Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Διαχωρίστηκαν επιτυχώς σιαμαία κοριτσάκια στην Ινδία



Οι γονείς τους τα παράτησαν μετά τη γέννησή τους.

Η Aradhana και η Stuti είναι δύο σιαμαία κοριτσάκια από την Ινδία, τα οποία οι γονείς τους τα παράτησαν στο νοσοκομείο Missionary Hospital στην Padhar λίγο μετά τη γέννησή τους πέρυσι στις 11 Μαΐου, επειδή ήταν πολύ φτωχοί και δε θα μπορούσαν να τα φροντίσουν.

Δεκατρείς μήνες μετά τα κοριτσάκια, διαχωρίστηκαν επιτυχώς ύστερα από μια χειρουργική επέμβαση 12 ωρών, στην οποία συμμετείχαν 23 γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων και 11 νοσοκόμες από την Ινδία και την Αυστραλία.



Τοπικοί άρχοντες και απλοί πολίτες πρόσφεραν από το υστέρημά τους προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η λεπτή επέμβαση, κάτι που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, καθώς στην Ινδία τα κορίτσια δε θεωρούνται «ευχάριστη είδηση».



Το προσωπικό του νοσοκομείου έπεισε τους γονείς, οι οποίοι έχουν ήδη έναν 6χρονο γιο να διατηρήσουν επαφή όλο αυτό το διάστημα με τις κόρες τους. Τώρα οι Hari Ram Yadav και Maya Yadav ελπίζουν να μπορέσουν να τις πάρουν σπίτι τους, μετά την ανάρρωσή τους.









Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη από την κατανάλωση συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών



Μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν τα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων στην διατήρηση της καλής υγείας, όχι μόνο της καρδιάς αλλά και άλλων φυσιολογικών λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού. Καθημερινά, μεγάλο ποσοστό ανθρώπων καταναλώνουν ω-3 λιπαρά οξέα σε μορφή συμπληρώματος διατροφής. Τι είναι όμως τα ω-3 λιπαρά οξέα και από πού τα προσλαμβάνουμε;

Τα ω-3 λιπαρά οξέα προέρχονται από δύο διαιτητικές πηγές, από τα θαλασσινά και από ορισμένους ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια. Τα ψάρια και τα ιχθυέλαια περιέχουν το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δεκαεξαενοϊκό οξύ (DHA), ενώ τα καρύδια, η σόγια, ο λιναρόσπορος και τα έλαια περιέχουν το 18-α-λινολενικό οξύ (ALA). Το 18-α-λινολενικό οξύ (ALA) φαίνεται να είναι λιγότερο ισχυρό από το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δεκαεξαενοϊκό οξύ (DHA).

Τα στοιχεία που υποστηρίζουν τα κλινικά οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων προέρχονται από πληθυσμιακές μελέτες και τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Ειδικά τα τελευταία 40 χρόνια, ένα πλήθος μελετών γίνονται πάνω στα ω-3. Έρευνες έχουν βρει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν βασικό ρόλο σε διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων:

Των κινήσεων του ασβεστίου και άλλων ουσιών μέσα και έξω από τα κύτταρα.
Στη χαλάρωση και στην συστολή των μυών.
Την αναστολή και την προώθηση της πηκτικότητας του αίματος.
Τη ρύθμιση της έκκρισης των ουσιών, που περιλαμβάνουν τα πεπτικά ένζυμα και τις ορμόνες.
Τον έλεγχο της γονιμότητας.
Την κυτταρική διαίρεση.
Την ανάπτυξη.

Επίσης, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων έχουν σημαντικά οφέλη στην λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς έχει βρεθεί ότι βοηθάνε την μνήμη, τη διάθεση και τη συγκέντρωση. Άλλες μελέτες πάλι έχουν βρει ότι η πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων βοηθάει και στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Επίσης, τα χαμηλά επίπεδα των ωμέγα-3, έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο της νόσου Alzheimer και την αύξηση της συρρίκνωσης του εγκεφάλου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων είναι ότι μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια. Η καθημερινή κατανάλωση 2-4 γραμμαρίων EPA και DHA βοηθάνε στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, σε ασθενείς με υπερτριγλυκεριδαιμία. Σε μια μετα-ανάλυση που έγινε στην Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συμπεριλήφθηκαν 16 τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 51.725 ασθενείς. Η χορήγηση ω-3 λιπαρών οξέων δεν συσχετίσθηκε με στατιστικά σημαντική μείωση της συνολικής θνητότητας, ούτε και του κίνδυνου εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, αιφνίδιου θανάτου ή θανάτου από καρδιακά αίτια, στο σύνολο των μελετών. Ωστόσο, η χορήγηση σταθερών συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων συσχετίσθηκε με μια σημαντική μείωση της συνολικής θνητότητας. Παράλληλα, η χορήγηση σταθερών συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων συσχετίσθηκε με μια σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιακά αίτια. Επιπρόσθετα, η χορήγηση σταθερών συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης μη θανατηφόρου εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Επίσης, μια μετα-ανάλυση που πραγματοποιήθηκε το 2006, βρήκε ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν μια ήπια αντιυπερτασική δράση, καθώς άτομα με υπέρταση που ακολούθησαν μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, παρατηρήθηκε ότι η συστολική πίεση του αίματός τους, μειώθηκε κατά περίπου 3.5 με 5.5 mm Hg. Επίσης, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι άτομα με ορισμένα προβλήματα του κυκλοφορικού, όπως κιρσοί, μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση EPA και DHA, το οποίο μπορεί να τονώσει την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας τη διάσπαση του ινώδους και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται ότι μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα και η πρόσληψή τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας καρδιακής προσβολής.

Ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά από κλινικές έρευνες που δείχνουν ότι τα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων δεν σχετίζονται μόνο με τη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς, αλλά βοηθούν και πολλές φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες ασθένειες. Μια σειρά από κλινικές δοκιμές, αξιολόγησαν τα οφέλη των διατροφικών συμπληρωμάτων με ιχθυέλαια σε διάφορες φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες ασθένειες στον άνθρωπο, όπως o καρκίνος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, η ψωρίαση, ερυθηματώδης λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας και τις ημικρανίες. Πολλές από τις ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο δοκιμές του ιχθυελαίου σε χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις αποκαλύπτουν σημαντικό όφελος, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης δραστηριότητας της νόσου και τη μειωμένη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Η ευεργετική δράση των ω-3 λιπαρών οξέων φαίνεται όχι μόνο στην καλή διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς, αλλά και στην βελτίωση πολλών φυσιολογικών λειτουργιών, του ανθρώπινου σώματος.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά η επιχορήγηση επιταγών κατάρτισης ανέργων



Από τη Δευτέρα 2 Ιουλίου.

Τη Δευτέρα 2 Ιουλίου θα ξεκινήσει η χορήγηση των επιταγών κατάρτισης και πιστοποίησης(training voucher) για ανέργους, από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Με τις επιταγές αυτές οι άνεργοι που έχουν επιλεγεί, μπορούν να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες σε τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας, σε επιλεγμένα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 22 εκατ. ευρώ για 18.332 άτομα, αλλά λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος διπλασιάστηκε σε 44 εκατ. ευρώ για 36.664 άτομα.

Σήμερα αναρτήθηκε από τον ΟΑΕΔ στο διαδικτυακό τόπο http://www.voucher.gov.gr το μητρώο ωφελουμένων με τη μορφή των συνημμένων πινάκων κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά, ανά περιφερειακή ενότητα, στους οποίους εμφανίζονται:

Α. Οι επιλεγέντες δικαιούχοι επιταγών κατάρτισης (36.664 άτομα).

Β. Οι επιλαχόντες που αντιστοιχούν σε ποσοστό έως το 50% του αριθμού των επιλεγέντων δικαιούχων (18.311 άτομα).

Γ. Οι μη επιλεγέντες με τη μοριοδότηση που έλαβαν (102.636 άτομα).

Δ. Οι μη αξιολογηθέντες (χωρίς μοριοδότηση 3.737 άτομα), επειδή δεν τηρούν τις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα (μη ενεργή κάρτα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων 25.5.2012, σύμφωνα με το μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ).

Οι δικαιούχοι των επιταγών κατάρτισης δύνανται να παραλάβουν αυτοπροσώπως την επιταγή κατάρτισης (training voucher), από το ΚΠΑ2 που είναι εγγεγραμμένοι. Για την παραλαβή της επιταγής κατάρτισης απαιτείται η επίδειξη εγγράφου πιστοποίησης τής ταυτότητας τού ωφελούμενου.

Η χορήγηση των επιταγών κατάρτισης θα λήξει την Τρίτη 31 Ιουλίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για επιδερμίδα που ακτινοβολεί



Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα 3 συνιστούν οι δερματολόγοι.

Γνωρίζετε ότι χρειάζεται να θρέφετε το δέρμα σας για να το διατηρείτε όσο πιο υγιές γίνεται. Ωστόσο λαμβάνετε αρκετές από τις σωστές θρεπτικές ουσίες από τις τροφές που καταναλώνετε; Μπορείτε να ωφεληθείτε από τη λήψη συμπληρωμάτων ή από τη δοκιμή λοσιόν που περιέχει αντιοξειδωτικά;

Η Doris Day, δερματολόγος στο New York University School of Medicine, δήλωσε ότι η ομορφιά του δέρματος έγκειται στο ότι μπορούμε να το επηρεάσουμε εσωτερικά και εξωτερικά.

Για υγιές δέρμα, δερματολόγοι αναφέρουν τις παρακάτω συμβουλές για πρόγραμμα διατροφής και φροντίδας του δέρματος.

Επιλέξτε τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Η υγιεινή διατροφή που περιέχει φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, είναι καλή για όλο το σώμα, περιλαμβανομένου του δέρματος.

Αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες C, E, και A καθώς και η β καροτίνη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της βλάβης που προκαλείται από μη σταθερά μόρια που λέγονται ελεύθερες ρίζες. Τα συγκεκριμένα μόρια μπορούν να τραυματίσουν δερματικά κύτταρα και να προκαλέσουν σημάδια γήρανσης.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να αυξηθεί η πρόσληψη αντιοξειδωτικών, λένε οι δερματολόγοι, είναι να καταναλώνουμε ευρεία ποικιλία φρούτων και λαχανικών.

Η Day συνιστά την επιλογή όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ποικιλίας χρωμάτων στη διατροφή. Προσπαθήστε να τρώτε ως σνακ βατόμουρα, φράουλες, γκρέιπφρουτ, λάχανο, σπανάκι και διαφόρων ειδών πιπεριές. Συνιστά επίσης να προσθέσετε λίγο τοματοπολτό, που περιέχει λυκοπένη, μαύρο ρύζι ή λαχανικά στο γουόκ και κινόα.

Είναι επίσης καλή ιδέα να γεμίσετε το καρότσι του σούπερ μάρκετ με τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, όπως σολομό, σαρδέλες, ενισχυμένα αυγά και καρύδια.

Ο David E. Bank, δερματολόγος στο Columbia University/New York-Presbyterian Hospital, δήλωσε ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βοηθούν να διατηρείται η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος δυνατή και άθικτη, ώστε οι εξωτερικές τοξίνες και οι ρύποι να κρατούνται μακριά.

Επιλέξτε προϊόντα για το δέρμα που περιέχουν ρετινοειδή

Τα παράγωγα της βιταμίνης Α, γνωστά ως ρετινοειδή, μπορούν να καταστήσουν το δέρμα πιο μαλακό και πιο ομοιόμορφο σε τόνο και να βοηθήσουν με τις γραμμές, τις ρυτίδες και την ακμή, δήλωσε η Day.

Τα ρετινοειδή βρίσκονται σε πολλά προϊόντα φροντίδας δέρματος, όπως κρέμες, ορούς και ζελέ.

Καθώς τα ρετινοειδή μπορούν να κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο, η Day συνιστά την εφαρμογή τους τη νύχτα. Να αποφεύγετε τη χρήση ρετινοειδών στην εγκυμοσύνη, όταν είναι πιθανό να συλλάβετε ή όταν θηλάζετε. Μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών.

Η Heather Woolery-Lloyd, δερματολόγος στο Μαϊάμι, δήλωσε ότι άλλες ουσίες που θα πρέπει να αναζητάτε σε προϊόντα περιποίησης δέρματος είναι αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και E, έκδοχα του πράσινου τσαγιού και το συνένζυμο Q10.

Μάθετε αν μπορείτε να βοηθηθείτε από συμπληρώματα

Ο ιδανικός τρόπος να λαμβάνουμε τις θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε για δέρμα που ακτινοβολεί, είναι ακολουθώντας μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή.

Ωστόσο, ο Bank προτείνει τη λήψη καθημερινής πολυβιταμίνης με μέταλλα για να ενισχύσετε την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, αν δεν διατρέφεστε ισορροπημένα ή περνάτε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, εκτίθεστε σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στο παθητικό κάπνισμα.

Προσέξτε τη γενική υγεία του δέρματος

Η Woolery-Lloyd, σημειώνει ότι εκτός από το να εστιάσετε στη λήψη των σωστών θρεπτικών ουσιών μπορείτε να βοηθήσετε τη διατήρηση της υγείας του δέρματος με το να μην καπνίζετε, να κοιμάστε αρκετά, να ασκείστε τακτικά και να καταναλώνετε άφθονο νερό,.

Πρόσθεσε ότι για να προστατεύσετε το δέρμα σας από έγκαυμα, καρκίνο του δέρματος και πρώιμα σημάδια γήρανσης η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολόγων συνιστά τη χρήση αντηλιακού ευρέως φάσματος με SPF τουλάχιστον 30, καθημερινά, όλο το χρόνο.

Εφαρμόστε αντηλιακό, ποσότητας στο μέγεθος 50 cents, για να καλύψετε το πρόσωπο. Αν περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε εξωτερικό χώρο επαναλάβετε την εφαρμογή κάθε 2 ώρες και φορέστε καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά κατά των ακτίνων UV.

Καταλήγοντας, να θυμάστε ότι όταν αρχίζετε να κάνετε διατροφικές αλλαγές, αλλαγές στον τρόπο ζωής ή στο πρόγραμμα φροντίδας του δέρματος δεν θα πρέπει να περιμένετε να δείτε αλλαγές σε μια νύχτα.

Σημαντικό είναι να έχετε υπομονή. Μπορεί να χρειαστούν 3 μήνες έως ένας χρόνος για να δείτε βελτίωση στο δέρμα, δήλωσε ο Bank.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα πρώτα σημάδια της απώλειας μνήμης



Πώς θα καταλάβετε ότι πιθανόν να «χάνετε επεισόδια».

Απώλεια μνήμης σε ένα βαθμό είναι συνηθισμένη καθώς μεγαλώνουμε, αλλά υπάρχουν άλλα προειδοποιητικά σημάδια που υποδεικνύουν ότι η απώλεια μνήμης κάποιου είναι μεγαλύτερη από αυτήν που σημειώνεται επειδή απλώς μεγαλώνουμε.

Τα παρακάτω προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να αποτελούν αιτία ανησυχίας:

-Αδυναμία να θυμόμαστε πρόσφατα γεγονότα
-Δυσκολία να θυμόμαστε μια υποχρέωση χωρίς γραπτή υπενθύμιση
-Δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών
-Αδυναμία εκτέλεσης πιο πολύπλοκων δραστηριοτήτων, όπως οδήγηση ή πληρωμή λογαριασμών
-Να μην έχουμε επίγνωση της απώλειας μνήμης
-Η φτωχή κρίση
-Η εμφάνιση σημαντικών αλλαγών στη συμπεριφορά, όπως υπερβολική ανησυχία ή συχνά αισθήματα εκνευρισμού ή καχυποψίας


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η εμμηνόπαυση τη «βρήκε» σε ηλικία 21 ετών!



Γιατί συμβαίνει αυτό στις γυναίκες κάτω των 40;
Όταν η Amanda Warne ήταν 21 ετών σταμάτησε η περίοδός της και οι γιατροί που την παρακολουθούσαν της είπαν ότι αυτό οφειλόταν στο στρες και στην υπερβολική άσκηση, συνοδευόμενη και από αυστηρή δίαιτα.

Για τα επόμενα χρόνια η Amanda υπέφερε από συναισθηματικές εναλλαγές και κατάθλιψη και ξόδεψε πολλά χρήματα στις επισκέψεις της στο γυναικολόγο.

Η τελική διάγνωση των γιατρών ήταν ότι η αθλητική νεαρή κοπέλα είχε περάσει πρόωρη εμμηνόπαυση.

Οι εξετάσεις αίματος που έκανε έδειξαν ότι οι ορμόνες της ήταν σε τέτοια επίπεδα όπως σε μια γυναίκα μετά τα 40 που περνάει εμμηνόπαυση, χωρίς όμως να μπορούν να της εξηγήσουν ακριβώς γιατί της συνέβη αυτό.



«Δε μπορούσα να το πιστέψω. Σπούδαζα στο London College of Fashion και είχα δεσμό με τον έρωτα της ζωής μου, ο οποίος ήθελε όσο τίποτε άλλο στη ζωή του να αποκτήσει παιδιά. Μου είπε απλά ότι δε μπορούσαμε πια να είμαστε μαζί, γιατί η επιθυμία του για παιδιά πάντα θα ξεπερνούσε την αγάπη του για εμένα. Έγινα ράκος. Ήμουν πολύ άσχημα ψυχολογικά και ένιωθα πώς δεν άξιζα» λέει η ίδια.



Πρόσφατη έρευνα αμερικανών επιστημόνων αναφέρει ότι οι γυναίκες που περνούν πρόωρη εμμηνόπαυση έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν ανεύρυσμα εγκεφαλικής αρτηρίας.

Όσο πιο νέα είναι μια γυναίκα τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες αυτές. Η Amanda πέρασε στην εμμηνόπαυση 30 χρόνια νωρίτερα, καθώς η μέση ηλικία που εμφανίζεται στις γυναίκες είναι τα 51 χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνα για την εμφάνιση κιρσών τα ψηλοτάκουνα



Για προβλήματα υγείας ενοχοποιούνται τα συγκεκριμένα παπούτσια.

Τα παπούτσια με τακούνια αποτελούν μια αγαπημένη επιλογή για τις περισσότερες γυναίκες. Άλλωστε και οι πιο γνωστοί σχεδιαστές σχεδόν κάθε χρονιά θα παρουσιάσουν σχέδια για ψηλοτάκουνες γόβες που η μόδα «επιβάλει» για λαμπερές εμφανίσεις.

Πέρα όμως από τα εμφανισιακά «ατού» που χαρίζουν, τα ψηλοτάκουνα παπούτσια μπορούν να «προσφέρουν» και προβλήματα όπως πρησμένα πόδια και αστραγάλους.

Αυτό συμβαίνει καθώς κρατάει το πόδι σε αφύσικες στάσεις, επιβραδύνοντας την κυκλοφορία και καταπονώντας τις μικροφλέβες στο κάτω μέρος του πέλματος. Το πρόβλημα μάλιστα, μπορεί να χειροτερεύσει στην περίπτωση που η σόλα είναι σκληρή και άκαμπτη όπως δηλαδή αυτή της πλατφόρμας.

Και τα πιθανά προβλήματα υγείας από τη συχνή χρήση υποδημάτων με τακούνια δεν τελειώνουν εδώ. Δεν είναι απίθανο να δημιουργηθούν σκληρύνσεις στα πέλματα καθώς το κέντρο βάρους του σώματος κλίνει προς τα εμπρός.

Επιπλέον, η καθημερινή χρήση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση φλεβικής ανεπάρκειας, που αρχικά εκδηλώνεται με κιρσούς στις γάμπες και τους μηρούς.

Το τελευταίο είναι κάτι που πρέπει να προσέξουν ειδικά γυναίκες με προδιάθεση στις διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος, όσες έχουν επιπλέον βάρος και δεν γυμνάζονται, καπνίζουν και βρίσκονται πολλές ώρες σε ορθοστασία. Εάν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω η χρήση ψηλοτάκουνων υποδημάτων πρέπει να γίνεται σπάνια.


Διαβάστε περισσότερα...

Διαιτολογικές συμβουλές για τα... ταξίδια



Το καλοκαίρι ο οργανισμός έχει αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης.

Το καλοκαίρι είναι επιτέλους εδώ και η διάθεση μας ανεβαίνει όσο ποτέ άλλοτε. Καιρός για εξορμήσεις στην φύση, στην παραλία και στο βουνό μαζί με αγαπημένα πρόσωπα για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας!

Ένα ταξίδι ή μία εκδρομή μέχρι σήμερα σημαίνει για πολλούς ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις διατροφικές τους συνήθειες μιας και βρίσκουν δικαιολογία στο ότι είναι εκτός σπιτιού και περιβάλλοντος ελέγχου. Αυτό οδηγεί συνήθως σε λάθος επιλογές ενδιάμεσων γευμάτων και κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες (πατατάκια, παγωτά, μπισκότα εμπορίου κτλ).

Πώς μπορώ να φάω υγιεινά στις διακοπές μου και τι επιλογές πρέπει να κάνω;

Ξεκινήστε την μέρα σας με ένα πλούσιο πρωινό. Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα χαμηλό σε λιπαρά και ένα φυσικό χυμό.

Ενδιάμεσα, αποφύγετε την κατανάλωση έτοιμων σνακ του εμπορίου ή αρτοσκευασμάτων με σφολιάτα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε βούτυρο. Προτιμήστε φρούτα εποχής, ανάλατους ξηρούς καρπούς ή ένα κουτάκι χυμό εμπορίου (χωρίς ζάχαρη).

Στην ταβέρνα, διαλέξτε μία μερίδα φαγητού (κρέας, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, θαλασσινά) και μία μερίδα σαλάτα με φρέσκα λαχανικά εποχής. Αποφύγετε τα τσιμπολογήματα σε σάλτσες και διάφορα μεζεδάκια τα οποία συνήθως συνοδεύονται από μεγάλη κατανάλωση ψωμιού. Προτιμήστε ψητά και βραστά φαγητά και όχι τηγανητά και αντικαταστήστε την γαρνιτούρα ριζιού ή πατάτας με βραστά ή ψητά λαχανικά.

Μετριάστε την κατανάλωση οινοπνευματοδών σε 1-2 ποτήρια κρασί λευκό ή κόκκινο.

Το απόγευμα επιλέξτε 2 φρούτα της αρεσκείας σας ή 1 ποτήρι φυσικό χυμό.

Τελειώστε την ημέρα σας, με μία πλούσια σαλάτα από φρέσκα λαχανικά εποχής που μπορείτε να συνδυαάσετε με λίγο τόνο, ή κοτόπουλο ή ψάρι (τονοσαλάτα, σαλάτα του Καίσαρα). Εναλλακτικά, ένα τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως, τυρί χαμηλό σε λιπαρά και γαλοπούλα θα σας χορτάσει εξίσου αποτελεσματικά.

Θυμηθείτε πως ειδικά το καλοκαίρι, ο οργανισμός έχει αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης μιας και χάνει ένα μεγάλο ποσοστό νερού από την εφίδρωση. Συνίσταται η κατανάλωση 2 λίτρων νερού ημερησίως. Επίσης, η κατανάλωση φρούτων, χυμών και φρέσκων λαχανικών βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού μιας και η περιεκτικότητα τους σε νερό είναι υψηλή.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του σπαραγγιού



Μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων υγείας.

«Κάτοικος» της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης το σπαράγγι έρχεται να συμπληρώσει τα φαρμακευτικά βότανα που χρησιμοποιούν οι Έλληνες. Αγαπημένη λιχουδιά των αρχαίων, όπως μαρτυρούν τα κείμενα και σύμφωνα με τον Θεόφραστο, αποτελούσε αγαπημένο έδεσμα και των Θεών.

Η λατινική του ονομασία είναι Asparagus officinalis L. και στην ελληνική γλώσσα εμφανίζεται με την ονομασία Ασπάραγγος ο φαρμακευτικός, ενώ ο Θεόσφραστος με τον Διοσκουρίδη το ονόμαζαν ν ασφάραγο. Η ιστορία τους ξεκινά το 3000π.Χ. και λατρεύτηκε από αρχαίους Αιγύπτιους, τους Έλληνες, τους Ρωμαίους. Στον 21ο αιώνα, έχει κατακτήσει τις αγορές και τα νοικοκυριά από τη Βόρεια Αμερική ως την Αυστραλία.

Στη χώρα μας, το σπαράγγι είναι αυτοφυές και μπορείτε να συναντήσετε διάφορα είδη του, ανάλογα με την περιοχή, λόγω της εξαιρετικής βιοποικιλότητας. Τα τελευταία χρόνια, καλλιεργείται για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, αφού όλο και περισσότερος κόσμος ανακαλύπτει την εξαιρετική θρεπτική του αξία και τα οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωσή του.

Τα πράσινα σπαράγγια οφείλουν το χρώμα τους στην χλωροφύλλη που συντίθεται με την έκθεση τους στον ήλιο. Τα λευκά είναι σπαράγγια καλλιέργειας και σκεπάζονται με χώμα ώστε να διατηρούν το λευκό χρώμα τους. Υπάρχουν σπαράγγια και σε ιώδη απόχρωση για όσα έχουν εκτεθεί λίγες μόνο ώρες στο χάδι του ήλιου.

Τα 100γρ βρασμένων σπαραγγιών αποδίδουν μόλις 22 θερμίδες. Δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά ή χοληστερόλη. Είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, αφού μόλις τα 100 γρ. μπορούν να καλύψουν το 8% των ημερήσιων αναγκών μας. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Κ, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης και φυλλικού οξέος. Καλή πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως το σελήνιο, τον σίδηρο και φώσφορο, το κάλιο, τον χαλκό και το μαγγάνιο. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Β6, ασβεστίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Τέλος, είναι και φυτική πηγή πρωτεΐνης, με απόδοση 2γρ στα 100γρ λαχανικών.

Αν καταναλωθούν ωμά, θα εξασφαλίσετε 27-40% περισσότερες βιταμίνες, που συνήθως χάνονται, λόγω της θερμικής επεξεργασίας ή παρασύρονται με το νερό που χύνεται.

Διαλέξτε τα σφιχτά και τραγανά αν προσπαθήσετε να τα σπάσετε. Θα πρέπει να έχουν ένα ωραίο και λαμπερό χρώμα που να αποδεικνύει την φρεσκότητά τους. Διατηρήστε τα στο ψυγείο, τυλιγμένα σε χαρτί και μέσα σε σακούλα ή φαγητοδοχείο για μερικές μέρες (2 έως 4) ή εναλλακτικά βάλτε τα στην κατάψυξη, αφού πρώτα τα επεξεργαστείτε ελαφρώς, βράζοντάς τα. Προτιμήστε να έχουν την ίδια διάμετρο γιατί θα είναι πιο εύκολο το μαγείρεμά τους αφού θα χρειαστούν τον ίδιο χρόνο.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του σπαραγγιού ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, με ένθερμους υποστηρικτές τον Ιπποκράτη και τον Διοσκουρίδη. Αργότερα, το χρησιμοποίησαν οι φαρμακοποιοί παρασκεύαζαν ένα σιρόπι με βάση τα σπαράγγια και τα προωθούσαν ως διουρητικό.

Πλέον, μέσα από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι έχουν εξαιρετική αντιφλεγμονώδη δράση, που οφείλεται στα φλαβονοειδή όπως η κερκετίνη, η ρουτίνη και οι άλλες ουσίες.

Επίσης, έχει βρεθεί ότι περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα ινουλίνης, πρεβιοτικού, που βοηθά στην καλή κατάσταση του πεπτικού συστήματος, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ορθού και στην αύξηση της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών.

Μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ και τα καρδιαγγειακά, αλλά και πολλών περιπτώσεων καρκίνου, εξαιτίας της μείωσης του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό. Μεταξύ αυτών είναι η γλουταθειόνη, η βιταμίνη C, η β- καροτίνη, η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το σελήνιο.

Ακόμη, η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βοηθά στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και τη ρύθμιση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Στην πρόληψη των καρδιαγγειακών βοηθά επίσης η υψηλή περιεκτικότητα του σπαραγγιού σε φυτικές ίνες και ασπαραγίνη, που δρα ευεργετικά με την ισχυρή διουρητική της δράση.

Τέλος, τα σπαράγγια περιέχουν σαπωνίνες, που έχουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμωνώδεις ιδιότητες και μπορούν να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση, την ευγλυκαιμική κατάσταση και την έχουν ευεργερτικά οφέλη στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Χρειάζεται όμως πολλή προσοχή στην κατανάλωσή τους, από όσους δεν μπορούν να μεταβολίσουν τις πουρίνες.

Τα σπαράγγια συλλέγονται την άνοιξη, μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου. Στο διαιτολόγιό σας μπορείτε να τα εντάξετε ως συνοδευτικό, σε σαλάτα, ορεκτικό ή σε σφουγγάτο (με αυγά), που αποτελεί ένα εκλεκτό και παραδοσιακό πιάτο της Κρητικής γαστρονομίας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινδυνεύουν οι αιμορροφιλικοί λόγω έλλειψης φαρμάκων



Ταλαιπωρία η προμήθεια φαρμάκων για την κατ' οίκον θεραπεία.

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να βρεθούν χωρίς φάρμακα έρχονται οι αιμορροφιλικοί ασθενείς της Βόρειας Ελλάδας λόγω των περικοπών στις φαρμακευτικές δαπάνες.

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των αιμορροφιλικών γίνεται με παράγοντες πήξης αίματος καθώς και με άλλα παράγωγα αίματος. Τη διάθεση των παραγόντων πήξης αίματος σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα διαχειρίζονται τα δύο Κέντρα Αιμορροφιλικών, ενηλίκων και παίδων-εφήβων, του Ιπποκρατείου.

«Λόγω του υψηλού κόστους των παραγόντων πήξης δεν μπορούν πλέον να διατίθενται από το Ιπποκράτειο στους αιμορροφιλικούς ποσότητες που να αρκούν για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός. Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να έρχονται κάθε μήνα και να παίρνουν τους παράγοντες πήξης που χρειάζονται. Θα μπορούσε όμως κάθε νοσοκομείο που έχει αιματολογικό κέντρο και ειδικούς αιματολόγους να διαθέτει στους αιμορροφιλικούς τους παράγοντες πήξης ώστε να αποφεύγουν οι ασθενείς αυτοί την ταλαιπωρία της μετακίνησης από μακρινές περιοχές» αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο διοικητής του Ιπποκρατείου Γιώργος Χριστιανόπουλος.

«Στο όνομα της περιστολής των δαπανών μειώθηκαν τα αποθέματα φαρμάκων στο Ιπποκράτειο με συνέπεια την πλημμελή αντιμετώπιση των κατ΄ οίκον προβλημάτων, την εξάρτησή μας από το νοσοκομείο την ανασφάλεια και την επικινδυνότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι παράγοντες πήξης είναι πολύ υψηλού κόστους και τη δαπάνη της προμήθειας τους την επωμίζεται ο προϋπολογισμός του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου ενώ οι ασθενείς είναι από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Όμως αυτό είναι ανεπίτρεπτο καθώς οι παράγοντες πήξης είναι ζωτικής σημασίας για μας» επισημαίνει το ΑΜΠΕ ο γραμματέας του Συλλόγου Αιμορροφιλικών Βόρειας Ελλάδας Χρήστος Τζιμούρτης.

Οι αιμορροφιλικοί της Βόρειας Ελλάδας ζητούν να δοθεί τέλος στη ταλαιπωρία που υφίστανται κατά τον εφοδιασμό των παραγόντων πήξης για την κατ΄ οίκον θεραπεία και την παραμονή των αποθεμάτων των παραγόντων στο φαρμακείο του Ιπποκρατείου στα επίπεδα πριν τη μείωσή τους. Παράλληλα προτείνουν να γίνει μια μικρή περικοπή από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και να μεταφερθεί το κονδύλι στο Ιπποκράτειο προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη των παραγόντων πήξης.



Διαβάστε περισσότερα...

Πωλείται ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο




Το αμαξίδιο είναι με δυο μπαταρίες και επίσης αναδιπλωμένο (σπαστό). Έχει τον χειρισμό του στον συνοδο και είναι μεγάλο (βαρέου τύπου) και με δυνατότητα για βάδιση σε χωμάτινο δρόμο. Ήταν ειδική παραγγελία στο εργοστάσιο για να έχει τον χειρισμό στον συνοδό και να φέρει επίσης κόρνα.Είμαι διατεθιμένη παρά την ευκολία του στο χειρισμό να σας δείξω και πως να το χειρίζεστε. Κινείται επίσης και με όπισθεν. Πωλείται επειδή πλέον το άτομο που το είχε ανάγκη δεν το "χρειάζεται" πια γιατί μετακινείται χωρίς αυτό.


Τιμή: 3000 € (είχε αγοραστεί 6300)


Τηλ. 2294084185 και 6977229605 κύριος Γιώργος.
  
Διαβάστε περισσότερα...

Ταχύτερη απονομή συντάξεων από το ΙΚΑ



Συγκροτούνται ειδικά κλιμάκια.

Στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων στοχεύει η διοίκηση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ- ΕΤΑΜ) με τη συγκρότηση ειδικών κλιμακίων εργασίας από υπαλλήλους του Οργανισμού.

Σκοπός της συγκρότησης των κλιμακίων είναι η επίσπευση της έκδοσης των συντάξεων, με τη μείωση του χρόνου αναμονής από την υποβολή της αίτησης του ασφαλισμένου μέχρι και τη στιγμή πληρωμής του, καθώς και η ελαχιστοποίηση του όγκου των συνταξιοδοτικών περιπτώσεων που έχει σωρευτεί στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ. Η διοίκηση του ΙΚΑ εκτιμά ότι με τη συγκρότηση των κλιμακίων αυτών θα μειωθεί κατά 30% ο χρόνος αναμονής για τη χορήγηση της σύνταξης.

Στις υπηρεσίες του ΙΚΑ εκκρεμούν σήμερα περισσότερες από 150.000 αιτήσεις, ενώ ο χρόνος αναμονής ξεκινά από 18 μήνες και φθάνει ως τα 4 χρόνια στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος, υποστηρίζουν ότι οι καθυστερήσεις αυτές, οφείλονται κυρίως στις ελλείψεις προσωπικού που προκλήθηκαν από τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις και το πάγωμα των προσλήψεων. Τον τελευταίο χρόνο αποχώρησαν 1.500 υπάλληλοι. Στο ΙΚΑ υπηρετούν 7.500 εργαζόμενοι, ενώ περί τις 5.000 οργανικές θέσεις παραμένουν κενές.


Διαβάστε περισσότερα...

Ακριβαίνει το καλάθι της νοικοκυράς



Αυξήσεις έως και 18% σε σχέση με πέρυσι στις τιμές των αγαθών που απαρτίζουν το «καλάθι της νοικοκυράς» καταγράφει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Κι ενώ η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, τα εισοδήματα έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 20%, η καταναλωτική ζήτηση έχει υποχωρήσει δραματικά και η ανεργία ξεπερνά το 22%, εντούτοις οι τιμές σε τρόφιμα, είδη άμεσης ανάγκης νοικοκυριού και ατομικής φροντίδας είναι υψηλότερες.

Το παράδοξο αυτό γεγονός αποκαλύπτουν οι τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης για τον μήνα Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης (www.e-prices.gr), οι αυξήσεις που καταγράφονται είναι 18,23% στη ζάχαρη. Ακριβότερα κατά 10% πωλούνται τα αναψυκτικά. Η μαρμελάδα έχει ανατιμηθεί 8%, τα κατεψυγμένα ψάρια 7,87%, οι χυμοί φρούτων είναι ακριβότεροι 7,1%, η μαργαρίνη έχει τιμές υψηλότερες 7,29% σε σχέση με πέρυσι, το αλάτι και τα μπαχαρικά παρουσιάζουν αυξήσεις 6,9%, τα αλλαντικά 6,3%, το γάλα 6% κ.ο.κ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τη Δευτέρα οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις πανελλήνιες



Οι υποψήφιοι έχουν ήδη αρχίσει να καταθέτουν μηχανογραφικά.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται στο υπουργείο Παιδείας, η διαδικασία ανακοίνωσης των βαθμολογιών των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικοί έλεγχοι αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί άμεσα και ως την προσεχή Δευτέρα (25/6) αναμένεται -εκτός απροόπτου- να αναρτηθούν οι σχετικοί πίνακες στα λύκεια της χώρας.

Άλλωστε, ενόψει της ανακοίνωσης των βαθμολογιών, ήδη είναι έτοιμη σχετική εγκύκλιος της υπουργού Παιδείας Ευφ. Κιάου προς τις διευθύνσεις εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός αναφέρει ότι η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως αύριο το απόγευμα ώστε μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, όλα να είναι έτοιμα και τη Δευτέρα το μεσημέρι να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες στα λύκεια.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει αρχίσει να «τρέχει» η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων, η οποία λήγει στις 5 Ιουλίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξέχασε το παιδί της στο αυτοκίνητο και πέθανε



Ο 5χρονος έμεινε μέσα στο όχημα πάνω από 6 ώρες.

Τραγικό θάνατο βρήκε ένα αγοράκι πέντε ετών στην πόλη Τζόχορ Μπαρού, 295 χιλιόμετρα από την Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία, όταν η μητέρα του το ξέχασε για περισσότερες από έξι ώρες στο αυτοκίνητο.

Η μητέρα, η οποία είναι δασκάλα, πήγαινε το παιδί στο σχολείο, αλλά το ξέχασε καθώς το αγοράκι κοιμήθηκε στο πίσω κάθισμα και εκείνη βιαζόταν πολύ να φθάσει γρήγορα στην εργασία της, σε ένα άλλο σχολείο, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Straits Times».

Το παιδί έμεινε στο αυτοκίνητο, στο πάρκινγκ, ενώ η μητέρα πήγε στη δουλειά της.Στη διάρκεια του διαλείμματος για το μεσημεριανό φαγητό η μητέρα θυμήθηκε το παιδί της και έτρεξε στο αυτοκίνητο. Το αγοράκι ήταν αναίσθητο και είχε αφρούς στο στόμα. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Περαστικοί δήλωσαν ότι δεν είδαν το παιδί στο αυτοκίνητο γιατί τα τζάμια του ήταν φιμέ.



Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς ασθενοφόρα η Πάτρα





Ασθενοφόρα στα συνεργεία, αντί στην υπηρεσία του πολίτη. Πού συμβαίνει αυτό; Στην Πάτρα. Δείτε το βίντεο από την πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί κλαίει το μωρό;



Οι πιθανές αιτίες για τους βρεφικούς λυγμούς.

Πολλές φορές οι γονείς δεν γνωρίζουν γιατί κλαίει το νεογέννητο μωρό ή γιατί σταμάτησε να κλαίει. Εάν πρώτα δοκιμάσατε τις πιο απλές τακτικές, όπως το να το ταΐσετε ή να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας, και στη συνέχεια τις κατευναστικές πρακτικές που χρησιμοποιούσατε με επιτυχία στο παρελθόν αλλά δεν είδατε αποτέλεσμα, τότε μπορεί να υπάρχει άλλος λόγος.

Παρακάτω αναφέρονται μερικές πιθανές αιτίες για το κλάμα του μωρού.

Μια ασθένεια μπορεί να κάνει το βρέφος σας να κλαίει, ιδιαίτερα εάν το κλάμα του ακούγεται διαφορετικό απ' ό,τι συνήθως. Να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας εάν το μωρό παρουσιάζει ασυνήθιστα συμπτώματα.

Μια βουλωμένη μύτη από κρυολόγημα μπορεί να το εμποδίζει να θηλάσει ή να πιπιλίσει τον αντίχειρά του, οπότε δεν μπορεί να παρηγορήσει τον εαυτό του με τον τρόπο που ξέρει, ακόμα κι αν δεν είναι πολύ άρρωστο. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει σταγόνες για τη μύτη για να το βοηθήσει να αναπνεύσει καλύτερα.

Ένα εξάνθημα από τις πάνες (σύγκαμα) ή ένας ερεθισμός στην περιοχή της πάνας μπορεί να είναι άλλη μια αιτία που κλαίει το μωρό.

Βγάλτε την πάνα του, καθαρίστε το καλά και αφήστε το χωρίς πάνα για το υπόλοιπο της ημέρας: απλώς ακουμπήστε το σε μια πετσέτα ή σε μια πετσετέ-πάνα. Λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να μην επιδεινωθεί το εξάνθημα.

Οι κολικοί, που συχνά αποκαλούνται και «κολικοί του πρώτου τριμήνου», χαρακτηρίζονται από ένα τακτικό, έντονο και ακατάπαυστο κλάμα σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, συνήθως αργά το απόγευμα ή το βράδυ. Εμφανίζονται γύρω στην τρίτη εβδομάδα και συνεχίζουν μέχρι τη 12η ή 14η εβδομάδα.

Το κλάμα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρεις ώρες. Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού την πρώτη φορά που το μωρό θα κλάψει απαρηγόρητα. Οι κολικοί δεν είναι επιβλαβείς, αλλά ενδέχεται να τους διαγνώσετε με λανθασμένο τρόπο και να παραλείψετε άλλα σοβαρά συμπτώματα.

Το περιβάλλον του μωρού μπορεί να είναι ένας ακόμα λόγος που κλαίει. Ίσως κρυώνει: Η θερμοκρασία του δωματίου του πρέπει να είναι περίπου στους 16-20 βαθμούς, μια άνετη θερμοκρασία για ελαφρά ντυμένους ενήλικες.

Αποφεύγετε την υπερθέρμανση - μην το φορτώνετε με πολλά κλινοσκεπάσματα. Αν ο αυχένας του μωρού είναι ζεστός και υγρός, πιθανώς να ζεσταίνεται πολύ. Αφαιρέστε μερικά κλινοσκεπάσματα και κάποια από τα ρούχα του για να το δροσίσετε.

Αν είναι ιδρωμένο, τοποθετήστε μια πετσέτα κάτω από το σεντόνι του για να νιώσει πιο άνετα. Το έντονο φως επίσης μπορεί να προκαλέσει κλάμα. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι δεν το ενοχλεί ο ήλιος ή κάποιο φως πάνω από την αλλαξιέρα του.

Τις δραστηριότητες που αντιπαθεί δεν μπορεί πάντα να τις αποφεύγει, όσο δυνατά και να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του. Το ντύσιμο και το γδύσιμο, το μπάνιο, οι σταγόνες στα μάτια ή τη μύτη είναι όλες δραστηριότητες που συνήθως δεν αρέσουν στα νεογέννητα.

Η μόνη επιλογή είναι να τις κάνετε όσο πιο γρήγορα γίνεται και στη συνέχεια να δώσετε στο μωρό μια αγκαλιά για να το ηρεμήσετε.

Η δική σας διάθεση επίσης μπορεί να είναι ένας λόγος για την αναστάτωση του μωρού. Ίσως είναι βράδυ και νιώθετε κουρασμένη, ίσως σας έχει κουράσει η συμπεριφορά του μωρού σας. Το να έχετε επίγνωση ότι το μωρό σας συχνά απλώς αντιδρά στα δικά σας συναισθήματα, ενδεχομένως να σας βοηθήσει να είστε πιο ήρεμη όταν βρίσκεστε μαζί του.

Η υπερβολική ενασχόληση με το νεογέννητο, επίσης, μπορεί να κάνει ένα κακοδιάθετο μωρό να κλαίει ακόμη περισσότερο. Το να το πηγαίνετε από αγκαλιά σε αγκαλιά, να του αλλάζετε πάνα χωρίς λόγο, να το ταΐζετε ξανά και ξανά ή να συζητάτε με άγχος γιατί κλαίει, όλα αυτά είναι πιθανόν να το ταράξουν πιο πολύ.

Αν ο λόγος που κλαίει δεν είναι προφανής, μην προσπαθείτε να βρείτε έναν: Μάλλον θέλει απλώς μια αγκαλιά για να ηρεμήσει.


Πηγή: http://www.mybabysworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελίες για θάνατο βρέφους



Το θάνατο ενός καρδιοπαθούς βρέφους 19 μηνών εξαιτίας του λουκέτου που έχει μπει στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Τμήμα του νοσοκομείου Αγία Σοφία καταγγέλλει η εκπρόσωπος των γονέων με καρδιοπαθή παιδιά, Χρυσάνθη Κοκολάκη.

Σε επιστολή της αναφέρει ότι η ασθένεια του παιδιού είχε γνωματευθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο η επέμβαση διανεργήθηκε τελικά τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία της καρδιοχειρουργικής κλινικής του Παίδων Αγία Σοφία, έχει ανασταλεί από τον περασμένο Οκτώβριο, με τη διοίκηση του νοσοκομείου να επικαλείται "σοβαρή δυσλειτουργία".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξυλοκόπησε τον ιερέα που τον είχε βιάσει όταν ήταν παιδί



Πήρε το νόμο στα χέρια του 37 χρόνια μετά.

Πήρε το νόμο στα χέρια του και επιχείρησε να χτυπήσει έναν ιερέα, ένας άνδρας από τις ΗΠΑ. Ο
William Lynch επιτέθηκε στον Jerold Lindner, καθολικό ιερέα και συνελήφθη. Αργότερα 'ομως δήλωσε στις Αρχές ότι ο λόγος της πράξεώς του ήταν το γεγονός ότι ο ιερέας είχε βιάσει εκείνον και τον μικρό του αδερφό σε μία σχολική εκδρομή της εκκλησίας όταν ήταν παιδιά.

Ο Lindner φιλοξενούνταν, υπερήλικας πλέον σε κέντρο για συνταξιούχους ιερωμένους. Ο Lynch όμως δεν ξέχασε ποτέ την τραυματική εμπειρία που είχε ζήσει στα χέρια του ως απδιί. Έτσι όταν έμαθε που βρίσκεται, τον επισκεύθηκε στο Ίδρυμα και κατέχοντας σήμερα φυσικά πολύ περισσότερη μυική δύναμη από τον γέροντα τον χτύπησε.

Ο Lynch βιάστηκε από τον Lindner μαζί με τον 4χρονο τότε αδερφό του κατά τη διάρκεια ενός κάμπινγκ που διοργάνωσε η εκκλησία της Βόρειας Καλιφόρνια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΟΠΑΠ «θωρακίζει» το νοσοκομείο Παίδων Πατρών



Δώρισε στο νοσοκομείο έναν υπερσύγχρονο υπερηχοτομογράφο.

Ένας έγχρωμος υπερηχοτομογράφος ψηφιακής τεχνολογίας θα τεθεί σε λειτουργία την προσεχή Δευτέρα 25 Ιουνίου στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών - Καραμανδάνειο, που αποτελεί δωρεά της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Η διοίκηση της ΟΠΑΠ έχει θέσει σε προτεραιότητα τον εξοπλισμό νοσοκομείων στο κέντρο και στην περιφέρεια με σύγχρονα διαγνωστικά και επεμβατικά μηχανήματα. Το μηχάνημα κόστισε 53.000 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Για την αξιοπρεπή ζωή των ΑμεΑ στην αφιλόξενη Αθήνα



Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθήνας με τον συνδυασμό του Γ. Καμίνη αξιολογότατη νεαρή νομικός Πελαγία Παπανικολάου, είναι και η συγγραφέας των προγραμματικών δεσμεύσεων του συνδυασμού που την φιλοξενεί για θέματα πολιτών με αναπηρία. Μιά απλή ματιά στο πλαίσιο δεσμεύσεων του συνδυασμού για θέματα ΑμεΑ, αρκεί για να διαπιστωθεί η οξύνεια του νου και η πολιτική επάρκεια της με απώλεια όρασης μόλις 27 χρόνων υποψηφίας.

Δεν πολυπιστεύουμε στην αξιοπιστία του όποιου υποψηφίου δημάρχου, δεν θεωρούμε ότι οι η προεκλογική επικοινώνηση δεσμεύσεων σημαίνει και δέσμευση μετεκλογικής τους υλοποίησης. Η τελευταία δέσμευση άλλωστε (υλοποίησης των λοιπών δεσμεύσεων) είναι και η μόνη που έχει παντελώς χάσει την σημασία της καίτοι η πλέον επαναλαμβανόμενη όλων. Μοναδική ικανή συνθήκη ώστε οι εμπνεύσεως Παπανικολάου προεκλογικές δεσμεύσεις του συνδυασμού Καμίνη να υλοποιηθούν, είναι η εκλογή της νεαρής δικηγόρου και μάλιστα με την καλύτερη δυνατή εκλογική επίδοση.

Εν κατακλείδι, σε όσους επιλέξουν τον συνδυασμό του πρώην συνήγορου του πολίτη, προτείνουμε ανεπιφύλακτα ψήφο στην Πελαγία Παπανικολάου. Ακόμα πιό προχωρημένα αν το προτιμάτε, ελέω υποψηφιότητας Παπανικολάου καλούνται όσοι ενδιαφέρονται για καλύτερες συνθήκες ζωής των ΑμεΑ στην Αθήνα να την υποστηρίξουν, στηρίζοντας υποχρεωτικά και τον συνδυασμό που την φιλοξενεί. Αν μη τι άλλο πιθανή εκλογή της Παπανικολάου, στερεί από κάθε άλλοθι τον συνδυασμό σε περίπτωση επιτυχίας του αν δεν υλοποιήσει αυτά που σε σχέση με τους ΑμεΑ δεσμεύεται.

Το πλαίσιο δεσμεύσεων του συνδυασμού γραμμένο δια χειρός και εμπνευσμένο δια πνεύματος Πελ. Παπανικολάου, φέρει ως τίτλο ΙΣΟΤΙΜΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. Το δημοσιεύουμε αυτούσιο ώστε να μπορούν να το κρίνουν αντικειμενικά οι αναγνώστες μας:

“ Η Αθήνα μπορεί άρα και πρέπει να γίνει μια πόλη βιώσιμη, μια πόλη ισοτιμίας, προσβασιμότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης για όλους τους Ανθρώπους με Αναπηρία.
Ο Δήμος Αθηναίων είναι υπεύθυνος για την χάραξη ουσιωδών στρατηγικών ενεργοποίησης της Κοινωνίας, ριζικών παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα και πρόσφορων δράσεων με κεντρικό άξονα την κατανόηση της Αναπηρίας ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες επιστημονικές και νομοθετικές θέσεις για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ατόμων με Αναπηρία στρέφουμε το βλέμμα στο Δικαίωμα κάθε ανθρώπου, που ζει κάτω από αυτήν την συνθήκη να διεκδικεί την άρση κάθε εμποδίου, που περιορίζει την συμμετοχή του σε ίση βάση με τους συμπολίτες του.

Στόχος μας είναι ο Δήμος Αθηναίων να αποτελέσει εφεξής για όλους τους Δημότες με Αναπηρία χωρίς διακρίσεις φυλής, φύλου, εθνωτικής προέλευσης, θρησκείας, ηλικίας, σεξουαλικής ταυτότητας ή άλλης κατάστασης έναν πραγματικό εγγυητή πλήρους άσκησης των Δικαιωμάτων τους.

Οι Πολίτες με Αναπηρία δικαιούνται να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική και δημόσια ζωή, λαμβάνοντας μέρος στις διεργασίες λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο. Η επί ίσοις όροις ανάμιξη των Αθηναίων Δημοτών με Αναπηρία στις τοπικές διαδικασίες Σχεδιασμού Πολιτικών στηρίζεται αλλά και τεκμηριώνει τις αρχές του Κράτους Δικαίου, της Ισότητας και της Δημοκρατίας. Οι αποφάσεις για ζητήματα που αφορούν τους Δημότες με Αναπηρία θα πρέπει να λαμβάνονται τηρουμένων των αρχών της διαφάνειας και της Δημοσιότητας.
Όλοι οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να καταστήσουν τις υπηρεσίες τους προς το κοινό φιλικές και προσιτές στους Ανθρώπους με Αναπηρία χωρίς περιορισμούς, παρέχοντας συνάμα ενημέρωση που δεν θα τους αποκλείει.

Δικαίωμα στην Προσβάσιμη Πόλη των Αθηνών


Η πόλη της Αθήνας θα πρέπει να μετατραπεί σε μια Προσβάσιμη Πόλη για κάθε Επισκέπτη και Μόνιμο Κάτοικο της με Αναπηρία.
Η διαμόρφωση ενός ζωτικού χώρου διαβίωσης των Ατόμων με Αναπηρία περιλαμβάνει το να κατασταθεί προσιτό το φυσικό, δομημένο και πολιτιστικό περιβάλλον, μέρος δε του τελευταίου αποτελούν η αθλητική και ψυχαγωγική προσβασιμότητα.

Η Προσβασιμότητα στο Φυσικό και Δομημένο Περιβάλλον τίθεται ως κορωνίδα των αποφασιστικών και παρεμβατικών μας προσπαθειών αλλά και ως εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, της απρόσκοπτης μετακίνησης εντός της Πρωτεύουσας αλλά και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των Πολιτών με Αναπηρία, που ταλαιπωρούνται σε καθημερινή βάση από τις αφιλόξενες δομές αστικού, κτηριακού και κοινόχρηστου περιβάλλοντος.

Η επιμελής συντήρηση και ορθολογική διαχείριση με στόχο την αξιοποίηση του συνόλου των έργων υποδομής και του εξοπλισμού, που άφησαν παρακαταθήκη στην πόλη μας οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες δύνανται να συντελέσουν στην επίτευξη του στόχου της προσβασιμότητας στο δομημένο περιβάλλον.

Η εξασφάλιση της απεριόριστης προσέγγισης όλων των Δημόσιων χώρων της Πρωτεύουσας από τα Άτομα με Αναπηρία συνιστά το εφαλτήριο για την περεταίρω ανάπτυξη της «Οικολογικής Προσβασιμότητας» σε πάρκα, χώρους πρασίνου και φυσικού κάλλους για όλους τους ανθρώπους κατά τρόπο ισότιμο.

Δίνουμε έμφαση στην προσιτότητα των χώρων αναψυχής, χωρίς αποκλεισμούς για την πληθυσμιακή ομάδα των Πολιτών με Αναπηρία. Εστιάζουμε στο δικαίωμα κάθε Παιδιού με Αναπηρία να μπορεί να επισκέπτεται και να παίζει σε προσβάσιμες παιδικές χαρές.


Απλές τροποποιητικές χωροταξιακές ρυθμίσεις στα Δημόσια κτήρια και τους Κοινόχρηστους χώρους, όπως λ.χ. η τοποθέτηση των επιγραφών στην κατάλληλη θέση, σε κατάλληλη γραμματοσειρά ή η σήμανση τους με την γραφή Μπρέϊλ για τους συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης καθώς και η χρήση εικόνων και συμβόλων για τους Ανθρώπους με Νοητικές Αναπηρίες. Ώστε να είναι ευανάγνωστες και ευκολονόητες ή η τοποθέτηση ραμπών για την έλευση των Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα αρκούν στοιχειωδώς για να δημιουργήσουν ένα φιλικό αστικό περιβάλλον.

Η Αθήνα θα πρέπει να αποτελέσει μια Προσβάσιμη Τουριστικά πόλη για όλους τους επισκέπτες της με Αναπηρία, παρέχοντας τους ικανά κίνητρα προσέλκυσης. Η Τουριστική Προσβασιμότητα για όλους ανεξαιρέτως μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ενημέρωσης, της λήψης πρωτοβουλιών και της στήριξης των σχετικών επιχειρηματικών και λοιπών προθέσεων αλλά και μέσω της συνεργασίας με τους θεσμικούς φορείς στον τομέα του Τουρισμού.

Στο Πρόσθετο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών, πέραν του ήδη υπάρχοντος στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, του οποίου την δημιουργία προτείνουμε, χρήσιμη ενφαίνεται η χορήγηση προσβάσιμου πληροφοριακού υλικού σε μορφή Μπρέϊλ, μεγαλογράμματη γραμματοσειρά, ηλεκτρονική μορφή κ.λ.π.

Δικαίωμα Ελεύθερης Μετακίνησης των Ανθρώπων με Αναπηρία στην Πόλη της Αθήνας

Η ελευθέρωση των πεζοδρομίων, οδών, πλατειών και πεζόδρομων από κάθε εμπόδιο, από τις παράνομες κατασκευές και από τα παράνομα τοποθετημένα τραπεζοκαθίσματα δεν αποτελεί για τον Συνδυασμό μας ένα απλό, τυπικό ευχολόγιο επικαιρότητας. Αντιθέτως συνιστά την δικλείδα εξασφάλισης της κοινωνικής ένταξης, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας όλων των Πολιτών με Αναπηρία. Η εντατικοποίηση των ελέγχων για την παράνομη κατάληψη των ζωτικών χώρων μετακίνησης και περιπάτου της πόλης των Αθηνών με την παράλληλη ενημέρωση και ενεργοποίηση του κοινού και των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων γύρω από τον βάναυσο περιορισμό του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης των Ανθρώπων με Αναπηρία και των Εμποδιζόμενων Ατόμων αναβαθμίζονται σε καθημερινούς άξονες επαγρύπνησης και προστασίας σε τοπικό επίπεδο.

Ο πλημμελής φωτισμός, οι φθορές και οι κακοτεχνίες στο οδικό δίκτυο και τις κτηριακές εγκαταστάσεις της πόλης των Αθηνών ενισχύουν το αίσθημα μη ασφαλούς κυκλοφορίας και θυματοποίησης όλων των πολιτών, θέτοντας παράλληλα εμπόδια στην καθημερινή κινητικότητα των Ανθρώπων με Αναπηρία. Ο Δήμος οφείλει να ενισχύσει λειτουργικά και υπηρεσιακά τους φορείς αναφοράς ελέγχου και διευθέτησης όλων αυτών των προβλημάτων.

Η δημιουργία ενιαίου δικτύου ποδηλατοδρόμων κρίνεται αναγκαία εκτός των άλλων και για την ασφαλή μετακίνηση των Πεζών με Αναπηρία.

Η πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κατά τις ώρες αιχμής και η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του Μετρό και του ΗΣΑΠ, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών για τα Άτομα με Αναπηρία τίθενται στις αρχικές προτεραιότητες μας. Παράλληλα η ενίσχυση και ολόπλευρη ανάπτυξη ενός καθοριστικά προσβάσιμου δικτύου τοπικής συγκοινωνίας εξυπηρέτησης των Πολιτών με Αναπηρία για τις κοντινές μετακινήσεις τους εντός των ορίων της πόλης μας ή και διατοπικά προς παραπλήσιους δήμους συντείνουν στην βελτίωση της κινητικότητας τους και στην εξομάλυνση της κοινωνικής τους ένταξης.

Προτείνουμε την χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών επιτευγμάτων, της τηλεματικής μεταφορών και της ηλεκτρονικής πληροφόρησης σε ένα δίκτυο μετακίνησης και ενημέρωσης Οικουμενικού Σχεδιασμού συμπεριλαμβανομένων των Πολιτών με Αναπηρία.

Η Αθήνα ως πόλη Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τους Ανθρώπους με Αναπηρία

Αναμφισβήτητα τα Άτομα με Αναπηρία αποτελούν πληθυσμιακά μία εκ των Ομάδων ισχυρού αποκλεισμού σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Η ένταξη της συγκεκριμένης Κοινωνικής Ομάδας στιγματισμού και περιθωριοποίησης εναρμονίζεται με τις αρχές προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ισότητας ενώ συνάμα κατοχυρώνει πρακτικά το Συνταγματικό Δικαίωμα κάθε κοινωνού να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητα του.
Οι προτάσεις, πρωτοβουλίες και δράσης του Δήμου Αθηνών σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να προκύπτουν μέσα από έναν ζωτικό και διαρκή διάλογο με τους ίδιους τους Πολίτες με Αναπηρία, να είναι ρεαλιστικές και πρόσφορες, τηρουμένων των αρχών της διαφάνειας, της αξιολόγησης και της σκοπιμότητας.

Καταρχήν ο Δήμος Αθηνών θα πρέπει να προβεί σε καταγραφεί των Πολιτών με Αναπηρία, που ζουν στα όρια του και είναι εγγεγραμμένοι στα Δημοτολόγια του όχι μόνον για λόγους στατιστικούς και δημογραφικούς αλλά και για την πραγματιστική και οικονομιστική χάραξη πολιτικού σχεδιασμού. Επίσης η πληθυσμιακή καταγραφή της συγκεκριμένης Κοινωνικής Ομάδας από όλους τους Δήμους της χώρας θα βοηθήσει στην ορθή απεικόνιση σε αριθμούς της εκπροσώπησης, της γεωγραφικής της παρουσίας και δυναμικής και εν τέλει στην ορθολογικότερη διαχείριση των παρεχόμενων υπηρεσιών, προγραμμάτων και μακροπροθέσμων στοχοθεσιών προς όφελος της.

Η ανάπτυξη ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και πρόνοιας θα πρέπει να πληροί την προϋπόθεση της προσβασιμότητας για τους Δημότες με Αναπηρία και να θέτει το κέντρο βάρους του στην ορθή και γρήγορη πληροφόρηση αλλά και στην διαδικτυακή διοικητική εξυπηρέτηση μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι ενεργός στην εκπόνηση Προγραμμάτων Ενημέρωσης και Ενεργοποίησης του κοινού γύρω από τα δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία. Ως Πρωτεύουσα η Αθήνα μπορεί να κατασταθεί δίαυλος διάχυσης καλών πρακτικών προσέγγισης και αλληλεπίδρασης με αυτήν την διακριτή ομάδα.
Στοχευμένες πρωτοβουλίες εκπαίδευσης κατάρτισης και επιμόρφωσης του προσωπικού (π.χ. Δημοτική Αστυνομία, Διοικητικοί και Δημοτικοί Υπάλληλοι) και άλλων επαγγελματιών μέσω του ΕΣΠΑ προτείνονται ως σημαντικοί παράπλευροι άξονες άρσης των διακρίσεων.
Η ενίσχυση και η παγίωση των Προγραμμάτων Στήριξης και αυτοβοήθειας των Δημοτών με Αναπηρία όπως π.χ. του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις σταθερές Πολιτικές Πρόνοιας του Δήμου Αθηνών.

Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να ενθαρρύνει την εκπόνηση Προγραμμάτων Ενημέρωσης και Προσέγγισης της Αναπηρίας με γνώμονα τις σύγχρονες επιστημονικές τάσεις στα Σχολεία, τα Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα και τους λοιπούς εκπαιδευτικούς φορείς σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Στην ίδια βάση ενεργοποίησης της Κοινωνίας των Πολιτών ουσιώδης ενφαίνεται η χάραξη στρατηγικής για την καλλιέργεια πνεύματος εθελοντικής υποστήριξης των Συνανθρώπων μας με Αναπηρία, μια στρατηγική όμως που θα σέβεται τα δικαιώματα των εθελοντών.
Η συνεργασία των Δημοτικών Αρχών με τα Κοινωνικά Δίκτυα και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δραστηριοποίησης στον χώρο της Αναπηρίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν θα πρέπει να είναι επιφανειακή.

Οι κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής στρατηγικής προς τα Κράτη Μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας τα τελευταία έτη χαράζονται επί τη βάση αφενός μεν της αρχής, ότι η υγεία των πολιτών στις μεγαλουπόλεις συναρτάται με το επίπεδο των συνθηκών και της ποιότητας ζωής σε αυτές και αφετέρου με την ανάγκη διεύρυνσης των παρεχόμενων από τους φορείς ενασχόλησης υπηρεσιών, εκτός του στενού πλαισίου της πρόληψης και της θεραπείας και σε άλλους τομείς σχεδιασμού, που αφορούν το κοινωνικό περιβάλλον γενικότερα.

Τα Κέντρα Υγειονομικής Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΥΕΠ), που προτείνουμε θα παρέχουν τρεις κατηγορίες υπηρεσιών: 1. Ενημέρωση, αγωγή υγείας και εκτίμηση του κινδύνου για ασθένεια. 2. Συμβουλευτική για θέματα υγείας και πρόνοιας. 3. Αντιμετώπιση προβλημάτων τύπου πρώτων βοηθειών και ασθενειών μικρού κινδύνου. Οι παρεχόμενες από τα ΚΥΕΠ υπηρεσίες σε καθημερινή βάση προάγουν το δικαίωμα στην υγεία των Δημοτών με Αναπηρία δεδομένων των δυσκολιών πρόσβασης στις σχετικές δομές και των γραφειοκρατικών εμποδίων, που τις συνοδεύουν.

Οικονομία – Επιχειρηματικότητα – Απασχόληση


Η τόνωση της παραγωγικότητας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην πόλη της Αθήνας και η ενθάρρυνση πρωτοβουλιών για την αθέτηση των εμποδίων στον τομέα της οικονομικής δραστηριοποίησης αφορά και τους εμπλεκόμενους Πολίτες με Αναπηρία, οι οποίοι εξαιτίας λανθασμένων στρατηγικών προγραμματισμού έχουν υποστεί στο παρελθόν και εξακολουθούν να υφίστανται βάναυσους αποκλεισμούς.

Ο καινοτόμος τομέας επιχειρηματικότητας της Κοινωνικής Οικονομίας θα αποτελέσει κεντρικό σημείο πρωτοβουλιών υποστήριξης, με γνώμονα την ανανέωση, την διαφάνεια των διαδικασιών, την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από πλευράς σκοπιμότητας και το συμφέρον των αποδεκτών τους αναφορικά με την πληθυσμιακή ομάδα των Ανθρώπων με Αναπηρία. Από την πλευρά του ο Δήμος θα στηρίξει την δημιουργία Κοινωνικών Επιχειρήσεων και Κοινωνικών Συνεταιρισμών από Διακριτές Ομάδες Πληθυσμού ανάμεσα στις οποίες αυτή των Ατόμων με Αναπηρία με την παραχώρηση χώρων για την εγκατάσταση και διάθεση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους και την προβολή τους από τα Δημοτικά Μέσα Επικοινωνίας.

Η ενθάρρυνση και διεξαγωγή εκστρατειών ενημέρωσης και ενεργοποίησης των επιχειρηματιών και εργοδοτών αλλά και της κοινωνίας των πολιτών γενικότερα για τις συνθήκες εργασίας, τους περιορισμούς και την πραγματική διάσταση της αναγκαιότητας για ουσιαστική και όχι πλασματική απορρόφηση των Εργαζόμενων με Αναπηρία τίθενται στην πρώτη γραμμή άρσεως των ανισοτήτων.

Στρατηγικά η ενίσχυση και η παρακολούθηση της πορείας της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης στην πόλη της Αθήνας θα παρακολουθείται από το «Παρατηρητήριο Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας», στου οποίου τις αρμοδιότητες θα δίδεται έμφαση στην ένταξη των Ομάδων Κοινωνικού Αποκλεισμού στο εργασιακό γίγνεσθαι μέσω της διάχυσης καλών επιχειρηματικών πρακτικών και διοργάνωση πυλωτικών δράσεων και εργαστηρίων καινοτομίας και νέων τεχνολογιών διευκόλυνσης, υποστήριξης και εύλογης προσαρμογής του περιβάλλοντος απασχόλησης των Εργαζόμενων με Αναπηρία, της ανάπτυξης συνεργασίας με Συλλογικούς Φορείς της πόλης και προώθησης σχημάτων συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων.

Η λειτουργία γραφείου ενημέρωσης νέων, επιχειρηματιών, εργαζομένων, ανέργων, γυναικών, Ατόμων με Αναπηρία, και λοιπών Ομάδων Αποκλεισμού, για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τον αναπτυξιακό νόμο, τα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης και πρόσληψης ανέργων, καθώς και τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης θα συντείνει στην καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των ανέργων με γνώμονα τα χαρακτηριστικά της τοπικής κοινωνίας.

Ο Πολιτισμός ως Δικαίωμα του Πολίτη με Αναπηρία


Το δικαίωμα κάθε Πολίτη με Αναπηρία στον πολιτισμό είναι ουσιαστικό και πρέπει να προστατεύεται και να κατοχυρώνεται ισότιμα, εξαιτίας της άκρατης οικουμενικής του διάστασης.

Η πρόσβαση στον Πολιτισμό εμφανίζει σύνθετο χαρακτήρα, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό και δημιουργικό.
Ο Δήμος Αθηνών: θα ενισχύσει και θα προβάλει τους Καλλιτέχνες με Αναπηρία και το έργο τους, δίνοντας τους απτές ευκαιρίες να αναδυθούν και να αναδειχθούν, θα ενθαρρύνει και θα συμμετάσχει υποστηρικτικά στην διεξαγωγή φεστιβάλ και πολιτιστικών δράσεων με θέμα την Αναπηρία και την ορθή της απεικόνιση αλλά και την ανθρώπινη ποικιλομορφία γενικότερα.

Οι άνθρωποι με Αναπηρία πρέπει να δύνανται απεριόριστα και σε καθημερινή βάση να επισκέπτονται τα αρχαία μνημεία, τα μουσεία, τις πινακοθήκες, τις ιδιωτικές γκαλερί, τις εκθέσεις και τα κτήρια πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Αυτό θα επιτευχθεί με τις παρεμβάσεις στο περιβάλλον των πολιτισμικών αυτών σημείων, ώστε να κατασταθούν προσιτά για τους Πολίτες με Αναπηρία, με την χορήγηση υλικού σε προσβάσιμη μορφή και με την συμμόρφωση των ιστοσελίδων τους για τους Επισκέπτες με Αναπηρία. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρωτοβουλιών θα βοηθήσει η συνεργασία με τους επίσημους φορείς εκπαίδευσης και εκπροσώπησης των Ατόμων με Αναπηρία.

Ο σκοπός της πολιτισμικής προσέγγισης είναι διπλός εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός και ως εκ τούτου τα όποια προγράμματα παρέμβασης και ένταξης των Πολιτών με Αναπηρία θα πρέπει να προσανατολίζονται και να κινούνται στα σύγχρονα εκπαιδευτικά πρότυπα για την εν λόγω πληθυσμιακή ομάδα.

Ένας Δήμος που σέβεται την ιστορία του και τους ανθρώπους, που ζουν σε αυτόν οφείλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε η πόλη των Αθηνών να είναι ανοιχτεί πολιτισμικά σε όλους τους πολίτες.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη θα διαθέτει σταθμό προσβασιμότητας ήτοι Ηλεκτρονικό Υπολογιστή με ειδικό λογισμικό και κατάλληλο υποστηρικτικό εξοπλισμό για την εποπτεία του περιεχομένου της από τους Αναγνώστες με Αναπηρία, Ιστοσελίδα με τις αναγκαίες προσαρμογές για διαδικτυακή ενημέρωση και υλικό σε ηχητική ή ηλεκτρονική μορφή, όπως προβλέπεται από τον οικείο Εσωτερικό Κανονισμό για την Λειτουργία των Βιβλιοθηκών της χώρας.

Οι πόρτες των Κέντρων Άθλησης και των σταδίων θα είναι ανοιχτές για την εισδοχή των Αθλητών και φιλάθλων με Αναπηρία Παράλληλα ο Δήμος θα προβάλει σε εκδηλώσεις του τα Παραολυμπιακά αθλήματα σε συνεργασία με τις οικίες Αθλητικές Ομοσπονδίες και Συλλόγους ΑμεΑ.

Διαφάνεια – Λογοδοσία – Πληροφόρηση – Ψηφιακή Πόλη.


Η διοίκηση του Δήμου της Αθήνας επί τη βάση ενός Σχεδίου Ορθολογικής Διαχείρισης και αποτελεσματικότητας αποτελεί κεντρικό ανανεωτικό στόχο για τον Συνδυασμό μας.
Η συμμετοχή των Δημοτών με Αναπηρία στις διεργασίες δημόσιας διαβούλευσης, άσκησης κριτικής και ελέγχου, προτάσεων, στην ανάληψη πρωτοβουλιών και στην λήψη αποφάσεων προϋποθέτει την πλήρη ενημέρωση τους υπό όρους ισότητας.

Όλες οι επίσημες ιστοσελίδες του Δήμου, των Δημόσιων Οργανισμών, των Διοικητικών Κέντρων και των Δημοτικών και λοιπών φορέων της πόλης των Αθηνών θα κατασταθούν προσιτές με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Ηλεκτρονικής και Διαδικτυακής Προσβασιμότητας.
Η διακίνηση των πληροφοριών και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση δεν θα πρέπει να αποκλείει καμία μορφή αναπηρίας, λαμβανομένης υπόψη της τεχνολογικής προόδου των συστημάτων πληροφορικής σε αυτόν τον τομέα.

Η ενεργός ανάμειξη των Πολιτών με Αναπηρία και των φορέων εκπροσώπησης τους στις Δημοτικές Επιτροπές κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη. Εξίσου πρόσφορη κρίνεται και η συμμετοχή τους στα Ηλεκτρονικά Κοινωνικά Δίκτυα, που θα στηρίζονται στην αλληλεπίδραση σε επίπεδο γειτονιάς, στην εισφορά προτάσεων και στην διαμόρφωση τοπικού σχεδίου καθημερινής παρέμβασης για τα προβλήματα, που τους αφορούν.
Αισθανόμαστε την ανάγκη ως Συνδυασμός να υπενθυμίσουμε και να υπερτονίσουμε, ότι οι θέσεις μας για την Ισότιμη Διαβίωση των Ανθρώπων με Αναπηρία δεν αποτελούν ένα ρηχό χρονοδιάγραμμα αποσπασματικών παρεμβάσεων. Αντιθέτως αντικατοπτρίζουν ενδείξεις ενός καθημερινού αγώνα καλλιέργειας και εμπέδωσης ενός πολιτισμού:

Δικαιωματικής Διεκδίκησης

Δικαιωματικής Κατάκτησης…

Όπως αξίζει σε κάθε Άνθρωπο…”


Διαβάστε περισσότερα...

Η Ευρώπη του ρατσισμού και των διακρίσεων



Κάλεσμα για τήρηση των ισχύοντων κειμένων για τα δικαιώματα των πολιτών.

Η Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της ΕΕ υπογράμμισε την ύπαρξη χρόνιων προβλημάτων που σχετίζονται με τις εθνικές διακρίσεις μέσα στην ΕΕ και καλεί στην ετήσια έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε σήμερα, τα κράτη μέλη της Ένωσης να εφαρμόσουν τα ισχύοντα κείμενα για την ασφάλεια των δικαιωμάτων των πολιτών.

«Οι εθνικές διακρίσεις παραμένουν μία πραγματικότητα στο σύνολο της ΕΕ, είτε αυτό αφορά τον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, της κατοικίας, ή της εργασίας», τονίζει η FRA, που εδρεύει στη Βιέννη.

Στη δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία, «η ΕΕ οφείλει να εγγυηθεί τώρα όσο ποτέ άλλοτε» την εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τονίζει η πρόεδρος του ΔΣΑ της Υπηρεσίας Ίλζε Μπραντ Κέρις.

Οι ίδιοι τομείς αποδεικνύονται προβληματικοί για τους μετανάστες και τους αιτούντες πολιτικού ασύλου, καθώς μία από τις μέγιστες προκλήσεις που μέλλει ν' αντιμετωπίσει η ΕΕ είναι η εφαρμογή ενός κοινού καθεστώτος παροχής πολιτικού ασύλου από τα τέλη του 2012.

«Ο ρατσισμός, η ισότητα και η μη διακρίσεις θα πρέπει να παραμείνουν οι πρώτιστες ανησυχίες» μας για το 2012, τονίζει η Μπραντ Κέρις.

Η Υπηρεσία επιμένει στην αναγκαιότητα να υπάρξει μία πολιτική βούληση και μία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προκειμένου να βελτιωθούν οι δυνατότητες οργάνωσης και η υποδοχή των εκτός ΕΕ μεταναστών.

Με την μεταναστευτική πίεση που δέχεται η Μεσόγειος, την οποία ενέτειναν τα γεγονότα κατά την Αραβική Άνοιξη, «η κατάσταση των προσώπων που εισέρχονται στην ΕΕ με παράνομο τρόπο από τα εξωτερικά σύνορά της έχει καταστεί μία επιτακτική ανάγκη όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα», τονίζει η FRA.

Η ίδια Υπηρεσία υπογραμμίζει τις βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2011, μεταξύ των οποίων απαριθμούνται οι αποφάσεις υπέρ των δικαιωμάτων των λεσβιών, των ομοφυλοφίλων, των αμφιφυλοφίλων και των τρανσεξουαλικών (LGBT) και των ΑμΕΑ, οι μεταρρυθμίσεις των συστημάτων προστασίας των παιδιών ή ακόμη τα μέτρα για μείωση της διάρκειας των δικαστικών διαδικασιών.

Το 2011, η FRA κατέγραψε 529 δικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έναντι 657 το 2010 όπου διαπιστωνόταν τουλάχιστον μία παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων. Οι χώρες που το απασχόλησαν περισσότερο ήταν η Ελλάδα (69), η Ρουμανία (58), η Πολωνία (54) και η Βουλγαρία (52). Μόνον η Σουηδία ήταν εκείνη που δεν είχε ούτε μία καταδίκη για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι ισχύει με τη δήλωση στοιχείων ακινήτων 2012



Πώς να αποφύγετε τις «κακοτοπιές» του νέου E9.

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην έκδοση ενός χρηστικού οδηγού που περιλαμβάνει ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικές με την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2012. Ο οδηγός απευθύνεται κυρίως σε φορολογούμενους με μεταβολές στην οικογενειακή ή την περιουσιακή τους κατάσταση μέσα στο 2011 που θα πρέπει να υποβάλουν το νέο Ε9.

Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012;

Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων για το έτος 2012 είναι:

- Όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα και αποκτήθηκαν εντός του έτους 2011.

- Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2012 έχουν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους, τα οποία έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 προηγουμένων ετών.

- Ο υπόχρεος που στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών συμπεριέλαβε σύζυγο ή λοιπά προστατευόμενα μέλη, εφόσον έχουν επέλθει μεταβολές στην οικογενειακή του κατάσταση όπως έχει απεικονισθεί στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών (έτη 2005 έως 2011), ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβληθεί η κατάσταση των ακινήτων.

- Το προστατευόμενο μέλος που σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υποχρεούται σε δήλωση φορολογίας εισοδήματος, εφόσον έχει επέλθει μεταβολή στην περιουσιακή του κατάσταση εντός του 2011.

Ποιος είναι υπόχρεος να συμπεριλάβει στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2012 ακίνητα που ανεγείρονται με το σύστημα της αντιπαροχής και από το εργολαβικό προσύμφωνο, συμφωνήθηκε να πάρει ο εργολάβος;

Από το έτος 2011 υπόχρεος σε δήλωση στοιχείων ακινήτων για τα ακίνητα που συμφωνήθηκε να μεταβιβαστούν και δεν έχουν μεταβιβαστεί από τον οικοπεδούχο στον εργολάβο ή σε τρίτα πρόσωπα που αυτός θα υποδείξει, είναι ο εργολάβος εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τριών ετών από την έκδοση της αρχικής οικοδομικής άδειας ή έχουν εκμισθωθεί ή με οποιονδήποτε τρόπο χρησιμοποιηθεί από τον εργολάβο εντός των τριών αυτών ετών.

Αν όμως δεν έχει παρέλθει η τριετία ή το ακίνητο δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τον εργολάβο καθ' οιονδήποτε τρόπο, υπόχρεος να το δηλώσει είναι ο οικοπεδούχος.

Σε τι ενέργειες πρέπει να προβεί ο οικοπεδούχος προκειμένου να διαγράψει από τη δήλωση Ε9 ακίνητα που ανεγείρονται με το σύστημα της αντιπαροχής και από το εργολαβικό προσύμφωνο συμφωνήθηκε ότι θα τα πάρει ο εργολάβος;

Ο οικοπεδούχος, οφείλει να υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2012 για να διαγράψει τα ακίνητα που συμφωνήθηκε να μεταβιβαστούν στον εργολάβο ή σε τρίτα πρόσωπα που αυτός θα υποδείξει, εφόσον έχουν παρέλθει τρία έτη από την έκδοση της αρχικής οικοδομικής άδειας ή έχουν χρησιμοποιηθεί ή εκμισθωθεί από τους εργολάβους μέσα στα τρία αυτά έτη. Επίσης, οφείλουν να αναγράψουν στις παρατηρήσεις τον αριθμό έκδοσης της οικοδομικής άδειας και του εργολαβικού προσυμφώνου.

Σε τι ενέργειες πρέπει να προβεί ο εργολάβος προκειμένου να δηλώσει στη δήλωση Ε9 ακίνητα που ανεγείρονται με το σύστημα της αντιπαροχής που από το εργολαβικό προσύμφωνο συμφωνήθηκε ότι θα τα πάρει ο εργολάβος και έχουν περάσει τρία χρόνια από την έκδοση της οικοδομικής αδείας;

Από το έτος 2011 υπόχρεος σε δήλωση στοιχείων ακινήτων είναι ο εργολάβος για τα ακίνητα που συμφωνήθηκε να μεταβιβαστούν και δεν έχουν μεταβιβαστεί από τον οικοπεδούχο στον εργολάβο ή σε τρίτα πρόσωπα, εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τριών ετών από την έκδοση της αρχικής οικοδομικής άδειας ή έχουν εκμισθωθεί ή με οποιονδήποτε τρόπο χρησιμοποιηθεί από τον εργολάβο εντός των τριών αυτών ετών.

Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή οι εργολάβοι οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση Ε9 έτους 2012, αναγράφοντας τα ακίνητα που θα λάβουν ως αντάλλαγμα, σύμφωνα με το εργολαβικό προσύμφωνο. Επίσης, οφείλουν να αναγράψουν στις παρατηρήσεις τον αριθμό έκδοσης της οικοδομικής άδειας και του εργολαβικού προσυμφώνου.

Οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινό έντυπο Ε9;

Ναι. Οι σύζυγοι υποβάλλουν υποχρεωτικά κοινό έντυπο Ε9.

Σε περίπτωση γάμου εντός του 2011 υποχρεούται οι σύζυγοι να υποβάλλουν κοινό Ε9;

Σε περίπτωση γάμου εντός του 2011 υποχρεούται ο υπόχρεος-σύζυγος να υποβάλλει Ε9 έτους 2012 μόνο εφόσον η σύζυγος έχει εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα τα οποία έχουν αναγραφεί στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών.

Τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για υπόχρεοι σε δήλωση Ε9 που απεβίωσε εντός του 2011;

Σε περίπτωση θανάτου του υπόχρεου μέχρι 31-12-2011 υποχρεούνται οι κληρονόμοι του αποβιώσαντος να υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2012 στο όνομα του αποβιώσαντος συμπληρώνοντας στην πρώτη σελίδα του εντύπου τα στοιχεία του θανόντος σημειώνοντας «Χ» στην ένδειξη «διαγραφή λόγω θανάτου» καθώς και τα στοιχεία των λοιπών μελών όπως είχαν δηλωθεί στις δηλώσεις προηγουμένων ετών του αποβιώσαντος, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις «σχέση με τον υπόχρεο» και «μεταβολή σχέσης -διαγραφή -άλλη αιτία».

Στο εσωτερικό του εντύπου δε θα αναγραφεί κανένα ακίνητο. Υπόχρεοι να δηλώσουν τα ακίνητα αυτά στη δήλωση στοιχείων ακινήτων είναι οι εξ' αδιαθέτου κληρονόμοι κατά το ποσοστό τους, εφόσον δεν έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι τις 31-12-2011 ή οι εκ διαθήκης κληρονόμοι κατά το ποσοστό τους εφόσον έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι τις 31-12-2011.

Όταν επέλθει μεταβολή εντός του έτους 2011 στην οικογενειακή κατάσταση λόγω θανάτου της συζύγου ή των προστατευόμενων μελών ποιος υποχρεούται να το δηλώσει στο Ε9;

Σε περίπτωση θανάτου της συζύγου ή των προστατευόμενων μελών του υπόχρεου μέχρι 31-12-2011, ο υπόχρεος-σύζυγος θα υποβάλει έντυπο Ε9 έτους 2012 συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις «σχέση με τον υπόχρεο» καθώς και «μεταβολή σχέσης -διαγραφή -Λόγω θανάτου». Στο εσωτερικό του εντύπου δε θα αναγραφούν στοιχεία των ακινήτων του θανόντος.

Σε περίπτωση διακοπής σχέσης των συζύγων εντός του έτους 2011, ποιος υποχρεούται να υποβάλει Ε9;

Σε αυτή την περίπτωση ο υπόχρεος-σύζυγος που τα προηγούμενα έτη είχε αναγράψει τα ακίνητα της συζύγου του στο κοινό έντυπο Ε9, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2012 και να αναγράψει στην πρώτη σελίδα του εντύπου την σύζυγο, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις «σχέση με τον υπόχρεο -σύζυγος» και «μεταβολή σχέσης -διαγραφή -άλλη αιτία». Στο εσωτερικό του εντύπου δε θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων της συζύγου. Η σύζυγος δε θα υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2012, εφόσον δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων της.

Τέκνο που δεν είναι πλέον προστατευόμενο την 1η Ιανουαρίου 2012 σύμφωνα με τις διατάξεις φορολογίας εισοδήματος, υποχρεούται σε υποβολή Ε9 για το έτος 2012;

Ο υπόχρεος-γονέας που στις δηλώσεις Ε9 των προηγουμένων ετών συμπεριέλαβε τα ακίνητα τέκνου του, το οποίο το 2012 δεν είναι προστατευόμενο μέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2012 και στην πρώτη σελίδα του εντύπου αναγράφει το τέκνο, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις «σχέση με τον υπόχρεο -τέκνο» και «μεταβολή σχέσης -διαγραφή -άλλη αιτία».

Στο εσωτερικό του εντύπου που θα υποβληθεί από τον υπόχρεο-γονέα δε θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων του τέκνου. Το τέκνο οφείλει να υποβάλει έντυπο Ε9 έτους 2012 με το οποίο δηλώνει μόνο τις μεταβολές των ακινήτων του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων του, δε θα υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2012.

Ακίνητο που μεταβιβάστηκε μέσα στο έτος 2011 και είχε αναγραφεί στις δηλώσεις Ε9 των προηγουμένων ετών πώς θα διαγραφεί;

Στην περίπτωση αυτή θα υποβληθεί από τον υπόχρεο δήλωση Ε9 έτους 2012, και στην πρώτη σελίδα του εντύπου στις ενδείξεις «Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 τα έτη 2005 έως 2010» και «Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 το έτος 2011» θα διαγραμμιστούν οι αντίστοιχες επιλογές, δηλαδή «ΝΑΙ» εφόσον έχουν δηλωθεί ακίνητα ή «ΟΧΙ» εφόσον δεν έχουν δηλωθεί ακίνητα για τα έτη αυτά. Στο εσωτερικό της δήλωσης θα αναγραφούν όλα τα στοιχεία του ακινήτου που μεταβιβάστηκε και στη στήλη «κωδ. μεταβολής» (24 του πίνακα 1 και 22 του πίνακα 2) θα αναγραφεί ο κωδ. αριθμός 3 (διαγραφή ακινήτου).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ως αύξων αριθμός του ακινήτου, σε περίπτωση που έχει αποσταλεί το εκκαθαριστικό σημείωμα ενιαίου τέλους ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.) έτους 2008 θα αναγραφεί υποχρεωτικά ο αριθμός Α.Τ.ΑΚ. που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα και όχι ο αύξων αριθμός ακινήτου. Σε περίπτωση όμως που έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 και ο Α.Τ.ΑΚ. σε αυτό είναι διαφορετικός από τον αντίστοιχο του 2008, τότε αναγράφεται υποχρεωτικά ο Α.Τ.ΑΚ. από το εκκαθαριστικό έτους 2009.

Μόνο στην περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί το εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. ως αύξων αριθμός θα αναγραφεί εκείνος της δήλωσης Ε9 με τον οποίο δηλώθηκε το ακίνητο για πρώτη φορά.

Πώς γίνεται η μεταβολή ακινήτου που έχει ήδη δηλωθεί στο έντυπο Ε9 προηγουμένων ετών;

Στην περίπτωση αυτή θα υποβληθεί από τον υπόχρεο δήλωση Ε9 έτους 2012, και στην πρώτη σελίδα του εντύπου στις ενδείξεις «Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 τα έτη 2005 έως 2010» και «Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 το έτος 2011» θα διαγραμμιστούν οι αντίστοιχες επιλογές, δηλαδή «ΝΑΙ» εφόσον έχουν δηλωθεί ακίνητα ή «ΟΧΙ» εφόσον δεν έχουν δηλωθεί ακίνητα για τα έτη αυτά. Στο εσωτερικό του εντύπου αναγράφονται όλα τα στοιχεία του ακινήτου που μεταβάλλεται, στην κατάσταση που είναι την 1η Ιανουαρίου 2012 και στη στήλη «κωδ. μεταβολή» (24 του πίνακα 1 και 22 του πίνακα 2) θα αναγραφεί ο κωδ. αριθμός 2 (μεταβολή στοιχείων ακινήτου που έχει ήδη δηλωθεί).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ως αύξων αριθμός του ακινήτου, σε περίπτωση που έχει αποσταλεί το εκκαθαριστικό σημείωμα ενιαίου τέλους ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.) έτους 2008 θα αναγραφεί υποχρεωτικά ο αριθμός Α.Τ.ΑΚ. που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα και όχι ο αύξων αριθμός ακινήτου. Σε περίπτωση όμως που έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 και ο Α.Τ.ΑΚ. σε αυτό είναι διαφορετικός από τον αντίστοιχο του 2008, τότε αναγράφεται υποχρεωτικά ο Α.Τ.ΑΚ. από το εκκαθαριστικό έτους 2009.

Μόνο στην περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί το εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. ως αύξων αριθμός θα αναγραφεί εκείνος της δήλωσης Ε9 με τον οποίο δηλώθηκε το ακίνητο για πρώτη φορά.

Πώς δηλώνεται ακίνητο που αποκτήθηκε εντός του έτους 2011;

Στην περίπτωση αυτή θα υποβληθεί από τον υπόχρεο δήλωση Ε9 έτους 2012, και στην πρώτη σελίδα του εντύπου στις ενδείξεις «Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 τα έτη 2005 έως 2010» και «Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 το έτος 2011» θα διαγραμμιστούν οι αντίστοιχες επιλογές, δηλαδή «ΝΑΙ» εφόσον έχουν δηλωθεί ακίνητα ή «ΟΧΙ» εφόσον δεν έχουν δηλωθεί ακίνητα για τα έτη αυτά. Στη στήλη «κωδ. μεταβολής» του εσωτερικού του εντύπου (24 του πίνακα 1 και 22 του πίνακα 2) θα αναγραφεί ο κωδ. αριθμός 1 (δήλωση νέου ακινήτου).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ως αύξων αριθμός του νέου ακινήτου, στο εσωτερικό του εντύπου, θα αναγραφεί ο επόμενος αριθμός που ακολουθεί τον τελευταίο αύξοντα αριθμό της τελευταίας υποβληθείσας δήλωσης Ε9 προηγουμένων ετών.

Με το Ε9 υποβάλλονται και οι τίτλοι κυριότητας;

Όχι, υποχρεούται όμως ο υπόχρεος στις σημειώσεις φορολογουμένου να αναγράψει τον αριθμό παραστατικού και την ημερομηνία αυτού που αποδεικνύει τη μεταβολή, (π.χ. συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κλπ).

Ποια ακίνητα γράφονται στον πίνακα 1 και ποια στον πίνακα 2 του εντύπου Ε9;

Στον πίνακα 1 γράφονται όλα τα κτίσματα που βρίσκονται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Επίσης στον ίδιο πίνακα γράφονται τα στοιχεία των εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού οικοπέδων είτε έχουν κτίσματα είτε όχι. Στον πίνακα 2 αναγράφονται όλα τα γήπεδα-εκτάσεις που είναι εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

Ακίνητο που αποκτήθηκε μέσα στο έτος 2011 και μεταβιβάστηκε το ίδιο έτος υποχρεούται ο υπόχρεος να το αναγράψει στο Ε9 έτους 2012;

Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται η αναγραφή του συγκεκριμένου ακινήτου στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

Νομικό πρόσωπο που διέκοψε τις εργασίες του μέχρι την 31-12-2011 υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων;

Ναι, όλα τα νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν υποβάλλει δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών και διέκοψαν τις εργασίες τους μέχρι 31-12-2011, υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, συμπληρώνοντας στην πρώτη σελίδα του εντύπου τα στοιχεία τους, σημειώνοντας «Χ» στην αντίστοιχη ένδειξη «διαγραφή λόγω διακοπής εργασιών».



Διαβάστε περισσότερα...

Λιγότεροι οι εισακτέοι στις στρατιωτικές σχολές



Μείωση κατά μέσο όρο 5%.

Στο 5% κατά μέσο όρο κυμαίνεται η μείωση του αριθμού των εισακτέων σπουδαστών στις Ανώτατες και Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013.

Η μείωση, αρκετά μικρότερη από την αρχικά σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, αποφασίστηκε σε διυπουργικό επίπεδο και φέρεται να είχε και την έγκριση των τριών κομμάτων ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους εξ αυτών.

Τελικά θα εισαχθούν στην Ευελπίδων 244, στη Ναυτικών Δοκίμων 48, στην Ικάρων 83, στη ΣΣΑΣ 110 και στη ΣΑ Νοσηλευτικής 39.

Στις Σχολές Υπαξιωματικών θα εισαχθούν 273 στη ΣΜΥ, 108 στη ΣΜΥΝ, 204 στη ΣΤΥΑ, 53 στη ΣΥΔ και 8 στη Ραδιοναυτίλων.


Διαβάστε περισσότερα...

Δελτίου τύπου: Δελτία Μετακίνησης ΑμεΑ 2012






Σημαντικό: Δείτε όλες τις λεπτομέρειες αναλυτικά στο ακόλουθο θέμα (για να μπείτε πατήστε τον ακόλουθο σύνδεσμο): 

Χορήγηση και ανανέωση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το 2012


----------------


Ακολουθεί το δελτίου τύπου της ΕΣΑμεΑ
Ανακοίνωση 21.06.12
Από 20-6-2012 έως 31-12-2012 χορηγούνται τα δελτία μετακίνησης ΑμεΑ από τις Δ/νσεις Πρόνοιας των Δήμων και τα ΚΕΠ, μετά τη δημοσίευση εγκυκλίου για τα δελτία για το 2012 από τη Δ/νση Προστασίας ΑμεΑ.

Για την έκδοση δελτίων μετακίνησης το δηλωθέν ατομικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 23.000€ ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό τις 29.000 προσαυξανόμενο για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο, εφόσον παρουσιάζει ποσοστό αναπηρίας 67%). Οι ολικά τυφλοί και οι συνοδοί τους εξαιρούνται και λαμβάνουν Δελτίο - Κουπόνι ανεξάρτητα από το όριο εισοδήματός τους. Οι τυφλοί και άτομα με Β.Ν.Κ.εγγεγραμμένοι στο μητρώο των Δήμων δικαιούνται κάρτα μετακίνησης και για τους συνοδούς τους. Για όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των Δήμων απαιτείται γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής που να αναφέρει ότι είναι τυφλοί ή έχουν δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30 ή έχουν ποσοστό αναπηρίας 67%, σύμφωνα με γνωμάτευση του ΚΕΠΑ.

Όσοι λαμβάνουν το προνοιακό ή διατροφικό επίδομα δεν είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν γνωμάτευση αναπηρίας. Νεφροπαθείς και θαλασσαιμικοί εναλλακτικά μπορούν να προσκομίσουν γνωματεύσεις από τις Μ.Τ.Ν. ή Μ.Μ.Α. 


Πρόσφατη γνωμάτευση δεν απαιτείται για τους ακρωτηριασμένους άνω ή κάτω άκρων.

Ασφαλισμένοι μπορούν να προσκομίσουν απόφαση Διοικητικού Δ/ντή Ασφαλιστικού Φορέα ή γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής από την οποία να πιστοποιείται παθολογοανατομική βλάβη 67% τουλάχιστον καθώς και η διάρκεια ισχύος της (να μην έχει λήξει). Προσοχή: Για τις γνωματεύσεις ΚΕΠΑ δεν απαιτείται αναγραφή του όρου παθολογοανατομικό ποσοστό.

Προσοχή: Σε όσους υπερβαίνουν τα οικονομικά κριτήρια χορηγείται δελτίο για μισό εισιτήριο στα Υπεραστικά ΚΤΕΛ.



Μεταβιβάσιμα αρχεία:

Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 130 KB)
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 123 KB)



Πηγή: http://esaea.gr

----------------

Σημαντικό: Δείτε όλες τις λεπτομέρειες αναλυτικά στο ακόλουθο θέμα (για να μπείτε πατήστε τον ακόλουθο σύνδεσμο): 

Χορήγηση και ανανέωση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το 2012



Διευκρίνηση για τις συντομογραφίες
Μ.Μ.Α.: ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ  
Μ.Τ.Ν.: ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ
Διαβάστε περισσότερα...