Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Το κάπνισμα «σκότωσε» τον καουμπόη των Marlboro


Ο Eric Lawson υπήρξε καπνιστής από τα 14 και πέθανε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Ο ηθοποιός που στα τέλη της δεκαετίας του '70 υποδύονταν τον σκληροτράχηλο καουμπόη των Marlboro πέθανε από πάθηση που σχετίζεται με το κάπνισμα.

Πρόκειται για τον Eric Lawson ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες μέρες, σε ηλικία 72 ετών, εξαιτίας αναπνευστικής ανεπάρκειας, που του προκάλεσε η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, από την οποία έπασχε.

Ο Lawson που κάπνιζε από την ηλικία των 14 ετών, πρωταγωνίστησε σε διαφημίσεις των Marlboro από το 1978 μέχρι το 1981.

Έμεινε γνωστός κυρίως για τη διαφήμιση του τσιγάρου, αφού δεν καθιερώθηκε ως ηθοποιός. Είχε παίξει στις αστυνομικές τηλεοπτικές σειρές «Baretta» και «The Streets of San Francisco», μέχρι που τον ανακάλυψε διαφημιστική εταιρεία και έγινε το πρόσωπο του καουμπόη από το 1971 μέχρι το 1981.

Τότε, φάνταζε μια τέλεια επιλογή: Καπνιστής από τα 14 του, με τα αδρά χαρακτηριστικά του άνδρα, που θα μπορούσε να ενσαρκώσει τον άνθρωπο πρότυπο του «αμερικανικού τρόπου ζωής».

Αργότερα, ωστόσο, έκανε στροφή 180°. Συμμετείχε σε πολλές αντικαπνιστικές εκστρατείες και, μάλιστα, πρωταγωνίστησε σε φιλμ - παρωδία της διαφήμισης, στην οποία κάποτε εμφανιζόταν. Παρ' όλα αυτά, δεν κατάφερε ποτέ να κόψει την εξάρτησή του από το τσιγάρο.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έως τέλος Φεβρουαρίου οι αιτήσεις υπαγωγής στον επενδυτικό νόμο 3908/2011


Δεν θα δοθεί παράταση.

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014 θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις υπαγωγής επενδύσεων στον επενδυτικό νόμο 3908/2011. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, θα αναληφθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα ορίζεται η 28η Φεβρουαρίου ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τον α' κύκλο του 2014.

Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης της περιόδου υποβολής αιτήσεων υπαγωγής για τον δεύτερο κύκλο του 2014 θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

Οι ενέργειες αυτές είναι επιβεβλημένες λόγω των αλλαγών νομικού πλαισίου της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στις διαδικασίες αξιολόγησης, ένταξης και χρηματοδότησης των ώριμων επενδυτικών σχεδίων.

Σημειώνεται ότι στις ημερομηνίες και προθεσμίες που ανακοινώνονται δεν θα δοθούν παρατάσεις λόγω των ανελαστικών χρονοδιαγραμμάτων που θέτει η ΕΕ για την εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Κροκόδειλος άρπαξε 12χρονο


Ανελέητο κυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι Αρχές στη Βόρεια Αυστραλία για τον εντοπισμό ενός κροκόδειλου ο οποίος άρπαξε ένα 12χρονο αγόρι ενώ κολυμπούσε με τέσσερις φίλους του σε εθνικό πάρκο.

Ένα άλλο παιδί τραυματίστηκε στο χέρι καθώς πάλεψε με τον κροκόδειλο.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι διεκδικήσεις της ένωσης αναπληρωτών εκπαιδευτικών


Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να εγγραφούν ως μέλη.

Σάρκα και οστά πήρε και επισήμως η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η οποία με κείμενό της καλεί τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους να συστρατευθούν για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Όπως αναφέρεται στο κείμενό τους «οι αναπληρωτές που υπηρετούσαν για χρόνια τη δημόσια εκπαίδευση, χρησιμοποιούμενοι από το υπουργείο για να καλύψει τα κενά και τώρα είναι όλοι άνεργοι, αποφάσισαν στα πλαίσια της ΟΛΜΕ να προασπίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα».

Τα διεκδικητικά πλαίσια της νεοσύστατης ένωσης είναι τα ακόλουθα:

- Άμεσοι διορισμοί όλων των ειδικοτήτων μέσα από τους κλειστούς πίνακες, που το ίδιο το υπουργείο προκάλεσε και από τους κλειστούς αυτούς πίνακες να αντλείται ένα ποσοστό με απαραίτητη προϋπόθεση τον ΑΣΕΠ και την προϋπηρεσία (η οποία έχει αποκτηθεί μέχρι και το 2010 σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), ενώ να υπάρχει ένα άλλο ποσοστό με βάση την καθαρή προϋπηρεσία.

- Αναμόρφωση των προσλήψεων των αναπληρωτών, η οποία σχετίζεται τόσο με τον εξορθολογισμό προσλήψεων των ειδικοτήτων όσο και με τα ποσοστά των προνομιούχων ομάδων της εκπαίδευσης (τρίτεκνοι, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί).

- Διαχωριστικές δικλείδες στους πίνακες ειδικής και γενικής αγωγής.

- Κατάθεση καταστατικού στο πρωτοδικείο, δημιουργία ιστοσελίδας αλλά και εκλογή πενταμελούς επιτροπής.

Όσοι/ες επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη μπορούν να επικοινωνήσουν με το email pead2014@gmail.com.



Διαβάστε περισσότερα...

Προβλήματα στις πτήσεις Τετάρτη και Πέμπτη


Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν στις πτήσεις σε ολόκληρη της Ευρώπη την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου λόγω των στάσεων εργασίας που διοργανώνουν οι ενώσεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και ηλεκτρονικών σε πολλές χώρες, συμμετέχοντας στην πανευρωπαϊκή απεργία για θέματα που αφορούν στη βιωσιμότητα των παρόχων αεροναυτιλίας.

Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και οι Έλληνες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι προκήρυξαν τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, ζητώντας επίσης άμεσες προσλήψεις περίπου 70 ατόμων.

Στο διάστημα αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από και προς ελληνικά αεροδρόμια, και γι’ αυτό αναμένονται αρκετές ματαιώσεις, καθυστερήσεις, συγχωνεύσεις και αλλαγές ωρών δρομολογίων όλων των εταιρειών.

Επίσης, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, προβλήματα αναμένονται να υπάρξουν και σε ορισμένα περιφερειακά αεροδρόμια λόγω των τετράωρων στάσεων εργασίας που κήρυξε η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναερίου Κυκλοφορίας από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι για την Τετάρτη και την Πέμπτη (29 και 30 Ιανουαρίου αντίστοιχα).



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν σεμινάρια υπολογιστή σε ανέργους


Στο πλευρό των πολιτών ο δήμος Χανίων.

Στην υλοποίηση δωρεάν εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών σεμιναρίων εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών για ανέργους, προχωράει ο δήμος Χανίων μέσω του Γραφείου Πληροφόρησης και Προώθησης της Απασχόλησης.

Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 45 ώρες εκπαίδευσης στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

χρήση Η/Υ και διαχείριση αρχείων (Windows), υπηρεσίες διαδικτύου (Internet και Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο) επεξεργασία κειμένου (Word), υπολογιστικά φύλλα (Excel),
παρουσιάσεις (Power Point).

Στόχος του νέου προγράμματος του δήμου που υλοποιείται σε συνεργασία και με τη Δημοτική Κοινότητα Χανίων, είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες σχετικές με τις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) που θα ενδυναμώσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα, θα διευκολύνουν την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας και θα συμβάλλουν στην ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα του δήμου Χανίων, έχουν όλοι οι άνεργοι, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά
Για την υποβολή αίτησης συμμετοχής απαιτούνται τα δικαιολογητικά:

Αίτηση Συμμετοχής (παραλαμβάνεται από το Γραφείο Πληροφόρησης και Προώθησης της Απασχόλησης του δήμου Χανίων)

Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας

Φωτοαντίγραφο Κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ


Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσθετα κριτήρια μοριοδότησης για εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα


Προσφέρουν από 0,5 έως και 2 μόρια.

Πρόσθετα κριτήρια αποτίμησης των προσόντων των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα αποφασίστηκαν από τους υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τα νέα αυτά κριτήρια μοριοδοτούνται από 0,5 έως και 2 μόρια.

Πιο αναλυτικά για τους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΤΕ01 και ΔΕ01 σε περίπτωση που έχουν βεβαίωση τρίμηνης παιδαγωγικής επιμόρφωσης από την ΑΣΠΑΙΤΕ λαμβάνουν 0,5 μόρια.

Το πτυχίο Παιδαγωγικών Σπουδών ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ ή πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας της ΑΣΠΑΙΤΕ ή ισοδύναμος τίτλος* μοριοδοτείται με 2 μόρια. Ο ισοδύναμος τίτλος μοριοδοτείται μία φορά, με την ευνοϊκότερη για τον αξιολογούμενο ρύθμιση.


ΕΙΔΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
ΜΟΡΙΑ
1Α. Βεβαίωση τρίμηνης παιδαγωγικής επιμόρφωσης
ΑΣΠΑΙΤΕ (μόνο για αξιολογούμενους των εκπαιδευτικών κλάδων ΤΕ01 και ΔΕ01)

0,5
1B. Πτυχίο Παιδαγωγικών Σπουδών ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ ή Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας της ΑΣΠΑΙΤΕ ή ισοδύναμος τίτλος*

2
*Ο ισοδύναμος τίτλος του κριτηρίου 1B της παρούσης μοριοδοτείται μία φορά, με την ευνοϊκότερη για τον αξιολογούμενο ρύθμιση.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεσμεύτηκαν 2,5 τόνοι με ακατάλληλο σκουμπρί


Κατασχέθηκε και ακατάλληλος προς κατανάλωση γύρος χοιρινός.

Στη δέσμευση 2,5 τόνων αλιευμάτων σε αποθήκη κατεψυγμένων προϊόντων, λόγω παντελούς έλλειψης σήμανσης στη συσκευασία, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων της περιφερειακής ενότητας στον Πειραιά. Ειδικότερα, δεσμεύθηκαν 104 χαρτοκιβώτια κατεψυγμένο σκουμπρί, από τη Μεγάλη Βρετανία, που φέρεται να διακινήθηκαν μέσω Βουλγαρίας, συνολικού βάρους 2.600 κιλών.

Επίσης, σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν οι ελεγκτές τροφίμων σε οβελιστήριο στον Πειραιά, κατάσχεσαν γύρο χοιρινό κατεψυγμένο, συνολικού βάρους 20 κιλών.Το συγκεκριμένο προϊόν κρίθηκε ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, αποσύρθηκε από την αγορά και καταστράφηκε. Η σχετική κτηνιατρική έκθεση κατάσχεσης διαβιβάστηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.



Διαβάστε περισσότερα...

4.000 θέσεις εργασίας εξήγγειλε ο Χρυσοχοϊδης


Την επανέναρξη των εργασιών στον άξονα της Ιόνιας Οδού, σηματοδότησε η επίσκεψη που πραγματοποιεί από το πρωί, ο Υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Τις τελευταίες ημέρες τα εργοτάξια ετοιμάζονται στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού άξονα, με σκοπό να ξεκινήσουν άμεσα και με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες.

Ο Υπουργός κατά την επίσκεψή του, έκανε λόγο για έργα ορόσημο , τονίζοντας το όφελος για την οικονομία που έχει η επανέναρξη των έργων στους αυτοκινητοδρόμους. Ειδικότερα για την Ιόνια Οδό, υποστήριξε πως θα εργασθούν 4.000 άτομα και θα ωφεληθούν από τις εργασίες 500 επιχειρήσεις .

Για τον άξονα Αμβρακίας – Ακτίου, δήλωσε ότι ισχύουν τα χρονοδιαγράμματα που είχε ανακοινώσει στη Βουλή σύμφωνα με τα οποία αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου σε 1, 5 χρόνο.

Την ίδια στιγμή, γνωστοποίησε πως προχωρούν οι διαδικασίες για τη σύνδεση με τη Λευκάδα όπως και η δημοπράτηση της υποθαλάσσιας σήραγγας που θα την ενώνει με την Αιτωλοακαρνανία.

Η επίσκεψη του Υπουργού θα ολοκληρωθεί στην Κλοκόβα, όπου με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις που θα κάνει για το συγκεκριμένο τμήμα της Ιόνιας, καθώς η χάραξή του ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί λόγω των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στο πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων


Σε αναθεώρηση του οριζόντιου χαρακτήρα του μέτρου του πλαφόν στη μηνιαία δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων από τους γιατρούς αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η γενική γραμματέας Δημοσίας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, η οποία παραδέχθηκε ότι «ο οριζόντιος χαρακτήρας του μέτρου έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα, κυρίως σε γιατρούς νοσοκομείων» τα οποία ήδη συζητήθηκαν στο υπουργείο Υγείας.



Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠΕΣ: 200.000 ευρώ για τους σεισμοπαθείς


Τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πληγέντες από τον σεισμό στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Την άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης που χτυπήθηκαν από τον εγκέλαδο αποφάσισε η κυβέρνηση.

Μετά από εντολή του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται από χθες στην Κεφαλονιά κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη.

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης είναι να επανέρθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η ζωή των κατοίκων στους φυσιολογικούς ρυθμούς και να υπάρξει άμεση ανακούφιση των πληγέντων.

Με εντολή του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά:

• Εκταμιεύεται άμεσα το ποσό των 100.000 ευρώ για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς και 100.000 ευρώ για τους κατοίκους της Ιθάκης για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων. (Υπ. Εσωτερικών)

• Παρέχεται οικονομική ενίσχυση 100.000 ευρώ στον Δήμο Κεφαλονιάς και 100.000 ευρώ στον Δήμο Ιθάκης για τους άμεσα πληγέντες.(Υπ. Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)

• Αποστέλλονται 200 κλινοσκεπάσματα στην πληγείσα περιφέρεια για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. (Υπ. Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)

• Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά Δευτέρα και Τρίτη (Υπ. Παιδείας)

• Πραγματοποιείται έλεγχος από τα αρμόδια κλιμάκια του ΟΣΚ καθώς και της γραμματείας Δημοσίων Έργων κατά προτεραιότητα στα σχολικά κτήρια, ώστε να λειτουργήσουν, με ασφάλεια, τα ταχύτερο δυνατό (Υπ. Παιδείας)

• Σημειώνεται ότι, εφ’ όσον παραστεί ανάγκη, το νοσοκομείο Αργοστολίου μπορεί να προσφέρει μέχρι και 30 γεύματα ημερησίως, πέραν της κάλυψης των εσωτερικών του αναγκών. (Υπ. Υγείας)

• Αναστέλλεται για τρεις μήνες η υποχρέωση πάσης φύσεως καταβολών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. (Υπ. Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)

• Δίνεται παράταση διάρκειας τριών μηνών στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και αντίστοιχης διάρκειας παράταση στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών, δίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της Κεφαλονιάς. Η παράταση στις υποχρεώσεις των φορολογουμένων δίνεται με εντολή του Πρωθυπουργού σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. (Υπ. Οικονομικών)

• Λόγω των έκτακτων συνθηκών, καταργείται για περίοδο ενός (1) μηνός, η καταβολή των €5 για εξετάσεις στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων Αργοστολίου και Ληξουρίου (Υπ. Υγείας)

(Α) Να σημειωθεί ότι:

• Από τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο «Ξενοκράτης» για τον συντονισμό των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της φυσικής καταστροφής φορέων

• Μετέβη στην Κεφαλονιά στις 26/1/14 κλιμάκιο της ΕΜΑΚ Πατρών υπό τον Διοικητή της ΕΜΑΚ Πατρών, εξοπλισμένο με:

Ένα διασωστικό όχημα σεισμών, με πέντε πυροσβεστικούς υπαλλήλους.

Ένα πυροσβεστικό όχημα με δυο πυροσβεστικούς υπαλλήλους.

Ένα πυροσβεστικό όχημα με δύο πυροσβεστικούς υπαλλήλους και ένα σκύλο.

Από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μετέβη για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων του νησιού και την παροχή συνδρομής σε υπηρεσίες και πολίτες:

• 30μελής δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας, με περιπολικά οχήματα.

(Β) Στην Κεφαλονιά έχουν επίσης μεταβεί από τις 26/1/14:

• 11μελες κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ.)

• Κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) και αύριο θα ενισχυθούν και με άλλους μηχανικούς.

• Κλιμάκιο μηχανικών του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.)

• Μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) για την συγκρότηση μικτών Επιτροπών με τους εκεί μηχανικούς της Περιφέρειας για την εκτίμηση των ζημιών.

(Γ) Τέλος να αναφέρουμε ότι:

• Με απόφαση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Σώστρατος» για τα υγειονομικά ιδρύματα της Κεφαλονιάς. (Υπ. Υγείας)

• Δύο επιβατηγά πλοία καταπλέουν στην Κεφαλονιά, για παροχή βοήθειας στους πληγέντες κατοίκους από τον πρόσφατο σεισμό. Πρόκειται για το Super Fast 11 της ATTICA GROUP (χωρητικότητας 1427 επιβατών) και το Ελευθέριος Βενιζέλος της ΑΝΕΚ LINES(χωρητικότητας 2500 επιβατών και 1606 κλινών)».


Διαβάστε περισσότερα...

Έκτακτη ενίσχυση για την Κεφαλονιά


Έκτακτα μέτρα για την άμεση στήριξη των πληγέντων από το σεισμό στην Κεφαλονιά, έλαβε το υπουργείο Εργασίας, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Συγκεκριμένα από το υπουργείο Εργασίας θα δοθεί οικονομική ενίσχυση 100.000 ευρώ στους Δήμους Κεφαλλονιάς και Ιθάκης για τους άμεσα πληγέντες, ενώ αποστέλλονται 200 κλινοσκεπάσματα στην πληγείσα περιφέρεια, για ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Τέλος, αναστέλλεται για τρεις μήνες η υποχρέωση πάσης φύσεως καταβολών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στην Κεφαλλονιά και την Ιθάκη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις 42 αναπληρωτών στην ειδική αγωγή


Οι προσληφθέντες πρέπει να παρουσιαστούν από τις 28/1 έως και 30/1.

Σε νέες προσλήψεις αναπληρωτών στην ειδική αγωγή προχώρησε το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε η πρόσληψη 19 αναπληρωτών νηπιαγωγών ΕΑΕ και 23 αναπληρωτών δασκάλων του ενιαίου πίνακα γενικής εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2013-2014 στο πλαίσιο υλοποίησης των πράξεων «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».

Οι προσληφθέντες προσωρινοί αναπληρωτές καλούνται να παρουσιαστούν στη Διεύθυνση Π.Ε. της πρόσληψής τους, προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία μεταξύ 28/1 και 30/1.

Οι εκπαιδευτικοί θα απασχοληθούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους 2013-2014 και θα υπογραφεί σχετική σύμβαση.

Ως ημερομηνία πρόσληψης των προσωρινών αναπληρωτών, λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης στην οικεία διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Διαβάστε το έγγραφο με τα ονόματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Το 80% των μαθητών λυκείου σε φροντιστήρια


Ακόμη και οικογένειες με εισόδημα 500 ευρώ καταφεύγουν στην εξωσχολική υποστήριξη.

Το 80% των μαθητών λυκείων ενισχύονται στα μαθήματά τους μέσω των φροντιστηρίων και των ιδιαιτέρων μαθημάτων. Το ποσοστό εκτοξεύεται στο 94% για τις οικογένειες με εισόδημα 2.000 ευρώ, ενώ στις οικογένειες με εισόδημα 500 ευρώ το 35% των παιδιών έχει εξωσχολική υποστήριξη.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία PALMOS ANALYSIS και η οποία παρουσιάστηκε από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής.

Όπως αναφέρθηκε από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι 4 στους 5 μαθητές (80%) έχουν εξωσχολική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του λυκείου.

Η έρευνα αφορούσε τον κοινωνικό αποκλεισμό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων οι ελληνικές οικογένειες εξαιτίας της κρίσης. Σύμφωνα με αυτή ο κύριος όγκος των μαθητών που δεν συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις προέρχονται από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται οι γονείς που αποφεύγουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους


Παρά το χρηματικό πρόστιμο που προβλέπεται.

Αν και για την άρνηση υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Κροατία προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο ύψους 2000 κούνα (περίπου 262 ευρώ), λόγω πιθανών παρενεργειών, γονείς αρνήθηκαν το 2012 να εμβολιάσουν 28 παιδιά και τους πρώτους εννέα μήνες του 2013 τα περιστατικά αυτά ανήλθαν σε 143.

Ορισμένοι γονείς φοβούνται, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ότι εξαιτίας εμβολιασμού το παιδί τους μπορεί να παρουσιάσει αυτισμό ή πολλαπλή σκλήρυνση. Ως κίνητρο για την άρνηση εμβολιασμού των παιδιών τους αναφέρουν ότι οι ίδιοι επιθυμούν να λάβουν την απόφαση για το θέμα αυτό και όχι να αποφασίζει το κράτος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κροατικού πρακτορείου ειδήσεων Hina, το χρηματικό πρόστιμο δεν εμπόδισε νεαρό ζευγάρι από την πόλη Ζάνταρ να αρνηθεί να εμβολιάσει το νεογέννητο μωρό του. Οι γονείς κρίθηκαν ένοχοι από το πλημμελειοδικείο και τους έγινε απλά σύσταση, αλλά στην κοινή γνώμη στάλθηκε το μήνυμα ότι, όποιος αποφεύγει τον εμβολιασμό του παιδιού του, θα πληρώνει πρόστιμο.

Ο Γκόραν Μάγιετιτς, από την «Αστική πρωτοβουλία για τον προαιρετικό εμβολιασμό», τόνισε ότι η οργάνωση ζητά να μην είναι στην Κροατία, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Η «Αστική Πρωτοβουλία για τον προαιρετικό εμβολιασμό» στην Κροατία προσπαθεί να αποσπάσει τη στήριξη της κοινής γνώμης και μέσα σε τρεις μήνες, μέσω του Facebook, συσπείρωσε 10.000 γονείς.

Για να στηρίξει το αίτημά της, η οργάνωση επικαλείται διεθνείς μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι πιο υγιή από τα εμβολιασμένα- λιγότερο επιρρεπή σε λοιμώξεις, κυρίως του αναπνευστικού, λιγότερο επιρρεπή σε αλλεργίες, σε δερματικές παθήσεις, σε αρθρίτιδα κ.ά.

Τα υγιή παιδιά, που εμβολιάζονται κατά συγκεκριμένων νόσων, μπορούν να ασθενήσουν από την ίδια ασθένεια και συχνά αμέσως μετά τον εμβολιασμό, ισχυρίζεται ο κ. Μάγιετιτς.

Αναφέρει δε, ότι «μικρή επιδημία» προκλήθηκε στην Κροατία το 2010, όταν 111 παιδιά εμβολιάστηκαν κατά της παρωτίτιδας και η Υπηρεσία Επιδημιολογίας ανέφερε ότι «δεν υπάρχει εξήγηση για τέτοια συνέπεια του εμβολιασμού».

Ο παιδίατρος, αλλεργιολόγος και κλινικός ανοσολόγος Ντάρκο Ρίχτερ δήλωσε στο Hina ότι η άρνηση εμβολιασμού ερμηνεύεται με την αύξηση της δημοτικότητας της «άρνησης των πάντων στην Κροατία».

«Οι άνθρωποι κατανοούν ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά πράγματα, οπότε αρνούνται τον εμβολιασμό. Ας πάμε ενάντια σε κάτι, τουλάχιστον να πούμε 'όχι' σε κάποιον» ανέφερε.

Ο παιδίατρος είπε ότι οι αριθμοί, μέχρι στιγμής, δεν είναι ανησυχητικοί, αλλά αν αυξηθούν σημαντικά, τότε οι επιστήμονες θα βρεθούν αντιμέτωποι με κάποιες ασθένειες που έχουν εκριζωθεί και αυτό θα επιφέρει περιττά έξοδα, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ο κ. Ρίχτερ εξήγησε ότι δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία ο εμβολιασμός δεν συνίσταται και ότι παντού οι συστάσεις τηρούνται, επειδή τα παιδιά δεν μπορούν να εγγραφούν σε ιδρύματα προσχολικής εκπαίδευσης, αν δεν είναι εμβολιασμένα.

Ο παιδίατρος αντέκρουσε και τους φόβους γονέων ότι ορισμένα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν αυτισμό, τονίζοντας ότι πρόκειται για «ψευδείς κατηγορίες» που ξεκίνησε Βρετανός ιατρός σε άρθρο του σε επιστημονικό περιοδικό, οι οποίες αργότερα καταρρίφθηκαν από πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες.



Διαβάστε περισσότερα...

Τρίμηνη παράταση υποβολής δηλώσεων για τους Κεφαλονίτες


Παράταση διάρκειας τριών μηνών στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και αντίστοιχης διάρκειας παράταση στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών, δίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της Κεφαλονιάς, ανακοινώθηκε πριν λίγο.

Η παράταση στις υποχρεώσεις των φορολογουμένων δόθηκε με εντολή του Πρωθυπουργού, σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Άγιο είχαν τρεις Έλληνες σκιέρ στο Μπάνσκο


Γλύτωσαν από χιονοστιβάδα.

Τύχη...βουνό είχαν τρεις Έλληνες σκιέρ, οι οποίοι γλύτωσαν ως εκ θαύματος από χιονοστιβάδα, την οποία προκάλεσαν οι ίδιοι σήμερα, όταν πήγαν να ασκήσουν το αγαπημένο τους άθλημα , έξω από τις οριοθετημένες πίστες.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Βουλγαρίας «Φόκους», επικαλούμενο αρμόδια πηγή της Υπηρεσίας Ορεινής Διάσωσης(ΥΟΔ) του χιονοδρομικού κέντρου Μπάνσκο, οι τρεις Έλληνες πήγαν να κάνουν σκι στις χαράδρες στην περιοχή «Ετσεμίτσιστε», ψηλότερα από την τοποθεσία «Σιλιγκάρνικα» όπου βρίσκονται μερικές από τις κανονικές πίστες.

Όπως είπε στο βουλγαρικό πρακτορείο ο υπάλληλος υπηρεσίας της ΥΟΔ στο Μπάνσκο, η ριψοκίνδυνη ιδέα των σκιέρ προκάλεσε χιονοστιβάδα, η οποία πλάκωσε τον ένα από τους τρεις. Ο ένας έφυγε αμέσως να φέρει βοήθεια, ενώ εκείνος που έμεινε επί τόπου έσκαψε το χιόνι και κατάφερε να βγάλει έξω τον θαμμένο φίλο του.

Και οι τρεις σκιέρ είναι καλά στην υγεία τους, δήλωσε ο υπεύθυνος της βουλγαρικής ΥΟΔ και υπογράμμισε για άλλη μια φορά, ότι σαν συνέπεια των πυκνών χιονοπτώσεων του περασμένου Σαββατοκύριακου, στα βουνά έχει δημιουργηθεί σοβαρός κίνδυνος από χιονοστιβάδες.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο αρμόδιο, στο βουνό Πίριν ο κίνδυνος από χιονοστιβάδες αξιολογείται με «3» στην κλίμακα πέντε βαθμών της ΥΟΔ.

Αυτό σημαίνει, ότι σε πολλές από τις απότομες πλάγιες του βουνού το χιόνι δεν έχει σταθεροποιηθεί και μπορεί να «ξεκολλήσει» σχετικά εύκολα.

Ο υπεύθυνος της υπηρεσίας διάσωσης κάλεσε πάλι τους σκιέρ να μην ξεφεύγουν από τα όρια των ακίνδυνων πιστών, ενώ υπενθύμισε, ότι στην ίδια περιοχή, όπου κινδύνευσαν οι τρεις Έλληνες, χθες είχαν χαθεί δύο Άγγλοι τουρίστες, οι οποίοι βρέθηκαν εγκαίρως από το συνεργείο της ΥΟΔ.



Διαβάστε περισσότερα...

«Η Μυρτώ είναι καθηλωμένη χωρίς φωνή, με δυο μάτια να προσπαθούν να καταλάβουν τι έγινε»


Η κόρη μου καταδικάστηκε σε ισόβια, λέει η μητέρα της 16χρονης.

Εδώ και δύο ημέρες η 16χρονη Μυρτώ Παπαδομιχελάκη, το κορίτσι που δέχθηκε άγρια επίθεση σε παραλία της Πάρου τον Ιούλιο του 2012 και νοσηλεύτηκε επί μήνες με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, βρίσκεται και πάλι στην Ελλάδα, συνεχίζοντας τη μάχη να κερδίσει τη ζωή της πίσω σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα.

Αύριο είναι προγραμματισμένο να αρχίσει η δίκη του νεαρού Πακιστανού Αχμέτ Βακάς, δράστη της επίθεσης κατά του άτυχου κοριτσιού.

«Με στεναχωρεί η διαδικασία αλλά ξέρω τι θα αντιμετωπίσω», λέει η μητέρα της που μίλησε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» λίγο πριν την αναχώρησή τους από τη Βοστώνη.«Για μένα δεν υπάρχει ανθρώπινη τιμωρία. Πρέπει να δικαστεί και να πάρει την ποινή που του αξίζει, σύμφωνα με τους νόμους. Είναι κάτι που πρέπει να τελειώσει. Στην Αμερική αν πειράξεις ένα παιδί οι νόμοι είναι σκληροί, στην Ελλάδα γιατί δεν είναι; Αυτό με πληγώνει».

Όσο για το εάν τα ισόβια είναι για την οικογένειά της η ανώτατη ποινή, η Μαίρη Κοτρώτσου τονίζει: «εννοείται πως όχι. Σε ισόβια έχει καταδικαστεί η Μυρτώ, σε ισόβια με πολύ πόνο και αναπηρίες. Όταν η Μυρτώ με κοιτά στα μάτια, δεν ξέρει τι έγινε. Αυτός όμως ξέρει γιατί εκείνος το προκάλεσε. Αυτός σκέπτεται, στέκεται στα πόδια του, μιλάει, το παιδί μου δεν μπορεί να κάνει τίποτα από αυτά». Σε ερώτηση αν θα δεχόταν μεταμέλεια της πράξης απαντά: «Δεν είμαι ο Χριστός... Το παιδί μου είναι ανάπηρο, τι σημαίνει συγγνώμη, το παιδί είναι καθηλωμένο σ' ένα καροτσάκι χωρίς φωνή, με δυο μάτια να προσπαθούν να καταλάβουν τι έγινε».

Για την εξέλιξη της κόρης της κατά τη νοσηλεία της στη Βοστώνη, η κ. Κοτρώτσου λέει πως σε κάποια πράγματα είδε πολύ μικρή βελτίωση, σε κάποια άλλα όχι όπως ήλπιζε, ωστόσο το κορίτσι δεν πονάει πια τόσο και δεν έχει τις κρίσεις που είχε. «Επίσης απεξαρτήθηκε από την τραχειοστομία που ήταν η πηγή μολύνσεων. Δεν είμαι ευχαριστημένη κυρίως στο επίπεδο της κίνησης. Η παραμονή μας στη Βοστώνη μας άφησε στάσιμους σε αυτόν τον τομέα, έκανε λιγότερο καλό απ' ό,τι περίμενα», εξηγεί.

«Καταλαβαίνει ότι είστε η μητέρα της;» τη ρωτά ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Νέα Υόρκη. «Σαφώς υπάρχει μια βελτίωση αλλά αυτό είναι προϊόν του χρόνου. Έχει όμως μια καλύτερη αντίληψη», απαντά, και προσθέτει πως σύμφωνα με τους γιατρούς, το περιστατικό της επίθεσης δεν υπάρχει στη μνήμη της κόρης της.

Η κ. Κοτρώτσου μιλά και για τις καταγγελία σχετικά με τον έρανο που έγινε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας. «Μια μικρή ομάδα μέσα στην Ομοσπονδία λασπολόγησε προς το πρόσωπό μου (...) Εγώ δεν ήρθα σε αντιπαράθεση με την ομογένεια, νιώθω άσχημα γιατί τη χρησιμοποίησαν. Προσπάθησαν να τη συγκινήσουν για να μαζέψουν χρήματα. Ήθελα να πω ένα ευχαριστώ στον κόσμο που μας βοήθησε. Μου στέρησαν όμως αυτό το δικαίωμα».



Διαβάστε περισσότερα...

Εκδόθηκε η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τις 259 θέσεις στη ΝΕΡΙΤ


Η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων λήγει στις 24 Φεβρουαρίου.

Εκδόθηκε η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 259 θέσεων προσωπικού στη ΝΕΡΙΤ. Η προκήρυξη αφορά σε θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου πανεπιστημιακής, τεχνολογικής, δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Τα ΦΕΚ της προκήρυξης έχουν καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ και διατίθενται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο, από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα), καθώς και από τις περιφερειακές ενότητες και τις περιφέρειες της χώρας.

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία αρχίζει στις 10 Φεβρουαρίου και λήγει με την πάροδο της 24ης Φεβρουαρίου.

Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου, ακολουθώντας τη διαδρομή «Online Υπηρεσίες» και «Αίτηση Συμμετοχής».

Οι υποψήφιοι της κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης πρέπει να συμπληρώσουν έντυπη αίτηση «ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ 184», το οποίο μπορούν να αναζητήσουν στα ΚΕΠ και στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.

Σημειώνεται ότι η υπογεγραμμένη εκτυπωμένη μορφή της ηλεκτρονικής αίτησης για τις κατηγορίες Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε. καθώς και η έντυπη αίτηση «ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ 184» για την κατηγορία Υ.Ε., με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση, δικαιολογητικά υποβάλλονται στο ΑΣΕΠ ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση:

ΑΣΕΠ, Αίτηση για την Προκήρυξη 1Κ/2014, Κατηγορία: Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε. και Υ.Ε., Τ.Θ. 14.308, Αθήνα Τ.Κ. 115.10.

Η προθεσμία, για την αίτηση που θα σταλεί με συστημένη επιστολή, λήγει με την πάροδο της 26ης Φεβρουαρίου 2014, ημέρα Τετάρτη.



Διαβάστε περισσότερα...

Διευρυμένο ωράριο στο υπνωτήριο αστέγων στη Θεσσαλονίκη


Διαθέσιμοι και άλλοι χώροι για τη στέγασή τους.

Με διευρυμένο ωράριο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και του έντονου ψύχους που επικρατεί στην πόλη, λειτουργεί από χθες το Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης, επί της οδού Ανδρέου Γεωργίου στην περιοχή Βίλκα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, συγκεκριμένα, λειτουργεί καθημερινά, από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 12 το μεσημέρι της επόμενης μέρας, ενώ κατά τη φιλοξενία τους οι άστεγοι έχουν πρόσβαση σε χώρους υγιεινής και τους προσφέρεται ελαφρύ γεύμα.

Παράλληλα, λειτουργούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας αστέγων στο 2ο Παράρτημα ΚΑΠΗ επί της οδού Λαγκαδά 35 και στο 6ο Παράρτημα ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης επί της οδού Στεφάνου Νούκα 10.



Διαβάστε περισσότερα...

Προκαταβολή σύνταξης σε 13.637 δικαιούχους


Σε 13.637 δικαιούχους καταβλήθηκε τον Ιανουάριο προκαταβολή σύνταξης, στο πλαίσιο της πλήρους ενεργοποίησης του συγκεκριμένου θεσμού, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι «στο κοινωνικά ευαίσθητο πεδίο των συντάξεων του Δημοσίου, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το καλοκαίρι του 2012, τέθηκε ως στόχος η αποτελεσματική διαχείριση των συντάξεων μέσω της προώθησης της εξυγίανσης, της διαφάνειας και της επίσπευσης της διαδικασίας απονομής τους. Με συγκεκριμένες νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες, πέρα των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των εταίρων και δανειστών, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε σχέση με τον στόχο. Τα αποτελέσματα είναι ορατά, μετρήσιμα και αντανακλούν στην καθημερινότητα των πολιτών».

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε:

«1ον. Το μέτρο της προκαταβολής σύνταξης, το οποίο νομοθετήθηκε στα τέλη Απριλίου του 2013, έχει πλέον τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Προκαταβολή σύνταξης, τον Ιανουάριο του 2014, καταβάλλεται σε 13.637 υπαλλήλους του Δημοσίου. Προκαταβολή σύνταξης, η οποία διευθετεί το διαχρονικό πρόβλημα του μισθοδοτικού κενού που αντιμετώπιζαν οι εξερχόμενοι από το Δημόσιο μέχρι τον οριστικό κανονισμό της σύνταξής τους.

2ον. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διευθέτησαν, εν πολλοίς, τις εκκρεμείς αιτήσεις και τις διαδικασίες απονομής συντάξεων με αποτέλεσμα να συντμηθεί ο χρόνος απονομής σύνταξης στους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, η χρονική διάρκεια για την απονομή της σύνταξης, εντός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, έχει περιοριστεί σε 2-3 μήνες για τους στρατιωτικούς και υπαλλήλους σωμάτων ασφαλείας, σε 4-5 μήνες για τους πολιτικούς υπαλλήλους και σε περίπου 6 μήνες για τους υπαλλήλους ΝΠΔΔ και ειδικών κατηγοριών.

Ενδεικτικό της διαδικασίας που δομήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποτελούν οι αποχωρήσεις των πολιτικών υπαλλήλων, όπου παρότι το 2ο εξάμηνο του 2013 αποτέλεσαν το 80% των συνολικών ετήσιων αποχωρήσεων, εντούτοις δεν παρουσιάστηκε καθυστέρηση στη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι οι πολίτες που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με στοιχεία του Ιανουαρίου του 2014, ανέρχονται σε 448.746 άτομα, ενώ οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση των υπαγομένων στη συνταξιοδοτική προστασία του Ελληνικού Δημοσίου ανήλθαν σε 23.466 για το χρονικό διάστημα από 01.01.2013 έως 31.12.2013.

Συνολικά, η χρονική διάρκεια για την απονομή της σύνταξης, μεσοσταθμικά, βρίσκεται στους 4-5 μήνες από 11–12 μήνες που ήταν το καλοκαίρι του 2012.

Ο στόχος περαιτέρω μείωσης του χρόνου αναμονής είναι εφικτός και παραμένει σε πρώτη προτεραιότητα.

3ον. Συνεχίζεται, με εντατικούς ρυθμούς, η διαδικασία εξακρίβωσης των πραγματικά δικαιούχων συνταξιούχων, αξιοποιώντας τα στοιχεία της απογραφής που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2012.

Με βάση τα στοιχεία της εν λόγω διαδικασίας, μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου 2014:

-Οι μη απογραφέντες συνταξιούχοι του Δημοσίου ανέρχονταν σε 1.373, στους οποίους έχει διακοπεί η καταβολή της σύνταξής τους.

Η έρευνα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα για τον εντοπισμό, περίπτωση προς περίπτωση, των μη καταγραφέντων συνταξιούχων.

-Κατά τη διαδικασία της απογραφής, προέκυψε ότι σε 2.658 περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν αποβιώσει, η σύνταξη καταβάλλονταν κανονικά μετά τον θάνατό τους και για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

-Το ποσό των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων ανέρχονταν σε 42,8 εκατ. ευρώ.

-Ύστερα από την αναζήτηση των αρμοδίων υπηρεσιών έχει ανακτηθεί το ποσό των 29,9 εκατ. ευρώ με τους παρακάτω τρόπους:

α) 20,6 εκατ. ευρώ αναλήφθηκαν από τους λογαριασμούς των συνταξιούχων, μέσω ΔΙΑΣ.

β) 9,3 εκατ. ευρώ, εν μέρει επιστράφηκαν με διπλότυπο είσπραξης εκ μέρους των συνδικαιούχων του λογαριασμού (1,9 εκατ. ευρώ) και εν μέρει καταλογίσθηκαν στις αρμόδιες ΔΟΥ εις βάρος των συνδικαιούχων των λογαριασμών των θανόντων συνταξιούχων ή των κληρονόμων τους (7,4 εκατ. ευρώ).

-Για το υπόλοιπο ποσό των 12,9 εκατ. ευρώ, συνεχίζεται η αναζήτηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καθώς και η παραπομπή στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαδικασία της καταγραφής ανέρχεται σε 989.604 ευρώ ανά μήνα.

4ον. Έχει τεθεί σε λειτουργία, η διαδικτυακή πύλη (portal) με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων και την προώθηση της αναγκαίας διαφάνειας.

Μέσω του εν λόγω portal οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν ήδη τη δυνατότητα υπολογισμού της σύνταξής τους και, από 01.01.2013, παρακολούθησης της πορείας της αίτησης συνταξιοδότησής τους, ενώ προοπτικά θα τεθούν στην διάθεση των πολιτών και άλλες υπηρεσίες».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η εντατικοποίηση της προσπάθειας, μέσω της βελτίωσης της εξυπηρέτησης του πολίτη, και η αυτοματοποίηση της διαδικασίας απονομής συντάξεων αποτελούν τους άμεσους στόχους για το προσεχές χρονικό διάστημα».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναγνώστης: Χωρίς ρεύμα στον Γέρακα


Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες κατοίκων του Γέρακα, όπως τις μετέφερε αναγνώστης μας ο οποίος σημειώνει ότι ενώ η ΔΕΗ είχε προαναγγείλει διακοπή έως 4 το απόγευμα λόγω κατασκευών, μέχρι κι αυτή την ώρα ο Γέρακας παραμένει στο σκοτάδι.

Τι λέει η ΔΕΗ

Όπως μας ενημέρωσαν από το αρμόδιο τμήμα της ΔΕΗ υπήρξε κάποιο πρόβλημα στην επαναφορά του ρεύματος και σε λίγα λεπτά αναμένεται να επανέλθει το ρεύμα σε όλη την περιοχή.


Διαβάστε περισσότερα...

ΟΓΑ: Πότε καταβάλλονται τα οικογενειακά επιδόματα


Αύριο Τρίτη θα καταβληθούν από τον ΟΓΑ σε 21.522 δικαιούχους το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων (Ν. 4093/2013) και το ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών (Ν. 4141/2013) για το έτος 2013.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 14.147.724,75 ευρώ.

Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται:

- Όσοι υπέβαλαν αίτηση Α21 για πρώτη φορά και ελέγχθηκαν οι αιτήσεις τους. Οι εν λόγω δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά τα ποσά που τους αναλογούν από την ημερομηνία θεμελίωσης του δικαιώματός τους.

- Όσοι υπέβαλαν τις απαραίτητες διορθώσεις ηλεκτρονικά και οι τροποποιητικές ελέγχθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επιπλέον, ο διοικητής του ΟΓΑ, Ξενοφών Βεργίνης, ενημερώνει ότι συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η καταχώρηση και ο έλεγχος των υπόλοιπων τροποποιητικών, που έχουν κατατεθεί.

Υπενθυμίζεται, τέλος ότι, με απόφαση της Διοίκησης του Οργανισμού, έχει παραταθεί η προθεσμία υποβολής αρχικών αιτήσεων Α21 έως τις 31/01/2014, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι αιτούντες υπέβαλαν Ε1 και δεν συμπλήρωσαν το έντυπο Α21.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης της ΕΜΥ - Χιονοπτώσεις στα ορεινά


Ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας θα σημειωθούν αύριο Τρίτη, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

Ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση από τις πρωινές ώρες και από τα δυτικά με κύρια χαρακτηριστικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Πιο αναλυτικά:

Αύριο Τρίτη βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές οι οποίες θα συνοδεύονται από τοπικά θυελλώδεις ανέμους προβλέπονται από τις πρωινές ώρες στη δυτική Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν κυρίως την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χωράς καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (περίπου από τα 400 μετρά) της δυτικής Στερεάς, της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

Την Τέταρτη από τις πρώτες πρωινές ώρες τα φαινόμενα σταδιακά θα ασθενήσουν. Μέχρι τις μεσημεριανές ώρες ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο ανατολικό Αιγαίο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας καθώς και πιο πεδινές περιοχές της Θράκης.



Διαβάστε περισσότερα...

"Θα εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός" διαμηνύει το υπουργείο


Η αντικαπνιστική νομοθεσία θα εφαρμοστεί, διαβεβαίωσε σήμερα η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, επισημαίνοντας, ότι αυτό είναι και απαίτηση του Πρωθυπουργού.

«Κάθε πολιτισμένο κράτος οφείλει να προστατέψει τις παρούσες και μέλλουσες γενεές», σημείωσε η κ. Μακρή, προσθέτοντας πως η επικαιροποίηση του αντικαπνιστικού πλαισίου αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο. Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους, η υφυπουργός ανέφερε, ότι αυτοί θα συνεχιστούν, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα πως η εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας δεν πρόκειται να βάλει λουκέτο σε καταστήματα. «Θέλουμε να πείσουμε τον κόσμο οικειοθελώς να συμμορφωθεί και σε γενικές γραμμές αυτό συμβαίνει», σημείωσε η υφυπουργός, η οποία αύριο θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, για τον αντικαπνιστικό νόμο.

Δυστυχώς η χώρας μας συνεχίζει να κατέχει από τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών παγκοσμίως και το υψηλότερο στην Ευρώπη, ενώ υπολογίζεται, ότι δέκα χιλιάδες Έλληνες πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται άμεσα με το κάπνισμα.

Το 15% των εφήβων 13-15 ετών και το 38% των ενηλίκων Ελλήνων καπνίζουν, με το 72.2% των καπνιστών να παρουσιάζουν μεγάλη εξάρτηση από τη νικοτίνη. Αυτές είναι οι θλιβερές διαπιστώσεις δύο μελετών που εκπονούνται στη χώρα μας μέσω κονδυλίων ΕΣΠΑ με ευθύνη του υπουργείου Υγείας, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η καθηγήτρια Τζένη Κρεμαστινού, τόσο η παγκόσμια μελέτη ενηλίκων για το κάπνισμα (GATS), όσο και η παγκόσμια μελέτη ανηλίκων (GYTS), που αφορά σε παιδιά 13-15 ετών, έχουν δείξει, ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση στην επιβλαβή συνήθεια σε σύγκριση με όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η μέση ηλικία έναρξης του καπνίσματος είναι τα 12 έτη, ενώ υπάρχουν παιδιά που ξεκινούν την επικίνδυνη συνήθεια από τα 7.

Σύμφωνα με τη μελέτη "πρωταθλήτρια" στο κάπνισμα σε παιδιά αναδείχτηκε η Πελοπόννησος, ενώ οι αντίστοιχες περιοχές για τους ενήλικες είναι η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, μόνο 2 στους 10 καπνιστές έκανε προσπάθεια διακοπής τους τελευταίους 12 μήνες, 5 στους 10 καπνιστές προγραμματίζουν ή σκέφτονται να διακόψουν το κάπνισμα, ενώ 4 στους 10 δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη διακοπή του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θα κατεβάζουμε ταινίες σε ένα δευτερόλεπτο;


Μετά την Αγγλική Κυβέρνηση και τη Huawei, έρχεται η σειρά της Νότιας Κορέας να ανακοινώσει τα σχέδια της για το ασύρματο δίκτυο 5G, στο οποίο θα επενδυσει περισσότερα από €1 δισ. για να προσφέρει 1000 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι το σημερινό δίκτυο 4G.



Σύμφωνα με το Υπουργείο Επιστημών,

“Βοηθήσαμε στην ανάπτυξη της χώρας με το δίκτυο 2G τη δεκαετία του 90, με το δίκτυο 3G στα 00′s και με το δίκτυο 4G το 2010. Τώρα, ήρθε η ώρα να δουλέψουμε για το δίκτυο 5G! Πολλές χώρες στην Ευρώπη, η Κίνα και οι ΗΠΑ επενδύουν σημαντικά στη νέα τεχνολογία και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει τεράστιος ανταγωνισμός μέσα στα επόμενα χρόνια”

Αν όλα πάνε βάσει χρονοδιαγράμματος, από το 2017 θα ξεκινήσει το πιλοτικό λανσάρισμα του δικτύου 5G, με το εμπορικό άνοιγμα να γίνεται από το 2020 και με την αρωγή των παρόχων SK Telecom, Korea Telecom. Από κοντά θα συνεισφέρουν και οι κατασκευαστές LG, Samsung με τις πρώτες 5G συσκευές.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι με το δίκτυο 5G θα είναι εφικτό να κατεβάσει κανείς μια ολόκληρη ταινία σε λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο…


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν ανήκουν στον Άλεξ τα οστά


Σε ηλικιωμένη γυναίκα ανήκουν, κατά πληροφορίες, τα οστά που βρέθηκαν θαμμένα σε κοιμητήριο της Ημαθίας. Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκταφής της σορού και αποκλείστηκε το ενδεχόμενο αυτήν να ανήκει στον μικρό 'Αλεξ από τη Βέροια, τα ίχνη του οποίου αναζητούνται από το Φεβρουάριο του 2006. Η διαδικασία εκταφής έγινε παρουσία ιατροδικαστή, έπειτα από σχετική παραγγελία που έδωσε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βέροιας. Προηγήθηκε καταγγελία κατοίκου του χωριού Ραψομανίκη Ημαθίας στην τηλεοπτική εκπομπή «Φως στο τούνελ» ότι σε εκταφή που έγινε πριν από πέντε χρόνια στα νεκροταφεία του χωριού, βρέθηκε σκελετός αγνώστου ατόμου, θαμμένος δίπλα σε κανονικό τάφο.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα ανεργίας και στους ελεύθερους επαγγελματίες


Τη διεύρυνση του αριθμού των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοτελώς απασχολουμένων, που δικαιούνται επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, προβλέπει απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση.

Από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με την απόφαση, το επίδομα θα μπορούν να διεκδικήσουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων, έχουν κάνει διακοπή επαγγέλματος και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης. Το επίδομα ανεργίας είναι 360 ευρώ ανά μήνα και καταβάλλεται για χρονικό διάστημα τριών έως εννέα μηνών, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης.

Σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια, το ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή, των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης, δεν πρέπει να υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ. Το δε συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Mε αφορμή την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που διευρύνει την καταβολή του επιδόματος ανεργίας και σε ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Πριν από ένα χρόνο αναλάβαμε μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, καταβάλλοντας -για πρώτη φορά στη χώρα μας- επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοτελώς απασχολούμενους. Σε μια επαγγελματική κατηγορία που, παρότι είχε πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, παρέμενε έως τότε ακάλυπτη από το σύστημα κοινωνικής προστασίας», δήλωσε με αφορμή την υπογραφή της υπουργικής απόφασης ο υπουργός Εργασίας και συνέχισε:

«Με την απόφαση αυτή, διευρύνουμε σημαντικά τον αριθμό των δικαιούχων, επεκτείνοντας την καταβολή αυτού του επιδόματος ανεργίας και σε όσους έχουν προβεί σε ρύθμιση των ασφαλιστικών τους εισφορών και είναι συνεπείς με τις οφειλές τους. Ικανοποιούμε, έτσι, το αίτημα χιλιάδων συμπολιτών μας, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοτελώς απασχολουμένων».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μηδέν στην ορθογραφία, άριστα στη φαντασία


Ένα διαγώνισμα έχει εντυπωσιάσει τα social media και έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια από τους χρήστες τους. Πρόκειται για ένα διαγώνισμα χημείας, όπου έγραψε μαθητής της Α’ Λυκείου πέρυσι το Μάιο σε Γενικό Λύκειο της Θεσσαλονίκης. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν είναι αληθινό, όμως, όπως θα διαπιστώσετε ο μαθητής έχει ένα… πρόβλημα στην ορθογραφία, αλλά η φαντασία του οργιάζει. Θα μπορούσε κάλλιστα να γράψει σενάριο για κινηματογραφική ταινία ή για σίριαλ.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άλλαξε φύλο για να γλιτώσει από τα χρέη


Σε επέμβαση αλλαγής φύλου υποβλήθηκε μια Ρωσίδα, προκειμένου να αλλάξει ταυτότητα και να ξεφύγει από την «τσιμπίδα» της δικαιοσύνης καθώς χρωστούσε στο δημόσιο. Αυτό ανέφεραν σήμερα με δηλώσεις τους στο Γαλλικό Πρακτορείο δικαστικοί επιμελητές που χειρίζονται την υπόθεση, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι το πρόσωπο αυτό συνεχίζει —παρά την αλλαγή φύλου— να οφείλει το χρηματικό ποσό που όφειλε.

Η γυναίκα, ηλικίας 38 ετών, η οποία ονομάζεται Νατάλια (το επίθετό της δεν δόθηκε στην δημοσιότητα) άλλαξε φύλο για να γίνει άνδρας, ο οποίος βαπτίστηκε Άντριαν, αφού βαρυνόταν με χρέη ύψους περίπου 130.000 ρουβλιών (2.800 ευρώ), όπως εξιστόρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος της τοπικής υπηρεσίας των δικαστικών επιμελητών και κλητήρων του Αστραχάν (στα νότια της Ρωσίας).

«Κατά τη διάρκεια των ερευνών μας, ανακαλύψαμε ότι η γυναίκα δεν υπήρχε πια και ότι τώρα υπάρχει ένας άνδρας» (στην θέση της), δήλωσε η Εβγκένια Ζαρίντς.

«Ναι, εξακολουθεί να είναι υπόχρεος (για αυτά τα χρέη), παρά την επέμβαση αλλαγής φύλου. Είναι μάταιο. Οφείλει πάντα να τα πληρώσει. Εάν ένας οφειλέτης νομίζει ότι θα ξεφύγει με αυτόν τον τρόπο, απατάται οικτρά» προσέθεσε.

Η εκπρόσωπος εντούτοις σημείωσε ότι δεν γνωρίζει εάν τα χρέη υπήρξαν το μοναδικό κίνητρο για την αλλαγή του φύλου της γυναίκας.

Ακόμα και ως άνδρας, ο Αντριάν συγκέντρωσε νέα χρέη, καθώς δεν πλήρωνε τους φόρους του, εξήγησε η Ζαρίντς. Το πρόσωπο αυτό συνεχίζει να διαφεύγει της σύλληψης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σχέδιο λύσης στον «γόρδιο δεσμό» των οικοδομικών συνεταιρισμών


Τι προβλέπει το νομοσχέδιο.

Με ανταλλαγές εκτάσεων σε περιοχές που είναι κοντά σε μικρούς, εγκαταλειμμένους οικισμούς και θέτοντας σε εφαρμογή την ιδιωτική πολεοδόμηση - ένα «πολεοδομικό εργαλείο» μέσω του οποίου οι ιδιώτες αναλαμβάνουν την κατασκευή των υποδομών - το υπουργείο Περιβάλλοντος προσπαθεί να δώσει λύση στον γόρδιο δεσμό των οικοδομικών συνεταιρισμών.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Τα Νέα», το πρόβλημα με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς μένει άλυτο εδώ και 40 χρόνια. Οπως εξηγούν από το υπουργείο, δύο είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους μπλοκάρουν: οι εκτάσεις πολλών οικοδομικών συνεταιρισμών είναι δασικές ή εκτός περιοχών όπου επιτρέπεται η χωροθέτηση οικοδομικών συνεταιρισμών.

Σημειώνεται ότι στην Αττική από την έως τώρα καταγραφή έχει προκύψει ότι υπάρχουν 220 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, εκ των οποίων οι 110 αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς είναι δασικές εκτάσεις. Για τους υπόλοιπους 330 που βρίσκονται εκτός Αττικής, 25% αντιμετωπίζουν προβλήματα γιατί ανήκουν σε δασικές εκτάσεις και 15% δεν βρίσκονται σε περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ).

Τις ερχόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου με θέμα «περιοχές περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης - οικοδομικοί συνεταιρισμοί - βιώσιμη ανάπτυξη και εγκαταλειμμένοι οικισμοί».

Μόνο κατοικία. Με βάση όσα προβλέπονται, στις νέες προς πολεοδόμηση περιοχές θα επιτρέπεται μόνο η κατασκευή κατοικίας - και όχι η δημιουργία μεγάλων καταστημάτων, τραπεζών και ξενοδοχείων.

Κατ' εξαίρεση θα επιτρέπεται να κτίζονται μόνο αθλητικές εγκαταστάσεις και πολύ μικρά καταστήματα άμεσης εξυπηρέτησης. Με τον τρόπο αυτόν, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, «αναβαθμίζονται οι υπάρχοντες οικισμοί ενώ καλύπτονται οι απαιτήσεις για πολεοδομικό σχεδιασμό».

Με το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται δεν χωροθετούνται περιοχές σε δάση, αιγιαλό και αρχαιολογικούς χώρους. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η λύση αφορά μόνο τους συνεταιρισμούς που έχουν ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Σημειώνεται ότι για ειδικές περιπτώσεις πολεοδόμησης όπως είναι οι περιπτώσεις αστικών αναδασμών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίπτωση του οικοδομικού συνεταιρισμού στο Πικέρμι (ΑΟΟΑ), η ελάχιστη περιοχή πολεοδόμησης είναι τα 300 στρέμματα. Και αυτή είναι η μοναδική περίπτωση, όπως εξηγούν από το ΥΠΕΚΑ, που θα γίνει ανταλλαγή εκτάσεων στην Αττική.

Ζώνες υποδοχής. Οι νέοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί θα στήνονται σε ζώνες εκτός της Κρήτης, της Εύβοιας, της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Πάτρας, του Βόλου και της Λάρισας. Η μεταφορά του συντελεστή δόμησης θα γίνεται μέσω της Τράπεζας Γης (δεξαμενή δικαιωμάτων επί ακινήτων).

Ποσοστό 50% της έκτασης αποδίδεται - πάλι μέσω της Τράπεζας Γης - στο Δημόσιο. Αυτή η έκταση επιβάλλεται να είναι είτε ενιαία είτε διαιρετή σε τμήματα με επιφάνεια ίση ή μεγαλύτερη των 20 στρεμμάτων.

Παράλληλα, ποσοστό 10% του συνόλου των προστατευόμενων εκτάσεων αποδίδεται στους δήμους για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και τίθενται σε ειδικό καθεστώς προστασίας.

Ο μέσος συντελεστής δόμησης στο σύνολο των οικοδομήσιμων χώρων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 0,4. Και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,6. Η αρτιότητα των οικοπέδων που θα προκύψει από την πολεοδομική μελέτη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 500 τετραγωνικά μέτρα. Η κτηματογράφηση σε αυτές τις περιοχές θα γίνεται με διαδικασίες Fast Track.

Προϋπόθεση για την έγκριση πολεοδομικής μελέτης είναι οι ιδιοκτήτες να καταβάλουν στο Πράσινο Ταμείο ειδική εισφορά ίση με το 5% της αξίας της προς πολεοδόμηση έκτασης σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του υπουργείου Οικονομικών. Η εισφορά δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 40.000 ευρώ.

Ποιους αφορά. Δικαιούχοι ανταλλαγής είναι όλοι οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που βρίσκονται σε δάση ή εκτάσεις όπου απαγορεύεται η δόμηση. Επίσης, οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί των οποίων οι εκτάσεις έχουν ενταχθεί σε ρυμοτομικό σχέδιο και μετά την ψήφιση του Νόμου 998/79 τα σχέδια είτε κρίθηκαν άκυρα είτε πρέπει να ακυρωθούν.

Επιπλέον, δικαιούχοι είναι και οι συνεταιρισμοί που είχαν προχωρήσει σε ιδιωτικές πολεοδομήσεις των οποίων η μελέτη είχε εκπονηθεί και εγκριθεί με τον Νόμο 1947/91 και κρίθηκε μη νόμιμη από το Συμβούλιο της Επικρατείας λόγω έλλειψης εγκεκριμένου χωροταξικού πλαισίου.

«Η όλη διαδικασία, δηλαδή ποια είναι τα δικαιώματα που μεταφέρονται, με ποια αξία και με ποια προτεραιότητα, θα γίνεται ηλεκτρονικά με βάση προκαθορισμένη διαδικασία» επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης. «Δεν θα υπάρχει καμία ανθρώπινη επαφή».



Διαβάστε περισσότερα...

Μοιραίο παιχνίδι με χειροβομβίδα για έξι παιδιά στο Πακιστάν


Ακόμα ένα παιδί τραυματίστηκε.

Τραγικό τέλος βρήκαν έξι παιδιά σε αγροτική περιοχή του Πακιστάν όταν εξερράγη χειροβομβίδα που πέρασαν για παιχνίδι. Ήταν δύο κορίτσια και τέσσερα αγόρια ηλικίας έως δώδεκα ετών που έχασαν τη ζωή τους ενώ ακόμα ένα παιδί τραυματίστηκε.

Το περιστατικό συνέβη κοντά στις περιοχές των φυλών στο Πακιστάν, όπως μεταδίδει το CΝΝ.



Διαβάστε περισσότερα...

Κινέζος σκότωσε γιατρό και καταδικάστηκε σε θάνατο


Υπέφερε έπειτα από χειρουργική επέμβαση.

Δικαστήριο της ανατολικής Κίνας καταδίκασε στην εσχάτη των ποινών έναν άνδρα που βγήκε εκτός ελέγχου μέσα σε νοσοκομείο και σκότωσε έναν γιατρό επειδή ήταν δυσαρεστημένος με τα αποτελέσματα επέμβασης στη μύτη του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 33χρονος Lian Enqing αναζήτησε τον περασμένο Οκτώβριο τον γιατρό που τον είχε κουράρει στον τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας στην πόλη Wenling.

Όταν δεν τον βρήκε, έβγαλε μαχαίρι και σκότωσε τον επικεφαλής του τμήματος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ενώ μαχαίρωσε κι άλλους δύο γιατρούς πριν τον ακινητοποιήσει η ασφάλεια του νοσοκομείου.

Η αδελφή του εξήγησε στο δικαστήριο πως ο 33χρονος αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα και υπέφερε μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

«Ενώ το νοσοκομείο διαβεβαίωσε πως η επέμβαση ήταν επιτυχής, ο Lian ένιωθε πως οι γιατροί τον είχαν κοροϊδέψει, ενώ εμφάνιζε επίμονες παραληρητικές διαταραχές.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως είχε συνείδηση του εγκλήματός του και της ευθύνης της πράξης του.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποια επαγγέλματα θα «εξαφανίσουν» τα ρομπότ


Η αυτοματοποίηση απειλεί το μέλλον πολλών θέσεων εργασίας.

Πρόκειται για μια αόρατη δύναμη, που ακούει σε πολλά ονόματα και όρους: αυτοματισμός, τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογία, καινοτομία… και ετοιμαστείτε για το καλύτερο, το πιο αγαπημένο όλων… τα ρομπότ!

Όποιο όρο ή λέξη κι αν επιλέξετε, σίγουρα θα έχετε ακούσει να χρησιμοποιείται για να περιγράψει την υποδαύλιση της προόδου και την απώλεια θέσεων εργασίας σχεδόν σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς, εδώ και αιώνες.
Και η κατάσταση αυτή δε φαίνεται να έχει σταματημό.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στον Economist και την οποία υπογράφουν οι Benedikt Frey και Michael A. Osborne, σε «μία με δύο δεκαετίες, σχεδόν οι μισές δουλειές στις ΗΠΑ θα έχουν αυτοματοποιηθεί».

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: ποιες είναι αυτές οι «μισές»;

Ή με άλλα λόγια σε ποιους τομείς οι μηχανές είναι καλύτερες από τους ανθρώπους;

Τα τρακτέρ, για παράδειγμα, είναι σίγουρα πιο ισχυρά από τους αγρότες. Τα ρομποτικά χέρια είναι σίγουρα πιο δυνατά και ακούραστα από τους εργάτες στη γραμμή παραγωγής και συναρμολόγησης ενός εργοστασίου.

Τα τελευταία 30 περίπου χρόνια, όμως, τα διάφορα λογισμικά που έχουν αναπτυχθεί χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, είχαν ως αποτέλεσμα τα ρομπότ και τα μηχανήματα να ξεπεράσουν και να παρακάμψουν ένα συγκεκριμένο τομέα απασχόλησης: εκείνο στον οποίο απασχολούνται εργαζόμενοι μεσαίων δεξιοτήτων, με μέσο μισθό, κυρίως στο μεταποιητικό ή διοικητικό τομέα σε κάποιο γραφείο, ή υπηρεσία.

Για την ακρίβεια, όπως υποστηρίζουν οι Frey και Osborne το επόμενο «κύμα προόδου» στους υπολογιστές, θα συνεχίσει να «τεμαχίζει» την ανθρώπινη εργασία, εκεί όπου το κάνει ήδη: δηλαδή στις κατασκευές, τη διοικητική υποστήριξη, το λιανικό εμπόριο και τις μεταφορές.

«Οι περισσότερες, εναπομείνασες θέσεις εργασίας στα εργοστάσια, είναι πολύ πιθανό να εξαφανιστούν τις επόμενες δεκαετίες» γράφουν στη μελέτη τους.

Κινδυνεύουν ακόμη οι ταμίες, οι υπάλληλοι στα γκισέ των τραπεζών, οι βιβλιοθηκάριοι, οι τηλεπωλητές κ.ά.

Στην αντίπερα όχθη, των επαγγελμάτων που δε φαίνεται να κινδυνεύουν και τόσο από την αυτοματοποίηση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας (γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, νοσηλευτές, θεραπευτές κ.τ.λ.), οι πυροσβέστες και όσοι εντάσσονται στην πολιτική προστασία, καθώς επίσης και όσοι κατέχουν διευθυντικές θέσεις σε διάφορες υπηρεσίες.

Τι ακολουθεί

Η πρόβλεψη του μέλλοντος δεν είναι κάτι παραπάνω από την προέκταση του παρελθόντος.

Συχνά ωστόσο αποτυγχάνει να προβλέπει μεγάλες ανακαλύψεις. Όμως αυτές οι απρόβλεπτες ανακαλύψεις στην πληροφορική, είναι αυτές που μπορεί να έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο εργατικό δυναμικό.

Φανταστείτε απλά πώς ξεκίνησαν τα κινητά τηλέφωνα και σε τι επίπεδο τεχνολογίας έχουν φτάσει σήμερα.

Ιστορικά οι υπολογιστές ήταν καλοί στο να εκτελούν εργασίες ρουτίνας, αλλά δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους και να πάρουν αποφάσεις, κάτι που αφηνόταν στην ευχέρεια των διευθυντικών στελεχών. (Ίσως γι’ αυτό ορισμένοι να εκτιμούν ότι αυτές οι θέσεις εργασίας δεν κινδυνεύουν από την τεχνητή νοημοσύνη).

Όμως αυτό που είχε πει κάποτε ο Hans Moravec (ότι δηλαδή οι μηχανές μπορεί να είναι σε θέση να κάνουν ατελείωτες μαθηματικές πράξεις σε απίστευτες ταχύτητες, όμως δε μπορούν να απαντήσουν σε μια απλή ερώτηση, ή να ανεβούν μια σκάλα), το οποίο κατά μία έννοια «προστάτευσε» πολλές μεσαίες και χαμηλού επιπέδου θέσεις εργασίας κατά το παρελθόν, ίσως έχει φτάσει στο σημείο καμπής του.

Όπως γράφουν στο βιβλίο τους «Race Against the Machine» οι Erik Brynjolfsson και Andrew McAfee, τα ρομπότ και οι μηχανές έχουν φτάσει στο σημείο να κινούνται και να σκέφτονται όπως οι άνθρωποι.

Η Amazon έχει τοποθετήσει ρομπότ στις αποθήκες της, οι χρήστες έξυπνων κινητών τηλεφώνων μπορούν πλέον να πουν στη συσκευή τους «Έχω χαθεί, βοήθεια!» και αυτή να τους δείξει το δρόμο για το σπίτι τους!

Για να μη μιλήσουμε για τα αυτοκίνητα που κινούνται χωρίς… οδηγό! Πριν από μια δεκαετία κάτι τέτοιο θεωρούνταν αδύνατο, πλέον έχει φτάσει στο σημείο να θεωρείται μέχρι και… βαρετό, σχολιάζει ο Derek Thompson στο The Atlantic!

Σε τι υπερέχει ο άνθρωπος

Το 19ο αιώνα η νέα τεχνολογία παραγωγής αντικατέστησε αυτό που μέχρι τότε έκανε εξειδικευμένο προσωπικό. Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, εξελιγμένα λογισμικά συστήματα πήραν τη θέση εργαζομένων μεσαίου εισοδήματος (κάτι που οικονομολόγοι, όπως ο David Autor, ονομάζουν ως «υπονόμευσης της μεσαίας τάξης του εργατικού δυναμικού»).

Το πρώτο «κύμα» έδειξε ότι οι μηχανές ήταν καλύτερες στη συναρμολόγηση αντικειμένων. Το δεύτερο, ότι οι μηχανές ήταν καλύτερες στην οργάνωση.

Σήμερα, με την ύπαρξη αυτο-κινούμενων… αυτοκινήτων, σε τι είναι άραγε καλύτερος ο άνθρωπος;

Ο άνθρωπος θα είναι πάντα ανώτερος σε ό,τι έχει να κάνει με τη φροντίδα των συνανθρώπων του.

Υπό αυτό το πρίσμα, η αυτοματοποίηση δεν κάνει τον κόσμο χειρότερο. Αντίθετα, δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την ανθρώπινη εφευρετικότητα.

Όσο κι αν θα θέλαμε να γνωρίζουμε τι θα γίνει στο μέλλον, θα ήταν εξαιρετικά πιεστικό και στρεσογόνο να ξέρουμε για ποια ακριβώς επαγγέλματα… «έχει έρθει η σειρά τους»!

Η αλήθεια άλλωστε είναι πάντα πιο τρομακτική… και αυτή είναι ότι… δεν έχουμε ιδέα τι ακολουθεί!



Διαβάστε περισσότερα...

Η Μεγάλη Βρετανία είχε παγετώνες μέχρι πριν από 300 χρόνια


Μάζες πάγου υπήρχαν 11.000 χρόνια πιο μετά απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Παγετώνας κάλυπτε μερικές περιοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη και πριν από 300 χρόνια, 11.000 χρόνια πιο μετά απ’ ό,τι πίστευαν αρχικά οι επιστήμονες.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Exeter ανακάλυψαν ότι μικροί παγετώνες «είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπήρχαν στην περιοχή Cairngorms της Σκωτίας σχετικά πρόσφατα, το 18ο αιώνα», όπως αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα των ειδικών έρχονται σε αντίθεση με τη μακρόχρονη πεποίθηση ότι οι τελευταίοι παγετώνες της Μεγάλης Βρετανίας εξαφανίστηκαν περίπου την 9η χιλιετία π.Χ., γράφει η Daily Mail.

Οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι τώρα, ότι θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί παγετώνες στα Highlands την εποχή που ονομάζεται «Μικρή Εποχή των Παγετώνων» (Little Ice Age), μια περίοδος ψύχους ανάμεσα στο 16ο και 19ο αιώνα.

Οι ερευνητές κατάφεραν να αναδημιούργησουν τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή Cairngorms με ένα αριθμητικό μοντέλο υπολογιστή για την κλίματα των παγετώνων.



Σύμφωνα με αυτό, μικρότεροι παγετώνες θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί στις απόκρημνες κοιλότητες των βουνών της Σκωτίας, από μια πτώση της θερμοκρασίας του αέρα κατά 1,5 βαθμό Κελσίου και αύξηση της ποσότητας της βροχής κατά 10%.

Στις έρευνες συμμετείχαν ο Dr Stephan Harrison από το πανεπιστήμιο του Exeter μαζί με συναδέλφους του από τα πανεπιστήμια του Plymouth, Aberystwyth και Witswatersrand στη Νότια Αφρική, σε συνεργασία με ειδικούς από το Idaho National Laboratory στις ΗΠΑ.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα βουνά του Cairngorm ενδέχεται να φιλοξενούσαν πολλούς μικρούς παγετώνες τους τελευταίους αιώνες –περίπου 11.000 χρόνια αργότερα από ό,τι υποδείκνυαν προηγούμενα αποδεικτικά στοιχεία» είπε ο ίδιος μιλώντας στη Daily Mail και συνέχισε: «Ενδέχεται να υπήρχαν παγετώνες και στα Highlands της Σκωτίας, όπως και αλλού, κατά τη διάρκεια άλλων ψυχρών περιόδων, μετά την εξαφάνιση των κύριων στρωμάτων πάγου. Οι παρούσες κλιματολογικές συνθήκες με την υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστούν ελάχιστα πιθανή την επιστροφή ενός παγετώνα στα Highlands στο άμεσο μέλλον».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...