Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Τρισδιάστατος «χάρτης» του ανθρώπινου εγκεφάλου



Εικόνες από τομογράφο τελευταίες τεχνολογίας.

Νέες εξελιγμένες μεθόδους μελέτης του ανθρώπινου εγκεφάλου ανέπτυξαν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ χρησιμοποιώντας την τεχνικής της μαγνητικής τομογραφίας.

Ο καθηγητής Van Wedeen υποστηρίζει πως η «πολύχρωμη» τομογραφία προσφέρει για πρώτη φορά μία πλήρη ματιά στους διαδρόμους με τα 100 δισεκατομμύρια κύτταρα του ανθρώπινου εγκεφάλου και στη λειτουργία του. «Αυτό που βλέπαμε μέχρι σήμερα με τις συμβατικές τομογραφίες ήταν μόνο σκιές της επιφάνειας του εγκεφάλου», λέει ο Wedeeen.

Ο καθηγητής Jeff Lichtman ανέπτυξε μία τεχνική που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση των ενώσεων των νευρώνων σε εγκεφάλους ζώων.

Χρησιμοποιώντας μόνο τρία χρώματα κατάφερε να χρωματίσει τα νευρικά κύτταρα με ένα συγκεκριμένο χρώμα πριν εντοπίσει τις ενώσεις- μία εργασία που θα χρειαζόταν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια με τις παραδοσιακές μεθόδους.

«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το πιο περίπλοκο αντικείμενο στο σύμπαν όπως το ξέρουμε έως σήμερα. Συγκρατεί τις αναμνήσεις και τους φόβους μας, επεξεργάζεται πληροφορίες και μας επιτρέπει να δούμε, να ακούσουμε και να αισθανθούμε», λέει ο Lichtman. «Αλλά δεν έχουμε πραγματικά εργαλεία για να το κατανοήσουμε. Υπάρχουν πολλές διαταραχές του νευρικού συστήματος που υποπτευόμαστε πως οφείλονται στις ενώσεις των νευρικών κύτταρων αλλά δεν έχουμε τα μέσα για να τις μελετήσουμε».

Στη συνέχεια οι «διαδρομές» αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους επιστήμονες για να φτιαχτεί ένας τρισδιάστατος χάρτης του περίπλοκου δικτύου του εγκεφάλου μας.

«Οι ενώσεις του εγκεφάλου δεν μοιάζουν μόνο με μπλεγμένα σύρματα, όπως νομίζαμε», λέει ο Van Wedeen. «Φαίνεται πως υ-πάρχουν παράλληλες νευρωνικές ίνες που σχηματίζουν γωνίες σαν την υφή υφάσματος».

Ο διοικητής του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Thomas R Insel χαρακτήρισε ορόσημο στην ανθρώπινη νευροανατομία το υψηλής ανάλυσης διάγραμμα του ανθρώπινου εγκεφάλου. «Αυτή η νέα τεχνολογία μπορεί να αναδείξει ατομικές διαφορές στις ενώσεις του εγκεφάλου που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάγνωση καο τη θεραπεία εγκεφαλικών διαταραχών».

Ο μαγνητικός τομογράφος Connectom MRI εγκαταστάθηκε πέρσι στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και μπορεί να οπτικοποιήσει τα δίκτυα και τις διασταυρούμενες ίνες με τις οποίες «επικοινωνούν» τα διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου σε δέκα φορές υψηλότερη ανάλυση σε σχέση με τους συμβατικούς τομογράφους.

Δείτε τις φωτογραφίες












Διαβάστε περισσότερα...

Και δεύτερος εισαγγελέας για τα φάρμακα



Η Πόπη Παπανδρέου αναλαμβάνει καθήκοντα.

Τον ορισμό ενός ακόμη εισαγγελικού λειτουργού στη διερεύνηση της υπόθεσης του προβλήματος που έχει ανακύψει με τη διάθεση φαρμάκων, αποφάσισε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.

Συγκεκριμένα, πέρα από τον εισαγγελέα Νίκο Ελευθεριάνο, ο οποίος μόλις πριν από λίγες ημέρες χρεώθηκε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή την αναστολή χορήγησης φαρμάκων προς ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί, η κ. Ράικου όρισε σήμερα και την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου στην έρευνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί ταχύτατα η υπόθεση.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έδωσε παράλληλα εντολή να συσχετιστεί στην υπάρχουσα δικογραφία και μέρος μήνυσης που είχε υποβάλει πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ο πρώην υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος. Ο μηνυτής στρέφεται εναντίον συγκεκριμένης εταιρίας, που διακινεί τα φάρμακα για καρκινοπαθείς.

Οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση έχουν ήδη καλέσει σε κατάθεση τον κ. Γιαννόπουλο την ερχόμενη Πέμπτη.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα Δήμου Χίου για απασχόληση 100 ατόμων ευάλωτων ομάδων πληθυσμού



Κατόπιν πρωτοβουλίας του Δημάρχου Χίου και μετά από συντονισμένες ενέργειες μεταξύ άλλων οχτώ (8) φορέων (εκτός του Δήμου Χίου) υποβλήθηκε πρόταση για τη διεκδίκηση του έργου το έργο «Στηρίζοντας την απασχόληση των Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου» στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.

Αντικείμενο του έργου, που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια διαγωνιστικής διαδικασίας, αποτελεί η υποστήριξη 100 ανέργωνπου διαβιούν στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου και ανήκουν αποδεδειγμένα σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως οιμακροχρόνιοι άνεργοι άνω των 45 με χαμηλά τυπικά προσόντα, άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούμενα από φτώχεια, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών και ΑμΕΑ.

Οι επιλεγείσες ομάδες στόχου θεωρούνται ευάλωτες, εξαιτίας των χαμηλών προσόντων τους, που δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας, και κατά συνέπεια αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στην κοινωνική και επαγγελματική τους ένταξη, αλλά και στην ενσωμάτωσή τους στον κοινωνικό ιστό.

Το προτεινόμενο έργο αποσκοπεί κυρίως στην υποστήριξη, σε προσωπικό επίπεδο, των ωφελουμένων, που θα προέρχονται από τις ομάδες στόχου, μέσω συνδυασμού δράσεων, όπως:

  • Ίδρυση 30 νέων επιχειρήσεων, με έμφαση στην καινοτόμα μικρο-επιχειρηματικότητα 
  • Ίδρυση 3 επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας από 20 ωφελούμενους
  • Κάλυψη 35 θέσεων μισθωτής εργασίας 
  • Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για 15 ωφελούμενους, μέσω συμβάσεων μαθητείας με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Τέλος, στόχος του έργου είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και αγοράς, σχετικά με την ενσωμάτωση των ωφελουμένων στο εργασιακό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, προβλέπονται αλληλένδετες δράσεις, μεταξύ των οποίων, Μελέτες, Δικτύωση, Ενέργειες Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης, Συντονισμός και Διαχείριση, Κατάρτιση/Επιμόρφωση, Πληροφόρηση/Συμβουλευτική/Υποστήριξη.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 500 εκ. ευρώσυγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και θα υλοποιηθεί από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Χιώτικη Συνεργασία» στην οποία συμμετέχουν ισότιμα εννέα φορείς (Δήμος Χίου, Προμηθευτική ΑΕ ΟΤΑ, ΕΤΑΧ ΑΕ ΟΤΑ, Επιμελητήριο Χίου, ΕΟΑΕΝ, Κέντρο Παιδιού & Εφήβου, Παγχιακός Σύλλογος ΑΜΕΑ, ΓΝΩΣΗ Αναπτυξιακή ΑΜΚΕ και δυο ΚΕΚ) με επικεφαλής την Προμηθευτική ΑΕ ΟΤΑ.

Η σύμπραξη έχει ήδη συσταθεί, παίρνοντας την μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, και μετά από τη συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού της Συμβουλίου, επικεφαλής του οποίου τέθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Στέλιος Καμπούρης, είναι έτοιμη για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με το Υπουργείο, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των δράσεων του έργου.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση των πολιτών της Χίου, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι ο Δήμος Χίου, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει πρόσθετους πόρους για την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, ανέλαβε νέα πρωτοβουλία και σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς και την υποβοήθηση ιδιωτικού τοπικού γραφείου συμβούλων, έχει ήδη υποβάλλει άλλη πρόταση για την ενίσχυση επιπλέον 100 ανέργων, που αυτή τη φορά θα αφορούν νέους έως 35 ετών και νέους επιστήμονες, άνεργες γυναίκες, μακροχρόνια άνεργους και αγρότες. Η πρόταση που υποβλήθηκε στις 16 Μάη και βρίσκεται ήδη σε στάδιο αξιολόγησης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αναμένεται, με την έγκρισή της, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στο έργο που αφορά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, και συνολικά, τα δυο έργα, να δώσουν ισχυρή ώθηση στην αντιμετώπιση της ανεργίας στην περιοχή μας.

Από το γραφείο τύπου


Διαβάστε περισσότερα...

Όταν η ακμή γίνεται μόνιμο πρόβλημα



Τι πρέπει να αποφεύγετε.

Η ακμή δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους αλλά εμφανίζεται και στους ενήλικες. Και φυσικά, όπως αναφέρουν οι δερματολόγοι, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που η εφηβική ακμή δεν θεραπεύεται με την ενηλικίωση του ατόμου. Αρκετές όμως είναι και οι φορές που η ακμή εμφανίζεται μετά την εφηβεία.

Εκτός από κληρονομικούς παράγοντες, διάφορα φάρμακα, ορμονικές διαταραχές κ.ά. πολύ μεγάλο ρόλο για την εμφάνιση της ακμής έχει και το στρες. Και για να καταπολεμηθεί η ακμή, χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Όμως, υπάρχουν και κάποια πράγματα που πρέπει να εφαρμόζονται ώστε το πρόβλημα να μη μεγαλώνει.

Για παράδειγμα, πρέπει να μην εκτίθεστε στον ήλιο ή όταν το κάνετε, να βάζετε αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας. Να μη κάθεστε σε μέρη που κάνει υπερβολική ζέστη, να μην καταναλώνετε δυνατά οινοπνευματώδη ποτά και ζεστά φαγητά.

Και φυσικά πρέπει να προσέχετε τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιείτε. Πρέπει δηλαδή αυτά να είναι ήπια, να μην ερεθίζουν το δέρμα και ταυτόχρονα να καθαρίζουν το υπερβολικό σμήγμα με αντιφλεγμονώδη συστατικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Κρύβει κινδύνους η λιποαναρρόφηση



Τι έδειξε επιστημονική έρευνα στη Βραζιλία.

Νέα βραζιλιάνικη επιστημονική έρευνα κρύβει δυσάρεστα νέα για όσες γυναίκες καταφεύγουν στη λιποαναρρόφηση προκειμένου να εξαφανίσουν τα παχάκια της κοιλιάς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέσα σε μερικούς μήνες μετά την λιποαναρρόφηση, είναι πιθανό να αυξηθεί το λεγόμενο «σπλαγχνικό λίπος» που περιβάλλει τα όργανα της κοιλιάς και το οποίο θεωρείται πιο ανθυγιεινό. Βέβαια, οι επιστήμονες ενημερώνουν ότι η συχνή σωματική άσκηση θα μπορούσε να εμποδίσει την επιστροφή αυτού του λίπους.

Η επικεφαλής της έρευνας Fabiana Benatti από το Πανεπιστήμιο του Sao Paolo δήλωσε: «Η απομάκρυνσή του λίπους με χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες όπως η αντισταθμιστική αύξηση του σπλαγχνικού λίπους, το οποίο είναι πιθανό να αποβεί ανθυγιεινό μακροπρόθεσμα».

Το εσωτερικό αυτό λίπος συνδέεται στενά με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και προβλήματος στην καρδιά, ενώ το επιφανειακό λίπος, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα της κοιλιάς, είναι λιγότερο επικίνδυνο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεφορτώθηκε το μισό του βάρος



Κατάφερε να χάσει τα περιττά κιλά χάρη σε μια τηλεοπτική εκπομπή.

Ο 49χρονος Tony κατάφερε να χάσει περισσότερα από 90 κιλά και να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό του στη ζωή παρότι στην κυριολεξία ζούσε ένα… δράμα! Ο άτυχος άντρας το διάστημα που πάλευε να ξεφορτωθεί τα περιττά κιλά που απειλούσαν τη ζωή του έχασε τον πολυαγαπημένο του γιο, χώρισε από τη σύντροφό του και ήρθε αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να μείνει άστεγος.

Η ιστορία του παρουσιάστηκε στην εκπομπή Extreme Makeover: Weight Loss Edition χτες το βράδυ στο ABC.

Ο Tony έφτασε να ζυγίζει πάνω από 180 κιλά έχοντας δουλέψει για περισσότερα από 30 χρόνια σε μια αλυσίδα fast food.

Τα προβλήματα με το βάρος του ξεκίνησαν στην εφηβεία του και όταν στα 21 του απέκτησε ένα γιο με ειδικές ανάγκες, βρήκε μεγαλύτερη παρηγοριά στο φαγητό.



Την πρώτη εβδομάδα συμμετοχής του στην εκπομπή ο Tony έμαθε ότι ο 28χρονος γιος του Marcus που έπασχε από εγκεφαλική παράλυση δεν είχε πολύ χρόνο ζωής μπροστά του.

Και σαν να μην του έφτανε αυτό, η αρραβωνιαστικιά του μη μπορώντας να συμβιβαστεί με την προσπάθεια για αλλαγή στη ζωή του και την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής αποφασίζει να τον χωρίσει μετά από 168 μέρες από τότε που ξεκίνησε τη δίαιτα.



Εξαιτίας του χωρισμού μένει άστεγος και κοιμάται στο αυτοκίνητό του μέχρι να βρει ένα καινούριο σπίτι.

Οι εβδομάδες που ακολουθούν είναι ακόμη χειρότερες, καθώς ο Marcus πεθαίνει. Όμως ο Tony δεν το βάζει κάτω.



Έχει φτάσει πλέον να ζυγίζει 102 κιλά μετά από εννιά μήνες προσπάθειας και η εκπομπή τον επιβραβεύει με χρηματικό έπαθλο, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να νοικιάσει το δικό του χώρο για να ζήσει.

Η εκπομπή είχε χαρούμενο τέλος καθώς ο Tony όχι μόνο έχασε τα παραπανίσια κιλά του, αλλά ερωτεύτηκε ξανά και μάλιστα στο τέλος του επεισοδίου έκανε πρόταση γάμου στη νέα του αγαπημένη.



«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα κατάφερνα να ξεφορτωθώ τόσο βάρος» είπε ο ίδιος.


Διαβάστε περισσότερα...

Χάστε βάρος χωρίς να το καταλάβετε



Τα 10 μυστικά για άμεσα αποτελέσματα.

Η όσο το δυνατόν ευκολότερη απώλεια βάρους δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο. Διαβάστε παρακάτω 10 τρόπους για να χάσετε βάρος χωρίς να το καταλάβετε...

1. Ενισχύστε την πρόσληψη ασβεστίου


Η πλούσια σε ασβέστιο διατροφή φαίνεται να μετριάζει τη συσσώρευση λίπους σε περιόδους υπερσίτισης και αντίστοιχα να επιταχύνει την αποδόμηση λίπους κατά την εφαρμογή υποθερμιδικής δίαιτας.

Έτσι η κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε ασβέστιο 3-4 φορές σε καθημερινή βάση θα σας βοηθήσει να κάψετε περίπου 100 θερμίδες περισσότερες την ημέρα.

2. Αποφύγετε το αλκοόλ για ένα μήνα


Τα αλκοολούχα ποτά δεν περιέχουν απλώς περιττές θερμίδες (7 θερμίδες ανά γρ.) περίπου τις διπλάσιες δηλαδή από αυτές που περιέχονται στις πρωτεΐνες και στους υδατάνθρακες) αλλά μειώνουν και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα να ανοίγουν την όρεξη. Έτσι η αποφυγή ή η μείωση τους έστω και για ένα μόνο μήνα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

3. Μην ξεχνάτε το πρωινό


Σύμφωνα με έρευνες, όσοι παραλείπουν τακτικά το πρωινό καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα από αυτούς που τρώνε το πρωί.

Όταν παραλείπουμε γεύματα, τα επίπεδα της γλυκόζης μας πέφτουν κατακόρυφα με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ότι μας λείπει ενέργεια και να νιώθουμε πολύ πεινασμένοι.

Έτσι καταφεύγουμε σε λιπαρές τροφές για να ικανοποιήσουμε όχι μόνο την πείνα μας αλλά και τις ενεργειακές μας ανάγκες με αποτέλεσμα να παίρνουμε βάρος.

4. Στην κουζίνα ολοταχώς


Το σπιτικό φαγητό δεν είναι μόνο πιο υγιεινό αλλά μας βοηθά να διατηρήσουμε και τη γραμμή μας. Απ' τη μία γιατί ελέγχουμε οι ίδιοι τα συστατικά αλλά και τον τρόπο προετοιμασίας του φαγητού μας κι από την άλλη γιατί μπορούμε να επέμβουμε είτε χρησιμοποιώντας προϊόντα χαμηλότερα σε λιπαρά είτε επιλέγοντας κάποιον λιγότερο ανθυγιεινό τρόπο μαγειρέματος, π.χ. αποφυγή τηγανίσματος κ.λ.π.

5. Το μέγεθος μετράει


Το «χάος» γύρω από το ποιο είναι το σωστό μέγεθος μιας μερίδας φαγητού είναι ατελείωτο. Για να μην μπερδεύεστε λοιπόν έχετε στο νου σας ότι η μείωση της συνηθισμένης σας μερίδας κατά 15-20% θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

6. Ξεκινήστε με σαλάτα


Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση σαλάτας βοηθά να καταναλώνουμε περίπου 12% λιγότερες θερμίδες στο κυρίως γεύμα μας. Προσοχή όμως γιατί η αδυναμία στα πλούσια ντρέσινγκ μάς επιβαρύνει με 17% περισσότερες θερμίδες συνολικά.

7. Μοιράστε τις θερμίδες


Μην παραλείπετε γεύματα για να μην εξαντλείστε και αναγκάζεστε να τρώτε τελικά το βράδυ, θεωρώντας ότι μπορείτε να πάρετε τις θερμίδες που χάσατε την υπόλοιπη μέρα όλες μαζί, χωρίς επιπτώσεις.

Είναι πολύ καλύτερα να παίρνετε όλα τα γεύματα σας, δείχνοντας πάντα το απαραίτητο μέτρο, ούτως ώστε οι ενεργειακές σας ανάγκες να καλύπτονται κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας και όχι σε ένα μόνο μέρος της.

8. Προσέξτε τι πίνετε


Μπορείτε να «εξοικονομήσετε» μέχρι και 500 θερμίδες την ημέρα απλώς προσέχοντας τι πίνετε. Προτιμήστε τους φρέσκους χυμούς από λαχανικά που έχουν ελάχιστα ποσά απλών σακχάρων, αλλά και το τσάι, το γάλα με χαμηλά λιπαρά και φυσικά το νερό και αποφύγετε το αλκοόλ, τον καφέ και τη σοκολάτα. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται.

9. Εκτοπίστε το κορεσμένο λίπος


Η υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (γαλακτοκομικά, βούτυρο, κόκκινο κρέας) σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας. Μην ξεχνάτε πως το λίπος αποδίδει τις περισσότερες θερμίδες από κάθε άλλο θρεπτικό συστατικό.

Γι' αυτό αντικαταστήστε την μαγιονέζα με κάποια με χαμηλότερα λιπαρά, τις πλούσιες σάλτσες και ντρέσινγκ με λαδολέμονο ή βινεγκρέτ, τα γλυκά με αποξηραμένα φρούτα και δείτε τη διαφορά.

10. Γελάστε με την καρδιά σας


Νέες έρευνες έχουν δείξει ότι 15 λεπτά γέλιου την ημέρα μάς βοηθάνε να κάψουμε 10-40 θερμίδες ανάλογα με το βάρος μας και την ένταση με την οποία γελάμε.

Επιπλέον, το γέλιο αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την καύση των θερμίδων μέχρι και 20%. Γελάστε λοιπόν. Ακόμα κι αν δεν χάσετε όλα τα κιλά που θέλατε, τουλάχιστον θα έχετε περάσει καλά.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

5.000 θέσεις εργασίας για νέους



Από αύριο, Τετάρτη, ξεκινά η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού σχετικά με την επιχορήγηση «επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, έως 35 ετών».

Το πρόγραμμα στοχεύει στην απασχόληση 5.000 νέων έως 35 ετών, πτυχιούχων ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που είναι κάτοχοι πρώτου πτυχίου ή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού ή ισότιμου τίτλου σχολών της αλλοδαπής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες ένταξης στην αγορά εργασίας και διανύουν μεγάλα χρονικά διαστήματα σε δουλειές περιστασιακές και υποαμοιβόμενες.

Οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν τους ανέργους, δεσμεύονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους για 27 μήνες, ενώ η επιχορήγηση θα διαρκέσει 24 μήνες. Η επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό των 20 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για ανέργους έως 24 ετών και 25 ευρώ την ημέρα για ανέργους άνω των 24 ετών.



Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 500.000 κενές θέσεις εργασίας στη Γερμανία



Εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό εντός και εκτός ΕΕ ψάχνει το Βερολίνο.

Η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ ανέφεραν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η Γερμανία αναζητά εργαζόμενους με υψηλή εξειδίκευση σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και εκτός των ορίων της.

Οι δύο υπουργοί παρουσίασαν ακόμη τη λειτουργία δύο σχετικών ηλεκτρονικών ιστοσελίδων, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν ποιες θέσεις προσφέρονται.

Στην διεύθυνση www.make-it-in-germany.com παρουσιάζονται (στη γερμανική και στην αγγλική γλώσσα) οι τρόποι αναζήτησης απασχόλησης, ενώ διαφημίζεται ο τρόπος ζωής στη Γερμανία και τα πλεονεκτήματα της απασχόλησης στη χώρα.

Φιλοξενούνται δε μαρτυρίες εργαζομένων οι οποίοι προέρχονται από το εξωτερικό. Η διεύθυνση www.fachkraefteoffensive.deαπευθύνεται κατά κύριο λόγο σε εξειδικευμένους Γερμανούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας, υπάρχουν σήμερα περισσότερες από 500.000 κενές θέσεις εργασίας, κυρίως για φυσικούς, μηχανικούς, μαθηματικούς, νοσηλευτές, αλλά και για εξειδικευμένους τεχνικούς βιομηχανίας.

Επιπλέον, έως το 2025, η Γερμανία υπολογίζεται ότι, εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματός της, θα χάσει περί τα έξι εκατ. πολιτών σε ηλικία εργασίας. «Εάν ενεργοποιήσουμε όλες τις αναξιοποίητες δυνατότητές μας, κατ' αρχήν στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να παραμείνει μια ισχυρή χώρα στον διεθνή ανταγωνισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Φον ντερ Λάιεν.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξέρετε το τεστ δυσανεξίας;



Μάθετε τι μπλοκάρει το μεταβολισμό σας.

Καταβάλλετε τεράστιες προσπάθειες για να αδυνατίσετε όμως δεν βλέπετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σκεφτήκατε ποτέ να κάνετε το τεστ δυσανεξίας; Πρόκειται ουσιαστικά για μια απλή εξέταση αίματος η οποία δείχνει ποιες τροφές δεν μπορεί να δεχθεί ο οργανισμός.

Δηλαδή με αυτή την εξέταση θα ξέρετε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό ποιες τροφές μπλοκάρουν τον οργανισμό σας και γι’ αυτό δε μπορείτε να χάσετε τα περιττά κιλά.

Η εξέταση αυτή γίνεται σε πολλά μικροβιολογικά κέντρα και κάνοντάς την θα πάρετε μαζί και μια λίστα με τις τροφές στις οποίες έχετε δυσανεξία. Είναι πολύ πιθανό αλλά όχι απόλυτα σίγουρα να σας δοθεί και ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα διατροφής.

Τα αποτελέσματα πάντως έχουν δείξει ότι όσοι την έχουν κάνει, έχουν δει αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας εβδομάδα.


Διαβάστε περισσότερα...

Μικρή ανάσα για τους καρκινοπαθείς



Συνεχίζεται ο Γολγοθάς των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος στο μαρτύριο για χιλιάδες πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Υγείας. Η εμπλοκή με τη χορήγηση νοσοκομειακών φαρμάκων κατά σοβαρών παθήσεων οδηγείται προς εκτόνωση, έπειτα από συμφωνία που πέτυχε ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Χρήστος Κίττας.

Η συμφωνία ανακουφίζει χρονίως πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο με τα σκευάσματα της καθημερινότητας, τα οποία οι ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους, εάν τα βρουν. Διαβητικοί, πάσχοντες από άσθμα και καρδιοπαθείς είναι μερικές μόνον κατηγορίες ασθενών οι οποίοι συνεχίζουν τον Γολγοθά.

Ο κ. Κίττας ήρθε σε συμφωνία με εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών, προκειμένου να προμηθεύσουν τα νοσοκομεία με φάρμακα για τον καρκίνο και άλλα σοβαρά νοσήματα. Η προμήθεια αναμένεται να ομαλοποιηθεί έως αύριο, ενώ οι πληρωμές θα γίνονται με την παραγγελία και την παράδοση.

Στόχος του μέτρου, όπως αναφέρει το Έθνος, είναι να μην ταλαιπωρούνται χιλιάδες χρονίως πάσχοντες (εξωτερικοί ασθενείς), οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως τα φάρμακά τους και δεν μπορούν να τα βρουν. Τα εν λόγω σκευάσματα χορηγούνται μόνον από τα νοσοκομεία, τα οποία, ωστόσο, αποφεύγουν να τα αγοράζουν, λόγω του υψηλού τους κόστους.

Ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν να προμηθευτούν ακριβά σκευάσματα από τα μέσα Μαΐου και οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία τους. Το αδιέξοδο για τους ασθενείς είναι πλήρες, καθώς ο νόμος απαγορεύει τη χορήγησή τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Η εμπλοκή με τη φαρμακευτική περίθαλψη, ωστόσο, παραμένει. Οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που χρειάζονται, καθώς οι φαρμακοποιοί έχουν σταματήσει να τα χορηγούν με πίστωση.

Διεκδικούν εξόφληση 340 εκατομμυρίων ευρώ, για συνταγές του ΕΟΠΥΥ που εκτελέστηκαν το 2011 και τον περασμένο Μάρτιο. Η κυβέρνηση προχώρησε τις τελευταίες μέρες σε εκταμίευση 200 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο κρίθηκε ανεπαρκές από τους φαρμακοποιούς.


Διαβάστε περισσότερα...

Κόψτε το τσιγάρο στον... αέρα



«Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μια νέα φάση στην ιδιαίτερα επιτυχημένη καμπάνια της για τη διακοπή του καπνίσματος «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» (www.exsmokers.eu) κατά την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, παρουσιάζοντας το πρώτο φυλλάδιο διακοπής καπνίσματος εν ώρα πτήσης στον κόσμο. Αυτό το πολύτιμο φυλλάδιο με πληροφορίες για την υγεία θα υποστηρίξει τους καπνιστές να αντιμετωπίσουν την ακατάσχετη επιθυμία τους κατά τη διάρκεια της πτήσης και θα τους ενθαρρύνει στο επερχόμενο ταξίδι τους χωρίς τσιγάρο για μια ζωή.

Αυτό το νέο εργαλείο για την υγεία, διαθέσιμο κατά την πτήση σε επιβάτες αεροπορικών μεταφορών σε όλη την Ευρώπη, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την TAP Portugal, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνεύμονα (ELF) και την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS). Καθώς ποσοστό άνω του 40,7% των καπνιστών που έλαβαν μέρος στην έρευνα στην Ελλάδα παραδέχτηκαν ότι ένιωσαν νευρικότητα ή είχαν ακατάσχετη επιθυμία για τσιγάρο ενώ βρίσκονταν στο αεροπλάνο, το εργαλείο προσφέρει υποκινητικές συμβουλές για την υγεία στους επιβάτες που δεν καπνίζουν κατά τη διάρκεια της πτήσης τους, ώστε να τους ενθαρρύνει και να τους εμπνεύσει να γίνουν πρώην καπνιστές αγαπώντας τη ζωή.

Το φυλλάδιο περιλαμβάνει, επίσης, συνδέσμους σε περαιτέρω πηγές και υποστήριξη για καπνιστές, όπως τη σχετική ιστοσελίδα «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» και το iCoach, ένα διαδραστικό διαδικτυακό εργαλείο που παρέχει εξατομικευμένη υποστήριξη για τη διακοπή.

Αναφερόμενος στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Καταναλωτών, John Dalli δήλωσε: «Η έναρξη του «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» και το φυλλάδιο διακοπής καπνίσματος εν ώρα πτήσης της TAP Portugal αποτελούν μια καινοτόμα πρωτοβουλία για τη δεύτερη χρονιά διεξαγωγής αυτής της εκστρατείας. Η εκμετάλλευση του χρόνου που περνάτε μέσα στο αεροπλάνο ώστε να αναλογιστείτε όλα όσα έχετε να κερδίσετε διακόπτοντας το τσιγάρο είναι πραγματικά μια καλή ιδέα! Δράσεις όπως και αυτή μας βοηθούν να επιτύχουμε το στόχο περί ευαισθητοποίησης σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει μια ζωή χωρίς κάπνισμα.»

Αναφερόμενη στο φυλλάδιο διακοπής εν ώρα πτήσης, η Monica Fletcher, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Πνεύμονα, ανώτατο στέλεχος της Εκπαίδευσης για την Υγεία δήλωσε: «Πρόκειται για μια συναρπαστική και πολύτιμη πρωτοβουλία, στην οποία τόσο το ELF όσο και η ERS είναι ιδιαίτερα ευτυχείς που συμμετέχουν. Ελπίζουμε ότι οι πρακτικές συμβουλές και οι οδηγίες που αναπτύξαμε θα επιτρέψουν στους καπνιστές να λάβουν τη σοβαρή απόφαση να γίνουν πρώην καπνιστές έως τη στιγμή που θα φτάσουν στον προορισμό τους.»

Η πανευρωπαϊκή εκστρατεία «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» μεταθέτει αποκλειστικά το επίκεντρο από τους κινδύνους του καπνίσματος στα θετικά οφέλη που προκύπτουν αν το σταματήσει κανείς, αναδεικνύοντας επιτεύγματα των πρώην καπνιστών. Η εκστρατεία απευθύνεται στα 28 εκατομμύρια καπνιστών εντός ΕΕ ηλικίας από 25 έως 34 και διεξάγεται από το iCoach, μια καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα παροχής συμβουλών υγείας και εργαλείο εγνωσμένης αξίας.

Καθώς η εκστρατεία ετοιμάζεται να γιορτάσει την 1η της επέτειο, έχει σημειώσει σημαντική επιτυχία, αριθμώντας πλέον περισσότερες από 173.000 εγγραφές στο iCoach, 1 στους χίλιους καπνιστές σε ολόκληρη την Ευρώπη αναζητά ενεργά υποστήριξη στη διακοπή μέσω αυτού του αποκλειστικού διαδραστικού εργαλείου. Το iCoach λειτουργεί αναλύοντας τις συνήθειες καπνίσματος των χρηστών τους και παρέχοντας εξατομικευμένη βοήθεια και συμβουλευτική σε καθημερινή βάση. Είναι επίσης σημαντικό ότι, όπως αποκαλύπτουν οι χρήστες iCoach, ο μέσος καπνιστής δεν διαθέτει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για την επιτυχή διακοπή, ενισχύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη σημασία της καινοτόμας και υποκινητικής εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Η πιο σημαντική ιατρική παρέμβαση της εποχής μας είναι η διακοπή του καπνίσματος» ανέφερε η Χριστίνα Γκράτζιου, πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Καπνίσματος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και επίκουρη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Για να διεκδικήσουμε μια Ευρώπη χωρίς τσιγάρο, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να προσεγγίσουμε τη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος από όλες τις πλευρές. Με την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε ολοκληρωμένα θεραπευτικά προγράμματα, την διεξαγωγή ενημερωτικών προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του κοινού και συνεργασίες σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό το νέο φυλλάδιο διακοπής καπνίσματος εν ώρα πτήσης αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας συνεργασίας που μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στο κλάδο της Υγείας στην Ευρώπη».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κοινωνικό τιμολόγιο» για καταναλωτές των ΔΕΥΑ



Λόγω της παρατεταμένης εκλογικής περιόδου και της ακυβερνησίας δεν έχει εκδοθεί ακόμα καμιά εγκύκλιος για την εφαρμογή του νόμου, αλλά και καμιά Υπουργική Απόφαση για θέματα που αφορούν στις ΔΕΥΑ και περιλαμβάνονται στον παραπάνω νόμο.

Θετικά αποτελέσματα για τους αδύναμους οικονομικά πολίτες (κοινωνικό τιμολόγιο) αλλά και τη λειτουργία και τους πόρους των ΔΕΥΑ, που αποτυπώνονται σε έξι άρθρα του «Καλλικράτη 2», δηλαδή, του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση-Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ», (Ν. 4071/2012, ΦΕΚ Α' 85), έφεραν οι συντονισμένες ενέργειες της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), η οποία απαριθμεί 115 μέλη σε σύνολο 130 ΔΕΥΑ στη χώρα, και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Οι ρυθμίσεις του N. 4071/2012 που αφορούν στις ΔΕΥΑ περιλαμβάνονται στο άρθρο 10, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται: η καθιέρωση του κοινωνικού τιμολογίου για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (άνεργοι, ΑμεΑ, άποροι κτλ.), καταβολή ετήσιας επιχορήγησης από 1.1.2011 από τους ΚΑΠ, έλεγχος από την Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ αποφάσεων των ΔΕΥΑ, προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό για δαπάνες άνω των 5.000 ευρώ, υποχρεωτικότητα επέκτασης της χωρικής αρμοδιότητας των ΔΕΥΑ σε όλο τον «καλλικράτειο» δήμο, καθώς και μηνιαίο πάγιο τέλος για την κάλυψη μέρους του ελάχιστου κόστους λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης.

Να σημειωθεί πως λόγω της παρατεταμένης εκλογικής περιόδου και της ακυβερνησίας δεν έχει εκδοθεί ακόμα καμιά εγκύκλιος για την εφαρμογή του νόμου, αλλά και καμιά Υπουργική Απόφαση για θέματα που αφορούν στις ΔΕΥΑ και περιλαμβάνονται στον παραπάνω νόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά για τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών των ΔΕΥΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η ΕΔΕΥΑ προτίθεται να στείλει προτάσεις στα συναρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) πριν από την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, προκειμένου ο έλεγχος των ΔΕΥΑ να διενεργείται σύμφωνα με τη φύση, τη λειτουργία και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ΔΕΥΑ. Κι αυτό, διότι μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και με την καθιέρωση του ελέγχου των ΔΕΥΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο προκλήθηκαν σε διάφορες ΔΕΥΑ προβλήματα που δυσχέραιναν την εύρυθμη λειτουργία και ευελιξία τους.

Ειδικότερα οι διατάξεις του άρθρου 10 που αφορούν στις ΔΕΥΑ και περιλαμβάνονται στον ν. 4071/2012 είναι:

α) Έλεγχος από την Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ των παρακάτω αποφάσεων των ΔΕΥΑ: ψήφιση του προϋπολογισμού της επιχείρησης και τεχνικού προγράμματος έργων, καθώς και κάθε τροποποίησή τους, αγορά και εκποίηση ακινήτων κτημάτων, επιβάρυνση των ακινήτων της επιχείρησης με εμπράγματα δικαιώματα, καθώς και μελέτες, έργα προμήθειες (παρ. 5):

«Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 225 του ν. 3852/2010 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ειδικά, σε ό,τι αφορά τις ΔΕΥΑ, εκτός από τις παραπάνω αποφάσεις, αποστέλλονται επιπλέον προς έλεγχο νομιμότητας οι αποφάσεις εκείνες που αφορούν: α) την ψήφιση του προϋπολογισμού της επιχείρησης και του τεχνικού προγράμματος έργων, καθώς και κάθε τροποποίησή τους, β) την αγορά και εκποίηση ακινήτων κτημάτων, γ) την επιβάρυνση των ακινήτων της επιχείρησης με εμπράγματα δικαιώματα και δ) τις μελέτες, τα έργα και τις προμήθειες».

β) Η υποχρεωτικότητα της επέκτασης της χωρικής αρμοδιότητας της ΔΕΥΑ (είτε αυτή προέκυψε από συγχώνευση είτε όχι) σε όλη την έκταση του «Καλλικράτειου» δήμου (παρ. 6):

«Η παρ. 6 του άρθρου 109 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής: «Οι διατάξεις των ανωτέρω παραγράφων εφαρμόζονται αναλόγως και στη συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Η αρμοδιότητα της νέας μετά τη συγχώνευση Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης ή της προϋπάρχουσας ΔΕΥΑ εκτείνεται υποχρεωτικά στο σύνολο της εδαφικής περιοχής του δήμου».

γ) Η εφαρμογή του Π.Δ. 136/2011 και στις ΔΕΥΑ (παρ. 7) ώστε οι Επιχειρήσεις να υποχρεούνται να υποβάλλουν για προληπτικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο χρηματικά εντάλματα για ποσά ύψους 5.000 ευρώ και άνω. Με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίζεται η διαδικασία και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών των ΔΕΥΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο:

«Με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίζεται η διαδικασία και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών των κοινωφελών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης και των δημοτικών ανωνύμων εταιρειών του άρθρου 266 του Ν. 3463/2006 (Α΄ 114), από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι φορείς της παρούσας παραγράφου υποβάλλουν για προληπτικό έλεγχο χρηματικά εντάλματα τα για ποσά, ύψους 5.000 ευρώ και άνω, εφαρμοζομένου του Π.Δ. 136/2011».

δ) Για την κάλυψη μέρους του ελάχιστου κόστους λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης μπορεί να χρεώνεται από τις ΔΕΥΑ μηνιαίο πάγιο τέλος, έπειτα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Επιχείρησης, η οποία εγκρίνεται από το δημοτικό συμβούλιο (παρ. 11):

«Για την κάλυψη μέρους του ελάχιστου κόστους λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης μπορεί να χρεώνεται από τις ΔΕΥΑ και τους δήμους που παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές, μηνιαίο πάγιο τέλος, μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου η οποία εγκρίνεται από το δημοτικό συμβούλιο».

ε) Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ μπορεί να θεσπίζει ειδικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες των καταναλωτών με βάση ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια (κοινωνικό τιμολόγιο). Η απόφαση αυτή εγκρίνεται από το οικείο δημοτικό συμβούλιο (παρ. 12):

«Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ μπορεί να θεσπίζει ειδικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες των καταναλωτών με βάση ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια. Η απόφαση αυτή εγκρίνεται από το οικείο δημοτικό συμβούλιο».

στ) Οι πιστώσεις που αποδίδονται κάθε χρόνο στις ΔΕΥΑ από το υπουργείο Εσωτερικών από 1.1.2011 βαρύνουν αποκλειστικά τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων. Το ύψος των πιστώσεων, η διαδικασία κατανομής τους και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται κάθε έτος με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της ΚΕΔΕ (παρ. 13):

«Οι πιστώσεις που αποδίδονται ετησίως στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) από το υπουργείο Εσωτερικών, από 1.1.2011 βαρύνουν αποκλειστικά τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων. Το ύψος των πιστώσεων, η διαδικασία κατανομής τους και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται κάθε έτος με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας».



Διαβάστε περισσότερα...

Όγκος «εξαφάνισε» το ένα του πόδι



Προσοχή σκληρές εικόνες.

Καθηλωμένος στο κρεβάτι εδώ και έξι χρόνια είναι ο 31χρονος Hai από το Βιετνάμ. Ο λόγος είναι ένας όγκος βάρους 90 κιλών (!) που έχει εξαφανίσει το δεξί του πόδι και έχει παραμορφώσει το κάτω μέρος του σώματός του.

Ο άτυχος άνδρας πάσχει από μία γενετική διαταραχή, τη νευροϊνωμάτωση, που προκαλεί ανάπτυξη όγκων στα νεύρα του σώματος. Ο όγκος του έφτασε να ζυγίζει πάνω από 90 κιλά, έχει δηλαδή σχεδόν διπλάσιο βάρος από το υπόλοιπο σώμα του.

Ο Hai δεν μπορεί να περπατήσει καθώς ο όγκος έχει εξαφανίσει το πόδι του κι έτσι χρειάζεται συνεχή φροντίδα. Η ζωή του 31χρονου εξαρτάται πλήρως από την 61χρονη μητέρα του αλλά και τα αδέλφια του που τον περιβάλλουν με αγάπη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Hai θα μπορούσε να υποβληθεί σε επέμβαση αλλά η οικογένειά του δεν έχει χρήματα για να γίνει κάτι τέτοιο…

«Για την κατάστασή μου δεν υπάρχει θεραπεία στο Βιετνάμ κι έτσι προσπαθώ να μη σκέφτομαι το μέλλον. Απλά ζω την κάθε στιγμή και κρατάω το χαμόγελο στο πρόσωπό μου», λέει με γενναιότητα ο ίδιος.

Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα...

Στη Θεσσαλονίκη το κινητό πολυϊατρείο του «Χαμόγελου του παιδιού»



Από σήμερα έως και την Πέμπτη.

Παιδιατρικές, οδοντιατρικές, ωτορινολαρυγγικές και οφθαλμολογικές εξετάσεις θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τα παιδιά στη Θεσσαλονίκη, στο κινητό πολυϊατρείο του «Χαμόγελου του Παιδιού» που συνεχίζει το πρόγραμμα δωρεάν παροχής προληπτικής ιατρικής.

Το κινητό πολυϊατρείο θα βρίσκεται από σήμερα έως τις 7 Ιουνίου στην πλατεία Αριστοτέλους και θα είναι στελεχωμένο με εθελοντές γιατρούς καθώς και εργαζόμενους του οργανισμού.

Οι ώρες λειτουργίας του πολυϊατρείου θα είναι και για τις 3 ημέρες από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Η εξερεύνηση των ορίων του ανθρωπίνου σώματος



Παράσταση σύγχρονου χορού «Σύρτεις μυστικές».

Σύρτεις: Αμμόλοφοι στο βυθό της θάλασσας που αλλάζουν σχήμα και μορφή παρασυρμένοι από τα ρεύματα.

Με όχημα τον λόγο του Ν.Καζαντζάκη σώματα και ψυχές ταξιδεύουν σπαρταρώντας, για ν’ απαντήσουν στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής.

Ο έρωτας, οι συγκρούσεις, η μοναξιά των σωμάτων, η αρμονία τους, η φωτιά τους.

Η εξερεύνηση των ορίων του ανθρωπίνου σώματος. Οι αλλαγές στη φόρμα των σωμάτων σε σχέση με την επιρροή τους από το νου.

Το σώμα με διαφορετική λειτουργία και το στερεοτυπικά κανονικό σώμα. Πως συμπληρώνει το ένα το άλλο. Οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους.

Χαρακτήρες που συχνά αλλάζουν σώματα σ’ ένα παιχνίδι με συνεχείς ανατροπές, που απογειώνει κι εξαντλεί μαζί. Σ’ ένα παιχνίδι που καλεί τον θεατή να βγει απ’ την βολική θέση του απλού παρατηρητή και να δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές του.

«Στα μεγάλα Σου, τα όμορφα, τ’ αργοκίνητα μάτια
Μια μεγάλη έρημος, κι ο ήλιος εβασίλευεν ολοκόκκινος κι αιμάτωνε τον ουρανό.
Κι ένας Όφις πελώριος ξετυλισσόταν κι έτρεχε απάνω στην άμμο.
Και στο στόμα του που έτρεχεν φαρμάκι κρατούσε κι εχάιδευε κι εδάγκωνε ένα μικρό κάτασπρο και μαραμένο Κρίνο».

Ν. Καζαντζάκης.

Θέατρο OLVIO
Φαλαισίας 7 και Ιερά οδός, Γκάζι, 2103414118
14 Ιουνίου 21:00 - 15 Ιουνίου 22:30 - 16 Ιουνίου 21:00
Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ

Χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης
Μουσική : Κώστας Λειβαδάς, Κλέων Αντωνίου, Ανδρέας Αρβανίτης
Ερμηνεύουν: Γιώργος Καραμίχος – Χρύσα Παπά
Χορεύουν: Βιβή Ρωμανά, Giorgia De Rose, Mario Giallanza, Salvatore Siciliano, Βιβή Χριστοδουλοπούλου, Michela Rossi, Nicoletta Ferri, Lucia Brizzi, Ivonne Bello, Fabio Sudato, Γιώργος Χρηστάκης, Ρέα Πεδιαδιτάκη, Κώστας Καπετάνιος, Σωτήρης Ταχτσόγλου
Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης
Κοστούμια Εύα Ζαμπετάκη


Διαβάστε περισσότερα...

Τα σενάρια για το εφάπαξ στο Δημόσιο



Σε δεινή οικονομική θέση το Ταμείο Πρόνοιας.

Νέα μείωση στο εφάπαξ, επιβολή πρόσθετων εισφορών, ακόμα και αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, περιλαμβάνει το σχέδιο για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που θα συζητηθεί μετά τις εκλογές.

Ως «αντάλλαγμα» θα υπάρξει ένταξη των εφάπαξ που εκκρεμούν στο πρόγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ώστε να ξεμπλοκάρει η καταβολή του βοηθήματος.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να συγκεντρωθεί ένα κονδύλι της τάξης του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αρκεί για τη σταδιακή καταβολή περίπου 33.000 βοηθημάτων. Ωστόσο, για την καταβολή αυτών των χρημάτων θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να μη συνεχιστούν τα ελλείμματα.

Το σχέδιο, όπως αναφέρει το Έθνος, προβλέπει τα εξής:

1. Τη νέα περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων από 15% ως 22%.
2.Την παρακράτηση μέρους της εισφοράς και την καταβολή 50 ευρώ υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων για τις υποβαλλόμενες ενστάσεις και προσφυγές.
3. Την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την καταβολή του βοηθήματος. Δηλαδή το εφάπαξ να καταβάλλεται σε όσους έχουν 25 έτη ασφάλισης.


Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται 18.000 προσλήψεις για εποχικές θέσεις



Μέσα στην εβδομάδα οι προκηρύξεις.

Οι αποφάσεις της επιτροπής του Συμβουλίου της Επικρατείας άναψαν το «πράσινο φως» για την πρόσληψη 15.840 εποχικών υπαλλήλων σε υπουργεία και φορείς του Δημοσίου, παρά την προεκλογική περίοδο που διανύουμε.

Συνεπώς, όπως αναφέρει το Έθνος, αμέσως ξεκινούν οι διαδικασίες έκδοσης των διαγωνισμών στα υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας και Υγείας, για την κάλυψη έκτακτων αναγκών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, νοσοκομεία και παιδικές κατασκηνώσεις.

Η Πυροσβεστική απέσπασε τελικά την πολυπόθητη έγκριση για να προσλάβει 1.500 δασοπυροσβέστες με πεντάμηνη σύμβαση, 400 λιγότερους από το αρχικό της αίτημα, ενώ με 420 συμβασιούχους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και μεταφραστές, θα ενισχυθούν και τα γραφεία ασύλου της ΕΛ.ΑΣ.

Προσλήψεις 313 εποχικών υπαλλήλων στις επιμέρους διευθύνσεις παραγωγής και ορυχείων θα κάνει και η ΔΕΗ, ενώ τα ΕΛΤΑ δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την αναγκαία έγκριση για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες σε προσωπικό.

Τέλος, οι δήμοι θα ενισχυθούν με 5.000 άτομα ως προσωπικό καθαριότητας και άλλους 5.000 υπαλλήλους με κυρίως δίμηνες συμβάσεις σε κατασκηνώσεις, παιδικούς σταθμούς, πυρασφάλεια κ.ά.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φιλικές με τα νεφρά οι πρωτεϊνικές δίαιτες



Τι έδειξε νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα δείχνει ότι οι δίαιτες που δίνουν έμφαση στην κατανάλωση πρωτεΐνης δεν φαίνεται να προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες δεκαετίες επικρατεί μια ανησυχία μεταξύ των ειδικών για τη δράση που έχουν οι πρωτεϊνικές δίαιτες στην νεφρική λειτουργία.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ερευνητές παρακολούθησαν για δύο χρόνια 307 παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες που έκαναν δίαιτα. Οι μισοί έκαναν δίαιτα καταναλώνοντας πολλές πρωτεΐνες και ελάχιστους υδατάνθρακες κατά το πρότυπο της νέας δίαιτας του Dr Atkins, ενώ οι υπόλοιποι έκαναν δίαιτα που περιείχε κατά 55% υδατάνθρακες, 30% λίπη και 15% πρωτεΐνες. Και οι δύο ομάδες είχαν απώλεια βάρους στο 7% του βάρους τους κατά μέσο όρο.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Journal of the American Society of Nephrology, έδειξαν ότι η νεφρική λειτουργία των ανδρών όμως δεν φάνηκε να απειλείται από την πρωτεϊνική δίαιτα κατά τη διάρκεια των δυο ετών. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα οφέλη από την απώλεια βάρους είναι πιο σημαντικά από τον τρόπο με τον οποίο αυτή επιτυγχάνεται. Ωστόσο, τονίζουν ότι η έρευνά τους δεν αφορά ανθρώπους που ήδη έχουν νεφρικά προβλήματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκποιούν την περιουσία ανάπηρης για τραπεζικά χρέη



Διαβάστε τη συγκλονιστική ιστορία ενός ζευγαριού ηλικιωμένων από την Καλαμάτα. Πώς η ανάπηρη και ο άνεργος σύζυγός της μένουν κυριολεκτικά στο δρόμο εξαιτίας των χρεών τους προς τράπεζες.


Μια 55χρονη γυναίκα με αναπηρία και ο άνεργος σύζυγός της από την Καλαμάτα, θα δουν σύντομα την περιουσία τους να εκποιείται.

H 55χρονη δουλεύει ως καθαρίστρια σε δημόσια υπηρεσία και έχει διαγνωστεί με ποσοστό αναπηρίας 67%.

Η ίδια χρωστά σε 4 ελληνικές τράπεζες και μια γαλλική το ποσό των 104.151 ευρώ. Μέχρι το 2010, η ίδια πλήρωνε κανονικά τις υποχρεώσεις της, ωστόσο το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας αποφάσισε ότι η περιουσία της οφειλέτριας πρέπει αναγκαστικά να βγει σε πλειστηριασμό, εκτός της πρώτης της κατοικίας.

Για την αποπληρωμή του χρέους θα ορισθεί νέα δικάσιμος, προκειμένου να προσδιοριστούν οι νέες μηνιαίες δόσεις προς τις τράπεζες, οι οποίες σύμφωνα με την απόφαση της δικαστού θα είναι 180.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχει οριστεί από το δικαστήριο ο εκκαθαριστής δικηγόρος, ο οποίος θα αναλάβει να ρευστοποιήσει την περιουσία της οφειλέτριας, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να θεωρηθεί μια ακόμα απόφαση η οποία διατάσσει τη ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη.


Πηγή: http://news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα αφαιρέσετε το τατουάζ που δεν θέλετε πια



Η χειρουργική αφαίρεση αφήνει μία μικρή ουλή.

Η αφαίρεση των τατουάζ μπορεί να γίνει είτε με χειρουργική μέθοδο είτε με χρήση laser. Η επιλογή της μεθόδου με την οποία θα αφαιρέσουμε τη δερματοστιξία εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων όπως είναι το σχήμα, την περιοχή του σώματος που βρίσκεται, το βάθος του, το είδος των χρωστικών και φυσικά το μέγεθος του.

Ακόμη και ο τρόπος δημιουργίας του, δηλαδή αν έχει γίνει από ερασιτέχνη ή επαγγελματία, μπορεί να αποτελέσει κριτήριο από τον πλαστικό χειρουργό για τη μέθοδο αφαίρεσης που θα ακολουθήσουμε.

Η πιο σύντομη μέθοδος είναι η χειρουργική αφαίρεση, καθώς μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και σε μία μόνο συνεδρία. Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι αφήνει μία γραμμική ουλή.

Το ίδιο βέβαια μειονέκτημα έχουν και τα lasers παλαιότερης τεχνολογίας όπως τα CO2 και Erbium που κάνοντας resurfacing της περιοχής, μπορεί να μείνει ουλή στο μέγεθος του τατουάζ.

Όσο για τα θερμοεκλεκτικά lasers νέας τεχνολογίας όπως είναι τα Q- switch και Nd: yang χρειάζονται πολλές συνεδρίες προκειμένου να ολοκληρωθεί η αφαίρεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και πάνω από 1 χρόνος για την ολική αφαίρεση της δερματοστιξίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Το τσάι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2



Αρκεί να πίνετε πάνω από τέσσερις κούπες τη μέρα!

Η συνήθεια των Βρετανών να πίνουν τσάι αποδεικνύεται εξαιρετικά επωφελής για την υγεία, ειδικά για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2… αρκεί να πίνουν τουλάχιστον τέσσερις κούπες τσάι την ημέρα!

Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε σε ευρωπαϊκές χώρες, όσοι λαοί έπιναν περισσότερες από δύο κούπες τσάι την ημέρα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια.

Την έρευνα διεξήγαγε η Christian Herder από το ερευνητικό κέντρο Leibniz Center for Diabetes του πανεπιστημίου Heinrich Heine του Ντίσελντορφ.

Η παχυσαρκία είναι παράγοντας «κλειδί» για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Οι διατροφικές συνήθειες του ατόμου επίσης παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, μία από τις οποίες είναι η κατανάλωση τσαγιού.

«Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει, “επηρεάζοντας” την πρόσληψη και επεξεργασία της γλυκόζης» ανέφερε η Herder.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα γλυκά ποτά συνδέονται με την εμφάνιση διαβήτη



Αρχίστε να πίνετε νερό!
Οι γυναίκες που επιλέγουν να πίνουν νερό αντί για αναψυκτικά και χυμούς έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη.

Η αντικατάσταση των γλυκών ποτών με νερό επηρεάζει σημαντικά το μεταβολισμό, αναφέρουν ερευνητές της σχολής δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Αν αντίθετα κάποιος που πίνει ποτά που περιέχουν ζάχαρη αυξήσει την κατανάλωση νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αυτό δε θα προκαλέσει καμία διαφορά στη λειτουργία του μεταβολισμού του, επισημαίνουν.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Frank Hu, μελέτησε τις συνήθειες 83.000 γυναικών, τις οποίες η ομάδα του παρακολουθούσε επί μία δεκαετία.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα γλυκά ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Η ποσότητα νερού που κατανάλωνε κανείς δε φάνηκε να σχετίζεται με την αύξηση ή μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη. Αντίθετα, η κατανάλωση ποτών και αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση διαβήτη, αυξάνοντας το ποσοστό στο 10% για κάθε ποτήρι που καταναλώνει κανείς την ημέρα!



Διαβάστε περισσότερα...

Τα φρούτα και τα λαχανικά «χαρίζουν» χρόνια



Η σωματική άσκηση δεν πρέπει να σταματά στην τρίτη ηλικία.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά και οι έφηβοι να τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά και να ασκούνται από λίγο κάθε μέρα προκειμένου να είναι υγιείς και να διατηρούνται σε φόρμα.

Φαίνεται όμως ότι η παραπάνω συμβουλή απευθύνεται και στα «παιδιά» άνω των… 70! Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Michigan και Johns Hopkins University κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που βρίσκονται κοντά στα 70 τους χρόνια και οι οποίες έτρωγαν πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ήταν πιο δραστήριες και ζούσαν περισσότερο, συγκριτικά με εκείνες που δεν τα είχαν εντάξει σε μεγάλες ποσότητες στο διατροφολόγιό τους.

Όσες ακολουθούσαν υγιεινό τρόπο ζωής και ασκούνταν τακτικά είχαν 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν επιπλέον πέντε χρόνια σε σχέση με τις υπόλοιπες, αναφέρεται στη μελέτη των επιστημόνων που δημοσιεύεται στο Journal of the American Geriatrics Society.

Οι αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα 713 γυναικών ηλικίας από 70 έως 79 χρονών.

Η επικεφαλής της μελέτης, Dr Emily Nicklett δήλωσε: «Πολλές μελέτες έχουν καταδείξει τη θετική επίδραση της άσκησης και του υγιεινού τρόπου ζωής σε σχέση με τη μακροζωία, όμως αυτό που ξεχωρίζει αυτή την έρευνα είναι ότι αυτοί οι δύο παράγοντες εξετάστηκαν μαζί».

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των καροτενοειδών -ευεργετικές φυτικές χρωστικές που το σώμα μετατρέπει σε αντιοξειδωτικά- όπως η βήτα-καροτίνη, για να ελέγξουν την κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών από τις συμμετέχουσες.

Όσο περισσότερα κατανάλωνε κανείς, τόσο μεγαλύτερα ήταν τα επίπεδα καροτενοειδών στην κυκλοφορία του αίματος.

Στη συνέχεια μελετήθηκε η σωματική δραστηριότητα των γυναικών, οι οποίες απάντησαν σχετικά ερωτηματολόγια για το πόσο συχνά ασκούνταν και πόσες θερμίδες έκαιγαν.

Το 11,5% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα πέθαναν μέσα σε πέντε χρόνια. Όσες επέζησαν είχα είχαν αυξημένα επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα σε ποσοστό μέχρι και 12%, ενώ η σωματική τους δραστηριότητα ήταν επίσης αυξημένη.


Διαβάστε περισσότερα...

Η πολλή άσκηση κάνει κακό στην καρδιά



Παν μέτρον άριστον και στη γυμναστική!
Η έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο σε μαραθώνιο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην καρδιά, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Αμερικανοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως το ανώτερο «ασφαλές» όριο άσκησης τη μέρα είναι μία ώρα. Μετά από αυτό το διάστημα το όφελος είναι ελάχιστο για τον ασκούμενο.

Το τρέξιμο σε μαραθώνιο, οι αγώνες τρίαθλου και οι ποδηλατικοί αγώνες μεγάλων αποστάσεων μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην καρδιά και στις αρτηρίες, προκαλώντας μόνιμους «τραυματισμούς» σε αυτές.

Ο επικεφαλής της μελέτης Dr James O’Keefe από το νοσοκομείο Saint Luke’s Hospital του Κάνσας, δήλωσε ότι σε γενικές γραμμές η άσκηση κάνει πολύ καλό στην καρδιά, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει κακό σε περίπτωση υπερβολής.

«Η υπερβολική άσκηση δε βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία. Πάνω από μισή ή μία ώρα τη μέρα είναι υπεραρκετό» προσθέτει ο ίδιος.

Τα παιδιά θα πρέπει να ασκούνται μέχρι μία ώρα σε μέτριους και έντονους ρυθμούς. Για τους ενήλικες η αεροβική άσκηση διάρκειας μισής ώρας ή λίγο παραπάνω πέντε φορές τη βδομάδα είναι αρκετή για τα βέλτιστα αποτελέσματα για την υγεία.

Ως αεροβική άσκηση θεωρείται το τζόγκινγκ, το λίγο πιο έντονο τρέξιμο, το ποδήλατο και η κολύμβηση. Οι παλμοί της καρδιάς δε θα πρέπει να ξεπερνούν τους 120 το λεπτό.

Το περπάτημα ή ακόμη και η κηπουρική θεωρούνται επίσης υγιείς σωματικές δραστηριότητες.


Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Πέντε κτίρια φιλικά σε Άτομα με Αναπηρία



Πιο εύκολη πρόσβαση θα αποκτήσουν το επόμενο τρίμηνο τα Άτομα με Αναπηρία σε πέντε δημοτικά κτίρια μετά τις επεμβάσεις που προγραμματίζει σε αυτά ο δήμος Θεσσαλονίκης. Πρόκειται γα το γυμναστήριο «Μέγας Αλέξανδρος», το Κέντρο Μουσικής, το Κέντρο Ιστορίας, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και το θέατρο Άνετον. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 230.000 ευρώ και εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα.

Οι προτεινόμενες επεμβάσεις περιλαμβάνουν την εξασφάλιση μιας τουλάχιστον προσβάσιμης εισόδου όλων των Ατόμων με Αναπηρία σε κάθε κτίριο με ράμπα ή ανυψωτικό μηχανισμό, τις απαραίτητες τεχνικές επεμβάσεις σε ένα τουλάχιστον ανελκυστήρα (εφόσον υπάρχει) του κτιρίου, ώστε να είναι προσβάσιμος από αναπηρικό αμαξίδιο, εξασφάλιση ενός τουλάχιστον χώρου υγιεινής σε κάθε κτίριο με τις κατάλληλες διαστάσεις, εξοπλισμό και εξυπηρετήσεις για χρήση από άτομα κινούμενα με αναπηρικό αμαξίδιο, εξασφάλιση κτιριοδομικών και λοιπών στοιχείων ασφάλειας και προστασίας των χρηστών (κουπαστές, αντιολισθητικές ταινίες βαθμίδων κλπ) και εξασφάλιση κατάλληλης σήμανσης στα κτίρια και τους υπαίθριους χώρους.

Τα κτίρια επιλέχθηκαν λόγω της ποικιλίας των χρήσεων τους, του μεγάλου αριθμού επισκεπτών που εξυπηρετούν καθημερινά και της πολυπλοκότητας των αναγκαίων επεμβάσεων που παρουσιάζουν.

«Η μελέτη του έργου έγινε σε συνεργασία με το ΑΠΘ που εκπόνησε για λογαριασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης την έρευνα «Θεσσαλονίκη Εύβατος Πόλις». Με την υλοποίησή του επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε συνθήκες ασφαλούς και αυτόνομης διακίνησης των συμπολιτών μας, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. Ελπίζουμε ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα αποτελέσουν πρότυπο καθολικού σχεδιασμού και σημείο αναφοράς όσων ασχολούνται με το σχεδιασμό κτιρίων και υπαίθριων χώρων. Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί άμεσα και η έναρξη εργασιών του θα γίνει το επόμενο τρίμηνο» σημείωσε κατά την εισήγηση του ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης.





Πηγή: http://www.agelioforos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παιδιά με αναπηρία καθάρισαν την παραλία της Αμουδάρας



Με τη συμμετοχή παιδιών με αναπηρία, τα οποία εκδήλωσαν την πρόθεση να βοηθήσουν στον καθαρισμό της παραλίας της Αμουδάρας, συνεχίστηκε το... ανάλογο πρόγραμμα καθαρισμού του δήμου Μαλεβιζίου.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκη που υποδέχτηκε τα παιδιά, μαζί με τον αντιδήμαρχο Κώστα Φασουλάκη και την πρόεδρο του Δ.Δ. Γαζίου Βάσω Απλαδά, τόνισε σε δηλώσεις του το μεγαλείο της δύναμης της ψυχής τους και ευχαρίστησε παιδιά, δασκάλους και εθελοντές για την πρωτοβουλία. Παράλληλα τόνισε ότι: «Η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου βρίσκεται δίπλα στα άτομα με αναπηρία. Με την ευκαιρία που μου δίνεται, θα ήθελα να ενημερώσω και για το ότι τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθεί ξανά στην Αμουδάρα η εξέδρα με το πλωτό αμαξίδιο που βοηθάει τα άτομα με αναπηρία να χαίρονται τη θάλασσα και να πραγματοποιούν και απαραίτητες ασκήσεις, καθώς επίσης θα τοποθετηθεί και μια νέα ανάλογη κατασκευή, στην παραλία της Λυγαριάς.»

Οι δράσεις καθαρισμού της παραλίας της Αμουδάρας θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες από συλλόγους και φορείς, με την υποστήριξη της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Μαλεβιζίου, του δημοτικού διαμερίσματος Γαζίου, και της ομάδας εθελοντών Μαλεβιζίου.

Στόχος όλων αυτών των εκδηλώσεων, εκτός της καθαριότητας των παραλιών είναι και η ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά και η ανάδειξη της συμβολής του, στην ποιότητα ζωής και στην ανάπτυξη του κρητικού τουρισμού.





Διαβάστε περισσότερα...

Έτρωγε οκτώ κεμπάπ τρεις φορές τη βδομάδα



Και έφτασε να ζυγίζει 400 κιλά.

Η πιο παχύσαρκη έφηβη της Μεγάλης Βρετανίας, που για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο χρειάστηκε να γκρεμιστεί ένας τοίχος του σπιτιού της στο Aberdare της νότιας Ουαλίας, είχε φτάσει να ζυγίζει 400 κιλά εξαιτίας των… κεμπάπ που παράγγελνε κάθε εβδομάδα.

Όπως αποκάλυψε σε βρετανικά μέσα ο διανομέας φαγητού της γειτονιάς της, η 19χρονη Georgia Davis συνήθιζε να παίρνει τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα οκτώ κεμπάπ και δύο μπουκάλια 1,5 λίτρου αναψυκτικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο η νεαρή κοπέλα ξόδευε πάνω από 6.000 ευρώ το χρόνο στα αγαπημένα της κεμπάπ!









Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν ελέγχονται όλα τα παιδικά φάρμακα»



Έρευνα σοκ του Νικηφόρου Διαμαντούρου κάνει λόγο για... «επιλεκτικούς» ελέγχους,

Άλλες φαρμακοβιομηχανίες ελέγχουν κι' άλλες όχι την καταλληλότητα των παιδικών φαρμάκων, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, Νικηφόρου Διαμαντούρου.

Από τα συμπεράσματα έρευνας που, από το 2009, διεξήγαγε ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, σχετικά με τους ελέγχους καταλληλότητας των παιδικών φαρμάκων, που πρέπει να πραγματοποιούν οι ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες, προκύπτει ότι, άλλες φαρμακοβιομηχανίες υποχρεώνονται από το European Medicines Agency (EMA) να κάνουν αυτούς τους ελέγχους και άλλες όχι.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, αφορμή για τη διεξαγωγή της σχετικής έρευνας έδωσε, η καταγγελία δύο ευρωπαϊκών φαρμακευτικών εταιριών, που ισχυρίσθηκαν ότι υπέστησαν άδικη μεταχείριση από την ΕΜΑ, η οποία τις υποχρέωσε να ελέγξουν την καταλληλότητα φαρμάκων που προορίζονταν για παιδιά με καρδιακή ανεπάρκεια ενώ, είχε εξαιρέσει από την ίδια υποχρέωση τις περισσότερες από τις υπόλοιπες.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του ο κ. Διαμαντούρος συμπέρανε ότι η ΕΜΑ δεν λειτουργεί σωστά, στον τομέα της επιβολής υποχρέωσης στις φαρμακοβιομηχανίες να ελέγχουν την καταλληλότητα των παιδικών φαρμάκων.
Κάλεσε δε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου να παρέμβει, προκειμένου να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στο κύκλωμα παραγωγής και διάθεσης παιδικών φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Στην ανακοίνωση του ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής υπενθυμίζει ότι, η ΕΕ εξέδωσε το 2006 τον Κανονισμό Παιδιατρικής, για την καλύτερη προστασία της υγείας των παιδιών στην Ευρώπη και ότι, στον Κανονισμό αυτόν περιλαμβάνεται και η υποχρέωση όλων των φαρμακευτικών εταιριών, να πραγματοποιούν δοκιμές, προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσον τα φάρμακα τους, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία των παιδιών.



Διαβάστε περισσότερα...