Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο λειτούργησε κέντρο εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία


Στο αεροδρόμιο της Μόσχας Σερεμέτιεβο άρχισε να λειτουργεί ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο για την εξυπηρέτηση όλων των αναγκών ατόμων με περιορισμένες κινητικές ικανότητες, το οποίο θα επιτρέψει να οργανωθεί αποτελεσματικά η κοινή λειτουργία όλων των τμημάτων, που εμπλέκονται στα διάφορα στάδια της εξυπηρέτησης των επιβατών με κινητικές δυσκολίες.

Τώρα οι επιβάτες με αναπηρίες θα μπορούν να έχουν κάθε αναγκαία βοήθεια, απευθυνόμενοι στο γραφείο πληροφοριών και ελέγχου εισιτηρίων, τηλεφωνώντας στον αριθμό του διαδραστικού κέντρου, είτε ενημερώνοντας εγκαίρως το αεροδρόμιο για το προγραμματιζόμενο ταξίδι.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο κόσμος το 'χει τούμπανο...Πώς γίνεται «ο κόσμος να το έχει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι»; Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) κάθε τρεις και λίγο εμφανίζεται να «πέφτει από τα σύννεφα» για την πολιτική εξαθλίωσης των ΑμεΑ, που με διάφορους τρόπους αποκλείονται από θεραπευτικά μέσα, γιατρό, φάρμακα... Το ίδιο έκανε με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, τον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας, την απογραφή των αναπήρων κλπ.

Αυτή τη φορά «αιφνιδιάστηκε» που οι ανάπηροι δεν εξαιρέθηκαν από τις περικοπές. Στο μεταξύ από χρόνια ήταν στα σχέδια το πετσόκομμα των επιδομάτων και των αναπηρικών συντάξεων, κάτι που από το φετινό καλοκαίρι έγινε ολοφάνερο. Μετά από δυναμική κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων στις 30 Αυγούστου στο υπουργείο Οικονομικών - κινητοποίηση που χτυπήθηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ - ο Γ. Στουρνάρας αναγκάστηκε να παραδεχτεί τους παραπάνω σχεδιασμούς. Στη συνέχεια, η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ μαζί με συνδικάτα έκαναν αιφνιδιαστική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την ώρα που γινόταν συνάντηση με την τρόικα για τις περικοπές. Επίσης είναι γνωστό από μήνες ότι τρόικα και κυβέρνηση συζητούν για εισοδηματικά κριτήρια στα προνοιακά επιδόματα και άλλους τρόπους περικοπών.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, όταν ψηφίζονταν τα μέτρα, η ΕΣΑμεΑ το έκανε «γαργάρα» - «εξαιρεθήκαμε!» πανηγύριζε - και δεν πήρε μέρος στις λαϊκές κινητοποιήσεις στις 6 - 7 Νοέμβρη. Βέβαια σε λίγες μέρες αποδείχτηκε πως η εξαίρεση ήταν για λόγους τακτικής και πάρθηκε πίσω. Ετσι υπονομεύοντας την ανάγκη ανάπτυξης του αναπηρικού κινήματος και την κοινή του δράση με το εργατικό λαϊκό κίνημα, η ΕΣΑμεΑ έβαλε ουσιαστικά πλάτες, στο πέρασμα των περικοπών σε βάρος των ΑμεΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ημερολόγιο για να στηριχθεί το έργο της «Μέριμνας»Καμία ελπίδα σωτηρίας δεν διαφαίνεται πλέον για το Εκπαιδευτικό - θεραπευτικό Κέντρο «Μέριμνα» το μοναδικό που λειτουργεί στην πόλη μας την Πάτρα, καθώς και για τα άτομα με νοητική αναπηρία που φιλοξενεί, εάν δεν στηριχθεί οικονομικά.

Εδώ και πολλά χρόνια η «Μέριμνα» ταλανίζεται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Εξαιτίας της υποχρηματοδότησης από την πολιτεία την μη πληρωμή των νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία και εξαιτίας της καθυστερημένης έγκρισης του νέου Οργανισμού που θα δώσει μια οικονομική ώθηση στο Ίδρυμα, οι εργαζόμενοι παραμένουν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάτω από τις πιο αντίξοες οικονομικά συνθήκες ενώ το ίδρυμα απειλείται με λουκέτο από τη νέα χρονιά. Με σκοπό να αντιμετωπιστεί αυτή η ζοφερή κατάσταση το Δ.Σ. του ιδρύματος αποφάσισε ενόψει της νέας χρονιάς και των εορτών των Χριστουγέννων, να φτιάξει ένα ημερολόγιο που κοστίζει μόνο 3 ευρώ και να πραγματοποιήσει Bazaar με αντικείμενα που δημιουργούν τα παιδιά του Κέντρου.

Το bazaar θα πραγματοποιηθεί στον <<Έσπερο στην Πλατεία Γεωργίου από 10 έως 15 Δεκεμβρίου >>. Αφού λοιπόν τόσο καιρό δεν έδωσε κάποια λύση η πολιτεία, ήρθε η ώρα να φανούμε όλοι αρωγοί σε αυτήν την πρωτοβουλία. Ο Δήμος, η Περιφέρεια, οι Φορείς και όλοι οι Πολίτες της Πάτρας οφείλουν να αγκαλιάσουν αυτή την συγκινητική προσπάθεια του ιδρύματος. Μπορούν να βοηθήσουν ως προς την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας και να συνδράμουν όλοι οικονομικά αγοράζοντας το ημερολόγιο και ένα μικρό αντικείμενο από το Bazaar.

Δυστυχώς, όπως διαπιστώνουμε η οικονομική κρίση αγγίζει πρώτα τις Δομές των ατόμων με αναπηρία, πράγμα που κάνει μια χώρα να απεικονίζει το πραγματικό της πρόσωπο. Αυτό το πρόσωπο, όμως, δεν ταιριάζει στην Ελλάδα που δίδαξε τον Πολιτισμό και το Κράτος Πρόνοιας.

Καμία οικονομική κρίση δεν πρέπει να αγγίζει την Δημοκρατία και τον Πολιτισμό. Γιατί μέσα στην Δημοκρατία οι αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες πρέπει να τυγχάνουν έμπρακτης στήριξης ενώ Πολιτισμός σημαίνει ότι έχω τις θεμελιώδεις αρετές που με διακρίνουν σε ανώτερο άνθρωπο, όπως αλτρουισμός, συναισθηματική νοημοσύνη, ευγένεια, αγάπη και πλήθος άλλων συναισθημάτων που γίνονται πράξη.

Καλώ λοιπόν όλους να μεταφέρουν παντού αυτό το μήνυμα. Ζητώ από όλους τους πολίτες της Πάτρας να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ακόμη ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Τηλ. Επικοινωνίας 2610272988- 2610270636

Χαροκόπος Αντώνης

Μέλος του Δ/Σ << Μέριμνα>>

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου ΠατρέωνΔιαβάστε περισσότερα...

ΑμεΑ Ρόδου: Ημερολόγιο για την Κική ΤσακίρηΟ Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία με την ευγενή χορηγία του Νίκου Χατζηκαλημέρη της Λίντας –Ελένης Συριοπούλου και του Αλέξανδρου Λουιζίδη εξέδωσε ημερολόγιο όπου όλα τα έσοδα θα διατεθούν στην Κική Τσακίρη η οποία είναι άτομο με βαριά αναπηρία και αδυνατεί πλέον να καλύψει τα τεράστια έξοδα που δημιουργεί η αναπηρία.

Καλούμε όλους να συμβάλουν στην αγορά του ημερολογίου, αξίας πέντε ευρώ, ως ελάχιστη συμμετοχή στην κοινωνική αλληλεγγύη σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάμε.

Τα ημερολόγια θα διατίθενται στο γραφεία της POLYGLOT επί της οδού Καναδά 42 (πάνω από το πολυκατάστημα Πάππου) από τις 09:00 μέχρι 17:00 Δευτέρα μέχρι Παρασκευή τηλ. 2241025409

Στα γραφεία του συλλόγου μας. Από 09:00-15:00
Τηλ 2241063660 και 2241069390


Διαβάστε περισσότερα...

Η απόφαση για τα οικογενειακά επιδόματα


Ανατροπές για χιλιάδες δικαιούχους φέρνει το νέο σύστημα απόδοσης οικογενειακών επιδομάτων που οριστικοποιήθηκε με υπουργική απόφαση του Γιάννη Βρούτση και θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2013.

Το νέο σύστημα περιορίζει σε πολλές περιπτώσεις το ύψος των επιδομάτων μέσω αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων προβλέπει όμως την καταβολή επιδόματος από το πρώτο και δεύτερο παιδί. Θα ξεκινά από τα 40 ευρώ το μήνα για ένα παιδί και θα φτάνει τα 180 ευρώ για τέσσερα παιδιά.

Ωστόσο, αυτό το επίδομα δεν θα αποτελεί πλέον μέρος του μισθού αλλά δίνεται χωριστά ανά τρίμηνο. Τα επιδόματα πάντως δεν προβλέπεται να φτάσουν στους δικαιούχους νωρίτερα από τον Ιούνιο, καθώς στόχος του υπουργείου είναι να καταβληθούν με βάση τα εισοδήματα του 2012. Έτσι η καταβολή τους θα γίνει μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Δείτε το βίντεο από το MEGA


Διαβάστε περισσότερα...

Ίσως "σπάσει" στα δύο το φορολογικό


Το φορολογικό εξελίσσεται σε μείζον θέμα. Η έμφαση δίνεται προκειμένου να βελτιωθούν οι ρυθμίσεις για τις οικογένειες που έχουν τρία παιδιά. Ο πρωθυπουργός έγινε αποδέκτης της κακής "εικόνας" του φορολογικού νομοσχεδίου ειδικά στο κομμάτι των οικογενειών με παιδιά, όχι μόνο από στελέχη του οικονομικού επιτελείου αλλά και από άλλους υπουργούς της κυβέρνησης που του λένε ότι αυτό βρίσκεται και κόντρα στη βασική ιδεολογία της ΝΔ.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, αναφέρουν, σύμφωνα με το ΜΕGA, τεχνοκράτες παρά τον υπουργό Οικονομικών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχει σοβαρό πολιτικό κόστος. Ήδη είναι πολύ πιθανόν, το φορολογικό να πάει σε δύο κομματια στη βουλή . Να πάνε δηλαδή οι φορολογικές διατάξεις την επόμενη Δευτέρα, και κάποιες άλλες "επίμαχες" να πάνε για τον Ιανουάριο, προκειμένου να προχωρήσει η διαβούλευση.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών έκανε νέα αλλαγή στην νέα φορολογική κλίμακα, ώστε να διορθώσει στρεβλώσεις στη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Η τελική μορφή της κλίμακας προβλέπει

:

Προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες επιβαρύνσεις της εφαρμογής του ανώτατου συντελεστή από τόσο χαμηλά, η έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ που αντικαθιστά το γενικό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, θα ισχύει για όλα τα εισοδήματα, χωρίς απομείωση, όπως προέβλεπε το σχέδιο που είχε δοθεί στα κόμματα της κυβέρνησης.

Με την εφαρμογή της νέας κλίμακας, για 26.000 ευρώ εισόδημα προκύπτει ελάφρυνση 150 ευρώ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Σε σχέση με τα ισχύοντα, για φορολογούμενο χωρίς παιδιά προκύπτει ελάφρυνση 10 ευρώ, για υπόχρεο με 1 παιδί αύξηση φόρου 190 ευρώκαι με 2 παιδιά 690 ευρώ.

Αντιθέτως, για 50.000 ευρώ εισόδημα προκύπτει επιβάρυνση κατά 280 ευρώ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Όσον αφορά, δε, στη σύγκριση με τα ισχύοντα, προκύπτει αύξηση φόρου 2.090 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 2.290 ευρώ για υπόχρεο με 1 παιδί και 2.490 ευρώ για φορολογούμενο με 2 παιδιά.

Η εικόνα των μεγάλων επιβαρύνσεων στους φορολογούμενους με παιδιά, που δεν καλύπτεται από τα νέα Οικογενειακά Επιδόματα ειδικά σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, αποτελεί το βασικό πεδίο διαφωνιών μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη κυβέρνηση, καθώς ζητούν είτε να υπάρξει προσαύξηση στην έκπτωση των 1.950 ευρώ είτε να αυξηθούν τα Επιδόματα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το MEGA, από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι δεν μπορεί να ασκείται κοινωνική πολιτική μέσω της φορολογίας κι ότι είναι προβληματική η προσαύξηση της έκπτωσης των 1.950 ευρώ λόγω διαφορετικής αντιμετώπισης των ελευθέρων επαγγελματιών που δεν τη δικαιούνται. Ορθότερη ωστόσο χαρακτηρίζεται η ενίσχυση των νέων Επιδομάτων κυρίως με εσωτερική ανακατανομή τους, ενώ σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι προαπαιτούμενο των όποιων αλλαγών είναι η εξασφάλιση ισοδύναμων μέτρων 450 εκατ. ευρώ - εκ των οποίων περίπου 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος ενίσχυσης για τρίτεκνους - πολύτεκνους.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα έμβρυα... χασμουριούνται μέσα στη μήτρα!


Η συχνότητα σχετίζεται με την ωρίμανση του εγκεφάλου.

Τα έμβρυα όχι μόνο έχουν λόξυγγα, καταπίνουν ή τεντώνονται μέσα στη μήτρα της μητέρας τους, αλλά, όπως ανακαλύπτεται τώρα, χασμουριούνται κιόλας!

Μέχρι σήμερα υπήρχε επιστημονική διαφωνία για το εάν τα αγέννητα μωρά χασμουριούνται ή απλώς ανοίγουν το στόμα τους, αλλά η νέα έρευνα έρχεται να βεβαιώσει ότι πολύ συχνά ισχύει το πρώτο.

Οι ερευνητές των βρετανικών πανεπιστημίων του Ντέραμ και του Λάνκαστερ, με επικεφαλής τη ψυχολόγο Νάτζα Ράισλαντ, μελέτησαν υπέρηχους εμβρύων που βρίσκονταν μεταξύ της 24ης και της 36ης εβδομάδας της κύησης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και τα δύο φύλα χασμουριούνται συχνά, ενώ μετά την 28η εβδομάδα παρατηρείται σταθερή μείωση του χασμουρητού.

Με βάση τη διάρκεια που το έμβρυο κρατά ανοιχτό το στόμα του μέσα στη μήτρα και πόσο αργά το ανοίγει, εκτιμάται ότι πάνω από τις μισές φορές χασμουριέται. Αν και η λειτουργία και η σημασία του χασμουρητού παραμένουν άγνωστες, οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι μια φυσική διαδικασία που σχετίζεται με την ανάπτυξη του παιδιού και έτσι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμα δείκτη για την υγεία του εμβρύου.

«Αντίθετα με μας, τα έμβρυα δεν "κολλάνε" το χασμουρητό από άλλους, ούτε χασμουριούνται επειδή νυστάζουν. Μάλλον, η συχνότητα του χασμουρητού τους στη μήτρα σχετίζεται με την ωρίμανση του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά την κύηση», δήλωσε η Ράισλαντ, αν και, όπως είπε, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες πάνω στο ζήτημα.
Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι του νοσ. «Άγιος Ανδρέας»


Για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και τις απολύσεις.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας». Γι’ αυτό σήμερα προχωρούν σε νέα στάση εργασίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Στα πλαίσια της νέας απεργιακής κινητοποίησης, της 4ωρης στάσης εργασίας, πού έχει προκηρύξει για την Πέμπτη 22/11/12 η ΑΔΕΔΥ, στις ώρες 11πμ - 3μ.μ, ενάντια στο ανάλγητο-αντεργατικό και αντισυνταγματικό μέτρο των απολύσεων, που συνεχίζουν να το παρουσιάζουν με τον μανδύα της διαθεσιμότητας, προσπαθώντας έτσι να αποκρύψουν την οδυνηρή πραγματικότητα που ξημερώνει για χιλιάδες Δημοσίους Υπαλλήλους τούς επόμενους 14 μήνες.

Καλούμε όλα τα Δ.Σ. των Σωματείων-Μελών να συμμετάσχουν με όλες τους τις δυνάμεις τόσο στην προαναφερόμενη πανελλαδική στάση εργασίας όσο και στην συγκέντρωση που διοργανώνουμε στις 12 το μεσημέρι έξω από τα Γραφεία της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας».

Θέλουν, όπως συνεχίζουν στην ανακοίνωσή τους, να καταγράψουν τα προβλήματα που υπάρχουν στις δουλειές τους, να γίνει καταγραφή στις ελλείψεις προσωπικού αλλά και να εκτιμηθεί η κατάσταση στο θέμα των απολύσεων.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξασηκωμός των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Ισπανία


Χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους κατά των περικοπών της κυβέρνησης.

Διαμαρτυρία στους δρόμους της Μαδρίτης έκαναν χιλιάδες άνθρωποι με Ειδικές Ανάγκες, πολλοί από αυτούς μάλιστα με αναπηρικά καροτσάκια, ενάντια στην απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να κόψει τις χορηγίες προς τις οργανώσεις στήριξης και αρωγής των ανθρώπων αυτών.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι περίπου 50.000 άνθρωποι από όλη τη χώρα έλαβαν μέρος σε αυτήν την χωρίς προηγούμενο διαδήλωση, καθώς συμμετείχαν σε αυτή και πολλοί συγγενείς των ατόμων αυτών. "Κατεβαίνουμε στους δρόμους για πρώτη φορά στην ιστορία μας για να δείξουμε στους πολιτικούς ότι έχουμε φθάσει στο χείλος του γκρεμού", δήλωσε ο Λουίς Πέρες Κάγιο, πρόεδρος της ομοσπονδίας CERMI των οργανώσεων ατόμων με ειδικές ομάδες.

Η χρηματοδότηση προς την ομοσπονδία έχει διακοπεί καθώς οι τοπικές αρχές που δεν έχουν πλέον χρήματα έχουν καθυστερήσει πολύ στην αποστολή των εμβασμάτων στις οργανώσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες, τονίζει η CERMI.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφή του μωρού


Τι αλλάζει στην προετοιμασία του φαγητού ανάλογα με την ηλικία.

Η ιδανική διατροφή για το μωρό σας είναι φρέσκα τρόφιμα που θα ετοιμάζετε και θα μαγειρεύετε εσείς.

Υφή: Δώστε στα τρόφιμα την υφή που πρέπει να έχουν ανάλογα με το πόσο εύκολα μπορεί να τα επεξεργαστεί το μωρό σας.

Όσο μεγαλώνει, είναι φυσιολογικό να βλέπετε κάθε τόσο κομμάτια φαγητού στην πάνα του, αλλά αν εμφανίζονται τακτικά, γυρίστε ξανά στις πολτοποιημένες τροφές για μερικές εβδομάδες ακόμη.

Φροντίστε να είναι υγρό το φαγητό του και να καταπίνεται εύκολα. Δώστε υγρή μορφή στα πολτοποιημένα, λιωμένα ή ψιλοκομμένα τρόφιμα προσθέτοντας βραστό νερό, μητρικό γάλα, γάλα σκόνης, υγρό μαγειρέματος (εφόσον είναι ανάλατο), χυμό φρούτων ή γιαούρτι.

Θερμοκρασία: Αφήνετε πάντα το φαγητό να κρυώνει μέχρι να γίνει χλιαρό.

Δοκιμάζοντας μια νέα τροφή: Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας, δώστε κάθε νέα τροφή μόνη της και περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες πριν τη δώσετε και πάλι στο μωρό σας, έτσι ώστε να δείτε πώς θα αντιδράσει.

Αν η τροφή προκαλέσει διάρροια, εμετό ή εξάνθημα, μην του τη δώσετε ξανά για αρκετούς μήνες.

Αλατοπίπερο: Μη χρησιμοποιείτε αλάτι. Ενδέχεται να βλάψει τα νεφρά των νεογέννητων, κι εξάλλου τα μωρά δεν ενοχλούνται από την έλλειψη γεύσης.

Τι να αποφεύγετε: Τουλάχιστον μέχρι την ηλικία του ενός έτους, αποφεύγετε τα καρύδια και όλα τα αλμυρά, επεξεργασμένα ή λιπαρά τρόφιμα.

Επίσης, αποφεύγετε το αγελαδινό γάλα, το μαλακό τυρί και το μέλι. Χρησιμοποιήστε φρέσκα αυγά, και τους κρόκους μόνο από την ηλικία των επτά μηνών και έπειτα.

Πρώτες τροφές (έξι μηνών)

Υφή: Δώστε στο έξι μηνών μωρό σας ημι-υγρές πολτοποιημένες τροφές, άγευστες και με βελουτέ υφή, χωρίς σβόλους.

Προετοιμασία:

- Ξεφλουδίστε προσεκτικά
- Μαγείρεμα: βράσιμο ή στον ατμό
- Αφαιρέστε κουκούτσια και ίνες
- Πολτοποιήστε ή κοσκινίστε.

Άλλες ωφέλιμες τροφές: Μπιζέλια, μεδούλι, καλά μαγειρεμένα πράσινα φασολάκια, κουνουπίδι.

7-8 μηνών

Υφή: Μπορείτε να ψιλοκόψετε ή να λιώσετε τα τρόφιμα ώστε να έχουν την υφή τυριού τύπου cottage cheese, προσθέτοντας κάποιο υγρό ή γιαούρτι.

Δώστε στο μωρό σας πολλά μεζεδάκια που μπορεί εύκολα να τα πιάσει και να τα φάει μόνο του. Για παράδειγμα, μπαστουνάκια ωμών λαχανικών και μπουκίτσες καθαρισμένων φρούτων.

Προετοιμασία φρούτων και λαχανικών: Ξεφλουδίστε προσεκτικά, αφαιρέστε τις άκρες και τις ίνες και πολτοποιήστε ή κοσκινίστε.

Προετοιμασία κρέατος και ψαριού:

- Αφαιρέστε τις άκρες και τα λίπη.
- Ψήστε τα στη σχάρα ή βράστε τα.
- Αφαιρέστε όλα τα οστά.
- Ψιλοκόψτε πολύ καλά.

Άλλες ωφέλιμες τροφές: Δημητριακά σιταριού, ντομάτα (αφαιρέστε πρώτα τη φλούδα και κοσκινίστε), γλυκό καλαμπόκι, μουσκεμένα και αποξηραμένα βερίκοκα, κρόκοι αυγού (σφιχτά).

Τρόφιμα προς αποφυγή: Μπισκότα, κέικ, παγωτά, γλυκά, τηγανητά φαγητά, εσπεριδοειδή και μούρα, φυστικοβούτυρο, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

8-9 μηνών

Σε αυτή την ηλικία μπορείτε να αρχίσετε να δίνετε στο παιδί σας τροφές σε πολύ μικρά κομματάκια, ψιλοκόβοντας τα τρόφιμα αντί να τα πολτοποιείτε. Δίνετέ του πολλά μεζεδάκια για να μάθει να τρώει μόνο του. Φροντίστε να είστε κοντά όταν του τα δίνετε για να μην πνίγει.

Προετοιμασία φρούτων και λαχανικών: Ξεφλουδίστε προσεκτικά, αφαιρέστε κουκούτσια και ίνες. Εάν είναι ωμά, κόψτε σε φέτες ή σε μπαστουνάκια ή στον τρίφτη. Εάν είναι μαγειρεμένα, ψιλοκόψτε ή πολτοποιήστε, αφήνοντας αρκετούς σβόλους.

Προετοιμασία κρέατος και ψαριού:

- Αφαιρέστε τις άκρες και τα λίπη.
- Ψήστε τα στη σχάρα ή βράστε τα στην κατσαρόλα.
- Κόψτε σε μικρά κομμάτια.

Άλλες ωφέλιμες τροφές: Φρυγανιές, κόκκινο κρέας, σπιτικό φαγητό όπως λαζάνια, σούπες ή πίτες (μαγειρεμένα χωρίς αλάτι).

10-14 μηνών

Υφή: Σε αυτή την ηλικία, το παιδί σας μπορεί να φάει σχεδόν όποιο φαγητό τρώει και η υπόλοιπη οικογένεια, κομμένο σε μπουκίτσες. Συνεχίστε να αποφεύγετε το αλάτι όταν μαγειρεύετε. Το δικό σας φαγητό μπορείτε να το αλατίζετε στο τραπέζι.

Προετοιμασία φρούτων και λαχανικών: Ξεφλουδίστε προσεκτικά, αφαιρέστε κουκούτσια και ίνες και μαγειρέψτε κατά προτίμηση στον ατμό.

Προετοιμασία κρέατος και ψαριού:

- Αφαιρέστε τις άκρες και τα λίπη.
- Ψήστε τα στη σχάρα ή βράστε τα στην κατσαρόλα.
- Κόψτε σε μικρά κομμάτια.

Άλλες ωφέλιμες τροφές: Χοιρινό (εφόσον μαγειρευτεί για πολλή ώρα), πράσινα λαχανικά με πιο έντονη γεύση, όπως το λάχανο, η πράσινη πιπεριά, οι ολόκληρες ντομάτες (αποφλοιωμένες).

Τρόφιμα προς αποφυγή: Πικάντικα, λιπαρά, αλμυρά ή ζαχαρούχα τρόφιμα, χυμοί φρούτων, αγελαδινό γάλα, μαλακά παστεριωμένα τυριά, μέλι, ωμές φράουλες, μούρα.


Πηγή: http://www.mybabysworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κοινωνική απομόνωση ωθεί στο κάπνισμα


Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι λιγότερο αποδεκτοί έφηβοι.

Νέα σουηδική έρευνα αποκαλύπτει ότι οι έφηβοι που δεν τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από τους συνομιλήκους τους, μπορεί να γίνουν καπνιστές στην ενήλικη ζωή τους.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης παρακολούθησαν 15.000 Σουηδούς από τη γέννησή τους έως τη μέση ηλικία.

Οι ερευνητές απομόνωσαν 2.329 ανθρώπους από τους οποίους πήραν συνέντευξη για τους σκοπούς της έρευνας, τόσο στην ηλικία των 13 ετών με κύριο ερώτημα την αποδοχή τους από τους συμμαθητές τους, όσο και στην ηλικία των 32 με βασικό ερώτημα αν είναι καπνιστές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όσο πιο χαμηλή είναι η αποδοχή ενός εφήβου από τους συμμαθητές του, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει καπνιστής ενήλικας.

Το ενδιαφέρον της έρευνας είναι ότι οι ερευνητές δεν βασίστηκαν στην προσωπική εκτίμηση των κάθε εφήβου για την αποδοχή του από τους συμμαθητές του, αλλά ζήτησαν από τον καθένα να ορίσει τους τρεις συμμαθητές του με τους οποίους αρέσκεται να συνεργάζεται στο σχολείο.

Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων οι ερευνητές κατόρθωσαν να διαμορφώσουν τη λίστα με τους «αγαπημένους της τάξης», τους «δημοφιλείς», τους «αποδεκτούς», τους «περιφερικούς» και τους περιθωριοποιημένους.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι λιγότερο αποδεκτοί έφηβοι ίσως ξεκινούν το κάπνισμα προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των συνομηλίκων τους ή επειδή το κάπνισμα αποτελεί περιθωριακή συμπεριφορά την οποία επιλέγουν επειδή και οι ίδιοι αισθάνονται παραγκωνισμένοι.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Addiction.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μισό εκατομμύριο μωρά γεννιούνται πρόωρα στην Ευρώπη


Έλλειμμα ενημέρωσης προς τους γονείς για να προλάβουν έναν πρόωρο τοκετό.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των πρόωρων τοκετών τα τελευταία 20 χρόνια, με κυριότερη αιτία την αύξηση των κυήσεων με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ενώ από την άλλη πλευρά παρατηρείται σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης για τους παράγοντες κινδύνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό επιπολασμού της πρόωρης γέννησης στην Ευρώπη κυμαίνεται από 5,9% (Σουηδία) έως 11,4% (Αυστρία), που σημαίνει ότι περίπου μισό εκατομμύριο μωρά γεννιούνται πρόωρα στην Ευρώπη.
Αυτά ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας (17 Νοεμβρίου), η Ελένη Βαβουράκη, πρόεδρος της ΜΚΟ για τα πρόωρα νεογνά «Ηλιτόμηνον» και οι Μαργαρίτα Τζάκη, διευθύντρια Νεογνολογικού στο Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» και Αντωνία Χαρίτου, Παιδίατρος-Νεογνολόγος-Εντατικολόγος, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η πρόωρη γέννηση - η γέννηση δηλαδή ενός μωρού νωρίτερα από 37 εβδομάδες κύησης - είναι η μόνη σημαντική αιτία που σχετίζεται με την παιδική θνησιμότητα και νοσηρότητα, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, η οποία όμως συχνά μπορεί να προληφθεί, επισημαίνουν οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι η πρόωρη γέννηση είναι παγκοσμίως η κυριότερη αιτία θανάτου στα νεογνά (βρέφη κατά τις πρώτες 4 εβδομάδες ζωής) και αποτελεί την αιτία περισσότερων από ένα εκατομμύριο θανάτων ετησίως. Οι επιπλοκές της πρόωρης γέννησης αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά την πνευμονία σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Η ακριβής αιτία του πρόωρου τοκετού παραμένει άγνωστη περίπου για το 50% των περιπτώσεων. Ωστόσο, έχουν ταυτοποιηθεί ένας αριθμός παραγόντων κινδύνου οι οποίοι είναι πιθανό να αυξήσουν τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού. Ο τρόπος ζωής (κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, χρήση ουσιών, υψηλό στρες και πολύωρη εργασία, κακή προγεννητική φροντίδα), η σωματική υγεία της μητέρας (λοιμώξεις ουροποιογεννητικού, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, διαταραχές πήξης του αίματος κάτω του φυσιολογικού σωματικό βάρος, παχυσαρκία, πολύδυμη κύηση), δημογραφικοί παράγοντες (ηλικία κάτω των 17 ή άνω των 35, χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο), ευθύνονται για πρόωρους τοκετούς.

Τα πρόωρα βρέφη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Τα μετρίως έως όψιμα πρόωρα βρέφη που δεν παρουσιάζουν επιπλοκές δέχονται φροντίδα μαζί με τις μητέρες τους στους θαλάμους που μεταφέρονται μετά τη γέννηση ή στο σπίτι, αλλά τα βρέφη κάτω των 32 εβδομάδων κύησης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές και συνήθως χρειάζονται νοσηλεία ή εντατική φροντίδα. Σύμφωνα με την Αντωνία Χαρίτου, αυτή τη στιγμή ποσοστό περίπου 20% από το σύνολο των τοκετών νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών, δηλαδή 20.000 περίπου νεογνά, και από αυτά 8 -10% αφορούν πρόωρα.
Στην Αθήνα υπάρχουν 7 μονάδες νοσηλείας πρόωρων νεογνών σε δημόσια νοσοκομεία και 5 μονάδες σε ιδιωτικά μαιευτήρια. Στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν 2 ιδιωτικά και 10 δημόσια μαιευτήρια, ενώ στη νησιωτική Ελλάδα δεν υπάρχει καμία μονάδα εντατικής νοσηλείας, είπε η κ. Χαρίτου.

Σύμφωνα με την κ. Βαβουράκη, παρατηρείται σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης προς τους γονείς για τους παράγοντες κινδύνου, τα προειδοποιητικά σημεία ή τις αλλαγές του τρόπου ζωής τους, ώστε να προλάβουν ένα πρόωρο τοκετό. Λίγες χώρες, ανέφερε η κ. Βαβουράκη, προσφέρουν καθοδήγηση και προσανατολισμό στους γονείς, και από την Ευρώπη μόνο δύο, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν στοχευμένη εθνική πολιτική για την υγεία νεογνών.
Στην Ελλάδα, από τη στιγμή που έρχεται στη ζωή ένα πρόωρο νεογνό «αρχίζει ένας αγώνας γεμάτος εμπόδια, που ξεκινά από τα Νεογνολογικά Τμήματα και συνεχίζεται στο σπίτι» επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Κάθε νέος γονιός αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια σχετικά με τον πρόωρο τοκετό καθώς είναι ένα θέμα άγνωστο προς αυτόν. Είναι απαραίτητη λοιπόν, η υπεύθυνη ενημέρωση από ειδικούς, με το ξεκίνημα της κύησης, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις όπου ένα μωρό θα γεννηθεί πρόωρα» σημείωσε ο Μιχάλης Σιάχος, πατέρας παιδιού που γεννήθηκε πρόωρα.

Σύμφωνα με στοιχεία, το 52% των γονιών με πρόωρα νεογνά αναφέρουν ότι οι επιπλέον πληροφορίες που θα ήθελαν να λαμβάνουν κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, σχετίζονται περισσότερο με την ιατρική φροντίδα του πρόωρου μωρού και τη συναισθηματική και ψυχολογική στήριξη, παρά με πληροφορίες σχετικές με οικονομικές επιπτώσεις, το πλήθος των μετέπειτα επισκέψεων στον γιατρό και τους κινδύνους σχετικά με τον πρόωρο τοκετό. Περίπου το 60% των γονιών με πρόωρα νιώθουν ότι οι πληροφορίες που τους έδωσε το προσωπικό μετά τη γέννηση του μωρού ήταν ελλιπείς.


Διαβάστε περισσότερα...

Καμπάνια αλληλεγγύης από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα


Mε τίτλο «παστίλιες για τον πόνο του άλλου».

«Παστίλιες για τον πόνο του άλλου» τιτλοφορείται η δυναμική καμπάνια που ξεκίνησαν σήμερα οι Έλληνες Γιατροί χωρίς Σύνορα (ΓχΣ), προκειμένου μέσα από την ευαισθητοποίηση και υποστήριξη του κόσμου να προσφερθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κρίσιμη για τη επιβίωση χιλιάδων συμπολιτών.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις καθενός μικρού κόκκινου κουτιού με έξι καραμέλες γεύσης μελιού με θυμάρι, από τα φαρμακεία όλης της χώρας, στην τιμή των 1,6 ευρώ, θα κάνουν τη διαφορά, δίνοντας προοπτική στο μέλλον.

«Η ενίσχυση της δράσης μας από αυτά τα έσοδα θα λειτουργήσει ως αντίδοτο στην εσωστρέφεια, στην απελπισία και στον ανθρώπινο πόνο» τόνισε ο πρόεδρος του ελληνικου τμήματος των Γιατρών χωρίς Σύνορα, Χρήστος Χρήστου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την κοινοποίηση της καμπάνιας και πρόσθεσε: «Η συγκεκριμένη εκστρατεία γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία στην Ισπανία με τη εφαρμογή της από το εκεί τμήμα των Γιατρών χωρίς Σύνορα.

Στηρίχθηκε στο σκεπτικό ότι υπάρχουν εκατοντάδες φάρμακα που μπορούν αν απαλύνουν οποιονδήποτε δικό μας πόνο. Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, όταν πονάμε για τους άλλους, για όλους εκείνους που είναι αποκλεισμένοι από το σύστημα Υγείας και υποφέρουν από ξεχασμένες ασθένειες στη διπλανή μας πόρτα; Πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε με έναν οικονομικό τρόπο προσιτό σε όλους μας;

Αυτό αποτελεί και την καίρια υπενθύμιση του τηλεοπτικού μηνύματος της καμπάνιας με τον ηλικιωμένο κύριο (σσ. ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνοπούλος) να παίρνει το βράδυ μια σειρά χαπιών απαραίτητων για την υγεία του, με τελευταίο και σημαντικότερο την παστίλια, που θα ανακουφίσει τον πόνο του για τον πόνο των άλλων».

Ο γενικός διευθυντής των ΓχΣ, Βίλεμ ντε Γιονγκ, αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση υπογράμμισε ότι ενώ αυξάνονται οι ανθρωπιστικές ανάγκες και τα κράτη περικόπτουν τους πόρους για τη δημόσια υγεία, η οργάνωση με τη συγκεκριμένη εκστρατεία αποσκοπεί να απαντήσει σε αυτές τις ανάγκες και να στείλει μηνύματα αισιοδοξίας κι αλληλεγγύης.

Παρόντες στη συνέντευξη, που συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη, ήταν στελέχη της οργάνωσης και των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και καλλιτέχνες που συμβάλλουν αφιλοκερδώς στην καμπάνια, όπως οι Άγγελος Αντωνόπουλος, ο Ευγένιος Τριβιζάς και η Μαριέττα Φαφούτη.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γονίδιο της παχυσαρκίας μπορεί να προστατεύει από την κατάθλιψη


Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα.

Η έρευνα για ανακάλυψη γονιδίων που προδιαθέτουν ανθρώπους σε κατάθλιψη έλαβε απρόσμενη τροπή, σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές που ανακάλυψαν στοιχείο σε γονίδιο της παχυσαρκίας.

Έρευνες σε οικογένειες και διδύμους, υποδεικνύουν ότι η κατάθλιψη έχει γενετικό μέρος, αλλά για 15 χρόνια επιστήμονες δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν γονίδια που συνδέονται με τη νόσο.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο McMaster, στο Hamilton, του Οντάριο, είχαν διαφορετική προσέγγιση μελετώντας πώς τα γονίδια της παχυσαρκίας μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με την κατάθλιψη.

Ο David Meyre, δήλωσε ότι η ομάδα του ανακάλυψε το πρώτο γονίδιο που προδιαθέτει στην κατάθλιψη με σταθερά αποτελέσματα.

Στο περιοδικό «Molecular Psychiatry», ο Meyre αναφέρει ότι μια ποικιλομορφία του γονιδίου FTO μπορεί ενδεχομένως να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης ανεξάρτητα από την επίδραση του γονιδίου στην παχυσαρκία.

Η κοινή πεποίθηση είναι ότι παχύσαρκοι άνθρωποι εμφανίζουν κατάθλιψη λόγω της εμφάνισης και της φτωχής αυτοεκτίμησης. Άλλη συνήθης σκέψη είναι ότι όσοι εμφανίζουν κατάθλιψη είναι λιγότερο πιθανό να είναι σωματικά ενεργοί ή να ακολουθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Η λήψη αντικαταθλιπτικών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Ωστόσο, τα γενετικά ευρήματα προκαλούν το συγκεκριμένο σκεπτικό, δήλωσε ο Meyre, καθώς όσοι έφεραν τη γενετική μετάλλαξη που προδιαθέτει στην παχυσαρκία προστατεύονταν από την κατάθλιψη.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό υποδεικνύει πως το γονίδιο FTO μπορεί ενδεχομένως να έχει πιο ευρύ ρόλο από ότι αρχικά εκτιμούσαν ερευνητές, με επίδραση στην κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές νόσους.

Η προστατευτική επίδραση φάνηκε όχι μόνο μια ή δυο φορές αλλά σε 4 διαφορετικές έρευνες σε ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν γονιδιακές μεταλλάξεις του FTO σε 6.501 ανθρώπους με κατάθλιψη και σε περισσότερους από 21.000 άλλους που δεν είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη.

Ο Meyre προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν κλινικές εφαρμογές για την ανακάλυψη, καθώς η γενετική επίδραση ήταν σχετικά μέτρια- 8% μείωση στον κίνδυνο κατάθλιψης σε όσους έφεραν ένα αντίγραφο και 16% μείωση σε όσους κληρονομούν ένα αντίγραφο από κάθε γονέα. Το γονίδιο είναι επίσης παρόν σε διάφορους βαθμούς ανάλογα με την εθνικότητα.

Η κύρια επίπτωση είναι στις γνώσεις και στην αντίθεση της κλασικής πεποίθησης ότι η παχυσαρκία οδηγεί στην κατάθλιψη, δήλωσε.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ιδέα είναι βιολογικά λογική, καθώς το γονίδιο είναι ενεργό στον εγκέφαλο. Πρόσθεσαν ότι χρειάζονται περισσότερες βιολογικές αναλύσεις για να στηρίξουν τη σχέση μεταξύ του FTO και της μείζονος κατάθλιψης. Το επόμενο βήμα τους είναι να εστιάσουν στα 59 άλλα γνωστά γονίδια που σχετίζονται με την παχυσαρκία και να χρησιμοποιήσουν την ίδια προσέγγιση για άλλες νόσους όπως διαβήτης τύπου 2, που συνδέεται με την παχυσαρκία.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κάπνισμα «κόβει» 10 χρόνια ζωής


Τεράστια τα οφέλη από τη διακοπή του.

Σαφή προειδοποίηση προς τους καπνιστές στέλνει μια βρετανική επιδημιολογική μελέτη που κράτησε 50 ολόκληρα χρόνια. Η μελέτη, ούτε λίγο ούτε πολύ, έδειξε ότι το κάπνισμα μειώνει κατά 10 χρόνια το μέσο όρο ζωής, συνέπεια που είναι όμως αναστρέψιμη.

Από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας προκύπτει όχι μόνο ότι η βλαβερή συνήθεια «κόβει» δέκα χρόνια από τη ζωή των καπνιστών, αλλά επιπλέον ότι τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος είναι τεράστια, σε όποια ηλικία και αν παραιτηθεί κάποιος από το κάπνισμα.

Για παράδειγμα, η διακοπή του καπνίσματος στα τριάντα ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ η διακοπή στα 50 τον μειώνει κατά το ήμισυ. Αντίθετα, οι μισοί από όσους δεν καταφέρουν να απαλλαγούν από τη συνήθεια θα πεθάνουν από αιτίες που συνδέονται με το κάπνισμα, ενώ το ένα τέταρτο όλων των καπνιστών πεθαίνουν στη μέση ηλικία.

Οι αριθμοί, άλλωστε, μιλάνε από μόνοι τους, όσον αφορά στα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος. Αν αυτή προκύψει στα 60 κερδίζετε περίπου τρία χρόνια επιπλέον ζωής. Στα 50, έξι χρόνια. Στα 40 σας, εννιά χρόνια επιπλέον ζωής, ενώ εάν η διακοπή γίνει στην ηλικία των 30 ετών τότε το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνει κατά δέκα χρόνια.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρυφό χαράτσι 40% για 500.000 επαγγελματίες


Έκρηξη επιβαρύνσεων για μικρομεσαίους.

Χαράτσια-σοκ που θα φτάνουν στο 40,3% των συνολικών δηλούμενων εισοδημάτων αναμένεται να προκύψουν για περίπου 500.000 αυτοαπασχολούμενους επιτηδημαυτίες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Με τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται ότι για όλες τις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, τις ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και τους ελεύθερους επαγγελματίες καταργούνται το βασικό αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και τα πρόσθετα αφορολόγητα για προστατευόμενα τέκνα.

Όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι θα κληθούν για πρώτη φορά, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος να πληρώσουν φόρο που θα υπολογιστεί με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ του καθαρού τους εισοδήματος, λόγω της κατάργησης όλων των αφορολογήτων.

Όμως, η επιβάρυνση τους δεν θα περιοριστεί τελικά στο 26% αλλά θα εκτιναχθεί στο 40,3%. Κι αυτό γιατί ο φόρος που θα προκύψει με την επιβολή του συντελεστή 26% στο συνολικό καθαρό τους εισόδημα θα προσαυξηθεί περαιτέρω κατά 55%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί τελικά στο επίπεδο του 40,3%.

Η προσαύξηση κατά 55% θα είναι η «προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου οικονομικού έτους», η οποία (σύμφωνα με την ήδη ισχύουσα νομοθεσία που δεν αλλάζει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο) θα επιβάλλεται εκ των υστέρων, επί του κυρίου φόρου που θα προκύπτει με την επιβολή του συντελεστή 26% στο συνολικό ετήσιο δηλωθέν εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσει ή ελευθέρια επαγγέλματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ιδιαίτερο επικίνδυνο το piercing της γλώσσας


Επιπλοκές παρουσιάζονται στο 50% όσων το δοκιμάζουν.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στις ιστοσελίδες του περιοδικού του βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου δείχνει πως οι επιπλοκές που παρατηρήθηκαν σε επεμβάσεις piercing δεν συμβαίνουν σπάνια.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, το 25% των ανθρώπων, δηλαδή ο ένας στους τέσσερις που έκαναν piercing σε κάποιο σημείο του σώματός τους (εκτός του λοβού του αυτιού), αντιμετώπισαν επιπλοκές. Και το 50% των ανθρώπων που έκαναν piercing στη γλώσσα είχε επιπλοκές. Δηλαδή, ένας στους δύο!

Πριν πάρετε, λοιπόν, την απόφαση να τρυπήσετε τη γλώσσα, τα χείλη ή άλλα μέρη στο στόμα σας για να βάλετε σκουλαρίκι, διαβάστε προσεκτικά τους κινδύνους.

Τι μπορεί να συμβεί;

- Επικίνδυνες μολύνσεις εξαιτίας των βακτηρίων που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα

- Εξαιρετικά σημαντικό πρήξιμο, σε βαθμό που μπορεί να μας προκαλέσει δυσφορία στην αναπνοή

- Υπάρχει κίνδυνος πνιγμού στην περίπτωση που σπάσει το σκουλαρίκι και το καταπιούμε

- Εάν το σκουλαρίκι είναι σημείο που μπορεί να το δαγκώσουμε, υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσουμε κάποιο δόντι.

Το piercing στη γλώσσα μπορεί επιπρόσθετα να προκαλέσει και άλλες επιπλοκές όπως το οίδημα της γλώσσας, δυσκολίες κατά τη μάσηση, την κατάποση, την ομιλία, αύξηση της ροής του σάλιου και υπερπλασίες μαλθακών ιστών.

Δεν έχει σημασία αν το εργαλείο με το οποίο έγινε το τρύπημα ήταν αποστειρωμένο, καθώς η παρουσία βακτηρίων στο στοματικό περιβάλλον, μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη επικίνδυνης μόλυνσης στη γλώσσα. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορούν να παρουσιάσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα μεταλλικά κοσμήματα.

Πρόσφατες μελέτες των πανεπιστημίων Loma Linda (CA) και Ohio State (OH) έδειξαν αυξημένη πιθανότητα υφίζησης των ούλων και αποτριβής των δοντιών. Οι καπνιστές που έχουν τρυπήσει τη γλώσσα τους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης περιοδοντικής νόσου και τερηδόνας της ρίζας των δοντιών.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι κάνοντας piercing στην γλώσσα τους θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους.

Οι σοβαρότερες περιπτώσεις λοίμωξης είναι η κυνάγχη (φλεγμονώδης αντίδραση με ταχεία διόγκωση του εδάφους του στόματος που φράσει τους αεραγωγούς ή εμποδίζει την κατάποση) και η ενδοκαρδίτιδα Ludwig (φλεγμονώδης αντίδραση η οποία συμβαίνει όταν το σημείο διάτρησης αποτελέσει πύλη εισόδου για τα βακτήρια τα οποία μέσω της κυκλοφορίας του αίματος επιμολύνουν τις βαλβίδες της καρδιάς).


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ψηλές γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου


Τι έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι ψηλές γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια μορφή καρκίνου, συγκριτικά με τις γυναίκες μέσου ή χαμηλού ύψους, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι για κάθε 10 εκατοστά πάνω από το ύψος του 1.55, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου είναι αυξημένος κατά 16%…

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην πλέον έγκυρη ιατρική επιθεώρηση, το «Lancet», βασίστηκε σε έλεγχο δείγματος ενός εκατομμυρίου γυναικών, με το ερώτημα «εάν οι ορμόνες οι οποίες σχετίζονται με την ανάπτυξη, μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν και την ανάπτυξη όγκων».

Οι Βρετανοί ερευνητές κάνουν λόγο για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, του δέρματος, του στήθους, της ουρήθρας, των ωοθηκών, των νεφρών, καθώς και λεμφώματος Non-Hodgkin και λευχαιμίας. Πολύ συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι γυναίκες πάνω από 1.70 έχουν 37% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποιον καρκινικό όγκο, συγκριτικά με τις γυναίκες με ύψος γύρω στο 1.55.

Όπως δήλωσε η Δρ. Τζέιν Γκριν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, «προφανώς το ύψος δεν προκαλεί καρκίνο, αλλά μπορεί να σηματοδοτεί κάτι περίεργο που χρίζει έρευνας».

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης έρχονται, μάλιστα, να ενισχυθούν και από δεύτερη έρευνα, η οποία καταλήγει στη διαπίστωση ότι οι ψηλότερες γυναίκες έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών, μόνο που στην περίπτωση αυτή σημαντικό ρόλο παίζει και το βάρος της γυναίκας. Οι παχύσαρκες γυναίκες, ανεξαρτήτως ύψους, φαίνεται πως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ούτως ή άλλως.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Δρ. Πολ Φάροα, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε ότι η αύξηση του κινδύνου είναι μεν υπαρκτή, ωστόσο είναι μικρή.

«…Αν συγκρίνουμε μια γυναίκα με ύψος 1,52 με μία γυναίκα ύψους 1,68, υπάρχει σχετική διαφορά κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου ωοθηκών κατά 23%. Ωστόσο, ο απόλυτος κίνδυνος διαφοράς είναι μικρός. Η πιο κοντή γυναίκα θα έχει δια βίου κίνδυνο περίπου 16 τοις χιλίοις ο οποίος αυξάνεται στο 20 τοις χιλίοις για την πιο ψηλή γυναίκα».


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βάλτε το περπάτημα στη ζωή σας


Μικρά βήματα, μεγάλα αποτελέσματα.

Μπορεί το περπάτημα να είναι κάπως… κουραστικό όμως, από την άλλη, είναι πολύ πιο σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οπότε, εάν δεν έχετε μάθει να περπατάτε πολύ, καλό είναι να αλλάξετε συνήθειες…

Αρχικά, το περπάτημα σας βοηθά στο να καίτε λίπος και ταυτόχρονα θερμίδες. Φανταστείτε δηλαδή ότι ακόμη κι αν δεν αλλάξετε διατροφικές συνήθειες, μπορείτε για παράδειγμα, αν περπατάτε τρία χιλιόμετρα ημερησίως, να χάνετε σχεδόν μισό κιλό κάθε τρεις εβδομάδες.

Το σημαντικό είναι ότι το περπάτημα βοηθά τη φυσική σας κατάσταση, ενισχύει το μεταβολισμό και τις αντοχές σας και ενδυναμώνει τα οστά. Και το πιο σημαντικό είναι ότι δυναμώνει την καρδιά και βοηθά στην αποφυγή αρκετών παθήσεων.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες τροφές σας ζεσταίνουν


Τι συνιστούν οι διατροφολόγοι.

Υπάρχουν τροφές που σας βοηθούν να ζεσταθείτε. Όπως λένε για παράδειγμα οι διατροφολόγοι, καλό είναι σε χαμηλές θερμοκρασίες να προτιμάτε τρόφιμα βιολογικής προέλευσης.

Δηλαδή τροφές που δεν έχουν επεξεργαστεί πάρα πολύ και έχουν ελάχιστη προσθήκη χρωστικών και συντηρητικών. Βοηθούν επίσης τα όσπρια, το άπαχο κρέας, τα πράσινα λαχανικά αφού αποτελούν πλούσια πηγή σιδήρου. Πολύ σημαντική είναι και η κατανάλωση σούπας που είναι από μόνο του ένα ζεστό φαγητό.

Εκτός αυτών, ζεσταίνει το τσάι, το οποίο μπορεί να βοηθήσει περισσότερο εάν προσθέσετε μέλι ή κανέλα.

Τα κουλουράκια με σουσάμι ή όποιο γλυκό περιέχει σουσάμι, ανεβάζουν τη θερμοκρασία και δίνουν την αίσθηση της ζέστης. Το σκόρδο μέσα στις σούπες κάνει τις τροφές νόστιμες και μας παρέχει αίσθημα ζέστης.

Το πιπέρι είναι ένα μπαχαρικό που μπορεί επίσης να ζεστάνει τον ανθρώπινο οργανισμό. Βοηθούν πάντως και κάποιοι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα φιστίκια που κάνουν καλό στην υγεία. Ζεσταίνει όμως και το μέλι και γι' αυτό καλό είναι να το χρησιμοποιείτε.


Διαβάστε περισσότερα...

Παράγοντας κινδύνου η έλλειψη μυικής δύναμης


Μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο.

Η ελλιπής μυϊκή δύναμη κατά την εφηβεία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο, ανάλογο με το πάχος και την υψηλή πίεση του αίματος, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη σουηδική επιστημονική έρευνα.

Οι νέοι που έχουν γερούς μύες, έχουν αυξημένο προσδόκιμο ζωής, δηλαδή αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν πιο πολλά χρόνια, τουλάχιστον τα αγόρια, σύμφωνα με την μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φιν Ράσμουσεν του πανεπιστημιακού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ηλεκτρονικό ιατρικό περιοδικό bmj.com, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν πάνω από ένα εκατομμύριο νέους ηλικίας 16 έως 19 ετών για μια περίοδο 24 ετών. Οι νέοι υποβλήθηκαν σε τρία τεστ μυϊκής δύναμης στην αρχή της μελέτης (ποδιών και χεριών), ενώ παράλληλα μετρήθηκαν ο δείκτης σωματικής μάζας τους και η αρτηριακή πίεση. Ως πρόωρος θάνατος ορίστηκε ο θάνατος πριν την ηλικία των 55 ετών.

Στη διάρκεια της 24χρονης έρευνας, 26.145 άτομα πέθαναν (ποσοστό 2,3%). Οι τυχαίοι τραυματισμοί και οι αυτοκτονίες ήταν η κυριότερη αιτία θανάτου, ακολουθούμενες από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Η μελέτη έδειξε ότι η μυϊκή δύναμη πάνω από το μέσο όρο κατά την εφηβεία, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου (από οποιαδήποτε αιτία εκτός του καρκίνου) κατά 20% έως 35%, άσχετα από το πάχος και το επίπεδο της πίεσης. Αντίθετα, οι νέοι με την μικρότερη μυϊκή δύναμη είναι αυτοί που εμφανίζουν την μεγαλύτερη πρόωρη θνησιμότητα πριν τα 55 τους.

Οι θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία (ανά 100.000) κυμαίνονταν μεταξύ των 122,3 και 86,9 για τους πιο αδύναμους και τους πιο δυνατούς εφήβους αντίστοιχα. Ειδικότερα, τα ποσοστά θανάτου από καρδιαγγειακή αιτία κυμαίνονταν από 9,5 έως 5,6 και λόγω αυτοκτονίας από 24,6 έως 16,9 ανάλογα με τη σωματική δύναμη.

Τα πιο μυώδη παιδιά είχαν, επίσης, μικρότερη πιθανότητα έως 65% να τύχουν διάγνωσης για ψυχιατρική πάθηση, όπως σχιζοφρένεια και κατάθλιψη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι πιο αδύναμοι μυϊκά έφηβοι είναι πιο ευάλωτοι, όχι μόνο από άποψη σωματικής υγείας, αλλά και ψυχικής.

Γι' αυτό το λόγο, οι ερευνητές, τόνισαν ότι οι λιγότερο γυμνασμένοι νέοι πρέπει να ασκούνται τακτικά για να δυναμώσουν το μυϊκό τους σύστημα, κάτι που θα τους ωφελήσει πολλαπλά. Ακόμα, οι Σουηδοί επιστήμονες συστήνουν την εισαγωγή τακτικών τεστ μυϊκής δύναμης (π.χ. δύναμη της λαβής των χεριών) σε κλινικές, σχολεία και εργασιακούς χώρους.


Διαβάστε περισσότερα...

Επανέρχεται το 184 για τα ραντεβού με τον ΕΟΠΥΥ


Ο Οργανισμός προσανατολίζεται στην επαναφορά του τριψήφιου αριθμού.

Στην επιστροφή του τριψήφιου αριθμού 184 για δωρεάν τηλεφωνικά ραντεβού των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς προσανατολίζεται ο οργανισμός, μετά και εξώδικα που εστάλησαν στις εταιρείες των πενταψήφιων αριθμών για τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ κρίνει ότι προσβάλλουν το κύρος του.

Όπως δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Λ. Παπαγεωργόπουλος, εντός της ημέρας θα συνεδριάσει ομάδα εργασίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος έχουν ήδη αποσυρθεί οι διαφημίσεις κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών μηνυμάτων, μετά και την εξώδικη διαμαρτυρία που κατέθεσε η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προς όλες τις εταιρείες, που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες επικοινωνίας.Διαβάστε περισσότερα...

Οι τυφλοί θα... διαβάζουν


Επιστήμονες δημιουργούν μόσχευμα που επιτρέπει στους τυφλούς να διαβάζουν κείμενα και να βλέπει αντικείμενα που πριν δεν μπορούσε…

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο που επιτρέπει στους τυφλούς να διαβάζουν κείμενο, μεταφράζοντας το αλφάβητο σε κώδικα Braille και αποστέλλοντας εικόνα της “μετάφρασης” στους οπτικούς νευρώνες του ματιού.

Για να γίνει αυτό, απαιτείται η τοποθέτηση μοσχεύματος πάνω από τον αμφιβληστροειδή, το οποίο λειτουργεί ως οθόνη με διάταξη 10×6 και επιτρέπει στον τυφλό να διαβάζει κείμενο και να βλέπει αντικείμενα που πριν δεν μπορούσε. Το εν λόγω μόσχευμα ονομάζεται Argus II και οι μέχρι τώρα δοκιμές είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά εθελοντής κατόρθωσε να διαβάσει με ταχύτητα ενός γράμματος/δευτερόλεπτο και ακρίβεια 89%.

Μπορεί η παραπάνω ταχύτητα να ακούγεται μικρή (δεδομένης της ανάγνωσης 800 γραμμάτων το λεπτό με τη χρήση κώδικα braille) αλλά ενδεχομένως το συγκεκριμένο μόσχευμα να αποδειχτεί μια τεράστια καινοτομία για όλους όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων


Την επαναφορά του «πόθεν έσχες» στην αγορά των ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2013 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «τύπος της Κυριακής» τα νέα σχέδια του υπουργείου για την αγορά ακινήτων προβλέπουν:

1. Από το επόμενο έτος η κάθε δαπάνη που θα πραγματοποιεί φορολογούμενος για την αγορά ή την ανέγερση κατοικίας ή οποιουδήποτε άλλου κτίσματος, για την αγορά οικοπέδου, αγροτεμαχίου ή οποιασδήποτε άλλης εδαφικής έκτασης, καθώς επίσης και για την κατασκευή πισίνας θα θεωρείται πλέον τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του. Δηλαδή, όπως σημειώνει η εφημερίδα, θα επανέλθει το «πόθεν έσχες» της εφορίας και θα ισχύσει για όλα τα ακίνητα, ακόμη και για την πρώτη κατοικία.

2. Θα πάψουν να θεωρούνται εισοδήματα από ακίνητα και δεν θα φορολογούνται τα λεγόμενα «τεκμαρτά μισθώματα» από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κάθε μορφής ακινήτου, ενώ θα πάψει να θεωρείται εισόδημα από ακίνητα και το λεγόμενο «τεκμαρτό μίσθωμα από ιδιοκατοίκηση». Όπως αναφέρει ο «τύπος της Κυριακής» σε φόρο εισοδήματος θα υπόκειται μόνο το καθαρό εισόδημα που εισπράττει κάθε φορολογούμενος από εκμισθώσεις κατοικιών, οικοπέδων, κτιρίων επαγγελματικής στέγης, αγρών, αγροτεμαχίων και λοιπών εδαφικών εκτάσεων.

3. Ως καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ακίνητα θα θεωρείται πλέον το ποσό που προκύπτει μετά την έκπτωση αποσβέσεων 5% από το συνολικό ποσό μισθωμάτων που θα έχει εισπράξει μέσα στο προηγούμενο έτος κάθε ιδιοκτήτης εκμισθούμενων ακινήτων.

4. Τα ενοίκια που εισπράττει μέσα σε ένα χρόνο κάθε ιδιοκτήτης δεν θα φορολογούνται πλέον μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του, στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά αυτοτελώς, από το πρώτο ευρώ. Για κάθε εκμισθωτή ακινήτων, η φορολόγηση του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια θα γίνεται αυτοτελώς, με δύο συντελεστές: 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια και 33% για το άνω των 12.000 ευρώ τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια.

5. Από το 2013 θα καθιερωθεί ένας νέος ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού προσώπου και με κλιμακούμενους συντελεστές που θα ξεκινούν από τα επίπεδα του 0,1%-0,25% και θα υπερβαίνουν το 2% για πολύ υψηλά ποσά φορολογητέας αξίας. Στην κλίμακα του φόρου αυτού εξετάζεται να υπάρχει ένα χαμηλό αφορολόγητο 50.000 ευρώ και άλλα 7-8 κλιμάκια με ισάριθμους φορολογικούς συντελεστές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι νέες ρυθμίσεις για τα δάνεια


Την δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ τριών τύπων αναδιάρθρωσης των χρεών τους, θα έχουν οι δανειολήπτες, από τις αρχές του 2013.

Εφόσον «περάσουν» από την ελληνική Βουλή τα μέτρα για την ανακούφιση των δανειοληπτών, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», από τις αρχές του 2013 οι οφειλέτες θα έχουν τρεις τρόπους για τη ρύθμιση των χρεών τους, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους.

Συγκεκριμένα:

1. Η νέα ρύθμιση

Δικαίωμα ένταξης έχουν οι ακόλουθες κατηγορίες νοικοκυριών με στεγαστικό ή ενυπόθηκο καταναλωτικό δάνειο:

Α. Μισθωτοί- συνταξιούχοι-επαγγελματίες με ως δύο εργοδότες (μπλοκάκια)

-Με εισοδηματικές απώλειες από 1.1.2010 άνω του 35%.

-Με φορολογητέο εισόδημα σήμερα ως 25.000 ευρώ.

-Με προσημειωμένο ακίνητο αντικειμενικής αξίας ως 180.000 ευρώ.

Β. Άνεργοι, ευπαθείς ομάδες

-Με προσημειωμένο ακίνητο αντικειμενικής αξίας ως 200.000 ευρώ.

-Χωρίς κανένα άλλο κριτήριο.

Όσοι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια μπορούν να μειώσουν τη δόση τους στο 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους για περίοδο τεσσάρων ετών. Αυτό επιτυγχάνεται με την πληρωμή από τον δανειολήπτη μόνο των τόκων με σταθερό επιτόκιο 1,50%. Σε κάθε περίπτωση η δόση δεν μπορεί να ξεπερνά το 30% των μηναίων αποδοχών του, ενώ αν ο δανειολήπτης δεν έχει εισόδημα αναστέλλεται η πληρωμή δόσης. Μετά την τετραετή περίοδο χάριτος επανέρχονται οι αρχικοί όροι του δανείου. Με τη ρύθμιση αυτή παρέχεται σημαντική ανακούφιση στους δανειολήπτες, οι οποίοι για ένα εύλογο χρονικό διάστημα καταβάλλουν πολύ χαμηλή δόση. Μετά το πέρας της περιόδου χάριτος η μηναία δόση επανέρχεται στα προ της ρύθμισης επίπεδα, καθώς οι όροι του δανείου παραμένουν οι ίδιοι, ενώ αυξάνεται ως και τέσσερα έτη η εναπομένουσα διάρκεια εξόφλησης.

2. Προσωποποιημένα προγράμματα αναχρηματοδότησης

Όσοι δανειολήπτες δεν πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στη νέα ρύθμιση, δηλαδή μπορεί να μην έχουν τόσο μεγάλες απώλειες στις αποδοχές τους ή το εισόδημά τους είναι υψηλότερο των 25.000 ευρώ ή η αντικειμενική αξία του ακινήτου τους είναι μεγαλύτερη των ορίων που θα τεθούν, θα μπορούν να ρυθμίζουν το δάνειό τους με τα προσωποιημένα προγράμματα αναχρηματοδότησης των τραπεζών.

Ήδη από τις αρχές του 2010 τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων σε οφειλές που αντιμετώπιζαν δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Σε γενικές γραμμές, η μείωση των δόσεων επιτυγχάνεται με την παροχή μιας περιόδου χάριτος, κατά τη διάρκεια της οποία ο δανειολήπτης καταβάλλει μόνο τους τόκους ή ενδεχομένως και ένα μέρος του κεφαλαίου. Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις η τράπεζα επανελέγχει την κατάσταση του δανειολήπτη ύστερα από έναν χρόνο.

Πιο μόνιμες λύσεις επιτυγχάνονται με την αύξηση του χρόνου αποπληρωμής, που επιτρέπει τη μείωση της δόσης. Στις περιπτώσεις καταναλωτικών δανείων, η μηνιαία καταβολή μπορεί να υποχωρήσει αισθητά, εφόσον ο δανειολήπτης δεχθεί να παράσχει εξασφαλίσεις στην τράπεζα. Με τον τρόπο αυτόν είναι δυνατή η σημαντική μείωση του επιτοκίου, καθώς και η ταυτόχρονη αύξηση της περιόδου αποπληρωμής.

Εξάλλου, οι πιο «βαριές» περιπτώσεις αντιμετωπίζονται περισσότερο δραστικά. Έπειτα από εξέταση της περιουσιακής και εισοδηματικής κατάστασης του δανειολήπτη και εφόσον διαπιστωθεί ότι ο τελευταίος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, ακόμη και αν ρευστοποιήσει μέρος της περιουσίας του, η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε διαγραφή της οφειλής, ώστε το «κουρεμένο» χρέος να καταστεί εξυπηρετήσιμο. Μπορεί να διαγραφεί ως και το 35% της οφειλής, ενώ για το υπόλοιπο 65% γίνεται νέος διακανονισμός για την αποπληρωμή του σε δόσεις. Πρόκειται για το στάδιο που μεσολαβεί πριν από την προσφυγή του δανειολήπτη στη Δικαιοσύνη.

3. «Κούρεμα» μέσω Ειρηνοδικείου

Όσοι έχουν ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την πρώτη κατοικία τους και τα εισοδήματά τους είναι πάρα πολύ χαμηλά σε σχέση με το χρέος του και το κόστος εξυπηρέτησή τους, μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τη ρύθμιση των χρεών τους, κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ο δανειολήπτης, εφόσον δεν καταφέρει να πετύχει διακανονισμό με την τράπεζα, μπορεί να υποβάλει στο Ειρηνοδικείο αίτηση, στην οποία θα πρέπει να αναφέρει την οικογενειακή κατάσταση περιουσίας και εισοδημάτων, τις απαιτήσεις των τραπεζών και ένα σχέδιο διευθέτησης οφειλών. Αν η υπόθεση φθάσει στις αίθουσες των δικαστηρίων, η ρύθμιση του χρέους γίνεται μετά τον έλεγχο όλων των στοιχείων και εφόσον ο ειρηνοδίκης κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του.

Στις περιπτώσεις στεγαστικών δανείων, το δικαστήριο μπορεί να διαγράψει μέρος του χρέους και να δώσει τη δυνατότητα εξόφλησης του υπολοίπου, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 85% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας, σε διάστημα ως και 20 έτη, με χαμηλό επιτόκιο. Δυνατή είναι επίσης η παροχή περιόδου χάριτος μέχρι και τεσσάρων ετών. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει περιουσία, το ύψος των μηναίων καταβολών καθορίζεται από το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματα του οφειλέτη και τις βασικές ανάγκες του ίδιου και των προστατευόμενων μελών του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εφόσον παρέλθουν τα τέσσερα έτη και έχει τηρήσει ο οφειλέτης τις υποχρεώσεις του, επέρχεται απαλλαγή από το υπόλοιπο των χρεών.Διαβάστε περισσότερα...

Οι αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας


Ραγδαία αύξηση της μαύρης εργασίας, διαπιστώνεται από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, όπως είπε στην πρωινή εκπομπή του MEGA, o διοικητής του οργανισμού Ηλίας Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας, ανέφερε τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, για τους μακροχρόνια άνεργους και τις αλλαγές που έρχονται στα επιδόματα ανεργίας.

Δείτε το βίντεο από το MEGA: 
Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο οι συντάξεις του ΟΓΑ


Από αύριο καταβάλλεται σε 784.797 συνταξιούχους του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), η σύνταξη του Δεκεμβρίου και το δώρο Χριστουγέννων, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού.

Η πληρωμή θα γίνει με πίστωση στους Τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς ΕΛΤΑ, που έχουν επιλέξει οι δικαιούχοι, ενώ η συνολική δαπάνη του Οργανισμού, για την καταβολή της σύνταξης και του δώρου, ανέρχεται σε 678.198.104 ευρώ.Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Η μητέρα μου έχει μούσια 25 εκατοστών»


Η αναπάντεχη συνάντηση ενός 35χρονου με την βιολογική μητέρα του.

Σε ηλικία 4 ετών, ο Ρίτσαρντ Λορένσο από το Κάνσας των ΗΠΑ, είχε απομακρυνθεί από τον πατέρα του, ο οποίος τον χτυπούσε. Για πολλά χρόνια έζησε σε ανάδοχες οικογένειες. Και όταν ήρθε η ώρα να γνωρίσει τη βιολογική του μητέρα, βρέθηκε μπροστά σε μία απίστευτη έκπληξη.

Η μητέρα του ήταν η περίφημη «Μελίντα Μάξι», που έκανε καριέρα σε διάφορα σόου, από τα παιδικά της χρόνια ως η γυναίκα με το μακρύτερο μούσι στον κόσμο!

Η γυναίκα, που το πραγματικό της όνομα είναι Βίβιαν Γουίλερ, είχε αποφασίσει να μεγαλώσει μόνη της το παιδί της. Όμως ο βίαιος πατέρας του, τους βρήκε και άρπαξε τον μικρό.

Η Βίβιαν έζησε για δεκαετίες ως περιπλανώμενη σόου-γούμαν. Εργαζόταν σε τσίρκο, καμπαρέ και πανηγύρια και η ιστορία της είχε προβληθεί αρκετές φορές από τα αμερικανικά Μέσα. Ο ίδιος ο Ρίτσαρντ θυμόταν να έχει δει ρεπορτάζ για αυτή την παράξενη γυναίκα.

Η 64χρονη σήμερα Βίβιαν πάσχει από το σπάνιο Σύνδρομο του Λυκανθρώπου, εξαιτίας του οποίου έχει έντονη τριχοφυΐα στο πρόσωπο.

Ο γιος της είναι πλέον πολύ ευτυχισμένος και νιώθει ότι βρίσκεται πια στον οικογενειακό του προορισμό.


Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος


«Νικήστε» τις ιώσεις.

Ποιος είναι επιρρεπής στις ιώσεις; Σχεδόν όλοι. Είναι πολύ πιο συνηθισμένο όταν ζείτε ή εργάζεστε και κινείστε σε πολυσύχναστα μέρη.

Μάλιστα τα παιδιά μεταδίδουν γρήγορα το κρυολόγημα στους δασκάλους τους. Δείτε πώς μπορείτε να τις αποτρέψετε.

Γιατί κρυολογούμε;

Οι ιοί που προκαλούν τις ιώσεις και τα κρυολογήματα μεταλλάσσονται διαρκώς. Και κάθε αλλαγή στο εξωτερικό περιβάλλον-υγρασία, ξηρότητα, θερμοκρασία, συχνότητα μολύνσεων- μεταβάλλει τις πιθανότητες μετάδοσης.

Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε το κρυολόγημα;

Με το να έχετε ένα ανοσοποιητικό σύστημα που «κινείται» τόσο γρήγορα και τόσο ικανά όσο οι ιοί του κρυολογήματος - με το να ανανεώνεται και να αναγεννάται διαρκώς για να καταπολεμά τις νέες προκλήσεις.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας

Κινηθείτε: Οι άνθρωποι που περπατάνε μία ώρα και πλέον κάθε μέρα παρουσιάζουν το μισό αριθμό κρυολογημάτων. Επιπλέον, η έντασή τους φαίνεται να μειώνεται στο μισό. Σε αυτές τις μελέτες, η συνολική μείωση στην ενδεχόμενη βλάβη από το κρυολόγημα ήταν 75%.

Πώς περιορίζει η σωματική δραστηριότητα τα κρυολογήματα; Το σώμα είναι μια γιγάντια, ψυχολογικά εξελιγμένη μονάδα επεξεργασίας πληροφοριών. Το πώς βοηθά τον επαναπρογραμματισμό ενός τέτοιου σύνθετου συστήματος η άσκηση μπορούμε μόνο να το μαντέψουμε.

Φαίνεται ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα αυξάνει άμεσα τη δραστηριότητα των ανοσοποιητικών κυττάρων και, μέσω της αυξημένης ροής αίματος, μεταφέρει αυτά τα κύτταρα στα μέρη όπου είναι πιο χρήσιμα.

Επίσης, η άσκηση εκθέτει τους ανθρώπους σε διαφορετικούς πληθυσμούς ιών του κρυολογήματος – δίνοντας έτσι στον οργανισμό τη δυνατότητα να τους καταπολεμήσει σε καλύτερες συνθήκες.

Κοιμηθείτε καλά: Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και μια σχετικά μικρή έλλειψη ύπνου μας καθιστά πιο επιρρεπής σε κρυολογήματα και άλλες μολύνσεις. Γιατί η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει την αναγέννηση του ανοσοποιητικού;

Μεγάλο μέρος της διαδικασίας μάθησης πραγματοποιείται στη διάρκεια του ύπνου και όχι μόνο η γνώση που κατανοούμε συνειδητά.

Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται επίσης πληροφορίες σχετικά με το ανοσοποιητικό όσο ξεκουράζεσαι, τις μεταβάλλει και τις συνοψίζει. Τέλος, ο ύπνος επιτρέπει στα κύτταρα να αναγεννηθούν και να ανασχηματιστούν.

Μείνετε μακριά από τον καπνό και το αλκοόλ: Ο καπνός κάνει τρομακτικά πράγματα στο ανοσοποιητικό αρκεί να δείτε τα ποσοστά καρκίνου. Φράσσει τα ιγμόρεια, που στη συνέχεια μπορεί να μετατραπούν σε περιοχές ανάπτυξης ιών.

Οι μικρές δόσεις αλκοόλ ωφελούν το ανοσοποιητικό θετικά σε κάποια θέματα, αλλά δε φαίνεται να ισχύει το ίδιο για τα κρυολογήματα.

Ρυθμίστε το βιολογικό σας ρολόι: Όλοι μας έχουμε διαφορετικούς χρόνους σχετικής επιρρέπειας στους ιούς μέσα στο 24ωρο. Αυτό σημαίνει ότι η τακτική δραστηριότητα, το φαγητό, η κίνηση, η ξεκούραση σε καθορισμένες ώρες- βοηθούν συνολικά το ανοσοποιητικό.

Πλένετε τακτικά τα χέρια σας: Πρέπει οπωσδήποτε να το κάνετε α) πριν και μετά τα γεύματα, β) μετά τη χειραψία ή αφού έχετε αγγίξει κάποιο παιδί και γ) όταν ξυπνάτε και πριν πάτε για ύπνο. Το ερώτημα είναι αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε σαπούνι με βάση το οινόπνευμα.

Τα νοσοκομεία προτιμούν αυτήν την εκδοχή, γιατί είναι πιο γρήγορη και σκοτώνει μεγαλύτερες ομάδες βακτηρίων και ιών.

Όμως, α) τα καθαριστικά με οινόπνευμα ή άλλα χημικά μπορεί να κάνουν πιο ανθεκτικά κάποια παθογενή βακτήρια, β) επιβαρύνετε το περιβάλλον με περισσότερα χημικά και γ) το πλύσιμο με ζεστό νερό και απλό σαπούνι αρκεί και είναι πολύ πιο ευχάριστο, ειδικά όταν ετοιμάζεστε για το γεύμα σας.

Βγείτε έξω στο ύπαιθρο και πάρτε μαζί σας και τα παιδιά σας: Στα παιδιά η μεταγενέστερη εμφάνιση άσθματος και άλλων αυτοάνοσων παθήσεων μειώνεται με τη μεγαλύτερη έκθεση στη φύση και τους αναρίθμητους ιούς της.

Η κηπουρική σάς επιτρέπει να βλέπετε τα φυτά σας να μεγαλώνουν, σας εμπλέκει σε ένα είδος σωματικής δραστηριότητας που ενισχύει το ανοσοποιητικό, σας βγάζει έξω στη φύση, κάτι που βελτιώνει τη διάθεση, και μπορεί να αυξήσει την επιθυμία των παιδιών για πιο φυσικές τροφές, που επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Καταναλώνετε τροφές όπως τις δίνει η φύση, κυρίως φρούτα, λαχανικά και βότανα: Η κατανάλωση περισσότερων ειδών μαναβικής και η μεταφορά τους στο έντερο μάλλον αλλάζει τους πληθυσμούς ιών και βακτηρίων έτσι ώστε να αποτρέπονται τα κρυολογήματα.

Παρέχουν επίσης απαραίτητες ουσίες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να επηρεάζουν άμεσα, μέσω των μικροRNA, την ανοσοποιητική λειτουργία.

Κοινωνικοποιηθείτε: Οι άνθρωποι με ισχυρά κοινωνικά δίκτυα φαίνεται πως κρυολογούν λιγότερο, εικάζεται επειδή έτσι μειώνεται η αντίδρασή τους στο στρες. Κατά κάποιο περίεργο τρόπο, η ανοσία ενός φίλου μπορεί να γίνει και δική σας.

Τα βακτήρια θα είναι πάντα παρόντα, στον αέρα, στο χώμα, στα δάχτυλά σας. Αυτό που σώζει εσάς κι ολόκληρη την ανθρωπότητα από τις πανδημίες είναι ένα δραστήριο, γρήγορο και ευέλικτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ζώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με το σωστό φαγητό και την επαρκή δραστηριότητα, ξεκούραση και κοινωνικοποίηση- μπορείτε να κάνετε πιο δυνατό και αποτελεσματικό αυτό το σύστημα.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέες θεραπείες αυξάνουν το χρόνο ζωής των φορέων AIDS


Στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων του ιού.
Περισσότερα από 40 χρόνια ζουν όσοι μολύνονται με τον ιό HIV, χάρη στις νεότερες θεραπείες, που έχουν αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης των φορέων του ιού, το οποίο πλέον υπολογίζεται παρόμοιο με αυτό του γενικού πληθυσμού.

Αυτά είναι τα καλά νέα.

Τα άσχημα νέα είναι ότι κάποιες μορφές του ιού που έχουν εντοπιστεί και στην Ελλάδα, αντέχουν στα συγκεκριμένα φάρμακα, και επιπλέον, ότι αυξάνονται τα νέα κρούσματα του AIDS, εξαιτίας των μολύνσεων ανάμεσα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Αυτά τόνισαν σήμερα οι επιστήμονες ενόψει του 24ου Πανελλήνιο Συνέδριο για το AIDS και πρόσθεσαν ότι η εφαρμογή, πριν από 15 χρόνια, της συνδυαστικής αντιρετροϊκής θεραπείας (cART) αποτέλεσε θρίαμβο της σύγχρονης θεραπευτικής και οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής και σε μεγάλη αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών.

Ωστόσο, τόνισαν ότι η εκρίζωση της νόσου δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, παρότι πρόσφατα η περίπτωση πάσχοντος από λευχαιμία και HIV λοίμωξη ασθενούς, που υπεβλήθη σε μεταμόσχευση, απέδειξε ότι αυτή είναι μελλοντικά δυνατή.
Παρά την αισιοδοξία, αξίζει να σημειωθεί -είπαν- ότι η χρόνια HIV λοίμωξη συνοδεύεται σε αναλογία μεγαλύτερη από αυτή του γενικού πληθυσμού, από απώτερες μεταβολικές διαταραχές, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθεια, νεφροπάθεια, παθήσεις των οστών και νεοπλασίες, που επηρεάζουν δυσμενώς τη ζωή των ασθενών.

Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι το 2012 κερδίζει ακόμη περισσότερο έδαφος η αντίληψη ότι η αντιρετροϊκή αγωγή, και ιδίως η πρωιμότερη χορήγησή της, δεν ωφελεί μόνο θεραπευτικά, αλλά προφυλάσσει από τη μετάδοση της νόσου και σε ατομικό και σε επίπεδο πληθυσμού, καθώς σε συνδυασμό με τη λήψη και όλων των άλλων πολύ σημαντικών προφυλακτικών μέτρων είναι δυνατόν να περιορίσει την εμφάνιση νέων μολύνσεων και να αναχαιτίσει την εξάπλωση της νόσου.

Από την άλλη, πονοκέφαλο προκαλεί στους επιστήμονες η αύξηση της αντοχής στα αντιρετροϊκά φάρμακα σε ασθενείς με πρόσφατη διάγνωση HIV λοίμωξης, που παρουσιάζεται στη Βόρεια Ελλάδα (22%), σε αντίθεση με τη διαχρονικά σταθερή αντοχή εκείνων στη Νότια Ελλάδα (6,4%). Αυτό, όπως εξήγησαν, συνιστά σοβαρό πρόβλημα, που θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματική θεραπεία της νόσου και να αυξήσει υπερβολικά το κόστος.
Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, το κόστος αντιμετώπισης της HIV λοίμωξης αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η μείωση των τιμών των φαρμάκων δεν αντανακλάται πλήρως στη μείωση του κόστους θεραπείας της HIV λοίμωξης, πιθανόν λόγω της εξατομίκευσης της θεραπείας και των αλλαγών στις οδηγίες θεραπείας προς την κατεύθυνση αντικατάστασης παλαιότερων φαρμάκων με νεότερα αποτελεσματικότερα και ασφαλέστερα.

Οι ειδικοί ανησυχούν, επίσης, από τα στοιχεία των μονάδων λοιμώξεων, απ’ όπου προκύπτει ότι για το 2012 αναμένεται μια μεγάλη, συγκριτικά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το 2011, αύξηση των νέων κρουσμάτων HIV λοίμωξης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο αριθμός νέων HIV λοιμώξεων στο τέλος του 2012 θα υπερβεί τις 1250, γεγονός που σημαίνει αύξηση μεγαλύτερη από 50% συγκριτικά με το 2011.

Η μεγάλη αύξηση αφορά κυρίως τους χρήστες ενδοφλέβιων τοξικών ουσιών (περίπου 50% των νέων λοιμώξεων), στους οποίους η επιδημία εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο. Για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας, οι χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα, που πλήττεται από την HIV λοίμωξη, φέρνοντας στη δεύτερη θέση τους ομοφυλόφιλους άνδρες.

Η εξάπλωση της HIV λοίμωξης στους ενδοφλέβιους χρήστες, που προέρχονται κυρίως από την Αττική, ευνοείται από τις χαμηλές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, την πορνεία, την αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδομένων νοσημάτων, τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη και την κοινή χρήση μολυσμένων συρίγγων.

Όπως έγινε ακόμη γνωστό, μέσα στο 2013 αναμένεται να κυκλοφορήσουν δύο νέοι σταθεροί συνδυασμοί αντιρετροϊκών φαρμάκων σε ένα δισκίο στο πλαίσιο των ήδη γνωστών κατηγοριών, ενώ οι προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου προς την οριστική θεραπεία της HIV λοίμωξης δεν έχουν καρποφορήσει ακόμη. Όμως, πρόσφατες πρόοδοι στον τομέα αυτό απέδειξαν για πρώτη φορά ότι η κατασκευή ενός αποτελεσματικού προφυλακτικού εμβολίου είναι επιστημονικά δυνατή και παρέχουν σοβαρή ελπίδα για το μέλλον. Έως τότε η σωστή και συνεχής ενημέρωση, η λήψη προφυλακτικών μέτρων και η έγκαιρη θεραπεία αποτελούν τα αποτελεσματικότερα μέτρα ελέγχου της εξάπλωσης της νόσου.


Διαβάστε περισσότερα...

Γάλα στα παιδιά για γερό μυεσκελετικό σύστημα


Εναλλακτικές και γευστικές λύσεις για τα παιδιά που δεν πίνουν το γάλα τους.

Πόσες φορές σας έχει τύχει να αρνείται πεισματικά να πιει το γάλα του; Σίγουρα, η περίοδος ανάπτυξης είναι καθοριστική για την εξέλιξη ενός παιδιού σε έναν υγιή ενήλικα και η διατροφή του πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σε μία πληθώρα θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα σε αυτά που συμβάλλουν στο χτίσιμο ενός γερού μυοσκελετικού συστήματος.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα πράγματι αποτελούν μία βασική πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος.

Συστατικών που συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού και στο «χτίσιμο» γερών και υγιών οστών, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στην επίτευξη της μέγιστης οστικής μάζας, συντελώντας στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και της οστεοπενίας στη μετέπειτα ζωή.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως τα παιδιά δυσκολεύονται να τα καταναλώσουν, είτε επειδή δεν τους αρέσει η γεύση τους, είτε διότι έχουν κάποια δυσανεξία σε αυτά.

Επιπλέον, πολύ συχνά, τα μικρότερα παιδιά λένε «όχι» στα συγκεκριμένα τρόφιμα λόγω ενός φυσικού ενστίκτου που ονομάζεται νεοφοβία και χαρακτηρίζεται από την αποφυγή και την απροθυμία στο να δοκιμάσουν οτιδήποτε καινούριο.

Εναλλακτικές και γευστικές λύσεις

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη που κυκλοφορούν στην αγορά μπορούν να δώσουν τη λύση στην περίπτωση που πίσω από το πρόβλημα «κρύβεται» κάποια δυσανοχή. Διαφορετικά μπορείτε να στραφείτε σε «ισοδύναμες» ως προς τη θρεπτική τους αξία επιλογές, ή ακόμη και σε έξυπνους τρόπους σερβιρίσματος των γαλακτοκομικών προϊόντων, προκειμένου να μπορέσουν τα παιδιά να τα καταναλώσουν ευχάριστα.

Σκαρφιστείτε τρόπους για να κάνετε τα γαλακτοκομικά πιο.. ενδιαφέροντα! Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά υπακούν στις αισθήσεις τους. Προσθέστε πολύχρωμα φρούτα ή λίγο γλυκό του κουταλιού στο γιαούρτι τους, κάντε το γάλα τους σοκολατένιο και φτιάξτε παρέα σπιτικά milkshakes που θα καταναλώσουν ως σνακ. Επίσης, το τυρί θα μπορούσε να αποτελέσει μία ακόμη εναλλακτική του γάλακτος, προσθέτοντάς το στις σαλάτες, στα τοστ, ή ως συνοδευτικό του κυρίως πιάτου.

Ανήκει στην ομάδα των γαλακτοκομικών καθώς εκτός από καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, που περιέχουν δηλαδή μεγάλο αριθμό αλλά και τη σωστή αναλογία απαραίτητων αμινοξέων που απαιτούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό, περιέχει και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου.

Επιπλέον, περιέχει και άλλα σημαντικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών όπως βιταμίνη Α, που συμμετέχει στην καλή λειτουργία της όρασης και «οχυρώνει» το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, υπεύθυνες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Έχετε υπόψιν σας πως από το δεύτερο έτος της ζωής τους και μετά, τα παιδιά συστήνεται να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά χαμηλά σε λιπαρά, καθώς περιέχουν σημαντικά μικρότερη ποσότητα κορεσμένου λίπους.

Επιλέξτε λοιπόν ημιαποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι και κάποιο κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και «εφοδιάστε» το σώμα τους θρεπτικά.. μέχρι το κόκκαλο!


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τοξικά ρούχα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο


Ύποπτες χημικές ουσίες ανακάλυψε η Greenpeace σε είδη ένδυσης.
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μπορεί να κρύβεται στα ρούχα που φοράμε! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Greenpeace, με βάση έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν σήμερα.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση ανακάλυψε ύποπτες χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλούν καρκίνους και ορμονικές διαταραχές, σε ρούχα μεγάλων εταιρειών και αλυσίδων ένδυσης.

Η Greenpeace για να πραγματοποιήσει την έρευνα, προμηθεύτηκε δείγματα ενδυμάτων από είκοσι μάρκες, τα οποία πωλούνται σε 29 χώρες και περιφέρειες του κόσμου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν παντελόνια, φορέματα, μπλούζες αλλά και εσώρουχα! Αυτά είχαν κατασκευαστεί στην Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα δείγματα υποβλήθηκαν σε αναλύσεις. Σύμφωνα με την οργάνωση, στα δύο τρίτα των 141 δειγμάτων εντοπίσθηκαν αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες. Ορισμένα ρούχα, μάλιστα, έφεραν φθαλάτες ή βαφές που περιείχαν καρκινογόνες αμίνες.

Οι αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες (NPE) είναι χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται συχνά ως απορρυπαντικά σε πολλές βιομηχανικές διαδικασίες και στην παραγωγή φυσικών και συνθετικών υφασμάτων. Στους υπονόμους διασπώνται σε νονυλφενόλη (NP), ένα πολύ τοξικό υποπροϊόν που αναστέλλει στον οργανισμό την παραγωγή των ορμονών.

Η Λι Γιφάνγκ της Greenpeace έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλες εταιρείες που παράγουν εκατομμύρια ενδύματα το χρόνο.


Διαβάστε περισσότερα...

Χάπι για τη θεραπεία της νόσου του Crohn


Εντυπωσιακά θεραπευτικά δεδομένα με τη βοήθεια της ουσίας «λακινιμόδη»
.
Εντυπωσιακά είναι τα μέχρι στιγμής θεραπευτικά δεδομένα για την αντιμετώπιση της νόσου του Crohn- μια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου- με τη βοήθεια της ουσίας «λακινιμόδη».

Τα ευρήματα, τα οποία ανακοινώθηκαν στη διάρκεια του 20ου Συνεδρίου United European Gastroenterology (UEG) Week, έδειξαν ότι η θεραπεία με την από του στόματος χορηγούμενη λακινιμόδη, σε δόση 0,5mg/ημέρα, σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή Νόσο του Crohn έναντι εικονικού φαρμάκου, είχε ως αποτέλεσμα μια πρώιμης έναρξης, ισχυρή και σταθερή επίδραση στην ύφεση (48,3% έναντι 15,9% των ασθενών, αντιστοίχως), καθώς και στη συχνότητα ανταπόκρισης (62,1% έναντι 34,9% των ασθενών αντιστοίχως).

Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των πασχόντων. Τα κύρια συμπτώματα από το γαστρεντερικό είναι κοιλιακό άλγος, διάρροια, ή απώλεια βάρους. Μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπλοκές όπως δερματικά εξανθήματα, αρθρίτιδα και οφθαλμική φλεγμονή. Τα ακριβή αίτια της νόσου δεν είναι γνωστά και θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα. Αυτή η αυτοάνοση δραστηριότητα προκαλεί φλεγμονή στην γαστρεντερική οδό.

«Το πρόγραμμα ανάπτυξης της λακινιμόδης έδειξε ότι οι ανοσοτροποποιητικές δράσεις αυτού του από του στόματος παράγοντα, βρίσκουν εφαρμογή σε πολλά αυτοάνοσα νοσήματα και τα δεδομένα τα οποία παρουσιάσθηκαν έδειξαν μια εντυπωσιακή επίδραση στην κλινική ύφεση της νόσου του Crohn, ήδη από την πρώτη εβδομάδα της θεραπείας», δήλωσε ο Δρ Michael Hayden, Πρόεδρος του Τμήματος Έρευνας &Ανάπτυξης και Επιστημονικός Διευθυντής της Teva Pharmaceutical Industries Ltd «Αυτά τα δεδομένα παρέχουν μια ισχυρή λογική βάση για πιθανή περαιτέρω μελέτη της λακινιμόδης στη νόσο του Crohn.»

Η μελέτη φάσης ΙΙa αξιολόγησε την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα διαφόρων δόσεων της λακινιμόδης (0.5, 1, 1.5, ή 2 mg/ημέρα) συγκριτικά με εικονικό φάρμακο, σε ενεργό νόσο του Crohn κατά τη διάρκεια 8 εβδομάδων θεραπείας και 4 εβδομάδων παρακολούθησης. Το αποτέλεσμα δεν φαίνεται να είναι δοσοεξαρτώμενο καθώς οι υψηλότερες δόσεις δεν είχαν επίδραση στην ύφεση/ανταπόκριση. Οι δόσεις των 0,5 και 1mg ήταν γενικά καλά ανεκτές με ανεπιθύμητες ενέργειες παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν με το εικονικό φάρμακο. Τα δεδομένα υπόκεινται σε περαιτέρω ανάλυση και αξιολόγηση προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα επόμενα βήματα του προγράμματος κλινικής ανάπτυξης για την νόσο του Crohn.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξαιρέσεις στη λίστα των γενοσήμων


Σε περιπτώσεις των χρονίως πασχόντων.

Λίστα με τα φάρμακα και τις θεραπείες που αφορούν ασθενείς με χρόνια νοσήματα και θα εξαιρεθούν από τον κανόνα της συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας αντί της εμπορικής ονομασίας επεξεργάζεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας, στις περιπτώσεις των χρονίως πασχόντων ο γιατρός έχει το δικαίωμα να συνταγογραφεί και με την εμπορική ονομασία.

Η συνταγή θα φέρει την ένδειξη «αναντικατάστατο», ώστε να μην είναι δυνατή η αλλαγή του φαρμάκου που προτείνει ο γιατρός με φθηνότερο γενόσημο.

Έτσι, η εμπορική ονομασία παράλληλα με τη δραστική ουσία θα αναφέρεται στις περιπτώσεις φαρμάκων που προκαλούν αλλεργίες και αντιδράσεις, τα οποία χορηγούνται, μεταξύ άλλων, σε μεταμοσχευμένους και ανοσοκατασταλμένους, στα σκευάσματα των ρυθμισμένων χρονίως πασχόντων (π.χ. καρδιοπαθείς) και στα παράγωγα αίματος, στις ινσουλίνες και στα εμβόλια.

Πάντως, οι γιατροί δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 15% της αξίας της συνολικής συνταγογράφησης κατά τη διάρκεια του έτους γράφοντας φάρμακα με την εμπορική ονομασία.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...