Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Το μυστικό για να γίνουν τα παιδιά ευτυχισμένοι ενήλικες



Πώς αυξάνονται οι πιθανότητες δόμησης μιας ισορροπημένης προσωπικότητας.

Τα κύτταρα του εγκεφάλου του νεογέννητου παιδιού έχουν σχετικά λίγους δενδρίτες, οι οποίοι, όπως είχε αναφερθεί, εξασφαλίζουν την λήψη των νευρικών ερεθισμάτων. Όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει ερεθίσματα από τα αισθητήρια όργανα, οι δενδρίτες αρχίζουν την έντονη διακλάδωση τους προς το συγκεκριμένο ερέθισμα, η οποία αφήνει βιοχημικά ίχνη στις δομές του εγκεφάλου. Έτσι δημιουργείται ένα στοχευόμενο σύστημα νέων συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων, μέσω των διακλαδώσεων τους.

Εάν, τη συγκεκριμένη περίοδο, υπάρξει κάποια άλλη πηγή της διέγερσης, οι λεπτομέρειες της διακλάδωσης, που καθορίζουν τις ιδιαιτερότητες της προσωπικότητας, θα είναι διαφορετικές, άσχετα με τον γενετικό κώδικα του ατόμου.

Το φαινόμενο αυτό προσδίδει μια νέα διάσταση στη γνωστή θεωρία της κληρονομικότητας των ψυχικών παθήσεων και των ψυχολογικών προβλημάτων και αποδεικνύει την αναγκαιότητα του όσο είναι δυνατόν πλουσιότερου (αλλά όχι χαοτικού) περιεχομένου των ερεθισμάτων από τα πιο πρώιμα στάδια ανάπτυξης της προσωπικότητας ενός ατόμου, για τη πληρέστερη ανάπτυξη της, ίσως και από το στάδιο του εμβρύου,. Π.χ. τα μουσικά ακούσματα προκαλούν την δραστηριοποίηση των αναλόγων τμημάτων του εγκεφάλου και διαμορφώνουν την ικανότητα αντίληψης του ήχου.

Όσο πιο πλούσιο λεξιλόγιο χρησιμοποιούν οι γονείς στην επικοινωνία τους με το παιδί, τόσο περισσότερο αναπτύσσεται ικανότητα του για την αντίληψη του λογού, για τη διαμόρφωση της λεκτικής πολυμορφίας, καθώς και την ικανότητα σύνθετης σκέψης.

Παράλληλα, όσο λιγότερες αρνητικές εμπειρίες βιώνει ένα άτομο στη παιδική του ηλικία, όσο λιγότερες αρνητικές σκέψεις και αντιλήψεις αντιγράφει από τους γονείς του, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες δόμησης μιας ισορροπημένης προσωπικότητας, η οποία θα έχει ικανοποιητική προσαρμοστικότητα στις δυσκολίες και προβλήματα, που αναπόφευκτα συνοδεύουν την πραγματικότητα του κάθε ζωντανού οργανισμού.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βελτιώστε τη διάθεσή σας σε 30 λετπά



Συμβουλές για να απελευθερωθείτε από το άγχος.

Αυξήστε το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Αν μιλάτε στο τηλέφωνο (εφόσον έχετε ασύρματο) σηκωθείτε όρθιοι και περπατήστε. Χρησιμοποιήστε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ. Βάλτε περισσότερη δύναμη στη φωνή σας. Περπατήστε 10 λεπτά με τα πόδια. Ακόμα καλύτερα…

Κάντε μια βόλτα έξω. Η έρευνα δείχνει ότι το φως διεγείρει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που βελτιώνουν τη διάθεση. Η καλύτερη πρόταση είναι μια βόλτα στον ήλιο πρωί πρωί!

Να είστε έξω καρδιά. Στείλτε ένα e-mail σε ένα φίλο που δεν έχετε δει για καιρό ή βρείτε κάποιο νέο φίλο. Το να έχετε στενούς δεσμούς με άλλους ανθρώπους είναι ένα από τα πιο σημαντικά κλειδιά για την ευτυχία. Όταν ενεργείτε με φιλικό τρόπο, όχι μόνο θα κάνετε τους άλλους να νιώθουν πιο φιλικά προς το μέρος σας, αλλά θα κάνει κι εσάς να νιώσετε φιλικά συναισθήματα για τους άλλους ανθρώπους.

Απελευθερωθείτε από ένα πρόβλημα. Εξετάστε εκείνο το ασφαλιστικό σας πρόβλημα, αγοράστε κάτι που χρειάζεστε, ή κάντε εκείνη την συνάντηση με τον οδοντίατρο που συνέχεια αναβάλλετε. Τελειώνοντας μια ενοχλητική μικροδουλειά θα απελευθερωθείτε από το άγχος σας.

Δημιουργήστε ένα πιο ήρεμο περιβάλλον. Δώστε λίγο χρόνο ώστε να τακτοποιήσετε εσωτερικά σας ζητήματα, να δείτε τους λογαριασμούς που πρέπει να πληρώσετε. Αν προσπαθήσετε να λύσετε όλα τα προβλήματα σας ταυτόχρονα, μπορεί να αισθανθείτε ότι καταρρέετε. 10 λεπτά την ημέρα αρκούν ώστε να τακτοποιήσετε τα προβλήματά σας, δοκιμάστε το.

Κάντε μια καλή πράξη. Συμφιλιώστε δύο άτομα, επαινέστε κάποιον άλλον. Περάστε έναν άνθρωπο μεγάλης ηλικίας από τη μια μεριά του δρόμου στην άλλη. Στην πραγματικότητα, μπορείτε επίσης να…

Σώστε τη ζωή ενός ανθρώπου. Γίνετε δωρητής οργάνων και θυμηθείτε να ενημερώσετε την οικογένειά σας γι’ αυτή σας την απόφασή. «Do good, feel good» – λειτουργεί πραγματικά!

Παριστάνετε τους ευτυχισμένους. Έρευνα δείχνει ότι ακόμη και ένα τεχνητό χαμόγελο ενισχύει τη διάθεσή σας. Και αν είστε χαμογελαστοί, οι άλλοι άνθρωποι θα αντιληφθούν ότι είστε πιο φιλικοί και πιο προσιτοί.

Μάθετε κάτι καινούργιο. Σκεφτείτε κάτι για το οποίο θα θέλατε να γνωρίζετε περισσότερα και ψάξτε στο διαδίκτυο ή πηγαίνετε σε ένα βιβλιοπωλείο και αγοράστε ένα βιβλίο σχετικά με αυτό. Αλλά να είστε ειλικρινείς, διαλέξτε ένα θέμα που σας ενδιαφέρει πραγματικά!


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ραδιοσυχνότητες και λεμφικό μασάζ διώχνουν την κυτταρίτιδα



Τι να κάνετε αν έχετε ανάγκη από σύσφιξη και χάσιμο πόντων στο σώμα.

Αν έχετε ανάγκη από σύσφιξη και χάσιμο πόντων στο σώμα, τότε η μέθοδος Accent αποτελεί την πιο κατάλληλη θεραπεία.

Το μηχάνημα Accent χρησιμοποιεί τις ραδιοσυχνότητες για τη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος. Η θερμότητα που διαχέεται στους ιστούς έχει σαν αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα να συρρικνωθούν, ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες για την παραγωγή κολλαγόνου.

Τα αποτελέσματα που υπόσχεται το Accent, κάνοντας γλυπτική στην περιοχή του σώματος, είναι άμεσα ορατά και δραστικά: απαλότερο δέρμα, πιο λεπτή και σμιλευμένη σιλουέτα.

Η θεραπεία αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε επίπεδο στομάχι, πιο λεπτούς γοφούς και μηρούς, ενώ παράλληλα προσφέρει σύσφιξη στα άκρα. Σε περιοχές όπου εμφανίζεται τοπικό πάχος (μόνο του ή σε συνδυασμό με κυτταρίτιδα) η θεραπεία Accent μπορεί να εφαρμοστεί με σημαντικά αποτελέσματα.

Στην κοιλιά μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του δέρματος, να εντείνει τη σύσφιξη και να βοηθήσει στην απώλεια πόντων, αλλά είναι εξίσου αποτελεσματική και στα ψωμάκια στο πλάι της μέσης, στους μηρούς στους γλουτούς, στα γόνατα και γενικότερα στις περιοχές με λίπος και κυτταρίτιδα.

Η εφαρμογή Accent αποτελεί μία πλήρη θεραπεία για το τοπικό πάχος και την κυτταρίτιδα, παρόλα αυτά, για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, μπορεί να γίνει συνδυαστικά με την μέθοδο Endermologie που κάνει λεμφικό μασάζ. Κατά τον συνδυασμό των δύο αυτών θεραπειών συνιστάται να πραγματοποιείται μία εφαρμογή Accent κάθε 10-15 μέρες – συνολικά 4-6 εφαρμογές ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος - και στο μεσοδιάστημα να πραγματοποιούνται οι συνεδρίες με Endermologie 2-3 φορές την εβδομάδα – συνολικά 10-15 εφαρμογές.

Αν τώρα σας απασχολούν κάποια «ψωμάκια» στις επίμαχες περιοχές και η κυτταρίτιδα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σας, υπάρχει λύση ανώδυνη και χωρίς νυστέρι. Πρόκειται για τη μέθοδο Endermologie κατά την οποία με τη βοήθεια ειδικών κυλίνδρων πραγματοποιείται λεμφικό μασάζ στις περιοχές όπου εμφανίζεται τοπικό πάχος και κυτταρίτιδα. Είναι χαλαρωτική και παρέχει μια αίσθηση ευεξίας ενώ δεν απαιτεί καμία ιατρική πράξη ή χρήση χημικών ουσιών.

Απλά ενεργοποιεί και ανανεώνει κάποιες από τις φυσικές λειτουργίες του οργανισμού και του δέρματος. Πρόκειται για μια θεραπεία που θεωρείται αποτελεσματική μέθοδος σε περιπτώσεις χαλάρωσης και μπορεί να συνδυαστεί, επίσης, με μια σειρά από ενέσεις μεσοθεραπείας, που περιέχουν πολυβιταμινούχα σκευάσματα, στις περιοχές όπου εμφανίζεται το πρόβλημα.

Για τις περιπτώσεις που το πρόβλημα είναι πιο έντονο μπορεί να εφαρμοστεί το καινοτόμο σύστημα λιπογλυπτικής σώματος Body Tite που προσφέρει Αδυνάτισμα, Σύσφιξη και Γλυπτική Σώματος.

Πρόκειται για μια νέα μέθοδο λιποαναρρόφησης με ραδιοσυχνότητες που μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τοπική αναισθησία, ενώ ταυτόχρονα επιφέρει και δερματική σύσφιγξη. Η αφαίρεση του λίπους γίνεται σχεδόν ατραυματικά με αποτέλεσμα να μειώνεται ο μετεγχειρητικός πόνος, οι μώλωπες, τα οιδήματα καθώς και η διάρκεια ανάρρωσης.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχασε δεκαέξι παιδιά μέχρι να φέρει στον κόσμο τη Μία



Φωτογραφίες του ζευγαριού που προσπαθούσε για 13 χρόνια να κάνει παιδί.

Η Μαρία Πρίντμορ είναι μητέρα. Έφερε στον κόσμο τη Μία, αλλά η ιστορία της δεν είναι όπως κάθε άλλης μητέρας, καθώς στα 13 χρόνια που προσπαθούσε με τον σύντροφό της να κάνουν παιδί έζησε πραγματικά πολύ δύσκολες στιγμές: είχε δεκατέσσερις αποβολές, γέννησε ένα κοριτσάκι νεκρό και ένα αγοράκι που γεννήθηκε ζωντανό πέθανε έπειτα από δύο εβδομάδες ζωής…

Έτσι, η Πρίντμορ είχε εγκαταλείψει την ελπίδα να γίνει μητέρα…



Στα 32 της όμως, η ζωή της επιφύλασσε επιτέλους ένα καλό νέο: την άφιξη της Μία, που είναι επτά εβδομάδων και χαρίζει ευτυχία στους γονείς της.



«Η μητρότητα είναι καλύτερη απ’ όσο είχα φανταστεί», λέει η 32χρονη, «έπειτα από όλες αυτές τις αποβολές και τα δύο παιδιά που χάσαμε, δεν πίστευα πια πως θα συμβεί».



Η Πρίντμορ και ο σύντροφός της Τζον Φόραν πάντα ήθελαν παιδιά. Αλλά κάθε φορά που έμενε έγκυος, η χαρά τους μετατρεπόταν σε απόγνωση, όταν έχανε το έμβρυο που κυοφορούσε.

«Είχαμε αποφασίσει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε αλλά η σχέση μας πέρασε πολύ δύσκολα», λέει.

Εκτός από το ψυχολογικό κόστος των διαδοχικών απωλειών, η όλη διαδικασία είχε κόστος και για την υγεία της νεαρής γυναίκας, που έπαθε δύο εγκεφαλικά επεισόδια πριν φτάσει τα 30!

Έτσι, το ζευγάρι αποφάσισε να εγκαταλείψει τις προσπάθειες. Και λίγο μετά η Πρίντμορ ανακάλυψε πως ήταν και πάλι έγκυος! «Ήταν σοκ και δεν τολμούσα να ελπίζω πως θα είχε καλό τέλος», θυμάται.

Αλλά ούτε αυτή τη φορά ήταν τα πράγματα εύκολα για τη γυναίκα η οποία διαγνώστηκε με προ-εκλαμψία και στρεπτόκοκκο Β, έναν πιθανώς μοιραίο συνδυασμό που προκαλεί προβλήματα στον πλακούντα και εμποδίζει την τροφή του εμβρύου.

Οι γιατροί τη συμβούλεψαν να παίρνει μία ασπιρίνη την ημέρα ενώ δύο φορές την ημέρα έκανε αιμοδιαλυτικές ενέσεις.

Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της έπρεπε να μείνει στο κρεβάτι.

Λίγες ημέρες πριν τον προγραμματισμένο τοκετό, χρειάστηκε να υποβληθεί σε επείγουσα καισαρική καθώς εμφάνισε επιπλοκές.

Παρά όλες τις αντιξοότητες, η Μία ήρθε στον κόσμο υγιής χαρίζοντας απερίγραπτα συναισθήματα στους γονείς της.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο κρεβάτι του «θανάτου» Σαρκοζί - Λεπέν - Μπαϊρού



Kαμπάνια υπέρ της ευθανασίας στη Γαλλία.

Σε κρεβάτι νοσοκομείου να περιμένει καρτερικά το «θάνατο» βρέθηκε ο Νικολά Σαρκοζί, μαζί με τους συνυποψηφίους του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν και Φρανσουά Μπαϊρού.

Πρόκειται για μία «τολμηρή» καμπάνια που πραγματοποιεί στη Γαλλία η Ένωση για το Δικαίωμα Θανάτου με Αξιοπρέπεια (ΑDMD).

«Θέλαμε να προκαλέσουμε τους υποψηφίους που τάσσονται κατά της ευθανασίας» είπε ο πρόεδρος της ADMD, Ζαν-Λουκ Ρομερό.Παράλληλα, μοιράστηκαν αναπηρικά καροτσάκια με τα χρώματα των κομμάτων τους!

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος, Φρανσουά Ολάντ έχει ταχθεί υπέρ της ευθανασίας, αλλά «υπό προϋποθέσεις».







Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν ιατρικές επισκέψεις στο ΜΗΤΕΡΑ



Για όσες γυναίκες το επισκεφτούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, αύριο Πέμπτη 8 Μαρτίου, ο όμιλος ΥΓΕΙΑ προσφέρει δωρεάν σε όσες γυναίκες επισκεφτούν το ΜΗΤΕΡΑ από τις 09:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι, το Ατομικό Πρόγραμμα Εξωτερικών Ιατρείων «1 χρόνο υγεία» και έναν Δωρεάν Προληπτικό Έλεγχο Αναιμίας.

Το συνδρομητικό αυτό πρόγραμμα έχει διάρκεια ενός έτους και περιλαμβάνει δωρεάν απεριόριστες επισκέψεις σε ιατρούς 34 ειδικοτήτων του ομίλου ΥΓΕΙΑ, σημαντικές εκπτώσεις σε μη επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις και δωρεάν χρήση τηλεφωνικού κέντρου για ιατρικές συμβουλές όλο το 24ωρο.

Οι παραπάνω παροχές υγείας διενεργούνται στα Νοσοκομεία ΥΓΕΙΑ και ΜΗΤΕΡΑ και στα δύο Διαγνωστικά Κέντρα του oμίλου ΥΓΕΙΑ, το Πολυϊατρείο Αθηνών BΙΟ- CHECK στο κέντρο της Αθήνας και το Πολυϊατρείο Δυτικής Αθήνας, στο Περιστέρι.

Επίσης αύριο, στο Αμφιθέατρο «Ν. Λούρος» στο ΜΗΤΕΡΑ, θα διανεμηθεί επικοινωνιακό υλικό για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας καθώς και ενημερωτικό υλικό αναφορικά με την αξία της πρόληψης ως στάση ζωής για όλες τις γυναίκες.


Διαβάστε περισσότερα...

Έχασε τα πόδια της για να σώσει τα παιδιά της



Θανατηφόρος ανεμοστρόβιλος σάρωσε το σπίτι της οικογένειας.

Πραγματική ηρωίδα είναι μια μητέρα από το Henryville στην Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία έβαλε μπροστά το σώμα της για να σώσει τα παιδιά της από ένα θανατηφόρο ανεμοστρόβιλο.

Η 36χρονη Stephanie Decker όταν ειδοποιήθηκε από τον άντρα της, ότι ο σίφουνας κατευθύνεται προς το σπίτι τους, έβαλε τα δύο παιδιά στο υπόγειο και ξάπλωσε πάνω τους για να τα προστατέψει.

Η μητέρα έχασε το ένα της πόδι από το γόνατο και κάτω και από το άλλο της πόδι έχασε το κομμάτι από τον αστράγαλο και κάτω. Ευτυχώς ο 8χρονος Dominic και η 5χρονη Reese βγήκαν χωρίς γρατζουνιά από το σπίτι.



Η κατοικία της οικογένειας καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ το νοτιοδυτικό μέρος της περιοχής χτυπήθηκε από σειρά ανεμοστρόβιλων την περασμένη Παρασκευή με τραγικό απολογισμό 39 νεκρούς και πολλούς άστεγους.

Παρόλο που το σπίτι καταστράφηκε, η οικογένεια γιορτάζει που είναι ασφαλής. Η Decker νοσηλεύεται αυτές τις μέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Louisville.



Όταν ο άντρας της τη συνάντησε για πρώτη φορά στο νοσοκομείο, της είπε: «Είσαι ζωντανή και θα δεις τα παιδιά σου να μεγαλώνουν».








Διαβάστε περισσότερα...

Το Σάββατο συμμετέχουμε στην «Ώρα της Γης»



Σβήνουμε τα φώτα για μία ώρα στις 20:30.

Το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012 σημαίνει για τέταρτη χρονιά η Ώρα της Γης. Φέτος, το WWF Ελλάς δίνει ειδικό χαρακτήρα στην ελληνική συμμετοχή καλώντας τους πολίτες να μοιραστούν το δικό τους μήνυμα αισιοδοξίας για το περιβάλλον στο www.facebook.com/WWFGreece.

Με το σύνθημα «Μπορούμε να σώσουμε…» καταγράφουμε όλα τα αγαθά και τις αξίες που μας προσφέρει η ελληνική φύση και έχουμε χρέος να προστατεύσουμε. To Σάββατο 31 Μαρτίου στις 20.30 το βράδυ σβήνουμε τα φώτα και στέλνουμε αποφασιστικό μήνυμα συμμετοχής για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε μια εποχή βαθιάς κρίσης, πού πρέπει να οχυρωθούμε; Πού πρέπει να ψάξουμε για το πολύτιμο αντίδοτο στην απαισιοδοξία; Για εμάς αυτός ο τόπος είναι το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας.

Η ελληνική φύση με τις αμέτρητες εναλλαγές της μας δίνει ανάσα και στήριγμα. Δεν είναι μόνο τα ζώα και τα φυτά – είναι η ιστορία, η πολιτιστική μας κληρονομιά, τα τοπικά προϊόντα. Σε μια εποχή που οι ανάγκες επαναπροσδιορίζονται, πολλοί μπορεί να θεωρήσουν την προστασία του περιβάλλοντος «πολυτέλεια». Εμείς είμαστε από την απέναντι πλευρά. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Μπορούμε να σώσουμε το περιβάλλον και ό,τι αυτό μας δίνει. Μπορούμε να σώσουμε «τη σκιά», «το μέλι», «την εκδρομή», «το λάδι», «την υπερηφάνεια».

Με αυτό το σκεπτικό δίνουμε φέτος ειδικό χαρακτήρα στην ελληνική συμμετοχή στην Ώρα της Γης καλώντας τους πολίτες να πάρουν μέρος με το δικό τους μήνυμα. Το μήνυμά τους για αυτά που οι ίδιοι πιστεύουν ότι έχουμε χρέος να σώσουμε στον αγώνα μας για την προστασία του περιβάλλοντος.

—Πώς μπορείτε να πάρετε μέρος στη φετινή Ώρα της Γης

Επισκεφτείτε την σελίδα του WWF Ελλάς στο facebook και στείλτε το δικό σας μήνυμα αρχίζοντας με τη φράση «Μπορούμε να σώσουμε….». Το μήνυμά σας μπορείτε να το «εικονογραφήσετε» προσθέτοντας μια φωτογραφία της ελληνικής φύσης.

Να σβήσετε μαζί μας τα φώτα για μια ώρα το Σάββατο 31 Μαρτίου στις 20:30.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στηρίζουν τους Γιατρούς του Κόσμου τα ΚΑΠΗ



Φάρμακα και τρόφιμα για την ενίσχυση της οργάνωσης.

Το Γ' ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης συνεχίζει να συγκεντρώνει φάρμακα και τρόφιμα μεγάλης διάρκειας -ζυμαρικά, ρύζι, γάλα εβαπορέ, ζάχαρη- με στόχο την ενίσχυση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου».

Η συγκέντρωση των προσφερόμενων ειδών γίνεται στους χώρους του Γ΄ ΚΑΠΗ, στις διευθύνσεις Χαρ. Μούσκου 9 (τηλ. 2310. 231.836), Ακροπόλεως 14 και Σαχτούρη 1, στην Άνω Πόλη.

Ήδη οι πρώτες ποσότητες φαρμάκων και τροφίμων που συγκεντρώθηκαν παραδόθηκαν στους «Γιατρούς του Κόσμου».


Διαβάστε περισσότερα...

Κίνημα και για φθηνό λάδι



Οι παραγωγοί της Κρήτης στέλνουν 25 τόνους στην Αθήνα.

Γεννιέται κίνημα και για φθηνό λάδι μετά τις πατάτες και ήδη οι παραγωγοί της Κρήτης ετοιμάζονται να στείλουν 25 τόνους τυποποιημένου έξτρα ελαιόλαδου στην Αθήνα.

Οι αγρότες από τη Μεσάρα Ηρακλείου, που συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα εκτόπισης των κερδοσκόπων, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με αγρότες και εθελοντές της Πιερίας αλλά και εθελοντές του δήμου Βύρωνα.

Όπως αναφέρει το Έθνος, οι παραγωγοί θα πάρουν στο χέρι 3,10 ευρώ το κιλό και μαζί με λίγα μεταφορικά το λάδι θα φτάσει στην Αθήνα σε τιμές πολύ κάτω από τα 6 ευρώ που έχει στην καλύτερη περίπτωση ένα λίτρο λάδι στο ράφι.


Διαβάστε περισσότερα...

Φοιτητές εξ... αποστάσεως



Δωρεάν online μαθήματα από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Πέντε νέα μαθήματα προσφέρει online, αυτόν το μήνα, το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, μετά το επιτυχημένο πείραμα των δωρεάν μαθημάτων εξ΄ αποστάσεως, στο οποίο ανταποκρίθηκαν 350.000 άτομα απ΄ ολόκληρο τον κόσμο.

Τα online μαθήματα είναι μια πρωτοβουλία του φημισμένου πανεπιστημίου, το οποίο χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να μεταδώσει γνώση.

Οι φοιτητές του, μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα από παντού, αρκεί να έχουν μια γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο. Μπορούν επίσης να φτιάχνουν φόρουμ και ομάδες στον κυβερνοχώρο, οι εργασίες τους αξιολογούνται από άλλους φοιτητές σε ζωντανή σύνδεση, ενώ οι εξετάσεις πραγματοποιούνται μέσω ενός αυτόματου συστήματος κουίζ.

Τρία από τα νέα μαθήματα θα ξεκινήσουν την προσεχή Δευτέρα 12 Μαρτίου. Πρόκειται για τα «Design and Analysis of Algorithms (Σχεδιασμός και Ανάλυση Αλγορίθμων)», «Natural Language Processing (Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας)» και «Cryptography (Κρυπτογραφία)». Τα υπόλοιπα δύο, «Game Theory (Θεωρία Παιγνίων)» και «Probabilistic Graphical Models (Πιθανοτικά Μοντέλα)», έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Μαρτίου.

«Το Στάνφορντ πρωτοπορεί στην online εκπαίδευση, εδώ και πολλά χρόνια. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δημιουργήσουμε νέα online τμήματα, τόσο για τους φοιτητές μας όσο και για τους φοιτητές στον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε, στο περιοδικό του πανεπιστημίου, ο κοσμήτορας του ιδρύματος Τζον Ετσίμεντι.

Τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα της online εκπαίδευσης, εκδήλωσαν ενδιαφέρον 356.000 άτομα, από 190 χώρες, για κάποιο από τα τρία μαθήματα που πρόσφερε το αμερικανικό πανεπιστήμιο. Το πρόγραμμα ολοκλήρωσαν περίπου 43.000 φοιτητές με καταγωγή, μεταξύ άλλων, την Γκάνα, το Περού, τη Ρωσία και τη Νέα Ζηλανδία.



Διαβάστε περισσότερα...

Κίνητρα για τη απόσυρση ρυπογόνων αυτοκινήτων



Παράταση έδωσε το υπ. Οικονομικών.

Παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2012, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίσθηκε ήδη από την Βουλή, η διαδικασία χορήγησης κινήτρων για την αντικατάσταση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας.

Οι διατάξεις της απόφασης αυτής έχουν εφαρμογή για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης κυλινδρισμού κινητήρα μέχρι 2.000 κυβικών εκατοστών που παραλαμβάνονται σε αντικατάσταση επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης παλαιάς τεχνολογίας για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα μέχρι 31-12-1998 που αποσύρονται από την κυκλοφορία για καταστροφή, με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τον ν. 3899/2010.

Για τα αποσυρόμενα αυτά οχήματα προβλέπεται ότι έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή, καθώς και τυχόν οφειλές προηγουμένων ετών. Στις ρυθμίσεις εμπίπτουν τα οχήματα που έχουν αποσυρθεί από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της (21-2-2011) έως και την 20-12-2012.

Στην περίπτωση που το όχημα προέρχεται από τον ΟΔΔΥ και η άδειά του έχει εκδοθεί μετά την 1.1.1999, αυτό μπορεί να αποσυρθεί εφόσον διαπιστωθεί από την υπηρεσία Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας ότι, αυτό είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα πριν την 31.12.1998.

Με τον ν. 3899/2010 δίνεται η δυνατότητα παραλαβής καινούργιου επιβατικού αυτοκινήτου με μερική ή ολική απαλλαγή από τέλος ταξινόμησης σε αντικατάσταση παλαιού επιβατικού αυτοκινήτου, το οποίο παραδίδεται προς καταστροφή (αποσύρεται) στο εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής.

Οι απαλλαγές έχουν ως εξής:

α) μέχρι και 900 κ.ε., απαλλαγή από το Τέλος Ταξινόμησης (Τ.Τ.) για εργοστασιακή αξία μέχρι και 6.000 ευρώ.

β) από 901 μέχρι και 1400 κ.ε., απαλλαγή από το Τ.Τ. για εργοστασιακή αξία μέχρι και 8.000 ευρώ.

γ) από 1401 μέχρι και 1600 κ.ε., απαλλαγή από το 65% του Τ.Τ. και για εργοστασιακή αξία μέχρι και 11.000 ευρώ.

δ) από 1601 μέχρι και 2000 κ.ε., απαλλαγή από το 50% του Τ.Τ. και για εργοστασιακή αξία μέχρι και 14.000 ευρώ.

Δικαιούχα της ως άνω απαλλαγής πρόσωπα ορίζονται ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου το οποίο αποσύρεται ή το πρόσωπο στο οποίο ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου έχει εκχωρήσει το δικαίωμα προς απόσυρση.


Διαβάστε περισσότερα...

Ασφαλέστερες από το νυστέρι οι ρομποτικές επεμβάσεις

Ασφαλέστερες από το νυστέρι οι ρομποτικές επεμβάσεις

Λιγότερο επεμβατικές, αν και ακριβότερες.

Λιγότερες περενέργειες και κίνδυνο θανάτου, αλλά και μικρότερη παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο υπόσχονται οι ρομποτικές επεμβάσεις, κυρίως στα νεφρά ή στον προστάτη, αν και είναι ακριβότερες από τις συμβατικές.

Οι ρομποτικές επεμβάσεις είναι λιγότερο επεμβατικές και πιο αποτελεσματικές, καθώς η χρήση ρομποτικού βραχίονα (καθοδηγούμενου από τον χειρουργό μέσω μιας κονσόλας), με τη βοήθεια μιας μικροσκοπικής κάμερας που έχει εισαχθεί στο σώμα του ασθενούς, επιτρέπει την εκτέλεση χειρουργικών κινήσεων μεγαλύτερης ακριβείας.

Ειδικά στις αφαιρέσεις προστάτη, η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιείται πλέον όλο και πιο συχνά, ενώ σχετικά μικρότερη είναι η χρήση της σε σχέση με τα νεφρά για την αποκατάσταση βλάβης ή την αφαίρεσή τους.

Η μελέτη έδειξε ότι η ρομποτική επέμβαση στον προστάτη ή στα νεφρά γλιτώνει τον χειρουργημένο ασθενή κατά μέσο όρο από μια μέρα πρόσθετης παραμονής στο νοσοκομείο. Επιπλέον πολλοί λιγότεροι ασθενείς χρειάζονται μετάγγιση αίματος (2% έναντι 5% με άλλες χειρουργικές μεθόδους) και κανείς δεν πεθαίνει (έναντι ποσοστού θανάτου 2 στους χίλιους με την τεχνική του ανοικτού χειρουργείου).

Από την άλλη, όμως, η ρομποτική αφαίρεση του προστάτη κατά μέσο όρο κοστίζει 10.000 δολάρια, περίπου 700 δολάρια περισσότερα από την λαπαροσκόπηση και 1.100 δολάρια περισσότερα από την ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Για τη ρομποτική αφαίρεση νεφρού, το μέσο κόστος είναι 13.900 δολάρια, 2.700 δολάρια περισσότερα από τη λαπαροσκόπηση και 1.300 δολάρια περισσότερα από το ανοικτό χειρουργείο.


Διαβάστε περισσότερα...

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί κατάθλιψη



Ο διαταραγμένος ύπνος οδηγεί σε ψυχικές ασθένειες.

Είναι γνωστό πως κάποιος που πάσχει από κατάθλιψη, σχιζοφρένεια ή άλλη ψυχική διαταραχή δεν κοιμάται καλά, ή δεν κοιμάται καθόλου, ως αποτέλεσμα της ασθένειάς του. Τι θα λέγατε αν συνέβαινε το αντίθετο? Δηλαδή, αν η έλλειψη ύπνου είναι αυτή που προκαλεί κατάθλιψη και όχι το αντίθετο?

Νέες επιστημονικές έρευνες υποδεικνύουν αυτό ακριβώς, ανατρέποντας τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ο διαταραγμένος ύπνος προκαλεί ορισμένες ψυχικές ασθένειες ή οδηγεί τον άνθρωπο σε συμπεριφορές που λανθασμένα εκλαμβάνονται ως ψυχική διαταραχή από τους ειδικούς. Τα καλά νέα είναι ότι οι θεραπείες ύπνου θα βοηθήσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα.

Από την άλλη, όμως, αυτό σημαίνει πως πολύς κόσμος που παίρνει ψυχοφάρμακα για να αντιμετωπίσει την κατάστασή του, ανάμεσά τους και παιδιά, δεν θα δει αποτελέσματα γιατί στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι ο κακός ύπνος.Κανείς δεν ξέρει πόσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και οι επιστήμονες προσπαθούν να το μάθουν για να καταλάβουν την έκταση του ζητήματος.

Οι ενήλικοι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να μην αναπνέουν σωστά κατά τη διάρκεια του ύπνου, σε σχέση με τον μέσο όρο.

Επίσης, το 25% - 50% των παιδιών που πάσχουν από διαταραχή ελλειμματικής προσοχήςυπερκινητικότητας, παραπονείται για προβλήματα στον ύπνο, σε σχέση με το 7% των λοιπών συνομηλίκων τους.

«Μέχρι πρόσφατα, ήταν πολύ εύκολο να πάρεις ως δεδομένο ότι ένας ασθενής με κατάθλιψη ή σχιζοφρένεια δεν κοιμόταν καλά. Ποτέ δεν θα αναρωτιόσουν μήπως η σχέση των δύο είναι αντίθετη », λέει ο Ρόμπερτ Στίγκολντ, ερευνητής ύπνου στο Χάρβαρντ. Κι όμως, τα πρώτα δείγματα ήρθαν το 1987 από μία έρευνα στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης.

Από τους 1,053 φοιτητές Ιατρικής τους οποίους παρακολουθούσαν οι επιστήμονες επί 34 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, οι 101 παρουσίασαν κλινική κατάθλιψη και οι 13 αυτοκτόνησαν. Αυτοί που υπέφεραν από αϋπνίες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη από ό, τι όσοι κοιμούνταν κανονικά. Σύμφωνα με τον Στίγκολντ, η αϋπνία προδιαθέτει σε εκδήλωση κατάθλιψης.

Πώς όμως η έλλειψη ποιοτικού ύπνου προκαλεί προβλήματα ψυχολογίας συμπεριφοράς και? Κάποιοι λόγοι είναι προφανείς.

Για παράδειγμα, τα κουρασμένα παιδιά είναι υπερκινητικά και δεν θέλουν να κοιμηθούν. Ακόμα, η διαταραχή στον ύπνο ανεβάζει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, τα οποία αυξάνουν το στρες της επόμενης ημέρας.

Επίσης, πολύ σημαντικό εύρημα, φαίνεται πως η έλλειψη ύπνου επιδρά στην ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται τα συναισθήματα και να αντιδρά σε ένα συναισθηματικό ερέθισμα με τον σωστό τρόπο.

Συγκεκριμένα, με τη χρήση λειτουργικού μαγνητικού τομογράφου, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι στερούνται ύπνου παρουσιάζουν ανεπαρκή επικοινωνία μεταξύ της αμυγδαλής και του προμετωπιαίου λοβού, ο οποίος ελέγχει και στέλνει ανασταλτικά σήματα στο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα.

«Ένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν θα εκραγεί όταν ακούσει κάτι που δεν του αρέσει γιατί έχει ανεπτυγμένο προμετωπιαίο λοβό, που δρα ως συναισθηματικό φρένο», λέει ο Ματ Γουόκερ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. «Η απώλεια της επικοινωνίας ανάμεσα στην αμυγδαλή και τον προμετωπιαίο λοβό είναι ένας τρόπος με τον οποίο η έλλειψη ύπνου μπορεί να δημιουργήσει ψυχιατρικά συμπτώματα».

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως το στάδιο RΕΜ-ο βαθύτερος ύπνος, κατά τη διάρκεια του ονειρευόμαστε οποίου-βοηθά στην επεξεργασία των αναμνήσεων. Αν διαταραχθεί αυτός ο μηχανισμός, μπορεί να προκληθούν ψυχολογικά προβλήματα.

Ο κοιμισμένος εγκέφαλος ξεδιαλύνει τα γεγονότα και τις πληροφορίες της ημέρας και στη συνέχεια τα χωρίζει σε κατηγορίες, ανάλογα με το θέμα τους.

Έπειτα ψάχνει για συνδέσεις που θα μας βοηθήσουν να τα καταλάβουμε και τα ενώνει σε αναγνώσιμα πακέτα, σαν κομμάτια ενός παζλ, σε διαφορετικά σημεία της νύχτας. Έτσι, τα διάφορα στάδια του ύπνου «χειρίζονται» συγκεκριμένα είδη πληροφοριών.Όπως έχουν δείξει πολλά διαφορετικά πειράματα τα τελευταία χρόνια, ο ύπνος είναι απαραίτητος για να βελτιώσουμε τη μνήμη αλλά και την ικανότητα μάθησης.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσω του ύπνου, η διάρκεια του οποίου πρέπει να φτάνει τουλάχιστον τις έξι ώρες για να έχει αυτά τα αποτελέσματα.

Οι τελευταίεςέρευνες δείχνουν πως ο ύπνος διευκολύνει την ανάλυση νέων αναμνήσεων, βοηθώντας τον εγκέφαλο στην επίλυση προβλημάτων και την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Φαίνεται επίσης πως ο εγκέφαλος χρειάζεται λίγο χρόνο για να επεξεργαστεί τις πληροφορίες και να τις αξιοποιήσει κατάλληλα. Και σε αυτό βοηθά ο ύπνος.Αν μάλιστα χάσουμε τον ύπνο μας ή δεν κοιμηθούμε τουλάχιστον έξι ώρες, οι μνήμες της ημέρας μπορεί να πάνε χαμένες.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Μεταδοτική» η ανορεξία



Η πίεση από τους συνομηλίκους είναι καθοριστικός παράγοντας.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα του London School of Economics and Political Science διαπιστώθηκε ότι η ανορεξία είναι κοινωνικά μεταδιδόμενη διαταραχή, η οποία παρατηρείται εντονότερα σε χώρες που ο κόσμος εστιάζει στη διατήρηση ενός αδύνατου σώματος, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία. Στην έρευνα συμμετείχαν 2.871 νεαρές γυναίκες μεταξύ 15-34 ετών και στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι η πίεση από τους συνομηλίκους αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές επιρροές στον τρόπο που η γυναίκα αντιμετωπίζει το σώμα της.

Ακόμη, αύξηση αυτού του φαινομένου παρατηρήθηκε τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες με αποκορύφωμα την εβδομάδα μόδας στο Παρίσι! Ο επικεφαλής της έρευνας, οικονομολόγος Dr Joan Costa- Font, δήλωσε: «Βρήκαμε στοιχεία ότι η κοινωνική πίεση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα που οδηγεί στη νευρογενή ανορεξία, όπως επίσης και σε μια αντίληψη του σώματος».

Σημειώνεται ότι στην έρευνα, που αναμένεται να δημοσιευθεί στο οικονομικό έντυπο Economica, ανορεξικές χαρακτηρίστηκαν οι γυναίκες με ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) λιγότερο από 17.5.



Διαβάστε περισσότερα...

Πείτε «όχι» στα τηγανητά



Καλό είναι να αποφεύγονται τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα.

Μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα βρήκε ένα ακόμα λόγο να αποφεύγει κανείς - ιδίως αν πρόκειται για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση - τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα, που περιέχονται στα τηγανητά φαγητά, σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα και σε φαστ φουντ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες γυναίκες και αυτές της τρίτης ηλικίας που τρώνε πολλές τέτοιες τροφές (γύρω στα έξι γραμμάρια τρανς λιπαρών καθημερινά), αντιμετωπίζουν 39% μεγαλύτερο κίνδυνο κατά μέσο όρο να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό σε σχέση με όσες γυναίκες τρώνε γύρω στα δύο γραμμάρια τρανς λιπαρών, όμως αν παίρνουν ασπιρίνη τακτικά, μειώνουν σημαντικά τον αυξημένο κίνδυνο.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή διαιτητικής και επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευρολογίας «Annals of Neurology», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, επεσήμαναν ότι δεν αρκεί μια γυναίκα να τρώει όσα τρανς λιπαρά θέλει και μετά απλώς να παίρνει μια ασπιρίνη, όπως κάποιος που καπνίζει πολύ, δεν αρκεί μετά απλώς να ασκείται.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καθημερινό φαινόμενο η βία στα σχολεία



Εκδήλωση για την παιδική παραβατικότητα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Από 5% έως 25% ανέρχεται τα ποσοστά του σχολικού εκφοβισμού στις χώρες της ΕΕ, αν και το ποσοστό αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τον ορισμό που δίνει ο ερευνητής στο φαινόμενο, τονίστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πανελλήνιας ημέρας κατά της βίας στα σχολεία.

Η ψυχολόγος και σχολική σύμβουλος Αικατερίνη Σουσαμίδου-Καραμπέρη σημείωσε ότι το ακατάλληλο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον συμβάλλουν στην σχολική επιθετικότητα. Η έλλειψη στοργής στην οικογένεια, η χρήση σωματικής τιμωρίας, η κακοποίηση και η έλλειψη ορίων, αλλά και η μη κάλυψη των αναγκών των μαθητών στο σχολείο εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσουν σε επιθετική συμπεριφορά.

Το παιδί-θύτης δεν έχει καλές επιδόσεις στο σχολείο, δεν αναπτύσσει καλές σχέσεις με καθηγητές και συμμαθητές, με εξαίρεση τους οπαδούς που το ακολουθούν. Το παιδί που δέχεται επιθετική συμπεριφορά πιθανόν να αντιδράσει με κλάμα, φόβο, απόσυρση, ενώ ενδέχεται να φτάσει στο σημείο να αρνείται να πάει σχολείο.

Για την αποκλίνουσα και παραβατική συμπεριφορά στα παιδιά μίλησε η ψυχίατρος Σοφία Βαβέτση. Όπως επισήμανε, οι γονείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν εγκαίρως προβλήματα όπως η αντιζηλία μεταξύ των αδελφών, τα ψέματα που λένε τα παιδιά, τα προβλήματα ύπνου, λόγου και ομιλίας, το άγχος αποχωρισμού και η σχολική επιθετικότητα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο ιαματικός τουρισμός στην Ελλάδα



Τα προβλήματα των ελληνικών λουτροπόλεων.

Ο ιαματικός τουρισμός στην Ιταλία προσελκύει κάθε χρόνο πάνω από 20 εκατ. επισκέπτες, σε λουτροπόλεις-«μαμούθ», ορισμένες από τις οποίες συγκεντρώνουν μέχρι και 2.000 καταλύματα στην περιφέρειά τους έκαστη!

Στην Ελλάδα, αντίθετα, παρά την εξαιρετικά υψηλή ποιότητα των υδάτων των ιαματικών πηγών, ο θεραπευτικός τουρισμός «κερδίζει» μόλις 2 εκατ. επισκέπτες, «εκ των οποίων μόνο 5.000-6.000 είναι ξένοι και αυτοί τις επισκέπτονται παρεμπιπτόντως, επειδή κατά τις διακοπές τους τις εντόπισαν κάπου τυχαία», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδος, Ανέστης Αναστασιάδης. Όπως επισημαίνει, τα στατιστικά στοιχεία για την επισκεψιμότητα των ιταλικών λουτροπόλεων προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών.

«Όσοι ξένοι τουρίστες επισκέπτονται τις ελληνικές λουτροπόλεις το κάνουν τους καλοκαιρινούς μήνες, σαν ένα είδος εκδρομής, πχ. από Χαλκιδική στα λουτρά της Αριδαίας ή της Αγίας Παρασκευής. Το ίδιο συμβαίνει και στις λουτροπόλεις των νησιών μας, που τα καλοκαίρια έχουμε γενικό τουρισμό και κάπου-κάπου επισκέπτονται οι ξένοι τις ιαματικές πηγές μας για να τις θαυμάσουν. Όταν, όμως, διαπιστώνουν τις υποδομές των λουτρών, αρκετοί από αυτούς απλά δεν ξανάρχονται» συνεχίζει ο κ. Αναστασιάδης.

Η σοβαρή έλλειψη υποδομών αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα βασικό πρόβλημα των ελληνικών λουτροπόλεων. Ένα άλλο θέμα σχετίζεται με τα νομικά ζητήματα, που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές λουτροπόλεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί επισήμως ως προς την ποιότητα των ιαματικών νερών τους, όπως θα έπρεπε με βάση τη σχετική νομοθεσία.

«Εδώ και δυο χρόνια φωνάζουμε σχετικά με τη νομιμότητα των ελληνικών λουτροπόλεων, μιας και ο νόμος Πετραλιά προέβλεπε ότι στη διάρκεια τριών ετών από τη δημοσίευσή του (σ.σ. ψηφίστηκε το 2006), θα έπρεπε όλες οι λουτροπόλεις να αναγνωριστούν ως ιαματικές πηγές ή όχι. Κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, αν και στην Ιατρική σχολή του Α.Π.Θ. κάτι πάει να γίνει αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάτι το χειροπιαστό» σημειώνει ο κ. Αναστασιάδης.

Πτώση 60% στην επισκεψιμότητα των νέων, ενώ λειτουργούν κανονικά μόνο 80 από τις 720 ιαματικές πηγές!

Η νομοθεσία, όμως και η έλλειψη υποδομών, δεν είναι, δυστυχώς, το μοναδικό πρόβλημα των ελληνικών λουτροπόλεων. «Αν προχωρήσει ο σχεδιασμός για την κατάργηση του λουτρικού επιδόματος, όπως ακούγεται, ο θεραπευτικός τουρισμός στην Ελλάδα θα μειωθεί ακόμη περισσότερο», εκτιμά ο κ. Αναστασιάδης και προσθέτει ότι τον φετινό χειμώνα η επισκεψιμότητα νέων ανθρώπων στις ελληνικές ιαματικές πηγές υπολογίζεται ότι μειώθηκε κατά σχεδόν 60%. Οι δε μεγαλύτεροι σε ηλικία τουρίστες, συνήθως συνταξιούχοι, δεν θα μπορούν να επισκέπτονται τα λουτρά εν μέσω κρίσης, αν πάψουν να λαμβάνουν το επίδομα.

Πρόσθετο πρόβλημα είναι η ελλιπής στελέχωση των ελληνικών λουτροπόλεων με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, «αλλά και γενικότερα με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, που πολλές φορές είναι εντελώς ανειδίκευτο και ακατάλληλο».

Σήμερα σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, «οι ιαματικές πηγές που λειτουργούν κανονικά υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνούν τις 80 από τις 720 που έχουν εντοπιστεί, αν και το συγκεκριμένο στοιχείο αναφέρεται με κάποια επιφύλαξη. Δυστυχώς όμως τίποτε από αυτό το ΕΣΠΑ δεν δόθηκε για να αλλάξει η κατάσταση και αυτό είναι απαράδεκτο».


Διαβάστε περισσότερα...

Φιλόξενος, ασφαλής και φθηνός προορισμός η Ελλάδα



Τι λένε οι Γερμανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες.

Έκκληση στους Γερμανούς τουρίστες να επιλέξουν για τις διακοπές τους τα ελληνικά νησιά και «να αγνοήσουν το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα», απηύθυναν οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων τουριστικών πρακτόρων της Γερμανίας, μία ημέρα πριν από τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού (ITB), η οποία διοργανώνεται στο Βερολίνο κατά το διάστημα 7- 13 Μαρτίου.

«Οι Έλληνες βρίσκονται σε απόγνωση περιμένοντας τους τουρίστες», σημείωσε εμφατικά ο επικεφαλής της εταιρείας TUI Φόλκερ Μπέτχερ, ο οποίος χαρακτήρισε «εντελώς υπερβολική» και «αντιπαραγωγική» τη συζήτηση γύρω από την κρίση και τα θέματα ασφάλειας της χώρας. Απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του, οι οποίοι ανησυχούν ότι δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, δήλωσε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγουν τις διακοπές στη χώρα αυτό το καλοκαίρι, αλλά και ότι σπανίως κατά το παρελθόν υπήρξαν οι διακοπές στην Ελλάδα τόσο ελκυστικές.

Εξήγησε δε ότι αναφέρεται στην ενίσχυση της ξενοδοχειακής αλυσίδας της TUI με τρία νέα ξενοδοχεία, τα οποία θα λειτουργήσουν φέτος στην Κρήτη και για τα οποία οι αριθμοί είναι ήδη θετικοί, αλλά και στις τιμές, οι οποίες, όπως είπε, έχουν μειωθεί κατά περίπου 10%. Ο κ. Μπέτχερ τόνισε ότι πολλές θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τον τουρισμό και εξέφρασε την ελπίδα η κατάσταση να βελτιωθεί ακόμη και μετά την έναρξη της τουριστικής περιόδου. «Δεν έχουμε χάσει ακόμη τις ελπίδες μας», δήλωσε.

Ανάλογη ήταν η θέση και του επικεφαλής του γερμανικού τμήματος της βρετανικής «Thomas Cook» Πέτερ Φανκχάουζερ, ο οποίος επισήμανε ότι «τα γεγονότα στην Αθήνα επηρεάζουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό», αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν θα πρέπει τα ελληνικά νησιά να συγχέονται με την Αθήνα και τις διαδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται εκεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιώθηκε στα δικαστήρια υπερχρεωμένος καταναλωτής



Ρυθμίστηκαν τα χρέη του και του δόθηκε περίοδος χάριτος για να σώσει το σπίτι του
.
Σημαντική, χαρακτηρίζει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, την απόφαση του Ειρηνοδικείου Βάμου Χανίων που δικαίωσε δανειολήπτη, μέλος της Ένωσης, οποίος είχε χρέος σε ένα καταναλωτικό δάνειο και δύο πιστωτικές κάρτες, σε μία τράπεζα, συνολικού ύψους 14.705,51 ευρώ.

Με την απόφασή του το Ειρηνοδικείο, ρύθμισε τα χρέη του δανειολήπτη για τέσσερα χρόνια ώστε να πληρώνει 100 ευρώ/μήνα, του δόθηκε τετραετής περίοδος χάριτος για να σώσει την μοναδική του κατοικία και δεν έγινε ρευστοποίηση και τεσσάρων αγροτεμαχίων με ελιές, συνολικής εκτάσεως 2.217,49 τ.μ και ενός Ι.Χ αυτοκινήτου που είχε στην κατοχή του ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης (56 ετών, άνεργος, διαζευγμένος και πατέρας με ένα ανήλικο τέκνο).

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, καλεί για μια ακόμα φορά, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, να εμπιστευτούν τον Νόμο 3869/2010, καθώς και τα Ειρηνοδικεία της Χώρας, που στέκονται ως θεματοφύλακας του νόμου.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταργείται η εντοπιότητα για προσλήψεις στο Δημόσιο



Τέλος η μοριοδότηση για δήμους άνω των 10.000 κατοίκων.

Καταργείται η πριμοδότηση της εντοπιότητας για προσλήψεις σε περιοχές άνω των 10.000 κατοίκων ή σε παραμεθόριες, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που ψηφίστηκε την Τρίτη.

Με την τροπολογία αυτή, επιχειρείται επίσης να μπει φρένο στις ανεξέλεγκτες προσλήψεις και αποσπάσεις υπαλλήλων που θα γίνονται πλέον έπειτα από αυστηρό έλεγχο και έγκριση των αρμόδιων κυβερνητικών οργάνων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, με την τροπολογία και μετά τη σχετική παρέμβαση της Κομισιόν προβλέπεται μερική κατάργηση της εντοπιότητας ως κριτηρίου κατάταξης των υποψηφίων – μέχρι σήμερα οι δημότες που είναι και μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών όπου προκηρύσσονται θέσεις προτάσσονταν.

Ωστόσο, παραμένει η ευνοϊκή ρύθμιση «για λόγους αποκέντρωσης και πληθυσμιακής ενίσχυσης ευαίσθητων περιοχών της χώρας, όπως είναι η παραμεθόριος, τα νησιά, αλλά και οι μικροί δήμοι με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους».

Παράλληλα, οι υποψήφιοι των περιοχών αυτών θα προτάσσονται αρκεί να είναι μόνιμοι κάτοικοί τους και χωρίς την προηγούμενη απαίτηση να είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγιά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Στήριξη των ανέργων από την Περιφέρεια Πελοπονήσου



Κεφάλαια από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της ανεργίας όχι με επικλήσεις, αλλά με συνετή, συνεπή και πρωτοπόρα επενδυτική πολιτική», τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης μιλώντας στο περιφερειακό συμβούλιο, σχετικά με τη συμμετοχή της περιφέρειας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού».

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της εργασίας τόνισε ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αναπτύξει δραστηριότητα και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόβλεψη στο ΕΣΠΑ της δυνατότητας μόχλευσης κεφαλαίων με σκοπό την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν, όπως είπε, τη ραχοκοκαλιά της εργασίας.

Επίσης πρόσθεσε ότι, έχει προβεί στην ενεργοποίηση ανενεργών προγραμμάτων, όπως αυτό της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, που θα υλοποιηθεί στην περιφέρεια Πελοποννήσου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδες για ίαση των χρόνιων παθήσεων του ήπατος



Κυτταρική ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπείες.

Φως στις κυτταρικές διαδικασίες μέσω των οποίων το ήπαρ είναι δυνατό να αποκαταστήσει μόνο του τις βλάβες του ρίχνουν Βρετανοί και άλλοι Ευρωπαίοι επιστήμονες.

Η ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για νέες φαρμακευτικές θεραπείες στο μέλλον, οι οποίες θα αφορούν τις χρόνιες παθήσεις, όπως η κίρρωση του ήπατος και η ηπατίτιδα, που προς το παρόν αντιμετωπίζονται μόνο με μεταμόσχευση του κατεστραμμένου οργάνου.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, με επικεφαλής τον καθηγητή Στιούαρτ Φορμπς και τον δρ. Λιουκ Μπούλτερ του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ανακάλυψαν μια τεχνική για να αυξάνουν την παραγωγή των ζωτικών εκείνων κυττάρων που επιτρέπουν την αποκατάσταση του κατεστραμμένου ηπατικού ιστού. Η νέα μέθοδος χρησιμοποιεί την ενεργοποίηση συγκεκριμένων γονιδίων κατά τα πρώτα στάδια των ηπατικών κυττάρων.

Όταν το ήπαρ παθαίνει βλάβη έχει μια δική του ικανότητα αυτοθεραπείας, αλλά δυστυχώς παράγει υπερβολικά πολλά νέα κύτταρα του χοληφόρου πόρου και όχι αρκετά από τα λεγόμενα ηπατοκύτταρα, τα οποία είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του συγκεκριμένου οργάνου.

Τα ηπατοκύτταρα καταστρέφονται, όταν το ήπαρ πληγεί από παθήσεις όπως η κίρρωση και η ηπατίτιδα. Οι βρετανοί ερευνητές κατάφεραν να βρουν μια μέθοδο για να μειώνουν τη δημιουργία κυττάρων του χοληφόρου πόρου και να ενθαρρύνουν την παραγωγή των ηπατοκυττάρων, τα οποία καθαρίζουν στο ήπαρ τις επιβλαβείς τοξικές ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα.

Η ανακάλυψη αυτή δίνει ελπίδες για νέα φάρμακα, που θα κάνουν κάτι ανάλογο, υποβοηθώντας την αυξημένη παραγωγή ηπατοκυττάρων.

Αν αυτό καταστεί εφικτό, τότε θα αποσυμφορηθούν οι σχετικές λίστες αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος. Τα περιστατικά βλάβης στο ήπαρ αυξάνονται διεθνώς και ανάλογα αυξάνεται η ζήτηση για μεταμοσχεύσεις, χωρίς όμως να υπάρχει η αναγκαία προσφορά οργάνων. Υπερδιπλάσιοι άνθρωποι πεθαίνουν σήμερα από βλάβη του ήπατος σε σχέση με πριν από 20 χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάντε διατροφή χωρίς να πληρώνετε αδρά



Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα.

Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα το τελευταίο διάστημα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής σε συνδυασμό με τη μείωση στους μισθούς και τις συντάξεις.

Γι’ αυτό πολλοί επιλέγουν ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές ή έτοιμες λύσεις από το σούπερ μάρκετ δεδομένου ότι δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν προϊόντα που σχετίζονται με την υγιεινή διατροφή όπως για παράδειγμα ψάρια και άπαχο κρέας.

Πάντοτε όμως υπάρχουν λύσεις για να μην ξεφύγει κανείς από το μηνιαίο προϋπολογισμό αλλά και να προσπαθήσει παράλληλα να τρώει υγιεινά.

Τρώτε αυγά:
Καταναλώστε άφοβα αυγά ξεχνώντας μια για πάντα το μύθο περί χοληστερίνης. Είναι γεμάτα βιταμίνες, πλούσια σε πρωτεΐνη και σχετικά οικονομικά. Μόνο μην το παρακάνετε στην κατανάλωση…

Ψωνίστε τόνο σε κονσέρβα:
Το προϊόν αυτό είναι πλούσιο σε ωμέγα -3 λιπαρά που κάνουν καλό στην καρδιά και βοηθούν στον έλεγχο του βάρους. Είναι αρκετά φθηνός σε σχέση με τα υπόλοιπα ψάρια και το ίδιο πλούσιος σε πρωτεΐνη με το κρέας, χωρίς ίχνος λίπους.

Προτιμήστε κατεψυγμένα λαχανικά:
Μπορεί να μην έχουν διατηρήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά τους, όμως είναι αρκετά πιο οικονομικά από τα φρέσκα.

Πείτε «ναι» στα προϊόντα ολικής αλέσεως:
Αυτά τα προϊόντα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φθηνά από τα επεξεργασμένα όπως για παράδειγμα το λευκό ρύζι και τα μακαρόνια.

Πάρτε το φαγητό στο γραφείο
: Για να εξοικονομήσετε χρήματα, καλό είναι να σηκωθείτε νωρίτερα το πρωί προκειμένου να μαγειρέψετε και να πάρετε το φαγητό σας στο γραφείο. Έτσι και θα φάτε πιο υγιεινά και θα γλιτώσετε χρήματα από τα αμφιβόλου ποιότητας έτοιμα φαγητά, τα οποία δεν ξέρετε τι περιέχουν.

Πηγαίνετε με λίστα στο σούπερ μάρκετ:
Σημειώστε ακριβώς τι χρειάζεστε για να μην ξεφύγετε από τον προϋπολογισμό βλέποντας τα προϊόντα που υπάρχουν στα ράφια των καταστημάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνες προσπάθειες αποκατάστασης στυτικής λειτουργίας



Οι Έλληνες επιλέγουν φάρμακα χωρίς ιατρικές συμβουλές.

Η είσοδος του Διαδικτύου στην ζωή μας ναι μεν μας έφερε πιο κοντά σε πληροφορίες μη προσβάσιμες μέχρι πριν λίγα χρόνια ταυτόχρονα όμως μας έδωσε την αίσθηση ότι μπορούμε πια να ασχοληθούμε με οτιδήποτε αντικαθιστώντας τους ειδικούς με πολλή πληροφόρηση (καλή ή κακή) και λίγη προσωπική κριτική σκέψη.

Ριψοκίνδυνη συμπεριφορά υιοθετούν οι Έλληνες για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Μελέτη των τηλεφωνημάτων στην Ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου (210-7233102), έδειξε ότι το 27% των ανδρών που τηλεφώνησαν για πληροφορίες και ενημέρωση για θέματα στυτικής δυσλειτουργίας το τελευταίο εξάμηνο είχαν δοκιμάσει με δική τους πρωτοβουλία ανεπιτυχώς να βοηθηθούν με ένα, δύο ή τρία από τα κυκλοφορούντα φάρμακα κατά της αδυναμίας στύσης.

Αξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι η ανεξέλεγκτη και χωρίς ιατρική συμβουλή χρήση των φαρμάκων αυτών αυξάνει σε ποσοστό άνω του 35% τους καλοκαιρινούς μήνες, που λόγω διακοπών και αλλαγής στον τρόπο ζωής, πολλοί άντρες αναζητούν γρήγορες λύσεις για το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας.Η χρήση των φαρμάκων χωρίς ιατρική οδηγία αφορά άνδρες όλων των ηλικιών και ανεξάρτητα από το μορφωτικό και κοινωνικοοικονομικό τους επίπεδο. Τα ποσοστά αυτά επιβεβαιώνονται και από τους άνδρες που επισκέπτονται τους ειδικούς γιατρούς και οι οποίοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το αρνητικό αποτέλεσμα των φαρμάκων.Από τους άνδρες που χρησιμοποιούν ανεπιτυχώς τα φάρμακα, το 40% δηλώνει ότι ενημερώθηκε μέσω Διαδικτύου για την αθωότητα και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, ενώ ένα ποσοστό 22% ενημερώθηκε από φίλους.Ένα σημαντικό ποσοστό των ανδρών δήλωσαν έλλειψη αποτελεσματικότητας των φαρμάκων. Οι απαντήσεις αυτές αποδίδονται στο ότι δεν ελέγχθηκε ιατρικά η αιτιολογία του προβλήματος στύσης. Δεν τεκμηριώθηκε σωστά η ένδειξη χρήσης των φαρμάκων. Δεν χορηγήθηκαν στη σωστή δόση και στο σωστό χρόνο λήξης, ενώ άλλα φάρμακα που λαμβάνει ο άνδρας αναστέλλουν τη δράση των φαρμάκων. Το αίτιο που ενδεχομένως προκαλεί το πρόβλημα στύσης, είναι μεγαλύτερο από τη δυνατότητα των φαρμάκων'.

Άβολα: Πολλοί άνδρες νιώθουν άβολα να συζητήσουν με τον γιατρό τόσο προσωπικά θέματα. Πολλοί πιστεύουν ότι η ενημέρωση μέσω Διαδικτύου είναι αρκετή για να υποκαταστήσει την ιατρική συμβουλή. Παράλληλα, οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν τα φάρμακα για τη στύση, τα προβάλλουν με τέτοιο τρόπο, που ενθαρρύνουν τη χρήση των φαρμάκων, χωρίς να τονίζουν όσο πρέπει την ανάγκη ιατρικής οδηγίας. Επίσης, οι λόγοι μπορεί να είναι οικονομικοί ή και η έλλειψη χρόνου.Η τυχαία χρήση των φαρμάκων, στερεί από τον άνδρα τη δυνατότητα μεγιστοποίησης του θεραπευτικού αποτελέσματος. Τα φάρμακα παρουσιάζουν αντενδείξεις και παρενέργειες, ενώ πολλές φορές απαιτούνται και άλλα συμπληρωματικά μέτρα για την αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας και ας μην ξεχνάμε ότι οι θεραπευτικές ανάγκες του κάθε άνδρα είναι διαφορετικές.

Η Σεξολογία, σε αντίθεση με άλλες ιατρικές ειδικότητες, δεν διαθέτει απλώς εργαλεία για την εκτίμηση και μέτρηση ενός προβλήματος στο σεξ, κάτι αντίστοιχο με το θερμόμετρο του παθολόγου ή το πιεσόμετρο του καρδιολόγου, για να διαγνώσει την ύπαρξη ‘αρρώστιας’. Βασίζεται κυρίως στη διήγηση του ενδιαφερόμενου και την υποκειμενική του εκτίμηση για το αν βιώνει το σεξ με ικανοποίηση ή δυσφορία.Παράλληλα, συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, σε σχέση με όσα ακούμε, συζητάμε και διαβάζουμε. Χωρίς να το θέλουμε, εθιζόμαστε σε ιδέες, αντιλήψεις, συμπεριφορές και δημιουργούμε ανάγκες σύμφωνα με το πνεύμα της εποχής.Ένα πνεύμα που μετέτρεψε το σεξ σε παιχνίδι επιδόσεων, με κύριο εκτιμητή τη διεκδίκηση της σεξουαλικής απόλαυσης από το γυναικείο φύλο. Αυτοί οι μηχανισμοί δημιούργησαν στους άντρες χαμηλή αυτοεκτίμηση και αύξησαν τις στρατιές αυτών με προβλήματα στο σεξ ψυχογενούς αιτιολογίας.

Δράση των χαπιών:Η δράση των φαρμάκων σε επίπεδο ιστών και υποδοχέων ενδιαφέρει τους ειδικούς. Για τον άντρα που τα χρησιμοποιεί, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε τρεις επιμέρους δράσεις των φαρμάκων: βοηθούν να γίνει η στύση ευκολότερα, βοηθούν να έχει μεγαλύτερη διάρκεια και τέλος, βοηθούν το αντρικό μόριο να έχει μεγαλύτερη σκληρότητα.Η επιλογή φαρμάκου σε κάθε περίπτωση δεν είναι πάντα ιδιαίτερα απλή. Έχει σχέση με τις ιδιαιτερότητες του κάθε άντρα (ευκαιριακές επαφές ή λειτουργία σε μόνιμη σχέση, αιτιολογία και μέγεθος του προβλήματος, ηλικία, συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, τρόπος ζωής). Η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων κυμαίνεται γύρω στο 70%, ποσοστό όμως που μπορεί να βελτιώνεται σημαντικά μέσα από συνδυασμένες φαρμακευτικές και ψυχολογικές θεραπείες.Η πείρα που συσσωρεύτηκε τα τελευταία χρόνια απέδειξε ότι τα φάρμακα αυτά είναι ακίνδυνα, με την έννοια ότι δεν παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες, όπως είχε αρκετά θεωρηθεί, και κυρίως δεν εκθέτουν σε κίνδυνο τη ζωή.Από τη στιγμή που τα φάρμακα κρίθηκαν απολύτως ασφαλή, στόχος της επιστημονικής έρευνας ήταν η μεγιστοποίηση του θεραπευτικού αποτελέσματος. Αυτή επιτυγχάνεται, πέρα από την επιλογή φαρμάκου και τον καθορισμό της δόσης, και με τη ρύθμιση άλλων παραγόντων που λειτουργούν αρνητικά για τη στύση.Σ' αυτούς περιλαμβάνονται η καλή ορμονική ρύθμιση της τεστοστερόνης, της προλακτίνης και των ορμονών του θυρεοειδούς, η αντικατάσταση αντιυπερτασικών φαρμάκων που ενοχλούν ιδιαίτερα τη στύση και η βελτίωση του τρόπου ζωής των αντρών (κάπνισμα, αλκοόλ κ.λπ.). Η προσθήκη σωματικής άσκησης στο ημερήσιο πρόγραμμα των αντρών κρίνεται απαραίτητη, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σωστή διατροφή για επιτυχημένες εξετάσεις


Πρακτικές συμβουλές για υγιεινά γεύματα.

Καιρός για Πανελλήνιες και είτε το πιστεύετε είτε όχι η διατροφή παίζει πρωτεύοντα ρόλο στα αποτελέσματα που θα φέρετε. Προτιμήστε τα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά σαν βάση των γευμάτων, καθώς απελευθερώνουν σταδιακά ενέργεια και περιορίζουν την κόπωση. Καλές πηγές είναι τα κουάκερ, τα μούσλι, το πολύσπορο ψωμί και τα ολικής άλεσης δημητριακά.

Αποφύγετε τα μεγάλα, λιπαρά και δύσπεπτα γεύματα. Οι λιπαρές τροφές καθυστερούν στην έξοδό τους από το στομάχι και έτσι επιμηκύνουν την πέψη και μειώνουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης. Φροντίστε τα επίπεδα ενυδάτωσης. Η καλή ενυδάτωση εξασφαλίζει λιγότερη κόπωση, καλύτερη συγκέντρωση και, μέσα στο καλοκαίρι, καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Προσοχή όμως: αποφύγετε τα υγρά που περιέχουν ζάχαρη (χυμοί, αναψυκτικά, κακάο), καθώς οδηγούν σε απότομη πτώση το σάκχαρο στο αίμα μετά την κατανάλωση, πράγμα που οδηγεί σε απότομο αίσθημα κόπωσης και μειωμένη συγκέντρωση. Επίσης, εάν δεν είστε συνηθισμένοι σε κατανάλωση καφεΐνης, αποφύγετε τα αναψυκτικά τύπου κόλα και τονωτικά με καφεΐνη, καθώς μπορεί να απορυθμίσουν τα ωράρια του ύπνου σας.

Ανανεώνετε τα επίπεδα γλυκόζης στον εγκέφαλο, προσφέροντας σνακ ενδιάμεσα στα γεύματα. Τα σνακ είναι καλό να αποτελούνται είτε από φρούτα (που μέσω της βιταμίνης C τονώνουν τον εγκέφαλο και μέσω του συμπλέγματος βιταμίνης Β απελευθερώνουν γλυκόζη από τους υδατάνθρακες), ανάλατους ξηρούς καρπούς (πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα που δρουν σαν αντιοξειδωτικά) ή δημητριακά ολικής άλεσης. Καθώς πολλοί έφηβοι αλλά και φοιτητές έχουν κακή διατροφή, συχνά παρουσιάζουν σιδηροπενική αναιμία. Φροντίστε στα γεύματα να υπάρχει μια καλή πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου για να μειωθεί το αίσθημα κόπωσης αλλά και να βελτιωθεί η οξυγόνωση των εγκεφαλικών κυττάρων. Περιορίστε τη ζάχαρη γιατί μας προσφέρει ‘κενές’ θερμίδες, ενώ αυξάνει και αμέσως μετά μειώνει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Μπορεί η εξεταστική να είναι πριν το καλοκαίρι, δεν είναι όμως η κατάλληλη περίοδος να ξεκινήσετε ένα αυστηρό διατροφικό σχήμα υπό τη μορφή δίαιτας, ειδικά εάν δεν σας παρακολουθεί κάποιος ειδικός. Περιορίστε τις παχυντικές τροφές στα γεύματα και αποφύγετε να τσιμπολογάτε από άγχος και ανία.

Πρακτικές συμβουλές για υγιεινά γεύματα: Καταναλώνετε πάντα ένα καλό πρωινό. Αυτοί που καταναλώνουν πρωινό έχουν μεγαλύτερη απόδοση, καλύτερη συγκέντρωση και ευκολότερη απομνημόνευση. Φροντίστε το πρωινό σας να έχει 1 μερίδα γαλακτοκομικών (γάλα ή γιαούρτι), μια μερίδα δημητριακά ή πολύσπορο ψωμί, ένα φρούτο, και αν θέλετε ένα αβγό ή λίγο τυρί. Αποφύγετε τα πολύ λιπαρά πρωινά, όπως π.χ. τυρόπιτα, κρουασάν κτλ. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων προσπαθήστε να καταναλώνετε τα 3 βασικά γεύματα: πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Το μεσημεριανό και το βραδινό είναι καλό να συνοδεύονται από μια σαλάτα εποχής και να περιέχουν 3-4 φορές την εβδομάδα καλής ποιότητας πρωτεΐνες, όπως είναι το άπαχο κρέας, τα λιπαρά ψάρια, τα πουλερικά και τα όσπρια.

Αποφύγετε τα τηγανητά, το πολύ λάδι και κρέμες γάλακτος στο μαγείρεμα. Μαγειρέψτε τα φαγητά σας στο φούρνο, στην κατσαρόλα με λίγο λάδι, στο γκριλ ή στη χύτρα και αποφύγετε το τηγάνι.Ενδιάμεσα στα γεύματα χρειάζεται να καταναλώνετε σνακ. Είτε είστε στο σπίτι είτε όχι, φροντίστε να υπάρχουν διαθέσιμα υγιεινά σνακ, όπως παστέλι, φρουτοσαλάτα, γιαούρτι με μέλι ή με φρούτα, γρανίτα παγωτό, δημητριακά και bars πρωινού, μικρά σάντουιτς, ανάλατοι ξηροί καρποί. Αποφύγετε να αγοράσετε έτοιμα σνακ τύπου πατατάκια/ γαριδάκια, παγωτά, κρουασάν, σοκολατοειδή κλπ για το σπίτι, καθώς τα περισσότερα υστερούν σε θρεπτικά συστατικά και είναι πλούσια σε θερμίδες. Προσπαθήστε να τρώτε σε τραπέζι και να αφιερώνετε κάποιο χρόνο στο φαγητό.

Με αυτό τον τρόπο ξεκουράζεστε λίγο από το διάβασμα, ενώ τρώτε πιο συνειδητά. Έτσι, αποφεύγετε το συνεχές τσιμπολόγημα από άγχος ή ανία.Πριν την εξέταση είναι καλό να καταναλώσετε με το πρωινό μια μικρή ποσότητα σοκολάτας (μέχρι 30γρ), που βελτιώνει τη συγκέντρωση και περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά.Τέλος, είναι σημαντικό να κάνετε κάποια ήπιας μορφής άσκηση για να μειώνεται το άγχος και να βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το μυστικό για να πετύχει η εξωσωματική γονιμοποίηση



Ιδιαίτερα σημαντική η χρονική στιγμή που θα ξεκινήσετε την προσπάθεια.

Για την επιστήμη όλα είναι δυνατά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα είναι πιθανά. Τι συμβαίνει όταν ένα ζευγάρι καταφεύγει στην εξωσωματική γονιμοποίηση και έρχεται αντιμέτωπο με επανειλημμένες προσπάθειες που δεν απέδωσαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα; Υπάρχουν μυστικά επιτυχίας;

Ο τομέας της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η αιχμή του δόρατος της σύγχρονης γυναικολογίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της γονιμότητας. Μόνο αν απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο και έμπειρο μαιευτήρα – γυναικολόγο, που έχει μετεκπαιδευτεί σ’ αυτόν τον τομέα θα εξασφαλίσετε την βέλτιστη καθοδήγηση. Ο γυναικολόγος αυτός θα πρέπει να πλαισιώνεται από εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων και να χρησιμοποιεί την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.

Η χρονική στιγμή που θα ξεκινήσετε την προσπάθεια της εξωσωματικής είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ειδικές ορμονολογικές εξετάσεις μας δείχνουν πότε μία γυναίκα μπορεί να ξεκινήσει μία προσπάθεια με τις καλύτερες προϋποθέσεις και πότε θα πρέπει να περιμένει. Ένας εξειδικευμένος Γυναικολόγος θα αντιμετωπίσει κάθε γυναίκα ως ξεχωριστή περίπτωση και θα επιλέξει τα φάρμακα εκείνα που θα την βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

Αν η γυναίκα έχει προσπαθήσει στο παρελθόν, ο Γυναικολόγος θα χρησιμοποιήσει την γνώση που αποκόμισε, προκειμένου να τροποποιήσει την αγωγή της προς το καλύτερο εκμεταλλευόμενος την γνώση που του παρείχε η προηγούμενη προσπάθεια και δεν θα μείνει στην στείρα επανάληψη του ίδιου πρωτοκόλλου φαρμάκων.

Μια γυναίκα πριν προχωρήσει στην εξωσωματική θα πρέπει να έχει κάνει τον κύκλο τον κλινικοεργαστηριακών εξετάσεων που απαιτούνται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα έμβρυα που θα δημιουργηθούν, θα μεταφερθούν σε ένα περιβάλλον με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, προκειμένου η εγκυμοσύνη να συνεχιστεί και να ευοδωθεί.

Τέλος μία γυναίκα που παράγει κακής ποιότητας ωάρια θα πρέπει να αναρωτηθεί αν είναι έτοιμη να δεχθεί την λύση της δωρεάς ωαρίων γιατί αυτό μπορεί να είναι και η λύση στο πρόβλημά της. Το ζευγάρι θα πρέπει να οπλιστεί με υπομονή και επιμονή γιατί οι διαδικασίες είναι και χρονοβόρες και ψυχοφθόρες, το αποτέλεσμα όμως θα το δικαιώσει.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η λιποθυμία δεν είναι αθώα



Μπορεί να αποτελεί προειδοποίηση για κάτι σοβαρό.

Μια λιποθυμία είναι κάτι που συμβαίνει στους περισσότερους και θεωρείται σχεδόν φυσιολογική. Οφείλεται στη μη επαρκή αιμάτωση του εγκεφάλου. Ο ασθενής χάνει τις σισθήσεις του, αλλά, όταν αποκτασταθεί η αιμάτωση, συνέρχεται.
Ένα λιποθυμικό επεισόδιο μπορεί να οφείλεται σε υπόταση ή αναιμία, όμως μπορεί να κρύβει την ύπαρξη καρδιακής αρρυθμίας, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας 47χρονης Αμερικανίδας, η οποία είχε συχνά λιποθυμικά επεισόδια. Η ίδια δεν έδινε σημασία. Ήταν δραστήρια, έτρεχε σε Μαραθωνίους και θεωρούσε ότι οι λιποθυμίες οφείλονταν σε κόπωση. Μέχρι που, μία μέρα, έτυχε να λιποθυμήσει στο σπίτι της αδελφής της, η οποία πανικοβλήθηκε και κάλεσε ασθενοφόρο. Αυτή η κίνηση έσωσε τη ζωή της 47χρονης. Λίγα λεπτά αφότου έφθασε στο νοσοκομείο, η καρδιά της σταμάτησε. Χωρίς την άμεση επέμβαση των γιατρών, θα είχε πεθάνει!

Τελικά οι γιατροί διέγνωσαν σοβατή καρδιακή αρρυθμία και τοποθέτησαν βηματοδότη στην 47χρονη.


Διαβάστε περισσότερα...

Η αλήθεια γύρω από τα γενόσημα φάρμακα



Πού θα κατασκευάζονται, ποιός θα τα ελέγχει και ποιο το όφελος για τα ταμεία.

Τα γενόσημα φάρμακα είναι ένα από τα θέματα των ημερών και ίσως από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνονται στον χώρο του φαρμάκου. Ωστόσο το θέμα των γενόσημων έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και αντιπαραθέσεων στον ιατρικό κόσμο.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για το πόσο ασφαλή είναι τα αντίγραφα φαρμακευτικά προϊόντα για νέους και ηλικιωμένους, πού θα κατασκευάζονται, ποιός θα τα ελέγχει, θα υπάρχει πράγματι όφελος για τα δημόσια ταμεία και τι ισχύει τελικά σε άλλες χώρες.

Ο καθηγητής οικονομικών της υγείας Νίκος Μανιαδάκης δίνει απαντήσεις...


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στην ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας των ανέργων



Θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και μέσω ταχυδρομείου.

Tη δυνατότητα να θεωρήσουν το βιβλιάριο υγείας τους για ολόκληρο το 2012, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν, αποκτούν οι 178.628 άνεργοι που επιδοτήθηκαν από τον ΟΑΕΔ, από την 1/1/2011 έως τις 31/12/2011.

Το ΙΚΑ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, αξιοποιώντας τα δεδομένα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα χορήγησης ικανότητας και θα ξεκινήσει την αποστολή αυτοκόλλητων ετικετών στην διεύθυνση κατοικίας των ανέργων από τις 10 Φεβρουαρίου.

Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η προσέλευση των δικαιούχων στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Μητρώου του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για την θεώρηση του ατομικού βιβλιαρίου υγείας.

Επίσης δεν απαιτείται η θεώρηση του οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας για τα προστατευόμενα μέλη οικογένειας, εφόσον αυτά είναι σύζυγοι ή τέκνα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέσα στο ασφαλιστικό έτος 2012.

Τα βιβλιάρια υγείας των ανέργων θα ισχύουν από την 1/3/2012 έως τις 28/2/2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται λάδι από την Κρήτη «χωρίς μεσάζοντες»



Ξεκίνησαν οι συζητήσεις από τους Αγρότες του Ηρακλείου.

Τις πρώτες συζητήσεις για την απευθείας διάθεση κρητικών προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές ξεκίνησε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου, σύμφωνα με το cretalive.gr.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΑΣΝΗ , Γιώργο Τζωρτζάκη εχει ήδη γίνει μία πρώτη επαφή με τον Δήμο Φιλοθέης -Ψυχικού, με πρωτοβουλία της εκεί δημοτικής αρχής για την προμήθεια στους δημότες , αρχικά, κρητικού ελαιολάδου.

Όπως τόνισε ο κ. Τζωρτζάκης τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νεότερη επικοινωνία, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι ποσότητες και ο τρόπος με τον οποίο θα διατεθούν .

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η τυποποίηση του λαδιού θα περάσει από συνεταιριστική οργάνωση, ωστόσο, τα χρήματα, ως επί το πλείστον, στον παραγωγό.


Διαβάστε περισσότερα...

Το κίνημα της πατάτας όσο πάει και... «ριζώνει»



Πού πωλούνται φθηνά αγροτικά προϊόντα σε τιμές παραγωγού χωρίς μεσάζοντες.

Ολοένα μεγαλύτερη δυναμική και απήχηση αποκτά τα τελευταία 24ωρα το «κίνημα της πατάτας» στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, καθώς ξεφυτρώνουν σαν τα... μανιτάρια οι υπαίθριες αγορές, στις οποίες οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν αγροτικά προϊόντα σε τιμές παραγωγού, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες.

Εκτός από το νομό Θεσσαλονίκης, όπου στο «κίνημα» προσχωρούν ολοένα περισσότεροι δήμοι και την Κατερίνη, από όπου ξεκίνησε η πρωτοβουλία, φθηνές πατάτες θα πωληθούν τις επόμενες ημέρες σε Χαλκιδική, Βέροια και Βόλο.

Μάλιστα, το κίνημα της πατάτας δεν θα σταματήσει στις πατάτες, αλλά θα επεκταθεί- κατά τα φαινόμενα- και σε άλλα προϊόντα, χωρίς να αποκλείεται η διάθεση φθηνών αμνοεριφίων, ενόψει του Πάσχα.

Συνεχίζεται και αύριο η πώληση φθηνής πατάτας στο Σέιχ Σου


Περίπου 15 τόνοι πατάτας σε τιμή 0,25 ευρώ ανά κιλό, διανεμήθηκαν σήμερα σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ.

Αύριο Τετάρτη, πρόκειται να διανεμηθούν σε καταναλωτές άλλοι 15 τόνοι πατάτας Άνω Βροντούς. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9.30-10 το πρωί, στην περιοχή του Σέιχ Σου, δίπλα στον Ζωολογικό Κήπο, αλλά πατάτες θα μπορούν να αγοράσουν -όπως και τις προηγούμενες μέρες- μόνο όσοι καταναλωτές φρόντισαν να τις παραγγείλουν από πριν, είτε ηλεκτρονικά (στο e-mail vivika@agro.auth.gr ) είτε τηλεφωνικώς (στο 2310 99 88 23).

Όπως δήλωσαν στο ΑΜΠΕ συνεργάτες του ομότιμου καθηγητή Γεωπονικής, Χρίστου Καμενίδη, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία, οι διανομές θα συνεχιστούν, αλλά γίνονται σκέψεις ώστε να εμπλακούν στη διαδικασία και οι δήμοι, προκειμένου η πώληση της φθηνής πατάτας να γίνεται τοπικά και να μην ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις οι πολίτες.

Παραγγελίες για ρύζι και πατάτες στον δήμο Θερμαϊκού από αύριο μέχρι 21/3


Πατάτες και ρύζι σε χαμηλή τιμή θα διανείμει μέσα τον Μάρτιο και ο δήμος Θερμαϊκού. Σε συνεργασία με πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου, οι πατάτες θα διατίθενται σε τιμή 0,30 ευρώ/κιλό, σε συσκευασίες των 10 κιλών, ενώ οι ρυζοπαραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας θα μοιράζουν ρύζι νυχάκι, γλασέ, καρολίνα και μπονέτ σε πεντάκιλες συσκευασίες (σε τιμές από 0,74-1,00 ευρώ/κιλό αναλόγως ποικιλίας).

Όσοι κάτοικοι και δημότες του δήμου Θερμαϊκού επιθυμούν να επωφεληθούν από την αγορά των προϊόντων σε προνομιακές τιμές μπορούν να συμπληρώσουν το έντυπο παραγγελίας από τις 7 έως τις 21 Μαρτίου, ηλεκτρονικά στην ιστοστελίδα www.thermaikos.gr ή σε έντυπη μορφή, στα δημοτικά διαμερίσματα Περαίας, Νέας Μηχανιώνας και Επανομής.

Στη συνέχεια, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, που θα καθοριστεί κατόπιν ενημέρωσης των καταναλωτών, θα γίνει η διάθεση των προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Και φασόλια στον δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης. Μέχρι 20/3 οι παραγγελίες


Ρύζι, φασόλια και πατάτες θα πωλούνται σε τιμές παραγωγού στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ο οποίος θα προβεί -σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του- στην οργάνωση αγοράς προϊόντων (ρύζι, φασόλια, πατάτες) σε τιμές παραγωγού.

Όσοι επιθυμούν να αγοράσουν τέτοια προϊόντα, καλούνται να δηλώσουν το είδος και την ποσότητα που επιθυμούν, καθώς και το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και το τηλέφωνό τους μέχρι τις 20 Μαρτίου, στο e-mail του δήμου: info@ampelokipi-menemeni.gr ή καλώντας τους τηλεφωνικούς αριθμούς 2310 729618, 2310 729602 και 2310 729608, 2310 729600, 2310 729679 και 2310 729604.

Στη συνέχεια, θα ειδοποιηθούν όλοι έγκαιρα για τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα παραλαβής των προϊόντων που δηλώνουν ότι επιθυμούν να αγοράσουν.

Ελαιόλαδο από τη Λακωνία, εκτός από ρύζι και πατάτες, στο δήμο Νεάπολης-Συκεών


Σε επαφή με τους κατά τόπους αγροτικούς συνεταιρισμούς βρίσκεται και ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών, προκειμένου να διατεθούν τα προϊόντα τους σε τιμές παραγωγού. Αρχικά, επιλέχτηκαν ως προϊόντα η πατάτα, το λάδι, το αλεύρι, το ρύζι, η φακή και τα φασόλια, «με τα πρώτα μηνύματα να καταφθάνουν θετικά», όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δήμου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες συλλέγουν πληροφορίες από τους παραγωγούς, ενώ ταυτόχρονα, μέσα από το ενημερωμένο δίκτυο των κοινωνικών υπηρεσιών, ενημερώνουν τους πολίτες για τη συγκέντρωση παραγγελιών. Αυτοί θα προμηθεύονται τα προϊόντα σε ημέρα που θα ορίζει ο δήμος απευθείας από τους παραγωγούς στην ποσότητα που επέλεξαν.

Ήδη, εξασφαλίσθηκε η προμήθεια πατάτας από το Κ.Νευροκόπι Δράμας και ρυζιού από τη Χαλάστρα, όλα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Αύριο φθάνει δείγμα ελαιολάδου από τη Λακωνία, ενώ συνεχίζονται οι επαφές με παραγωγούς και για τα άλλα προϊόντα, με το δήμο να δίνει έμφαση στον έλεγχο ποιότητάς τους ώστε να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο νοθείας ή αλλοίωσης. Εκτιμάται πως η πρώτη διάθεση των προϊόντων θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Έτοιμοι να ταξιδέψουν 50 χλμ για να αγοράσουν φθηνές πατάτες στη Χαλκιδική!


Και στη Χαλκιδική θα φτάσουν αύριο οι φθηνές πατάτες Νευροκοπίου. Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ η Ιωάννα Kαρούλη, μέλος της οργανωτικής επιτροπής της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η διανομή περίπου 30 τόνων σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει μετά τις 8 το πρωί αύριο, στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων.

Από τα 900-1000 τσουβάλια των 30 κιλών έκαστο, που αναμένεται να διατεθούν αύριο (σε τιμή 0,28 ευρώ/κιλό συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), τα 800 περίπου έχουν ήδη προπληρωθεί! Όσοι προπλήρωσαν τις παραγγελίες τους μέχρι σήμερα, θα μπορούν να παραλάβουν αύριο τις συμφωνηθείσες ποσότητες.

«Ενδιαφέρον υπάρχει από τα γύρω χωριά, αλλά και από πιο μακρινές περιοχές όπως το Πλαγιάρι, που απέχει 50 χλμ από τα Σήμαντρα και το Παλιούρι», εξηγεί η κα Καρούλη. Οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τις παραγγελίες τους στα εξής τηλέφωνα: Αγροτικός Συνεταιρισμός Σημάντρων 2373061284, Νίκος 6973208642 και Βαγγέλης 6937123055.

Πατάτες και στη Βέροια, το Σάββατο


Το Σάββατο 10 Mαρτίου θα φτάσει στη Βέροια η νταλίκα που θα μεταφέρει τις φθηνές πατάτες Νευροκοπίου στην Ημαθία, κατόπιν πρωτοβουλίας των «Πολιτών της Βέροιας» και με πρώτους «πωλητές» τούς εθελοντές της πόλης. Η διανομή θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τις παραγγελίες τους στα τηλέφωνα 6982171461, 6975504391 και 6946381707. Αναμένεται να διατεθούν περίπου 25 τόνοι πατάτας.

Φθηνές πατάτες πωλούνται επίσης στο Βόλο (0,25 ευρώ το κιλό), στο πλαίσιο του κινήματος "Άνωση Εθελοντές Βόλου» και με την αλληλεγγύη της «Ένωσης Καταναλωτών Βόλου», του «Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας», του Εργατικού Κέντρου Βόλου, της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας κτλ. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24210/37927 πρωί και 24210/38317 απόγευμα.

Και αμνοερίφια σε χαμηλή τιμή;


Και αμνοερίφια σε χαμηλή τιμή ενδέχεται να πωληθούν το επόμενο διάστημα, ενόψει του Πάσχα, αν και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι ευπαθές ανεβάζει τον πήχη των οργανωτικών αναγκών.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης, «οι κτηνοτρόφοι το συζητάμε και θα επιδιώξουμε να διαθέσουμε φθηνά αμνοερίφια, έστω σε μικρές ποσότητες, σε τιμές 7-8 ευρώ/κιλό. Ωστόσο, τα κατσικάκια δεν είναι πατάτες. Είναι ένα ευπαθές προϊόν, που χρειάζεται την κατάλληλη υποδομή για τη μεταφορά και συντήρησή του, δηλαδή ειδικά οχήματα μεταφοράς, ψυγεία κτλ., οπότε η διάθεσή του έχει αυξημένες δυσκολίες. Θα προσπαθήσουμε όμως να το πετύχουμε, έστω σε μικρές ποσότητες και σε τοπικό επίπεδο».

Και παντοπωλείο που παρακάμπτει τους μεσάζοντες


Μπορεί η πλειοψηφία των καταναλωτών να «ανακαλύπτει» τώρα το κίνημα της αγοράς αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, αλλά ένα παντοπωλείο στη Θεσσαλονίκη κάνει περίπου αυτό, εδώ και έναν χρόνο! Πρόκειται για τον αστικό προμηθευτικό συνεταιρισμό «Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων» (ΣΠΑΜΕ), το πρατήριο του οποίου λειτουργεί στην οδό Μελενίκου 29 και «σπάει» το κύκλωμα των μεσαζόντων.

Το προϊόν φτάνει κατευθείαν από τον παραγωγό στον καταναλωτή, σε κόστος που προκύπτει από τις τιμές χονδρικής συν ένα ποσοστό 10% για να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα του πρατηρίου της Σ.ΠΑ.ΜΕ.


Διαβάστε περισσότερα...

Φαινόμενα βίας έχουν βιώσει 7 στους 10 μαθητές



Έρευνα της VPRC για τη σχολική βία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο Ζάππειο.

Το γεγονός ότι «το φαινόμενο παροξύνεται», όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τον χαιρετισμό του, αναδεικνύει έρευνα της VPRC για τη σχολική βία που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης της Ελληνογερμανικής Αγωγής με αφορμή τη σημερινή ημέρα δράσεων κατά της βίας στο σχολείο.

Θεωρητικά, τα ελληνόπουλα αποστρέφονται τη βία σε πολύ υψηλά ποσοστά. Ποσοστό 98% εκφράζουν την αποστροφή τους σε εκδηλώσεις βίας κατά ζώων συντροφιάς, 84% διαφωνούν με την άποψη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η βία είναι δικαιολογημένη και 79% δηλώνουν ότι προτιμούν να εμπλέκονται σε διαφωνίες που έχουν βίαιη κατάληξη. Ωστόσο, 7 στους 10 μαθητές και μαθήτριες δηλώνουν ότι έχουν παρατηρήσει στο σχολείο τους φαινόμενα βίας (73% στο Λύκειο).

Σε σχέση με τις υλικές καταστροφές, συχνότερα φαινόμενα αποτελούν οι καταστροφές διδακτικού υλικού (35%), οι εξοπλισμού (33%), κτιριακής υποδομής (27%) και ακολουθούν οι καταστροφές αντικειμένων ιδιοκτησίας μαθητών (20%), ενώ ερωτηματικά ως προς τις συνθήκες φύλαξης των σχολικών χώρων προκαλεί το γεγονός ότι 20% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν συχνό φαινόμενο τις διαρρήξεις και κλοπές αντικειμένων.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η ενδοσχολική βία στην Ελλάδα είναι κυρίως λεκτική, όπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επιστημονικός σύμβουλος της VPRC, Χρ. Βερναρδάκης. Υψηλά ποσοστά καταγράφηκαν σε περιστατικά χλευασμών και εξυβρίσεων (88%) και διάδοσης αρνητικών σχολίων ή φημών (67%). Μόλις 11%, ωστόσο, παραδέχονται ότι έχουν πρωταγωνιστήσει ως «θύτες» σε επεισόδιο ενδοσχολικής βίας.

Μέρος της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 700 μαθητών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το διάστημα από 13 έως 29 Φεβρουαρίου, ήταν αφιερωμένο στην καταγραφή των απόψεων των παιδιών για τη σχολική ζωή, περίπου ένας στους τρεις μαθητές και μαθήτριες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη σχολική ζωή με τα μεγαλύτερα ποσοστά δυσαρέσκειας να καταγράφονται στα δημόσια σχολεία και στο Λύκειο.

Μαθητές και μαθήτριες εμφανίζονται, εξάλλου, εξαιρετικά ανήσυχοι για την επόμενη μέρα, καθώς 72% εκφράζουν αβεβαιότητα για το μέλλον τους, ενώ στο Λύκειο το ποσοστό αυτό φτάνει στο 83%. Πάντως, τα αισθήματα δυσαρέσκειας για τη σχολική ζωή και η αβεβαιότητα για το μέλλον δεν εμποδίζει τα παιδιά να συμπαθούν στην πλειονότητά τους το σχολείο τοποθετώντας τη συμπάθειά τους στο 7,15 με άριστα το 10. Στα κορίτσια ο μέσος όρος συμπάθειας είναι 7,44, ενώ στα αγόρια μειώνεται στο 6,85. Διαβάθμιση καταγράφεται και ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης. Στο Δημοτικό η συμπάθεια φτάνει το 8,52 για να πέσει στο 7,15 στο Γυμνάσιο και στο 6,84 στο Λύκειο.

Ικανοποιημένοι από τις σχολικές εγκαταστάσεις δηλώνουν 64 στους εκατό ερωτηθέντες, ενώ οι μισοί μαθητές (50,9%) δεν ξεχωρίζουν περισσότερους από πέντε καθηγητές που να τους έχουν αφήσει καλές εντυπώσεις στη σχολική τους θητεία.

Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων προκύπτει ακόμη ότι σε σημαντικό ποσοστό των παιδιών παρατηρούνται φαινόμενα αδυναμίας διαχείρισης του θυμού τους στην καθημερινότητά τους. Περίπου ένα στα δέκα παιδιά δηλώνει ότι τους συμβαίνει συχνά να χάνουν την ψυχραιμία τους ή να εκνευρίζονται εύκολα, ένα στα πέντε συγκρούονται σε αντίστοιχη συχνότητα με άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, 10% εκτονώνονται ξεσπώντας την οργή τους σε αντικείμενα και 5% τσακώνονται με φίλους.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι η βία δεν είναι φαινόμενο της κρίσης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι ένα φαινόμενο που «συνεχώς παροξύνεται» και επισήμανε την ανάγκη αντιμετώπισής του με συντονισμένη προσπάθεια των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, την οποία «δεν πρέπει να διακόψει η εκλογική διαδικασία». Ο υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ψυχικά τραύματα που μπορεί να αφήσει σε ένα θύμα η βία: «Η γραφή είναι ανεξίτηλη, την κουβαλάς μέχρι να γεράσεις» τόνισε για να υπογραμμίσει: «Μάθαμε να συγχωρούμε και πολλές φορές να επικροτούμε τα φαινόμενα βίας».

Το γεγονός ότι η βία αυξάνεται όταν συνοδεύεται από μείωση της κοινωνικής ανοχής, επισήμανε και ο καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Κλήμης Ναυρίδης, και σημείωσε ότι δεν πρέπει να ποινικοποιηθεί η σχολική ζωή με τον διαχωρισμό των μαθητών σε θύτες και θύματα. «Το σχολείο είναι ένας χώρος όπου υπάρχει βία εξ' ορισμού, καθηγητές και μαθητές, δύσκολες μαθησιακές εμπειρίες» είπε. «Η τάξη πρέπει να είναι ένας χώρος όπου να μπορούν να λέγονται πράγματα» πρόσθεσε και υπογράμμισε την ανάγκη να επικοινωνούν τα παιδιά τα προβλήματά τους στο σχολικό περιβάλλον. «Ύψιστος προορισμός του σχολείου είναι να βοηθά τα παιδιά να μεταβολίζουν τα συναισθήματά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«"Όχι" στην ποινικοποίηση, "ναι" στην πρόληψη» ήταν το μήνυμα του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θοδωρή Παπαθεοδώρου, ο οποίος επισήμανε ότι η βία στα σχολεία υπάρχει από την αρχή της μαζικής εκπαίδευσης και ότι αποτελεί μορφή κοινωνικότητας. «Στο ερώτημα "γιατί υπάρχει βία", υπάρχει και ένα άλλο ερώτημα: γιατί να μην υπάρχει βία» σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Αθανάσιος Γκότοβος, επισημαίνοντας ότι η απουσία βίας από έναν χώρο είναι επίτευγμα και προϊόν εκπαιδευτικών πρακτικών.

Μετά τις τοποθετήσεις των ειδικών, η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου, γνωστή για την αφοσίωσή της στο παιδικό θέατρο, διάβασε αποσπάσματα σχετικά με την παιδική βία από το βιβλίο «Άγρια Παιδιά» του Στίβεν Κέλμαν. Ο χώρος του Ζαππείου γέμισε, ακολούθως, από τις φωνές τις παιδικής χορωδίας της Ελληνογερμανικής Αγωγής που ερμήνευσε το τραγούδι «Φύγε Μακριά», ενώ σε μια συμβολική κίνηση, στο τέλος, οι μικροί μαθητές πέταξαν στον ουρανό τα μηνύματα που έστειλαν για την παιδική βία εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν εικαστικοί, όπως ο Αλέκος Φασιανός, ο Δημήτρης Μυταράς και ο Γιάννης Βαρώτσος, συνθέτες όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, λογοτέχνες και πλήθος ηθοποιών, ενώ ο εθνικός παραμυθάς Ευγένιος Τριβιζάς προσέφερε ένα παραμύθι με θέμα την παιδική βία υπό τον τίτλο «Το κουνέλι με το μαντολίνο».


Διαβάστε περισσότερα...