Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ανθεκτικότεροι οι παντρεμένοι


Οι άνθρωποι που είναι παντρεμένοι, όταν διαγιγνώσκονται με καρκίνο, ζουν περισσότερα χρόνια στη συνέχεια, σε σχέση με όσους ασθενείς είναι ανύπαντροι ή χήροι, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι καρκινοπαθείς παντρεμένοι έχουν πιθανότητα περίπου 20% μικρότερη να πεθάνουν μέσα στην επόμενη τριετία, σε σχέση με τους ανύπαντρους και μάλιστα, ανεξάρτητα από το στάδιο της ασθένειάς τους.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν, επειδή για τα μισά περίπου είδη καρκίνου (προστάτη, μαστού, εντέρου, οισοφάγου, κ.α.) το όφελος επιβίωσης, χάρη στο γάμο, φαίνεται να ξεπερνά ακόμα και αυτό, από τη χημειοθεραπεία.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκίνου Ντάνα-Φάρμπερ, με επικεφαλής τον Αγιάλ 'Αϊζερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Περιοδικό Κλινικής Ογκολογίας» (Journal of Clinical Oncology), μελέτησαν στατιστικά-επιδημιολογικά στοιχεία για σχεδόν 735.000 ανθρώπους.

Η ανάλυση έδειξε, επίσης ότι, σε σχέση με τους παντρεμένους, οι ανύπαντροι καρκινοπαθείς και οι χήροι έχουν κατά μέσο όρο 17% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν επιθετικό μεταστατικό καρκίνο και 53% μικρότερη πιθανότητα να έχουν την κατάλληλη θεραπεία.

Το μεγαλύτερο όφελος από το γάμο φαίνεται σε όσους έχουν καρκίνο του στόματος, του λαιμού και λέμφωμα, ενώ οι άνδρες καρκινοπαθείς ωφελούνται περισσότερο από άποψη επιβίωσης, σε σχέση με τις γυναίκες ασθενείς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παντρεμένοι συνήθως μαθαίνουν για τον καρκίνο τους νωρίτερα από τους ανύπαντρους, με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερες ευκαιρίες έγκαιρης θεραπευτικής αγωγής.

«Τα στοιχεία δείχνουν πως ο γάμος μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση από άποψη υγείας στους ασθενείς με καρκίνο και αυτό είναι κάτι που παρατηρείται σε κάθε μορφή καρκίνου», δήλωσε ο 'Αϊζερ.

«Υποπτευόμαστε πως η κοινωνική υποστήριξη από τους/τις συζύγους είναι η βασική αιτία γι' αυτή την εντυπωσιακή βελτίωση στο προσδόκιμο ζωής», επεσήμανε και πρόσθεσε πως οι σύζυγοι φροντίζουν, μετά τη διάγνωση, ώστε οι σύντροφοί τους να ακολουθήσουν πλήρως τις ιατρικές οδηγίες.

Άλλοι επιστήμονες εμφανίστηκαν, πάντως, πιο επιφυλακτικοί, εκτιμώντας πως δεν είναι ο ίδιος ο γάμος που έχει άμεσα το ευεργετικό αποτέλεσμα, αλλά έμμεσα, καθώς οι παντρεμένοι συνήθως κάνουν πιο υγιεινή ζωή (λιγότερο κάπνισμα και αλκοόλ, συχνότερη σωματική άσκηση, κ.α.). Οι ανύπαντροι τείνουν σε ένα πιο ανθυγιεινό στιλ ζωής και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασθένειά τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει η νόσος Αλτσχάιμερ


Την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια ζητά η Ελληνική Εταιρεία Άνοιας και το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, επισημαίνοντας ότι η νόσος Αλτσχάιμερ συνεχίζει να λαμβάνει «εκρηκτικές» διαστάσεις, καθώς προσβάλλει συνολικά περισσότερους από 39 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί με το συνολικό αριθμό των πασχόντων να αγγίζει τα 100 εκατομμύρια έως το 2050.

Δέκα εκατομμύρια Ευρωπαίοι και περισσότεροι από 5,4 εκατ. Αμερικανοί πλήττονται σήμερα από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ στην Ελλάδα οι πάσχοντες φτάνουν τις 200.000. Όπως προκύπτει από μελέτες, η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί μακράν τη συχνότερη νευροεκφυλιστική νόσο και τη συχνότερη αιτία άνοιας στον ηλικιωμένο πληθυσμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Tα παραπάνω τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η καθηγήτρια Νευρολογίας – Ψυχιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, Μαγδαληνή Τσολάκη και η νευρολόγος – ψυχίατρος, πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, Παρασκευή Σακκά.

Για τις οικογένειες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα πρέπει να περιλαμβάνει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, ίδρυση εξειδικευμένων δομών και υπηρεσιών για ασθενείς με άνοια όλων των σταδίων σε όλη την Ελλάδα, πρόσβαση όλων των ασθενών σε καινοτόμες φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες, σεβασμός στα δικαιώματα των ασθενών και θέσπιση νομικού πλαισίου για ασθενείς με άνοια, εκπαίδευση και υποστήριξη των περιθαλπόντων των ασθενών καιαναγνώριση της νόσου ως αναπηρίας ώστε να δοθούν τα ανάλογα επιδόματα.

Η κ. Τσολάκη απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να επισκεφθούν τον ιστότοπο www.Alzheimer-drasi.gr, να συμπληρώσουν τη φόρμα και να πατήσουν «αποστολή» και όπως είπε, η συγκεκριμένη φόρμα αποστέλλεται αυτόματα, από τον κάθε παραλήπτη χωριστά και επώνυμα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Στόχος, τόνισε, είναι οι « οι εκλεκτοί παραλήπτες να δεχτούν όσο το δυνατόν περισσότερα μηνύματα, ώστε να δράσουν άμεσα».

Αναφερόμενη στο τεράστιο κοινωνικό και οικονομικοτεχνικό πρόβλημα της πάθησης, η κ. Σακκά επεσήμανε ότι αναφορικά με τη χώρα μας, 400.000 φροντιστές παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Aλτσχάιμερ, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο.

«Σε μια νόσο χρόνια και ανελέητη όπως η Αλτσχάιμερ», υπογράμμισε η κ. Τσολάκη, «η πρόσβαση σε αποτελεσματικά και καινοτόμα φάρμακα βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής, τόσο του ασθενούς όσο και της οικογένειάς του, η οποία επωμίζεται σημαντικό φορτίο». Αντίθετα, σημείωσε, η ελλιπής πρόσβαση ασθενών σε αποτελεσματικές θεραπείες οδηγεί σε ταχύτερη επιδείνωση και μετάβαση σε βαρύτερα στάδια της νόσου, που συνεπάγεται σημαντική αύξηση του άμεσου υγειονομικού κόστους. «Στην Ελλάδα της κρίσης δεν πρέπει επ’ ουδενί να απειληθεί ή να τροποποιηθεί η αποζημίωση, μέσω ΕΟΠΥΥ, των πιο καινοτόμων και αποτελεσματικότερων θεραπειών με αποδεδειγμένα οφέλη, τόσο για τον ασθενή όσο και για το σύστημα υγείας» κατέληξε η κ. Τσολάκη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντά για το εισιτήριο των 25 ευρώ στην εισαγωγή


Εξηγήσεις για την «αλλαγή πλεύσης» που έκανε στο θέμα του εισιτηρίου νοσηλείας των 25 ευρώ, έδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε από τον Νίκο Χατζηνικολάου για τις δηλώσεις που είχε κάνει, στις 14 Αυγούστου στον Real Fm, στην εκπομπή με τον Μάνο Νιφλή και την Μάρω Λεονάρδου για το θέμα. «Πράγματι υπάρχει μια μνημονιακή δέσμευση για το εισιτήριο εισόδου στα νοσοκομεία από τα 5 στα 25 ευρώ. Είμαστε αντίθετοι σ΄ αυτό το μέτρο και σκοπεύουμε να το ανατρέψουμε», είχε πει τότε.

«Το εισιτήριο για την εισαγωγή σε νοσοκομείο είναι ένα νομοθετημένο μέτρο όπως απεδείχθη στην πορεία της διαπραγμάτευσης. Προτάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως τρόπος χρηματοδοτήσεως των νοσοκομείων και όχι από την τρόικα. Πρέπει να μάθουμε να μην ρίχνουμε την ευθύνη σε άλλους» απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν καλεσμένος στο δελτίο του Star.

«Θα θεσπίσουμε εισοδηματικά κριτήρια για να έχουν χρήματα τα νοσοκομεία για τον ανασφάλιστο συμπολίτη μας», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να πληρώνουν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.

Σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου αναφορικά με το ποια θα είναι τα εισοδηματικά κριτήρια, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι θα είναι εκεί που «έχουμε βάλει το βάθρο της υγείας, δηλαδή 10-11.000 ευρώ ατομικό εισόδημα».

«Δεν είναι τόσο τρομερό να πληρώνουν για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας όσοι είναι σε καλύτερη οικονομική θέση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό το «25ευρω» θα αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης για άνεργους και ανασφάλιστους.

Ο κ. Γεωργιάδης, ερωτηθείς και πάλι τι άλλαξε από τις προηγούμενες δηλώσεις του στον Real Fm, απάντησε: «Άλλαξε ότι βλέποντας το κόστος των ανασφαλίστων και δεχόμενοι συμβουλές για το πως μπορούμε να καλύψουμε αυτό το κόστος, θεωρήσαμε ότι αυτό το ποσό μπορεί να αποτελεί έναν κουμπαρά».

Σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ τόνισε ότι θα ξεκινήσει μεγάλος διάλογος και στις 30 Σεπτεμβρίου θα παραδοθεί το πόρισμα. Όπως ανέφερε θα το δώσει στα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς και σε κάθε περίπτωση θα γίνει μια δομή, ενιαίου χαρακτήρα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Δείτε το πρώτο απόσπασμα της συνέντευξης

Δείτε το δεύτερο απόσπασμα της συνέντευξης




Διαβάστε περισσότερα...

Ψάρια με υδράργυρο στη Μεσόγειο!


Ιδιαίτερη επιβάρυνση σε υδράργυρο παρατηρείται στην Μεσόγειο Θάλασσα και ιδιαίτερα στη χώρα μας όπου μετρήσεις σε νησιωτικό πληθυσμό που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ψαριών, δείχνουν 2,5 φορές υψηλότερα τα ποσοστά υδραργύρου σε σχέση με τους κατοίκους των υπολοίπων Μεσογειακών χωρών.

Μελέτες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα για τον υδράργυρο στα ψάρια και τις επιπτώσεις στον πληθυσμό, επικαλέστηκαν επιστήμονες σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την έναρξη του προγράμματος CROME (Cross Mediterranean Environment & Health Network) που έχει ως στόχο την αξιολόγηση των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία λόγω της έκθεσης σε χημικές ουσίες στην Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Συντονιστής του προγράμματος CROME είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος, αναφερόμενος στον υδράργυρο, ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν όλα τα ψάρια την ίδια επιβάρυνση, εκφράζοντας παράλληλα την απορία του για τα νομοθετικά όρια που έχουν καθορισθεί για το ύψος του υδραργύρου που είναι χαμηλότερο στα ψάρια του γλυκού νερού απ΄ ό,τι της θαλάσσης.

Σύμφωνα πάντως με τους επιστήμονες που παρευρέθηκαν στη συνέντευξη ως συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, οι υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου στην Μεσόγειο δεν οφείλονται μόνο σε ανθρωπογενείς παράγοντες αλλά και σε φυσικά αίτια. Ωστόσο, στο πλαίσιο του CROME, όπου θα αναλυθούν βιολογικοί δείκτες για την κατανόηση της σχέσης περιβάλλοντος και υγείας, θα γίνει επίσκεψη σε νησιώτες του Ανατολικού Αιγαίου που είχαν συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανίχνευσης υδραργύρου προκειμένου να επανεξεταστούν και να υπάρξουν συγκριτικά αποτελέσματα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο δάσκαλος του χάρακα...


Σοκ έχει προκαλέσει στο διαδίκτυο ένα βίντεο που δείχνει έναν καθηγητή να χτυπάει με χάρακα έναν μαθητή του. Σύμφωνα με την περιγραφή που υπάρχει στο YouTube, ο...εκπαιδευτικός τιμώρησε με αυτό τον τρόπο τον μαθητή γιατί του έδωσε λανθασμένη απάντηση. Το περιστατικό συνέβη στην Κίνα.





Διαβάστε περισσότερα...

Στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκινούν τα μαθήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης


Η Σύγκλητος αναφέρει ότι το χειμερινό εξάμηνο δεν θα περικοπεί.

Στο τέλος του μήνα, δηλαδή στις 30 Σεπτεμβρίου, ξεκινούν τα μαθήματα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, όπως ανακοίνωσε η Σύγκλητος του ιδρύματος.

Σύμφωνα με την αναφορά της Συγκλήτου, το χειμερινό εξάμηνο δεν θα έχει διαφορετική ημερομηνία λήξης, καθώς θα εφαρμοστεί το ελάχιστο όριο των 13 εβδομάδων που προβλέπεται νομικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν γίνεται να χαθεί ούτε μια βδομάδα μαθημάτων. Εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάληψη των κτιρίων της Διοίκησης και του κτιρίου, όπου στεγάζεται η σχολή Αρχιτεκτονικής, η Σύγκλητος αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι «η κατάληψη των δύο κτιρίων από φοιτητές της αρχιτεκτονικής δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Πολυτεχνείου, προξενεί τεράστια οικονομική ζημία στο Πολυτεχνείο Κρήτης, επιβαρύνοντας τον Έλληνα φορολογούμενο, αλλά και τις οικογένειες των φοιτητών που σπουδάζουν στο ίδρυμα.

Η Σύγκλητος, αναγνωρίζοντας τις ευθύνες που της αναθέτει ο νόμος, θεωρεί την κατάληψη καταδικαστέα, αντίθετη με την επιθυμητή διακίνηση ιδεών και τη δημιουργικότητα, που πρέπει να υπάρχει σε κάθε ακαδημαϊκή κοινότητα και θεωρεί υποχρέωσή της να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μείνει ανοικτό το ίδρυμα».

Σχετικά με το ζήτημα της διαθεσιμότητας, αν και οι υπάλληλοι του συγκεκριμένο πανεπιστημιακού ιδρύματος δεν φαίνεται να είναι στη λίστα του υπουργείου, η Σύγκλητος επισημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνώντες χειρίστηκαν το θέμα οδήγησε σε πολλά μη ορθολογικά αποτελέσματα και ανέφερε ότι «για τα ιδρύματα αυτά και κυρίως για ιδρύματα της περιφέρειας, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας».

Τέλος, αναφορικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Σύγκλητος εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος, τονίζοντας ότι «η δολοφονία αυτή ήταν η αναμενόμενη συνέχεια των κλιμακούμενων προκλήσεων από τον χώρο των φιλοναζιστών και της "Χρυσής Αυγής", που σκοπό έχουν την τρομοκράτηση και την υποταγή όλων των δημοκρατικών πολιτών. Η Ελλάδα έχει θρηνήσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, έζησε ατέλειωτες θηριωδίες και υπέστη βαρύτατες υλικές καταστροφές. Δηλώνουμε τη θέλησή μας να απομονωθούν όλοι όσοι εκφράζουν συμπάθεια σε παρόμοιες ιδέες και πρακτικές, ή προωθούν ρατσιστικές αντιλήψεις. Οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων, καθώς και της δημιουργίας παραστρατιωτικών δομών θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει».



Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι αλλαγές που έρχονται στο λύκειο για τους μαθητές


Πώς θα γίνεται η πρόσβαση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Με το νόμο 4186-2013 (Α 193) αλλάζει πλέον και οριστικά το τοπίο στο χώρο της εκπαίδευσης αφού ο εν λόγω νόμος φέρνει αλλαγές σε ωρολόγια προγράμματα, μαθήματα, τρόπο προαγωγής από τάξη σε τάξη άλλα και εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν αφορούν στους μαθητές της Β' και Γ' τάξης άλλα τους μαθητές που φοιτούν στην Α' τάξη των λυκείων της χώρας τόσο στα γενικά όσο και στα επαγγελματικά λύκεια.

Ακολούθως παρατίθενται τα βασικά σημεία των αλλαγών προς γνώση των γονέων και των μαθητών.

Ωρολόγια προγράμματα

Στο άρθρο 2 παράγραφος 1, 2 και 3 καθορίζονται τα ωρολόγια προγράμματα καθώς και τα μαθήματα κάθε τάξης. Πιο αναλυτικά στην Α' τάξη οι εβδομαδιαίες ώρες των μαθητών ανέρχονται σε 35. Οι 33 εξ αυτών καλύπτονται από 9 μαθήματα που είναι κοινά για όλους και 2 ώρες από μάθημα επιλογής το οποίο επιλέγεται μεταξύ 4 προσφερόμενων μαθημάτων.

Στη Β΄ Τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας 30 συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και 2 Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, 5 συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν τη μία.

Στη Γ΄ Τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων 34 ωρών, που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας 14 συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και 3 Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού.

Ομάδες προσανατολισμού

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως ομάδες προσανατολισμού δεν έχει η Α' τάξη, άλλα η Β' και η Γ'. Στη Β' τάξη οι δύο ομάδες προσανατολισμού είναι αυτές των Ανθρωπιστικών Σπουδών και των Θετικών σπουδών.

Στη Γ' τάξη οι ομάδες προσανατολισμού αυξάνονται κατά μία αφού προστίθεται και αυτή των Οικονομικών−Πολιτικών−Κοινωνικών και Παιδαγωγικών Σπουδών. Κάθε μαθητής Γ΄ Τάξης Γενικού Λυκείου επιλέγει 1 από τις Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης.

Επιστημονικά πεδία εξειδίκευσης

Στις ομάδες προσανατολισμού Θετικών σπουδών καθώς και σε αυτή των Οικονομικών−Πολιτικών−Κοινωνικών και Παιδαγωγικών Σπουδών προσφέρονται από 2 πεδία επιστημονικής εξειδίκευσης ανάλογα με τα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ που επιθυμεί να εισαχθεί ο κάθε υποψήφιος. Τα πεδία αυτά παρουσιάζονται ανά ομάδα στον ακόλουθο πίνακα.


Διαβάστε περισσότερα...

Έμεινε έγκυος από τον υιοθετημένο γιο της!


Στη φυλακή ζευγάρι που βίαζε τα υιοθετημένα παιδιά του στη Μασαχουσέτη.

Μία απίστευτη ιστορία έρχεται στο φως με την ολοκλήρωση της δίκης ενός ζευγαριού από τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης σε βάρος τους καθώς και ο άνδρας και η γυναίκα κρίθηκαν ένοχοι για το βιασμό των υιοθετημένων παιδιών τους.

Ο 50χρονος Joseph Mayotte κακοποιούσε την κόρη του σεξουαλικά για περισσότερα από πέντε χρόνια αρχίζοντας από τότε που ήταν 8 ετών, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Ο Mayotte κρίθηκε τον Αύγουστο ένοχος για 11 κατηγορίες, μεταξύ άλλων για βιασμό ανηλίκου- και καταδικάστηκε χθες σε ποινή φυλάκισης από 16 έως 20 χρόνια.

Η σύζυγός του Linda Mayotte κρίθηκε ένοχη για 19 κατηγορίες, μεταξύ αυτών τρεις περιπτώσεις βιασμού παιδιού- και καταδικάστηκε σε 18 έως 22 χρόνια φυλάκισης.

Η 49χρονη έμεινε έγκυος από τον ίδιο της τον υιοθετημένο γιο όταν εκείνος ήταν 15 χρονών και γέννησε το παιδί του, όπως μεταδίδει το CNN.

«Αφήστε τους να καούν στην κόλαση» ήταν η δήλωση του 21χρονου σήμερα γιου του ζευγαριού, που αναγνώστηκε στο δικαστήριο.

Το ζευγάρι συνελήφθη το 2009. Τα δύο υιοθετημένα παιδιά και το παιδί που η Linda απέκτησε από το γιό της υιοθετήθηκαν από άλλες οικογένειες.

Τα παιδιά είχαν υιοθετηθεί από ορφανοτροφείο του Καζακστάν το 2004, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της χώρας, όταν το κορίτσι ήταν 8 ετών και το αγόρι 13. Σύμφωνα με τη βοηθό εισαγγελέα, τα παιδιά ήταν «ξένα παιδιά σε μία ξένη χώρα με μία ξένη γλώσσα και είχαν πλήρη εξάρτηση από τους κατηγορούμενους. Δύο μήνες μετά την υιοθεσία ο σύζυγός κοιμόταν στο ίδιο κρεβάτι με το κορίτσι ενώ η σύζυγος είχε σεξουαλικές επαφές με το αγόρι. Το κορίτσι είχε μιλήσει για την κακοποίησή του σε ένα γείτονα το 2007 αλλά ντρεπόταν πολύ να το αναφέρει στην αστυνομία και τους κοινωνικούς λειτουργούς.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιθανή παράταση του σχολικού έτους στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη


Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας στους καταληψίες μαθητές.

Με παράταση του σχολικού έτους σε όσα σχολεία τελούν υπό κατάληψη για περισσότερο από τρεις ημέρες, προσανατολίζεται να απαντήσει το υπουργείο Παιδείας στους καταληψίες μαθητές.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επεξεργαστούν σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα ορίζει ότι «στα σχολεία που γίνεται κατάληψη πάνω από τρεις ημέρες θα παρατείνεται αντίστοιχα το διδακτικό έτος».

«Στόχος του υπουργείου είναι να αναπληρώσουν οι μαθητές τις ώρες που έχουν χάσει, ώστε να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν στην παραπαιδεία» τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα βρίσκεται ακόμη στη φάση της επεξεργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία των περιφερειακών διευθύνσεων, υπό κατάληψη βρίσκεται το 10% με 15% πανελλαδικά. Τα υπό κατάληψη σχολεία στην Αττική είναι περίπου 70 και στο νομό Θεσσαλονίκης 40. Επίσης, καταλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί σε σχολεία των νομών Μεσσηνίας, Κορινθίας, Αρκαδίας, Μαγνησίας, Πέλλας, Κιλκίς, Ρεθύμνου κ.α.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν γάμοι από τη Μητρόπολη Δημητριάδος σε απόρους


Στόχος να μην καταφεύγουν σε πολιτικούς.

Πρόσκληση στα νέα ζευγάρια που επιθυμούν να παντρευτούν αλλά προβάλλουν ως «απαγορευτικό» το κόστος του θρησκευτικού γάμου να μην κάνουν πολιτικό αλλά να πάνε στην εκκλησία, απευθύνει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος.

Μετά από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει αύξηση στους πολιτικούς γάμους στην Μαγνησία εξαιτίας του κόστους που έχει ο θρησκευτικός γάμος, ο Μητροπολίτης αποφάσισε να παράσχει τη δυνατότητα σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να παντρεύονται δωρεάν.

Μιλώντας στο «ΔΟΓΜΑ» ο Ιγνάτιος σημείωσε πως στους ναούς της Μητροπόλεως Δημητριάδος δεν υπάρχει «ταρίφα» και οι πιστοί δίνουν προαιρετικά ό,τι επιθυμούν. Ωστόσο αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν το παραμικρό, θα παντρεύονται δωρεάν.

«Στην περίπτωση που κάποιοι δεν έχουν ούτε τα χρήματα που χρειάζονται για την έκδοση της άδειας γάμου (σ.σ. περίπου 60€) το κόστος θα καλύπτεται από την Μητρόπολη» είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό που θέλει να αποδείξει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος είναι πως στην περίπτωση που κάποιος θέλει πράγματι να κάνει θρησκευτικό γάμο, το κόστος που έχει να κάνει με την εκκλησία δεν αποτελεί εμπόδιο.

Τα ενδιαφερόμενα ζευγάρια μπορούν να απευθυνθούν στο αρμόδιο γραφείο της μητρόπολης, το οποίο θα φροντίσει να γίνει το μυστήριο δωρεάν.


Πηγή: http://www.dogma.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έδεσε τον σκύλο του πίσω από το αυτοκίνητο και τον έσερνε


Συνελήφθη ο 77χρονος στον Πύργο.

Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε χθες το απόγευμα στον Πύργο ένας 77χρονος σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κακοποίηση ζώου.

Μετά από τηλεφώνημα-καταγγελία ιδιωτών, αστυνομικοί άρχισαν να αναζητούν τον 77χρονο και τελικά τον εντόπισαν να έχει δέσει με αλυσίδα τον σκύλο του πίσω από το αυτοκίνητο του και να τον σέρνει.

Παράλληλα στο πλαίσιο της ευαισθησίας και της υποχρέωσης της ΕΛ.ΑΣ. για την πάταξη τέτοιων περιστατικών γνωρίζουμε προς τους πολίτες ότι:

Ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου καθώς και η οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος του, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός αλλά και η αναίτια θανάτωση ζώου είναι πράξεις άδικες που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, τιμωρούνται δε με φυλάκιση ή χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές σύμφωνα με τους Νόμους 4039/2012 και 1197/1981 όπως ισχύουν σήμερα.

Κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται κάποια από τις παραπάνω πράξεις έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της αρμόδιας Νομαρχίας, καθώς επίσης και στη οικεία Εισαγγελία.


Πηγή: http://www.patrastimes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Πετρούπολη γιορτάζει τα 30 χρόνια του Θεάτρου Πέτρας


Τριάντα καλλιτέχνες συμμετέχουν στη γιορτή.

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, η Πετρούπολη γιορτάζει τα 30 χρόνια του Φεστιβάλ της.

Τριάντα χρόνια πολιτισμού, γεμάτα τραγούδι, μουσική και φωνές ξεχωριστές, φωνές αγαπημένες.

Τριάντα καλλιτέχνες συμμετέχουν στη γιορτή, συνθέτες, στιχουργοί, ερμηνευτές και μουσικοί. Όλοι μαζί ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν μια συναυλία αλλιώτικη, διαφορετική, όπου κάθε καλλιτέχνης θα συνοδεύεται μόνο από έναν μουσικό.

Ώρα έναρξης: 21:00

Όλοι συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Είσοδος ελεύθερη



Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνεται η διαδικασία προσκόμισης δικαιολογητικών του Ε1 στις εφορίες


Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι.

Σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφονται στην εκκαθάριση 219.000 περίπου φορολογικών δηλώσεων , ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των εφοριακών.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει παράσχει διορία μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2013 σε χιλιάδες φορολογούμενους για να προσκομίσουν στις εφορίες τα παραστατικά που υπέβαλαν με το Ε1 προκειμένου να εκκαθαρισθούν οι φορολογικές δηλώσεις τους.

Ωστόσο, από τους 340.788 φορολογουμένους μέχρι και χθες είχαν προσέλθει και είχαν καταθέσει τα σχετικά έγγραφα οι 121.404, δηλαδή μόλις το 36% του συνόλου.

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς το πρόβλημα είναι ότι χιλιάδες φορολογούμενοι, που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή δεν έχουν παραλάβει το ατομικό ειδοποιητήριο και δεν έχουν ενημερωθεί ότι πρέπει να περάσουν από τις εφορίες για επανέλεγχο.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης με μήνυμά του μέσω του twitter ξεκαθάρισε πως λόγω των σημερινών και αυριανών απεργιακών κινητοποιήσεων η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση στις εφορίες των δικαιολογητικών που εκπνέει στις 26 Σεπτεμβρίου θα παραταθεί.



Διαβάστε περισσότερα...

Γέννησε το γιο της ενώ βρισκόταν σε κώμα και ξύπνησε όταν άκουσε τη φωνή του


Τώρα εκείνος μασά την τροφή της και την ταΐζει στο στόμα - Δείτε τις φωτογραφίες.

Δεν είναι σπάνια εικόνα στο ζωικό βασίλειο οι γονείς να μασούν την τροφή και να την περνούν, στόμα με στόμα, στα μικρά τους. Μια μητέρα και ο γιος της, από την Κίνα, αποτελούν ένα σπάνιο παράδειγμα της ίδιας πρακτικής στον κόσμο των ανθρώπων, και μάλιστα αντίστροφα.

Η Zhang Rongxiang έπεσε σε κώμα έπειτα από τροχαίο ατύχημα πριν από τρία χρόνια. Οι γιατροί ενημέρωσαν τον σύζυγό της Gao Dejin πως δεν θα συνέλθει ποτέ και λίγη ώρα αργότερα διαπίστωσαν πως η γυναίκα ήταν έγκυος και πως, σαν από θαύμα, το μωρό είχε επιβιώσει.

Τους πέντε μήνες που ακολούθησαν ο Gao Dejin φρόντιζε με συνέπεια τη γυναίκα του και το αγέννητο παιδί του, μέχρι οι γιατροί να μπορούν να κάνουν καισαρική τομή και να πάρουν το μωρό.

Έτσι γεννήθηκε ο Gao Qianbo. Το σώμα της μητέρας του, παρότι η ίδια ήταν σε κώμα, φρόντισε το αγοράκι να αναπτυχθεί ούτως ώστε να μπορεί να γεννηθεί. Και από τότε εκείνος δεν έφυγε στιγμή από το πλευρό της.

Η έκπληξη των γιατρών για την εγκυμοσύνη της μητέρας δεν ήταν η μόνη καθώς πέρσι το Μάιο έμειναν άφωνοι ξανά: η νεαρή γυναίκα ξύπνησε από το κώμα στο άκουσμα της φωνής του γιου της!

Έτσι, μητέρα και γιος βρέθηκαν ξανά μαζί.

Παρότι η γυναίκα μπορεί να καταπιεί, δεν μπορεί να μασήσει το φαγητό της. Και προκειμένου να αποφύγει τα αλεσμένα γεύματα του νοσοκομείου, ο μικρός Gao Qianbo μασά την τροφή για εκείνη και της τη δίνει στο στόμα.

Το θέμα αναδεικνύει η Daily Mail επικαλούμενη την εφημερίδα Yangtze Evening Post, σύμφωνα με την οποία η οικογένεια επιβίωσε χάρη στη στοιχειώδη στήριξη από την κυβέρνηση και τη βοήθεια κάποιων συγγενών και φίλων.

Δείτε τις φωτογραφίες...










Διαβάστε περισσότερα...

Από 26/9-11/10 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας ΟΑΕΔ


Απασχόληση πέντε μηνών σε δήμους και περιφέρειες για 10.000 ανέργους προβλέπει το πρόγραμμα.

Ξεκινά την Πέμπτη στις 26 Σεπτεμβρίου η υποβολή αιτήσεων των ανέργων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ για πέντε μήνες σε δήμους και περιφέρειες, το οποίο αναμένεται να προσφέρει 10.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, ειδικότητας Υ.Ε Γενικών Καθηκόντων. Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι των μητρώων του Οργανισμού που είναι από 18 ετών και πάνω, ενώ η καταληκτική ημερομηνία και ώρα των αιτήσεων είναι η 11η Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Επισημαίνεται ότι η υποβολή γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, www.oaed.gr, στο ειδικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων. Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορεί να απευθυνθεί σε κάποιο Κ.Ε.Π για να υποβάλλει την αίτησή του. Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ., οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
2. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
3. Εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
4. Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
5. Άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία προσλήψεων σε αυτό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, www.oaed.gr, όπου εκδόθηκε και η σχετική Δημόσια Πρόσκληση.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ΑΜΕΑ


Καταγγέλλουν τα προβλήματα που υπάρχουν στη Ρόδο.

Την ταλαιπωρία τους για να λάβουν την βεβαίωση που δικαιούνται για την αναπηρία τους, από την υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ, καταγγέλλουν ασφαλισμένοι.

Σύμφωνα με τη rodiaki.gr, μετά τα προβλήματα που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα, η συγκεκριμένη επιτροπή συνήλθε την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να εξετάσει δεκάδες ασφαλισμένους οι οποίοι περιμένουν την βεβαίωση για την πάθηση που έχουν.

Βάσει των καταγγελιών όμως, αν και συνολικά επρόκειτο να εξεταστούν 27 άτομα, τελικά από την επιτροπή πέρασαν μόλις 11, αφού οι υπόλοιποι δεν είχαν ειδοποιηθεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπήρξαν περιπτώσεις ασθενών που έπρεπε να μετακινηθούν από νησί του νομού για να περάσουν από την συγκεκριμένη υγειονομική επιτροπή, όμως ουδέποτε ήρθαν αφού ουδέποτε ενημερώθηκαν για την ημέρα και την ημερομηνία που βρισκόταν το ΚΕΠΑ στη Ρόδο!

Οι ασφαλισμένοι αυτοί θα πρέπει πλέον να περιμένουν όσο διάστημα απαιτηθεί προκειμένου να συνεδριάσει εκ νέου η υγειονομική επιτροπή για να εξετάσουν τις περιπτώσεις τους.

Πάντως ακόμη και αυτοί που εξετάστηκαν για να βεβαιωθεί το ποσοστό αναπηρίας τους καταγγέλλουν τη συμπεριφορά ορισμένων από τα μέλη της επιτροπής, ως απαράδεκτη, αφού δεν δίστασαν να κριτικάρουν ακόμη και τις οδηγίες που έχουν δώσει θεράποντες γιατροί στους ασθενείς.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά η κοινωφελής εργασία στο δήμο Ξάνθης


Πώς θα κατανεμηθούν οι θέσεις.

Το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η πρόσληψη 10.000 ανέργων στις περιφέρειες και τους δήμους όλης της χώρας, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα.

Στην περίπτωση των δήμων της Ξάνθης αναμένεται να προκηρυχθούν συνολικά 115 θέσεις εργασίας για ανέργους, ενώ στο σύνολο της περιφέρειας ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται σε 670 θέσεις εργασίας.

Αναλυτικά η κατανομή των θέσεων στους δήμους της Ξάνθης έχει ως εξής:
Δήμος Μύκης 21
Δήμος Αβδήρων 18
Δήμος Ξάνθης 68
Δήμος Τοπείρου 8

Συνολικά στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη οι 670 θέσεις κατανέμονται ως εξής: (Δήμος Σαμοθράκης 5, Δήμος Παρανεστίου 4, Δήμος Κάτω Νευροκοπίου 10, Δήμος Τοπείρου 8, Δήμος Προσοτσάνης 11, Δήμος Ιάσμου 17, Δήμος Δοξάτου 12, Δήμος Μαρώνειας – Σαπών 21, Δήμος Μύκης 21, Δήμος Θάσου 18, Δήμος Σουφλίου 22, Δήμος Αρριανών 21, Δήμος Αβδήρων 18, Δήμος Διδυμοτείχου 23, Δήμος Νέστου 39, Δήμος Παγγαίου 28, Δήμος Ορεστιάδας 43, Δήμος Δράμας 62, Δήμος Ξάνθης 68, Δήμος Κομοτηνής 76, Δήμος Καβάλας 80, Δήμος Αλεξανδρούπολης 63)

Δυνατότητα αίτησης έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνω των 18 ετών, οι οποίοι ανήκουν στη βαθμίδα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, είναι δηλαδή απόφοιτοι Γυμνασίου ή Δημοτικού για όσους αποφοίτησαν μέχρι το 1980.

Οι άνεργοι θα αξιολογηθούν με βάση περισσότερο κοινωνικά κριτήρια, όπως η διάρκεια της ανεργίας και η οικονομική κατάστασή τους.

Οι συμβάσεις όσων επιλεγούν θα είναι πεντάμηνες, χωρίς τη δυνατότητα να παραταθούν ή να ανανεωθούν, ενώ θα λαμβάνουν μισθό 427 ευρώ το μήνα οι άνεργοι έως 25 ετών και 490 ευρώ το μήνα οι άνεργοι άνω των 25 ετών με καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές.


Πηγή: http://www.thrakitoday.com
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται χιλιάδες προσλήψεις στην ειδική αγωγή


Ανακοινώθηκαν οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών.

Χιλιάδες προσλήψεις αναμένονται να πραγματοποιηθούν στο άμεσο διάστημα από το Υπουργείο Παιδείας για τον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής.

Οι περισσότερες από τις προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν με χρήματα του ΕΣΠΑ χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Αξίζει να επισημανθεί ότι με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρηματοδοτούνται καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα όπως είναι αυτά της παράλληλης στήριξης, της ανάπτυξης υποστηρικτικών δομών ένταξης καθώς και το πρόγραμμα «εξατομικευμένων μέτρων υποστήριξης μαθητών με αναπηρίες για τη μεγιστοποίηση της ακαδημαϊκής και κοινωνικής ανάπτυξης με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών και Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού».

Οι προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν στα πιο πάνω προγράμματα θα γίνουν μέσα από τους πίνακες των αναπληρωτών του υπουργείου Παιδείας με βάση τη θέση που έχει ο κάθε υποψήφιος.

Ήδη στους δικτυακούς τόπους http://e-aitisi.sch.gr/eniaios_smea_anap_13_A/20130923/index.html και http://e-aitisi.sch.gr/eniaios_smea_anap_13_B/20130923/index.html έχουν αναρτηθεί οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης αναπληρωτών εκπαιδευτικών σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής για τους κλάδους των δασκάλων και νηπιαγωγών.

Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί που διαπίστωσαν λάθη να καταθέσουν τις ενστάσεις τους ώστε μετά την επεξεργασία τους να αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες και να ξεκινήσει και η διαδικασία των προσλήψεων.

Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο esos.gr ο αριθμός των προσλήψεων θα φθάσει τις 3.970 και οι θέσεις θα κατανεμηθούν ως ακολούθως:


Ειδικότητες
Αριθμός προσλήψεων
Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας για την παράλληλη στήριξη
1.450
Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας για τα τμήματα ένταξης ειδικής αγωγής
1.700
Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.)
520
Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (συνοδοί κ.α.)
300
Σύνολο
3.970
Αξίζει να σημειωθεί ότι με δελτίο Τύπου το υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα ο υφυπουργός κ. Κεδίκογλου έκανε γνωστό ότι φέτος, προορίζονται για την ειδική αγωγή 4.800 πιστώσεις, περίπου 700 περισσότερες από την περσινή χρονιά, οι οποίες κατανέμονται ως εξής: 2.000 πιστώσεις για την παράλληλη στήριξη, 2.000 για ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης και 823 για ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και εν γένει για ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Αναβαθμίζονται παιδικές χαρές στη Θεσσαλονίκη


Θα έχουν προδιαγραφές χρήσης και από παιδιά με μειωμένη κινητικότητα ή άτομα με αναπηρία.

Συνεχίζεται το πρόγραμμα αναβάθμισης και πιστοποίησης των παιδικών χαρών του δήμου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, ενέκρινε χθες κατά τη 17η τακτική του συνεδρίαση την εκτέλεση του έργου «Ανάπλαση παιδικών χαρών στη 2η στην 4η Δημοτική Κοινότητα για πιστοποίηση -ΣΑΤΑ».

Το συγκεκριμένο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 475.000 ευρώ, περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό (2013) του δήμου της συμπρωτεύουσας. Θα υλοποιηθεί κατόπιν δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού.

«Στόχος μας είναι δημιουργήσουμε ασφαλείς παιδικές χαρές με την κατασκευή περίφραξης και ελεγχόμενης εισόδου και να εξασφαλίσουμε ένα λειτουργικό περιβάλλον με περιβαλλοντικά φιλικές συνθήκες για την ψυχαγωγία των παιδιών και κατάλληλες συνθήκες παραμονής για τους συνοδούς τους», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης και πρόσθεσε: «οι δύο παιδικές χαρές έρχονται να προστεθούν στις 28 που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης τον τελευταίο χρόνο».

Οι επεμβάσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της αισθητικής αναβάθμισης με βάση τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό που απαιτεί ο χώρος εξαιτίας της ιδιαίτερης χρήσης του και της ηλικιακής ομάδας χρηστών της.

Βασική αρχή του σχεδιασμού αποτελεί η χάραξη του σχήματος του παιδότοπου σε σχήμα έλλειψης. Περιμετρικά στο οβάλ σχήμα της κάτοψης της παιδικής χαράς θα τοποθετηθούν έξι παγκάκια για τους συνοδούς.

Τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη παιδική χαρά, όλα τα νέα παιχνίδια που θα τοποθετηθούν θα φέρουν πιστοποιητικό Εξασφάλισης Ποιοτικού Ελέγχου ενώ θα έχουν προδιαγραφές χρήσης και από παιδιά με μειωμένη κινητικότητα ή άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ). Ακόμη, προβλέπεται νέος επαρκής ηλεκτροφωτισμός και τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων.


Πηγή: http://www.seleo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γυναίκα του τον έστειλε για ψωμί, εκείνος γύρισε με... 400 εκατομμύρια!


Ένας τυχερός στο τζακ ποτ του Powerball στη Νότια Καρολίνα.

Μερικές φορές δεν χρειάζεται να κυνηγάς την τύχη σου, σε βρίσκει εκείνη από μόνη της... Αυτό φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση ενός άνδρα από τη Νότια Καρολίνα, ο οποίος κέρδισε το τζακ ποτ στο Powerball, αποκομίζοντας 400 εκατομμύρια δολάρια.

Ο άνδρας σταμάτησε σε ένα πρατήριο καυσίμων να αγοράσει ψωμάκια για χοτ ντογκ, που του είχε ζητήσει η γυναίκα του. Αλλά τα ψωμάκια είχαν τελειώσει κι έτσι αντί αυτών αγόρασε δελτία του Powerball αξίας 20 δολαρίων.

Αυτή ήταν μάλλον η πιο αποδοτική επένδυση στη ζωή του καθώς τα δελτία τον ανέδειξαν νικητή του τζακ ποτ και 400 εκατομμυρίων δολαρίων!



Διαβάστε περισσότερα...

Η αρχαία κινεζική παράδοση των «δεμένων ποδιών»


Η Han Qiaoni είναι μία από τις τελευταίες γυναίκες με «πόδια λωτού».

Η Han Qiaoni από την περιοχή Yuxian στη βόρεια επαρχία της Κίνας Shanxi είναι 102 ετών και πιστεύεται ότι είναι μία από τις λίγες εναπομείνασες γυναίκες στη χώρα που έχουν δεμένα πόδια.

Τής έσπασαν τα δάχτυλα των ποδιών όταν ήταν μόλις δύο ετών. Η ίδια λέει ότι η μητέρα της τής τύλιγε τα πέλματα με ένα μακρύ κομμάτι ύφασμα, εκτός από το μεγάλο της δάχτυλο, έτσι ώστε τα υπόλοιπα να πιεστούν επάνω στο πέλμα.

Τής πήρε έξι μήνες για να μάθει να περπατά και πάλι και να συνηθίσει τον πόνο.

Τα μικρά πόδια θεωρούνταν σύμβολο ομορφιάς και κοινωνικής θέσης, και κάποτε ήταν ίσως ο μοναδικός τρόπος προκειμένου μια γυναίκα να παντρευτεί με κάποιον ευκατάστατο.

Η πρακτική αυτή απαγορεύτηκε το 1912, όμως κάποιες οικογένειες συνέχισαν την παράδοση στα κρυφά.



Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία το σπάσιμο και δέσιμο των ποδιών χρονολογείται από τη δυναστεία των Song 960-1279 μ.Χ.

Ο Li Yu, που κυβερνούσε την Κίνα το 961-975 λέγεται ότι ερωτεύτηκε μια χορεύτρια, η οποία έδενε τα πόδια της και χόρευε το «χορό του λωτού».



Τα επόμενα χρόνια και στις δυναστείες που ακολούθησαν η πρακτική αυτή έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και συσχετίστηκε με την ένδειξη πλούτου.

Τα κορίτσια που ζούσαν στην επαρχία πίστευαν ότι έπρεπε να δένουν τα πόδια τους για να παντρευτούν κάποιον πλούσιο.

Πιστεύεται ότι το 40-50% των γυναικών στην Κίνα είχαν ακολουθήσει την πρακτική αυτή το 19ο αιώνα, ενώ σε ορισμένα χωριά όπως το Liuyicun η παράδοση συνεχίστηκε ακόμη και μετά την απαγόρευση.



Ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι με αυτόν τον τρόπο οι γυναίκες ήταν πιο εξαρτημένες από τους άντρες. Σκοπός του δεσίματος των ποδιών ήταν αυτά να μη μεγαλώσουν παραπάνω από 7,6 έως 10 εκατοστά.

Ένα πόδι που ήταν ακριβώς τρεις ίντσες (7,6 εκατοστά) αποκαλούνταν «χρυσός λωτός» ενώ τα 10 εκατοστά «ασημένιος λωτός».



Τα κόκκαλα των παιδιών σπάζουν πιο εύκολα. Το τελετουργικό ξεκινούσε με ψαλίδισμα των νυχιών και το μούλιασμα των ποδιών σε ζεστό νερό για να μαλακώσει ο ιστός και τα κόκκαλα. Στη συνέχεια έκαναν μασάζ στα πόδια και έσπαζαν τα δάχτυλα εκτός από το μεγάλο, δένοντάς τα σφιχτά με ένα βαμβακερό ή μεταξωτό ύφασμα στο πέλμα.



Μετά από δύο ημέρες αφαιρούνταν το ύφασμα για να τα πλύνουν και να αποφευχθεί μια μόλυνση και τα έδεναν ακόμη πιο σφιχτά από πριν. Τα κορίτσια ενθαρρύνονταν να περπατούν σε μεγάλες αποστάσεις, έτσι ώστε τα πόδια τους να συνηθίσουν το βάρος τους και να μην «χαλάσει» το σχήμα τους.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΗΕ: Προτεραιότητα στα ΑΜΕΑ


Τα Ηνωμένα Έθνη κατήγγειλαν σήμερα, για άλλη μία φορά, τα δεινά που υφίστανται οι άνθρωποι με αναπηρίες, πολλοί από τους οποίους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών τους έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους.

Εκτιμάται ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, από τα 7,5 δισεκατομμύρια του πλανήτη, έχουν κάποιου είδους αναπηρία. Το 80% από αυτούς ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.

"Η αναπηρία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης κατάστασης. Σχεδόν όλοι, κάποια στιγμή της ζωής τους, θα πάσχουν από κάποια προσωρινή ή μόνιμη αναπηρία", είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν. "Ωστόσο, υπερβολικά πολλοί άνθρωποι με αναπηρίες ζουν στη φτώχεια. Πάρα πολλοί υποφέρουν από τον κοινωνικό αποκλεισμό τους. Πάρα πολλοί δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την εργασία, τη φροντίδα υγείας, το κοινωνικό και νομικό σύστημα", συνέχισε.

Ο γνωστός, τυφλός συνθέτης και τραγουδιστής Στίβι Γουόντερ, ο οποίος φέρει τον τίτλο του "Αγγελιαφόρου της Ειρήνης" του ΟΗΕ, είπε ότι λιγότερο από το 5% των εντύπων παγκοσμίως διατίθενται και σε μορφή τέτοια που να μπορούν να τα διαβάσουν ή να τα ακούσουν οι τυφλοί.

"Προκειμένου να ενταχθούν στην κοινωνία τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, στη γνώση και την πληροφορία", τόνισε.

Διάφορα προγράμματα για τη στήριξη ανθρώπων με αναπηρίες έχουν εφαρμοστεί στο πλαίσιο της επίτευξης των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας (ΑΣΧ) που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, θα πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2015. Στους οκτώ στόχους περιλαμβάνονται ο περιορισμός της φτώχειας και η εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διορθώσεις στο περιουσιολόγιο


Διορθώσεις στην περιουσιακή τους κατάσταση, χωρίς την επιβολή προστίμων, ακόμη και τέσσερις μήνες μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2013, θα μπορούν να κάνουν οι φορολογούμενοι, αντιμετωπίζοντας ανώδυνα τυχόν λάθη και παραλείψεις κατά την υποβολή των δηλώσεων ακινήτων (Ε9), για τις οποίες η προθεσμία εκπνέει στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ουσιαστικά, οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν θα προλάβουν να υποβάλουν το Ε9 εμπρόθεσμα, θα μπορούν να κάνουν χρήση της διαδικασίας διόρθωσης των στοιχείων των ακινήτων, η οποία προβλέπεται με βάση υπουργική απόφαση που εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 2012 και τροποποιήθηκε τον Ιούλιο του 2013.

Η απόφαση ορίζει ότι σε περίπτωση διαφωνίας του υπόχρεου με τα στοιχεία των ακινήτων, όπως αυτά αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα-δήλωση Φ.Α.Π., παρέχεται η δυνατότητα διορθώσεως αυτών, με υποβολή στον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. δήλωσης στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους.

Για τα έτη 2011, 2012 και 2013, οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τέταρτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της δήλωσης-εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π., θεωρούνται ότι πραγματοποιήθηκαν λόγω υπαιτιότητας της υπηρεσίας και εκκαθαρίζονται ως τέτοιες, χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων ή προστίμων.

Στους πίνακες 1 και 2 του Ε9 οι φορολογούμενος θα μπορεί:

-Να προσθέσει ή να διαγράψει ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο ή δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης.

-Να τροποποιήσει στοιχεία ακινήτου.

Σε κάθε περίπτωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων για τροποποίηση της περιουσιακής κατάστασης, απαιτείται η αναγραφή, στο πεδίο σημειώσεων του φορολογουμένου, του λόγου μεταβολής της, τα στοιχεία του αντίστοιχου εγγράφου, εφόσον υπάρχει, καθώς και η προσκόμιση των οικείων παραστατικών.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών περί τα τέλη Οκτωβρίου, αφού θα έχει ολοκληρώσει την έντυπη έκδοση και την ταχυδρομική αποστολή των περίπου 500.000 χρεωστικών εκκαθαριστικών ΦΑΠ για το έτος 2013, θα εκδώσει σε ηλεκτρονική μορφή όχι μόνο τα εκκαθαριστικά αυτά, αλλά και όλα όσα έχουν μηδενικό ποσό φόρου.

Όλα τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ - χρεωστικά και μηδενικά - θα αναρτηθούν, δηλαδή, στην διαδικτυακή εφαρμογή του «περιουσιολογίου», μέσω της οποίας υποβάλλεται αυτή τη στιγμή το Ε9.

Έτσι, από τις αρχές Νοεμβρίου 2013 και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2014, όσοι φορολογούμενοι είχαν το 2012 μεταβολές σε ακίνητα που είχαν δηλώσει στον πίνακα 1 του Ε9 των ετών 2005-2012, δηλαδή σε κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα (τόσο οι υπόχρεοι καταβολής ΦΑΠ για το έτος 2013 όσο και αυτοί που απαλλάσσονται από τον ΦΑΠ του 2013 λόγω του ότι η αξία των ακινήτων αυτών είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ), εφόσον δεν θα έχουν προλάβει να δηλώσουν τις αλλαγές αυτές μέχρι τις 27-9-2013, θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να εισέλθουν στην εφαρμογή του «περιουσιολογίου» και να δηλώσουν τις συγκεκριμένες μεταβολές, χωρίς να θεωρηθούν εκπρόθεσμοι και συνεπώς χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα.
Θα έχουν δηλαδή χρονικό περιθώριο τεσσάρων μηνών να προσθέσουν ή να διαγράψουν ακίνητα του πίνακα 1 ή εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα του πίνακα 1 ή να τροποποιήσουν επιμέρους στοιχεία ακινήτων του πίνακα 1.

Τη δυνατότητα υποβολής του Ε9 του 2013 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2014 χωρίς πρόστιμα θα μπορούν να την αξιοποιήσουν, γενικότερα, και όσοι φορολογούμενοι θεωρούν ότι υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης, όπως αυτά απεικονίζονται στο ηλεκτρονικό «περιουσιολόγιο», αλλά δεν θα έχουν προλάβει να υποβάλουν διορθωτικό ή συμπληρωματικό Ε9 μέχρι τις 27-9-2013 για τα ακίνητα του πίνακα 1 (κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα) ή μέχρι τις 14-10-2013 για τα ακίνητα του πίνακα 2 (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπου κ.λπ. εκτάσεις γης εκτός σχεδίου).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γερά ποτήρια από τα έξι τους


Ακόμη και παιδιά έξι ετών καταφεύγουν στο Κέντρο Πρόληψης Κατά των Εξαρτήσεων Ρεθύμνου, για να απαλλαγούν από τη βλαβερή συνήθεια του αλκοόλ.

Οι νέοι της πόλης αποδεικνύονται «γερά ποτήρια», καθώς, όπως τονίζουν οι ειδικοί, μιμούνται τους μεγαλύτερους σε αυτό το καταστροφικό «σπορ», το οποίο οδηγεί στον αλκοολισμό.

Παρά τα θλιβερά περιστατικά που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια με «πρωταγωνιστές» συνομηλίκους τους, οι νεαροί του Ρεθύμνου δεν φαίνεται να πτοούνται και συνεχίζουν να τα... τσούζουν μέχρι τελικής πτώσης.

Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Πρόληψης Κατά των Εξαρτήσεων Ρεθύμνου, οι νέοι, ηλικίας από 15 έως και 19 ετών, κάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, με αποτέλεσμα το επιστημονικό προσωπικό του κέντρου να έχει προχωρήσει στην κατάρτιση προγραμμάτων βοήθειας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Mείωση στις παροχές ασθενείας


Σχεδόν το 50% άγγιξε η μείωση της δημόσιας δαπάνης για τις παροχές ασθενείας το 2012 σε σχέση με το 2009.

Το 2009, έτος έναρξης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι δαπάνες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για παροχές ασθενείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ανέρχονταν σε 8.383.755.274 ευρώ. Το ποσό αυτό το 2012 περιορίστηκε στα 4.521.063.549 ευρώ. Οι δαπάνες για τις παροχές ασθενείας κατά το 2012 προσέγγισαν το ύψος των δαπανών του έτους 2003.

Έγγραφο που υπογράφει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και διαβιβάστηκε στη Βουλή, παρουσιάζει την εξέλιξη των δαπανών για τις παροχές ασθενείας από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι παροχές ασθενείας εξελίχθηκαν ως εξής:

- Έτος 1974: παροχές ασθενείας ύψους 23.476.898 ευρώ

- Έτος 1975: παροχές ασθενείας 27.820.446 ευρώ

- Έτος 1976: παροχές ασθενείας 39.022.512 ευρώ

- Έτος 1977: παροχές ασθενείας 48.819.709 ευρώ

- Έτος 1978: παροχές ασθενείας 64.707.753 ευρώ

- Έτος 1979: παροχές ασθενείας 77.520.481 ευρώ

- Έτος 1980: παροχές ασθενείας 100.841.000 ευρώ

- Έτος 1981: παροχές ασθενείας 131.612.000 ευρώ

- Έτος 1982: παροχές ασθενείας 147.507.000 ευρώ

- Έτος 1983: παροχές ασθενείας 194.271.000 ευρώ

- Έτος 1984: παροχές ασθενείας 242.782.000 ευρώ

- Έτος 1985: παροχές ασθενείας 278.267.000 ευρώ

- Έτος 1986: παροχές ασθενείας 312.363.000 ευρώ

- Έτος 1987: παροχές ασθενείας 370.617.000 ευρώ

- Έτος 1988: παροχές ασθενείας 446.489.000 ευρώ

- Έτος 1989: παροχές ασθενείας 520.511.000 ευρώ

- Έτος 1990: παροχές ασθενείας 639.078.000 ευρώ

- Έτος 1991: παροχές ασθενείας 789.626.000 ευρώ

- Έτος 1992: παροχές ασθενείας 1.014.415.000 ευρώ

- Έτος 1993: παροχές ασθενείας 1.467.789.000 ευρώ

- Έτος 1994: παροχές ασθενείας 1.803.243.000 ευρώ

- Έτος 1995: παροχές ασθενείας 2.028.262.000 ευρώ

- Έτος 1996: παροχές ασθενείας 2.337.444.000 ευρώ

- Έτος 1997: παροχές ασθενείας 2.636.663.000 ευρώ

- Έτος 1998: παροχές ασθενείας 2.664.484.000 ευρώ

- Έτος 1999: παροχές ασθενείας 2.981.112.000 ευρώ

- Έτος 2000: παροχές ασθενείας 3.219.393.000 ευρώ

- Έτος 2001: παροχές ασθενείας 3.559.850.000 ευρώ

- Έτος 2002: παροχές ασθενείας 4.008.711.000 ευρώ

- Έτος 2003: παροχές ασθενείας 4.461.232.000 ευρώ

- Έτος 2004: παροχές ασθενείας 5.564.272.000 ευρώ

- Έτος 2005: παροχές ασθενείας 5.732.170.000 ευρώ

- Έτος 2006: παροχές ασθενείας 6.333.119.000 ευρώ

- Έτος 2007: παροχές ασθενείας 6.953.201.000 ευρώ

- Έτος 2008: παροχές ασθενείας 7.876.835.000 ευρώ

- Έτος 2009: παροχές ασθενείας 8.383.755.274 ευρώ

- Έτος 2010: παροχές ασθενείας 6.736.565.749 ευρώ

- Έτος 2011: παροχές ασθενείας 5.855.662.050 ευρώ

- Έτος 2012: παροχές ασθενείας 4.521.063.549 ευρώ

Το υπουργείο έχει διαβιβάσει στη Βουλή και στοιχεία για τη δημόσια δαπάνη προστασίας των αναπήρων από το 2012 έως σήμερα από την κατανομή πιστώσεων Προϋπολογισμού οικονομικών ετών 2012, 2013 και την πρόβλεψη για το 2014. το ποσό συνολικά το 2012 ήταν 37.844.000 ευρώ, το 2013 ήταν 36.212.825 ευρώ και η πρόβλεψη για το 2014 ανέρχεται στα 36.880.000 ευρώ.

Τα στοιχεία που αποτυπώνουν την εξέλιξη των δαπανών ασθενείας από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα είχε ζητήσει ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Πύρρος Δήμας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρκάρουν στα πεζοδρόμια


Την τραγική κατάσταση με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια του Πειραιά, αποκαλύπτει με φωτογραφίες που μας έστειλε, αναγνώστης του enikos.gr. 


Το σχόλιό μας: Κι εννοείται για το δικαίωμα προσβασιμότητας και μετακίνησης πεζών αλλά και ΑμεΑ με αμαξίδιο ούτε λόγος... την αμαξάρα του ο καθένας και για τους άλλους δεν νοιάζεται καθόλου.

Δείτε τις φωτογραφίες:












Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελέας για τις προσλήψεις στο Δήμο Λαμιέων


Ένα έγγραφο "βόμβα" του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Λαμιέων, έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα είχε αποκαλύψει το LamiaReport, για προσλήψεις "ημετέρων" στο Δήμο Λαμιέων.

Το έγγραφο του Σωματείου, που εστάλη προς τον Δ/ντή Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Ανδρεωσάτο Ανδρέα και κοινοποιείται στο Δήμαρχο Γιώργο Κοτρωνιά και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σωτήρη Κουτσοβέλη, οι εργαζόμενοι ζητούν να "ξεσκονιστούν " όλοι οι φάκελοι και αν υπάρχουν κρούσματα, οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Διαβάστε τι αναφέρεται μεταξύ άλλων στο έγγραφο των εργαζομένων:
"Είναι ηθική υποχρέωσή σας απέναντι στην σπίλωση του ονόματος των εργαζομένων του Δήμου μας από “γνωστούς άγνωστους” καλοθελητές, να ερευνήσετε όλους τους ατομικούς υπηρεσιακούς φακέλους για τυχόν πλαστά πιστοποιητικά ξενόγλωσσα, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τίτλους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων αποστέλλοντάς τους στα αρμόδια Ιδρύματα επαληθεύοντας την γνησιότητας τους.

Σε περίπτωση που τυχόν έχουμε τέτοια κρούσματα θα πρέπει να αποδοθούν στην δικαιοσύνη άμεσα ώστε να επιληφθεί του θέματος. Πρέπει επιτέλους να δώσουμε στην κοινωνία να καταλάβει ότι ο αγώνας μας είναι κοινός και είμαστε δίπλα και όχι απέναντί της".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διορθώσεις και υποβολή στοιχείων ακινήτων Ε9


Διορθώσεις στα στοιχεία ακινήτων του Ε9 μπορούν να κάνουν οι φορολογούμενοι ως και τέσσερις μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεών τους, σύμφωνα με τη νομοθεσία, χωρίς ποινές και πρόστιμα.

Τούτο σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διορθώσεις και να υποβάλλουν στοιχεία και πέραν της προθεσμίας υποβολής των στοιχείων ακινήτων τους για το 2012 που λήγει στις 27 Σεπτεμβρίου.

Αυτό διευκρινίζεται από αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προς τους φορολογούμενους, ενόψει της λήξης της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης Ε9 για τα εντός σχεδίου ακίνητά τους, τις επόμενες ημέρες, γεγονός που έχει δημιουργήσει προβλήματα καθυστερήσεων στη διαδικασία υποβολής λόγω του πλήθους των δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Άφησαν τη Γαύδο χωρίς γιατρό


Χωρίς γιατρό από τα μέσα του Αυγούστου έχει μείνει η Γαύδος.

Το ακριτικό νησί και οι κάτοικοι του βιώνουν με τον πλέον απεχθή τρόπο την αδιαφορία των αρμοδίων καθώς τους έχουν παρατήσει κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού.

Περίπου 300 άνθρωποι, μόνιμοι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες παρακαλούν να μην συμβεί κάποιο ατύχημα ή να μην αρρωστήσει κανείς αφού το νησί από τις 15 Αυγούστου και μετά είναι χωρίς γιατρό.

Όπως είπε στον SUPER FM 89.6 η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου της Γαύδου κυρία Σαματά Δαμοράκη ο τελευταίος ειδικευόμενος γιατρός έφυγε από το νησί στα μέσα του Αυγούστου καθώς ολοκληρώθηκε το διάστημα στο οποίο όφειλε να βρίσκεται εκεί. Μάλιστα όπως είπε η κυρία Δαμοράκη ο συγκεκριμένος αγροτικός γιατρός έμεινε στην Γαύδο εθελοντικά επιπλέον 15 ημέρες από το προβλεπόμενο διάστημα.

Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Γαύδου σημείωσε πως οι περίπου 90 μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, αλλά και οι πλέον των 150 επισκεπτών, που κάνουν ακόμα και σήμερα τις διακοπές τους στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας είναι σε ο,τι αφορά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών ακάλυπτοι.

Χαρακτηριστικό της αντιμετώπισης που απολαμβάνουν και των παροχών υγείας που τους προσφέρονται οι ακρίτες κάτοικοι της Γαύδου εν έτη 2013 είναι δύο πρόσφατα περιστατικά:



Το ένα αφορούσε στο θάνατο κατοίκου του νησιού που αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας και μέχρι να μεταφερθεί με φουσκωτό σκάφος στα Σφακιά, καθώς δεν υπήρχε γιατρός πέθανε, ενώ το δεύτερο περιστατικό αφορούσε σε ένα μικρό κοριτσάκι που είχε κάποιο ατύχημα με αποτέλεσμα να χρειάζεται να του τοποθετηθούν ράμματα στο πόδι. Και σε αυτό το περιστατικό χρειάστηκε η μεταφορά του παιδιού με φουσκωτό σκάφος στα Σφακιά, ενώ το τραγικό της ιστορίας ήταν πως επειδή το τραύμα του παιδιού αιμορραγούσε τοποθετήθηκε στην πληγή σιλοτέιπ για να σταματήσει το αίμα.

Επισημαίνεται ασφαλώς πως το ακριτικό νησί αρκετές φορές, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών μένει χωρίς σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο σε αρκετές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι όπως λέει η κυρία Δαμοράκη να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας. «Στο νησί ζουν άνθρωποι ηλικιωμένοι, αλλά και μικρά παιδιά που μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστούν μια κάποια φροντίδα και να μην την έχουν με ολέθριες συνέπειες για την υγεία τους.»

Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ανέφερε μιλώντας στον SUPER FM 89.6 πως για το πρόβλημα έχει ενημερωθεί η διοίκηση του νοσοκομείου Χανίων, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εδώ και καιρό αλλά ακόμα δεν έχει δοθεί κάποια λύση, καθώς όπως λένε οι αρμόδιοι «υπάρχει στον αέρα η προκήρυξη αλλά για την ώρα δεν έχει βρεθεί γιατρός που να έχει κάνει αίτηση να έρθει στο Γαύδο».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H "κρίση" τρώει τα παιδιά της


Επικίνδυνα συρρικνώνεται ο πληθυσμός της πατρίδας μας, καθώς οι Ελληνίδες διστάζουν να αποκτήσουν παιδί σε τόσο δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, ενώ παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των αυτόματων αποβολών στις κυήσεις, ένα θλιβερό γεγονός που οι επιστήμονες αποδίδουν στο άγχος της κρίσης.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της έρευνας που πραγματοποίησε η Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου είναι ανησυχητικά, καθώς φωτογραφίζουν τη ραγδαία μείωση που υπέστη από το 2011 στο 2012 ο αμιγώς ελληνικός πληθυσμός. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γεννήσεις συνολικά κατέγραψαν μείωση 5,7% πέρσι, ενώ για πρώτη φορά το φαινόμενο συνδυάστηκε με αντίστοιχη αύξηση των θανάτων κατά 5%.

Στις Ελληνίδες υπηκόους η μείωση των γεννήσεων ήταν 3% ενώ στις μετανάστριες το αντίστοιχο αρνηστικό ποσοστό άγγιξε το 18%.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταλήψεις σε σχολεία σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας


Διαβάστε τα άρθρα που είναι σχετικά με το θέμα: 

-------------------

Υπό κατάληψη σχολεία στην Πελοπόννησο


Ξεκίνησε ο "χορός" των καταλήψεων σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας και της Κορινθίας.

Ήδη, υπό κατάληψη βρίσκονται εννέα σχολεία της Μεσσηνίας, που αφορούν το σύνολο σχεδόν των γενικών λυκείων και των ΕΠΑΛ της Καλαμάτας.

Επίσης, υπό κατάληψη είναι το γυμνάσιο και το γενικό λύκειο Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, καθώς και το 1ο και 3ο γενικό λύκειο Τρίπολης στην Αρκαδία.

Οι μαθητές δηλώνουν πως δεν προχώρησαν σε καταλήψεις, για να χάσουν το μάθημα, αλλά στηρίζουν τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των καθηγητών τους, ενώ, παράλληλα, διαμαρτύρονται για τις αλλαγές που φέρνει ο νόμος για το νέο λύκειο.


Πηγή: http://www.enikos.gr



-------------------

Κατάληψη στους Λειψούς


«Λουκέτο», έβαλαν οι μαθητές στο γυμνάσιο των Λειψών Δωδεκανήσου.

45 παιδία αυτή την ώρα προχώρησαν σε κατάληψη του γυμνασίου (το οποίο έχει και τάξεις λυκείου), στους Λειψούς Δωδεκανήσου. Την φωτογραφία την έστειλε αναγνώστης του enikos.gr







Πηγή: http://www.enikos.gr

-------------------

Πέντε καταλήψεις στα Ιωάννινα


Πέντε σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (τέσσερα Λύκεια και ένα Γυμνάσιο) τελούν υπό κατάληψη στα Ιωάννινα.

Πιο συγκεκριμένα, υπό κατάληψη τελούν από σήμερα το πρωί, το 1ο, το 8ο, το 4ο Λύκειο Ιωαννίνων, το Γυμνάσιο Ελεούσας και το 3ο ΕΠΑΛ. 



Διαβάστε περισσότερα...