Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

"Πάρτι" φοροδιαφυγής στα πανηγύρια


Πραγματικό «πανηγύρι φοροδιαφυγής» γίνεται στα πανηγύρια που στήνονται ανά την Ελλάδα, όπου κάποιοι, με προμετωπίδα ότι υπηρετούν τον πολιτισμό, θησαυρίζουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Παρόν", στελέχη του ΣΔΟΕ υπολογίζουν σε 100.000.000 ευρώ τη φοροδιαφυγή που γίνεται στα πανηγύρια και μάλιστα με τη βούλα της εφορίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το κόλπο είναι απλούστατο. Πολιτιστικοί σύλλογοι, μόνο κατά τη σφραγίδα, εκμεταλλευόμενοι τοπικά πανηγύρια, στήνουν...πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν το …αφορολόγητο. Από τα σουβλάκια, τις μπύρες, τα κοκορέτσια και τα κρασιά κερδίζουν χιλιάδες ευρώ, που βέβαια κάθε άλλο παρά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις πάνε.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συντάξεις χωρίς εισφορές έδινε το ΤΕΑΥΕΚ


«Με εντολή μου ασκείται ήδη από επιθεωρητές κατεπείγον διαχειριστικός έλεγχος στο Ταμείο Επικουρικής Ασφαλίσεως Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ) το πόρισμα των οποίων θα έχω στα χέρια μου τις επόμενες ημέρες», τονίζει σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Λυπάμαι» συνεχίζει ο κ. Βρούτσης «γιατί για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι το κατακερματισμένο και πολυδαίδαλο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας - ένας πραγματικός λαβύρινθος- συντηρούσε και επέτρεπε διαχρονικά την εμφάνιση εστιών κακοδιαχείρισης και εικόνας διάλυσης.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι κάθε πτυχή αυτού του ζητήματος θα αναδειχθεί με πλήρη διαφάνεια και αποφασιστικότητα για καταλογισμό ευθυνών όπου υπάρχουν.

Και κάτι ακόμη. Μέσα από τις ενοποιήσεις και το νοικοκύρεμα που επιχειρούμε, όλες τις τρύπες και τις ανοικτές πληγές όπως αυτή θα τις κλείσουμε για πάντα» καταλήγει ο υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με όσα διαπιστώθηκαν από τον έλεγχο του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης το Ταμείο χορηγούσε συντάξεις με μοναδικό στοιχεία τις υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών ακόμη και λογιστών χωρίς να προηγηθεί η απόλυτη διασταύρωση με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.

Στο ΤΕΑΥΕΚ από το 1999 και μετά η καταχώριση του χρόνου ασφάλισης γίνεται με υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη, ενώ η έλλειψη καταχωρισμένου-ταξινομημένου αρχείου δεν επιτρέπει τη διασταύρωση των στοιχείων.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας τα σχετικά έγγραφα βρίσκονται αταξινόμητα σε χάρτινα κουτιά με αποτέλεσμα από το 2005 οι ισολογισμοί του Ταμείου να μην κλείνουν λόγω μη καταχώρισης των εγγραφών και εκφράζουν έκπληξη για το γεγονός ότι εδώ και 14 χρόνια δεν έχει υπάρξει ο παραμικρός έλεγχος πέραν του διαχειριστικού ελέγχου που ξεκίνησε τώρα με εντολή του Γιάννη Βρούτση.

Ο έλεγχος αναζητά συντάξεις που έχουν υπολογιστεί με μεγαλύτερο χρόνο ασφάλισης και υψηλότερες εισφορές από τις πραγματικές και το ύψος της ζημιάς που έχει υποστεί το Ταμείο.

Ο συγκεκριμένος επικουρικός φορέας καλύπτει πάνω από 294.200 εμποροϋπαλλήλους και συνταξιοδοτεί 24.000 συνταξιούχους με μέσο όρο σύνταξης τα 350 ευρώ.

Το ΤΕΑΥΕΚ έχει στην αναμονή 21.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής για την χορήγηση της σύνταξης είναι τα τρία χρόνια.

Η αναλογία συνταξιούχων εργαζομένων είναι επτά προς ένα και το Ταμείο θα έπρεπε να εμφανίζει πλεόνασμα και όχι ετήσιο έλλειμμα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, αποτέλεσμα που ελέγχεται τώρα και από τη Διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης στο οποίο έχει ενταχθεί το ΤΕΑΥΕΚ από την 1η Μαΐου του 2013.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στοιχεία των γιατρών που υπερσυνταγογραφούν ζητά ο ΙΣΑ


Έκκληση προς τον υπουργό Υγείας για προστασία του Ιατρικού Σώματος.

Ονόματα και διευθύνσεις των γιατρών που «θησαυρίζουν μέσω της υπερσυνταγογράφησης», ζητούν από τον υπουργό Υγείας 'Αδωνι Γεωργιάδη, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, προτρέποντας συγχρόνως τις αρμόδιες αρχές να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους και να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά και καλώντας τον υπουργό να «προστατεύσει το Ιατρικό Σώμα από τη συλλήβδην στοχοποίησή του».

Ο υπουργός πρόσφατα είχε αναφερθεί σε φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης, αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι έχουν εντοπιστεί γιατροί του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπου επί σειρά μηνών γράφουν συνταγές από μία συγκεκριμένη εταιρεία σε ποσοστό 95%, ξεπερνώντας δηλαδή τον μέσο όρο δαπάνης 2 και 3 φορές και εκτελούν το 90% των συνταγών τους, σε συγκεκριμένο φαρμακείο.

«Εξωφρενικές δεν είναι οι περιπτώσεις ελαχίστων επίορκων που υπερσυνταγογραφούν. Εξωφρενική είναι η αντιμετώπιση συλλήβδην του Ιατρικού Σώματος, ως των κύριων υπευθύνων για τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ ή και του κράτους, ως εγκληματιών», αναφέρει ο ΙΣΑ

Σημειώνει, επίσης, ότι «η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, ωθεί κάποιους στην, εκ του πονηρού, κατασκευή ενόχων, στοχοποιώντας μάλιστα επιλεκτικά μόνο τους ιατρούς», ενώ η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα τεράστια και φλέγοντα ζητήματα της Υγείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προτάσεων για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα


Αύριο θα ανακοινωθεί η λίστα των ονομάτων.

Ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας η αξιολόγηση των προτάσεων για την ένταξη και έγκριση έργων στο Πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας». Η λίστα ονομάτων των επιτυχουσών γυναικών θα αναρτηθεί αύριο Δευτέρα 26 Αυγούστου (10.00 πμ) στις ιστοσελίδες: http://www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr, www.efepae.gr και www.epeaa.gr .

Όπως υπενθυμίζεται από το υπουργείο, επειδή το ενδιαφέρον ήταν σημαντικό και ένας μεγάλος αριθμός προτάσεων αξιολογήθηκε θετικά, αποφασίστηκε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του Προγράμματος από 40 εκατ. ευρώ σε 77 εκατ. ευρώ με αντίστοιχη αύξηση των ωφελουμένων από 1.267 σε 2.444 γυναίκες.

Το Πρόγραμμα στοχεύει στην τόνωση της απασχόλησης μέσω της δημιουργίας πρόσθετων δυνατοτήτων πρόσβασης στην αγορά εργασίας άνεργων, απολυμένων, απειλούμενων από ανεργία και αυτοαπασχολούμενων κάτω από το όριο της φτώχειας γυναικών, από 18 έως 64 ετών σε οκτώ Περιφέρειες της χώρας: Kρήτη, Ιόνια Νησιά, Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν αρχικά 40.000.000 ευρώ Δημόσια Δαπάνη και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων».

Ο αυξημένος προϋπολογισμός (77 εκατ. ευρώ) προέκυψε από υπερδέσμευση πόρων λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι λόγω της οικονομικής συγκυρίας και των προβλημάτων ρευστότητας, ορισμένες από τις προτάσεις που επελέγησαν μπορεί να συναντήσουν δυσκολίες συγκέντρωσης των δικαιολογητικών που απαιτούνται από τους κοινοτικούς κανονισμούς. Ειδικότερα:

Υπεβλήθησαν ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) 6.954 αιτήσεις χρηματοδότησης με αιτούμενο προϋπολογισμό 217.392.249,62 Euro. Από αυτές, 6.419 αιτήσεις προχώρησαν προς αξιολόγηση και είχαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής. Από τις 6.419 εν δυνάμει επιλέξιμες προτάσεις με προϋπολογισμό 198,689 εκατ. ευρώ και με βάση τον προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης που αναφέρεται στον οδηγό του Προγράμματος, εντάχθηκαν αρχικά 1.267 προτάσεις με προϋπολογισμό 40,022 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η ένταξη 2.444 προτάσεων έργων που πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις και τα κριτήρια αξιολόγησης του προγράμματος με προϋπολογισμό 76.928.109,45 ευρώ. Αναλυτικά, στην Υποδράση 1 που αναφέρεται σε γυναίκες 18-35 ετών εντάσσονται 1.239 έργα με προϋπολογισμό 39.041.974,06Euro και στην Υποδράση 2 που αναφέρεται σε γυναίκες 36-64 ετών 1.205 έργα με προϋπολογισμό 37.886.135,35 Euro. Οι προτάσεις που εντάχθηκαν είχαν βαθμολογία από 81 μονάδες και πάνω με άριστα το 100.

Επισημαίνεται ότι για τα ενταχθέντα έργα τίθεται προθεσμία μέχρι τις 15.10.2013 για την υποβολή στον ΕΦΕΠΑΕ των απαραίτητων δικαιολογητικών οριστικοποίησης της ένταξής τους. Οι υπόλοιπες προτάσεις θα χαρακτηριστούν ως επιλαχούσες σε περίπτωση μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ενταγμένες στο πρόγραμμα προτάσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «2500 γυναίκες άνεργες, απολυμένες, αυτοαπασχολούμενες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πράξη τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Εύχομαι και ελπίζω να δημιουργήσουν βιώσιμες επιχειρήσεις και να αποκτήσουν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής αυτές και οι οικογένειές τους. Το ζητούμενο άλλωστε δεν είναι τόσο η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων όσο η δημιουργία της μέγιστης προστιθέμενης αξίας για τους πολίτες, την οικονομία, την κοινωνία».



Διαβάστε περισσότερα...

Στο «σφυρί» 8.000 σπίτια μετά την άρση αναστολής πλειστηριασμών


Το «ξεπάγωμα» θα αφορά το 2% των ληξιπρόθεσμων στεγαστικών δανείων/

Τους «έχοντες και κατέχοντες» θα αφορά, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, η μερική άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία από τις αρχές του 2014, όπως δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη.

«Όποιος έχει υψηλές καταθέσεις ή μεγάλη περιουσία και δεν πληρώνει το δάνειο του, δεν θα προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς για κανένα ακίνητο», τονίζει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής».

«Όσοι έχουν δάνειο μόνο για πρώτη κατοικία θα προστατεύονται και δεν θα γίνεται πλειστηριασμός», προσθέτει.

Το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών θα αφορά το 2% των ληξιπρόθεσμων στεγαστικών δανείων.

Οι πρώτοι φάκελοι που θα εξεταστούν θα είναι τα ακίνητα που όδευαν για πλειστηριασμό πριν τη γενική απαγόρευση που θεσμοθετήθηκε το 2009.

Για το 2008 οι φάκελοι υπολογίζονται σε 25.000 περίπου.

Μετά την εφαρμογή κοινωνικών κριτηρίων, ο αριθμός των ακινήτων που θα οδηγηθούν σε πλειστηριασμό εκτιμάται σε 8.000 περίπου, τα οποία έχουν εμπορική ή άλλη χρήση, πέραν της κύριας κατοικίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ευνοϊκή μεταχείριση για όσους επιστρέψουν τα κλεμμένα


Εξαιρούνται πολιτικοί και κρατικοί λειτουργοί.

Ευνοϊκή ποινική μεταχείριση των υποδίκων και των κατηγορούμενων για οικονομικά σκάνδαλα και υποθέσεις κρατικής διαφθοράς, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατίθεται στη Βουλή το Σεπτέμβριο, όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής.

Προϋπόθεση να επιστρέψουν το ολικό ποσό των χρημάτων που καταχράστηκαν εις βάρος του δημοσίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στις νέες ρυθμίσεις θα υπάγονται όσοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραβάσεις του νόμου περί πόθεν έσχες, ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπορία και απάτη.

Αν ο κατηγορούμενος επιστρέψει τα χρήματα προτού κληθεί σε απολογία, η κατηγορία του θα μετατρέπεται σε πλημμέλημα και η ποινή θα είναι φυλάκιση ως και δύο έτη.

Αν η επιστροφή των χρημάτων γίνει αργότερα και πάντως πριν από την έναρξη της δίκης, η ποινή ορίζεται σε τρία χρόνια. Από τις ρυθμίσεις θα εξαιρούνται ρητώς οι πολιτικοί που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς, οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ, οι δημόσιοι λειτουργοί και οι κρατικοί αξιωματούχοι.

Από την επιστροφή των κλεμμένων προσδοκάται ότι μπορούν ν εισπραχθούν περί τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

«Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2013» για τρίτη χρονιά στη Γλυφάδα


Ιδιαίτερα πλούσιο το φετινό πρόγραμμα.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο πολιτιστικός τομέας του Κ.Α.Π.ΠΑ. του Δήμου Γλυφάδας διοργανώνει τον «Πολιτιστικό Σεπτέμβρη» με στόχο να αποτελέσει θεσμό πολιτιστικών εκδηλώσεων, σημείο αναφοράς και συνάντησης για όλους μας και να συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης μας.

Το φετινό πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα πλούσιο θεματικά και περιλαμβάνει 23 ποιοτικές εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες.

Θέατρο – Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, «Δεν Ακούω, Δεν Βλέπω, Δεν μιλάω» – 30/8/2013, 21.00
Μουσικό/Θεατρικό – Γιάννης Ζουγανέλλης & 15 50 – 31/8/2013, 21.00
Μουσικό/Θεατρικό – Ματθίλδη Μαγγίρα, «The Kaliardians” – 1/9/2013, 21.00
Παιδικό – Κώστας Καπετανίδης, «Ξανά Ζου» – 2/9/2013, 21.00
Συναυλία – Νίκος Ανδρουλάκης, «Τα τραγούδια ταξιδεύουνε στο χρόνο» – 3/9/2013, 21.30
Συναυλία – Δασκουλίδης, Ίμβριος, Σπυράκος, «Ταξίδι στο Λαϊκό Πεντάγραμμο» – 4/9/2013, 21.30
Θέατρο – Γιώργος Πετρινόλης, «Φωνάζει ο κλέφτης» – 5/9/2013, 21.00
Μουσικό/Θεατρικό – Νίκος Ορφανός, «Τα τραγούδια του κυρ-Αλέκου» – 6/9/2013, 21.00
Θέατρο – Γιώργος Βάλαρης, «Σ΄αγαπάω , αλλά…» – 7/9/2013, 21.00
Μουσικό/Θεατρικό – Κρ. Κατσούλης, Γερ. Γεννατάς, «3 LA LUNA KAI 2 XO!REVOUN?» – 8/9/2013, 21.00
Παιδικό – Κάρμεν Ρουγγέρη, «Αίσωπος, κάτι θέλει να μας πει…» – 9/9/2013, 21.00
Θέατρο –Γιάννης Μόρτζος, «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» – 10/9/20103, 21.00
Θέατρο – Γιάννης Ζαφείρης, «Σύντροφε Μεγαλειότατε…» – 11/9/2013, 21.00
Θέατρο – Νίνα Νεγρεπόντη, «Η Θυσία της Ιφιγένειας τότε και τώρα» – 12/9/2013, 21.00
Συναυλία – Γ. Λιανός, Γ. Βαρδής, «Με δύο καλούς φίλους» – 13/9/2013, 21.30
Θέατρο – Αλέξανδρος Ρήγας, «Τα παιδιά θα έρθουν στις οχτώ» – 14/9/2013, 21.00
Συναυλία – Τάσος Κατοπόδης, «Τα τραγούδια του Ελληνικού Σινεμά» – 15/9/2013, 21.30
Θέατρο – Γιώργος Μιχαλόπουλος, «Κάθε Πέμπτη κ. Γκριν» – 16/9/2013, 21.00
Συναυλία – TRIO M.O.T.He, «music of the heart» – 17/9/2013, 21.30
Θέατρο – Γιώργος Ματαράγκας, «Οι Επιτρέποντες» – 18/9/2013, 21.00
Συναυλία – …με Γλυφαδιώτες καλλιτέχνες – 19/9/2013, 21.30
Συναυλία – Γιάννης Σπανός, «Οδός Αριστοτέλους» – 20/9/2013, 21.30
Συναυλία – «A tribute th the Legends», «Τα τραγούδια του πατέρα μου» – 21/9/2013, 21.30

Ο «Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2013» είναι αφιερωμένος στην ενίσχυση του Κοινωνικού Φαρμακείου και του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου μας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα βήματα για την κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων


Τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες στο σύνολο των υπουργείων για την καταγραφή των αναγκών και στη συνέχεια την κάλυψή τους, τόσο των κεντρικών υπηρεσιών όσο και των εποπτευόμενων φορέων τους, σε ανθρώπινο δυναμικό, που θα προέλθει από εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της κινητικότητας.

Την καταγραφή των απαιτήσεων ζήτησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εγκύκλιο που εξέδωσε την Παρασκευή 16 Αυγούστου, με την οποία διευκρινίζει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος κινητικότητας.

Στην εγκύκλιο αναλύονται τα βήματα με τα οποία θα οργανωθεί και θα πραγματοποιηθεί η ένταξη συνολικά 12.500 υπαλλήλων στο πρόγραμμα της κινητικότητας έως το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο οι φορείς θα υποδεχτούν υπαλλήλους από το πρόγραμμα αυτό.

Στη συγκεκριμένη εγκύκλιο καταγράφονται με πλήρη λεπτομέρεια οι διαδικασίες κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων από τους φορείς προέλευσης στους φορείς υποδοχής, θέτοντας έτσι τη νομοθετική βάση για την επιτυχία της κινητικότητας ως θεσμού ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα.

Συνοπτικά, οι διαδικασίες έχουν ως εξής:

- Ο κάθε φορέας υποδοχής γνωστοποιεί τις κενές θέσεις, όπως αυτές προκύπτουν από τις εκθέσεις αξιολόγησης και τα σχέδια στελέχωσης των φορέων στο Τριμελές Συμβούλιο.

- Εντός δέκα ημερών το Τριμελές Συμβούλιο γνωμοδοτεί για τον αριθμό και τα απαιτούμενα προσόντα των υπαλλήλων που θα μετακινηθούν στους φορείς υποδοχής.

- Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΥΔΙΜΗΔ εκδίδει σχετική ανακοίνωση, βάση της γνωμοδότησης του Τριμελούς Συμβουλίου, με την οποία καθορίζονται η σειρά προτεραιότητας των φορέων υποδοχής και ο αριθμός που θα διατεθεί σε κάθε φορέα (ΦΕΚ).

- Σύμφωνα με την υπουργική ανακοίνωση, οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα καλούνται μέσα σε 15 μέρες από τη δημοσίευσή της, να υποβάλουν αίτηση προτίμησης, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

- Εντός 10 ημερών από τη λήξη αυτής της προθεσμίας για τους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα, οι φορείς προέλευσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο νομιμότητας πρόσληψης του υπαλλήλου που υποβάλει αίτηση, τη σύνταξη των πινάκων συνδρομής κριτηρίων και την έκδοση πιστοποιητικού υπηρεσιακής κατάστασης. Στη συνέχεια, αποστέλλουν τις αιτήσεις στους φορείς υποδοχής και στο ΑΣΕΠ.

- Εντός 15 ημερών από την λήψη των πινάκων βαθμολογικής κατάταξης του ΑΣΕΠ, συνεδριάζουν τα αρμόδια Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια των φορέων υποδοχής. Με βάση τα γενικά και ειδικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί από ΚΥΑ, γνωμοδοτούν και διαβιβάζουν τους πίνακες βαθμολογικής κατάταξης στο ΑΣΕΠ, η οποία καταρτίζει ενιαίο πίνακα διάθεσης για όλους τους φορείς υποδοχής. Ο πίνακας αυτός διαβιβάζεται στο Τριμελές Συμβούλιο.

- Το Τριμελές Συμβούλιο, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του, εκδίδει τον τελικό πίνακα.

- Εκδίδεται υπουργική απόφαση μετάταξης – μεταφοράς του φορέα υποδοχής (ΦΕΚ).

Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση – μοριοδότηση του προσωπικού αφορά μόνο σε όσους προέρχονται από υπουργεία και φορείς στους οποίους έχουν προκύψει πλεονάζουσες θέσεις, μετά την αξιολόγηση των δομών τους και όχι στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατρός έγραψε 4.388 συνταγές μέσα σε ένα μήνα!


Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη λεηλασία του ΕΟΠΥΥ.

Ένα ξέφρενο «πάρτι» σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων του είχαν στήσει οι γιατροί και οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Τα στατιστικά στοιχεία συνταγογράφησης καταδεικνύουν μία συγκλονιστική δαπάνη που οδήγησε τον Οργανισμό στο σημερινό χάλι.

Ο ΕΟΠΥΥ εμφανίζει κάθε μήνα έλλειμμα 100 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει έναντι των ασφαλισμένων και των παρόχων.

Το Έθνος της Κυριακής αποκαλύπτει ενδεικτικές περιπτώσεις οι οποίες αφορούν όλη τη χώρα και δείχνουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Η ανάγνωση των πρώτων στοιχείων από τους ελέγχους προκαλεί σοκ: Γενικός γιατρός της Μακεδονίας συνταγογράφησε 4.388 συνταγές μέσα σε ένα μήνα, αριθμός ο οποίος αναλογεί σε 150 με 200 συνταγές την ημέρα.

Καλεσμένοι στο «πάρτι» ήταν και ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Σε έναν από αυτούς χορηγήθηκαν μέσα σε ένα μήνα 15 συνταγές, με 785 κουτιά φαρμάκων, συνολικής δαπάνης 8.500 ευρώ.

Η λίστα σκάνδαλο

Πλήθος συνταγογράφησης

- Γιατρός χωρίς ειδικότητα στις Σέρρες συνταγογράφησε 2.700 συνταγές σε ένα μήνα αξίας 120.000 ευρώ.
- Παθολόγος στο Αγρίνιο συνταγογράφησε 2.800 συνταγές σε ένα μήνα, αξίας 115.000 ευρώ.

Κατευθυνόμενη συνταγογράφηση

- Γιατρός συνταγογραφούσε κατά 93% σκευάσματα συγκεκριμένης πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, το οποίο αντιστοιχούσε και σε ποσοστό 1% του μηνιαίου συνολικού τζίρου της ειδικότητάς του.
- Παιδίατρος στην Αττική συνταγογραφούσε σκευάσματα συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας κατά 70%.

Εκτελέσεις σε συγκεκριμένα φαρμακεία

-Γιατρός της Αττικής συνταγογραφούσε και οι εκτελέσεις του ήταν κατά 95% σε συγκεκριμένο φαρμακείο.
-Γιατρός των Σερρών συνταγογραφούσε και οι εκτελέσεις του ήταν κατά 85% σε συγκεκριμένο φαρμακείο στο οποίο συμμετείχε συγγενικό πρόσωπο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινούν τη Δευτέρα τα «Μενάνδρεια 2013»


Πολιτιστικό ταξίδι στην Κηφισιά.

Το πολιτιστικό ταξίδι, που ξεκίνησε πριν 11χρόνια στην Κηφισιά με τα Μενάνδρεια, συνεχίζεται και φέτος, δίνοντας ανάσες ζωής στον αττικό δήμο.

Το φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό τη Δευτέρα 26 Αυγούστου και υποδέχεται τους επισκέπτες έως τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, με έναν κύκλο 26 εκδηλώσεων (συναυλίες, ρεσιτάλ, αφιερωματικές βραδιές που περιλαμβάνουν κλασική μουσική, κινηματογραφικές «μουσικές εικόνες», αυτοσχεδιασμούς τζαζ, διαχρονικές μπαλάντες και αξέχαστα λαϊκά τραγούδια).

«Το πολυθεματικό φεστιβάλ "πήρε σάρκα και οστά" με την ευγενική συμβολή των χορηγών που πίστεψαν στην προσπάθειά μας, στηρίζοντας το έργο μας, χωρίς να επιβαρυνθεί ο δημοτικός προϋπολογισμός» σημείωσε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Δημήτριος Βικέλας», Γιώργος Τρ. Παπαδόπουλος.

Η πλειονότητα των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο του δήμου Κηφισιάς, Διονύσου και Μυρσίνης και στο Ζηρίνειο Δημοτικό Στάδιο, αλλά και σε χώρους όπως το Θέατρο Εργατικών Κατοικιών, το Εντευκτήριο Εκάλης, το Δημοτικό Λαϊκό Θέατρο Νέας Ερυθραίας και άλλα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, στην ιστοσελίδα vikelaskifissia.gr.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σαρωτικές αλλαγές στο Λύκειο


Τι αλλάζει από Σεπτέμβριο.

Τελείως διαφορετική θα είναι η εικόνα που θα συναντήσουν φέτος οι μαθητές στα δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο θα ισχύσουν από φέτος μόνο για την Α' Λυκείου, ενώ η εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ με το νέο σύστημα θα γίνει από το 2016.

Στην Α' και Β' Λυκείου οι μαθητές θα κληθούν να διαγωνιστούν σε όλα τα μαθήματα, ενώ θα υπάρχει μία εξειδίκευση στην τελευταία τάξη, στην οποία οι μαθητές θα κληθούν να επιλέξουν ένα από τα πέντε ή έξι επιστημονικά πεδία εξειδίκευσης.

Στη Β' Λυκείου οι «Κατευθύνσεις» μετονομάζονται «Ομάδες Προσανατολισμού» και είναι δύο, ενώ στη Γ' Λυκείου γίνονται τρεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή ή την απόλυση του μαθητή αποτελεί η επίτευξη γενικού βαθμού 10, αντί του 9,5 που ίσχυε ως σήμερα, ενώ για την απόλυση από τη Γ' Λυκείου ο μέσος όρος της προφορικής και της γραπτής βαθμολογίας στην Ελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά θα πρέπει να είναι ίσος ή ανώτερος του 10 -ένα σημείο ιδιαίτερα ασαφές, καθώς τα Μαθηματικά δεν αναφέρονται στη Γ' Λυκείου ως μάθημα Γενικής Παιδείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Καλλιτεχνικά δρώμενα στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας


Αναλυτικά το πρόγραμμα των «Αισχυλείων».

Το 38ο φεστιβάλ «Αισχύλεια 2013» στην πόλη της Ελευσίνας προτείνει ένα «γεμάτο» δίμηνο καλλιτεχνικών δρώμενων.

Φέρνοντας για ακόμη μια φορά τον αέρα της τέχνης και του πολιτισμού στην Αττική, τα φετινά Αισχύλεια περιλαμβάνουν πλήθος θεατρικών, μουσικών, κινηματογραφικών και εικαστικών εκδηλώσεων.

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013
ΒΑΚΧΕΣ
Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα
«Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος»

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013
ΚΥΚΛΩΠΑΣ
Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου
Εθνικό Θέατρο

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013
Νατάσσα Μποφίλιου

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013
«ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη
Σκηνοθεσία: Διονύσης Σαββόπουλος
Θεατρικός Οργανισμός Ακροπόλ

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013
«Τραχινίαι»
Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Εθνικό Θέατρο

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013
Ελένη Τσαλιγοπούλου

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013
«ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ" του Αισχύλου
Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013
Παντελής Θαλασσινός

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013
«Κοινός Λόγος»
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Θέατρο Νέου Κόσμου
Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013
«Αίσωπος - Κάτι θέλει να μας πει ...»
Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη
Είσοδος Ελεύθερη

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013
«Δώσε στο μύθο φωνή»
Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας
Είσοδος ελεύθερη

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013
Αλκίνοος Ιωαννίδης
Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013
Συναυλία Jazz M.O.T.He (Music Of The Heart)
Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013
Monsieur Minimal - Μαριέτα Φαφούτη
Είσοδος ελεύθερη

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013
«ΜΗΔΕΙΑ» του Μποστ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Θεοδώρου
Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας
Είσοδος ελεύθερη

23 - 30/09/2013
Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου

Όλες οι εκδηλώσεις φιλοξενούνται στο Παλαιό Ελαιουργείο και αρχίζουν στις 21:30.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα εξοφλήσουν τις δόσεις τους οι φορολογούμενοι


Εναλλακτικές δυνατότητες ενημέρωσης εκκαθάρισης από το ΥΠΟΙΚ.

Τη δυνατότητα που έχουν οι φορολογούμενοι να ενημερωθούν και να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ) 2013 καθώς και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2011 και 2012 από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, υπενθυμίζει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα http://www.gsis.gr επιλογή «Υπηρεσίες προς Πολίτες», και, στη συνέχεια, επιλογές «Υποβολή δήλωσης φορολογίας Εισοδήματος Ε1» και «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων Ε9» μπορούν να δουν και να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά που τους έχουν αποσταλεί.

Οι άμεσοι, απευθείας σύνδεσμοι είναι:

https://www1.gsis.gr/webtax/incomefp/index.jsp για το ΦΕΦΠ και

https://www1.gsis.gr/webtax3/etak/faces/index.jspx για το ΦΑΠ.

Δεδομένου πως μερικά εκκαθαριστικά σημειώματα με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής πρώτης δόσης την 30η Αυγούστου 2013 είναι σε διαδικασία αποστολής, αλλά και επειδή ενδέχεται κάποιοι φορολογούμενοι να βρίσκονται μακριά από τη δηλωμένη διεύθυνση αλληλογραφίας τους, το υπουργείο, επισημαίνει την εναλλακτική δυνατότητα ενημέρωσης και πληρωμής, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία.

Οι κωδικοί πληρωμής (που αντιστοιχούν σε Βεβαιωμένες Οφειλές Δ.Ο.Υ.) και τα ποσά πρώτης δόσης ή ολικής εξόφλησης είναι τα στοιχεία που χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί η εξόφληση των υποχρεώσεων στις Τράπεζες ή στα ΕΛ.ΤΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

«Κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει»


Κ. Αρβανιτόπουλος: Δίνουμε τέλος στην εργασιακή ανασφάλεια.

«Κατοχυρώνονται οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών, με ειδική ρύθμιση που εισάγεται στο νομοσχέδιο του νέου λυκείου» λέει μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο υπουργός στέλνει μήνυμα προς όλους τους καθηγητές και δασκάλους ότι δεν θα θιγεί πλέον κανείς, αφού η κινητικότητα των εκπαιδευτικών ολοκληρώθηκε.

«Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού την 23η Ιουλίου 2013 ενέκρινε την πρόταση αναδιάρθρωσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που υποβάλαμε. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, κανείς από τους 150.000 εκπαιδευτικούς δεν περισσεύει», δηλώνει ο υπουργός Παιδείας ενώ για την οργανική θέση των εκπαιδευτικών και την εργασιακή τους ασφάλεια στο μέλλον τονίζει:

«Δίνουμε τέλος στην εργασιακή ανασφάλεια, στη σύγχυση και στην αδιαφάνεια της οργανικής θέσης με την οργανική τοποθέτηση, του λειτουργικού κενού με το οργανικό κενό, των χρονικών περιορισμών και όλων αυτών των διοικητικών και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που επί χρόνια δημιουργούσαν πλέγμα αβεβαιότητας. Κατοχυρώνουμε την οργανική θέση όλων των καθηγητών και δασκάλων στο σχολείο, ώστε να μπορούν να αφιερωθούν απερίσπαστοι στο έργο τους».

Στην ερώτηση τέλος αν τον Σεπτέμβριο θα ανοίξουν κανονικά τα σχολεία, ο κ. Αρβανιτόπουλος απαντά:

«Σχολεία ανοικτά, οι εκπαιδευτικοί στις τάξεις τους, τα βιβλία στη θέση τους, μέσα σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας. Ώστε κάθε ώρα μαθήματος να πιάνει τόπο, να δίνει γνώσεις, εφόδια και προοπτικές, και να καλλιεργεί τις δεξιότητες. Η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία δεν είναι μια τυπική υποχρέωση της πολιτείας, προσανατολισμένη στο να εξυπηρετεί μόνο αυτούς που την παρέχουν και όχι αυτούς που έχει σκοπό να ωφελήσει. Η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία πρέπει να δίνει ίσες ευκαιρίες σε κάθε νέο και νέα, να διασφαλίσουν την προσωπική τους ευημερία, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στον εθνικό πλούτο».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο χαλκός ένοχος για το Αλτσχάιμερ


Τα υψηλά επίπεδα συνδέονται με τη νόσο σύμφωνα με μελέτη.

Μια διατροφή πάρα πολύ πλούσια σε χαλκό, μπορεί να συνδέεται με την εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, σε αντίθεση με άλλες έρευνες που λένε ότι ο χαλκός μπορεί να προστατεύσει πραγματικά τον εγκέφαλο.

Η τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, έδειξε ότι, τα υψηλά επίπεδα χαλκού έκαναν το μυαλό να «αγωνίζεται» να απαλλαγεί από μια πρωτεΐνη που πιστεύεται ότι προκαλεί την άνοια.

Ο χαλκός είναι ένα ζωτικό μέρος της διατροφής μας και απαραίτητος για ένα υγιές σώμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, τα υψηλά επίπεδα χαλκού φάνηκε ότι οδηγούσαν στην ανικανότητα του εγκεφάλου να απαλλαχθεί από την πρωτεΐνη β-αμυλοειδές, που συνδέεται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Είναι ξεκάθαρο, ότι με την πάροδο του χρόνου, η συσσωρευτική δράση του χαλκού έχει ως αποτέλεσμα την αχρήστευση των συστημάτων που φροντίζουν για την εξολόθρευση του β-αμυλοειδούς» εξηγεί ο κύριος ερευνητής της μελέτης δρ. Ρασίντ Ντιν.

Ιδιαίτερα περιεκτικά σε χαλκό είναι τα θαλασσινά, τα ψάρια, το κρέας και συγκεκριμένα το συκώτι, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα μανιτάρια και τα δημητριακά. Ωστόσο σημαντική περιεκτικότητα σε χαλκό, μπορεί να έχει και το πόσιμο νερό που περνάει μέσα από χάλκινες σωληνώσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο αντικαρκινικά είναι τα λαχανικά


Νέα στοιχεία ανατρέπουν όσα ξέραμε μέχρι πρότινος.
Ήταν επί δεκαετίες το σλόγκαν της υγιεινής ζωής: να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά για να αποφύγετε τον καρκίνο. Τώρα, επιστήμονες αναφέρουν ότι οι αντικαρκινικές ιδιότητες αυτής της διατροφής είναι – στην καλύτερη περίπτωση – αδύναμες.

Σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες μελέτες για τη συσχέτιση διατροφής και καρκίνου, επιστήμονες παρακολούθησαν επί εννέα χρόνια τη διατροφή και την υγεία σχεδόν μισού εκατομμυρίου εθελοντών από δέκα ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ αυτών η Βρετανία και η Ελλάδα). Μέχρι το τέλος της μελέτης, 30.000 εθελοντές είχαν παρουσιάσει καρκίνο.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η κατανάλωση επιπλέον 200 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών την ημέρα μείωνε τη συχνότητα του καρκίνου κατά λιγότερο από 3%. Το εύρημα επιβεβαιώνει τα απαισιόδοξα αποτελέσματα μελετών της τελευταίας δεκαετίας, οι οποίες έδειξαν πως είναι πολύ περιορισμένη η προστατευτική δράση των φρούτων και των λαχανικών έναντι του καρκίνου.

Αντίθετα, πριν από 20 χρόνια οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι φρούτα και λαχανικά θα μπορούσαν να μειώνουν έως και κατά 50% τον κίνδυνο καρκίνου. Μάλιστα από το 1990 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να τρώμε δύο σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα.

Αποτελεί η σύσταση αυτή παρελθόν; Οχι. Τα νεώτερα ευρήματα, παρ’ ότι αδιαμφισβήτητα αποτελούν ισχυρό πλήγμα σε ένα από τα πιο σημαντικά επιχειρήματα περί του αντικαρκινικού τρόπου ζωής, δεν αναιρούν όμως την αξία των φρούτων και των λαχανικών στην προστασία από την καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό.

Στον ίδιο πληθυσμό των ανδρών και των γυναικών που έμειναν σχεδόν ανεπηρέαστοι όσον αφορά τον καρκίνο καταγράφηκε μειωμένη κατά 30% συχνότητα της στεφανιαίας νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων μεταξύ όσων έτρωγαν καθημερινά τις δύο σαλάτες και τα τρία φρούτα τους, σε σύγκριση με όσους μετά βίας έτρωγαν μία σαλάτα και ένα φρούτο.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι με την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών ελαττώνεται η αρτηριακή πίεση, η αύξηση της οποίας αποτελεί κύρια αιτία εγκεφαλικών και εμφραγμάτων.

Πώς είναι όμως δυνατόν να παραπλανήθηκαν επί τόσες δεκαετίες οι επιστήμονες στο θέμα του καρκίνου; Ο δρ Πάολο Μποφέτα, από την Ιατρική Σχολή Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη, επικεφαλής της νέας μελέτης, πιστεύει πως η υγιεινή διατροφή έμοιαζε αρχικά να προστατεύει από τον καρκίνο, επειδή υπεισέρχονταν και άλλοι παράγοντες, όπως η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ, η αποφυγή του καπνίσματος και το αυξημένο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

Όντως, πολλές μελέτες έχουν δείξει πως όσοι τρώνε υγιεινά είθισται να έχουν γενικότερα μια πιο υγιεινή ζωή, σε σύγκριση με όσους ζουν με πρόχειρο φαγητό και κρέας.

«Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η προσπάθεια για αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών δεν θα ασκήσει μεγάλη επίδραση στη συχνότητα του καρκίνου», γράφει στην «Επιθεώρηση του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου» (JNCI), όπου και δημοσιεύεται η νέα μελέτη, ο δρ Γουόλτερ Γουίλετ, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

«Ωστόσο, τέτοιου είδους προσπάθειες αξίζει τον κόπο να γίνονται, διότι ελαττώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και είναι πιθανό να παρέχουν έστω και ένα μικρό όφελος έναντι του καρκίνου. Η έρευνα θα πρέπει να εστιαστεί πλέον πιο εντατικά σε μεμονωμένα φρούτα και λαχανικά και στα συστατικά τους, καθώς και στα πιθανά οφέλη από τις σχετικές παρεμβάσεις σε πρώιμες περιόδους της ζωής».

Όπως εξάλλου τονίζει η δρ Ρέιτσελ Τόμπσον, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Ταμείου Μελέτης του Καρκίνου (WCRF), μπορεί η μείωση των κρουσμάτων καρκίνου κατά λιγότερο από 3% να μη μοιάζει ως κάτι σπουδαίο, αλλά δεν είναι και αμελητέα: ετησίως καταγράφονται περίπου 11,5 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου σε όλο τον κόσμο – συνεπώς μείωση κατά 3% σημαίνει 345.000 λιγότερα κρούσματα παγκοσμίως τον χρόνο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ισορροπημένο βραδινό γεύμα


Η σωστή επιλογή συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι, το βραδινό πρέπει να αποτελεί το πιο ελαφρύ γεύμα της ημέρας. Ένα ισορροπημένο βραδινό πρέπει να αποτελείται από τρόφιμα που περιέχουν άμυλο ολικής αλέσεως, τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνη και φρέσκα φρούτα ή λαχανικά, που την καλοκαιρινή περίοδο μπορούμε να τα βρούμε σε πληθώρα.

Ο σχηματισμός της παραπάνω τριάδας συντελεί στην παραγωγή σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που επηρεάζει τη διάθεση, τον έλεγχο του πόνου, τον ύπνο και, το σημαντικότερο, ελέγχει την όρεξη.

Η σεροτονίνη δίνει το μήνυμα στον εγκέφαλο όταν έχουμε καταναλώσει επαρκείς ποσότητες φαγητού, σταματώντας με αυτόν τον τρόπο την επιπλέον κατανάλωση τροφής.

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες προτάσεις γευμάτων για τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού που θα μας βοηθήσουν να έχουμε καλύτερη διάθεση, καλύτερη διαχείριση της όρεξης μας και καλύτερη ποιότητα ύπνου.

- Ντάκος με 1 ντομάτα τριμμένη, 1 αγγουράκι , 60 γρ. ανθότυρο ή κατίκι Δομοκού, 5 ελιές, κάπαρη και ρίγανη.

- Ομελέτα με 3 ασπράδια και 1 κρόκο με 1 ντομάτα, 1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά,1 φλυτζ. σπανάκι, 1 μικρή πατάτα και 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.

- Δύο σουβλάκια κοτόπουλου ή 2 σουβλάκια ψαριού (από λαβράκι ή ξιφία), 1 πίτα ολικής αλέσεως ψητή και 2 φλιτζάνια βραστά βλίτα ή βραστά κολοκύθια.

- Σαλάτα με 120 γρ. σολομό ή τόνο , 1/2 αβοκάντο μικρού μεγέθους, 4 λιαστές ντομάτες, 2-3 φύλλα σπανάκι, 2 κουταλάκια κουκουνάρι και 2-3 παξιμαδάκια κριθαρένια και 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 2 κουταλιές μπαλσάμικο ξύδι.

- Σαλάτα με 1 φλυτζ. πένες ολικής αλέσεως βρασμένες, 90 γρ. μοσχάρι φιλέτο, 1 φλυτζ. σπανάκι, 1 ντομάτα, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 2 κουταλιές μπαλσάμικο ξύδι.

- Μπιφτέκι 90 γρ. ή αντίστοιχη ποσότητα κοτόπουλου φιλέτο σε πίτα ολικής αλέσεως ψητή με 4 φέτες ντομάτα, 2 κουταλιές άπαχο γιαούρτι και 1 κουταλιά ψιλοκομμένο αγγουράκι.

- Ένα κεσεδάκι κατσικίσιο γιαούρτι, 2 κουταλιές βρώμη, 1 βερίκοκο, 1 νεκταρίνι, 10 αμύγδαλα.

- Πατατοσαλάτα με 2 πατάτες βραστές μικρού μεγέθους, 1 καρότο, 1 πράσινη πιπεριά, 1/2 κρεμμύδι ξερό, 60 γρ. τυρί κότατζ, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 2 κουταλιές χυμό λεμονιού, ρίγανη και κάπαρη.

- Ψητά λαχανικά ( 1 μελιτζάνα μικρή, 1 πιπεριά, 1 μικρό κολοκύθι, 2-3 μανιτάρια πλευρώτους ) με 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 2 κουταλιές μπαλσάμικο ξύδι , 60 γρ. ανθότυρο, 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως.

- Σαλάτα με 1 μέτρια φέτα καρπούζι, 1 ματσάκι γλιστρίδα, 60 γρ. τυρί λευκό με μειωμένα λιπαρά, 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένη φρέσκια μέντα ή δυόσμο, 1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 2 κουταλιές μπαλσάμικο ξύδι, 2 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενυδατικά τρόφιμα και ροφήματα


Απαραίτητη η κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Tο ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά περίπου 60% από νερό. Γι' αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνουμε αρκετά υγρά την ημέρα και να επιλέγουμε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, ώστε να το κρατάμε καλά ενυδατωμένο.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε την περιεκτικότητα διαφόρων τροφών σε νερό, παρατηρώντας ότι τα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκονται στην κορυφή επιβεβαιώνοντας και με αυτό τον τρόπο την τεράστια θρεπτική αξία αυτής της ομάδας τροφίμων.


Τρόφιμο% περιεκτικότητα σε νερό
Μαρούλι   96
Λάχανο                                93
Καρπούζι                              92
Μπρόκολο                            91
Γάλα                                    88
Καρότο                                 87
Πορτοκάλι                             87
Μήλο                                    84
Ψάρι                                     78
Πατάτα                                  77
Μπανάνα                               74
Καλαμπόκι                             70
Δαμάσκηνα                            70
Κοτόπουλο                            67
Μοσχάρι                                59
Φέτα                                     56
Γκούντα                                43
Γραβιέρα                               39
Ψωμί                                    37
Βούτυρο                               16
Ζάχαρη                                  
1
Οι νέες συστάσεις για την ενυδάτωση του ινστιτούτου ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Dietary Reference Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate, Institute of Medicine, 2005) καθιστούν ξεπερασμένες τις προηγούμενες κοινές συμβουλές κατανάλωσης οκτώ ποτηριών νερού ημερησίως και αποφυγής των καφεϊνούχων ροφημάτων.

Σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών τα «επαρκή επίπεδα» για την ενυδάτωση αναφέρονται στα ημερήσια συνιστώμενα επίπεδα πρόσληψης υγρών για την κάλυψη των αναγκών υγιών ανθρώπων με καθιστική ζωή. Αυτά τα επίπεδα είναι για τις γυναίκες τουλάχιστον 9 μερίδες υγρών την ημέρα και για τους άνδρες 13. Η μερίδα αντιστοιχεί σε 250 ml.

Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών προτείνει:

Περίπου 80% της συνολικής πρόσληψης νερού στους ανθρώπους προέρχεται από πόσιμο νερό και άλλα υγρά -συμπεριλαμβανομένων των καφεϊνούχων ροφημάτων- και το υπόλοιπο 20% προέρχεται από τρόφιμα, κυρίως φρούτα και λαχανικά.

Η έκθεση αναφέρεται στο συνολικό νερό που προσλαμβάνουμε, που περιλαμβάνει το νερό που περιέχεται στα διάφορα μη αλκοολούχα ποτά και την υγρασία στα τρόφιμα, για να αποφύγει τη σύγχυση με το πόσιμο νερό μόνο. Η επιστημονική επιτροπή για τα DRI δεν συστήνει πόσα ποτήρια νερού πρέπει να πίνουμε κάθε μέρα, επειδή οι ανάγκες υδάτωσης μπορούν να ικανοποιηθούν μέσω ποικίλων πηγών, εκτός από το πόσιμο νερό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε υγρά ακολουθώντας τις καθημερινές τους συνήθειες και προτιμήσεις, βασιζόμενοι στο αίσθημα της δίψας. Συνήθως το νερό αποτελεί την πρώτη επιλογή, αλλά και μια σειρά άλλων υγρών μπορούν να συνεισφέρουν στην πρόσληψη νερού, όπως οι χυμοί, το γάλα, η σόδα, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά.

Στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε νερό μπορούν να συνεισφέρουν τα υγρά με καφεΐνη με τον ίδιο τρόπο που συμβάλλουν και τα μη καφεϊνούχα υγρά. Έτσι, όλα τα υγρά, συμπεριλαμβανομένου του καφέ, του τσαγιού και των καφεϊνούχων αναψυκτικών, δρουν ενυδατικά.

Η αμφισβήτηση της ενυδατικής ικανότητας των ποτών που περιλαμβάνουν καφεΐνη οφείλεται στην πεποίθηση ότι η καφεΐνη έχει διουρητική δράση και συνεπώς προκαλεί αφυδάτωση. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, φαίνεται ότι η διουρητική αυτή δράση είναι παροδική και δεν οδηγεί τον οργανισμό σε αφυδάτωση.

Όσοι κατοικούν σε θερμά κλίματα ή ασκούνται συστηματικά έχουν κατά κανόνα υψηλότερες ανάγκες σε υγρά.

Η επιτροπή συστάσεων για ποτά και ροφήματα (Beverage Guidance Panel 2006) δημιουργήθηκε με σκοπό να παρέχει οδηγίες σχετικά με την υγεία, τα θρεπτικά οφέλη και τους ενδεχόμενους κινδύνους διάφορων κατηγοριών ποτών αλλά και να βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέξουν μία ποικιλία ποτών και ροφημάτων.

Η επιτροπή ταξινόμησε τα ποτά από τη χαμηλότερη στην υψηλότερη αξία, που υπολογίστηκε με βάση τις θερμίδες και την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και τα σχετικά οφέλη υγείας και τους πιθανούς κινδύνους.

Το νερό ταξινομήθηκε ως η πρώτη επιλογή για την ενυδάτωση του οργανισμού και ακολουθούν το τσάι και ο καφές, τα γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (0%, 1%-2%), τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, τα γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, και τέλος τα αναψυκτικά με ζάχαρη. Η επιτροπή συστήνει την κατανάλωση ποτών με λίγες ή καθόλου θερμίδες και τα κατατάσσει σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τα ποτά που περιέχουν σάκχαρα και κατ’ επέκταση θερμίδες.

Ανεπαρκής ενυδάτωση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την πνευματική, όσο και τη σωματική απόδοση ενός ατόμου, ενώ δεν πρέπει να περιμένουμε να διψάσουμε για να ενυδατωθούμε. Το αίσθημα της δίψας σημαίνει ότι είμαστε ήδη αφυδατωμένοι.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτείται να προσέχουμε ώστε η διατροφή μας να περιέχει τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, οπότε σε συνδυασμό με επαρκή πρόσληψη υγρών και ροφημάτων να αποφεύγουμε καταστάσεις αφυδάτωσης.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μύθοι για τη διατροφή το καλοκαίρι


Συνηθισμένα ερωτήματα και οι απαντήσεις τους.

Κόβει την όρεξη η υπερβολική ζέστη; Ξεδιψάει το παγωμένο νερό; Παχαίνουν τα φρούτα το καλοκαίρι; Διατροφικά ερωτήματα που τίθενται μονίμως, γεννώντας διαχρονική… σύγχυση, ίσως γιατί κάποιοι από τους μύθους που τα περιβάλλουν συνδέονται με ισχυρές γευστικές απολαύσεις.

Διαβάστε ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για γνωστούς διατροφικούς μύθους...

Φαγητό και καύσωνας

Η ζέστη δεν μειώνει την όρεξη, απλώς την «προσαρμόζει» στις κλιματικές συνθήκες της εποχής. Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται το καλοκαίρι αντιμετωπίζονται από τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αποβολής του νερού.

Εάν οι καύσεις που γίνονται στο εσωτερικό του οργανισμού παράγουν επιπλέον θερμότητα, η απαιτούμενη προσαρμογή γίνεται ακόμη πιο δύσκολα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα τροφής, ιδίως κατά τις μεσημεριανές ώρες ασχέτως με το αίσθημα της όρεξης.

Δροσερό «ναι», παγωμένο «όχι»

Τα παγωμένα ποτά δεν απορροφώνται με μεγάλη ταχύτητα από τον πεπτικό σωλήνα, ως εκ τούτου δεν ενυδατώνουν στο μέγιστο βαθμό τον οργανισμό, δεν ξεδιψούν δηλαδή περισσότερο.

Είναι πιθανόν, μάλιστα, να έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε ποτό μπορεί να σας ξεδιψάσει, αρκεί να είναι δροσερό, σε θερμοκρασία τέτοια που να ικανοποιεί αποτελεσματικά το αίσθημα της δίψας.

Τα αλκοολούχα δεν βοηθούν στην ενυδάτωση

Η μπύρα, όπως άλλωστε και τα περισσότερα οινοπνευματώδη ποτά, δεν αποτελεί καλό μέσο ενυδάτωσης. Την περίοδο του καλοκαιριού, ο οργανισμός αποβάλλει νερό μέσω του ιδρώτα, στην προσπάθεια να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του. Διαδικασία που πρέπει να μας κάνει προσεκτικούς στο ζήτημα της διατροφής, αφού περίπου το 80% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε νερό προέρχεται από τη λήψη νερού και άλλων υγρών και το υπόλοιπο 20% από τα τρόφιμα.

Μολονότι το νερό αποτελεί εύλογα την πρώτη επιλογή, εν τούτοις μία σειρά άλλων υγρών μπορεί να συνεισφέρει στην πρόσληψη νερού, μεταξύ άλλων οι χυμοί, το γάλα, η σόδα, το τσάι, ο καφές, τα αναψυκτικά, καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά.

Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, τα υγρά με καφεΐνη μπορούν να συνεισφέρουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε νερό, με τον ίδιο τρόπο που συμβάλλουν και τα μη καφεϊνούχα. Μόνον τα οινοπνευματώδη οδηγούν σε αφυδάτωση, και μάλιστα ενώ νομίζουμε ότι μας ξεδιψούν.

Δεν είναι αθώα τα κοκτέιλ

Τα κοκτέιλ έχουν συνήθως μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ από ένα απλό ποτό, όσο δυνατό και αν είναι. Μία pina kolada για παράδειγμα εμπεριέχει συνολικά 68 γραμμάρια αλκοόλ, υπερβαίνοντας τον πήχη των 40 γραμμαρίων που συστήνονται ως όριο κατανάλωσης ημερησίως. Συν τοις άλλοις, κινείται γύρω στις 400 θερμίδες!

Υπολογίστε: 100 ml ρούμι έχουν 280 θερμίδες, 50 ml λικέρ καρύδας έχουν 56 θερμίδες, και 150 ml χυμός ανανά έχει 74 θερμίδες. Αν το κοκτέιλ σας περιέχει γάλα ή χυμούς, η θερμιδική απόδοσή του ανεβαίνει επικινδύνως. Το απλό ουίσκι έχει περίπου 140 θερμίδες.

Αν σας αρέσουν και τα λαχταράτε τις νύχτες των διακοπών, ζητήστε να σας τα φτιάξουν με λιγότερο αλκοόλ: και πιο δροσιστικά θα είναι, και λιγότερο παχυντικά, καθώς κάθε γραμμάριο οινοπνεύματος αποδίδει 7 θερμίδες.

Νόστιμο φρούτο δεν σημαίνει και παχυντικό

Ισχύει κυρίως για τα φρούτα, που τους μήνες του θέρους είναι νοστιμότερα, δίνοντας τη γεύση του ώριμου και πιο γλυκού.

Όλα τα φρούτα περιλαμβάνουν 15 γραμμάρια σακχάρων ανά 80 γραμμάρια καρπού, ως εκ τούτου η θερμιδική απόδοση κάθε φρούτου εξαρτάται καθαρά από την ποσότητα που θα καταναλώσετε. Θερμίδες δεν δίνουν τα φρούτα, δίνουν οι μεγάλες ποσότητες από αυτά.


Πηγή: http://fe-mail.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα φτώχειας των 75 έως 360 ευρώ το μήνα


Το επίδομα κατά της φτώχειας που εισηγείται στο Υπουργείο Εργασίας η Παγκόσμια Τράπεζα θα κυμαίνεται μεταξύ 75 και 360 ευρώ το μήνα. Όπως προκύπτει από τη μελέτη που διεξήγαγε η Παγκόσμια Τράπεζα, τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούνται για τη λήψη του επιδόματος θα ισχύσουν αρχικά για περιορισμένο αριθμό δικαιούχων το 2014, ενώ η απόδοσή του στο σύνολο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις θα ξεκινήσει από το 2015.

Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου συνιστά μια από τις προαπαιτούμενες δράσεις για τον έλεγχο του Σεπτεμβρίου από την Τρόικα, ενώ το ποσό που έχει δεσμευτεί για να διατεθεί στον περιορισμένο αριθμό δικαιούχων του 2014 ανέρχεται σε 20 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα αποδοθεί σε 8.000 με 10.000 μεμονωμένα άτομα ή νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 4.800 ευρώ το χρόνο.

Εκτός από το κριτήριο του εισοδήματος, θα λαμβάνονται υπόψη κι άλλα περιουσιακά στοιχεία του υποψήφιου λήπτη όπως ακίνητη περιουσία και αγροτεμάχια. Αρνητικό ενδεχόμενο, ωστόσο, συνιστά το ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του μέτρου από το 2015, είναι πιθανή η περικοπή ή υποκατάσταση των κοινωνικών και ασφαλιστικών επιδομάτων (όπως η βασική σύνταξη του ΟΓΑ και το ΕΚΑΣ) καθώς και των προνοιακών επιδομάτων ύψους 200 ευρώ που προορίζονται για τους απόρους.



Πηγή: http://www.indeepanalysis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ντάκος ... γίγας για ρεκόρ Γκίνες


Τον μεγαλύτερο ... ντάκο του κόσμου φιλοδοξούν να φτιάξουν σήμερα οι Χανιώτες, με στόχο να κερδίσουν μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Το γιγαντιαίο κρητικό έδεσμα θα παρασκευαστεί στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στους Αγίους Αποστόλους, Χανίων.

Το τεράστιο παξιμάδι που θα χρησιμοποιηθεί για το εγχείρημα θα έχει το σχήμα της Κρήτης και έχει μήκος 8 μέτρα και ύψος 1,80 μέτρα. Για να φτάσει στο τελικό του σχήμα το παξιμάδι παρασκευάστηκε σε τέσσερα κομμάτια - όσες και οι περιφερειακές ενότητες του νησιού - ενώ κάθε κομμάτι είχε μήκος 2 μέτρα.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σωστή χρήση του αντηλιακού


Απαραίτητη προστασία από τις επικίνδυνες ηλιακές ακτίνες.

Το να χρησιμοποιείτε αντηλιακό είναι απαραίτητο και μπορεί να σας σώσει τη ζωή. Τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος γίνονται όλο και περισσότερα κάθε χρόνο και είναι χρέος μας να προστατευόμαστε από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία.

Διαβάστε παρακάτω βασικούς κανόνες για την προστασία σας από τον ήλιο...

Βρείτε το αντηλιακό που σας ταιριάζει: Είναι σίγουρα η πιο σημαντική κίνηση που μπορείτε να κάνετε. Μην αγοράζετε όποιο αντηλιακό βρείτε μπροστά σας, διότι το πιο πιθανό είναι να μην το φοράτε.

Βρείτε κάποιο το οποίο θα σας αρέσει η υφή του αλλά και το άρωμά του, διότι έτσι η επάλειψή του στο σώμα σας θα είναι μια ευχάριστη διαδικασία. Στην αγορά θα βρείτε πολλά είδη αντηλιακών, οπότε σίγουρα θα μπορέσετε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.

Προσοχή στο δείκτη προστασίας: Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι όσο μικρότερο δείκτη προστασίας έχουν τα αντηλιακά, τόσο πιο πολύ θα μαυρίζουν.

Αυτό είναι όμως μύθος, διότι μπορείτε κάλλιστα να αποκτήσετε το μαύρισμα που επιθυμείτε σε συνδυασμό με μια καλή προστασία. Αντηλιακά με δείκτη SPF 30 μπλοκάρουν κατά 97% τις ακτίνες UVB και είναι η καλύτερη επιλογή για το δέρμα σας.

Απλώστε σωστά το αντηλιακό σας: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βάζουν αρκετή ποσότητα αντηλιακού στο σώμα και το πρόσωπό τους. Απλώστε το αντηλιακό σε όλο σας το σώμα και μετά περάστε μια δεύτερη στρώση.

Ελέγξτε τις ετικέτες των αντηλιακών: Να αγοράζετε αντηλιακά τα οποία έχουν προστασία από τις ακτίνες UVB (αυτές οι οποίες προκαλούν εγκαύματα) αλλά και UVA (αυτές που προκαλούν τον καρκίνο του δέρματος και δημιουργούν ρυτίδες στο πρόσωπό σας).


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να προσέχετε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου


Πώς θα κάνετε την παραμονή σας πιο ασφαλή και υγιή.

Οι διακοπές μπορεί να σας βγάλουν εκτός προγράμματος, ενίοτε αυτός είναι και ο σκοπός τους, καθώς τρώτε σε ακατάστατες ώρες, κοιμάστε πιο αργά και βγαίνετε έξω για βόλτες σχεδόν κάθε βράδυ.

Όλα μπορεί να αλλάξουν και να είναι ευχάριστη η αλλαγή, όμως το δωμάτιο του ξενοδοχείου στο οποίο διαμένετε δεν θα πρέπει να διαφέρει πολύ από το χώρο που έχετε συνηθίσει να κινείστε.

Για να αποφύγετε ενδεχόμενα προβλήματα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα που θα σας βοηθήσουν και θα κάνουν την παραμονή σας πιο ασφαλή και υγιή.

Δωμάτιο που απαγορεύεται το κάπνισμα



Όταν κάνετε την κράτηση του δωματίου σας, ζητήστε από τον υπεύθυνο του ξενοδοχείου το δωμάτιο να είναι σε όροφο μη καπνιζόντων κι αν αυτό δεν γίνεται, ζητήστε τουλάχιστον το δωμάτιο που θα μείνετε να είναι μη καπνιζόντων (αν και πλέον τα περισσότερα είναι έτσι).

Αποφύγετε το μίνι μπαρ



Πείτε ένα μεγάλο «όχι» στο μίνι μπαρ του δωματίου, καθώς έτσι θα γλιτώσετε όχι μόνο χρήματα, μιας και τα ποτά στο μίνι μπαρ χρεώνονται με υψηλές τιμές, αλλά θα σωθείτε κι από επιπλέον θερμίδες με τις οποίες θα φορτωθείτε χωρίς λόγο.

Ξεφορτωθείτε το κάλυμμα του κρεβατιού



Το κάλυμμα του κρεβατιού είναι τρομακτικό καταφύγιο για τσιμπούρια κι άλλα παρόμοια ζωύφια, γι' αυτό καλό είναι να το διπλώσετε και να το αφήσετε σε μια γωνία του δωματίου καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής σας.

Απολύμανση



Περάστε με ένα αντισηπτικό πανί το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης και το τηλέφωνο προτού τα χρησιμοποιήσετε πρώτη φορά, γιατί είναι δυο συσκευές που τις έχουν πιάσει όλοι οι ένοικοι του δωματίου.

Μπουκάλια μιας χρήσης



Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε τα γυάλινα ποτήρια που διαθέτουν τα δωμάτια για να πιείτε νερό, ακόμα κι αν έχουν χάρτινο κάλυμμα. Αντ' αυτού χρησιμοποιήστε πλαστικά μπουκάλια που μπορείτε να πετάξετε μετά τη χρήση.

Φέρτε τα δικά σας σνακ



Αν έχετε μαζί σας στο δωμάτιο ορισμένα φρούτα, εμφιαλωμένο νερό, ξηρούς καρπούς και άλλα υγιεινά σνακ, θα εξασφαλίσετε ότι δεν θα το παρακάνετε όταν βγαίνετε έξω για φαγητό και δεν θα μπείτε στον πειρασμό του μίνι μπαρ.

Δημιουργήστε «λευκό» θόρυβο



Επενδύστε ορισμένα χρήματα σε μια φορητή συσκευή λευκού θορύβου, για να απολαύσετε ήρεμο ύπνο, ειδικά αν κοιμάστε πολύ ελαφριά και θέλετε ξεκούραση.

Ελέγξτε μήπως γίνεται ανακαίνιση



Σιγουρευτείτε ότι όταν θα επισκεφτείτε το ξενοδοχείο, δεν θα γίνονται εργασίες ανακαίνισης. Συνήθως, αυτές οι εργασίες παράγουν πολύ θόρυβο και δημιουργούν πολύ σκόνη στον περιβάλλοντα χώρο. Αν τύχει να γίνονται έκτακτα έργα όταν θα πάτε εσείς, ζητήστε να σας αλλάξουν δωμάτιο για να είστε όσο πιο μακριά γίνεται από το θόρυβο.

Εντοπίστε τις εξόδους κινδύνου



Μιας και θα βρεθείτε σε έναν άγνωστο χώρο, αφιερώστε λίγα λεπτά και βρείτε πού βρίσκονται οι έξοδοι κινδύνου που είναι πιο κοντά στο δωμάτιο σας, περισσότερο ως μέτρο προφύλαξης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καλοκαίρι και άσκηση


Τα σπορ της παραλίας και συμβουλές για να αποκομίσουμε οφέλη.

Αρχίζοντας από το στενό μας περιβάλλον και προχωρώντας στο ευρύτερο κοινό, μπορούμε να διαπιστώσουμε μια αναμφισβήτητη αλήθεια: οι περισσότεροι σύγχρονοι πολίτες δεν αφιερώνουν καθόλου χρόνο για άσκηση. Ακόμα και στις καθημερινές τους δραστηριότητες δεν καταβάλουν καμία προσπάθεια για περαιτέρω εξάσκηση. Για παράδειγμα οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ασανσέρ αντί για τα σκαλοπάτια ή το αυτοκίνητο τους για κοντινές αποστάσεις.

Οι ανέσεις που μας παρέχονται σήμερα με την πρόοδο της επιστήμης διευκολύνουν τη ζωή μας, όμως με αυτό τον τρόπο οδηγούμαστε σε υποκινητικότητα με συνέπειες την σωματική αδυναμία και την ψυχοπνευματική κατάπτωση. Οι πόνοι στη μέση και στις αρθρώσεις είναι το αποτέλεσμα που απορρέει από την έλλειψη άσκησης. Παρακάτω θα αναπτύξουμε βασικούς τρόπους που βοηθούν στην καλή σωματική υγεία και στην ευεξία του οργανισμού γενικότερα.

Για να είναι υγιής ένας ανθρώπινος οργανισμός θα πρέπει να ταυτίσει την ζωή του με την κίνηση. Ουσιαστικός ρόλος της γύμνασης είναι η ενδυνάμωση του οργανισμού και η βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τους καλοκαιρινούς μήνες οι άνθρωποι κάνουν διάφορα σπορ προκειμένου να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση. Το καλοκαίρι ενδείκνυται για έναρξη της άσκησης. Μερικά από τα βασικότερα αθλήματα που συνηθίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το κολύμπι, το beach volley, οι ρακέτες, το θαλάσσιο σκι κ.α.

Το κολύμπι είναι ένα από τα καλύτερα είδη άσκησης. Η άσκηση στο νερό προσφέρει θεαματικές αλλαγές διότι γυμνάζει όλο το σώμα, μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού, βοηθά στο αδυνάτισμα και μειώνει την κυτταρίτιδα.

Διευκολύνει την κίνηση και συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και ελαχιστοποιεί την επιβάρυνση στα οστά και τις αρθρώσεις. Το κολύμπι ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού, ενισχύει την αντοχή και απομακρύνει την ένταση και το στρες. Ακόμα, βελτιώνει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και τονώνει το κυκλοφορικό μειώνοντας τη φλεβίτιδα.

Το κολύμπι απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, σε εγκύους, παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα, σε άτομα με καρδιακές παθήσεις, υπερτασικά, άτομα με ειδικές ικανότητες, αρθριτικά, προβλήματα στη μέση, στα κάτω άκρα, καθώς και σε άτομα που παρουσιάζουν έντονη εφίδρωση, άτομα που βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης ύστερα από τραυματισμό ή επέμβαση. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στα άτομα με άσθμα ή προβλήματα καρδιάς που κρίνετε απαραίτητη η ιατρική συμβουλή. Η άσκηση στο νερό ενδείκνυται για την πρόληψη της οστεοπόρωσης αλλά όχι για την αντιμετώπιση της.

Βασική προϋπόθεση καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης στο νερό είναι να ελέγχουμε την αναπνοή μας. Μην ξεχνάμε όταν αθλούμαστε να εισπνέουμε από το στόμα και να εκπνέουμε από τη μύτη.

Η πετοσφαίριση στην άμμο, το λεγόμενο σε όλους beach volley, αποτελεί ίσως την πιο ευχάριστη αλλά και πιο επίπονη άσκηση από πλευράς αθλοπαιδιών που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε στην παραλία. Οι κανονισμοί είναι σχεδόν κοινοί με το βόλεϋ στη σάλα, το γεγονός όμως ότι παίζετε με λιγότερους παίκτες κάτω από αντίξοες συνθήκες (ήλιο, άμμο, αέρα) το καθιστούν ιδιαιτέρως κοπιαστικό, γεγονός που μεταφράζεται φυσικά στην απώλεια πολλών θερμίδων καθώς συνδυάζει αερόβια με αναερόβια άσκηση.

Αναφορικά με το beach volley λοιπόν θα λέγαμε ότι στην αρχή για τους αρχάριους ίσως υπάρχει μία μικρή δυσκολία στο να κρατηθεί η μπάλα στον αέρα, όταν όμως γίνει συνήθεια η ψυχαγωγία που μπορεί να προσφέρει η άσκηση αυτή είναι κάτι το μοναδικό στα αθλήματα της παραλίας.

Τζόκινγκ: Για τους μοναχικούς και όχι μόνο τύπους δεν υπάρχει καλύτερη άσκηση από το ελαφρύ τρέξιμο στην άκρη της θάλασσας. Το τρέξιμο πρέπει να γίνεται σε επίπεδη άμμο και αν είναι δυνατό να μην υπάρχουν πολλές πέτρες για την αποφυγή τραυματισμών.

Το τέμπο που πρέπει να κρατάμε είναι τέτοιο ώστε να μην ξεπερνάμε τους 130 με 140 σφυγμούς ανά λεπτό, άλλωστε σε αυτές τις τιμές έχουμε καύση του λίπους, ενώ συνίσταται επίσης και τρέξιμο με αυξομείωση ταχύτητας γεγονός που σε συνδυασμό με την εναλλαγή των τοπίων που προσφέρει το τρέξιμο βοηθάει στο να μην κουραζόμαστε πνευματικά.

Ρακέτες: Ίσως το πιο διάσημο άθλημα της παραλίας. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε γίνονται και ανταγωνιστικά τουρνουά αποδεικνύοντας έτσι την αγάπη του Έλληνα για το άθλημα αυτό. Οι ρακέτες λοιπόν αποτελούν μία άσκηση low impact κατά την οποία όπως είναι λογικό μπορούμε να ασχοληθούμε συνεχόμενα για πάρα πολύ ώρα δίχως ιδιαίτερη κούραση. Ως μοναδικό αρνητικό του μπορούμε να αναφέρουμε τη μονόπλευρη άσκηση των άνω άκρων και τον αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού σε αρθρώσεις (ώμος, αγκώνας, καρπός) εάν δείξουμε υπερβάλλοντα ζήλο.

Για τους πιο ανήσυχους υπάρχουν και τα θαλάσσια σπορ όπως η ιστιοσανίδα και το θαλάσσιο σκι. Αμφότερα είναι πολύ δυναμικά σπορ, απαιτούν ειδικές τεχνικές γνώσεις, αλλά και μία σχετικά καλή φυσική κατάσταση. Γυμνάζουν αποτελεσματικά κάτω άκρα και άνω (κυρίως τους μύες στην πλάτη και δικέφαλο βραχίονα) ενώ θεωρούνται πολύ καλή αερόβια άσκηση.

Τέλος, το γεγονός ότι εξαρτώνται άμεσα από τις συνθήκες που επικρατούν στην θάλασσα (αέρας, κύμα) καλύπτει μια μεγάλη «γκάμα» απαιτήσεων όσον αφορά το επίπεδο δυσκολίας και κατ’ επέκταση ευχαρίστησης.

Γενικοί κανόνες

Η δυσκολία των παραπάνω «αθλημάτων» έγκειται στο γεγονός ότι πραγματοποιούνται σε συνθήκες που δεν έχουμε συνηθίσει. Η έντονη ζέστη, ο ήλιος, το έδαφος αλλά και η φύση του εκάστοτε «αθλήματος» μας αναγκάζει να πάρουμε κάποια μέτρα ώστε να αποκομίσουμε μόνο οφέλη από την άσκηση.

- Πάντα ξεκινάμε με προθέρμανση, διατάσεις στις μεγάλες μυϊκές ομάδες τουλάχιστον, περιφορές χεριών να ζεσταθούν οι αρθρώσεις. Η προθέρμανση είναι πολύ σημαντική γιατί μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμών.

- Χρησιμοποιούμε πάντα καπέλο, γυαλιά ενώ δεν ξεχνάμε να βάλουμε και αντιηλιακό το οποίο και θα πρέπει να ανανεώνουμε πιο τακτικά λόγω του ιδρώτα.

- Εκτός της εφίδρωσης λόγω της άσκησης αυτής καθ’ αυτής, ο ασκούμενος ιδρώνει ακόμα περισσότερο λόγω της έντονης ζέστης. Επομένως, κάνουμε τακτικά διαλείμματα για να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε πίνοντας νερό ή ισοτονικά ποτά, προσέχοντας όμως μη φουσκώσουμε.

- Καλό είναι να μην πραγματοποιούμε άσκηση με άδειο στομάχι, διότι αν πέσουν τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό μας θα νιώσουμε δυσφορία και δεν θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την άσκησή μας. Φυσικά, για να μετατραπεί η τροφή σε γλυκόζη (ενέργεια) θα πρέπει να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον δύο ώρες.

- Προπαντός όμως πρέπει να γνωρίζουμε τα όρια μας και να μην τα ξεπερνάμε. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός με τις δικές του δυνάμεις και αντοχές και για αυτό θα πρέπει να ξέρει πότε να σταματάει την άσκηση. Το να υπερβάλλουμε εαυτόν θα μας οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις για τον οργανισμό ή το σώμα μας με αποτέλεσμα να κόψουμε εντελώς την άσκηση. Δεν ξεχνάμε ότι η άσκηση είναι κυρίως ψυχαγωγία και όχι αγγαρεία.

Κάποια στιγμή λοιπόν τα ζητήματα της άσκησης και της ευεξίας που αποκομίζουμε από αυτήν πρέπει να μας απασχολήσουν πιο σοβαρά. Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε ότι υπεύθυνοι για τη φυσική επάρκειά μας και ως εκ’ τούτου για την υγείας μας δεν είναι ούτε η πολιτεία, παρόλο που όντος οι χώροι για φυσική δραστηριότητα στον τόπο μας είναι ελάχιστοι, ούτε κανένας άλλος.

Ο τρόπος ζωής μας χρειάζεται άμεσα αλλαγή. Καθημερινώς βαλλόμαστε από άγχη, στρες, ψυχαναγκασμούς, αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε παραπάνω για να παράγουμε παραπάνω και αμελούμε πλήρως τον εαυτό μας και το νόημα της ζωής. Έχουμε ανάγκη για περισσότερη κίνηση και δυναμισμό ώστε οι ζωές μας να γεμίσουν με αισιοδοξία και ζωντάνια και τι καλύτερος τρόπος να ξεκινήσουμε την αλλαγή αυτή από την παραλία.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...