Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Γονίδιο αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας

Γονίδιο αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας 

Είναι κοινό στους βαριά καταθλιπτικούς.

Αμερικανοί ψυχίατροι εντόπισαν ένα γονίδιο, το οποίο είναι πιο κοινό στους βαριά καταθλιπτικούς που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, σε σχέση με όσους πάσχουν μεν από κατάθλιψη, αλλά δεν έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.

Η ανακάλυψη πιθανώς μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά τους γιατρούς να κάνουν το σχετικό γενετικό τεστ και να διακρίνουν εκείνους τους ασθενείς τους, οι οποίοι ρέπουν στην αυτοκτονία, σύμφωνα με το ygeianews.gr.

Η συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη φαίνεται να καθιστά ευάλωτους τους ανθρώπους στην παρόρμηση της αυτοκτονίας, όταν παθαίνουν κατάθλιψη, πράγμα που σημαίνει ότι χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής κατά την θεραπεία τους, αλλά και από την οικογένειά τους, όπως δήλωσε Τζον Μαν, επικεφαλής νευροεπιστήμων του Πολιτειακού Ψυχιατρικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το μισό του κινδύνου αυτοκτονίας ενός ατόμου είναι δυνατό να αποδοθεί σε γενετικούς παράγοντες. Η κληρονομικότητα της τάσης για αυτοκτονία μπορεί να εξηγήσει γιατί εμφανίζονται κατά καιρούς διαδοχικές αυτοκτονίες σε οικογένειες.

Παρά τις ενδείξεις ότι η αυτοκτονική συμπεριφορά μπορεί να κληρονομείται, οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει έως τώρα να βρουν σχετικά γονίδια, εν μέρει επειδή δυσκολεύονταν να διακρίνουν τα γονίδια της αυτοκτονίας από τα γονίδια της κατάθλιψης.

Η νέα μελέτη ανέλυσε γενετικά τις περιπτώσεις 412 σοβαρά καταθλιπτικών ανθρώπων, από τους οποίους οι 154 είχαν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Έτσι, εντόπισαν μια μετάλλαξη γονιδίου (RGS2) που εμφανίζεται πιο συχνά σε όσους έχουν προσπαθήσει να αυτοκτονήσουν.

Το γονίδιο επηρεάζει το πόσο ισχυρά οι υποδοχείς του οργανισμού ανταποκρίνονται στις χημικές ουσίες που απελευθερώνουν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Το 43% των καταθλιπτικών που είχαν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, σύμφωνα με τον Μαν, διέθεταν δύο αντίγραφα μιας μετάλλαξης του συγκεκριμένου επικίνδυνου γονιδίου, ενώ λιγότερο από το 20% είχαν δύο αντίγραφα της ασφαλέστερης μετάλλαξής του.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα καρδιακά επεισόδια δεν πτοούν τους καπνιστές



Οι Έλληνες παθαίνουν έμφραγμα και μέσα σε τρεις μήνες ξανακαπνίζουν
.
Τα καρδιακά επεισόδια φαίνεται πως δεν πτοούν τους Έλληνες καπνιστές. Αν και το κάπνισμα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο, η πλειονότητα των καπνιστών που έχουν εκδηλώσει έμφραγμα διακόπτουν το κάπνισμα παροδικά, για ένα μικρό χρονικό διάστημα και οι περισσότεροι από αυτούς το αρχίζουν πάλι μέσα σε ένα τρίμηνο.

Το ποσοστό της υποτροπής του καπνίσματος μετά το οξύ καρδιακό επεισόδιο είναι ανησυχητικά υψηλό στον ελληνικό πληθυσμό. Αυτό επισημαίνει μελέτη με θέμα «Η συμπεριφορά των Ελλήνων καπνιστών μετά από οξύ στεφανιαίο σύνδρομο» που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας και θα παρουσιαστεί στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Οι ειδικοί (Α. Παντζαρίδου, Σ. Πήττα, Ι. Ντάπσεβιτς, Π.Γκίκα, Α, Κοτσάνη, Ι. Βογιατζή) τονίζουν ότι οι καπνιστές μετά από οξύ στεφανιαίο σύνδρομο θα πρέπει να ενθαρρύνονται να επισκεφτούν Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος και να ενταχθούν σε εξειδικευμένα αντικαπνιστικά προγράμματα, γιατί η συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής του καπνίσματος.

Η μελέτη βασίστηκε σε ένα δείγμα 420 ασθενών (320 άνδρες- 100 γυναίκες, ηλικίας 58,2+14,3 χρόνων) οι οποίοι ήταν ενεργοί και βαριά καπνιστές.

Με τη βοήθεια εξειδικευμένης βοήθειας από το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος όλοι οι ασθενείς διέκοψαν το κάπνισμα σε διάστημα που κυμαινόταν από 3-12 μήνες. Συγκεκριμένα το 53,1% των ασθενών σταμάτησαν το κάπνισμα μέσα στους πρώτους 3 μήνες μετά το επεισόδιο και το 61,43% μέσα στους 12 μήνες. Στο 90% από αυτούς η κατανάλωση νικοτίνης ήταν λιγότερη μετά το επεισόδιο απ΄ ότι πριν.


Διαβάστε περισσότερα...

Πάρτι τρωκτικών στον ΟΑΕΔ



50.000 εισέπραξαν επιδόματα - μαϊμού.

«Πλοκάμια» ακόμα και στα επιδόματα του ΟΑΕΔ είχαν απλώσει τα κυκλώματα επιτηδείων, που για χρόνια έκαναν «πάρτι» με τα χρήματα των ασφαλισμένων. Οι αποκαλύψεις είναι διαδοχικές για τη δράση των «τρωκτικών» στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στον ΟΑΕΔ, καθώς εξετάζεται εξονυχιστικά ποιοι εισέπρατταν για δεκαετίες επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται. Με την ολοκλήρωση των ερευνών εκτιμάται πως θα φτάσουν τους 50.000 όσοι έχουν εισπράξει επιδόματα-«μαϊμού» (από ανεργίας έως προνοιακά επιδόματα και τοκετού). Η ζημιά για τα Ταμεία μόνο από τη χορήγηση επιδομάτων σε μη δικαιούχους εκτιμάται πως φτάνει τα 250 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Οι έλεγχοι έχουν επεκταθεί και στον ΟΑΕΔ, καθώς με πλαστά δικαιολογητικά επιτήδειοι έβαζαν «χέρι» σε μία σειρά επιδομάτων. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως λειτουργούσαν ολόκληρες? επιχειρήσεις, που χορηγούσαν -με το αζημίωτο βέβαια- από πλαστά ένσημα μέχρι και άδειες διαμονής στη χώρα.

Σύμφωνα με το Έθνος, αυτήν τη στιγμή ελέγχονται δύο υποθέσεις στο κέντρο της Αθήνας και στη Χαλκιδική, ενώ ανάλογα φαινόμενα έχουν παρουσιαστεί στην Ξάνθη και στην Κρήτη. Η διοίκηση του ΟΑΕΔ είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος σε τέτοια φαινόμενα, κάτι που μπορεί πλέον να γίνει πράξη καθώς υπάρχει on line σύνδεση με το ΙΚΑ.

Στο μεταξύ, σε διαθεσιμότητα έχει τεθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάλληλος του Οργανισμού που φέρεται να χορηγούσε επιδόματα σε μη δικαιούχους. Από τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώνονται φαίνεται πως η ζημιά ξεπερνά τα 200.000 ευρώ, ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση της υπόθεσης. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως πριν από ενάμιση χρόνο είχε αποκαλυφθεί ότι άλλος υπάλληλος του Οργανισμού είχε υπεξαιρέσει 1,7 εκατομμύριο ευρώ (από προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης).

Ουσιαστικά τα στοιχεία που ήρθαν στο φως για τη δράση των υπαλλήλων του ΙΚΑ Καλλιθέας άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας και τις τελευταίες μέρες είναι διαδοχικές οι αποκαλύψεις για το πού πήγαιναν τα προηγούμενα χρόνια τα χρήματα των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, το όφελος για τα Ταμεία από την αποκάλυψη συντάξεων και επιδομάτων-«μαϊμού» θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας κατέστησε σαφές πως θα αναζητηθούν και άλλα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια σε μη δικαιούχους. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε 40.000 υπολογίζονται οι συντάξεις-«μαϊμού» και μάλιστα έχει υπάρξει περίπτωση που σύνταξη καταβαλλόταν σε σύζυγο ασφαλισμένου για 32 ολόκληρα χρόνια μετά τον θάνατό του.


Οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί σε όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ και άμεσα αναμένονται και νέες ανακοινώσεις για τη δράση των κυκλωμάτων που λεηλατούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «μικροσκόπιο» σε αυτήν τη φάση βρίσκονται εννιά υποκαταστήματα του Ταμείου, καθώς εκτιμάται πως πέντε από αυτά χορηγούσαν επιδόματα-«μαϊμού» και τα υπόλοιπα τέσσερα συντάξεις-«μαϊμού».



Διαβάστε περισσότερα...

Πασχαλινό bazaar για την ενίσχυση της «Φροντίδας»



Η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία στηρίζει τα κακοποιημένα παιδιά και τις μητέρες τους.

Bazaar με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων, διοργανώνει η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Φροντίδα», από τη Δευτέρα 19 έως την Τετάρτη 21 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του μετρό της Πλατείας Συντάγματος.

Η «Φροντίδα» είναι μια διεθνής εταιρείας στήριξης της οικογένειας και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν προορίζονται για τις ανάγκες του ομώνυμου ξενώνα», που στεγάζεται σε κρατικό χώρο, ελέγχεται από κρατικό μηχανισμό, χωρίς όμως να έχει κρατική επιχορήγηση.

Οι επισκέπτες του bazaar θα κάνουν τις πασχαλινές τους αγορές σας σε χαμηλές τιμές, βοηθώντας ταυτόχρονα τη «Φροντίδα», να συνεχίσει να αγκαλιάζει τα κακοποιημένα παιδιά και τις μητέρες τους, θύματα κάθε μορφής βίας.

Οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 09.00 έως 11.00, ενώ πέραν της επίσκεψης, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να βοηθήσουν επιπλέον, με τους παρακάτω τρόπους:

Μπορείτε να βοηθήσετε από τώρα την διοργάνωση του Bazaar με τους εξής τρόπους:
- Δίνοντας αντικείμενα για το Bazaar παντός μεγέθους
- Ζητώντας από τους φίλους να συμμετέχουν και αυτοί.
- Δηλώνοντας συμμετοχή ως εθελοντές - πωλητές τις ημέρες του Bazaar ή πριν, κατά τη συσκευασία.


Διαβάστε περισσότερα...

Η παχυσαρκία επηρεάζει τα... σπερματοζωάρια

Η παχυσαρκία επηρεάζει τα... σπερματοζωάρια 

Έρευνα αποδεικνύει ότι το αυξημένο βάρος ίσως είναι αντίπαλος της γονιμότητας.

Περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα αδύναμου σπέρματος έχουν οι υπέρβαροι άνδρες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε σήμερα το πρακτορείο Reuters.

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων αλλά και η παραγωγή του σπέρματος τους είναι χαμηλότερη από ότι οι άνδρες φυσιολογικού βάρους της ίδιας ηλικίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία έγινε σε δείγμα 10.000 ανδρών, παρουσιάστηκαν στο Archives of Internal Medicine δεν αποδεικνύουν ότι οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνδρες έχουν αυξημένα προβλήματα στο να αποκτήσουν παιδί.

«Περιμέναμε οι άνδρες με τον χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων, να επηρεάσουν και τη δυσκολία σύλληψης παιδιού. Αλλά όχι, δεν είναι απαραίτητα αλληλένδετο. Η σύλληψη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει μόνο την παχυσαρκία», δήλωσε ο Jorge Chavarro, μέλος της επιστημονικής ομάδας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

«Αυτό που μπορεί να επηρεάσει το αυξημένο βάρος είναι η κινητικότητα του σπέρματος, το σχήμα αλλά και το DNA που μεταφέρουν».

Οι υπέρβαροι άνδρες είχαν 11% περισσότερες πιθανότητες χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων ενώ οι υπέρβαροι 42% περισσότερες πιθανότητες.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι λόγοι που μας κάνουν να λατρεύουμε τη σοκολάτα



To 40% γυναικών και το 15% των ανδρών έχουν εθισμό στη σοκολάτα.

Το φαινόμενο του εθισμού σε ορισμένες τροφές είναι γνωστό στους περισσότερους από εμάς. Όταν μιλάμε για διατροφικό εθισμό βέβαια, το μυαλό μας αυτόματα πάει στη σοκολάτα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι το 40% γυναικών και το 15% των ανδρών αυτοαποκαλούνται chocoholics, δηλαδή άτομα με εθισμό στη σοκολάτα.

Η σοκολάτα είναι σε όλους μας αγαπητή, καθώς την έχουμε συνδέσει με όμορφες στιγμές και γλυκιές απολαύσεις. Τις πιο πολλές φορές όμως αισθανόμαστε ενοχή μετά την κατανάλωσή της, γιατί εστιάζουμε κατά κύριο λόγο στο θερμιδικό της περιεχόμενο και αισθανόμαστε ότι «χαλάσαμε» τη διατροφή μας τρώγοντας σοκολάτα. Για να δούμε λοιπόν, πολλές από τις ευεργετικές της δράσεις, ώστε την επόμενη φορά να είναι λιγότερες οι τύψεις μας!

Οι πρώτες αναφορές για τη χρήση σοκολάτας έχουν τις ρίζες τους 3.000 χρόνια πριν, όπου οι φυλές των Μάγια και των Ατζέκων χρησιμοποιούσαν με διάφορους τρόπους τους καρπούς του κακάο. Όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος μετέφερε τους καρπούς της στην Ευρώπη δεν έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής, μάλλον λόγω της διαδεδομένης αντίληψης εκείνης της εποχής ότι η πικρή γεύση υποδηλώνει φαρμάκι. Δεκαετίες όμως αργότερα όταν οι Ισπανοί πρόσθεσαν ζάχαρη κατά την επεξεργασία της κακαόμαζας τότε η σοκολάτα άρχισε να γίνεται δημοφιλής και οι διάφοροι τρόποι επεξεργασίας που έχουν αναπτυχθεί από τότε μέχρι σήμερα της έχουν προσδώσει μια κορυφαία θέση στις διατροφικές μας επιλογές.

Πρόσφατες διατροφικές έρευνες εντόπισαν πολλά οφέλη για την υγεία μας από την κατανάλωση σοκολάτας, αν και οι περισσότερες από αυτές αναφέρονται σε απλό κακάο και στα προιόντα του, χωρίς να έχει αναμειχθεί αυτό με γαλακτοκομικά προιόντα ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Ας δούμε πιο αναλυτικά τις ευεργετικές δράσεις της σοκολάτας για την υγεία.

Η σοκολάτα, και πιο συγκεκριμένα η μαύρη, περιέχει εξαπλάσια περίπου περιεκτικότητα σε ασβέστιο από την γάλακτος, που ως γνωστό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την καλή υγεία των οστών και των δοντιών. Αν και η μαύρη περιέχει παράλληλα και ελαφρώς μεγαλύτερη ποσότητα οξαλικών οξέων, που δυσχεραίνουν τη διαθεσιμότητα του ασβεστίου από τον οργανισμό, ωστόσο η διαφορά είναι μικρή που δεν αλλάζει τη θρεπτική υπεροχή της μαύρης όσον αφορά το ασβέστιο.

Το μαγνήσιο επίσης βρίσκεται σε σημαντικές ποσότητες στη σοκολάτα και ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα αποτελεί ξανά μια πολύ καλή πηγή. Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της μνήμης, καθώς συμβάλλει στην καλή λειτουργία των νευρικών συνάψεων του εγκεφάλου προάγοντας τη διαδικασία της απομνημόνευσης. Έρευνες έχουν δείξει ότι διατήρηση των επιπέδων μαγνησίου στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό συμβάλλει στην πλαστικότητα (δυνατότητα αλλαγής) των συνάψεων και συνεπώς διατηρεί τη δυνατότητα μάθησης και απομνημόνευσης.

Επιπλέον η σοκολάτα ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά της σε θεοβρωμίνη. Η θεοβρωμίνη ανήκει στην κατηγορία των μεθυλξανθινών (κυριότερος αντιπρόσωπος της κατηγορίας αυτής είναι η θεοφυλίνη στο τσάι). Έχει διουρητική δράση και συνεισφέρει στη χαλάρωση των λείων μυϊκών κυττάρων.

Επίσης έχει βρεθεί ότι παρουσιάζει ελαφρά διεγερτική δράση, όπως και η καφεΐνη, σε μικρότερο βέβαια βαθμό. Πιο συγκεκριμένα, βοηθάει στη μείωση της αίσθησης της κόπωσης και ενισχύει τη διάθεση στο άτομο. Οι ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες που αποδίδονται στη σοκολάτα οφείλονται στην περιεκτικότητά της σε φαινυλαιθυλαμίνη. Η ουσία αυτή σε υψηλά επίπεδα προκαλεί αισθήματα έλξης, ενθουσιασμού, επιπολαιότητας αλλά και φόβου. Λειτουργεί διεγείροντας τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Επίσης, μετά την κατανάλωση της σοκολάτας απελευθερώνονται ενδορφίνες, φυσικά οποιοειδή, που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.

Επιπλέον, ένα πλήθος αντιοξειδωτικών συστατικών περιέχεται στη σοκολάτα, οι λεγόμενες πολυφαινόλες, η βασικότερη κατηγορία των οποίων είναι τα φλαβονοειδή. Αυτό καθιστά τη σοκολάτα ως σημαντική τροφή για την καλή λειτουργία της καρδιάς. Πιο συγκεκριμένα, τα φλαβονοειδή εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που δημιουργούνται από τον φυσιολογικό μεταβολισμό και δημιουργούν βλάβες στην επιφάνεια των κυττάρων. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στη μείωση της οξείδωσης της χοληστερόλης και στη μετατροπή της σε ένα επικίνδυνο στοιχείο που συσσωρεύεται από την ενδοθηλιακή βλάβη συμμετέχοντας έτσι ενεργά στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Με αυτό τον τρόπο τα φλαβονοειδή (πολυφαινόλες) της σοκολάτας συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκλήρυνσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Πιο πλούσια σε πολυφαινόλες είναι η σοκολάτα υγείας (τα 100γρ περιέχουν 600mgr πολυφαινολών).

Το ευεργετικό πλεονέκτημα της σοκολάτας από τη δράση των αντιοξειδωτικών φαίνεται να μετριάζεται για τη λευκή σοκολάτα, καθώς οι πρωτεΐνες του γάλακτος συνδέονται με τα αντιοξειδωτικά συστατικά της, μειώνοντας έτσι την απορρόφησή τους. Τα φλαβονοειδή που αναφέρθηκαν πιο πάνω, έχουν και περαιτέρω ευεργετική δράση, καθώς βελτιώνουν την πηκτικότητα του αίματος και μέσω αυτού του τρόπου βοηθούν στην καλύτερη ισσοροπία της αρτηριακής πίεσης. Τα φλαβονοειδή επίσης έχει βρεθεί ότι έχουν αντιγηραντικές δράσεις.

Τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης επίσης μπορεί να βελτιωθούν με την κατανάλωση της σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, όπως είναι η σκούρα σοκολάτα. Προσοχή όμως, γιατί πολλές σοκολάτες μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την υγεία μας από την κατανάλωση της σοκολάτας, συνιστάται η αποφυγή μεταποιημένων προϊόντων σοκολάτας που περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη και αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος, λόγω του γάλατος που χρησιμοποιείται. Αντ’ αυτού, συνίσταται η σοκολάτα με αυξημένη περιέκτικότητα σε κακάο (~60%).


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήθηκαν τα παχύσαρκα Ελληνόπουλα



Στις ηλικίες 9-10 έτη το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών αγγίζει το 30%.

Σαφής αύξηση των ποσοστών της παχυσαρκίας παρατηρείται στα Ελληνόπουλα ηλικίας 9-10 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του προγράμματος COSI που εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 2010 και χρηματοδοτείται από την ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας και το ΤΕΙ Διατροφής στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα καταγραφής και παρακολούθησης της παιδικής παχυσαρκίας προκύπτει ότι το 23% των ηλικιών 7-8 ετών είναι υπέρβαρα και το 14% παχύσαρκα χωρίς ιδιαίτερες διαφορές στα δύο φύλα. Τα ποσοστά των υπέρβαρων στις ηλικίες 9-10 ετών ανέρχεται στο 29% και των παχύσαρκων στo 13%, ενώ παρατηρείται ένα ποσοστό 5% ελλιποβαρών κοριτσιών.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν στη διάρκεια των εργασιών του 8ου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης από την καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτολογίας στο ΤΕΙ-Θ Μαρία Χασαπίδου.

Στο πρόγραμμα COSI συμμετείχαν 5.700 παιδιά ηλικίας 7-8 ετών (μαθητές Β' τάξης δημοτικού) και 9-10 (μαθητές Γ' τάξης δημοτικού) από 150 σχολεία της Ελλάδας

Τα επιμέρους στοιχεία του προγράμματος αποκαλύπτουν ότι στα ελληνικά σχολεία δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα εκπαιδευτικά προγράμματα υγιεινής διατροφής. Αντίστοιχα ο χρόνος σωματικής δραστηριότητας και παιχνιδιού των παιδιών είναι ελάχιστος. Όπως σημείωσε η κυρία Χασαπίδου μόνο το 25% των δημοτικών σχολείων στην Ελλάδα αφιερώνουν 3 ή περισσότερες ώρες γυμναστικής εβδομαδιαίως στα σχολικά προγράμματά τους. Από την άλλη πλευρά και τα κυλικεία διαθέτουν μικρό ποσοστό υγιεινών τροφίμων, όπως γάλα, γιαούρτι και φρέσκα φρούτα.

Βιταμίνη D και καρδιαγγειακός κίνδυνος


Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατων μελετών που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του συνεδρίου φαίνεται να υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και παρουσίας καρδιομεταβολικών κινδύνων, όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία, παχυσαρκία, αρτηριακή υπέρταση αλλά και την καρδιαγγειακή νόσο.

Τα παχύσαρκα άτομα βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D γιατί λόγω μειωμένης κινητικότητας εκτίθενται λιγότερο στον ήλιο και η βιταμίνη D παγιδεύεται στον λιπώδη ιστό. Η απώλεια βάρους έστω και 10% ευνοεί την αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D.

Την ίδια ώρα σημειώνεται το παράδοξο στις μεσογειακές χώρες με την περισσότερη ηλιοφάνεια να παρατηρούνται τα χαμηλότερα ποσοστά βιταμίνης D. Το γεγονός αποδίδεται μεταξύ άλλων στη χρήση των αντηλιακών. Χαμηλότερα ποσοστά βιταμίνης έχουν και οι καπνίστριες γυναίκες.

Η βιταμίνη D, που βρίσκεται σε τροφές όπως το εμπλουτισμένο γάλα, τα λιπαρά ψάρια, κορν φλέικς κλπ., προάγει τους καρδιοπροστατευτικούς μηχανισμούς βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ελαττώνει τους αθηρογόνους παράγοντες που δρουν καταστρεπτικά στο ενδοθήλιο των αγγείων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο βελονισμός φέρνει αποτελέσματα

Ο βελονισμός φέρνει αποτελέσματα 

Πάντα σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές μεθόδους.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο βελονισμός θεραπεύει κάποιες παθήσεις. Υπάρχει όμως και ισχυρή μερίδα ανθρώπων που αντιτίθεται απέναντι σε αυτή τη θεραπεία και μιλά για «κομπογιαννίτικα» τεχνάσματα.

Όποια κι αν είναι πάντως η αλήθεια, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο βελονισμός θεωρείται μία αρχαία θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην τοποθέτηση ιδιαίτερα λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα τα οποία ονομάζονται σημεία βελονισμού.

Όσον αφορά τώρα την αποτελεσματικότητα, σύγχρονες ιατρικές μελέτες επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του βελονισμού σε πολλές παθήσεις. Ο κατάλογός τους μάλιστα διευρύνεται διαρκώς. Σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες ο βελονισμός δεν προκαλεί παρενέργειες και θεωρείται εξαιρετικά ακίνδυνος όταν τον εφαρμόζουν εκπαιδευμένοι γιατροί.

Όπως όλες πάντως οι θεραπευτικές προσεγγίσεις έτσι και ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Ο γιατρός μπορεί να επιλέξει τα σημεία, στα οποία θα εφαρμοστεί η θεραπεία. Το μόνο σίγουρο βέβαια είναι ότι ο βελονισμός δεν μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική θεραπεία. Κι αυτό γιατί είναι υποχρεωτικό να εφαρμόζεται μαζί με τις υπόλοιπες κατάλληλες θεραπευτικές προς όφελος των ασθενών.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιθανότητα πνευμονίας επιφέρει η έλλειψη στοματικής υγιεινής

Πιθανότητα πνευμονίας επιφέρει η έλλειψη στοματικής υγιεινής 

Μεγαλύτερος κίνδυνος για τους ηλικιωμένους ή άτομα πολύ μικρής ηλικίας.

Σοβαρό κίνδυνο να προσβληθούν από πνευμονία διατρέχουν εκείνοι που δεν βουρτσίζουν συχνά τα δόντια τους. Ερευνα που πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γέιλ έδειξε ότι αλλαγές στα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας είναι προπομπός εκδήλωσης πνευμονίας.

Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διευκρινιστεί απολύτως η σχέση μεταξύ της στοματικής υγιεινής και της πνευμονίας, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν ενδείξεις σχέσης μεταξύ τους.

Η κακή υγιεινή του στόματος έχει συνδεθεί με ασθένειες του αναπνευστικού καθώς οι λοιμώξεις πιστεύεται ότι προκαλούνται από την εισπνοή σταγονιδίων που είναι μολυσμένα, μέσω του στόματος και της μύτης.

Επίσης, διάφορες έρευνες έχουν δείξει μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας από πνευμονία σε ανθρώπους με προβλήματα στα ούλα.

Η τελευταία έρευνα, με επικεφαλής τον δρ Σάμιτ Τζόσι, που πραγματοποιήθηκε σε τριάντα επτά εθελοντές, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για έναν μήνα, έδειξε ότι ο κίνδυνος είναι σημαντικά μεγαλύτερος για τους ηλικιωμένους ή τα άτομα πολύ μικρής ηλικίας.

«Κατά τη διάρκεια του χειμώνα είμαστε όλοι πιο τρωτοί σε κρυολογήματα και ιούς του αναπνευστικού, εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε όλοι είναι ότι η πρόληψη, ακόμη και μέσω της υγιεινής του στόματος, είναι πολύ βασική» δηλώνει από την πλευρά του ο δρ Νάιτζελ Κάρτερ του Βρετανικού Ιδρύματος Οδοντικής Υγιεινής.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άλλοι 100 τόνοι πατάτες σε 1.600 οικογένειες



Ποσότητες διατέθηκαν και σε κοινωνικά ιδρύματα της Λάρισας.

Άλλοι 100 τόνοι πατάτας διατέθηκαν σήμερα σε 1.600 οικογένειες στη Λάρισα στο πλαίσιο σχετικής πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει οι «Ενεργοί Πολίτες».

Με τη συμμετοχή και 100 εθελοντών διατέθηκαν οι προαναφερόμενες ποσότητες προερχόμενες από τέσσερις παραγωγούς από το Νευροκόπι Δράμας και το Αμύνταιο Φλώρινας, ενώ διατέθηκαν και ποσότητες σε διάφορα κοινωνικά ιδρύματα όπως το γηροκομείο, η «Έξοδος» κλπ.

Να σημειωθεί ότι και το προηγούμενο Σάββατο στη Λάρισα είχαν διατεθεί αντίστοιχες ποσότητες πατάτας.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στις δίαιτες



Τι πρέπει να προσέχετε για να χάσετε κιλά.

Σχεδόν καθημερινά δημοσιεύονται άρθρα, τα οποία υποδεικνύουν στο κοινό τι πρέπει να τρώει και τι πρέπει να αποφεύγει προκειμένου να χάσει τα περιττά κιλά και να ακολουθεί ένα υγιή τρόπο ζωής.

Πολλές φορές όμως αυτές οι συμβουλές δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα, καθώς μπορεί να υποστηρίζονται επιστημονικά αλλά να εφαρμόζονται μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων. Μερικές από αυτές οι συμβουλές βασίζονται σε μια μονάχα έρευνα ή έχουν σκοπό να προωθήσουν μια συγκεκριμένη δίαιτα ή ένα προϊόν.

Για να δούμε μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που αφορούν τις δίαιτες…

1. Η μαργαρίνη είναι πιο υγιεινή από το βούτυρο.



Η μαργαρίνη επειδή φτιάχνεται με φυτικά έλαια, έχει λιγότερα κορεσμένα λίπη από το βούτυρο. Η διαδικασία όμως μετατροπής των ελαίων αυτών σε στέρεα μορφή δημιουργεί λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται ότι θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της καρδιάς.


2. Η σοκολάτα είναι υγιεινή.



Αυτή η φήμη ισχύει μόνο για συγκεκριμένο είδος σοκολάτας. Το κακάο περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η σοκολάτα όμως έχει πολλές θερμίδες και ζάχαρη. Προτιμάτε την σοκολάτα υγείας.


3. Η αλευρόκολλα είναι επικίνδυνη για την υγεία.



H αλευρόκολλα είναι επικίνδυνη για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια ασθένεια που πλήττει το 1% του πληθυσμού. Δεν υπάρχει επίσημη έρευνα που αποδεικνύει ότι τα φαγητά που δεν περιέχουν αλευρόκολλα βοηθούν στην απώλεια βάρους.


4. Η βιταμίνη C βοηθάει στην καταπολέμηση ιώσεων.



Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν καθημερινά αντίξοες συνθήκες ή προπονήστε σκληρά για αγώνες, μια βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση μιας ίωσης. Για τους περισσότερους όμως ανθρώπους η κατανάλωση της βιταμίνης C δεν βοηθάει στην καταπολέμηση ιώσεων, μόνο αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, μεγαλύτερες από το αναγκαίο ποσό.


5. Οι δίαιτες των χορτοφάγων είναι πιο υγιεινές από άλλες δίαιτες.



Έχει αποδειχθεί ότι οι χορτοφάγοι δεν αντιμετωπίζουν τόσο συχνά καρδιακά προβλήματα σε σχέση με τους υπόλοιπους και ζουν περισσότερο. Δεν ζουν περισσότερο όμως από ανθρώπους που προσέχουν τη διατροφή τους. Η κατανάλωση κρέατος και ψαριού, στις σωστές ποσότητες, είναι απαραίτητη για ένα υγιεινό τρόπο ζωής.


6. Ό,τι τρώμε μετά τις 8 παχαίνει πιο πολύ.



Είναι αλήθεια ότι ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται το βράδυ και οι θερμίδες δεν καίγονται τόσο εύκολα. Το σημαντικό όμως είναι πόσες θερμίδες καταναλώνουμε ημερησίως και όχι πότε τις καταναλώνουμε.


7. Το πράσινο τσάι βοηθάει στην απώλεια βάρους.



Το πράσινο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το μεταβολισμό και το κάψιμο λίπους. Οι έρευνες όμως δεν λένε πόσο τσάι πρέπει να καταναλώσουμε προκειμένου να χάσουμε το βάρος και αν τα κιλά που χάσαμε τα ξαναπαίρνουμε εύκολα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο πόνος έρχεται με την ώρα του



Ασθένειες με επίπονα συμπτώματα που εκδηλώνονται συγκεκριμένες ώρες.

Ημικρανίες, αρθρίτιδα, έλκος στομάχου. Ασθένειες που συνήθως έχουν επίπονα συμπτώματα, τα οποία εκδηλώνονται μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει λόγος για τον οποίο τα συμπτώματα κάθε νόσου εκδηλώνονται εντονότερα συγκεκριμένη ώρα της ημέρας.

8.00 π.μ. Αλλεργίες


Φαγούρα στα μάτια και καταρροή. Είναι βασικά συμπτώματα αλλεργίας και εκδηλώνονται στο ζενίθ τους το πρωί. Η Βρετανίδα αλλεργιολόγος Μίριελ Σίμονς εξήγησε ότι πιθανόν τα συμπτώματα να εκδηλώνονται τη συγκεκριμένη ώρα επειδή στο σπίτι μαζεύονται τα κλινοσκεπάσματα, που προκαλούν την εμφάνιση ακάρεων σκόνης και άλλων αλλεργιογόνων στην ατμόσφαιρα.

9.00-10.00 π.μ. Ημικρανίες

Η εμφάνιση ημικρανιών είναι περισσότερο συχνή αυτό το διάστημα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αρτηριακή πίεση που αυξάνεται τις πρωινές ώρες. Αμερικανοί ερευνητές θεωρούν ως πιθανή αιτία των ημικρανιών τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο που λόγω της αύξησης της πίεσης προκαλούν πόνο, ναυτία και διαταραχές της όρασης.

10.00 π.μ. Πόνοι αρθρίτιδας


Οι πόνοι στις αρθρώσεις και η δυσκαμψία είναι πιο οδυνηροί το πρωί. Ο δρ Αλαν Σίλμαν εξήγησε ότι τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της αδράνειας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μπορεί επίσης να σχετίζονται με τα διαφορετικά επίπεδα κορτιζόνης και άλλων ορμονών. Μια επιλογή είναι να λάβουν οι πάσχοντες αργά το βράδυ αντιφλεγμονώδες φάρμακο ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος το πρωί.

4.00 μ.μ. Βήχας και καταρροή μύτης


Μια θεωρία είναι ότι ο βήχας και η καταρροή αυξάνονται αυτήν την ώρα επειδή οι ορμόνες που εμπλέκονται στην παραγωγή των αντισωμάτων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις είναι λιγότερο ενεργές το απόγευμα. Ετσι, εξασθενεί η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξάνονται τα συμπτώματα.

9.00 μ.μ. Ελκος στομάχου


Τα συμπτώματα του έλκους κορυφώνονται στις 9.00 το βράδυ επειδή στο στομάχι βρίσκεται σε εξέλιξη η πέψη των τροφών. Φαρμακοποιοί στο Πανεπιστημίου του Τέξας διαπίστωσαν ότι φάρμακα όπως οι Η2-υποδοχείς είναι πιο αποτελεσματικά στη μείωση του πόνου όταν λαμβάνονται κατά την κατάκλιση.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι γιατροί

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι γιατροί 

Για τις περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Γενική κινητοποίηση στον κλάδο της Υγείας, σε συνεργασία με τις ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Τομέα Υγείας (ΙΚΑ, Γιατροί, ΕΟΠΥΥ), αποφάσισε για τις 29 Μαρτίου 2012, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Αποφασίστηκε επίσης, να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δημόσιος Τομέας της Υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι κινητοποιήσεις έχουν σαν αιχμή τις περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την ασφάλιση υγείας, ενώ θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές συζητήσεις και άλλες δράσεις σε χώρους εργασίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Παράλληλα η ΑΔΕΔΥ προτείνει στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας συντονισμό για τη διοργάνωση γενικής απεργίας ανεξάρτητα με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν σταματούν το κάπνισμα ούτε στην εγκυμοσύνη

Δεν σταματούν το κάπνισμα ούτε στην εγκυμοσύνη 

Ανησυχούν τους ειδικούς τα ποσοστά που καταγράφονται.

Έξι στις 10 έφηβες συνεχίζουν το κάπνισμα ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους στη Μεγάλη Βρετανία. Το ανησυχητικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι παρατηρείται αύξηση στα ποσοστά των εγκύων νεαρών γυναικών που καπνίζουν, την ώρα που τα συνολικά νούμερα των καπνιζόντων παρουσιάζουν μια μικρή μείωση.

Τα στοιχεία έφερε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης του καπνίσματος που επέβαλλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Andrew Lansley, σύμφωνα με το οποίο το ποσοστό των Άγγλων που κάπνιζαν είχε πέσει από 21% σε 20%.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας ήταν ότι παρότι σημειώθηκε μείωση κατά 5% στους ανήλικους καπνιστές, οι ανήλικες κοπέλες που μάλιστα έμεναν έγκυες δεν έδειχναν διατεθειμένες να «κόψουν» αυτή τη βλαβερή συνήθεια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ακόμη ότι οι γυναίκες που έχουν κατάθλιψη έχουν περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ενώ ένα ποσοστό από 20 έως 50% των εγκύων που κάνουν τσιγάρο δείχνει μια τάση για προβλήματα ψυχικής υγείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Σημαντικό βήμα στη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών



Η Ε.Ε. ενέκρινε τη χρήση του μονοκλωνικού αντισώματος μπεβασιζουμάμπη.

Ένα σημαντικό βήμα στη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών σηματοδοτεί η έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση της νέας ένδειξης της μπεβασιζουμάμπης για την αντιμετώπιση αυτής της νόσου η οποία χαρακτηρίζεται και ως «σιωπηλός δολοφόνος».

Ο καρκίνος των ωοθηκών έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλους τους γυναικολογικούς καρκίνους. Περίπου 220.000 ασθενείς διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο παγκοσμίως και 140.000 καταλήγουν εξαιτίας της νόσου, γεγονός που την κατατάσσει ως την έβδομη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

Η πρόγνωση για τις ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών είναι κακή εξαιτίας κυρίως της έλλειψης επαρκούς προσυμπτωματικού ελέγχου. Τα συμπτώματά της νόσου ενδέχεται να είναι διφορούμενα, καθώς μπορεί να συγχέονται με συμπτώματα λιγότερο σοβαρών νόσων, ιδιαίτερα γαστρεντερικών ενοχλήσεων, οδηγώντας σε υψηλά ποσοστά περιστατικών που διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο, όταν πλέον είναι πιο δύσκολο να θεραπευτούν. Περίπου το 70% των γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών διαγιγνώσκονται στο στάδιο ΙΙΙ ή IV της νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι ο όγκος εμφανίζεται στη μία ή και τις δύο ωοθήκες με περιτοναϊκές μεταστάσεις εκτός της πυέλου ή λεμφαδενικές μεταστάσεις (στάδιο ΙΙΙ) ή έχει ήδη κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος (στάδιο IV).

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση του μονοκλωνικού αντισώματος μπεβασιζουμάμπη σε συνδυασμό με την κλασική χημειοθεραπεία (καρβοπλατίνη και πακλιταξέλη) ως θεραπεία πρώτης γραμμής (πρώτης γραμμής μετά από χειρουργική επέμβαση) για γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών. Δύο μελέτες Φάσης ΙΙΙ (GOG0218 και ICON7) κατέδειξαν ότι οι γυναίκες με νεοδιαγνωσθέντα προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών που έλαβαν μπεβασιζουμάμπη συν χημειοθεραπεία και συνέχισαν με μονοθεραπεία με μπεβασιζουμάμπη έζησαν σημαντικά περισσότερο χωρίς επιδείνωση της νόσου τους (επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου) σε σύγκριση με όσες έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ν. Νικολόπουλος: «Με γοργούς ρυθμούς, προχωρά η…αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους»



Το αναπηρικό κίνημα το τελευταίο διάστημα κινδυνεύει όσο ποτέ άλλοτε από την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι δημόσιες πολιτικές στήριξης έχουν αποσαθρωθεί, η Πολιτεία δεν εφαρμόζει προστατευτικά μέτρα και μοιραία οδηγηθήκαμε στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Όπως επισημαίνει μάλιστα σε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος, «Οι συνθήκες διαβίωσης των ΑμεΑ και των οικογενειών τους έχουν υποβαθμισθεί αρκετά. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο νέος ΕΟΠΥΥ προβλέπει περικοπές στην παροχή αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, ορθοπεδικών μέσων, ειδικών μηχανημάτων αποκατάστασης και τεχνικών μέσων υγείας. Οι συγκεκριμένες περικοπές στερούν το δικαίωμα στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους για μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη ζωή.»

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ, ζήτησε αρχικά από τον κ. Λοβέρδο, μέσω της ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή να γνωστοποιήσει τα μέτρα που προτίθεται να λάβει στο εξής για την ανακούφιση των ΑμεΑ και των οικογενειών τους. Τέλος, ο κ. Νικολόπουλος έθεσε προ των ευθυνών του τον κ. Λοβέρδο ζητώντας του να αιτιολογήσει άμεσα και δίνοντας σαφή στοιχεία το που στηρίχτηκε ο εν λόγω σχεδιασμός του κανονισμού του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος βάση των νέων δεδομένων, δυστυχώς, δεν έγινε με γνώμονα την προαγωγή της υγείας, τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αυτονομίας των ΑμεΑ, στηρίζοντας ουσιωδώς την κάλυψη των θεραπευτικών αναγκών τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Μούτσιου: «Ελπίζω να προκριθώ και στους δύο τελικούς»



Η Δώρα Μουτσίου εκτιμά πως το επίπεδο της εθνικής ομάδας σκοποβολής είναι υψηλό αι αυτό θα φανεί στις επόμενες διοργανώσεις.


«Η ελληνική σκοποβολή των ΑμεΑ διαθέτει μια εθνική ομάδα που κοιτάζει στα μάτια τους επαγγελματίες αθλητές των άλλων χωρών. Μπορούμε να πρωταγωνιστούμε στους διεθνείς αγώνες, αρκεί να έχουμε την κατάλληλη υποστήριξη σε εξοπλισμό αλλά και την οικονομική βοήθεια στους συλλόγους μας, στους προπονητές μας και στα προσωπικά μας έξοδα όπως οδοιπορικά, φυσιοθεραπείες κλπ)» είπε η Ελληνίδα σκοπεύτρια.

Εν όψει του πανελλήνιου πρωταθλήματος σκοποβολής αθλητών με αναπηρίες στο σκοπευτήριο της Ελευσίνας είπε: «Το πανελλήνιο πρωτάθλημα είναι ο πρώτος αγώνας για το 2012 και για την Ελλάδα είναι ο μοναδικός. Προσωπικά περιμένω να κάνω δύο καλά νούμερα και στα δύο αγωνίσματα -ελεύθερο και πρηνηδόν- πάνω από τα παραολυμπιακά όρια που είναι 590/600 και 594/600 αντίστοιχα».

Για την δυναμική της Ελλάδας στους Αγώνες του Λονδίνου και τις δικές της προσδοκίες είπε: «Η Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου έχει εξασφαλίσει δύο κάρτες συμμετοχής στην σκοποβολή. Η πρώτη απευθείας από το παγκόσμιο του Ζάγκρεμπ το 2010, την οποία είχα την χαρά και την τιμή να κατακτήσω με την ισοφάριση του παγκοσμίου ρεκόρ στο πρηνηδόν με 600/600 και αντιστοιχούσε στην 5η θέση της τελικής κατάταξης. Η δεύτερη από τα MQS που επιτεύχθηκαν το 2010 και το 2011 από όλους τους αθλητές και αθλήτριες της εθνικής ομάδας. Ελπίζουμε και σε μια τρίτη κάρτα ελεύθερης συμμετοχής. Προσωπικά στο Λονδίνο, από τη στιγμή που μου δοθεί η ευκαιρία να αγωνιστώ, ελπίζω να προκριθώ στους τελικούς και των δύο αγωνισμάτων και να δω την ελληνική σημαία να σηκώνεται ψηλά, εκεί δηλαδή που πρέπει να βρίσκεται σε κάθε διοργάνωση».

Για τις προσπάθειες του προέδρου της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, Γιώργου Φουντουλάκη ώστε να εξασφαλίσουν άδειες από τις δουλειές τους οι μετέχοντες: «Η εξασφάλιση αδειών με αποδοχές για τους αθλητές της προ-παραολυμπιακής ομάδας από τις δουλειές τους θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μας δυστυχώς συχνά αναγκάζεται να διεκδικεί τα αυτονόητα τα τελευταία χρόνια για το Παραολυμπιακό Κίνημα».

Για την επόμενη ημέρα μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου: «Η ελληνική παραολυμπιακή ομάδα διαθέτει τσαγανό και γι` αυτό θεωρώ βέβαιο ότι θα αγωνιστεί με δύναμη και υπερηφάνεια στο Λονδίνο. Πιστεύω οι διακρίσεις μας να δώσουν χαρά και υπερηφάνεια στον ελληνικό λαό. Ελπίζω οι επιτυχίες να είναι αφορμή ώστε περισσότερα άτομα με αναπηρίες να ασχοληθούν με τα Παραολυμπιακά Αθλήματα και η Πολιτεία να αντιληφθεί ότι όλοι εμείς κάνουμε πρωταθλητισμό και αξίζουμε αναγνώριση τόσο ψυχολογική όσο και οικονομική».



Διαβάστε περισσότερα...

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Να εξασφαλιστούν τα εξεταστικά κέντρα για τα ΑμεΑ



Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε στη Βουλή.

Σε έμμεση παραδοχή των αδιεξόδων που δημιουργεί η πολιτική λιτότητας και υποβάθμισης της εκπαίδευσης ακόμη και στις πανελλαδικές εξετάσεις αναγκάστηκε χτες στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με αφορμή Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕΛιάνας Κανέλλη, που εστίασε στην πρόβλεψη ελάχιστων εξεταστικών κέντρων για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η υφυπουργός Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει θέμα εξοικονόμησης πόρων από τις πανελλαδικές εξετάσεις, λέγοντας ότι το υπουργείο εξετάζει το θέμα λειτουργίας περισσότερων εξεταστικών κέντρων, χωρίς όμως συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Παράλληλα αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία «οι πανελλαδικές είναι στον αέρα», μιλώντας για «επένδυση στο λαϊκισμό και την τρομολαγνεία». Υποστήριξε ότι «υπάρχει σχέδιο ακόμα και όταν κηρύσσεται άγονος ο διαγωνισμός για να τυπωθούν τα τετράδια», αναφέροντας ότι «αν χρειαστεί θα πάμε στο εφημεριδάδικο της γειτονιάς».

Την πολιτική υποβάθμισης ακόμη και των πανελλαδικών εξετάσεων κατήγγειλε η Λιάνα Κανέλλη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι γονείς των ΑμΕΑ και τα ίδια άτομα ζητούν το εξής ...αυτονόητο: Να μη δώσουν μόνο εξετάσεις σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Πειραιά. Να κάνετε εξεταστικά κέντρα για ΑμΕΑ, να φτιάξετε τρία ρημάδια εξεταστικά κέντρα στην Κρήτη, στη Μυτιλήνη, σε Ρόδο - Σύρο και ένα στην Πελοπόννησο για να μην υποστούν το κόστος μετάβασης και διαμονής επί 10ήμερο στις μεγάλες πόλεις». Συνέχισε σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να είναι Καιάδας για ένα άτομο με ειδικές ανάγκες να πρέπει να πάει στου διαόλου τη μάνα. Ξέρετε πόσο κοστίζει να πας από Μυτιλήνη σε Θεσσαλονίκη; 450 ευρώ το καθένα. Και 10 μέρες διαμονή. Πάρτε τα λιπαντικά από ένα τανκ στο Κανταχάρ. Πάρτε τρεις μισθούς από το προσωπικό που κρατά τα πλοία στους εφοπλιστές στη Σομαλία. Διαβεβαιώστε με ότι θα κάνετε νέα εξεταστικά κέντρα ή αν δεν αντέχει η χώρα του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα πληρώστε τους τα έξοδα, πληρώστε και ξενοδοχεία και τροφεία».


Διαβάστε περισσότερα...

Μοίρασαν μέλι και ρύζι στο Βόλο



Μεγάλη ανταπόκριση βρήκε η κίνηση των παραγωγών από τις Σέρρες που διένειμαν ρύζι αλλά και μέλι στο Πανθεσσαλικό Στάδιο.


H διανομή των προϊόντων ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 2.30 το μεσημέρι.

Οι παραγωγοί διένειμαν ρύζι γλασέ αλλά και καρολίνα προς ένα ευρώ το κιλό στους καταναλωτές που τα είχαν ήδη παραγγείλει, ενώ ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να δοκιμάσει και να αγοράσει μέλι προς έξι ευρώ το κιλό.

Δείτε φωτό και βίντεο από το e-volos:






Διαβάστε περισσότερα...

Προσφυγή στη δικαιοσύνη για τα ΚΗΦΗ



Δεν θα προβούν σε υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με την μείωση του φυσικού αντικειμένου και θα ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους σχετικά, εάν και εφόσον δεν απαντηθούν επαρκώς τα αιτήματά τους, αποφάσισαν οι φορείς Υλοποίησης Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ της Περιφέρειας Κρήτης.

Για την καθυστέρηση ένταξης των ΚΗΦΗ στο ΕΣΠΑ 2007-2013 αλλά και για την καθυστέρηση διενέργειας του διαγωνισμού από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ουδεμία ευθύνη, αναφέρεται σε σχετικό ψήφισμα των φορέων, έχουν οι φορείς Υλοποίησης, οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι 14 μήνες και οι ωφελούμενοι που δεν απολαμβάνουν το επίπεδο των υπηρεσιών που θα έπρεπε.

Το κόστος αυτής της ανευθυνότητας και της ολιγωρίας δεν θα το πληρώσουμε όλοι εμείς για άλλη μια φορά, επισημαίνουν στο ψήφισμά τους.

Οι φορείς υλοποίησης μάλιστα, δηλώνουν έτοιμοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη καθώς μετά από αναμονή 14 μηνών για την καταβολή της πρώτης δόσης της χρηματοδότησης των προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ, πληροφορήθηκαν ότι οι εγκεκριμένοι πόροι θα φτάσουν σε εκείνους "κουτσουρεμένοι" κατά 22%.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα



Ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου.

Δεν έχει τελειωμό ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων και τις επιπτώσεις που έχει η χρήση τους στην ανθρώπινη υγεία.Με αφορμή πρόσφατο τηλεοπτικό ρεπορτάζ σχετικά με τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου ανακοινώνει τα εξής:

«Υπάρχουν δεκάδες έρευνες, σε διεθνές και κορυφαίο επιστημονικό επίπεδο, που αποδεικνύουν με συγκεκριμένα στοιχεία ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο. Οι έρευνες αυτές δεν έχουν αμφισβητηθεί με συγκεκριμένα επιχειρήματα και ευρήματα σε κανένα διεθνές φόρουμ. Ανάλογες έρευνες, που καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, έχουν γίνει και από ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα, χωρίς ωστόσο ποτέ να προβληθούν από τα ελληνικά ΜΜΕ.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, στην οποία αναφέρθηκε το ρεπορτάζ, σύμφωνα με την οποία το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξίσου επιβλαβές με το κανονικό, είναι παραπλανητική επειδή: α) αναμιγνύει στα συμπεράσματά της το ηλεκτρονικό τσιγάρο με άλλα προϊόντα καπνού (Light τσιγάρα, chewing tobacco, snus, κλπ), με τα οποία το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει καμία απολύτως σχέση ως παρασκεύασμα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν περιέχει καπνό.

Η ανάμειξη αυτή απλώς δημιουργεί εντυπώσεις σε σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχει β) Η μόνη παραπομπή για επιβλαβή συστατικά του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι σε παλαιότερη (2009) έρευνα του αμερικάνικου FDA (Food and Drugs Administration), η οποία όμως κρίθηκε ανεπαρκής σε αμερικάνικα δικαστήρια όλων των βαθμίδων. γ) Απουσιάζουν επιδεικτικά όλες οι νεώτερες έρευνες που έχουν γίνει για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και οι οποίες αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν περιέχεται κανένα καρκινογόνο συστατικό στο ηλεκτρονικό τσιγάρο αλλά και ότι η χρήση του είναι σαφώς λιγότερο επιβλαβής από το κανονικό τσιγάρο.

Ο Σύνδεσμός μας καλεί όλους τους καταναλωτές να προτιμούν τα επώνυμα προϊόντα των επιχειρήσεων-μελών του Συνδέσμου, οι οποίες δεσμεύονται να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες δεοντολογίας και να χρησιμοποιούν ελεγμένα και πιστοποιημένα σκευάσματα.

Καλούμε, τέλος, όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό σε μια οριστική ρύθμιση του χώρου του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ώστε να σταματήσει η διασπορά ειδήσεων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και προκαλεί ανησυχία στους πολίτες, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα και σκοπιμότητες. Επαναλαμβάνουμε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι ένα ψυχαγωγικό προϊόν, εναλλακτικό του καπνίσματος, και απευθύνεται μόνο σε ενήλικες καπνιστές».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καθημερινή άσκηση του εγκεφάλου κατά του Αλτσχάιμερ

Καθημερινή άσκηση του εγκεφάλου κατά του Αλτσχάιμερ 

Ασχολίες που «διώχνουν» την άνοια.

Η καθημερινή άσκηση του εγκεφάλου επιβεβαιώνεται άλλη μία φορά, μέσω ερευνών, ότι είναι το Α και το Ω για την υγεία του και την πρόληψη της άνοιας και του Αλτσχάιμερ. Η δίωρη καθημερινή ενασχόληση με παζλ, μπόουλινγκ, κηπουρική, ακόμα και η συμμετοχή σε χορωδία, μπορούν να προάγουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψη της ευεργετικής δράσης των παραπάνω ασχολιών μπορεί να μετατρέψει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται θεραπευτικά άνθρωποι με ήπια άνοια. Οι επιστήμονες έφτασαν στα παραπάνω συμπεράσματα ερευνώντας τα αποτελέσματα του ειδικά σχεδιασμένου τους προγράμματος σε τροφίμους πέντε γηροκομείων, οι οποίοι βρίσκονταν σε διαφορετικό στάδιο άνοιας.

Χωρίς κάποια κριτήρια αυτοί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, από δέκα άτομα η καθεμία. Στο πρώτο γκρουπ οι ασθενείς συνέχισαν την κανονική τους θεραπεία, που συμπεριλάμβανε φάρμακα κατά της άνοιας, ενώ συμμετείχαν στις δραστηριότητες του γηροκομείου. Στη δεύτερη ομάδα οι ασθενείς συνέχισαν να παίρνουν τα ίδια φάρμακα και να ακολουθούν το πρόγραμμα του γηροκομείου, αλλά επιπλέον έπαιρναν μέρος σε δίωρες ομαδικές δραστηριότητες έξι φορές την εβδομάδα.

Αυτές οι δραστηριότητες προέβλεπαν ψαλμούς σε χορωδία αλλά και την περιγραφή συναισθημάτων. Στη συνέχεια του προγράμματος έκαναν ήπια σωματική άσκηση, όπως μπόουλινγκ και ασκήσεις ισορροπίας. Ακολουθούσαν παιχνίδια και ασκήσεις που απαιτούν υπολογισμούς και συγκέντρωση. Στο τέλος ασχολούνταν με την κηπουρική.

Καθώς η άνοια εξελίσσεται, η ικανότητα ενός ατόμου να σκεφτεί γίνεται όλο και χειρότερη. Αλλά οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «Φρίντριχ Αλεξάντερ» διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο η νοητική αλλά και σωματική ικανότητα όσων συμμετείχαν στις ομαδικές δραστηριότητες δεν επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του 12μηνου προγράμματος.

Σύμφωνα δε με τον καθηγητή Ελμάρ Γκρέσελ, που ήταν επικεφαλής της έρευνας η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «BioMed Central Medicine», ήταν τουλάχιστον το ίδιο καλά με τα αποτελέσματα των φαρμάκων κατά της άνοιας.

Μάλιστα διαπίστωσαν ότι στο επίπεδο της ικανότητας των ασθενών να πραγματοποιούν καθημερινές δουλειές αυτοσυντήρησης ήταν δύο φορές πιο καλή απ’ ό,τι με τα φάρμακα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συσσίτιο για απόρους στη Θεσσαλονίκη



Κίνηση ανθρωπιάς από τον Σύλλογο Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων.

Ένα παλιό ρυμουλκούμενο στρατιωτικό όχημα, μαζί με δύο τζιπ, στάθμευσε από νωρίς το πρωί στο προαύλιο του ναού της Αγίας Βαρβάρας στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ετοιμαστεί το πρώτο συσσίτιο που προσφέρει ο Σύλλογος Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων (ΣΙΣΟ) στους απόρους της περιοχής.

Το ρυμουλκούμενο όχημα είναι στη πραγματικότητα ένα κινητό μαγειρείο, στο οποίο μέσα σε λίγες ώρες ετοιμάστηκαν περισσότερες από 200 μερίδες φασολάδας που από τις 12.00 το μεσημέρι άρχισαν να μοιράζονται στους απόρους μαζί με ελιές, τουρσί και ψωμί.

Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΙΣΟ, Γιώργος Ηλιάδης, μέσα στα πρώτα 45 λεπτά μοιράστηκαν σχεδόν οι μισές από τις μερίδες που είχαν ετοιμαστεί. «Η εκκλησία μάς έδωσε έναν κατάλογο 150 απόρων, αλλά εμείς ετοιμάσαμε πάνω από 200 μερίδες για να μοιράσουμε και σε άλλους που έχουν ανάγκη, αλλά δεν είναι γραμμένοι στον κατάλογο αυτό», είπε ο κ Ηλιάδης.

Στις προθέσεις του ΣΙΣΟ είναι η παροχή συσσιτίου μία φορά το μήνα, με δικά του έξοδα, ενώ αν βρεθούν χορηγοί, μπορεί να παρέχεται κάθε Κυριακή.

Μέλη του ΣΙΣΟ είναι λάτρεις παλιών στρατιωτικών οχημάτων, τα οποία αγοράστηκαν, ανακατασκευάστηκαν και συντηρήθηκαν με έξοδα των μελών του συλλόγου.


Διαβάστε περισσότερα...

Η δίαιτα σώζει τους διαβητικούς



Αναγκαίο είναι ο ασθενής να ακολουθήσει διατροφή χαμηλή σε θερμίδες.

Η «θαυματουργή» θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2 φαίνεται ότι δεν κρύβεται στις μακροχρόνιες φαρμακευτικές αγωγές αλλά σε κάτι πολύ απλούστερο. Νέα επιστημονική έρευνα έδειξε ότι η ασθένεια μπορεί να αντιστραφεί σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών, αν ο ασθενής ακολουθήσει διατροφή χαμηλή σε θερμίδες.

Όπως ανακάλυψαν οι ειδικοί, οι άνθρωποι που μείωσαν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων παρουσίασαν αισθητή βελτίωση της κατάστασή τους -και της γενικότερης υγείας τους- συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο φάρμακο.Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι πλέον απαραίτητη η χορήγηση ινσουλίνης για την καταπολέμηση της νόσου, η καρδιακή λειτουργία τους θα βελτιωθεί αισθητά, ενώ θα μειωθεί η συσσώρευση λίπους γύρω από την καρδιά των ασθενών.

«Είναι εντυπωσιακό να παρατηρήσουμε πώς μια σχετικά απλή εφαρμογή μιας πολύ χαμηλοθερμιδικής διατροφής θεραπεύει αποτελεσματικά τον διαβήτη τύπου 2» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Σεμπάσιαν Χάμερ προσθέτοντας ότι το σημαντικότερο είναι πως τα οφέλη αυτά είναι μακροπρόθεσμα. «Οι αλλαγές στο lifestyle έχουν πιο ισχυρά οφέλη για την καρδιά, συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο φάρμακο για τους ασθενείς αυτούς» υπογράμμισε.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας αναμένεται να φέρουν την επανάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης του διαβήτη, ο οποίος μέχρι σήμερα θεωρούνταν ανίατη ασθένεια. Η επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λάιντεν της Ολλανδίας, με επικεφαλής τον Χάμερ, επισημαίνει μάλιστα πως τα οφέλη της διατροφής χαμηλών θερμίδων άρχισαν να φαίνονται μετά τη συμπλήρωση μόλις δεκαέξι εβδομάδων δίαιτας.

Οι διαβητικοί τύπου 2 μπορούν να παράγουν τη δική τους ινσουλίνη, όμως το αίμα τους δεν αντιδρά τόσο καλά σε αυτή - μια κατάσταση που ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη. Η πάθησή τους επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα περιττά κιλά, καθώς το υπερβολικό λίπος διαταράσσει τη λειτουργία της συγκεκριμένης ορμόνης. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά διαβήτη τα τελευταία χρόνια, που είναι αποτέλεσμα των αντίστοιχα αυξημένων ποσοστών παχυσαρκίας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων καταναλωτών



Η ευάλωτη θέση πολλών καταναλωτών πηγάζει από την έλλειψη κατανόησης των πληροφοριών που λαμβάνουν ή τις ελλειμματικές διαθέσιμες επιλογές.

Το Σχέδιο Έκθεσης της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς για τους καταναλωτές σε ευάλωτη κατάσταση αναφέρει ότι οι ευάλωτοι καταναλωτές είναι μια ετερογενής ομάδα που αποτελείται από πολλές κατηγορίες προσώπων. Η αναπηρία διανοητικά, σωματικά ή ψυχολογικά, η νεαρή ηλικία, η ευπιστία ή η έλλειψη κατάρτισης, ή ακόμη η αποδυνάμωση κοινωνικά και οικονομικά έχουν ανάγκη ειδικής προστασίας και χρήζουν συγκεκριμένης στρατηγικής από τις Αρχές.

Γι' αυτό και στο Σχέδιο αναφέρονται ως καταναλωτές σε ευάλωτη κατάσταση.
Υπάρχουν διάφορα επίπεδα και διαβαθμίσεις, όπως επισημαίνει, καταναλωτών σε ευάλωτη κατάσταση και η θεραπεία του προβλήματος είναι τόσο η νομοθεσία όσο και η ευαισθησία. Λανθασμένα δε η νομοθεσία, αναφέρει, εστιάζεται και περιορίζεται στο οικονομικό συμφέρον των καταναλωτών και σε περιορισμένους τομείς. Το όλο σκεπτικό του Σχεδίου της Έκθεσης υπογραμμίζει σωστά ότι πέρα από ενημερωμένους καταναλωτές πρέπει να έχουμε και θεσμικά κατοχυρωμένους καταναλωτές, πόσω μάλλον απ' την στιγμή που μιλάμε για ευάλωτες ομάδες.

Δυστυχώς, αναφέρει, οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστιάζονται κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της ενδυνάμωσης των καταναλωτών, με κύρια ανησυχία την καλύτερη ενημέρωση για τις επιλογές τους. Αυτή η κατεύθυνση προσέγγισης είναι σαφώς ανεπαρκής (και εντελώς λανθασμένη) για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών. Η ευάλωτη θέση πολλών καταναλωτών πηγάζει ακριβώς από την έλλειψη κατανόησης των πληροφοριών που λαμβάνουν ή τις ελλειμματικές διαθέσιμες επιλογές, ή την έλλειψη αποζημίωσης των συστημάτων. Ο καταναλωτής είναι συχνά το ασθενέστερο μέρος, πόσω μάλλον δε όταν βρίσκεται σε ευάλωτη κατάσταση.

Οι βασικές προτάσεις, λοιπόν, του Σχεδίου είναι η ρύθμιση των προτύπων και της ασφάλειας ορισμένων προϊόντων, ειδικά αυτών που προορίζονται για χρήση από τους καταναλωτές σε ευάλωτη κατάσταση και να εντείνει τις απαιτήσεις ποιότητας και προστατευτικών μέτρων, η εναρμόνιση των κατευθυντήριων γραμμών για τους πολίτες με αναπηρίες για προσβασιμότητα στις υπηρεσίες και η προστασία των καταναλωτών μέσω της ενημέρωσης και της ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Λυπάται για τη διαφήμιση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, προσανατολισμένη προς τα παιδιά και τους νέους, οι οποίοι υποφέρουν όλο και περισσότερο από τις αρνητικές συνέπειες της έλλειψης σωματικής άσκησης και την παχυσαρκία, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να εκπαιδεύσουν και να ενημερώσουν για τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής.

Οι ηλικιωμένοι πλήττονται περισσότερο από το ψηφιακό χάσμα και δεν μπορούν να επωφεληθούν από την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, πληρώνουν περισσότερα για τα ίδια προϊόντα, κάνοντάς τους ακόμα πιο οικονομικά ευάλωτους. Αυτό ασφαλώς είναι ένα επιχείρημα και δεν πρέπει να αφεθεί να εννοηθεί ποτέ ότι αν αγόραζαν διαδικτυακά, οι φτωχοί δεν θα ήταν φτωχοί! Ζητά παροχή δωρεάν εναλλακτικής επίλυσης διαφορών που να μπορεί να ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση που εμπλέκονται ευάλωτοι καταναλωτές. Τέλος καλεί την Ε. Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης νομοθετικής και πολιτικής στρατηγικής με ευαισθησία, σύμφωνα με την Ατζέντα και το Πρόγραμμα των καταναλωτών.

Σε γενικές γραμμές το Σχέδιο Έκθεσης είναι προσανατολισμένο προς την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών και ως πολύ σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνει την οικονομική και κοινωνική αποδυνάμωση ως υποομάδα των ευάλωτων καταναλωτών, ζητώντας την ενδυνάμωση και προστασία τους με σειρά μέτρων, επισημαίνοντας πως λανθασμένα η προτεραιότητα της Ε. Επιτροπής είναι η ενημέρωση ως ενίσχυση της ενδυνάμωσης.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις


Διαβάστε περισσότερα...

Το γρήγορο περπάτημα «χτυπά» τα γονίδια παχυσαρκίας

Το γρήγορο περπάτημα «χτυπά» τα γονίδια παχυσαρκίας 

Μειώνει στο μισό τη γενετική προδιάθεση.

Το καθιστικό στιλ ζωής ενισχύει τη γενετική προδιάθεση ορισμένων ανθρώπων για παχυσαρκία, ενώ αντίθετα το καθημερινό γρήγορο βάδισμα μπορεί να αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την αρνητική επίπτωση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τσιμπίν Τσι του τμήματος διατροφολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μελέτησαν για πρώτη φορά την επίπτωση που έχει η καθιστική ζωή, ιδίως οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, στο πάχος των ατόμων που έχουν γονίδια που ευνοούν την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές, που μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 7.700 γυναικών και των 4.500 ανδρών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προϋπάρχουσα γενετική προδιάθεση οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερο πάχος, όταν οι άνθρωποι παρακολουθούν επί 40 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα, δηλαδή σχεδόν έξι ώρες τη μέρα.

Αν όμως κάποιος, από την άλλη, κάνει κάθε μέρα μια ώρα γρήγορο περπάτημα, τότε η επίπτωση του καθισιού στη γενετική προδιάθεσή μειώνεται περίπου στο μισό.

«Το μήνυμα είναι ότι ναι μεν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδιά μας, όμως μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε την επίδραση των γονιδίων πάνω μας, αυξάνοντας τη σωματική δραστηριότητά μας και μειώνοντας την καθιστική ζωή»δήλωσε ο Τσιμπίν Τσι.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι πιθανότατα τα γονίδια ευθύνονται για το 50% των περιπτώσεων παχυσαρκίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΑμεΑ: Η προσβασιμότητα και η κρίση στο προσκήνιο



Η Εκτελεστική Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), συνεδρίασε στην Κοπεγχάγη στις 3 και 4 Μαρτίου, υπό την προεδρεία του προέδρου του EDF και της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη. Η συνάντηση διοργανώθηκε λίγο πριν τη Διάσκεψη της Προεδρίας της Δανίας για την Προσβασιμότητα και την Κοινωνική Ενσωμάτωση, όπου το αναπηρικό κίνημα θα παρουσιάσει τον σχεδιασμό για την ΕΕ που θα βελτιώσει την προσβασιμότητα για 80 εκατομμύρια πολίτες με αναπηρία.

18% του πληθυσμού στην Ευρώπη ακόμη δεν απολαμβάνει πλήρως το δικαίωμα στην ελεύθερη κινητικότητα, κάτι που εμποδίζει τα άτομα με αναπηρία στην πρόσβαση στις σπουδές, στην εργασία και γενικότερα στην πλήρη ενσωμάτωση στην κοινωνία. Τα μέλη του EDF έχουν εστιάσει σε πέντε κρίσιμα ζητήματα, όπου τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές:
  • Την πρόσβαση στην εσωτερική αγορά μέσω της Ευρωπαϊκής Πράξης Προσβασιμότητας
  • Τη νομοθεσία της ΕΕ για την προσβασιμότητα των δικτυακών τόπων
  • Την Οδηγία κατά των διακρίσεων
  • Την ένταξη της αναπηρίας στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 της ΕΕ
  • Τις ανησυχητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης

Η επερχόμενη Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας αποτελεί ορόσημο


Ο πρόεδρος του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης τόνισε ότι ‘Κανένα αγαθό και καμιά υπηρεσία δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, εάν δεν είναι προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει μια ισχυρή πρόταση για τη θέσπιση νομοθεσίας για την προσβασιμότητα πριν από το τέλος του 2012’. Σύμφωνα με το Φόρουμ, για να έχει αποτελέσματα μια τέτοια Πράξη θα πρέπει να έχει το δυνατόν ευρύτερο πεδίο, ένα σαφή και εκτενή ορισμό της προσβασιμότητας που θα καλύπτει όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, της ασφάλειας κλπ, σαφή αναφορά στη σχέση μεταξύ της προσβασιμότητας, της βιωσιμότητας και της ποιότητας ζωής κατά τη διάρκεια ολόκληρου του κύκλου ζωής, καθώς και να περιλαμβάνει τις βασικές απαιτήσεις προσβασιμότητας για τα αγαθά και τις υπηρεσίες στο πλαίσιο της Καθολικής Προσέγγισης Προσβασιμότητας (universal design approach).

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ατόμων με Αναπηρία της Δανίας Stig Langvad και οικοδεσπότης της συνάντησης, υπενθύμισε: ‘Η έλλειψη προσβασιμότητας δεν θα μειώσει το κόστος. Αντίθετα, θα επιφέρει μεγαλύτερο κόστος για τα κράτη μέλη. Γι 'αυτό η κρίση δεν μπορεί να είναι η δικαιολογία για την έλλειψη δράσης. Οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία πρέπει να συμμετέχουν πλήρως στη διαμόρφωση της Πράξης καθώς και στα τα στάδια παρακολούθησης και αξιολόγησης της εφαρμογής της’.

Προσβασιμότητα των δημόσιων δικτυακών τόπων

Σύμφωνα με το Ψηφιακό Θεματολόγιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να παράγει νομοθετική πρόταση για την προσβασιμότητα των κρατικών ιστοσελίδων. Είναι πια καιρός για δράση ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει δεσμευτική νομοθεσία στην ΕΕ που θα διασφαλίζει ότι οι δημόσιες ιστοσελίδες και οι ιστοσελίδες παροχής βασικών υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος είναι πλήρως προσβάσιμες μέχρι το 2015. Μια Νομοθεσία προσβασιμότητας που θα εστιάζει στο προσβάσιμο περιεχόμενο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά - Το Φόρουμ πιστεύει ότι και τα δύο είναι απαραίτητα.

Οδηγία κατά των διακρίσεων


Το αναπηρικό κίνημα καλεί τα κράτη μέλη να προχωρήσουν στην Οδηγία κατά των διακρίσεων και να βεβαιώσουν ότι τα άτομα με αναπηρία και άλλες ομάδες έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

Η ενσωμάτωση της αναπηρίας στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020


Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι ένα από τα απαραίτητα εργαλεία για την προώθηση των ίσων ευκαιριών και της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία για την επόμενη δεκαετία. Τα μέλη του Δ.Σ. του EDF υιοθέτησαν ένα ψήφισμα για την εξασφάλιση της ένταξης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στο ΠΔΠ που βρίσκεται φέτος υπό διαπραγμάτευση. Το αναπηρικό κίνημα θέλει να προσθέσει ένα νέο άρθρο για την ενσωμάτωση της έννοιας της αναπηρίας που θα καλύπτει όλα τα ζητήματα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να εντάξει και θα πρέπει να περιλαμβάνει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και ιδίως τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ. Αυτό το ψήφισμα καλεί επίσης να συμπεριληφθεί η προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ ως προϋπόθεση στη νομοθετική πρόταση για το ΠΔΠ, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ δεν θα δημιουργήσουν περισσότερα εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη. Αυτή η πρόταση καλύπτει επίσης όλα τα θεσμικά όργανα εξωτερικής δράσης της Ε.Ε. Η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η πλήρης ένταξη του 1 δισεκατομμυρίου ατόμων με αναπηρία σε όλο τον κόσμο δεν έχει σύνορα.

‘Δεν θα πληρώσουμε την οικονομική κρίση’


Το Φόρουμ καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και όλες τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία δεν υπονομεύονται από τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις. Ο πρόεδρος του Φόρουμ Ι. Βαρδακαστάνης δήλωσε επ’ αυτού: ‘Αυτή τη στιγμή, τα άτομα με αναπηρία αγωνίζονται για να κρατήσουν τους μισθούς, τις συντάξεις τους και τις κοινωνικές παροχές για αυτούς. Παρ ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα μας διαβεβαίωναν ότι τα άτομα με αναπηρία δεν θα πληρώσουν την κρίση, είναι εξαιρετικά αρνητικές οι επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας που αναφέρθηκαν. Αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό: 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι με αναπηρία δεν θα πληρώσουν μια κρίση για την οποία δεν ευθύνονται’.


Διαβάστε περισσότερα...

Με 8 μετάλλια επέστρεψε από τη Γερμανία ο Μιχαλεντζάκης


Το Σάββατο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας το Διεθνές κολυμβητικό meeting ΑμεΑ DARMSTADT 2012, με τη συμμετοχή 41 ομάδων και 507 συμμετοχών από 4 χώρες.

Ο κολυμβητής του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης Αλεξανδρούπολης, και του Ηρόδικου για τα ΑμεΑ, Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης έκλεψε για άλλη μια φορά τις εντυπώσεις με τις επιδόσεις του, που σε συνάρτηση με το νεαρό της ηλικίας του (μόλις 14 ετών) αφήνει μεγάλες υποσχέσεις για το μέλλον…

Συγκεκριμένα ο Δημοσθένης αγωνιζόμενος σε 6 ατομικά αγωνίσματα (100 πεταλούδα, 200 Μ.Α., 50 ελεύθερο, 100 ύπτιο, 50 πρόσθιο και 50 πεταλούδα) κατέλαβε:
6 χρυσά μετάλλια στην κατηγορία ΠΑΙΔΩΝ (ηλικίες 14-15 ετών)
1 ασημένιο μετάλλιο (100 πεταλούδα) και 1 χάλκινο μετάλλιο (100 ύπτιο) στην κατηγορία ΑΝΔΡΩΝ
Κατέρριψε 2 Πανελλήνια ρεκόρ κατηγορίας ΑΝΔΡΩΝ στα 100 Πεταλούδα και στα 200 Μ.Α.
Ανακηρύχτηκε 8ος καλύτερος Άνδρας κολυμβητής των Αγώνων με την επίδοση 1΄10΄΄90 στα 100 μ. Πεταλούδα.

Με τις επιδόσεις του αυτές ήδη βελτιώθηκε η θέση του στις Παγκόσμιες λίστες κολύμβησης της IPC -Διεθνής Παραολυμπιακή Ομοσπονδία (προηγούμενες: 37ος στον κόσμο και 20ος στην Ευρώπη στα 100 μ. Πεταλούδα, 38ος στον κόσμο και 22ος στην Ευρώπη στα 200 μ. Μ.Α., 46ος στον κόσμο και 22ος στην Ευρώπη στα 100 μ. Ύπτιο) και να σκεφτεί κανείς πως είμαστε μόλις στα μισά της χρονιάς!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα στο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλη Λαμπάκη και τον Αντιδήμαρχο Φερών κ. Νικόλαο Γκότση για την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή τους στο Δημοσθένη, που με το ταλέντο του και τη δουλειά του πραγματοποιεί τα όνειρά του και κάνει τη πόλη μας περήφανη!

Για τον Ο.Φ.Θ.Α.

Καλλιτσάρης Τάσος (Προπονητής)




Ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκηςγεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1998. Είναι μαθητής του Γυμνασίου Φερών.

Ξεκίνησε την κολύμβηση στην ηλικία των 4 ετών περνώντας όλα τα κολυμβητικά σκαλοπάτια. Από το 2007 προπονείται συστηματικά στον Ο.Φ.Θ. Αλεξανδρούπολης με προπονητές τους Τάσο Καλλιτσάρη και Γιώργο Τυλιγαδά. Συμμετείχε σε αγώνες με το Προαγωνιστικό τμήμα του Ο.Φ.Θ.Α. ενώ δύο συνεχόμενες χρονιές ανακηρύχθηκε Πρωταθλητής κολύμβησης Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Από το 2009 ανήκει παράλληλα και στο σύλλογο Ηρόδικο. Στα τρία τελευταία Πανελλήνια Πρωταθλήματα ΑμεΑ κατηγορίας Ανδρών – Γυναικών που έλαβε μέρος, κατέκτησε 17 χρυσά και 7 ασημένια μετάλλια, ενώ είναι κάτοχος 5 Πανελλήνιων ρεκόρ κατηγορίας Παίδων, 3 Πανελλήνιων ρεκόρ κατηγορίας Εφήβων καθώς και 3 Πανελλήνιων ρεκόρ κατηγορίας Ανδρών.

Οι χρόνοι του στα 3 Πανελλήνια ρεκόρ Ανδρών αποτέλεσαν όρια πρόκρισης για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης ΑμεΑ κατηγορίας Ανδρών, χωρίς όμως να καταφέρει να λάβει μέρος λόγω οικονομικής αδυναμίας της Ομοσπονδίας!

Το 2011 μετέβη στο Sheffield της Αγγλίας, στο μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό meeting μικρών ηλικιών, όπου έλαβε μέρος σε 7 ατομικά αγωνίσματα κατακτώντας ισάριθμα χρυσά μετάλλια με τρομερά ατομικά ρεκόρ, προκαλώντας αίσθηση αλλά και τον θαυμασμό τόσο των διοργανωτών όσο και τις κερκίδας!

















Διαβάστε περισσότερα...

Το κρέας μας κόβει χρόνια ζωής



Tι υποστηρίζουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν αμερικανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και την οποία δημοσιεύει η επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine», ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από καρδιοπάθεια, καρκίνο και κάθε άλλη αιτία, αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των προϊόντων του.
Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, το οποίο περιέχει πολλά κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη, θεωρείται καιρό τώρα ανθυγιεινή, ιδίως για την καρδιά. Η νέα μελέτη, όμως, είναι η πρώτη που υπολογίζει τις επιπτώσεις του στο προσδόκιμο επιβίωσης.

Οι ερευνητές βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε στοιχεία από δύο συνεχιζόμενες αμερικανικές μελέτες στις οποίες είχαν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 121.000 μεσήλικες άντρες και γυναίκες κατά την έναρξή τους πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Έκτοτε, το περίπου 20% των εθελοντών έχουν χάσει τη ζωή τους από διάφορα αίτια.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, κάθε πρόσθετη μερίδα κόκκινου κρέατος την ημέρα αυξάνει κατά 13% τον κίνδυνο θανάτου. Τα επεξεργασμένα προϊόντα κόκκινου κρέατος (όπως τα χοτ ντογκ, το μπέικον, τα χάμπουργκερ και το σαλάμι) φαίνεται πως είναι ακόμα πιο επικίνδυνα: κάθε πρόσθετη μερίδα την ημέρα συσχετίστηκε με αύξηση κατά 20% του κινδύνου θανάτου.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι επιστήμονες – με επικεφαλής τον δρα Αν Παν από την Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ – υπολόγισαν πως η αντικατάσταση μίας μερίδας κόκκινου κρέατος την ημέρα με μία μερίδα ψάρι, πουλερικό, καρύδια, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως ή λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 7% έως 19%.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη



Μπορούν να γίνουν επικίνδυνες για την υγεία του βρέφους.

Ορισμένες τροφές και ουσίες που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε, ορισμένες φορές μπορεί να γίνουν επικίνδυνες, προκαλώντας ακόμη και δηλητηρίαση.

Οι γυναίκες που κυοφορούν, καλό είναι να γνωρίζουν ποιες είναι αυτές, προκείμενου να τις αποφεύγουν από την καθημερινή τους διατροφή.

Ακολουθεί μια λίστα με προϊόντα διατροφής η κατανάλωση των οποίων καλό είναι να αποφεύγεται.

Αλκοόλ

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει το μωρό αλλά και να προκαλέσει προβλήματα στη γέννα και μειωμένο βάρος στο βρέφος. Ελαχιστοποίησε ή κόψε εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ.

Μαλακά τυριά

Τυριά όπως το καμαμπέρ, το μπρι και άλλα που έχουν παρόμοια μαλακή υφή, καθώς και τα λεγόμενα «μπλε τυριά» όπως το ροκφόρ καλό είναι να αποφεύγονται. Τα τυριά αυτά περιέχουν λιστέρια, έναν τύπο βακτηρίων που μπορεί να είναι επικίνδυνος για το μωρό. Προτίμηστε σκληρά τυριά, κότατζ, επεξεργασμένα τυριά ή τυριά που απλώνονται στο ψωμί.

Πατέ

Μπορεί να περιέχει λιστέρια οπότε απέφυγε κάθε είδος του.

Μερικά είδη ψαριού

Μερικά ψάρια περιέχουν υδράργυρο, ο οποίος σε μεγάλες ποσότητες μπορεί μερικές φορές να επηρεάσει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού. Απόφυγε ψάρια όπως ο γαλέος, ο ξιφίας, η ζαργάνα και μείωσε την κατανάλωση τόνου σε 2 φιλέτα τόνου ή 4 κονσέρβες τόνου την εβδομάδα για να μειώσεις τον κίνδυνο της τοξικότητας. Πρέπει να τρως ωστόσο τα άλλα είδη ψαριών 2 φορές την εβδομάδα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ωμό ή ημι-μαγειρεμένο κρέας ή ψάρι

Προτίμησε το καλά μαγειρεμένο κρέας που είναι μαγειρεμένο παντού και δεν έχει καθόλου ροζ στο εσωτερικό του.

Ωμά οστρακοειδή

Απόφυγε τα ωμά οστρακοειδή καθώς μπορεί να περιέχουν βακτήρια και ιούς που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Τα καλομαγειρεμένα οστρακοειδή είναι εντάξει.

Καφεΐνη

Οι ειδικοί προτείνουν ότι η ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300mg. Αυτό μεταφράζεται σε 4 κούπες καφέ, 6 κούπες τσάι ή 8 κουτάκια κόκα κόλα.

Ωμά ή όχι εντελώς μαγειρεμένα αυγά

Τα αυγά μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα, που προκαλεί διατροφική δηλητηρίαση. Προτίμησε αυγά που είναι εντελώς μαγειρεμένα έτσι ώστε και ο κρόκος και το ασπράδι να είναι στερεά. Απόφυγε τις τροφές που περιέχουν ημι-μαγειρεμένα ή ωμά αυγά όπως η σπιτική μαγιονέζα, τα ντρέσινγκ για τις σαλάτες και το σπιτικό παγωτό. Η αγοραστή μαγιονέζα και τα ντρέσινγκ περιέχουν παστεριωμένα αυγά οπότε είναι εντάξει.


Πηγή: http://www.shape.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένταξη του Νέου Φορέα (ΚΕ.Φ.Ι.Α.) στο Γ.Νοσοκομείο Κεφαλονιάς



Όπως είναι γνωστό στις 31-12-2011 τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ όλης της χώρας καταργήθηκαν ως Ν.Π.Δ.Δ. και εντάχθηκαν στο Ε.Σ.Υ. ως οργανικές μονάδες των Νοσοκομείων στις περιοχές που υπήρχαν και μετονομάστηκαν σε «ΚΕΝΤΡΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ» ( ΚΕ.Φ.Ι.Α.).


Με αυτή την ένταξη έληξε και η λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων τους και την Διοικητική-οικονομική-επιστημονική λειτουργία τους ανέλαβαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων στα οποία εντάχθηκαν.

Με την ιδιότητα του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ και με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού προς τα άτομα με αναπηρία αλλά και της Διοίκησης του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς παρέμεινα εθελοντικά μέχρι σήμερα 2-3-2012 όπου ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες της πλήρους ένταξης του Νέου Φορέα (ΚΕ.Φ.Ι.Α.) με το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς για να βοηθήσω στη πραγματοποίηση της.

Με την ευκαιρία αυτή σήμερα, κάπως καθυστερημένα, εγώ και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς το επιστημονικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό για την άριστη επιστημονική, διοικητική και τεχνική εκτέλεση των καθηκόντων τους και της πολύ καλής συνεργασίας μας.

Να ευχαριστήσουμε θερμά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Κεφαλονιάς « Η ΕΛΠΙΔΑ» για την συμπαράσταση τους.

Να ευχαριστήσουμε με πολύ εκτίμηση όλους τους Κεφαλλονίτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματίες που με τις οικονομικές, υλικές χορηγίες τους μας βοήθησαν στην εύρυθμη λειτουργία του κέντρου στη δύσκολη οικονομική κρίση που υπάρχει στη χώρα μας.

Να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές-εθελόντριες και αιμοδότες για την βοήθεια-συμμετοχή και προσφορά τους στο έργο μας.

Επίσης να ευχαριστήσουμε τα τοπικά Μ.Μ.Ε. για την προβολή του κέντρου και του έργου που επιτελείτο.

Τέλος ενημερώνω τα Άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους ότι οι προσπάθειες όλων μας από το 2010 για την συμπλήρωση των κενών θέσεων στο κέντρο υλοποιήθηκαν με την πρόσληψη Λογοθεραπεύτριας, Ψυχολόγου ( από επικουρικό προσωπικό ) για διάρκεια 12 μηνών , Νοσηλεύτριας, Γραμματειακής υποστήριξης και Οδηγού( από μετατάξεις).

Για την πραγματοποίηση αυτής της προσπάθειας μας είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση του Βουλευτή του Νομού μας κ. Σπύρου Μοσχόπουλου τον οποίο και ευχαριστούμε.

Με αυτές τις νέες προσλήψεις και με τα υπάρχοντα τμήματα που λειτουργούν στο κέντρο όπως: Κοινωνικής Υπηρεσίας, Εργοθεραπείας και Φυσικοθεραπείας και με τον διορισμό, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, για τον συντονισμό των επιστημονικών τμημάτων του ΚΕ.Φ.Ι.Α. από την κ. Γασπαρινάτου Όλγα Ψυχιάτρου και την κ. Μόκκα Δήμητρα Νευρολόγο, ο νέος φορέας «ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ» συνεχίζει, αναβαθμισμένος, το σημαντικό κοινωνικό του έργο.

Ευχαριστώ

Άγγελος Μπενετάτος

Πηγή: http://www.mykefalonia.com
Διαβάστε περισσότερα...

Ανιψιός μάλαμα!



Όσκαρ απάτης στην περιφέρεια Αττικής. Υπάλληλος της διεύθυνσης οικονομικού εξέδιδε εντολές πληρωμής επί 9 χρόνια στη θεία του παράνομα.

Όπως αποκάλυψε η τηλεόραση του ANT1, η δήθεν δικαιούχος και θεία του υπαλλήλου από το 2001 έως το 2010 εισέπραξε συνολικά 723.364,97 ευρώ, με τη μορφή αναπηρικού επιδόματος.

Ο επικεφαλής του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ανακοίνωσε ότι η εν λόγω κυρία «δεν ήταν δικαιούχος κανενός είδους επιδόματος Πρόνοιας και κατά συνέπεια δεν ήταν εγγεγραμμένη στα μητρώα επιδομάτων ΑΜΕΑ των Διευθύνσεων Κοινωνικής Πρόνοιας της τέως Νομαρχίας Αθηνών».

Μάλιστα, υπήρξε φορά που ο ανιψιός εξέδωσε 17 εντολές πληρωμής στο όνομα της θείας του μέσα στην ίδια ημέρα, συνολικού ποσού 35.685 ευρώ.

Ο έλεγχος που έγινε αποκάλυψε κι άλλο περιστατικό εξαπάτησης. Συγκεκριμένα στον Πειραιά ο σύζυγος έπαιρνε το επίδομα αναπηρίας της συζύγου του. Έως εδώ καλά. Το παράνομο είναι, όμως, ότι η γυναίκα, εδώ και δύο χρόνια, έχει αποδημήσει εις Κύριον…


Διαβάστε περισσότερα...

Το Ίδρυμα Γκέιτς χρηματοδοτεί έρευνα για τη φυματίωση

Το Ίδρυμα Γκέιτς χρηματοδοτεί έρευνα για τη φυματίωση 

Με στόχο την παρασκευή εμβολίων.

Το 'Ιδρυμα Γκέιτς θα χρηματοδοτήσει με το ποσό των 220 εκατομμυρίων δολαρίων για πέντε χρόνια τις έρευνες της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας βιοτεχνολογίας, της Aeras, για την παρασκευή εμβολίων κατά της φυματίωσης, ανακοίνωσε χθες η αμερικανική εταιρεία.

«Η νέα αυτή δωρεά πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για δράση με στόχο την αντιμετώπιση μιας από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο», δήλωσε ο Τζι Κόνολι, γενικός διευθυντής της εταιρείας.

«Τα χρήματα αυτά θα επιτρέψουν στην Aeras να επεκτείνει τις συνεργασίες της όσον αφορά την έρευνα, στην Ευρώπη, την Αφρική, την Κίνα και αλλού στον κόσμο, πράγμα που θα επισπεύσει την παρασκευή ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων», τόνισε ο Κόνολι.

«Όμως, οι επιστημονικές προκλήσεις είναι τεράστιες και η απειλή την οποία αποτελεί η λοιμώδης αυτή νόσος είναι παγκόσμια», πρόσθεσε.

«Χωρίς οικονομική υποστήριξη της έρευνας για την ανακάλυψη νέων εμβολίων δε θα μπορέσουμε ποτέ να εξαλείψουμε τη φυματίωση, την παγκόσμια αυτή απειλή», υπογράμμισε ο Κόνολι.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια για να χρηματοδοτηθούν οι παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ασθένειας αυτής. Κι αυτό γιατί λόγω της πολυπλοκότητας της νόσου, είναι ανάγκη να παρασκευαστούν πάνω από ένα εμβόλια για ν΄αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις του υπεύθυνου βακτηρίου ανάλογα με την περιοχή του κόσμου στην οποία εκδηλώνεται η ασθένεια, με τα στάδια εξέλιξης της μόλυνσης και με τη διαφορετικότητα των πληθυσμών που πλήττονται από αυτήν.

Η Aeras εκτιμά ότι θα χρειαστεί από 400 με 500 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια για την επίτευξη των στόχων της, δηλαδή την παρασκευή εμβολίων κατά της φυματίωσης, από κοινού με τους συνεργάτες της.

Τα 220 εκατομμύρια δολάρια του Ιδρύματος του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της δαπάνης αυτής.

Η φυματίωση σκοτώνει 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο ΠΟΥ υπολογίζει σε περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια το ετήσιο κόστος της νόσου στην παγκόσμια οικονομία. Η Ινδία και η Κίνα αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ του κόστους αυτού.


Διαβάστε περισσότερα...