Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Μεγάλα βάρη σε μικρές πλάτες


Έφηβοι προαγωγοί συνομηλίκων τους στην Ινδονησία.

Η παιδική πορνεία είναι ένα σοκαριστικό φαινόμενο. Στην Ινδονησία είναι πλέον σύνηθες παιδιά 11 ετών να εκδίδονται από προαγωγούς που είναι επίσης παιδιά, λίγο μεγαλύτερά τους! Από την αρχή του 2013 έχουν συλληφθεί στη χώρα 21 κορίτσια ηλικίας 14 έως 16 ετών που έκαναν ακριβώς αυτή τη «δουλειά»: ήταν προαγωγοί.

Πολλοί έφηβοι ελκύονται από τον κόσμο του αγοραίου έρωτα είτε λόγω χρημάτων είτε λόγω εθισμού σε ναρκωτικά.

Η 17χρονη Chimoy μπήκε στη βιομηχανία του σεξ στα 14 της. Όλα άρχισαν όταν η αδελφή ενός φίλου της τής πρότεινε να κάνει σεξ για χρήματα, αλλά εκείνη βρήκε ένα άλλο κορίτσι να κάνει τη δουλειά. Η «επιχείρησή» της γιγαντώθηκε και περιλάμβανε αυτοκίνητο, σπίτι και περίπου τριάντα «κορίτσια» που της έδιναν περίπου 2.000 ευρώ το μήνα- μια μικρή περιουσία σε μια τόσο φτωχή χώρα.

«Τα λεφτά ήταν πολλά για να μπορέσω να αντισταθώ, ήμουν περήφανη που έβγαζα τα δικά μου λεφτά», λέει η Chimoy στη Daily Mail που δηλώνει προαγωγός.

Τα παιδιά χρησιμοποιούσαν τα social media και sms για να κλείσουν πελάτες, πολύ μακριά από την εικόνα των εκδιδόμενων γυναικών με μίνι και τακούνια που περιμένουν σε σκοτεινά δρομάκια.

«Το πιο αρρωστημένο είναι πως βλέπεις 11χρονα και 12χρονα να υιοθετούν αυτές τις πρακτικές», λέει η Leonarda Kling της οργάνωσης Terre des Hommes Netherlands με έδρα τη Τζακάρτα, που ασχολείται με θέματα trafficking.

Πρόσφατα στην πόλη Surabaya συνελήφθη μια 15χρονη που συνόδευε τρεις έφηβες σε ένα ξενοδοχείο, όπου είχαν ραντεβού με πελάτες. Σύμφωνα με την αστυνομία το κορίτσι είχε στη «δούλεψή» του δέκα πόρνες, μεταξύ τους συμμαθήτριές της, φίλες της στο Facebook, ακόμα και τη μεγαλύτερη αδελφή της! Για κάθε κλήση λάμβανε από 35 έως 105 ευρώ. Ήταν μάλιστα πολύ υπεύθυνη με τη δουλειά της γιατί πρώτα συναντούσε τους πελάτες σε εμπορικά κέντρα και εστιατόρια για να τους «τσεκάρει». «Εργαζόταν σαν επαγγελματίας», τόνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Το trafficking και ο σεξοτουρισμός δεν είναι κάτι καινούριο σε αυτή τη χώρα των 240 εκατομμυρίων. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας του ΟΗΕ κάθε χρόνο 40.000 έως 70.000 παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ινδονησία.

Η κακοποίηση προέρχεται πολλές φορές από ενήλικους αλλά παίζουν επίσης ρόλο η φτώχια και ο καταναλωτισμός.

Για ένα smartphone οδηγήθηκε στην πορνεία ο Daus σε ηλικία 14 ετών. Άρχισε ξαφνικά να βγάζει από 290 έως 350 ευρώ το μήνα για να κάνει σεξ με τρεις γυναίκες ηλικίας 30-40 ετών. «Δεν ήθελα να το κάνω αλλά έπρεπε να έχω BlackBerry», λέει, «αν δεν έχεις BlackBerry νιώθεις πως δεν είσαι τίποτα, σε αγνοούν οι ίδιοι σου οι φίλοι».

Σύμφωνα με την οργάνωση Yayasan Bahtera με έδρα την Bandung, το μεγαλύτερο ζήτημα είναι τα προβλήματα των παιδιών αυτών στο σπίτι τους, η παραμέληση και η κακοποίηση.

Πολλά κορίτσια καταλήγουν στο δρόμο και «ενώνονται» με άλλα κορίτσια που έχουν τα ίδια προβλήματα. Πολλές φορές νοικιάζουν ένα μικρό διαμέρισμα και μια εξ αυτών γίνεται η προαγωγός.

«Απλά ψάχνουν αυτό που δεν τους δίνει η οικογένειά τους» , λέει εκπρόσωπος της οργάνωσης, «προσοχή. Γι’ αυτό φτιάχνουν τις δικές τους ‘οικογένειες’».

Η Chimoy ήταν μοναχοπαίδι και ζούσε με τη μαμά της. Ο μπαμπάς της πάντα έλειπε γιατί είχε να φροντίσει άλλες τέσσερις συζύγους.

Θυμάται με περηφάνια πως ήταν πάντα στις καλύτερες μαθήτριες, με κλίση στις επιχειρήσεις και τη μαγειρική. Είχε κάποτε ανοίξει κι ένα μικρό μαγαζί που πουλούσε παραδοσιακά κράκερ.

Στην 6η τάξη ήδη έπινε και τρία χρόνια μετά έκανε τακτικά χρήση ναρκωτικών. Τότε άφησε και το σχολείο για να ασχοληθεί με την «επιχείρησή» της.

Έμεινε έγκυος και γέννησε την πρώτη της κόρη στα 15, στα 16 είχε κι άλλο ένα παιδί.

Καθώς το χρήμα έρεε, μεγάλωνε και η εξάρτησή της από την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη. «Άνθιζε» όμως και η δουλειά της. «Κάποτε», λέει, «ένας πελάτης πλήρωσε 1400 ευρώ, ένα BlackBerry και μία μοτοσικλέτα για την παρθενιά ενός κοριτσιού». Η ίδια έβγαλε από τη συμφωνία αυτή 350 ευρώ.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απεργούν οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία


Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν το «Δαφνί» και το «Δρομοκαΐτειο».

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο τα ψυχιατρικά νοσοκομεία «Δαφνί» και «Δρομοκαΐτειο», μετά την απόφαση του συλλόγου εργαζομένων για 24ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση των υπηρεσιών ψυχικής Υγείας.

«Η ψευδεπίγραφη ψυχιατρική αποασυλοποίηση είναι μέρος των γενικότερων αντιδραστικών αλλαγών στον τομέα της υγείας που στοχεύει να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη της νοσηλείας και αποκατάστασης των ψυχικά ασθενών, να μετακυλήσει την ευθύνη και το κόστος της θεραπείας στους ασθενείς και τις οικογένειές τους,να διευρυνθεί το πεδίο της επιχειρηματικής δράσης σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, να διοχετευτεί ζεστό χρήμα στις Μ.Κ.Ο. που θα πετούν τους ασθενείς στο δρόμο όταν δε θα εξασφαλίζεται η κερδοφόρα λειτουργία τους», αναφέρει ανακοίνωση των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και κλείσιμο κλινικών, καθώς και συμμετοχή των εργαζομένων στις δομές ψυχικής υγείας στο δεύτερο «κύμα» κινητικότητας.Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητής αυτοκτόνησε έπειτα από υπόδειξη του δασκάλου


Δεν μπόρεσε να υπακούσει στην τιμωρία και διατάχθηκε να πέσει στο κενό.

Ένας 10χρονος κινέζος μαθητής αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον τριακοστό όροφο ενός κτιρίου, έπειτα από την εντολή του δασκάλου του.

Σύμφωνα με τον Κινεζικό Εθνικό Ραδιοσταθμό, ο μαθητής του δημοτικού διατάχτηκε από το δάσκαλό του να γράψει ένα γράμμα 1.000 χαρακτήρων σαν τιμωρία, επειδή μιλούσε μέσα στην τάξη.

Στη συνέχεια και καθώς το αγόρι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην τιμωρία, διατάχτηκε από το δάσκαλο να πηδήξει από το κτίριο, σύμφωνα με μαρτυρίες γονιών και ενός γείτονα της οικογένειας του μαθητή.

Mετά το θάνατο του παιδιού, βρέθηκαν μερικές λέξεις, τις οποίες είχε γράψει σε ένα από τα σχολικά του εγχειρίδια: «Δάσκαλε δεν τα καταφέρνω. Ήδη δίστασα πολλές φορές όταν προσπάθησα να πηδήξω από την οροφή της πολυκατοικίας». Δυστυχώς όμως, όπως φαίνεται, τελικά το αγόρι κατάφερε να ολοκληρώσει τη φρικτή πράξη, πηδώντας από την πολυκατοικία όπου και διέμενε.

Μετά τον τραγικό θάνατο του παιδιού, μέλη της οικογένειάς του ανήρτησαν στο εξωτερικό του σχολείου του, στην πόλη Τσενγκντού, στη νοτιοδυτική Κίνα, ένα πανό στο οποίο έγραφαν: «Ο δάσκαλος υποχρέωσε το παιδί μας να πηδήξει από την οροφή της πολυκατοικίας».

«Η έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται», δήλωσε σε διεθνές πρακτορείο ένας αξιωματούχος της περιοχής Τζιντζιάνγκ, στην οποία σημειώθηκε το περιστατικό, αρνούμενος όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Από τη μεριά του, το σχολείο επιβεβαίωσε ότι τόσο το αγόρι, όσο και μερικοί συμμαθητές του είχαν τιμωρηθεί να γράψουν κείμενα για τη συμπεριφορά τους, καθώς ενοχλούσαν κατά τη διάρκεια διαγωνισμού. Ο θάνατος οφείλεται «σε ατύχημα», σημείωσε.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταδίκη οδηγού του ΟΑΣΘ για ξυλοδαρμό νεαρού


Είχε δείρει νεαρό επειδή είχε «μπλοκάρει» τη λεωφορειολωρίδα.

Οδηγός του ΟΑΣΘ καταδικάστηκε από το Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης τριών ετών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα, για τον άγριο ξυλοδαρμό νεαρού, ο οποίος «μπλόκαρε» με το Ι.Χ. αυτοκίνητό του λεωφορειολωρίδα. Για την ίδια υπόθεση το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών μηνών, με αναστολή, στον νεαρό οδηγό του αυτοκινήτου.

Ο οδηγός του ΟΑΣΘ, απολογούμενος, ισχυρίστηκε ότι ο νεαρός κινήθηκε απειλητικά εναντίον του, ενώ, όπως είπε, θόλωσε όταν έβρισε την νεκρή γυναίκα του. Από την πλευρά του, ο νεαρός απολογήθηκε ότι δεν είχε πρόθεση να διαπληκτιστεί με τον οδηγό του λεωφορείου, τονίζοντας ότι ο ίδιος ζήτησε εξηγήσεις για το παρατεταμένο κορνάρισμα, και βρέθηκε τραυματισμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Το περιστατικό σημειώθηκε τα Χριστούγεννα του 2009 στην Εγνατία Οδό και είχε λάβει δημοσιότητα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο οδηγός του Ι.Χ. είχε σταθμεύσει για λίγα λεπτά το όχημά του στο λεωφορειόδρομο. Ήταν όμως αρκετά για να προκαλέσει την οργή του οδηγού του ΟΑΣΘ ο οποίος κατέβηκε από το λεωφορείο και μετά από λογομαχία ξυλοφόρτωσε άγρια τον νεαρό.


Διαβάστε περισσότερα...

Αθώος ακτιβιστής που κατηγορείτο για επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος


Είχε βοηθήσει άνεργο που αδυνατούσε να εξοφλήσει το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Αθώος κρίθηκε από το Πλημμελειοδικείο Βέροιας γνωστός ακτιβιστής, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο, κατηγορούμενος για επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος στο διαμέρισμα ενός άνεργου, όπου είχε διακοπεί η παροχή, λόγω αδυναμίας του ένοικου να εξοφλήσει το λογαριασμό της ΔΕΗ. Το ίδιο δικαστήριο, κρίνοντας ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό θεμελιώδες, αθώωσε, επίσης, τον άντρα στο σπίτι του οποίου έγινε η επανασύνδεση.

Το γεγονός για το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη οι δύο άντρες έγινε το Σεπτέμβριο του 2011 στη Βέροια. Ακτιβιστές-μέλη της ομάδας «Πολίτες της Βέροιας», ανάμεσά τους κι ο κατηγορούμενος, μετέβησαν στο συγκεκριμένο σπίτι και προχώρησαν στην επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο είχε διακόψει η ΔΕΗ λόγω μη εξόφλησης λογαριασμού.

Ήταν η πρώτη επανασύνδεση που έγινε πανελλαδικά, όπως απολογήθηκε στο δικαστήριο ο Ν. Ασλάνογλου, ο οποίος όχι μόνο υπερασπίστηκε την ενέργειά του, αλλά επέμεινε ότι θα συνεχίσει τις επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο πλευρό του, κατά τη διάρκεια της δίκης, βρέθηκαν μέλη της ομάδας «Πολίτες της Βέροιας», ενώ την υποστήριξή τους στο πρόσωπο του ακτιβιστή εξέφρασαν, με ανακοινώσεις τους, πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Προαιρετική η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή


Τι επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Προαιρετική και όχι υποχρεωτική είναι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων του νομού Θεσσαλονίκης την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της πρώτης ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου (από αύριο Παρασκευή 1 Νοεμβρίου έως και τις 9 του ίδιου μήνα), όπως διευκρινίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης, σύμφωνα με τον ΕΣΘ.

Το ωράριο που προτείνεται για τα εμπορικά καταστήματα την προσεχή Κυριακή είναι από τις 11 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα και την επομένη, Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 8 το βράδυ.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξετάζεται η απαλλαγή τέλους επιτηδεύματος


Σε νομικά πρόσωπα που δεν ασκούν καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 29 Οκτωβρίου αποκαλύπτει πως, «το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος σε νομικά πρόσωπα που δεν ασκούν καμία επιχειρηματική δραστηριότητα».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση 17 βουλευτών της ΝΔ, με επικεφαλής τον Τιμολέοντα Κοψαχείλη, για την επιβολή τέλους επιτηδεύματος σε αργούσες εργολαβικές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες.

Στην ερώτηση οι βουλευτές επισήμαιναν ότι επιβάλλεται το τέλος επιτηδεύματος σε αργούσες κοινοπραξίες και τεχνικές εταιρείες των οποίων το έργο έχει περαιωθεί και έχει λήξει η συνεργασία τους.

Επίσης, ανέφεραν ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία προκαλεί προβλήματα βιωσιμότητας στις εταιρείες του κατασκευαστικού τομέα και ότι οι περισσότερες από αυτές έχουν ελάχιστη δραστηριότητα.

Οι βουλευτές είχαν προτείνει τη συνέχιση της επιβολής του Τέλους Επιτηδεύματος για χρονικό διάστημα μέχρι και τριών ετών από της ολοκληρώσεως του έργου, διότι αυτό είναι ένα χρονικό διάστημα που κρίνεται ότι επαρκεί για την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων των εν λόγω εταιρειών (αποπληρωμή, παράδοση έργου, λήξη εγγυήσεων κλπ).


Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση ενός έτους για την αναδιάρθρωση στο δημόσιο


Η 31η Δεκεμβρίου του 2014 τίθεται ως νέα προθεσμία, μέσα στην οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, ύστερα από τροποποίηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με το Ν. 4024/2011 «βάσει του αποτελέσματος της αξιολόγησης και το αργότερο έως 31.12.2013 ολοκληρώνεται η αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, συντάσσονται νέα οργανογράμματα, καταργούνται υπηρεσιακές μονάδες περιορισμένου αντικειμένου ή αρμοδιοτήτων, μετακινείται ή μετατίθεται το προσωπικό αυτών και καταργούνται οργανικές θέσεις που πλεονάζουν». Μετά την τροποποίηση, που κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η προθεσμία αυτή παρατείνεται έως την 31 Δεκεμβρίου 2014.

Η εν λόγω τροποποίηση κατατέθηκε κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης». Στο νομοσχέδιο αυτό, όπως αρχικά είχε κατατεθεί στη Βουλή, είχε περιληφθεί διάταξη (άρθρο 10) που όριζε ότι οι προθεσμίες της παραγράφου του 4 του άρθρου 35 του Ν. 4024/2011 παρατείνονται μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των οργανικών μονάδων και του προσωπικού των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της αναδιάρθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών. Κατά την επεξεργασία όμως του νομοσχεδίου στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή, οι βουλευτές είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να ορίσει καταληκτική ημερομηνία για την αξιολόγηση και την αναδιάρθρωση στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Την ίδια ώρα στη Βουλή έχουν διαβιβαστεί έγγραφες απαντήσεις δέκα υπουργείων για την πορεία αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού. Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις αυτές, η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων, βρίσκεται όμως σε εξέλιξη η αξιολόγηση των δομών άλλων φορέων του δημοσίου. Ειδικά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έχει απαντήσει δια του αρμοδίου υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι σε όλα τα υπουργεία συγκροτήθηκαν Επιτροπές για την αξιολόγηση των δομών και των οργανικών τους μονάδων. Μέλη των επιτροπών αυτών επελέγησαν υπάλληλοι του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα με γνώση και εμπειρία σε θέματα οργάνωσης, με ικανότητες σύνθεσης, ανάλυσης, επικοινωνίας και ομαδικότητας. Ωστόσο, οι Επιτροπές πλαισιώθηκαν και από την υψηλού τεχνοκρατικού επιπέδου συνδρομή εμπειρογνωμόνων (coaches) από τις χώρες μέλη της ΕΕ, με τη συνεργασία της Task Force και της γαλλικής κυβέρνησης. Το έργο των ομάδων αυτό έχει επικυρωθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση δομών και άλλων φορέων του δημοσίου. Όπως διαβεβαιώνει ο κ. Μητσοτάκης η αξιολόγηση ενεργείται με κριτήρια αντικειμενικά και μεθοδολογία που ανέπτυξε η Ομάδα Συντονισμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τη συνεργασία εμπειρογνωμόνων της Γαλλικής Κυβέρνησης και της Task Force. Τα βασικά κριτήρια για την αναδιάρθρωση των δομών είναι:

• Η αξιολόγηση των ασκούμενων αρμοδιοτήτων (κατά πόσο δημιουργεί προστιθέμενη αξία κάθε οργανωτική μονάδα)

• Η αξιολόγηση της αποδοτικότητας των οργανωτικών μονάδων (εάν ο σχεδιασμός είναι ο βέλτιστος δυνατός)

• Η αξιολόγηση των διαδικασιών (κατά πόσο η εκάστοτε δομή επιτρέπει άμεση απόκριση στις απαιτήσεις των πολιτών)

• Η αξιολόγηση της συμβατότητας των δομών με τους στόχους, βάσει ποσοτικών δεδομένων για τις λειτουργικές δαπάνες, τη διαφάνεια στη δημοσιονομική διαχείριση και τη δυνατότητα μείωσης του κόστους.

• Η δυνατότητα κατάργησης ή και συγχώνευσης υπηρεσιακών μονάδων ή εποπτευόμενων φορέων που δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έπαιρναν συντάξεις νεκρών


Εβδομήντα περιπτώσεις χορήγησης συντάξεων, λόγω θανάτου, σε «δικαιούχους» που είχαν εν τω μεταξύ συνάψει εκ νέου γάμο, χωρίς να το δηλώσουν στις υπηρεσίες του ΙΚΑ, έχουν οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Ιδρύματος.

Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προέβη στην αποκάλυψη αυτή, με αφορμή σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, από την οποία προκύπτει, ότι «συνελήφθη 63χρονη συνταξιούχος ημεδαπή, η οποία λάμβανε παράνομα από το Ι.Κ.Α. σύνταξη χηρείας τα τελευταία 30 χρόνια και αποκόμισε το ποσό των 105.000 ευρώ τουλάχιστον».

Έτσι γνωστοποιούνται τα εξής: Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επιδιώκει τη διακοπή καταβολής των συντάξεων και την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, ενώ προχωρεί στη σύνταξη μηνυτήριων αναφορών.

Τέλος, η διοίκηση του ΙΚΑ τονίζει ότι οι έλεγχοι για τυχόν εύρεση και άλλων περιπτώσεων παράνομων συντάξεων αυτής της κατηγορίας θα συνεχιστούν με στόχο την εξάλειψη των παραβατικών φαινομένων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπουργείο Οικονομικών: "Όχι" στο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ


Αρνητικό είναι, σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους, το υπουργείο Οικονομικών στο ενδεχόμενο παράτασης για ακόμη ένα έτος του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων, αντί της εφαρμογής του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρμόδιες πηγές αναφερόμενες στην πρόταση που υποβλήθηκε από ορισμένους βουλευτές της ΝΔ στη χθεσινή τους συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, για παράταση της εφαρμογής του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων έως ότου γίνουν οι διορθώσεις στον ενιαίο φόρο, εξηγούσαν ότι κάτι τέτοιο θα είχε ενδεχομένως προβλήματα συνταγματικότητας, δεδομένου του έκτακτου χαρακτήρα του ειδικού τέλους.

Επίσης, όπως προσθέτουν, κάτι τέτοιο θα έπληττε τη ΔΕΗ, μέσω της οποίας εισπράττεται το ειδικό τέλος και είναι η αιτία πολλών απλήρωτων λογαριασμών, που έχει η εταιρεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές καθάρισαν τις ακτές της Άνδρου


Με πρωτοβουλία του Τμήματος Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Λιμεναρχείου Άνδρου σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Οκτωβρίου ο καθαρισμός των ακτών του νησιού, μετά από συγκρότηση ομάδων από ενδιαφερόμενους πολίτες και τοπικούς φορείς.

Συγκεκριμένα, διενεργήθηκε καθαρισμός των παραλιών Κορθίου, Παραπορτίου και Νημποριού από στελέχη του Λιμεναρχείου, με τη συμμετοχή σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τοπικών φορέων και συλλόγων.Για τους εν λόγω καθαρισμούς, ο Δήμος Άνδρου με τις κατά τόπους αρμόδιες δημοτικές ενότητες, διέθεσαν τα κατάλληλα μέσα για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ από το Λιμεναρχείο Άνδρου, το οποίο διενήργησε τον απαιτούμενο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, μοιράστηκε έντυπο εκπαιδευτικό υλικό.Σκοπός αυτής της δραστηριότητας, η οποία έχει καθιερωθεί σε ετήσια βάση, είναι η περαιτέρω συνεργασία με τους φορείς της περιοχής σε περιβαλλοντικές δραστηριότητες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για την αποτελεσματικότερη προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και των ακτών και την δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες.Διαβάστε περισσότερα...

Τελεσίγραφο Αρβανιτόπουλου στους Πρυτάνεις


Τελεσίγραφο στους Πρυτάνεις να ανοίξουν τα πανεπιστήμια στέλνει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

"Μία μικρή μειοψηφία διοικητικών υπαλλήλων συνεχίζει να κρατά κλειστά το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο εις βάρος των φοιτητών και των οικογενειών τους, καταχρηστικά" τονίζει σε δήλωσή του.

"Για το σκοπό αυτό, ζήτησα από τις Πρυτανικές Αρχές και τα Συμβούλια Ιδρυμάτων τους, να εκπληρώσουν το καθήκον τους ασκώντας αρμοδιότητες που τους δίνει ο Νόμος, για να ανοίξουν τα Ιδρύματα άμεσα, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο" προσθέτει ο κ. Αρβανιτόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα...

"Στρατιές ιδιοκτητών ακινήτων θα οδηγούν στις φυλακές"


Στην αστική ακίνητη ιδιοκτησία, η οποία έχει πληγεί από τις ειδικές εισφορές, πέφτει για μία ακόμα φορά το κύριο φορολογικό βάρος του ενιαίου φόρου ακινήτων όπως ανάφεραν εκπρόσωποι ιδιοκτητών ακινήτων, δικηγόρων και συμβολαιογράφων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Επίσης, εκτίμησαν ότι αν δεν υπάρξουν αλλαγές στο προσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων «στρατιές ιδιοκτητών αστικών ακινήτων της χώρας θα οδηγηθούν στις φυλακές».

Στη συνέντευξη επισημάνθηκαν από τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ Γιάννη Αδαμόπουλο, τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Κώστα Βλαχάκη και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτο Παραδιά, οι επιπτώσεις του σχεδιαζόμενου φόρου ακινήτων στην κοινωνία, την οικονομία, τις συναλλαγές και την απονομή της δικαιοσύνη.

Τονίστηκε η αναγκαιότητα λήψης μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας τα οποία, όπως αναφέρθηκε, είναι αμφίβολο εάν πλέον μπορούν να δικαιολογηθούν από την "επείγουσα" και "προσωρινή" ανάγκη περιορισμού του ελλείμματος, όπως συνέβη στην περίπτωση του ΕΕΤΗΔΕ.

Αναφέρθηκαν επίσης οι απόλυτα αναγκαίες παρεμβάσεις στις πιο «κραυγαλέες» αδικίες που αφορούν τα αστικά ακίνητα:

- Τα μακροχρόνια ξενοίκιαστα ακίνητα πρέπει να φορολογούνται στο 50% της αξίας τους.

- Οι φορολογικοί συντελεστές για τα αστικά οικόπεδα έχουν καθαρά δεσμευτικό χαρακτήρα.

- Για τα κάθε είδους διατηρητέα και ιστορικά κτίρια να καθοριστεί μειωτικός συντελεστής 0,40.

Επίσης, προκειμένου, όπως είπαν, να μην πάνε φυλακή οι πολίτες που αδυνατούν να καταβάλουν τους «άδικους, αλλεπάλληλους και εξοντωτικούς» φόρους θα πρέπει, ανέφεραν, ενόψει της επιβολής του ενιαίου φόρου ακινήτων, να αποποινικοποιηθεί άμεσα η αντικειμενική αδυναμία καταβολής των φόρων, να διατηρηθεί το δικαίωμα μείωσης του φόρου, να καθοριστεί ποσοστό έκπτωσης 10% σε όσους εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο και να αναγνωριστεί το μονομερές δικαίωμα των φορολογουμένων να εκχωρήσουν στο Δημόσιο, όταν το επιθυμούν, ακίνητο πλήρους κυριότητάς τους κατά 100% για την εξόφληση οφειλομένων φόρων των ιδίων και των μελών της οικογένειάς τους, ποσού άνω των 50.000 ευρώ, αν αποδεδειγμένα στερούνται μετρητών.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι των τριών φορέων αναφέρθηκαν και στη διάταξη του νομοσχεδίου βάσει της οποίας οι πολίτες προκειμένου να κάνουν ένα συμβόλαιο, άσκηση αγωγής ή άλλη δικαστική ενέργεια πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό της φορολογικής διοίκησης με το οποίο βεβαιώνεται ότι έχει καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί όχι μόνο για το προκείμενο ακίνητο αλλά και για όλα τα υπόλοιπα ακίνητά του, τονίζοντας ότι αποτελεί τροχοπέδη στις εμπράγματες συναλλαγές και στην απονομή της δικαιοσύνης.

Η σχετική διάταξη, όπως επισημάνθηκε, δυσχεραίνει τις συναλλαγές, αυξάνει τη γραφειοκρατία, εκθέτοντας τον πολίτη στην ταλαιπωρία και στις ουρές των ΔΟΥ, για την παραγγελία και παραλαβή του σχετικού πιστοποιητικού και στερεί από τους πολίτες το δικαίωμα δικαστικής προστασίας εφόσον αυτοί δεν μπορούν να ασκήσουν κανένα δικαίωμά τους εάν δεν έχουν πρώτα εξοφλήσει τον αναλογούντα φόρο για το σύνολο της περιουσίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεά φαρμάκων σε ανασφάλιστους


Την πρόθεσή του να μην αυξήσει το κράτος, τουλάχιστον άμεσα, τις δημόσιες δομές υγείας, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση, στην οποία ανακοινώθηκε η δωρεά 80.000 φαρμάκων από μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν τελικά ο ΕΟΠΥΥ θα ανοίξει τέσσερα φαρμακεία για τους ανασφάλιστους, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «δεν είναι ώρα για το κράτος να αυξάνει τις δημόσιες δομές υγείας». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα υγείας είναι δύσκολη και κάλεσε και άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Pfizer Hellas, που δώρισε στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ φάρμακα συνολικής αξίας 1 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν σε περισσότερους από 50.000 ανασφάλιστους και άπορους ασθενείς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, τόνισε ότι από την έναρξη του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, το έχουν επισκεφθεί 29.000 ανασφάλιστοι, ενώ απευθύνονται σε αυτό 300 έως 400 ασθενείς καθημερινά. Από αυτούς, όπως είπε ο κ. Πατούλης, το 48% ήταν πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και το 86% έχασε την ασφαλιστική ικανότητά του τα τελευταία τρία χρόνια. Σημειώνεται, επίσης, ότι 8 στα 10 παιδιά που επισκέφθηκαν το ιατρείο το έκαναν για να εμβολιαστούν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκπτώσεις 4 φορές τον χρόνο


Θα έχουμε εκπτώσεις τέσσερις φορές το χρόνο, για να κινηθεί η αγορά και να επωφεληθούν οι καταναλωτές από τις χαμηλότερες τιμές, επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σε σημερινή εκδήλωση, με αφορμή την έναρξη αύριο της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου του Νοεμβρίου.

«Ορισμένοι εξακολουθούν να γκρινιάζουν», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε: «Η γκρίνια θα ξεχαστεί, αυτό που θα μείνει είναι μία θετική αλλαγή για τον τόπο, την αγορά και τον καταναλωτή».

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι, την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένονται οι αποφάσεις των κατά τόπους αντιπεριφερειαρχών για το πόσες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μικρά καταστήματα (κάτω από 250 τ.μ.), πέραν από τις επτά Κυριακές στις περιόδους εκπτώσεων, το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, που έχουν θεσπιστεί με νόμο, πάντα σε προαιρετική βάση. Σχετική επιστολή απηύθυνε πρόσφατα προς τις Περιφέρειες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Σκορδάς.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος έδινε προθεσμία τριών μηνών στους αντιπεριφερειάρχες, προκειμένου να εκδώσουν τις αποφάσεις αυτές, ενώ προβλέπει πειθαρχικές ποινές, σε περίπτωση που η προθεσμία παρέλθει άπρακτη.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση, οι κυβερνήσεις προχωρούν σε διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, στοιχείο που είναι απαραίτητο, μεταξύ άλλων, για την ανάπτυξη του λεγόμενου τουρισμού του Σαββατοκύριακου (city breaks).

Τόνιζαν ακόμη ότι πλήθος καταστημάτων σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας λειτουργούν ήδη τουλάχιστον τις Κυριακές της τουριστικής περιόδου, ενώ δεκάδες επαγγέλματα και εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα (π.χ. εστιατόρια, ζαχαροπλαστεια, ανθοπωλεία, καφέ, μέσα μεταφοράς, κλπ) εργάζονται τις Κυριακές. Υπογράμμισαν δε το οξύμωρο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των επιχειρήσεων αυτών να τάσσονται κατά της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μουσική βραδιά για σωθεί 5χρονη


Ο εφιάλτης δεν τελείωσε με την μεταμόσχευση! Ζήτημα ζωής και θανάτου είναι η μεταφορά 5χρονου κοριτσιού από το Ηράκλειο που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος σε νοσοκομείο της Αγγλίας για εξετάσεις ωστόσο τα χρήματα που απαιτούνται, 4.000 στερλίνες, δεν υπάρχουν αφού οι γονείς της είναι άνεργοι και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Μουσική βραδιά στο κέντρο “Κονάκι” στου Κοκκίνη Χάνι, με τη συμμετοχή πολλών Κρητικών καλλιτεχνών, οργανώνεται στις 21:00 απόψε από την Ομάδα Αλληλεγγύης Αγίας Αικατερίνης, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τη μεταφορά της 5χρονης Αναστασίας.

Μέχρι τώρα έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 3.000 ευρώ, ωστόσο χρειάζονται άλλα τόσα.

Το ραντεβού με το νοσοκομείο έχει κλειστεί ανήμερα της Παναγίας, στις 21 Νοεμβρίου.

Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλ. 6983 474082 και 6981 027164 της ομάδας Αλληλεγγύης ή να καταθέσουν χρήματα στην Τράπεζα Πειραιώς στον αριθμό λογαριασμού 5750009454-800.

Στην επιστολή του νοσοκομείου για την περίπτωση του μικρού κοριτσιού αναφέρεται:

“Το νοσοκομείο King's College NHS Trust είναι ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ, δεν είναι ιδιωτικό και παρέχει εθνικές υπηρεσίες υγείας για την Αγγλία. Η λίστα αναμονής για το νοσοκομείο μπορεί να φτάνει και τους 9 μήνες και προφανώς αυτό συμπεριλαμβάνει τους ασθενείς όλης της Ευρώπης με τη συμφωνία του Ε112.

Στην περίπτωση της Α.Σ. η οποία χρήζει ελέγχου ήπατος μετά τη μεταμόσχευση ήπατος, η μακροχρόνια αναμονή θα ήταν ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη από ιατρικής απόψεως και ένα ραντεβού συντομότερο είναι απολύτως απαραίτητο. Για το λόγο αυτό έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για το ραντεβού της ασθενούς στις 15 Οκτωβρίου 2013 καθώς αυτό είναι το καλύτερο γι’ αυτήν και περιμένουμε την επιβεβαίωσή σας."Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΕΕ: Βασικός μισθός στα 751 ευρώ


Βασικό μισθό στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στους εργαζόμενους.

Η ΕΣΕΕ έστειλε χθες την πρότασή της για τη νέα κλαδική σύμβαση στο εμπόριο προς την ομοσπονδία ιδιωτικών υπάλληλων και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, καλώντας τους να υπογράψουν τη νέα σύμβαση, καθώς η εθνική κλαδική σύμβαση στο εμπόριο έχει λήξει από τις 31 Ιουλίου 2013, ενώ σήμερα είναι η τελευταία μέρα της υποχρεωτικής παράτασής της από το νόμο.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της προς τους φορείς των εργοδοτών και των εργαζόμενων η ΕΣΕΕ, η έναρξη της μετενέργειας, την 1η Νοεμβριου, θα σημάνει τη μετατροπή της συλλογικής σύμβασης σε ατομικές συμβάσεις και πλέον ο μισθός του νεοπροσλαμβανόμενου υπαλλήλου θα είναι στα 586 ευρώ και για τους νέους κάτω των 25 ετών στα 511 ευρώ.

«Για τελευταία φορά, σας καλούμε να υπογράψουμε άμεσα νέα σύμβαση με βάση τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει και σας είναι ήδη γνωστές. Σε αντίθετη περίπτωση, προτείνουμε να εργαστούμε από κοινού για το σχεδιασμό μίας νέας εθνικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης «σε λευκό χαρτί» για το εμπόριο, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2014».

Όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, η πρότασή της είναι να ξεκινήσει ο βασικός μισθός από τα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο, δηλαδή από τα προ κρίσης επίπεδα.

Από εκεί και πέρα και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, πρόθεσή μας είναι να επιστρέψει ο βασικός μισθός σταδιακά στα προ κρίσης επίπεδα των 918 ευρω, όπως είχε συμφωνηθεί με τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 2011.

Υπενθυμίζεται ότι από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τον περασμένο Μάιο, προέκυψε μείωση για το βασικό μισθό από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ και στα 511 για τους κάτω των 25 ετών (δηλαδή 22% και 32%, αντιστοίχως).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Το συλλαλητήριο της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία ενάντια στην κρίση!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31.10.2013

Μεγαλειώδες ήταν το συλλαλητήριο που οργάνωσε η ΕΣΑμεΑ και το αναπηρικό κίνημα, στο οποίο συμμετείχαν ομοσπονδίες ατόμων με αναπηρία και γονέων ατόμων με βαριές αναπηρίες, σύλλογοι και οργανώσεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στο κέντρο της Αθήνας. Στη μαζική συγκέντρωση της ΕΣΑμεΑ χιλιάδες άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και μέλη των οικογενειών τους διαδήλωσαν για την προστασία της αναπηρίας από τα βάρβαρα μέτρα της οικονομικής κρίσης, που έχουν οδηγήσει τα άτομα με αναπηρία στην εξαθλίωση.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με διαμαρτυρία μπροστά στο υπουργείο Εργασίας. Στο πλαίσιό της υπήρξε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και αντιπροσωπείας της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη στήριξή του σε μία σειρά από ζητήματα που του τέθηκαν. Ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της διατήρησης του ΕΚΑΣ για τους αναπήρους χωρίς ηλικιακό όριο, στην τροποποίηση των ρυθμίσεων που αφορούν τους ανασφάλιστους, στην παράταση του χρόνου καταβολής αναπηρικών συνάξεων και επιδομάτων μέχρι την ομαλοποίηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, στην εναρμόνιση και ενιαιοποίηση της νομοθεσίας μεταξύ ταμείων και δημοσίου για τις παροχές και την εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι συμφωνεί με τα αιτήματα της ΕΣΑμεΑ και δεσμεύθηκε ότι το πλαίσιο αυτό θα τεθεί από τον ίδιο άμεσα, στην συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά την ίδια ημέρα, καθώς και ότι θα προγραμματιστεί συνάντηση με τον ίδιο, με τον πρωθυπουργό και με την ηγεσία της ΕΣΑμεΑ.

Στο υπουργείο Εργασίας η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ συναντήθηκε με τον υφυπουργό κ. Κεγκέρογλου και τους γενικούς γραμματείας του υπουργείου. Οι δεσμεύσεις που πάρθηκαν σε αυτή τη συνάντηση αφορούσαν σε επανεξέταση του ζητήματος του ΕΚΑΣ, σε διάταξη που δημοσιευθεί ώστε να παραταθεί η χορήγηση σύνταξης στα άτομα με αναπηρία που αναμένουν την επανεξέτασή τους από τα ΚΕΠΑ καθώς και επανεξέταση για να παραταθεί η χορήγηση και των πάσης φύσεως επιδομάτων και της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Την επόμενη εβδομάδα θα κοινοποιηθεί στην ΕΣΑμεΑ το σχέδιο της υπουργικής απόφασης που απλοποιεί τη διαδικασία απόκτησης βιβλιαρίου ανασφάλιστου ανάπηρου, και τέλος το υπουργείο απάντησε θετικά στην αξιολόγηση των ΚΕΠΑ με συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών όπου η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον κ. Βαρδακαστάνη έγινε δεκτή από τον υπουργό Οικονομικών, ενώ την ίδια ώρα οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση είχαν περικυκλώσει το υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε με τη σειρά του ότι αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο , θα επανεξεταστεί το θέμα του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους άτομα με αναπηρία, και δεσμεύτηκε να επανεξετάσει και τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον ΕΝΦΑ, χωρίς όμως να προσδιορίσει τα μέτρα που προτίθεται να λάβει. Δεσμεύτηκε ότι μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την τρόικα θα συμμετάσχει σε επίσημη συνάντηση εφ ‘όλης της ύλης με την ηγεσία της ΕΣΑμεΑ - η ίδια δέσμευση πάρθηκε και από το υπουργείο Εργασίας.

Τόσο στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο όσο και στον υφυπουργό Εργασίας και στον υπουργό Οικονομικών, η ΕΣΑμεΑ εκτός του πλαισίου των αιτημάτων της κινητοποίησης που επισυνάπτονται έθεσε επιπρόσθετα και το ζήτημα των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με το σφαγιασμό των μισθών των εργαζομένων με αναπηρία και των γονέων ατόμων με βαριά αναπηρία που εργάζονται στο δημόσιο.

Ο αγώνας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους συνεχίζεται μέχρι τέλους! Δεν εφησυχάζουμε, δεν θα πληρώσουμε για μια κρίση για την οποία δεν ευθυνόμαστε!

Περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

Φωτογραφικό υλικό στο προφίλ της ΕΣΑμεΑ στο facebook https://www.facebook.com/esamea.ncdp - επισυνάπτονται τα αιτήματα της διαμαρτυρίας.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 97 KB)
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 100 KB)Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Παράταση στην καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων στο πλαίσιο της με αρ. πρωτ. 3412/15.10.2013 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εκπαιδευόμενους του έργου «Ενδυνάμωση της συλλογικής έκφρασης και της συνηγορίας των ατόμων με ψυχική αναπηρία»


Ανακοίνωση 31.10.13

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία - Ε.Σ.Α.μεΑ. (Ν.Π.Ι.Δ.) στο πλαίσιο του Υποέργου 2 της Πράξης «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ», που υλοποιείται μέσω του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους, λαμβάνοντας υπόψη τη Νο11/22.10.2013 απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, παρατείνει την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων στο πλαίσιο της με αρ.πρωτ.3412/15.10.2013 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευομένων για το ένα (1) τμήμα που θα υλοποιηθεί στην Αθήνα, μέχρι την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013.

Η παράταση δίνεται λόγω μη κατάθεσης επαρκούς αριθμού αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Συνημμένα:
1. Η αρ.πρωτ.3412/15.10.2013 πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος εκπαιδευομένων
2. Αίτηση υποψηφιότητας εκπαιδευομένου


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 61 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 99 KB)
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 105 KB)Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εξετάσεις για ανασφάλιστους στη Θεσσαλονίκη


Οι έλεγχοι σε άπορους θα διαρκέσουν από την 1 έως και 10 Νοεμβρίου.

Δωρεάν εξετάσεις σε 40 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν για 10 ημέρες οι ανασφάλιστοι της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης, του ομίλου νεολαίας Rotaract και του ομίλου γυναικών Inner Wheel.

Έτσι, από την 1η έως και τις 10 Νοεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επισκέπτονται γιατρούς 16 ειδικοτήτων από τις 09:00 έως τις 13:00, και από τις 17:00 έως τις 21:00, ενώ τα Σαββατοκύριακα από τις 09:00 έως τις 14:00 στις εγκαταστάσεις του Ομίλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι ειδικότητες στις οποίες μπορούν να εξετάζονται, κατόπιν ραντεβού, είναι: πλαστική χειρουργική, ορθοπαιδική, οφθαλμολογική, ωτορινολαρυγγολογική, ακουολογική, γυναικολογική, αγγειολογική, καρδιολογική, ουρολογική, ογκολογική, μικροβιολογική, οδοντιατρική, παθολογική, παιδιατρική, συμβουλευτική ευρημάτων και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Την έναρξη των δωρεάν εξετάσεων θα κηρύξει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρου Καράολγου, στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Ροταριανών.

Όπως τόνισε στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Ασπασίδης, αναμένεται να εξεταστούν 5.000 ανασφάλιστοι και άποροι. Ο ίδιος συνέστησε στους ενδιαφερόμενους να προσέρχονται στα ραντεβού πέντε λεπτά νωρίτερα προς αποφυγή συνωστισμού.

Η πρωτοβουλία καλύπτεται οικονομικά από χορηγίες ιδιωτών και επιχειρήσεων, ενώ άλλη μια κοινωνική πρωτοβουλία του Ομίλου είναι η δημιουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου, σε συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Το φαρμακείο θα παρέχει δωρεάν φαρμακευτικά σκευάσματα που θα συνταγογραφούν οι γιατροί στους εξεταζόμενους. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, διοργανώνεται εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Υγείας, το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, στις 20:30, στο Grand Hotel Palace.


Πηγή: http://www.thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο Ευρωδικαστήριο για τα ομόφυλα ζευγάρια


Στις 7 Νοεμβρίου θα συζητηθεί η προσφυγή «Βαλιανάτος και άλλοι κατά Ελλάδος».

Η Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα αποφασίσει, σε δημόσια ακρόαση, στις 7 Νοεμβρίου, για την προσφυγή που έχουν υποβάλει κατά της Ελλάδος, ο Γρηγόρης Βαλιανάτος και οκτώ ακόμη Έλληνες υπήκοοι, με την οποία ζητείται να επεκταθεί ο νόμος που αναγνωρίζει τη «συμβίωση» μεταξύ ανύπαντρων ετερόφυλων ζευγαριών και στα ομόφυλα ζευγάρια που ζουν στην Ελλάδα.

Οι προσφεύγοντες παραπονούνται ότι ο νόμος αυτός αναγνωρίζει το δικαίωμα «συμβίωσης» μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια, αποκλείοντας από το πεδίο εφαρμογής του τα ομόφυλα ζευγάρια.

Υποστηρίζουν δε ότι, με τον νόμο αυτόν παραβιάζονται οι διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύουν τις διακρίσεις και το δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.Διαβάστε περισσότερα...

Ξαναπαντρεύτηκε και επί 30 χρόνια έπαιρνε σύνταξη χηρείας


Αποκόμισε παράνομα από το ΙΚΑ 105.000 ευρώ.

Για απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ΙΚΑ συνελήφθη 63χρονη, καθώς λάμβανε παράνομα από το ΙΚΑ για 30 περίπου χρόνια, σύνταξη χηρείας (εξαιτίας θανάτου του πρώτου της συζύγου) αν και είχε συνάψει δεύτερο γάμο.

Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του συζύγου της, το 1980, σύναψε δεύτερο γάμο, χωρίς να τον δηλώσει ως όφειλε στο ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να παίρνει σύνταξη χηρείας. Το ποσό που αποκόμισε όλα αυτά τα χρόνια παράνομα από το Ίδρυμα, ανέρχεται τουλάχιστον στις 105.000 ευρώ.

Η 63χρονη συνελήφθη ύστερα από ανάληψη της σύνταξης, από ταμείο υποκαταστήματος Τράπεζας σε περιοχή της Αθήνας. Στην κατοχή της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένα βιβλιάριο καταθέσεων Τράπεζας, το χρηματικό ποσό των 374 ευρώ και ένα αντίγραφο εντάλματος πληρωμής - ανάληψης χρημάτων.

Η συλληφθείσα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.Διαβάστε περισσότερα...

Στάσεις εργασίας στο ΑΠΘ


Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι διοικητικοί υπάλληλοι.

Στάσεις εργασίας αποφάσισαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσαλονίκης.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη διαθεσιμότητα και γι’ αυτό πραγματοποιούν στάσεις από τις 11:00 μέχρι τις 15:00 έως την πανελλαδική απεργία στις 6 Νοεμβρίου.


Πηγή: http://www.rthess.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των μόνιμων και μη αναστρέψιμων παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον


Υπογράφτηκε σήμερα από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση σύμφωνα με την οποία καθορίζονται οι 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον.

Ας δούμε τι λέει το δελτίο τύπου:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2013

Υπουργική απόφαση υπογράφτηκε σήμερα από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση σύμφωνα με την οποία καθορίζονται οι 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον και πλέον δεν χρειάζεται χιλιάδες συμπολίτες μας, πάσχοντες των παραπάνω ασθενειών και αναπηριών, να επαναξιολογηθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). 


Ο καθορισμός της λίστας πραγματοποιήθηκε από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που συγκροτήθηκε μετά από απόφαση του υπουργού Εργασίας, την οποία συντόνιζε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης και συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες και ιατροί καθώς και εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ).
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης: 

«Με απόφαση που υπογράψαμε σήμερα, δίνεται οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που εδώ και χρόνια ταλαιπωρούσε άδικα πολλούς συμπολίτες μας. 

Πρόκειται για την υποχρέωση που είχαν χιλιάδες ασθενείς να υποβληθούν σε επίπονες διαδικασίες επαναξιολόγησης από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, παρότι έπασχαν από βαριές και πρόδηλα μη αναστρέψιμες αναπηρίες. 

Η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που είχα συστήσει για αυτόν ακριβώς το σκοπό κατήρτισε, για πρώτη φορά στη χώρα μας, έναν κατάλογο με 43 παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον και, συνεπώς, δεν θα υπόκειται σε επαναξιολόγηση από τα ΚΕΠΑ. 

Όσο και αν φαίνεται απλό, η κατάρτιση του καταλόγου με τις βαριές και μη αναστρέψιμες παθήσεις αποτέλεσε ένα πολυσύνθετο επιστημονικό εγχείρημα. Η ολοκλήρωση αυτού του καταλόγου κατέστη εφικτή με τη σταθερή πολιτική βούληση που επιδείξαμε από την πρώτη στιγμή για να δώσουμε οριστική λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα και να ανακουφίσουμε χιλιάδες ανάπηρους ή πάσχοντες από βαριές παθήσεις συμπολίτες μας αλλά και τις οικογένειες τους». 

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας κ. Κοκκόρης:
«Η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας παρέδωσε σήμερα στον υπουργό για να υπογραφεί, η σχετική απόφαση της εφάπαξ εκτίμησης 43 μόνιμων αναπηριών. 

Έτσι Άτομα με Αναπηρία με απώλειες μελών, τυφλοί (πραγματικοί), νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με μεσογειακή αναιμία και άλλοι πολλοί, αφήνουν πίσω την ταλαιπωρία τους με τις συνεχείς διαδικασίες επανελέγχου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός την άρση της ταλαιπωρίας των ΑμεΑ και αφετέρου τη μείωση έως και 20% του φόρτου λειτουργίας των ΚΕΠΑ. 

Είμαστε ανοιχτοί για την εύρεση και άλλων τρόπων μείωσης της ταλαιπωρίας τους με την υιοθέτηση μόνιμων τρόπων αξιολόγησης τους που να βασίζονται στους κανόνες δικαίου και υιοθετούμε τις βέλτιστες πρακτικές που ανταποκρίνονται στο δημόσιο αίσθημα. 

Δεν δουλεύουμε με άψυχα νούμερα, οδηγός μας είναι οι συνάνθρωποι μας»
*Επισυνάπτεται η λίστα με τις 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις.


Την λίστα με τις παθήσεις θα την βρείτε εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδήλωση για την οικολογία και τον πολιτισμό στον Παρθενώνα


Τα μέλη της ΧΑΡΤΑΣ και της LEGAMBIENTE δίνουν «ραντεβού» το πρωί του Σαββάτου.

Με σύνθημα «Πολιτισμός: Κληρονομιά ελευθερίας», μέλη της ΧΑΡΤΑΣ και της LEGAMBIENTE, πραγματοποιούν επίσκεψη στον Παρθενώνα, το πρωί του Σαββάτου, 2 Νοεμβρίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης της LEGAMBIENTE «Puliamo il Mondo» που έχει ήδη ενεργοποιήσει στην Ιταλία χιλιάδες πολίτες και της κοινής πρωτοβουλίας «Οικολογία-Πολιτισμος, Αθηνά 1-2 Νοεμβρίου 2013».

«Ραντεβού» δίνεται στον Παρθενώνα, στις 10.30.
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός κινδύνου το παιδάκι που τραυματίστηκε στη Ντίσνεϊλαντ


Σύμφωνα με τις αρχές το παιδί «σηκώθηκε πολύ νωρίτερα» από ότι έπρεπε.

Το πεντάχρονο αγοράκι που τραυματίστηκε σοβαρά εχθές στη Ντίσνεϊλαντ νοσηλεύεται εκτός κινδύνου για τη ζωή του.

Σύμφωνα με τις αρχές το παιδί «σηκώθηκε πολύ νωρίτερα» από το καράβι των «Πειρατών της Καραϊβικής» αγνοώντας τις σχετικές σημάνσεις.

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά Μέσα ο μικρός που ονομάζεται Iban και είναι γεννημένος στη Γαλλία, έχει ένα θωρακικό τραύμα αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Το καράβι των πειρατών στο οποίο επέβαινε με τον πατέρα του εχθές το μεσημέρι βρισκόταν ακόμα σε κίνηση όταν ο Iban σηκώθηκε νομίζοντας πως ο γύρος είχε τελειώσει.

Οι «Πειρατές της Καραϊβικής» είναι ένα από τα πιο γνωστά παιχνίδια στο διάσημο πάρκο αναψυχής και θα παραμείνει κλειστό μέχρι να ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Το νέο της πρόσωπο αναπτύχθηκε στο... στέρνο της!


Νέα ζωή για 17χρονη- Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο.

Με νέο πρόσωπο αντικρύζει τη ζωή η 17χρονη Xu Jianmei. Και το πιο εντυπωσιακό είναι πως το νέο της πρόσωπο αναπτύχθηκε πάνω στο στέρνο της! Η νεαρή Κινέζα είχε παραμορφωθεί εντελώς σε πυρκαγιά όταν ήταν μόλις πέντε ετών.

Πριν λίγες ημέρες υποβλήθηκε σε επέμβαση στην πόλη Fuzhou στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Όταν ξύπνησε ανακάλυψε πως είχε ξανά πηγούνι, βλέφαρα και αυτί.

Αλλά, όπως είπε, το πιο ωραίο είναι που μπορεί και πάλι να χαμογελάσει κανονικά, για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια.

Οι γονείς της 17χρονης δεν μπορούσα να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε μια κανονική πλαστική επέμβαση αλλά ομάδα Κινέζων γιατρών προσφέρθηκε να την κάνει δωρεάν.

Ο ιστός για το νέο της πρόσωπο ελήφθη από το στήθος της.

Η ομάδα των γιατρών εμφύτευσε αγγείο από το πόδι της στο στέρνο της, όπως περιγράφει η Daily Mail, και στη συνέχεια χρησιμοποίησε ένα «μπαλόνι» με νερό για να τεντώσει το δέρμα, ούτως ώστε να δημιουργηθεί αρκετό και να φτάσει για το νέο της πρόσωπο.

«Με το νέο της πρόσωπο θα μπορεί να εκφράζεται καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Θα μπορεί ακόμα και να κοκκινίζει, αλλά αυτό θα πάρει καιρό», δήλωσε ο χειρουργός Jiang Chenhong.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα χωριό χωρίς γονείς


Στην Οιχαλία Τρικάλων τα παιδιά μεγαλώνουν με τους παππούδες τους.

Το ενδιαφέρον του Russia Today τράβηξε ένα χωριό ανάμεσα στη Λάρισα και τα Τρίκαλα. Πρόκειται για την Οιχαλία, το «χωριό των Γερμανών», το οποίο έχει κάτι διαφορετικό σε σχέση με άλλα χωριά της Ελλάδας.

Η Οιχαλία είναι ένα χωριό χωρίς γονείς, στο οποίο τα παιδιά μένουν πίσω με τους παππούδες, αφού οι γονείς τους φεύγουν στο εξωτερικό για να τους προσφέρουν μια καλύτερη με ανέσεις ζωή. Οι περισσότεροι έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία και την Αυστρία καθώς η Ελλάδα έχει στερέψει από κερδοφόρες ευκαιρίες στον εργασιακό τομέα.

Στην Οιχαλία Τρικάλων, περισσότερα από 100 παιδιά έχουν μεγαλώσει με τους παππούδες τους.

Μόλις ένα χρόνο πριν, οι μαθητές του Γυμνασίου της Οιχαλίας δημιούργησαν μια ταινία με τη βοήθεια των καθηγητών τους για να μιλήσουν για τα προβλήματα και να περιγράψουν την καθημερινότητα τους.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ του Russia Today:
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ταξιτζής επέστρεψε τα «ξεχασμένα» 250 χιλιάδες ευρώ


Ζευγάρι ηλικιωμένων άφησε το ποσό στο πίσω κάθισμα του ταξί.

Ονομάζεται Thomas Güntner ο 53χρονος Γερμανός οδηγός ταξί που επέστρεψε 250.000 ευρώ στο ζευγάρι των συνταξιούχων που τα ξέχασαν στο πίσω κάθισμα του αμαξιού του.

«Αν κρατούσα τα χρήματα θα είχα καταστρέψει τη ζωή τους» δήλωσε στα Μέσα ο τίμιος ταξιτζής που δεν σκέφτηκε καθόλου την πιθανότητα να κρατήσει τα λεφτά.

Το μόνο που ζήτησε ο Güntner από τους «ξεχασιάρηδες» πελάτες του ήταν τα 12,30 ευρώ που έγραψε το ταξίμετρο στην διαδρομή προς την κατοικία τους κατά την παράδοση του ποσού.

Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Wuerzburg με το ζευγάρι των ηλικιωμένων να επιβιβάζεται στο ταξί αμέσως μετά την ανάληψη των χρημάτων από την τράπεζα.

«Μας έσωσε τη ζωή» ήταν τα λόγια των ηλικιωμένων που ακόμα δεν πιστεύουν στην τύχη τους.Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι εξαιρούνται από τα τέλη κυκλοφορίας


Κοινή υπουργική απόφαση Βρούτση και Μαυραγάνη.

Δυνατότητα στα άτομα με αναπηρίες να αποκτήσουν αυτοκίνητο απαλλαγμένο από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας, δίνουν με κοινή υπουργική τους απόφαση ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαυραγάνης.

Με την υπουργική απόφαση προσδιορίζεται η διαδικασία ιατρικής εξέτασης ατόμων με αναπηρίες για τη χορήγηση της απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων με βάση ιατρικές γνωματεύσεις των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Συγκεκριμένα ορίστηκε η διαδικασία ιατρικής εξέτασης των ατόμων με αναπηρίες για τα οποία έχει εκδοθεί Γνωμάτευση Πιστοποίησης Αναπηρίας από Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α).

Η ιατρική εξέταση των ενδιαφερόμενων ατόμων γίνεται από τα ΚΕ.Π.Α, ενώ η παραπομπή τους γίνεται είτε από ιδιώτη/ες γιατρό/ους είτε από γιατρό/ους του ΕΟΠΠΥ. Η εκάστοτε αρμόδια τριμελής επιτροπή του ΚΕ.Π.Α προβαίνει στην αυτοπρόσωπη εξέταση του ενδιαφερομένου και αποφαίνεται για την υπαγωγή του ή όχι στην σχετική ρύθμιση, ενώ οι γνωματεύσεις της ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την απόφαση απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης ή τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου ανάπηροι με:

- Πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.

- Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%.

- Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67% από το οποίο το 40% τουλάχιστον από το ένα κάτω άκρο.

- Ολική και από τους δύο οφθαλμούς τύφλωση, με ποσοστό αναπηρίας 100%.

- Νοητική καθυστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%.

- Μεσογειακή αναιμία ή συγγενής αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία).

- Δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία

- Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμόσχευση νεφρού

- Αυτισμό, εφ' όσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο και, εξαιτίας των παθήσεων αυτών ο παθών έχει καταστεί ανάπηρος, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, και είναι ανίκανος για εργασία και έχει ανάγκη βοήθειας.Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτά την Κυριακή τα μαγαζιά στην πρωτεύουσα


Εκδηλώσεις του δήμου Αθηναίων και του Εμπορικού Συλλόγου.

Τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 θα παραμείνουν ανοικτά από τις 11.00 μέχρι τις 18.00.

Γι’ αυτό ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και ο δήμος Αθηναίων συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η Φιλαρμονική του δήμου στις 12.00 θα ξεκινήσει από την Πλατεία Συντάγματος και θα κατευθυνθεί μέσω της Ερμού στην Πλατεία Μοναστηρακίου.

Στις 13.00 στην Πλατεία Μοναστηρακίου, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του ΟΠΑΝΔΑ θα δώσει συναυλία κατά την οποία θα υπάρχει και συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων, «Αττικό Κέντρο Χορού» και «Χορευτικός Όμιλος Φοιτητών», με τη συνδρομή του «Διεθνούς Συμβουλίου Χορού, Athens Section CID-UNESCO».

Παράλληλα συμμετέχοντες στη δράση του ΣΚΑΪ «Όλοι μαζί μπορούμε» ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών συνδιοργανώνουν, από τις 10.00 μέχρι τις 14.00, συλλογή φαρμάκων στην Πλατεία Μητροπόλεως, για τις ανάγκες του Παραρτήματος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, που θα λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Εκτός από τα παραπάνω, τα συμμετέχοντα εστιατόρια καφέ-μπαρ της δράσης του δήμου Αθηναίων, «Βγαίνουμε Αθήνα», θα προσφέρουν το μενού τους σε φιλικές, ειδικές τιμές.Διαβάστε περισσότερα...

Στα κρατικά ταμεία 15 εκατ. ευρώ από ανενεργούς λογαριασμούς


Ο Χ. Σταϊκούρας ανέφερε πως το ποσό θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό του 2014.

Τα ποσά από ανενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς που θα περιέλθουν στα κρατικά ταμεία το 2014, υπολογίζονται σε 15 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Νίκου Τσούκαλη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, βάσει των οποίων έγιναν οι σχετικές εκτιμήσεις, αναμένεται να ελεγχθούν και από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Τσούκαλης αναφέρθηκε στη φιλολογία που συνοδεύει τους ανενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς, παρατηρώντας πως «ακούστηκαν υπερβολικά ποσά, κάποιοι μιλούσαν για 5 δισεκατομμύρια, αλλά αν είναι και 500 εκατ. ευρώ, θα βοηθούσε να εγγραφούν και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».

«Το προηγούμενο νομικό πλαίσιο ίσχυε από το 1942 και καθυστέρησε μέχρι πέρσι για να τροποποιηθεί» συνέχισε ο κ. Τσούκαλης.

«Χρησιμοποιήθηκε για λόγους αδιαφανείς, ακόμα και για πλουτισμό υπαλλήλων. Είναι καλό που άλλαξε, αλλά οι ψίθυροι εξακολουθούν να ισχύουν. Υπάρχει αντίδραση των τραπεζών στην υλοποίηση του πλαισίου. Το να αφαιρεθούν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, θα είναι γι' αυτούς επώδυνο» ανέφερε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι τράπεζες άργησαν να αποστείλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα στοιχεία για τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών που έχουν παραμείνει ανενεργοί για τουλάχιστον 20 χρόνια.

«Μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2014, θα έχουμε μια ασφαλή εικόνα για τους πόρους αυτούς» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, με βάση τα στοιχεία που έχουν σταλεί, οι πόροι που θα εξασφαλιστούν για το δημόσιο, το 2014, ανέρχονται σε 15 εκατ. ευρώ περίπου. Τα ποσά αυτά δεν έτυχαν ειδικής αναφοράς στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το οποίο δεν προβλέπεται ανάλυση εσόδων. Θα καταγραφούν ωστόσο σε ειδικό κωδικό του τελικού σχεδίου.

Την τελική εποπτεία για το ύψος των ανενεργών λογαριασμών έχει η Τράπεζα της Ελλάδος. «Τα στοιχεία φαίνεται να χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης απ' τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, εφόσον φέτος εφαρμόζεται για πρώτη φορά το μέτρο» ανέφερε σχετικά ο κ. Σταϊκούρας.Διαβάστε περισσότερα...

Γυναίκα πέθανε πέφτοντας μέσα στον τάφο του συζύγου της


Έσπασε το μάρμαρο στο οποίο είχε ανέβει για να το καθαρίσει.

Μια γυναίκα έχασε την ζωή της, όταν τραυματίστηκε πέφτοντας μέσα στον τάφο του άνδρα της στην Πομπηία, επειδή έσπασε το μάρμαρο πάνω στο οποίο πατούσε!

Η άτυχη 75χρονη τραυματίστηκε από το πέσιμο και μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο «San Leonardo», όπου διαγνώστηκε πως είχε σπάσει το μηριαίο οστό και τη λεκάνη της.

Οι γιατροί έκριναν πως ήταν αναγκαίο να μεταφερθεί στο ορθοπεδικό τμήμα του νοσοκομείου αλλά το βράδυ η κατάστασή της επιδεινώθηκε και της έκαναν έκτακτη εισαγωγή στα επείγοντα περιστατικά.

Πέθανε από καρδιακή προσβολή ενώ οι γιατροί επιχειρούσαν να την επαναφέρουν στη ζωή.

Όπως ανέφεραν οι αυτόπτες μάρτυρες, η γυναίκα είχε ανέβει στον τάφο του συζύγου της να τον καθαρίσει, όταν για άγνωστο λόγο το μάρμαρο έσπασε και η γυναίκα έπεσε από ύψος 6 μέτρων.


Διαβάστε περισσότερα...

Τριάντα δημοτικοί αστυνομικοί με πλαστά δικαιολογητικά


Μητσοτάκης: Τελείωσε η εποχή όπου ορισμένοι επιτήδειοι λειτουργούσαν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Τριάντα περιπτώσεις δημοτικών αστυνομικών που έκαναν χρήση πλαστών δικαιολογητικών προκειμένου να προσληφθούν σε Δήμους της χώρας, εντόπισαν οι μέχρι σήμερα έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών -Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).

Ο έλεγχος των δικαιολογητικών στη Δημοτική Αστυνομία που ξεκίνησε με κοινή εντολή των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, και Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Μέχρι σήμερα έχει ήδη ολοκληρωθεί ο έλεγχος του 54% εκ των 11.663 υποβληθέντων δικαιολογητικών, όπως απολυτηρίων Λυκείου, πτυχίων Πανεπιστημίου, πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, διπλωμάτων οδήγησης και πιστοποιητικών γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, για τα οποία το ΣΕΕΔΔ ζήτησε από τους φορείς έκδοσής τους να πιστοποιήσουν την εγκυρότητά τους. Επισημαίνεται, ότι ο διενεργούμενος έλεγχος πραγματοποιείται στο σύνολο των 3.576 δημοτικών αστυνόμων σε 178 Δήμους της χώρας και αφορά στη χρονική περίοδο από την πρόσληψή τους μέχρι και την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας στις 23 Σεπτεμβρίου 2013.

Όσον αφορά στη διαδικασία που ακολουθείται για τις διαπιστωμένες περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών, οι εκθέσεις του ΣΕΕΔΔ γνωστοποιούνται στους οικείους Δήμους και λοιπούς αρμόδιους φορείς (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, Εισαγγελίες Πρωτοδικών) για την ανάκληση των παράνομων διορισμών, την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών αμοιβών και τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα παρακολουθεί στενά την πορεία εξέλιξης των υποθέσεων αυτών για να διασφαλίσει την άμεση ανταπόκριση των εμπλεκόμενων φορέων, επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση.

«Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον έλεγχο των δικαιολογητικών των δημοτικών αστυνομικών αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της ισχυρής πολιτικής βούλησης για την αποκατάσταση της αξιοκρατίας και για την πάταξη της ατιμωρησίας και των αδικιών που έπλητταν το κύρος και την αξιοπιστία της Δημόσιας Διοίκησης. Ο έλεγχος για πλαστά πιστοποιητικά στο Δημόσιο είναι μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία την οποία όμως είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε. Η εποχή όπου ορισμένοι επιτήδειοι, με την άγνοια ή ακόμα και την ανοχή της Πολιτείας, λειτουργούσαν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου τελείωσε», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Αναλυτικά, οι μέχρι σήμερα διαπιστωμένες περιπτώσεις παράνομων προσλήψεων δημοτικών αστυνομικών λόγω της υποβολής πλαστών δικαιολογητικών κατανέμονται ανά Δήμο ως εξής:ΔΗΜΟΣ

Περιπτώσεις δημοτικών αστυνομικών που υπέβαλαν πλαστά δικαιολογητικά
Αθηναίων
5
Πρώην Δήμος Ιαλυσού
νυν Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού
του Δήμου Ρόδου
4

Πρώην Δήμος Καλλιθέας
νυν Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας
του Δήμου Ρόδου
1
Ρόδου
(διορισμός στο Δήμο Καλυμνίων και στη συνέχεια μετάταξη στο Δήμο Ρόδου)
1
Πρώην Δήμος Ηρακλειδών,
νυν Δημοτική Ενότητα Ηρακλειδών
του Δήμου Κω
3
Ασπροπύργου
3
Αχαρνών
1
Παλλήνης
1
Ν. Ηρακλείου Αττικής
1
Καλλιθέας
1
Δάφνης - Υμηττού
1
Μοσχάτου
1
Χαλανδρίου
1
Αίγινας
1
Πύργου
1
Ερέτριας
1
Χαλκίδας
1
Καρπενησίου
1
Σύμης
1

ΣΥΝΟΛΟ

30


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...