Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Κόλλησε η ζυγαριά σας;



Έξυπνοι τρόποι να την ενεργοποιήσετε… ξανά.

Αν και κάνετε δίαιτα η ζυγαριά σας φαίνεται να έχει κολλήσει; Μάλλον ο μεταβολισμός σας έχει μειωθεί ώστε να είναι ανάλογος με τη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων. Τι μπορείτε όμως να κάνετε για να αρχίσει πάλι η ζυγαριά να κατεβαίνει;

Μπορείτε να δοκιμάσετε, να προσθέσετε περισσότερες άπαχες πρωτείνες και παράλληλα να περιορίσετε τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά. Με αυτόν τον τρόπο θα απολαμβάνετε την ίδια ποσότητα τροφής καίγοντας περισσότερες θερμίδες.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι θερμίδες ενισχύουν το μεταβολισμό περισσότερο από τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Αντί, λοιπόν, για ψωμί ή φρυγανιές προτιμήστε 10-15 ξηρούς καρπούς, κυρίως αμύγδαλα και καρύδια.


Διαβάστε περισσότερα...

Κρασί αντί για αντηλιακό



Έχει και αντιγηραντική δράση!

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης το κρασί έχει αντηλιακές ιδιότητες.

Τη λύση στο πρόβλημα όσων καίγονται από τον ήλιο και ξέχασαν το αντηλιακό τους ήρθε να δώσει η έρευνα, αυτή.

Βέβαια, το κρασί περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία είναι υπεύθυνα για την προστασία των κυττάρων του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ μειώνουν και τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Τέλος, το κρασί έχει και αντιγηραντική δράση.


Διαβάστε περισσότερα...

Η χαρά των διακοπών «φεύγει» μέσα σε δύο εβδομάδες



Κάντε συχνά διαλείμματα από… τη δουλειά.

Όλο το χρόνο περιμένουμε τη μέρα που θα πάρουμε άδεια. Κι όμως τα οφέλη από τις διακοπές «εξαφανίζονται» προτού ακόμα φύγει το μαύρισμά μας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μέσα σε δύο εβδομάδες από την επιστροφή στον εργασιακό χώρο, η χαρά και η χαλάρωση που αισθανόμασταν στις διακοπές έχει ήδη «ξεθυμάνει» και τα επίπεδα του στρες αρχίζουν να παίρνουν την ανηφόρα!

Μην απογοητεύεστε όμως. Η ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο Radboud της Ολλανδίας, Jessica de Bloom, βρήκε τη λύση για να αντιμετωπίσουμε τις μελαγχολικές μέρες που ακολουθούν την άδεια!

Τα αποτελέσματα της μελέτης της δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «The Psychologist».

Η de Bloom, πιστεύει ότι αυτό που μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι είναι να παίρνουν συχνά άδεια από τη δουλειά τους, προκειμένου να είναι υγιείς και χαρούμενοι.

«Οι διακοπές δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να βρίσκονται με τις οικογένειες, τους συντρόφους και τους φίλους τους. Βοηθούν στο να “γεμίζουν οι μπαταρίες” τους, καθιστώντας τους πιο παραγωγικούς και πιο αποδοτικούς» τονίζει.

«Το γεγονός ότι οι θετικές επιπτώσεις έχουν μικρή διάρκεια ζωής, μας υποδεικνύει ακριβώς αυτό: ότι πρέπει να παίρνουμε άδεια πιο συχνά, προκειμένου να διατηρήσουμε τα ευχάριστα συναισθήματα σε ψηλό επίπεδο» προσθέτει.

Η de Bloom μελέτησε τα συναισθήματα 96 δανών εργατών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις διακοπές τους και βρήκε ότι πολλά από τα ψυχολογικά οφέλη που είχαν αποκομίσει είχαν αρχίσει να εξασθενούν μέσα σε δύο εβδομάδες από την επιστροφή τους στις δουλειές τους.

Σε άλλη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 131 γερμανοί δάσκαλοι, η αίσθηση της ξεκούρασης από την δύο εβδομάδων άδεια του Πάσχα είχε «φύγει» μέσα σε ένα μήνα, αλλά σε αργότερο ρυθμό σε όσους είχαν την πολυτέλεια να χαλαρώνουν μετά από το σχολείο.

Κι αν τα οικονομικά σας δεν σας επιτρέπουν εξορμήσεις στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, μην ανησυχείτε.

Σύμφωνα με τις μελέτες, δεν έχει σημασία πόσο διαρκούν οι διακοπές σας ή το που πηγαίνετε κι αυτό γιατί τα οφέλη είναι τα ίδια ακόμη κι αν μείνετε σπίτι σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Άσκηση: Ποτέ δεν είναι αργά…



Μην υποτιμάτε τα οφέλη της γυμναστική σε κάθε ηλικία.

Με το πέρασμα των ετών και τη μετάβαση σε ένα νέο τρόπο ζωής, που τις περισσότερες φορές σηματοδοτείται από το τέλος της εργασίας, δύο είναι τα σημαντικότερα είδη προβλημάτων που προκύπτουν για τα άτομα αυτά.

Προβλήματα που οφείλονται στην αδυναμία του σώματος, στην εξασθένιση της μνήμης, στην ελάττωση όρασης, όσφρησης και ακοής, αλλά και προβλήματα ψυχολογικής φύσης που οφείλονται στην μοναξιά και την ανασφάλεια.

Πριν μιλήσουμε για οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο πρώτος και σημαντικότερος σκοπός της άσκησης στην ηλικία μετά τα εξήντα είναι διατήρηση σε καλή κατάσταση των κινητικών, οπτικών και ακουστικών λειτουργιών για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εκτός αυτού όμως στόχος της άσκησης πρέπει να είναι η καλλιέργεια διαπροσωπικών σχέσεων και κατά συνέπεια η βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο η πολιτεία προσανατολίζεται στην παροχή υπηρεσιών γυμναστικής σε ομάδες πληθυσμού οι οποίες αν και τις έχουν ιδιαίτερη ανάγκη δεν γνώριζαν τον τρόπο ή δεν είχαν την δυνατότητα να επωφεληθούν από αυτές. Μια από τις ομάδες που ανταποκρίνεται ιδιαίτερα είναι αυτή των ατόμων άνω των 65 ετών.

Μάλιστα υπάρχουν άνθρωποι που ενώ δεν υπήρξαν αθλητές σε νεαρή ηλικία, άρχισαν να γυμνάζονται αργότερα κάνοντας την άσκηση τρόπο ζωής. Υπάρχουν πολλοί άλλοι όμως, οι οποίοι πραγματικά το χρειάζονται αλλά για διάφορους λόγους δεν το αποφασίζουν.

Αλλαγές στο σώμα μας και οι επιπτώσεις τους

Mελέτες πάνω στη σύσταση σώματος των ηλικιωμένων αναφέρουν ότι παρατηρείται απώλεια της μυϊκής μάζας με την αύξηση της ηλικίας. Υπολογίζεται ότι από την ηλικία των 20 μέχρι αυτή των 70 ετών η απώλεια μυϊκού ιστού φτάνει στο 20-30%. Ο γενικός όρος «σαρκοπενία» χρησιμοποιείται για την απόδοση της απώλειας της μυϊκής μάζας και εκτός αυτής περιλαμβάνει μια σειρά από φαινόμενα, τα οποία έχουν επιπτώσεις τόσο στη λειτουργική κατάσταση του οργανισμού, όσο και στην ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.

Η σαρκοπενία σχετίζεται με μειωμένη μυϊκή δύναμη, συσταλτικότητα, αιμάτωση και αγγείωση, καθώς και μειωμένη ικανότητα μεταβολισμού των ενεργειακών υποστρωμάτων και γρήγορο κάματο. Στις επιπτώσεις της περιλαμβάνονται η μειωμένη ικανότητα κίνησης, η μειωμένη ικανότητα προσαρμογής σε καταστάσεις στρες που προκαλούνται από ασθένειες και γενικότερα τα αυξημένα επίπεδα νοσηρότητας.

Επίσης η σαρκοπενία σχετίζεται με αυξημένη απώλεια οστικής μάζας και αυξημένη συχνότητα πτώσεων εξαιτίας της μειωμένης μυϊκής δύναμης και ισορροπίας. Η οστεοπόρωση και η αυξημένη τάση για πτώσεις εξαιτίας της μειωμένης αίσθησης της ισορροπίας αποτελούν δύο από τους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση οστεοπορωτικών καταγμάτων στους ηλικιωμένους (ιδιαίτερα στις γυναίκες).

Αν και δεν έχουν διαλευκανθεί ακόμα πλήρως οι αιτίες πρόκλησης της σαρκοπενίας, θεωρείται ότι η απώλεια του μυϊκού ιστού είναι το αποτέλεσμα των μεταβολών πολλών λειτουργικών μηχανισμών. Αλλαγές στο ορμονικό προφίλ όπως, για παράδειγμα, η μείωση των επιπέδων της αυξητικής ορμόνης, η μη-φυσιολογική ενζυμική δραστηριότητα, οι αλλαγές στη διαδικασία της πρωτεϊνοσύνθεσης και γενικότερα του μεταβολισμού των πρωτεϊνών, το αυξημένο οξειδωτικό στρες εξαιτίας της ανεπαρκούς αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού που μπορεί να προκαλέσει βλάβες των μυϊκών κυττάρων, είναι ορισμένες από τις μεταβολές που θεωρούνται «υπεύθυνες» για την εμφάνιση της σαρκοπενίας.

Η εμφάνισή της όμως μπορεί να αποδοθεί και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως στην ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή, αλλά και στη μειωμένη φυσική δραστηριότητα που παρατηρείται συχνά στους ηλικιωμένους.

Τα οφέλη της άσκησης

Ειδικότερα η άσκηση βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς, διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και σακχαρώδη διαβήτη. Μπορεί να συμβάλλει επίσης στην αύξηση της αερόβιας ικανότητας και να βελτιώσει έως και 20% την λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. Οι ασκήσεις δεν είναι απαραίτητο να έχουν μεγάλη ένταση.

Μπορούν να γίνονται σε οργανωμένα γυμναστήρια αλλά είναι προτιμότερο να γίνονται στην φύση και συνίσταται τα άτομα να είναι σε ζεύγη ή μικρές ομάδες. Βοηθάει σημαντικά η πεζοπορία και η κολύμβηση, η ποδηλασία απαιτεί προσοχή ενώ καλό θα είναι να αποφεύγεται η ορειβασία, και η μεταφορά βάρους.

Η άσκηση βελτιώνει επίσης το μυοσκελετικό σύστημα αυξάνοντας την μυϊκή μάζα , την ευκινησία των αρθρώσεων και την αντοχή των οστών. Μάλιστα μετά από 12 εβδομάδες συστηματικής άσκησης μπορεί να υπάρξει βελτίωση έως και 100% στην μυϊκή δύναμη. Το αποτέλεσμα είναι ο ασκούμενος να νιώθει ότι μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, είναι ικανός να καταφέρει πολλά πράγματα μόνος του και το κυριότερο να αποφεύγει τους τραυματισμούς και κυρίως τα κατάγματα.

Τέλος η άσκηση προάγει τον νευρομυικό συντονισμό βελτιώνοντας την ισορροπία του σώματος και μειώνοντας τον χρόνο αντίδρασης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς πολύ τραυματισμοί, ακόμη και θανατηφόροι δημιουργούνται από γλίστρημα στις σκάλες ή σε βρεγμένο έδαφος, από φρενάρισμα ή ξεκίνημα του λεωφορείου, ακόμη και από κάποιο αυτοκίνητο που δεν έγινε γρήγορα αντιληπτό. Ασκήσεις που μπορούν βοηθήσουν είναι οι αθλοπαιδιές με πιο δημοφιλές σπορ το βόλεϊ, το τένις και η ποδηλασία.

Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι η ήπια προσαρμογή καθώς οι τραυματισμοί από έλλειψη προθέρμανσης, κακής επιλογής ενδυμάτων, υποδημάτων και χώρου όπως και η λήψη φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που καλείται να λύσει η άσκηση.

Άλλωστε όπως φαίνεται από όλο και περισσότερες έρευνες τα οφέλη από ήπιας μορφής, συστηματική άσκηση μπορούν να είναι μεγαλύτερα από εκείνα της έντονης άσκησης στην τρίτη ηλικία.

Τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα άσκηση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση της υγείας των ηλικιωμένων. H ηλικία, όπως φαίνεται δεν είναι απαγορευτικός παράγοντας. Άλλωστε επιβάλλεται καλή διάθεση και καλή ποιότητα ζωής ιδιαίτερα στα –ήντα.

Διαβάστε περισσότερα...

Επιτυχής η ηλεκτρονική δημοπρασία φαρμάκων




Επετεύχθη μείωση της τιμής κατά 80%!
Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη χώρα μας, η διαδικασία ανοιχτής ηλεκτρονικής δημοπρασίας φαρμάκων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Μιχάλης Τιμοσίδης, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και τόνισε ότι για τα τρία πρώτα φάρμακα που αφορούσε, επετεύχθη μείωση τιμής κατά 80% από την αρχική.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας Απόστολος Μίγκας, από 2.167.000 ευρώ που θα κόστιζε η αγορά των φαρμάκων αυτών, σύμφωνα με την προτεινόμενη αρχική τους τιμή, τελικά κόστισε 436.000 ευρώ.

Απαντώντας δε σε ερωτήσεις των βουλευτών, επεσήμανε πως η ποιότητα των φαρμάκων διασφαλίζεται και από τον έλεγχο του ΕΟΦ.

«Είναι η αρχή, είναι το ξεκίνημα», τόνισε, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και ιδιαίτερα πετυχημένη.

Ο κ. Μίγκας και το μέλος της επιτροπής προμηθειών Υγείας Μιχάλης Κακούρος, ανέφεραν πως υπάρχουν τα εργαλεία για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο των προμηθειών, αλλά, όπως σημείωσαν, εκείνο που έλειπε ήταν η πολιτική βούληση, η οποία τώρα υπάρχει.

Όπως επίσης ανέφεραν, ως προς την κατά κεφαλή δαπάνη φάρμακου, η Ελλάδα είναι ο πρώτη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.




Διαβάστε περισσότερα...

Τι κρύβεται πίσω από το χρώμα των ματιών



Αναρωτηθήκατε ποτέ;
Υπολογίζεται πως πριν από 10.000 χρόνια, όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο είχαν το ίδιο ακριβώς χρώμα ματιών, το σκούρο καφέ. Η αιτία πίσω από αυτό ήταν η ισχυρή επικάλυψη της ίριδας από τη χρωστική ουσία μελανίνη.

Αυτό όμως έπαψε να ισχύει όταν μια γενετική μετάλλαξη που επήλθε με τον καιρό απενεργοποίησε τη μελανίνη από το μπροστινό μέρος της ίριδας. Αποτέλεσμα ήταν το φως να διαπερνά εν μέρει το μάτι και να αντανακλάται από τις ίνες των στρωματικών κυττάρων ως μπλε χρώμα.

Ανάλογα με το πόσο αποδυναμωμένο είναι το στρώμα αυτό της μελανίνης, το φως αντανακλάται και σε αντίστοιχα χρώματα. Το πράσινο, το γκρι, το λαδί κλπ που παρατηρούνται σε περιπτώσεις ανθρώπων είναι τα χρώματα των ενδιάμεσων καταστάσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Έξι ερωτήσεις για την άσκηση



Όσα θέλετε να μάθετε!
Η σημασία της φυσικής δραστηριότητας στον έλεγχο του βάρους. Μπορεί ένα άνθρωπος σε δίαιτα να κάνει παράλληλα γυμναστική;

Τι θα κερδίσω κάνοντας άσκηση;

H ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινή μας ζωή είναι απαραίτητη για να διατηρούμε ένα καλύτερο επίπεδο υγείας. Η φυσική δραστηριότητα όμως και κυρίως η πιο οργανωμένη άσκηση είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος και στην προσπάθειά μας να χάσουμε κάποιο βάρος.

Τι ρόλο παίζει η άσκηση στο αδυνάτισμα;

Όπως γνωρίζουμε, το σωματικό μας βάρος εξαρτάται από το ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή από τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε με την τροφή μας και τις θερμίδες που «καίει» το σώμα μας λόγω του βασικού του μεταβολισμού και της άσκησης.

Είναι δυνατόν να αδυνατίσω κάνοντας άσκηση;

Έτσι, όσο αυξάνεται η άσκηση στη ζωή μας, τόσο αυξάνουμε και την ενέργεια που καταναλώνει το σώμα μας, βοηθώντας τον εαυτό μας έτσι να χάσουμε πιο εύκολα τα περιττά μας κιλά μαζί πάντα με το διαιτολογικό μας πρόγραμμα.

Μπορεί η άσκηση να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Επιπλέον, η άσκηση βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής μας μάζας, από την οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και ο βασικός μας μεταβολισμός.

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη άσκηση που βοηθά στη μείωση βάρους;

Βέβαια, το είδος της άσκησης που ενδείκνυται να ακολουθήσει ο κάθε άνθρωπος εξαρτάται τόσο από τις προσωπικές του προτιμήσεις, όσο και από την κατάσταση της υγείας του ή το βάρος του. Αν το σωματικό βάρος ενός ανθρώπου είναι αρκετά αυξημένο, τότε θα πρέπει να ξεκινήσει με ήπια φυσική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα ή η κολύμβηση.

Η άσκηση εμποδίζει την απώλεια λίπους κατά τη διάρκεια της δίαιτας;

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφοροι μύθοι σχετικά με την άσκηση κατά την περίοδο μίας δίαιτας απώλειας βάρους. Η πιο ακραία και απόλυτα αναληθής άποψη είναι αυτή σύμφωνα με την οποία το λίπος του σώματος... σφίγγει με την άσκηση. Φυσικά τέτοιες απόψεις δεν έχουν καμία σχέση με την επιστημονική πραγματικότητα και μόνο σύγχυση έχουν προκαλέσει στον κόσμο που ενδιαφέρεται να ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής ή να χάσει βάρος.

Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο νερό μπορεί να αντέξει ο οργανισμός;



Πότε πρέπει να σταματήσετε να πίνετε.

Από τις πιο υγιείς διατροφικές συνήθειες είναι η συχνή κατανάλωση νερού. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, ο οργανισμός πρέπει να ενυδατώνεται συχνά για να διατηρήσει την ισορροπία του. Όμως πόσο πολύ νερό μπορεί ένας άνθρωπος να πιει;

Υπολογίζεται πως οι νεφροί ενός ενήλικα δεν μπορούν να αποβάλλουν πάνω από 900ml την ώρα. Όταν κάποιος καταναλώνει για παράδειγμα ένα λίτρο νερό την ώρα, το πλεόνασμα που μένει συσσωρεύεται στα κενά ανάμεσα στα κύτταρα.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μετρίαση των επιπέδων νατρίου στο αίμα (υπονατριαιμία), κάτι που είναι πιθανό να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις ή ακόμα και καρδιακή ανακοπή.


Διαβάστε περισσότερα...

Μασήστε αργά για να μην παχύνετε!



Υπάρχει σχέση ανάμεσα στο μάσημα και τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη.

Λιγότερες θερμίδες προσλαμβάνουν όσοι μασούν αργά το φαγητό τους σε σχέση με αυτούς που βιάζονται να αδειάσουν το πιάτο τους, σύμφωνα με κινεζική μελέτη.

Ο επικεφαλής της μελέτης Τζι Λι και οι συνεργάτες του από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Χαρμπίν στην Κίνα έδωσαν ένα τυπικό πρωινό σε 14 παχύσαρκους νεαρούς άνδρες και σε 16 νεαρούς άνδρες με φυσιολογικό βάρος για να δουν αν υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο μασάνε.

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης το αν το περισσότερο μάσημα της τροφής κάνει τους εθελοντές να τρώνε λιγότερο κι αν επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ή συγκεκριμένες ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη.

Πολλές παλαιότερες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το να τρώει κανείς γρήγορα και να μασάει λιγότερο συνδέεται με την παχυσαρκία, άλλες όμως δεν έχουν διαπιστώσει κάτι ανάλογο.

Στη συγκεκριμένη, πάντως, έρευνα η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι το πόσες φορές μασάει κανείς την τροφή του συνδέεται με τα επίπεδα πολλών ορμονών που λένε στον εγκέφαλο πότε να ξεκινήσει να τρώει και πότε να σταματήσει.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί τα δάχτυλα ρυτιδιάζουν με το νερό;



Τα μυστήρια της ανθρώπινης επιδερμίδας.

Όλοι οι άνθρωποι, ύστερα από παρατεταμένηεπαφή με το νερό, παρατηρούν ότι τα δάχτυλά τους αρχίζουν να εμφανίζουν ρυτίδες. Αυτό συμβαίνει διότι ένας από τους μηχανισμούς προστασίας του δέρματος αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας τους.

Πρόκειται για την εξωτερική στιβάδα προστασίας, τη γνωστή σε όλους επιδερμίδα. Αυτή περιέχει φυσικά έλαια τα οποία λειτουργούν κρατώντας έξω το νερό.

Όταν η επιδερμίδα βρέχεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρχίζει και μουλιάζει. Με τη βοήθεια των σαπουνιών και των αφρόλουτρων που χρησιμοποιούμε συνήθως στο μπάνιο, τα φυσικά έλαια απομακρύνονται και η επιδερμίδα απορροφά νερό.

Τότε διογκώνεται και σχηματίζει πτυχώσεις στα σημεία που δεν είναι συνδεδεμένη με την κατώτερη στιβάδα του δέρματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Μελιτζάνα: καλοκαιρινή ασπίδα προστασίας



Προάγει τη καλή λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς.

Η μελιτζάνα αναπτύχθηκε στην Ινδία και πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Κίνα τον 5ο αιώνα π.Χ. Στην Ευρώπη ήρθε τον 14ο αιώνα και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία, από όπου γρήγορα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την ήπειρο.

Εξαιτίας της πικρής γεύσης της άργησε να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και μέχρι τον 18ο αιώνα τη χρησιμοποιούσαν ως διακοσμητικό. Με τη ανάπτυξη όμως ποικιλιών με λιγότερη πικράδα, η μελιτζάνα σύντομα βρήκε το ρόλο της στην μαγειρική και σήμερα αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα λαχανικά του καλοκαιριού.

Αντιοξειδωτική δράση – καρδιοπροστατευτικός ρόλος

Όπως προαναφέρθηκε η αντιοξειδωτική δράση της επικεντρώνεται σε μία ανθοκυανίνη, την nasunin. Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι η ουσία αυτή προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από την οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών. Είναι γνωστό ότι οι ελεύθερες ρίζες υπάρχουν και δημιουργούνται από διάφορες αιτίες (άγχος, τροφή, υπεριώδης ακτινοβολία, μόλυνση ατμόσφαιρας κα) στο σώμα μας. Μπορούν και επιτίθενται είτε στην κυτταρική μεμβράνη των κυττάρων (και πιο συγκεκριμένα στο λιπιδικό τους τμήμα) είτε στον πυρήνα αλλάζονται το γενετικό τους υλικό.

Έτσι γίνεται φανερό ότι οποιαδήποτε ουσία που εμποδίζει την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών αποτελεί ουσιαστικά έναν τύπο «ασπίδας» του οργανισμού μας. Στα πλαίσια, λοιπόν, αυτά και η μελιτζάνα ανήκει στην κατηγορία εκείνη των τροφών που πρέπει να καταναλώνονται σε αφθονία καθώς προάγει τον αμυντικό μηχανισμό του σώματος μας κατά της επικίνδυνης δράσης των ελευθέρων ριζών.

Παράλληλα, πειράματα επίσης σε ζώα έδειξαν ότι η κατανάλωση χυμού μελιτζάνας μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Μάλιστα βρέθηκε ότι η υποχοληστερολαμική αυτή δράση δεν οφείλεται μόνο στην nasunin, αλλά και σε άλλες ουσίες (κυρίως τερπένια), αλλά και στην καλή περιεκτικότητά της σε διαιτητικέ ίνες, που βρίσκονται στο λαχανικό αυτό. Συνεκτιμώντας και την αντιοξειδωτική της δράση, παράλληλα με την υποχοληστερολαιμική, στοιχειοθετούμε τον καρδιοπροστατευτικό ρόλο της μελιτζάνας που πολλοί επιστήμονες διατείνονται σήμερα.

Εγκεφαλικές λειτουργίες

Η μελιτζάνα είναι ένα τρόφιμο που προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας. Εμποδίζει την υπεροξείδωση των λιπών (από τις ελεύθερες ρίζες) των εγκεφαλικών κυττάρων προασπίζοντας την ακεραιότητα και τη λειτουργική δομή τους.

Παράλληλα αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου, ενός ιχνοστοιχείου που φαίνεται να προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου .(Στο μαγνήσιο αποδίδονται εν μέρει και οι αυξημένες ανάγκες ατόμων με στρες π.χ. μαθητών σε περίοδο εξετάσεων για σοκολάτα). Έτσι μία μερίδα μελιτζανοσαλάτα περιέχει 25 mg περίπου μαγνησίου, δηλαδή το 10% των ημερήσιων αναγκών μας.

Τέλος η μελιτζάνα είναι καλή πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β και κυρίως θειαμίνης, νιασίνης, φυλλικού και πυριδοξίνης, βιταμινών που έλλειψή τους σχετίζεται με διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος και συνεπώς και του εγκεφάλου.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από Σεπτέμβρη οι δομές για τους χρήστες ουσιών στα νοσοκομεία



Τη νέα διορία ανακοίνωσε σήμερα ο Α. Λοβέρδος.

Γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου και όχι στο τέλος του Αυγούστου, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, θα είναι έτοιμες οι δομές στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, για να βοηθήσουν τους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά.

Αυτό ανακοίνωσε στους δημάρχους της χώρας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος κάλεσε τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων να ετοιμάσουν, όσο το δυνατό συντομότερα, τους χώρους όπου θα χορηγούνται τα υποκατάστατα στους χρήστες.

Ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε αν ο αριθμός των χρηστών που θα εξυπηρετεί κάθε νοσοκομείο θα είναι κατά μέσο όρο 40 ή θα διαφέρει ανά περιοχή. Επίσης, δεν έγινε σαφές πώς θα στελεχωθούν οι νοσοκομειακές αυτές μονάδες, καθώς υπάρχει «μπλόκο» στις προσλήψεις.

Στην Αττική, τα 15 νοσοκομεία που θα πρέπει να δημιουργήσουν αυτές τις δομές είναι: Ανδρέας Συγγρός, η Ελπίς, Έλενα Βενιζέλου, Πατησίων, Σπηλιοπούλειο, Ευαγγελισμός, Παμμακάριστος, Λαϊκό, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, Ιπποκράτειο, Γ. Γεννηματάς, Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμινγκ, ΚΑΤ και Αγία Όλγα.

Στον Πειραιά τα 5 νοσοκομεία που ετοιμάζουν μονάδες είναι: Τζάνειο, Κρατικό Νίκαιας ο Άγιος Παντελεήμονας, Αττικό και Ασκληπιείο Βούλας.

Στη Θεσσαλονίκη, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου καλούνται να λειτουργήσουν δομές με υποκατάστατα το Γ. Γεννηματάς και ο Άγιος Δημήτριος, καθώς τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου και Ψυχιατρικό έχουν ήδη μονάδες απεξάρτησης.

Η νέα διορία είναι η 15η Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ετοιμαστεί οι χώροι και να έχει βρεθεί το προσωπικό, ώστε να διαιρεθεί το πρόβλημα της λίστας αναμονής των 7.000 χρηστών πανελλαδικά, σε διάφορες δομές και έτσι να επιλυθεί, είπε ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης.

Από τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους δημάρχους προέκυψε συμφωνία, καθώς δήμαρχοι που εκπροσωπούν μεγάλους δήμους, όπως ο Πειραιάς, το Μαρούσι κ.α., συμφώνησαν με τις θέσεις του Α. Λοβέρδου.

Πάντως, εκνευρισμό φαίνεται ότι προκάλεσαν στον υπουργό Υγείας οι συνεχείς ερωτήσεις του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, που αφορούσαν τα κριτήρια με τα οποία οι χρήστες θα πηγαίνουν σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, για να πάρει την απάντηση, από τον κ. Λοβέρδο, ότι «θα μπορούσαμε να αφήσουμε έξω από τη ρύθμιση την Αθήνα».

Ανάλογο ζήτημα έθεσε και ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, καθηγητής Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο οποίος ζήτησε να μπορούν να επιλέγουν οι χρήστες το νοσοκομείο στο οποίο θα πηγαίνουν, καθώς όπως είπε έτσι θα είναι πιο εύκολο να κρατήσουν την ανωνυμία τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Xωριάτικη σαλάτα... ανάλυσέ την!




Η συμβολή της στην υγεία.
Η χωριάτικη σαλάτα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιρινού τραπεζιού, must για τους τουρίστες ή απλά ένα γεύμα για όσους θέλουν κάτι ελαφρύ και δροσιστικό τα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού.

• Βασικό συστατικό της χωριάτικης σαλάτας είναι αναμφίβολα η τομάτα, η οποία είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C , μια βιταμίνη που εκδηλώνει έντονη αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στον σχηματισμό του κολλαγόνου της επιδερμίδας. Επιπλέον, η τομάτα μας προσφέρει σημαντικές ποσότητες β-καροτένιου και λυκοπενίου, συστατικά που αναγνωρίζονται ως δύο από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά των τροφών.

• Τον ισχυρό αντιοξειδωτικό συνδυασμό των λαχανικών συμπληρώνει και η ρίγανη η οποία εμποδίζει τη δράση των ελεύθερων ριζών και περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων (thymol και carvacrol),τα οποία φαίνεται πως εμποδίζουν τη δράση διαφόρων βλαβερών μικροοργανισμών, προστατεύοντας τον οργανισμό.

• Όσον αφορά στην φέτα, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Έλληνας καταναλώνει κατά μέσο όρο 10 κιλά φέτα και συνολικά 23 κιλά τυροκομικά ετησίως. Παρότι αποτελεί πολύ καλή πηγή ασβεστίου, η φέτα περιέχει αρκετά κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Συνεπώς, είναι σαφώς προτιμότερο να την αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο λευκό τυρί με λιγότερα λιπαρά και αλάτι, όπως για παράδειγμα με ανθότυρο ή με κάποιο λευκό τυρί light.

• Το ελαιόλαδο που προσθέτουμε στη χωριάτικη σαλάτα συμβάλλει στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό μας προφίλ. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου ενισχύουν ακόμη περισσότερο την καρδιοπροστατευτική του δράση.

• Τελειώνοντας την αναφορά μας στην αγαπημένη μας σαλάτα δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην θερμιδική της αξία. Εκτιμάται λοιπόν ότι μια χωριάτικη σαλάτα έχει περίπου 300-500 θερμίδες (ανάλογα με την ποσότητα της φέτα και του ελαιολάδου), ωστόσο αν μας ...ξεφύγει το ελαιόλαδο οι θερμίδες της μπορούν να αυξηθούν σημαντικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Σας ανησυχούν οι σχολικές του επιδόσεις;



Ο ένοχος μπορεί να είναι η διατροφή!

Τα σχολεία τέλειωσαν ωστόσο πιστεύετε ότι το παιδί σας θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα στους βαθμούς. Μην θορυβηθείτε και αρχίσετε καλοκαιριάτικα να ψάχνετε για φροντιστήρια. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγες απλές διατροφικές γνώσεις.

Η σχολική επίδοση μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες. Η διατροφή και το σωματικό βάρος μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στου βαθμούς που φέρνει το «αγγελούδι» σας στο σπίτι.

Ήδη, η αξία του πρωινού όσον αφορά την εγρήγορση και την πνευματική ικανότητα, είναι καλά αναγνωρισμένη. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό πριν φύγουν από το σπίτι, έχουν καλύτερες δεξιότητες και ικανότητες στο σχολείο.

Το πρωινό είναι ό,τι είναι τα καύσιμα για τα αυτοκίνητα .Φανταστείτε ότι όση ώρα κοιμάστε η «μηχανή» δουλεύει χωρίς καύσιμα, οπότε χρησιμοποιεί τις αποθήκες, Μετά όμως από 10 ώρες, οι αποθήκες ενέργειας εξαντλούνται, με αποτέλεσμα εάν δεν φάτε το πρωί, να θέσετε τον οργανισμό σας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η διατροφική κατάσταση επηρεάζει την πνευματική λειτουργία. Η κακή διατροφή θα οδηγήσει σε υποσιτισμό και διατροφικές ανεπάρκειες. Με τον όρο διατροφική ανεπάρκεια και υποσιτισμός, ίσως πάει το μυαλό σας σε παιδιά αδύνατα και κακοθρεμμένα.

Όμως κακή θρέψη δε σημαίνει πάντα λίγη τροφή, αλλά κακή ποιότητα τροφής. Η παχυσαρκία κρύβει θρεπτικές ανεπάρκειες και κακή θρέψη. Η παχυσαρκία οφείλεται σε κακή διατροφή, στην μεγάλη ποσότητα και στην κακή ποιότητα, που σημαίνει μειωμένη πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Ας πάρουμε για παράδειγμα 2 γευματίδια ίδιας θερμιδικής περιεκτικότητας: 2 μέτρια μήλα έχουν θερμιδική αξία 120 θερμίδες όσο περίπου ½ πακέτο πατατάκια. Όμως η θρεπτική τους αξία διαφέρει σημαντικά. Τα μήλα θα προσφέρουν φυτικές ίνες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ τα πατατάκια είναι σχεδόν «κενές» θερμίδες.

Σε έρευνα μεταξύ 2519 παιδιών ηλικίας 8 – 16 ετών, το αυξημένο βάρος βρέθηκε να σχετίζεται με μειωμένη πνευματική λειτουργία ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες.

Άλλος ένας παράγοντας που εμπλέκεται στην παχυσαρκία, αλλά και στη μειωμένη απόδοση στο σχολείο, είναι οι ώρες που τα παιδιά βλέπουν τηλεόραση. Οι πολλές ώρες, φαίνεται να παρασέρνουν σε συχνό τσιμπολόγημα ειδικά ανθυγιεινών τροφών, λόγω και των διαφημίσεων, αλλά και σε μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Μια από τις πολλές έρευνες που πραγματεύονται το παραπάνω θέμα, μας λέει χαρακτηριστικά ότι όσο πιο πολύ τηλεόραση βλέπουν τα νήπια, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα να εξελιχθούν σε παχύσαρκα παιδιά και «κακούς» μαθητές.

Άλλο ένα στοιχείο που έχει προκύψει από έρευνες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα, είναι οι μέρες απουσίας από το σχολείο. Φαίνεται ότι τα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα παιδιά κρατάνε τα πρωτεία στις απουσίες. Χρειάζεται να αποσαφηνιστεί όμως, αν η αιτία έχει τη ρίζα της στη μειωμένη αυτοεκτίμηση που εμφανίζουν συνήθως τα παιδιά αυτά, ή σε καταστάσεις που προκαλούνται από το αυξημένο βάρος.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

Τα παχύσαρκα παιδιά απουσιάζουν περισσότερο, επειδή αδυνατούν να συμμετέχουν στις φυσικές δραστηριότητες του σχολείου;

Είναι αιτία της απουσίας οι καταστάσεις που προκαλούνται από το αυξημένο βάρος, όπως το άσθμα και η αποφρακτική άπνοια ύπνου;

Προτιμούν να απουσιάσουν, ώστε να μη δεχτούν σχόλια για το βάρος τους ή επειδή ντρέπονται να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, καθώς το βάρος τους δεν τους επιτρέπει να τα καταφέρουν, όπως οι συμμαθητές τους με φυσιολογικό βάρος;

Χαρακτηριστικό είναι το σλόγκαν που έχει παιδική κατασκήνωση ειδική για παχύσαρκα παιδιά στις ΗΠΑ: «Καταπολεμήστε την παχυσαρκία των παιδιών σας για να δώσετε ώθηση στη σχολική τους επίδοση» .

Μερικές φορές, οι απαντήσεις σε ένα πρόβλημα βρίσκονται σε ασυνήθιστα μέρη. Για έναν αδύναμο μαθητή, θα σκεφτόταν κανείς ότι χρειάζεται πιο πολύ ώρα μελέτης για να βελτιώσει τους βαθμούς του. Όμως φαίνεται, ότι η καθημερινή φυσική δραστηριότητα και το υγιές σωματικό βάρος, μπορούν να βελτιώσουν την πνευματική λειτουργία και τους βαθμούς στο σχολείο.

Εάν, λοιπόν, θέλετε να βλέπετε καλούς βαθμούς στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, μην επιβάλλετε στο παιδί σας περισσότερες ώρες διαβάσματος και μην το φορτώνετε καλοκαιριάτικα με φροντιστήρια και αυξημένες υποχρεώσεις. Φροντίστε απλώς να έχει χρόνο κάθε μέρα για άσκηση, παράλληλα με μια σωστή διατροφή και όσο το δυνατόν λιγότερες ώρες τηλεόρασης (ακόμη και όταν είναι νήπιο).

Συνοψίζοντας, αναφέρουμε 3 απλές, αλλά θαυματουργές συμβουλές προς τους γονείς:

-Φροντίστε να καταναλώνει πρωινό κάθε μέρα
-Δώστε του την ευκαιρία για καθημερινή άσκηση
-Μειώστε (έως και εκμηδενίστε) τις ώρες που βλέπει τηλεόραση.

Διαβάστε περισσότερα...

Αλάτι εκεί που δεν το περιμένεις…




Το 85% που καταναλώνουμε περιέχεται σε έτοιμα τρόφιμα!

Σχεδόν 50% των ανθρώπων που έχουν υπέρταση είναι ευαίσθητοι στο αλάτι, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων νατρίου αυξάνει την αρτηριακή τους πίεση και τους θέτει σε κίνδυνο επιπλοκών.

Εκτιμάται ότι ο μέσος ενήλικας καταναλώνει περίπου 10 γραμμάρια αλάτι, αντί των 4 γραμμαρίων που συνιστώνται από τους διεθνείς οργανισμούς για τους υγιείς ενήλικες.

Έχει υπολογιστεί, ότι το 85% του αλατιού που καταναλώνουμε περιέχεται σε έτοιμα τρόφιμα, ενώ το επιτραπέζιο αλάτι αποτελεί μόνο το 15% του συνόλου του αλατιού που καταναλώνουμε. Το νάτριο εντοπίζεται ως συστατικό πληθώρας τροφίμων, στο νερό και σε διάφορα φάρμακα και για τον λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να σχεδιαστεί ένα διαιτολόγιο πλήρους αποκλεισμού του νατρίου.

Οι τροφές που περιέχουν σημαντικές ποσότητες νατρίου είναι το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά. Μικρότερες ποσότητες νατρίου περιέχουν επίσης τα λαχανικά, τα λίπη και τα δημητριακά. Ακόμη και το νερό, όπως προαναφέραμε περιέχει νάτριο σε διάφορες ποσότητες, ανάλογα με την ύδρευση. Μόνο το απεσταγμένο νερό δεν έχει νάτριο, καθώς όλα τα ανόργανα άλατά του έχουν αφαιρεθεί.

Οι ετικέτες τροφίμων αναφέρουν την ποσότητα του νατρίου που περιέχουν. Το νάτριο όμως μπορεί να περιέχεται και σε άλλες χημικές μορφές πέραν του γνωστού αλατιού.

Το Χλωριούχο Νάτριο, δηλαδή το κοινό αλάτι χρησιμοποιείται επιτραπέζιο, στο μαγείρεμα, κατά την επεξεργασία των τροφίμων, στις κονσέρβες κ.λπ.

Το Γλουταμινικό Μονονάτριο είναι ένα καρύκευμα που χρησιμοποιείται στο σπίτι, σε εστιατόρια και σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα (κονσέρβες, κατεψυγμένα κλπ.).

Το Baking-Powder χρησιμοποιείται για επιτάχυνση του φουσκώματος στο ψωμί και στο κέικ.

Το Διττανθρακικό Νάτριο, η κοινή σόδα μαγειρικής, χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και γλυκών.

Η Άλμη χρησιμοποιείται στην επεξεργασία τροφίμων για την εμπόδιση της ανάπτυξης βακτηρίων και περιέχεται σε κονσέρβες, σε κατεψυγμένα, σε τουρσιά κλπ.

Το Φωσφορικό Δινάτριο Άλας περιέχεται σε ορισμένα δημητριακά, καθώς και σε βιομηχανικά τυριά.

Το Αλγινικό Νάτριο προστίθεται στα σοκολατούχα γάλατα και στα παγωτά για να μαλακώσει την υφή τους.

Το Βενζοϊκό Νάτριο χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό σε διάφορα παρασκευάσματα (μαγιονέζα, dressings, αναψυκτικά).

Το Υδροξείδιο του Νατρίου ή καυστικό νάτριο χρησιμοποιείται στην επεξεργασία τροφίμων για να μαλακώσει τη φλούδα της ελιάς, του καλαμποκιού κ.λπ.

Το Προπιονικό Νάτριο χρησιμοποιείται για την παστερίωση τυριών και ορισμένων αρτοσκευασμάτων και κέικ, ώστε να εμποδιστεί η ανάπτυξη μούχλας.

Το Θειώδες Νάτριο χρησιμοποιείται για την λεύκανση ορισμένων φρούτων που χρειάζονται τεχνητό χρώμα (κεράσια μαρασκίνο, φρουί-γλασέ κ.λπ.) και ως συντηρητικό κάποιων ξηρών φρούτων (πχ. δαμάσκηνα).
Το προσλαμβανόμενο ποσοστό νατρίου που επιτρέπεται σε έναν ασθενή εξαρτάται από την κατάστασή του και καθορίζεται από τον επιστήμονα υγείας.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δίνεται αυστηρή άναλος δίαιτα με περιεκτικότητα σε νάτριο 0.25-0.50 gr/24h. Ένας ήπιος περιορισμός επιτρέπει την κατανάλωση 1gr νατρίου/ημέρα.

Τροφές πλούσιες σε αλάτι

Τροφές πλούσιες σε νάτριο είναι οι συσκευασμένοι χυμοί τομάτας και λαχανικών, ο ανανάς, τα κονσερβοποιημένα φρούτα, τα λαχανικά σε κονσέρβες, τα τουρσιά, τα κατεψυγμένα λαχανικά με αλάτι, οι αγκινάρες, τα καρότα, το σέλινο, το κάρδαμο, το σπανάκι, τα παντζάρια, τα ραδίκια, το λάχανο, τα καπνιστά κρέατα και τα κρέατα και ψάρια σε κονσέρβα, τα τυριά, το αλατισμένο βούτυρο ή μαργαρίνη, τα αλμυρά κρακεράκια, τα γαριδάκια, τα chips, οι αλατισμένοι ξηροί καρποί, οι σούπες σε σκόνη ή κονσέρβα, το χοιρομέρι, τα αλατισμένα κρέατα, το ζαμπόν, τα βιομηχανικά παρασκευασμένα γεύματα, η σόδα μαγειρικής, το baking-powder, η σάλτσα σόγια, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, οι πίτσες, τα σουβλάκια.

Τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι

Τροφές χαμηλές σε νάτριο είναι οι χυμοί φρούτων χωρίς πρόσθετα, τα φρέσκα φρούτα, τα ξηρά φασόλια, το αποβουτυρωμένο γάλα, τα δημητριακά σε νιφάδες, το χονδροαλεσμένο σιτάρι, τα δημητριακά που είναι ψημένα χωρίς αλάτι, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα φρέσκα ψάρια και κρέατα, το ελαιόλαδο, το ξύδι, τα καρυκεύματα χωρίς αλάτι και χυμό λεμονιού, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, το μέλι, η μαρμελάδα, ο ζελές και οι καραμέλες.

Οι διάφορες εταιρείες τροφίμων, ακολουθώντας τις οδηγίες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας δημιούργησαν σκευάσματα με λιγότερο αλάτι, προκειμένου να συμβάλουν στην προσπάθεια για μείωση του αλατιού από τη διατροφή μας. Έτσι, κυκλοφορούν στην αγορά κύβοι με λιγότερο αλάτι, που δίνουν νοστιμιά στο φαγητό, ενώ παράλληλα δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό με αλάτι.

Η Δύναμη του Καλίου

Έχει αποδειχθεί ότι μεγάλες ποσότητες καλίου μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Η αυξημένη μάλιστα πρόσληψη καλίου συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι οργανισμοί υγείας συνιστούν το κάλιο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η αυξημένη πρόσληψη καλίου συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από την αυξημένη αρτηριακή πίεση, που προκαλεί η περίσσεια νατρίου. Η αυξημένη πρόσληψη Καλίου βοηθά στην αποβολή νατρίου και νερού από το σώμα, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα φρούτα (οι μπανάνες περιέχουν 422mg Καλίου) και τα λαχανικά, το μαγειρεμένο κρέας και ψάρι, το γάλα (ημιάπαχο 366mg Καλίου/ποτήρι), το γιαούρτι. Επίσης, στην αγορά υπάρχουν λειτουργικά τρόφιμα (μαργαρίνη, ροφήματα φρούτων) εμπλουτισμένα με κάλιο, που συμβάλλουν στην πρόληψη της εμφάνισης υπέρτασης.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι ιντερφερόνες και η δράση τους



Ποια η σημασία τους στην σκλήρυνση κατά πλάκας;
Οι ιντερφερόνες ανήκουν στην οικογένεια των κυτοκινών. Οι κυτοκίνες αποτελούν πρωτεϊνικά ή γλυκοπρωτεϊνικά μόρια που εκκρίνονται από το ίδιο το κύτταρο. Έχουν ως στόχο τη ρύθμιση της έκφρασης γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή δομικών και λειτουργικών μορίων του κυττάρου.

Μέσω αυτών, ελέγχεται μια σειρά κυτταρικών αντιδράσεων όπως η ανάπτυξη, η διαφοροποίηση και η ανοσολογική απάντηση. Με αυτό τον τρόπο δρουν ανοσοτροποποιητικώς στις ανοσολογικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στη σκληρυνση κατά πλάκας.

Ποια η σημασία τους στην σκλήρυνση κατά πλάκας;


Οι ιντερφερόνες που κυκλοφορούν (Rebif, Avonex, Betaferon, Εxtavia) μειώνουν στατιστικώς σημαντικά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των κλινικών υποτροπών όπως και τη δραστηριότητα της ασθένειας στην μαγνητική τομογραφία. Για το Avonex και το Rebif διαπιστώθηκε επιπλέον σε μελέτες και η θετική τους επίδραση στην εξέλιξη της αναπηρίας στη σκλήρυνση κατά πλάκας υποτροπιάζουσας μορφής. H έναρξη της δράσης των ιντερφερονών υπολογίζεται σε 6 μήνες από την έναρξη της θεραπείας και η αποτελεσματικότητα της μπορεί να εκτιμηθεί με κλινικά και ακτινολογικά κριτήρια (απομυελινωτικές βλάβες με πρόσληψη σκιαστικού στην Τ1 μαγνητική ακολουθία, πλήθος γλοιώσεων στην Τ2 μαγνητική ακολουθία).

Ποιες οι συχνότερες παρενέργειες;


Για όλες τις ιντερφερόνες ισχύει ότι κατά την έναρξη της θεραπείας μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα γρίπης, με πυρετό, ρίγος, μυαλγίες, αρθραλγίες. Οι παρενέργειες μπορεί να αποφευχθούν μέσω της σταδιακής έναρξης της θεραπείας (π.χ. την πρώτη εβδομάδα 25% της δόσης, 2η εβδομάδα 50%της δόσης κ.τ.λ.). Επίσης χρήσιμη είναι η εφαρμογή της ένεσης ιντερφερόνης τις βραδυνές ώρες, ενώ προφυλακτικώς μπορεί ο ασθενής να λάβει 500 έως 1000mg παρακεταμόλης 30 λεπτά πριν την ένεση.

Στις υποδορίως εφαρμοζόμενες ενέσεις (Rebif, Betaferon, Extavia) μπορεί να εμφανιστούν τοπικές παρενέργειες όπως ερεθισμοί, τοπική ευαισθησία ή σκλήρυνση του δέρματος. Για την αντιμετώπίση τέτοιων παρενεργείων σημαντική είναι η συχνή αλλαγή της θέσης της ένεσης, η σύντομη επίθεση πάγου πριν και αμέσως μετά την ένεση και η θέρμανση της ενέσιμης αμπούλας στο χέρι πριν την εφαρμογή της.

Στην κατεύθυνση της αποφυγής, κατα το μέτρο δυνατό, των τοπικών παρενεργειών, κυκλοφόρησε στην αγορά ένας αυτόματος μηχανισμός εφαρμογής της ένεσης ιντερφερόνης (Auto-injektor), ενώ εξίσου σημαντική είναι και η εκπαίδευση του ασθενούς από εξειδικευμένο προσωπικό για την σωστή τεχνική ενέσεως. Εάν παραταύτα, επιμένουν οι τοπικές παρενέργειες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα τοπικό αντιϊσταμινικό ή μία αλοιφή κορτιζόνης.

Είναι δυνατή η λήψη ιντερφερονών κατά την εγκυμοσύνη?

Οι ιντερφερόνες είναι σύμφωνα με τελευταίες έρευνες δυνητικά τερατογενείς και κυτταροτοξικές για το έμβρυο. Όσον αφορά την εμφάνιση αυτομάτων αποβολών δεν έχει βρεθεί έως σήμερα στατιστική συσχέτιση. Συνεπώς, σε θετικό τεστ κύησης, συνιστάται η άμεση διακοπή της θεραπέιας με ιντερφερόνες, αλλά σε καμία περίπτωση η αποβολή του εμβρύου.

Εξασθενεί η δράση των ιντερφερονών κατά τη μακροχρόνια χρήση τους;


Το 2000 ανακαλύφθηκε ότι η μακροχρόνια χρήση ιντερφερονών-β, μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία απο τον οργανισμό του ασθενούς αντισωμάτων που εξασθενούν τη δράση του φαρμάκου. Η εμφάνιση τους συνήθως γίνεται μεταξύ του 12ου και 30ου μήνα απο την έναρξη της θεραπείας. Θεωρείται ότι η εμφάνιση τέτοιων αντισωμάτων είναι πιο συχνή στις ιντερφερόνες που εφαρμόζονται υποδόρια σε σχέση με τις ενδομυϊκές .

Η εξέταση διαπίστωσης τέτοιων αντισωμάτων μπορεί να γίνει με μία απλή λήψη αίματος σε εξειδικευμένο ανοσολογικό εργαστήριο.

Πώς μπορεί να υποψιαστεί κάποιος ότι ο οργανισμός του ασθενούς έχει αναπτύξει αντισώματα έναντι των ιντερφερονών;

Η εξέταση για την εύρεση των αντισωμάτων κατά της ιντερφερόνης-β είναι ιδιαίτερα δαπανηρή γι’αυτό πρέπει ο θεράπων νευρολόγος να την πραγματοποιεί μόνο επί ισχυρής κλινικής υποψίας. Κλινική υποψία τέτοια υπάρχει όταν ύστερα από μία φάση μακράς ύφεσης της νόσου υπό θεραπεία με ιντερφερόνες-β (τουλάχιστον για 12-18 μήνες μετά την έναρξη της) εμφανίζεται εκ νέου μία κλινική υποτροπή.

Οι ασθενείς επιπρόσθετα, παρατηρούν ότι οι γνωστές παρενέργειες της ένεσης (γριππώδης συνδρομή) έπαψαν ξαφνικά να εμφανίζονται. Σε περίπτωση που πληρούνται οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις διακαιολογείται η διενέργεια τεστ ανάπτυξης αντισωμάτων έναντι της ιντερφερόνης σε ειδικό έργαστήριο.

Επί θετικού αποτελέσματος η εξέταση πρέπει να επαναληφθεί σε έξι μήνες για την πλήρη επιβεβαίωση της. Σε περίπτωση που ο τίτλος αντισωμάτων είναι ξανά ανεβασμένος (> 45) τότε υπάρχει ισχυρότατη υποψία ότι η ιντερφερόνη δεν έχει καμία απολύτως δράση.

Επί κλινικής υποψίας για επιδείνωση της ασθένειας υπό θεραπεία με ιντερφερόνες και ταυτόχρονη διαπίστωση αντισωμάτων (σε δύο εξετάσεις με απόσταση 6 μηνών) ο θεράπων νευρολόγος πρέπει να αλλάξει τη θεραπεία του ασθενούς.

Ποιοι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν ιντεφερόνη;


Οι ιντερφερόνες έχουν εγκριθεί από τις νευρολογικές εταιρίες της Ευρώπης και της Αμερικής για την προφυλακτική θεραπεία της ΣΚΠ υποτροπιάζουσας και δευτεροπαθώς προϊούσας μορφής. Στην περίπτωση της ΣΚΠ πρωτοπαθώς προϊούσας ή κακοήθους μορφή (νόσος του Marburg) δεν εμφανίστηκαν σε σχετικές έρευνες στατιστικώς σημαντικά οφέλη και επομένως δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να συνταγογραφούνται για αυτές.

Διαβάστε περισσότερα...

Οξείες γαστρεντερίτιδες στα παιδιά



Τι πρέπει να κάνετε!

Οι οξείες γαστρεντερίτιδες, που συνήθως εμφανίζονται στα παιδιά, αλλά μπορεί να ταλαιπωρήσουν αρκετά και τους ενήλικες, μπορεί να χαλάσουν τις διακοπές σας, καθώς τα συμπτώματά τους-κυρίως εμετοί και διάρροιες- είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά, ακόμη και επικίνδυνα.

Ελαφρά μορφή γαστρεντερίτιδας θεωρείται αυτή που εμφανίζεται με 1-5 εμετούς και 3-6 διαρροϊκές κενώσεις, που μπορεί να συνοδεύονται κατά διαστήματα από ήπιους πόνους στην κοιλιά και χαμηλό έως καθόλου πυρετό.

Βαριά γαστρεντερίτιδα, που χρήζει άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, είναι εκείνη που εμφανίζεται με ακατάσχετους εμετούς και απανωτές διάρροιες, που ενδέχεται να περιέχουν αίμα, και πολλές φορές υψηλό πυρετό.

Το σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι η αφυδάτωση, που προέρχεται από την αυξημένη απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών. Το πρόβλημα μπορεί να γίνει ακόμα σοβαρότερο αν συνυπάρχει και υψηλός πυρετός.

Τα παιδιά παρουσιάζουν, σε σχέση με τους ενήλικες, αυξημένο κίνδυνο σοβαρής αφυδάτωσης. Όσο μικρότερη η ηλικία τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.

Περισσότερο κινδυνεύουν τα νεογέννητα και τα βρέφη, γι αυτό στην περίπτωση που παρουσιάσουν γαστρεντερίτιδα, πρέπει οι γονείς να απευθύνονται αμέσως σε παιδίατρο ή στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Επίσης άμεση επικοινωνία με νοσοκομείο ή παιδίατρο πρέπει να γίνει στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι βαριά (πολοί εμετοί, διάρροιες και υψηλός πυρετός) και το παιδί εμφανίζεται τοξικό.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να δοθεί στο παιδί που κάνει εμετούς τίποτε από το στόμα, για τουλάχιστον 3-4 ώρες από τον τελευταίο εμετό, ούτε και νερό.

Μετά την πάροδο των 3-4 ωρών από τον τελευταίο εμετό και εφ' όσον δεν έχει κάνει άλλους, μπορείτε να αρχίσετε να του δίνετε σταδιακά με το κουταλάκι, όχι με το φλιτζάνι ή το μπιμπερό, ένα κουταλάκι κάθε πέντε λεπτά, μετρημένα με το ρολόι, νερό ή πιο καλά ηλεκτρολυτικό διάλυμα, αν βέβαια έχετε, μέχρις ότου βρείτε τον παιδίατρό σας στο τηλέφωνο. Η επικοινωνία με τον παιδίατρο σας είναι απαραίτητη, ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού σας.

Αν πάντως σκοπεύετε να πάτε διακοπές σε απομονωμένες περιοχές, μακριά από γιατρούς και νοσοκομεία εφοδιαστείτε, πριν φύγετε, από το φαρμακείο της γειτονιάς σας με ηλεκτρολυτικό διάλυμα για να το έχετε μαζί σας. Για εσάς που έχετε μωρό κάτω του ενός έτους, καλό θα ήταν να επιλέξετε για τις διακοπές σας περιοχή που να έχει κοντά νοσοκομείο. Ακόμα καλύτερα μην απομακρυνθείτε ιδιαίτερα από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Στο μέρος των διακοπών σας μάθετε και σημειώστε το όνομα και το τηλέφωνο του παιδιάτρου της περιοχής και επικοινωνήστε μαζί του έτσι ώστε να ξέρετε τι θα κάνετε, που και πότε θα τον βρείτε.

Όταν λοιπόν βρίσκεστε σε απομακρυσμένο μέρος, συνεχίστε να δίνετε σταδιακά, κάθε πέντε λεπτά το ηλεκτρολυτικό διάλυμα, στο παιδί που δεν παρουσιάζει βαριά συμπτωματολογία και δεν είναι βρέφος, αυξάνοντας σταδιακά την ποσότητα εφ' όσον δεν κάνει άλλους εμετούς.

Όσο υπάρχει αφυδάτωση, το παιδί διψάει και διαμαρτύρεται συνεχώς για να πιεί νερό. Εσείς πρέπει να ξεπεράσετε την ευαισθησία σας και να μην υποκύψετε στα παρακάλια του παιδιού για νερό τις πρώτες 3-4 ώρες, αλλά ούτε και αργότερα γιά μεγαλύτερες από ένα κουταλάκι κάθε πέντε λεπτά ποσότητες.

Μην σας ξεγελά η καλή κατάσταση του παιδιού, καθώς και ότι έχει μία ή δύο ώρες να κάνει εμετό και του δώσετε. Η γαστρεντερίτιδα πολλές φορές μοιάζει με μπιλιάρδο: Αν ξεκινήσει καραμπόλα με εμετούς δεν σταματάει εύκολα.

Το 80% των παιδιών που θα τους δοθεί ενυδάτωση από το στόμα με τον τρόπο αυτό θα ξεπεράσουν το πρόβλημά τους. Όταν το παιδί σταματήσει να νιώθει δίψα το πρόβλημα της αφυδάτωσης κατά το μεγαλύτερο μέρος του έχει περάσει.

Όμως, το ηλεκτρολυτικό διάλυμα δεν πρέπει να χορηγείται ως αποκλειστική διατροφή γιά περισσότερο από ένα 24ωρο.

Μετά από 12-24 ώρες χορήγησης του ηλεκτρολυτικού διαλύματος πρέπει να επιχειρείται σίτιση και με άλλες τροφές. Φαγητά που το παιδί δεν δείχνει επιθυμία για να φάει δεν πρέπει να δίνονται, επειδή έχει βρεθεί ότι έχουν αρνητική επίδραση στην λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Οι τροφές πρέπει να προσφέρονται στο πεινασμένο παιδί παρά τη συνέχιση της διάρροιας, εφόσον οι «υδαρείς» κενώσεις δεν χειροτερεύουν.

Βέβαια, το είδος και η ποσότητα των τροφών εξαρτάται από τις διαιτητικές συνήθειες του κάθε παιδιού, καθώς και από την σοβαρότητα της νόσου. Για το παιδί που οι διαρροϊκές κενώσεις δεν είναι περισσότερες από μία έως τρεις μέσα στο πρώτο 24ωρο, μετά τις 12 πρώτες ώρες από την έναρξη της νόσου, η επανασίτηση μπορεί να επιταχυνθεί στην συνηθισμένη του διατροφή μετά από 24 ώρες.

Αντίθετα ένα παιδί με διάρροια για 2-5 ημέρες και μέτρια αφυδάτωση, θα μπει στην κανονική του διατροφή μετά από 2 έως 3 ημέρες.

Τέλος τα αντιβιοτικά και άλλα «αντιδιαρροϊκά» φάρμακα ως θεραπευτικό μέσο δεν επηρεάζουν την πορεία των εμετών ή της διάρροιας στις περισσότερες περιπτώσεις της οξείας γαστρεντερίτιδας και για το λόγο αυτό δεν συνιστώνται.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι οδηγίες είναι συμβουλευτικές, και έχουν σκοπό να σας ενημερώσουν για τα πρώτα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λάβετε, για να μην δώσετε την ευκαιρία στους εμετούς να συνεχισθούν. Δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον παιδίατρο σας, με το οποίο πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως. Εξ άλλου ο παιδίατρος είναι ο μόνος για να σας συμβουλεύσει τι θα κάνετε παρακάτω.

Στην περίπτωση που η γαστρεντερίτιδα εμφανίζεται με βαριά συμπτώματα μην δώσετε τίποτε από το στόμα και αναζητείστε ιατρική βοήθεια μέσα στις πρώτες ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, ακολουθώντας μόνο τις συμβουλές για την ενυδάτωση, και σε περίπτωση υψηλού πυρετού βάλτε αντιπυρετικό υπόθετο.

Διαβάστε περισσότερα...

Σε επτά ανέρχονται τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου



Σε επιφυλακή οι αρμόδιες αρχές.

Σταδιακά αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό του Δυτικού Νείλου μετά από τσίμπημα κουνουπιών, στη χώρα μας.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ενημερώθηκε σήμερα για την εργαστηριακή διάγνωση τεσσάρων νέων περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Λάρισας και Μαραθώνα. Έτσι, ο συνολικός αριθμός, εργαστηριακά επιβεβαιωμένων, κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου ανέρχεται, πλέον, σε επτά.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν είτε ασυμπτωματικοί είτε εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε μικρό ποσοστό (<1%), κυρίως ηλικιωμένων ασθενών, εμφανίζονται επιπλοκές από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα.

Η πρόληψη της νόσου επικεντρώνεται στην προστασία από τα κουνούπια τόσο σε προσωπικό επίπεδο π.χ. χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σήτες κ.λ.π., όσο και σε επίπεδο κοινότητας π.χ. συστηματικές κωνωποκτονίες και απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων (περισσότερες λεπτομέρειες στην διεύθυνση www.keelpno.gr).

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., ενημερώνει το κοινό πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, παρακολουθεί την εξέλιξη των περιστατικών και θα προβαίνει σε τακτική ενημέρωση, μέσω της ιστοσελίδας του.


Διαβάστε περισσότερα...

Η λίστα γιατρών συμβεβλημένων με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ




Θα επικαιροποιείται την 1η κάθε μήνα.

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ η νέα λίστα των 6.525 γιατρών συμβεβλημένων με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου και τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, που μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από την 1η Αυγούστου του 2011.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΚΑ, η νέα λίστα των γιατρών θα είναι ενεργός, δυναμική και στο εξής θα αναρτάται επικαιροποιημένη την 1η κάθε μήνα.

Στη νέα λίστα συμπεριλαμβάνονται οι γιατροί που είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα το ειδικό έντυπο, αλλά δεν είχαν συμπεριληφθεί μέχρι την πλήρη ταυτοποίηση των στοιχείων τους και την αποκατάσταση λαθών.

Στην λίστα που θα αναρτηθεί την 1η Σεπτεμβρίου θα συμπεριληφθούν και όσοι γιατροί υπέβαλαν το ειδικό έντυπο από 10.6.2011 και μετά.

Τέλος, όσον αφορά στους γιατρούς οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους στο διαδίκτυο ή μέσω τηλεφωνικού κέντρου 184, τα στοιχεία τους θα αναρτώνται μόνο στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΙΚΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο πονοκέφαλος και τα μυστικά του



Ο λόγος που επισκεπτόμαστε πιο συχνά το γιατρό.

Σε διαταραχή της ηλεκτρικής δραστηριότητας που εγκεφάλου οφείλονται οι κεφαλαλγίες, όπως είναι ο επιστημονικός όρος των πονοκεφάλων.

Αν και είναι η πιο συνηθισμένη αιτία, για την οποία απευθυνόμαστε στο γιατρό, δεν γνωρίζουμε από που προέρχεται.

Το τέντωμα του αυχένα προς τα πίσω διεγείρει ένα από τα νεύρα που ενεργοποιούν το τριδυμοαυχενικό σύμπλεγμα, εξηγεί ο νευρολόγος δρ Μάικλ Γκρος, κλινικός διευθυντής στο Νοσοκομείο Clementine Churchill στο Middlesex. Ο πόνος μπορεί να εκδηλωθεί μια δύο μέρες αργότερα.

Αν και όλοι γνωρίζουμε πως ο βήχας μπορεί να επιδεινώσει τον πονοκέφαλο, υπάρχει και ένας πονοκέφαλος που προκαλείται από το βήχα. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να δημιουργήσει και ότι αυξάνει την πίεση στον εγκέφαλο όπως το φτάρνισμα, το φύσημα της μύτης ή το σκύψιμο.

Ένας ακόμη παράγοντας που προκαλεί τον πονοκέφαλο είναι οι έντονες φυσικές δραστηριότητες που προκαλούν διαστολή στα αιμοφόρα αγγεία του κεφαλιού, του αυχένα και του κρανίου. Ο συγκεκριμένος εκδηλώνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την έναρξή των δραστηριοτήτων.

Τα άτομα με αγχώδη προσωπικότητα ή χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν πονοκεφάλους σαν ημικρανίες, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, στην Ιταλία.

Το ηλεκτρικό σύμπλεγμα του πονοκεφάλου ενεργοποιούν ορισμένες ουσίες και συντηρητικά των επεξεργασμένων κρεάτων. Άλλες πηγές είναι τα τυριά μακράς ωρίμανσης, τα αλλαντικά, τα αποξηραμένα ψάρια, η σοκολάτα και ορισμένα φρούτα όπως ο ανανάς, το ώριμο αβοκάντο και η μπανάνα.

Ακόμα και ο οργασμός μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγία και εκδηλώνεται λίγο πριν ή κατά τη διάρκειά του. Μελέτες στην Κλινική Νευρολογίας της πόλης Riiskov στη Δανία, έδειξαν πως αυτός ο πονοκέφαλος μπορεί να προσβάλει έως το 1,3% του πληθυσμού, με τους άντρες να τον παρουσιάζουν συνηθέστερα.


Διαβάστε περισσότερα...

Νοσηλεία στο εξωτερικό με έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων




Είναι ήδη σε ισχύ η ευρωπαϊκή οδηγία.

Βάσει των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και ανεξάρτητα του πότε τα κράτη μέλη θα μεταφέρουν την οδηγία στο εσωτερικό τους δίκαιο, οι ασθενείς έχουν ήδη το δικαίωμα «να αναζητήσουν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε ένα άλλο κράτος μέλος όπως και επιστροφή των σχετικών εξόδων», τονίζει ο αρμόδιος επίτροπος Dalli απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ο οποίος ζητούσε να πληροφορηθεί τις δυνατότητες που έχουν οι ασθενείς να αναζητήσουν περίθαλψη σε άλλο κράτος μέλος και να αποζημιωθούν για τα έξοδά τους.

Οι Έλληνες ασφαλισμένοι έχουν λοιπόν και σήμερα το δικαίωμα να μεταβούν στο εξωτερικό με έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων, που περιλαμβάνουν νοσήλια, φάρμακα, ενδεχομένως διαμονή, μετακίνηση κλπ.

Κάθε ασθενής που:
- «δεν μπορεί να του παρασχεθεί η θεραπεία εντός προθεσμίας ιατρικώς αποδεκτής»,
- «χρειάζεται εξειδικευμένη περίθαλψη»,
- «με διάγνωση σοβαρής νόσου, αναμένει μακροχρόνια ραντεβού με κίνδυνο να επιβαρυνθεί η υγεία του»,
- πάσχει από «ειδικά νοσήματα που δεν μπορούν ή καθυστερούν να λάβουν θεραπεία στη χώρα του»,
- «επιζητά διαφορετική θεραπευτική μέθοδο»,
- πάσχει «από νόσημα για το οποίο δεν προσφέρεται η κατάλληλη θεραπεία στη χώρα του»
- «ζητά να υποβληθεί σε κατάλληλη θεραπεία σε άλλο κράτος μέλος»

έχει δικαίωμα ακόμα και σήμερα να αποζημιωθεί για τα έξοδά του (νοσήλια, φάρμακα, ενδεχομένως μετακίνηση, κλπ) από τον ασφαλιστικό του φορέα.

Ο επίτροπος διευκρινίζει πως η οδηγία 2011/24 που αφορά τα δικαιώματα των ασθενών για πρόσβαση σε ασφαλή και ποιοτική θεραπεία στις άλλες χώρες της ΕΕ και για επιστροφή των εξόδων τους, άρχισε να ισχύει στις 24 Απριλίου 2011.


Διαβάστε περισσότερα...

Χορτοφαγία, παιδιά και εγκυμοσύνη




Ελλιπές ή ολοκληρωμένο ένα τέτοιο διαιτολόγιο;
Ακόμη και σήμερα η χορτοφαγία συνδέεται με τη μιζέρια και την ασιτία. Αυτό συμβαίνει κυρίως στη χώρα μας και η αντίληψη αυτή ίσως να σχετίζεται περισσότερο με τα πρόσφατα μεταπολεμικά χρόνια όπου η μη κατανάλωση κρέατος (λόγω φτώχιας) συνδυάστηκε με ασιτία και πολλούς θανάτους. Συνειρμικά λοιπόν γίνεται η συσχέτιση με τη χορτοφαγία.

Αν και αυτό αρχίζει να αλλάζει, εξακολουθεί να παραμένει η εντύπωση ότι μία χορτοφαγική δίαιτα είναι ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά καθώς δεν περιέχει κρέας και συνεπώς ευαίσθητες ομάδες με αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά όπως εγκυμονούσες, θηλάζουσες, παιδιά και έφηβοι δεν πρέπει να ακολουθούν.

Στην επίσημη κοινή θέση του Αμερικανικού και Καναδικού Συλλόγου Διαιτολόγων, δηλώνεται απερίφραστα ότι μία σωστά σχεδιασμένη χορτοφαγική δίαιτα (συμπεριλαμβανομένου και της αυστηρής χορτοφαγίας) «είναι υγιεινή, διατροφικά επαρκής και προσφέρει πλεονεκτήματα υγείας τόσο για την πρόληψη, όσο και την θεραπεία διαφόρων ασθενειών».

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει σε αυτό το χώρο αναφέρεται ότι μια καλή σχεδιασμένη χορτοφαγική δίαιτα «μπορεί να καλύψει τις διατροφικές απαιτήσεις σε όλα τα στάδια της ζωής, εγκυμοσύνης, θηλασμού, παιδικής και εφηβικής ηλικίας».

Αυτό σημαίνει πως οι ιδιαίτερες ανάγκες αυτών των πληθυσμών κυρίως σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο, Β12, φυλλικό, ψευδάργυρο μπορεί να καλυφθεί, όχι τόσο εύκολα όσο σε έναν άλλο ενήλικα, αλλά με σωστό σχεδιασμό και συνδυασμό τροφών στο διαιτολόγιο του.

Προτού, λοιπόν, απορρίψετε ή ακολουθήστε έναν τέτοιο τρόπο ζωής, εμπιστευτείτε ένα εξειδικευμένο πτυχιούχο διαιτολόγο για να εκπαιδευτείτε κατάλληλα και να εξασφαλίσετε την υγιή έκβαση μιας εγκυμοσύνης ή την υγιή ανάπτυξη του παιδιού σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίστε την παιδική παχυσαρκία




Πέντε σημαντικά βήματα.

Το θέμα του υπέρβαρου στα παιδιά και τους εφήβους έχει χαρακτηριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο ως επιδημία. Πολλές μέθοδοι παρεμβάσεων έχουν βραχυχρόνια αποτελέσματα, ο μακροχρόνιος, όμως, έλεγχος του βάρους είναι πολύ δύσκολο και προκλητικό θέμα.

Η δίαιτα με την παραδοσιακή έννοια και διάφορα διαιτολόγια «μόδας» δεν ενδείκνυνται ως μέσο αντιμετώπισης! Υπάρχει κίνδυνος για μη κάλυψη των αναγκών του παιδιού και άρα παρεμπόδιση της ανάπτυξης.

Επιπλέον, το παιδί δεν εκπαιδεύεται συνολικά στον υγιεινό τρόπο διατροφής: η προσέγγιση «όλα ή τίποτα» οδηγεί συχνά σε κύκλους απώλειας και επανάκτησης βάρους, ενώ καθιστά τα «απαγορευμένα» τρόφιμα ακόμη πιο ελκυστικά. Η συμμόρφωση είναι γενικώς χαμηλή.

Η πιο σωστή προσέγγιση, όπως διαμορφώνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται να συνοψίζεται στη φράση «αλλαγή συμπεριφοράς και τρόπου ζωής γενικότερα». Να θυμόμαστε ότι η συμπεριφορά μαθαίνεται, δεν είναι έμφυτη και άρα μπορεί να αλλάξει.

Ειδικά στα παιδιά, η προσέγγιση μέσω αλλαγής συμπεριφοράς φαίνεται να έχει πολλά πλεονεκτήματα. Εφόσον οι «προβληματικές» συνήθειες δεν έχουν εδραιωθεί πλήρως, υπάρχει μεγαλύτερη ίσως ευκολία για αλλαγές. Βοηθά το παιδί να «αποφορτιστεί» από την πίεση του αυστηρού διαιτολογίου:

Όλα τα τρόφιμα είναι μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, με διαφορετικές, όμως, ποσότητες και συχνότητες κατανάλωσης. Βοηθά το παιδί να αποφορτιστεί και από την έννοια του βάρους ως μοναδικό κριτήριο προόδου και επιβράβευσης: η πρόοδος μετράται με το λεγόμενο ποσοστό υπέρβαρου και την αλλαγή σε επιμέρους θέματα που αφορούν τη διαιτητική πρόσληψη.

Απαραίτητο συμπλήρωμα είναι οι αλλαγές στη φυσική δραστηριότητα. Πέρα από τη συμμετοχή σε οργανωμένη άσκηση, έμφαση πρέπει να δίνεται στην αύξηση των καθημερινών δραστηριοτήτων και τη μείωση των καθιστικών δραστηριοτήτων (τηλεόραση, παιχνίδια στον Η/Y).

Η υποστήριξη του παιδιού από το οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον αποτελεί βασική συνιστώσα της επιτυχημένης προσπάθειας. Ο ρόλος του γονέα τροποποιείται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού: όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο ενεργητικό ρόλο έχει. Προσοχή, διότι πολλές πρακτικές των γονέων στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν το παιδί, φέρνουν μόνο αντίθετα αποτελέσματα!

Η προσπάθεια ελέγχου βάρους είναι μια προσπάθεια αλλαγής τρόπου ζωής και όχι απλώς η εφαρμογή μαθηματικών υπολογισμών.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι ασκήσεις μπορεί να κάνει το παιδί μου;




Προτεινόμενες δραστηριότητες για παιδιά μέχρι 10 ετών.

Η σωματική δραστηριότητα είναι χρήσιμη και ευχάριστη και αυτό είναι κάτι που τα παιδιά φαίνεται να το γνωρίζουν ενστικτωδώς. Τα παιδιά έχουν την τάση να είναι σωματικά δραστήρια με φυσικότητα όπως μπορούν να βεβαιώσουν πολλοί εξουθενωμένοι γονείς. Τις περισσότερες δραστηριότητες τις εκτελούν σε διακεκομμένα αλλά μάλλον έντονα διαστήματα.

Μεγαλώνοντας και περνώντας από την εφηβεία στην ενηλικίωση, τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας σταδιακά μειώνονται. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό τα παιδά από μικρή ηλικία να ενθαρύνοτναι να είναι και να παραμείνουν δραστήρια.

Υπάρχουν δραστηριότητες που αρμόζουν στα παιδιά και άλλες που δεν είναι κατάλληλες. Έτσι, η ηλικία ενός παιδιού υπεισέρχεται ως ένας σοβαρός παράγοντας για σκέψη, όταν επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας.

Παρακάτω ακολουθούν γενικοί κανόνες σε σχέση με προγράμματα φυσικής δραστηριότητας ανάλογα με την ηλικία των παιδιών:

Ηλικία 2-6

Στην ηλικία αυτή τα παιδιά μαθαίνουν αρκετές από τις βασικές δεξιότητες, όπως πετώ, πιάνω, τρέχω, πηδώ, κουτσό και σχοινάκι. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο ώστε να μάθουν τις δεξιότητες αυτές σωστά. Συνεισφέρουν στην άρτια ανάπτυξη του μυϊκού και νευρικού συστήματος πράγμα το οποίο διευκολύνει σημαντικά τη μελλοντική συμμετοχή σε περισσότερο πολύπλοκες δραστηριότητες και την κάνει πιο ευχάριστη. Επειδή τα περισσότερα παιδιά της ομάδας αυτής είναι ακόμα στα πρώτα αναπτυξιακά στάδια, ένα συστηματικό πρόγραμμα άσκησης δεν συνιστάται.

Αντίθετα, τα παιδιά πρέπει να προσκολληθούν σε δραστηριότητες και παιχνίδια με έμφαση στην ανάπτυξη και εξάσκηση των βασικών δεξιοτήτων που δεν τις συνδυάζουν με περίπλοκο τρόπο. Επίσης, τα παιχνίδια πρέπει να τονίζουν τη συμμετοχή και όχι τον ανταγωνισμό εξαιτίας του ότι η επιπρόσθετη πίεση θα αποσπάσει την προσοχή από την ανάπτυξη των δεξιοτήτων.

Προτείνονται:
1. Κυνηγητό
2. Σχοινάκι
3. Κουτσό
4. Φρίσμπυ
5. Περπάτημα
6. Ποδήλατο

Ηλικία 7-10

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας γενικά κατέχουν τα βασικά των κινήσεων όπως επίσης και τις βασικές δεξιότητες. Τα περισσότερα έχουν επίσης αναπτύξει καλύτερη μνήμη και δεξιότητες λήψης αποφάσεων με αποτέλεσμα να είναι ικανά να κατανοήσουν τις στρατηγικές κάποιων απλών μορφών ομαδικών παιχνιδιών. Όμως, αρκετά από αυτά το πιθανότερο είναι να μην μπορούν να χειριστούν πολύπλοκα κινητικά πρότυπα και δεξιότητες, όπως επίσης και τις ψυχικές απαιτήσεις κάποιων από τα οργανωμένα ανταγωνιστικά αθλήματα.

Για τα περισσότερα παιδιά, η έμφαση πρέπει να δίνεται στο συνδυασμό των βασικών δεξιοτήτων που ήδη κατέχουν και στην πρόοδό τους με βάση κάποιους εύκολους στόχους. (π.χ. κλωτσώ τη μπάλα με στόχο κάποια απόσταση, πετώ με κάποιο στόχο).

Προτάσεις για την ηλικιακή αυτή ομάδα:
1. Ποδήλατο
2. Παιχνίδια με μπάλα
3. Τένις
4. Πινγκ πονγκ
5. Skating
6. Χορός
7. Ενόργανη γυμναστική
8. Ποδόσφαιρο


Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστική στη ζέστη



Ποια μέτρα προστασίας πρέπει να τηρείτε.

Τώρα που κάνει ζέστη, προτού αρχίσουμε γυμναστική ή ασχοληθούμε με κάποιο σπορ, θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στο σώμα μας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες περιβάλλοντος.

Εκείνο που πρέπει να κάνουμε πρώτα απ’ όλα, είναι να μειώσουμε τη διάρκεια των ασκήσεων και να τις αυξήσουμε σταδιακά.

Η προσαρμογή αυτή γίνεται κυρίως στις πρώτες 10 ημέρες για όσους βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση. Οι αγύμναστοι και οι ηλικιωμένοι χρειάζονται περισσότερες ημέρες για να προσαρμοστούν σταδιακά στη ζέστη.

Μέτρα προστασίας

Για να γυμνάζεστε χωρίς να κινδυνεύετε από τη ζέστη, πρέπει να ακολουθείτε πάντα το καλοκαίρι, τους παρακάτω κανόνες προστασίας:

Προτιμήστε να γυμνάζεστε τις πρωινές ώρες, για να ελαχιστοποιήσετε έτσι τη θερμική επιβάρυνση από την ηλιακή ακτινοβολία. Αποφεύγετε τις ώρες μεταξύ 11π.μ. και 3μ.μ.

Αποφεύγετε κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα τις ημέρες που η θερμοκρασία και η υγρασία είναι υψηλές.
Πίνετε 100-200 ml νερό υγρών κάθε 15-20 λεπτά άσκησης. Τα υγρά πρέπει να είναι κυρίως νερό ή κάποια ισοτονικά διαλύματα.

Πίνετε νερό ακόμα κι όταν δε διψάτε.

Δε χρειάζεται να παίρνετε επιπλέον ταμπλέτες αλατιού ή καλίου. Καλύτερα είναι ν’ αναπληρώνετε μέσω της διατροφής σας αυτούς τους ηλεκτρολύτες, που χάνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα, τώρα το καλοκαίρι, με τον ιδρώτα.

Φοράτε ανοιχτόχρωμα βαμβακερά ή λινά ρούχα και καπέλα, που επιτρέπουν την εφίδρωση και την εξάτμιση του ιδρώτα.

Τέλος σε γενικές γραμμές, μην προσπαθήσετε να κάνετε τώρα το καλοκαίρι τη γυμναστική που δεν κάνατε όλο το χειμώνα! Με όποια σωματική άσκηση λοιπόν κι αν ασχοληθείτε, κάντε το σταδιακά και με μέτρο.
Προσαρμογή στη ζέστη

Πώς όμως προσαρμόζεται το σώμα μας στη ζέστη;

Ιδρώνουμε περισσότερο και μέσω της εξάτμισης του ιδρώτα, δροσίζεται και το δέρμα μας περισσότερο.

Ιδρώνουμε νωρίτερα, δηλαδή όταν γυμναζόμαστε στη ζέστη, η λειτουργία της εφίδρωσης ξεκινά νωρίτερα, επιτρέποντας έτσι στο σώμα μας να δροσίζεται προτού αυξηθεί σημαντικά η θερμοκρασία του.

Μειώνονται οι ηλεκτρολύτες στον ιδρώτα, κάτι που βοηθά στην οικονομία των σημαντικών αυτών στοιχείων στο σώμα μας, και άρα στη μικρότερη απώλεια νατρίου και καλίου με τον ιδρώτα.

Διαβάστε περισσότερα...