Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Τρίκαλα... γεμάτα σκουπίδια


Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στα Τρίκαλα από τους σωρούς των σκουπιδιών. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η κατάσταση γίνεται αφόρητη.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H υγρασία γίνεται πόσιμο νερό


Μια πρωτοποριακή μηχανή που μετατρέπει την υγρασία από ιδρωμένα ρούχα σε πόσιμο νερό λειτουργεί δοκιμαστικά στη Σουηδία, σύμφωνα με το BBC.

Η μηχανή θερμαίνει και στύβει τα ρούχα για να «απομονώσει» τον ιδρώτα. Στη συνέχεια, η μηχανή επεξεργάζεται τον ατμό που παράγεται μέσα από μια ειδική μεμβράνη, διαχωρίζοντας και φιλτράροντας τα μόρια του νερού.

Από την περασμένη Δευτέρα, ο δημιουργός της μηχανής, Αντρέας Χάμαρ, ισχυρίζεται ότι περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχουν δοκιμάσει νερό από... ιδρώτα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Όπως τονίζει ο ίδιος, το παραγόμενο ύδωρ είναι πιο καθαρό από το τοπικό νερό βρύσης.

«Η μηχανή κατακρατεί τον ατμό, αλλά αποβάλλει βακτήρια, άλατα καθώς και τις ίνες των ρούχων» εξηγεί ο Χάμαρ. «Κατά μέσο όρο, ένα ιδρωμένο φανελάκι, παράγει 10ml νερού» προσθέτει ο Χάμαρ.Η μηχανή κατασκευάστηκε με στόχο την προώθηση της εκστρατείας της UNICEF για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το γεγονός ότι 780 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προτάσεις για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής πολυεθνικών από τον ΟΟΣΑ


Τι περιλαμβάνει το σχέδιο.

Σχέδια για την καταπολέμηση σε παγκόσμιο επίπεδο της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων παρουσίασε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ ) στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 (των 20 μεγαλύτερων βιομηχανικά αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών) στη Μόσχα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times.

Το μεγάλου βεληνεκούς σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση «της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετακίνησης των κερδών» παρουσιάσθηκε από τον ΟΟΣΑ σε αντίδραση στις διαρκείς επικρίσεις για τους χαμηλούς φόρους που πληρώνουν ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες.

Ο Πασκάλ Σεν Αμάν, ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΟΣΑ για φορολογικά θέματα, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία θα οδηγήσει στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τις πολυεθνικές που διοργανώνουν τις δραστηριότητές τους με τρόπο, ώστε να πληρώνουν χαμηλούς φόρους. «Γνωρίζουν (οι πολυεθνικές) ότι η χρυσή εποχή του "δεν πληρώνουμε πουθενά φόρους" έχει παρέλθει», δήλωσε.

Η προσπάθεια αναδιάταξης των διεθνών φορολογικών κανόνων αποτελεί μία ευκαιρία να αποτραπεί το «παγκόσμιο φορολογικό χάος», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος τονίζει ότι η αποτυχία δράσης μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη μονομερούς δράσης από τις χώρες μέλη. Οι χώρες που δεν μετέχουν στον ΟΟΣΑ, όπως η Κίνα και η Ινδία, θα προσκληθούν να συμμετέχουν στην αναμόρφωση των κανόνων σε ισότιμη βάση.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το σχέδιο περιλαμβάνει περισσότερες από μία δεκάδα προτάσεων για να εμποδίζεται η δημιουργία κενών μεταξύ των εθνικών φορολογικών συστημάτων και να αντιμετωπίζονται πρακτικές που διαχωρίζουν τεχνητά το φορολογητέο εισόδημα από τη δραστηριότητα που το δημιουργεί. Περιλαμβάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση καταχρήσεων φορολογικών συνθηκών, την αποτροπή φοροαποφυγής με την μετατόπιση άυλων στοιχείων μεταξύ των εταιρειών των ομίλων και την εξουδετέρωση της επίπτωσης «υβριδικών» δομών που χρησιμοποιούνται για να μειώνεται κατά πολλά δισ. δολάρια η φορολογία.

Η επίδραση του σχεδίου θα εξαρτηθεί από τη βούληση των χωρών να κάνουν συμβιβασμούς την επόμενη διετία, καθώς θα διαμορφώνονται οι λεπτομέρειες των προτεινόμενων αλλαγών.

Ο φορολογικός εταίρος της εταιρείας επαγγελματικών υπηρεσιών PwC κ. Ρίτσαρντ Κόλιερ είπε ότι η πρωτοβουλία θα μπορούσε να είναι «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην παγκόσμια φορολογία», αλλά προειδοποίησε ότι οι αλλαγές δεν θα είναι γρήγορες και εξαρτώνται από τη συνεχιζόμενη δέσμευση των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Τροποποιήσεις στο ν/σ του Υπ. Ανάπτυξης


Τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών κατέθεσε στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι κυριότερες εξ αυτών είναι οι εξής:

- Δίνεται το περιθώριο ενός ακόμη μήνα (3 μήνες συνολικά από την ψήφιση του νομοσχεδίου), προκειμένου οι κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες, ή -στην περίπτωση της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης- οι κατά τόπους δήμαρχοι να αποφασίσουν ποιες Κυριακές θα επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Σε περίπτωση που η προθεσμία αυτή παρέλθει χωρίς σχετική απόφαση, θα επιτρέπεται όλες τις Κυριακές του έτους η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι εκπτωτικά καταστήματα (outlet), δεν βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, και δεν συνδέονται νομικά με αλυσίδες καταστημάτων. Η σχετική απόφαση κάθε αντιπεριφερειάρχη μπορεί να αναθεωρείται ετησίως κάθε Ιανουάριο, αρχής γενομένης τον Ιανουάριο του 2015.

- Το ωράριο των καταστημάτων τις Κυριακές, ξεκινά στις 11 το πρωί και λήγει στις 8 το βράδυ.

- Σε βενζινάδικα τα οποία "πειράζουν" τις αντλίες τους, προκειμένου να αλλοιωθούν οι ενδείξεις των μετρητών, ο υπεύθυνος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών, κατάσχονται οι σχετικοί μηχανισμοί και επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ για κάθε επηρεαζόμενη μετρητή. Οι ίδιες ποινές επιβάλλονται όταν εντοπίζονται και ίχνη μηχανισμών που έχουν αφαιρεθεί.

- Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αττικής, διορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και του περιφερειάρχη Αττικής. Η θητεία των μελών του Δ.Σ. είναι διετής. Η αρχική διάταξη προέβλεπε διορισμό των προέδρων μονάχα από τον υπουργό Ανάπτυξης -κάτι που είχε προκαλέσει στο παρελθόν διαμαρτυρίες τόσο από το χώρο της αντιπολίτευσης, όσο και της συμπολίτευσης.

- Ιδρύεται Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, που εποπτεύεται από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

- Άλλες τροποποιήσεις που κατατέθηκαν σήμερα στο νομοσχέδιο, αφορούν τη διαδικασία διαιτησίας στις δημόσιες συμβάσεις.

Τέλος, με τροπολογία που κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο, εντάσσονται στο καθεστώς ενισχύσεων του ν.3908/2011 και οι επενδύσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιοθερμικούς σταθμούς, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη χορήγηση επαγγελματικής ταυτότητας β' τάξης σε λογιστές φοροτεχνικούς και με τη διαδικασία έκδοσης του Κώδικα Δεοντολογίας των Λογιστών Φοροτεχνικών, και παρέχεται υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα εγγραφής ως μέλη Επιμελητηρίου και σε μη εγκατεστημένα στη χώρα μας πρόσωπα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άδωνις: Όσο είμαι υπουργός το Κέντρο Υγείας δεν θα κλείσει


«Ότι λέμε ισχύει. Pacta sunt servanda όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Ρωμαίοι, δηλαδή ότι οι συμφωνίες είναι τηρητέες. Το σύστημα με λιγότερους πόρους θα παρέχει καλύτερη υγεία», είπε σε εργαζομένους και ασθενείς του Κέντρου Υγείας Περιστερίου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, όπου παραβρέθηκε νωρίτερα.

«Όσο είναι υπουργός ο Άδωνις Γεωργιάδης το Κέντρο Υγείας δεν θα κλείσει», διαβεβαίωσε επιπλέον ο υπουργός.

Δείτε το βίντεο:






Διαβάστε περισσότερα...

Δύο νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου


Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ενημερώθηκε σήμερα, για την διάγνωση δύο ακόμη περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Το πρώτο αφορά σε ηλικιωμένο άνδρα, κάτοικο Θεσσαλονίκης με υποκείμενα νοσήματα και πρόκειται για το πρώτο κρούσμα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου στη Β. Ελλάδα για τη περίοδο μετάδοσης 2013.

Το δεύτερο αφορά σε νεαρή γυναίκα, κάτοικο Ανατολικής Αττικής με υποκείμενα νοσήματα, η οποία δεν χρειάστηκε νοσηλεία.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταφέρεται από τα πτηνά και μεταδίδεται στον άνθρωπο και στα ζώα μέσω του τσιμπήματος των κοινών κουνουπιών.


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΔΟΕΑΠ: Εγκρίθηκε ο νέος κανονισμός υγείας


Με ανακοίνωσή του ο ΕΔΟΕΑΠ γνωστοποιεί ότι εγκρίθηκε ο νέος κανονισμός υγείας.

«Η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος Κανονισμός Υγείας, ο οποίος διέπει πλέον τη λειτουργία του Τμήματος Υγείας και Περίθαλψης (ΤΥΠ) του Οργανισμού (ΦΕΚ 1664/Β/4-7-2013)», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ και προσθέτει:

«Ο νέος Κανονισμός Υγείας αντικαθιστά τον παλαιό, ο οποίος είχε εφαρμοστεί από την ίδρυση του ΕΔΟΕΑΠ (1968) και με ορισμένες τροποποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 1977 και το 1978, ίσχυε μέχρι τώρα.

Η ανάγκη για την αναθεώρηση προέκυψε, καθώς το περιεχόμενό του δεν ανταποκρινόταν στα δεδομένα της σημερινής εποχής. Οι αλλαγές στη νομοθεσία, οι εξελίξεις στην ιατρική πρακτική και στην τεχνολογία στον Τομέα της Ιατρικής Επιστήμης όσο και στον Τομέα της Πληροφορικής και η προσπάθεια προσφοράς ποιοτικότερης παροχής υπηρεσιών στους ασφαλισμένους, αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες για τον Κανονισμό Υγείας.

Η προηγούμενη Διοίκηση είχε υποβάλει προς έγκριση τον Κανονισμό Υγείας στο Υπουργείο Εργασίας. Το νέο Δ.Σ. του Οργανισμού προέβη, παρά την ολιγόμηνη διάρκεια της θητείας του μετά τις εκλογές του Μαρτίου 2013, σε σημαντικές τροποποιήσεις οι οποίες εγκρίθηκαν από το νέο Δ.Σ., ώστε ο νέος Κανονισμός να εξασφαλίζει το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο περίθαλψης με έμφαση σε ομάδες ασφαλισμένων που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες.

Μεταξύ άλλων έγιναν αλλαγές στον Κανονισμό που είχε κατατεθεί αρχικά και οι σημαντικότερες είναι:

1. Δεν επιβάλλεται συμμετοχή στις δαπάνες περίθαλψης στα άμεσα μέλη μας με μακροχρόνια αναπηρία, η οποία προϋπήρχε της εγγραφής των στο Μητρώο του ΕΔΟΕΑΠ.

2. Δεν θα καταβάλλεται συμμετοχή για θεραπευτικά μέσα υψηλού κόστους όταν αυτά τοποθετούνται σε δημόσια, στρατιωτικά ή πανεπιστημιακά νοσοκομεία ή Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα π.χ. απινιδωτές, βηματοδότες κ.λπ.

3. Απαγορεύεται οι έμμισθοι ιατροί του Οργανισμού να έχουν οποιαδήποτε οικονομική εξάρτηση από τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ.

4. Μη επιβολή επιπλέον επιβάρυνσης από τα ήδη ισχύοντα, στην ελεύθερη επιλογή διαγνωστικών κέντρων και οδοντιάτρων.

Ο σκοπός του νέου Κανονισμού Υγείας είναι πολλαπλός:

Επιδιώκεται η εναρμόνιση του ΕΔΟΕΑΠ με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ώστε να ανταποκρίνεται στις άρδην μεταβληθείσες εξελίξεις στο χώρο της παροχής φροντίδας υγείας και περίθαλψης.

Αναδιαμορφώνεται το γενικό πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού, προκειμένου να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα.

Απλοποιούνται και αποσαφηνίζονται οι κανόνες, όσον αφορά στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ασφαλισμένων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση και διευκόλυνση όλων των μετόχων-μελών.

Βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών με έμφαση στην παρακολούθηση και το συντονισμό της φροντίδας από τις ιατρικές υπηρεσίες του Οργανισμού.

Εκσυγχρονίζονται οι υπηρεσίες και οι εσωτερικές δομές με σκοπό την παρότρυνση προς τους ασφαλισμένους για τη χρήση αυτών.

Εκσυγχρονίζεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εντός ΕΔΟΕΑΠ.

Αναβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς όλα τα μέλη.

Υποστηρίζεται η προσπάθεια για τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του Οργανισμού.

Η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ συνεχίζει να αφουγκράζεται τους παλμούς των οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων και να εργάζεται με σκοπό την εξασφάλιση ποιοτικής ιατρικής περίθαλψης για τους μετόχους-μέλη του».


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ημερίδα για τη διαδικτυακή πύλη prosvasi-amea.gov.gr στην Αθήνα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19.07.2013

Σε ημερίδα με θέμα την παρουσίαση της Διαδικτυακής Πύλης www.prosvasi-amea.gov.gr του Έργου: Σύστημα Συλλογής, Παραγωγής, Εμπλουτισμού και Αξιοποίησης Περιεχομένου (ΣΥ.Σ.Π.Ε.Α.Π.). του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) καλεί η Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, την Τρίτη 23 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Τιτάνια (Πανεπιστημίου 52) και ώρα 10.30 το πρωί.

Χαιρετισμό θα απευθύνει στην έναρξη ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ενώ θα μιλήσουν η πρόεδρος του ΕΚΚΑ Παναγιώτα Ιακωβίδου και ο Ερωτόκριτος Κυριακού - Μηχανικός Πληροφορικής.

Το πρόγραμμα της ημερίδας

10:30 - 11:00 Προσέλευση – Εγγραφές

11:00 - 11:30 Χαιρετισμός της Ημερίδας από τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) Ιωάννη Βαρδακαστάνη

11:30 - 12:15 Παρουσίαση Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) – Οι κοινωνικές διαστάσεις και η ωφελιμότητα του Έργου ΣΥΣΠΕΑΠ για τα Άτομα με Αναπηρία, Παναγιώτα Ιακωβίδου – Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.)

12:15 - 12:45 Διάλλειμα - Καφές

12:45 - 13:30 Παρουσίαση της Διαδικτυακής Πύλης www.prosvasi-amea.gov.gr του Έργου: «Σύστημα Συλλογής, Παραγωγής, Εμπλουτισμού και Αξιοποίησης Περιεχομένου», Ερωτόκριτος Κυριακού – Μηχανικός Πληροφορικής της Αναδόχου Εταιρείας του Έργου ΣΥΣΠΕΑΠ, Real Consulting Integration & Operation S.A


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Μειώσεις ναύλου για άτομα με κινητικές αναπηρίες, νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, για τους συνοδούς των ατόμων αυτών και για τα αναπηρικά οχήματα


Ανακοίνωση 19.07.13

Την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013 εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.Ε.Ν. & Ν.Π.) με Αρ. Πρωτ.3324.1/01/13 και με θέμα: «Καθορισμός υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας στα Ε/Γ και Ε/Γ‐Ο/Γ συμβατικά και ταχύπλοα».

Όπως προβλέπεται στη σχετική Υ.Α., για την εξυπηρέτηση λόγων δημοσίου συμφέροντος, μεταξύ των κατηγοριών προσώπων και οχημάτων που δικαιούνται έκπτωση επί του εκάστοτε ισχύοντος ναύλου κατά τη διακίνησή τους με όλα τα ακτοπλοϊκά πλοία, ανεξαρτήτου τρόπου δρομολογήσεως, είναι οι εξής κατηγορίες:

Α. μείωση ναύλου κατά 50% (σε οποιαδήποτε θέση επιλογής του δικαιούχου) δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, με την επίδειξη σχετικής απόφασης των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή των Υγειονομικών Επιτροπών της αρμόδιας διοικητικής αρχής ή ασφαλιστικού φορέα (εφόσον η ημερομηνία ισχύος τους δεν έχει λήξει).

Β. μείωση ναύλου κατά 50% (στην ίδια θέση με αυτή του δικαιούχου) δικαιούνται οι συνοδοί των ατόμων με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, εφόσον ο δικαιούχος είναι άτομο με παραπληγία-τετραπληγία, τύφλωση, νοητική αναπηρία αυτισμό, σύνδρομο Down.

Γ. εάν ο μεταφορέας απαιτήσει συνοδεία για το άτομο με μειωμένη κινητικότητα, τότε ο συνοδός του ατόμου αυτού μεταφέρεται δωρεάν [άρθρο 4, Ν.3709/2008 (ΦΕΚ Α’ 213), άρθρο 35, Ν.4150/2013 (ΦΕΚ Α ́102)].

Δ. τα αναπηρικά Ι.Χ. επιβατικά οχήματα (συνοδευόμενα από το δικαιούχο και φέροντα ειδικές πινακίδες αναπήρων πολέμου ή δελτίο στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ) δικαιούνται μείωση ναύλου κατά 50%.

Τέλος, σημειώνεται στην ίδια Υ.Α. ότι, οι παραπάνω εκπτώσεις στους ναύλους, δεν ισχύουν για μετακινήσεις με Ταχύπλοα/Δυναμικώς Υποστηριζόμενα πλοία, κατά τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, με τον όρο ότι οι συγκοινωνιακές ανάγκες εντός της ίδιας ημέρας (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή) καλύπτονται και από συμβατικό πλοίο.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 124 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΤΟ ΣΔΟΕ βγαίνει παγανιά


Με τιμοκαταλόγους στο χέρι θα βρίσκονται οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ από την 1ηΑυγούστου που θα τεθεί σε εφαρμογή η πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και στα νησιά (εκτός της Κρήτης) από το 16% στο 9%.

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ανακοίνωσε χθες ότι έχει συγκεντρώσει τιμοκαταλόγους επιχειρήσεων εστίασης σε όλη τη χώρα από τις αρχές της τουριστικής περιόδου προκειμένου να έχει συγκριτικό στοιχείο μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ώστε να ελέγξει την αποδοτικότητα του μέτρου σε ότι αφορά τις μειώσεις των τιμών στην αγορά. Το ΣΔΟΕ αναμένεται να κάνει εκτεταμένους ελέγχους για να διασφαλισθεί τόσο η μείωση των τιμών όσο και η απόδοση του ΦΠΑ από τους επαγγελματίες στις τουιστικές περιοχές.

Συγκεκριμένα από την 1η Αυγούστου έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2013 τα προϊόντα στα οποία πρόκειται να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι τα ακόλουθα:

Έτοιμο φαγητό που αγοράζεται ή σερβίρεται σε εστιατόρια, ταβέρνες, σουπερμάρκετ

Χυμοί φρούτων και λαχανικών, ροφήματα όπως καφές, τσάι ή σοκολάτα, αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά, ανεξάρτητα από το σημείο πώλησης

Υπηρεσίες εστίασης σε καφενεία, καφετιέρες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, αναψυκτήρια, σνακ μπαρ, γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης κετερινγκ.

Φαγητά σε πακέτο, αλλά και φαγητά που διατίθενται από καντίνες, κυλικεία σε γήπεδα, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, πιτσαρίες, κινέζικα, γεύματα διαίτης ή υγιεινής διατροφής. Επίσης, σουπερμάρκετ που πωλούν μαγειρεμένο φαγητό και καταστήματα που πωλούν σάντουιτς, τυρόπιτες, σαλάτες και λοιπά παρόμοια σνακ.

Γλυκά σερβιριζόμενα σε ζαχαροπλαστεία. Τα γλυκά που πωλούνται για κατανάλωση εκτός καταστήματος επιβαρύνονται σήμερα με συντελεστή 13%.

Υπηρεσίες εστίασης σε εστιατόρια, καφετέριες ή μπαρ ξενοδοχείων, καθώς και πακέτα διαμονής και διατροφής σε ξενοδοχεία (διαμονή με πρωινό, διαμονή με πρωινό και γεύμα ή all inclusive)




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τοξικές απειλές στα σπίτια μας


Χημικές ουσίες που βρίσκονται σε κάθε σπίτι ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου, υπογονιμότητας, γενετικών ανωμαλιών και άσθματος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έπειτα από μελέτη, που πραγματοποίησε, χτύπησε το καμπανάκι για τις ουσίες που μας δηλητηριάζουν καθημερινά.

Πως μας επηρεάζουν. Η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αφορά τις χημικές ουσίες που είναι γνωστές ως ενδοκρινικοί διαταράκτες (EDCs, endocrine disrupting chemicals). Πρόκειται για ουσίες που παρεμβαίνουν στην ομαλή λειτουργία του ορμονικού συστήματος και το διαταράσσουν.

Κυκλοφορούν ευρέως, βρίσκονται σε δεκάδες προϊόντα και αντικείμενα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και υπόνοιες ότι σχετίζονται με την πρόκληση σοβαρών παθήσεων. Πρόκειται για ουσίες, όπως η βισφενόλη που εντοπίζεται στα μπουκάλια για γάλα και νερό, οι φθαλάτες που βρίσκονται σε καλώδια, μελάνια εκτύπωσης, βερνίκια, παιχνίδια, οι φθαλικοί εστέρες και τα βαρέα μέταλλα που βρίσκονται μεταξύ άλλων σε απορρυπαντικά, σαμπουάν, σαπούνια, καλλυντικά ή το τρικλοζάν που εντοπίζεται σε οδοντόκρεμες, απορρυπαντικά, υφάσματα και αλλού. Πολλά από αυτά τα χημικά - δηλητήρια βρίσκονται σε δομικά υλικά, σε κινητά, σε ρούχα, σε παιχνίδια, στον καπνό του τσιγάρου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», τα επικίνδυνα χημικά κρύβονται σε δοχεία τροφίμων/ποτών (μπουκάλια για γάλα και νερό, κουτάκια κονσέρβας, αναψυκτικού), πλαστικά, πιζάμες, αθλητικά παπούτσια, κάλτσες, σαμπουάν (gel ξυρίσματος, κρέμες σώματος, οδοντόκρεμες), καλώδια, πατώματα, κόλλες, βερνίκια, μελάνια εκτύπωσης, στεγανωτικά υλικά οικοδομής, παιχνίδια, καπνός από τσιγάρα, μαγείρεμα, ψήσιμο σε κάρβουνα, αρώματα, καλλυντικά, κραγιόν, απορρυπαντικά - καθαριστικά πιάτων, αποσμητικά χώρου, έπιπλα, χρώματα, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές τηλεοράσεις, παιχνίδια, ρούχα από το καθαριστήριο, σεντόνια, στρώματα, καθαριστικά σπιτιού και ατομικής περιποίησης, καθαριστικά και απορρυπαντικά ρούχων.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε νοσοκομεία-κέντρα υγείας


«Λίφτινγκ» σε τουλάχιστον πέντε μικρά νοσοκομεία της Αττικής δρομολογεί το υπουργείο Υγείας, αποσκοπώντας στην αποσυμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων. «Κλειδί» στο σχέδιο που καταρτίζεται είναι η αλλαγή ρόλου και, κυρίως, η εξειδίκευση των νοσηλευτικών μονάδων με χαμηλή πληρότητα, έτσι ώστε να εξυπηρετούν είτε τα ελαφρά περιστατικά είτε βαριά πάσχοντες σε τελικό στάδιο, οι οποίοι έως τώρα στοιβάζονται στους θαλάμους του ΕΣΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν στα «ΝΕΑ» πηγές του υπουργείου, η Πολυκλινική, η Αγία Βαρβάρα, το Σπηλιοπούλειο και το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αλλαγών, ενώ στο...μικροσκόπιο βρίσκεται και το Αμαλία Φλέμινγκ.

Στόχος, σύμφωνα με τους ειδικούς του χώρου, είναι να δοθεί μία «ανάσα» στα κατά πολύ επιβαρημένα (και λόγω κρίσης) νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος νοσηλείας των ασθενών.

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του υπουργείου Υγείας, έξι στους δέκα ασθενείς στριμώχνονται σε μόλις 30 νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων τα 12 βρίσκονται στην Αθήνα.

Εντούτοις, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν πρέπει να αποτελούν «πάρκινγκ» ασθενών που βρίσκονται σε τελικό στάδιο, όπως καρκινοπαθείς, αλλά και ασθενών που έχουν, για παράδειγμα, υποστεί βαρύ εγκεφαλικό, διότι τα περιστατικά αυτά δεν αντιμετωπίζονται με την εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα που έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με το σχέδιο που δρομολογεί το υπουργείο Υγείας, μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται να λάβουν... φύλλα πορείας οι 1.250 εργαζόμενοι του ΕΣΥ (πλην γιατρών), οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν πάγιες ανάγκες σε άλλα νοσοκομεία. Για παράδειγμα, παλαιότερη πρόταση της πρώην διοικήτριας της Β΄ Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου και νυν γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας Χριστίνας Παπανικολάου προέβλεπε τη μετακίνηση προσωπικού-κυρίως νοσηλευτών-για την ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι σήμερα στο Αττικόν από τις 27 εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν μόλις οι 14, λόγω έλλειψης νοσηλευτών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γεωργιάδης συναντάται σήμερα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να συζητήσουν το θέμα της επίσπευσης των μετακινήσεων του προσωπικού στην Υγεία.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Μαϊμού" τυφλοί στα Δωδεκάνησα


Δεκάδες άτομα που λάμβαναν παράνομα επίδομα τυφλότητας, 200 ευρώ ανά μήνα, εντόπισαν στα Δωδεκάνησα οι επανέλεγχοι που διενεργήθηκαν από τις Υγειονομικές Επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στα Δωδεκάνησα.

Οι έλεγχοι έγιναν στην Κάλυμνο, από τις 11/06/2013 έως τις 13/06/2013, για επιδοματούχους των περιοχών Καλύμνου, Λέρου, Αστυπάλαιας, Πάτμου και Λειψών, και στη Ρόδο, από τις 26/06/2013 έως τις 28/06/2013,

Στην Κάλυμνο κλήθηκαν για επανέλεγχο 156 άτομα, εκ των οποίων δεν προσήλθαν τέσσερις. Από τους 152 που εξετάσθηκαν, διαπιστώθηκε ότι οι 100 δεν ήταν τυφλοί (ποσοστό 65,79%). Αντίστοιχα, στη Ρόδο, κλήθηκαν 131 επιδοματούχοι, και από τους 125 που εξετάστηκαν (δεν προσήλθαν έξι) οι εννέα διαπιστώθηκε δεν ήταν τυφλοί (7,20%).

«Απογοήτευση και οργή», εξέφρασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και τόνισε ότι «θα διερευνηθούν οι ευθύνες όσων συνέβαλαν σε αυτές τις παράνομες πράξεις».

«Σε μια περίοδο που η χώρα και οι συμπολίτες μας υποβάλλονται σε μεγάλες θυσίες και στερήσεις, δεν επιτρέπεται σε κανέναν και για κανένα λόγο να επιβαρύνει τον ελληνικό λαό με παράνομες πρακτικές και συμπεριφορές», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε:

«Έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση της παραβατικότητας, που έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει καρπούς και αυτό έχει γίνει αντιληπτό από όλους.

Η διενέργεια εντατικών και στοχευμένων ελέγχων αποκάλυψε παράνομη λήψη επιδόματος τυφλότητας έως και 66% στα Δωδεκάνησα, γεγονός που δημιουργεί απογοήτευση και οργή. Τονίζω προς κάθε κατεύθυνση ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο.

Τονίζω, επίσης, ότι εκτός από την άμεση διακοπή του επιδόματος, θα αναζητηθούν και θα καταλογισθούν τα παρανόμως καταβληθέντα ποσά σε βάθος δεκαετίας, αλλά και θα διερευνηθούν οι ευθύνες όσων συνέβαλαν σε αυτές τις παράνομες πράξεις».

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, οι έλεγχοι που διενεργούνται από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας είναι στρατηγικού χαρκτήρα και στοχευμένοι και γίνονται κατά προτεραιότητα σε περιοχές που εμφανίζονται μεγάλες αποκλίσεις από το μέσο όρο και αφορούν όχι μόνο τα αναπηρικά, αλλά το σύνολο των επιδομάτων πρόνοιας.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να κάνεις αν ματώσει η μύτη σου;


«Έτρεξε αίμα από τη μύτη μας και πανικοβληθήκαμε… Να πάμε αμέσως στον ιατρό ή να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση μόνοι μας; Χρειάζεται άραγε διερεύνηση οποιαδήποτε ρινορραγία;» Τέτοιες ερωτήσεις προκύπτουν σε όλους όσοι ήρθαν κάποτε αντιμέτωποι με μια ρινορραγία. Τί είναι μια ρινορραγία, πώς προκύπτει και με ποιούς τρόπους μπορεί να αντιμετωπισθεί, θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω στο σημερινό άρθρο.

Ρινορραγία είναι η απώλεια αίματος από κάποιο ή από πολλά αγγεία που υπάρχουν στη μύτη. Πρόκειται για μια συχνή κατάσταση (υπολογίζεται ότι το 10 με 12% των ανθρώπων έχουν ένα επεισόδιο επίσταξης στην διάρκεια της ζωής τους). Οι συχνότερες ηλικίες που πάσχουν από ρινορραγίες είναι 15-25 ετών και 45-65 ετών. Τα περισσότερα άτομα αντιμετωπίζουν την κατάσταση χωρίς να καταφύγουν σε κάποιον ιατρό. Μερικές φορές ωστόσο η ρινορραγία είναι σοβαρή και απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση στο νοσοκομείο.

Η συνηθέστερη θέση των ρινορραγιών, ανεξάρτητα αιτίας, είναι η κηλίδα στο πρόσθιο μέρος της μύτης (πρόσθια ρινορραγία). Η ρινορραγία που η αιτία της εντοπίζεται στο οπίσθιο τμήμα της ρίνας ονομάζεται οπίσθια ρινορραγία, και η αντιμετώπισή της είναι δυσκολότερη. Οι πρόσθιες ρινορραγίες είναι συχνές στις μικρές ηλικίες και συνήθως δεν υποκρύπτουν κάποια σοβαρή πάθηση. Η οπίσθια επίσταξη συμβαίνει σε μεγαλύτερες ηλικίες και συχνά υποκρύπτει σοβαρό γενικευμένο νόσημα του οργανισμού.
Τα αίτια της ρινορραγίας διακρίνονται σε τοπικά και γενικά.

Α. Τα τοπικά αίτια είναι συνήθως τα εξής:

1. Ρήξη αγγείων από μικροτραυματισμούς όπως κατά τον καθαρισμό της μύτης με τα δάχτυλα
2. Αγνώστου αιτιολογίας, σε παιδιά και εφήβους
3. Ξένα σώματα της μύτης
4. Κακώσεις κρανίου, προσώπου
5. Όγκοι της μύτης
6. Ρινορραγίες μετά από εγχειρήσεις

Β. Οι συνηθέστερες παθήσεις που προκαλούν τις ρινορραγίες είναι οι εξής:

1. Εμπύρετα λοιμώδη νοσήματα
2. Η χρήση φαρμάκων που εμποδίζουν την πήξη του αίματος (ασπιρίνη)
3. Παθήσεις που προκαλούν βλάβες στα αγγεία (αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση)
4. Αιμορραγικές προδιαθέσεις (αιμορροφιλία)
5. Ενδοκρινολογικές παθήσεις (σακχαρώδης διαβήτης)

Η αρτηριακή υπέρταση δεν προκαλεί από μόνη της ρινορραγία. Πολλές φορές όμως λόγω πανικού που δημιουργεί η επίσταξη, η πίεση μπορεί να βρεθεί υψηλή ως αποτέλεσμα και όχι ως αίτιο της ρινορραγίας.

Επίσης παίζει ρόλο και η ξηρότητα του βλεννογόνου της μύτης η οποία είναι συχνή τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τις περισσότερες φορές μια πρόσθια ρινορραγία ενδέχεται να αντιμετωπισθεί χωρίς ιατρική βοήθεια ακολουθώντας τα εξής βήματα:

-Αρχικά κρατήστε την ψυχραιμία σας, ο πανικός μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της αιμορραγίας.

-Τοποθετήστε ένα κομμάτι βαμβάκι μέσα στη μύτη και πιέστε τα μαλακά τμήματά της (τα ρουθούνια) μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη σταθερά για 5-10 λεπτά της ώρας.

-Εφαρμογή κρύων επιθεμάτων ή πάγου στη βάση της μύτης μπορεί να βοηθήσει.

Αν δεν αποδώσουν τα παραπάνω μέτρα είναι σκόπιμο να απευθυνθούμε σε ιατρό. Ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της επίσταξης μπορεί να απαιτηθεί τοπική καυτηρίαση ή τοποθέτηση ειδικής γάζας εμπλουτισμένης με αντιβιοτική αλοιφή μέσα στη μύτη.

Συνήθως τα προαναφερθέντα μέτρα είναι αποτελεσματικά. Στις περιπτώσεις όμως που η ρινορραγία δεν σταματά ή υποτροπιάζει, ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο και διερευνάται πλήρως για τυχόν ύπαρξη σοβαρού νοσήματος.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποχωρεί από την Μπαρτσελόνα ο Βιλανόβα!


Άμεσες εξελίξεις στην Μπαρτσελόνα στο θέμα του προπονητή. Οριστική αποχώρηση του Τίτο Βιλανόβα, λόγω της σοβαρής του ασθένειας. Υπηρεσιακός τεχνικός αναλαμβάνει ο Ρούμπι.



Νέο σοκ στην Μπαρτσελόνα! Ο Τίτο Βιλανόβα αποχωρεί οριστικά από τον πάγκο των «μπλαουγκράνα», λόγω της σοβαρής του ασθένειας.

Γι’ αυτό το λόγο ο πρόεδρος, Σάντρο Ροσέλ και ο εκτελεστικός διευθυντής, Άντονι Θουμπιθαρέτα κάλεσαν έκτακτη συνέντευξη Τύπου απόψε στις 21:30 προκειμένου να μεταφέρουν επίσημα τις τελευταίες εξελίξεις και να αναφερθούν στην επόμενη μέρα του καταλανικού συλλόγου.

Σύμφωνα με τον ισπανικό τύπο, το μέλος του τεχνικού τιμ, Ρούμπι, θα αναβαθμιστεί -προσωρινά- σε πρώτος προπονητής.

Οι τελευταίες εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο Τίτο Βιλανόβα έκρυβαν άσχημα μαντάτα, αφού η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ξανά. Η μάχη με τον καρκίνο συνεχίζεται για τον 44χρονο τεχνικό, που μόλις πριν από λίγους μήνες είχε βρεθεί στη Νέα Υόρκη για να καταπολεμήσει το πρόβλημά του.



Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ειδικό σύστημα για τη διευκόλυνση ατόμων με μειωμένη κινητικότητα


Λειτουργεί στην παραλία των Νέων Επιβατών.

Ειδικό σύστημα για τη διευκόλυνση ατόμων με μειωμένη κινητικότητα λειτουργεί από χθες στην παραλία των Νέων Επιβατών.

Πρόκειται για τηλεχειριζόμενη, μη μόνιμη διάταξη, που αποτελείται από ράμπα με ράγες και καροτσάκι που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Με τη βοήθεια μάλιστα ενός χειριστηρίου επιτρέπει στους χρήστες να εισέλθουν μόνοι τους μέσα στη θάλασσα, χωρίς τη βοήθεια συνοδών, και μετά να επιστρέψουν στην παραλία.

Το σύστημα SEATRAC είναι μία καινοτόμα εφεύρεση της επιτροπής ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών, που έχει αποκλειστικό σκοπό να διευκολύνει διαφορετικές περιπτώσεις χρηστών, όπως άτομα προχωρημένης ηλικίας, με σκλήρυνση κατά πλάκας, χρήστες με αναπηρία στα κάτω άκρα ή νεύρο - μυϊκές δυστροφίες, παραπληγικοί - τετραπληγικοί, ασθενείς με πάρκινσον, άτομα με προσωρινούς τραυματισμούς ή έγκυες γυναίκες με προβλήματα ισορροπίας.

Η διάταξη SEATRAC βρίσκεται δίπλα από το ναυαγοσωστικό πύργο, στην παραλία των Νέων Επιβατών και αποτελεί προμήθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποια αυθαίρετα που χτίστηκαν μετά την 27η Ιουλίου 2011 νομιμοποιούνται


«Παράθυρο» για νομιμοποίηση σε νέες οικοδομές.

«Παράθυρο» για τη νομιμοποίηση μικρών αυθαιρεσιών στις νέες οικοδομές που χτίστηκαν μετά την 28.7.11, δηλαδή μετά την περίφημη «κόκκινη γραμμή», ανοίγει το νέο νομοσχέδιο.

Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η νομιμοποίηση είναι να πρόκειται για υπερβάσεις δόμησης, κάλυψης και ύψους έως 20%, ενώ υπάρχει σειρά ακόμη προϋποθέσεων.

Ειδικότερα στο νόμο αναφέρεται ξεκάθαρα πως μπορούν να ενταχθούν στο νέο νόμο.

«Στις διατάξεις του παρόντος νόμου, υπάγονται υπερβάσεις δόμησης , κάλυψης και ύψους μέχρι ποσοστού 20% των επιτρεπομένων, κατασκευών, επί κτιρίου για το οποίο εκδόθηκε νόμιμη άδεια και οι εργασίες αποπεράτωσης ολοκληρώθηκαν στο σύνολό τους μετά την 28.07.2011, υπό την προϋπόθεση ότι εργασίες κατασκευής του φέροντος οργανισμού πραγματοποιήθηκαν προς της 28.07.2011 και η θεώρηση για την έναρξη των εργασιών, από την Αστυνομική Αρχή, έλαβε χώρα προ της 28.07.2011.

Κατά τον έλεγχο από την Υπηρεσία ∆όμησης για την ολοκλήρωση των εργασιών και τη σύνδεση του κτιρίου ή τμήματος αυτού μετά δίκτυα κοινής ωφέλειας, προσκομίζεται αντίγραφο της βεβαίωσης υπαγωγής και γίνεται έλεγχος και ταυτοποίηση των στοιχείων υπαγωγής. Σε κάθε περίπτωση η έναρξη των οικοδομικών εργασιών του φέροντος οργανισμού πριν την 28.07.2011 πιστοποιείται και αποδεικνύεται από σχετική αεροφωτογραφία» σημειώνεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε αναζήτηση χρυσής τομής για τις Κυριακές


Οι καταστηματάρχες προσπαθούν να βρουν λύση.

Σε αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, βρίσκονται οι καταστηματάρχες της Θεσσαλονίκης, με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης να συγκαλεί ανοιχτή συγκέντρωση την Τρίτη το βράδυ, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Οπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Κώστας Χαντζαρίδης, γενική αίσθηση είναι ότι οι καταστηματάρχες της πόλης δεν επιθυμούν τη λειτουργία των εμπορικών τους καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου. Πρόταση του συλλόγου μας θα είναι, τα καταστήματα να ανοίγουν επτά με δέκα Κυριακές το έτος.

Προσωπική του άποψη είναι πως «Δεν έχει νόημα να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα της πόλης όλο το χρόνο».

Σε ό,τι αφορά στη συγκέντρωση/συζήτηση της Τρίτης, στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία κυρίων και με τους υπόλοιπους καταστηματάρχες της ευρύτερης περιοχής στη Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε να υπάρχει μια ενιαία γραμμή, κοινά αποδεκτή από όλους.

Ο ΕΣΘ αριθμεί 1820 μέλη εκ των οποίων τα 1400 είναι ενεργά. Από το σύνολο των καταστημάτων τα περίπου 4.500 λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξετυλίξτε το κουβάρι του παραμυθιού στη Τζιά


Από τις 20 έως και τις 28 Ιουλίου διοργανώνεται η Γιορτή του Παραμυθιού.

Παραμύθια για δράκους και πριγκιποπούλες, αφηγήσεις και συναυλίες θα πλημμυρίσουν την όμορφη Κέα, όπου για 11 συνεχόμενη χρονιά, από τις 20 έως και τις 28 Ιουλίου διοργανώνεται η Γιορτή του Παραμυθιού.

Οι ήρωες των παραμυθιών θα ξεπροβάλλουν στις τέσσερις αρχαίες πόλεις του νησιού, στην Καρθαία, την Ποιήεσσα, την Κορησσό και την Ιουλίδα, ενώ οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν και στις ακρογιαλιές, τις πλατείες, τα λιθόστρωτα μονοπάτια, τα αλώνια και της πηγές της Κέας.

«Η Σοφία του κόσμου» θα είναι το κεντρικό θέμα της φετινής γιορτής, την οποία θα ντύσουν με τις φωνές τους και τις ιστορίες τους τριαντατρείς αφηγητές, εκπρόσωποι πέντε Διεθνών Φεστιβάλ.



Αφηγητές, συγγραφείς, μουσικοί, εικαστικοί, από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Σουηδία, Πολωνία, Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία και Αλβανία, δίνουν ραντεβού στο νησί για να γιορτάσουν όλοι μαζί το παραμύθι. Κατά τη διάρκεια της Γιορτής θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια αφήγησης και λόγου για ενήλικες καθώς και καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας για παιδιά.

Τη Γιορτή Παραμυθιών διοργανώνει το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, υπό την αιγίδα και τη στήριξη του Δήμου Κέας, τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τη στήριξη του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.Η αφίσα της 11ης Γιορτής είναι έργο της Γεωργίας Λαζάρου.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα με ένα κλικ εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

«Αόρατη» στολή προστατεύει από επιθέσεις καρχαριών


Αναπτύχθηκε και δεύτερος τύπος που μιμείται δηλητηριώδη ψάρια.

Οι επιθέσεις καρχαριών αποτελούν μια γνωστή απειλή για τους λουόμενους στην Αυστραλία και άλλες περιοχές του κόσμου. Μια λύση στο πρόβλημα έρχονται να προσφέρουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας σε συνεργασία με σχεδιαστές από το Shark Attack Mitigation Systems (SAMS), οι οποίοι δημιούργησαν δύο τύπους ειδικών στολών.

Η «Elude», όπως ονομάζεται, είναι μια στολή για καταδύσεις που όμως φέρει διαφορετικό σχεδιασμό από τις συνηθισμένες. Βαμμένη σε μπλε αποχρώσεις με άσπρα σχέδια, η στολή είναι «αόρατη» στους καρχαρίες μιας και δεν μπορούν να αναγνωρίσουν χρώματα.

Ο σχεδιασμός βασίζεται στην πεποίθηση των επιστημόνων, ότι παρά την ισχυρή όσφρηση που διαθέτουν οι καρχαρίες, για την πραγματοποίηση επιθέσεων αξιοποιούν την όρασή τους. Οι σχεδιαστές πιστεύουν ότι ακόμη και αν ο καρχαρίας μυρίσει το θύμα, οι πιθανότητες να επιτεθεί είναι πολύ μικρότερες αν δεν μπορεί να δει το στόχο του.

Οι αντιθέσεις των χρωμάτων και τα διαφορετικά μεγέθη και τύποι των σχεδίων πάνω στη στολή, εξασφαλίζουν το βέλτιστο αποτέλεσμα σε διάφορα βάθη και τις αποστάσεις.





Ο δεύτερος τύπος ονομάζεται «Diverter» και φέρει λωρίδες μπλε, σε άσπρο φόντο, αντιγράφοντας την εικόνα δηλητηριωδών ψαριών. Με τον τρόπο αυτό, τρομάζει τους καρχαρίες, όπως υποστηρίζουν οι σχεδιαστές.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, οι ειδικές στολές θα μπορούσαν να σώσουν ζωές.












Διαβάστε περισσότερα...

Από βδομάδα θα καθαρίσει η Πάτρα


Μαζεύτηκαν τόνοι απορριμμάτων στους δρόμους.
Από τη μια τα συσσωρευμένα σκουπίδια και από την άλλη ουρές σε δημοτικές υπηρεσίες της Πάτρας- Δημοτολόγιο, Ληξιαρχείο- λόγω των κινητοποιήσεων και του λουκέτου στο Δήμο, τις προηγούμενες ημέρες.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται πλέον κανονικά και όπως είπε στο thebest.gr o Αντιδήμαρχος Αχιλλέας Γεωργακόπουλος, θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις ημέρες για να σηκωθούν από τους δρόμους οι 15.000 τόνοι απορριμμάτων που συγκεντρώθηκαν.

Ωστόσο απορρίμματα πεταμένα έξω και γύρω από κάδους, χωρίς σακούλες και υπολείμματα από τα συσσωρευμένα σκουπίδια, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση από την αναδυόμενη δυσοσμία.

Όπως είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, εκτός από την αποκομιδή θα γίνει απολύμανση και πλύσιμο κάδων.

Την ίδια ώρα οι υπάλληλοι δημοτικών υπηρεσιών καλούνται να εξυπηρετήσουν αυξημένο αριθμό δημοτών με αποτέλεσμα χθες να σχηματιστούν ουρές έξω από το Δημοτολόγιο και το Ληξιαρχείο.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανταλλακτικό παζάρι την Κυριακή στην Κρήτη


Από το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων.

Το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων διοργανώνει το 38ο ανταλλακτικό του παζάρι την Κυριακή 21 Ιουλίου 18:00 μμ – 21:00 μμ στο 1ο ΕΠΑΛ, στην οδό Κοραή δίπλα στο Δημοτικό Στάδιο της πόλης.

Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Δικτύου αναφέρουν ότι συνεχίζουν «να συγκεντρώνουν, φάρμακα, ρούχα για συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη αλλά και τρόφιμα για τη στήριξη του έργου της Κοινωνικής Κουζίνας.

H τοπική κοινωνία εδώ στα Χανιά, στηρίζει με αμείωτο ρυθμό το Δίκτυο Ανταλλαγών, μέσα από την αθρόα προσέλευση πολιτών και την ενεργό συμμετοχή των μελών, οπλίζοντας συνεχώς τον καθένα με ελπίδα και αναδεικνύοντας την ανθρωπιά, ως το κυρίαρχο στοιχείο στη ζωή μέσα στους δύσκολους καιρούς που βιώνει καθημερινά η ελληνική κοινωνία.

Μόνιμος στόχος μας παραμένει ένα Δίκτυο μέσα από το οποίο ο κάθε άνθρωπος μπορεί να επιβιώνει με αξιοπρέπεια, προσφέροντας κι εκείνος με τη σειρά του αυτό που μπορεί στο διπλανό του αλλά και την κοινωνία.

Όλοι μαζί χτίζουμε ένα κόσμο χωρίς ανταγωνισμό και φθόνο με ανθρώπους πρόθυμους, αυθεντικούς και συνεργάσιμους. Ένας κόσμος που όχι απλά είναι εφικτός αλλά και υπαρκτός. Ένας κόσμος όπου η ανθρώπινη εκμετάλλευση για το κέρδος δεν έχει θέση και οι ανθρώπινες σχέσεις αποκτούν εκ νέου νόημα».

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του.


Πηγή: http://www.flashnews.gr
 
Διαβάστε περισσότερα...

Δεκάχρονος... Μονέ με ταλέντο που ξεχωρίζει


Και έσοδα που θα ζηλεύαμε...

Μπορεί να είναι μόλις δέκα χρονών αλλά ο μικρός Kieron Williamson από τη Βρετανία, ο λεγόμενος «Μίνι Μονέ» έχει έσοδα που πολλοί καλλιτέχνες δεν βλέπουν ούτε μετά θάνατον...

Ο μικρός κέρδισε διεθνή αναγνώριση όταν άρχισε να ζωγραφίζει τοπία κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών πριν από πέντε χρόνια ενώ από την πώληση συλλογής του το περασμένο καλοκαίρι αποκόμισε περισσότερα από ένα εκατομμύριο λίρες.

Τα έργα του πωλούνται από 2800 ευρώ μέχρι 35 χιλιάδες ευρώ.

Η δουλειά του Kieron έγινε γνωστή το 2009, όταν 19 από τους πίνακές του πουλήθηκαν προς 14.000 λίρες (άνω των 16.000 ευρώ) σε δημοπρασία.

Από τα έσοδά του ο Kieron αγόρασε καινούριο σπίτι για τους γονείς του, τον Keith και τη Michelle Williamson ενώ επένδυσε και στη δουλειά άλλων ζωγράφων, όπως ο Βρετανός L.S. Lowry.

«Δεν τον πιέζουμε, ζωγραφίζει όποτε το θέλει εκείνος», λέει ο μπαμπάς του.

Από του χρόνου ο Kieron θα λαμβάνει εκπαίδευση στο σπίτι ώστε να επικεντρωθεί ακόμα περισσότερο στη ζωγραφική του.

«Είναι απλά ένα φυσιολογικό αγόρι που του αρέσει το ποδόσφαιρο. Εκτός από μεγάλος καλλιτέχνης, είναι πολύ δυνατός για την ηλικία του και του αρέσουν τα αθλήματα», προσθέτει ο μπαμπάς του.

Οι περισσότεροι πίνακές του απεικονίζουν τοπία από τον τόπο του, το Norfolk, και την Κορνουάλη που είναι ο αγαπημένος του προορισμός για διακοπές.

Με την τελευταία του έκθεση αναμένεται να εκτοξεύσει τα έσοδά του κοντά στο 1,5 εκατομμύριο λίρες- 1,75 εκατ. ευρώ.
«Δεν τον κινητοποιούν τα λεφτά. Απλά θέλει να φτιάχνει πίνακες που να αρέσουν στους ανθρώπους», εξηγεί ο μπαμπάς του.












Διαβάστε περισσότερα...

Σήμερα η εκτέλεση του θανατοποινίτη Γουόρεν Χιλ


Πάσχει από διανοητική καθυστέρηση.

Έπειτα από τρεις αναβολές, σήμερα αναμένεται να εφαρμοστεί η ποινή του θανατοποινίτη Γουόρεν Χιλ, ο οποίος πάσχει από διανοητική καθυστέρηση. Η τελευταία αναστολή είχε δοθεί τη Δευτέρα από τις δικαστικές αρχές της Τζόρτζια.

Σε ανακοίνωσή της η σωφρονιστική υπηρεσία της Πολιτείας αναφέρει ότι η εκτέλεση θα γίνει στις 19:00 (τοπική ώρα, 02:00 του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας) στη φυλακή Τζάκσον.

Ο Γουόρεν Χιλ καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία ενός συγκρατούμενού του το 1991, ενώ εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για το φόνο της φίλης του. Η εκτέλεσή του έχει αναβληθεί τρεις φορές μέχρι σήμερα. Ο συνήγορός του επικαλείται την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που το 2002 έκρινε ότι η εκτέλεση ανθρώπων με διανοητική καθυστέρηση αντίκειται στο Σύνταγμα.
Σήμερα η εκτέλεση του θανατοποινίτη Γουόρεν Χιλ

Οι γιατροί που τον έχουν εξετάσει συμφωνούν πλέον ότι είναι διανοητικά καθυστερημένος, κάτι που δεν είχε αναγνωριστεί από τις δικαστικές αρχές την εποχή της δίκης του. Ωστόσο, ο Χιλ έχει ήδη εξαντλήσει όλες τις προσφυγές που μπορούσε να κάνει για το θέμα αυτό.

Ο δικηγόρος του, Μπράιαν Κάμερ, πήρε την αναβολή την Δευτέρα καταθέτοντας προσφυγή που αφορά όχι την κατάσταση του πελάτη του αλλά την προέλευση της χημικής ουσίας πεντοβαρβιτάλη που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα που θα του χορηγηθεί.

Ο Κάμερ προσπαθεί να ανατρέψει το νόμο που επιτρέπει στις αρχές της Πολιτείας να μην αποκαλύπτουν την προέλευση της πεντοβαρβιτάλης, η οποία είναι δύσκολο να βρεθεί στις ΗΠΑ γιατί πολλές από τις ευρωπαϊκές εταιρείες που την παρασκευάζουν αρνούνται να την πουλήσουν για να χρησιμοποιηθεί για εκτελέσεις.

Ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι εάν δεν υπάρχει πληροφόρηση για την πηγή προέλευσης της χημικής ουσίας ενδέχεται να χορηγηθεί στον πελάτη του κάποιο ληγμένο προϊόν που θα του προκαλέσει αδικαιολόγητο και άσκοπο πόνο.



Διαβάστε περισσότερα...

Είναι 92 ετών και εργάζεται σε φαστ φουντ


Τινάζει το συνταξιοδοτικό στον αέρα!

Η Sara Dappen γεννήθηκε το 1920, αποφοίτησε από το λύκειο το 1938 και πήρε το πτυχίο της από το κρατικό πανεπιστήμιο της Iowa το 1942.

Σήμερα είναι 92 χρονών και εργάζεται, παρά το προχωρημένο της ηλικίας της, σε γνωστή αλυσίδα φαστ φουντ της Αμερικής.

Η Sara εργάζεται εκεί τα τελευταία πέντε χρόνια, φροντίζοντας για την καθαριότητα του χώρου και την υποδοχή των πελατών.

«Ήταν πιο ενδιαφέρον να πηγαινοέρχομαι εδώ μέσα και να συνομιλώ με τους πελάτες, από το να κάνω βόλτες στο δρόμο. Αυτό με κρατάει σε εγρήγορση και δεν περνώ τις ώρες μου σε ένα καναπέ» είπε η ίδια στο τηλεοπτικό δίκτυο KCCI 8 News.





Διαβάστε περισσότερα...

Ιατρείο για τους ανασφάλιστους επαγγελματοβιοτέχνες


Παροχή φροντίδας σε χιλιάδες ανασφάλιστους.

Την ίδρυση Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, που βρέθηκαν λόγω της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης χωρίς κοινωνική ασφάλιση, προβλέπει σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και η ΓΣΕΒΕΕ.

Το παράρτημα του Ιατρείου θα λειτουργεί στην οδό Καποδιστρίου 24 σε μέρες και ώρες που θα ανακοινωθούν προσεχώς ενώ η έναρξη λειτουργίας του αναμένεται στις αρχές του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία οι ανασφάλιστες οικογένειες έχουν φθάσει τις 577.000 και αριθμούν πάνω από ενάμισι εκατομμύριο πολίτες.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Νίκος Σκορίνης και ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των φορέων υπογράμμισαν τα εξής:«στόχος μας είναι να μην πεθάνει κανείς. Να έχει ο κάθε συμπολίτης μας δικαίωμα στη ζωή, όσο φτωχός και ανήμπορος και αν είναι. Και θα παρέχουμε την πρωτοβάθμια περίθαλψη που μπορούμε σε όλους τους ασθενείς που θα προστρέξουν στο Ιατρείο, γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας. Η βοήθεια στον άρρωστο δεν είναι φιλανθρωπία, είναι πολιτισμός. Είναι ηθικό χρέος του κάθε γιατρού εθελοντή μέλους μας», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθάς σημείωσε: «άνθρωποι που 30 χρόνια πλήρωναν τις εισφορές στα Ασφαλιστικά τους Ταμεία, σήμερα, λόγω της κρίσης, βρίσκονται στο δρόμο χωρίς γιατρό και φάρμακα. Τα ανασφάλιστα μέλη της ΓΣΕΒΕΕ είναι σήμερα 577.000, ενώ έχουν κλείσει 200.000 επιχειρήσεις. Δε μπορούμε να μείνουμε θεατές σε αυτό το βαθιά ανθρωπιστικό φαινόμενο. Η ΓΣΕΒΕΕ συνταυτίζεται στην προσπάθεια αυτή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της «Αποστολής» για να στηρίξει όλα τα μέλη της αλλά και όποιον άλλον συμπολίτη μας προστρέξει στη βοήθειά μας».



Διαβάστε περισσότερα...

Τη Δευτέρα η προκήρυξη 2.000 θέσεων για τη ΝΕΡΙΤ


Σε πρώτη φάση θα υπάρξει πρόσληψη 500 ατόμων.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα βγει η προκήρυξη για τις 2.000 θέσεις εργασίας στη ΝΕΡΙΤ , ενώ σε πρώτη φάση θα προσληφθούν 500 άτομα, ανέφερε ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, μιλώντας στη Βουλή.

Ειδικότερα, ο κ. Καψής εξήγησε ότι αρχικά θα προσληφθούν 500 άτομα μέχρι να γίνει η μεταφορά στα κτίρια της Αγίας Παρασκευής, διευκρινίζοντας ότι οι εργαζόμενοι θα υπογράψουν δίμηνες συμβάσεις το ενδιάμεσο διάστημα μέχρι τη δημιουργία του νέου φορέα.



Διαβάστε περισσότερα...

Έμποροι και επαγγελματίες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη


Λόγω αδυναμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μένουν ή κινδυνεύουν να μείνουν οι περισσότεροι έμποροι και επαγγελματίες του νομού Θεσσαλονίκης καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Αν και δεν είναι γνωστός ο αριθμός των επαγγελματιών και εμπόρων που στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μια εικόνα της κατάστασης σκιαγραφούν τα στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) σύμφωνα με τα οποία το 50% των ασφαλισμένων δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Τα παραπάνω επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης , Ιωάννης Μανδρίνος , υπενθυμίζοντας ότι το 97% των επαγγελματιών έχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από αυτούς το 60% είναι αυτοαπασχολούμενοι. Ο κ. Μανδρίνος υπογράμμισε ότι η Ομοσπονδία αριθμεί 120.000 μέλη ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές που οφείλει να καταβάλει ο κάθε επαγγελματίας ή έμπορος στον ΟΑΕΕ ανέρχεται στα 600-800 ευρώ το μήνα, ποσό που είναι πολύ υψηλό σε μια εποχή που τα έσοδα έχουν μειωθεί δραματικά λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της στέρησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης η Ομοσπονδία έχει στείλει υπομνήματα τόσο στους ασφαλιστικούς φορείς όσο και στα αρμόδια υπουργεία ενώ πρόσφατα ζήτησε συνάντηση με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Επειδή το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό ζητήσαμε στις 10 Ιουλίου από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης μια συνάντηση προκειμένου να δούμε τι μπορεί να γίνει ώστε τα μέλη μας που χάνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τουλάχιστον να έχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πρόσθεσε ο κ. Μανδρίνος.



Διαβάστε περισσότερα...

Δύο 13χρονοι κατηγορούνται ότι βίασαν ένα κορίτσι 5 ετών


Σοκάρει την Ελβετία, και όχι μόνο, η υπόθεση.

Οι εισαγγελικές αρχές της Ελβετίας διεξάγουν έρευνα σε βάρος δύο 13χρονων αγοριών που κατηγορούνται ότι βίασαν ένα κοριτσάκι μόλις 5 ετών και εξανάγκασαν τον 7χρονο αδελφό του να παρακολουθήσει την πράξη τους.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η εισαγγελία ανηλίκων επιβεβαίωσε την πληροφορία που δημοσίευσε η εφημερίδα 20 Minuten, σύμφωνα με την οποία ο βιασμός του κοριτσιού έγινε στο Αρμπόν, στη βόρεια Ελβετία, όπου κατοικούν τα δύο ύποπτα αγόρια.

Οι αρχές πάντως δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα κανένα άλλο στοιχείο για την υπόθεση, επικαλούμενες την ηλικία τόσο των δραστών όσο και των θυμάτων.

Στην εφημερίδα 20 Minuten ο πατέρας της μικρής αφηγήθηκε ότι τα δύο αγόρια, που κατοικούν κοντά στο σπίτι της οικογένειάς του, παρέσυραν τα δύο αδελφάκια στο κοντινό δάσος. Εκεί, ο ένας από τους 12χρονους βίασε το κορίτσι ενώ ο αδελφός του παρακολουθούσε.



Διαβάστε περισσότερα...

Η καλοκαιρινή κατάθλιψη και τα συμπτώματά της


Το καλοκαίρι είναι η εποχή της διασκέδασης. Η μόνη ίσως περίοδος του χρόνου που χαλαρώνουμε πραγματικά, βρισκόμαστε με αγαπημένα πρόσωπα σε γνωστά ή καινούρια μέρη, η εποχή που έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε αληθινή επαφή με τον εαυτό μας. Υπάρχει η προσωπική προσδοκία αλλά και η κοινωνική πίεση ότι στις διακοπές πρέπει να περνάμε καλά. Είναι όμως έτσι για όλους; Γιατί κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται λιγότερο χαρούμενοι το καλοκαίρι;

Οι λόγοι είναι πολλοί. Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή είναι ένας από αυτούς. Πρόκειται για μια διαταραχή που προκαλεί ένα αίσθημα κατάθλιψης όταν οι μέρες γίνονται μικρότερες και κρύες, δηλαδή τον χειμώνα. Σύμφωνα με έρευνες όμως, στο 10% των ατόμων που πάσχουν από ΕΣΔ τα συμπτώματα κατάθλιψης φαίνεται να πυροδοτούνται στην αρχή του καλοκαιριού. Ιδιαίτερα σε
χώρες θερμές, με παρατεταμένο καλοκαίρι, η καλοκαιρινή εκδοχή της ΕΣΔ είναι συχνότερη από αυτή του χειμώνα.

Τα συμπτώματα της καλοκαιρινής κατάθλιψης συχνά περιλαμβάνουν

-απώλεια της όρεξης

-δυσκολίες στον ύπνο

-απώλεια βάρους

-άγχος

Γιατί οι αλλαγές στην εποχή του χρόνου μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη;

Ανατροπή του προγράμματος το καλοκαίρι. Τα άτομα που έχουν βιώσει ξανά κατάθλιψη ίσως γνωρίζουν ότι η σταθερότητα της ρουτίνας είναι κλειδί στην απομάκρυνση των συμπτωμάτων. Το καλοκαίρι όμως το σταθερό πρόγραμμα πάει περίπατο κι αυτή η αλλαγή μπορεί να προκαλέσει στρες, για παράδειγμα τα παιδιά είναι όλη μέρα στο σπίτι και χρειάζονται προσοχή με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι ισορροπίες στην καθημερινότητα. Οι διακοπές διαταράσσουν τη δουλειά, τον ύπνο, τις διατροφικές συνήθειες.

Η εικόνα του σώματος.Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία και τα ρούχα ελαφραίνουν πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για την εικόνα τους. Αισθάνονται άσχημα για το σώμα τους με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να αποφεύγουν από ντροπή κοινωνικές συγκεντρώσεις σε χώρους όπου είναι πιθανό να δείξουν το σώμα τους.

Οικονομικές ανησυχίες. Το καλοκαίρι είναι μία πολυέξοδη εποχή. Το άγχος για τα επιπλέον έξοδα μπορεί να

αποτελέσει άλλον ένα λόγο γένεσης της καλοκαιρινής κατάθλιψης.

Η ζέστη. Πολλά άτομα απολαμβάνουν τη ζέστη της εποχής. Για εκείνους όμως που δεν την αγαπούν η κατάσταση μπορεί να γίνει πραγματικά καταπιεστική με συνέπεια να κρύβονται στο σπίτι αποφεύγοντας διάφορες καθημερινές δραστηριότητες και να γίνονται μαλθακοί και οκνηροί.

Πώς μπορούμε να αισθανθούμε καλύτερα;

Κοιμηθείτε αρκετά: παρά τις πολλές δραστηριότητες του καλοκαιριού που μας κρατάνε ξύπνιους μέχρι αργά, καλό θα ήταν να κοιμάστε αρκετές ώρες. Η έλλειψη ύπνου ενεργοποιεί την κατάθλιψη. Μην το παρακάνετε με δίαιτα και άσκηση: το υπερβολικό άγχος για την εμφάνιση με το μαγιό μας κάνει ανήσυχους και δυστυχισμένους. Η άσκηση σε λογικά πλαίσια βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Κι αν η ζέστη είναι υπερβολική για τη γυμναστική σας βρείτε άλλους φυσικούς τρόπους να μείνετε ενεργοί. Προστατέψτε τον εαυτό σας: μη συγκρίνετε το πώς νιώθετε σε σχέση με τον ενθουσιασμό άλλων για το καλοκαίρι. Δεν είστε υποχρεωμένοι να νιώθετε χαρούμενοι μόνο και μόνο επειδή το ημερολόγιο γράφει Ιούνιος.

Σκεφτείτε γιατί μπορεί να αισθάνεστε έτσι και μην πιέζετε τον εαυτό σας. Να συμμετέχετε μόνο στις εκδηλώσεις που σας ευχαριστούν πραγματικά. Ζητήστε βοήθεια: αν αισθάνεστε να βυθίζεστε στα αρνητικά συναισθήματα μιλήστε σε έναν ειδικό, ανεξάρτητα από την εποχή. Δεν υπάρχει λόγος να αγνοείτε το πώς νιώθετε περιμένοντας τον Σεπτέμβρη.



Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...