Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Βάλτε χρώμα στη διατροφή σας

Το ανοσοποιητικό σας και πώς να το «ταΐσετε»

Αν έχετε πάρει όλα τα μέτρα πρόληψης, πόσο εύκολο είναι πια να εκτεθείτε στους παθογόνους μικροοργανισμούς; Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, μόνο τα κουμπιά του ασανσέρ περιέχουν σαράντα φορές περισσότερα μικρόβια από όσα βρίσκονται στις δημόσιες τουαλέτες. Ετσι, με μια απλή αναγωγή, στο χώρο εργασίας σας μπορεί να περιέχονται 400 φορές περισσότερα βακτηρίδια από όσα συναντάμε... στο καπάκι μιας λεκάνης!

Το ανθρώπινο σώμα αποτελεί ένα ιδανικό περιβάλλον για πολλά μικρόβια και καθημερινά αλληλεπιδρούμε με χιλιάδες μικροοργανισμούς. Ομως ένα ολόκληρο δίκτυο εξειδικευμένων οργάνων, ιστών και κυττάρων, δηλαδή το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλληλεπιδρά με τους ξένους εισβολείς και μας προστατεύει από ασθένειες και λοιμώξεις.

**Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να αρρωστήσετε;

**Επιλέξτε έξυπνα τρόφιμα:

Πληθώρα μελετών δείχνουν πως κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στις τροφές είναι απαραίτητα για να ενισχύσουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Αφού το ανοσοποιητικό «πίνει στην υγειά μας», εμείς τι πρέπει να φάμε;

Βιταμίνη C: Εχει αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει τη λειτουργία των λευκοκυττάρων. Ερευνες δείχνουν πως η πρόσληψή της μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της γρίπης έως και 48%.

Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια). Υπάρχει όμως και σε άλλα τρόφιμα, όπως το ακτινίδιο, οι φράουλες, οι ωμές πιπεριές, το μπρόκολο και το λάχανο. Επίσης μπορείτε να πάρετε σημαντική ποσότητα μέσα από χυμούς εμπλουτισμένους με έξτρα βιταμίνη C.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Συμμετέχουν σε διάφορες διεργασίες, όπως η απελευθέρωση των αντισωμάτων, και ενισχύουν τη δράση των φαγοκυττάρων και των Τ-λευκοκυττάρων, των «στρατιωτών» της άμυνάς μας.

Πηγές αποτελούν τα ολικής άλεσης τρόφιμα, τα λαχανικά, τα όσπρια, η πατάτα, η μπανάνα και οι ξηροί καρποί, ενώ η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικά τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και το γιαούρτι.

Βιταμίνη Α: Ενισχύει ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό, αλλά σε υψηλές δόσεις μπορεί να γίνει τοξική για τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό συνιστάται να προσλαμβάνεται κατά κύριο λόγο από φυσικά τρόφιμα όπως το συκώτι, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά, καθώς επίσης και από τα πορτοκαλοκίτρινα φρούτα και λαχανικά, όπως τα καρότα, τα βερίκοκα και το μάνγκο.

Ψευδάργυρος: Ανεπάρκειά του δρα κατασταλτικά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Καλές πηγές αποτελούν το κόκκινο κρέας, τα εντόσθια ζώων, τα μανιτάρια, τα θαλασσινά, το μπρόκολο και ο αρακάς.

Σελήνιο: Βοηθά στην παραγωγή αντισωμάτων. Βρίσκεται στα καρύδια, σε ψάρια (κυρίως στον τόνο), στο κοτόπουλο, στη γαλοπούλα, στο κουσκούς και στα εμπλουτισμένα δημητριακά.

***Αντί για διαιτολόγιο... κάντε χρωματολόγιο!

Εντάξτε πολλά και διαφορετικά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας. Να θυμάστε πως κάθε φρούτο και λαχανικό έχει διαφορετική σύσταση σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Βάζοντας χρώματα στο πιάτο σας προσλαμβάνετε ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Ετσι οι πιθανότητες να παραμείνετε υγιείς είναι με το μέρος σας.

**Ενυδατωθείτε σωστά

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και αναμφισβήτητα είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Καταναλώστε λοιπόν αρκετό νερό και φροντίστε να προλαβαίνετε τη δίψα σας. Εναλλακτικά επιλέξτε 100% φυσικούς χυμούς, light αναψυκτικά, καφέ και τσάι, καθώς και αυτά συμβάλλουν στην ενυδάτωση.

***Προβιοτικά, τα «καλά» βακτηρίδια

Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που ανάμεσα στα υπόλοιπα οφέλη ενισχύουν και την άμυνα του οργανισμού. Μπορείτε να τα βρείτε φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, με κυριότερα το παραδοσιακό γιαούρτι, το κεφίρ και το τυρί ή να τα προσλάβετε μέσω ειδικών συμπληρωμάτων προβιοτικών.

**Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Ερευνες δείχνουν μια θετική συσχέτιση ανάμεσα στο αυξημένο βάρος και την ευαισθησία στις λοιμώξεις. Επιπλέον, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα ασθενείας. Επομένως, φροντίστε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να ρίξετε τα επίπεδα της χοληστερόλης στα φυσιολογικά όρια, ενισχύοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

**Βάλτε κίνηση στη ζωή σας

Η άσκηση μπορεί επίσης να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού. Εντάξτε στην καθημερινότητά σας οποιαδήποτε μορφή φυσικής δραστηριότητας σας ευχαριστεί.

**Τι να φάτε αν αρρωστήσετε;

Αν τελικά «δεν τη γλιτώσατε» και η γρίπη σάς έριξε στο κρεβάτι, να θυμάστε πως το σώμα σας αυτή την περίοδο βρίσκεται σε αναβολική κατάσταση. Προσπαθεί δηλαδή να ενισχύσει και να ενδυναμώσει τους ιστούς του. Παρόλο που η όρεξή σας είναι μειωμένη, πρέπει να προμηθευτείτε ενέργεια. Προσπαθήστε κάθε 2-3 ώρες να καταναλώνετε μια μικρή ποσότητα φαγητού.

Επιλέξτε τρόφιμα εύπεπτα και πλούσια σε συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Α και το σελήνιο. Το σώμα επίσης χρειάζεται πρωτεΐνη. Προτιμήστε άπαχα κρέατα όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, αβγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και όσπρια. Μάλιστα ο συνδυασμός των οσπρίων με δημητριακά (π.χ. φακές με ρύζι, ρεβίθια με πατάτα, φασόλια με σιτάρι) σας παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας! Επίσης οι σούπες μπορεί να είναι καλά ανεκτές από το στομάχι, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Σε περίπτωση που ο εμετός ή η διάρροια αποτελούν συμπτώματα της ασθένειάς σας, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βάση στην αναπλήρωση των υγρών καθώς και των ηλεκτρολυτών που έχετε χάσει. Αποφύγετε εντελώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Προτιμήστε τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά (π.χ. άπαχο κρέας), περιορίστε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (λαχανικά, φρούτα, ολικής άλεσης προϊόντα) και επιλέξτε εύπεπτα τρόφιμα, όπως ρύζι, πατάτες και επεξεργασμένα δημητριακά. Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων θα σας ανακουφίσει επίσης από τα συμπτώματα. Περαστικά!


Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...

Φαρμακευτική αντιμετώπιση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας

Η πρόσφατη έρευνα όσον αφορά τα μαστικά κύτταρα του επιπεφυκότα δείχνει ότι υπάρχουν δύο είδη μαστοκυττάρων: εκείνα που περιέχουν τρυπτάση και αφορούν συνήθως βλεννογόνους (MCT) και εκείνα που περιέχουν τρυπτάση και χυμάση (MCTC), τα οποία βρίσκονται κυρίως στο δέρμα και στον επιπεφυκότα.

Είναι προφανές ότι τα διαφορετικά μαστικά κύτταρα αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο. Οι αναλύσεις δείχνουν ότι τα δεύτερου τύπου μαστικά κύτταρα, τα MCTC, είναι αυτά που προκαλούν κυρίως την αλλεργική, την εποχική, τη γιγαντιαία θηλώδη επιπεφυκίτιδα και την εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα, αν και στην τελευταία συμμετέχουν και κατά μικρό ποσοστό τα MCT, ενώ τα MCT σχετίζονται με άλλου είδους αλλεργίες, όπως αυτές που αφορούν το βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, των πνευμόνων και της μύτης.

Φυσικά, η ισταμίνη είναι ο σημαντικότερος καταλύτης της αλλεργίας, ακόμα και της οφθαλμικής, οπότε οι ισταμινικοί υποδοχείς Η1 είναι οι πιο σημαντικοί για τη μετάδοση του κνησμού και της αγγειοδιαστολής που επιτείνουν τα προβλήματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Συνεπώς, τα αντιισταμινικά σίγουρα έχουν σημαντική θέση στη θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, όπως επίσης και οι κρύες κομπρέσες και ίσως τα κρύα συνθετικά δάκρυα.

Οσον αφορά τη φαρμακευτική φαρέτρα ενάντια στην αλλεργική επιπεφυκίτιδα, υπάρχει μία μεγάλη ομάδα φαρμάκων που αφορά τη συστολή των αγγείων που διαστέλλονται από την ισταμίνη, τα αγγειοσυσπαστικά. Υπάρχουν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη όπως το ketorolac, το suprofen και η diclofenac. Υπάρχουν τα αντιισταμινικά, όπως η levocabastine, η emedastine, τα ήπια κορτικοστεροειδή, οι σταθεροποιητές των μαστικών κυττάρων όπως το chromoline, το lodoxamide, το nedochromil και το remirolast, και οι σταθεροποιητές των μαστικών κυττάρων, όπως το azelastine, το tiffen, το epinastine και το olopatadine. Πολλές από αυτές τις ουσίες παρασκευάζονται και διατηρούνται με τη χρήση συντηρητικών. Φυσικά για παιδιατρική χρήση έχουν έγκριση μερικά μόνο και προτιμώνται αυτά που βρίσκονται σε αμπούλες μιας χρήσης, καθώς δεν περιέχουν συντηρητικά, αν και θα μπορούσαν θεωρητικά σε χρόνια τοπική θεραπεία να προκαλέσουν κάποια χρόνια τοξικότητα στον επιπεφυκότα, καθώς τα περισσότερα συντηρητικά είναι κάποιες ελαφρές αλκοόλες, όπως το benzalkonium chloride.

Στις περιπτώσεις σοβαρών αλλεργικών επιπεφυκίτιδων δουλεύουμε στενά με τους συναδέλφους αλλεργιολόγους. Εάν ένα παιδί αποφασιστεί ότι θα είναι σε χρόνια θεραπεία κι αυτή η θεραπεία δεν είναι αρκετή με αντιισταμινικά ή σταθεροποιητές των μαστικών κυττάρων και απαιτείται χρήση κορτιζόνης, θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση αν θα χρησιμοποιηθεί κάποιος άλλος ανοσορρυθμιστής, τοπικά, όπως είναι η τοπική κυκλοσπορίνη. Ενα φάρμακο που θεωρητικά ίσως έχει μεγαλύτερη τοξικότητα σε παιδιά, αλλά ξεπερνά σε ασφάλεια τη χρόνια χρήση κορτιζόνης, καθώς η χρόνια χρήση κορτιζόνης είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει σημαντική επιτάχυνση στη δημιουργία καταρράκτη αλλά και γλαυκώματος, καθώς μπορεί να αυξήσει την ενδοφθάλμια πίεση.

Οπως και με τα περισσότερα προβλήματα, η σωστή διάγνωση και η γρήγορη αντιμετώπιση μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των παιδιών αλλά και να αποφευχθεί η σημαντική ουλοποίηση του κερατοειδούς από επιπλοκές αλλεργικών φαινομένων στα μάτια. Βέβαια το πιο σημαντικό, πάνω απ' όλα, είναι η συμβολή του οικογενειακού περιβάλλοντος και η στενή συνεργασία του με τον ειδικό, αφού για παράδειγμα το τρίψιμο των ματιών εξαιτίας του κνησμού μπορεί να επιφέρει σημαντικές επιπλοκές στην εξέλιξη μιας απλής αλλεργικής επιπεφυκίτιδας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες παθήσεις βλάπτουν τα δόντια



Πολύπλοκες έρευνες γίνονται τα τελευταία χρόνια και επιχειρείται να βρεθεί σχέση μεταξύ νοσημάτων της στοματικής κοιλότητας και επίδρασης στα υπόλοιπα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.

Έτσι, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Alabama του Birmingham πραγματοποίησαν έρευνες σε ομάδα 1.300 εγκύων γυναικών που είχαν περιοδοντική νόσο στο διάστημα μεταξύ 4ουμήνα και 6ου μήνα της εγκυμοσύνης και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες αυτές εμφάνισαν επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα ή χαμηλού βάρους νεογνά.

Η περιοδοντική νόσος ξεκινά από απλή ουλίτιδα (φλεγμονή ούλων – αιμορραγία), και στην συνέχεια η συσσώρευση της οδοντικής πλάκας στην ουλοδοντική σχισμή δημιουργεί καταστροφή του φατνιακού οστού, κινητικότητα στα δόντια έως και απώλεια του δοντιού, εάν δεν γίνει έγκαιρα η σωστή διάγνωση και θεραπεία από τον περιοδοντολόγο οδοντίατρο.

Στη νόσο αυτή είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας οι τυχόν ορμονικές διαταραχές του οργανισμού, όπως π.χ. (φάρμακα, διαβήτης, θυρεοειδής κ.ο.κ)

Στην έρευνα αυτή δεν εξετάστηκε η περίπτωση της θεραπείας της περιοδοντικής νόσου πριν την εγκυμοσύνη και κατά πόσο επηρεάζεται το αποτέλεσμα πρόωρου τοκετού ή χαμηλού βάρους στα νεογνά.

Παρόλα αυτά απεδείχθη ότι εγκυμονούσες που θεράπευσαν την περιοδοντική νόσο κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης εμφάνισαν μικρότερη πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα ή χαμηλού βάρους νεογνά σχετικά με εκείνες που δεν έκαναν καμία θεραπεία πριν τον τοκετό.

Η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου συνίσταται σε αποτρύγωση και ριζική απόξεση από ειδικό οδοντίατρο περιοδοντολόγο, καθημερινή στοματική υγιεινή με βούρτσισμα και νήμα και χρήση αντιμικροβιακού στοματικού διαλύματος υπό τις οδηγίες του θεράποντα περιοδοντολόγου.

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες αναπτύσσουν τη γνωστή ουλίτιδα της εγκυμοσύνης. Τα ούλα γίνονται εξέρυθρα και οιδηματώδη και αιμορραγούν εύκολα. Αυτή η κατάσταση της φλεγμονής των ούλων είναι ανατάξιμη μετά τον τοκετό, ιδιαίτερα όταν η γυναίκα γνωρίζει το πρόβλημα και κατά συνέπεια φροντίζει μαζί με τον θεράποντα οδοντίατρο τα τακτικά check up και καθημερινή στοματική υγιεινή.

Γενικά, τα αντισυλληπτικά, η εμμηνόπαυση και εν γένει οι ορμονικές διαταραχές προκαλούν σε μεγάλο ποσοστό δευτερογενείς επιπλοκές στα ούλα, που εμφανίζονται ως ουλίτιδες – περιοδοντίτιδες.

Έλλειψη Ca, όπως και A, D, και Β, Fe, C, φυλλικού και ασκορβικού οξέος, συμβάλλει στις φλεγμονές των ούλων όπως ουλίτιδα και στην περιοδοντική νόσο.

Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του στόματος όπως είναι η μυκητιασική στοματίτιδα, όπως επίσης να δημιουργήσει και ξηροστομία, χωρίς απαραίτητα η ξηροστομία να συνδυάζεται μόνο με διαβήτη ή μυκητιασική στοματίτιδα. Αλλά συχνά η ξηροστομία αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα του διαβήτη που πιθανόν να μην έχει ακόμη διαγνωσθεί. Θα πρέπει να γίνει σαφής διαφορική διάγνωση μεταξύ της ξηροστομίας που προκαλείται από ακτινοβολία ή απόφραξη των σιελογόνων αδένων ή φάρμακα, τα οποία είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα για τους ηλικιωμένους επειδή λαμβάνουν τα περισσότερα φάρμακα.

Αυτό όμως το οποίο αποτελεί αντικείμενο λεπτομερούς εξέτασης είναι η σχέση της περιοδοντικής νόσου και του διαβήτη.

Ταυτόχρονα ο διαβήτης επηρεάζει τους περιοδοντικούς ιστούς (ιστούς γύρω από το δόντι). Αυτό συμβαίνει διότι επηρεάζονται τα αιμοφόρα αγγεία, δημιουργούνται διαταραχές στο κυκλοφορικό με αποτέλεσμα τη στένωση των αρτηριών και έτσι την μειωμένη τροφοδοσία των ιστών με αίμα.

Σαν αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα ούλα και το οστούν είναι πιο ευπαθή στη φλεγμονή. Τα στοματικά βακτηρίδια δε που ευθύνονται για την ανάπτυξη της περιοδοντικής νόσου λόγω της υψηλής γλυκόζης στο αίμα, που επίσης συνοδεύεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στα στοματικά υγρά, έχει σαν αποτέλεσμα την εύκολη ανάπτυξη βακτηρίων.

Πολλές τελευταίες έρευνες εξετάζουν το γεγονός η περιοδοντική νόσος να συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξη του διαβήτη και όχι μόνον να αποτελεί μια επιπλοκή. Δεν έχουν καταλήξει όμως σε σαφή συμπεράσματα.

Γεγονός είναι όμως ότι το περιοδοντικό πρόβλημα όταν σχετίζεται με ευρύτερες ορμονικές διαταραχές του οργανισμού χρήζει ιδιαίτερης προσοχής – θεραπείας και συντήρησης – που ο πλέον αρμόδιος είναι ο ειδικός οδοντίατρος περιοδοντολόγος ο οποίος σε συχνή επικοινωνία με τον πάσχοντα παρακολουθεί την περιοδοντική νόσο και σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς καθορίζουν το καλύτερο δυνατό για τη θεραπεία του πάσχοντα.

Ξηροστομία = μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης τερηδόνας

Εκατοντάδες από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες στη στοματική κοιλότητα. Η πλέον συχνή είναι η ξηροστομία, η οποία μπορεί να προκληθεί από περισσότερα από 400 διαφορετικά φάρμακα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων είναι σημαντικό πρόβλημα για τους ηλικιωμένους επειδή λαμβάνουν τα περισσότερα φάρμακα. Σε ότι αφορά το καρδιαγγειακό σύστημα θεωρείται απαραίτητο σε ασθενείς με μοσχεύματα και χειρουργικές επεμβάσεις καρδιάς όπως:

Κατηγορία υψηλού κινδύνου
  • Ασθενείς με προσθετικές βαλβίδες (περιλαβανομένων και των βιοπροσθετικών βαλβίδων και των ομοιομοσχευμάτων), Conduits και εμβαλώματα.
  • Ασθενείς με χειρουργικές επικοινωνίες (Shunts)
  • Ασθενείς με προηγούμενα προβλήματα ενδοκαρδίτιδας
  • Ασθενείς με συγγενείς κυανωτικές καρδιοπάθειες (π.χ. μονήρης κοιλία, τετραλογία του Fallot, μετάθεση των μεγάλων αγγείων κ.λ.π.)
  • Ασθενείς με χειρουργικά διορθωμένη ενδοκαρδιακή βλάβη, με υπολειπόμενη αιμοδυναμική επιβάρυνση.

Κατηγορία ενδιάμεσου κινδύνου
  • Ασθενείς με οποιαδήποτε συγγενή καρδιοπάθεια που δεν υπάγεται στην κατηγορία Α ή Γ
  • Ασθενείς με βαλβιδοπάθειες, συνεπεία ρευματικού πυρετού
  • Ασθενείς με υπερτροφική αποφρακτική μυοκαρδιοπάθεια
  • Ασθενείς με πρόπτωση της μιτροειδούς και συνοδό, ανεπάρκεια της μιτροειδούς ή και πάχυνση της βαλβίδας.

πρέπει να γίνει χημειοπροφύλαξη για πιθανό κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας σε οδοντιατρικές επεμβάσεις που προκαλούν αιμορραγία των ούλων ή των βλεννογόνων της στοματικής κοιλότητας, περιλαμβανομένου του καθαρισμού των ούλων, οδοντοπροσθετική, επανεμφύτευση εξορυχθέντων οδόντων, ενδοδοντικές επεμβάσεις και ενδοσυνδεσμική αναισθησία.

Δεν συνιστάται χημειοπροφύλαξη για ενδοκαρδίτιδα
  • Μεμονωμένη μεσοκολπική επικοινωνία δευτερογενούς τύπου (ostium swecundum)
  • 6 μήνες μετά τη χειρουργική σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας, μεσοκοιλιακής επικοινωνίας, βατού αρτηριακού πόρου ή γενικά σε χειρουργικά διορθωμένη ενδοκαρδιακή βλάβη, με ελάχιστη ή καθόλου υπολειπόμενη αιμοδυναμική επιβάρυνση, 6 μήνες μετά την επέμβαση.
  • Πρόπτωση της μιτροειδούς χωρίς συνοδό φύσημα, ανεπάρκειας της βαλβίδας
  • Σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη
  • Σε λειτουργικά ή αθώα καρδιακά φυσήματα
  • Σε ιστορικό νόσου Kawasaki χωρίς βαλβιδική δυσλειτουργία
  • Σε ιστορικό ρευματικού πυρετού χωρίς βαλβιδική δυσλειτουργία
  • Σε καρδιακή βηματοδότηση (διαφλέβια ή επικαρδιακή) ή εμφύτευση αυτόματου απινιδωτή.

Σε ασθενείς με βρογχικό άσθμα σε τελευταίες έρευνες που έχουν γίνει, θεωρείται απαραίτητη η άριστη στοματική υγεία για την καλύτερη εξέλιξη του βρογχικού άσθματος και εν γένει των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρωινή γυμναστική


Σύμφωνα με έρευνες, η πρωινή γυμναστική έχει καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα! 
Σηκωθείτε νωρίτερα λοιπόν και αφιερώστε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, πριν ακόμα φάτε το πρωινό σας.

Η πρωινή γυμναστική, εκτός του ότι θα μας βοηθήσει να φροντίσουμε το σώμα μας και να διατηρήσουμε το βάρος μας, σίγουρα θα τονώσει και τη διάθεσή μας και θα μας βοηθήσει να ξεκινήσουμε την ημέρα μας γεμάτοι ενέργεια!

Φυσικά, δεν έχουμε όλοι την πολυτέλεια να κατοικούμε σε ένα περιβάλλον τόσο όμορφο όσο αυτό της φωτογραφίας, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία να μην βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας.

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να επισκεπτόμαστε γυμναστήριο, μισή ώρα τρέξιμο ή έντονο περπάτημα στη γειτονιά μας ή ακόμα και κάποιες ασκήσεις στο σαλόνι μας, σίγουρα θα μας ωφελήσουν!





Πηγή: http://www.livesmart.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγχειρίδιο - εργαλείο: Η νομοθεσία της νοηματικής γλώσσας στις ευρωπαϊκές χώρες


Και η κρίσιμη Διακήρυξη των Βρυξελλών για τις νοηματικές γλώσσες



Ηθοποιοί του εξαίρετου θεάτρου κωφών Ελλάδος επί το έργον...Ηθοποιοί του εξαίρετου θεάτρου κωφών Ελλάδος επί το έργον...Η διακήρυξη των Βρυξελλών ενισχύει τους ηγέτες των κωφών στον αγώνα για την πλήρη κατοχύρωση των νοηματικών γλωσσώνΗ διακήρυξη των Βρυξελλών ενισχύει τους ηγέτες των κωφών στον αγώνα για την πλήρη κατοχύρωση των νοηματικών γλωσσών
Η πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα σε ότι αφορά την υπάρχουσα νομοθεσία για τη Νοηματική Γλώσσα στις χώρες της Ε.Ε. εμπεριέχεται εδώ και λίγους μήνες σε αναλυτικό εγχειρίδιο – εργαλείο. Το “εργαλείο” στην χώρα μας υπό τον τίτλο “Η νομοθεσία της Νοηματικής Γλώσσας στην Ε.Ε.” , βρίσκεται στην βιβλιοθήκη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Το “εργαλείο” παρουσιάστηκε επίσημα την 19ηΝοεμβρίου 2010, μέρα ιστορική για το μαχητικό κίνημα των ευρωπαίων κωφών, όταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση Κωφών (EUD) διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρώτη διάσκεψη για τη νομοθεσία που αφορά τις νοηματικές γλώσσες. Παρούσα στην διάσκεψη η δρ. Μαριάννα Χατζοπούλου, ειδική εκπαιδευτικός σε θέματα κώφωσης,  μεταφέρει – έστω ολίγον ετεροχρονισμένα – τις κρίσιμες λεπτομέρειές της. Τις καταγράφουμε ώστε να είναι διαθέσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο:

“Η διάσκεψη φιλοξενήθηκε από τον Δρ Ádám KoSa, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συμμετείχαν σε αυτή εκπρόσωποι από κάθε ένωση- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κωφών, αντιπρόσωποι όλων των χωρών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ισλανδίας, της Ελβετίας και της Νορβηγίας.  Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε σε Διεθνή Νοηματική Γλώσσα, σε Αγγλικά και σε όλες τις Νοηματικές Γλώσσες των κρατών μελών, ήταν πλήρως προσβάσιμη σε όλους τους συμμετέχοντες κωφούς και ακούοντες, εκπροσώπους και παρατηρητές. Τη διάσκεψη άνοιξε ο László Tőkés, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μαζί με τη Viviane Reding, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο της Ε.Ε. για τη δικαιοσύνη, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ιθαγένεια.
Η διάσκεψη κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούσαν τη νομοθεσία για τις νοηματικές γλώσσες στην Ευρωπαϊκή Ένωση . Συζητήθηκε με ποιο τρόπο, οι νόμοι που αφορούν τις Νοηματικές Γλώσσες επηρεάζουν την κοινότητα των κωφών και σε ποιο βαθμό η ύπαρξη νομοθεσίας είναι απαραίτητη για τους διερμηνείς νοηματικής γλώσσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ομιλητών ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κωφών (EUD) Berglind Stefánsdóttir, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Κωφών (WFD) Markku Jokinen, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Διερμηνέων Νοηματικής Γλώσσας (EFSLI) Mayade Wit και η πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Διερμηνέων Νοηματικής Γλώσσας (WASLI) Liz Scott Gibson.
Κατά την καταληκτική συνεδρίαση, μετά τις τελικές παρατηρήσεις του Δρ Ádám KoSa, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Mark Wheatley, εκτελεστικού διευθυντή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κωφών (EUD), διανεμήθηκε το εγχειρίδιο - εργαλείο με τίτλο "Η νομοθεσία της Νοηματικής Γλώσσας στην Ευρωπαϊκή Ένωση" σε όλους τους συμμετέχοντες. Το εγχειρίδιο αυτό  περιγράφει κάθε νόμο που υπάρχει στα κράτη μέλη της ΕΕ και αναφέρεται στη Νοηματική Γλώσσα και περιέχει εκτενή παραρτήματα με τους αντίστοιχους νόμους στη γλώσσα του πρωτοτύπου.”
Ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται η “Διακήρυξη των Βρυξελλών” που υπεγράφη από όλους τους μετέχοντες με το κλείσιμο της διάσκεψης. Οπως εξηγεί η Μ. Χατζοπούλου “πρόκειται για μιά πανευρωπαϊκής εμβέλειας διακήρυξη, η οποία περιλαμβάνει τις απαιτήσεις που εγείρει η διεθνής κοινότητα των Κωφών όσον αφορά τη Νοηματική Γλώσσα και την εκπαίδευση, τη Νοηματική Γλώσσα και την απασχόληση κ.α., αλλά και τις απαιτήσεις της σχετικά με τους διερμηνείς Νοηματικής Γλώσσας. Αναφέρει ότι το δικαίωμα της Νοηματικής Γλώσσας είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα και ως τέτοιο θα πρέπει να εφαρμόζεται”.
Λίαν συντόμως η σελίδα θα δημοσιοποιήσει το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης ώστε να είναι στην διάθεση όλων των ενδιαφερομένων. Επί του παρόντος, επισημαίνουμε ότι η διακήρυξη αναδεικνύει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κείμενο την σημασία των νοηματικών γλωσσών , ταυτόχρονα δε αποτελεί  ένα πολύ σημαντικό κείμενο στα χέρια των κωφών ηγετών για την αναγνώριση της εκάστοτε Νοηματικής Γλώσσας σε εθνικό επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα...

Επιτυχημένη μεταμόσχευση χεριού στην Αυστραλία


Η πρώτη μεταμόσχευση χεριού στην Αυστραλία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Μελβούρνη. Λήπτης του μοσχεύματος είναι ο 65χρονος Πίτερ Γουόλς, ο οποίος είχε υποστεί ακρωτηριασμό πριν από χρόνια. Η επέμβαση έγινε στο νοσοκομείο St. Vincent's και διήρκεσε εννέα ώρες.

Ο πρώην υδραυλικός, μετά την επιτυχημένη επέμβαση, ξεκινά έναν μαραθώνιο ζωής με ειδική αγωγή αντιμετώπισης τυχόν αντίδρασης του οργανισμού. Οι γιατροί, του συστήνουν να αποφεύγει, προς το παρόν, οποιαδήποτε κίνηση του χεριού, εκτός από αυτή την πρώτη που έκανε για να διαπιστώσει αν το «καινούριο» χέρι που απέκτησε δουλεύει. «Μπορώ και κινώ τα δάχτυλα, οι γιατροί, όμως, μου έχουν πει να μην το κουνώ ακόμη καθόλου», δήλωσε ο Γουόλς, ο οποίος έσπευσε να ευχαριστήσει τους συγγενείς του δότη.


Διαβάστε περισσότερα...

Φτιάξτε το δικό σας καθαριστικό για το πρόσωπο


Αν αισθάνεστε το πρόσωπό σας κουρασμένο και το δέρμα του θαμπό τότε τι θα λέγατε για ένα αναζωογονητικό scrub με γάλα, αμύγδαλα και αιθέρια έλαια;

Η συνταγή είναι απλή, τα περισσότερα υλικά υπάρχουν ήδη στην κουζίνας σας και η εκτέλεση δεν θα σας πάρει παραπάνω από 5 λεπτά.

Υλικά:

1/4 κούπας γάλα (πλήρες)
2 κουτ. σούπας πίτουρα δημητριακών (καλά αλεσμένα σε σκόνη)
1 κουτ. σούπας αμύγδαλα (καλά αλεσμένα σε σκόνη)
1 σταγόνα αιθέριο έλαιο γεράνι

Οδηγίες εκτέλεσης & χρήσης:

1. Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μικρό μπολ μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής πάστα.
2. Κάντε μασάζ σε όλο το πρόσωπο και το λαιμό με απαλές κυκλικές κινήσεις.
3. Με όσο μείγμα απέμεινε κάντε μασάζ στα χέρια σας και στους αγκώνες.
4. Ξεβγάλτε την πάστα με χλιαρό νερό και βάλτε αμέσως λοσιόν και ενυδατική κρέμα.


Πηγή: http://blog.livingreen.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαλαρά μπράτσα; Τονώστε τα!




Αν σας ενοχλεί η χαλάρωση στα χέρια σας ήρθε η ώρα να πετάξετε τα μακρυμάνικα και να τονώσετε τα μπράτσα σας. Αρκεί να γυμνάσετε τους τρικέφαλους και δικέφαλους σύμφωνα με τις οδηγίες του Μάριου Χατζίκα, personal trainer, συνεργάτη του omorfamistika.gr.
Οδηγίες

Το παρακάτω πρόγραμμα μπορείτε να το εκτελείτε 3 φορές την εβδομάδα αφού έχετε κάνει προθέρμανση τουλάχιστον για 5 λεπτά ή μετά από έντονο περπάτημα ή τρέξιμο (30 λεπτά).

Εκπνέετε κατά την προσπάθεια, εισπνέετε κατά την επάνοδο στην αρχική θέση.

Οι δικέφαλοι μυς, ονομάζονται έτσι, γιατί αποτελούνται από δύο τμήματα. Το ένα στο εξωτερικό τμήμα και το άλλο στο εσωτερικό τμήμα του χεριού. Είναι υπεύθυνοι για την ελαστικότητα και κίνηση του αγκώνα. Καλό είναι να μην το παρακάνετε με πολλά σετ και ασκήσεις, γιατί πιθανότατα θα υπερπροπονηθούν και δεν θα έχουν την ανάλογη ανάπτυξη.

Οι τρικέφαλοι αποτελούνται από τρία τμήματα (πλάγιο, μακρύ και μέσο). Μία άσκηση για κάθε μυϊκή ομάδα, όσο σκληρά κι αν εκτελείται, δεν είναι αρκετή για να γυμνάσει ολόκληρο τον μυ. Αντίστοιχα σημαντικό είναι κάθε τμήμα των μυών να γυμνάζεται ισόποσα και με την ίδια ένταση.
2 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥΣ

1 Έλξεις δικεφάλων
Θα χρειαστείτε ένα λάστιχο γυμναστικής.
Πάρτε ένα λάστιχο γυμναστικής και περάστε το κάτω από τα πέλματά σας, κρατώντας το από τις λαβές. Tεντώστε το, κάμπτοντας τα χέρια, και ανεβάστε τις λαβές προς τους ώμους. Kατεβάστε αργά και επαναλάβετε 8-12 φορές.

2 Κάμψεις δικεφάλων με αλτήρες
Θα χρειαστείτε 2 βαράκια 2,5 κιλών το καθένα.
Πιάστε ένα βαράκι σε κάθε χέρι με τις παλάμες να κοιτούν ευθεία. Αφήστε τα χέρια σας να κρέμονται κολλητά στα πλευρά σας. Χωρίς να κουνάτε τους βραχίονες, φέρτε τα βαράκια κοντά στους ώμους σας. Στη συνέχεια επαναφέρετε τα χέρια σας στην αρχική θέση. Κάντε 10 με 12 επαναλήψεις.
2 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΙΚΕΦΑΛΟΥΣ

1 Εκτάσεις τρικέφαλου
Θα χρειαστείτε μία καρέκλα και ένα βαράκι 2.5 κιλών περίπου.
Καθίστε σε μία καρέκλα, σηκώστε το αριστερό χέρι σας πάνω από το κεφάλι, λυγισμένο, με το βαράκι να βρίσκεται στο ύψος περίπου του αυχένα. Με το δεξί πιάστε το εσωτερικό του μπράτσου και κρατήστε το. Τεντώστε το αριστερό χέρι και φέρτε το βαράκι προς τα πάνω. Επιστρέψτε αργά στην αρχική θέση. Κάντε 10 -12 φορές την κάθε άσκηση για κάθε χέρι.

2 Push-ups
Θα χρειαστείτε ένα στρωματάκι.
Στηριχθείτε στα γόνατα, με τα πόδια ενωμένα, και στα χέρια, και ύστερα κατεβείτε αργά. Σπρώξτε και επανέλθετε ύστερα στην αρχική σας θέση. Kάντε 8-10 επαναλήψεις.
Εναλλακτικές ασκήσεις

Παίξτε μποξ: Για να μειώσετε τη χαλάρωση στα μπράτσα χρειάζεται πρώτα να τονώσετε τους μύες και να διώξετε το περιττό λίπος. Η πυγμαχία μπορεί να τα κάνει και τα δύο και να γυμνάζει πολλές διαφορετικές μυικές ομάδες. Ο καλύτερος τρόπος για να δείτε γρήγορα αποτελέσματα, είναι να χρησιμοποιήσετε ένα σάκο του μποξ ή να δουλέψετε μαζί με μία φίλη ή έναν γυμναστή που θα σας κρατά στόχους για να δίνετε μπουνιές. Ακόμη, μπορείτε να δίνετε μπουνιές στον αέρα, φορώντας βάρη στα χέρια.

Κολυμπήστε: Λόγω της αντίστασης του νερού γυμνάζετε κάθε γωνία των μπράτσων και ώμων. Αλλάζετε το ρυθμό και τον τρόπο που κολυμπάτε κάθε 50 μέτρα. Πρόσθιο, ελεύθερο, ύπτιο και μπουνιές μέσα στο νερό θα σας τονώσουν τα μπράτσα σας.
Το μυστικό

Μπορείτε να γυμνάσετε τους τρικέφαλους καθώς επιστρέφετε από την αγορά και κρατώντας στα χέρια σακούλες με ψώνια. Απλώς σηκώνετε μέχρι το στήθος τις σακούλες πότε με το ένα και πότε με το άλλο χέρι.
Διαβάστε περισσότερα...

Και το λίγο στρες είναι… πολύ!


Νεότερη έρευνα διαπίστωσε ότι ακόμα και το στρες που θεωρούμε άκακο (δηλαδή το σχετικά ήπιο) είναι ιδιαίτερα σημαντικό και βλαβερό για την υγεία. Οι ερευνητές στην προκειμένη περίπτωση δεν επικεντρώθηκαν σε ειδικά προβλήματα υγείας, αλλά σε γενικά. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι στα γενικά ζητήματα υγείας, ακόμα και όσοι δεν δηλώνουν έντονο στρες αλλά ήπιο, μακροπρόθεσμα εκδηλώνουν διάφορα προβλήματα υγείας, είτε καθαρά σωματικά είτε ψυχικά. Το αποτέλεσμα, κατά τη γνώμη των ερευνητών, δείχνει ότι το στρες βλάπτει ακόμα και όταν δεν είναι τόσο έντονο ώστε να αποτελεί συναγερμό και ίσως μάλιστα το ήπιο στρες να είναι πιο ύπουλο επειδή ακριβώς οι περισσότεροι το υποτιμούν και δεν παίρνουν μέτρα ώστε να το ελέγξουν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα του ήπιου στρες γίνονται ορατά με συγκεκριμένα προβλήματα μέσα σε μία πενταετία, τα οποία συχνά αφορούν εκδήλωση υπέρτασης, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ψυχικές διαταραχές που καθιστούν το άτομο ακόμα και ανίκανο να εργαστεί. Η έρευνα έδειξε ότι όσοι αντιμετωπίζουν ήπιο στρες διαρκώς, έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα σωματικής υγείας ή ψυχικές διαταραχές σε σύγκριση με όσους δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν ελάχιστο στρες.

Η έρευνα έγινε σε συνεργασία του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ με το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας και δημοσιεύεται στην ειδική ιατρική επιθεώρηση «Journal of Epidemiology and Community Health». 



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα μειώσετε το ροχαλητό




Είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλή ενόχληση και συνήθως δεν είναι καθόλου ευχάριστο ούτε γι’ αυτούς που ροχαλίζουν ούτε κυρίως γι’ αυτούς που πρέπει να το υποστούν.

Παρακάτω θα βρείτε απλές λύσεις για να μειώσετε την… ηχορύπανση. Ωστόσο οποιαδήποτε αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να εξετάζονται από ειδικό (ΩΡΛ, πνευμονολόγο).
Οι αιτίες

Το ροχαλητό οφείλεται κυρίως: στο φύλο (οι άνδρες ροχαλίζουν περισσότερο από ότι οι γυναίκες), την ηλικία (εμφανίζεται κυρίως σε άτομα μέσης ηλικίας), την κληρονομικότητα, την αύξηση βάρους, το κάπνισμα, τη λήψη αλκοόλ, τη χρόνια αποφρακτική ρινίτιδα, τις ανωμαλίες στην κατασκευή της μύτης, τα κρυολογήματα κατά τα οποία πρήζονται αμυγδαλές και γενικά η περιοχή του στόματος και του λαιμού, τις αμυγδαλές και τα κρεατάκια που πρέπει να αφαιρεθούν, το στραβό ρινικό διάφραγμα, την εγκυμοσύνη.
10 τρόποι για να απαλλαγείτε

1 Κόψτε το αλκοόλ Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ και φαρμάκων που μειώνουν την αναπνοή όπως τα υπνωτικά και τα ηρεμιστικά.

2 Σταματήστε το κάπνισμα Μειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας φλεγμονών στους αεραγωγούς.

3 Προσέχετε πόσο τρώτε Μην υπερβάλλετε στην κατανάλωση του φαγητού, πάντα σε λογικές μερίδες και δύο με τρεις ώρες πριν κοιμηθείτε.

4 Ασκηθείτε Βελτιώνει το αναπνευστικό σύστημα, ελαττώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης ροχαλητού και άπνοιας.

5 Χάστε βάρος Και προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.

6 Μπείτε σε πρόγραμμα Πηγαίνετε για ύπνο κάθε βράδυ την ίδια ώρα και κοιμηθείτε σε πλάγια στάση και όχι ανάσκελα. Όταν κοιμάστε ανάσκελα η σιαγόνα ανοίγει και ευνοεί το ροχαλητό.

7 Κάντε μικρές αλλαγές Σηκώστε το κεφαλάρι του κρεβατιού στα 10 εκατοστά τοποθετώντας κάτι στα ποδαράκια. Τα πολλά μαξιλάρια ίσως έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

8 Εξασφαλίστε υγρασία στο δωμάτιο Οι συσκευές θέρμανσης και ψύξης ξηραίνουν τον αέρα και ο ξηρός αέρας προκαλεί περισσότερες συσπάσεις του λάρυγγα και άρα… θορυβώδες ροχαλητό. Το χειμώνα τοποθετήστε πάνω στα σώματα θέρμανσης μπολ με νερό, τα οποία θα προκαλέσουν άνοδο των ποσοστών υγρασίας στο δωμάτιο.

9 Βάλτε αυτοκόλλητα Υπάρχουν αυτοκόλλητα που βοηθούν την κατάσταση ανοίγοντας του αεραγωγούς.

10 Φορέστε μασελάκι Στις ήπιες περιπτώσεις, μπορεί ο οδοντογιατρός να σας συστήσει μία ορθοδοντική συσκευή, η οποία εφαρμόζεται στο στόμα κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Επισκεφτείτε το γιατρό όταν:
Ροχαλίζετε δυνατά και βαριά για περισσότερο από 2 μήνες.

Αισθάνεστε υπνηλία και κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σταματάτε να αναπνέετε, βήχετε ή πνίγεστε κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το μυστικό
Το ροχαλητό είναι το κύριο σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας, μίας κατάσταση που πρέπει πάντα να ελέγχεται από ειδικό. Οι διαταραχές αναπνοής κατά τον ύπνο διαπιστώνονται με μια ειδική εξέταση, που λέγεται «πολυσωματική μελέτη ύπνου», σε εξοπλισμένα εργαστήρια ή στα κρατικά Κέντρα Μελέτης Ύπνου. Τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν την εξέταση, η οποία κρατάει από ένα έως δύο 24ωρα.


Πηγή: http://www.omorfamistika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαρακτηριστικά που βοηθούν μια σχέση



Στην προσπάθεια μας να αναζητήσουμε τα χαρακτηριστικά που βοηθούν και προάγουν μια σχέση, διαπιστώνουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να βρούμε μερικά που να τυγχάνουν πρωταρχικής σημασίας και καθολικής αναγνώρισης.

Ωστόσο, χωρίς να επικαλούμαστε καμία καθολικότητα, μπορούμε να καταλήξουμε σε μερικά ευρείας αποδοχής χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά που βοηθούν άμεσα την σχέση, είναι η κατανόηση (τόσο του εαυτού όσο και του άλλου).


Τι εννοούμε με τον όρο "κατανόηση";
Δεν εννοούμε υποχρεωτικά κάποιο είδος αναλυτικής σκέψης αλλά την ικανότητα και την θέληση να εκτιμήσουμε εκείνες τις ανάγκες, επιθυμίες, προτιμήσεις, σκέψεις, αξίες, κίνητρα και συναισθήματα που αφορούν την σχέση.

Με άλλα λόγια, το άτομο προσπαθεί να αναγνωρίσει αυτά που αισθάνεται ένα άλλο άτομο, προσπαθεί να μπει στην θέση του και να δει τον κόσμο με τα δικά του μάτια. Σε κάποιο εργαστήριο, η οδηγία που δίνουν στα άτομα που προσπαθούν να αποκτήσουν αυτήν την δεξιότητα, είναι «προσπάθησε να φανταστείς πως αισθάνεται το άτομο σε αυτήν την κατάσταση και πως επηρεάστηκε η ζωή του».

Η απόκτηση της ικανότητας για κατανόηση, μας οδηγεί στο δεύτερο χαρακτηριστικό που προάγει μια σχέση:"στην άνευ όρων αποδοχή του άλλου". Αποδοχή, σημαίνει απεριόριστη δεκτικότητα και ευνοϊκή προδιάθεση προς τον άλλον.

Παραμερίζουμε τις προσωπικές μας εκτιμήσεις και απόψεις, σεβόμενοι την διαφορετικότητα του άλλου. Ακόμη και όταν δεν συμφωνούμε, ακόμη και όταν θεωρούμε πως κάτι είναι λάθος, δεν ασκούμε κριτική και δεν αποδοκιμάζουμε.

Δίνουμε στον άλλον την ελευθερία της ύπαρξης του χωρίς να αισθανόμαστε ότι πρέπει να ακολουθήσει πάση θυσία τις συμβουλές μας ή να παραμείνει εξαρτημένος από μας ή να μας μοιάσει. Όταν λοιπόν, δεχόμαστε κάποιον όπως είναι και όχι υπό όρους και όταν καταφέρνουμε να επικοινωνήσουμε αυτήν την στάση μας, τότε αυτός γίνεται πιο ανοικτός, δείχνει εμπιστοσύνη και δεν αισθάνεται να απειλείται από μια εξωτερική αξιολόγηση.

Φυσικά, υπάρχουν πολλές θεωρητικές μελέτες που αποδεικνύουν τα παραπάνω. Ενδεικτικά αναφέρω τον Baldwin στο Felt institute ο οποίος κατέληξε ότι σε μια σχέση, οι συμπεριφορές που μοιάζουν δημοκρατικές και με αποδοχή, αποπνέουν μια ζεστασιά και ενισχύουν, την αυθεντικότητα, την συναισθηματική ασφάλεια και τον αυτοέλεγχο. Στον αντίποδα, σχέσεις απορριπτικές αποδείχθηκε ότι οδηγούν σε έλλειψη αυθεντικότητας και επιθετικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με την έρευνα του Heine, χαρακτηριστικά που βοηθούν μια σχέση, είναι οι συμπεριφορές που επιτρέπουν την ανεξαρτησία, που δείχνουν μια προσπάθεια κατανόησης του συναισθήματος του άλλου και που εγκαθιστούν ένα κλίμα εμπιστοσύνης.

Τρίτο χαρακτηριστικό που βοηθά μια σχέση, είναι η αυθεντικότητα. Στην αρχή, μιλήσαμε για κατανόηση του άλλου. Εδώ, μιλάμε κυρίως για κατανόηση του ίδιου μας του εαυτού.

Η αυθεντικότητα έχει δύο στάσεις που την οριοθετούν. Η πρώτη αφορά την συμπεριφορά μας προς τον άλλον και συγκεκριμένα την ειλικρίνεια, την αλήθεια και την γνησιότητα που επικοινωνούμε, τόσο λεκτικά όσο και μη λεκτικά.
Η δεύτερη στάση, αφορά τον ίδιο μας τον εαυτό, αφορά την αυτοαντίληψη μας, αφορά την ικανότητα μας να ακούμε τις ανάγκες μας και είτε να τις παραμερίζουμε είτε να τις «φροντίζουμε», ανάλογα με την περίσταση.

Έχουμε επίγνωση του συναισθήματος που μας γεννάται από μια κατάσταση? Εκφραζόμαστε με έναν τρόπο τέτοιο, ώστε στο μέτρο του δυνατού να μην παρερμηνεύεται ο λόγος μας από τους άλλους.? Σεβόμαστε τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας καθώς και τα συναισθήματα και τις ανάγκες του άλλου?


Διαβάστε περισσότερα...

Νευρική ορθορεξία


Μια διατροφική διαταραχή που «χτυπά» συνήθως τις 30αρες

Οι ακραίες και εξαντλητικές δίαιτες και η υπερβολική γυμναστική θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή σε μία στις δέκα γυναίκες, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, με την ονομασία «νευρική ορθορεξία» είναι μια διατροφική διαταραχή που εντοπίστηκε σχετικά πρόσφατα έχει εντοπιστεί. Από «νευρική ορθορεξία» πάσχει και ένας στους 20 άνδρες.

Οι πάσχοντες συνήθως «κόβουν» από το καθημερινό τους διατροφολόγιο ολόκληρες ομάδες τροφίμων, πιστεύοντας εσφαλμένα ότι είναι ανθυγιεινές ή ότι οι οργανισμοί τους είναι ανεκτικοί σε αυτές. Κατά συνέπεια στερούνται βασικών συστατικών και βιταμινών, απαραίτητων για τη λειτουργία του οργανισμού τους.

Την ίδια στιγμή, ασκούνται σε υπερβολικό βαθμό και δείχνουν πολύ αδύνατοι.

Η ορθορεξία «χτυπά» συνήθως τις γυναίκες στην ηλικία των 30. Πολλές γυναίκες αποφασίζουν χωρίς τη βοήθεια ειδικού διαιτολόγου να ακολουθήσουν «τις δίαιτες των σταρ» που διαβάζουν σε περιοδικά ή ακούνε στην τηλεόραση, μη γνωρίζοντας ότι κατά βάθος κάνουν κακό στον οργανισμό τους αντί για καλό.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η προσκόλληση σε αυστηρούς κανόνες δίαιτας, δε θέτει σε κίνδυνο μόνο την υγεία, αλλά μπορεί να θέσει σε δοκιμασία και τις κοινωνικές σχέσεις των πασχόντων, καθώς συνηθίζουν να αποφεύγουν τις προσκλήσεις φίλων σε γεύμα ή μια έξοδο για ποτό.

Η βασική διαφορά μεταξύ της ορθορεξίας από άλλες κοινές διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία, είναι ότι οι πάσχοντες δε θεωρούν απαραίτητα ότι πρέπει να χάσουν βάρος, αλλά τελικά χάνουν νομίζοντας ότι ακολουθούν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.



Διαβάστε περισσότερα...