Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Τι προβλέπει η τροπολογία για το τέλος ακινήτωνΤριμελής επιτροπή θα επιλύει τις διαφορές φορολογουμένων με τους Εφόρους.

Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι ζητούν εξαίρεση από το ειδικό τέλος ακινήτων και απορρίπτεται, οι διαφορές των φορολογουμένων με τους Εφόρους θα επιλύονται από μια τριμελή επιτροπή, που θα συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι φορολογούμενοι αυτοί μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης του προϊσταμένου της Εφορίας, μπορούν να ασκήσουν ένσταση στο υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα σε ειδική τριμελή επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και δύο υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και περιγράφει τη διαδικασία τόσο για τις εξαιρέσεις από το ειδικό τέλος ακινήτων όσο και για την ενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από τις εφορίες.

Όσον αφορά τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, θα ενεργοποιούνται για τους φορολογούμενους οι οποίοι δεν θα εξοφλούν εντός τεσσάρων μηνών από τη λήξη προθεσμίας πληρωμής τις δόσεις του τέλους ακινήτων.

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι αν δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ ή οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης, διαγράφουν τους υπόχρεους καταναλωτές ως προς το ειδικό τέλος ακινήτων και αποστέλλουν κατάσταση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Επίσης βεβαιώνεται το οφειλόμενο τέλος και οι αρμόδιες ΔΟΥ μεριμνούν για την είσπραξη του τέλους ακινήτων.

Με την τροπολογία προβλέπεται ακόμη απαλλαγή του 17% της συνολικής επιφάνειας των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων και επιπλωμένων διαμερισμάτων από το τέλος, εφόσον εκμεταλλεύονται περισσότερα από επτά δωμάτια.Διαβάστε περισσότερα...

Χώροι φιλοξενίας αστέγων τις ημέρες του παγετούΠού μπορούν να βρουν μια ζεστή γωνιά.

Τους χώρους του θεάτρου «Αλέξανδρος» που βρίσκεται στην οδό Εθνικής Αμύνης 1 ανακοίνωσε ότι διαθέτει για τη φιλοξενία των αστέγων η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης. Οι χώροι αυτοί θα παραμείνουν ανοιχτοί από σήμερα έως και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου κατά τις ώρες 8.00 μμ ως 8.00 πμ.

Από την πλευρά του ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει διαθέσει για τις επόμενες μέρες, που οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές, το Ε’ ΚΑΠΗ (Παράρτημα 13ο, οδός Γαμβέτα 56 και Φλέμιγκ 36 κατά τις πρωινές ώρες από 08:00 - 21.00, τηλ. 2310 838601 ), το 13ο Γυμνάσιο, (οδός Εθν. Αμύνης 26 κατά τις βραδινές ώρες από 21.30 - 08:00) και το Β’ ΚΑΠΗ (οδός Λαγκαδά 35 κατά τις πρωινές ώρες από 08:00- 21.00).

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, το Γ΄ ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει φάρμακα και τρόφιμα μεγάλης διάρκειας (ζυμαρικά, ρύζι, γάλα εβαπορέ, ζάχαρη, κ.ά.) για την ενίσχυση του έργου της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου», στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων.

Η συγκέντρωση των προφερόμενων ειδών γίνεται στους χώρους του Γ΄ ΚΑΠΗ, στις διευθύνσεις Χαρ. Μούσκου 9 (τηλ. 2310. 231.836), Ακροπόλεως 14 και Σαχτούρη 1, στην Άνω Πόλη.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταφύγιο για τους άστεγους το δημαρχείο ΚομοτηνήςΘα παραμείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα για την προστασία από το κρύο
.
Ανοιχτό θα μείνει όλη τη νύχτα της Τρίτης το δημαρχείο Κομοτηνής, με απόφαση του δημάρχου, Γιώργου Πετρίδη, για να προσφέρει στους άστεγους καταφύγιο από το δριμύ ψύχος. Αυτό θα επαναληφθεί και για όσες νύχτες χρειαστεί στη συνέχεια.

Στο δημαρχείο όλη τη νύχτα θα παραμένουν και άνδρες της δημοτικής αστυνομίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κανέλαςΙδανική για δερματίτιδες και πόνους περιόδου.

Την κανέλα την αγαπάμε για τη μυρωδιά της, τη γεύση της και τώρα θα την αγαπήσουμε για τις θεραπευτικές της ιδιότητες.

Η κανέλα σύμφωνα με μελέτες έχει αντισηπτική, χωνευτική, τονωτική και αιμοστατική δράση αλλά ταυτόχρονα έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και κάνει θαύματα στους πόνους της περιόδου.

Φτιάχνοντας ένα ρόφημα κανέλας, αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά και άμεσα τους πόνους της περιόδου, τον πονοκέφαλο, το κρυολόγημα, τον πονόδοντο, τη δυσπεψία ακόμα και τη δερματίτιδα.

Η συνταγή είναι απλή αλλά θαυματουργή.

ΠΟΝΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΥ/ΔΥΣΠΕΨΙΑ/ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ/ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ: Βράστε για 20 λεπτά περίπου 1 ξυλαράκι κανέλας με 1 κουταλιά του γλυκού μέλι και νερό (η ποσότητα του νερού να μην ξεπερνάει τη μία κούπα).

ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΣ: Κάντε μια πάστα από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη και πέντε κουταλάκια του γλυκού μέλι και απλώστε την στο δόντι που σας πονάει.

ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ: Αν έχετε δερματίτιδα ή σας έχει τσιμπήσει κάποιο έντομο, αλείψτε λίγη σκόνη κανέλας στο συγκεκριμένο σημείο και θα ανακουφιστείτε άμεσα.


Πηγή: http://www.livesmart.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεύσιμη νόσος το μελάνωμαΑρκεί να διαγνωσθεί έγκαιρα.

Το κακοήθες μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο του δέρματος διεθνώς, όντας υπεύθυνο σχεδόν για το 80% των θανάτων. Εκτιμάται ότι παγκοσμίως διαγιγνώσκονται περίπου 130.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος κάθε χρόνο, εκ των οποίων σχεδόν το 80% είναι στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Όταν το μελάνωμα διαγνωσθεί νωρίς, είναι γενικά μια θεραπεύσιμη νόσος. Ωστόσο, όταν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, είναι η πιο θανατηφόρα και η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Με τις θεραπευτικές επιλογές να είναι μέχρι σήμερα ελάχιστες και περιορισμένης αποτελεσματικότητας, ένα άτομο με μεταστατικό μελάνωμα έχει κατά μέσο όρο μικρό προσδόκιμο ζωής, το οποίο μετράται σε λίγους μήνες.

Το 2011 όμως αποτελεί χρονιά-ορόσημο γιατί είναι η πρώτη φορά, μετά από 30 χρόνια, που φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ στη θεραπεία του μελανώματος. Οι εξελίξεις στο πεδίο της εξατομικευμένης θεραπείας προσφέρουν νέα αποτελεσματικά όπλα στην ιατρική κοινότητα και ελπίδες στους ασθενείς. Οι επιστήμονες έχουν πλέον στη διάθεση τους νέα διαγνωστικά εργαλεία, με τα οποία μπορούν να κατατάξουν τους ασθενείς σε υποομάδες και στη συνέχεια να χορηγήσουν την κατάλληλη στοχευμένη θεραπεία.

Ο κος Δημήτριος Μπαφαλούκος, Παθολόγος-Ογκολόγος, Διευθυντής Α’ της Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος δήλωσε, «Η μεγάλη πρόοδος σήμερα οφείλεται στην αποσαφήνιση του μηχανισμού ενεργοποίησης της μεταστατικής οδού μέσω του μεταλλαγμένου BRAF. Η πρωτεΐνη BRAF είναι το βασικό στοιχείο του μονοπατιού RAS-RAF, το οποίο εμπλέκεται στη διαδικασία φυσιολογικής κυτταρικής ανάπτυξης και επιβίωσης.

Παράλληλα πρόσθεσε, «Η βεμουραφενίμπη, ένα δια στόματος χορηγούμενο φάρμακο, έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εμποδίζει τη δράση της μεταλλαγμένης πρωτεΐνης BRAF που εντοπίζεται περίπου στο 50% των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα και στο 8% των συμπαγών όγκων».

Ταυτόχρονα, ένα υπό διερεύνηση διαγνωστικό τεστ κατέστησε εφικτή την ταχεία και ακριβή αναγνώριση των κατάλληλων ασθενών με θετικό στη μετάλλαξη BRAF μεταστατικό μελάνωμα. Ο συνδυασμός της στοχευμένης θεραπείας με το αντίστοιχο διαγνωστικό τεστ αποτελεί απτό παράδειγμα για το πως η εξατομικευμένη θεραπεία αποτελεί πλέον πραγματικότητα για τους ασθενείς.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξητική στήθους χωρίς σιλικόνηΕπαναστατική μέθοδος με προσθήκη λίπους.

Η αυξητική στήθους με την προσθήκη λίπους της ασθενούς αποτελεί μία τεχνική η οποία ήδη εφαρμόζεται στο χώρο της πλαστικής χειρουργικής. Για την εφαρμογή της μεθόδου απαιτείται συνήθως μεγάλη ποσότητα λίπους, να τοποθετηθεί στο στήθος, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ικανοποιητική αύξηση στο μέγεθός του.

Σύμφωνα με τον Απόστολο Γαϊτάνη, Πλαστικό Χειρουργό και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής, σε πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Νέα Υόρκη (31st Aesthetic Surgery Symposium – December 2011) παρουσιάστηκαν μελέτες που έδειξαν ότι μπορεί να σημειωθεί σημαντική αύξηση στην ποιότητα των αποτελεσμάτων της αυξητικής στήθους με λίπος από την ίδια την ασθενή, αν προηγουμένως έχει εφαρμοστεί μια αναρρόφηση του στήθους με την μέθοδο Brava. Πρόκειται για μια μέθοδο κατά την οποία, με τη βοήθεια μίας αντλίας κενού (σαν βεντούζα), που δημιουργεί αρνητική πίεση στο στήθος με αποτέλεσμα να το μεγεθύνει. Την αντλία αυτή η ασθενής την χρησιμοποιεί για 3-4 εβδομάδες, για 10 ώρες την ημέρα περίπου. Οι μελέτες έδειξαν πως το στήθος εκτός από την αύξηση του μεγέθους, αυξάνεται σημαντικά και η αιμάτωσή του και προκαλείται η δημιουργία καινούργιων αγγείων.

Το μέχρι τώρα μειονέκτημα της μεθόδου Brava ήταν πως όταν σταματούσε η διάταση του στήθους, μετά την περίοδο των 4 εβδομάδων, υπήρχε απώλεια ενός σημαντικού ποσοστού της μεγέθυνσης. Έτσι, λοιπόν, αυτό που συνηθίζεται σήμερα είναι η εφαρμογή της μεθόδου Brava - με την διάταση του στήθους - για ένα μήνα και στη συνέχεια όταν το στήθος βρεθεί στην μέγιστη διάτασή του να πραγματοποιείται η έγχυση λίπους από τον οργανισμό της ασθενούς, ώστε το αποτέλεσμα που θα επιτευχθεί να είναι μόνιμο. Η έγχυση λίπους αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μεγάλες ποσότητες 200 - 300 cc για το κάθε στήθος, γεγονός που προσφέρει σημαντική αύξηση. Έπειτα μιας και το στήθος παρουσιάζει αυξημένη αγγείωση μετά την διάταση, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην χάνεται η ποσότητα του λίπους που εγχύεται μέσα στον οργανισμό. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτής της μεθόδου παρουσιάστηκαν στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική.

Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο της εναπόθεσης λίπους στο στήθος χωρίς να εφαρμοστεί η μέθοδος της αρνητικής πίεσης και της αναρρόφησης του στήθους. Μέσα σε μία ή δύο συνεδρίες με μεσοδιάστημα 6 μηνών, μπορεί να γίνει η τοποθέτηση λίπους σε μικρότερες ποσότητες και να γίνουν δυο διαδοχικές συνεδρίες.

Επίσης, η απορρόφηση λίπους με ειδικές κάνουλες που είναι ατραυματικές, κατορθώνουν να μην τραυματίζουν το λίπος που μεταφέρετε, με αποτέλεσμα να είναι αυξημένη η πιθανότητα να «πιάσει» το αποτέλεσμα και να είναι ακόμη πιο μόνιμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα κατά την απεικόνιση με τις μαστογραφίες μιας και οι ακτινολόγοι μπορούν να διαφοροποιήσουν μια μικρο αποτιτάνωση αν προέρχεται από κάποιο κακοήθες νόσημα ή από προηγούμενη εναπόθεση λίπους. Έτσι το ογκολογικό κομμάτι ξεκαθαρίστηκε ότι δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ασπίδα» κατά του καρκίνου το σέλερι και το καρότοΜην τα στερείτε από τον οργανισμό σας.

Τα καρότα και τα σέλερι δίνουν την δική τους μάχη για την καταπολέμηση της πιο συχνής μορφής καρκίνου στους 50άρηδες. Μία νέα μελέτη,αποκαλύπτει ότι και τα δύο διαθέτουν μία ουσία η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη καρκίνου στο παχύ έντερο.

Η ουσία λέγεται λουτεολίνη, ανήκει στα φλαβονοειδή (είναι φυτικές, αντιοξειδωτικές ουσίες) και δεσμεύει δύο κυτταρικά «μονοπάτια» ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του καρκίνου.

Καρότα και σέλερι δεν αποτελούν τις μοναδικές πηγές λουτεολίνης. Υπάρχει επίσης στο ελαιόλαδο, τις πράσινες πιπεριές, το θυμάρι, το ρόφημα χαμομηλιού, την μέντα και το δεντρολίβανο.

Εν τούτοις, απαιτούνται πολλές ακόμα μελέτες για να εξακριβωθεί πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» εναντίον του καρκίνου.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «BMC Gastroenterology», έδειξε ότι η λουτεολίνη δρα ανασταλτικά στα χημικά «μονοπάτια» IGF και PI3K - «και τα δύο, εξαιρετικά σημαντικά για την ανάπτυξη καρκίνου στα κύτταρα του κόλου εντέρου», σύμφωνα με το σχετικό άρθρο.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντική αιμοδοσία στο δήμο Νεάπολης-ΣυκεώνΘα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως και τις 10 Φεβρουαρίου.

Εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας και κοινωνικής προσφοράς, διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών από τις 4 έως και τις 10 Φεβρουαρίου και στις τέσσερις δημοτικές ενότητες Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου και Πεύκων.

Η δημοτική τράπεζα αίματος θα δέχεται την προσφορά όσων θελήσουν να προσφέρουν αίμα ενώ ακόμη όσοι επιθυμούν μπορούν να εγγράφονται στα δημοτικά δίκτυα εθελοντών δοτών αιμοπεταλίων, δωρητών οργάνων σώματος και δωρητριών βλαστοκυττάρων.

Ακολουθούν αναλυτικά οι περιοχές που θα φιλοξενηθεί η εξόρμηση της αιμοδοσίας:

Σάββατο 4/2 9 π.μ.-2 μ.μ. στο δημοτικό κατάστημα Πεύκων
Κυριακή 5/2 8 π.μ.-2 μ.μ. στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών
Δευτέρα 6/2 10π.μ.-8 μ.μ. στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών
Τρίτη 7/2 10 π.μ.-8 μ.μ. στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών
Τετάρτη 8/2 10 π.μ.-8 μ.μ. στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών και 3 μ.μ.-8 μ.μ. στο Γ΄ ΚΑΠΗ Αγίου Παύλου
Πέμπτη 9/2 10 π.μ.-8 μ.μ. στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης
Παρασκευή 10/2 10 π.μ.-8 μ.μ. στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης

Η αιμοδοσία πραγματοποιείται με τη συνεργασία των τμημάτων αιμοδοσίας των νοσοκομείων Άγιος Παύλος, ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο και Γ. Παπανικολάου, καθώς και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι άστεγοι της διπλανής πόρταςΑς βοηθήσουν όσοι πολίτες μπορούν - Ποιο το σχέδιο του δήμου Αθηναίων.

Μέσα σε χαρτόκουτα, σκεπασμένοι με βρώμικες κουβέρτες, αποσβολωμένοι και σχεδόν παγωμένοι από το πολικό ψύχος που επικρατεί αυτές τις μέρες, βρίσκονται οι άστεγοι της διπλανής πόρτας.

Άνθρωποι που έχουν σπίτι τους το δρόμο, τα παγκάκια και τις πλατείες του κέντρου της Αθήνας (και όχι μόνο!) ψάχνουν εναγωνίως τρόπους για να ζεσταθούν… Μοναδικά υπάρχοντά τους, τα χαρτόκουτα, οι τρύπιες κουβέρτες και τα βρώμικα σεντόνια τους… Αυτοί οι άνθρωποι, εκατοντάδες στην πραγματικότητα, εύχονται όσο κανένας άλλος να μην χιονίσει… Όχι γιατί δεν θα ήθελαν να δουν χιόνι αλλά γιατί σε αυτή την περίπτωση, θα πέθαιναν από το κρύο.

Γι’ αυτό και τις τελευταίες ημέρες κατακλύζουν καθημερινά τις εγκαταστάσεις του δήμου Αθηναίων, στην προσπάθειά τους να προφυλαχθούν από το χιονιά που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Αυτή τη στιγμή μάλιστα, οι δύο ξενώνες του δήμου (Χαλκοκονδύλη 58 και στην πλατεία Κουμουνδούρου), που λειτουργούν για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων έχουν γεμίσει.Δεν εγκαταλείπουν τα... σπίτια τους και ζητούν μόνο κουβέρτες για να αντέξουν το κρύο


Κουκουλωμένοι με κουβέρτες για να ζεσταθούν...


Ένα χέρι βοηθείας από πολίτη σε άστεγο


Γι’ αυτό και ο δήμος έχει θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Αθήνα Εστία» ανοίγοντας άλλες τέσσερις εγκαταστάσεις του: αυτή στο κλειστό γυμναστήριο του Ρουφ (Πειραιώς και Χελιδόνη 69), τον πολιτιστικό χώρο κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας καθώς και τις δύο λέσχες φιλίας στις οδούς Κιου 5 και Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα. 

Εκτός αυτού, παρακαλεί τους πολίτες να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα 1960 (λειτουργεί 24 ώρες) καθώς και τα 2105239465 και 2105246515 , σε περίπτωση που δουν άστεγους στο δρόμο.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασφαλής η χρήση της στέβιας ως γλυκαντικούΑπάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του Θ. Σκυλακάκη.

Η χρήση του φυσικού γλυκαντικού στέβια (γλυκοζίτες στεβιόλης) είναι ασφαλής για τον καταναλωτή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε 31 διαφορετικές κατηγορίες τροφίμων καθώς και ως επιτραπέζιο γλυκαντικό, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και τον σχετικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό απάντησε ο αρμόδιος Επίτροπος Υγείας και πολιτικής Καταναλωτών της ΕΕ κ. J. Dalli, σε ερώτηση που υπέβαλλε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Ο Θ. Σκυλακάκης ζήτησε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις σε σχέση με το προϊόν και τα παράγωγά του καθώς τα χαρακτηριστικά του φυτού αυτού είναι ιδιαίτερης σημασίας τόσο για την ποιότητα των τροφίμων (έχουν έως και 300 φορές πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη, δίχως να προσδίδουν θερμίδες) όσο και για την αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα (ως εναλλακτική καλλιέργεια).


Διαβάστε περισσότερα...

Συσκευή ελέγχει το ροχαλητόΓια μια καλύτερη ποιότητα ζωής όσων ροχαλίζουν αλλά και όσων το υπομένουν.

Συσκευή που ελέγχει το ροχαλητό και η οποία μπορεί να εμφυτευτεί λειτουργώντας όπως ο βηματοδότης είναι το νέο επίτευγμα Aυστραλών επιστημόνων, το οποίο υπόσχεται καλύτερη ποιότητα ζωής και γι' αυτούς που ροχαλίζουν, αλλά και για όσους αναγκάζονται να υποστούν τον χαρακτηριστικό θόρυβο.

Η συσκευή τοποθετείται κάτω από τη γλώσσα κοντά στο νεύρο που ελέγχει τους μύες της γλώσσας και το ενεργοποιεί ανά διαστήματα, με αποτέλεσμα να μην της επιτρέπει να κλείνει τους αεραγωγούς προκαλώντας το ροχαλητό.

Για την ακρίβεια, όπως αναφέρει το Έθνος, η συσκευή μειώνει τις επιπτώσεις της κατάστασης που είναι γνωστή ως υπνική άπνοια, η οποία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν το ροχαλητό. Περίπου το 60% όσων ροχαλίζουν, οφείλουν τη θορυβώδη αυτή διαταραχή ύπνου στο μπλοκάρισμα των αεραγωγών του σώματος από τη γλώσσα και από τα μαλακά μόρια του εσωτερικού του λαιμού.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αποφρακτική υπνική άπνοια, η οποία παρουσιάζεται σε περίπου 4 στους 100 άνδρες και σε 2 στις 100 γυναίκες. Η αποφρακτική υπνική άπνοια αυξάνει τις πιθανότητες για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, υψηλή πίεση και παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που έφτιαξαν το Σύστημα Ερεθισμού του Υπογλώσσιου Νεύρου, όλοι οι 21 ασθενείς που συμμετείχαν στις δοκιμές του συστήματος εμφάνισαν σημάδια βελτίωσης της κατάστασης τους, ενώ άλλες δοκιμές της συσκευής σε περίπου 30 ασθενείς, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση American Journal of Respiratory and Critical Care, επίσης κρίνονται ως επιτυχημένες.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι υπερωρίες ενισχύουν τον κίνδυνο κατάθλιψηςΣύμφωνα με νέα έρευνα.

Μεγαλύτερος είναι, σύμφωνα με νέα έρευνα, ο κίνδυνος να εμφανίσουν κατάθλιψη όσοι εργάζονται πολλές ώρες κάνοντας υπερωρίες. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 2.000 Βρετανούς δημοσίους υπαλλήλους και διαπίστωσαν ότι όσοι εργάζονταν πάνω από 11 ώρες την ημέρα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνους που εργάζονταν 7-8 ώρες ημερησίως.

«Παρότι η περιστασιακή υπερωριακή απασχόληση μπορεί να έχει οφέλη τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για την κοινωνία είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η εργασία πολλών ωρών ημερησίως σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής κατάθλιψης», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Dr Marianna Virtanen από το φινλανδικό ινστιτούτο επαγγελματικής υγείας που σε συνεργασία με το University College London διεξήγαγε την έρευνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι να φάτε μετά το hangoverΠοια φαγητά αντέχει το στομάχι.

Όλοι κάποια στιγμή, υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας ότι δεν θα ξαναπιούμε τόσο πολύ. Είναι όμως ένας από τους όρκους στους οποίους δεν μένουμε για πάντα πιστοί. Σε περίπτωση που σηκωθήκατε με ένα κεφάλι «καζάνι» αυτές είναι οι πέντε τροφές που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το hangover.
Σούπα με νουντλς και κοτόπουλο

Οι σούπες ενυδατώνουν, το κοτόπουλο και τα νουντλς είναι εύπεπτα και ευεργετικά για το στομάχι ενώ η εν λόγω σούπα περιέχει και επαρκής ποσότητες αλατιού για να αναπληρώσει την απώλεια των ηλεκτρολυτών που συνοδεύουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Σολωμός


Περιέχει βιταμίνη Β6 και τα απαραίτητα Ω3 λιπαρά που έχει ανάγκη ο οργανισμός για τόνωση. Συνοδεύστε με καστανό ρύζι για να αποκατασταθεί η ισορροπία του ζαχάρου στο αίμα.

Φρούτα


Η φρουκτόζη, το φυσικό σάκχαρο που περιέχουν όλα τα φρούτα αποκαθιστά τους χαμένους ηλεκτρολύτες, ισορροπεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και προσφέρει ευεργετικές βιταμίνες.

Αρτοσκευάσματα με τζίντζερ


Το τζίντζερ βοηθά στη σωστή λειτουργία του στομάχου και ρυθμίζει την έκκριση γαστρικών υγρών. Η ναυτία είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα του hangover. Εναλλακτικά προτιμήστε ένα γεύμα από την ταϋλανδέζικη ή ινδική κουζίνα καθώς είναι τα πιάτα τους είναι πλούσια σε τζίντζερ και χωρίς πολλά λιπαρά.

Χυμοί και ροφήματα


Ό,τι μπορεί να προσφέρει άμεση ενυδάτωση του οργανισμού. Προσοχή, ωστόσο, να μην περιέχει καφεΐνη και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο επιρρεπείς στον καρκίνο του στόματος οι άντρεςΣυχνότερη από τις γυναίκες η μόλυνση με τον HPV.
Η στοματική μόλυνση με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που προκαλεί καρκίνο και κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα, είναι πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες, γεγονός που σημαίνει ότι οι άνδρες, για άγνωστη αιτία, κινδυνεύουν περισσότερο με καρκίνο του στόματος και του λαιμού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου του πολιτειακού πανεπιστημίου του Οχάιο, με επικεφαλής τη δρα Μάουρα Γκίλισον, μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 5.500 ατόμων ηλικίας 14 έως 69 ετών, παίρνοντας κυτταρικά δείγματα από το στόμα και διαπίστωσαν ότι ποσοστό 10% των ανδρών είχαν μολυνθεί με τον συγκεκριμένο ιό, έναντι μόλις 3,6% των γυναικών.

Ο μέσος όρος της μόλυνσης ήταν 7% στο σύνολο των ατόμων και των δύο φύλων, όμως, παρόλο που η μόλυνση αποτελεί συχνό φαινόμενο, είναι ενθαρρυντικό ότι οι περισσότεροι φορείς του ιού δεν θα αναπτύξουν ποτέ καρκίνο στη ζωή τους. Η μόλυνση είναι πιο συνηθισμένη στις ηλικίες 60-64 ετών (11,4%) και 30-34 (7,3%).

Ο ιός HPV προκαλεί την πλειονότητα των καρκίνων του τραχήλου, καθώς επίσης των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού, του στόματος, της γλώσσας και του φάρυγγα. Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, είναι σημαντικοί παράγοντες αύξησης του κινδύνου. Μεταξύ όσων κάπνιζαν πάνω από 20 τσιγάρα τη μέρα, το 20%, δηλαδή ο ένας τους πέντε, βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί με τον ιό στο στόμα τους.

Η μόλυνση της στοματικής κοιλότητας με τον ιό αυξάνει κατά 50% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Όσοι έχουν μολυνθεί με το επιθετικό στέλεχος 16 του HPV (που εντοπίσθηκε στο 1% των 5.500 ατόμων του δείγματος), είναι 14 φορές πιθανότερο να αναπτύξουν καρκίνο έναντι όσων δεν έχουν μολυνθεί.

Τα περιστατικά καρκίνου του στόματος και του λαιμού έχουν αυξηθεί αισθητά κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες και ο ιός HPV θεωρείται ότι αποτελεί μια βασική αιτία για αυτό.

Η αύξηση του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων έχει συμβάλει εν προκειμένω, καθώς ο ιός μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Όσοι κάνουν στοματικό σεξ, έχουν διπλάσια πιθανότητα να μολυνθούν στο στόμα με τον ιό. Υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να μεταδίδεται με τα παρατεταμένα φιλιά. Η τυχαία μετάδοση του HPV, χωρίς την μεσολάβηση σεξουαλικής επαφής, θεωρείται ασυνήθιστη, αλλά όχι αδύνατη.

Η νέα μελέτη θέτει επί τάπητος και το ζήτημα της αποτελεσματικότητας των σχετικά νέων εμβολίων κατά του ιού HPV, όσον αφορά την πρόληψη των καρκίνων του στόματος. Μέχρι στιγμής, όπως είπε η Μάουρα Γκίλισον, παραμένει άγνωστη η δυνατότητα των εμβολίων να αποτρέψουν τη στοματική μόλυνση με τον ιό, συνεπώς προς το παρόν δεν είναι δυνατό οι γιατροί να συστήσουν τον προληπτικό εμβολιασμό για την προστασία έναντι του στοματοφαρυγγικού καρκίνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Τηλεοπτικό σόου με τους πιο παχύσαρκους ανθρώπουςΟι συμμετέχοντες του «My 600 Pound Life» έχουν βάρος τουλάχιστον 270 κιλά.

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σόου της τηλεόρασης πρόκειται να κάνει πρεμιέρα την 1η Φεβρουαρίου. Στο τηλεπαιχνίδι της TLC πήραν μέρος άνθρωποι που είχαν βάρος τουλάχιστον 270 κιλά και οι κάμερες τους ακολούθησαν στην προσπάθειά τους να αδυνατίσουν προκειμένου να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Στο σόου υπάρχουν τέσσερις υποψήφιοι, ενώ το πρόγραμμα ονομάζεται My 600 Pound Life. Τα γυρίσματα κράτησαν 7 ολόκληρα χρόνια, αφού το 2004 ο φακός του προγράμματος ακολούθησε τέσσερις παχύσαρκους Αμερικανούς, οι οποίοι τότε υποβλήθηκαν σε εγχείριση bypass.

Οι υποψήφιοι ανήκουν στην ομάδα των πιο παχύσαρκων ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε εγχείριση, ενώ κάποιοι από αυτούς ήταν ανίκανοι να σηκωθούν μόνοι τους από τα κρεβάτια τους. Σε βίντεο για την προώθηση του προγράμματος η μία διαγωνιζόμενη λέει: «Είναι απαίσιο να συνειδητοποιώ τι έκανα στον εαυτό μου».

Διαβάστε περισσότερα...

«Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς»Αντίθετη με την ψήφισή του η ομοσπονδία ζωόφιλων σωματείων.

Αντίθετη με το νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή, εμφανίζεται η ομοσπονδία ζωόφιλων σωματείων Αττικής και Σαρωνικού.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, πέρα από ορισμένες θετικές διατάξεις που περιέχει, πρόκειται για ένα «εχθρικό απέναντι στις φιλοζωικές οργανώσεις» νομοσχέδιο, «ελαστικό προς τους επαγγελματίες του χώρου» που στόχο να αντλήσει δημόσια έσοδα από πρόστιμα σε κατόχους ζώων.

Μάλιστα, η ομοσπονδία δε διστάζει να χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό το εν λόγω νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς όπως σημειώνει, θέτει περιορισμούς στη δράση των ζωοφιλικών σωματείων. Αυτό παραβιάζει το Σύνταγμα καθώς προβλέπεται ότι τροποποίηση του σκοπού ενός σωματείου μπορεί να γίνει μόνο με δικαστική απόφαση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού:

«Παρά τις εξαγγελίες και τις καλές προθέσεις τριών στη σειρά αρμοδίων υφυπουργών του ΥΠΑΑΤ, το υπό ψήφισιν νομοσχέδιο αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα αδυναμίας της κυβέρνησης να αφουγκραστεί τον σφυγμό της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, να κατανοήσει τις ανάγκες της και να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο, ικανό να λύσει τα χρονίζοντα προβλήματα, εξαλείφοντας τις παθογένειες του παρελθόντος.

Με εξαίρεση κάποιες θετικές διατάξεις, η πλειοψηφία των άρθρων του νομοσχεδίου, στέκει μακράν των προσδοκιών των φιλοζωικών οργανώσεων, αλλά παραδόξως και αυτών των προθέσεων που περιγράφονται στην συνοδευτική αιτιολογική έκθεση των συντακτών του.

Επιχειρώντας μία εξήγηση στο τελευταίο, πιστεύουμε ότι το ίδιο το κείμενο προδίδει προσπάθειες της τελευταίας στιγμής, χάριν επικοινωνιακής πολιτικής, να ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα τόσο των επαγγελματιών, όσο και των εθελοντών, παρά τις αγεφύρωτες μεταξύ τους αντιθέσεις.

Σαν αποτέλεσμα προέκυψε ένα νομοθέτημα σε αρκετά σημεία του ασαφές και αντιφατικό, ασφυκτικό ως προς τις ατελείωτες υποχρεώσεις ιδιοκτητών ζώων, εχθρικό και απαγορευτικό απέναντι στις φιλοζωικές οργανώσεις, αδιάφορο ως προς την τύχη των αδέσποτων ζώων του δρόμου και αρκούντως ελαστικό προς τους επαγγελματίες του χώρου εισαγωγείς, εκτροφείς και εμπόρους.

Αν ο νόμος 3170/2003 φωτογράφιζε κραυγαλέα –κατά την άποψή μας- την «επιχείρηση» «Προγράμματα δήμων εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων με επιχορήγηση 12.000.000 ευρώ» ο νέος νόμος φωτογραφίζει δύο νέες «επιχειρήσεις»:

α) «Προστασία ζώων με χρηματοδότηση των πολιτών» και β) «αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω προστίμων σε κατόχους ζώων».

Και στις δύο περιπτώσεις ο κοινός παρανομαστής είναι η οικονομική διαχείριση των αδέσποτων ζώων η οποία έχει προκαλέσει ευθεία μετωπική σύγκρουση μεταξύ ενεργών ζωοφιλικών οργανώσεων και επαγγελματικών συντεχνιών. Οι τελευταίες μεθοδευμένα λασπολογούν εναντίον των ζωοφιλικών φορέων, χρόνια τώρα, ενδυόμενοι ζωοφιλικό μανδύα, παρασύροντας και μέρος των ζωόφιλων που δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ εθελοντή και επαγγελματία.

Η δωρεάν διάθεση ζώων από τα φιλοζωικά σωματεία και ομάδες θίγει ανεπανόρθωτα τα οικονομικά συμφέροντα των εισαγωγέων, εκτροφέων και εμπόρων που πουλούν ζώα και μικρή μερίδα κτηνιάτρων (με τους περισσότερους έχουμε άριστη συνεργασία) που συντηρούνται κατά κύριο λόγο από τα προγράμματα δήμων θεωρώντας τα αδέσποτα ζώα, αποκλειστικά δικό τους «εμπόρευμα» το οποίο θα πρέπει να παραμείνει διαθέσιμο .

Το ΥΠΑΑΤ αντί να ενισχύσει και να επιβραβεύσει το ρόλο των φιλόζωων, που εξακολουθούν εν μέσω οικονομικής κρίσης να επιτελούν έργο χωρίς οικονομική επιβάρυνση του κράτους, επέλεξε να επιβάλει μέσω του νομοσχεδίου δύο έμμεσους τρόπους κατάργησης της δράσης τους:

Α)την κατακόρυφη αύξηση δαπανών για τη νόμιμη προστασία ζώων, (καταφύγια, αυτοκίνητα, ειδικευμένο προσωπικό, τσιπ ακόμη και για αγγελίες δωρεάς ζώων, διαβατήριο για κάθε μετακίνησή τους ακόμη και εντός δήμου, διατυπώσεις εμπορικής αποστολής για ζώα άνω των 5 κλπ ) ώστε ν΄αποθαρρυνθεί ο εθελοντισμός

Β) την ποινικοποίηση της δράσης αυτών που θα εξακολουθήσουν να μάχονται στις επάλξεις για τα ζώα.

Οι περιορισμοί και προϋποθέσεις που τίθενται στα ζωοφιλικά ειδικά σωματεία από το υπό ψήφισιν νομοσχέδιο, παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμα αφού προβλέπονται περιπτώσεις ακινητοποίησης της δράσης τους όταν :

1)δεν επιθυμεί ο δήμος να συνεργασθεί,
2) ο δήμος στερείται προγράμματος,
3) δεν υπάρχει νόμιμο καταφύγιο,
4) δεν υπάρχουν οχήματα περισυλλογής και ειδικευμένο προσωπικό .

Τροποποίηση όμως του σκοπού ενός σωματείου ή και κατάργησή του προβλέπεται μόνο με δικαστική απόφαση και ρητώς απαγορεύεται στο αντίστοιχο συνταγματικό άρθρο να γίνει αυτό με νόμο .

Επιπλέον με διατάξεις απαγορευτικές ή περιοριστικές της εθελοντικής δράσης, παραβιάζεται και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθ΄ενός από εμάς που επιθυμεί να βοηθήσει ένα πάσχον ζώο κατά συνείδησιν, χωρίς να διαθέτει την υποδομή και τα μέσα ενός αδρά αμειβόμενου επαγγελματία.

Γενικώς το νομοσχέδιο αυτό κινείται στην πεπατημένη κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ζώων ως προβλήματος, με σειρά διατάξεων για το τι απαγορεύεται να κάνουν και πού δεν επιτρέπεται να ζουν, ποιές υποχρεώσεις έχουν οι φιλόζωοι και ποιές τιμωρίες θα επιβληθούν, στο πνεύμα πάντα του καταργούμενου νόμου, με ελάχιστες βελτιώσεις, που θα μπορούσαν κάλλιστα να προστεθούν ως τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.

Ως προς τη διαδικασία που ακολούθησε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να χαρακτηρισθεί ως πολύπαθο αφού, το καλοκαίρι, επί κ.Δριβελέγκα, αναρτήθηκε μια άλλη εκδοχή του, μετά την δημόσια διαβούλευση επί κ. Αποστολάκη, που απεδείχθη ότι ήταν αγνώστου συντάκτη και απεσύρθη βιαστικά για ν΄αναρτηθεί εκ νέου το σωστό, μετά από διαμαρτυρίες τόσο της ομοσπονδίας μας όσο και των υπολοίπων.

Έξι μήνες μετά, το υπουργείο δεν έχει απαντήσει στην έγγραφη καταγγελία των ζωοφιλικών φορέων για το θέμα αυτό, ενώ η τελική εκδοχή του νομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα έχει υποστεί τροποποιήσεις και προσθήκες που εισάγουν εξαιρέσεις προς ωφέλειαν κτηνοτρόφων, κυνηγών και εκτροφέων, παίρνοντας πίσω κάποιες ευεργετικές για τα ζώα διατάξεις που είχαν τεθεί κατόπιν προτάσεων πολλών ζωοφιλικών σωματείων .

Η Ομοσπονδία μας εκφράζει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο αυτό και δηλώνει αλληλέγγυα προς όλους τους ζωοφιλικούς φορείς που για μία ακόμη φορά δέχθηκαν την απρόκλητη επίθεση επαγγελματικών συντεχνιών οι οποίες χάριν της προάσπισης των στενών οικονομικών τους συμφερόντων, πέτυχαν να δημιουργήσουν στην κυβέρνηση κλίμα καχυποψίας ως προς τις προθέσεις και τη δράση των φιλοζωικών σωματείων, με στόχο, άλλοι μεν να περάσει η προστασία αδέσποτων ζώων αποκλειστικά στα άστοργα χέρια τους και άλλοι να συνεχίσουν ανενόχλητοι την παράνομη και κερδοσκοπική δραστηριότητά τους, χωρίς την ενοχλητική παρουσία των φιλόζωων».


Διαβάστε περισσότερα...

«Φωτιά» στα διόδια όλης της χώραςΑυξήσεις ανακοίνωσαν οι κατασκευαστικές κοινοπραξίες.

Αυξήσεις στις τιμές των διοδίων από την 1η Φεβρουαρίου ανακοίνωσαν σήμερα και οι υπόλοιπες κοινοπραξίες, που κατασκευάζουν τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τις κοινοπραξίες, στις Αφίδνες τα δίκυκλα θα καταβάλλουν 1.50 ευρώ, τα ΙΧΕ αυτοκίνητα 2.10 ευρώ, τα φορτηγά 5.30 ευρώ και οι νταλίκες 7.40 ευρώ.

Στη Θήβα, οι οδηγοί των δικύκλων θα πληρώνουν 1.80 ευρώ, των ΙΧΕ 2.55 ευρώ, των φορτηγών 6.45 ευρώ και στις νταλίκες 9 ευρώ.

Στην Τραγάνα, τα δίκυκλα θα καταβάλλουν 1.40 ευρώ, τα ΙΧΕ 2 ευρώ, τα φορτηγά 5 ευρώ και οι νταλίκες 7 ευρώ.

Στην Αγία Τριάδα, οι τιμές θα είναι 1.15 ευρώ για τα δίκυκλα, 1.65 ευρώ για τα ΙΧΕ, 4.15 ευρώ για τα φορτηγά και 5.80 ευρώ για τις νταλίκες. Αυξήσεις θα ισχύσουν και στα πλευρικά διόδια.

Αυξήσεις και στην Πελοπόννησο
Σύμφωνα με την Κοινοπραξία ΜΩΡΕΑΣ ΑΕ, που κατασκευάζει τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Καλαμάτα, τα νέα, αυξημένα διόδια έχουν ως εξής:

Στο Σπαθοβούνι, τα δίκυκλα 1.80 ευρώ, τα ΙΧΕ 2.50 ευρώ, τα φορτηγά 6.40 ευρώ και οι νταλίκες 9 ευρώ.

Στη Νεστάνη, τα δίκυκλα 1.70 ευρώ, τα ΙΧΕ 2.40 ευρώ, τα φορτηγά 6.10 ευρώ και οι νταλίκες 8.50 ευρώ. Στα διόδια της γέφυρα Μάναρη, τα δίκυκλα 1.30 ευρώ, τα ΙΧΕ 1.90 ευρώ, τα φορτηγά 4.90 ευρώ και οι νταλίκες 6.90 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικά θα γίνεται η κατάθεση δικογράφωνΗ Δικαιοσύνη εισέρχεται στον κόσμο του διαδικτύου.

Ηλεκτρονικά θα γίνεται πλέον η κατάθεση δικογράφων (μηνύσεις, αγωγές, εξώσεις κ.λπ.) στα πολιτικά δικαστήρια της χώρας, ενώ ηλεκτρονικά θα χορηγούνται επιπρόσθετα από τα δικαστήρια τα πιστοποιητικά και τα άλλα -αναγκαία για μια δίκη - έγγραφα.

Ειδικότερα, στο Ε' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που αφορά στην ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων κ.λπ. στα πολιτικά δικαστήρια της χώρας.

Στόχος της καθιέρωσης της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων είναι η αποφόρτιση των δικαστικών υπηρεσιών, η απλοποίηση και η ενοποίηση των διαδικασιών κατάθεσης δικογράφων, καθώς και η διευκόλυνση των δικηγόρων.

Ειδικότερα, η ηλεκτρονική κατάθεση είναι ένα ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικής κατάθεσης σε όλα τα πολιτικά δικαστήρια και τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας. Για την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου απαιτείται η χρήση προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, ενώ με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται «η διαφάνεια, ο έλεγχος της ορθότητας της διαδικασίας, η αξιοπιστία κάθε επί μέρους ενέργειας και η εξατομικευμένη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φυσικών προσώπων και φορέων». Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας τής κάθε υπόθεσης μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης.

Παράλληλα, ο κάθε Δικηγορικός Σύλλογος, μέσω του διαδικτύου, ελέγχει και ταυτοποιεί την αρμοδιότητα του δικηγόρου να καταθέσει δικόγραφο, ενώ διαπιστώνει την έλλειψη ασυμβίβαστου ή άλλου κωλύματος ή πειθαρχικής κύρωσης και ακολούθως επιτρέπει στο δικηγόρο να συνεχίσει τη διαδικασία της κατάθεσης.

Ακόμη, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, υποστηρίζουν τεχνικά τις συναλλαγές για την έκδοση του γραμματίου προκαταβολής και την ηλεκτρονική πληρωμή των προβλεπόμενων ενσήμων και παραβόλων υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.), του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) και του Δημοσίου.

Στην αρμοδιότητα των Δικηγορικών Συλλόγων υπάγεται, επίσης, η διενέργεια ηλεκτρονικής είσπραξης των αντίστοιχων ποσών και η απόδοσή τους στους δικαιούχους φορείς, ενώ στη συνέχεια διαβιβάζει τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά στοιχεία στο αρμόδιο δικαστήριο ώστε να επιτραπεί στο δικηγόρο να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου.

Από την πλευρά του το αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο: «α. Υποδέχεται από το ενιαίο σύστημα των Δικηγορικών Συλλόγων όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες που διασφαλίζουν την εγκυρότητα της επιχειρούμενης κατάθεσης. Β. Υποδέχεται το συνημμένο δικόγραφο. γ. Ελέγχει την προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή. δ. Επιτρέπει την επιλογή δικασίμου και αριθμού πινακίου. ε. Αποστέλλει τα αντίγραφα που ζητήθηκαν μαζί με την έκθεση κατάθεσης, η οποία φέρει ημερομηνία, ώρα κατάθεσης και προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή. στ. Ενημερώνει το ενιαίο σύστημα των Δικηγορικών Συλλόγων για την κατάθεση του δικογράφου».

Στην πράξη, ο δικηγόρος για να καταθέσει ηλεκτρονικά δικόγραφο θα πρέπει να εισάγει τον αριθμό μητρώου που έχει στο Δικηγορικό Σύλλογο που είναι εγγεγραμμένος και τα υπόλοιπα προσωπικά στοιχεία, όπως είναι ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και στη συνέχεια θα: «α. Καταχωρίζει τα στοιχεία του εντολέα του, το είδος της διαδικασίας και τον αριθμό των αντιγράφων που επιθυμεί να του χορηγηθούν και πραγματοποιεί την ηλεκτρονική πληρωμή, για την έκδοση του γραμματίου προκαταβολής του αρμοδίου Δικηγορικού Συλλόγου και των προβλεπόμενων ενσήμων και παραβόλων υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.), του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧ.ΔΙΚ.) και του Δημοσίου, μετά δε τη δέσμευση των αντίστοιχων ποσών από τον τραπεζικό λογαριασμό του απευθύνεται στο αρμόδιο δικαστήριο. β. Επιλέγει το είδος του δικογράφου και το αντικείμενο της διαφοράς από τους αντίστοιχους πίνακες και στη συνέχεια επιλέγει ημερομηνία δικασίμου και αριθμό πινακίου και συμπληρώνει τα στοιχεία των διαδίκων, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζει ο κανονισμός του δικαστηρίου και ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων».

Παράλληλα, τα δικαστήρια μπορούν να χορηγούν σε ψηφιακή μορφή κάθε είδους πιστοποιητικά, βεβαιώσεις ή άλλα έγγραφα κατόπιν αιτήσεως των δικηγόρων, ενώ στη συνέχεια το δικαστήριο αποστέλλει στο δικηγόρο το έγγραφο που έχει ζητήσει σε ψηφιακή μορφή με προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή.


Διαβάστε περισσότερα...