Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Αγαπήστε το κακάο!



Ένα πλούσιο διατροφικό αφέψημα.

Το κακάο φαίνεται να είναι αφέψημα με ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Σημαντικός αριθμός επιστημονικών μελετών παρουσιάζουν το κακάο να περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδίνων, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράστη, παρεμποδίζοντας την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν έτσι από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση.

Είναι πολύ σπάνιο να βρει κάποιος τόσα πολλά διατροφικά συστατικά συγκεντρωμένα σε ένα και μόνο προϊόν. Οι επιδράσεις των φλαβονοειδών του κακάο στην καρδιά και στην κυκλοφορία οφείλονται, εν μέρει, στην ικανότητα τους να ανακόπτουν την οξείδωση της χοληστερόλης, και την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να μειώσουν τη συγκέντρωση και συσσώρευση των αιμοπεταλίων, των οποίων η αυξημένη δραστηριότητα και συγκέντρωση συνδέεται με τη θρόμβωση και πιθανότατα εμπλέκεται στην ανάπτυξη και εξέλιξη αθηρωματικών βλαβών. Η κατανάλωση κακάο επομένως εμφανίζεται να έχει επίδραση τύπου ασπιρίνης επάνω στη λειτουργία των αιμοπεταλίων. Οι κατεχινικές ενώσεις προλαμβάνουν το σχηματισμό των ελευθέρων ριζών, μεταβάλλουν την συνοχή και δομή της κυτταρικής μεμβράνης.

Οι προκυανιδίνες αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα της προστακυκλίνης στο πλάσμα και μειώνουν τα επίπεδα λευκοτριενίων του πλάσματος. Η προστακυκλίνη κατασκευάζεται από το αγγειακό επιθήλιο και προάγει την αγγειοδιαστολή, αναστέλλει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, το σχηματισμό θρόμβων αίματος και την εισχώρηση της χοληστερόλης LDL στο αρτηριακό τοίχωμα.

Αντίθετα, τα λευκοτριένια είναι αγγειοσυσταλτικά, προκαλώντας αργή και συνεχή σύσπαση στους λείους μυς των αιμοφόρων αγγείων, και μπορούν να είναι αίτια συσσώρευσης αιμοπεταλίων. Μείωση της αναλογίας λευκοτριενίων / προστακυκλίνης μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα αιμοπετάλια και πιθανώς στη φλεγμονή και την αγγειοδιαστολή.

Μία περαιτέρω δράση των πολυφαινολών του κακάο που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος είναι η ικανότητα τους να ρυθμίζουν τα ανοσοκύτταρα λόγω της επίδρασης τους στη μεταγραφή του γονιδίου της ιντερλευκίνης-2. Έχει προταθεί ότι οι φλεγμονώδεις νόσοι από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού θα μπορούσαν να είναι υπαίτιες για πολλές περιπτώσεις αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών νόσων.

Εν κατακλείδι, το κακάο βάσει των ιδιοτήτων του μπορεί να αποτελέσει τροφή πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η υψηλή του θερμιδική αξία καθώς η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ημερήσιας ενεργειακής μας πρόσληψης.

Έρευνες και μελέτες


Συγκριτική μελέτη στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, παρουσιάζει το κακάο (1 κούπα) να έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί (1 ποτήρι), τριπλάσια από το πράσινο τσάι (1 φλιτζάνι) και πενταπλάσια από το μαύρο τσάι (1 φλιτζάνι).

·Έρευνες σε πληθυσμούς του Παναμά που καταναλώνουν καθημερινά 4-5 ποτήρια ζεστό αφέψημα κακάο και προσθέτουν σκόνη κακάο σε αρκετά φαγητά τους, έδειξαν σε ότι σε μεγάλο βαθμό δεν παρουσιάζουν υπέρταση σε μεγάλη ηλικία και διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Δεν παρουσιάστηκε το ίδιο αποτέλεσμα στους κατοίκους που είχαν μεταναστεύσει σε αστικές περιοχές και δεν κατανάλωναν πλέον αρκετό κακάο. Και αυτό οφείλεται στο ότι τα φλαβονοειδή ενεργοποιούν ένα ένζυμο το οποίο είναι υπεύθυνο για την διάνοιξη των τοιχωμάτων των αρτηριών και την βελτίωση της αιματικής ροής (μείωση της πίεσης).

·Το Πανεπιστήμιο της Georgetown, σε έρευνα που διεξήγαγε, απομόνωσαν μια ουσία του κακάο, την προκυανιδίνη για να εξετάσουν την δράση της σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του μαστού. Βασικός σκοπός της έρευνας ήταν η εξακρίβωση των πιθανών δράσεων της προκυανιδίνης σε γονίδια που συνδέονται στην εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Το πόρισμα της έρευνας κατέληξε ότι με την υποβολή της προκυανιδίνης σταματούσε ο πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων. Παρόλο που δεν έχει βρεθεί ακριβώς ο τρόπος δράσης της προκυανιδίνης, εικάζεται παρόμοια δράση και για άλλους τύπους καρκίνου.

Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της θεοβρωμίνης απέναντι στον βήχα, ένα συχνό αντανακλαστικό προστασίας από ορισμένες καταστάσεις, πλην όμως σε μακροχρόνια βάση γίνεται κουραστικός και κουράζει τον ασθενή. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεοβρωμίνη ήταν κατά 30% αποτελεσματικότερη εναντίον του επίμονου βήχα ακόμη και από την κωδεϊνη που σήμερα θεωρείται πολύ καλό αντιβηχικό φάρμακο, χωρίς να εμφανίζει παρενέργειες.

Η δράση της θεοβρωμίνης είναι περιφερική και όχι στον εγκέφαλο, σταματώντας τη δράση του πνευμονογαστρικού νεύρου, υπεύθυνο για τον βήχα. Εντούτοις είναι λάθος προς το παρόν να ισχυριστούμε ότι αντικαθιστούμε τα αντιβηχικά φάρμακα με κακάο για να αντιμετωπίσουμε το βήχα.

Διαβάστε περισσότερα...

Η επιλογή του αρώματος καθορίζεται από τη μυρωδιά του σώματος μας



Έτσι γινόμαστε άλλωστε πιο ελκυστικοί.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί δυσκολεύεστε τόσο πολύ να αγοράσετε για δώρο ένα άρωμα; Για τον απλούστατο λόγο ότι πίσω από την επιλογή ενός αρώματος κρύβεται η μυρωδιά του ίδιου του σώματος μας.

Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες, ένα άρωμα θα μας τραβήξει την προσοχή επειδή συμπληρώνει και ενισχύει τις οσμές του δικού μας σώματος.

Οι άνθρωποι που επιλέγουν το άρωμα που θα αγοράσουν για τους ίδιους και όχι για κάποιον τρίτο, όταν το φορέσουν και αναμειχθεί με τη μυρωδιά του σώματος τους, μυρίζουν πιο όμορφα, πιο ελκυστικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, απ' ότι θα γινόταν αν φορούσαν ένα άρωμα διαλεγμένο από άλλον!

Ο Δρ Ιan Havlicek, ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο Charles στην Πράγα, που έχει μελετήσει τον τρόπο με το οποίο ένα άρωμα επηρεάζει τη συμπεριφορά, αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματά του σε ένα συνέδριο στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα.

«Στην πραγματικότητα, αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι υπάρχει μια ισχυρή προσωπική αλληλεπίδραση μεταξύ της κολώνιας και της οσμής του σώματος μας. Οι άνθρωποι, ασυναίσθητα, επιλέγουν αρώματα για να συμπληρώσουν τη δική τους μυρωδιά» τόνισε ο Ιan Havlicek και συμπλήρωσε ότι έτσι εξηγείται το γιατί συνήθως τα αρώματα-δώρα καταλήγουν σε μια γωνία στο μπάνιο του σπιτιού μας, χωρίς καν να έχει αφαιρεθεί η συσκευασία δώρου.

Το πείραμα που πιστοποιεί τα παραπάνω δεδομένα διεξήχθη ως εξής:
Οι ερευνητές, ζήτησαν από 12 εθελοντές να ψεκάσουν στον έναν καρπό τους ένα άρωμα της επιλογής τους, ενώ στον άλλον ένα άρωμα που είχαν επιλέξει στην τύχη.
Στη συνέχεια, 21 γυναίκες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν ποιο από τα δύο αρώματα τους άρεσε περισσότερο. Διαπιστώθηκε λοιπόν πώς, σχεδόν στην πλειοψηφία τους, οι γυναίκες ψήφισαν το άρωμα που είχε επιλέξει ο εθελοντής και όχι το τυχαίο.

Ο καθηγητής Tim Jacob, από το πανεπιστήμιο του Cardiff κάνει λόγο για ένα είδος αλληλεξάρτησης ανάμεσα στο ανοσοποιητικό μας και την επιλογή του αρώματος, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Η προσωπική μυρωδιά του σώματός μας προσδιορίζεται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πράγματι, έχουμε την τάση να απορρίπτουμε - ασυναίσθητα- όσες μυρωδιές δεν συμβαδίζουν με αυτό που ορίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα».

Γι’ αυτό την επόμενη φορά, καλό θα ήταν να προτιμήσετε για τα αγαπημένα σας πρόσωπα κάποιο άλλο δώρο.


Διαβάστε περισσότερα...

Όχι πια πρησμένα και βαριά πόδια



Μικρές συμβουλές για να τα ανακουφίσετε.

Αν τα πόδια σας πρήζονται και τα αισθάνεστε βαριά κι ασήκωτα, για να νιώσετε ανακούφιση:

1. Βάλτε τις κάλτσες ή το καλσόν για λίγο στο ψυγείο πριν τα φορέσετε
2. Αποφεύγετε την ορθοστασία ή και την καθιστική ζωή
3. Αποφεύγετε τα στενά παντελόνια ή κολάν
4. Το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι βοηθάνε
5. Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και την πολλή ζέστη
6. Οταν ξαπλώνετε, ακουμπήστε τα πόδια σε μαξιλάρι και βάλτε πάγο από κάτω από τα πόδια
7. Μασάζ με κυπαρισέλαιο ή άλλο αιθέριο έλαιο
8. Ξαπλωμένοι ή σε καρέκλα, ακουμπήστε τα πόδια στον τοίχο για 10 λεπτά κάθε βράδυ
9. Δύο φορές την μέρα και μετά το ντούς, ρίχνετε κρύο νερό για να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος

Όλα ή κάποιο από τα παραπάνω, προσφέρουν ανακούφιση. Για την αιτία, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Διαβάστε περισσότερα...

Επαναστατικό φάρμακο κατά του καταρράκτη



Καταργεί την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.

Αποτελεί την κύρια αιτία της τύγλωσης παγκοσμίως αφού περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που είναι άνω των 65 ετών, πάσχουν από καταρράκτη στο ένα ή και στα δύο μάτια.

Ωστόσο, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία ανέπτυξαν ένα επαναστατικό φάρμακο το οποίο μπορεί να βάλει «φρένο» στον καταρράκτη των ματιών.
Και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που προτείνεται μια μη χειρουργική θεραπεία για το διαδεδομένο αυτό οφθαλμολογικό πρόβλημα.

Σήμερα δεν υπάρχουν σταγόνες ή άλλου είδους φάρμακα για την πρόληψη ή την αναστροφή του καταρράκτη. Η μόνη θεραπευτική προσέγγιση που εφαρμόζεται στους ασθενείς είναι η αφαίρεση του φυσικού φακού που παρουσιάζει θόλωση και η αντικατάστασή του από έναν συνθετικό φακό.

Η διαδικασία του χειρουργείου διαρκεί συνήθως 30-45 λεπτά και οι ασθενείς εμφανίζουν σχεδόν άμεση βελτίωση στην όρασή τους. Μετά από κάποιο διάστημα και με χρήση γυαλιών το 95% των ασθενών δηλώνει ότι ανακτά φυσιολογικά επίπεδα όρασης.

Τώρα πρώιμα αποτελέσματα πειραμάτων του νέου φαρμάκου που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Calpain Therapeutics έδειξαν ότι αυτό επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του καταρράκτη. Το φάρμακο το οποίο στοχεύει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη – καλπαΐνη - στον ιστό του οφθαλμού δεν έχει πάντως δοκιμαστεί ακόμη σε ανθρώπους.

Η καλπαΐνη είναι η ένοχη για τη θόλωση του φακού του ματιού στον καταρράκτη. Η πρωτεΐνη ενεργοποιείται τόσο εξαιτίας της γήρανσης όσο και εξαιτίας άλλων παραγόντων όπως ο διαβήτης, οι τραυματισμοί των ματιών, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία και η μακροχρόνια χρήση στεροειδών φαρμάκων.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που ανέπτυξε το φάρμακο καθηγητής Αντριου Αμπελ ο οποίος εργάζεται εδώ και μια δεκαετία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δήλωσε στην εφημερίδα «Australian Αdvertiser»: «Οι οπτομέτρες ή οι οφθαλμίατροι μπορούν να δουν πολύ νωρίς εάν ένα άτομο εμφανίζει σημάδια καταρράκτη, πριν επηρεαστεί η όρασή του. Ετσι η έγκαιρη χρήση του φαρμάκου θα καθυστερεί τόσο την ανάπτυξη του καταρράκτη, ώστε να μην εμφανίζονται συμπτώματα».


Διαβάστε περισσότερα...

Μην «πνίγετε» τον πόνο σας στο φαγητό



Η ποσότητα του φαγητού εξαρτάται από την διάθεσή μας.

Η σχέση της διατροφής με τα συναισθήματα είναι αμφίδρομη. Πολύ συχνά τα «μηνύματα» που ωθούν στην πρόσληψη τροφής, δεν σχετίζονται με την ικανοποίηση της βιολογικής πείνας, αλλά με την ανάγκη του ατόμου να διαχειριστεί τα συναισθήματα που βιώνει. Όταν όμως το φαγητό μετατρέπεται σε υποκατάστατο ευτυχίας ή αγχολυτικό, αρχίζει ένας φαύλος κύκλος: η ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται είναι μεγάλη, το σωματικό βάρος αυξάνεται, προκαλούνται ενοχές και το άτομο συνεχίζει την υπερκατανάλωση τροφής στην προσπάθειά του να ανταπεξέλθει στα αρνητικά συναισθήματα.

Φαγητό και συναισθήματα

Στη βρεφική ηλικία, τρώμε μόνο όταν πεινάμε και σταματούμε όταν η πρόσληψη τροφής οδηγήσει σε ικανοποίηση και κορεσμό. Κανονικά λοιπόν, η κατανάλωση και η ανάγκη για λήψη τροφής είναι ενδογενώς ρυθμιζόμενες. Οι επιστήμονες ψυχικής υγείας υποστηρίζουν πως, στο νεογέννητο μωρό, οι πρώτες εμπειρίες με το φαγητό καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που θα σχετιστεί με αυτό αργότερα. Ο ρυθμός και ο τρόπος πρόσληψης τροφής στο βρεφικό στάδιο, καθώς και η σχέση του μωρού με την τροφό του, επηρεάζουν τον τρόπο που το βρέφος βιώνει και αντιλαμβάνεται τον κόσμο και τις πρωταρχικές του εμπειρίες επιβίωσης.

Πολύ συχνά στα επόμενα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, η αγάπη και η φροντίδα από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και του περιβάλλοντος, εκφράζονται κατά κύριο λόγο μέσω της προσφοράς τροφής, και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις όταν η αγάπη δεν μπορεί να επικοινωνηθεί με άλλο τρόπο, το φαγητό γίνεται το αποκλειστικό μέσο. Ως επακόλουθο, η λήψη τροφής συνδέεται στενά με τον ψυχικό κόσμο του παιδιού.

Όταν το άτομο μεγαλώνει, το φαγητό αναπόφευκτα καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του. Έτσι, εκτός από βιολογική ανάγκη, λειτουργεί και σαν μια συνήθεια που πλαισιώνει την καθημερινότητα, ακόμη και σαν διασκέδαση ή μέσο κοινωνικοποίησης, αλλά και σαν τρόπος διαχείρισης συναισθημάτων. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου μέσα από τη σχέση με το φαγητό εκφράζεται η συναισθηματική κατάσταση του ατόμου και εκτονώνονται εντάσεις στις σχέσεις του με άλλους ή με τον εαυτό του. Δημιουργείται έτσι μια σχέση όπου το φαγητό «χρησιμοποιείται» ως καταφύγιο, διέξοδος, αποφόρτιση ή και «σύντροφος» στις δύσκολες στιγμές, στα προβλήματα με άλλους ανθρώπους και στις εσωτερικές συγκρούσεις.

Συναισθηματική ή βιολογική πείνα;

Η συναισθηματική πείνα αναφέρεται στην κατάσταση εκείνη κατά την οποία η τροφή λαμβάνεται για την κάλυψη συναισθηματικών αναγκών. Όταν το άτομο δυσκολεύεται να εντοπίσει και να εκφράσει τα συναισθήματά του και τις ανάγκες του με κατάλληλους τρόπους, η συναισθηματική πείνα εκδηλώνεται ως προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασής του. Αρνητικά συναισθήματα που προκαλούν την ανάγκη πρόσληψης τροφής είναι το άγχος, ο εκνευρισμός, η μοναξιά, η απογοήτευση, η θλίψη, η απόρριψη, η ανία, η αίσθηση του ανεκπλήρωτου και, σπανιότερα, θετικά συναισθήματα, όπως η χαρά. Η συναισθηματική πείνα διακρίνεται δύσκολα από τη βιολογική και ιδιαίτερα από το ίδιο το άτομο που την βιώνει. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώρισή της.

Η συναισθηματική πείνα


Εμφανίζεται ξαφνικά, ως ακατάσχετη επιθυμία λήψης τροφής, με άμεση και επιτακτική ανάγκη ικανοποίησης, αφού το σώμα αναζητά άμεση ανακούφιση από τη δυσάρεστη ψυχολογική κατάσταση. Αντίθετα, η βιολογική πείνα εμφανίζεται σταδιακά, μέσω μηνυμάτων που στέλνει ο οργανισμός πως χρειάζεται τροφή, και η ανάγκη ικανοποίησης παρουσιάζει μεγαλύτερη δυνατότητα αναμονής.

Ξεκινάει σαν αίσθηση από το λαιμό και το στόμα. Αντίθετα, η βιολογική πείνα ξεκινάει από το στομάχι το οποίο αισθανόμαστε άδειο.

Αφορά στη λήψη συγκεκριμένων τροφών, συνήθως πλούσιων σε θερμίδες και λιπαρά, ενώ υποκατάστατα δεν αποφέρουν την ίδια αίσθηση ικανοποίησης. Στην βιολογική πείνα, οι επιλογές των τροφών είναι συνήθως πολλαπλές.
Η κατάποση φαγητού γίνεται αυτόματα και μηχανικά, χωρίς συνειδητοποίηση του «τι» και του «πόσο» τρώμε. Αντίθετα, η βιολογική πείνα οδηγεί σε επιλεκτική κατανάλωση φαγητού, με επίγνωση των τροφίμων και ποσοτήτων.
Η λήψη τροφής υπό την επήρεια συναισθηματικής πείνας συνεχίζεται πέρα από τον κορεσμό, σαν να μην χορταίνουμε ποτέ, ενώ στην βιολογική πείνα σταματάμε όταν ικανοποιηθεί η πείνα και επέλθει το αίσθημα του κορεσμού.

Η κατανάλωση τροφής λόγω συναισθηματικής πείνας, οδηγεί το άτομο σε αισθήματα ενοχής, ντροπής και τύψεων. Αντίθετα, η ικανοποίηση της βιολογικής πείνας δεν επιφέρει αρνητικά αισθήματα.

Συναισθηματική υπερφαγία


Η συναισθηματική πείνα χαρακτηρίζεται από την ακατανίκητη ανάγκη για φαγητό, συνήθως για τροφές με χαμηλή θρεπτική αξία και υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη, αλάτι, ζάχαρη και άμυλο. Γλυκά, προϊόντα ζύμης και αλατισμένα σνακ τύπου πατατάκια και γαριδάκια φαίνεται να είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές σε καταστάσεις έντασης. Κάποια άτομα που βιώνουν συναισθηματική πείνα καταναλώνουν φυσιολογικές ποσότητες φαγητού, στην προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν στην ψυχική τους διάθεση ή να καλύψουν κάποιο συναισθηματικό κενό, χρησιμοποιώντας το φαγητό σαν ένα είδος παρηγοριάς. Ωστόσο, σταδιακά ο συσχετισμός της τροφής με την παρηγοριά γίνεται τρόπος ζωής και τα περισσότερα άτομα καταλήγουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες, οδηγούμενα τελικά σε επεισόδια «συναισθηματικής υπερφαγίας».

Κατά τη διάρκεια ενός τυπικού επεισοδίου υπερφαγίας, το άτομο έχει έντονη την αίσθηση της απώλειας ελέγχου, και καταναλώνει με μεγάλη ταχύτητα μεγάλη ποσότητα ανθυγιεινών και παχυντικών τροφίμων. Η συναισθηματική κατανάλωση τροφής έχει ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη κατανάλωση θερμίδων, η οποία οδηγεί σταδιακά στην απόκτηση παραπανίσιων κιλών και πιθανώς σε επιδεινούμενη παχυσαρκία.

Στο άτομο που πάσχει από συναισθηματική υπερφαγία, η λήψη της τροφής προκαλεί μια παροδική αίσθηση ευχαρίστησης, ικανοποίησης και παρηγοριάς. Ωστόσο, μετά τη λήψη τροφής, το άτομο κατακλύζεται από έντονα συναισθήματα ενοχής και τύψεων. Συνειδητοποιεί τις συνέπειες της συμπεριφοράς του αλλά αδυνατεί να την αλλάξει, και βιώνει συναισθήματα απογοήτευσης, ματαίωσης και μελαγχολίας, αλλά και θυμού απέναντι στην αδυναμία του.

Ως αποτέλεσμα, οδηγείται σε ένα αίσθημα προσωπικής δυσαρέσκειας, μειώνεται η αυτοεκτίμησή του, νιώθει απελπισία και απόγνωση και καταλήγει ξανά στον φαύλο κύκλο της υπερκατανάλωσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Όριο ψυχολογικής ισορροπίας τα 1.700 ευρώ



Πώς μπορούμε να γίνουμε ψυχικά ανθεκτικοί στην κρίση.

Υπάρχει τρόπος να «μη μας πάρει από κάτω» ψυχολογικά με την κρίση. Όπως δείχνει η έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας τα θετικά συναισθήματα μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα έναντι της κατάθλιψης που κυριαρχεί γύρω μας εξαιτίας της κρίσης.

Η έρευνα, που έγινε σε δείγμα 3.500 ατόμων και ξεκίνησε λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση, το 2008, και επεκτάθηκε ως το 2010, έδειξε ότι το 50% των συμμετεχόντων είχαν επηρεασθεί σοβαρά από την κρίση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή», η έρευνα έδειξε ακόμη ότι το κατώτατο όριο ψυχολογικής ισορροπίας είναι τα 1.700 ευρώ το μήνα! Αυτό σημαίνει ότι η ικανοποίηση από τη ζωή είναι ανάλογη με το εισόδημα, ενώ πάνω από το όριο αυτό η ικανοποίηση μεταβάλλεται.

Ο επικεφαλής των ερευνητών, καθηγητής κλινικής ψυχολογίας της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας, Αναστάσιος Σταλίκας, δηλώνει: «Αναζητήσαμε τι είναι αυτό που έκανε έναν στους τέσσερις ανθεκτικό στην κρίση, Βρήκαμε λοιπόν ότι εκείνοι που βιώνουν πιο πολλά θετικά συναισθήματα έχουν λιγότερη κατάθλιψη και άγχος και μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα».

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας:


Το 47% των Ελλήνων έχει επηρεαστεί από την κρίση

Το 59% των Ελλήνων εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης

Το 50,7% εμφανίζει άγχος

Οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί περισσότεροι απ' ό,τι οι άνδρες καθώς εμφανίζουν λιγότερη αισιοδοξία και ελπίδα

Οι νέοι εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, με άμεσες συνέπειες στην παραγωγικότητα και την απόδοσή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι επεμβάσεις παχυσαρκίας κάνουν καλό στην καρδιά



Τα ποσοστά εμφραγμάτων μειώθηκαν από 1,2% σε 0,65%.

Οι βαριατρικές επεμβάσεις μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο των ασθενών σύμφωνα με νέα μελέτη που ανέλυσε τα δεδομένα 52 ερευνών στις οποίες συμμετείχαν 16.867 ασθενείς οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε χειρουργείο παχυσαρκίας.

Με βάση τα δεδομένα τριών από τις υπό εξέταση μελέτες ο δεκαετής κίνδυνος εμφράγματος μειώθηκε από 6% πριν την επέμβαση σε 4% μετά την επέμβαση.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Helen M. Heneghan από την Ohio’s Cleveland Clinic με την ομάδα της διαπίστωσαν ότι μετά τις επεμβάσεις οι ασθενείς έχασαν το μισό τους βάρος κατά μέσο όρο. Στο 68% των περιπτώσεων η υπέρταση των ασθενών είτε ρυθμίστηκε πλήρως, είτε μειώθηκε σημαντικά, ενώ το σάκχαρο ρυθμίστηκε στα 3/4 των ασθενών μέσα στους επόμενους τρεις μήνες από την επέμβαση, μια βελτίωση που διήρκεσε 13 χρόνια (δηλαδή όση διήρκεσε η παρακολούθηση των ασθενών μετά την επέμβαση).

Σε μια από τις υπό εξέταση έρευνες αναφέρθηκαν μετεγχειρητικά θάνατοι από εμφράγματα. Συνολικά, όμως, στη συγκεκριμένη έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά εμφραγμάτων μειώθηκαν από 1,2% σε 0,65%. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Cardiology. Επίσης, δυο από τους πέντε συγγραφείς της ανέφεραν ότι έχουν οικονομικές σχέσεις με εταιρίες που κατασκευάζουν εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στη βαριατρική χειρουργική.

Διαβάστε περισσότερα...

Με εισοδηματικά κριτήρια τα κοινωνικά επιδόματα



Οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων χορηγούνται τα 55 από ένα σύνολο 77 επιδομάτων τίθενται λίαν συντόμως υπό αναθεώρηση. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων στους οποίους ανέθεσε το υπουργείο Υγείας την έκδοση σχετικού πορίσματος, στο μικροσκόπιο των συναρμόδιων υπουργείων μπαίνουν όχι μόνον τα μη ανταποδοτικά επιδόματα, αλλά και όλα όσα χορηγούνται για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών. Από αυτήν τη νέα παρέμβαση στα επιδόματα, ύψους 6 δισ. ευρώ ετησίως, το Δημόσιο προσδοκά να εξοικονομήσει 660 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015 (550 μέσα στην προσεχή διετία).

Τα πεδία των παρεμβάσεων θα αγγίξουν τόσο τις καθολικές όσο και τις επιλεκτικές, αλλά μη ανταποδοτικές παροχές κοινωνικής ασφάλισης. Στις πρώτες εντάσσονται τα επιδόματα για γήρας, αναπηρία και ανεργία, που χορηγούνται χωρίς έλεγχο περιουσιακών και εισοδηματικών πηγών, ανεξάρτητα από το ύψος του ατομικού ή του οικογενειακού επιδόματος. Στη δεύτερη ομάδα, των επιλεκτικών παροχών, περιλαμβάνονται επιδόματα για συμπληρωματική κάλυψη κινδύνων, αλλά ύστερα από έλεγχο περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων.



Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ



Έως το τέλος Οκτωβρίου.

Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στον ΟΑΕΕ και μάλιστα με έκπτωση 20% επί των πρόσθετων τελών έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως τονίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Η έκπτωση αφορά οφειλές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 και η σχετική αίτηση μπορεί να κατατεθεί μέχρι 31 Οκτωβρίου 2011.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι «το ποσό που προκύπτει από την έκπτωση 20% επί των πρόσθετων τελών της κεφαλαιοποιημένης την 31η Δεκεμβρίου 2010 οφειλής θα συμψηφιστεί με τις τελευταίες δόσεις του διακανονισμού (εφόσον τηρούνται οι όροι του).»

Δικαίωμα υπαγωγής με τους ίδιους όρους έχουν για μία και μόνο φορά οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ, οι οποίοι έχουν απωλέσει το δικαίωμα συνέχισης της ρύθμισης κατά το άρθρο 48 του Ν. 3843/2011.

Ακόμα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, το ποσό που προκύπτει από την έκπτωση συμψηφίζεται με τις τελευταίες δόσεις του διακανονισμού, εφόσον τηρούνται οι όροι του.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν τεστ ΠΑΠ στην Ιεράπετρα



Πού και πότε μπορείτε να το κάνετε.

Ο δήμος Ιεράπετρας σε συνεργασία με το Μαιευτικό-Γυναικολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Ιεράπετρας υλοποιεί ένα πρόγραμμα δωρεάν τεστ ΠΑΠ για γυναίκες ηλικίας 18-65 ετών, με στόχο την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας.

Ο έλεγχος γίνεται στο αγροτικό ιατρείο κάθε δημοτικού διαμερίσματος από τις μαίες του νοσοκομείου Ιεράπετρας, σε όσες γυναίκες το επιθυμούν. Μέχρι τώρα το Τεστ ΠΑΠ έχουν κάνει γυναίκες στο Καβούσι, το Ορεινό, τα Σχινοκάψαλα, το Κουτσουνάρι, τα Φέρμα, την Ανατολή και τους Καλογέρους.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας έχει ως εξής:
Δευτέρα 17/10 08:30-10:00 Γδόχια, 10:30-11:30 Μουρνιές, 12:00-14:30 Ρίζα

Τετάρτη 19/10 08:30-10:30 Μύθοι, 11:00-14:30 Μύρτος

Παρασκευή 21/10 08:30-14:30 Καλαμαύκα

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και σε άλλα χωριά μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ και μετά τη λήξη του, θα ακολουθήσει νέος προγραμματισμός και σε άλλα αγροτικά ιατρεία του δήμου Ιεράπετρας.

Το πρόγραμμα μέχρις τις αρχές Νοεμβρίου, έχει ως εξής:

Δευτέρα 24/10 08:30-11:00 Μακρυλιά, 11:30-14:30 Μεσελέροι

Τετάρτη 26/10 08:30-10:00 Βασιλική, 10:30-14:30 Παχειά Άμμος

Πέμπτη 27/10 08:30-14:30 Στόμιο

Δευτέρα 31/10 08:30-14:30 Γρά Λυγιά

Τετάρτη 2/11 08:00-09:00 Σταυρός, 09:30-12:00 Βαϊνιά, 12:30-14:30 Κεντρί

Πέμπτη 3/11 08:30-14:30 Κάτω Χωριό


Διαβάστε περισσότερα...

Οι εκπαιδευτικοί πρεσβευτές της αντίστασης του ειδικού δημοτικού κωφών και βαρήκοων Πάτρας

Ενάντια στην καλλιεργούμενη απόγνωση, αγωνίζονται ώστε να μείνει ζωντανή η ελπίδα στους μαθητές τους για ένα καλύτερο αύριο.



Μήνυμα αντίστασης: Οι "άριστοι" αρνούνται την υποταγή της νέας γενιάς στην απόγνωσηΜήνυμα αντίστασης: Οι "άριστοι" αρνούνται την υποταγή της νέας γενιάς στην απόγνωση
Από σήμερα Δευτέρα 17 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, οι δάσκαλοι του Ειδικού Δημοτικού σχολείου Κωφών - Βαρηκόων Πάτρας ... αναβαθμίζονται σε πρεσβευτές της χώρας μας, φιλοξενώντας δεκαπέντε δασκάλους από Ιταλία, Κύπρο, Πολωνία και Τουρκία.

Η πενθήμερη φιλοξενία γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος (εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenious) με τίτλο “Πρακτική Χημεία στο σπίτι”, για την υλοποίηση του οποίου το ειδικό δημοτικό σχολείο Κωφών – Βαρηκόων Πάτρας είχε τον κεντρικό ρόλο του συντονιστή. Οι οικοδεσπότες ως συντονιστές του προγράμματος αρίστευσαν – αξιολογήθηκαν με 104,80 βαθμούς επί συνόλου 115 αγγίζοντας το “τέλειο” – το ίδιο διεκδικούν και για την πενθήμερη φιλοξενία τους. Η οποία περιλαμβάνει (μεταξύ πολλών άλλων): Επισκέψεις σε επιλεγμένους τόπους των Πατρών, όπως η Δημόσια Βιβλιοθήκη, το Δημόσιο Θέατρο και η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Περιηγήσεις στο κοντινό Γαλαξίδι και το μουσείο του, αλλά και στον ιδιαίτερα “ενεργειακό” αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Αντίστοιχες περιηγήσεις σε χώρους ενδεικτικούς της νεοελληνικής οικονομικής δημιουργικότητας και επιτυχίας, όπως η βιομηχανία κρασιών Achaia Clauss. Αλλά και Ελληνικές βραδιές για την γνωριμία των φιλοξενούμενων με την “ανθεκτική μοναδικότητα” του λεγόμενου ελληνικού κεφιού.

Πως άραγες αποτιμάται η αριστεία στον συντονισμό του προγράμματος “Πρακτική Χημεία στο σπίτι” από τους ίδιους τους κατόχους της; H απάντηση της διευθύντριας του ειδικού σχολείου Κωφών - Βαρήκοων Αγγελικής Νικολοπούλου είναι ιδαίτερα νοηματική: “Παρ΄ ότι διανύουμε δύσκολες ημέρες, μιας σύγχρονης κατοχής με μοντέρνα οικονομικά όπλα, εμείς συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε, δημιουργώντας και δίνοντας στους μαθητές μας μία ελπίδα, ότι υπάρχει αύριο”. Μήνυμα αντίστασης, ή αν προτιμάτε μήνυμα μη υποταγής στο καθεστώς απόγνωσης που επιχειρεί να κυριαρχήσει και αδρανοποιήσει κυρίως τις νεότερες συνειδήσεις...



Διαβάστε περισσότερα...

«Η αρτιμέλεια στην Τέχνη δεν είναι προαπαιτούμενο»

Το απελευθερωτικό μήνυμα του χοροθέατρου ΔΑΓΙΠΟΛΗ που αποτελείται από χορευτές με κινητική αναπηρία και μη.

Η νέα τους παράσταση «Confrontational Epidemic» στο Ευγενίδειο 21,22 και 23 Οκτωβρίου.


Η νέα καλλιτεχνική πρόταση του χοροθέατρου ΔΑΓΙΠΟΛΗ - ομάδα που αποτελείται από χορευτές με κινητική αναπηρία και μη – φέρει τον τίτλο «Confrontational epidemic» και παρουσιάζεται στο κοινό , 21, 22 και 23 Οκτωβρίου (Ίδρυμα Ευγενίδου , Λεωφ. Συγγρού 387, ώρα έναρξης 21:00).

Το διαρκές ζητούμενο της ομάδας ΔΑΓΙΠΟΛΗ τα τελευταία χρόνια είναι η ανάδειξη και έμπρακτη απόδειξη του μηνύματος ότι – αντιγράφουμε από το δελτίο τύπου τους – “στο πεδίο της Τέχνης η αρτιμέλεια δεν είναι προαπαιτούμενο”.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την παράσταση «Confrontational epidemic», μέσω της συνύπαρξης καλλιτεχνών με αναπηρία και μη “ομιλεί” για την “αναζήτηση της ταυτότητας μέσα απ’ το δικαίωμα της διαφοράς, τη συντροφικότητα και την επιθυμία για απελευθέρωση από τα στερεότυπα και τις αναπαραστάσεις στην καθημερινή ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις”. Η πρόσκληση – πρόκληση προς το κοινό αφορά “ένα παιχνίδι σύγκρουσης, που καλεί τον θεατή να βγει απ’ την βολική θέση του απλού παρατηρητή και να δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές του”. Η διάρκεια της παράστασης είναι 60 λεπτά, η είσοδος είναι ελεύθερη, η αίθουσα είναι προσβάσιμη στους ανθρώπους με κινητική αναπηρία.

Οι συντελεστές:

Χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης

Χορεύουν: Βιβή Ρωμανά, Στέλλα Φωτιάδη, Χρήστος Κυπριώτης, Γιώργος Χρηστάκης

Αφήγηση: Ανδρέας Κουζέλης

Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα : Σοφία Ρομπόλη


Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε διεθνείς υγιεινές συνήθειες διατροφής



Ικανοποιήστε τον ουρανίσκο σας και φροντίστε την υγεία σας.

Όσοι έχουν ταξιδέψει σε ξένες χώρες γνωρίζουν ότι κάθε χώρα έχει τη δική της κουζίνα και σε ποιες χώρες είναι υγιεινή η μαγειρική. Σε κάθε χώρα υπάρχουν υγιεινές συνήθειες όσον αφορά το φαγητό, την προετοιμασία και την κατανάλωσή του.

Συνεχιζόμενες έρευνες για τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής και τα τρόφιμα από την Ασία παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ακολουθούν απλές συμβουλές προετοιμασίας και κατανάλωσης τροφής και υγιεινές συνήθειες από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Με απλές αλλαγές στον τρόπο που τρώτε μπορείτε να έχετε μεγάλα οφέλη στην υγεία και ευχαρίστηση στο τραπέζι.

Καταναλώνετε πολλά γεωργικά προϊόντα και προϊόντα ολικής αλέσεως

Οι χώρες που το εφαρμόζουν είναι η Ελλάδα και η Κίνα.

Σε πολλές χώρες το κρέας αποτελεί γαρνιτούρα. Η παραδοσιακή κινέζικη διατροφή, για παράδειγμα, αποτελείται κυρίως από λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντωνία Τριχοπούλου, τα λαχανικά είναι κύριο γεύμα και όχι γαρνιτούρα.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι 3 μερίδες ή περισσότερες την ημέρα περιορίζουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, καρδιοπάθεια και ορισμένες μορφές καρκίνου. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σε 85.000 γυναίκες αποκάλυψε ότι όσες έτρωγαν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είχαν μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια κατά 20%.

Οι οδηγίες διατροφής στις Η.Π.Α, από το υπουργείο Γεωργίας συνιστούν την κατανάλωση μεταξύ 5 και 13 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Καλό είναι να γεμίζει κάποιος το πιάτο του κατά τα 2/3 με λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως και το υπόλοιπο με ψάρι ή κρέας, υποστηρίζει ο διατροφολόγος Montignac. Επιπλέον συνιστάται να γεμίζετε το πιάτο σας με όσο το δυνατόν περισσότερα χρώματα σε ότι αφορά τα τρόφιμα. Επίσης καλό είναι να δοκιμάζετε καινούργια φρούτα.

Απολαύστε ένα χαλαρό δείπνο


Χώρες που το εφαρμόζουν είναι η Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ιαπωνία.

Το γεύμα σε αυτές τις χώρες συνήθως διαρκεί αρκετή ώρα. Στην πραγματικότητα, μια από τις διατροφικές οδηγίες στην Ελλάδα, όπως και οι οδηγίες στις Η.Π.Α λέει να τρώμε αργά, κατά προτίμηση σε τακτικές ώρες και σε ευχάριστο περιβάλλον. Το να μοιράζεται κάποιος το γεύμα του είναι τόσο σημαντικό που, σύμφωνα με την κυρία Τριχοπούλου οι Έλληνες ονομάζουν κάποιον φίλο τους χρησιμοποιώντας την έκφραση ‘έχουμε φάει ψωμί μαζί’.

Για τους Γάλλους, τους Ιταλούς και τους Ισπανούς, τα γεύματα προσφέρουν ποιοτικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια, πρακτική που ενθαρρύνει το δέσιμο. Το να τρώει κάποιος αργά και χαλαρά αποθαρρύνει την υπερφαγία και ενθαρρύνει τη χαλάρωση, που βοηθά στη χώνευση. Ο οργανισμός επεξεργάζεται την τροφή πιο εύκολα και αποτελεσματικά όταν είναι ήρεμος.

Βρείτε χρόνο να δοκιμάσετε το άρωμα, την υφή και τη γεύση των τροφίμων. Μια παραδοσιακή τελετουργία τσαγιού στην Ιαπωνία περιλαμβάνει τη συμμετοχή όλων των αισθήσεων. Άλλος τρόπος να απολαύσετε το γεύμα σας είναι ο εξής. Μπορείτε να χωρίσετε το γεύμα. Αντί να φέρνετε στο τραπέζι όλα τα πιάτα μαζί, να φέρνετε στο τραπέζι μια σαλάτα, μετά το φρούτο, το ορεκτικό και το επιδόρπιο με 10 περίπου λεπτά ανάμεσα για να χωνέψετε, να μιλήσετε και να χαλαρώσετε. Όταν ετοιμάζετε το γεύμα με σύζυγο, οικογένεια ή μόνη σας στρώστε το τραπέζι και καθίστε αντί να περιμένετε στην κουζίνα.

Ελέγξτε τις μερίδες


Χώρες που το εφαρμόζουν είναι η Γαλλία και η Ιαπωνία

Υπάρχει αφθονία θρεπτικών και νόστιμων τροφών στις μέρες μας. Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε τις μερίδες. Ένα μέσο γεύμα στη Γαλλία είναι κατά 25% μικρότερο σε σχέση με τις Η.Π.Α. Έρευνα αποκάλυψε ότι ένα κανονικό γιαούρτι στις Η.Π.Α είναι κατά 82% μεγαλύτερο από αυτό που πωλείται στο Παρίσι, ενώ ένα αναψυκτικό είναι κατά 52% μεγαλύτερο. Στην Ιαπωνία τα τρόφιμα πωλούνται σε μικρότερα μεγέθη και συχνά καταναλώνονται σε μπολ αντί για πιάτο.

Επιπλέον, οι Ιάπωνες σταματάνε να τρώνε όταν έχουν καταναλώσει το 80% της τροφής, πριν χορτάσουν. Σε περιοχή της Ιαπωνίας παρατηρείται ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής. Μπορείτε να σερβίρετε σε μικρά πιάτα ή σε μπολ και να επιλέγετε τρόφιμα που φέρνουν την αίσθηση του κορεσμού, όπως ίνες και λαχανικά. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ζυγαριά για να μετράτε τις μερίδες.

Καταναλώνετε ποικιλία φρέσκων-μη κατεργασμένων τροφίμων


Χώρες που το εφαρμόζουν είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ιαπωνία και οι Η.Π.Α.

Στις Η.Π.Α υπάρχει μεγάλη ποικιλία τροφίμων από άλλες χώρες όπως και βιολογικά προϊόντα. Το να ψωνίζει κανείς σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία μπορεί να περιλαμβάνει στάσεις στον χασάπη, τον φούρνο και τον μανάβη-γεγονός το οποίο αυξάνει το επίπεδο δραστηριότητας του καταναλωτή, αλλά οδηγεί και σε γεύματα φτιαγμένα από μη επεξεργασμένα υλικά. Έρευνες δείχνουν ότι τα φρέσκα προϊόντα παρέχουν περισσότερες ίνες, λιγότερες θερμίδες, κορεσμένα λίπη και λιγότερη ζάχαρη και αλάτι.

Συνιστάται να παραλείπετε τις επεξεργασμένες τροφές και να επιλέγετε ολικής αλέσεως και φρέσκες. Θα πρέπει να καταναλώνετε σαλάτες να περιέχουν πιπεριές, κρεμμύδια, μανιτάρια και ντομάτες. Μπρόκολο και σπανάκι είναι επίσης θρεπτικά τρόφιμα.

Προσθέστε μπαχαρικά στα πιάτα σας


Χώρες που το εφαρμόζουν είναι η Ινδία, Η Κίνα, η Ταϊλάνδη και οι Η.Π.Α

Τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά προσθέτουν γεύση, εμφάνιση και υγεία στο πιάτο σας. Εκτός από το να έχουν λίγες θερμίδες τα πιάτα σας και λίγα λιπαρά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υλικά όπως το σκόρδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τα καρυκεύματα, όπως η κανέλα, περιορίζουν τις ασθένειες.

Σε έρευνα που έγινε σε 60 ανθρώπους και διήρκεσε 40 μέρες αποκαλύφτηκε ότι άνθρωποι με διαβήτη 2 κατανάλωναν μισό κουτάλι του τσαγιού κανέλα δυο φορές την ημέρα, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Μπορείτε να πειραματιστείτε με άγνωστα μπαχαρικά σε γνωστά φαγητά. Καλό είναι να προσθέτετε φρέσκα αρωματικά, όπως βασιλικό ή μέντα σε σαλάτες για ενδυνάμωση της γεύσης.

Διαβάστε περισσότερα...

Ασκήσεις για τη μέση



Συμβουλές εργονομίας και εκμάθησης της σωστής στάσης.

Για πολλά χρόνια επικρατούσε ο όρος οσφυαλγία, ως πάθηση και όχι ως σύμπτωμα. Ο ασθενής πήγαινε στον γιατρό, του ανέφερε πόνο στη μέση και αυτό το σύμπτωμα βαπτιζόταν οσφυαλγία, δηλαδή άλγος στην οσφύ ή απλούστερα, πόνος στη μέση. Με άλλα λόγια, ίδια λόγια κι έτσι ήταν ευχαριστημένοι όλοι.

Όμως σήμερα είναι γνωστό, τουλάχιστον σε όσους έχουν βιώσει την εμπειρία του πόνου στη μέση, ότι αυτός μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους: Φερ' ειπείν να ευθύνεται ο μεσοσπονδύλιος δίσκος, που αν δημιουργήσει κήλη, θα πιέσει τα αντίστοιχα νεύρα και θα προκαλέσει πόνο.

Επίσης, μπορεί ο πόνος να είναι μηχανικός (σπονδυλόλυση- σπονδυλολίσθηση), να είναι μυϊκός, συνδεσμικός, αρθριτικός και μερικές φορές αντανακλαστικός από σπλάχνα που πάσχουν, όπως νεφροί, έντερα, προστάτης κ.ά.

Φυσικά, στο μεγαλύτερο ποσοστό, ο πόνος στη μέση οφείλεται κυρίως σε μηχανισμούς μυοσυνδεσμικούς, στις αρχικές φάσεις και έπειτα από επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Ο ειδικός γιατρός, στην περίπτωση αυτή, θα υποψιαστεί πιθανή εμπλοκή δίσκων, σπονδύλων, νεύρων καθώς και της εμβιομηχανικής ισορροπίας της σπονδυλικής στήλης. Με τη χρήση ακτινογραφιών, αξονικής-μαγνητικής τομογραφίας, η διάγνωση είναι πλέον συγκεκριμένη, όπως και η αντιμετώπιση.

Το πρόβλημα της οσφυαλγίας είναι πολύ συνηθισμένο. Σχεδόν όλοι πλέον μπορεί να το υποστούν, ως εμπειρία, μία τουλάχιστον φορά στη ζωή τους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τις περισσότερες φορές ο πόνος περνά σύντομα και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν 2 έως 4 εβδομάδες.

Ένα πολύ μικρό ποσοστό, ιδίως όταν η υποκείμενη βλάβη είναι σοβαρότερη, θα πονά για πολύ διάστημα και σε ορισμένες περιπτώσεις η λύση μπορεί να δοθεί με χειρουργική επέμβαση.

Η προσβολή του πόνου μπορεί να είναι αιφνίδια, έπειτα από κάποια άρση βάρους, ή σταδιακή, έπειτα από δραστηριότητες που πιθανόν να έχουν επιβαρύνει τη μέση, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ή ακόμα και χωρίς καμία εμφανή αιτία: ξυπνάμε με πόνο (εδώ ύποπτο είναι το μη σωστό κρεβάτι και οι συνθήκες ύπνου).

Ο πάσχων, λόγω του απίστευτα οδυνηρού αισθήματος, μπορεί να πανικοβληθεί, να φοβηθεί, να νιώσει ότι ‘κόβεται’ στα δύο και φυσικά, για το πρώτο διάστημα, να είναι ανήμπορος να αυτοεξυπηρετηθεί. Ο φόβος και ο πανικός κρατούν αρκετό διάστημα, ακόμα κι όταν ο πόνος έχει περάσει (εδώ μπορεί να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος: πόνος-σπασμός-φόβος- πόνος). Ο ασθενής κινείται με πολλή προσοχή, οι κινήσεις του είναι προμελετημένες, λόγω του φόβου της υποτροπής.

Ο γιατρός θα συστήσει φάρμακα αναλγητικά- αντιφλεγμονώδη και ανάπαυση, η οποία όμως δεν πρέπει να ξεπερνά τις λίγες ημέρες. Τα νέα επιστημονικά δεδομένα έχουν τεκμηριώσει τη θέση-άποψη ότι ο ασθενής δεν πρέπει να παραμείνει κλινήρης για πολύ, επειδή αυτό θα προκαλέσει επιπλέον δυσλειτουργίες στα άλλα συστήματα (κυκλοφορικό, αναπνευστικό, γαστρεντερικό) καθώς και στην ψυχολογία του, που είναι ήδη σε άσχημη κατάσταση, διότι αναπτύσσει το αίσθημα της ‘αναπηρίας’, καθώς και το φόβο ότι δεν θα περάσει ποτέ αυτή η κατάσταση.

Ο συνδυασμός, στην αρχική φάση, φαρμάκων και φυσιοθεραπείας (ειδικής μεθόδου McKenzie ή χειρισμών) μπορεί ν' ανακουφίσουν ουσιαστικά από τον πόνο.

Στη δεύτερη φάση, ο φυσιοθεραπευτής θα δώσει κινητικότητα και αρμονία στη σπονδυλική στήλη με ειδικές τεχνικές κινησιοθεραπείας, καθώς και με τη χρήση φυσιοθεραπευτικών μηχανημάτων. Επίσης, θα εστιάσει στην ενδυνάμωση και σταθεροποίηση των μυών της σπονδυλικής στήλης με ασκήσεις, όπως αυτές που σήμερα παραθέτουμε ενδεικτικά.

Ακόμα, θα δώσει συμβουλές εργονομίας, εκμάθησης της σωστής στάσης και θ' απαντήσει σε πολλές απορίες που σίγουρα προκύπτουν από την εμπειρία αυτή.

Διαβάστε περισσότερα...

Multiple choice στις πανελλαδικές



Τι αλλάζει στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Παιδείας μελετά και το σύστημα απαντήσεων πολλαπλών επιλογών γνωστότερο ως multiple choice για την επιλογή των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια.

Το νέο σύστημα, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει το ενδεχόμενο ο συνδυασμός του multiple choice με τα πανελλαδικών εξεταζόμενα μαθήματα να κρίνουν τις ικανότητες και τις δεξιότητες των υποψηφίων για τη σχολή που επιθυμούν να εισαχθούν.

Παράλληλα η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν θα γίνεται σε τμήματα αλλά σε σχολές, απ' όπου θα ακολουθούν εξετάσεις για να πουν στο τμήμα, ενώ δεν αποκλείεται και η ελεύθερη πρόσβαση σε κάποιες σχολές που δεν είναι υψηλής ζήτησης. Επίσης, λόγω της κρίσης θα περιοριστεί ο αριθμός των εμπλεκομένων στη διαδικασία των πανελληνίων, καθώς φέτος απασχολήθηκαν περίπου 30.000 άνθρωποι. Οι βασικές αρχές του νέου συστήματος, που θα ισχύσει από το 2013-2014, θα είναι λιγότερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, λιγότερη εξεταστέα ύλη, αλλά έλεγχος της συνολικής εκπαίδευσης των μαθητών.

Οι αλλαγές για τις φετινές πανελλήνιες


- Καταργήθηκαν ήδη οι μετεγγραφές και θεσπίστηκε ειδικός αριθμός θέσεων για κάθε τμήμα ή σχολή και για κάθε κατηγορία, πέραν του αριθμού εισακτέων, δηλαδή για τρίτεκνες, πολύτεκνες οικογένειες.

- Καταργήθηκε η κατηγορία του 10% με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να μην έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν εκ νέου τη βαθμολογία τους για εισαγωγή σε κάποια σχολή.

- Οι φετινοί υποψήφιοι που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές θα μπορούν να αποκτήσουν απολυτήριο Λυκείου με ενδοσχολικές εξετάσεις.

- Το υπουργείο Παιδείας κατήργησε πέρυσι 24 τμήματα και φέτος αναμένεται να μπει λουκέτο και σε άλλα τμήματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε ισχύ έως την Κυριακή το πάσο των φοιτητών



Πώς θα έχουν μειωμένο εισιτήριο οι πρωτοετείς.

Έως και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου θα είναι σε ισχύ το φοιτητικό πάσο του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011, το οποίο έχουν στην κατοχή τους οι φοιτητές των ανώτατων και ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΑΣΑ για παράταση της ισχύος του Δελτίου Ειδικού Εισιτηρίου.

Οι πρωτοετείς φοιτητές θα μπορούν έως τις 23 Οκτωβρίου 2011 να μετακινούνται με μειωμένο εισιτήριο με την επίδειξη της βεβαίωσης εγγραφής τους στο Τμήμα στο οποίο ανήκουν και της αστυνομικής τους ταυτότητας.

Οι φοιτητές μπορούν να αναζητούν πληροφορίες για το ηλεκτρονικό πάσο στον δικτυακό τόπο: http://government.gov.gr/2011/09/26/20230/




Λεπτομέρειες: 

Φοιτητικό Πάσο: Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές

Διαβάστε περισσότερα...