Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Ζάιμπερτ: Χρειαζόμαστε συντεταγμένη κατάσταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Πώς θα μπει φρένο στους διακινητές σύμφωνα με το γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Την ανάγκη συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε να μπει εμπόδιο στη δράση των διακινητών προσφύγων, τόνισε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό μόνο εάν συνεργαστούν οι δύο χώρες.
«Έχουμε αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, μια κατάσταση στην οποία τα σύνορα είναι ανοιχτά, υπό την έννοια ότι οι διακινητές μπορούν εκεί να δράσουν όπως θέλουν και η οποία οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Και τώρα δεν μπορώ να σας πω με ποια ακριβή συνεργασία, της Ακτοφυλακής ή των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορέσει αυτό να επιτευχθεί», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.
Επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε βεβαίως μια συντεταγμένη κατάσταση σε αυτά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα είναι δυνατή μόνο εφόσον η Τουρκία και Ελλάδα -στο κάτω κάτω δύο χώρες/μέλη του ΝΑΤΟ- συνεργαστούν χέρι-χέρι». Χρειαζόμαστε, συνέχισε, μια κατάσταση όπου οι διακινητές θα έχουν εκδιωχθεί και δεν θα έχουν καμία δυνατότητα να δρουν, στην οποία δεν θα φθάνουν οι άνθρωποι να κινδυνεύει η ζωή τους και στην οποία θα είναι δυνατόν να διεξαχθεί καταγραφή εκείνων που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Όλα αυτά δεν συμβαίνουν αυτή τη στιγμή και για αυτό έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευρωπαϊκή αποστολή», προσέθεσε.
Ερωτώμενος σχετικά με το τι έχει να πει η Άνγκελα Μέρκελ για την κριτική που της άσκησε ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «παρανοϊκή» την πολιτική της καγκελαρίου για το προσφυγικό, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε: «Τίποτα».
-------------

Αρτοσκευάσματα για τους πρόσφυγες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ


Πάνω από 500 κιλά φιλοδοξούν να συγκεντρώσουν οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης. Περισσότερα από 500 κιλά αρτοσκευάσματα φιλοδοξούν να συγκεντρώσουν οι Θεσσαλονικείς αρτοποιοί, προκειμένου να τα προσφέρουν στους πρόσφυγες που συρρέουν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, περιμένοντας καρτερικά να περάσουν στη γειτονική χώρα.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», Ελισσάβετ Κουκουμέρια, επισήμανε ότι αύριο από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι και τις 14:30 αντιπροσωπεία τους θα βρίσκεται στο Λευκό Πύργο, προκειμένου να παραλάβει τα προϊόντα που θα φέρουν τα μέλη και να τα φορτώσει απευθείας σε δύο φορτηγά.

«Μακάρι να ξεπεραστεί ο αρχικός στόχος των 500 κιλών και τα μέλη μας να φέρουν ακόμα περισσότερα προϊόντα», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε πρόβλημα χώρου, αφού είμαστε διατεθειμένοι να γεμίσουμε ακόμα και τα αμάξια και τα φορτηγάκια μας».

Η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει το αργότερο στις 3 το μεσημέρι συνοδεύοντας τα προϊόντα στην Ειδομένη, όπου και θα παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό.

Τα προϊόντα που θεωρούνται πιο χρήσιμα για τους πρόσφυγες είναι φρυγανιές, κουλουράκια κάθε είδους, κρουασάν και τσουρέκια, όλα σε ατομικές συσκευασίες.

Υπενθυμίζεται ότι το Σωματείο αριθμεί περισσότερα από 500 μέλη, ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης, οι αρτοποιοί υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 720.

-------------

Η Αθήνα λέει όχι σε κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο

Οι Γερμανοί πιέζουν να βάλουν την Άγκυρα στο Αιγαίο.

«Θέμα κοινών περιπολιών στο Αιγαίο δεν υπάρχει». Αυτή είναι η επίσημη θέση της Αθήνας, όπως τη διατυπώνει στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, έναντι της φιλολογίας και φημολογίας των τελευταίων ημερών ότι η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία προωθούν ατζέντα κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, με αφορμή την έξαρση των μεταναστευτικών ροών.

Η εύλογη αγωνία της Αθήνας, από την οποία απορρέει η απόλυτη άρνηση ακόμα και να μπει σε συζήτηση για κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών Αρχών στο Αιγαίο, προκύπτει από τη δεδηλωμένη θέση της Τουρκίας περί συγκυριαρχίας στο Αιγαίο και την επιμονή της Αγκυρας στη μη αναγνώριση θαλασσίων συνόρων. Οπως εξηγούν διπλωματικά στελέχη στην εφημερίδα Καθημερινή, το θέμα ξεφεύγει από τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος και η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να είναι καχύποπτη ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την έναρξη μιας τέτοιας συζήτησης με βάση τα συμφέροντά της και προκειμένου να εξυπηρετήσει και να προωθήσει τις πάγιες διεκδικήσεις της.

-------------

Επιμένουν οι Βρυξέλλες στη "συνεργασία" Ελλάδας - Τουρκίας για το προσφυγικό.


Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα και πρόσθεσε ότι κομβικό σημείο είναι η συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ουδέποτε η Επιτροπή πρότεινε κοινές περιπολίες του τουρκικού και ελληνικού λιμενικού.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία για το προσφυγικό ζήτημα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα επισκεφθεί την Τουρκία την ερχόμενη Κυριακή.

Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Οκτωβρίου. Τον Φ. Τίμερμανς θα συνοδεύουν ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Παράλληλες δράσεις λαμβάνουν χώρα και στην Ελλάδα, δήλωσε ο Μ. Σχοινάς, όπου ευρωπαϊκές υπηρεσίες και κλιμάκια της Επιτροπής συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Είμαστε ικανοποιημένοι από το έργο που γίνεται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το αν η Επιτροπή έχει προτείνει κοινές περιπολίες του ελληνικού και τουρκικού λιμενικού, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για το προσφυγικό, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε κατηγορηματικά πως ουδέποτε η Επιτροπή πρότεινε κάτι τέτοιο.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, στο σχέδιο δράσης συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η Τουρκία πρέπει να ενισχύσει τους ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της και πως στο προσφυγικό ζήτημα χρειάζεται η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας.

Εξάλλου, σχετικά με την απόφαση της Γερμανίας να δημιουργήσει ζώνες διέλευσης για τους πρόσφυγες στα σύνορά της, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι είναι κάτι που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες και ήδη εφαρμόζεται στα αεροδρόμια.

Όσον αφορά όμως τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, είναι ένα μέτρο το οποίο νομικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε εξαιρετικές περιστάσεις και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ο ίδιος εκπρόσωπος πρόσθεσε, επίσης, ότι η Επιτροπή, σε διαβούλευση με τις εθνικές αρχές, εξετάζει υπό ποιές προϋποθέσεις τέτοιου είδους μέτρα μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση με τους πρόσφυγες.


------------- Έστησαν κρεμάλες για Μέρκελ και Γκάμπριελ στη Δρέσδη
Έκρηξη ξονοφοβίας στη μεγάλη συγκέντρωση του αντιισλαμικού Pegida.

Κρεμάλα για τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έστησαν κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη χθεσινή διαδήλωση του αντιισλαμικού κινήματος Pegida στη Δρέσδη.
Η χθεσινή διαδήλωση του Pegida απασχολεί εκτενώς σήμερα τον γερμανικό Τύπο, ο οποίος επισημαίνει τη ριζοσπαστικοποίηση των συμμετεχόντων, ενώ κάποια μέσα, όπως τα περιοδικά Stern και Spiegel, τους συγκρίνουν με μέλη ομάδας λιντσαρίσματος, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία η εισαγγελία έχει ήδη αρχίσει έρευνα για το θέμα.
Χιλιάδες άνθρωποι, περίπου 9.000 σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, πήραν μέρος χθες Δευτέρα το βράδυ στην εβδομαδιαία πορεία του Pegida (ακρωνύμιο για τους Ευρωπαίους Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) φωνάζοντας συνθήματα όπως «Φύγετε, φύγετε», «Είμαστε ο λαός» και «Η Μέρκελ πρέπει να φύγει».



Ένα πανό που παρουσίαζε τη Γερμανίδα καγκελάριο ως Μητέρα Τερέζα είχε λεζάντα «Μητέρα Τερορέζα», συνδυάζοντας το όνομα Τερέζα με την τρομοκρατία.
Μάλιστα ένας από τους συμμετέχοντες είχε φέρει μαζί του στην πορεία μια αυτοσχέδια γκιλοτίνα στην οποία είχε γράψει «ρεζερβέ» και είχε προσθέσει για την «'Αγγελα "Μητερούλα" Μέρκελ» και τον «Ζίγκμαρ "ο όχλος" Γκάμπριελ».
Οι φωτογραφίες που εμφανίστηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν σάλο και αγανάκτηση.
Ο συνιδρυτής του Pegida Λουτς Μπάχμαν χαρακτήρισε τη γερμανική κυβέρνηση «οι δικτάτορές μας του Βερολίνου» και επέκρινε τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί.
Πρόσθεσε εξάλλου ότι «είναι επείγον να υπάρξει μια στροφή 180 μοιρών» στην πολιτική παροχής ασύλου στη Γερμανία, ώστε «να μην είναι πλέον ελκυστικό» να υποβάλει κανείς αίτηση στη χώρα.
Στην πορεία συμμετείχε και η πρώην πολιτικός του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και υποψήφια του Pegida για τη δημαρχία της Δρέσδης Τατιάνα Φέστερλινγκ, η οποία κατηγόρησε τη Μέρκελ ότι έχει κάνει τη Γερμανία μια «τεράστια ζούγκλα», ενώ χαρακτήρισε την εισροή προσφύγων και μεταναστών «επίθεση των εισβολέων».
------------- Παρατείνονται οι έλεγχοι στα σύνορα της Γερμανίας
Το μέτρο παραμένει σε ισχύ για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η τάξη.

Το Βερολίνο σκοπεύει να παρατείνει τους ελέγχους στα σύνορά του, που ξεκίνησαν προκειμένου να περιοριστεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μέσω της Αυστρίας, ως την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με το γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.
Σε επιστολή που έστειλε ο ντε Μεζιέρ προς τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο τον ενημερώνει ότι οι έλεγχοι στα σύνορα της Γερμανίας θα παραταθούν για 20 ημέρες ως την 1η Νοεμβρίου. Το μέτρο αφορά κυρίως τα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι το μέτρο παραμένει σε ισχύ εξαιτίας «της συνεχιζόμενης, ανεξέλεγκτης, μεγάλης εισροής (προσφύγων) από τρίτες χώρες» και προκειμένου να διασφαλιστεί «η ασφάλεια και η τάξη».
Στην Αυστρία καταγράφηκαν από τις 5 Σεπτεμβρίου ως τις 5 Οκτωβρίου 221.148 πρόσφυγες, όμως μόνο το 3,8% εξ αυτών υπέβαλαν στη χώρα αίτηση παροχής ασύλου, ενώ οι υπόλοιποι κατευθύνθηκαν προς τη Γερμανία. Από τη Γερμανία έφυγαν προς τις σκανδιναβικές χώρες περίπου 32.000 πρόσφυγες.
Εξάλλου όπως επισημαίνεται σε εσωτερικό έγγραφο της ομοσπονδιακής αστυνομίας, η θαλάσσια οδός του Αιγαίου εξακολουθεί να παραμένει η βασική είσοδος των προσφύγων στην Ευρώπη. Καθημερινά 1.000 με 4.800 πρόσφυγες φτάνουν στα ελληνικά νησιά.
Αντίθετα, στα ιταλικά νησιά από την 1η Ιανουαρίου ως τις 7 Οκτωβρίου έφτασαν περίπου 134.657 πρόσφυγες, περίπου 10.000 λιγότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
-------------

Μπλόκο στις δαπάνες σίτισης των μεταναστών από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Στον αέρα 10 εκατ. ευρώ που θα δίνονταν στις προμηθεύτριες εταιρείες χωρίς διαγωνισμό.

Αδιαφανείς διαδικασίες σε προμήθειες ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο και ζητεί να μην καταβληθούν τα ποσά στις προμηθεύτριες εταιρείες, καθώς δεν είχε προηγηθεί δημόσιος διαγωνισμός. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος», οι δαπάνες έχουν πραγματοποιηθεί από την Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με απευθείας αναθέσεις.
Παράλληλα, το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει ως αντισυνταγματική τη διάταξη που έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση (ν. 4320/2015), με την οποία νομιμοποιούνται όλες οι δαπάνες ύψους 10 εκατ. ευρώ για σίτιση προσφύγων που πραγματοποιήθηκαν με απευθείας αναθέσεις και χρηματοδοτήθηκαν από κρατικά κονδύλια.
Η διαδικασία που ακολουθείται αφήνει υπόνοιες και περιθώρια για την πραγματοποίηση ατασθαλιών, αφού η δικαιολόγηση των ποσών δεν γίνεται με παραστατικά, αλλά καταστάσεις αλλοδαπών που υπογράφουν ότι έχουν σιτιστεί από τις δημόσιες αρχές, αναφέρει το δημοσίευμα.
Από την πλευρά τους, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επικαλούνται το έκτακτο των αναγκών για σίτιση και τις χρονοβόρες διαδικασίες των διαγωνισμών που μπορούν να κρατήσουν και έναν χρόνο με τις ενστάσεις και σημειώνουν ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί ατασθαλίες στην οικονομική διαχείριση, αλλά έχει αξιοποιηθεί μια σύννομη χρηματοδότηση για την άμεση εξυπηρέτηση των προσφύγων.
Σημειώνεται ότι η σίτιση μεταναστών και προσφύγων εφαρμόζεται με βάση του νομοθετικό διάταγμα 116 του 1969 που αφορά τη σίτιση κρατουμένων και το οποίο προβλέπει δαπάνη 5,87 ευρώ ανά άτομο.
Παρά το έκτακτο της κατάστασης, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι η διαδικασία σίτιση προσφύγων και μεταναστών χωρίς διαγωνισμό δεν είναι σύννομη και ζητά από το υπουργείο να προχωρήσει στη διενέργεια διαγωνισμού προκειμένου να επιλεγεί μειοδότης καθώς ένα σημαντικό τμήμα των κονδυλίων που θα αξιοποιηθούν αφορούν κοινοτικά χρήματα που παραμένουν ανεκμετάλλευτα.


-------------

Συμφωνία για περιοχές τράνζιτ για τους πρόσφυγες στη Γερμανία

Επιφυλάξεις εκφράζουν οι Σοσιαλδημοκράτες.

Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) συμφώνησαν στη δημιουργία περιοχών τράνζιτ για τους πρόσφυγες στα σύνορα της Γερμανίας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του CSU Χορστ Ζέεχοφερ. Παρόλα αυτά οι Σoσιαλδημοκράτες (SPD), που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν πιστεύουν ότι αυτό το μέτρο μπορεί να σταματήσει την εισροή προσφύγων στη χώρα, ενώ φαίνεται να υπάρχουν και νομικά κωλύματα.

Παρά τις επιφυλάξεις του SPD, ο αρμόδιος για τον συντονισμό της προσφυγικής κρίσης Πέτερ Άλτμαϊερ (CDU) εκτιμά ότι σύντομα θα ληφθεί απόφαση για τη δημιουργία περιοχών τράνζιτ στα γερμανικά σύνορα.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα ως την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή Morgenmagazin του ZDF.

Σύμφωνα με τον Άλτμαϊερ, οι ζώνες αυτές δεν είναι μια γερμανική ανακάλυψη, αλλά προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και ο Ζέεχοφερ επεσήμανε: «Μπορώ σήμερα να σας ενημερώσω ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ του CDU και του CSU για τη δημιουργία περιοχών τράνζιτ», ενώ πρόσθεσε ότι στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα γίνει η επεξεργασία των λεπτομερειών της πρότασης.

Όταν ρωτήθηκε πώς θα πειστεί το SPD να συμφωνήσει σε αυτή την πρόταση, ο Ζέεχοφερ απάντησε: «Θα το δούμε. Το σημαντικό είναι ότι τώρα το CDU και το CSU συμφωνούν στα βασικά σημεία».

Όμως οι Σοσιαλδημοκράτες εκφράζουν αμφιβολίες για το αν η δημιουργία τέτοιων περιοχών θα έχει πρακτικά αποτελέσματα, αλλά και για το αν είναι νομότυπη.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας Ραλφ Γέγκερ εξέφρασε στη διάρκεια σύσκεψης των υπουργών Εσωτερικών των ομόσπονδων κρατιδίων με την καγκελάριο Μέρκελ τις επιφυλάξεις του. Προκειμένου να δημιουργηθούν τέτοιες περιοχές θα πρέπει να «αναγερθεί ένας φράχτης», ενώ οι πρόσφυγες «θα είναι λίγο πολύ κρατούμενοι», εξήγησε ο Γέγκερ μιλώντας στο Morgenmagazin.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από νομικής άποψης θα είναι δύσκολο να τεθούν υπό κράτηση αιτούντες άσυλο.

Επίσης, σύμφωνα με τον Γέγκερ, η δημιουργία περιοχών τράνζιτ αποφασίστηκε πολύ αργά, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό WDR2. Αντίθετα εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της μετανάστευσης. «Οι άνθρωποι που φεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους δεν αποθαρρύνονται από περιοχές τράνζιτ, φράχτες και σύνορα», είπε χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, ο Άλτμαϊερ υπογράμμισε ότι «με δεδομένη την κατάσταση που ζούμε» δεν θα πρέπει να αποκλείεται «εκ των προτέρων καμία πιθανότητα».

-------------

Συνάντηση Αβραμόπουλου - Γκουτέρες για το προσφυγικό


Τον Έλληνα Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο επισκέφθηκε σήμερα στο γραφείο του στην Αθήνα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη συνάντησή τους υπήρξε αμοιβαία ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δυο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι μεθαύριο το πρωί στην Κωνσταντινούπολη στο περιθώριο της διάσκεψης του Global Forum on Migration and Development.

-------------

Τεράστιες οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς την Ε.Ε.

Στους 710.000 οι άνθρωποι που εισήλθαν στην Ένωση το 9μηνο.

Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που διέσχισαν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους ανήλθε σε πάνω από 710.000, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Frontex. Οι σύριοι πρόσφυγες παραμένουν η κύρια εθνότητα όσων φθάνουν στην Ευρώπη, επιλέγοντας τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων. Είναι χαρακτηριστικό πως ολόκληρο το 2014 καταγράφηκαν 282.000 αφίξεις.

Συγκεκριμένα, κατά το μήνα Σεπτέμβριο, ο αριθμός των ανιχνεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ανήλθε σε 170.000 σε σύγκριση με 190.000 τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα ελληνικά νησιά και κυρίως η Λέσβος συνεχίζουν να πλήττονται περισσότερο από την πρωτοφανή εισροή προσφύγων και μεταναστών. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 350.000 αφίξεις, ενώ κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, ο αριθμός των ανιχνεύσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παρέμενε στάσιμος, στις 49.000.

Αντίθετα, ο αριθμός των μεταναστών που κατέφθασαν στην Ιταλία μειώθηκε κατά το ήμισυ τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας τις 12.000. O λόγος, σύμφωνα με τη Frontex, είναι η αυξανόμενη έλλειψη των σκαφών στη Λιβύη και η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Συνολικά, από τον Ιανουάριο του 2015, 129.000 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων καταγράφηκαν στην Ιταλία, με τους περισσότερους εξ αυτών να κατάγονται από την Ερυθραία.

«Υπάρχει ανάγκη για επείγουσα βοήθεια, ιδίως για την Ελλάδα και την Ιταλία. Βοήθεια στην καταγραφή και την ταυτοποίηση των νέων αφίξεων. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ζητήσαμε από τις χώρες της ΕΕ να παράσχουν στη Frontex επιπλέον συνοριοφύλακες για να βοηθήσουν τις δύο αυτές χώρες στην αντιμετώπιση τέτοιων πρωτοφανών εισροών. Ελπίζω να λάβουμε επαρκείς συνδρομές που θα αναδείξουν το αληθινό πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» δήλωσε ο διευθυντής της Frontex, Φαμπρίσε Λετζέρι.

Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην Ουγγαρία καταγράφηκαν περισσότερες από 204.000 ανιχνεύσεις στα σύνορά της, αριθμός που είναι 13 φορές υψηλότερος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Επιπλέον, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 97.000 άνθρωποι που δεν έχουν ακόμη περιληφθεί στα επίσημα στοιχεία εισήλθαν στην ΕΕ μέσω της Κροατίας κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να κλείσει τα σύνορα με τη Σερβία.

-------------

Σόιμπλε: Το προσφυγικό αποτελεί απειλή για τον προϋπολογισμό της Γερμανίας

Από την εξέλιξη της προσφυγικής κρίσης θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η επίτευξη του στόχου του γερμανικού προϋπολογισμού για μηδενικό επιπλέον δανεισμό του κράτους και μηδενικές αυξήσεις φόρων, παραδέχθηκε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Με αυτή την επιφύλαξη (σ.σ.: για την εξέλιξη της προσφυγικής κρίσης), θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε εκπροσώπους γερμανικών βιομηχανιών και πρόσθεσε ότι ο ίδιος τήρησε την υπόσχεσή του, καθώς για το 2014 και το 2015 παρουσίασε προϋπολογισμούς χωρίς νέα χρέη, ενώ το ίδιο προβλέπεται και στον προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαβούλευση.

Η πολιτική ωστόσο, βρίσκεται, λόγω της προσφυγικής κρίσης, ενώπιον μιας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων 60 ετών, τόνισε ο κ. Σόιμπλε, για να συνεχίσει: «Έχω δηλώσει ότι θα θέλαμε, αν είναι δυνατό, να το προχωρήσουμε χωρίς να δημιουργήσουμε νέα χρέη. Στην πολιτική μου οικογένεια με ρώτησαν: γιατί λες "αν είναι δυνατόν;" Διότι η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και, αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, έκανε λόγο για «απίστευτη πιθανότητα κινδύνου για τα δημοσιονομικά», καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καλείται να δώσει σημαντική οικονομική ενίσχυση – η αρχή θα γίνει με ένα δισεκατομμύριο ευρώ – στα κρατίδια τα οποία επιβαρύνονται ιδιαίτερα από τις αφίξεις εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.

-------------

Ξυδάκης: Τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τον έλεγχο των συνόρων πρέπει να έχει η Ελλάδα

«Να ενισχυθούν και να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες της Frontex».

Τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής (15 και 16 Οκτωβρίου), η οποία θα είναι αφιερωμένη κυρίως σε θέματα μετανάστευσης, προετοίμασε σήμερα το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο. Οι 28 υπουργοί συζήτησαν το προσχέδιο των συμπερασμάτων που συνέταξε η λουξεμβουργιανή προεδρία, εστιάζοντας στα σημεία που αφορούν τη συνεργασία της ΕΕ με τις τρίτες χώρες, την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την ευρωπαϊκή απάντηση στις ροές προσφύγων.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος κατά την παρέμβασή του επεσήμανε τη σημασία του περιορισμού των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων, καθώς και την ανάγκη να υποστηριχθούν οι όμορες της Συρίας χώρες, που δέχονται και τα μεγαλύτερα βάρη, όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε επίσης, ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της συνεργασίας με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα, τονίζοντας ότι η όλη συζήτηση θα πρέπει να γίνεται σε γνώση όλων των κρατών-μελών και χωρίς να παρακάμπτονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που διέπουν την προενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι ο έλεγχος των συνόρων είναι πρωταρχικά, εθνική ευθύνη και θα πρέπει τα κράτη να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Συμπλήρωσε, τέλος, ότι είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθούν και να εξαντληθούν όλες τις δυνατότητες της Frontex στο πλαίσιο της εντολής της και, για το λόγο αυτό, θα πρέπει οι εταίροι μας να συνεισφέρουν σε τεχνική και υλική βοήθεια, καθώς και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λίντιγκτον, τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας Χανς Ντάλγκρεν, τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αρλέμ Ντεζίρ και τον υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας Τίμο Σόινι. Οι συναντήσεις εστιάστηκαν σε διμερή και ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και στον προγραμματισμό εκατέρωθεν επισκέψεων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.enikos.grhttp://www.newsbeast.gr 

 , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ομάδα εργασίας εκπαιδευτικών που υπέβαλλαν ψηφιακά εκπαιδευτικά σενάρια


Το ΦΕΚ με τα ονόματα των εκπαιδευτικών.

Ο υπουργός Παιδείας υπέγραψε τη σύσταση και συγκρότηση ομάδας εργασίας Εκπαιδευτικών που υπέβαλλαν ψηφιακά εκπαιδευτικά σενάρια, στο πλαίσιο του Υποέργου 4 «Εκπόνηση και υποβολή ψηφιακών σεναρίων από τους εκπαιδευτικούς» της οριζόντιας Πράξης «Ανάπτυξη μεθοδολογίας και ψηφιακών διδακτικών σεναρίων για τα γνωστικά αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» του ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2007−2013.

Οι Εκπαιδευτικοί ορίζονται αμειβόμενοι, εφόσον το σενάριο που υπέβαλλαν συγκέντρωσε βαθμολογία από 70 – 100 μονάδες και ως εκ τούτου χαρακτηρίζεται ως βέλτιστο.

Οι αμοιβές και ο τρόπος πληρωμής των οριζομένων στην παρούσα απόφαση θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και του ΥΠ.Π.Ε.Θ., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 3 του Ν. 4024/2011.

Η δαπάνη που θα προκύψει θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Υποέργου 4 «Εκπόνηση και υποβολή ψηφιακών σεναρίων από τους εκπαιδευτικούς» στο πλαίσιο της οριζόντιας πράξης «Ανάπτυξη μεθοδολογίας και ψηφιακών διδακτικών σεναρίων για τα γνωστικά αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» του ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2007−2013 με κωδικό ΟΠΣ 479325 και Κωδικό Πράξης ΣΑ 2014ΣΕ24580051.

Το ΦΕΚ με τα ονόματα των 602 εκπαιδευτικών


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χρηματοδότηση 16 δισ. ευρώ για την έρευνα και τη καινοτομία - Αγροτικά προγράμματα 111 εκατ. ευρώ


Τα κοινοτικά κονδύλια της Κομισιόν για τη διετία 2016 - 2017.

Κοινοτικά κονδύλια της τάξεως των 16 δισ. ευρώ θα διατεθούν στην έρευνα και την καινοτομία την επόμενη διετία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης Ορίζοντας 2020. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνοντας ότι οι δυνατότητες χρηματοδότησης που προσφέρει το πρόγραμμα θα συμβάλουν ουσιαστικά στη δέσμη επενδύσεων για την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, στην ψηφιακή ενιαία αγορά, στην πολιτική για την ενεργειακή ένωση και την κλιματική αλλαγή, στην εσωτερική αγορά με μια ισχυρότερη βιομηχανία και στην ανάδειξη της Ευρώπης σε ισχυρότερο παγκόσμιο παράγοντα.

Ο Κάρλος Μοέδας, επίτροπος Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας, δήλωσε σχετικά: «Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν τους μοχλούς ανάπτυξης της Ευρώπης και έχουν ζωτική σημασία για την αντιμετώπιση των σημερινών νέων πιεστικών προκλήσεων, όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, η καθαρή ενέργεια και οι υγιείς κοινωνίες. Μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, θα διατεθούν 16 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» για την ενίσχυση κορυφαίων Ευρωπαίων επιστημόνων, οι οποίοι με το έργο τους αλλάζουν τη ζωή των πολιτών.»

Σύμφωνα με τις στρατηγικές προτεραιότητες της Επιτροπής το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» παρέχει δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, δημόσιων συμβάσεων και άλλων δράσεων.

Ειδικότερα το πρόγραμμα θα υποστηρίξει μια σειρά διατομεακών πρωτοβουλιών: τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής μεταποιητικής βιομηχανίας (1 δισ. ευρώ), τεχνολογίες και πρότυπα για την αυτόματη οδήγηση (περίπου 100 εκατ. ευρώ), το «Διαδίκτυο των Αντικειμένων» (139 εκατ. ευρώ) με επίκεντρο την αντιμετώπιση της ψηφιοποίησης των βιομηχανιών της ΕΕ, τη «Βιομηχανία 2020» και την «Κυκλική Οικονομία» (670 εκατ. ευρώ) για την ανάπτυξη ισχυρών και βιώσιμων οικονομιών και τις «Έξυπνες και Βιώσιμες Πόλεις» (232 εκατ. ευρώ) για την καλύτερη ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών, μεταφορικών, ενεργειακών και ψηφιακών δικτύων στο αστικό περιβάλλον της ΕΕ.

Επίσης θα διατεθούν τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της έρευνας στον τομέα της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με στόχο τον εντοπισμό και την αποτροπή της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, 27 εκατ. ευρώ για τις νέες τεχνολογίες με στόχο την πρόληψη του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, καθώς και 15 εκατ. ευρώ για έρευνα σχετικά με τα αίτια και τον αντίκτυπο των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη. Το νέο πρόγραμμα εργασίας θα βασιστεί σε ερευνητικές επιτυχίες στον τομέα της υγείας, όπως οι ριζοσπαστικές ανακαλύψεις για την αντιμετώπιση του ιού του έμπολα, που χρηματοδοτούνται ήδη από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», και θα επενδύσει 5 εκατ. ευρώ στην καταπολέμηση του βακτηρίου ξυλέλλα (Xylella fastidiosa) που προκαλεί μεγάλη ζημιά στα ελαιόδεντρα.

-----------

Ποια είναι τα κυριότερα στοιχεία των νέων κανόνων για την προώθηση.

Προγράμματα ύψους 111 εκατ. ευρώ που στοχεύουν στο άνοιγμα νέων αγορών και στην προώθηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων τόσο εκτός όσο και εντός της Ε.Ε. ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πρόγραμμα του 2016 στοχεύει σε επιλεγμένες τρίτες χώρες με υψηλό αναπτυξιακό δυναμικό, κυρίως στους τομείς που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες στην αγορά, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το χοιρινό κρέας.

Τα κυριότερα στοιχεία των νέων κανόνων για την προώθηση είναι:

- Σημαντική αύξηση της βοήθειας που διατίθεται για εκστρατείες ενημέρωσης και προώθησης: οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις πρέπει να αυξηθούν σταδιακά από 61 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2013 σε 200 εκατ. ευρώ το 2019 (111 εκατ. ευρώ το 2016).

- Σημαντικά υψηλότερα ποσοστά συγχρηματοδότησης της ΕΕ σε σύγκριση με το ισχύον καθεστώς (ποσοστό συγχρηματοδότησης της ΕΕ 70% για τα απλά προγράμματα που υποβάλλονται από οργάνωση ενός κράτους μέλους, 80% για τα πολυπρογράμματα και τα προγράμματα που αφορούν τρίτες χώρες, 85% για τα προγράμματα αντιμετώπισης της κρίσης και 75-85% για τις χώρες που λαμβάνουν χρηματοδοτική συνδρομή, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα), ενώ η εθνική συγχρηματοδότηση καταργείται ώστε να δημιουργηθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού.

- Θέσπιση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής προώθησης, που θα συμβάλει στη μεγαλύτερη στόχευση των σχετικών μέτρων. Η στρατηγική αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα:

την αύξηση του αριθμού των προγραμμάτων που προορίζονται για τρίτες χώρες και των πολυκρατικών προγραμμάτων (προγράμματα που καταρτίζονται από οργανώσεις διαφόρων κρατών μελών), μέσω ενός υψηλότερου ποσοστού συγχρηματοδότησης γι΄ αυτές τις δύο κατηγορίες

την κάλυψη του κενού ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τα πλεονεκτήματα των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων, εν γένει, και, ειδικότερα, των προϊόντων που είναι αναγνωρισμένα από τα ευρωπαϊκά συστήματα ποιότητα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδρούν μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι στο πολυνομοσχέδιο


Ζητούν την άμεση απόσυρση διάταξης που καταργεί ισχύουσα ρύθμιση του ασφαλιστικού.

Έντονες αντιδράσεις Μηχανικών, Γιατρών και Δικηγόρων για διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου που θίγουν τα ασφαλιστικά τους ζητήματα. Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με κοινή επιστολή τους προς φορείς της Κυβέρνησης και την Τρόικα, ζητούν την άμεση απόσυρση διάταξης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, που συζητείται αυτήν την εβδομάδα και καταργεί ισχύουσα ρύθμιση του ασφαλιστικού. Παραθέτουν μάλιστα χαρακτηριστικά απολογιστικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι με τη συγκεκριμένη τροποποίηση του ασφαλιστικού που επιχειρεί η Κυβέρνηση, τα προσβλεπόμενα έσοδα θα μειωθούν με αντίστοιχη μείωση και της εισπραξιμότητας των σχετικών εισφορών. Θέτουν επιπλέον ερωτήματα σε σχέση με τη σκοπιμότητα και τη λογική της συγκεκριμένης ενέργειας.

Συγκεκριμένα ζητούν να μην καταργηθεί η δυνατότητα που δόθηκε πριν λίγους μήνες στους «νέους» (μετά την 1/1/1993) ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία. Χαρακτηριστικά παραθέτουν απολογιστικά επιβεβαιωμένα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πρώτο εξάμηνο του 2015 - σε ένα ιδιαίτερα υφεσιακό περιβάλλον- η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης μόνο για τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών Μηχανικών έχει αποφέρει επιπλέον έσοδα 9.203.454 ευρώ (αύξηση 13.8%). Επίσης σε σχέση πάντα με το δεύτερο εξάμηνο του 2014 επιπλέον 7.286 περισσότεροι μηχανικοί (αύξηση 21,70%) μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

Στην επιστολή που απευθύνεται προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο, τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων αλλά και τους επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών σημειώνουν ότι η προτεινόμενη κατάργηση θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, επομένως και στα έσοδα του ασφαλιστικού ταμείου.

Οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αναρωτιούνται ποιος πραγματικά είχε τη «φαεινή ιδέα» να καταργήσει αυτή τη διάταξη που καθιερώθηκε πριν λίγους μόνο μήνες, καθώς αποδεικνύει ήδη τη χρησιμότητά της και συμβάλει στην αύξηση των εσόδων. Οι τρεις Πρόεδροι σημειώνουν ότι πρέπει να ενημερωθούν για το θέμα οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου, αλλά και οι επικεφαλείς του κουαρτέτου των θεσμών, διότι «προφανώς κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους», όταν επιδιώκουν μείωση των εσόδων του ασφαλιστικού ταμείου των αυταπασχολουμένων. Επισημαίνεται ότι η εισπραξιμότητα των εισφορών, δηλαδή τα πραγματοποιήσιμα έσοδα σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα, κυμαίνεται από 48% στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ ως 73% στο ΕΤΑΑ/ΤΑΝ. Τυχόν κατάργηση της σήμερα ισχύουσας πρόβλεψης θα οδηγήσει σε μείωση της εισπραξιμότητας και επομένως σε μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα για το ΕΤΑΑ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αεροσυνοδός σε ρόλο... μαιευτήρα


Μια γυναίκα γέννησε πρόωρα κατά τη διάρκεια πτήσης από το Λος Άντζελες με προορισμό το Μπαλί.

Για καλή της τύχη στο αεροπλάνο επέβαινε ένας γιατρός και μαζί με το πλήρωμα του αεροσκάφους της China Airlines βοήθησαν τη γυναίκα να φέρει στον κόσμο το κοριτσάκι της.

Μετά την προσγείωση του αεροπλάνου, η μητέρα και το βρέφος μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και σύμφωνα με πληροφορίες της Daily Mail και οι δύο χαίρουν άκρας υγείας.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρετανίδα με 12 παιδιά ζει με επιδόματα 54.000 ευρώ


Εξομολογείται πως... δεν της αρέσει η εγκυμοσύνη.

«Παίρνω απλώς αυτά που μου δίνει η κυβέρνηση. Δεν έκανα τα παιδιά για να βγάλω λεφτά. Αν αυτά τα χρήματα που προσφέρονται δεν θα πω όχι», είπε η 33χρονη Cheryl Prudham από τη Βρετανία, η ζωή της οποίας ήταν το αντικείμενο του ντοκιμαντέρ «Benefits: Britain's Most Shameless Mum» του Channel 5.

Η 33χρονη γυναίκα είναι άνεργη και ζει την οικογένειά της με τα επιδόματα που δίνει το βρετανικό κράτος. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Mirror, η Prudham εξομολογείται πως ξοδεύει σχεδόν 27.000 το χρόνο για τα παιδιά της- κυρίως για τα δώρα των γενεθλίων τους και τα δώρα των Χριστουγέννων.



Τα μισά από τα επιδόματα που λαμβάνουν η Cheryl και ο σύζυγός της Rob ξοδεύονται για ακριβά δώρα και παιχνίδια για τα παιδιά τους.

Ο Τύπος ασχολήθηκε με τη Cheryl για πρώτη φορά όταν δήλωσε πως ήταν «εύκολο» να λάβει δεκάδες χιλιάδες λίρες σε επιδόματα και πως έγινε «απρόθυμη σελέμπριτι», συγκρίνοντας τον εαυτό της με την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

«Θυμάμαι πριν χρόνια που η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήθελε μια κανονική οικογένεια με τους δυο γιους της, τα media την ακολουθούσαν κι εκείνη δεν ήθελε. Ήθελε απλώς να την αφήσουν ήσυχη, ναι, καταλαβαίνω πως νιώθουν οι διασημότητες και οι σταρ του κινηματογράφου. Μερικές φορές οι άνθρωποι θέλουν απλώς να μείνουν μόνοι, άλλωστε, άνθρωποι είναι», είχε πει.



Η 33χρονη εξομολογείται πως δεν της αρέσει η περίοδος της εγκυμοσύνης και μάλιστα προσέλαβε… εκπρόσωπο τύπου για να διαχειρίζεται την προσοχή των media από τη στιγμή που πούλησε την ιστορία της σε τοπική εφημερίδα.

Η «περήφανη» μητέρα, όπως σημειώνει η Mirror, προειδοποιεί στο τέλος του προγράμματος, επιστρέφοντας στο σπίτι με τη μικρή Tilli-Grace, το 12ο παιδί της (που γεννήθηκε με καισαρική κόστους 3.500 ευρώ πληρωμένη από τους Βρετανούς φορολογούμενους): «Δεν με νοιάζει τι σκέφτονται ή τι λένε οι άλλοι για μένα. Είμαι περήφανη για τους Prudhams. Η Tilli-Grace μπορεί να είναι η τελευταία αλλά ποτέ μη λες ποτέ, θα δούμε».




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ετοιμάζονται να στήσουν μπλόκα οι αγρότες της Αρκαδίας και της Αμαλιάδας


Κρίσιμη οργανωτική σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα.

Μπλόκο στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης, στο ύψος της διασταύρωσης για Βούρβουρα, κοντά στα όρια των δύο νομών, ετοιμάζονται να στήσουν αγρότες της Αρκαδίας και καλούν σε σύσκεψη για να οργανωθούν.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 19 Οκτώβρη, στο καφενείο του «Μαυραγάνη» στο Στάδιο της Τεγέας στις 8:30 το βράδυ, όπου όπως επισημαίνεται στην πρόσκληση, «θα συζητήσουμε και θα πάρουμε αποφάσεις για την οργάνωση αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης».

Στην σύσκεψη αυτή θα μιλήσουν εκπρόσωποι του Ν. Αρκαδίας στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

--------------

«Casus belli» τα μέτρα του μνημονίου για τους αγρότες.

«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ οι αγρότες στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, οι οποία σε μεγάλη συγκέντρωση με μαζική απήχηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα συζήτησαν σε φορτισμένο κλίμα για τη μορφή των κινητοποιήσεων τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μνημονιακή λαίλαπα.

Έτσι αποφάσισαν να βγουν με τα τρακτέρ στους δρόμους την Πέμπτη (απερρίφθη η πρόταση για αποκλεισμό των Δ.Ο.Υ Πύργου και Αμαλιάδας σήμερα, πρόταση που είχε συζητηθεί την προηγούμενη Παρασκευή στη σύσκεψη των Λεχαινών) και να ξεκινήσουν έναν αγώνα επιβίωσης, όπως αναφέρει το ilialive.gr

Η κλιμακούμενη αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος έως και το 100% το 2016, η αύξηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, η κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου, η φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων της ΚΑΠ από το πρώτο ευρώ με παράλληλη κατάργηση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ και η φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων με συντελεστή που θα αυξηθεί από το 13% στο 26%, μαζί με τη σταδιακή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, είναι «αιτία πολέμου» για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Χθες μέχρι αργά το βράδυ, επιτροπή είχε αναλάβει να καταγράφει τη δύναμη (αριθμητική) των τρακτέρ που μπορούν να κατεβάσουν στους δρόμους, ενώ δεν είχε αποφασιστεί αν θα στηθεί το μπλόκο σε Μαραθιά ή Κουρτέσι. Για όλα αυτά τα θέματα σήμερα το πρωί στις 11 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από την συντονιστική στα γραφεία της Ο.Π. της Αμαλιάδας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περιστατικό σχολικής βίας κλήθηκε να διερευνήσει ο Συνήγορος του Πολίτη


«Ανάγκη ειλικρινούς και ισότιμης συνεργασίας μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, για την αντιμετώπιση προβλημάτων».

Περιστατικό σχολικής βίας και εκφοβισμού κλήθηκε να διερευνήσει ο Συνήγορος του Πολίτη, με την ιδιότητα του Συνηγόρου του Παιδιού.

Την περασμένη σχολική χρονιά, αναφορά αφορούσε αλλοδαπό μαθητή δημοτικού σχολείου της Αττικής, ο οποίος στοχοποιήθηκε μετά από επανειλημμένα περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς κατά συμμαθητών του. Η πλειοψηφία των γονέων των υπολοίπων μαθητών της τάξης ζήτησαν επιτακτικά την απομάκρυνσή του από το σχολείο ή την τοποθέτηση ειδικού εκπαιδευτικού για την παρακολούθηση και υποστήριξή του.

Ο Συνήγορος, αφού συνομίλησε µε τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς των μαθητών της τάξης, εκτίμησε ότι ένα μεγάλο κομμάτι ευθύνης για την προκληθείσα ένταση βάρυνε τους τελευταίους, που παρασυρόμενοι από τη γενικότερη ατμόσφαιρα ανησυχίας για τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, παρενέβαιναν µε ιδιαίτερη ένταση, επιδιώκοντας να «προστατέψουν» τα παιδιά τους. Τελικά, ύστερα από παρέμβαση και του σχολικού συμβούλου, αναζητήθηκαν λύσεις µε στόχο τον περιορισμό της έντασης ανάμεσα στους γονείς, την αξιοποίηση διαγνωστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών της κοινότητας και την επίτευξη της καλύτερης συνεργασίας όλων των παραγόντων για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της σχολικής ζωής.

«Από τη διαμεσολάβηση σε αυτήν την υπόθεση, όπως και σε άλλες που αφορούν περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, ο Συνήγορος διαπίστωσε εκ νέου ότι τα προβλήματα που προκύπτουν χρειάζεται να αντιμετωπίζονται µε τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόµενων (μαθητών/τριών, γονέων και εκπαιδευτικών), στη βάση ειλικρινούς και ισότιμης συνεργασίας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ανεξάρτητη αρχή.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα στο ραδιενεργό φορτίο απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής


«Δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας και προστασίας περιβάλλοντος».

Κατάλληλους ελέγχους στο φορτίο απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής όπου το Σάββατο ανιχνεύτηκε ραδιενέργεια έκανε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Με σημερινή ανακοίνωσή της, «διαβεβαιώνει πως δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας και προστασίας περιβάλλοντος».

Η ΕΕΑΕ, σε πρώτη φάση, σύμφωνα με το ισχύον σχέδιο για τέτοιες περιπτώσεις, όταν συμβαίνει ανίχνευση ραδιενέργειας σε ΧΥΤΑ, έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες, ώστε να εφαρμοστούν άμεσα οι καθιερωμένες διαδικασίες ελέγχου και απομόνωσης του φορτίου.

Σήμερα, αρμόδιο προσωπικό της ΕΕΑΕ διενήργησε επιτόπιο δευτερογενή έλεγχο, από τον οποίο προέκυψε ότι η ενεργοποίηση των ανιχνευτικών συστημάτων ραδιενέργειας προκλήθηκε από την παρουσία του ισοτόπου ιώδιου 131 (Ι-131) σε απορρίμματα οικιακής χρήσης.

Το ισότοπο αυτό χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία νεοπλασιών στον θυρεοειδή αδένα. Το εν λόγω φορτίο διαπιστώθηκε ότι περιείχε απορρίμματα οικιακής χρήσης (είδη ρουχισμού) ατόμου που προφανώς είχε υποβληθεί σε μια τέτοια θεραπεία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Βοήθεια» από το πρόγραμμα «διατροφή» του Ινστιτούτου Prolepsis ζητούν χιλιάδες σχολεία


Οι μισοί μαθητές που φοιτούν σε σχολεία ιδιαίτερα ευπαθών περιοχών αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

Φόβο, λύπη, θυμό, ανησυχία για το μέλλον, είναι τα συναισθήματα των παιδιών που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, ένα πρόβλημα που διογκώνεται εξαιτίας της παρατεταμένης κοινωνικο-οικονομικής κρίσης. Οι μισοί μαθητές που φοιτούν σε σχολεία ιδιαίτερα ευπαθών περιοχών αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια , με έναν στους έξι να αντιμετωπίζει προβλήματα σωματικής υγείας και έναν στους τέσσερις προβλήματα συναισθηματικής υγείας.

Σύμφωνα με την Αθηνά Λινού, καθηγήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Prolepsis, ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι 2.032 σχολεία απ΄όλη την Ελλάδα, δηλαδή το 16% των δημόσιων σχολείων και περίπου 250.000 μαθητές, έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα "Διατροφή", που υλοποιεί η Prolepsis. Πρόκειται για πρόγραμμα σίτισης και προώθησης της υγιεινής διατροφής σε σχολεία κοινωνικοοικονομικά ευάλωτων περιοχών και υλοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά, έχοντας διαθέσει από το 2012, περισσότερα από 11 εκατομμύρια γεύματα, σε 450 περίπου σχολεία και 75.000 μαθητές.

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Ινστιτούτο κατά την περσινή σχολική χρονιά, και παρουσιάστηκαν σήμερα κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής (16 Οκτωβρίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας την Εξάλειψη της Φτώχειας (17 Οκτωβρίου), δείχνουν την ανάγκη των παιδιών με αριθμούς: Το 53% των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα "Διατροφή", βίωναν επισιτιστική ανασφάλεια και το 21% πείνα.

Επιπλέον σε ποσοστό 64% των οικογενειών, τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν είχε εισόδημα και στο 15% των οικογενειών δεν υπήρχε καμιά πηγή εισοδήματος, το 8,5% των μαθητών ήταν ανασφάλιστοι και το 7% δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα περισσότερο από μία εβδομάδα.

Οι μειώσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο μέσο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνούν το 33% και σε συνδυασμό με τις περικοπές δαπανών στην υγεία και την παιδεία οι οποίες επίσης το 33%, έχουν οδηγήσει, όπως είπε η κ. Λινού το 36% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με δραματικές επιπτώσεις στη ζωή της οικογένειας και ιδίως των οικογενειών που διαβιούν σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Τα παιδιά που πεινάνε κάνουν περισσότερες απουσίες από το σχολείο, ή διακόπτουν τη φοίτηση, ενώ το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζουν συχνά από το σχολείο για λόγους υγείας ανέρχεται στο 18% για τις επισιτιστικά ανασφαλείς οικογένειες έναντι 8% των παιδιών που προέρχονται από σιτιστικά ασφαλείς οικογένειες. Σύμφωνα με την κ. Λινού οι μαθητές επισιτιστικά ανασφαλών οικογενειών δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν στο σχολείο και να αποδώσουν στα μαθήματά τους. «Το πρόβλημα πέρα από τα θέματα υγείας, μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική υποβάθμιση και συρρίκνωση, η οποία επιβαρύνει επιλεκτικά τις πιο ευάλωτες κοινωνικο-οικονομικά πληθυσμιακές ομάδες, με τεράστιες μακροπρόθεσμες συνέπειες για το μέλλον της χώρας».

Η διατροφή αποκτά ιδιαίτερη σημασία κατά τη σημερινή περίοδο, ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, υφυπουργός Παιδείας, ενώ ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, είπε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να σταματήσουν να υπάρχουν φαινόμενα παιδιών που λιποθυμούν από την πείνα και να διασφαλιστεί το αγαθό της διατροφής όλων που διαμένουν στη χώρα, αλλά και όσων προσέρχονται σε αυτή.

Το πρόγραμμα "διατροφή" για την τρέχουσα σχολική χρονιά ξεκινά αυτή την εβδομάδα σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Θράκης και οι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί μέχρι σήμερα αρκούν μόνο για την κάλυψη περίπου 100 σχολείων , με 7.500 μαθητές. Το ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος " ενισχύει το πρόγραμμα με δωρεά 2,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 1 εκ. διατίθεται άμεσα για τις ανάγκες του προγράμματος , ενώ το υπόλοιπο τμήμα θα δοθεί με τη μέθοδο των συμπληρωματικών κονδυλίων. Το ΙΣΝ θα παρέχει δηλαδή, δωρεά ίσης αξίας για κάθε 100.000 ευρώ που θα συγκεντρώσει το Ινστιτούτο από άλλους δωρητές. Η κ. Λινού κάλεσε όλους σε συστράτευση, για να "αποφευχθεί ο κίνδυνος και για να βοηθήσουμε τα παιδιά να πετύχουν το μέγιστο που μπορούν στη μόρφωση και την εκπαίδευσή τους, διατηρώντας την υγεία τους, " , λέγοντας χαρακτηριστικά "κανένα παιδί πεινασμένο στο σχολείο". Τα οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίηση του προγράμματος είναι πολλαπλά και σημαντικά για τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Σύμφωνα με στοιχεία του σχολικού έτους 2014-2015, ο δείκτης επισιτιστικής ανασφάλειας μειώθηκε κατά 10%, το ποσοστό των μαθητών που αντιμετώπιζε πείνα κατά 20% το 33% των μαθητών απέκτησε φυσιολογικό βάρος, το 38% παρουσίασε βελτίωση στη σωματική υγεία και το 42% στην ψυχική υγεία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξυλοδαρμός μαθήτριας από τρεις ανήλικες


Απίστευτο περιστατικό στο κέντρο του Ηρακλείου
.
Ένα απίστευτο περιστατικό διαδραματίστηκε το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας μπροστά στα μάτια πολλών περαστικών. Τρεις ανήλικες κοπέλες έβαλαν κάτω και έδειραν ανηλεώς μια άλλη επίσης ανήλικη κοπέλα.

Μάλιστα κλήθηκε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο μετέφερε την 14χρονη σε Νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ξυλοδαρμός έγινε για τα «μάτια» ενός αγοριού.


Πηγή: http://flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τσιρώνης: Τα απορρίμματα θα δημιουργήσουν 16.000 νέες θέσεις εργασίας


«Τα επόμενα πέντε χρόνια ο τζίρος αναμένεται να φτάσει τα 1,5 δισ. ευρώ».

Πέραν των 900 εκατ. που πρόκειται να διατεθούν από το νέο ΕΣΠΑ για υποδομές, από τη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα τα επόμενα πέντε χρόνια ο τζίρος αναμένεται να φτάσει τα 1,5 δισ. ευρώ αλλά και να δημιουργηθούν 16.000 νέες θέσεις εργασίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης. Ο κ. Τσιρώνης μίλησε για το νέο ΕΣΔΑ, τα βαριά ευρωπαϊκά πρόστιμα και το έλλειμμα εμπιστοσύνης από την πλευρά της ΕΕ. Αναφέρθηκε στα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών, τα αστικά λύματα της Ανατολικής Αττικής, τις ευθύνες των ΟΤΑ, τα σοβαρά προβλήματα της Πελοποννήσου, τα ΣΔΙΤ, την πρόοδο των ΠΕΣΔΑ, το λαθρεμπόριο απορριμμάτων, αλλά και για τα μεγάλα οφέλη της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα μεταξύ των μαθητών.

Ξεκινώντας από τα βαρύτατα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί στη χώρα μας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο εξαιτίας των χωματερών, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι «από τα συνολικά 14 εκατομμύρια που μας έχουν επιβληθεί, θα μπορούσαμε αυτή τη στιγμή να μιλάμε για 4, αλλά παρόλα αυτά έχουμε καταφέρει να απομειώσουμε το πρόστιμο στα 10 εκατομμύρια». Μάλιστα, ύστερα από συζήτηση με την επίτροπο Κρέτσου, τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα αυστηροποιημένα εξαιτίας της ολιγωρίας του προγενέστερου καθεστώτος, όπως είπε ο αν. υπουργός, αφού «πλέον, δεν αρκεί να ξεκινήσει μία αποκατάσταση για την παύση του προστίμου, καθώς υπό αυτή τη συνθήκη θα έπρεπε να έχουμε μηδενίσει».

Όπως έκανε γνωστό, «συνεχίζονται οι αποκαταστάσεις σε όλες τις περιπτώσεις, με εξαίρεση την Πελοπόννησο που έχει καθυστερήσει σημαντικά με 81 ανοιχτούς ΧΑΔΑ, και όπου πρόσφατα ανέλαβε ο ανάδοχος. Η αυστηροποίηση έχει να κάνει με την έλλειψη εμπιστοσύνης. Οι Ευρωπαίοι εάν δεν δουν ζυγολόγια και νόμιμες εγκαταστάσεις, θα συνεχίσουν να επιβάλουν πρόστιμα ύψους 80.000 για κάθε ενεργό ΧΑΔΑ και 40.000 για κάθε μη αποκατεστημένο. Υπάρχουν ΧΑΔΑ απενεργοποιημένοι, ωστόσο συνεχίζουμε να πληρώνουμε, καθώς δεν έχει υπάρξει πιστοποίηση της παύσης λειτουργίας και αποκατάστασής του».

«Κινήσεις» από την ελληνική πλευρά γίνονται για 20 νησιά με λιγότερους από 600 κατοίκους, όπου κι εκεί πληρώνονται πρόστιμα της τάξης των 80.000, ενώ η αποκατάσταση και διαχείριση έχει σοβαρά πρακτικά προβλήματα. «Υπάρχει ελπίδα από το τμήμα περιβάλλοντος της Επιτροπής να υπάρξει μία ελαστικοποίηση των προστίμων που έχουν επιβληθεί για τέτοιου είδους περιοχές», αναφέρει ο κ. Τσιρώνης.

Σε σχέση με τη διαχείριση των αστικών λυμάτων που ταλανίζει την Αν. Αττική, εδώ και είκοσι χρόνια, και έχει οδηγήσει τη χώρα σε νέες κυρώσεις εκ μέρους της Επιτροπής, ύστερα από πρόσφατη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των ΟΤΑ, ο κ. Τσιρώνης εκτιμά ότι «οι δήμοι κατάλαβαν ότι όποια λύση κι αν βρεθεί, θα εντάσσεται εντός των ορίων των δήμων». Απέκλεισε δε, το ενδεχόμενο να μεταφέρονται στην Ψυτάλλεια, καθώς η λύση αυτή δεν είναι δυνατόν και γεωγραφικά να υιοθετηθεί, καθώς «παραβιάζει κάθε έννοια της αρχής της εγγύτητας, η οποία είναι βασική πολιτική της ΕΕ, αλλά και της Ελλάδας». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι δεν τη δέχονται και οι δήμοι του Πειραιά. «Απαιτείται σοβαρή διαβούλευση και ειλικρινής προσπάθεια από όλες τις πλευρές για τη χωροθέτηση, ενώ το υπουργείο αναμένει την οριστική απόφαση των δήμων. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει τέτοιου είδους απόφαση, θα λειτουργήσει το Πλατύ Χωράφι, ο χώρος που από την αρχή έχει αδειοδοτηθεί. Παρόλα αυτά, εάν προταθεί κάποιος άλλος χώρος που πληροί τις προϋποθέσεις, το υπουργείο δεν πρόκειται να φέρει καμία αντίρρηση», όπως είπε.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στον νέο ΕΣΔΑ, ο οποίος κινείται στο τρίπτυχο, μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, και που σύμφωνα με πολλούς, θέτει πολύ φιλόδοξους στόχους, γεγονός που μπορεί να καταστήσει την εφαρμογή του ανέφικτη, ο αναπληρωτής υπουργός, ξεκαθαρίζει: «Οι στόχοι που τίθενται είναι απόλυτα συμβατοί με την Ευρωπαϊκή εμπειρία. Ο χρόνος που έθεσαν οι Ευρωπαϊκές χώρες όταν ξεκίνησαν της προσπάθειές τους να απεξαρτηθούν από τα απορρίμματα, με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, ήταν γύρω στα 10 χρόνια. Εμείς λέμε ότι μπορούμε να φθάσουμε τους στόχους, αλλά οφείλουμε να ξεκινήσουμε. Οι περισσότεροι στόχοι περιγράφονται στις Ευρωπαϊκές οδηγίες. Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η ενημέρωση των πολιτών. Εάν ενημερωθούν οι πολίτες, όσο φιλόδοξο είναι το χωριστό βιοαπόβλητο, άλλο τόσο φιλόδοξο γίνεται και το 50% μείωσης των αστικών αποβλήτων μέχρι το 2020».

Σχετικά με το εάν οι δήμοι στους οποίους «πέφτει» πλέον η ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων, έχουν τους πόρους και την τεχνογνωσία να ανταπεξέλθουν, ο κ. Τσιρώνης, αναφέρει: «Όταν μιλάμε για διαλογή στην πηγή και για πρόληψη, μόνο σε επίπεδο δήμων μπορούμε να μιλάμε. Πρόληψη κάνει ο πολίτης και πρόληψη και διαλογή στην πηγή κάνει ο δήμος. Γιατί να πληρώσω για 100χλμ μεταφορά κουτάκια αλουμινίου; Τα εργοστάσια που προέβλεπε ο παλιός ΕΣΔΑ, αφορούσε σύμμικτα απορρίμματα. Εάν ένας δήμος έχει βιοαπόβλητα, μπορεί να τα διαχειριστεί επί τόπου. Το πρόβλημα είναι να μην τα μπερδέψουμε. Είναι προφανές ότι οι μεγάλοι παραγωγοί, ή ο δήμος ή τα σχολεία επί τόπου θα συλλέγουν και θα πωλούν καθαρό αλουμίνιο, καθαρό γυαλί, καθαρό χαρτί. Αλλιώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ακόμα κι όταν έχεις μία κεντρική δομή, έναν ΦΟΔΣΑ, αυτή θα έκανε την κεντρική συλλογή στους δήμους. Όπως άλλωστε στους δήμους συλλέγονται και τα σύμμικτα. Αυτό γίνεται στις περισσότερες προηγμένες χώρες. Αφού ο κάτοικος κατεβάζει καθαρό γυαλί, και ο δήμος το συλλέγει, τι νόημα έχει να μεταφέρεται σε μία κεντρική δομή; Δεν είναι κάτι φιλόδοξο. Τα χρήματα που χρειάζονται για τις δομές συλλογής χωριστών αποβλήτων, είναι πολύ λιγότερα από αυτά που χρειάζονται οι βαριές βιομηχανικές μονάδες που προβλέπονταν. Εάν τα 900 εκ. του ΕΣΠΑ φθάνουν για τις κεντρικές μονάδες, οπωσδήποτε φθάνουν και περισσεύουν όταν ο πολίτης κάνει αυτό που πρέπει: συλλέγει χωριστά».

Όσον αφορά την πορεία των ΠΕΣΔΑ, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν ουσιαστικές καθυστερήσεις. Η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Σεπτεμβρίου, είναι η αιρεσιμότητα της ΕΕ. Πρώτα θα φτιαχτούν τα ΠΕΣΔΑ και μετά θα χρηματοδοτηθούν. Αυτό που ουσιαστικά θα καθυστερήσει είναι η εκταμίευση των κονδυλίων. Το ίδιο ισχύει και για την Πελοπόννησο. Εάν δεν εγκριθεί το ΠΕΣΔΑ, θα καθυστερήσει και η εκταμίευση των κονδυλίων για όλους τους δήμους της. Θα καθυστερούν όλα τα έργα».

Ειδικά για το πρόβλημα της Πελοποννήσου, όπου παραμένουν περισσότερες από 80 ενεργές χωματερές, ο κ. Τσιρώνης παραδέχεται ότι το θέμα της συμβασιοποίησης των ΧΑΔΑ της εν λόγω περιφέρειας έχει καθυστερήσει, αν και έχει υπάρξει ανάδοχος και για το συγκεκριμένο έργο. Όσον αφορά το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθαρίζει ότι «δεν είναι στον σχεδιασμό μας». Όπως εξηγεί, με βάση τα προβλεπόμενα του έργου, «τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο θα έπρεπε να ταξιδεύουν μέχρι 110 χλμ, της Κορίνθου 80χλμ, της Ερμιονίδας 90χλμ για να φθάσουν στο εργοστάσιο. Είναι εκκεντροβαρής πρακτική. Η τοποθεσία της μονάδας για τη Βορειοανατολική Πελοπόννησο είναι στην άκρη της Μεσσηνίας. Είναι πολύ μακριά. Αυτό το ΣΔΙΤ είναι εκτός στόχων του εθνικού σχεδίου. Υπό αυτή την έννοια, όπως όλες οι περιφέρειες, πρέπει και ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου να εναρμονιστεί στο συγκεκριμένο σχέδιο». Επιπλέον, όπως λέει, υπάρχει σοβαρό νομικό κενό, καθώς «το σχέδιο το έχει εκπονήσει η Περιφέρεια, χωρίς να έχει την αρμοδιότητα και χωρίς να έχει διαπιστωθεί η αδυναμία του αρμόδιου ΦΟΔΣΑ. Ακόμα κι αν δεχόμαστε ότι το έργο είναι εντός του σχεδιασμού θα λειτουργούσε μετά από 2 χρόνια. Εάν εφαρμοστεί το εθνικό σχέδιο, θα μπορέσει να φέρει αποτελέσματα μέσα σε 6 μήνες», επισημαίνει ο κ. Τσιρώνης, κάνοντας επίσης γνωστό ότι «πολλοί δήμοι ήδη έχουν προχωρήσει σε χωροθετήσεις πέρα από το συγκεκριμένο ΣΔΙΤ».

Παρόλα αυτά ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι αντίθετος στην πρακτική των ΣΔΙΤ: «Δεν έχουμε καμία αντίρρηση με τα ΣΔΙΤ. Σε σχέση με τη χρηματοδότηση, εμείς δεν έχουμε καμία δουλειά στο να κρίνουμε εάν θα είναι ΣΔΙΤ, δημόσια ή ιδιωτική επιχείρηση. Ασχολούμαστε με την τιμή και τη διαστοσιαλόγηση. Δική μας δουλειά είναι εάν ένα έργο είναι σωστά χωροθετημένο, εάν είναι περιβαλλοντικά ορθό, και αν διαφυλάσσεται το δημόσιο συμφέρον. Εάν μία σύμβαση προβλέπει 100 ευρώ τον τόνο, είναι τρομακτικά πολλά λεφτά. Τα απορρίμματα μειώνονται συν τω χρόνω, ακόμα και από τον ίδιο τον κατασκευαστή. Δεν μπορούμε να έχουμε συμβάσεις με βάση τις σημερινές ποσότητες, για τα επόμενα 28 χρόνια, αφού τα επόμενα 10 χρόνια χάρη στην τεχνολογία, ο στόχος είναι να μην έχουμε απορρίμματα. Η εγγυημένη ποσότητα είναι πρόβλημα, αφού ο εκάστοτε δήμος πέραν του ότι δεν έχει τα απαιτούμενα χρήματα, θα αναγκαστεί να μην κάνει ποτέ ανακύκλωση».

Σε σχέση με το σοβαρό πρόβλημα του λαθρεμπορίου απορριμμάτων, ο κ. Τσιρώνης έκανε γνωστό ότι το υπουργείο έχει καλή εικόνα του φαινομένου και όπως τόνισε: «Είναι θέμα νομοθετικής ρύθμισης και ελεγκτικών μηχανισμών. Στις νομοθετικές τροποποιήσεις του Εθνικού Σχεδίου πρόκειται να συμπεριληφθούν αυστηρές προβλέψεις για την πάταξη του φαινομένου, καθώς πρόκειται να θεσμοθετηθεί ο έλεγχος ροών και να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί».

O αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε ότι «οι Έλληνες έχουν πολύ μεγάλη ευαισθησία στο ζήτημα των απορριμμάτων, ακόμα και όταν δεν υπήρχαν επαρκείς υποδομές. Οι πολίτες είναι μπροστά. Αυτό που χρειάζεται είναι ενθάρρυνση, εκπαίδευση, και μία στροφή στις παιδικές ηλικίες». Μάλιστα, όπως λέει: «Μεγάλος αριθμός πράσινων σημείων που θα δημιουργηθούν θα είναι στα σχολεία. Τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν κίνητρο. Εάν μειώσουμε το πρώτο εξάμηνο κατά 5-10% τις ποσότητες των απορριμμάτων, αυτό σε δημοτικά τέλη μπορεί να μην έχει άμεσο αποτέλεσμα, ωστόσο για ένα παιδί ένα χαρτζιλίκι της τάξης του ενός ή δύο ευρώ είναι σημαντικό. Όπου έχει εφαρμοστεί είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Στη συνέχεια, καταλήγει ο κ. Τσιρώνης, «τα πράσινα σημεία θα φέρουν πολύ σοβαρά αποτελέσματα, αφού, πέρα από τα 900 εκ. υποδομών που διατίθενται από το νέο ΕΣΠΑ, αναμένεται να υπάρξει τζίρος 1,5 δισ. και να δημιουργηθούν 16.000 νέες θέσεις εργασίας, τα επόμενα πέντε χρόνια στη χώρα μας. Τα απορρίμματα μπορούν να παράξουν πλούτο για τη χώρα. Φανταστείτε μόνο ότι στη Φυλή πληρώνουμε 45 ευρώ τον τόνο για τα απορρίμματα, και εκεί υπάρχει ένας τόνος αλουμίνιο ο οποίος κοστίζει 900 ευρώ, πλαστικά 200 ευρώ ο τόνος και χαρτί 80 ευρώ».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στις 2119 έφθασαν οι προσλήψεις των δασκάλων και νηπιαγωγών


Αναμένεται η ανακοίνωση των προσληφθέντων.

Έτρεξε το σύστημα τις σημερινές προσλήψεις των αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr θα προσληφθούν 1603 δάσκαλοι και 516 νηπιαγωγοί. Συνολικά προσλαμβάνονται 2.119 εκπαιδευτικοί στις δυο αυτές ειδικότητες.

Εντός της ημέρας αναμένεται η ανακοίνωση των ονομάτων των προσληφθέντων από το Υπουργείο Παιδείας.

Με τις 2.119 προσλήψεις ο συνολικός αριθμός προσλήψεων δασκάλων και νηπιαγωγών ανέρχεται στις 4.698. Αύριο ή την Πέμπτη θα ανακοινωθούν, με τα έως τώρα δεδομένα οι προσλήψεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για 1100-1200 εκπαιδευτικούς.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαλύει την Ομάδα ΔΕΛΤΑ ο Νίκος Τόσκας


«Θα είμαι αμείλικτος σε περιπτώσεις αυθαιρεσίας και απειθαρχίας στους κόλπους της ΕΛΑΣ».

Την κατάργηση της Ομάδας Δέλτα καθώς και συγχώνευση αστυνομικών τμημάτων ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Ο κ. Τόσκας δήλωσε ότι στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και αναδιάταξης της αστυνομίας η Ομάδα Δέλτα θα διαλυθεί σε τρία μέρη χωρίς όμως να σταματήσουν οι πειθαρχικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη σε βάρος αστυνομικών που υπηρετούν στη συγκεκριμένη μονάδα, ενώ μικρά τμήματα κυρίως της περιφέρειας θα συγχωνευθούν σε μεγαλύτερα για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των Σωμάτων Ασφαλείας. Ανάλογες κινήσεις για τη βελτίωση της αποδοτικότητας θα γίνουν και στην Πυροσβεστική.

Ο αναπληρωτής υπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Χρυσή Αυγή και τις άλλες ακροδεξιές οργανώσεις όπως είπε ότι δεν θα ανεχθεί να υποκαταστήσει κανείς το ρόλο της Αστυνομίας και τόνισε ότι θα είναι αμείλικτος σε περιπτώσεις αυθαιρεσίας και απειθαρχίας στους κόλπους της ΕΛΑΣ.

Ο κ. Τόσκας ακόμα αναφέρθηκε στο προσφυγικό, το οποίο χαρακτήρισε τεράστιο πρόβλημα και δήλωσε ότι θα ενισχυθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν μεταξύ των 350.000 προσφύγων που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου υπάρχουν πληροφορίες για την παρουσία τζιχαντιστών, ο κ. Τόσκας είπε ότι "παρακολουθούμε στενά το θέμα αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Ωστόσο, σε συνεργασία και με υπηρεσίες άλλων χωρών παρακολουθούμε πρόσωπα και καταστάσεις και είμαστε σε επιφυλακή".


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όχι από ΣτΕ στον δήμο Τήνου για το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας


Ζητούσε αλλαγή στο νομικό καθεστώς.

«Όχι» είπε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στον Δήμο Τήνου που ζητούσε αλλαγή στο νομικό καθεστώς που ισχύει στο «Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου» (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.).

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Δήμου Τήνου του δήμαρχου της, και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου οι οποίοι ζητούσαν, μεταξύ των άλλων, να ακυρωθούν οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν (7.12.2014) για την ανάδειξη των εννέα αιρετών μελών της διοικούσας επιτροπής του εν λόγω Ιδρύματος.

Όπως αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. εξακολουθεί να είναι υπό την εποπτεία του κράτους παρά την έκδοση των νόμων 4335 και 4301/2014 (νόμοι «Λοβέρδου»). Ωστόσο, διευκρινίζουν, το παλαιό και ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (νόμος 349/1976) δεν προβλέπει την συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων του Δήμου Τήνου στην διοίκηση παρά μόνο στο εκλεκτορικό σώμα για την ανάδειξη των αιρετών μελών της διοικούσας επιτροπής του εν λόγω Ιδρύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. διοικεί τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Τήνου και διαχειρίζεται την περιουσία του. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κανονισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος το 10% επί των ακαθαρίστων εσόδων του Ιδρύματος (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.) αποτελούν πόρο του Δήμου Τήνου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι είπε ο Αλεξιάδης για ενοίκια, αντικειμενικές αξίες, και για τις θυρίδες


Αλεξιάδης: Αποσύρεται η διάταξη για την αύξηση φόρου των ενοικίων - Θα αναδιατυπωθεί

Την απόσυρση της διάταξης που αλλάζει τους φορολογικούς συντελεστές στην κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης,

Η προαναγγελία απόσυρσης της κλίμακας, σύμφωνα με πληροφορίες έγινε, καθώς υπάρχει η εκτίμηση στο οικονομικό επιτελείο ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με την τρόικα προκειμένου να θεσπιστεί μία νέα κλίμακα με περισσότερα κλιμάκια και περισσότερο προοδευτικό χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι με το πολυνομοσχέδιο αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης στην κλίμακα του εισοδήματος από ενοίκια. Ειδικότερα, για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται από το 11% στο 15% και για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ αυξάνεται από το 33% στο 35%. Η αύξηση των συντελεστών ισχύει αναδρομικά από τα φετινά ενοίκια.

--------------

Αλεξιάδης: Ψάχνουμε διάταξη να μη φορολογηθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια


Η εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο δεν μπορούσε να συνεχισθεί, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, αλλά σημείωσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων γι’ αυτά. Γίνεται διάλογος, πρόσθεσε, για το θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι "ψάχνουμε να βρούμε με ποια διάταξη θα αντικατασταθεί".

Ο κ. Αλεξιάδης επιτέθηκε στη Ν.Δ., με αφορμή την κριτική της στην κυβέρνηση για τα φορολογικά μέτρα. Ειδικά για την αιτίαση ότι δεν εξισώνονται οι αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός είπε ότι η εξίσωση των τιμών θα ισχύσει από 1-1-2017, ενώ η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είχαν τη δυνατότητα να επιβάλλουν την εξίσωση αυτή από το 1986, αλλά δεν το έκαναν.

Αναφορικά με τον θόρυβο που προκλήθηκε σχετικά με τις θυρίδες και τη δυνατότητα του δημοσίου να κάνει κατασχέσεις σε αυτές, ο υπουργός είπε ότι η σχετική διάταξη δεν διαφέρει σε τίποτε από την προϋπάρχουσα και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για νομοτεχνικούς λόγους.

Ο κ. Αλεξιάδης είπε, ακόμη, ότι δεν προβλέπεται επιβολή ΕΝΦΙΑ σε διατηρητέα κτίρια 100 ετών και ότι η κυβέρνηση δεν θα επιβάλλει συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ στους αγρότες.

Σημείωσε ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο εξορθολογισμός των προστίμων, με βάση την εισπραξιμότητά τους, ο εξορθολογισμός του πλαισίου κατά της φοροδιαφυγής καθώς και του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Οι ποινές φυλάκισης, είπε, αφορούν τους μεγάλους παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα περάσει τροπολογίες που εξυπηρετούν συμφέροντα, όπως γίνονταν το παρελθόν και ότι θα γίνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο από τον διάλογο στη Βουλή.

--------------

Ο Αλεξιάδης για τα ανείσπρακτα ενοίκια


Στα ανείσπρακτα ενοίκια αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

"Το ότι σταματά η εκχώρηση των ενοικίων στο δημόσιο δεν σημαίνει ότι φορολογούμε αυτά τα εισοδήματα γιατί βρισκόμαστε ακόμα σε διάλογο και όπως λέει και η διάταξη του 4336, ψάχνουμε να βρούμε με ποια διάταξη θα αντικατασταθεί" είπε ο κ. Αλεξιάδης.



--------------

Τι απαντά ο Αλεξιάδης για τις θυρίδες


Για τρομολαγνεία σχετικά με τις θυρίδες έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στη βουλή στη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου.

"Ξέρετε ποια είναι η πραγματικότητα; Και επικαλούμαι τους νομικούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να εξηγήσουν την πραγματικότητα. Δεν διαφέρει η διάταξη αυτή στο παραμικρό από την προηγούμενη διάταξη. Νομοτεχνική διάταξη είναι. Οικονομολόγος είμαι δεν είμαι νομικός αλλά έλεος.

Η ίδια διάταξη που υπήρχε στον νόμο 4174 του 2013 είναι και για νομοτεχνικούς λόγους επαναλαμβάνεται" τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.




Πηγή: http://www.enikonomia.gr , http://www.enikonomia.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...