της Περιφέρειας και των πληγέντων δήμων.

Η Περιφέρεια υπέβαλε σήμερα άμεσα στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων) αίτημα για λήψη απόφασης οριοθέτησης των περιοχών (και των δήμων) όπου υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών.

Η έκθεση-αίτημα περιλαμβάνει μια πρώτη καταγραφή ζημιών σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους και επισημαίνονται οι σοβαρές ζημιές που έχουν επέλθει σε έργα υποδομής (δρόμοι, δίκτυα, καταπτώσεις πρανών, ρεμάτων κ.ά.).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ζητείται να επιτραπεί η εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης με κατεπείγουσες διαδικασίες, καθώς η συνήθης διαδικασία σύνταξης και έγκρισης μελετών είναι χρονοβόρα. Σε ό,τι αφορά τα έργα άμεσης προτεραιότητας, τονίζεται ότι η αποκατάστασή τους είναι επείγουσα, καθώς σε επόμενη, μικρότερης έντασης, νεροποντή θα προκύψουν νέες σοβαρότερες ζημιές.

Υπεύθυνοι φορείς για τα έργα άμεσης προτεραιότητας είναι κατά περίπτωση το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι.



Διαβάστε περισσότερα...

Ασφαλιστική ικανότητα σε γονείς πολιτογραφημένων Ελλήνων υπηκόων


Θα χορηγείτε από το ΙΚΑ ύστερα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας παραχώρησε το ΙΚΑ σε γονείς πολιτών που απέκτησαν την ελληνική υπηκοότητα από πολιτογράφηση, ως προστατευόμενα μέλη, ύστερα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Όπως αναφέρει η Αρχή, μετά από σχετικές αναφορές πολιτών, ο Συνήγορος διαπίστωσε, ότι η Διεύθυνση Παροχών-Τμήμα Παροχών Ασθένειας της Κεντρικής Διοίκησης του ΙΚΑ δεν δεχόταν να χορηγήσει ασφαλιστική ικανότητα (αναγνώριση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του Έλληνα πολίτη) σε γονείς πολιτών που απέκτησαν την ελληνική υπηκοότητα από πολιτογράφηση, ως προστατευόμενα µέλη.

Αιτία της άρνησης ήταν, όπως σημειώνει η Ανεξάρτητη Αρχή, ότι θεωρούσε αυτούς τους πολίτες, υπηκόους τρίτων χωρών.

Με έγγραφό του προς την αρμόδια Διεύθυνση της Κεντρικής Διοίκησης του ΙΚΑ ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε να θεωρούνται οι γονείς των Ελλήνων πολιτών από πολιτογράφηση, που πληρούν τις προϋποθέσεις του ν. 3996/2011, προστατευόμενα µέλη της οικογένειάς τους και να τους αναγνωρίζονται πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η αρμόδια Διεύθυνση του ΙΚΑ, έκανε τελικά αποδεκτή τη θέση της Αρχής και τους χορήγησε ασφαλιστική ικανότητα, ανακαλώντας παράλληλα το µε αριθ. πρωτ. Α11/2/3/29-04-2013 έγγραφό της.



Διαβάστε περισσότερα...

Δημόσιος θηλασμός σε 50 πόλεις


Σκοπός της εκδήλωσης είναι η απενεχοποίηση της υπέροχης αυτής πράξης.

Την ερχόμενη Κυριακή σε 50 πόλεις της Ελλάδας θα συμβεί κάτι υπέροχο: ταυτόχρονος θηλασμός. Η εκδήλωση-γιορτή, που διεξάγεται από το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, γίνεται στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου).

Σκοπός, η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και η επανεξοικείωση της κοινωνίας μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.

Ο εορτασμός της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, καθιερώθηκε διεθνώς το1992 από την WABA (Παγκόσμια συμμαχία για την προώθηση του θηλασμού), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF.

Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή εορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου και φέτος έχει θέμα: «Θηλασμός: Οφέλη για μια ζωή!».

Στην Αττική τη διοργάνωση του δημόσιου μητρικού θηλασμού, έχει αναλάβει η Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Αττικής με την συνεργασία του «Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας» και η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο με ώρα προσέλευσης στις 11 το πρωί της Κυριακής.

«Ένα νεογέννητο μωρό έχει ανάγκη μόνο τρία πράγματα: Ζεστασιά από την αγκαλιά της μαμάς του, τροφή από το στήθος της και ασφάλεια από την παρουσία της και με τον θηλασμό μπορεί να καλύψει και τα τρία», αναφέρει ανακοίνωση του Δικτύου, σημειώνοντας ότι η εκδήλωση του δημόσιου θηλασμού στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και αφύπνιση των νέων μητέρων αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα για τον μητρικό θηλασμό, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μία ομιλία, αλλά εμπράκτως, ως εικόνα και παρουσία, «από μητέρα προς μητέρα».



Διαβάστε περισσότερα...

Δόθηκαν οι πρώτες επιταγές στις πλημμυροπαθείς οικογένειες


Ο Δήμος Ιλίου έδωσε το έκτακτο βοήθημα σε όσους δημότες αντιμετώπισαν προβλήματα με τη κακοκαιρία.

Οι πρώτες επιταγές των 586,94ευρώ δόθηκαν σήμερα, από ιδίους πόρους του Δήμου Ιλίου, στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης, μετά τη θεομηνία της Παρασκευής, για τις άμεσες ανάγκες τους.

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να δοθεί βοήθημα και στις υπόλοιπες οικογένειες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ο Δήμος Ιλίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κάλυψε τη δαπάνη για διαμονή και διατροφή σε ξενοδοχεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Αποκατάσταση παράνομων χωματερών στο Κιλκίς


Εστίες μόλυνσης στην πόλη από απορρίμματα σε κοινόχρηστους χώρους.

Στην αποκατάσταση των παράνομων χωματερών που εμφανίστηκαν στις περιοχές Κολχίδας, Λεβεντοχωρίου και Βαπτιστή προχωρά ο δήμος Κιλκίς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, ιδιώτες που προφανώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το αντίτιμο της απόρριψης σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ, ρίχνουν τα απορρίμματά τους σε κοινόχρηστους χώρους, δημιουργώντας νέες εστίες μόλυνσης.

Μετά από εντολή του δημάρχου, Δημήτρη Σισμανίδη, τα υπηρεσιακά οχήματα άρχισαν να απομακρύνουν τα απορρίμματα και τα μεταφέρουν με δαπάνη του δήμου Κιλκίς στο ΧΥΤΑ, ενώ σκεπάζουν τις αυτοσχέδιες χωματερές, τοποθετώντας παράλληλα απαγορευτικές πινακίδες.


Διαβάστε περισσότερα...

Απολιθώματα αποκαλύπτουν έναν πολύ περίεργο δεινόσαυρο


Η… «μπυροκοιλιά» και η καμπούρα του Deinocheirus mirificus.

Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν στην έρημο Γκόμπι της Μογγολίας απολιθώματα, τα οποία τους επέτρεψαν να δημιουργήσουν την εικόνα ενός από τους πιο περίεργους (στο σχήμα) δεινόσαυρους που υπήρξαν ποτέ.

Ο Deinocheirus mirificus, το όνομα του οποίου όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent σημαίνει «ασυνήθιστα φριχτό χέρι», ήταν ένας πολύ ψηλός, δίποδος δεινόσαυρος με καμπούρα στη ράχη και μια μεγάλη κοιλιά.

Τα απολιθώματα περιγράφονται σε μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

«Πρόκειται σίγουρα για ένα ασυνήθιστο ζώο. Η κοιλιά του μοιάζει περισσότερο με “μπυροκοιλιά” παρά με μια τυπική κοιλιά ενός ornithomimosaur» ανέφερε ο παλαιοντολόγος σπονδυλωτών Thomas Holtz.



Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα απολιθώματα τριών διαφορετικών δεινοσαύρων του είδους στην ίδια περιοχή, κάτι που τους επέτρεψε να τα συνδυάσουν με ορισμένα που είχαν κλαπεί κατά το παρελθόν από λαθροθήρες και να δημιουργήσουν έναν κατά 95% ολοκληρωμένο σκελετό, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

«Αυτό το πλάσμα δεν ήταν φτιαγμένο για να τρέχει. Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο» εξήγησε ο παλαιοντολόγος Stephen Brusatte από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Απαλλαγή των ελευθέρων επαγγελματιών ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω από το τέλος επιτηδεύματος


Ανακοίνωση 27.10.2014


Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που εντάχθηκε στο νέο ψηφισθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο αφορά στην ανοιχτή διάθεση και περαιτέρω χρήση δημοσίων εγγράφων, ικανοποιήθηκε εν μέρει το πάγιο αίτημα της Ε.Σ.ΑμεΑ. για την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των ελευθέρων επαγγελματιών ατόμων με αναπηρία.


Η διάταξη αναφέρει ότι : «Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 3986/2011 (Α΄251) αντικαθίσταται ως εξής: Από το οικονομικό έτος 2013 και εφεξής εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του ογδόντα (80) τοις εκατό».

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. είχε ζητήσει η απαλλαγή να ισχύσει για τους έχοντες ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω όπως και την ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των ελευθέρων επαγγελματιών με αναπηρία (μείωση φορολογικών συντελεστών, αιτήματα τα οποία θα συνεχίσει να διεκδικεί.

Αναμένεται η δημοσίευση του νόμου σε Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως και η έκδοση εγκυκλίου για την εφαρμογή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για το μειωμένο ωράριο εργασίας για άτομα με αναπηρία και συγγενείς ατόμων με αναπηρία


Ανακοίνωση 27.10.2014


Με το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο αφορά στην ανοιχτή διάθεση και περαιτέρω χρήση δημοσίων εγγράφων, ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. και των φορέων - μελών της που αφορούσε στη συμπλήρωση - τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την μείωση ωραρίου εργασίας σε εργαζόμενους που είναι άτομα με αναπηρία και συγγενείς α΄ βαθμού (γονείς - κηδεμόνες - συζύγους ) που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία.
Συγκεκριμένα με το άρθρο 27 «Διευκολύνσεις Υπαλλήλων ΑμεΑ» το πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 16 του ν. 2527/1997 όπως ισχύει αντικαθίσταται ως εξής:
«Η μείωση του ωραρίου εργασίας κατά μία (1) ώρα την ημέρα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του π.δ. 193/1988 (Α΄84), προκειμένου για τακτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου των Ν.Π.Δ.Δ και ΟΤΑ που έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρίας σε ποσοστό 67% και άνω ή παιδιά έως 15 ετών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο ή τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω ή σύζυγο με αναπηρία 80% και άνω τον οποίο συντηρεί, γίνεται χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους».
Η νέα διάταξη συμπληρώνεται ικανοποιώντας πάγιο αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. από κοινού με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σωματείων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) για την ένταξη και των γονέων που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας έως 15 ετών με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη. Επίσης για τη χορήγηση μειωμένου ωραρίου για τους εργαζόμενους που είναι σύζυγοι ατόμων με αναπηρία απαιτείται το ποσοστό αναπηρίας των τελευταίων να ανέρχεται στο 80% αντί 100%, όπως ίσχυε με την προηγούμενη νομοθεσία.


Αναμένεται η έκδοση σχετικής εγκυκλίου για την εφαρμογή της νέας διάταξης. Η Ε.Σ.ΑμεΑ. μόλις εκδοθεί ο νόμος θα προχωρήσει στην ανάρτησή του για την πλήρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συναντήσεις στη Ζάκυνθο για τον Ι. Βαρδακαστάνη


Δελτίο Τύπου 27.10.2014


Αρ. Πρωτ.: 4288

Τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μαζί με τον πρόεδρο του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ζακύνθου «ΟΙ ΠΟΠΟΛΑΡΟΙ» και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Γρέκα, πραγματοποίησαν συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ζακύνθου Π.Ι.Ν., Ελ. Νιοτόπουλο, και τον δήμαρχο Ζακύνθου Π. Κολοκοτσά.

Ο κ. Βαρδακαστάνης και ο κ. Γρέκας παρουσίασαν στον κ. Νιοτόπουλο την πρόταση της ΕΣΑμεΑ επί του κειμένου του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ιόνια Νησιά 2014 - 2020». Συνοπτικά, η ΕΣΑμεΑ ζητά τη συμπλήρωση και την τροποποίηση σημείων του κειμένου μέσω της οριζόντιας ενσωμάτωσης των αρχών της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας σε δράσεις που απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό. Παράλληλα η ΕΣΑμεΑ προτείνει συγκεκριμένες δράσεις - στόχους, για παράδειγμα:

- Προώθηση της βελτίωσης της προσβασιμότητας ΜΜΕ σε άτομα με αναπηρία και πιστοποίησης αυτών βάσει του Προτύπου ΕΛΟΤ 1439.

- Προώθηση της βελτίωσης της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία υφιστάμενων ιστοσελίδων δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

- Δημιουργία και προβολή δικτύων προσβάσιμων προορισμών (διαδρομών, υποδομών και μέσων) τουριστικού ενδιαφέροντος.

- Βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης των ατόμων με αναπηρία και της σύνδεσής τους με την περιφερειακή αγορά.

- Βελτίωση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία των υποδομών και εξοπλισμού υγείας και εκπαίδευσης.

- Παροχή κινήτρων στους επιχειρηματίες για την απασχόληση ατόμων με αναπηρία (π.χ. επιδότηση της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία).

- Εφαρμογή δράσης για την προώθηση των εύλογων προσαρμογών στους χώρους εργασίας και τις ΤΠΕ που χρησιμοποιούνται.

- Υποστήριξη αναπηρικών φορέων για ίδρυση και λειτουργία προστατευμένων παραγωγικών εργαστηρίων αλλά και προγραμμάτων υποστηριζόμενης απασχόλησης.

- Προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία (θεσμός του προσωπικού βοηθού).

- Παροχή εξατομικευμένης υποστήριξης σε μητέρες/πατέρες παιδιών/ατόμων με αναπηρία και γυναίκες με αναπηρία.

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Βαρδακαστάνης και Γρέκας ανέπτυξαν την πρόταση του αναπηρικού κινήματος για το ΠΕΠ και στον δήμαρχο κ. Κολοκοτσά. Επίσης συζητήθηκε η πορεία του έργου της ολοκλήρωσης της μετεγκατάστασης του ΚΔΑΠ - ΜΕΑ «Ι. Βαρδακαστάνης», καθώς και τρόποι συνεργασίας ΕΣΑμεΑ - «Ποπολάρων» - Δήμου Ζακύνθου, για την επίτευξη της βέλτιστης προσβασιμότητας του Δήμου για τα άτομα με αναπηρία.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος δεσμεύτηκε τόσο για την ολοκλήρωση των έργων για το ΚΔΑΠ ΜΕΑ όσο και για τη στενή συνεργασία που πρέπει να αναπτύξει ο Δήμος με το αναπηρικό κίνημα.

Με το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι νοιώθει την ευθύνη ως Ζακύνθιος ο ίδιος, αλλά και ως πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, να συμβάλει καθοριστικά στην ολόπλευρη ανάπτυξη της Ζακύνθου σε θέματα προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία.

Διαβάστε περισσότερα...

Προκήρυξη 22 θέσεων στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής Λέσβου


Μέχρι τις 28/11 οι αιτήσεις συμμετοχής.

Εκδόθηκε η 1Σ/2014 Πρόσκληση του ΑΣΕΠ, για την στελέχωση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Λέσβου της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με μόνιμο προσωπικό, και που αφορά την πλήρωση 22 θέσεων Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ όπως επισημαίνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής λήγει με την πάροδο της 28ης Νοεμβρίου 2014.

Όπως σημειώνεται δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία έχουν μόνον όσοι περιλαμβάνονται σε οριστικούς πίνακες διοριστέων σε θέσεις των κλάδων/ειδικοτήτων που αναφέρονται στην Πρόσκληση 1Σ/2014 και που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ από 1-1-2009 μέχρι και την 31-12-2012, καθώς και όσοι έχουν διατεθεί προς διορισμό σε αντικατάσταση των αρχικώς διορισθέντων υποψηφίων με απόφαση Τμήματος του ΑΣΕΠ που εκδόθηκε το ίδιο χρονικό διάστημα, βάσει διαδικασιών πλήρωσης θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του ΑΣΕΠ ή των φορέων των οποίων οι πίνακες έχουν ελεγχθεί από το ΑΣΕΠ και δεν έχουν διοριστεί.

Το ΦΕΚ της Πρόσκλησης έχει καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ και διατίθεται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Καποδιστρίου 34, Αθήνα), από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα), καθώς και από τις Περιφερειακές Ενότητες και τις Περιφέρειες της χώρας.

Η αίτηση υποβάλλεται στο ΑΣΕΠ μόνο ταχυδρομικώς, με συστημένη επιστολή, σε φάκελο μεγέθους Α4 ή στον ειδικό φάκελο ΑΣΕΠ POST, ο οποίος διανέμεται από τα ΕΛΤΑ, στην ακόλουθη διεύθυνση:

ΑΣΕΠ
Αίτηση για την Πρόσκληση: 1Σ/2014
Τ.Θ. 14 308
Τ.Κ. 115 10
ΑΘΗΝΑ



Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονικιός θα ταξιδέψει 7.000 χιλιόμετρα με λεωφορείο


Σκοπός του είναι να προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, «μιας από τις ωραιότερες πόλεις στον κόσμο», όπως λέει ο ίδιος, σκοπεύει να προβάλλει στο εξωτερικό ο 45χρονος Κωνσταντίνος Σουλούντσης, με «εργαλείο» ένα τουριστικό λεωφορείο, που τού διέθεσε (δωρεάν) τουριστικό πρακτορείο.

Το ταξίδι στις πόλεις του εξωτερικού, ένα project με την επωνυμία «ThessalonikigoestoEurope» θα ξεκινήσει στις 13 Μαρτίου 2015, θα διαρκέσει γύρω στις 20 μέρες και θα καλύψει μια απόσταση επτά χιλιάδων χιλιομέτρων, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σουλούντσης.

Η δε διαδρομή που θα ακολουθήσει το λεωφορείο είναι: Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι - Βιέννη - Μόναχο - Λειψία - Βερολίνο - Αμβούργο - Κολωνία - Φρανκφούρτη - Στουτγάρδη - Άουγκσμπουργκ - Σάλτσμπουργκ - Δαλματικές Ακτές - Θεσσαλονίκη.

Προς το παρόν, ο κ. Σουλούντσης βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης εθελοντών – «πρεσβευτών» της πόλης που θα τον συνοδέψουν στο ταξίδι. «Όλοι μαζί θα διαφημίσουμε τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, την εβραϊκή κληρονομιά της πόλης, κάθε στοιχείο πολιτισμού που την αναδεικνύει», επεσήμανε.

Παραπέμποντας στην πολιτιστική γραμμή του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, ο κ. Σουλούντσης τόνισε ότι το δικό του εγχείρημα, "η Πολιτιστική Γραμμή του λεωφορείου Αρ. 50, ξεκινά ένα πολιτιστικό ταξίδι σε διάφορες χώρες και πόλεις της Ευρώπης, με στόχο να γνωρίσουν όλες αυτές οι χώρες και πόλεις, την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή".

Ο ίδιος έχει κάνει τις πρώτες συνεννοήσεις με το ΑΠΘ, τον κεντρικό Δήμο και άλλους φορείς που θα τού δώσουν αρκετό υλικό για την προβολή της πόλης και δηλώνει έτοιμος για αυτή την «αποστολή».

«Το λεωφορείο θα 'ντυθεί' έτσι ώστε να είναι ένα αυτοκινούμενο όχημα που θα έχει το σλόγκαν της Θεσσαλονίκης (Thessaloniki, Many Stories, one heart)», εξήγησε.

Τι ήταν, όμως, αυτό που τον οδήγησε στη «σύλληψη» της ιδέας και στην υλοποίησή της; Η απάντηση βρίσκεται στο παρελθόν και τα παιδικά χρόνια του κ. Σουλούντση, ο οποίος βρέθηκε με τους γονείς του (οικονομικοί μετανάστες) στη Γερμανία, όπου έζησε για 35 χρόνια κι έτσι αγάπησε την Ελλάδα μέσα από τις καλοκαιρινές του διακοπές.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι αποκαλύπτουν τα γενέθλια για τη προσωπικότητά μας


Γιατί όσοι γεννιούνται καλοκαίρι είναι περισσότερο κυκλοθυμικοί;

Οι αστρολόγοι και όχι μόνο, είναι συνήθως οι μόνοι άνθρωποι που πιστεύουν σε μια σύνδεση μεταξύ των γενεθλίων ενός ατόμου και της προσωπικότητάς του.

Όμως, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι πράγματι, η εποχή της γέννησης μας μπορεί να έχει κάποια επίπτωση στο το ποιοι είμαστε.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Semmelweis της Βουδαπέστης μελέτησαν ένα δείγμα 366 φοιτητών ουγγρικού πανεπιστημίου, και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το καλοκαίρι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συχνές εναλλαγές της διάθεσης ως ενήλικες.

Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ωστόσο, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ευερέθιστες προσωπικότητες. Οι γεννημένοι την άνοιξη είναι πιο πιθανό να έχουν «εξαιρετικά θετική» ιδιοσυγκρασία, ενώ οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το φθινόπωρο είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν κατάθλιψη.

«Βιοχημικές μελέτες έχουν δείξει ότι η εποχή στην οποία γεννιόμαστε έχει επίδραση επί ορισμένων νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, η οποία είναι ανιχνεύσιμη ακόμη και στην ενήλικη ζωή», λέει ο επικεφαλής της έρευνας Xenia Gonda βοηθός καθηγητή στο παραπάνω πανεπιστήμιο.

Ορίστε πώς επιδρά κάθε εποχή:
Καλοκαίρι: Υψηλότερες περιπτώσεις «κυκλοθυμικών ιδιοσυγκρασιών», που χαρακτηρίζονται από γρήγορες, συχνές εναλλαγές μεταξύ θλίψης και χαρούμενης διάθεσης.

Άνοιξη & Καλοκαίρι: Υψηλότερες περιπτώσεις «έντονου ταμπεραμέντου», μια τάση της προσωπικότητας να είναι υπερβολικά θετική.

Χειμώνας: Μειωμένη πιθανότητα ανάπτυξης ευερέθιστων ιδιοσυγκρασιών, σε σύγκριση με εκείνους που γεννήθηκαν σε άλλες περιόδους του έτους.

Φθινόπωρο: Σημαντικά χαμηλότερη τάση προς καταθλιπτικές ιδιοσυγκρασίες από εκείνους που έχουν γεννηθεί το χειμώνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι πιστώσεις για τη Δευτεροβάθμια και την Ειδική Αγωγή


Πόσες δόθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για προσλήψεις.

Τρεις χιλιάδες 10μηνες πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών είχε στη διάθεσή του το Υπουργείο Παιδείας από το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων όπως έχει γράψει σε άρθρα του το newsbeast.gr.

Από τις πιστώσεις σύμφωνα με την κατανομή που έκανε το Υπουργείο Παιδείας οι 1.594( 15.940 ανθρωπομήνες) δόθηκαν για προσλήψεις στη Β/θμια εκπαίδευση. Στην Ειδική Αγωγή δόθηκαν 120 πιστώσεις ( 1.200) ενώ για την Α/θμια απέμειναν 1.286 πιστώσεις.

Να αναφέρουμε ότι οι αριθμοί για τη Βθμια και την Ειδική Αγωγή αναφέρονται σε γραπτή απάντηση που δόθηκε σε σχετική ερώτηση στη Βουλή στην οποία αναφέρεται ότι έγινε τροποποίηση στην αρχική απόφαση κατανομής του Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τον αριθμό των προσλήψεων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από το ΠΔΕ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το newsbeast.gr έχουν ως εξής:


ΒΑΘΜΙΔΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΑΜΩ-ΑΚΩ
ΒΘΜΙΑ
1.851
ΑΘΜΙΑ
991
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
102

Διαβάστε περισσότερα...

Το υπουργείο Ανάπτυξης στηρίζει το «Χαμόγελο του Παιδιού»


Θα του διαθέσει ένα σύγχρονο βιομηχανικό κατάστημα αποθήκευσης τροφίμων.

Το υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών & Αλιείας (ΟΚΑΑ ΑΕ) ενισχύουν το έργο του εθελοντικού οργανισμού για τα παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Έτσι, άμεσα θα διατεθεί δωρεάν, ένα σύγχρονο βιομηχανικό κατάστημα αποθήκευσης τροφίμων, συνολικού εμβαδού 264 τμ, προκειμένου να αποτελέσει το logistic center του εν λόγω φορέα, ούτως ώστε η διαχείριση των τροφίμων που καταλήγουν στα σπίτια του «Χαμόγελου του Παιδιού», να γίνεται ορθολογικότερα και ασφαλέστερα.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γεράσιμος Γιακουμάτος, ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία αυτή, επεσήμανε το «σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ενίσχυση του θεσμού της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ειδικά όταν αυτή στρέφεται προς αδύναμες ή σε κίνδυνο ευρισκόμενες κοινωνικές ομάδες. Πολύ δε, περισσότερο όταν αυτή αφορά τα παιδιά που αποτελούν το μέλλον… ».



Διαβάστε περισσότερα...

Πότε θα πληρωθούν οι εκπαιδευτές του Προγράμματος «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»


Το αργότερο το Νοέμβριο του 2014 θα πραγματοποιηθεί νέα χρηματοδότηση.

Απλήρωτοι είναι πολλοί εκπαιδευτές του Προγράμματος «ΟΔΥΣΣΕΑΣ: Εκπαίδευση των μεταναστών στην Ελληνική Γλώσσα…» και για το λόγο αυτό κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το Υπουργείο απάντησε ότι έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του μέχρι και το Δεκέμβριο του 2013 ενώ ολοκληρώνεται η αποπληρωμή των Υπευθύνων Εκπαίδευσης για το ίδιο διάστημα.

Ωστόσο για να μπορέσει το πρόγραμμα να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες αλλά και στις οικονομικές υποχρεώσεις του 2014, απαιτείται η καταβολή νέας χρηματοδότησης η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2014.

Στην απάντηση επισημαίνεται ότι το Ίδρυμα Νεολαίας και δια βίου Μάθησης, έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εξυπηρετήσει τις ανωτέρω αυξημένες ανάγκες του προγράμματος προχωρώντας σε έγκριση προχρηματοδότησης ύψους 400.000 ευρώ.

Σχετικά με την ασφάλιση το Υπουργείο επισημαίνει ότι οι εκπαιδευτές και οι υπεύθυνοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ.

Όσον αφορά το θέμα της επιλεκτικής εξόφλησης των υπευθύνων εκπαίδευσης ο Υφυπουργός κ. Στύλιος επισημαίνει ότι η πληρωμή των Υπευθύνων Εκπαίδευσης πραγματοποιείται ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση των τμημάτων μάθησης και αφού οι υπεύθυνοι στείλουν όλα τα παραδοτέα έγγραφα.

Ακολουθεί ο διοικητικός έλεγχος από την Κεντρική ομάδα έργου του προγράμματος και εφόσον διαπιστωθεί η νομιμότητα, η πληρότητα και η ορθότητά τους, οι διαχειριστές του έργου προχωρούν στην έγκριση της δαπάνης και στην αποπληρωμή τους.

Σε αντίθετη περίπτωση καθυστερεί η αποπληρωμή ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί εάν υπάρξουν λάθη.


Διαβάστε περισσότερα...

Διακινούσαν βιβλία μέσω διαδικτύου χωρίς άδεια


Σε βάρος των δραστών κινήθηκε εκδοτικός οίκος.

Υπόθεση παραβίασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία εξιχνιάστηκα από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 48χρονου και άλλων αγνώστων δραστών.

Ειδικότερα, προηγήθηκε μήνυση νόμιμου εκπροσώπου εκδοτικού οίκου σε βάρος ιδιοκτητών/διαχειριστών ομάδων ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και σε βάρος άλλων ιστοσελίδων. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι διαχειριστές των εν λόγω ιστοτόπων, είτε προσέφεραν προς πώληση ή ανάγνωση σε χρήστες του διαδικτύου, διαδικτυακά βιβλία της μηνύτριας εταιρείας, είτε παρέπεμπαν τους χρήστες σε παράνομους διαδικτυακούς συνδέσμους (urls), μέσω των οποίων τους παρεχόταν αυτή η δυνατότητα, χωρίς την απαιτούμενη άδεια των νομίμων δικαιούχων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Για τα παραπάνω ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και ακολούθησε σχετική Εισαγγελική παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και εντοπισμό των δραστών.

Από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργήθηκε εκτεταμένη και ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης. Πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με τους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και πρόεκυψε η εμπλοκή του 48χρονου στην υπόθεση.

Από τη νομότυπη έρευνα, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, που πραγματοποίησε κλιμάκιο αστυνομικών στο σπίτι του δράστη, στην Κέρκυρα, προέκυψε η ταυτοποίησή του ως διαχειριστή συγκεκριμένης ιστοσελίδας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έξι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίοι θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

Επίσης, από την ψηφιακή έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προέκυψε και η εμπλοκή εταιρειών με έδρα στο εξωτερικό και στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας (Interpol) διερευνάται η ταυτότητα των λοιπών δραστών.

Η προανάκριση είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαιδευτικοί με σοβαρά προβλήματα υγείας στις σχολικές τάξεις


Κάποιοι εξ αυτών δε μπορούν να σταθούν στην αίθουσα.

Καθηγητές που ήταν εκτός τάξης για πολλά χρόνια, κάποιοι εξ αυτών λόγω προβλημάτων, έχουν κληθεί να διδάξουν γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει προσλάβει αναπληρωτές. Τα παραπάνω ειπώθηκαν στο newsbeast.gr από τον κ. Καραμούζη Δικηγόρο και Πρoέδρου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου της Πάτρας.

Αφορμή για τις παραπάνω δηλώσεις ήταν το περιστατικό που σημειώθηκε πριν λίγες μέρες με τον εκπαιδευτικό στην Πάτρα που έκοψε τις φλέβες του γιατί οι μαθητές δεν τον άκουγαν. Ο εν λόγω καθηγητής δίδασκε για πρώτη φορά σε κεντρικό λύκειο της πόλης στο οποίο είχε τοποθετηθεί λόγω πειθαρχικού παραπτώματος το προηγούμενο σχολικό έτος.

Ο κ. Καραμούζης μας ανέφερε ότι στην Αχαΐα το 98% των εκπαιδευτικών βρίσκεται στις τάξεις όμως αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος καθώς έχουν επιστρέψει και εκπαιδευτικοί που βρίσκονταν για χρόνια εκτός τάξης λόγω προβλημάτων με αποτέλεσμα να μη μπορούν να σταθούν με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές καθώς και τη μαθησιακή διαδικασία.

«Πριν λίγες μέρες καταφέραμε να απομακρύνουμε από την τάξη εκπαιδευτικό που δεν μπορούσε να σταθεί σε αυτήν καθώς φέτος του δόθηκε για πρώτη φορά πλήρες ωράριο» δήλωσε ο δικηγόρος κ. Καραμούζης γεγονός που αποδεικνύει ότι η επιστροφή των εκπαιδευτικών που ήταν για πολλά χρονιά εκτός αιθουσών δεν αποτελεί πανάκια για την αντιμετώπιση των κενών. «Υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι εκπαιδευτικοί στις λίστες αναπληρωτών και όμως το Υπουργείο δεν προχωρά σε προσλήψεις» υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης.

Άλλωστε η «ρίζα» του προβλήματος δεν είναι άλλη από την έλλειψη πιστώσεων για την πρόσληψη αναπληρωτών και τα πολυάριθμα κενά που έχουν οδηγήσει το Υπουργείο στην αναζήτηση λύσεων. Ήδη ο Υπουργός Παιδείας μέσα από τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις έχει δηλώσει ότι θα υπογράψει μόνο τις άδειες που οφείλονται σε σοβαρούς λόγους υγείας ενώ θα καλέσει εκπαιδευτικούς που έχουν αποσπαστεί να δηλώσουν εάν επιθυμούν να διδάξουν σε σχολεία της περιοχής τους.

Από την άλλη τα 3500 κενά κατά τους αιρετούς και τα 2500 κατά το Υπουργείο δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό. Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιο είναι το τρίτο μέτρο για την κάλυψη των κενών που ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο κ. Λοβέρδος.

Λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να δώσει η αξιοποίηση των χρημάτων από τις 600 άδειες άνευ αποδοχών για τις οποίες πρέπει να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά προβλήματα. Πάντως επιτακτική κρίνεται η ανάγκη εξεύρεσης νέων πιστώσεων γεγονός που μας το έχουν αναφέρει πολλοί αιρετοί.



Διαβάστε περισσότερα...

Παρθενογένεση για πρώτη φορά σε πύθωνα


Το θηλυκό φίδι γέννησε χωρίς τη… βοήθεια αρσενικού.

Το μακρύτερο φίδι του κόσμου γέννησε έξι μικρούς πύθωνες χωρίς τη… βοήθεια αρσενικού.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας ibtimes.co.uk, για πρώτη φορά σημειώνεται παρθενογένεση στο συγκεκριμένο είδος.

Ένας θηλυκός πύθωνας ηλικίας 11 ετών, που «ακούει» στο όνομα Θέλμα, γέννησε έξι θηλυκούς πύθωνες στο ζωολογικό κήπο του Λούισβιλ στο Κεντάκι των ΗΠΑ, παρότι δε «συγκατοικεί» με κανένα αρσενικό.

Μετά από εξετάσεις DNA αποδείχτηκε ότι, το μήκους έξι μέτρων φίδι είναι ο μοναδικός γονέας των «νεογέννητων», κάτι που σημαίνει ότι η Θέλμα είχε παρθενογένεση.

«Δεν ξέραμε τι ακριβώς είχαμε μπροστά μας. Το αποδώσαμε σε αποθηκευμένο σπέρμα» ανέφερε ο επιμελητής του τμήματος των ψυχρόαιμων ζώων στο ζωολογικό κήπο, Bill McMahan. «Τελικά η πραγματικότητα μερικές φορές είναι πιο περίεργη από τη μυθοπλασία» σχολίασε ο ίδιος.

Η παρθενογένεση ωστόσο –σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα- δεν είναι τόσο περίεργη όσο μπορεί να πιστεύει κανείς. Πολλά ασπόνδυλα, όπως τα έντομα, μπορεί να παράγουν απογόνους αγενώς, ενώ άλλα ζώα, όπως οι δράκοι Komodo, κάποια είδη καρχαριών και άλλα είδη φιδιών, είναι επίσης γνωστό ότι έχουν γεννήσει χωρίς ζευγάρωμα.

Ωστόσο, αυτή ήταν η πρώτη φορά που καταγράφεται κάτι παρόμοιο σε πύθωνες.

«Οι πύθωνες είναι ένα πολύ παλιό είδος ζώου. Το έχουμε δει να συμβαίνει σε πιο εξελιγμένα είδη, όπως τα φίδια garter» δήλωσε από την πλευρά του ο βιολόγος στο πανεπιστήμιο Τάλσα της Οκλαχόμα, Warren Booth, στο National Geographic.

Η διαδικασία της αναπαραγωγής χωρίς την ύπαρξη αρσενικού –παρθενογένεση- συντελείται όταν το σώμα παράγει κύτταρα, γνωστά ως πολικά σώματα, τα οποία συμπεριφέρονται σαν να ήταν σπέρμα, αντί να πεθάνουν. Αυτά τα κύτταρα μπορούν να ενωθούν με ένα ωάριο και να δημιουργήσουν απογόνους.

Η παρθενογένεση συμβαίνει για διαφορετικούς λόγους, συχνά λόγω της έλλειψης αρσενικών. Αυτός ίσως να ήταν ο λόγος και στην περίπτωση της Θέλμα, η οποία είναι αιχμάλωτη μαζί με άλλα θηλυκά και μάλλον, επέλεξε να αναπαραχθεί με αυτόν τον τρόπο. Ο McMahan από την πλευρά του υποστηρίζει, ότι η παρθενογένεση συνέβη λόγω των «ιδανικών συνθηκών» ζωής της στο ζωολογικό κήπο. «Χρειάζονται πολλά για να αναπαραχθεί ένας πύθωνας. Την ταΐζαμε 18 κιλά κοτόπουλο την ημέρα. Ζούσε σε μια δεξαμενή μεγαλύτερη από τα συνηθισμένα. Είχε μαξιλάρια θερμότητας. Όλα ήταν ιδανικά» σχολίασε ο ίδιος.



Διαβάστε περισσότερα...

Ψηφιακά διδακτικά σενάρια σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια


Στις 650.950 ευρώ οι αμοιβές - Θα απασχοληθούν 35 μέλη ΔΕΠ, 38 Σχολικοί Σύμβουλοι, 150 εκπαιδευτικοί.

Περίπου 930.545 ευρώ θα διατεθούν για το υποέργο «Ανάπτυξη μεθοδολογίας και δειγματικών σεναρίων για τα γνωστικά αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης», για την Πράξη με τίτλο:

«Ανάπτυξη μεθοδολογίας και ψηφιακών διδακτικών σεναρίων για τα γνωστικά αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης»

Από τα ποσό αυτό τα 650.950 ευρώ αφορούν τις αμοιβές, 90.000 ευρώ τις μετακινήσεις, 40.000 ευρώ τις ημερίδες και σε 65.000 ευρώ ανέρχονται οι λειτουργικές δαπάνες.

Στο έργο θα απασχοληθούν 35 μέλη ΔΕΠ, 38 Σχολικοί Σύμβουλοι, 150 εκπαιδευτικοί. Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς αναφέρονται τα ακόλουθα:

- Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας (Γενικής και Επαγγελματικής)

- Εκπαίδευσης Δημόσιας και Ιδιωτικής εκπαίδευσης (ως εκπαιδευτικοί ιδιωτικής εκπαίδευσης ορίζονται οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικά σχολεία τα οποία λειτουργούν με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο με τα δημόσια σχολεία).

Πρόκειται για εκπαιδευτικούς οι οποίοι διδάσκουν κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015 τα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα σε σχολεία της Δημόσιας και Ιδιωτικής εκπαίδευσης και οι οποίοι για αυτόν το λόγο θα μπορέσουν να τα επαληθεύσουν στην τάξη τους κατά τη Δράση 2.3.

Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί θα πρέπει να δεσμευτούν για την επαλήθευση των σεναρίων στην τάξη, εφόσον αποτελεί αυτό μέρος της Πράξης εν συνόλω. Για να προβλεφθούν πιθανές μετακινήσεις των εκπαιδευτικών από σχολική μονάδα σε σχολική μονάδα και πιθανές καθυστερήσεις κατά την τοποθέτησή τους σε σχολικές μονάδες, ορίζεται ότι μπορούν οι εκπαιδευτικοί αυτοί να επαληθεύσουν τα σενάριά τους και σε τάξεις άλλων συναδέλφων διδασκόντων το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο στο οποίο έχουν εκπονηθεί τα δειγματικά ψηφιακά σενάρια, στην ίδια ή άλλη σχολική μονάδα.

Προτιμητέοι θα είναι οι εκπαιδευτικοί που έχουν οργανική θέση στη σχολική μονάδα στην οποία υπηρετούν. Θα γίνει δειγματοληπτική επιλογή των σχολείων στα οποία εργάζονται οι εν λόγω εκπαιδευτικοί, για να υπάρξει και αντικειμενικότερη εκπροσώπηση των σχολικών μονάδων σε σχέση με τον αστικό ή μη αστικό τους χαρακτήρα. Ο αριθμός των σεναρίων που ορίζεται να εκπονήσουν και να επαληθεύσουν είναι έως τρία (3) και μπορεί να αφορούν οποιαδήποτε διδακτική ενότητα της διδακτέας ύλης των αντίστοιχων μαθημάτων.

Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί θα συμβουλεύονται τους Σχολικούς Συμβούλους και τα μέλη ΔΕΠ - ειδικούς επιστήμονες καταλήγοντας στην τελική μορφή των δειγματικών σεναρίων.

Στη συνέχεια,θα τα επαληθεύσουν στην τάξη είτε στη δική τους είτε στην τάξη άλλων διδασκόντων της ίδιας ή άλλης σχολικής μονάδας με τη συνεργασία μόνο των Σχολικών Συμβούλων.

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι θα είναι οι ίδιοι με τους Σχολικούς Συμβούλους που εργάστηκαν κατά την Δράση 2.1 και 2.2.

Τέλος, ένας εκπαιδευτικός ανά γνωστικό αντικείμενο με αυξημένα προσόντα στη χρήση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, θα οριστεί ως υπεύθυνος για την υποστήριξη του

Helpdesk όσον αφορά την εκπόνηση των ψηφιακών διδακτικών σεναρίων από τους εκπαιδευτικούς της ευρύτερης σχολικής κοινότητας, μετά από την πρόσκληση της ΕΥΕ (Δράση 4). Η εργασία του αυτή θα ξεκινήσει από την έναρξη λειτουργίας του Helpdesk ως την ολοκλήρωση της εκπόνησης των σεναρίων από τους εκπαιδευτικούς μετά την πρόσκληση της ΕΥΕ (Υποέργο 4).

Οι συγκεκριμένοι-ειδικοί επιστήμονες θα επιλεγούν μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δημιουργία Μητρώου Ειδικών Επιστημόνων - Εμπειρογνωμόνων που θα προκηρύξει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και περιγράφονται περαιτέρω στην Δράση 2.

Περισσότερα εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπερεπόπτης σε ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ γίνεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους


Κοινή απόφαση Μητσοτάκη και Σταϊκούρα.

Τριμηνιαίες εκθέσεις πεπραγμένων θα υποβάλουν ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ μεταφέρεται στη Διεύθυνση Κίνησης Κεφαλαίων, Εγγυήσεων, Δανείων και Αξιών του ΓΛΚ η αρμοδιότητα εισήγησης στον υπουργό Οικονομικών του διορισμού ή παύσης των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ.

Κοινή απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα προβλέπει πως κάθε ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ, εντός ή εκτός Γενικής Κυβέρνησης, οφείλει να τηρεί την εισοδηματική, τιμολογιακή και δανειοληπτική πολιτική της κυβέρνησης, να συμμορφώνεται απαρέγκλιτα προς τις διατάξεις των νόμων και να συμβάλει μέσω των επιχειρησιακών της σχεδίων και ετησίων προϋπολογισμών στην επίτευξη των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Ειδικότερα, ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ εντός ή εκτός Γενικής Κυβέρνησης οφείλουν να υποβάλουν στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του ΓΛΚ:

-Τριμηνιαία έκθεση πεπραγμένων η οποία περιλαμβάνει τα απολογιστικά στοιχεία, τα στοιχεία απασχόλησης και τις δράσεις που έχουν αναληφθεί για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης και τη βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών.

-Οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης, ελεγμένες από ορκωτό ελεγκτή.

-Τριμηνιαία έκθεση που αφορά σε αποκλίσεις από τον ετήσιο προϋπολογισμό ή το επιχειρησιακό σχέδιο και κάθε άλλο μέτρο της διοίκησης που επηρεάζει σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα καθώς και στην αξιολόγηση και στα μέτρα αντιμετώπισής τους.

-Στοιχεία με τυχόν επιβαρύνσεις στα οικονομικά αποτελέσματα του φορέα, λόγω της μη τήρησης των καταστατικών του υποχρεώσεων.

-Αίτηση για υπαγωγή σε ειδικές ρυθμίσεις, εφόσον συντρέχουν ειδικές προϋποθέσεις (χαμηλός κύκλος εργασιών, μικρός αριθμός εργαζομένων, λειτουργικές ιδιαιτερότητες κ.λπ.), για τροποποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου.

Κάθε ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ, εντός ή εκτός Γενικής Κυβέρνησης, οφείλει να υποβάλει στη Διεύθυνση Κίνησης Κεφαλαίων, Εγγυήσεων του ΓΛΚ:

-Αίτηση των ΝΠΙΔ για υπαγωγή σε ειδικές ρυθμίσεις.

-Αίτημα για έγκριση λήψης δανείων, από αλλοδαπά ή ημεδαπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και αναπροσαρμογών στην τιμολογιακή τους πολιτική εντός του πλαισίου της εισοδηματικής, τιμολογιακής και δανειοληπτικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

-Τον ετήσιο απολογισμό, τις οικονομικές καταστάσεις και την έκθεση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και την έκθεση ή το πιστοποιητικό του ορκωτού λογιστή.

-Τον κατάλογο όλων των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας και της νομικής και πραγματικής της κατάστασης, ο οποίος επικαιροποιείται κατ' έτος.

-Κάθε πρόταση που αφορά σε αλλαγή κανονισμού λειτουργίας, καθώς και τιμολογίων και κάθε άλλου μέτρου της Διοίκησης που επηρεάζει σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα πριν τεθεί σε ισχύ.



Διαβάστε περισσότερα...

Συγκινητικά πορτρέτα σκύλων πριν την ευθανασία


Θλίψη και στενοχώρια ζωγραφισμένες στα μάτια τους - Δείτε τις φωτογραφίες.
Ο Ταϊβανέζος φωτογράφος, Yun-Fei Tou , φωτογράφισε αδέσποτα σκυλιά λίγα λεπτά πριν τους κάνουν ευθανασία. Σκοπός του «να αφυπνίσει την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα δικαιώματα των ζώων».

Ο Yun-Fei Tou πιστεύει πως με τις εικόνες του χαρίζει λίγη αξιοπρέπεια στον θάνατο αυτών των ζώων που δεν κατάφεραν να συγκινήσουν κανέναν. Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος, προσπάθησε να αποτυπώσει μια ανθρώπινη υπόσταση στους μελλοθάνατους σκύλους. Τα σκυλιά φωτογραφήθηκαν λίγο πριν καταδικαστούν σε θάνατο.

Στα μάτια αυτών των σκύλων, καθρεφτίζεται λύπη και στεναχώρια. Μοιάζουν σαν να ξέρουν τι τους περιμένει.

















Διαβάστε περισσότερα...