Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Καθημερινό φαινόμενο η βία στα σχολεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Εκδήλωση για την παιδική παραβατικότητα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Από 5% έως 25% ανέρχεται τα ποσοστά του σχολικού εκφοβισμού στις χώρες της ΕΕ, αν και το ποσοστό αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τον ορισμό που δίνει ο ερευνητής στο φαινόμενο, τονίστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πανελλήνιας ημέρας κατά της βίας στα σχολεία.

Η ψυχολόγος και σχολική σύμβουλος Αικατερίνη Σουσαμίδου-Καραμπέρη σημείωσε ότι το ακατάλληλο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον συμβάλλουν στην σχολική επιθετικότητα. Η έλλειψη στοργής στην οικογένεια, η χρήση σωματικής τιμωρίας, η κακοποίηση και η έλλειψη ορίων, αλλά και η μη κάλυψη των αναγκών των μαθητών στο σχολείο εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσουν σε επιθετική συμπεριφορά.

Το παιδί-θύτης δεν έχει καλές επιδόσεις στο σχολείο, δεν αναπτύσσει καλές σχέσεις με καθηγητές και συμμαθητές, με εξαίρεση τους οπαδούς που το ακολουθούν. Το παιδί που δέχεται επιθετική συμπεριφορά πιθανόν να αντιδράσει με κλάμα, φόβο, απόσυρση, ενώ ενδέχεται να φτάσει στο σημείο να αρνείται να πάει σχολείο.

Για την αποκλίνουσα και παραβατική συμπεριφορά στα παιδιά μίλησε η ψυχίατρος Σοφία Βαβέτση. Όπως επισήμανε, οι γονείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν εγκαίρως προβλήματα όπως η αντιζηλία μεταξύ των αδελφών, τα ψέματα που λένε τα παιδιά, τα προβλήματα ύπνου, λόγου και ομιλίας, το άγχος αποχωρισμού και η σχολική επιθετικότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.