Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Τα μήλα «φρενάρουν» τη γήρανση

Ένα μήλο την ημέρα, το γήρας κάνει πέρα όπως αναφέρει νέα κινεζική μελέτη


Το «ταπεινό» μήλο μπορεί να αποδειχθεί μεγάλος σύμμαχος υγείας και μακροζωίας


Χονγκ Κονγκ Ένα μήλο την ημέρα, το γήρας κάνει πέρα, σύμφωνα με νέα κινεζική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Agricultural and Food Chemistry».

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ μελέτησαν μύγες δροσόφιλες, οι οποίες παρά το μικροσκοπικό τους μέγεθος, μοιάζουν γονιδιακά με τον άνθρωπο.

Στο πλαίσιο των πειραμάτων τους, χώρισαν τις «φτερωτές» συμμετέχουσες σε δύο ομάδες: η πρώτη ακολουθούσε φυσιολογική διατροφή, ενώ στη δίαιτα της δεύτερης οι ειδικοί προσέθεταν εκχύλισμα μήλου.

Διαπίστωσαν ότι ενώ οι δροσόφιλες που τρέφονταν κανονικά είχαν μέσο προσδόκιμο 50 ημερών, εκείνες που λάμβαναν επιπλέον εκχύλισμα μήλου ζούσαν περίπου πέντε μέρες περισσότερο από τις άλλες.

Πέρα από την παράταση στη διάρκεια της ζωής τους οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι οι μύγες - «μαθουσάλες» περπατούσαν, σκαρφάλωναν και κινούνταν με μεγαλύτερη ευκολία συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Βάσει των αναλύσεων, το εκχύλισμα μήλου έδειξε να μειώνει τα επίπεδα αρκετών βιοχημικών ουσιών, που στην περίπτωση των δροσόφιλων συνδέονται με την διαδικασία της γήρανσης.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το εκχύλισμα του μήλου δρουν «σβήνοντας» τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται για την γενικότερη φθορά του οργανισμού και τις ασθένειες που συνοδεύουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Πρόσφατη μελέτη είχε επίσης υπογραμμίσει την ευεργετική δράση του συγκεκριμένου φρούτου για την υγεία, καθώς είχε δείξει ότι τα άτομα που τρώνε συχνά μήλα αντιμετωπίζουν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να πάθουν καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.





Πηγή: Εφημερίδα "TO BHMA"
Διαβάστε περισσότερα...

Ενζυμο σβήνει τις αναμνήσεις

Το εντόπισαν ισραηλινοί επιστήμονες και επιτρέπει την ενίσχυση ή ακόμη και το σβήσιμο της μνήμης


Το ένζυμο πρωτεϊνικής κινάσης Μ ζήτα μπορεί να ενισχύσει ή να διαγράψει
αναμνήσεις, υποστηρίζουν ιστραηλινοί επιστήμονες


Τελ Αβίβ

Ένα ένζυμο το οποίο επιτρέπει την ενίσχυση ή ακόμη και το σβήσιμο της μνήμης εντόπισαν ισραηλινοί επιστήμονες από το Ινστιτούτο Επιστήμης Βάιτσμαν (Weizmann).

Σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, οι ειδικοί προκάλεσαν στα τρωκτικά αναγούλα χορηγώντας τους αρχικά μια συγκεκριμένη τροφή. Στόχος τους ήταν να συνδέσουν τη γεύση της με τη δυσάρεστη αυτή εμπειρία.

Στη συνέχεια, εκπαίδευσαν τα ζώα να συνδέουν επιπλέον τροφές με κοιλόπονο, ενώ τους χορήγησαν ενέσιμα έναν αβλαβή ιό ο οποίος εξέφραζε την πρωτεϊνική κινάση Μ ζήτα (ΡΚΜ) – ένα ένζυμο που επηρεάζει τη μνήμη.

Στον οργανισμό τους, ο ιός εξέφραζε είτε μια λειτουργική εκδοχή του ενζύμου, είτε μια μεταλλαγμένη μορφή που μπλόκαρε τη δραστηριότητα ακόμη και του φυσικώς εκφραζόμενου ενζύμου.

Οι επιστήμονες είδαν λοιπόν ότι τα αυξημένα επίπεδα του ενζύμου ενίσχυαν την ικανότητα των πειραματόζωων να ανακαλούν τις μνήμες που σχετίζονταν με τις δυσάρεστες τροφές, ενώ αντίθετα, η μεταλλαγμένη εκδοχή του ενζύμου τις διέγραφε πλήρως.

Προσεχώς και σε χάπι;
Το ένζυμο ΡΚΜ φαίνεται ότι δρα με πολύ διαφορετικό τρόπο από ότι άλλα ενισχυτικά μνήμης, καθώς επιτρέπει την παρέμβαση σε παλαιότερες αναμνήσεις.

Κατά τους ειδικούς, δεν αποκλείεται τα ευρήματα αυτά να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων φαρμάκων που να απευθύνονται σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, σύνδρομο μετατραυματικού στρες (PTSD) ή φοβίες, ενισχύοντας ή διαγράφοντας αντίστοιχα παλαιότερες αναμνήσεις τους.





Πηγή: Εφημερίδα "TO BHMA"
Διαβάστε περισσότερα...

Μεταμόσχευση τεχνητού βρόγχου

Ελπίδα για πολλούς ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα δίνει η πρώτη παγκοσμίως επιτυχημένη μεταμόσχευση βρόγχου που πήρε «σάρκα και οστά» στη Γαλλία.


Ελπίδα σε πολλούς ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα δίνει η πρώτη μεταμόσχευση τεχνητού βρόγχου

Παρίσι Ελπίδα για πολλούς ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα δίνει η πρώτη παγκοσμίως επιτυχημένη μεταμόσχευση βρόγχου που πήρε «σάρκα και οστά» στη Γαλλία. Αυτό ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι οι ειδικοί του νοσοκομείου Αβισέν ντε Μπομπινί οι οποίοι διεξήγαγαν τη μεταμόσχευση πριν από 16 μήνες. Για ποιον λόγο άργησαν οι γιατροί να δημοσιοποιήσουν την παγκόσμια αυτή πρωτιά; Διότι περίμεναν να βεβαιωθούν ότι όλα θα πάνε καλά, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, θωρακοχειρουργός δρ Εμανουέλ Μαρτινό.

Στη συνέντευξη ο δρ Μαρτινό τόνισε ότι ο ασθενής είναι καλά στην υγεία του. «Βρίσκεται βέβαια υπό τακτική παρακολούθηση αλλά ζει όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά. Περπατά καθημερινά και πηγαίνει στο σπίτι του στην εξοχή». Ο ειδικός προσέθεσε ότι η πνευμονική λειτουργία του ασθενούς είναι αντίστοιχη με εκείνη ενός 80χρονου που κάπνιζε στη ζωή του.

Σήμερα η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των πρώιμων, μη μεταστατικών περιπτώσεων βρογχοπνευμονικού καρκίνου είναι το χειρουργείο. Εάν ο όγκος βρίσκεται στην περιφέρεια του πνεύμονα, τότε αφαιρείται μόνο ένα τμήμα του οργάνου. Εάν όμως ο όγκος βρίσκεται στο κέντρο του πνεύμονα, τότε απαιτείται ολική αφαίρεση του οργάνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μετεγχειρητική θνησιμότητα αγγίζει το 26% μέσα στο πρώτο τρίμηνο από την επέμβαση.

Η νέα μέθοδος δεν απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, ξεκαθάρισε ο δρ Μαρτινό και ζήτησε υπομονή έως ότου εξαχθούν περισσότερα αποτελέσματα από την εφαρμογή της τεχνικής. Ηδη μέσα στον μήνα ξεκινά δοκιμή της μεταμόσχευσης βρόγχου σε 20-30 ασθενείς.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης οι ειδικοί εξήγησαν ότι ο τεχνητός βρόγχος ο οποίος αντικαθιστά τον βρόγχο του ασθενούς που έχει «πληγεί» από τον καρκίνο, αποτελείται από βιολογικό ιστό (τμήμα αρτηρίας που έχει ληφθεί από πτωματικό δότη) σε συνδυασμό με μια εσωτερικό μεταλλικό πλέγμα (στεντ) η οποία κρατά σταθερή τη δομή του ιστού.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το μόσχευμα που τοποθετήθηκε στον 78χρονο ασθενή και ελήφθη από τράπεζα ιστών δεν απαιτεί λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

Τα πειράματα σχετικά με τη νέα τεχνική τα οποία διήρκεσαν 10 χρόνια έλαβαν χώρα στο εργαστήριο του καθηγητή Αλέν Καρπεντιέ ο οποίος είναι παγκοσμίως γνωστός για την τοποθέτηση βιοπροσθετικών βαλβίδων. «Βοηθούμε στην αναγέννηση του βρόγχου»εξήγησε ο καθηγητής Καρπεντιέ, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα είναι «μαγικό».

Ο αορτικός ιστός που χρησιμοποιήθηκε στη μεταμόσχευση αποτελεί μια «μήτρα» στην οποία μεταναστεύουν τα βρογχικά κύτταρα προκειμένου να δημιουργήσουν επιθήλιο (το τμήμα του βρόγχου που έρχεται σε επαφή με τον αέρα). Σημειώνεται ότι οι γάλλοι ειδικοί έχουν επιτύχει στο εργαστήριο και την αναγέννηση του χόνδρου που κρατά σταθερή τη δομή του βρόγχου. Σε αυτό το στάδιο όμως δεν προβλέπεται ακόμη αφαίρεση του στεντ από τον βρόγχο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μια άκρως «δύσκολη» μορφή της νόσου: τα ποσοστά επιβίωσης έναν χρόνο μετά τη διάγνωση είναι 46%, ενώ σε διάστημα πενταετίας δεν ξεπερνούν το 15%. 





Πηγή: Εφημερίδα "TO BHMA"
Διαβάστε περισσότερα...

Ενα γονίδιο για τον αλκοολισμό

Κληρονομικά χαρακτηριστικά έχει η ροπή προς τα οινοπνευματώδη ποτά



Ουάσιγκτον

Πολλοί έχουν παρατηρήσει ότι η ροπή προς το αλκοόλ αποτελεί συχνά οικογενειακό «χαρακτηριστικό», κανείς όμως δεν είχε εξακριβώσει αν αυτό θα έπρεπε να αποδοθεί στην κληρονομικότητα ή στην επιρροή που ασκεί το περιβάλλον. Τώρα οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν μια απτή απόδειξη υπέρ του κληρονομικού παράγοντα σε ένα γονίδιο.

Στο κέντρο της ηδονής
Διεξάγοντας πειράματα με ποντικούς Αμερικανοί ερευνητές παρατήρησαν ότι το γονίδιο TLR4, το οποίο κωδικοποιεί για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης στην αμυγδαλή του εγκεφάλου, συνδέεται άμεσα με την επιθυμία για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η αμυγδαλή _ γνωστή και ως «το κέντρο ηδονής» του εγκεφάλου _ είναι μια περιοχή που ευθύνεται για τη ρύθμιση των συναισθημάτων και έχει συνδεθεί σε παλαιότερες έρευνες με τον εθισμό στο αλκοόλ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν επέφεραν με τεχνητό τρόπο διέγερση στους υποδοχείς της TLR4 και σε ορισμένους άλλους υποδοχείς του εγκεφάλου ώστε να μιμηθούν το συναίσθημα ευφορίας που νιώθουν όταν πίνουν όσοι καταναλώνουν περιστασιακά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, οι μέχρι πρότινος επιρρεπείς στο ποτό ποντικοί έχαναν το ενδιαφέρον τους για το οινόπνευμα ύστερα από δυο εβδομάδες.

Μελλοντική θεραπεία
Ο επικεφαλής της έρευνας Χάρι Τζουν, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, θεωρεί ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το συγκεκριμένο γονίδιο συνδέεται με την περιστασιακή άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος και ενδέχεται να «προσαρμόζει» νευρολογικά τους φορείς του ήδη από τη νεαρή ηλικία για τον εθισμό στο αλκοόλ.

«Η περιστασιακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ είναι επαχθής για τη δημόσια υγεία και χρήζει βελτιωμένων θεραπειών» δήλωσε. «Η γονιδιακή θεραπεία ίσως κατορθώσει να προσφέρει εναλλακτικές στις παρούσες ψυχολογικοκοινωνικές και φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όμως ο εντοπισμός όλων των γονιδίων στα οποία θα πρέπει να στοχεύσουμε αποτελεί πρόκληση».



Διαβάστε περισσότερα...

Γεμάτη κύστη, σωστές αποφάσεις!


Άμστερνταμ

Όσοι σκέφτονται να λάβουν μία σημαντική απόφαση, όπως να προβούν σε μία ακριβή αγορά, καλύτερα να πιουν πρώτα ένα μπουκάλι νερό - και αυτό επειδή, σύμφωνα με ψυχολόγους, οι γεμάτες κύστες οδηγούν σε πιο ορθές αποφάσεις!

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τβέντε στην Ολλανδία ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με γεμάτη κύστη δείχνουν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και καλύτερη κρίση όταν καλούνται να πάρουν μία σημαντική απόφαση. Αυτό, συμβαίνει επειδή ο έλεγχος της κύστης συνδέεται με το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου που ενεργοποιεί το αίσθημα της επιθυμίας και της επιβράβευσης.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Psychological Science, διαπιστώθηκε επίσης ότι μόνο η σκέψη λέξεων που σχετίζονται με την ούρηση πυροδοτεί την ίδια αντίδραση στον οργανισμό. Η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Μίρτζαμ Τουκ, είπε ότι τα σήματα ελέγχου του εγκεφάλου δεν αφορούν μία συγκεκριμένη ενέργεια αλλά οδηγούν σε ακούσια αύξηση του ελέγχου σε πολλαπλές «αποστολές» του οργανισμού.

«Οι άνθρωποι ελέγχουν καλύτερα την παρόρμησή τους για βραχυπρόθεσμη ευχαρίστηση και προτιμούν μία επιλογή που μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί περισσότερο ωφέλιμη. Η περιοχή του εγκεφάλου που στέλνει αυτά τα σήματα δεν ενεργοποιείται μόνο για τον έλεγχο της κύστης αλλά για όλα τα είδη ελέγχου», είπε η δρ. Τουκ. Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από εθελοντές να πιουν είτε πέντε ολόκληρα ποτήρια νερό (σύνολο 750 ml) είτε μικρές γουλιές από πέντε διαφορετικά ποτήρια.

Μετά από 40 λεπτά, τον μέσο χρόνο που χρειάζεται το νερό για να φθάσει στην κύστη, οι ερευνητές εκτίμησαν την αυτοκυριαρχία των συμμετεχόντων. Τους ζητήθηκε να προβούν σε οκτώ ασήμαντες ή σημαντικές αποφάσεις, όπως να επιλέξουν αν θα προτιμούσαν να πάρουν 12 ευρώ την επόμενη ημέρα ή 20 ευρώ σε 35 ημέρες. Συμπέραναν ότι οι εθελοντές με γεμάτη κύστη προτιμούσαν την καθυστερημένη αλλά μεγαλύτερη ανταμοιβή.



Διαβάστε περισσότερα...

Βηματοδότης κόβει την όρεξη

Μοιάζει με τον αντίστοιχο της καρδιάς, αλλά τοποθετείται στο στομάχι


Ενας βηματοδότης που εμφυτεύεται στο στομάχι υπόσχεται να ...κόψει την όρεξη
στα παχύσαρκα άτομα βοηθώντας τα να χάσουν τα περιττά κιλά


Αθήνα

Ενας βηματοδότης στομάχου υπόσχεται να …κόψει την όρεξη στα παχύσαρκα άτομα βοηθώντας τα να χάσουν το περιττό τους βάρος.

Η νέα συσκευή έχει λάβει πρόσφατα έγκριση κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μοιάζει με τον γνωστό μας καρδιακό βηματοδότη. Αποτελείται από έναν διεγέρτη και έναν αισθητήρα που εμφυτεύονται στο στομάχι με χειρουργική επέμβαση.

Ο διεγέρτης στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς οι οποίοι έχουν ως καθήκον να «ξεγελάσουν» τον εγκέφαλο ώστε να πιστέψει ότι έχει επέλθει κορεσμός. Οι παλμοί αρχίζουν να εκπέμπονται λίγα λεπτά αφότου το άτομο αρχίζει να καταναλώνει τροφή ή ποτό και ο κορεσμός επέρχεται όταν έχει καταναλωθεί περίπου η μισή τροφή σε σύγκριση με τις ποσότητες που συνήθιζε να καταναλώνει ο ασθενής.

Η ζωή με τον βηματοδότη
Σύμφωνα με τον 20χρονο Πάτρικ Χέτζνερ από το Μόναχο ο οποίος «φορά» το τελευταίο διάστημα τον βηματοδότη στομάχου στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής, η ζωή με τη συσκευή δεν είναι ιδιαιτέρως δύσκολη. «Αισθάνομαι μια μικρή πίεση στο στομάχι, αλλά δεν νιώθω γενικώς άσχημα» ανέφερε ο 20χρονος ταχυδρόμος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Μέχρι στιγμής ο βηματοδότης στομάχου που κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρεία Intrapace έχει εμφυτευθεί σε περίπου 65 άτομα που συμμετείχαν σε δύο διαφορετικές δοκιμές. Σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς «φορούν» ήδη τον βηματοδότη για διάστημα μεγαλύτερο του έτους (η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του είναι πέντε χρόνια) . Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν χάσει περίπου το 20% του σωματικού βάρους τους και έχουν καταφέρει να διατηρηθούν στα νέα κιλά τους.

Παρότι στην αγορά κυκλοφορούν και άλλοι βηματοδότες στομάχου, στην πλειονότητά τους χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως η ναυτία ή ο έμετος και όχι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Πώς λειτουργεί
Η όρεξη ελέγχεται από σήματα που στέλνουν τα νεύρα γύρω από το στομάχι στον εγκέφαλο. Ο βηματοδότης στομάχου παρεμβαίνει σε αυτήν την επικοινωνία, στέλνοντας μήνυμα στον εγκέφαλο ότι το σώμα έχει χορτάσει μετά την κατανάλωση μιας σχετικά μικρής ποσότητας τροφής.

Είναι μάλιστα σημαντικό ότι ο ανιχνευτής της συσκευής καταγράφει το πότε ο ασθενής τρώει, πίνει ή γυμνάζεται με αποτέλεσμα να μπορεί να έχει γνώση της προόδου που κάνει. Η εταιρεία έχει επίσης δημιουργήσει ένα online δίκτυο ασθενών στο οποίο καθίσταται δυνατή η επικοινωνία και η ανταλλαγή απόψεων και συμβουλών μεταξύ των ατόμων στα οποία έχει τοποθετηθεί ο βηματοδότης.

Η σοβαρότερη παρενέργεια σε ό,τι αφορά τη συσκευή αφορά την εμφάνιση λοίμωξης που συνδέεται με την επέμβαση. Στη Βρετανία όπου ο βηματοδότης έλαβε έγκριση κυκλοφορίας τον περασμένο μήνα το κόστος του αγγίζει τις 15.000 λίρες (17.600 ευρώ) συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης εμφύτευσης.

Προς το παρόν πάντως παρά την ευρωπαϊκή έγκριση της συσκευής η εμφύτευσή της έχει γίνει μόνο στο πλαίσιο δοκιμών. Η κατασκευάστρια εταιρεία βρίσκεται ωστόσο σε συζητήσεις με κλινικές στην Ευρώπη που ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν τη μέθοδο του βηματοδότη. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ εκτιμάται ότι ο βηματοδότης θα λάβει έγκριση κυκλοφορίας το 2014.

Πάντως ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία σχετικά με το αν η συσκευή θα μπορεί να έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στον οργανισμό. Όπως ανέφερε ο δρ Στίβεν Μπλουμ, ερευνητής σε θέματα παχυσαρκίας στο Imperial College του Λονδίνου ο οποίος δεν συνδέεται με την εταιρεία Intrapace και τις κλινικές δοκιμές που διεξάγει, είναι πιθανό ο οργανισμός να συνηθίσει κάποια στιγμή στους ηλεκτρικούς παλμούς που αποστέλλονται από τον βηματοδότη με αποτέλεσμα το άτομο να αρχίσει και πάλι να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής. 





Πηγή: Εφημερίδα "TO BHMA"
Διαβάστε περισσότερα...

Το μέγεθος μετράει στη γονιμότητα

Η απόσταση ανάμεσα στον πρωκτό και τη βάση του πέους, μετράει πόσα... παιδιά θα κάνουμε


Η πρωκτογεννητική απόσταση αποτελεί δείκτη που μπορεί να δείξει σε έναν
άνδρα εάν θα βιώσει τη χαρά της πατρότητας

Αθήνα

Το μέγεθος τελικώς μετρά σε ό,τι τουλάχιστον αφορά την ανδρική γονιμότητα. Δεν εννοούμε το μέγεθος του πέους ή των όρχεων, αλλά το μήκος που αφορά την πρωκτογεννητική απόσταση (AGD- πρόκειται για την απόσταση μεταξύ του πρωκτού και της βάσης του πέους).

Σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Ιατρικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ που διεξήχθη σε 126 νεαρούς, οι άνδρες στους οποίους η απόσταση αυτή είναι μικρότερη των 5,2 εκατοστών αντιμετωπίζουν επταπλάσιες πιθανότητες υπογονιμότητας.

Όπως συγκεκριμένα σημειώνεται στη μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Health Perspectives», το μήκος της πρωκτογεννητικής απόστασης συνδέεται με τον όγκο του σπέρματος και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Όσο πιο μικρή η απόσταση, τόσο μικρότερος και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων.

Εύκολο διαγνωστικό τεστ 
Σύμφωνα με την δρα Σάνα Σουόν που ήταν εκ των επικεφαλής της μελέτης, η μέτρηση της πρωκτογεννητικής απόστασης μπορεί να προσφέρει ένα νέο και απλό τεστ για την εκτίμηση της γονιμότητας των ανδρών. «Πρόκειται για μια μη παρεμβατική μέθοδο στην οποία μπορεί να υποβληθεί ο οποιοσδήποτε άνδρας. Δεν επηρεάζεται επίσης από παραμέτρους που επιδρούν στο σπέρμα όπως το στρες ή η ζέστη» σημείωσε η δρ Σουόν. Η ερευνήτρια συνέστησε στους άνδρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη σύλληψη και εμφανίζουν μικρή πρωκτογεννητική απόσταση να επισκεφθούν κάποιον ειδικό σε θέματα υπογονιμότητας.

Στη μελέτη δεν αναφέρεται ποιοι παράγοντες μπορεί να επιδρούν στο μήκος της περιοχής AGD. Ωστόσο προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας το 2005 και το 2008 είχαν δείξει κάποια σύνδεση μεταξύ της έκθεσης των εγκύων σε μια κατηγορία χημικών που ονομάζονται φθαλάτες και του μήκους της απόστασης AGD στους γιους τους.

Οι φθαλάτες χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία αρωμάτων και άλλων καλλυντικών ειδών, αλλά και στη βιομηχανία πλαστικών και χρωμάτων. Όπως είχε προκύψει από τις προηγούμενες μελέτες έγκυοι που εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα των χημικών στα ούρα τους , έφεραν στον κόσμο γιους που είχαν δεκαπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν μικρή πρωκτογεννητική απόσταση. 



Διαβάστε περισσότερα...

Νανοσκόπιο, το νέο «όπλο»

Το πιο ισχυρό μικροσκόπιο στον κόσμο στην υπηρεσία της Επιστήμης


Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητής Γουέι Γκουό μελετά με το επαναστατικό
μικροσκόπιο στο εσωτερικό ενός μορίου


Λονδίνο Διεθνής ομάδα ερευνητών κατασκεύασε το πιο ισχυρό μικροσκόπιο στον κόσμο. Πρόκειται για ένα μικροσκόπιο οπτικής τεχνολογίας που διαθέτει την υψηλότερη ανάλυση που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Το μικροσκόπιο ανέπτυξαν επιστήμονες του Κέντρου Ερευνών Λέιζερ του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ σε συνεργασία με ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης και βασίζεται σε μια νέα μέθοδο η οποία μπορεί να εντοπίζει και να «αξιοποιεί» κάποια εξαιρετικά ασθενή κύματα φωτός που εκπέμπονται πολύ κοντά σε ένα αντικείμενο.

Έτσι μπορεί να παρέχει και μάλιστα λεπτομερώς εικόνες όχι απλά από τον μικρόκοσμο αλλά κυριολεκτικά από τον...νανόκοσμο για αυτό και οι ειδικοί το βάφτισαν «νανοσκόπιο». Σύμφωνα με τους δημιουργούς του το «νανοσκόπιο» μπορεί να διεισδύει με άμεσο τρόπο στο εσωτερικό ενός κυττάρου ή να παρατηρεί ζωντανούς ιούς χωρίς να γίνεται χρήση χρωστικών ουσιών ή άλλων τεχνικών που χρησιμοποιούνται σήμερα για τέτοιου είδους παρατηρήσεις.

Είναι 20 φορές πιο ισχυρό από τα σημερινά οπτικά μικροσκόπια αφού έχει την ικανότητα να προβάλλει αντικείμενα μεγέθους 50 δισεκατομμυριοστών του μέτρου και αναμένεται να φέρει την επανάσταση σε τομείς όπως η κυτταρική βιολογία και η βιοιατρική. 





Πηγή: Εφημερίδα "TO BHMA"
Διαβάστε περισσότερα...

Λέιζερ «συλλαμβάνει» το μελάνωμα

Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια συσκευή λέιζερ η οποία ανιχνεύει το κακοήθες μελάνωμα, με ακρίβεια της τάξεως του 100%



Ουάσιγκτον

Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια συσκευή λέιζερ η οποία ανιχνεύει τον πιο θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος, το κακοήθες μελάνωμα, με ακρίβεια της τάξεως του 100% - όπως τουλάχιστον έχουν δείξει μέχρι στιγμής τα πειράματα στο εργαστήριο.

Η νέα εξέλιξη θεωρείται άκρως σημαντική καθώς σήμερα πολύ συχνά καθυστερεί η διάγνωση του μελανώματος με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη ζωή των ασθενών.

Η νέα συσκευή λέιζερ που αναπτύχθηκε από ειδικούς του Κέντρου Μοριακής και Βιομοριακής Απεικόνισης στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ φαίνεται να είναι πολύ πιο ακριβής από τις υπάρχουσες μεθόδους απεικονιστικής εξέτασης των σπίλων που χρησιμοποιούν σήμερα οι δερματολόγοι. Η συσκευή λειτουργεί κατευθύνοντας δύο ακτίνες λέιζερ στον ύποπτο σπίλο.

Οι επιστήμονες μελετούν τον τρόπο με τον οποίο οι ακτίνες απορροφώνται από τα δερματικά κύτταρα και έτσι είναι σε θέση να εντοπίσουν ακόμη και μικροσκοπικές διαφορές στο χρώμα του δέρματος – οι πιο σκουρόχρωμες περιοχές απορροφούν περισσότερη ενέργεια του λέιζερ σε σύγκριση με τις πιο ανοιχτόχρωμες. Με δεδομένο ότι ο καρκινικός ιστός περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες μιας χρωστικής που ονομάζεται ευμελανίνη σε σύγκριση με το υγιές δέρμα, είναι εύκολο για τη συσκευή λέιζερ να «συλλάβει» τους σπίλους που έχουν μετατραπεί σε καρκινικούς.

«Η διάγνωση του μελανώματος είναι πολύ δύσκολη καθώς οι όγκοι του μελανώματος είναι σχεδόν ίδιοι οπτικά με κάποιους μη καρκινικούς σπίλους» ανέφερε ο καθηγητής Γουόρεν Σ. Γουόρεν που ήταν επικεφαλής της μελέτης σχετικά με τη νέα συσκευή και προσέθεσε ότι οι τελευταίες απεικονιστικές τεχνολογίες όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία δεν δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του δέρματος. «Οι σπίλοι φέρουν μεγάλες ποσότητες χρωστικής με αποτέλεσμα το φως να μην εισχωρεί βαθιά κάτω από την επιφάνεια ώστε να αναζητήσουν οι γιατροί τα χαρακτηριστικά εκείνα που μαρτυρούν την ύπαρξη καρκίνου. Έτσι η νέα συσκευή που βασίζεται στη διάχυση της ενέργειας του λέιζερ είναι πολλά υποσχόμενη για καλύτερη δι
άγνωση του δύσκολου αυτού καρκίνου». 

Μέχρι στιγμής οι ερευνητές έχουν διεξαγάγει τεστ της νέας συσκευής σε 42 δείγματα δέρματος στο εργαστήριο αλλά σκοπεύουν να προχωρήσουν σε ανάλυση χιλιάδων δειγμάτων στο μέλλον. Εκτιμούν ότι εάν τα πρώτα αυτά ενθαρρυντικά αποτελέσματά τους επιβεβαιωθούν από δοκιμές σε ανθρώπους, οι δερματολόγοι θα μπορούν σε λίγα χρόνια να έχουν στα χέρια τους ένα σημαντικό νέο «εργαλείο» διάγνωσης του μελανώματος. 




Πηγή: Εφημερίδα "TO BHMA"
Διαβάστε περισσότερα...

Το αλάτι βλάπτει σοβαρά το αίμα

Χρειάζεται μόλις μισή ώρα για να μειώσει τη ροή του στις αρτηρίες !


Οσοι αγαπάτε το αλάτι, καλό είναι να το ξανασκεφτείτε: νέα έρευνα αποδεικνύει
άλλη μία αρνητική επίδρασή του στον οργανισμό

Λονδίνο Σας αρέσει το πολύ αλάτι; Πέρα από τις βλαβερές συνέπειές του στον οργανισμό, τις οποίες ως τώρα πολύ ή λίγο γνωρίζατε, στο εξής προσθέστε μία ακόμη επίπτωση: ένα και μόνο αλατισμένο γεύμα είναι ικανό να μειώσει τη ροή του αίματός σας στις αρτηρίες και μάλιστα μέσα σε μόλις 30 λεπτά! Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνει μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition». Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι η ροή του αίματος ξεκινά να μειώνεται μέσα σε μισή ώρα από την κατανάλωση του αλατισμένου φαγητού και η μείωση φθάνει στο αποκορύφωμά της μια ώρα μετά το γεύμα.

Στη μελέτη συμμετείχαν ερευνητές από διαφορετικούς οργανισμούς της Αδελαϊδας στην Αυστραλία οι οποίοι μελέτησαν πόσο γρήγορα το αλάτι μπορεί να βλάψει τον οργανισμό σε 16 υγιείς εθελοντές. Αρχικώς «τάισαν» τους συμμετέχοντες ένα γεύμα πολύ «πλούσιο» σε άλας (περιείχε 4 γραμμάρια αλατιού) και μερικές ώρες αργότερα ένα «φτωχό» (περιείχε μόλις 0,3 γραμμάρια αλατιού).

Πριν και μετά την κατανάλωση του κάθε γεύματος οι επιστήμονες εξέτασαν εάν υπήρχε πρόβλημα στη ροή του αίματος στη βραχιόνια αρτηρία – το κύριο αιμοφόρο αγγείο στο χέρι το οποίο και χρησιμοποιούν συνήθως οι ειδικοί για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Παρότι η συγκεκριμένη αρτηρία δεν δίνει ακριβή μέτρηση σχετικά με τη ροή του αίματος απευθείας στην καρδιά, χρησιμοποιείται ευρέως ως δείκτης της καρδιαγγειακής υγείας.

Οπως επίσης σημειώνουν οι ερευνητές, η μελέτη τους καταδεικνύει ότι ποσότητα αλατιού παρόμοια με αυτή που καταναλώνεται σε ένα κοινό γεύμα μειώνει τη ροή του αίματος στις αρτηρίες τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Προσθέτουν, ότι οι μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από την τόσο αρνητική επίδραση της κατανάλωσης αλατιού στις αρτηρίες πρέπει να διερευνηθούν.

Το πολύ αλάτι στη διατροφή έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών, εγκεφαλικών επεισοδίων, νεφροπάθειας, οστεοπόρωσης και καρκίνου του στομάχου. Σύμφωνα με τους αρμόδιους οργανισμούς η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψής του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6 γραμμάρια ημερησίως, ωστόσο εκτιμάται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερα από 8,5 γραμμάρια την ημέρα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι εάν ο πληθυσμός μείωνε την κατανάλωση αλατιού κατά μόνο μερικά γραμμάρια ημερησίως τότε θα μπορούσαν να μειωθούν τα εγκεφαλικά επεισόδια κατά 22% και τα καρδιακά κατά 16%. 





Πηγή: Εφημερίδα "TO BHMA"
Διαβάστε περισσότερα...

Χειρισμός λάπτοπ με το... βλέμμα!

Εντοπίζει την κατεύθυνση του βλέμματος του χρήστη με τη βοήθεια δύο υπέρυθρων ακτίνων



Ανόβερο

Τον πρώτο φορητό υπολογιστή με δυνατότητα ανίχνευσης του βλέμματος του χρήστη ανακοίνωσαν οι εταιρείες Lenovo και Tobii Technologies Inc.

Συγκεκριμένα, το προηγμένο λάπτοπ εντοπίζει την κατεύθυνση του βλέμματος του χρήστη με τη βοήθεια δύο υπέρυθρων ακτίνων. Στη συνέχεια δύο κρυφές κάμερες ανιχνεύουν τις κινήσεις των βολβών του ματιού και την αντανάκλαση στον κάθε αμφιβληστροειδή ξεχωριστά, με αποτέλεσμα το έξυπνο μηχάνημα να υπολογίζει σε ποιο σημείο της οθόνης κοιτάζει αυτός κάθε φορά.

Για την ώρα το σύστημα πρέπει να ρυθμίζεται σύμφωνα με την όραση του κάθε χρήστη, ενώ μπορεί να λειτουργήσει είτε εκείνος φοράει γυαλιά, είτε όχι.

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης, οι ειδικοί προχώρησαν σε οπτική κατακύληση (scroll) ενός κειμένου όταν ο αναγνώστης έφθανε προς το τέλος της οθόνης. Όταν μάλιστα έφτασε στο τέλος του κειμένου το σύστημα αναγνώρισε επιτυχώς τη λήξη της ανάγνωσης.

Κατά τη σουηδική Tobii – κατασκευάστρια συστημάτων ανίχνευσης βλέμματος για ερευνητές και άτομα με ειδικές ανάγκες - ο χρήστης θα είναι μελλοντικά σε θέση να κινεί τον κέρσορα με τα μάτια, γεγονός που θα μπορούσε να απογειώσει τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε νέα διάσταση. Θα μπορούσε για παράδειγμα, να καταστρέφει αστεροειδείς, ή να εξολοθρεύει τους εχθρούς του με ένα και μόνο του βλέμμα.

«Το νέο σύστημα στοχεύει περισσότερο στην συμπληρωματική χρήση για τη βελτίωση της ταχύτητας και της αποδοτικότητας των ηλεκτρονικών υπολογιστών, παρά στην αντικατάσταση του ποντικιού και του πληκτρολογίου ή των οθονών αφής» αναφέρει η γενική διευθύντρια της σουηδικής εταιρείας, Μπάρμπαρα Μπάρκλει.

Το καινοτόμο λάπτοπ των δύο εταιρειών παρουσιάζεται στην τεχνολογική έκθεση CeBIT, η οποία άνοιξε σήμερα τις πύλες της στο Ανόβερο, στη Γερμανία, και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Μαρτίου. 



Διαβάστε περισσότερα...

Aξιόπιστο τεστ για τον καρκίνο του προστάτη

Πιο ακριβής και λιγότερο παρεμβατική σε σύγκριση με το συμβατικό τεστ μέτρησης του PSA



Λονδίνο Ένα νέο, βελτιωμένο τεστ για τον καρκίνο του προστάτη ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ. Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες η εξέτασή τους είναι πιο ακριβής και λιγότερο παρεμβατική σε σύγκριση με το συμβατικό τεστ μέτρησης του ειδικού προστατικού αντιγόνου (Prostate Specific Antigen, PSA).

Η νέα εξέταση θα μπορούσε να εφαρμοστεί ευρέως μέσα στους επόμενους 18 μήνες, υποστηρίζουν οι δημιουργοί της και προσθέτουν ότι θα σώσει πολλούς άνδρες οι οποίοι σήμερα υποβάλλονται στο αναξιόπιστο τεστ PSA.

Το καινούργιο τεστ βασίζεται στη μέτρηση στα ούρα ενός χημικού, του ΕΝ2, το οποίο ανακαλύφθηκε ότι εκκρίνεται συγκεκριμένα από τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης σε 288 ασθενείς η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Clinical Cancer Research» η εξέταση του ΕΝ2 είναι ανώτερη από την εξέταση του PSA στην ανίχνευση καρκίνων ενώ παράλληλα δίνει πολύ λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο καθηγητής Χάρντεβ Πάντα που συμμετείχε στη μελέτη«το νέο τεστ ήταν δύο φορές καλύτερο στον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με το συμβατικό τεστ PSA». Ο καθηγητής προσέθεσε ότι πλην ελαχίστων περιπτώσεων το χημικό ΕΝ2 εντοπίζεται μόνο στα ούρα ανδρών με καρκίνο του προστάτη και όχι στα ούρα υγιών ανδρών. «Έτσι μπορούμε να είμαστε σχεδόν σίγουροι όταν αν εντοπιστεί το ΕΝ2 στα ούρα, ο άνδρας πάσχει από καρκίνο του προστάτη». 
Αυτή τη στιγμή σχεδιάζονται μεγαλύτερου εύρους κλινικές δοκιμές της εξέτασης στη Βρετανία και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πάντα είναι εύκολη η ανάπτυξη ενός απλού τεστ ούρων που θα ανιχνεύει το ΕΝ2 και το οποίο θα μοιάζει με τα τεστ εγκυμοσύνης. Το τεστ αναμένεται να δίνει αποτελέσματα μέσα σε πέντε λεπτά.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μελλοντικά η εξέταση για το ΕΝ2 θα διεξάγεται σε συνδυασμό με το συμβατικό τεστ μέτρησης του PSA. Διερευνούν μάλιστα το ενδεχόμενο να μπορούν μέσω της μέτρησης της ποσότητας του ΕΝ2 στα ούρα να αξιολογούν τη βαρύτητα της κάθε περίπτωσης προκειμένου να γίνεται άμεση χορήγηση θεραπείας, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο. 



Διαβάστε περισσότερα...

Κέιμπριτζ - Τα ευτυχισμένα παιδιά χωρίζουν ευκολότερα ως ενήλικες!


Λονδίνο Μεγαλύτερες πιθανότητες να οδηγήσουν το γάμο τους σε διαζύγιο έχουν, κατά τους ειδικούς, οι ενήλικες οι οποίοι είχαν ζήσει ειδυλλιακά παιδικά χρόνια.

Σύμφωνα με μεγάλη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στη Βρετανία, οι άνδρες και οι γυναίκες με καλή ανατροφή τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με αποτέλεσμα να αποδεσμεύονται πιο εύκολα από μια σχέση που θεωρούν αποτυχημένη σε σχέση με άλλους.

«Ένας βασικός παράγοντας ο οποίος μπορεί να ευθύνεται για κάτι τέτοιο, είναι ενδεχομένως το γεγονός ότι τα ευτυχισμένα παιδιά έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση συγκριτικά με άλλα και για τον λόγο αυτό ως ενήλικες είναι διατεθειμένοι να φύγουν από έναν γάμο, εάν αυτός δεν πληροί τις προϋποθέσεις τους» αναφέρει η καθηγήτρια Φελίσια Χάπερτ.

Στην πολυετή έρευνα έλαβαν μέρος χιλιάδες Βρετανοί οι οποίοι είχαν γεννηθεί το 1946. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους, οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν από τους δασκάλους τους ως προς τη χαρά, τη φιλική τους διάθεση και την ενέργειά τους. Καταγράφηκαν επίσης προβλήματα όπως η ανησυχία, η ανυπακοή και το στρες.

Δεκαετίες αργότερα, οι επιστήμονες ανέλυσαν το υλικό της αξιολόγησης.

Πέρα από την αυξημένη τάση διαζυγίου διαπίστωσαν ωστόσο ότι οι ευτυχισμένοι έφηβοι ως ενήλικες πήγαιναν στη δουλειά τους με καλύτερη διάθεση, είχαν περισσότερα χόμπι και γενικά διέθεταν πιο γεμάτη κοινωνική ζωή σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Επιπλέον, είδαν ότι είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχολογικά προβλήματα στην ενήλικη ζωή τους.

«Αν και διανύουμε οικονομικά δύσκολους καιρούς, ίσως οι πολιτικοί μας θα έπρεπε να έχουν ως προτεραιότητα την ευημερία των παιδιών προκειμένου να έχουν το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα και για τη μετέπειτα ζωή τους» καταλήγουν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Positive Psychology».



Διαβάστε περισσότερα...

Και οι γυναίκες έχουν καρδιά


Η 8η Μαρτίου έχει οριστεί ως «Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας», τόσο για να τιμήσει την προσφορά της γυναίκας στην κοινωνία όσο και για να χαιρετίσει την ισότητα και τη χειραφέτηση των γυναικών.

Υπάρχουν όμως αρκετά θέματα ακόμα που αφορούν τις γυναίκες, τις υποχρεώσεις τους και την ενημέρωσή τους. Ενα από αυτά είναι ο χρόνος που αφιερώνουν στον εαυτό τους και στη φροντίδα της διατροφής και της υγείας τους.
Οι εργαζόμενες γυναίκες έχουν -συνήθως- λίγο ελεύθερο χρόνο, με αποτέλεσμα να παραμελούν τον εαυτό τους, δίνοντας προτεραιότητα σε θέματα της οικογένειας και της δουλειάς.
Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να αφιερώνουν χρόνο και στον εαυτό τους, ώστε να παραμένουν υγιείς και σε φόρμα, για να μπορούν να συνδυάζουν με επιτυχία τις εργασιακές, κοινωνικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις.
Το μυστικό της επιτυχίας συνδέεται άμεσα με μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, με φυσική δραστηριότητα, καθώς και με ενημέρωση σχετικά με την υγεία.
Σήμερα ξέρουμε πλέον πως η αντίληψη ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν πρόβλημα των αντρών είναι λανθασμένη. Η παλαιά αυτή αντίληψη οδηγεί ακόμα σε ανεπαρκή εξέταση και θεραπευτική αντιμετώπιση των γυναικών.
Η καρδιαγγειακή νόσος όμως αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και αυτό ισχύει εξίσου σε άντρες και γυναίκες.
Η καρδιά θέλει φροντίδα, κάτι που συχνά αμελούμε όλοι και ειδικά οι γυναίκες. Είναι αλήθεια ότι μέχρι κάποια ηλικία οι γυναίκες έχουμε ως ασπίδα προστασίας τα οιστρογόνα, τις γυναικείες ορμόνες που παράγονται κατά την αναπαραγωγική περίοδο της ζωής μας.
Παγκοσμίως, η υγεία των γυναικών απειλείται εννέα φορές περισσότερο από ΚΑΝ απ' ό,τι από καρκίνο του μαστού.
* Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι θετικές αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να είχαν προλάβει το 80% των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η αυξημένη LDL χοληστερόλη αποτελεί τον κύριο ελέγξιμο παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο.
Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο στη φροντίδα της διατροφής μας και του τρόπου της ζωής μας.



Διαβάστε περισσότερα...

Υγιής και όμορφη

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας




Η σημερινή γυναίκα θέλει να είναι και υγιής αλλά και όμορφη! Οι προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις πρέπει να είναι από τα κύρια μελήματα των γυναικών κάθε ηλικίας, καθώς υπάρχουν εξετάσεις που σώζουν ζωές, όπως το τεστ ΠΑΠ και η μαστογραφία.

Ιδιαίτερα όμως πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες την οστεοπόρωση καθώς δεν δίνει προειδοποιητικά συμπτώματα, ενώ σημαντική για τη διατήρηση της υγείας τους είναι η σωστή διατροφή. Απλές αλλά πολύτιμες συμβουλές προστατεύουν σημαντικά και την καρδιά των γυναικών, οι οποίες κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα μετά την εμμηνόπαυση κυρίως.
Ο γυναικολόγος εξηγεί ποιες εξετάσεις είναι κατάλληλες ανά ηλικία, ενώ οι πλαστικοί χειρουργοί προτείνουν βελτίωση του σώματος και του προσώπου χωρίς χειρουργικές επεμβάσεις. Επίσης, ένα σάκχαρο φυτικής προέλευσης προσφέρει λείανση της επιφάνειας της επιδερμίδας και απάλυνση των ρυτίδων.



Διαβάστε περισσότερα...

Υποφέρουν οι άντρες από το γυναικείο ροχαλητό


Ένα στα είκοσι ζευγάρια σκέφτεται να χωρίσει γι'΄αυτό το λόγο

Περισσότερη φασαρία κάνουν οι γυναίκες όταν κοιμούνται εξαιτίας του ροχαλητού συγκριτικά με τους άνδρες σύμφωνα με έρευνα βρετανών επιστημόνων. 

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Έσεξ έλαβε δείγμα από 14.000 ζευγάρια εκ των οποίων το 30% των ανδρών παραπονέθηκε πως το βράδυ δεν μπορεί να κοιμηθεί εξαιτίας του ροχαλητού της συζύγου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό από πλευράς γυναικών φτάνει το 20%. 

Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι το 25% των ζευγαριών στη Βρετανία προτιμά να κοιμάται σε άλλο κρεβάτι ή ακόμη και στον καναπέ επειδή δεν αντέχει το ροχαλητό του ή της συζύγου.

Ωστόσο, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 75% υπομένει το ροχαλητό του έτερου ήμισυ και ας μένει ξάγρυπνο όλο το βράδυ.

Η έρευνα αναφέρει ότι 6 στα 10 ζευγάρια στη Βρετανία αντιμετωπίζει προβλήματα στη σχέση του από το ροχαλητό και μάλιστα 1 στα 20 σκέφτεται σοβαρά να χωρίσει για αυτό το λόγο.


Διαβάστε περισσότερα...

Η «Ηττα» του τετραπληγικού συγγραφέα Ανδρέα Κουζέλη

Οταν οι ήττες αναγνωρίζονται ανοίγει ο δρόμος της χειραφέτησης...

Ανδρέας Κουζέλης

Με επίκεντρο ένα βιβλίο συγγραφέα με αναπηρία που ορίζει ως “σειρά από αναπόφευκτες μικρές ήττες” τις προσπάθειες της σύγχρονης γυναίκας να διεκδικήσει την υπαρξιακή της ολοκλήρωση στην χώρα των νεοελλήνων, το Ιδρυμα Ευγενίδου “γιορτάζει” την επικείμενη Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) με έναν ομολογουμένως αιρετικό τρόπο.

Το βιβλίο “Ηττα” του τετραπληγικού συγγραφέα Ανδρέα Κουζέλη, όπως ο ίδιος μας λέει “είναι αφιερωμένο στην σύγχρονη Ελληνίδα που υποχρεώνεται διαρκώς να συμβιβάζεται ώστε να είναι αποδεκτή σε μιά κοινωνία ακραία φαλλοκρατική”. Ορκισμένος αιρετικός ο σαραντατριάχρονος συγγραφέας, ισχυρίζεται με έμφαση ότι “η καταπίεση που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κοινωνική συνθήκη της αναπηρίας, μοιάζει σε πολλά με την καταπίεση του κοινωνικού γυναικείου ρόλου”. Προχωρώντας παραπέρα την σκέψη του, ο Α. Κουζέλης εξηγεί ότι “οι άνθρωποι με αναπηρία που διεκδικούν συνειδητά να χειραφετηθούν βιώνουν επάλληλες κοινωνικές ήττες, το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τις ελληνίδες γυναίκες που μάχονται για την αληθινή χειραφέτηση”.
Το βιβλίο – αφιέρωμα του Κουζέλη κυκλοφόρησε πριν από μιά δεκαετία από τις εκδόσεις ΕΚΚΙΝΗΣΗ, όμως ελάχιστα έγινε γνωστό. Ελάχιστα αναγνωρίστηκε πέραν ενός περιορισμένου κύκλου ανθρώπων, ιδιαίτερα από τον κοινωνικό χώρο των ανθρώπων με αναπηρία . “Ηταν μιά από τις αναμενόμενες πολλές ήττες που η ζωή επιφυλάσσει στην αιρετική σκέψη” μας λέει ο συγγραφέας του, διόλου ενοχλημένος από την περιορισμένη αναγνώρισή του. Και αποσαφηνίζει : “Οι μικρές καθημερινές ήττες που αναγνωρίζονται και κατανοούνται είναι μικρές νίκες στον αγώνα για χειραφέτηση. Η μόνη πραγματική και μεγάλη ήττα είναι η αποφυγή και μη αναγνώριση της αλήθειας. Η διαρκής ψευδαίσθηση της νίκης ...” 
Το βέβαιον είναι ότι η εστίαση της αφιερωμένης στην γυναίκα γιορτής του Ευγενιδείου στην προ δεκαετίας γραμμένη – και άγνωστη στους πολλούς – “Ηττα” του Α. Κουζέλη, είναι αν μη τι άλλο μιά νίκη για τον ίδιο και το αφιερωματικό βιβλίο του. Στο μάλλον προβοκατόρικο ερώτημά μας, εάν ο παραλληλισμός της κοινωνικής καταπίεσης λόγω αναπηρίας και της καταπίεσης  λόγω γυναικείου φύλλου μπορεί να θεωρηθεί από τις γυναίκες αναγνώστριες έως και απωθητικός, ο τετραπληγικός συγγραφέας απαντά με κάθετη βεβαιότητα : “Ρώτα τις ίδιες να σου απαντήσουν και να σου διαψεύσουν τις αμφιβολίες. Αφού πρώτα έρθουν στην παρουσίαση της ερχόμενης Τρίτης και ακούσουν επιλεγμένα αποσπάσματα από την ... Ηττα τους”.
Την ερχόμενη Τρίτη, 8 Μαρτίου, λοιπόν, (ώρα έναρξης 8 μ.μ.) στον δεύτερο όροφο της Βιβλιοθήκης του Ευγενίδειου Ιδρύματος,  η αφιερωμένη στην σύγχρονη Ελληνίδα “ΗΤΤΑ” του τετραπληγικού συγγραφέα Ανδρέα Κουζέλη, θα επιχειρήσει να μιλήσει  – ακολουθούν τα λόγια του συγγραφέα – “για τις μικρές καθημερινές ήττες των γυναικών η απενοχοποιημένη αναγνώριση των οποίων είναι μονόδρομος για την χειραφέτηση”. Οι διοργανωτές μοιάζουν να πιστεύουν πολύ τόσο στο βιβλίο όσο και στην επιτυχία της εκδήλωσης, γι’ αυτό και αξιώνουν εγκαίρως (μέχρι το πρωί της Τρίτης) δηλώσεις συμμετοχής, εξηγώντας στο δελτίο τύπου τους ότι “σε περίπτωση εξάντλησης των θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας”.
Oσοι ενδιαφέρονται,  το τηλέφωνο για κρατήσεις είναι το 210 9469631-32 , ενώ περισσότερες πληροφορίες δίνονται από το γραφείο τύπου του Ευγενίδειου Ιδρύματος  (Λία Πανταζοπούλου, τηλ.: 210 94 69 684,  e-mail: liap@eugenfound.edu.gr). 



Διαβάστε περισσότερα...

Σεμινάριο βιωματικής ενημέρωσης φοιτητών για την καθημερινότητα των ΑμεΑ


Η επιτροπή κοινωνικής πολιτικής και υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το παράρτημα κεντρικής Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, διοργανώνουν την Παρασκευή 11 Μαρτίου σεμινάριο βιωματικής ενημέρωσης των φοιτητών για την καθημερινότητα των ΑμεΑ.

Η προαναγγελία του σεμιναρίου μιά εβδομάδα πριν την πραγματοποίησή του, αντανακλά την αναγκαιότητα της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής φοιτητών του ΑΠΘ. Μπορούν να συμμετάσχουν έως 25 φοιτητές/φοιτήτριες, εάν η ζήτηση ξεπεράσει τον συγκεκριμένο αριθμό το σεμινάριο θα επαναληφθεί λίαν συντόμως. Χώρος πραγματοποίησης είναι η αίθουσα “Αχιλλέας Πανέτσος” της κτηνιατρικής σχολής, ενώ η όλη διαδικασία βιωματικής ενημέρωσης θα διαρκέσει ένα γεμάτο τρίωρο (16:00 – 19:00).   Οι αιτήσεις συμμετοχών ολοκληρώνονται αύριο Παρασκευή 4 Μαρτίου ως τις 14:00. Είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο socialhealth1@gmail.com, είτε τηλεφωνικά στο 2310 995360.
Bιωματική ενημέρωση, σημαίνι στην πράξη ότι οι φοιτητές θα συμμετάσχουν στο Σεμινάριο, με βιωματικό τρόπο, δηλαδή φορώντας blindfolded(μάσκα στα μάτια). Θα μάθουν τεχνικές συνοδείας τυφλών κινούμενοι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Οπως εξηγούν οι διοργανωτές “θα βιώσουν συναισθήματα πρωτόγνωρα για τους περισσότερους που θα τους βοηθήσουν να απομυθοποιήσουν αντιλήψεις, που τυχόν έχουν, για θέματα αναπηρίας και να λύσουν απορίες που, ίσως, προκύψουν”.



Διαβάστε περισσότερα...