Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Εξαπατούσαν διανοητικά ανάπηρο!




Επί δυο ολόκληρους μήνες, ένας 49χρονος με διανοητική αναπηρία εμπιστευόταν τις όποιες οικονομίες του σε δυο αδίστακτους απατεώνες που του υπόσχονταν ότι θα τους εξασφάλιζαν επίδομα! Στο διάστημα αυτό, κατάφεραν να του αρπάξουν συνολικά 1.950 ευρώ.

Οι δράστες ηλικίας 52 και 32 χρόνων, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τον άτυχο άνδρα και τον έπειθαν να τους δίνει κάθε τόσο διάφορα ποσά, δήθεν ως εγγύηση για την εξασφάλιση του επιδόματος. Ωστόσο, παρά την ασθένειά του, ο 49χρονος αποδείχθηκε πιο έξυπνος από όσο πίστευαν οι απάνθρωποι απατεώνες!

Όταν κατάλαβαν ότι είχε πέσει σε «αετονύχηδες», ο 49χρονος κατέφυγε στους αστυνομικούς του τμήματος Κιάτου. Εκείνοι προσημείωσαν τα χρήματα που θα έδινε στους δράστες και, όταν εκείνοι πήγαν στο σπίτι του θύματός τους σε χωριό του δήμου Σικυωνίων Κορινθίας, τους έπιασαν στα πράσα με τα λεφτά στις τσέπες! Και οι δυο θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν έχουν εξαπατήσει και άλλους πολίτες.



Διαβάστε περισσότερα...

Η «ραγισμένη» καρδιά μπορεί να σκοτώσει



Το συναισθηματικό στρες κάνει αδύναμο τον οργανισμό ενάντια στις λοιμώξεις.

Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο το άτομο που πενθεί, όπως αποδεικνύεται από έρευνα που έγινε στην Αυστραλία.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το συναισθηματικό στρες που μπορεί να προκαλέσει η απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου μας, μπορεί να οδηγήσει μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος σε καταστολή, αφήνοντας τους πενθούντες συγγενείς ευάλωτους σε λοιμώξεις από μικρόβια.

Τα ευρήματα της έρευνας βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν γιατί κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν αμέσως μετά το θάνατο του συντρόφου τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Απεβίωσε από καρκίνο 29χρονο μοντέλο



Το 2005 είχε κερδίσει τον τίτλο της αναπληρωματικής Playmate.

Μετά από δύο χρόνια μάχης με τον καρκίνο το 29χρονο μοντέλο Γιάννα Χατζημιχάλη άφησε σήμερα την τελευταία της πνοή, σοκάροντας τον κόσμο της showbiz.

Η άτυχη κοπέλα, που το 2005 είχε κερδίσει τον τίτλο της αναπληρωματικής Playmate, είχε ξεκινήσει την καριέρα της ως μοντέλο από το Ciao ANT1. Όπως είχε αποκαλύψει η ίδια σε συνέντευξή της είχε δουλέψει με την Ρούλα Κορομηλά στον Alpha, στο «10-2» στη ΝΕΤ, στη σειρά «Ελλάς το Μεγαλείο σου», στην «Νταντά και στον «Όμορφο κόσμο το πρωί».

Η κηδεία της θα γίνει αύριο στις 15:30 από το Γ' νεκροταφείο στα Κάτω Πετράλωνα.









Διαβάστε περισσότερα...

Άνδρας στις ΗΠΑ ακρωτηρίασε το σκύλο του



Το άτυχο ζώο θα υποβληθεί σε εγχείρηση.

Σοβαρές κατηγορίες για κακοποίηση ζώου αντιμετωπίζει ένας άνδρας από τη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, που έκοψε το πόδι του σκύλου του με πριόνι.

Ο 48χρονος Luc Jean Baptiste έκλεισε το στόμα του άτυχου ζώου με κολλητική ταινία έτσι ώστε να μην ουρλιάζει την ώρα του ακρωτηριασμού.

Ο Baptiste προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι η δεκάχρονη σκυλίτσα του είχε τραυματίσει το πόδι της.

Οι αρμόδιες Αρχές για την προστασία των ζώων επισημαίνουν ότι πρόκειται για τη χειρότερη περίπτωση κακοποίησης που αντιμετώπισαν μέχρι σήμερα.

Το σκυλί υπέφερε επίσης από σοβαρή μόλυνση στη μήτρα, γεγονός που δείχνει ότι χρησιμοποιούνταν για αναπαραγωγή.

Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν τι συνέβαινε στο «σπίτι του τρόμου», όταν έλαβαν μια κλήση για να ερευνήσουν έναν πυροβολισμό στο σπίτι του Baptiste.

Το άτυχο σκυλάκι θα υποβληθεί σε εγχείρηση για να επιδιορθωθεί η σοβαρή ζημιά στο ακρωτηριασμένο πόδι, καθώς και σε εγχείρηση για την αφαίρεση της μήτρας.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέσω τραπεζών από 1η Ιουνίου οι ασφαλιστικές εισφορές




Από την 1η Ιουνίου και όχι από την 1η Μαΐου, θα εφαρμοστεί τελικά η ταυτόχρονη πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών αμοιβών και φόρων μέσω των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων, σύμφωνα με προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που συζητείται στη Βουλή, ενώ ο τρόπος καταβολής και απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών θα καθοριστεί από τον επόμενο υπουργό Εργασίας.

Ακόμη, με άλλες προσθήκες που προέκυψαν από τις παρατηρήσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της Βουλής, αλλάζει η πρόβλεψη για έκπτωση 5% επί των ασφαλιστικών εισφορών για όσους επιχειρηματίες είναι συνεπείς στην καταβολή τους για τρεις συνεχόμενους μήνες και είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.

Οι μήνες αυξάνονται πλέον σε 4, ενώ το ποσοστό της έκπτωσης θα ορίζεται ανάλογα με τα έσοδα του ΙΚΑ, από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας και τη Διοίκηση του Ιδρύματος.

Προβλέπεται επίσης, ότι σε περίπτωση ιδιοκτησίας ή εκμετάλλευσης τουριστικών καταλυμάτων από ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη εταιρία, μόνο ο ένας από τους εταίρους υπάγεται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ ενώ οι υπόλοιποι υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ εκτός αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο ασφαλιστικό φορέα.

Με άλλες ρυθμίσεις:

Δεν αναζητούνται οι εισφορές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, όσων μέχρι την έναρξη της ισχύος του νέου νόμου, ασφαλίστηκαν στον ΟΓΑ αφού έτυχαν εξαίρεσης από την ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ.

Εξακολουθούν να ασκούνται από τον ΟΑΕΔ και μετά τις 30/6/2012, οι αρμοδιότητες που είναι σχετικές με την απασχόληση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές είναι απαιτητές στο τέλος κάθε ημερολογιακού τριμήνου και εισπράττονται μέσα στο επόμενο ημερολογιακό τρίμηνο ενώ εξοφλούνται οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ όχι μόνο προς τους ιατρούς του ΙΚΑ αλλά και προς το υπόλοιπο, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.



Διαβάστε περισσότερα...

Νομοθετική ρύθμιση για τους εργαζόμενους του ΙΚΑ



Αφορά τις υπερωρίες ατόμων που εργάζονται με εργοδωρόσημο.

Νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα διασφαλίζεται η καταβολή της υπερωριακής απασχόλησης και των εξόδων κίνησης των εργαζομένων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ που εργάζονται για την καταβολή του εργοδωρόσημου στους οικοδόμους, ζητά με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τους αρχηγούς των κομμάτων, ο διοικητής του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί και προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη και Επικρατείας Παντελή Καψή, ο κ. Σπυρόπουλος επισημαίνει ότι το ποσό που καταβάλλεται για την υπερωριακή απασχόληση στους υπαλλήλους του Ιδρύματος κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων, του Πάσχα και των θερινών διακοπών, προκειμένου να καταβληθεί το δωρόσημο στους οικοδόμους, προέρχεται από τις κρατήσεις του Ειδικού Λογαριασμού, που καταβάλουν οι εργοδότες οικοδομοτεχνικών έργων και ουσιαστικά, μέσω του ΙΚΑ, αποδίδονται στους οικοδόμους τα επιδόματα εορτών και αδείας για λογαριασμό των εργοδοτών.

Αυτό γίνεται, τονίζει ο κ. Σπυρόπουλος, λόγω της φύσεως του επαγγέλματος των οικοδόμων, οι οποίοι απασχολούνται σε πολλούς εργοδότες κατά τη διάρκεια της περιόδου που υπολογίζονται τα δώρα.

Ο διοικητής του ΙΚΑ επισημαίνει, ότι παρ' ότι οι υπερωρίες στους υπαλλήλους του ΙΚΑ που αφορούν την καταβολή του δωρόσημου, καταβάλλονται από το 1963, οπότε και συστάθηκε ο Ειδικός Λογαριασμός, μετά την καταβολή του προηγούμενου αδειοδωρόσημου ορισμένοι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν ενέκριναν τις σχετικές δαπάνες, με αποτέλεσμα άλλοι υπάλληλοι να πληρωθούν τις υπερωρίες και άλλοι όχι.

Ο κ. Σπυρόπουλος θέτει και το θέμα της απόρριψης από επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των εξόδων κίνησης, των υπαλλήλων του ιδρύματος που ασχολούνται με την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και σημειώνει, ότι «οι δαπάνες συνδέονται με τις άοκνες και σταθερές προσπάθειες για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και αφορούν πραγματικά έξοδα όπως έξοδα κίνησης και καύσιμα κατά τις μετακινήσεις των υπαλλήλων από την υπηρεσία προς την έδρα των επιχειρήσεων».

Η ρύθμιση, είναι αναγκαία προκειμένου να συνεχιστεί η καταβολή του αδειοδωρόσημου στους οικοδόμους που εφαρμόζεται χωρίς προβλήματα τα τελευταία 50 χρόνια, καταλήγει ο διοικητής του ΙΚΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Πετούν μωρά από ύψος δέκα μέτρων!



Βίντεο με την απίστευτη παράδοση στην Ινδία.

Με στόχο την καλοτυχία, την καλή υγεία και την ευημερία, μωρά ρίχνονται από μπαλκόνι ύψους περίπου δέκα μέτρων.

Στο έδαφος άνδρες κρατούν ένα τεντωμένο ύφασμα στο οποίο προσγειώνονται τα μωρά…

Η παράδοση αυτή μετρά εκατοντάδες χρόνια στη βόρεια Ινδία και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στο κρατίδιο Καρνατάκα. Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των παιδιών έχουν αντίθετη γνώμη, χαρακτηρίζουν το έθιμο «βάρβαρο» και ζητούν από την κυβέρνηση της χώρας να το απαγορεύσει.

Το βίντεο που τραβήχτηκε το 2009 δείχνει τους ιερείς να κουνούν τα μωρά στο κενό και να τα αφήνουν να πέσουν πάνω στην κουβέρτα ενώ το πλήθος ζητωκραυγάζει. Στη συνέχεια χέρι με χέρι τα μωρά φτάνουν στις μητέρες τους.

Οι πολέμιοι του εθίμου κατάφεραν να το απαγορεύσουν πέρσι αλλά φέτος επαναλήφθηκε στο ναό Digambeshwara, προκαλώντας το θυμό της Εθνικής Επιτροπής για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

«Είμαι σοκαρισμένη. Δεν είναι μόνο δουλειά της κυβέρνησης, πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους που παίρνουν μέρος σε αυτή τη βάρβαρη πρακτική, τους ιερείς των ναών και την τοπική κοινότητα», δήλωσε εκπρόσωπος της επιτροπής.

Οι συμμετέχοντες όμως θεωρούν θρησκευτικό τους καθήκον να λαμβάνουν μέρος στις τελετές αυτές.

Δείτε το βίντεο






Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στις ειδικές κατηγορίες εισακτέων στα ΑΕΙ



Με στόχο να αντιμετωπιστούν αδικίες μεταξύ των υποψηφίων.

Με στόχο να αντιμετωπιστούν αδικίες, όπως αυτές που είχαν προκληθεί πέρυσι με την εισαγωγή παιδιών τριτέκνων και πολυτέκνων κ.α., το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στον εξορθολογισμό του καθεστώτος ειδικών κατηγοριών εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο πλαίσιο της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Με αυτή την τροπολογία ορίζονται τα κριτήρια εισαγωγής των ειδικών κατηγοριών των αποφοίτων της περσινής και της φετινής σχολικής χρονιάς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, για τους αποφοίτους του 2012 και εξής :

- Απαλείφονται τα ηλικιακά όρια και από τους πολυτέκνους και από τους τρίτεκνους. Συγκεκριμένα, διατηρείται ισοβίως η πολυτεκνική ιδιότητα και απαλείφεται το ηλικιακό όριο του 26ου έτους στην περίπτωση των τρίτεκνων.

- Παράλληλα, προστίθεται ως ειδική υποκατηγορία, υπαγόμενη σε εκείνη των κοινωνικών κριτηρίων, εκείνη των πολυδύμων τέκνων που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ίδιο έτος.

- Με τον τρόπο αυτόν αποκαθίσταται η ίση μεταχείριση των διδύμων, τριδύμων κ.λπ. υποψηφίων με εκείνους που έχουν αδελφούς ήδη φοιτούντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

- Επίσης απαλείφεται η προϋπόθεση της κατοχής οικογενειακού εισοδήματος ορισμένου ύψους προκειμένου να υπαχθούν οι υποψήφιοι στις ανωτέρω ειδικές κατηγορίες.

- Καταργείται η προϋπόθεση της διοικητικής περιφέρειας. Στο μέτρο που στον νόμο δεν τίθεται σχετικός περιορισμός, οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα την σχολή της προτίμησής τους χωρίς γεωγραφικό περιορισμό.

- Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι έχουν αδέλφια που ήδη φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για την υπαγωγή τους στην ειδική κατηγορία εισακτέων θα πρέπει ο αδελφός ή η αδελφή του υποψηφίου να είναι ενεργός φοιτητής του πρώτου κύκλου σπουδών και να μην είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου. Εξάλλου, λαμβάνεται ειδική πρόνοια για τους αποφοίτους των ειδικών κατηγοριών του 2011. Συγκεκριμένα, τα νέα διευρυμένα κριτήρια των ειδικών κατηγοριών ισχύουν αναδρομικά για τους αποφοίτους του 2011 που μετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2011. Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι του 2011 που πληρούν τα νέα διευρυμένα κριτήρια των ειδικών κατηγοριών ή που πληρούσαν τα κριτήρια αυτά κατά την αποφοίτησή τους το 2011, διεκδικούν κατ' αποκλειστικότητα ειδικές θέσεις που ανέρχονται σε επιπλέον ποσοστό του 3% των θέσεων εισακτέων των τμημάτων και σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η κατάληψη των θέσεων αυτών θα γίνει χωρίς εξετάσεις, με επανυποβολή μηχανογραφικού στο πλαίσιο της διαδικασίας του 10% (ως παλαιοί απόφοιτοι).

Πέραν των ανωτέρω θέσεων που θα καλυφθούν κατ' αποκλειστικότητα από τους αποφοίτους του 2011, οι ίδιοι απόφοιτοι θα συμμετέχουν και στο 10% των θέσεων εισακτέων και στις αντίστοιχες με αυτές θέσεις ειδικών κατηγοριών, ως υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών, μαζί με τους αποφοίτους του 2010 που θα επανυποβάλουν μηχανογραφικά.

Με την ανωτέρω ρύθμιση αποκαθίσταται η όποια αδικία ή τυχόν άνιση μεταχείριση έναντι των υποψηφίων του έτους 2011.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρεται :

- Απόφοιτος του 2011 που εμπίπτει σε μια τουλάχιστον από τις ειδικές κατηγορίες, όπως αυτές επαναοριοθετούνται επί το ευμενέστερο με τη νέα ρύθμιση, μπορεί φέτος, καταθέτοντας το μηχανογραφικό του δελτίο, να διεκδικήσει- χωρίς νέα εξέταση- την εισαγωγή του σε κάποια από τις σχολές προτίμησής του, τόσο με το γενικό 10% που αφορά στους αποφοίτους 2011, είτε μέσω των ειδικών κατηγοριών εντός του 10%, είτε με το επιπλέον-για τις ειδικές κατηγορίες- 3% επί του συνόλου των εισακτέων του κάθε τμήματος και της κάθε σχολής. Η διαδικασία γίνεται χωρίς ηλικιακό περιορισμό, χωρίς εισοδηματικό περιορισμό και χωρίς περιορισμό διοικητικής περιφέρειας.

Επίσης σύμφωνα με ένα ακόμη ενδεικτικό παράδειγμα :

- Απόφοιτος του 2012, που εμπίπτει σε μια τουλάχιστον από τις ειδικές κατηγορίες, όπως αυτές επαναοριοθετούνται επί το ευμενέστερο με τη νέα ρύθμιση, μπορεί να διεκδικήσει μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων την εισαγωγή του σε κάποια από τις σχολές προτίμησής του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ειδικές επιπλέον θέσεις μέχρι 20% επί του συνόλου των εισακτέων σε κάθε τμήμα και κάθε σχολή.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο πνεύμα των ημερών ο Ερυθρός Σταυρός



Δέματα αγάπης σε όσους το έχουν ανάγκη.

Τις Άγιες μέρες του Πάσχα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα βρεθεί δίπλα στις οικογένειες που το έχουν πραγματικά ανάγκη, όπως οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι μοναχικοί ηλικιωμένοι, οι άστεγοι, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, τα άτομα που πλήττονται από την οικονομική κρίση, αλλά και οι άνεργοι.

Ο Ερυθρός Σταυρός θα διανείμει οικογενειακά δέματα σε 1.425 οικογένειες και άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και θα διανεμηθούν 170 δέματα με είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμό, είδη ατομικής υγιεινής και τρόφιμα, για τους αστέγους στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Δέματα με τρόφιμα θα διανεμηθούν κατ' οίκον σε μοναχικά άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες και δέματα με ρουχισμό, είδη ατομικής υγιεινής και είδη πρώτης ανάγκης σε κρατούμενους άνδρες, γυναίκες και ανηλίκους, στα κρατητήρια αλλοδαπών.


Διαβάστε περισσότερα...

Διανομή τροφίμων σε οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας



Από το πρόγραμμα: «Η Εκκλησία στους δρόμους».

Με δυο νέες αποφάσεις του το Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. ενέκρινε τη συνέχιση υλοποίησης του προγράμματος «Η Εκκλησία στους δρόμους».

Το πρόγραμμα αφορά στη διανομή 10.000 μερίδων φαγητού σε καθημερινή βάση σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς και του προγράμματος «η Εκκλησία στο σπίτι», που αφορά στη διανομή σε μηνιαία βάση τροφίμων (δέματα αγάπης) σε 2.219 ελληνικές οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας.

Και τα δυο προγράμματα υλοποιούνται σε συνεργασία με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρείας«ΑΠΟΣΤΟΛΗ», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Την Μεγάλη Τετάρτη, 11 Απριλίου στις 14:45, σε μια συμβολική κίνηση, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. Γιάννης Σπανουδάκης, θα επισκεφθούν το Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων (Σοφοκλέους και Πειραιώς - Αθήνα), απ’ όπου γίνεται διανομή συσσιτίου σε καθημερινή βάση.


Διαβάστε περισσότερα...

Δέκτες περισσότερης ακτινοβολίας σε τομογραφίες οι παχύσαρκοι




Οι γιατροί αυξάνουν την ισχύ του μηχανήματος για καθαρότερη εικόνα.

Οι παχύσαρκοι συχνά εκτίθενται σε περισσότερη ακτινοβολία όταν κάνουν ακτινογραφία ή τομογραφία, επειδή οι ακτινολόγοι αυξάνουν την ισχύ του μηχανήματος προκειμένου να πετύχουν πιο καθαρή εικόνα. Η συνέπεια είναι ότι τα άτομα με βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό κινδυνεύουν ελαφρώς περισσότερο από καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Ρενσελάερ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής καθηγητή Σιέ Τζορτζ Σου, έκαναν εκτιμήσεις με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων και προσομοιώσεων, σχετικά με την ακτινοβολία-Χ που απορροφούν οι ιστοί ενός οργανισμού ανάλογα με το βάρος του.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ακτινογραφίες και τομογραφίες εκθέτουν τα εσωτερικά όργανα των παχύσαρκων ανδρών σε περίπου 62% περισσότερη ακτινοβολία, ενώ για τις παχύσαρκες γυναίκες η αντίστοιχη αύξηση της ακτινοβολίας είναι 59% κατά μέσο όρο.

Επειδή οι παχύσαρκοι άνθρωποι προσλαμβάνουν περισσότερη ακτινοβολία σε αυτές τις ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις, αντιμετωπίζουν κατά 60% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με ένα άνθρωπο μέσου βάρους. Όμως ο κίνδυνος σε απόλυτα νούμερα παραμένει χαμηλός, κατά τους ερευνητές, και δικαιολογείται από το διαγνωστικό όφελος.

Όσες περισσότερες απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις με χρήση ακτίνων-Χ κάνει κάποιος στη ζωή του, τόσο συσσωρεύεται ακτινοβολία στον οργανισμό του και αυξάνεται έτσι σιγά-σιγά ο κίνδυνος καρκίνου, αν και πάντα παραμένει μικρός σε απόλυτα νούμερα.

Η έρευνα επισημαίνει ότι τα μηχανήματα για τις ακτινογραφίες και τομογραφίες δεν είναι ρυθμισμένα κατάλληλα για τους παχύσαρκους, με συνέπεια, όταν αυτά λειτουργούν στη συνηθισμένη ισχύ τους, να προκύπτουν θολές εικόνες, καθώς τα φωτόνια των ακτίνων-Χ δυσκολεύονται να διαπεράσουν τα στρώματα λίπους των ανθρώπων με παραπανίσια κιλά. Έτσι, οι χειριστές των μηχανημάτων αναγκάζονται να ανεβάσουν την ισχύ για να πετύχουν καλύτερη εικόνα, όμως αυτό αυξάνει την έκθεση των παχύσαρκων ατόμων στην ακτινοβολία.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός που να πετυχαίνει την καλύτερη δυνατή ισορροπία ανάμεσα στη χαμηλότερη δυνατή δόση ακτινοβολίας και στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση της εικόνας. Η έρευνα επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξουν αυτές ακριβώς αυτές οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία των απεικονιστικών ιατρικών μηχανημάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Βοηθά ο βελονισμός στην εξωσωματική γονιμοποίηση;



Τι δείχνουν οι μελέτες.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση στηρίζεται στις αρχές της δυτικής ιατρικής ενώ ο βελονισμός εντάσσεται στην εναλλακτική ιατρική και αποτελεί μία αρχαία πρακτική που ανακαλύφθηκε στην Κίνα. Ο βελονισμός δεν αποτελεί πανάκεια αλλά αποτελεί ακόμα μία επιλογή για συγκεκριμένα είδη παθήσεων που αφορούν λειτουργικά προβλήματα του οργανισμού και όχι ανατομικά, δρώντας επικουρικά στην ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή.

Ειδικότερα στην περίπτωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αν η γυναίκα το επιθυμεί -και με την σύμφωνη πάντα γνώμη του εξειδικευμένου Γυναικολόγου σε θέματα γονιμότητας- μπορεί να ζητήσει παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή που θα λάβει, να κάνει και κάποιες συνεδρίες με έναν εκπαιδευμένο βελονιστή. Ο βελονιστής θα προγραμματίσει συνεδρίες από την ημέρα της έναρξης της φαρμακευτικής αγωγής για την διέγερση των ωοθηκών έως την ημέρα της ωοληψίας, την ημέρα της εμβρυομεταφοράς και μια τελευταία συνεδρία δύο ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά.

Αρκετές μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν, δείχνουν ότι οι γυναίκες που επέλεξαν την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης ενώ παράλληλα ακολούθησαν και ένα πρόγραμμα βελονισμού είχαν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας συγκριτικά με τις γυναίκες που τους χορηγήθηκε μόνο η φαρμακευτική αγωγή της διέγερσης των ωοθηκών.

Ο αντίλογος που υπάρχει στα αποτελέσματα των ανωτέρω μελετών έγκειται στο ότι η μέθοδος του βελονισμού είναι πρακτική και όχι φάρμακο, επομένως δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί το ποσοστό επιτυχίας που παρατηρείται με το φαινόμενο placebo (εικονικό φάρμακο). Για να ισχυροποιηθεί η αξιοπιστία των μελετών θα έπρεπε η δεύτερη ομάδα σύγκρισης να ακολουθεί και αυτή πρόγραμμα βελονισμού αλλά τα σημεία του βελονισμού να είναι διαφορετικά από εκείνα που υποδεικνύει η εναλλακτική αυτή μορφή ιατρικής και οι γυναίκες να αγνοούν την ομάδα στην οποία έχουν ενταχθεί.

Ο Βελονισμός δεν προκαλεί παρενέργειες και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης όταν γίνεται από εκπαιδευμένο Βελονιστή. Μπορεί λοιπόν κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί από την γυναίκα με ασφάλεια αν το επιθυμεί, αποφορτίζοντάς την από το ψυχολογικό στρες της διαδικασίας, ενισχύοντας παράλληλα την ψυχολογία της.

Οι διάφορες μορφές εναλλακτικής ιατρικής μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα της εξωσωματικής γονιμοποίησης δρώντας επικουρικά στην όλη διαδικασία. Ακρογωνιαίος λίθος μίας επιτυχημένης προσπάθειας παραμένει πάντα ο εξειδικευμένος γυναικολόγος σε θέματα γονιμότητας που θα κατευθύνει σωστά, υπεύθυνα και με ασφάλεια την γυναίκα σχεδιάζοντας ένα πλάνο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινάει η συνταγογράφηση των γενόσημων



Για ανέτοιμο σύστημα κάνουν λόγο φαρμακοποιοί-γιατροί.

Επίσημη πρεμιέρα κάνει σήμερα η πλήρης εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης γενόσημων, μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής εβδομάδας εφαρμογής.

Το μέτρο αφορά στις 10 πρώτες δραστικές ουσίες, για τις οποίες οι γιατροί θα μπορούν να επιλέγουν και να συνταγογραφούν οποιαδήποτε εμπορική ονομασία φαρμάκου θεωρούν απαραίτητο για τους ασθενείς, από τον κατάλογο των φαρμάκων ανά δραστική ουσία.

Όλα τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στη λίστα και αφορούν στις 10 δραστικές ουσίες, έχουν ενσωματωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ.

Στην περίπτωση που ιατρός ή ασφαλισμένος θέλει ακριβότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να καταβάλει στο φαρμακείο, εκτός από τη συμμετοχή του, και τη διαφορά στην τιμή.

Οι γιατροί αλλά και οι φαρμακοποιοί πάντως μιλούν για ένα ανέτοιμο σύστημα, αλλά και για ένα υπουργείο που έσπευσε να εφαρμόσει το μέτρο.


Διαβάστε περισσότερα...

Η απιστία κάνει κακό στην καρδιά



Γι' αυτό θα πρέπει να αγαπάτε το έτερον σας ήμισυ.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Ντέιβιντ Γκρέιντζερ, σιγά σιγά ξεδιαλύνεται το τοπίο σχετικά με τους πιθανούς παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα καρδιαγγειακό νόσημα.Ένας απ’ αυτούς είναι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης σε έναν άντρα. «Τέτοια επίπεδα συναντώνται συχνά σε οικογένειες με πολλα αρσενικά μέλη. Αν έχεις πολλά αρσενικά αδέλφια, είναι πολύ πιθανό να έχεις χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης», εξηγεί ο βρετανός επιστήμονας.

Η απιστία και τα αφροδίσια νοσήματα είναι ακόμη δυο παράγοντες που εκτιμάται πως ευθύνονται για θανάτους από καρδιά. Ένας άντρας ενδέχεται να καταφύγει στην απιστία, λόγω κατάθλιψης, η οποία είναι γνωστό πως ευθύνεται για εμφράγματα.

Επισης, όταν κάποιος έχει κολλήσει χλαμύδια, σύμφωνα με μια άλλη καναδική έρευνα, ενδέχεται να παρουσιάσει μια βλάβη στο ανοσοποιητικό του σύστημα κι ειδικά στις αρτηρίες γύρω από την καρδιά του. Ακόμη και οι... κολλημένοι λοβοί αυτιών ευθύνονται για πολλούς θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις. Σουηδοί επιστήμονες βρήκαν πως το 80% των ανθρώπων κάτω των 40 ετών που πέθαναν από κάποια καρδιακή πάθηση είχαν κολλημένους λοβούς.

Τέλος, δυο ακόμη παράγοντες είναι το να κοιμόμαστε μετά τις 12 τα μεσάνυχτα και να πεταγόμαστε απευθείας από το κρεβάτι το πρωί, χωρίς πρώτα να μεσολαβήσει μια μικρή χρονική περίοδος να συνηθίσει το σώμα μας το πρωινό ξύπνημα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναρωτιέστε γιατί δεν είστε ευτυχισμένοι;



Μάλλον επειδή δεν έχετε «πατήσει» τα 33.

Μπορεί στην ηλικία των είκοσι να έχουμε δέρμα χωρίς ρυτίδες, ξεγνοιασιά και περισσότερες αντοχές, αυτό όμως δε σημαίνει ότι είμαστε απαραίτητα και ευτυχισμένοι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι σύμφωνα με τους ερευνητές, τα τριάντα είναι τα νέα είκοσι.

Η έρευνα που έγινε από την ιστοσελίδα Friends Reunited, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ηλικία των 33 είναι η πιο ευτυχισμένη για τους περισσότερους ανθρώπους, αφού το άτομο έχει καταφέρει να βρίσκει μεγαλύτερη ικανοποίηση σε αυτά που κάνει και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Στην έρευνα συμμετείχαν αποκλειστικά άνθρωποι άνω των 40 ετών και από αυτούς επτά στους δέκα ανέφεραν ότι η πιο ευτυχισμένη ηλικία ήταν αυτή των 33 ετών. Επιπλέον, το 53% των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν την ηλικία αυτή ως την περισσότερο διασκεδαστική και το 42% ανέφερε ότι σε αυτήν την ηλικία το μέλλον φάνταζε λαμπρό.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι το 38% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι στην ηλικία των 33 ετών ήταν σχετικά απαλλαγμένοι από το άγχος, αλλά και ότι το 31% ανέφερε πως στα 33 του χρόνια είχε τις στενότερες σχέσεις με την οικογένειά του.


Διαβάστε περισσότερα...

Βοηθάει στη σύλληψη η μέτριας έντασης άσκηση



Σύμφωνα με Δανούς ερευνητές.

Mε περισσότερες πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης, σχετίζεται σύμφωνα με νέα έρευνα η μέτριας έντασης άσκηση.
Αν και είναι γνωστά τα οφέλη της για την υγεία όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακών και κατάθλιψης, η σχέση της με την γονιμότητα δεν έχει διερευνηθεί πλήρως.

Στην παρούσα έρευνα παρακολουθήθηκαν 3.500 γυναίκες από τη Δανία, ηλικίας 18-40 ετών που προσπαθούσαν να μείνουν έγκυες στη διάρκεια ενός έτους, έχοντας επαφές με τον σύντροφό τους (χωρίς κάποια τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής). Οι ερευνητές εκτίμησαν τον βαθμό και την ένταση με την οποία γυμνάζονταν οι γυναίκες. Προς το τέλος της έρευνας είχε συλλάβει το 70% των γυναικών.

Στα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Fertility and Sterility παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες που γυμνάζονταν με ήπιο ρυθμό (κάνοντας π.χ., περπάτημα, ποδηλασία, κηπουρική) περισσότερο από πέντε ώρες την εβδομάδα είχαν περισσότερες από 18% πιθανότητες να συλλάβουν κατά τη διάρκεια του μηνιαίου τους κύκλου συγκριτικά με όσες γυμνάζονταν ήπια λιγότερο από μια ώρα την εβδομάδα.

Από την άλλη μεριά όμως, η υψηλής έντασης άσκηση περισσότερο από πέντε ώρες την εβδομάδα συσχετίστηκε με μείωση κατά 32% των πιθανοτήτων σύλληψης.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάντε σεξ για να μη χωρίσετε



Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να υπερισχύσουν τα φιλικά συναισθήματα
.
Tα ζευγάρια που δεν κάνουν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα καταλήγουν να συμπεριφέρονται σαν καλοί φίλοι ή απλοί συγκάτοικοι, με αποτέλεσμα η σχέση να καταλήξει σύντομα στον χωρισμό. Οι ειδικοί, λοιπόν, «προστάζουν» περισσότερο σεξ.

Αν και δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή που να ορίζει την ιδανική αναλογία στις σεξουαλικές επαφές, τα άτομα που είναι παντρεμένα ή βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις δεν πρέπει να λησμονούν την εβδομαδιαία «υποχρέωση» προς τον/τη σύντροφό τους, εξηγεί ο αμερικανός σύμβουλος σεξουαλικής υγείας και συγγραφέας του βιβλίου «Good in Βed», Ιαν Κέρνερ.

Η σεξουαλική ζωή κάθε ζευγαριού εξαρτάται, βέβαια, από πολλούς παράγοντες, όπως είναι ο τρόπος ζωής, η γενικότερη υγεία των συντρόφων, η λίμπιντο και φυσικά, η ποιότητα της σχέσης.

Επομένως, αυτό που μπορεί να φαντάζει ως «πολύ» σεξ σε κάποιον, για άλλον μπορεί να είναι «πολύ λίγο».

Γι’ αυτόν τον λόγο κάθε ζευγάρι πρέπει να βρει το δικό του «κοινό έδαφος» λέει ο δρ. Κέρνερ, συμβουλεύοντας, ωστόσο, τους ασθενείς του να κάνουν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, και σημερινό δημοσίευμα του Βήματος, η σεξουαλική «αποτελμάτωση» στις Ηνωμένες Πολιτείες τείνει να προσλάβει διαστάσεις επιδημίας. Υπολογίζεται ότι περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονται σε γάμους, στους οποίους οι σεξουαλικές επαφές είναι μηδενικές.

Ο αυξημένος φόρτος εργασίας, η κούραση, το άγχος που προκαλεί η οικονομική κρίση, οι παρενέργειες από φαρμακευτικές αγωγές, ακόμη και η εύκολη πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό στο διαδίκτυο ευθύνονται, μεταξύ άλλων, για την αύξηση του ποσοστού των ζευγαριών που δεν κάνουν σεξ.

Επιπλέον, η παχυσαρκία και άλλοι παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής μειώνουν τη λίμπιντο, με αποτέλεσμα το σεξ να βρίσκεται χαμηλά στις προτεραιότητες των Αμερικανών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρ Κέρνερ, όταν ένα ζευγάρι μειώνει τη συχνότητα των σεξουαλικών του επαφών γίνεται πιο ευάλωτο: εξάρσεις θυμού, αποστασιοποίηση, απιστία και τελικά, χωρισμός, είναι οι δυσάρεστες συνέπειες της έλλειψης σεξ.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της σεξουαλικής επαφής, όμως, εκτείνονται και πέρα από τις σχέσεις. Το σεξ μάς αναζωογονεί, μειώνει τα επίπεδα στρες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ευθύνεται για την απελευθέρωση ενδορφινών, των ορμονών της ευφορίας, στον οργανισμό.

Και όχι μόνο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της βιολογικής ανθρωπολόγου Ελεν Φίσερ, τα άτομα που κάνουν συχνά σεξ είναι πιο επιτυχημένα στη δουλειά τους, αφού αυτό αυξάνει σημαντικά την αυτοπεποίθηση.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είναι επικίνδυνα τα φάρμακα της εξωσωματικής;



Αναγκαίες οι εξετάσεις πριν από την έναρξη της θεραπείας
.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει το στάδιο της διέγερσης των ωοθηκών στο οποίο η γυναίκα, που αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας, λαμβάνει ειδική φαρμακευτική αγωγή υπό τις οδηγίες και τη στενή παρακολούθηση ενός γυναικολόγου εξειδικευμένου στον συγκεκριμένο τομέα.

Τα εν λόγω φάρμακα στην πλειοψηφία τους είναι ορμονικά σκευάσματα που αποσκοπούν στην ανάπτυξη περισσότερων του ενός ωοθυλακίων (σε έναν φυσικό κύκλο αναπτύσσεται μόνον ένα), προκειμένου να συλλεχθούν τα ωάρια και να έχουμε την δημιουργία αρκετών εμβρύων προκειμένου να επιλεχθούν τα καλύτερα για την εμβρυομεταφορά, που θα λάβει χώρα σε δεύτερο χρόνο και να καταψυχθούν τα πλεονάζοντα.

Σημαντικό ποσοστό των γυναικών, που επιλέγουν την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, θα κάνουν περισσότερες από μία προσπάθειες μέχρι να επιτύχουν το ποθητό αποτέλεσμα, δηλαδή την απόκτηση ενός παιδιού.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν μία γυναίκα ηλικίας σαράντα ετών, που έχει κάνει ήδη τέσσερις προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης αναρωτιέται αν θα πρέπει να προχωρήσει σε πέμπτη προσπάθεια ή θα πρέπει να παραιτηθεί λόγω των πιθανών επιπτώσεων που μπορεί να έχουν τα φάρμακα στην υγεία της;

Κάθε εξειδικευμένος γυναικολόγος πριν προχωρήσει στην έναρξη της θεραπείας, γενικά θα ρωτήσει την γυναίκα σχετικά με περιστατικά καρκίνου στην οικογένεια και ιδιαίτερα για περιστατικά καρκίνου του μαστού σε γυναίκες συγγενείς πρώτου βαθμού, θα της ζητήσει να κάνει έναν υπέρηχο μαστών και/ή μία ψηφιακή μαστογραφία και επίσης θα της κάνει έναν διακολπικό έγχρωμο υπέρηχο μήτρας και ωοθηκών άμφω.

Ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του ενδομητρίου ανήκουν στους ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους, δηλαδή αν η γυναίκα έχει ήδη καρκίνο (ειδικά στον μαστό) και το αγνοεί, οι ορμόνες, που θα πάρει, θα επιταχύνουν την εξέλιξή του.

Εκτός από την ψηφιακή μαστογραφία θα της ζητήσει μία σειρά εξετάσεων που αφορούν τόσο τον προγεννητικό έλεγχο όσο και την γενικότερη κατάσταση της υγείας της. Μόνο αφού αποδειχθεί ότι είναι υγιής θα ξεκινήσει την φαρμακευτική αγωγή.

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες σχετικά με την ασφάλεια των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα αναφορικά με την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

Όλες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι τα φάρμακα αυτά είναι απολύτως ασφαλή με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει ο πλήρης απαραίτητος έλεγχος πριν την έναρξη της θεραπείας και ότι η γυναίκα βρίσκεται σε συστηματική παρακολούθηση από τον γυναικολόγο της κατά την διάρκεια της.

Σε συνεργασία με έναν γυναικολόγο εξειδικευμένο σε θέματα γονιμότητας η γυναίκα μπορεί να προχωρήσει άφοβα στην προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης καθώς με την σωστή και υπεύθυνη καθοδήγηση θα ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους και θα οδηγηθεί γρήγορα και με ασφάλεια στο ποθητό αποτέλεσμα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βλαστικά κύτταρα για την θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας



Θεραπεία με τα «όπλα» του δικού μας οργανισμού.

Νέες προοπτικές στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας διαφαίνονται μέσα από τη χρήση «ενήλικων» βλαστικών κυττάρων. Όχι τυχαία, οι ερευνητές χαρακτηρίζουν τα ενήλικα βλαστικά κύτταρα ως την «πενικιλίνη» του 21ου αιώνα, αρκεί να αναλογιστεί κανείς τα οφέλη από την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου στη θεραπεία μιας νόσου που χαρακτηρίζεται από πόνο, δυσκαμψία και λειτουργικά προβλήματα στην κίνηση.

Νόσος που προσβάλλει σχεδόν όλους μας μετά τα 50, κυρίως όμως τις γυναίκες, η αρθρίτιδα είναι συνυφασμένη με τη λήψη αναλγητικών, κορτιζόνης, με συγκεκριμένη σωματική άσκηση, εξαντλητικές δίαιτες για περιορισμό του βάρους και, φυσικά, με βαριά χειρουργεία.

Μέχρι πρόσφατα, η μόνη λύση στις πιο προχωρημένες μορφές αρθρίτιδας ήταν η χειρουργική αντιμετώπιση, με κυριότερη την αρθροπλαστική. Η δημιουργία τεχνητής άρθρωσης, όμως, είναι μία μέθοδος ,η οποία απαιτεί μεγάλο χειρουργικό τραύμα και μακρά αποκατάσταση. Συχνά κρύβει επιπλοκές και, το κυριότερο, δεν διαρκεί εφ όρου ζωής.

Αναλγητικά ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs), ενέσεις κορτιζόνης ή υαλουρονικού οξέος σε συνδυασμό με καθημερινή σωματική άσκηση και περιορισμό του σωματικού βάρους αποτελούν τις κυριότερες συντηρητικές μεθόδους θεραπευτικής αντιμετώπισης, αν και στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ασθενείς καταλήγουν στη χειρουργική αντιμετώπιση ως θεραπεία, κυριότερη των οποίων είναι η αρθροπλαστική .

Η δημιουργία τεχνητής άρθρωσης είναι μία μέθοδος η οποία απαιτεί μεγάλο χειρουργικό τραύμα, παρατεταμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης και συνοδεύεται από αρκετές περιεγχειρητικές και απώτερες επιπλοκές. Ακόμη όμως και εάν η όλη διαδικασία εκτελεστεί με επιτυχία δεν διαρκεί για όλη μας τη ζωή. Για αυτό το λόγο αποτελεί όχι μόνο προσδοκία αλλά και απαίτηση των ασθενών, από την επιστημονική κοινότητα, η εφαρμογή μιας θεραπευτικής μεθόδου, ελάχιστα επεμβατικής, ασφαλούς, χωρίς επιπλοκές, που να δίνει λύση στο πρόβλημα της αρθρίτιδας και να αντιστρέφει την εξέλιξή της στο μέλλον ή τουλάχιστον να την καθυστερεί . Αυτή την απαίτηση καλύπτει η χρήση των ενήλικων βλαστικών κυττάρων.

Θεραπεία με τα «όπλα» του δικού μας οργανισμού

Για όσους, λοιπόν, θέλουν να αποφύγουν το χειρουργείο της αλλαγής της άρθρωσης, η εναλλακτική λύση είναι η μέθοδος της έγχυσης ενήλικων βλαστικών κυττάρων στην άρθρωση, η οποία φλεγμαίνει.

Μια θεραπευτική μέθοδος ελάχιστα επεμβατική, εξαιρετικά σύντομη, ασφαλής και με ουσιαστικό αποτέλεσμα στην αναχαίτιση της αρθρίτιδας. Το γεγονός, μάλιστα, ότι η θεραπεία βασίζεται σε κύτταρα του δικού μας οργανισμού και όχι σε εμπορικά ή χημικά σκευάσματα, ακυρώνει τον όποιο προβληματισμό για ηθικά και θρησκευτικά ζητήματα ή για μετάδοση νοσημάτων.

Όπως επεσήμανε στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο Ορθοπαιδικός- Χειρουργός κ. Σταύρος Αλευρογιάννης, τα ενήλικα βλαστικά κύτταρα «ζουν μέσα μας» σε διάφορους ιστούς, και έχουν βασικό τους σκοπό να δραστηριοποιούνται αυτόνομα στο χώρο μιας κυτταρικής καταστροφής, όταν αυτή συμβεί για οποιοδήποτε λόγο, για να προστατεύουν την ισορροπία στο σώμα μας.

Χονδροκύτταρα στη θεραπεία της αρθρίτιδας


«Το είδος των κυττάρων που απαντάται σε όλες σχεδόν τις κλινικές μελέτες και επιστημονικές δημοσιεύσεις που έχουν σχέση με κυτταρική αποκατάσταση είναι τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα είναι που κυρίως χρησιμοποιούμε, γιατί έχουν τη δυνατότητα αναγέννησης και διαφοροποίησης σε χονδροκύτταρα για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.

Τα αυτόλογα ενήλικα βλαστικά κύτταρα προέρχονται από τον ίδιο ασθενή, μπορούν να απομακρυνθούν από το σώμα του, να αποθηκευτούν και να επανατοποθετηθούν σε αυτό αργότερα, ως απλή ιατρική πράξη. Δεν υπάρχουν ηθικά ή θρησκευτικά προβλήματα, δεν υπάρχουν κίνδυνοι μετάδοσης νοσημάτων και δεν υπάρχει περίπτωση απόρριψής τους.
Είναι κύτταρα του δικού μας οργανισμού. Το οργανικό μας φάρμακο, όχι εμπορικό προϊόν ή χημικό σκεύασμα…», διευκρίνισε ο κ. Αλευρογιάννης.

Για ορθοπαιδικές παθήσεις, τρεις κυρίως τύποι μεσεγχυματικών κυττάρων είναι διαθέσιμοι. Αυτά που προέρχονται από το μυελό των οστών, από το λιπώδη ιστό και από τις κυτταρικές μεμβράνες.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα πρεμιέρα για τα γενόσημα



Σε κατάσταση συναγερμού οι φαρμακευτικές.

Επαναφέρει το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση την δραστική ουσία από την Μ. Δευτέρα το υπουργείο Υγείας. Το μέτρο αφορά στις 10 πρώτες δραστικές ουσίες, για τις οποίες οι γιατροί θα μπορούν να επιλέγουν και να συνταγογραφούν οποιαδήποτε εμπορική ονομασία φαρμάκου, θεωρούν απαραίτητο για τους ασθενείς, από τον κατάλογο των φαρμάκων ανά δραστική ουσία, όπως έχει ανακοινωθεί.

Όλα τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στην θετική λίστα και αφορούν στις 10 δραστικές ουσίες, έχουν ενσωματωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ. Για κάθε ομάδα φαρμάκων αναγράφεται η τιμή αναφοράς, που αντιστοιχεί στο φθηνότερο γενόσημο για το οποίο οι ασφαλισμένοι θα καταβάλουν μόνο την συμμετοχή τους.

Στην περίπτωση που είτε ο ιατρός είτε ο ασφαλισμένος επιθυμεί αντί για το φθηνότερο γενόσημο, να επιλέξει ακριβότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να καταβάλει στο φαρμακείο εκτός από τη συμμετοχή του και τη διαφορά στην τιμή. Το εύρος της διαφοράς των τιμών μεταξύ του φθηνότερου γενόσημου και του ακριβότερου φαρμάκου, για την ίδια δραστική ουσία, κυμαίνεται από 0,50 – 4,60 ευρώ

Ο φαρμακοποιός δεν έχει δικαίωμα επιλογής ούτε αλλαγής του φαρμάκου.

Για την εξασφάλιση της διαφάνειας όσον αφορά στην οικονομική επιβάρυνση του ασθενή, σε περίπτωση επιλογής ακριβότερου φαρμάκου, θα αναγράφεται η διαφορά αυτή στο έντυπο της ηλεκτρονικής συνταγής και ο ασθενής θα ενημερώνεται και θα συναινεί με την υπογραφή του.

Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι με την ισχύ του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων από την Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012, εξασφαλίζεται περαιτέρω μείωση στις τιμές των φαρμάκων που έχει άμεση επίπτωση τόσο στο ποσό της συμμετοχής του ασφαλισμένου όσο και στα οικονομικά των ασφαλιστικών Ταμείων. Πάντως το νέο Δελτίο Τιμών έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον φαρμακευτικό χώρο καθώς δεκάδες σκευάσματα έχουν υποστεί κάθετες μειώσεις στις τιμές τους.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλα τα είχε η Ελλάδα, η ελονοσία της έλειπε



Ανησυχία για τις ασθένειες που μεταδίδουν τα κουνούπια
.
Εξωτικός προορισμός θεωρείται πλέον η Ελλάδα, λόγω της κλιματικής αλλαγής που επιμήκυνε την περίοδο του καλοκαιριού, κάτι το οποίο αύξησε και το διάστημα παραμονής και αναπαραγωγής των κουνουπιών...
Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται στη χώρα μας τα κρούσματα λοίμβξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, αλλά και κρούσματα ελονοσίας, ενώ πρόσφατα εκφράστηκε ανησυχία ακόμη και για εμφάνιση του εξαιρετικά επικίνδυνου δάγγειου πυρετού!

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» και σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν σε σχετική ημερίδα που οργάνωσε ο Σύλλογος Εποπτών Δημόσιας Υγείας, η ελονοσία δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά μόνο από το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να ελέγχετε τη τύχη σας



Το «κοκκαλάκι της νυχτερίδας» βρίσκεται στο μυαλό σας.

Γιατί κάποιοι από μας φαίνεται να είμαστε ευλογημένοι με μια εκπληκτική τύχη ενώ άλλοι υποφέρουμε τη μια ατυχία μετά την άλλη; Όπως υποστηρίζει η Anne Watson στο βιβλίο της «Το βιβλίο της τύχης» ( The Book of Luck ), αυτό που αποκαλούμε τύχη δεν υπάρχει καν. "Πιστεύω ότι αυτό που κοινά θεωρούμε «τύχη» είναι κάτι που ελέγχουμε οι ίδιοι," αναφέρει.Η Watson, η οποία διευθύνει τη δική της εταιρία ερευνών και η Heather Summers, δεύτερη συγγραφέας του βιβλίου, πήραν συνέντευξη από ανθρώπους που είτε διευθύνουν μια δική τους επιτυχημένη επιχείρηση είτε που η επιχείρηση τους απέτυχε. Βρήκαν ότι τα άτομα που ευημερούσαν είχαν κάποια κοινά χαρακτηριστικά.

Κατά πρώτο λόγο, οι τυχεροί άνθρωποι είχαν την ευθύνη των πράξεων τους και της ζωής τους και δεν κατηγορούσαν ποτέ τους άλλους γι αυτή. "Όταν συζητούσαμε με άτομα που οι επιχειρήσεις τους απέτυχαν και τους ρωτήσαμε αν έφταιγαν οι ίδιοι γι αυτό ή κάποιες άλλες συνθήκες, όλοι έριξαν το φταίξιμο σε εξωτερικούς παράγοντες. Αντίθετα πιστεύω, ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες της τύχης είναι το αναλογιστεί κανείς το μέρος της ευθύνης που έχει ο ίδιος όταν κάτι πάει στραβά, αν πήρε τις σωστές αποφάσεις κι αν έκανε κάτι για να αποτρέψει την ατυχή έκβαση μιας κατάστασης," επισημαίνει η Watson.

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η καρτερικότητα, η εμμονή. Τα τυχερά άτομα συνέχιζαν ενώ οι άλλοι είχαν ήδη εγκαταλείψει την προσπάθεια. Επίσης, όσοι ήταν παραπάνω επιφυλακτικοί συχνά άφηναν ευκαιρίες να πάνε χαμένες σε αντίθεση με τους «τυχερούς» που πήραν ρίσκα για την καριέρα τους και την κοινωνική τους ζωή.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι οι τυχεροί άνθρωποι έχουν μια αισιόδοξη στάση απέναντι στα πράγματα. Όπως λέει η ίδια η Watson, "Κάποιοι έχουν την ικανότητα, όταν μια κατάσταση δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελαν, να γυρνάνε τα πράγματα «τούμπα» και να βρίσκουν τη θετική τους πλευρά."

"Για να συνεχίσει κανείς να είναι άτυχος, θα πρέπει να διατηρήσει την ίδια στάση ζωής, να μην διευρύνει τον κοινωνικό του κύκλο και να ρίχνει πάντα τις ευθύνες σε κάποιον άλλον. Ο καθένας μας μπορεί να είναι τυχερός. Γνωρίζω άτομα που είχαν εκπληκτικά κακή τύχη και δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι γι αυτό, αλλά άλλαξαν τη ζωή τους, υιοθέτησαν μια διαφορετική στάση και δημιούργησαν μια πετυχημένη ζωή."

Για περισσότερα από 10 χρόνια, ο καθηγητής ψυχολογίας Richard Wiseman μελετάει τη συμπεριφορά 1.000 εθελοντών που θεωρούν τον εαυτό τους είτε τυχερό είτε άτυχο. "Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς, ζουν πιο ευτυχισμένα και έχουν πιο πετυχημένες ζωές από αυτούς που θεωρούν ότι είναι άτυχοι, επομένως κατά μία έννοια, υπάρχει τύχη," υποστηρίζει ο καθηγητής, συγγραφέας και του βιβλίου «Ο παράγοντας Τύχη» (The Luck Factor ). "Όταν όμως έχεις να αντιμετωπίσεις κάτι που είναι καθαρά θέμα τύχης, όπως κάποιο λαχείο, δεν νομίζω ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε κάποια ομάδα ανθρώπων."

Σύμφωνα με τον Wiseman, υπάρχουν τέσσερις τεχνικές συμπεριφοράς που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μπορούν να προσελκύσουν την καλή τύχη. Η πρώτη είναι να φροντίσει κανείς να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες του για ευκαιρίες. "Βρήκαμε ότι τα τυχερά άτομα είχαν μια περισσότερη χαλαρή στάση απέναντι στη ζωή και είχαν μια σφαιρική άποψη των πραγμάτων. Πολλά από τα άτυχα άτομα ήταν πολύ ανήσυχα και αγχωμένα με περιορισμένη αντίληψη των καταστάσεων. Και καθώς οι τυχεροί ήταν ήρεμοι, ήταν σε θέση να βλέπουν τις ευκαιρίες που οι άλλοι έχαναν." Ένα παράδειγμα τέτοιας συμπεριφοράς είναι όταν οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να πάνε σε μια συγκεκριμένη καφετέρια. Οι τυχεροί ήταν αυτοί που εντόπισαν το χαρτονόμισμα που είχε εσκεμμένα «χαθεί» στο πεζοδρόμιο έξω από την καφετέρια, ενώ αντίθετα οι άτυχοι, ήταν τόσο επικεντρωμένοι στο να διαπιστώσουν αν αυτή ήταν η σωστή καφετέρια που έχασαν την ευκαιρία να βρουν το νόμισμα.

Όπως η Watson και η Summers, το ίδιο και ο Wiseman συμβουλεύει να ακούμε το ένστικτό μας. "Πολλοί άτυχοι άνθρωποι λένε ότι ποτέ δεν έχουν κάποιο προαίσθημα για μια σχέση τους ή μια επιχειρηματική συμφωνία, το ένστικτό τους δεν τους λέει αν είναι σωστή ή λάθος. Αντίθετα οι τυχεροί άνθρωποι εμπιστεύονται τα ένστικτά τους. Συχνά, αυτό που αποκαλούμε προαίσθημα ή ένστικτο είναι το αποτέλεσμα της εμπειρίας που έχουμε κερδίσει και επιλέγουμε να το αγνοήσουμε με δική μας ευθύνη," υποστηρίζει.

Μια τρίτη συμπεριφορά που προσελκύει την καλή τύχη είναι το να περιμένει κανείς αυτό ακριβώς- την καλή του τύχη. Οι προσδοκίες έχουν ζωτική σημασία στην εξήγηση του γιατί τα όνειρα των τυχερών ανθρώπων συχνά πραγματοποιούνται ενώ των άτυχων σπάνια, καθώς έχουν τη δύναμη να είναι αυτό-εκπληρούμενες προφητείες. Αυτοί που περιμένουν να τα πάνε καλά σε κάτι προσπαθούν ακόμα περισσότερο στο ενδεχόμενο κάποια αποτυχίας.

Η τέταρτη αρχή είναι το να μετατρέπει κανείς την κακή του μοίρα σε καλή τύχη. "Οι τυχεροί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστοι, κι έτσι όταν συμβαίνει κάτι κακό βλέπουν ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα την επόμενη μέρα, και αφήνουν το κακό πίσω τους. Οι άτυχοι άνθρωποι, αντίθετα, παγιδεύονται στο παρελθόν και σκέφτονται διαρκώς αυτά που πήγαν στραβά."

Σε ένα άλλο πείραμα, ο Wiseman ζήτησε από 120 άτομα που θεωρούσαν ότι ήταν άτυχοι, να παρακολουθήσουν ένα «σχολείο τύχης» σε μια προσπάθεια να τους κάνει να σκέφτονται και να φέρονται όπως τα τυχερά άτομα. Κατά τη διάρκεια αυτής της «εκπαίδευσης» εκτός από το ότι ακολουθούσαν τις τέσσερις αρχές του Wiseman, του δινόταν θετική υποστήριξη και τους ζητήθηκε ακόμα να κρατούν ημερολόγιο από ό,τι τυχερό τους συμβαίνει, με σκοπό να τους κάνουν να επικεντρωθούν στις θετικές καταστάσεις.

Συνολικά, το 80% από αυτούς που συμμετείχαν στην εκπαίδευση δήλωσαν πως η τύχη τους αυξήθηκε. "Παρακολουθήσαμε την εξέλιξή τους δυο χρόνια αργότερα και είδαμε ότι υπήρχαν και μακροπρόθεσμες αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Ήταν τότε τόσο τυχεροί όσο αμέσως μετά την εκπαίδευση," αναφέρει ο Wiseman. "Ο λόγος που μια τέτοια εκπαίδευση έχει αποτελέσματα είναι ότι τροφοδοτεί τον εαυτό της. Μόλις τα άτομα αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και τους συμβούν μερικά θετικά πράγματα, τότε βασίζονται εκεί και αλλάζουν ακόμα περισσότερα πράγματα στη συμπεριφορά τους προς το καλύτερο."

Ο Wiseman ολοκληρώνει τη σκέψη του: "Πιστεύω ότι, επειδή είμαστε τόσοι πολλοί στον κόσμο, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που φυσιολογικά θα περάσουν μέσα από τυχερά και άτυχα περιστατικά στη ζωή τους. Όταν κάποιος όμως είναι πάντα άτυχος ή πάντα τυχερός σε καθημερινή βάση, τότε αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την ψυχολογία του ατόμου παρά καθαρά με την τύχη του."


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μεσογειακή διατροφή χαλάει τα σχέδια του καρκίνου



Τι έδειξαν έρευνες σε Αυστραλία και Ευρώπη.

Το ποσοστό των Αυστραλών που προσβάλλονται από καρκίνο του προστάτη είναι μεγαλύτερο από αυτό των Ελλήνων και αυτό πιθανότατα οφείλεται στην διατροφή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Αυστραλιανή Ιατρική Επιθεώρηση (Medical Journal of Australia) η διατροφή, μπορεί να επηρεάζει τις πιθανότητες που έχει κάποιος για να παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη.Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι οι Αυστραλοί παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά προσβολής καρκίνου του προστάτη από τους Έλληνες, Ιταλούς και άλλους Ευρωπαίους και αυτό αποδίδεται στην διατροφή τους.

«Η μεσογειακή διατροφή πιθανότατα παίζει ρόλο και στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη» δήλωσε ο πανεπιστημιακός καθηγητής Ρόμπερτ Κάμιγκς, ενώ πρόσθεσε πως και η ντομάτα έχει ευεργετικές ιδιότητες και λειτουργεί ως «ασπίδα κατά του καρκίνου του προστάτη».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε πλήρη εφαρμογή το μέτρο της συνταγογράφησης χθες




Οι γιατροί θα συνταγογραφούν φάρμακα με βάση τη δραστική ουσία.

Από την Δευτέρα 9 Απριλίου θ αρχίσει η πλήρης εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησηςφαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής εβδομάδας εφαρμογής, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι το μέτρο αφορά τις 10 πρώτες δραστικές ουσίες, για τις οποίες οι γιατροί θα μπορούν να επιλέγουν και να συνταγογραφούν οποιαδήποτε εμπορική ονομασία φαρμάκου, το οποίο θεωρούν απαραίτητο για τους ασθενείς, από τον κατάλογο των φαρμάκων ανά δραστική ουσία, όπως έχει ανακοινωθεί.

Όλα τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στην θετική λίστα και αφορούν τις 10 δραστικές ουσίες, έχουν ενσωματωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ, επισημαίνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του και τονίζει ότι για κάθε ομάδα φαρμάκων αναγράφεται η τιμή αναφοράς, που αντιστοιχεί στο φθηνότερο γενόσημο για το οποίο οι ασφαλισμένοι θα καταβάλουν μόνο την συμμετοχή τους.

Στην περίπτωση που είτε ο ιατρός, είτε ο ασφαλισμένος επιθυμεί αντί για το φθηνότερο γενόσημο, να επιλέξει ακριβότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να καταβάλει στο φαρμακείο εκτός από τη συμμετοχή του και τη διαφορά στην τιμή. Το εύρος της διαφοράς των τιμών μεταξύ του φθηνότερου γενόσημου και του ακριβότερου φαρμάκου, για την ίδια δραστική ουσία, κυμαίνεται από 0,50 - 4,60 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο φαρμακοποιός δεν έχει δικαίωμα επιλογής ούτε αλλαγής του φαρμάκου.

Για την εξασφάλιση της διαφάνειας όσον αφορά την οικονομική επιβάρυνση του ασθενή, σε περίπτωση επιλογής ακριβότερου φαρμάκου, θα αναγράφεται η διαφορά αυτή στο έντυπο της ηλεκτρονικής συνταγής και ο ασθενής θα ενημερώνεται και θα συναινεί με την υπογραφή του.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι με την ισχύ του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων από την Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012, εξασφαλίζεται περαιτέρω μείωση στις τιμές των φαρμάκων. Αυτό εκτιμάται ότι θα έχει άμεση θετική επίπτωση τόσο στο ποσό της συμμετοχής του ασφαλισμένου όσο και στα οικονομικά των ασφαλιστικών Ταμείων.



Διαβάστε περισσότερα...