Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Το λίγο αλκοόλ βοηθάει στη δυσπεψία


Καλά είναι τα νέα για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα γαστρίτιδας ή δυσπεψίας, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα, το λίγο κρασί μαζί με το εορταστικό δείπνο δεν έχει επιπτώσεις στο στομάχι.

Οι ερευνητές τονίζουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα χώνεψης με λίγο κρασί κατά το χριστουγεννιάτικο δείπνο. Αν κι ένα ποτό - όπως τονίζουν – επιβαρύνει τη διαδικασία της χώνεψης, ωστόσο δεν προκαλεί καούρες, ρέψιμο ή φούσκωμα.

Μελετητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης επισήμαναν έπειτα από πειράματα, ότι το αλκοόλ σε συνδυασμό με τροφή δεν επιβαρύνει τόσο το στομάχι.

Συστήνουν, μάλιστα, να απολαμβάνουν όλοι ανεπιφύλακτα το γεύμα τους τώρα τα Χριστούγεννα με το ποτό της αρεσκείας τους χωρίς να ανησυχούν για... μεταγευματικά πεπτικά προβλήματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο «British Medical Journal», σύμφωνα με την Daily Mail.


Διαβάστε περισσότερα...

Πως να αποφύγετε τα κιλά των εορτών





Δύο ειδικοί, οι δρ Κόνι Ντίκμαν, διευθύντρια του Τμήματος Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και Τζούλι Ρέντφερμ, επικεφαλής του Τμήματος Διατροφής στο Νοσοκομείο Βrigham and Women΄s, υποστηρίζουν ότι μπορεί κανείς να απολαύσει τους χριστουγεννιάτικους πειρασμούς, χωρίς να πάρει γραμμάριο. 

Το κλειδί σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να καταστρώσετε στρατηγικό σχέδιο. 

* Το πρώτο που χρειάζεστε είναι να αποφασίσετε πριν φτάσετε στον εορταστικό προορισμό σας πόσο θα φάτε (λ.χ. ότι θα γεμίσετε καλά το πιάτο σας, αλλά μία φορά, και θα βάλετε μέσα πολλές σαλάτες, περίπου ένα τέταρτο κρέας ή ψάρι και ένα τέταρτο ζυμαρικά ή ρύζι). 

* Να αποφύγετε επίσης να πάτε στον προορισμό σας νηστικοί (φάτε ένα φρούτο και ένα γιαούρτι πριν βγείτε από το σπίτι). 

* Υιοθετήστε τη στρατηγική «κοιτάω και διαλέγω» αντί για την τακτική «λίγο απ΄ όλα». 

* Μην ξεχνάτε ότι δεν έχει σημασία μόνον τι τρώτε, αλλά και τι πίνετε: τα ποτά και γενικότερα ό,τι περιέχει αλκοόλ παρέχει πολλές θερμίδες, συνεπώς αρχίστε το ρεβεγιόν με μεταλλικό νερό και στη συνέχεια πιείτε κανονικό ποτό. 

* Εάν πάτε για ρεβεγιόν σε κάποιο κέντρο, ζητήστε  να μην σας φέρουν το κύριο πιάτο, εάν δεν φάτε πρώτα όλη τη σαλάτα, τα λαχανικά ή τη σούπα που είθισται να σερβίρονται ως ορεκτικά. Έτσι, όταν έρθει μπροστά σας το κύριο πιάτο μπορεί να έχετε χορτάσει, οπότε θα φάτε λιγότερο. 

* Εάν είστε εσείς οι οικοδεσπότες, φροντίστε να μαγειρέψετε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά, αλλά εύγευστα πιάτα.

* Φροντίστε ακόμα να εντάξετε στο γιορτινό πρόγραμμά σας, όσο πιεσμένο κι αν είναι, λίγο περπάτημα.

* Εάν τέλος έρθετε αντιμέτωποι με πιεστικούς οικοδεσπότες, που επιμένουν να δοκιμάσετε τα πάντα, αρνηθείτε ευγενικά.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...