Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Υποδομές για τα ΑμεΑ στις παραλίες - Τι προβλέπει η Κτηματική Υπηρεσία



Το ζήτημα των υποδομών για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία στις παραλίες παραμένει πάντα στην επικαιρότητα στην αρχή κάθε καλοκαιριού, αφού οι δημοτικές αρχές στην πλειοψηφία τους λίγο προνοούν για το θέμα.

Τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Νίνος, επανέφερε το θέμα στον δήμο Ρεθύμνου, ζητώντας να ενημερωθεί και από τη δημοτική αρχή και από την Κτηματική Υπηρεσία για το ποιες ενέργειες θα γίνουν, ώστε οι παραλίες να είναι προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία.

Πάντως, η Κτηματική Υπηρεσία στις αρχές Μαΐου προχώρησε σε ενημέρωση των τριών παραλιακών δήμων, δηλαδή των δήμων Ρεθύμνου, Αγίου Βασιλείου και Μυλοποτάμου, καταθέτοντας τους έγγραφο για το ποιες υποδομές οφείλουν να υλοποιήσουν σε παραλίες τους, ώστε να είναι προσβάσιμες σε ΑμεΑ.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι δήμοι υποχρεούνται να τοποθετήσουν έναν διάδρομο για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ σε τουλάχιστον έναν κοινόχρηστο χώρο ανά δημοτική ενότητα. Ο διάδρομος αυτός θα επιτρέπει την είσοδο στο νερό των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων και θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση Ατόμων με Αναπηρία (ΑΜΕΑ).

Οι προδιαγραφές του διαδρόμου είναι οι εξής:
1. Να αποτελεί προσωρινή κατασκευή
2. Να κατασκευάζεται ισόπεδα με το έδαφος της ακτής
3. Να κατασκευάζεται από μη τοξικά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον, κατάλληλα για εξωτερική χρήση, ανθεκτικά σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, υγρασία, υπεριώδη ακτινοβολία κ.λ.π.
4. Να διαθέτει ομαλή, αντιολισθηρή και συνεχή επιφάνεια
5. Να έχει πλάτος τουλάχιστον 1,5 μ. και τα όρια του να επισημαίνονται (επ’ αυτού) με συνεχή κίτρινη λωρίδα πλάτους 10 εκ.
6. Να κατασκευάζεται σε τέτοια θέση ώστε η μέγιστη κατά μήκος κλίση τους να μην είναι μεγαλύτερη από 8%
7. Να φέρει σε επιλεγμένα σημεία και ιδιαίτερα στην αρχή και το τέλος αυτού, με επιδαπέδια σήμανση, το Διεθνές Σύμβολο Πρόσβασης και
8. Να τοποθετηθεί σε τέτοια θέση ώστε να μπορεί να συνδέεται με τους εκτός αιγιαλού χώρους εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ (στάθμευσης, τουαλέτες κ.λ.π.).


Διαβάστε περισσότερα...

Στην Τρίπολη το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Στην Τρίπολη το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Με νέα δομή από την ερχόμενη χρονιά.

Στην Τρίπολη ετοιμάζεται να λειτουργήσει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, από την επόμενη κιόλας ακαδημαϊκή χρονιά, με μια νέα δομή.

Παράλληλα, ο χώρος όπου θα στεγάζεται το περιφερειακό τμήμα του ΕΑΠ, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χώρος διεξαγωγής εκλαϊκευμένων ομιλιών ακαδημαϊκών του ιδρύματος, σε θέματα σχετικά με την τοπική κοινωνία και την περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σε συνάντηση που είχαν σήμερα ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Γιαννόπουλος και ο Γραμματέας του ΕΑΠ, Λάμπης Ροδόπουλος, με τον δήμαρχο Τρίπολης, Γιάννη Σμυρνιώτη, τέθηκαν οι βάσεις για τη λειτουργία στην Τρίπολη παραρτήματος του ΕΑΠ, που θα λειτουργήσει στο νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο του «Πετροπούλειου» κληροδοτήματος, επί της πλατείας Πετρινού, στο κέντρο της πόλης, που παραχώρησε για το σκοπό αυτό στο ΕΑΠ ο δήμος Τρίπολης.



Διαβάστε περισσότερα...

Τρία αδέρφια πάσχουν από γυναικομαστία



Γεννήθηκαν με μια γενετική ανωμαλία.

Το στήθος τους θα ζήλευαν πολλές γυναίκες στον πλανήτη. Κι όμως πρόκειται για τρεις άντρες, τρία αδέρφια από τη Δομινικανή Δημοκρατία, οι οποίοι εξαιτίας μιας σπάνιας γενετικής ανωμαλίας εμφάνισαν μαστούς!

Τα αδέρφια Ramírez πλέον μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, χωρίς τα πειράγματα των συνανθρώπων τους, καθώς υποβλήθηκαν και οι τρεις σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης των μαστών τους.

Ο 17χρονος Yeuri δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό: «Πονάω αλλά νιώθω καλά. Τώρα δε θα μας κοροϊδεύουν πια».

Ο πατέρας τους, απεγνωσμένος από την κατάσταση, εμφανίστηκε στην τηλεόραση ζητώντας τη βοήθεια ειδικών καθώς ο ίδιος δε μπορούσε να πληρώσει για τις επεμβάσεις. Εργάζεται ως πωλητής τροφίμων σε λαϊκή αγορά και τα μεγάλωνε μόνος τους γιατί η μητέρα τους τα παράτησε όταν ήταν μικρά.

Ο διοικητής Dr Pedro Antonio Delgado από το νοσοκομείο Marcelino Velez Santana δέχτηκε να εγχειρίσει τα παιδιά δωρεάν.

Τα αδέρφια υποβλήθηκαν σε προεγχειρητικό έλεγχο, ο οποίος έδειξε ότι τόσο ο 17χρονος Yeuri όσο και ο 12χρονος Daniu και ο 11χρονος Gabriel μπορούσαν να ξαπλώσουν στο κρεβάτι του πόνου.

Τα αδέρφια έπασχαν από γυναικομαστία και τώρα θα τους χορηγηθεί κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για να σταματήσει η παραγωγή θηλυκών ορμονών στον οργανισμό τους.





Διαβάστε περισσότερα...

Απειλή για έμφραγμα, το πολύ ασβέστιο σε μορφή χαπιού



Προειδοποιούν οι ειδικοί με νέα έρευνα.

Οι άνθρωποι που παίρνουν στον οργανισμό τους μεγάλες ποσότητες ασβεστίου μέσω των ειδικών διατροφικών συμπληρωμάτων, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με μία νέα γερμανο-ελβετική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη συνιστά στους ηλικιωμένους, ιδίως στις γυναίκες, που λαμβάνουν τέτοια συμπληρώματα σε μορφή χαπιού για να προστατευθούν από την οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση, να το κάνουν με κάθε επιφύλαξη και να προτιμούν μία ισορροπημένη διατροφή που να περιέχει επαρκές ασβέστιο. Τροφές που περιέχουν ασβέστιο, είναι κυρίως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επίσης τα πράσινα λαχανικά κ.α.

Οι ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών Καρκίνου στη Χαϊδελβέργη και του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Ζυρίχης με επικεφαλής τη Σαμπίνε Ρόρμαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο καρδιολογικό περιοδικό «Heart», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν περίπου 24.000 άτομα ηλικίας 35 έως 64 ετών για πάνω από μία δεκαετία και σύγκριναν τον αριθμό των εμφραγμάτων μεταξύ όσων έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου και όσων δεν έπαιρναν.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η ανάλυση έδειξε ότι όσοι έπαιρναν χάπια ασβεστίου τακτικά, ήσαν 86% πιθανότερο να πάθουν έμφραγμα. Όσοι έπαιρναν μία μέση δόση ασβεστίου από κάθε πηγή (820 mg τη μέρα), δηλαδή μέσα από τη διατροφή τους και τα έξτρα συμπληρώματα, εμφάνιζαν μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με όσους έπαιρναν λιγότερη δόση. Όμως όσοι έπαιρναν μεγαλύτερη δόση (πάνω από 1.100 mg τη μέρα), δεν είχαν μικρότερο κίνδυνο.

Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου σχετίζεται με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος, όμως δεν αποδεικνύει ότι τα ίδια τα συμπληρώματα προκαλούν έμφραγμα.

Νέες μελέτες πρέπει να γίνουν για να ερευνήσουν περαιτέρω τη σχέση ανάμεσα στα συμπληρώματα ασβεστίου και στην υγεία της καρδιάς και να προσδιορίσουν σε ποιό βαθμό τα οφέλη των συμπληρωμάτων για την οστεοπόρωση αντισταθμίζονται από τον κίνδυνο εμφράγματος.

Ο καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας Ίαν Ράιντ, σε συνοδευτικό άρθρο στο ίδιο περιοδικό, συμφωνεί ότι η λήψη πρόσθετου ασβεστίου μέσω των συμπληρωμάτων, φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για την καρδιά, αντίθετα με μία δίαιτα πλούσια σε ασβέστιο. Όπως αναφέρει, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το πρόσθετο ασβέστιο που λαμβάνεται απότομα μέσω των χαπιών, κάνει ζημιά στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας τελικά σε έμφραγμα.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου, αλλά αρκεί να λαμβάνουν το αναγκαίο ασβέστιο από τη διατροφή τους», όπως είπε. Μια έρευνα του Ράιντ, που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ το 2010, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί τα συμπληρώματα ασβεστίου να μειώνουν τα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης κατά 10% κατά μέσο όρο, όμως αυξάνουν τον κίνδυνο εμφραγμάτων κατά 25%.


Διαβάστε περισσότερα...

Η τσιγκουνιά είναι κληρονομική



Οφείλεται σε ένα γονίδιο με δύο παραλλαγές.

Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο, σε δύο παραλλαγές, που κάνει τους ανθρώπους λιγότερο ή περισσότερο «σφιχτούς» με τα χρήματά τους και γενναιόδωρους. Υπολογίζουν ότι περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους φέρει στο DNA του αυτόν τον γενετικό παράγοντα, τον οποίο έχει κληρονομήσει από τους γονείς του.

Οι ερευνητές του τμήματος ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Βόννης, υπό τον Μάρτιν Ρόιτερ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Social Cognitive and Affective Neuroscience», σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που διαθέτουν την «τσιγκούνικη» γενετική παραλλαγή, γενικά δίνουν λιγότερα χρήματα σε δωρεές και φιλανθρωπίες, «κάνουν τράκες» τσιγάρων αντί να αγοράζουν τα δικά τους, δανείζονται χρήματα ή πράγματα που ξεχνούν μετά να επιστρέψουν, επιμένουν να πληρώνει στο εστιατόριο ο καθένας ακριβώς ό,τι έχει φάει, αντί να μοιράζεται ο λογαριασμός σε ίσα μερίδια κλπ.

Οι γερμανοί επιστήμονες πήραν δείγματα κυττάρων από το στόμα 101 νεαρών ανδρών και γυναικών και μελέτησαν την επίδραση ενός συγκεκριμένου γονιδίου, του COMT, το οποίο υπάρχει σε δύο παραλλαγές (A και G). Το γονίδιο είναι γνωστό ότι επιδρά στην χημεία του εγκεφάλου και οι ερευνητές ήθελαν να εξακριβώσουν κατά πόσο αυτή η επίδραση έχει ως συνέπεια να κάνει ένα άνθρωπο περισσότερο ή λιγότερο τσιγκούνη.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να παίξουν ένα χαρτοπαικτικό παιγνίδι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και στη συνέχεια να δωρίσουν ένα μέρος από τα κέρδη τους σε ένα φτωχό παιδί στο Περού. Η παραλλαγή (A ή G) του γονιδίου δεν επηρέασε πόσο κέρδισε κάθε παίκτης στο παιγνίδι, όμως επηρέασε σημαντικά πόσο χρήματα δώρισε κατόπιν. Έτσι, πάνω από το 20% των εθελοντών με την παραλλαγή G του γονιδίου COMT έδωσαν στο παιδάκι όλα τα χρήματα που είχαν κερδίσει, αλλά λιγότερο από το 2% όσων είχαν την παραλλαγή Α του γονιδίου, ήσαν εξίσου γενναιόδωροι. Κατά μέσο όρο, όσοι διέθεταν την «τσιγκούνικη» εκδοχή του γονιδίου, έδωσαν λιγότερα από τα μισά κέρδη τους σε φιλανθρωπίες.

Προηγούμενες πάντως έρευνες έχουν δείξει ότι η τάση για τσιγκουνιά ή γενναιοδωρία εν μέρει μόνο εξηγείται από τα γονίδια, καθώς παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως η ανατροφή, η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις κ.α.

Από την άλλη, όπως επισημαίνουν και οι γερμανοί ερευνητές στην μελέτη τους, υπάρχει μεγάλη διαμάχη μεταξύ των επιστημόνων διεθνώς κατά πόσο υπάρχει αληθινός αλτρουισμός, καθώς ορισμένοι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι από τη στιγμή που ο φιλάνθρωπος παίρνει -για διάφορους λόγους- ικανοποίηση από την πράξη του, στην ουσία νοιάζεται περισσότερο να ευχαριστήσει τον εαυτό του παρά τους άλλους.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα καλοί λόγοι για να κάνετε σεξ



Εκτός από την απόλαυση υπάρχουν και άλλα θετικά...
Δρα προληπτικά κατά του καρκίνου, βελτιώνει το καρδιαγγεικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει το στρες και τον πόνο. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, τα οφέλη που έχει το σεξ στην υγεία είναι αρκετά και σημαντικά.

Μειώνει το στρες

Ένα από τα μεγάλα οφέλη που έχει το σεξ στην υγεία, είναι η μείωση της πίεσης, που συνεπάγεται και μείωση του στρες. Στη μελέτη συμμετείχαν 24 γυναίκες και 22 άνδρες που έκαναν καθημερινά σεξ. Ειδικοί από πανεπιστήμιο της Σκοτία τους υπέβαλαν σε στρεσογόνες καταστάσεις. Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, όσοι έκαναν συχνά σεξ, μπορούσαν να διαχειριστούν καλύτερα μία κατάσταση που τους προκαλούσε σρες και διατηρούσαν την πίεσή τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σε άλλη μελέτη φάνηκε πως η συχνότητα της συνουσίας συνδέεται άμεσα με τη μείωση της συστολικής πίεσης σε άτομα που συζούσαν. Και οι δύο μελέτες δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal Biological Psychology.

Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό

Σεξουαλική υγεία σημαίνει καλή φυσική κατάσταση. Όταν κάποιος συνουσιάζεται μία με δύο φορές την εβδομάδα έχει αυξημένα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, η οποία προστατεύει από το κρυολόγημα και μεταδιδόμενες νόσους. Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο του Wilkes.

Αδυνατίζει

Τριάντα λεπτά σεξ (μαζί με τα προκαταρκτικά) καίνε περισσότερες από 85 θερμίδες, που σημαίνει σε περίπου έξι μήνες καίγονται περίπου 4.000 θερμίδες. Επιπλέον, σύμφωνα με την Patti Britton, σεξολόγο από την Αμερικανική Ομοσπονδία Σεξουαλικών Εκπαιδευτών και Θεραπευτών, «το σεξ είναι από τα καλύτερα είδη άσκησης.

Βελτιώνει το καρδιαγγειακό

Είναι λανθασμένη η εντύπωση που έχουν κάποιοι ηλικιωμένοι για την συνουσία, καθώς εκτιμούν πως εάν επιχειρήσουν μία πράξη, θα βρεθούν στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό. Ερευνητές από τη Βρετανία βρήκαν πως το σεξ, ακόμη και όταν το κάνουν συχνά οι ηλικιωμένοι, βοηθά το καρδιαγγειακό σύστημα και αποτρέπει εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά επεισόδια. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Epidemiology and Community Health.

Ανεβάζει την αυτοεκτίμηση

Σύμφωνα με μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο του Τέξας, η αυτοεκτίμηση είναι ένας από τους 237 λόγους που κάνουμε σεξ. Μάλιστα, ακόμη και όταν κάποιος έχει αρκετά υψηλή αυτοεκτίμηση, μία καλή συνουσία τον ανεβάζει στα ύψη.

Βελτιώνει την εμπιστοσύνη

Κάνοντας σεξ αυξάνει η ορμόνη οξυτοκίνη, η οποία ονομάζεται και ορμόνη της αγάπης. Και αυτό διότι βοηθά στη δόμηση στενών συναισθηματικών σχέσεων με το άτομο που προκαλεί την έκκρισή της. Η ίδια ορμόνη συνδέεται και με το αίσθημα της γενναιοδωρίας. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν κάποιος μας ικανοποιεί σεξουαλικά, μπορούμε να φτάσουμε σε ακρότητες γενναιοδωρίας. Η ίδια ορμόνη, επίσης, είναι η ορμόνη του μητρικού φίλτρου.

Η μελέτη έγινε από τα Πανεπιστήμια του Pittsburgh και της North Carolina.

Μειώνει τον πόνο

Σε περιπτώσεις που η οξυτοκίνη αυξάνει απότομα, αυξάνουν και οι ενδορφίνες, ορμόνες που βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου. Έτσι, όταν κάποιος έχει πονοκέφαλο, αρθρίτιδα ή συμπτώματα προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, μπορεί να τα αντιμετωπίσει κάνοντας σεξ. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Bulletin of Experimental Biology and Medicine.

Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη

Η συχνή εκσπερμάτωση, ειδικά σε άτομα άνω των 20 ετών, λειτουργεί ως προληπτική θεραπεία καρκίνου του προστάτη. Όπως προέκυψε από τν μελέτη ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη σε όσους εκσπερμάτωναν συχνά, ήταν μειωμένος κατά 35%. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Urology. Σε έτερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Journal of the American Medical Association βρήκαν πως όταν κάποιος εκσπερματώνει 21 ή περισσότερες φορές το μήνα, μειώνει δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Δρα προληπτικά κατά της ακράτειας ούρων

Για τις γυναίκες, οι ασκήσεις στους μυς της πυέλου, γνωστές και ως Κέγκελ, κατά τη διάρκεια της συνουσίας, εκτός του ότι προσφέρει περισσότερη ευχαρίστηση και στους δύο, δρα προληπτικά ως προς τη μείωση εκδήλωσης ακράτειας ούρων σε μεγάλη ηλικία.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Η οξυτοκίνη που απελευθερώνεται με τον οργασμό, βοηθά ιδιαίτερα στις διαταραχές του ύπνου. Η καλή ποιότητα ύπνου, από την πλευρά της, επιφέρει αρκετά άλλα ευεργετικά αποτελέσματα, όπως είναι η σωστά ρυθμισμένη πίεση, καλή ταχύτητα μεταβολισμού άρα καλύτερο δείκτη μάζας σώματος.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το "Αιγινήτειο" αρνείται θεραπεία!



Η διοίκηση του οποίου αρνείται να παραγγείλει το αναγκαίο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου, επικαλούμενη έλλειψη κονδυλίων και επιχειρώντας να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του ιδρύματος.


Έξι ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από το σπάνιο λυσοσωμικό νόσημα Pompe ταλαιπωρεί σκληρά το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αθήνας "Αιγινήτειο", η διοίκηση του οποίου αρνείται να παραγγείλει το αναγκαίο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου, επικαλούμενη έλλειψη κονδυλίων και επιχειρώντας να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του ιδρύματος, παρά το γεγονός ότι το πολύ ακριβό αυτό φάρμακο αποζημιώνεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το "Αιγινήτειο" αποτελεί άτυπα κέντρο αναφοράς της πάθησης Pompe, καθώς διαθέτει την εμπειρία και τη γνώση της νόσου.

Αυτά καταγγέλλει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Λυσοσωμικά Νοσήματα "Η Αλληλεγγύη" Κατ. Θεοχάρη, σε επιστολή της προς τους υπηρεσιακούς υπουργούς Υγείας Χρ. Κίττα και Παιδείας Φρ. Κιάου.

Η Κατ. Θεοχάρη σημειώνει επίσης στην επιστολή της: "Η άρνηση στην παραγγελία του φαρμάκου από το νοσοκομείο 'Αιγινήτειο' έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία των ασθενών να λάβουν ουσιαστικά θεραπεία, καθώς για τη χορήγηση του φαρμάκου για τη σπάνια κληρονομική αυτή πάθηση, αφενός το κόστος της αγοράς του φαρμάκου είναι απαγορευτικό για τον μέσο ασθενή και, αφετέρου, η έγχυσή του απαιτείται να γίνει από εκπαιδευμένο και έμπειρο θεράποντα ιατρό (νευρολόγο) εντός του νοσοκομείου. Επισημαίνουμε ότι η νόσος αυτή οδηγεί τους ασθενείς (από βρέφη μέχρι και ενήλικες) σε μεγάλη μυική αδυναμία, βαριά μυοκαρδιοπάθεια, δυσκολία στη σίτιση και σε αναπνευστικά προβλήματα κ.λπ. Συνέπεια των προβλημάτων που προκύπτουν από την έλλειψη θεραπείας είναι ακόμα και η μόνιμη αναπηρία, έως και ο θάνατος".



Διαβάστε περισσότερα...

Κάθε 7 δευτερόλεπτα πεθαίνει κάποιος από διαβήτη τύπου ΙΙ



Ανησυχητικά τα στοιχεία εμφάνισης της νόσου σε παιδιά και εφήβους.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς, καθώς πλέον οσακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ παρουσιάζει αυξητική τάση σε παιδιά και εφήβους.

Μέχρι πριν από μία δεκαετία το ποσοστό των εφήβων που παρουσίαζαν «διαβήτη των ενηλίκων» δεν ξεπερνούσε το 3%. Σήμερα, η συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ στους εφήβους με διαβήτη αγγίζει το 40%. Το ανησυχητικό αυτό στοιχείο δείχνει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η μεγάλη απειλή των ετών που θα ακολουθήσουν, επισημαίνουν οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι η πρόληψη και η θεραπευτική αντιμετώπισή του είναι το Α και το Ω για την αναχαίτιση της επιδημίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης και ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Υφαντόπουλος, 366 εκατ. άτομα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη σε όλο τον κόσμο. Από αυτούς, 52,8 εκατ. ζουν στην Ευρώπη ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 ο αριθμός των πασχόντων θα φθάσει στα 64 εκατ.

Το 75% των ατόμων με διαβήτη έχει χάσει τη ζωή του λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων - την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, έχει υπολογιστεί ότι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ανήλθαν το 2011 σε 603.360 (7% των ενηλίκων) και αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων, καθώς το ένα τέταρτο του ανδρικού πληθυσμού στο λεκανοπέδιο της Αττικής παρουσιάζει προδιαβήτη με την εικόνα του μεταβολικού συνδρόμου.

«Η σχέση του σακχαρώδη διαβήτη με την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο είναι "στενή"» υπογράμμισε ο κ. Χαλβατσιώτης.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ποσοστό των πασχόντων στη χώρα μας θα φθάσει το 8,3% έως το 2030.

Σύμφωνα με τον κ. Χαλβατσιώτη, ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να χαρακτηριστεί ως το «τσουνάμι» του 21ου αιώνα.

Κάθε 7 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας θάνατος και ετησίως 4,6 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, επιβάλλεται η σωστή ρύθμιση του σακχάρου, διαφορετικά μπορεί να εμφανισθούν επιπλοκές επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή του πάσχοντα.

«Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ τείνει να εξελιχθεί σήμερα σε μία σύγχρονη επιδημία με σημαντικές κλινικές και οικονομικές επιπτώσεις στην κοινωνία και τα υγειονομικά συστήματα» ανέφερε ο κ. Υφαντόπουλος. Από επιδημιολογικές και φαρμακο-οικονομικές μελέτες, σημείωσε, προκύπτει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ επιβαρύνει πολλαπλά όχι μόνο τη σωματική υγεία των ασθενών, αλλά ταυτόχρονα την ψυχολογική και την κοινωνική τους διάθεση.

Όπως επισήμανε ο κ. Χαλβατσιώτης, η σωστή ρύθμιση του διαβήτη δεν προσφέρει μόνο ποιότητα ζωής στον πάσχοντα, αλλά μειώνει και το κόστος της νόσου. Υπολογίζεται ότι το 7,7% του συνόλου των δαπανών υγείας αφορά στην αντιμετώπιση των πασχόντων από διαβήτη.

Μελέτη που έγινε σε 51 Κέντρα Διαβήτη στην Ελλάδα, έδειξε ότι το ετήσιο κόστος ενός καλά ρυθμισμένου διαβητικού είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό ενός ατόμου που δεν έχει ρυθμίσει σωστά την πάθησή του.

Τα νέα καινοτόμα φάρμακα, επισήμαναν οι επιστήμονες, βελτιώνουν πολύ την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Προσφάτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση της βιλνταγλιπτίνης σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ ως μονοθεραπεία σε ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους με δίαιτα και άσκηση και δεν μπορούν να λάβουν ως θεραπεία τη φαρμακευτική ουσία μετφορμίνη (χορηγείται ως βασική θεραπεία στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ).

Καταλήγοντας οι δύο επιστήμονες τόνισαν ότι επιβάλλεται η λήψη μέτρων δημόσιας υγείας για την πρόληψη και την ενημέρωση του κοινού για την υιοθέτηση ενός υγιέστερου τρόπου επιβίωσης. Σημείωσαν επίσης, ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσουν μία ολιστική προσέγγιση της ασθένειας, που θα βασίζεται σε μία πολυπαραγοντική ανάλυση, στην οποία θα εξετάζεται το φάσμα παροχής των υπηρεσιών υγείας που θα διατίθεται για τη νόσο σε σχέση με τη διατήρηση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.


Διαβάστε περισσότερα...

Το φαγητό θα την οδηγήσει στο θάνατο



Φωτογραφίες της επιχείρησης μετακίνησης 19χρονης που ζυγίζει 400 κιλά.

Τριάντα ξυλουργοί, οικοδόμοι, αστυνομικοί, πυροσβέστες και ένα πλήρωμα ασθενοφόρου χρειάστηκαν για να μεταφερθεί η παχύτερη έφηβη της Βρετανίας, η Georgia Davis των 19 ετών και των 400 κιλών, στο νοσοκομείο.

Η 19χρονη χρειαζόταν άμεση ιατρική βοήθεια αλλά χρειάστηκαν τριάντα άνθρωποι και οκτώ ώρες για να φτάσει μέχρι το… ασθενοφόρο! Ο δρόμος έξω από το σπίτι της στη Νότια Ουαλία έκλεισε αφού χρειάστηκε να γκρεμιστούν δύο τοίχοι για να μετακινηθεί από το υπνοδωμάτιό της.

Η κατάσταση της υγείας της δεν έχει γίνει γνωστή αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπέστη πολυοργανική κατάρρευση όταν το βάρος της έφτασε τα τετρακόσια κιλά τη στιγμή που μουσαμάδες και λινάτσες χρησιμοποιήθηκαν για να μην είναι ορατή η επιχείρηση από τους τρίτους και να υπάρχει στοιχειώδης ιδιωτικότητα για τη νεαρή γυναίκα.

Οι οικοδόμοι αφαίρεσαν ένα παράθυρο και στη συνέχεια γκρέμισαν τον εξωτερικό και τον εσωτερικό τοίχο για να φτάσουν στην Davis. Στη συνέχεια φτιάχτηκε μία αυτοσχέδια γέφυρα για να μεταφερθεί από το δωμάτιο του πρώτου ορόφου στο ασθενοφόρο. Στο σημείο είχε φτάσει κι ένας γερανός για την περίπτωση που χρειαζόταν να χρησιμοποιηθεί στην επιχείρηση.

Το κόστος της επιχείρησης αναμένεται να φτάσει τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ ενώ θα πρέπει να ξαναχτιστούν και οι γκρεμισμένοι τοίχοι. «Είναι τραγικό για εκείνη. Έχει κάνει χιλιάδες δίαιτες όλων των ειδών και έχει πάει σε κατασκηνώσεις απώλειας βάρους», είπε για την 19χρονη γείτονας που ήταν παρών στην επιχείρηση, «αλλά τίποτα δεν είχε αποτέλεσμα».

«Είμαι στο κρεβάτι και δεν μπορώ να σηκωθώ», είχε γράψει πριν λίγες μέρες στο λογαριασμό της στο Facebook.
«Μπλοκαρίστηκα στην τουαλέτα για είκοσι λεπτά. Πονάνε τα πόδια και η πλάτη μου και τα γόνατά μου δεν θα άντεχαν αν έμενα κι άλλο καθιστή».

Η Davis είχε ανακηρυχθεί η παχύτερη έφηβη στη Βρετανία το 2008, όταν είχε βάρος 209 κιλά σε ηλικία 15 ετών. Οι γιατροί την είχαν προειδοποιήσει πως θα πέθαινε αν δεν έχανε βάρος και τότε πήγε σε αμερικανική κατασκήνωση απώλειας βάρους όπου έχασε τα μισά κιλά.

Όμως με την επιστροφή της στη Βρετανία επέστρεψε και στις κακές συνήθειές της και ξαναπήρε εκατό κιλά.

«Φυσικά και νιώθω ένοχη», είχε δηλώσει η μαμά της, Lesley Davis. Είναι και η ίδια υπέρβαρη ζυγίζοντας 114 κιλά. «Η Georgia δεν μπορεί να περπατήσει, χάνει την αναπνοή της μόλις κάνει λίγα βήματα. Ανησυχώ πολύ», λέει.
Η 19χρονη παραδέχθηκε πως το βάρος της τής προκαλεί τόση θλίψη που επιχειρώντας να τη διαχειριστεί τρώει ακόμα περισσότερο.

Με τα δεδομένα της αυτή τη στιγμή, δεν αναμένεται να ζήσει μετά τα εικοστά της γενέθλια. «Το ξέρω πως τρώω μέχρι θανάτου αλλά δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω», λέει η ίδια.

Δείτε τις φωτογραφίες












Διαβάστε περισσότερα...

Κι όμως είναι πολύ πιο δύσκολο απ' όσο φαίνεται



Δείτε ολόκληρη τη φωτογραφία και θα καταλάβετε.



Διαβάστε περισσότερα...

Η δημοτική φιλαρμονική Καλαμάτας στο πλευρό των παιδιών



Θα δοθεί συναυλία για την ενίσχυση των Παιδικών Χωριών SOS.

Τα μουσικά όργανα της δημοτικής φιλαρμονικής Καλαμάτας θα ηχήσουν την Τετάρτη 30 Μαΐου, σε μια ξεχωριστή συναυλία αφιερωμένη στα παιδιά.

Η διοργάνωση αυτή αποτελεί μια προσπάθεια της τοπικής ομάδας στήριξης Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος για την ενίσχυση του κέντρου στήριξης παιδιού και οικογένειας Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών.

Η συναυλία «για το παιδί» θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 μ.μ. στο πνευματικό κέντρο Καλαμάτας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Καλαμάτας και της δημοτικής φιλαρμονικής της πόλης.

Οι προσκλήσεις κοστίζουν 5 ευρώ και προπωλούνται στο Κέντρο Στήριξης, Β.Αμαλίας 13, τηλ. 2721098660 και στο πνευματικό κέντρο Καλαμάτας.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Ρωσική Εκκλησία στηρίζει τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής



Συγκέντρωσε 500.000 ευρώ.

Περίπου δεκαεννέα εκατομμύρια ρούβλια, που αντιστοιχούν σε περίπου 500.000 ευρώ, συγκέντρωσε η Ρωσική Εκκλησία, μέσω του εράνου που διενεργεί, για να βοηθήσει τους άπορους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Φιλανθρωπικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Ρωσικής Εκκλησίας, που συντονίζει τον έρανο, το ποσό συγκεντρώθηκε από δωρεές απ΄όλη τη χώρα, από ενορίες, επισκοπές και μοναστήρια, καθώς και από ιδιώτες, μετά από την προτροπή του ιδίου του Πατριάρχη Μόσχας και πασών Ρωσιών, Κυρίλλου, τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο έρανος ξεκίνησε στις 19 Φεβρουάριου και ολοκληρώθηκε στις 22 Μαΐου, μετά από σχετική εγκύκλιο που είχε αποσταλεί στις εκκλησίες και στις μονές του Πατριαρχείου, σε όλη τη χώρα.

Οι δωρεές, που κυμαίνονται από 100 έως 400 ρούβλια, προέρχονται από ανθρώπους, που ζουν και σε μέρη απομακρυσμένα, αλλά και από το εξωτερικό, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Τμήματος Φιλανθρωπικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Ρωσικής Εκκλησίας, Κωνσταντίν Μπασίλοφ.

«Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα της Ελλάδας ως δικό τους. Αυτή είναι η πεποίθησή μας, καθώς έχουμε δωρεές από ιδιώτες ακόμη και από την Καμτσάτκα και το Σαχαλίν, από ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων», επισημαίνει ο κ. Μπασίλοφ.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι φτωχοί έχουν «πλούσια» αισθήματα



Δεν υπερτερούν σε όλα οι εύποροι...
Ικανότεροι στο να καταλαβαίνουν τον ψυχικό κόσμο των άλλων είναι οι φτωχοί, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Το στοιχείο που τους διαφοροποιεί από τους ανθρώπους των ανώτερων τάξεων.

Οι άνθρωποι της ανώτερης κοινωνικο-οικονομικής τάξης είναι πιο μορφωμένοι, πιο πλούσιοι, έχουν καλύτερες δουλειές και ζουν μια πιο άνετη ζωή, όμως φαίνεται πως δεν υπερτερούν σε όλα.

Μια νέα αμερικανο-καναδική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι οι φτωχότεροι και λιγότεροι μορφωμένοι είναι πιο ικανοί στο να συναισθάνονται τους άλλους και να «διαβάζουν» τα συναισθήματα τους σε σχέση με τους πλούσιους.

Οι ερευνητές, υπό τον ψυχολόγο Μάικλ Κράους του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Φρανσίσκο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Psychological Science- Ψυχολογική Επιστήμη, σύμφωνα με το Live Science, αποδίδουν την ανώτερη συναίσθηση των ατόμων των κατώτερων εισοδηματικών τάξεων στο ότι εξ ανάγκης συχνά υποχρεώνονται να εξαρτώνται από άλλους ανθρώπους για διάφορους λόγους, πράγμα που έχει σταδιακά «ακονίσει» την ικανότητά τους να «διαβάζουν» καλύτερα τον συναισθηματικό κόσμο των γύρω τους.

Οι ερευνητές έκαναν διάφορα πειράματα με 200 εθελοντές διαφόρων επιπέδου εισοδήματος και μόρφωσης, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, κλήθηκαν να αξιολογήσουν, κοιτώντας εικόνες ορισμένων προσώπων, ποια συναισθήματα εξέφραζαν οι εικονιζόμενοι.

Οι ψυχολόγοι μάλλον ξαφνιάστηκαν όταν διαπίστωσαν ότι οι πιο μορφωμένοι τα πήγαν χειρότερα στην αντίληψη των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων. Συγκεκριμένα οι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης ήσαν, κατά μέσο όρο, κατά 7% πιο ακριβείς στην κατανόηση της συναισθηματικής κατάστασης των άλλων, σε σχέση με τους αποφοίτους ανώτερης εκπαίδευσης.

Σε ένα άλλο πείραμα, όπου οι εθελοντές κλήθηκαν να εκτιμήσουν τα συναισθήματα που εξέφραζε ένας ξένος σε μια εικονική συνέντευξη για την πρόσληψή του σε μια εργασία, πάλι τα άτομα ανώτερου κοινωνικο-οικονομικού στάτους, παρόλο που είχαν άμεση επαφή με ένα άλλο άνθρωπο, είχαν τελικά χειρότερη επίδοση στην «ανάγνωση» των συναισθημάτων του ξένου.

Σε ένα τρίτο πείραμα, όταν οι άνθρωποι οδηγήθηκαν να πιστέψουν ότι ανήκαν σε χαμηλότερη κοινωνικο-οικονομική τάξη από αυτή που στην πραγματικότητα ανήκαν, έγιναν καλύτεροι στο να «διαβάζουν» τα συναισθήματα των άλλων.

Οι ερευνητές συμπέραναν τελικά ότι τα μέλη της ανώτερης τάξης δεν είναι πολύ ικανά στην αναγνώριση των συναισθημάτων που νιώθουν άλλοι άνθρωποι. Οι ψυχολόγοι υποθέτουν ότι οι πιο πλούσιοι και πιο μορφωμένοι υστερούν, επειδή συνήθως μπορούν να λύνουν τα καθημερινά προβλήματά τους χωρίς να χρειάζεται να έρχονται σε επαφή και να εξαρτώνται από άλλους, όπως αναγκαστικά πρέπει να κάνουν οι πιο φτωχοί.

«Αυτό δείχνει ότι δεν πρόκειται για κάτι βαθειά ριζωμένο στον άνθρωπο. Είναι το ευρύτερο πολιτιστικό πλαίσιο που οδηγεί σε αυτές τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων», δήλωσε ο Κράους και εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα έρευνα θα βοηθήσει, ώστε να καταρριφθούν διάφορα στερεότυπα για τις διαφορές ανάμεσα στις κοινωνικο-οικονομικές τάξεις και κυρίως η εντύπωση ότι οι λιγότεροι μορφωμένοι και πλούσιοι είναι «από τη φύση»τους και λιγότερο έξυπνοι.

Σε μια προηγούμενη έρευνα, ο Κράους είχε διαπιστώσει ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι είναι πιο αγενείς και απότομοι, από ό,τι οι φτωχότεροι, στις συνομιλίες τους με ξένους. Έχει ακόμα ανακαλύψει ότι οι φτωχοί είναι πιο γενναιόδωροι με τα χρήματά τους από ό,τι οι πλούσιοι. Η μεγαλύτερη ικανότητα ενσυναίσθησης των άλλων είναι πολύ πιθανό ότι βρίσκεται στη ρίζα αυτής της γενναιοδωρίας των φτωχών, δήλωσε ο αμερικανός ερευνητής.


Πηγή: www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι πιο συχνές στις γυναίκες



Hμέρα Νοσημάτων Θυρεοειδούς Αδένα η 25η Μαΐου.

Εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, ταλαιπωρούν τα νοσήματα του θυρεοειδούς αδένα ενώ, σύμφωνα με τα δεδομένα διεθνών μελετών, τις τελευταίες δεκαετίες, παρατηρείται αύξηση των παθήσεων του θυρεοειδούς σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που αποδίδεται στο περιβάλλον, το είδος των τροφών, τις ιονίζουσες ακτινοβολίες και παράλληλα και στη συχνότερη διάγνωση.

Οι θυρεοειδοπάθειες στη χώρα μας εξακολουθούν να αποτελούν συχνή αιτία νοσηρότητας, ενώ ανιχνεύονται, πλέον και στον παιδικό πληθυσμό, ειδικά όταν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι περισσότερεςπαθήσεις του θυρεοειδούς είναι πιο συχνές στις γυναίκες με έξαρση στην περίοδο λίγων μηνών μετά τον τοκετό. Ήπιες μορφές είναι συχνές στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και η επίπτωση γίνεται αρκετά συχνή στις μεγάλες ηλικίες.

Τα παραπάνω τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου, ειδικοί επιστήμονες με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσημάτων του Θυρεοειδούς Αδένα, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Ο θυρεοειδής είναι ένας σημαντικός ενδοκρινής αδένας ο οποίος ρυθμίζει τις καύσεις και το μεταβολισμό του οργανισμού και παράγει δύο ζωτικής σημασίας ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3).

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς ανέφερε η Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Βαρβάρα Βλασσοπούλου, εμπίπτουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στις παθήσεις που αφορούν το μέγεθος (βρογχοκήλη - όζος) και στις παθήσεις που αφορούν στη λειτουργία (υποθυρεοειδισμός - υπερθυρεοειδισμός).

«Η έλλειψη ιωδίου», είπε η κ. Βλασσοπούλου, «ήταν μια από τις σημαντικές αιτίες που παλιότερα είχαμε συχνά βρογχοκήλη στην Ελλάδα, κυρίως στις ορεινές περιοχές. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν, ότι δεν υπάρχει πια έλλειψη ιωδίου, εκτός ίσως, από ελάχιστες πολύ μακρινές περιοχές. Παρόλα αυτά, οι παθήσεις του θυρεοειδούς εξακολουθούν να εμφανίζονται συχνά και προκαλούν σημαντική νοσηρότητα στον πληθυσμό».

Σε ό,τι αφορά στον υποθυρεοειδισμό, σημείωσε η κ. Βλασσοπούλου, η επίπτωσή του στο γενικό πληθυσμό είναι περίπου 5-7% και της ήπιας μορφής φθάνει μέχρι 15% στις ηλικιωμένες γυναίκες. Όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει τη σωστή ποσότητα των θυρεοειδικών ορμονών, εκδηλώνονται διάφορα συμπτώματα, όπως γενικευμένη κόπωση, τάση για παχυσαρκία, βραδύτητα στις κινήσεις και τις αντιδράσεις, υπνηλία, ξηρότητα του δέρματος, δυσκοιλιότητα και, σε βαρύτερες περιπτώσεις, οίδημα στο πρόσωπο και τα άκρα, τριχόπτωση και βαρηκοΐα. Από την καρδιά παρουσιάζεται βραδυκαρδία.

Αντίθετα, στον υπερθυρεοειδισμό ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες από όσες πρέπει. Αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση ταχυκαρδίας, απώλειας βάρους, δυσανεξίας στη ζέστη και εφιδρώσεις. Επίσης, χαρακτηριστικά του υπερθυρεοειδισμού είναι η ανησυχία, ο εκνευρισμός, το τρέμουλο των χεριών και η έντονη μυϊκή αδυναμία.

Η επίπτωση της υπερλειτουργίας του θυρεοειδούς στο γενικό πληθυσμό είναι 0.2% στους άνδρες και 2% στις γυναίκες. Σύμφωνα με την κ. Βλασσοπούλου, αν παραμεληθεί και δεν διαγνωσθεί γρήγορα η νόσος, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, κυρίως από επιπλοκές από την καρδιά (αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια κλπ).

Ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας - Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (E.E.E.-Π.Ε.Ε.), Αναπληρωτής Καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος .Μαστοράκος, μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα, τόσο του άνδρα, όσο και της γυναίκας και για το λόγο αυτό, σε περιπτώσεις προβλημάτων γονιμότητας θα πρέπει πάντα να διερευνάται η πιθανή παρουσία τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων



Μία λύση του προβλήματος της υπογονιμότητας.

Ένας σημαντικός αριθμός γυναικών που καταφεύγουν στην συνδρομή της εξωσωματικής γονιμοποίησης προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά, αντιμετωπίζει προβλήματα φτωχής ανταπόκρισης στην φαρμακευτική αγωγή της διέγερσης των ωοθηκών με αποτέλεσμα να παράγουν λίγα και κακής ποιότητας ωάρια. Κάποιες γυναίκες είναι φορείς ή πάσχουν από κάποιο κληρονομούμενο νόσημα που δεν επιθυμούν να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους και ορισμένες βρίσκονται κοντά στην κλιμακτήριο.

Το σύνολο αυτό των γυναικών έχει μικρά ποσοστά επιτυχίας με την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης με δικά της ωάρια. Η μόνη λύση προκειμένου να μεγιστοποιήσουν την πιθανότητα να αποκτήσουν ένα υγιές παιδί είναι να προχωρήσουν σε εξωσωματική με δωρεά ωαρίων από γυναίκα μικρής ηλικίας. Η απόφαση της εξωσωματικής με δωρεά ωαρίων δεν είναι εύκολη για την γυναίκα καθώς η μητρότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη στην αντίληψή μας με την μεταφορά του γενετικού υλικού στην επόμενη γενιά. Η γυναίκα χρειάζεται χρόνο για να αποδεχθεί την αλήθεια πως μητέρα δεν είναι μόνο εκείνη η οποία προσφέρει το γενετικό υλικό αλλά και εκείνη που κυοφορεί και μεγαλώνει ένα παιδί. Εκτός από την απαραίτητη συναίνεση και στήριξη από τον σύντροφό της μπορεί να χρειασθεί και ψυχολογική στήριξη, που θα την βοηθήσει καλύτερα στην διαχείριση των επιλογών της.

Οι παραπάνω γυναίκες, στηρίζονται στην προσφορά ωαρίων από νεότερες γυναίκες, που θέλουν να προσφέρουν αυτό το δώρο ζωής σε μία άλλη γυναίκα, ανώνυμα παρακινούμενες από το αίσθημα της αλληλεγγύης. Οι δωρήτριες ωαρίων υποβάλλονται σε ενδελεχείς ιατρικούς ελέγχους για να διαπιστωθεί ότι δεν είναι φορείς κάποιου κληρονομικού νοσήματος ή κάποιας μεταδοτικής ασθένειας (ηπατίτιδας, AIDS) και αφού τα αποτελέσματα δείξουν ότι είναι υγιείς μπαίνουν στο πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων.

Η δωρεά ωαρίων προβλέπεται από το νόμο και οι διαδικασίες γίνονται σύμφωνα με ένα αυστηρά νομικό πλαίσιο. Η προστασία της ανωνυμίας είναι απαραβίαστη και χάρη στην δυνατότητα αυτή πολλές γυναίκες που δεν μπορούσαν να αποκτήσουν παιδιά στο παρελθόν σήμερα χαίρονται την οικογένεια τους όπως την ονειρεύτηκαν. Απευθυνθείτε σε έναν Γυναικολόγο εξειδικευμένο σε θέματα γονιμότητας και συζητήστε το μαζί του, αν πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε αυτό το δώρο ζωής ως δότρια ή αν σκέφτεστε ότι η μέθοδος της δωρεάς ωαρίων είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης για εσάς για απόκτηση παιδιού.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2012»



Για 17η χρονιά από τo Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS γίνονται καθαρισμοί στον Αμβρακικό.

Η πανελλαδική εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2012», που συντονίζεται για 17η χρονιά από τo Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, δίνει φέτος ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της βιώσιμης αλιείας, αποσκοπώντας στην προώθηση της διατήρησης και ορθολογικής διαχείρισης των αλιευτικών πόρων και στη διαμόρφωση μιας περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνης καταναλωτικής συμπεριφοράς, που αποτελεί καίριο παράγοντα στην προσπάθεια να προστατευθούν είδη αλιευμάτων που είτε απειλούνται είτε δεν αλιεύονται με βιώσιμο τρόπο.

Η περιοχή του Αμβρακικού, σύμφωνα με το EpirusPost.gr παρά την τεράστια οικολογική και κοινωνικοοικονομική σημασία της, αποτελεί πεδίο ανεξέλεγκτης και παράνομης αλιείας με τη χρήση μηχανότρατων, γεγονός που προστιθέμενο και στις υπόλοιπες ανθρωπογενείς πιέσεις που υφίσταται έχει οδηγήσει στην σημαντική υποβάθμιση των οικοσυστημάτων της. Κατ'επέκταση αποτελεί αναγκαιότητα στην περιοχή η ανάδειξη των οφελών που προκύπτουν από τη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών πόρων, μέσα από δράσεις πεδίου που θα εμπλέξουν, ενημερώσουν και ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού διοργανώνουν καθαρισμούς στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού την Κυριακή 27 Μαΐου, την Κυριακή 3 Ιουνίου και την Τρίτη 5 Ιουνίου 2012 (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος).

Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν εθελοντικοί καθαρισμοί:

Α) Το πρωί της Κυριακής 27/5, στις 10.00 π.μ. στο Ψαθάκι, του Δήμου Πρέβεζας

Β) Το πρωί της Κυριακής 3/6, στις 8.30 π.μ. στη γέφυρα της Σαλαώρας, του Δήμου Άρτας

Γ) Το πρωί της Τρίτης 5/6 στις 8.30 π.μ. στην ανατολική και τη δυτική πλαζ της Αμφιλοχίας

Στην πρωτοβουλία, που υποστηρίζεται από το Δήμο Αμφιλοχίας, θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων, η Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας, η Ομοσπονδία Αλιέων Ηπείρου, οι Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού, το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Αμφιλοχίας, ενώ υπάρχει ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής για τοπικούς φορείς, συλλόγους, ιδιωτικές επιχειρήσεις καθώς και μεμονωμένους πολίτες που με την παρουσία τους θα καταδείξουν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μία προσωπικά υπεύθυνη στάση που ενδυναμώνει το ρόλο και τα δικαιώματά μας ως πολιτών.


Διαβάστε περισσότερα...

Κερδίζει έδαφος η «ανταλλακτική οικονομία» στα Χανιά



Οι συναλλαγές μόνο με προϊόντα έχουν αυξηθεί.

Πάνω από 650 μέλη αριθμεί πλέον το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων καλύπτοντας, χωρίς καμία διαμεσολάβηση χρήματος, σχεδόν όλες τις βασικές καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτό.

Μάλιστα, το παράδειγμα των Χανίων φαίνεται να ακολουθούν ολοένα και περισσότερες πόλεις, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για τη δημιουργία ενός πανελληνίου δικτύου ανταλλαγών που θα διευρύνει ακόμα περισσότερο την γκάμα των προϊόντων και των υπηρεσιών που ανταλλάσσονται.

Σύμφωνα με τα haniotikanea.gr καθημερινά πραγματοποιούνται περίπου 10 εγγραφές νέων μελών στο Δίκτυο. «Η ανταλλακτική οικονομία πάει πάρα πολύ καλά. Στο Δίκτυο συμμετέχουν πλέον άνθρωποι που προσφέρουν προϊόντα πρώτης ανάγκης (αγροτικά προϊόντα, είδη ένδυσης κ.ά.) και στα παζάρια έχουν αυξηθεί οι πάγκοι και το ποσοστό συναλλαγών», ανέφερε το μέλος του Δικτύου Ανταλλαγών Γιάννης Μπουλέρος ενώ υπογράμμισε ότι εκτός από την ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών, χωρίς τη διαμεσολάβηση του ευρώ, τα μέλη του Δικτύου έχουν αναπτύξει και εθελοντική δράση.

Το 11ο ανταλλακτικό παζάρι του Δικτύου Ανταλλαγών Χανίων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαΐου στο 1ο ΕΠΑΛ στις 6 το απόγευμα. Το παζάρι θα πλαισιώσουν πλούσιες πολιτιστικές δράσεις. Συγκεκριμένα, μέλη του Συλλόγου Καλλιτεχνών για τη προώθηση της Τέχνης από το Ρέθυμνο θα κάνουν αφήγηση παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους, ενώ θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από τους 'Χαλικούτηδες' και τσίρκο του δρόμου από τον γνωστό Πέπε. Από το παζάρι δεν θα λείψει και το παιχνίδι καθώς προβλέπεται να διοργανωθούν τσουβαλοδρομίες.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεμπλοκάρουν οι προσλήψεις εποχικών στους δήμους



Σήμερα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ.

Ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού στους δήμους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες σε δημοτικές υπηρεσίες λόγω της θερινής περιόδου, ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα.

Αυτό επισημαίνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) μετά τη συνάντηση που είχε το Διοικητικό Συμβούλιό της με τον υπουργό Εσωτερικών, Αντώνη Μανιτάκη, στον οποίο οι δήμαρχοι, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, εξέφρασαν την αγωνία τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που διανύει η χώρα.

Έτσι, η ΚΕΔΕ ζήτησε από τον υπουργό την ενεργοποίηση του νόμου για την άρση της απαγόρευσης σύναψης δίμηνων συμβάσεων - λόγω της προκήρυξης των εκλογών-, ώστε να προχωρήσουν οι προσλήψεις για προσωπικό καθαριότητας, πυρασφάλειας, ναυαγοσώστες, προσωπικό για τις παιδικές κατασκηνώσεις και παιδικούς σταθμούς κ.λπ.

Ένα άλλο θέμα που ετέθη στον κ. Μανιτάκη αφορούσε την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων, και ο κ. Ασκούνης ενημέρωσε τον υπουργό ότι η διαδικασία αντιπαραβολής - λόγω της μη απογραφής 40.000 πρώην δικαιούχων- των αρχείων των δήμων και του Εθνικού Μητρώου ολοκληρώνεται τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Επισήμανε δε ότι δεν έχει ακόμη τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμής των δικαιούχων μέσω ΙΒΑΝ, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρία «Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ). Ωστόσο, υπογράμμισε ότι για να πληρωθούν οι δικαιούχοι θα πρέπει να διατεθούν στους δήμους έγκαιρα και τα αναγκαία ποσά. Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι ήδη είναι σε στενή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να εκταμιευτούν εγκαίρως τα κονδύλια.

Επίσης, η ΚΕΔΕ έθεσε το θέμα της εκταμίευσης των 23 εκατ. ευρώ από τον αντίστοιχο λογαριασμό των δήμων, τη ΣΑΤΑ, προκειμένου οι δήμοι να οργανώσουν την αντιπυρική τους προστασία και όπως ανακοινώθηκε η διαδικασία εκταμίευσης είναι σε εξέλιξη.

Τέλος, η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ έθεσε υπόψη του υπουργού Εσωτερικών πληροφορίες που κάνουν λόγο για «κούρεμα» της μηνιαίας επιχορήγησης προς τους δήμους από 149,5 εκατ. ευρώ στον προηγούμενο μήνα σε 105 εκατ. ευρώ, και ο κ. Ασκούνης τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε μερική στάση πληρωμών στους δήμους, ζητώντας να παραμείνει η επιχορήγηση στα ίδια επίπεδα, σημειώνοντας ότι ήδη πολλοί δήμοι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα κεράσια μειώνουν την κόπωση των μαθητών



Πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά.

Mία τροφή που μπορεί να βοηθήσει σε περιόδους πνευματικής κόπωσης είναι τα κεράσια. Είναι σε αφθονία αυτήν την περίοδο και μειώνουν αισθητά την πνευματική κόπωση. Τα κεράσια είναι νόστιμα και πολύ θρεπτικά.

Περιέχουν όλα τα παραπάνω και συγκεκριμένα

Αντιοξειδωτικά
μεταλλικά άλατα
ελαγικό οξύ
Βιταμίνη C
Βιταμίνη Α
Μελατονίνη
κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό
Βιοφλαβονοειδή
Ανθοκυανίνες
φυτοστερόλες

Αποφύγετε ή περιορίστε σημαντικά:

-Μεγάλα γεύματα, αλόγιστη λήψη τροφής, συνεχές τσιμπολόγημα
-Γρήγορο φαγητό, παραγγελίες φαγητών, προκατασκευασμένα γεύματα.
- Ποτέ δεν κάνουμε συγχρόνως διάβασμα και φαγητό!


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλήθειες και ψέματα για το κρυολόγημα



Τι έχουν δείξει οι έρευνες για την πιο κοινή λοίμωξη στον κόσμο.

Η αλήθεια για τη λοίμωξη που μας «κλέβει» πέντε ολόκληρα χρόνια από τη ζωή μας είναι άλλη από αυτή που ξέραμε.

Καταρροή, βήχας, πονοκέφαλος, πονόλαιμος, αδιαθεσία, ενίοτε και πυρετός… Τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι γνωστά και, καθώς η θερμοκρασία γύρω μας πέφτει, γίνονται δυσάρεστα οικεία για πολλούς από εμάς. Έχει υπολογιστεί ότι κατά τη διάρκεια της ζωής μας υποφέρουμε από το κοινό κρυολόγημα περίπου 200 φορές. Κάθε φορά διαρκεί κατά μέσο όρο εννέα ημέρες, πράγμα που ισοδυναμεί με πέντε ολόκληρα χρόνια ταλαιπωρίας εξαιτίας του. Επισταμένες έρευνες των τελευταίων δέκα ετών έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο που βλέπουμε το κρυολόγημα, αποκαλύπτοντας τι το προκαλεί, πώς λειτουργεί το σώμα μας σε αυτό και πώς καταπολεμείται.

Η Τζένιφερ Ακερμαν, κορυφαία βρετανίδα δημοσιογράφος επιστημονικών θεμάτων, συγκέντρωσε τα πορίσματα πολλών από αυτές τις έρευνες και αποκαλύπτει αλήθειες και μύθους που σχετίζονται με την πιο κοινή λοίμωξη στον κόσμο.

1 Το ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα δεν σας καθιστά πιο ευάλωτους


Τα συμπτώματα του κρυολογήματος οφείλονται κυρίως στο πόσο «δυναμικά» θα αντιδράσει ο οργανισμός σας στην ίωση. Οσο πιο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα τόσο πιο έντονα θα είναι τα συμπτώματα. Προσοχή λοιπόν στα συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται να καταπολεμήσουν το κρυολόγημα ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας.

2 Η βιταμίνη C δεν σταματάει το κρυολόγημα


Αποδεδειγμένα η καθημερινή λήψη βιταμίνης C βοηθάει στην πρόληψη του κρυολογήματος μόνο εάν εκτίθεστε σε δριμύ ψύχος ή αν υποβάλλεστε σε εξαντλητική σωματική κόπωση. Διαφορετικά, το να τρώει κανείς πολλά εσπεριδοειδή απλώς απαλύνει ελαφρά την ένταση των συμπτωμάτων.

3 Φιληθείτε άφοβα


Οι περισσότεροι ιοί που προκαλούν το κρυολόγημα εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της μύτης ή των ματιών και όχι μέσω του στόματος. Μόνο ένας στους 16 θα «κολλήσει» κρυολόγημα φιλώντας τον σύντροφό του. Προσέξτε όμως όταν κάποιος φτερνίζεται ή βήχει, καθώς και τις μολυσμένες επιφάνειες.

4 Η πράσινη βλέννα δεν αποτελεί ένδειξη βακτηριακής λοίμωξης

Αντίθετα με ό,τι πιστεύαμε, οι πράσινες βλεννώδεις εκκρίσεις από τη μύτη αποτελούν απλώς ένδειξη πως το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί σωστά. Οσο πιο πράσινη είναι η βλέννα τόσο περισσότερα λευκοκύτταρα έχει επιστρατεύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να καταπολεμήσει το κρυολόγημα.

5 Το δυνατό φύσημα της μύτης δεν βοηθάει


Για το αίσθημα του «μπουκώματος» που συνοδεύει το συνάχι δεν ευθύνεται η υπερβολική παραγωγή βλέννας στη μύτη αλλά η διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων στις ρινικές διόδους. Επίσης, για να αποφύγετε την επιμόλυνση των ιγμορείων, καλό είναι να φυσάτε μαλακά, ένα ρουθούνι κάθε φορά.

6 Οι ιοί είναι απρόσβλητοι στο αντιβακτηριακό σαπούνι


Το κρυολόγημα προκαλείται από ιούς και όπως δεν θεραπεύεται με τα αντιβιοτικά, έτσι δεν προλαμβάνεται από τα αντιβακτηριακά σκευάσματα. Παρ΄ όλα αυτά τα απολυμαντικά με βάση το οινόπνευμα απομακρύνουν αποτελεσματικότερα τους ιούς που ευθύνονται για το κρυολόγημα από ό,τι το σαπούνισμα των χεριών.

7 Το πλύσιμο των ρούχων δεν σκοτώνει τα μικρόβια


Αν και πλένοντας τα ρούχα εξολοθρεύετε το 99% των βακτηρίων, οι αριθμοί τους είναι τέτοιοι που και πάλι παραμένουν αρκετά για να προκαλέσουν μια λοίμωξη. Μάλιστα, οι ιοί είναι ακόμη πιο ανθεκτικοί στο πλύσιμο και κρύβονται αποτελεσματικά στις πτυχώσεις των υφασμάτων.

8 Δεν προστατεύεστε παραμένοντας σε εσωτερικούς χώρους


Μία από τις πιο πιθανές πηγές ιών του κρυολογήματος είναι το γραφείο στη δουλειά. Ερευνες έχουν δείξει ότι παρόμοιοι ιοί υπάρχουν στο 46% των πληκτρολογίων, στο 46% των «ποντικιών» υπολογιστή και στο 45% των τηλεφώνων. Μάλιστα περισσότερο κινδυνεύουν δικηγόροι, δάσκαλοι, γιατροί, τραπεζοϋπάλληλοι και… τηλεπαρουσιαστές!

9 Ενα ποτηράκι την ημέρατο κρυολόγημα κάνει πέρα


Χωρίς να γνωρίζουν το γιατί, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσοι απέχουν από το αλκοόλ διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να κρυολογήσουν από όσους πίνουν ως δύο ποτηράκια την ημέρα. Προσοχή όμως, όλα τα οφέλη αναιρούνται αν το «τσούζετε» παραπάνω.

10 Φταίνε και τα γονίδια


Την τελευταία δεκαετία επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι συγκεκριμένες γενετικές διαφοροποιήσεις ίσως εξηγούν γιατί κάποιοι κρυολογούν συχνότερα από το φυσιολογικό. Φαίνεται ότι αυτά τα άτομα εμφανίζουν διαφορές στους υποδοχείς των κυττάρων όπου προσκολλώνται οι ρινοϊοί του κρυολογήματος όταν επιτίθενται στο σώμα.

11 Τα ζεστά ρούχα δεν αποτελούν ασπίδα προστασίας


Παραδόξως, η έκθεση στο κρύο δεν συνδέεται με το κρυολόγημα. Κρυολογούμε κυρίως τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες γιατί ο ψυχρός και υγρός καιρός μάς αναγκάζει να συνωστιζόμαστε σε κλειστούς χώρους, όπου οι ιοί μπορούν ευκολότερα να μεταπηδήσουν από τον έναν στον άλλο.

12 Η γιαγιά έχει δίκιο για την κοτόσουπα


Χωρίς να γνωρίζουν το γιατί συμβαίνει αυτό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση κοτόσουπας μειώνει την κίνηση των ουδετερόφιλων, δηλαδή των κυττάρων που συρρέουν σε περιοχές όπου υπάρχει λοίμωξη και προκαλούν οίδημα. Ετσι απαλύνονται εν μέρει τα συμπτώματα του κρυολογήματος.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι συμβαίνει στο σώμα και στην ψυχή των εφήβων;



Πού παρατηρούνται οι σημαντικότερες αλλαγές κατά την εφηβεία.

Η εφηβική ηλικία είναι μία σημαντική αναπτυξιακή περίοδος κατά την οποία πραγματοποιείται το πέρασμα του ατόμου από τον κόσμο του παιδιού, με την ανεμελιά και την εξάρτηση, στον κόσμο του ενηλίκου με την υπευθυνότητα και την αυτοδιαχείριση. Η εφηβεία μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία μακρά μεταβατική περίοδος διάρκειας επτά ως οχτώ ετών (περίπου από το 11ο μέχρι το 18ο ή 19ο έτος για τα κορίτσια και περίπου από το 13ο μέχρι το 20ο ή 21ο έτος για τα αγόρια) που περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές οι οποίες συμβαίνουν στους τέσσερις βασικούς τομείς ανάπτυξης ενός ατόμου, δηλαδή στον σωματικό, στον νοητικό, στον συναισθηματικό και στον κοινωνικό τομέα.

Στον σωματικό τομέα παρατηρούνται πολύ μεγάλες και απότομες αλλαγές σε όλες τις παραμέτρους του σώματος του εφήβου όπως στο ύψος, στο βάρος, στις αναλογίες και στο περίγραμμα καθώς και στη θέση και τη λειτουργία των οργανικών συστημάτων. Κορυφαία όμως βιοσωματική μεταβολή αποτελεί η ωρίμανση της γενετήσιας λειτουργίας που πραγματοποιείται κατά την περίοδο της ήβης (περίπου από το 11ο μέχρι το 15ο έτος για τα κορίτσια και περίπου από το 13ο μέχρι το 17ο έτος για τα αγόρια) η οποία αποτελεί την πιο χαρακτηριστική αλλά βιολογική πλευρά της εφηβείας.

Κατά την περίοδο αυτή εμφανίζονται τόσο τα πρωτεύοντα γνωρίσματα της ήβης που αναφέρονται στα μέρη του γεννητικού συστήματος τα οποία είναι αναγκαία για την αναπαραγωγή (ωρίμανση των γεννητικών αδένων, παραγωγή ώριμων σπερματικών κυττάρων) όσο και τα δευτερεύοντα γνωρίσματα της ήβης που αναφέρονται στα εξωτερικά, τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, όπως η τρίχωση του προσώπου στα αγόρια και η διόγκωση του στήθους στα κορίτσια.

Στον νοητικό τομέα η εμφάνιση της αφαιρετικής σκέψης στους εφήβους δίνει μία νέα προοπτική στην κατανόηση του κόσμου. Η σκέψη τους δεν κινείται πια μόνο στον χώρο του συγκεκριμένου όπως συμβαίνει στην παιδική ηλικία αλλά και στον χώρο του πιθανού, των υποθέσεων και των θεωριών. Ο έφηβος μπορεί να επεξεργάζεται και να ανακαλύπτει για κάθε θέμα εναλλακτικές λύσεις πέρα από αυτές που υπάρχουν στην πραγματικότητα, να προτείνει νέες θεωρίες για την επίλυση ατομικών και κοινωνικών προβλημάτων, να αμφισβητεί και να ασκεί σφοδρή κριτική για τα κοινωνικά δρώμενα και να διαμορφώνει ένα δικό του σύστημα αξιολόγησης των ανθρώπινων συμπεριφορών.

Στον συναισθηματικό τομέα οι έφηβοι παρουσιάζουν ποικίλες ψυχολογικές αντιδράσεις και ανησυχίες ως αποτέλεσμα τόσο των βιολογικών αλλαγών της ήβης όσο και των μεταβολών του ορμονικού τους συστήματος. Οι πιο χαρακτηριστικές είναι οι εξής:

1) μεγάλη εσωτερική ένταση και αστάθεια της ψυχικής διάθεσης (χαρά – στενοχώρια, πάθος – αδιαφορία, φιλία – εχθρότητα, ευφορία – μελαγχολία)
2) νευρικότητα και ανησυχία
3) αυξημένη ευαισθησία
4) ανία και αδιαφορία για τα παιχνίδια, τη σχολική εργασία, τις ομαδικές δραστηριότητες 5) επιθυμία για απομόνωση στο δωμάτιό τους και απόσυρση από τις δραστηριότητες της οικογένειας 6) αντιδραστική και εχθρική διάθεση προς τους γονείς τους και εναντίωση προς κάθε μορφή εξουσίας
7) εχθρική στάση με συνεχείς επικρίσεις και δυσμενή σχόλια προς το άλλο φύλο που εκδηλώνεται μόνο στην πρώτη φάση της εφηβείας 8) υπεραπασχόληση με θέματα που αφορούν το σώμα τους αλλά και το σεξ
9) υπερβολική ντροπαλότητα και συστολή για την εικόνα του σώματός τους
10) έλλειψη αυτοπεποίθησης για τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους
11) συναισθηματική ανασφάλεια για τη σωματική τους εμφάνιση, τη σεξουαλική τους επάρκεια και καταλληλότητα
12) τάση για ονειροπόληση και επιθυμία για περιπλάνηση στο χώρο της φαντασίας και απομάκρυνση από την πεζή πραγματικότητα

Πρέπει να τονιστεί όμως ότι υπάρχουν πολλές ατομικές διαφορές μεταξύ των εφήβων στο πόσες και ποιες συναισθηματικές αντιδράσεις θα εμφανίσουν. Η ένταση και η διάρκεια των ψυχικών αντιδράσεων ποικίλει ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του εφήβου και με το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζει.

Στον κοινωνικό τομέα, οι έφηβοι παρουσιάζουν μία σημαντική τάση για ανεξαρτητοποίηση από τους ενηλίκους και για συμμόρφωση προς την ομάδα των συνομηλίκων. Η έντονη αυτή τάση τους για αυτονομία και αυτοδιαχείριση συχνά γίνεται αντικείμενο συγκρούσεων μεταξύ των γονέων και των παιδιών. Παράλληλα η επιθυμία τους για κοινωνική αποδοχή οδηγεί συχνά σε υποταγή προς τις ομάδες των συνομηλίκων. Οι εφηβικές ομάδες αποτελούν ένα είδος μικρής κοινωνίας με δικό τους κώδικα συμπεριφοράς και επικοινωνίας που διαμορφώνουν τη λεγόμενη εφηβική κουλτούρα (συγκεκριμένος τρόπος ντυσίματος, argot γλώσσα, ιδιαίτερος τρόπος διασκέδασης). Σημαντική διαφοροποίηση παρατηρείται και στις διαπροσωπικές σχέσεις των εφήβων όπου αρχίζει πια να εκδηλώνεται η ετερόφυλη σεξουαλική συμπεριφορά.

Η εφηβεία λοιπόν είναι μία σπουδαία μεταβατική περίοδος , κατά την οποία ο κάθε έφηβος έχει πολύ σημαντικούς αναπτυξιακούς στόχους που πρέπει να κατακτήσει, ώστε να μπορέσει να μπει ολοκληρωμένος και ευτυχισμένος στο ρόλο της ενήλικης ζωής. Οι στόχοι αυτοί μπορούν να συνοψιστούν για τον έφηβο ως εξής:

- να αποδεχτεί τη νέα μορφή του σώματός του και να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τις σωματικές του ικανότητες
- να αποκτήσει συναισθηματική αυτονομία από τους γονείς του και τους άλλους ενηλίκους
- να διαμορφώσει υγιείς συναισθηματικές σχέσεις με τους συνομηλίκους του και να αποδεχτεί τον κοινωνικό ρόλο του φύλου του
- να αποκτήσει τις γνωστικές δεξιότητες που του είναι αναγκαίες για την ενεργό συμμετοχή του στην κοινωνική ζωή
- να επιλέξει το επάγγελμα που θέλει ακολουθήσει και να προετοιμαστεί κατάλληλα για την άσκηση του επαγγέλματος αυτού
- να διαμορφώσει το δικό του σύστημα αξιών
- και τέλος να μπορέσει να δώσει ικανοποιητική απάντηση σε σημαντικά ερωτήματα της ζωής του (ποιος είμαι; τι θέλω; από που προέρχομαι και που πηγαίνω;), να διαμορφώσει δηλαδή μία λειτουργική και ολοκληρώμενη ταυτότητα του Εγώ.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η καισαρική συνδέεται με τον κίνδυνο παχυσαρκίας



Ποιες υποθέσεις κάνουν οι επιστήμονες.

Διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα έχουν τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή σε σχέση με όσα γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείων Παίδων της Βοστώνης μελέτησαν 1.255 ζεύγη μητέρων-μωρών και διαπίστωσαν ότι ενώ κατά τη στιγμή της γέννησης το βάρος των παιδιών κατά μέσο όρο δεν διαφέρει ανεξάρτητα με την μέθοδο του τοκετού (φυσικός ή καισαρική), στην ηλικία των τριών ετών τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με καισαρική, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν παχυσαρκία. Η αιτία γι' αυτό δεν είναι ξεκάθαρη, αν και οι ερευνητές υποθέτουν ότι η καισαρική μπορεί να επηρεάζει τη σύνθεση των βακτηρίων στο έντερο των παιδιών, κάτι που στη συνέχεια επιδρά αρνητικά στην ικανότητα επεξεργασίας και χώνευσης της τροφής τους.

Από την άλλη, οι γυναίκες που γεννούν με καισαρική, τείνουν να ζυγίζουν πιο πολύ σε σχέση με όσες γεννούν φυσιολογικά, γεγονός που επίσης μπορεί να επηρεάζει το βάρος των παιδιών τους. Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι διαφορετικές ορμόνες που επηρεάζουν το κατοπινό βάρος του παιδιού, απελευθερώνονται ανάλογα με το είδος του τοκετού. Οι Αμερικανοί γιατροί επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν μεγαλύτερες έρευνες πάνω στο ζήτημα για να φωτιστεί περισσότερο, ενώ τόνισαν ότι η έρευνά τους δεν αποδεικνύει πως η ίδια η καισαρική προκαλεί την παχυσαρκία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως είπαν οι ερευνητές, οι μητέρες που σκοπεύουν να γεννήσουν με καισαρική, καλό θα είναι να ενημερώνονται για τον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας του παιδιού τους. Σχεδόν ένας στους τέσσερις τοκετούς στις ανεπτυγμένες χώρες γίνεται πλέον με καισαρική. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η καισαρική αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας του παιδιού, ιδίως αναπνευστικά και αλλεργίες.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο



Η θεωρία του «αναλώσιμου σώματος».

Ο μέσος άνδρας τρέχει πιο γρήγορα από μια γυναίκα ή σηκώνει μεγαλύτερα βάρη, αλλά σε τελευταία ανάλυση το ισχυρό φύλο είναι οι γυναίκες, αφού ζουν πιο πολύ.

Σε όλο τον κόσμο οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο από τους άνδρες (γύρω στα πέντε χρόνια) και το ζήτημα απασχολεί χρόνια τώρα τους επιστήμονες, οι οποίοι τώρα πια φαίνεται να πλησιάζουν στη λύση του αινίγματος.

Η αιτία φαίνεται πως είναι ότι οι άνδρες είναι γενετικά πιο «αναλώσιμοι» σε σχέση με το υποτιθέμενο ασθενές φύλο, με άλλα λόγια οι γυναίκες ζουν πιο πολλά χρόνια λόγω της ανώτερης βιολογίας τους (που έχει να κάνει τελικά με το ότι γεννάνε) και όχι του υποτιθέμενου λιγότερου στρες σε σχέση με τους άνδρες στη ζωή τους.

Αν και με το πέρασμα του χρόνου, η «ψαλίδα» στο προσδόκιμο ζωής φαίνεται να κλείνει κάπως, παρόλα αυτά τον τελευταίο λόγο τελικά τον λένε πάντα οι γυναίκες – στην κυριολεξία. Μάλιστα, όσο πιο προχωρημένη είναι η ηλικία, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση στο προσδόκιμο ζωής ανάμεσα στα δύο φύλα.

Στην ηλικία των 85 ετών υπάρχουν κατά μέσο όρο έξι γυναίκες για κάθε τέσσερις άνδρες, ενώ στην ηλικία των 100 ετών υπάρχουν υπερδιπλάσιες γυναίκες που τα έχουν εκατοστήσει σε σχέση με άνδρες. Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι ο άνθρωπος που είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα έζησε περισσότερα χρόνια από κάθε άλλον, ήταν μια γυναίκα, η γαλλίδα Ζαν Καλμάν, η οποία πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών.

Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί διάφορες -όχι ευρέως αποδεκτές- ερμηνείες για την υπεροχή των γυναικών και την μειονεξία των ανδρών: ότι οι άνδρες κάνουν πιο απαιτητικές από σωματική άποψη εργασίες, άρα φθείρονται περισσότερα βιολογικά, ή ότι εμπλέκονται σε πιο ριψοκίνδυνες ή επιβλαβείς δραστηριότητες από τις γυναίκες (πόλεμος, καυγάδες, κάπνισμα, περισσότερο αλκοόλ, χειρότερη διατροφή κ.α.), άρα πάνε γυρεύοντας να πεθάνουν μια ώρα αρχύτερα.

Οι ερμηνείες αυτές ουσιαστικά έχουν ένα επίμαχο κοινό σημείο: ότι οι άνδρες έχουν περισσότερο στρες στη ζωή τους και αυτό τους «σκοτώνει» νωρίτερα (φυσικά οι φεμινίστριες πάντα έλεγαν ότι οι «γυναικείες» δουλειές σε ένα νοικοκυριό είναι εξίσου δύσκολες και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι -στατιστικά- οι παντρεμένοι ζουν αρκετά περισσότερο από τους εργένηδες).

Η νέα θεωρία, που κερδίζει έδαφος και φιλοδοξεί να ρίξει φως σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ανθρώπινης βιολογίας, διατυπώθηκε από τον καθηγητή Τομ Κέρκγουντ του πανεπιστημίου του Νιούκασλ, κορυφαίο γεροντολόγο διεθνώς, σύμφωνα με τη βρετανική “Ιντεπέντεντ” και το αμερικανικό περιοδικό “Scientific American”.

Ο βρετανός επιστήμονας υποστηρίζει ότι το γυναικείο σώμα είναι πιο ικανό να εκτελεί τις εργασίες «συντήρησης ρουτίνας» που απαιτεί ένας οργανισμός, προκειμένου να διατηρεί υγιή και ζωντανά τα κύτταρά του. Με τον τρόπο αυτό καθυστερεί τη γήρανση και τον θάνατο, παρά τη διαδεδομένη αντίληψη -ιδιαίτερα στους κύκλους των αισθητικών και της βιομηχανίας καλλυντικών, που παίρνουν υπόψη μόνο τις αλλαγές στο δέρμα- ότι οι άνδρες γερνάνε πιο αργά από τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τον Κέρκγουντ, υπάρχουν πλέον επαρκή επιστημονικά στοιχεία για να υποστηριχθεί ότι ουσιαστικά οι άνδρες είναι βιολογικά πιο «αναλώσιμοι» από τις γυναίκες, επειδή τα κύτταρα του σώματός τους δεν είναι προγραμματισμένα να διαρκούν τόσο όσο των γυναικών.

Η λεγόμενη «θεωρία του αναλώσιμου σώματος» (που πρωτοεμφανίστηκε πριν από χρόνια) τείνει πλέον να γίνει η κυρίαρχη επιστημονική θεωρία σχετικά με το γιατί γερνάμε και γιατί οι γυναίκες ζουν πιο πολύ.

Η θεωρία αναφέρει ότι αν και τα γονίδια είναι αθάνατα και μπορούν να ζήσουν για πάντα, με το να περνάνε από τη μια γενιά στην άλλη, το σώμα φθείρεται επειδή είναι σχεδιασμένο (γενετικά προγραμματισμένο) από την εξέλιξη και την φυσική επιλογή να ζει μόνο όσο χρειάζεται για να μεταφέρει τα γονίδια στην επόμενη γενιά, συνεπώς είναι αναλώσιμο.

Το σώμα, όπως ένα αυτοκίνητο, χρειάζεται “συνεργείο”, δηλαδή συνεχή κυτταρική συντήρηση για να ανανεώνεται, όμως με το πέρασμα του χρόνου διάφορα “σφάλματα” (βλάβες του DNA) συσσωρεύονται στα κύτταρα και τους ιστούς. Έτσι γερνάμε, επειδή το σώμα μας δεν μπορεί να αποφύγει τα γενετικά λάθη. Αυτά τα “σφάλματα”, που σιγά-σιγά γίνονται όλο και περισσότερα, είναι πια πολύ δαπανηρά από ενεργειακή άποψη για την επιδιόρθωσή τους, γι’ αυτό τελικά το σώμα μας υποκύπτει και πεθαίνει.

Το πότε αυτό -ο θάνατος- θα συμβεί, εξαρτάται από το πόση προσπάθεια το σώμα καταβάλλει για να συντηρήσει και να επιδιορθώσει τα σφάλματά του. Και σε αυτό φαίνεται πως οι γυναίκες υπερτερούν, επειδή χρειάζονται μικρότερη προσπάθεια. Αυτό συμβαίνει επειδή στους ανθρώπους, όπως και στα περισσότερα άλλα είδη ζώων, η κατάσταση του σώματος του θηλυκού είναι πολύ σημαντική για την αναπαραγωγική επιτυχία.

Το έμβρυο πρέπει να τραφεί μέσα στην μητέρα του και το νήπιο να την θηλάσει, πράγματα που εξηγούν γιατί το γυναικείο σώμα πρέπει να είναι πιο ανθεκτικό στον χρόνο από το ανδρικό.

Οι βιολόγοι έχουν πια βρει στοιχεία ότι τα θηλυκά στα περισσότερα είδη ζουν περισσότερο από τα αρσενικά. Τα πειράματα που έγιναν στο εργαστήριο του Κέρκγουντ, επίσης έδειξαν ότι τα θηλυκά έχουν καλύτερα συστήματα συντήρησης και επιδιόρθωσης του οργανισμού τους.

Άλλες μελέτες έχουν ακόμα βεβαιώσει ότι τα κύτταρα που προέρχονται από το σώμα ενός θηλυκού, είναι καλύτερα στο να αποκαθιστούν τη ζημιά σε ένα σώμα, σε σχέση με τα κύτταρα που προέρχονται από το σώμα ενός αρσενικού.

Σημειωτέον ότι τα αρσενικά (π.χ. γάτες και σκυλιά) ζουν περισσότερο από τα μη ευνουχισμένα, ενώ κάτι ανάλογο φαίνεται πως συμβαίνει και με τους ευνούχους άνδρες, σύμφωνα με το βρετανό επιστήμονα, επειδή η μεγάλη ποσότητα τεστοστερόνης (που έχει ένας φυσιολογικός άνδρας) κάνει κακό στο προσδόκιμο ζωής του.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστημονική πρωτιά για την Ελλάδα



Νικήτρια σε διαγωνισμό μία ελληνική μονάδα μεταβολικών νοσημάτων.

Η Μονάδα Μεταβολικών Νοσημάτων της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναδείχθηκε νικήτρια του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού για την ανάληψη διοργάνωσης του 1ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Οικογενούς Υπερχοληστερολαιμίας σε Παιδιά και Εφήβους, ανάμεσα σε σαράντα άλλα ειδικά Κέντρα της Ευρώπης, των Η.Π.Α. και του Καναδά! Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 8 - 9 Ιουνίου 2012 στην Αθήνα.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική επιστημονική διοργάνωση, η μοναδικότητα της οποίας συνίσταται στην προσπάθεια έγκαιρης ανίχνευσης και αντιμετώπισης της Οικογενούς Κληρονομικής Υπερχοληστερολαιμίας από τη μικρή παιδική ηλικία, με σκοπό την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε νέους ενήλικες.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ πραγματοποιείται με την υποστήριξη των τριών (3) Ελληνικών Εταιρειών Αθηροσκλήρωσης (Ελληνική Εταιρεία Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου, Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης, Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος), του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, της Ελληνικής Παιδοκαρδιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας.

Όπως αναφέρει η επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Ειδική στα Νοσήματα Μεταβολισμού κ. Ευρυδίκη Δρογκάρη, η οικογενής υπερχοληστερολαιμία αποτελεί το συχνότερο κληρονομικό νόσημα στον άνθρωπο διεθνώς (1:300 – 1:500 γεννήσεις). Αν και δεν εμφανίζει συμπτώματα στην παιδική και εφηβική ηλικία, τα πάσχοντα άτομα έχουν πολύ υψηλές τιμές χοληστερόλης που δεν οφείλονται στη διατροφή, αλλά σε παθολογικό γονίδιο. Τα παιδιά αυτά φέρουν το γονίδιο από την γέννηση και διατρέχουν 60 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από το γενικό πληθυσμό να αναπτύξουν σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ της ηλικίας 30-55 ετών.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι πλέον διακεκριμένοι ξένοι ειδικοί, καθώς και Έλληνες που έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στην εξέλιξη της έρευνας και της θεραπευτικής αντιμετώπισης της οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας σε παιδιά και εφήβους, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς.

Ανάμεσά τους και η παγκοσμίου φήμης Αμερικανίδα Καθηγήτρια Παθολογίας και Μοριακής Γενετικής, Ερευνήτρια του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes του Πανεπιστημίου του Τέξας των Η.Π.Α. κ. Helen H. Hobbs, η οποία ανήκει στην επιστημονική ομάδα που έχει κερδίσει βραβείο Νόμπελ (Καθηγητές Goldstein και Brown, 1985) για την ανακάλυψη του επιφανειακού κυτταρικού υποδοχέα της LDL χοληστερόλης και την ανάδειξη του ρόλου του στο μεταβολισμό της χοληστερόλης. Επιπλέον, σημαντική είναι και η συμμετοχή της κ. Blair Wenter, Προέδρου του Ιδρύματος Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία των Η.Π.Α., το οποίο αριθμεί περίπου 600.000 πάσχοντες.

Στη θεματολογία του Συνεδρίου εξέχουσα θέση καταλαμβάνουν η Γενετική, η κλινική εμφάνιση της νόσου και η θεραπευτική αντιμετώπισή της με φάρμακα και διατροφή.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...