Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ασπίδα για καρδιαγγειακά η νηστεία

Ασπίδα για καρδιαγγειακά η νηστεία 

Η μακροζωία «κρύβεται» στη μοναστηριακή διατροφή.

Η μακροζωία τω μοναχών, οι οποίοι ζουν μέχρι και τα 95 έχοντας καλή ψυχική αλλά και σωματική κατάσταση, αποδίδεται στη μοναστηριακή διατροφή.

Μάλιστα η νηστεία των μοναχών φαίνεται ότι αποτελεί ασπίδα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

«Η μοναστηριακή διατροφή δεν είναι μόνο αυτό που αποκαλούμε Μεσογειακή Δίαιτα. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι το ότι οι μοναχοί τρώνε ακόμη με τον παραδοσιακό τρόπο. Στους μοναχούς δεν υπάρχει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό φαγητό. Στο μοναστήρι υπάρχει η πρωινή και βραδινή τράπεζα. Δύο γεύματα την ημέρα, απλά και με κανονικά διαλείμματα. Γεύματα που διαρκούν περίπου είκοσι λεπτά, χωρίς θορύβους και συζητήσεις» επισημαίνει ο Αγιορείτης μοναχός Επιφάνιος Μυλοποταμινός σε ομιλία του στην αποψινή Γιορτή Υγείας που διοργανώνει η Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης.

Σύμφωνα με τον γέροντα Επιφάνιο αυτό που φαίνεται πως παίζει ρόλο-κλειδί στη μοναστηριακή διατροφή είναι η εναλλαγή ημερών νηστείας και μη, του ελαιολάδου και πολλών φυτικών τροφών. Κατά την Αγία Γραφή η νηστεία, δεν είναι η πλήρης αποχή από κάθε τροφή, αλλά η αποφυγή ορισμένων τροφών με βάση ειδικές διατάξεις, οι οποίες καθορίζουν, πότε τρώει και πότε νηστεύει ο χριστιανός.

Στα εκκλησιαστικά βιβλία γίνεται λόγος: για ξηροφαγία (κατανάλωση ωμών φυτικών τροφών χωρίς λάδι), για νηστεία (κατανάλωση νερόβραστων φυτικών τροφών χωρίς λάδι) , κατάλυση οίνου και ελαίου (κατανάλωση κρασιού και λαδιού), κατάλυση ιχθύος (κατανάλωση φυτικών ουσιών και ψαριών μαγειρεμένων με φυτικά έλαια) κατάλυση αυγών, γάλατος και όλων των προϊόντων που παράγονται από αυτά και κατάλυση στα πάντα (κατανάλωση κάθε είδους φυτικής και ζωικής τροφής).

Η νηστεία της Σαρακοστής ασπίδα για τα καρδιαγγειακά

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η νηστεία της Σαρακοστής είναι μια φυσική ασπίδα προστασίας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και όχι μόνο.

«Η παραδοσιακή δίαιτα της Σαρακοστής, χάρη στα άφθονα λαχανικά και φρούτα, είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, C, E), φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Αντίθετα, είναι «φτωχή» σε κορεσμένα ζωικά λίπη. Τα όσπρια, με τη σειρά τους, αποτελούν το «κρέας» της νηστείας. Μας παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά και φυτικές πρωτεΐνες, με μηδαμινό λίπος. Αν συνδυαστούν σωστά, με δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι, ψωμί), μας δίνουν πρωτεΐνες, ισάξιες του κρέατος. Το ψωμί βρίσκεται στη βάση της μοναστηριακής διατροφικής πυραμίδας και εκτός από σύνθετους υδατάνθρακες (βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας), περιέχει φυτικές ίνες και βιταμίνες Β και Ε» αναφέρει στην ομιλία του ο γέρων Επιφάνιος .

Τι τρώνε οι μοναχοί του Αγίου Όρους

Στις μέρες μας, όπως εξηγεί ο μοναχός Επιφάνιος, οι καλόγεροι του Αγίου Όρους τρώνε κατά κόρον λαχανικά λόγω νηστείας. Επίσης καταναλώνουν και λαχανικά εκτός εποχής τα οποία συντηρούν στο ψυγείο. Στα περισσότερα μοναστήρια το ψωμί είναι από σιταρένιο αλεύρι ολικής άλεσης. Οι σύγχρονοι μοναχοί, όπως και οι παλαιότεροι, τρώνε όλα τα όσπρια εκτός από ξερά κουκιά.

Σε όλα τα μοναστήρια τρώνε ψάρια, συνήθως κατά το Σαββατοκύριακο και τις γιορτές ενώ σπάνια καταναλώνουν παστό βακαλάο. Τα περισσότερα ψάρια και χταπόδια που τρώνε σήμερα οι μοναχοί, είναι κατεψυγμένα. Πίνουν επίσης ελάχιστο ρακί και καταναλώνουν αρκετά γαλακτοκομικά και αυτά μόνο τις ημέρες που έχει κατάλυση. Επίσης καταναλώνουν φρέσκα φρούτα τα οποία καλλιεργούν οι ίδιοι αλλά και φρούτα συντηρημένα στο ψυγείο. Η διατροφή τους περιλαμβάνει ακόμη νηστίσιμα γλυκά, σε περίοδο νηστείας και αρτύσιμα, δηλαδή με γάλα, βούτυρο και αυγά, τις ημέρες των εορτών.

«Μπορούμε να πούμε πως σήμερα οι μοναχοί στο Άγιον Όρος, τρώνε περισσότερα γλυκά από τους παλαιότερους. Τα γλυκά είναι κυρίως από ζάχαρη και πολύ λίγα από μέλι. Γλυκά με πετιμέζι σήμερα δεν υπάρχουν. Αντιθέτως, υπάρχει ο νηστίσιμος χαλβάς που παρασκευάζεται από σουσάμι και ζάχαρη» αναφέρει ο μοναχός Επιφάνιος.

Τα οφέλη της μοναστηριακής διατροφής

Αναφερόμενος το οφέλη της μοναστηριακής διατροφής ο γέρων Επιφάνιος συνοψίζει ως εξής:

-Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

-Βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης.

-Προστατεύει από την οστεοπόρωση και διάφορους τύπους καρκίνου.

-Διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες.

-Ευνοεί την καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

-Μακροζωία. Οι περισσότεροι μοναχοί πεθαίνουν μετά τα ογδόντα πέντε έως ενενήντα πέντε. Οι θάνατοι από τα εβδομήντα έως τα ογδόντα πέντε λίγοι. Υπάρχουν όμως και αρκετοί μοναχοί που πεθαίνουν μετά τα ενενήντα πέντε και αρκετές περιπτώσεις μοναχών οι οποίοι ζουν περισσότερο και από εκατό χρόνια.

-Καλή φυσική κατάσταση

-Ισορροπημένη ψυχοσωματική κατάσταση, ευεξία

-Ελαχιστοποίηση των ποσοστών θανάτου από καρκίνο στομάχου και πνευμόνων επειδή οι μοναχοί δεν καπνίζουν.

-Ανύπαρκτη σχεδόν η περίπτωση του καρκίνου παχέος εντέρου. Τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια, μόνο ένας μοναχός πέθανε από καρκίνο του παχέος εντέρου.

-Είναι σπάνια η περίπτωση του καρκίνου του προστάτη.

-Χαμηλό ποσοστό καρδιολογικών περιστατικών, καθώς επίσης και όλων των παθήσεων που έχουν άμεση σχέση με την καρδιά, δηλαδή πίεση, αρτηριοσκλήρυνση, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κλπ.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι ασύρματες συνδέσεις βλάπτουν τη γονιμότητα



Τα σπερματοζωάρια επηρεάζονται από το Wi-fi.

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία «σκοτώνει» τη γονιμότητα. Ο φορητός υπολογιστής στα γόνατα των αντρών μειώνει την κινητικότητα του σπέρματος, απειλώντας την ικανότητά τους να αποκτήσουν παιδιά.

Αργεντινοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι την ευθύνη φέρουν ουσιαστικά οι ασύρματες συνδέσεις, οι οποίες μειώνουν τη δραστηριότητα του σπέρματος, εξαιτίας της ηλεκτρομαγνητικής τους ακτινοβολίας.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα σπέρματος από 29 υγιείς άντρες, τα οποία τοποθέτησαν κάτω από φορητό υπολογιστή συνδεμένο στο διαδίκτυο μέσω Wi-Fi. Τέσσερις ώρες αργότερα μέρος από τα σπερματοζωάρια έδειξαν να επηρεάστηκαν από τη Wi-Fi ακτινοβολία.

Το ένα τέταρτο αυτών δεν μπορούσαν να κινηθούν. Σε άλλο δείγμα που είχε μεν τοποθετηθεί σε ίδιες συνθήκες θερμοκρασίας, μακριά όμως από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, μόλις το 14% των σπερματοζωαρίων εμφάνισαν πρόβλημα κινητικότητας. Επίσης, το 9% των σπερματοζωαρίων κοντά στο laptop εμφάνισε βλάβη στο DNA, ποσοστό τρεις φορές μεγαλύτερο από τα δείγματα που βρίσκονταν μακριά. Ο επικεφαλής της έρευνας Κονράδο Αβεντάνο, που εργάζεται στο Nascentis Reproductiva Medicina στην Κόρδομπα, λέει ότι ένοχη είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που παράγεται κατά την ασύρματη επικοινωνία.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιατρικά υλικά σαπίζουν σε αποθήκες του ΙΚΑ



Θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των νοσοκομείων της χώρας.

Ιατρικά υλικά αξίας πολλών εκατομμυρίων σκούριαζαν σε αποθήκες του ΙΚΑ στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στα ανατολικά προάστια.

Ελεγκτές του ΕΟΠΠΥ εντόπισαν μόνο στην Αθήνα έντεκα αποθήκες με σάπια και σκουριασμένα υλικά, τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των νοσοκομείων της Ελλάδας και της Αλβανίας μαζί!

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1:




Διαβάστε περισσότερα...

Η μαριχουάνα δεν ευθύνεται για την απώλεια μνήμης



Σε συμπτώματα ψύχωσης οδηγεί η παρατεταμένη χρήση του ναρκωτικού
.
Η μαριχουάνα είναι πιθανό να οδηγήσει σε συμπτώματα ψύχωσης, αλλά δεν ευθύνεται για τη σταδιακή απώλεια της μνήμης, σύμφωνα με δύο νέες βρετανικές επιστημονικές έρευνες, που για μια ακόμη φορά εμφανίζουν μια μάλλον αμφιλεγόμενη εικόνα για το γνωστό «μαλακό» ναρκωτικό.

Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τον ψυχοφαρμακολόγο Σάγκνικ Μπατατσάρια του Κολλεγίου King's College του Λονδίνου, η οποία δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ψυχιατρικό περιοδικό «Archives of General Psychiatry», διαπίστωσε ότι η μαριχουάνα περιέχει δύο χημικές ουσίες που προκαλούν αντίθετα αποτελέσματα στον εγκέφαλο. Από τη μια, η τετραϋδροκανναβινόλη μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση συμπτωμάτων ψύχωσης σε υγιείς ή να επιδεινώσει ήδη προϋπάρχοντα τέτοιου είδους συμπτώματα σε ασθενείς. Από την άλλη, η μαριχουάνα περιέχει την κανναβιδιόλη που μπορεί να καταπολεμήσει τέτοια συμπτώματα.

Η έρευνα είναι η πρώτη που χρησιμοποίησε απεικονίσεις περιοχών του εγκεφάλου- μέσω της τεχνικής της μαγνητικής λειτουργικής απεικόνισης (fMRI)- σε χρήστες κάνναβης (μαριχουάνας) για να δείξει ότι η αιτία που πιθανώς εμφανίζονται ψυχωτικά συμπτώματα, είναι πως η τετραϋδροκανναβινόλη ''μπερδεύει'' την ικανότητα του εγκεφάλου να διακρίνει ανάμεσα σε ερεθίσματα που είναι σημαντικά και σε όσα δεν είναι.

Η συγκεκριμένη ουσία φαίνεται να μεταβάλει το επίπεδο ενός κρίσιμου νευροδιαβιβαστή, της ντοπαμίνης.Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει την μακρόχρονη χρήση μαριχουάνας με αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας. Από την άλλη όμως, όπως επίσης είχαν διαπιστώσει προηγούμενες μελέτες, η νέα έρευνα βρήκε ενδείξεις ότι, χάρη στην κανναβιδιόλη, η μαριχουάνα μπορεί να δράσει και ως αντιψυχωτικό, μειώνοντας πιθανώς τα σχετικά συμπτώματα.

Η δεύτερη έρευνα, με επικεφαλής τον Αλεξ Ντρέγκαν, της Ιατρικής Σχολής του King's College του Λονδίνου, η οποία δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας «American Journal of Epidemiology», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μεσήλικες που βλέπουν τη μνήμη τους να εξασθενεί, δεν πρέπει να το αποδίδουν στην κατά καιρούς χρήση μαριχουάνας. Από την άλλη όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παρατεταμένη χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού μπορεί να προκαλέσει βλάβες στις νοητικές λειτουργίες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις νοητικές λειτουργίες και τη μνήμη σχεδόν 9.000 ατόμων με ηλικία περίπου 50 ετών και βρήκαν ότι όσοι είχαν κάνει μέχρι πρόσφατα χρήση «ελαφριών» ναρκωτικών, όπως η μαριχουάνα, τα κατάφερναν εξίσου καλά- ή και ελαφρώς καλύτερα!- σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που ποτέ δεν είχαν καπνίσει τέτοιες ουσίες.

Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών στο παρελθόν ή και στο παρόν δεν σχετίζεται κατ' ανάγκη με μειωμένες νοητικές λειτουργίες στην αρχή της μέσης ηλικίας, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας, διευκρίνισε όμως δεν ισχύει το ίδιο για όσους κάνουν εντατική χρήση ναρκωτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Πηγή: https://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι λιπαρές τροφές εξασθενούν το σπέρμα



Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπη επηρεάζει την ποιότητά του.

Αμερικανική έκθεση που δημοσιεύτηκε στην εξειδικευμένη ευρωπαϊκή περιοδική έκδοση Human Reproduction τονίζει ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ακόρεστα λίπη ενδέχεται να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος.

Η μελέτη υποστηρίζει επίσης πως οι άνδρες που καταναλώνουν περισσότερες τροφές πλούσιες σε οξέα λίπη τύπου ωμέγα-3, που βρίσκονται στα ψάρια και σε ορισμένα φυτικά έλαια έχουν λίγο περισσότερα φυσιολογικού τύπου σπερματοζωάρια, απ’ όσους καταναλώνουν μικρές ποσότητες από αυτές τις τροφές.

Οι άνδρες που καταναλώνουν ακόρεστα λίπη έχουν συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων κατά 35% μειωμένο σε σχέση με άνδρες που διατρέφονται λιγότερο με τέτοιες τροφές, ενώ καταγράφουν και 38% μικρότερη συγκέντρωση σπέρματος.

Η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση λιπαρών τροφών και την ποιότητα του σπέρματος οφείλεται κατά κύριο λόφο στην κατανάλωση ακόρεστων λιπών (αλλαντικά, πατατάκια, λουκάνικα, ορισμένα κρέατα, βούτυρο, φοινικέλαιο κ.ο.κ), τα οποία είναι γνωστά από καιρό ως παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιοαγγειακών παθήσεων, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η μελέτη, η οποία διενεργήθηκε στις ΗΠΑ το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2006 και Αυγούστου 2010, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιλ Άταμαν της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και σήμερα του Ιατρικού Κέντρου Ντάρτμουθ-Χίτσκοκ, είχε λάβει ως δείγμα 990 άνδρες, που απάντησαν σε ερωτηματολόγιο για τις διατροφικές τους συνήθειες. Κατόπιν αναλύθηκε το σπέρμα των 23 εξ αυτών.

Τονίζοντας πως εξ όσων γνωρίζουν, η έρευνα τούτη για την επιρροή των ιδιαίτερων διαιτολογίων πάνω στην ανδρική γονιμότητα είναι η ευρύτερη που έχει διεξαχθεί έως τώρα, οι συντάκτες της έκθεσης ωστόσο καθορίζουν και τα όριά της: τα αποτελέσματα των ευρημάτων θα πρέπει να εμπλουτισθούν με ακόμη πιο διευρυμένες μελέτες.

Οι ερευνητές δηλώνουν πως μελέτες όπως η δική τους δεν μπορούν να αποδείξουν αδιάσειστα πως δίαιτες πλούσιες σε λίπη έχουν ως αποτέλεσμα κακής ποιότητας σπέρμα, αλλά απλώς υποδεικνύουν πως υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των δύο.

Πάντως, όπως τονίζει ο καθηγητής Άταμαν, εάν οι άνδρες τροποποιήσουν το διαιτολόγιό τους, περιορίζοντας τα ακόρεστα λίπη, και αυξάνοντας παράλληλα την κατανάλωση ωμέγα-3, αυτό όχι μόνον θα συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας τους, αλλά και της αναπαραγωγικής τους ικανότητας.


Διαβάστε περισσότερα...

Δημιουργείται παρατηρητήριο τιμών στις Κυκλάδες



Τα στοιχεία του παρατηρητηρίου θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας.

Στην προστασία του καταναλωτή, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την παρακολούθηση της αγοράς, αλλά και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών στοχεύει η δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών, στην οποία προχωρά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έπειτα από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Πουσσαίου.

Το Παρατηρητήριο Τιμών, που συντονίζει το Τμήμα Εμπορίου Κυκλάδων, θα εξασφαλίσει την αξιόπιστη πληροφόρηση των πολιτών για τις τιμές των προϊόντων, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στη στενότερη παρακολούθηση της αγοράς, σύμφωνα με το cyclades24.gr.

Για την επίτευξη του στόχου δημιουργείται δίκτυο πληροφόρησης μεταξύ του Τμήματος Εμπορίου Κυκλάδων, των τοπικών σούπερ μάρκετ, των τοπικών ΜΜΕ και των ίδιων των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, θα καταρτιστεί λίστα βασικών προϊόντων ενός νοικοκυριού, αλλά και λίστα τοπικών προϊόντων, οι οποίες θα ενημερώνονται ανά δυο εβδομάδες για τις τιμές πώλησης των προϊόντων στα τοπικά σούπερ μάρκετ.

Ήδη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει αποστείλει επιστολή με την οποία ενημερώνει τα σούπερ μάρκετ για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου και ζητεί τη συνεργασία τους για την ταχύτερη εφαρμογή του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών θα είναι διαθέσιμα στους καταναλωτές μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ θα δημοσιοποιούνται και στα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Για την εγκυρότητα των στοιχείων έχουν προγραμματιστεί συχνοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι τιμών από το Τμήμα Εμπορίου στα ράφια των σούπερ μάρκετ, προκειμένου να ελεγχθεί αν οι τιμές που έχουν αποσταλεί, είναι οι ίδιες που αναγράφονται στα προϊόντα και στα ράφια των καταστημάτων.
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται τα κρούσματα εκφοβισμού ανηλίκων στο διαδίκτυο



Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το cyber – bullying.

Η 14χρονη μαθήτρια γυμνασίου διαπίστωσε έκπληκτη ότι κυκλοφορούσαν σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο, σκηνές από την πρώτη ερωτική της σχέση, που είχε συνάψει με συμμαθητή της στη διάρκεια σχολικής εκδρομής. Το άτυχο κορίτσι, αλλά και οι γονείς του ζουν από τότε ένα καθημερινό μαρτύριο.

Ταπεινωμένη και φοβισμένη, αναγκάστηκε να αλλάξει μέχρι τώρα τρία σχολεία, ενώ είναι πολύ πιθανόν να μετακομίσει, με την οικογένειά της σε άλλη πόλη, για να χαθούν τα ίχνη της, αφού δεν μπορεί να αντέξει άλλο τα ειρωνικά χαμόγελα και τα σχόλια, που κάνουν πίσω από την πλάτη της, οι συνομήλικοί της.

Μια άλλη 17χρονη μαθήτρια λυκείου έφθασε στα πρόθυρα της αυτοκτονίας, όταν διαπίστωσε ότι βίντεο και φωτογραφίες, από προσωπικές ερωτικές στιγμές έκαναν το «γύρο» του κόσμου, μέσω διαδικτύου. Απευθύνθηκε με τους γονείς της στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και οι αστυνομικοί ύστερα από 20 και πλέον ημέρες ερευνών κατάφεραν να εξιχνιάσουν την υπόθεση.

Με έκπληξη διαπίστωσαν ότι αυτός που κοινοποίησε τις προσωπικές της ερωτικές στιγμές στο Ιντερνέτ, ήταν κάποιος συμμαθητής της, που θέλησε με τον τρόπο αυτό να την εκδικηθεί, επειδή, όπως ομολόγησε, μισούσε τη 17χρονη για τις καλές επιδόσεις που είχε στα μαθήματα.

Τις παραπάνω δύο περιπτώσεις από τις χιλιάδες, που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, αποκάλυψε ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αστυνομικός διευθυντής, Εμμανουήλ Σφακιανάκης, στη διάρκεια ημερίδας που διοργανώθηκε απόψε στο Δήμο Νεάπολης - Συκεών Θεσσαλονίκης, με θέμα «Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο».

Όπως είπε ο κ. Σφακιανάκης εκτός από την παιδική πορνογραφία, πολλαπλασιάζονται και στην Ελλάδα τα κρούσματα δικτυακού εκφοβισμού, του επονομαζόμενου στη «γλώσσα» του διαδικτύου cyber - bullying, που αποσκοπεί στον εκφοβισμό, την απειλή, τη διαπόμπευση ή την παρενόχληση παιδιών, προεφήβων και εφήβων.

Συνήθως, οι δράστες που κοινοποιούν κακόβουλα και συκοφαντικά βίντεο, καθώς επίσης και φωτογραφικό υλικό, ακόμα και φωτομοντάζ, είναι συνομήλικοί τους, ενώ, όπως είπε ο κ. Σφακιανάκης, οι επιπτώσεις από τη δημοσίευση μπορεί να είναι τραγικές, αν τα θύματα δεν υποστηριχτούν από τις οικογένειές τους. «Έχουμε πολλές απόπειρες αυτοκτονιών από νεαρά άτομα που συκοφαντούνται, ενώ τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτα. Δεν είμαστε της άποψης ότι θα πρέπει να στέλνουμε στον εισαγγελέα, ή να συλλαμβάνουμε παιδιά που συκοφαντούν συνομηλίκους τους μέσω του διαδικτύου. Προσπαθούμε λοιπόν να ενημερώνουμε τους γονείς, τα ίδια τα παιδιά και τους δασκάλους», είπε ο κ. Σφακιανάκης.

Σύμφωνα στοιχεία έρευνας, που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε δείγμα 500 περίπου νέων εφηβικής ηλικίας το 50% έπεσε θύμα δικτυακού εκφοβισμού, ή άκουσε για κάποιον από το περιβάλλον του, ενώ η πλειοψηφία των ατόμων που υφίστανται είτε ασκεί διαδικτυακό εκφοβισμό είναι ηλικίας 12-16 ετών.

Οι μορφές (cyber - bullying), που ακολουθούν τα νεαρά άτομα για να συκοφαντήσουν, μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ή και κινητών τηλεφώνων, συνομηλίκους τους είναι: η επαναλαμβανόμενη αποστολή ηλεκτρονικών ή τηλεφωνικών μηνυμάτων, η παρέμβαση και παρενόχληση οποιασδήποτε διαδικτυακής δραστηριότητας του ατόμου, η δημιουργία ψεύτικων διαδικτυακών προφίλ, η είσοδος σε προσωπικούς διαδικτυακούς λογαριασμούς του θύματος, η αποστολή φωτογραφιών του ή αλλού είδους μαγνητοσκοπημένου υλικού, η δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών του σε πολλαπλούς παραλήπτες, η αποστολή απειλητικών μηνυμάτων σε αλλά άτομα υποκρινόμενοι το άτομο που εκφοβίζεται, καθώς επίσης και η υποκίνηση τρίτων, για διαδικτυακή παρακολούθηση και παρενόχληση του θύματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Υπό κατάληψη το λύκειο Νάξου



Καταγγέλουν τη διεύθυνση για ελλειμματική και αυταρχική πολιτική.

Κλεισμένοι στο κτήριο του Λυκείου εξακολουθούν να βρίσκονται οι μαθητές για 10η μέρα σήμερα διεκδικώντας τα αιτήματά τους τόσο σε τοπικό όσο και πανελλαδικό επίπεδο.

Στο σχολείο τους βρέθηκε την Παρασκευή ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κυκλάδων Χρήστος Μιχαλόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε τόσο με τους μαθητές όσο και τους καθηγητές και τους γονείς, σε μία προσπάθεια για διάλογο με στόχο τη διακοπή της κατάληψης, αλλά και της εξέτασης των αιτημάτων και των παιδιών.

Ο κ. Μιχαλόπουλος συναντήθηκε με τους μαθητές οι οποίοι επέλεξαν να συνομιλήσουν μαζί του (χωρίς την παρουσία του Διευθυντή του σχολείου τους Παναγιώτη Γατσωτή, αλλά μόνο με την παρουσία κάποιων μελών του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων), του εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους για τη λειτουργία ειδικά του Γενικού Λυκείου Νάξου αλλά και γενικότερα για την κατάσταση της παιδείας στο σχολείο τους.

Αυτό που αποφασίστηκε είναι την προσεχή Δευτέρα 19 Μαρτίου, μαθητές, καθηγητές και γονείς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν λύσεις με απώτερο σκοπό να ανοίξει το σχολείο και οι μαθητές να επιστρέψουν κανονικά στα μαθήματά τους.

Ωστόσο όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ το naxosnow.gr την Πέμπτη, το πρωί της Παρασκευής οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Νάξου κλήθηκαν να ψηφίσουν εκ νέου για τη συνέχιση της κατάληψης του σχολείου.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 223 μαθητές εκ των οποίων 188 ψήφισαν υπέρ της κατάληψης και 45 κατά. Υπέρ της κατάληψης μάλιστα ψήφισαν και οι μαθητές της Β τάξης Λυκείου, γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα τα παιδιά της Γ τάξης μετά το διχασμό που πήγε κάποια στιγμή να δημιουργηθεί.

Έτσι λοιπόν και μέχρι τουλάχιστον τη Δευτέρα το βράδυ που θα συνεδριάσουν καθηγητές, γονείς και μαθητές, τα παιδιά του Γενικού Λυκείου συνεχίζουν την κατάληψη.

Καταγγέλουν τη διεύθυνση για ελλειμματική και αυταρχική πολιτική


Όπως προκύπτει από τα αιτήματα των μαθητών του Λυκείου είναι διάχυτα τα παράπονα σε ότι αφορά τη λειτουργία του σχολείου τους σε βασικούς τομείς και κυρίως στο ρόλο και τη συμπεριφορά του διευθυντή, που θεωρούν ότι δεν εκτελεί με συνέπεια τα καθήκοντά της, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει κανενός είδους επαφή με τους μαθητές.

Μάλιστα όπως αναφέρουν οι μαθητές, το κλίμα που διαμορφώνει η διεύθυνση στη σχολική τους κοινότητα είναι αυταρχικό χωρίς κανένα σημείο επαφής όπως θα έπρεπε να έχουν οι μαθητές με τον προϊστάμενο του σχολείου τους. Επίσης καταγγέλλουν άνιση συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά, τονίζοντας ότι οι πανελλήνιες δεν αντιμετωπίζονται με τη σοβαρότητα που θα έπρεπε.

Μέχρι το Υπουργείο Παιδείας θα φτάσουν τα «παράπονα» των μαθητών


Οι μαθητές του Ενιαίου Λυκείου Νάξου συνέταξαν έγγραφο με τα αιτήματά τους που περιλαμβάνει επίσης αναλυτικά παραδείγματα που αιτιολογούν τα όσα αναφέρουν, το οποίο και θα αποστείλουν προς το Υπουργείο Παιδείας, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, τον Διευθυντή Β βάθμιας εκπαίδευσης Κυκλάδων, το Σύλλογο καθηγητών Ενιαίου Λυκείου Νάξου και το Διευθυντή του σχολείου.

Χαρακτηριστικά στην τελευταία παράγραφο του εγγράφου τους αναφέρουν:


… Ζητάμε να αλλάξει η συμπεριφορά των διακρίσεων και της αδικίας, να εφαρμοστούν τα ευχολόγια του «σχολικού κανονισμού» σχετικά με «παιδαγωγική ευθύνη», «αγάπη, σεβασμό και ενδιαφέρον για τους μαθητές», συνεισφορά «στη διαμόρφωση ήρεμου, ευχάριστου και συνεργατικού κλίματος μέσα στο σχολείο», «δημοκρατικές αρχές» κ. ά.

Αντίθετα εμείς εισπράτουμε «ακραία συμπεριφορά προς τους μαθητές με αυταρχικό πνεύμα και απαξιωτικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς» που «θεωρείται αρνητικό στοιχείο».

Ουδέποτε ακούσαμε «έπαινο, παραινέσεις, συμβουλές και γενικότερα θετικά κίνητρα».


Διαβάστε περισσότερα...

Χάρισε τα μαλλιά της στη φίλη της που πάσχει από καρκίνο



Ένα ιδιαίτερο δώρο γάμου.

Μια μέλλουσα νύφη, η οποία πάσχει από καρκίνο και έχει χάσει τα μαλλιά της εξαιτίας της χημειοθεραπείας, θα εμφανιστεί την ημέρα του γάμου της φορώντας μια περούκα με τα μαλλιά μιας πολύ καλής της φίλης.

Η 29χρονη Ellie Jeffery που «χτυπήθηκε» από τον καρκίνο πρόκειται να παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς της Tom Thostrup στο North Yorkshire στις 10 Ιουνίου. Διεγνώσθη με καρκίνο του στήθους δευτέρου βαθμού, ο οποίος επεκτάθηκε στους πνεύμονες, στο συκώτι και στα οστά της. Οι γιατροί της ανακοίνωσαν πέρυσι ότι έχει μόνο λίγους μήνες ζωής μπροστά της.

Όταν η Ellie και ο Tom αποφάσισαν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου η καλή της φίλη Miffy Grubb προσφέρθηκε να της χαρίσει τα μαλλιά της ως δώρο για την «μεγάλη ημέρα».

«Είχε πολύ πλάκα το ότι ξύρισα το κεφάλι μου. Μας πήρε περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι φανταζόμουν αρχικά κι αυτό γιατί έπρεπε να προσέξουμε να μην “χαλάσουμε” τα μαλλιά» είπε η Miffy.









Διαβάστε περισσότερα...

Με λένε Στέλιο και είμαι ήρωας



Ο σημαιοφόρος από το Κορωπί σε ντοκιμαντέρ.

Μία ιστορία που έκανε την Ελλάδα να δακρύσει, θυμίζει ο σκηνοθέτης Γιάννης Κασπίρης, με το ντοκιμαντέρ «Με λένε Στέλιο».

Ήρωας του ντοκιμαντέρ είναι ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, που αν και τετραπληγικός, υπήρξε πάντα άριστος μαθητής, έγινε σημαιοφόρος και σήμερα είναι ειδικευόμενος γιατρός.

Ο σκηνοθέτης, αλλά και ο ήρωάς του, θέλουν να φωτίσουν το θέμα της «διαφορετικής φυσιολογικότητας». Ο Γ.Κασπίρης δήλωσε στην Espresso, ότι καταπιάστηκε με το θέμα επειδή θεωρεί ότι μέσα από τον Στέλιο γεννιέται μια θετική άποψη για τη ζωή».

Από τη δική του πλευρά, ο «σημαιοφόρος από το Κορωπί» λέει: «Νιώθω μεγάλη χαρά γιατί μου δίνεται η δυνατότητα να μιλήσω για κάτι που ξέρω καλά. Να πω τι είναι η αναπηρία με λόγια απλά και λόγια αληθινά, αφού τη βιώνω από τότε που γεννήθηκα».

Το ντοκιμαντέρ είναι ανάμεσα στα 75 έργα που προβάλλονται στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες δαπάνες μειώνουν το φόρο



Δείτε πώς θα περισώσετε κάτι περισσότερο από το εισόδημά σας
.
Οι νέοι φόροι και τα νέα τεκμήρια θα βάλουν φωτιά στα εισοδήματα των φορολογούμενων, όμως, έχουν απομείνει κάποιες δαπάνες οι οποίες εξακολουθούν να επιφέρουν μείωση στο φόρο.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των «Νέων», το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση της φορολογική κλίμακα μειώνεται:

-κατά 20% της δαπάνης που καταβάλλεται λόγω δωρεάς στο λογαριασμό αλληλοβοήθειας για την απόσβεση του δημόσιου χρέους.
-κατά 10% της δαπάνης που καταβάλλεται για: έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, ενοίκιο, δίδακτρα για φροντιστήρια μαθημάτων η ξένων γλωσσών, τόκους στεγαστικών δανείων που καταβάλλονται από 1 Ιανουαρίου 2011 και μετά,
-ασφάλιστρα ασφαλίσεων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας για την ασφάλιση του ίδιου, της συζύγου του και των τέκνων που τους βαρύνουν
-διατροφή που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο που επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη
-δωρεές, χορηγίες,
-εισφορές σε ταμεία ασφάλισης
-επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου


Διαβάστε περισσότερα...

Στα «δίχτυα» της Εφορίας οι part-timers



Θα πληρώσουν σε περίπτωση κατάργησης του αφορολόγητου.

Η μία και μοναδική κατηγορία εργαζομένων που είχε γλιτώσει από τη φοροκαταιγίδα των τελευταίων ετών, φαίνεται πως θα πέσει κι αυτή στα «νύχια» της εφορίας.

Η ενδεχόμενη κατάργηση του αφορολόγητου θα φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις και για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι αυτοί, λόγω των χαμηλών εισοδημάτων που εισπράττουν, δεν ξεπερνούσαν το αφορολόγητο και δεν πλήρωναν φόρο.

Πλέον, όμως, πρέπει να πληρώνουν φόρο και αυτοί. Όσοι, δηλαδή, πληρώνονται με 250, 300 ή 350 ευρώ το μήνα (πριν τη μείωση του κατώτατου μισθού πλήρους απασχόλησης), δουλεύοντας 4 ώρες την ημέρα, θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη και για την εφορία. Η κατάργηση του αφορολόγητου, που ζητούν μετ΄ επιτάσεως Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα τους οδηγήσει σε απώλειες έως και σχεδόν ενάμισι μισθού το χρόνο ! Δείτε γιατί:

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

ΕΙΣΟΔΗΜΑ 4.900 ΕΥΡΩ (350 ΕΥΡΩ/ΜΗΝΑ)

ΦΟΡΟΣ 2010: 0 ΕΥΡΩ (ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 12.000 ΕΥΡΩ)
ΦΟΡΟΣ 2011: 0 ΕΥΡΩ (ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 5.000 ΕΥΡΩ)
ΦΟΡΟΣ 2012: 490 ΕΥΡΩ (ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 0 ΕΥΡΩ)

Από το παράδειγμα (που έγινε με την παραδοχή ότι ο πρώτος συντελεστής θα παραμείνει 10%), είναι προφανές ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, οι οποίοι τόσο καιρό δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ φόρο, θα κληθούν ξαφνικά να δώσουν στην εφορία σχεδόν ενάμισι μισθό !

Το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο για αυτούς, καθώς το διαθέσιμο εισόδημά τους θα μειωθεί περαιτέρω, λόγω της καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή Φ.Π.Α., που θα οδηγήσει όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης από το 13% στο 19% ή στο 21%.


Διαβάστε περισσότερα...

Έβδομο ανταλλακτικό παζάρι στα Χανιά



Την Κυριακή 18 Μαρτίου.

Το 7ο ανταλλακτικό παζάρι διοργανώνεται από το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων την Κυριακή 18 Μαρτίου από τις 11:00 π.μ. μέχρι τις 16:00 μ.μ σε χώρο του 1ου ΕΠΑΛ Χανίω.

Όπως και στα προηγούμενα παζάρια και σε αυτό θα συγκεντρώνονται ρούχα και φάρμακα για τους συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη.

Επίσης θα λειτουργεί παιδότοπος ώστε τα μικρά παιδιά αλλά και οι γονείς τους, μέλη του Δικτύου και επισκέπτες του παζαριού, να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά τις ώρες τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Λάδι απευθείας στον καταναλωτή στη Φθιώτιδα



Παραγωγός θα διαθέσει 30 τόνους.

Με ελαιόλαδο θα γίνει η αρχή του κινήματος χωρίς μεσάζοντες στη Φθιώτιδα. Βρέθηκε ήδη ο παραγωγός, που θα διαθέσει περίπου 30 τόνους ελαιολάδου προς 2,50 ευρώ το κιλό. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανοίξει η διαδικασία των παραγγελιών, ενώ ο χρόνος και ο τόπος της διάθεσης του ελαιολάδου, σύμφωνα με το lamiastar.gr, θα καθοριστεί στη συνέχεια.


Διαβάστε περισσότερα...

Το «κίνημα του αλευριού» παίρνει σκυτάλη από την πατάτα



Διανομή σε Πιερία και Κιλκίς.

Το αλεύρι «διαδέχθηκε» σήμερα την πατάτα, στο πλαίσιο του κινήματος διανομής και πώλησης χωρίς μεσάζοντες από Έλληνες παραγωγούς. Υπό την οργάνωση της «Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας», από το πρωί, αλευροπαραγωγοί της περιοχής από την Πιερία και το Κιλκίς, διένειμαν 101 τόνους αλεύρι με 0,50 λεπτό.

2.068 άτομα προμηθεύτηκαν το προϊόν, εφόσον το είχαν παραγγείλει μέσω ίντερνετ, όπως είθισται πλέον κατά τη διαδικασία που ακολουθείται. Όπως μάλιστα αναφέρουν οι εθελοντές της Πιερίας, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η διαδικασία πώλησης ρυζιού χωρίς μεσάζοντες.


Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή πατάτας και... σφαλιάρας στη Χαλκίδα



Η καθυστέρηση του φορτηγού έφερε νεύρα και καυγάδες.

Με παρατράγουδα έγινε η διανομή της πατάτας σήμερα στη Χαλκίδα. Ένα φορτηγό καθυστέρησε να φτάσει στο Πάρκο του Λαού, όπου θα γινόταν η διανομή με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διαδικασία και να στηθούν καβγάδες.

Όπως γράφει η Ευβοϊκή Γνώμη, οι πολίτες που είχαν παραγγείλει τις πατάτες και περίμεναν ήδη στην ουρά για να τις παραλάβουν, εξαγριώθηκαν από την καθυστέρηση και ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους εθελοντές, οι οποίοι δεν ευθύνονταν για την αναστάτωση.

Η διανομή άρχισε αρκετή ώρα αργότερα, χωρίς να λείψουν οι εντάσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήθηκαν τα κρούσματα ηπατίτιδας C



Στην Ελλάδα πάσχει περίπου το 2% του πληθυσμού.

Αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας C παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα -και συνακόλουθα υπάρχει ολοένα μεγαλύτερη ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού- όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση PRAKSIS, στο πλαίσιο καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την «αθόρυβη» νόσο, η οποία υλοποιείται από την PRAKSIS με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ).

Υπολογίζεται ότι 170 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα C ενώ 3-4 εκατ. νέα κρούσματα εμφανίζονται κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα περίπου το 2% του πληθυσμού έχει χρόνια ηπατίτιδα C και ένα μεγάλο μέρος αυτών δεν το γνωρίζουν, καθώς η ηπατίτιδα C είναι μια «αθόρυβη» νόσος, όπως είπε ο Στυλιανός Καραταπάνης, πρόεδρος της ΕΕΜΗ.

«Την τελευταία χρονική περίοδο, υπάρχει αύξηση των περιστατικών, καθώς περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται τις δομές μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη -συνήθως χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών- και έχουν διάγνωση ηπατίτιδας C. Παράλληλα, οι κλήσεις στην υφιστάμενη τηλεφωνική μας γραμμή (800 11 11 600) που μέχρι και σήμερα ενημερώνει τόσο για τον HIV όσο και για την ηπατίτιδα B, δείχνουν ότι υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού και για την ηπατίτιδα C», ανέφερε ο πρόεδρος της PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας.

Η καμπάνια της PRAKSIS με κεντρικό μήνυμα «Ηπατίτιδα C (HEP C)- Εγώ γνωρίζω και προσέχω. Εσύ;», εστιάζει τόσο στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο, όσο και στην παρότρυνση των ομάδων υψηλού κινδύνου για την πραγματοποίηση προληπτικών ελέγχων, αναδεικνύοντας την ατομική ευθύνη όλων για τον περιορισμό της λοίμωξης.

«Υπάρχει ανάγκη στη χώρα μας για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων, ειδικά σε νόσους όπως η ηπατίτιδα C που σήμερα αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας», ανέφερε ο κ. Καραταπάνης, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη καμπάνια θα βοηθήσει αποτελεσματικά στη διάγνωση όσον αφορά ένα μέρος του πληθυσμού που νοσεί χωρίς να το γνωρίζει, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο, όπου είναι εφικτό, τις περαιτέρω σοβαρότερες επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου.

«Σχεδιάσαμε μία καμπάνια που βασικό στόχο θα έχει να μιλάει ηχηρά για αυτή τη σιωπηρή ασθένεια, χωρίς τρομολαγνικούς όρους, χωρίς φοβικές προεκτάσεις και με κύριο στόχο την ενημέρωση και την έγκαιρη εξέταση» επισήμανε ο κ. Αντύπας.

H καμπάνια της PRAKSIS, ξεκινάει αύριο και θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών. Βασικό εργαλείο της αποτελεί η τηλεφωνική γραμμή της PRAKSIS 800 11 11 600 (χωρίς χρέωση), στην οποία θα μπορεί κάποιος να καλεί προκειμένου να λάβει περισσότερες πληροφορίες και να ενημερωθεί για το τεστ που μπορεί να κάνει στα πολυϊατρεία της PRAKSIS σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το τεστ με το σάλιο θα γίνεται δωρεάν, ανώνυμα και γρήγορα και τα αποτελέσματά του θα βγαίνουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Η γενική ενημέρωση του κοινού θα γίνεται μέσω τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ, έντυπων και ηλεκτρονικών καταχωρίσεων καθώς και μέσω διανομής ενημερωτικού υλικού.

Στην εκστρατεία ενημέρωσης για την ηπατίτιδα C, συμμετέχουν προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό χώρο, τον αθλητισμό και τη δημοσιογραφία, προσφέροντας την έμπρακτη υποστήριξή τους στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία.


Διαβάστε περισσότερα...

Υπάρχει λύση για το σύνδρομο Down



Αναπτύσσεται μέθοδος για να αποφευχθεί ο επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος.

Λιγότερα παιδιά θα γεννιούνται με Σύνδρομο Down κι άλλα συγγενή νοσήματα (χρωμοσωμιακά ή μορφογενετικά), σύμφωνα με τις νεώτερες εξελίξεις στην Ιατρική του Εμβρύου. Η έρευνα είναι πολύ κοντά στην εξεύρεση μεθόδου η οποία θα πραγματοποιείται με ειδική ανάλυση αίματος της εγκύου για να απομονωθούν κύτταρα του εμβρύου, από τα οποία θα εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα για τη χρωμοσωμιακή σύνθεσή του (καρυότυπος).

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο διεθνούς φήμης Καθηγητής της Ιατρικής του Εμβρύου στο King’s College και στο University College του Λονδίνου, Κύπρος Νικολαΐδης, στη διάρκεια της επιστημονικής διάλεξης με θέμα «Όλες οι εξελίξεις στην Ιατρική του εμβρύου» που πραγματοποιήθηκε στο Μαιευτήριο ΛΗΤΩ του ομίλου ΥΓΕΙΑ.

Όπως τόνισε ο Καθηγητής «Με την μέθοδο αυτή -όταν μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη- θα αποφύγουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον επεμβατικό διαγνωστικό προγεννητικό έλεγχο (όπως αμνιοπαρακέντηση και βιοψία τροφοβλάστης), στον οποίο καταφεύγουμε σε περιπτώσεις γυναικών υψηλού κινδύνου για χρωμοσωμιακές ανωμαλίες (όπως Σύνδρομο Down).

Ο ακρογωνιαίος λίθος της Ιατρικής Εμβρύου -Προγεννητικού Ελέγχου είναι ο περιορισμός της γέννησης παιδιών με συγγενή νοσήματα (χρωμοσωμιακά ή μορφογενετικά) και αυτό επιτυγχάνεται ολοένα και περισσότερο χάρη στη διαρκή ιατρική έρευνα. Μέχρι στιγμής, όπως φαίνεται, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου, όμως ακόμη δεν εφαρμόζεται παρόμοια μέθοδος στην πράξη».

Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΛΗΤΩ, κ. Ελπιδοφόρος Δουράτσος επεσήμανε ότι «Νιώθουμε υπερήφανοι που το Μαιευτήριο ΛΗΤΩ του ομίλου ΥΓΕΙΑ, πρωτοπορώντας, έχει αναπτύξει πρότυπο Τμήμα Υπερήχων και Ιατρικής του εμβρύου, το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που έχουν συνταχθεί από το Fetal Medicine Foundation. Oι περισσότεροι -ειδικοί με το αντικείμενο- Γυναικολόγοι έχουν μετεκπαιδευτεί από τον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη στο ερευνητικό κέντρο που διευθύνει στο King’s College Hospital του Λονδίνου. Παράλληλα, λειτουργεί και το Κέντρο Μοριακής Βιολογίας και Κυτταρογενετικής ΑλφαLAB, που διαθέτει και αναπτύσσει όλες τις υποδομές και την τεχνογνωσία ώστε να εφαρμόσει στην πράξη την νέα μέθοδο».

Η επιστημονική διάλεξη περιελάμβανε δύο θεματικούς άξονες. Ο πρώτος αφορούσε στην πρόοδο που έχει συντελεσθεί στην επιλογή αναίμακτων μεθόδων προγεννητικού ελέγχου και ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της κυήσεως, δηλαδή σε πρώιμα στάδια. Ο δεύτερος αφορούσε στην πολύχρονη αναζήτηση της επιστημονικής έρευνας με σκοπό να εξευρεθεί μέθοδος χρωμοσωμιακού ελέγχου από το αίμα της μητέρας.

Το ΛΗΤΩ, στα 42 χρόνια της λειτουργίας του, έχει φανεί πρωτοπόρο στον τομέα της υπερηχογραφίας και του προγεννητικού ελέγχου, δεδομένου ότι την δεκαετία του ’70 και του ’80 που οι τομείς αυτοί ήταν στο ξεκίνημά τους, το ΛΗΤΩ διέθετε τους κατάλληλους επιστήμονες που διακονούσαν αυτόν τον τομέα, με τα μέσα που διέθεταν εκείνη την εποχή.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρίζουμε νεφρούς, κερδίζουμε ζωή

Δωρίζουμε νεφρούς, κερδίζουμε ζωή 

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη χώρα μας.

«Δωρίζουμε νεφρούς - Κερδίζουμε ζωή» είναι το σύνθημα της ενημερωτικής καμπάνιας της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε η Εταιρεία υπογραμμίστηκε ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν χιλιάδες πάσχοντες από Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) τελικού σταδίου, πριν υποβληθούν σε μεταμόσχευση, λόγω έλλειψης μοσχευμάτων νεφρού.

Την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες μοσχεύματα νεφρού χάνονται μαζί με αποθανόντες συνανθρώπους μας, πιθανούς δότες, ίσως γιατί δεν γνώριζαν πως μπορούσαν να προσφέρουν ζωή και μετά θάνατον.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρώπη όσον αφορά τη δωρεά οργάνων από μη ζώντες δότες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2011 από τους 1.000 πάσχοντες με Χρόνια Νεφρική Νόσο, τελικού σταδίου που περίμεναν για μεταμόσχευση, μόνο οι 177 μεταμοσχεύτηκαν. Οι 137 από αυτούς πήραν νεφρικό μόσχευμα από μη ζώντες δότες και οι υπόλοιποι 40 πήραν μόσχευμα από ζώντα δότη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Χρήστος Ιατρού, τόνισε ότι η δωρεά νεφρού είναι η ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού και εξήγησε ότι μπορεί να προέρχεται από ζώντα δότη (κυρίως του συγγενικού περιβάλλοντος) ή από μη ζώντα δότη (όταν όμως αυτός έχει υποστεί εγκεφαλικό θάνατο δηλαδή είναι σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με θάνατο).



Διαβάστε περισσότερα...

Η ώρα παίζει ρόλο στην αποτελεσματικότητα των αντιγριπικών



Διαφορετικά αποτελέσματα στα δύο φύλα.

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι για το πόσο αποτελεσματικό είναι ένα εμβόλιο κατά της γρίπης, παίζει ρόλο και το ποιά ώρα της μέρας αυτό θα χορηγηθεί και μάλιστα αυτή η ώρα δεν είναι η ίδια για τα δύο φύλα. Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια είναι καλύτερα να χορηγούνται το πρωί στους άνδρες και το απόγευμα στις γυναίκες.

Οι ερευνητές του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών της Βρετανίας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζάνετ Λορντ, σύμφωνα με το BBC, επισημαίνουν ότι φαίνεται να αποτελεί σωστική στρατηγική το να συγχρονίζεται η χορήγηση του εμβολίου με τον φυσικό κυκλικό ρυθμό του σώματος, κάτι που προσφέρει καλύτερη ανοσοποιητική προστασία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα υπολειτουργεί, όσο γερνάνε, πράγμα που εξηγεί γιατί κατά μέσο όρο μόνο το ένα τρίτο περίπου των ηλικιωμένων που εμβολιάζονται, αποκτούν πλήρη προστασία κατά της γρίπης τον χειμώνα.

Οι επιστήμονες ήδη διεξάγουν πειράματα εμβολιασμού με 300 ασθενείς στη Βρετανία, που εμβολιάζονται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας ανάλογα με το φύλο τους. Όπως είπε η Λορντ, αποτελεί μείζον ζήτημα από άποψη δημόσιας υγείας να βρεθούν τρόποι που θα βελτιώσουν την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στα εμβόλια.

Η ιδέα ότι η ώρα της ημέρας παίζει ρόλο στον εμβολιασμό προέκυψε αρχικά ως τυχαίο εύρημα. Οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμα γιατί ο οργανισμός των ανδρών αντιδρά καλύτερα στο εμβόλιο το πρωί, ενώ των γυναικών το απόγευμα, όμως υποθέτουν ότι είναι θέμα διαφορετικών ορμονικών λειτουργιών. Τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα μεταβάλλονται στη διάρκεια της ημέρας με βάση ένα προβλέψιμο κυκλικό πρότυπο, που διαφέρει ανάμεσα στα δύο φύλα.

Τα ευρισκόμενα σε εξέλιξη πειράματα, που θα κρατήσουν αυτό τον χειμώνα και τον επόμενο, ελπίζεται ότι θα ρίξουν περισσότερο φως στο ζήτημα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ας πάνε τα παιδιά σε κρατικά άσυλα»



Απελπισμένοι και οργισμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής καθώς εδώ και μήνες παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες.

Μάλιστα καταγγέλλουν ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας εισέπραξαν μόνο αδιαφορία. Επίσης -όπως λένε- ο υφυπουργός τους ανέφερε: «Ας πληρώνουν οι γονείς, αλλιώς ας πάνε τα παιδιά τους σε κρατικά άσυλα».

Το έντυπο είναι αυτό που διενεμήθη από τους εργαζόμενους του ειδικού σχολείου «ΘΕΟΤΟΚΟΣ» στους γονείς των ΑμεΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσπάθεια και δικαίωση



Δικαίωση, μετά από τις πολύμηνες παρεμβάσεις και τις προσωπικές προσπάθειες του προέδρου της Ε.Α.ΟΜ.-ΑμεΑ, Γιώργου Φουντουλάκη προς την αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, αποτελεί η υπερψήφιση του επίμαχου άρθρου για τη χορήγηση αθλητικών αδειών. Σύμφωνα μ’ αυτό, θα χορηγούνται άδειες -μετ’ αποδοχών- σε αθλητές-αθλήτριες, που ανήκουν στο Σχεδιασμό της Ε.Α.ΟΜ-ΑμεΑ και διεκδικούν την πρόκριση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο το ερχόμενο καλοκαίρι και οι οποίοι εργάζονται στο Δημόσιο ή σε Ν.Π.Δ.Δ.

Σημειώνεται ότι οι Θανάσης Μπαράκας και Ιωάννης Πρώτος, ολυμπιονίκες στον στίβο από τη Ρόδο, είναι πολύ κοντά στο να βρεθούν στους αγώνες στην πρωτεύουσα της Αγγλίας. Πιο συγκεκριμένα, στο υπ’ αριθμ. 50 άρθρο "Για την προετοιμασία των αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου" του νόμου με τίτλο «Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις» αναφέρονται αναλυτικά οι διατάξεις, που θα ισχύσουν γι’ αθλητές-αθλήτριες και τους προπονητές που πρόκειται να συμμετάσχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Ακόμη, σημειώνεται ότι αναμένεται η δημοσίευση του σχετικού Φ.Ε.Κ. προκειμένου να τεθούν τα παραπάνω σε ισχύ.


Διαβάστε περισσότερα...

Πλούσιο το πρόγραμμα των διοργανώσεων αθλητών με αναπηρία



Πλούσιο το πρόγραμμα των διοργανώσεων που αφορούν αθλητές κι αθλήτριες με αναπηρία το επόμενο διάστημα, στην προσπάθεια, η οποία γίνεται για να συνεχίσει η Ελλάδα να γεννά πραγματικούς πρωταθλητές, μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες.

Ανακοινώθηκε λοιπόν από την ΕΑΟΜ-ΑμεΑ το καλεντάρι του 2012, με κάποιους αγώνες να έχουν γίνει ήδη, ενώ άλλοι πρόκειται να οριστούν το επόμενο διάστημα. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου που θα γίνει φέτος 17-20 Μαΐου στο ΟΑΚΑ κι αναμένονται πολλές συμμετοχές από αθλητές-αθλήτριες του ΑΣ ΑμεΑ «Δωδεκάνησος». Επίσης, συμμετοχή θα υπάρχει και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο από τον συγκεκριμένο σύλλογο. Κανείς όμως δεν πρέπει να ξεχνά και τους υπόλοιπους Δωδεκανήσιους που ασχολούνται με τον αθλητισμό, αλλά ανήκουν σε συλλόγους άλλων περιοχών, όπως ο ολυμπιονίκης, Γιάννης Πρώτος στο δυναμικό του Αετού Αθηνών.

Αναλυτικά οι αγώνες που έχουν οριστεί είναι οι παρακάτω:
3-4 Μαρτίου: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκοποβολής (Σκοπευτήριο Ελευσίνας)
1 Απριλίου: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου
7-8 Απριλίου: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου (Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά).
28 Απριλίου: Ημερίδα Κολύμβησης (Κλειστό Κολυμβητήριο Νάουσας)
5 Μαΐου: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Επιτραπέζιας Αντιφαίρισης (ΣΕΦ)
17-20 Μαΐου Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου (ΟΑΚΑ)
21-27 Μαΐου: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκάκι (Αθήνα)
27 Μαΐου: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 5χ5 (Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας).
7-10 Ιουνίου: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπότσια (Αθήνα)
15-17 Ιουνίου: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης (ΟΑΚΑ)

Ιούνιος (Δεν ορίστηκε ημερομηνία) Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τοξοβολίας
28-30 Σεπτεμβρίου: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Πίστας (ΟΑΚΑ)
Οκτώβριος: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τζούντο, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης Καθιστών.
Νοέμβριος: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ξιφασκίας με αμαξίδιο, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αντισφαίρισης με αμαξίδιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ταμείο Κοινωνικής Συμπαράστασης για τους Καβαλιώτες φοιτητές και κοινωνικό μαγειρείο για τους άπορους



Ο επικεφαλής της ΑΚΕΠ Στάθης Εριφυλλίδης, ευαισθητοποιημένους από την κίνηση των δυο Ιταλών δημάρχων, οι οποίοι έδωσαν την αντιμισθία τους υπέρ του Ελληνικού λαού,περιγράφοντας την σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται κάποιοι συμπολίτες μας, οι οποίοι ζητούν βοήθεια ακόμη και γιαένα πιάτο φαγητό,οικογένειες που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνεχίσουν να πληρώνουν τις σπουδές των παιδιών τους,αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε ένα περιστατικό το οποίο έζησε και το οποίο όπως είπε τον συντάραξε,που αφορούσε το σοβαρό πρόβλημα ενός πατέρα με βαριά αναπηρία,με παιδί με πιο βαριά αναπηρία,το οποίο κατάφερε να σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και λόγω οικονομικών προβλημάτων του πατέρα θάπρεπε να διακόψει τις σπουδές του.Αναφερόμενος στη προσωπική του εμπειρία, ότι σπούδασε με τη βοήθεια δύο ευγενών Καβαλιωτών και ότι στο παρελθόν αρκετοί Καβαλιώτες, σπούδασαν με χρήματα των συμπολιτών τους.

Προτείνει να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο κοινωνικής συμπαράστασης,μια μη κερδοσκοπική εταιρία, η οποία θα χρηματοδοτείται από ένα ποσοστό της αντιμισθίας όλων των αιρετών (Δημάρχου, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, προέδρους νομικών προσώπων..) , ώστε να μαζευτεί ένα ποσό των 50.000 ευρώ το χρόνο, το οποίο θα δίνεται για την αντιμετώπιση των εξόδων φοιτητών οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν έχουν πόρους για να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Παράλληλα πρότεινε τη δημιουργία ενός κοινωνικού μαγειρείου στην Στρατιωτική Λέσχη,όπου συμφωνα τους υπολογισμούς του,με το κόστος μιας ημερήσιας μερίδας ενός γεύματος στα 1,2 ευρώ,με 36000 ευρώ τον χρόνο,θα μπορούσαν να σιτίζονται 100 άτομα την ημέρα.
Οταν ρωτήθηκε αν περιμένει να υπάρξει θετική ανταπόκριση στις προτάσεις αυτές,είπε ότι ελπίζει ο Δήμαρχος να αρπάξει την ευκαιρία από αύριο κιόλας και να τις βάλει σε λειτουργία.
Επίσης νομίζει ότι τις προτάσεις πρέπει να την ενστερνιστούν όλοι.


Διαβάστε περισσότερα...