Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Διεθνής σάλος για την 4χρονη


Διεθνές ενδιαφέρον, το οποίο φθάνει μέχρι και την Αυστραλία, έχει προκαλέσει η περίπτωση της μικρούλας, που εντοπίστηκε σε οικισμό Ρομά στα Φάρσαλα, από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, στο πλαίσιο ελέγχου ρουτίνας.

Δεκάδες είναι τα τηλεφωνήματα, που δέχεται η αστυνομία στην Λάρισα, από διεθνή μέσα ενημέρωσης (CNN, SKY NEWS, TIMES και άλλα), αλλά και από πολίτες, που ενδιαφέρονται για το θέμα και για την ταυτότητα της μικρής. Μάλιστα ο όγκος των τηλεφωνημάτων έχει εκπλήξει και τους ίδιους τους αστυνομικούς, καθώς δεν περίμεναν ανταπόκριση αυτού του μεγέθους.

Το ενδιαφέρον ωστόσο κυρίως των διεθνών μέσων, είναι αυξημένο και λόγω του γεγονότος ότι, η περίπτωση της μικρής Μαρίας (όπως δηλώθηκε ότι είναι το όνομα της), έχει αναζωπυρώσει τις ελπίδες για την ανεύρεση και του μικρού Μπεν που εξαφανίστηκε στην Κω πριν 15 χρόνια, αλλά και της μικρής Μαντλίν, που εξαφανίστηκε από τουριστικό θέρετρο στην Πορτογαλία τον Μάιο του 2007. Μάλιστα, για την περίπτωση της Μαντλίν, στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε, κατά σύμπτωση, δόθηκαν στην δημοσιότητα νέα στοιχεία, καθώς και φωτογραφίες του παιδιού, όπως μπορεί να είναι σήμερα αλλά και το σκαρίφημα ενός άνδρα, που φέρεται ότι είναι πιθανόν να εμπλέκεται στην υπόθεση της εξαφάνισης της.








Διαβάστε περισσότερα...

ΙΣΑ: Δικαίωμα όλων των παιδιών με αναπηρία η ισότιμη πρόσβαση στη θεραπεία


'Στόχος του ΙΣΑ είναι η ισότιμη μεταχείριση όλων των ασθενών, και κυρίως όλων των παιδιών με αναπηρία.', δήλωσε ο Γ. Πατούλης.

Τη συμβολή της Υποστηρικτικής Τεχνολογίας στην ποιότητα ζωής των παιδιών με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ.Πατούλης στο 27ο συνέδριο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φυσικοθεραπείας, που διεξήχθη σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Υποστηρικτικής Τεχνολογίας στο Δημοτικό Μέγαρο Αμαρουσίου.

Κατά την ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση 'στις ακρωτηριαστικές περικοπές του χώρου της Υγείας που πλήττουν την υγεία και την επιβίωση των Ατόμων με Αναπηρία, όταν τα νοσοκομεία στερούνται πια φαρμάκων και εξοπλισμού για να διαγνώσουν και να παρακολουθήσουν τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές, τα Εργαστήρια Γενετικής καταργούνται, και ο ΕΟΠΥΥ κόβει επιδόματα, θεραπείες αναλώσιμα και υποχρεώνει τους γονείς να πληρώνουν από την τσέπη τους μεγάλο ποσοστό των εξόδων τους.'

Μιλώντας για το έργο του ΙΣΑ, ο Πρόεδρος τόνισε ότι ο σύλλογος αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, για να μην κλείσουν ιδρύματα, για να στελεχωθούν και να λειτουργούν σωστά τα ΚΕΠΑ, για να έχουν πρόσβαση τα παιδιά με αναπηρία στις θεραπείες και στις παρεμβάσεις που χρειάζονται. 'Στόχος του ΙΣΑ είναι η ισότιμη μεταχείριση όλων των ασθενών, και κυρίως όλων των παιδιών με αναπηρία. Ο αποκλεισμός πλέον δεν είναι μόνο λόγω της έλλειψης προσβασιμότητας, αλλά λόγω της έλλειψης χρημάτων για να ζήσουν. Τα παιδιά που είναι ασφαλισμένα, αποκλείονται από ένα μεγάλο μέρος παροχών… τα παιδιά που είναι ανασφάλιστα καταδικάζονται στον «καιάδα» αν δεν έχουν να πληρώσουν.'

Χαιρετίζοντας τη διεπιστημονική αυτή πρωτοβουλία, ο κ. Πατούλης μίλησε και για τα οφέλη της Υποστηρικτικής Τεχνολογίας που δίδουν τη δυνατότητα σε χιλιάδες που παιδιά με αναπηρία να σταθούν όρθια, να αυτοεξυπηρετηθούν, να επικοινωνήσουν, να ενταχθούν, να νιώσουν έστω και μέσα από τη διαφορετικότητά τους ότι έχουν το ίδιο δικαίωμα στη ζωή όπως όλα τα άλλα παιδιά και δήλωσε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και θα είναι υποστηρικτής σε κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της Δια βίου μάθησης


ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του εκπαιδευτικού προγράμματος δια βίου μάθησης, που αφορά την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία. Από τις 3 έως τις 6 Οκτωβρίου, αιρετά στελέχη των αναπήρων, καθώς και εργαζόμενοι, ενημερώθηκαν για τον σχεδιασμό και την πολιτική που υπάρχει στο προαναφερόμενο θέμα.


Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει διάρκεια 50 ώρες και η δεύτερη φάση του θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 27 Οκτωβρίου. Το προηγούμενο τριήμερο τα άτομα με αναπηρία εκπαιδεύτηκαν στο ξενοδοχείο TSILIVI BEACH HOTEL. 

Πρόκειται για πρόγραμμα που υλοποιεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετείχαν αιρετά στελέχη από την Αιτωλοακαρνανία, την Κόρινθο, την Πάτρα, την Ήπειρο, την Πύργο και τη Ζάκυνθο.
Η ομιλήτρια, Μαρίνη Χριστοφή, υπογράμμισε ότι η προσβασιμότητα παραμένει ζητούμενο, με την Ευρώπη να πιέζει ασφυκτικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν τον έγραφαν «Δημήτρη» γιατί δεν άλλαξε θρησκεία...


Λευκωσία: Την άρνηση της Επαρχιακής Διοίκησης Κερύνειας να τον αποδεχτεί ως «Δημήτρη» αντιμετώπισε Τουρκοκύπριος, ο οποίος ζει μόνιμα στο Λονδίνο. Πριν από μερικά χρόνια αποφάσισε και προχώρησε σε ένορκο δήλωση αλλάζοντας το όνομα του από τουρκικό σε ελληνικό. 

Μάλιστα αιτία για την άρνηση της Επαρχιακής Διοίκησης να του εκδώσει το σχετικό πιστοποιητικό γεννήσεως ήταν το γεγονός ότι δεν είναι χριστιανός. Αποτέλεσμα ήταν ο Τουρκοκύπριος να καταφύγει στην Αρχή κατά των Διακρίσεων ζητώντας βοήθεια. 

Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Αρχής, ο Τουρκοκύπριος από το 2008 αποφάσισε να αλλάξει το όνομά του σε «Δημήτρης Αλεξίου» και «στο πλαίσιο αυτό, έκανε σχετική ένορκο δήλωση και, όπως ανέφερε, από το 2009 όλα τα επίσημα έγγραφά του στο Ηνωμένο Βασίλειο φέρουν το νέο του όνομα». Επίσης τον Αύγουστο του 2010 έκανε ένορκη δήλωση για αλλαγή του ονόματός του και ενώπιον κυπριακού δικαστηρίου. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την καταγγελία του, «λειτουργοί της Επαρχιακής Διοίκησης Κερύνειας αρνήθηκαν να του εκδώσουν πιστοποιητικό γεννήσεως με το νέο του όνομα, ώστε να μπορέσει ακολούθως να αλλάξει το όνομά του και του ανέφεραν ότι για να πάρει ελληνικό όνομα θα πρέπει προηγουμένως να αλλάξει τη θρησκεία του». 

Από την έρευνα της Αρχής προέκυψε ότι «η κυπριακή νομοθεσία θέτει ως μόνη προϋπόθεση για την αλλαγή ονόματος την προσκόμιση μαρτυρίας, την οποία ο οικείος Έπαρχος να θεωρήσει ‘‘ικανοποιητική’’ χωρίς να εξειδικεύει ρητά σε ό,τι αφορά η μαρτυρία αυτή». 

Σε σχετική επιστολή του στην Αρχή Κατά των Διακρίσεων, ο Έπαρχος Κερύνειας ανέφερε ότι θεώρησε ως «ικανοποιητική» μαρτυρία για να αποδεχθεί την αλλαγή του ονόματος του καταγγέλλοντα σε «χριστιανικό» την επιβεβαίωση της βάφτισής του ως χριστιανού και για αυτό το λόγο τού ζήτησε να υποβάλει, εκτός από ένορκη δήλωση, και «βαφτιστήριο έγγραφο». 

Η απάντηση αυτή φαίνεται ότι δεν ικανοποίησε την Αρχή, η οποία διαπίστωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ) μέσα από τη νομολογία του, διατυπώνει γενικά τη θέση ότι τα ζητήματα που αφορούν την επιλογή ονόματος εμπίπτουν στο πεδίο προστασίας του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του ανθρώπου, το οποίο προστατεύει το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής». Η Επίτροπος Διοικήσεως, ως Αρχή Κατά των Διακρίσεων, διατύπωσε την άποψη ότι «το κυπριακό νομικό πλαίσιο δεν παρέχει επαρκή νομική βάση για την επίμαχη απόφαση, όπως επιτάσσει η νομολογία του ΕΔΑΔ», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η Πολιτεία δεν μπορεί να απαιτεί από τον οποιονδήποτε πολίτη ενέργειες που σχετίζονται με την επιλογή, διατήρηση, αλλαγή ή εγκατάλειψη μιας συγκεκριμένης θρησκείας προκειμένου να ικανοποιήσει συγκεκριμένο αίτημα του, καθώς κάτι τέτοιο αντίκειται ευθέως στο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας». 

Δεκάδες καταγγελίες στην Αρχή Κατά των Διακρίσεων 

Δεκάδες καταγγελίες από αλλοδαπούς και κοινοτικούς δέχτηκε το 2012 η Επίτροπος Διοικήσεως ως Αρχή Κατά των Διακρίσεων. Για άλλη μια χρονιά, η πλειοψηφία των καταγγελιών αφορούσαν μεταναστευτικά ζητήματα, ενώ ξεχωρίζουν και οι καταγγελίες που αφορούσαν διακρίσεις στην υγειονομική περίθαλψη των παραπονούμενων. Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Αρχής Κατά των Διακρίσεων, κατά το υπό αναφορά έτος, επίκεντρο της δράσης της «αποτέλεσε η διερεύνηση ατομικών καταγγελιών με αντικείμενο τις διακρίσεις και τον ρατσισμό και η υποβολή εκθέσεων με συγκεκριμένες εισηγήσεις και συστάσεις για αντιμετώπιση σε γενικότερο επίπεδο των φαινομένων αυτών». 

Αναλυτικά, κατά τη διάρκεια του χρόνου, η Αρχή, ολοκλήρωσε την εξέταση 118 ατομικών καταγγελιών. Για 20 από αυτές, οι οποίες αφορούσαν θέματα ρατσισμού και διακρίσεων που επηρέαζαν ομάδες ανθρώπων, υποβλήθηκαν συνολικά 12 εκθέσεις με συγκεκριμένες εισηγήσεις και συστάσεις για αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού και διακρίσεων σε γενικότερο επίπεδο. 

Στο εισαγωγικό της σημείωμα, η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου, σημειώνει ότι «με την πάροδο του χρόνου διαπιστώνεται βαθμιαία αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού και των αρμοδίων Αρχών στα ζητήματα καταπολέμησης του ρατσισμού και των διακρίσεων και συμμόρφωσης με τις επιταγές του σχετικού θεσμικού πλαισίου». Ωστόσο, προσθέτει, «παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει απέχουμε ακόμη πολύ, ως Κράτος και ως κοινωνία από το να είναι απολύτως ικανοποιητική η εφαρμογή στην πράξη της αρχής της μη διάκρισης και της ίσης μεταχείρισης όλων των ανθρώπων». 

Υπογραμμίζοντας τις συνθήκες οικονομικής κρίσης που επικρατούν στην Κύπρο, η Επίτροπος τονίζει ότι «οι συνέπειες θέτουν νέες και μεγαλύτερες προκλήσεις στον τομέα της καταπολέμησης των διακρίσεων».

Η πλειονότητα των καταγγελιών που υπεβλήθησαν στην Αρχή Κατά των Διακρίσεων το 2012 αφορούσαν Ευρωπαίους πολίτες και άτομα από τρίτες χώρες, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση για το 2012. Σημαντικός ήταν και ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων αλλά και των Τουρκοκυπρίων που αποτάθηκαν στην επίτροπο Διοικήσεως, διαμαρτυρόμενοι για διακρίσεις σε βάρος τους. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Αρχής, οι καταγγελίες που υποβλήθηκαν κατά το 2012 ανήλθαν στις 125. Συνολικά, από τη σύστασή της τον Μάιο του 2004 μέχρι και το τέλος του 2012, η Αρχή Κατά των Διακρίσεων έλαβε 1.273 καταγγελίες. 

Οι 25 από αυτές τις καταγγελίες υπεβλήθησαν από Ελληνοκύπριους, 10 από Τουρκοκύπριους, 53 από Ευρωπαίους πολίτες, 36 από πολίτες τρίτων χωρών και μία καταγγελία υπεβλήθη από πολιτογραφημένο Κύπριο. 

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, επισημαίνεται στην έκθεση ότι, «η μεγάλη πλειονότητα των καταγγελιών που έλαβε η Αρχή κατά το 2012, συγκεκριμένα 85 από τις 125, αφορούσαν διακρίσεις στη βάση της εθνικής καταγωγής ενός προσώπου ή ομάδας προσώπων. Αναλυτικά και στη βάση των λόγων διάκρισης, οι καταγγελίες αφορούσαν δέκα διαφορετικές κατηγορίες: 85 εθνική καταγωγή, 13 φυλετική διάκριση, 5 θρησκεία/πεποιθήσεις/οικογενειακή κατάσταση, 3 αναπηρία, 5 ηλικία, 4 σεξουαλικό προσανατολισμό, 2 ταυτότητα φύλου, 1 γλώσσα, 6 πολλαπλή διάκριση και 1 φύλο. 

Οι περισσότερες από τις καταγγελίες, οι οποίες υπεβλήθησαν στην Αρχή από αλλοδαπούς, αφορούσαν διακρίσεις σε σχέση με μεταναστευτικά θέματα. Σε αυτό τον τομέα κατατάσσονται συνολικά 59 καταγγελίες. Ακολουθούν οι καταγγελίες που σχετίζονται με τον τομέα της πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες, περιλαμβανομένης της στέγασης. Γι’ αυτά τα ζητήματα έγιναν 25 καταγγελίες. Επίσης, 16 καταγγελίες αφορούσαν την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ασφάλιση, 5 την εκπαίδευση, 10 την υγειονομική περίθαλψη και οι υπόλοιπες 10 άλλους διαφορετικούς τομείς.


Πηγή: http://www.philenews.com
Διαβάστε περισσότερα...

O άφθαρτος δίσκος


Σπουδαστής του University of Twente ισχυρίζεται πως έχει αναπτύξει ένα νέο οπτικό μέσο αποθήκευσης που δεν καταστρέφεται με τίποτα και έχει διάρκεια ζωής μέχρι και 1 δισεκατομμύριο χρόνια.

Στην ουσία πρόκειται για έναν μεγάλο QR code δίσκο, όπου o κάθε QR κωδικός αποτελείται από μεμονωμένα QR pixels τα οποία χαράσσονται σε βολφράμιο και στη συνέχεια καλύπτονται από νιτρίδιο πυριτίου.

Προκειμένου να διαπιστωθεί η διάρκεια ζωής του δίσκου, ο Jeroen de Vries «έψησε» τον δίσκο σε έναν φούρνο 200+ βαθμών Κελσίου για μια ώρα.



Σύμφωνα με έρευνες, κάτι τέτοιο αντιστοιχεί σε 1 εκατομμύριο χρόνια ζωής σε φυσιολογικές θερμοκρασίες και πράγματι τα δεδομένα είχαν παραμείνει αναλλοίωτα. Στη συνέχεια ο δίσκος δοκιμάστηκε σε ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες και οι δοκιμές έδειξαν ότι μπορεί να αντέξει μέχρι και 1 δισεκατομμύριο χρόνια.

Ένα αντίστοιχο υπερανθεκτικό μέσο αποθήκευσης δεδομένων έχει δημιουργήσει στο παρελθόν και η Hitachi με την εγγραφή των δεδομένων να πραγματοποιείται σε φύλλα χαλαζία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας;


Ένα βίντεο με τον τίτλο “To be Greek” κάνει το γύρο του διαδικτύου και τονώνει το ηθικό των Ελλήνων όπου κι αν βρίσκονται. Απλοί αλλά και πετυχημένοι στον τομέα τους ‘Ελληνες που μετανάστευσαν δίνουν το δικό τους ορισμό για το «τι σημαίνει να είσαι Έλληνας».

Δείτε το συγκινητικό βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΑΣΑ: Πρόστιμο για ένα εισιτήριο σε μακροχρόνια άνεργη


Άλλη μια καταγγελία που «γεννά» πολλά ερωτήματα και προκαλεί την αντίδραση της κοινής γνώμης σχετικά με την επιβολή προστίμων από τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε μακροχρόνια ανέργους, έφερε στο «φως» το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

Συγκεκριμένα, ελεγκτής του ΟΑΣΑ επέβαλε πρόστιμο 72 ευρώ σε μια 31χρονη γυναίκα η οποία ζει τα τελευταία χρόνια με την πενιχρή βοήθεια που λαμβάνει από συγγενείς, ενώ προσπαθεί παράλληλα να βοηθήσει την ανάπηρη μητέρα της.

Η γυναίκα, η οποία είναι ασθενής του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, επιβιβάστηκε σε λεωφορείο χωρίς εισιτήριο και σε έλεγχο που έγινε της έκοψαν πρόστιμο, παρότι η ίδια ενημέρωσε επανειλημμένα τον ελεγκτή ότι είναι μακροχρόνια άνεργη.

Η 31χρονη ήρθε άμεσα σε επαφή με τον ΟΣΥ και ενημέρωσε εγγράφως για τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, ενώ παράλληλα έστειλε όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν τα λεγόμενά της.

Ωστόσο, στις 17 Σεπτεμβρίου ο ΟΣΥ της απάντησε ότι το πρόστιμο πρέπει να πληρωθεί αλλιώς θα μεταβιβαστεί εντός 20 ημερών στην εφορία όπου θα δεκαπλασιαστεί και θα γίνει 720 ευρώ συνολικά!

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, με το οποίο επικοινώνησε η γυναίκα, έκανε δύο έγγραφες εκκλήσεις στον ΟΣΥ, χωρίς, ωστόσο, να λάβει απάντηση και καταγγέλλει ότι το κράτος «ενεργοποιεί όλο τον μηχανισμό του για ένα ποσό, το οποίο ουδέποτε θα εισπράξει και το οποίο αποτελεί το ΧΑΡΙΣΤΙΚΟ χτύπημα για τις δύο γυναίκες που βρίσκονται ψυχικά και σωματικά στην εξαθλίωση».

Η επιστολή του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού στον ΟΣΥ:

Κύριοι / Κυρίες,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας κρατήσουμε ενήμερους σχετικά με το θέμα σας που αναφέρεται στην επιστολή σας με αριθμό πρωτοκόλλου 23559/6976/8817/1370/Α/17.09.2013 προς την κα. ...

Η κα. … είναι ασθενής του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, που λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές και παρέχει πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους, άνεργους και άπορους πολίτες. Η κυρία … πληροί αυτές τις προϋποθέσεις και γιαυτό έχει ενταχθεί στους ασθενείς του ιατρείου. Η δική μας παρέμβαση στην υπόθεσή της σκοπεύει να σας καταστήσει κοινωνούς του μεγάλου της προβλήματος και της δυσμενούς κατάστασής της, η οποία και επιδεινώνεται και από το συγκεκριμένο θέμα. Η ίδια σας έχει ενημερώσει με την επιστολή της στις 04/07/2013 ότι σε έλεγχο που έγινε στην λεωφορειακή γραμμή 833 προς Πειραιά δεν είχε εισιτήριο και της κόπηκε πρόστιμο 72 ευρώ το οποίο και αδυνατεί να πληρώσει για καθαρά αντικειμενικούς λόγους ήτοι:

- Είναι μακροχρόνια άνεργη, εγγεγραμμένη από …/2011 στον ΟΑΕΔ

- Όντας μακροχρόνια άνεργη δεν έχει κανένα εισόδημα. Καλύπτει τις απόλυτα αναγκαίες βιοποριστικές της ανάγκες (τροφή, νερό) από πενιχρή οικονομική ενίσχυση συγγενούς της ενίοτε.

- Ζει με την 53χρονη μητέρα της η οποία και εκείνη είναι μακροχρόνια άνεργη από τις …/2005 και είναι ΑΜΕΑ με 80% αναπηρία, από οξύ έμφραγμα που υπέστη το 2012 και έχει παράλληλα αρκετά άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας όπως σάκχαρο και κατάθλιψη.

- Δεν έχουν περιουσιακό στοιχείο (ζουν σε ενοικιασμένο σπίτι, όπου και το ενοίκιο αδυνατούν να το καλύψουν και χρωστούν αρκετά ενοίκια).

Στα ανωτέρω έχετε ήδη απαντήσει στην κυρία … ότι λόγω διάφορων νόμων και διατάξεων οφείλετε να της επιβάλατε το πρόστιμο. Παράλληλα την ενημερώνετε ότι εάν δεν προβεί σε εξόφληση του προστίμου των 72 ευρώ θα προχωρήσετε στην διαβίβαση του προστίμου στην εφορία όπου θα 10πλασιαστεί και θα γίνει συνολικά 720 ευρώ. Δηλαδή για ένα εισιτήριο αξίας 1.20 ευρώ που δεν πλήρωσε τον Ιούλιο λόγω απόλυτης αδυναμίας τώρα απειλείται με χρέωση στην εφορία 720 ευρώ που και αυτό αδυνατεί να καταβάλει με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι δύο γυναίκες ήδη δυσκολεύονται να ζήσουν αξιοπρεπώς και ουσιαστικά έχουν μια σκεπή πάνω από το κεφάλι τους μόνο και μόνο γιατί ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος δείχνει συμπόνια. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εάν το χρέος πάει στην εφορία τότε ανά πάσα στιγμή μπορεί το κράτος να στραφεί με όλο τον κρατικό μηχανισμό ενάντια σε 2 αδύναμους πολίτες που παλεύουν με νύχια και με δόντια για να επιβιώσουν. Εσείς όμως, γιατί επιλέγετε να δώσετε το τελειωτικό (;) χτύπημα; Ο κόσμος αναρωτιόταν τον περασμένο Αύγουστο πως και ένας 18χρονος σκοτώθηκε γιατί δεν είχε να πληρώσει ένα εισιτήριο αξίας 1.20 ευρώ. Τώρα γνωρίζουμε γιατί σκοτώθηκε το παλικάρι. Γνωρίζουμε ότι αυτά τα 1.20 ευρώ γίνονται 72 ευρώ και σύντομα 720 ευρώ και μετά έρχεται και σε κυνηγάει το κράτος για να σου πάρει ότι έχεις μηδαμινό ή μη και όχι μόνο.

Οφείλουμε ως κοινωνικό ιατρείο να σας στείλουμε συνημμένα όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν όσα σας αναφέρουμε παραπάνω και να σας παρακαλέσουμε να δείξετε την δέουσα ευαισθησία προς ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ώστε με τις απαραίτητες ενέργειες να σταματήσουν οι διαδικασίες μεταβίβασης του προστίμου στην εφορία και να απαλλαγεί η ασθενής από το πρόστιμο.

Σε αναμονή της άμεσης απάντησής σας και πάντοτε με την ελπίδα απόδειξης της προσφοράς του φορέα σας στον συνάνθρωπο που βάλλεται στη δίνη της σημερινής κρίσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο πλευρό των πολιτών ο ΚοιΣΠΕ Καβάλας


Η ανάγκη για επαγγελματική και κοινωνική ένταξη των ατόμων με ψυχικά νοσήματα προκειμένου να πετύχουν την οικονομική τους αυτάρκεια, μέσα από την άσκηση βιώσιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οδήγησε, πριν από λίγους μήνες, στη λειτουργία του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης Καβάλας (ΚοιΣΠΕ). 

Ο ΚοιΣΠΕ Καβάλας ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Καβάλας και του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, το Νοέμβριο του 2010, αλλά λόγω των πολλών γραφειοκρατικών διαδικασιών υλοποιήθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες με την πρόσληψη συνολικά είκοσι ατόμων, μεταξύ των οποίων δέκα άτομα με ψυχικές νόσους και δέκα προερχόμενα από το γενικότερο πληθυσμό (τα άτομα αυτά προσλήφθηκαν με κοινωνικά κριτήρια -μακροχρόνια άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες).

Στον ΚοιΣΠΕ Καβάλας συμμετέχουν ο Δήμος Καβάλας, ο Δήμος Παγγαίου, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καβάλας "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ", το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και είκοσι φυσικά πρόσωπα που είναι ΑμΕΑ με ψυχικά νοσήματα.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
του Β. Λωλίδη
Φωτογραφία: Μ. Πρέκας



Πηγή: http://www.ota.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα “Παιδιά της Άνοιξης” ευχαριστούν τον Σ.Φ.Η.Π.


Ο Φιλανθρωπικός μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν.Ημαθίας και το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας Απασχόλησης και Κατάρτισης ΑμεΑ "ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ" ευχαριστούμε θερμά τον "ΠΡΟΜΗΘΕΤΙΚΟ-ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ- ΠΕΛΛΑΣ" (Σ.Φ.Η.Π.) για τη δωρεά προμηθειών φαρμακευτικού υλικού για τις ανάγκες του Κέντρου.



Ελπίζουμε η κίνησή τους αυτή να βρει μιμητές και σε άλλους φορείς. Στη δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία είναι σημαντικό και συγκινητικό να βλέπουμε κινήσεις βοηθείας και συμπαράστασης που τόσο έχουμε ανάγκη στο δύσκολο έργο μας.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


Πηγή: http://www.inveria.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαίνια Συλλόγου ΑμεΑ "Το Μέλλον"


Στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων του Συλλόγου ΑμεΑ νοτίου Κρήτης "Το Μέλλον" στη Φανερωμένη, παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Στη διάρκεια της παρουσίας του για την παρουσίαση αυτού του πολύ σημαντικού χώρου που θα συμβάλλει στην ακόμη μεγαλύτερη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, ο κ. Κεγκέρογλου ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η συνεργασία του με το Σύλλογο, προκειμένου να πιστοποιηθεί και να ενταχθεί στο πανελλαδικό δίκτυο των φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης, έτσι ώστε ο Σύλλογος να είναι δικαιούχος προγραμμάτων και δράσεων, που θα μπορεί στο μέλλον να υλοποιεί, είτε μόνος, είτε σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή.

Ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε επίσης και στο γενικότερο πλαίσιο στήριξης τέτοιων πρωτοβουλιών, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ χρήσιμες και αναγκαίες για τη σημερινή περίοδο της κρίσης, όπου οι αδύναμοι συνάνθρωποι μας και τα άτομα με αναπηρίες πλήττονται περισσότερο.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναστασιάδης: Ύψιστη απόδειξη φιλαλληλίας ο εθελοντισμός


Ο εθελοντισμός μέσα από την ανθρωπιά αποτελεί την ύψιστη απόδειξη φιλαλληλίας, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι μπορεί να συμβάλει συμπληρωματικά στις προσπάθειες του κράτους για κοινωνική πολιτική.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, παραβρέθηκε το πρωί στο Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, στη Λευκωσία, όπου τέλεσε τα εγκαίνια του International Bazaar για ενίσχυση του Ιδρύματος, καθώς και τα αποκαλυπτήρια των προτομών των ιδρυτών, Στέλιου και Έλλης Ιωάννου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει την πρωτοβουλία του Ιδρύματος σε περίοδο κρίσης στην Κύπρο, είπε ότι «είναι η υψίστη απόδειξη της φιλαλληλίας μεταξύ των πολιτών σε ώρες κρίσιμες και ιδιαίτερα η ανάδειξη του πόσο ο εθελοντισμός, μέσα ακριβώς από την ανθρωπιά μπορεί να συμβάλει συμπληρωματικά στις προσπάθειες του κράτους για αντιμετώπιση αναλόγων στιγμών».

Συνεχάρη παράλληλα τους φίλους του Ιδρύματος και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους ιδρυτές του, Στέλιο και Έλλη Ιωάννου, διότι, όπως είπε «πραγματικά χάραξαν μια νέα πορεία στα άτομα με τις συγκεκριμένες ανάγκες».
Μιλώντας κατά την τελετή εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε εξάλλου ότι αυτό που μετρά στην πράξη των ιδρυτών, είναι ότι ανέστρεψαν τις αντιλήψεις πως τα άτομα με νοητικά προβλήματα ήταν πλήρως ανίκανα, σε αντίθεση με την πραγματικότητα.

«Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Στέλιου και της Έλλης Ιωάννου, που μέσα από τον πόνο τους για τον πρόωρο και αναπάντεχο χαμό του γιου τους Χρίστου, ξεπρόβαλε η μεγάλη αγάπη τους για τα παιδιά με νοητικά προβλήματα», είπε.
Συμπλήρωσε ότι μέχρι το 1980, στην Κύπρο δεν υπήρχε καμιά υποδομή για τη στήριξη ή τη φροντίδα ενήλικων ατόμων με νοητικά προβλήματα.

Μέχρι τότε, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τα άτομα αυτά κρατούνταν στο σπίτι, πολλές φορές κρυμμένα από τον κοινωνικό περίγυρο. «Ήταν θύματα της κοινωνικής καταπίεσης και προκατάληψης, καθώς και της αδυναμίας, λόγω άγνοιας των οικογενειών τους, να τα βοηθήσουν», ανέφερε.

Εξήρε παράλληλα το Σύνδεσμο Φίλων του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, που ιδρύθηκε το 1985 με σκοπό να συμπαρασταθεί στο έργο του Ιδρύματος, το οποίο δωρήθηκε στην Πολιτεία που ανέλαβε και τα λειτουργικά του έξοδα.

Όπως είπε, «ο Σύνδεσμος Φίλων, που δεν είναι παρά η ύστατη απόδειξη της ανθρωπιάς μέσα από τον εθελοντισμό, από την ημέρα της ίδρυσής του προσπαθεί να συγκεντρώσει πόρους για τις συμπληρωματικές ανάγκες του Ιδρύματος».
Συμπλήρωσε ότι κάθε χρόνο διοργανώνεται το International Bazaar, στο οποίο συμμετέχουν και διπλωματικές αποστολές με έδρα τους την Κύπρο, από τα έσοδα του οποίου και με τη συμβολή της οικογένειας Ιωάννου, ιδρύθηκαν επίσης οι Ενταγμένες Οικιστικές Μονάδες για άτομα με ελαφρά νοητικά προβλήματα.

Με την ίδρυση της Στέγης «Άγιος Χριστόφορος», για άτομα μεγάλης ηλικίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πραγματώθηκαν οι στόχοι του Ιδρύματος, «δίνοντας τη μεγίστη ικανοποίηση στους οραματιστές Στέλιου και Έλλης Ιωάννου».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Ιδρύματος Μιχαλάκης Ζαμπέλας είπε ότι το International Bazaar διοργανώνεται εδώ και 28 χρόνια, ενώ η φετινή διοργάνωση είναι ξεχωριστή, καθώς είναι αφιερωμένη στους ιδρυτές, Στέλιο και Έλλη Ιωάννου.

Είπε ότι από φέτος οι οικονομικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, καθώς ο Σύνδεσμος έχει υποστεί τις συνέπειες του κουρέματος των καταθέσεων.
Ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος Φίλων θα συνεχίσει το έργο του για να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στα άτομα με νοητική αναπηρία και συμπλήρωσε ότι εδώ και 30 χρόνια στηρίζει μεγάλο αριθμό ατόμων, παρέχοντας εκπαίδευση, απασχόληση, φροντίδα και επαγγελματική αποκατάσταση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε επίσης η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, μέλη των διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο και πλήθος κόσμου.



Πηγή: http://www.sigmalive.com
Διαβάστε περισσότερα...

Έδωσε για υιοθεσία 47 παιδιά


Η υπόθεση της 4χρονης Μαρίας φέρνει ξανά στην επικαιρότητα τη δράση των κυκλωμάτων εμπορίας παιδιών που δρουν με τη βοήθεια υψηλών διασυνδέσεων. Αίσθηση προκαλεί το περιστατικό που αποκαλύπτει η πρόεδρος του Συλλόγου Επανασύνδεσης Υιοθετημένων Παιδιών για μια οικογένεια που έδωσε για υιοθεσία 47 παιδιά!

Δείτε το βίντεο από τον Alpha





Διαβάστε περισσότερα...

Το ΣΔΟΕ στις καντηλανάφτισσες


Εντολή στο ΣΔΟΕ να διερευνήσει την παράνομη δραστηριότητα των γυναικών που ασχολούνται με την αφή των καντηλιών στο Κοιμητήριο «Κούκος» του Βόλου, δόθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων Χαρ. Τσαμπάζη η παραπάνω δικαστική εξέλιξη είναι συνυφασμένη με τις μηνύσεις που είχαν κατατεθεί την περασμένη άνοιξη σε βάρος τριών γυναικών που είχαν συλληφθεί να ανάβουν παράνομα τα καντήλια μέσα στο κεντρικό Κοιμητήριο του Βόλου.

Προς τις τρεις γυναίκες υπήρξε προτροπή από τους υπεύθυνους του Κοιμητηρίου να σταματήσουν την παράνομη δραστηριότητά τους, ωστόσο αυτές συνέχισαν, όπως λέει ο κ. Τσαμπάζης, απτόητες το έργο τους. Μετά τα παραπάνω, προσθέτει, εξαναγκαστήκαμε να υποβάλουμε μηνύσεις σε βάρος τους, με τις μηνυόμενες να καταθέτουν σχετικά στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Ιωνίας, το οποίο με τη σειρά του διαβίβασε το φάκελο της δικογραφίας στην Εισαγγελία.

Ο κ. Τσαμπάζης σημειώνει ακόμη ότι με την παράνομη αφή καντηλιών ασχολούνται παράνομα έξι συνολικά γυναίκες, από τις οποίες μόνον οι τρεις έχουν εντοπιστεί, καθώς οι άλλες τρεις, όπως σημειώνει εισέρχονται στο χώρο σε ώρες που δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος των Δημοτικών Ενοτήτων Βόλου - Νέας Ιωνίας και Αισωνίας, εκτιμά ότι ο Δήμος Βόλου χάνει σε μηνιαία βάση σημαντικά έσοδα, καθώς το κόστος αφής των καντηλιών είναι 25 ευρώ το μήνα. Θα πρέπει ο Δήμος, όπως λέει, να διασφαλίσει τα συμφέροντά του.

Για το σκοπό αυτό, όπως σημειώνει, ο Δήμος θα πρέπει να ασκήσει με δική του ευθύνη τη συγκεκριμένη εργασία. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως προσθέτει, θα πρέπει να αναθέσει τις σχετικές εργασίες σε ιδιώτη - εργολάβο, όπως έκανε μέχρι πέρυσι και από τον οποίο ο Δήμος Βόλου εισέπραττε 12 ευρώ το μήνα ανά τάφο. Η εργολαβία με τον ιδιώτη έχει λήξει και πλέον ο Δήμος καλείται να αποφασίσει με ποιο τρόπο θα εκτελέσει εφεξής τις σχετικές εργασίες

Σημειώνεται πως στον Κούκο αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5.500 συνολικά τάφοι και εκτιμάται ότι οι μηνιαίες απώλειες εσόδων για το Δήμο Βόλου μπορούν να φτάνουν ακόμη και τα 15.000 ευρώ το μήνα. Πολλά όμως και αφορολόγητα είναι και τα έσοδα που ενθυλακώνουν οι γυναίκες που ασχολούνται παράνομα με την αφή καντηλιών, καθώς και αυτές, όπως και ο εργολάβος, εισπράττουν 25 ευρώ το μήνα. Όπως διευκρινίζει ο υπεύθυνος για τα Κοιμητήρια του Δήμου Βόλου, δυνατότητα αφής καντηλιών έχουν μόνον οι συγγενείς α’ βαθμού του νεκρού.

Σημειώνεται πως στο κεντρικό Κοιμητήριο Κούκος υπάρχει φύλακας ο οποίος εκτελεί και χρέη νυκτοφύλακα. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ένα ζευγάρι, ελληνικής καταγωγής, επιχείρησε να υπερβεί τον εξωτερικό τοίχο του Κοιμητηρίου και να εισέλθει μέσα στο χώρο. Ωστόσο έγιναν αντιληπτοί από το νυκτοφύλακα που με τη σειρά του ειδοποίησε την Αστυνομία η οποία και τους συνέλαβε.

Ο κ. Τσαμπάζης σημειώνει ότι τόσο στις γυναίκες που ασχολούνται παράνομα με την αφή των καντηλιών, όσο και σε αυτούς που κατά καιρούς επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στο χώρο, θα πρέπει να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι για τις κλοπές καντηλιών και λοιπών ειδών που καταγγέλλονται συχνά - πυκνά από τους συγγενείς των νεκρών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πουλάνε "μαϊμού" ημερολόγια της Αστυνομίας


«Μαϊμού» ημερολόγια της Αστυνομίας κυκλοφορούν από επιτήδειους στην αγορά της Ξάνθης, με την Ένωση Αποστράτων Αστυνομικών να ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για απάτη, εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών ώστε να μην πέσουν θύματα αυτής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ε.Α.Α.Ξ. πρόκειται για δύο άτομα τα οποία κυρίως απογευματινές ώρες πωλούν ημερολόγια δήθεν της Ελληνικής Αστυνομίας για το έτος 2014.

«Πρόκειται για απάτη» ξεκαθαρίζει η Ένωση Αποστράτων εξηγώντας πως «η Ένωση Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης ποτέ μέχρι σήμερα από την ίδρυσή της δεν έχει κυκλοφορήσει ημερολόγια και ούτε πρόκειται να το πραγματοποιήσει. Παρακαλούμε αν πέσει στην αντίληψή σας, να μας το αναφέρετε άμεσα στο τηλ. 6974261700 ή στην Άμεση Δράση Ξάνθης (100)».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν αυξάνονται οι τιμές στα εισιτήρια των Μέσων Μεταφοράς»


Ο γγ του υπουργείου Μεταφορών για τα κόμιστρα του ΟΑΣΑ.

Οι τιμές των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες δεν αναμένεται να αυξηθούν, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος.

Ο κ. Σταθόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι αν και ήταν μνημονιακή υποχρέωση η αύξηση των κομίστρων του ΟΑΣΑ -προβλεπόταν στα Μεσοπρόθεσμα του 2011 και του 2012- η κυβέρνηση δεν την εφάρμοσε.

Ακόμη, επισήμανε ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα επιτρέπουν στο υπουργείο να υποστηρίξει με επιχειρήματα αυτήν την κατεύθυνση απέναντι στην τρόικα, ενώ δεν θα αυξηθούν οι τιμές για τα 2013 - 2014.

Το υπουργείο Μεταφορών, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του, διαθέτει αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι η εξοικονόμηση που ζητούν οι δανειστές μπορεί να επιτευχθεί μέσω νοικοκυρέματος και όχι αυξήσεων της τιμής του εισιτηρίου.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σημασία της διατροφικής παρέμβασης στο νοσοκομείο


Μελέτη έδειξε ότι μπορεί να μειώσει το χρόνο νοσηλείας.

Για τους πολλούς η σημασία της σωστής διατροφής είναι ορατή μόνο σε ό,τι αφορά την οικογένειά τους και τους ίδιους. Λανθασμένα θεωρούν ότι η νοσηλεία σε ένα νοσοκομείο από μόνη της και η θεραπεία που παρέχεται εκεί, είναι αρκετή για να επιτευχθεί η ίαση.

Αναδρομική μελέτη μεγάλης κλίμακας που διήρκεσε 11 χρόνια σε παιδιατρικούς ασθενείς ανέδειξε τη σπουδαιότητα της διατροφικής υποστήριξης μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα και τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει μειώνοντας το χρόνο νοσηλείας, αλλά και εξοικονομώντας χρήματα.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε δείγμα 557.348 νοσηλευόμενων παιδιών ηλικία 2-8 ετών και συνέκρινε την πρόοδο και την εξέλιξη της θεραπείας τους και το χρόνο παραμονής τους μέσα στο νοσοκομείο.

Η σύγκριση γινόταν ανάμεσα σε δύο ομάδες με παρόμοια περιστατικά και θεραπευτική αγωγή που όμως στην μία υπήρχε η πρόσληψη εντερικά συμπληρωμάτων διατροφής και στην άλλη δεν δίνονταν.

Η σύγκριση ήταν αποκαλυπτική. Στην ομάδα διατροφικής παρέμβασης η διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο μειώθηκε κατά 14,8% και προκάλεσε μια μείωση του κόστους νοσηλείας κατά 1.768 δολάρια ανά ασθενή.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θετική η επίδραση της βιταμίνης D στη νόσο του Crohn


Βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Η νόσος Crohn, μαζί με την ελκώδη κολίτιδα, ανήκει στις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ). Τα αίτια εμφάνισης της νόσου δεν έχουν διαλευκανθεί ακόμη, ωστόσο οι ειδικοί καταλήγουν ότι η εμφάνισή της πιθανόν να οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών, περιβαλλοντικών και ανοσολογικών παραγόντων.

Η νόσος Crohn χαρακτηρίζεται από διατοιχωματική φλεγμονή του βλεννογόνου οποιουδήποτε τμήματος του γαστρεντερικού σωλήνα. Στα συμπτώματά της συμπεριλαμβάνονται οι αιματηρές ή όχι διάρροιες, ναυτία, ανορεξία, εμετοί, απώλεια βάρους, οστεοπόρωση, αρθραλγίες, καθυστερημένη ανάπτυξη στα παιδιά κ.ά. Χαρακτηρίζεται από περιόδους εξάρσεων με μεγάλη συχνότητα διαρροιών μέσα στην ημέρα και περιόδους υφέσεων.

Πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή, η διατροφή διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου, την επαγωγή/διατήρηση της ύφεσης και την ανακούφιση από τα συμπτώματα. Τα διατροφικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνήθως οι ασθενείς με νόσο Crohn αφορούν σε δυσθρεψία, απώλεια βάρους και ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών και οφείλονται σε μειωμένη πρόσληψη τροφής, δυσαπορρόφηση, αποκλεισμό τροφίμων που ερεθίζουν το έντερο, αυξημένες απώλειες θρεπτικών συστατικών και παρενέργειες φαρμάκων.

Στις συχνότερες ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών συγκαταλέγεται η έλλειψη βιταμίνης D, μιας λιποδιαλυτής βιταμίνης με πολλαπλές λειτουργίες. Πολύ πρόσφατα, ερευνητές από τη Δανία μελέτησαν τα επίπεδα της βιταμίνης D σε ασθενείς με νόσο Crohn και διαπίστωσαν ότι ασθενείς σε έξαρση είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε σχέση με τους ασθενείς σε ύφεση και μάλιστα τα επίπεδα ήταν χαμηλότερα σε εκείνους με την υψηλότερη ενεργότητα της νόσου.

Η βιταμίνη D είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των συγκεντρώσεων ασβεστίου και του οστικού μεταβολισμού, του ανοσοποιητικού συστήματος, της φλεγμονής, αλλά και του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και διαφοροποίησης. Η έλλειψή της μπορεί να είναι αποτέλεσμα της δυσαπορρόφησης μετά από εκτομή του ειλεού που δυσχεραίνει την απορρόφηση λίπους και κατά συνέπεια και την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνη D.

Ακόμη, ο αποκλεισμός των γαλακτοκομικών προϊόντων (καλές πηγές βιταμίνης D) λόγω δυσανεξίας της λακτόζης που είναι πολύ συνήθης στους ασθενείς με νόσο Crohn, μπορεί να αποτελεί έναν ακόμη λόγο μειωμένων επιπέδων βιταμίνης D. Η μειωμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να εντείνει περαιτέρω το πρόβλημα.

Έως τώρα, η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D στους ασθενείς με νόσο Crohn κρινόταν αναγκαία, προκειμένου να προληφθούν προβλήματα οστεοπενίας και οστεοπόρωσης, συχνά φαινόμενα ιδιαιτέρως σε ασθενείς που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή. Ωστόσο, ολοένα και περισσότερες μελέτες καταδεικνύουν πως η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να έχει περισσότερες ευεργετικές δράσεις για τους ασθενείς.

Συγκεκριμένα, πρόσφατη μελέτη σε περισσότερους από 3.000 ασθενείς με νόσο Crohn, αλλά και ελκώδη κολίτιδα έδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αυξημένο αριθμό νοσηλειών και αυξημένο κίνδυνο χειρουργικής αντιμετώπισης της νόσου. Επιπρόσθετα, η επίτευξη φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης D φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο της χειρουργικής αντιμετώπισης της νόσου Crohn.

Μία ακόμη πρόσφατη πιλοτική μελέτη σε μικρό αριθμό ασθενών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D μειώνει σημαντικά το δείκτη ενεργότητας της νόσου Crohn (Crohn’s Disease Activity Index) και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Επιπλέον, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Δουβλίνου σε πιλοτική μελέτη τους, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάσθηκαν πρόσφατα, έδειξαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D βελτίωσε την ποιότητα ζωής και μείωσε σημαντικά το αίσθημα κόπωσης και μυϊκής αδυναμίας.

Το γεγονός λοιπόν ότι η βιταμίνη D μπορεί να επιδρά θετικά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της φλεγμονής έχει δώσει ήδη το έναυσμα, όπως είδαμε παραπάνω, στην επιστημονική κοινότητα να διερευνήσει τον ρόλο της βιταμίνης D στη βελτίωση της υγείας των ασθενών με ΙΦΝΕ. Περισσότερες μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών αναμένεται να «ρίξουν φως» στις ευεργετικές δράσεις της βιταμίνης D σε αυτήν την κατηγορία ασθενών.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η οικονομική κρίση επηρεάζει τη διατροφή μας


Λύση μπορεί να αποτελέσει η μεσογειακή δίαιτα.
Η οικονομική κρίση που βιώνει τόσο η χώρα μας, όσο και ο παγκόσμιος πληθυσμός σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος αγοράς τροφίμων, οδηγεί σε αλλαγές διατροφικών συνηθειών που επηρεάζουν τον οργανισμό.

Ενώ θα περίμενε κανείς σε περίοδο οικονομικής δυσπραγίας, το βάρος του πληθυσμού να μειώνεται, αντιθέτως παρατηρείται αύξηση. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι γίνεται μείωση στην ποιότητα των τροφών, ενώ αυξάνεται η ποσότητα τροφών «δεύτερης κατηγορίας». Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η παχυσαρκία καλείται και ως η ασθένεια των φτωχών.

Ένας άλλος λόγος για την αύξηση του βάρους είναι η ψυχολογική πίεση που αυξάνεται σε περιόδους που μειώνεται το εισόδημα. Η ψυχολογική πίεση οδηγεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα παχυντικών τροφών προσπαθώντας να καλυτερεύσει τη διάθεσή του ή να διαχειριστεί το άγχος του. Σε αυτές τις περιπτώσεις το φαγητό λειτουργεί σαν μέσο ανακούφισης και παρηγοριάς.

Αν εξετάσουμε τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες σε περίοδο κρίσης θα παρατηρήσουμε ότι έχουμε μείωση στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, μείωση της κατανάλωσης ψαριών, αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων που είναι πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά π.χ σοκολάτα και αύξηση της κατανάλωσης γρήγορου και φτηνού φαγητού. Αυτές οι αλλαγές στην διατροφή οδηγούν σε αύξηση των προσλαμβανόμενων θερμίδων χωρίς όμως επαρκές θρεπτικό αντίκρισμα μικροθρεπτικών συστατικών όπως π.χ βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία..

Αναλύοντας διεξοδικά τη διατροφή του πληθυσμού σε περίοδο κρίσης θα αντιληφθούμε ότι η αύξηση βάρους δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση της ποσότητας της προσλαμβανόμενης τροφής, αλλά και στη λάθος επιλογή τροφίμων σε ποιότητα. Αποτέλεσμα της κακής ποιότητας τροφών όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι η αύξηση της ποσότητας κατανάλωσης τους για να μπορέσει ο οργανισμός να συμπληρώσει τις ανάγκες του σε μικροθρεπτικά συστατικά. Αυτός ο φαύλος κύκλος μπορεί να σπάσει εάν αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειες.

Η ρήση των στωικών φιλοσόφων «ουδέν κακό αμιγές καλού» ταιριάζει απόλυτα στην παρούσα κατάσταση. Εάν καταφέρουμε να προσαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας την πιο δοκιμασμένη και ευεργετική μέθοδο διατροφής, τη μεσογειακή διατροφή, θα έχουμε καλύτερη υγεία, τροφές με μεγάλη θρεπτικότητα και θα ξοδεύουμε λιγότερα χρήματα για το φαγητό μας.

Η μεσογειακή διατροφή προϋποθέτει υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών και ελαιολάδου. Επίσης μέτρια κατανάλωση ψαριών και χαμηλή κατανάλωση κρέατος. Οι φθηνές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε με βάση τις παραπάνω οδηγίες είναι ή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ανάλογα με την εποχή τους που είναι πιο φθηνά και έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία και η κατανάλωση ψαριών που κοστίζουν φθηνότερα όπως π.χ ο γαύρος και η σαρδέλα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά οξέα.

Ένας άλλος τρόπος για να μειώσουμε τα χρήματα που δαπανούμε για το φαγητό μας είναι να ψωνίζουμε έχοντας κάνει την κατάλληλη έρευνα αγοράς και να ψωνίζουμε με λίστα. Έχοντας προγραμματίσει το μενού της εβδομάδας παίρνουμε τα απαραίτητα τρόφιμα και δεν κάνουμε σπατάλες. Επίσης δεν πρέπει να πετάμε φαγητό. Το φαγητό μπορεί να καταναλωθεί με την κατάλληλη συντήρηση και την επόμενη μέρα. Επίσης μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν πρώτη ύλη για την παρασκευή διαφορετικού φαγητού π.χ εάν περισσέψει λίγο κοτόπουλο το οποίο το είχαμε κάνει στο φούρνο με πατάτες, μπορούμε να το βάλουμε σε ένα σάντουιτς μαζί με λίγο ντομάτα και μαρούλι και να το φάμε για σνακ την επόμενη μέρα.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα παραπάνω είναι ότι κάνοντας σωστή διαχείριση των οικονομικών μας όσον αφορά στο κόστος του φαγητού και υιοθετώντας τις υγιεινές επιλογές που βασίζονται στη μεσογειακή διατροφή, θα καταφέρουμε να έχουμε κέρδος μέσα από αυτή την.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο κοντά στη γενετική ταυτότητα του καρκίνου


Ανοίγει ο δρόμος για δημιουργία νέων διαγνωστικών εργαλείων και εξειδικευμένων θεραπειών.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature φέρνει τους επιστήμονες πιο κοντά στη χαρτογράφηση όλων των γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Εξετάζοντας 12 συνηθισμένους τύπους καρκίνου, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Washington στο Saint Louis ταυτοποίησαν 127 επαναλαμβανόμενα μεταλλαγμένα γονίδια που φαίνεται να σχετίζονται με τη δημιουργία και την ανάπτυξη διαφόρων ειδών όγκων στο ανθρώπινο σώμα. Η ανακάλυψη αυτή θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία διαγνωστικών εργαλείων και εξατομικευμένων θεραπειών για τον καρκίνο.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά επιστημονικά περιοδικά, στο Nature, δείχνει ότι κάποια από τα ίδια γονίδια που είναι συχνά μεταλλαγμένα σε συγκεκριμένους καρκίνους μπορεί να ανιχνευθούν και σε ανθρώπους που νοσούν από φαινομενικά τελείως διαφορετικούς όγκους. Για παράδειγμα ένα γονίδιο μεταλλαγμένο στο 25% των περιπτώσεων λευχαιμίας ανιχνεύεται στη μελέτη αυτήν και σε όγκους στο στήθος, το ορθό, το κεφάλι και το λαιμό, το νεφρό, τον πνεύμονα, τις ωοθήκες και τη μήτρα.

Βασισμένοι σε αυτά τα ευρήματα οι ερευνητές οραματίζονται ένα τεστ που θα βρίσκει «λάθη» σε «καρκινικά» γονίδια και θα αποτελεί εξέταση ρουτίνας για όλους τους καρκινοπαθείς. Τα αποτελέσματα ενός τέτοιου τεστ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων σε σχέση με τη θεραπεία, που θα βασίζεται στη μοναδική γενετική ταυτότητα των όγκων του καθενός.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή. Πολλοί ογκολόγοι και επιστήμονες αναρωτιόνταν αν θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μία πλήρη λίστα με καρκινικά γονίδια. Νομίζω ότι φτάνουμε πιο κοντά σε αυτό.», δήλωσε η Δρ. Li Ding από το Πανεπιστήμιο Washington, βασική συγγραφέας της έρευνας, που ανέλυσε τα γονίδια από 3281 όγκους.

Οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να ταυτοποιήσουν γονίδια που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιβίωση των καρκινοπαθών αλλά και γονίδια που προκαλούν μεν όγκους αλλά με καλύτερη ή χειρότερη πρόγνωση κατά περίπτωση.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αποστολή και λήψη γραπτών μηνυμάτων τις βραδυνές ώρες προκαλεί αϋπνία


Αποκαλυπτικά τα στοιχεία νέας έρευνας.

Η αποστολή και λήψη γραπτών μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο κατά τις βραδυνές ώρες μειώνει σημαντικά τις ώρες που κοιμόμαστε, σύμφωνα με νέα έρευνα του επιστημονικού περιοδικού Psychology of Popular Media Culture.

Όπως αναφέρειτο ΑΜΠΕ, για τις ανάγκες της μελέτης, 83 φοιτητές απάντησαν διαδικτυακά σε ερωτήσεις σχετικές με την ποιότητα του ύπνου τους καθώς και την ποσότητα των γραπτών μηνυμάτων που στέλνουν και δέχονται καθημερινά.

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία της έρευνας, όσα περισσότερα μηνύματα στέλνει καθένας τόσο λιγότερο κοιμάται. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο λόγος είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να κοιμούνται με το κινητό τους τηλέφωνο δίπλα τους (στο κομοδίνο ή ακόμη και πάνω στο μαξιλάρι τους) οπότε ο ήχος του μηνύματος τους ξυπνάει.

Επίσης, η προδιάθεση των περισσότερων να απαντήσουν σχετικά άμεσα στα μηνύματα που δέχονται, τους προκαλεί πίεση ικανή να τους διαταράξει τον ύπνο.

Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές προτείνουν να κλείνουμε το κινητό μας τηλέφωνο όταν κοιμόμαστε. Με λίγα λόγια, εάν δεν «ξεκουραστεί» το κινητό σας δεν θα ξεκουραστείτε πιθανότατα ούτε εσείς.



Διαβάστε περισσότερα...

Το ίδιο εθιστικά τα μπισκότα με τα ναρκωτικά


Τι αποκαλύπτει έρευνα νευροεπιστημόνων.
Τα σοκολατένια μπισκότα και τα ναρκωτικά είναι εξίσου εθιστικά σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Joseph Schroeder από το Connecticut College των Η.Π.Α..

Τα σοκολατένια μπισκότα φάνηκε ότι ενεργοποιούν τους ίδιους νευρώνες στα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου όπως και ένα ιδιαίτερα εθιστικό ναρκωτικό, η κοκαΐνη.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η ομάδα του Dr Schroeder μελετώντας την αντίδραση των ποντικιών όταν τους δινόταν κοκαΐνη, καθώς και όταν τους δίνονταν νόστιμα σοκολατένια μπισκότα συγκεκριμένης μάρκας.

Για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα οι ερευνητές αρχικά έκλεισαν πεινασμένα ποντίκια σε ένα χώρο όπου είχαν πρόσβαση μέσω δυο διαφορετικών μονοπατιών σε ρυζογκοφρέτες και σοκολατένια μπισκότα. Αφού τα πειραματόζωα εξερεύνησαν τον χώρο προτίμησαν το μονοπάτι που οδηγούσε – σε τι άλλο; - στα σοκολατένια μπισκότα.

Κατά παρόμοιο τρόπο οι ερευνητές εκγλώβισαν τα πειραματόζωα σε ένα χώρο με δυο «διαδρομές». Στο τέλος της μίας τα ποντίκια λάμβαναν μια ένεση φυσιολογικού ορού και στο τέλος της άλλης μια δόση μορφίνης ή κοκαΐνης.

Σύμφωνα με τον Dr Schroeder τα ποντίκια πέρασαν τον ίδιο χρόνο στην ζώνη των σοκολατένιων μπισκότων όσο και στη ζώνη των ναρκωτικών, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δυο επιλογές δημιουργούσαν παρόμοια επίπεδα εθισμού.

«Η έρευνά μας υποστηρίζει τη θεωρία ότι τα φαγητά με πολύ λίπος και πολλή ζάχαρη ενεργοποιούν τον εγκέφαλο κατά τον ίδιο τρόπο με τα ναρκωτικά» εξηγεί ο Dr Schroeder και συνεχίζει: «Ίσως γι’ αυτό οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αντισταθούν σ’ αυτά τα τρόφιμα γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην επιδημία παχυσαρκίας.»


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν παραβιάζονται τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ελλάδα»


Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποδέχεται τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Με τις αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ότι δεν παραβιάζονται τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ελλάδα συμφώνησε η επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Σε χθεσινή γραπτή της απάντηση ( CM / AS 2013 ), προς την Ελβετίδα σοσιαλίστρια βουλευτή Λιλιάν Μαουρού Πασκιέ, που είχε θέσει το θέμα της παραβίασης των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, η επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης εμφανίζεται αποδεχόμενη τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ότι «τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόσθηκαν στην Ελλάδα είναι προσωρινού χαρακτήρα και δεν συνιστούν παραβίαση του δικαιώματος προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων».

'Οπως αναφέρει στην απάντηση της «η επιτροπή των υπουργών ενημερώθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία ότι, εκτός από τα νέα μέτρα που θεσπίσθηκαν με σκοπό την προστασία ορισμένων ευάλωτων ομάδων, όπως, οι άνεργοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, καμία νέα νομοθεσία δεν εγκρίθηκε πρόσφατα, μέσω της οποίας θα μπορούσε να επιδεινωθεί η κατάσταση στον τομέα της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων"

Το σχετικό έγγραφο συνοδεύεται και από παλαιότερη (10 Απριλίου 2013) απάντηση της Επιτροπής προς τον Γερμανό βουλευτή της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς Αντρεζ Χιούνκο, ο οποίος είχε θέσει θέμα μη συμμόρφωσης της Ελλάδας προς τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Και σ' αυτήν την απάντηση της η επιτροπή ισχυρίζονταν ότι, με βάση τις πληροφορίες που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση, τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα είναι προσωρινού χαρακτήρα, τονίζοντας όμως ότι «εναπόκειται κυρίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων να εξετάσει οποιαδήποτε υποτιθέμενη παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη στην Ελλάδα και όχι στην επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Λουίς Τζίμερα Γκιεσάντα, ωστόσο, σε δηλώσεις του προς την τηλεοπτική εφημερίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης «Νews Journal», αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας επισήμανε:

«Πέρα από τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από την τρόικα η χώρα θα πρέπει να είναι συνεπής ως προς τις νομικές δεσμεύσεις της έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης και σε συνάρτηση με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, έτσι ώστε να μην θίγεται η πραγματική ουσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα προβλήματα που προκύπτουν από μία οικονομική κρίση μπορούν να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν με περισσότερα χρήματα, αλλά εάν συρρικνωθεί η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα απωλέσουμε μία ολόκληρη νέα γενιά, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για επίθεση ενάντια στα κεκτημένα για τα οποία έχουμε αγωνισθεί επί σειρά ετών, και εάν απωλέσουμε μια γενιά, θα είναι πολύ δύσκολο να το ξεπεράσουμε».



Διαβάστε περισσότερα...

«Άρρωστο» το 98% των ωκεανών μέχρι το 2100


Πώς θα επηρεαστούν οι άνθρωποι.

Οι ωκεανοί του πλανήτη περιέχουν τόσο μεγάλες ποσότητες νερού που για πολλά χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο άνθρωπος ή η κλιματική αλλαγή δεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την ποσότητά του.

Ωστόσο, νέα μελέτη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ωκεανικά συστήματα του πλανήτη καταλήγει στο συμπέρασμα ως το 2100 το 98% των ωκεανών θα πληγεί από την οξίνιση, την αύξηση της θερμοκρασίας, τη μείωση των επιπέδων οξυγόνου και την έλλειψη βιολογικής παραγωγικότητας, καταστροφικές συνέπειες που σε πολλές περιοχές θα «χτυπήσουν» σχεδόν ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου του Όρεγκον, οι βιοχημικές αλλαγές που προκαλούνται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν θα πλήξουν μόνο θαλάσσιους οικοτόπους και οργανισμούς αλλά και περιοχές που χρησιμοποιούνται εκτεταμένα από ανθρώπους.

«Αν και εκτιμάμε ότι οι αλλαγές αυτές θα πλήξουν 2 δισεκατομμύρια άτομα, το πιο ανησυχητικό συμπέρασμα της μελέτης μας είναι ότι πολλές από τις περιβαλλοντικές πιέσεις θα πλήξουν περιοχές όπου κατοικούν άνθρωποι που δυσκολεύονται περισσότερο απ’ όλους να ανταπεξέλθουν», δήλωσε ο ωκεανογράφος Andrew Thurber, ένας εκ των συντακτών της μελέτης.

«Σε παγκόσμια κλίμακα περίπου 400 με 800 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τους ωκεανούς για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και παράλληλα κερδίσουν λιγότερα από 4.000 δολάρια ετησίως», τόνισε ο ερευνητής, προσθέτοντας ότι το κόστος της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή είναι μεγάλο είτε αφορά στην αλλαγή του αλιευτικού στόλου ώστε να στοχεύει σε διαφορετικά αλιεύματα είτε αφορά στην μετακίνηση σε νέες περιοχές.

Στη μελέτη τους οι επιστήμονες υποστηρίζουν επίσης ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα βαρύνουν και τις πλουσιότερες χώρες, ωστόσο το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο για τις περιοχές που δεν έχουν τα μέσα για να προσαρμοστούν.

Οικοσυστήματα ανάβλυσης

Η αξιολόγηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα οικοσυστήματα ανάβλυσης ψυχρών υδάτων είναι ουσιαστικής σημασίας για την πρόβλεψη του μέλλοντος των θαλάσσιων πόρων.

Οι ζώνες όπου συντελείται το φαινόμενο της ανάβλυσης ψυχρού νερού, πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά, παράγουν ως και το 20% των παγκόσμιων ιχθυοαποθεμάτων.

Βάσει της επιστημονικής θεωρίας που επικράτησε τη δεκαετία του ΄90, το φαινόμενο της ανάβλυσης ψυχρών υδάτων αναμενόταν να ενταθεί με την πάροδο των χρόνων.

Η αύξηση της θερμοκρασίας στις αέριες μάζες πάνω από τις ηπείρους υποτίθεται ότι θα επιτάχυνε τους αληγείς ανέμους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα αύξαναν τα οικοσυστήματα ανάβλυσης, στέλνοντας ψυχρό νερό προς την επιφάνεια των ωκεανών και των θαλασσών, μειώνοντας τη θερμοκρασία στα ανώτατα στρώματα.

Ωστόσο, έρευνα του IRD θέτει εν αμφιβόλω αυτή τη θεωρία. Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, που διεξήχθησε ανοιχτά των ακτών της βορείου και της δυτικής Αφρικής, οι επιστήμονες εξέτασαν τις μετρήσεις των ανέμων για τα τελευταία 40 χρόνια, καθώς και μετεωρολογικά δεδομένα κατά μήκος της ισπανικής ακτογραμμής και της ακτογραμμής της δυτικής Αφρικής.

Όπως διαπίστωσαν, σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχει κάποια επιτάχυνση των ανέμων που θα μπορούσε να προκαλέσει φαινόμενα ανάβλυσης, ψυχραίνοντας τα επιφανειακά ύδατα.

Αντιθέτως οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όλη η ζώνη παρουσιάζει τάση αύξησης της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό Κελσίου ανά αιώνα. Τα νέα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την υπόθεση ότι το φαινόμενο της ανάβλυσης από το ρεύμα των Καναρίων εντείνεται.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς ξέρουμε τι καιρό θα κάνει;


Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, η Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία (Ε.ΜΤ.Ε.), το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) σάς προσκαλούν σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στην Μετεωρολογία! Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά μετεωρολογικά όργανα, να μάθουν πώς λειτουργούν, να μιλήσουν με τους επιστήμονες που ασχολούνται με την πρόγνωση του καιρού και να ενημερωθούν για τον καθοριστικό ρόλο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην αποσταθεροποίηση του κλίματος. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την αξιοποίηση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT).

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη και το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

18:00 – 21:00 Έκθεση μετεωρολογικών οργάνων από το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Μετεωρολογικά όργανα σε λειτουργία

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά μετεωρολογικά όργανα σε λειτουργία. Τα όργανα έχουν ευγενικά παραχωρηθεί από το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Μεταξύ άλλων οι επισκέπτες θα δουν θερμόμετρα και θερμογράφους (για την μέτρηση της θερμοκρασίας του αέρα) υγρογράφους (για την μέτρηση της ατμοσφαιρικής υγρασίας), ανεμόμετρα (για την μέτρηση της έντασης του ανέμου), ανεμοδείκτες (για την μέτρηση της διεύθυνσης του ανέμου), ηλιογράφους (για την μέτρηση της ηλιοφάνειας), πυρανόμετρα και πυρηλιόμετρα (για την μέτρηση της ολικής, διάχυτης και άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας). Επίσης, οι επισκέπτες θα δουν από κοντά φορητούς μετεωρολογικούς σταθμούς, μετεωρολογικό κλωβό, καθώς επίσης και μετεωρολογικό μπαλόνι με ραδιοβολίδα για την μέτρηση των μετεωρολογικών στοιχείων καθ’ ύψος στην ατμόσφαιρα.

Βίντεο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την αξιοποίηση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων

Στα βίντεο αυτά οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τα «άγρυπνα μάτια» που παρατηρούν από ψηλά τον καιρό! Ποιοι είναι οι ευρωπαϊκοί μετεωρολογικοί δορυφόροι και πώς αυτοί χρησιμοποιούνται καθημερινά από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες, τόσο για την παρακολούθηση και την πρόγνωση των καιρικών φαινόμενων όσο και για τις έρευνες για τις κλιματικές αλλαγές;

Έκθεση γραμματοσήμων με θέμα: «Η κλιματική αλλαγή στα γραμματόσημα του κόσμου»

Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει περισσότερα από 100 γραμματόσημα και έχει ήδη παρουσιαστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τα γραμματόσημα προέρχονται από 60 χώρες απ’ όλο τον κόσμο και έχουν ως θέμα την κλιματική αλλαγή. Γιατί συμβαίνει, αλλά και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί; Ανάμεσα στις χώρες προέλευσης υπάρχουν και πολύ μικρές νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, όπου οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές…

Μετεω-παιχνίδι

(για παιδιά από 8 ετών και πάνω)

Οι μικρότεροι επισκέπτες θα μπορούν να παίξουν ένα παιχνίδι με θέμα τον καιρό. Στο παιχνίδι αυτό οι καιρικές συνθήκες καθορίζουν την πορεία των παικτών!

18:30, 19:30 και 20:30- Επιδείξεις πειραμάτων από την επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης

Στις επιδείξεις αυτές θα μάθετε τα μυστικά των καιρικών φαινομένων και του κλίματος. Μελετάμε τις μοναδικές ιδιότητες του νερού που επηρεάζουν το κλίμα. Πώς σχηματίζονται τα θαλάσσια ρεύματα και γιατί οι παραθαλάσσιες περιοχές έχουν πιο ήπιο κλίμα; Πώς σχηματίζονται οι άνεμοι; Επιπλέον, «φτιάχνουμε» σύννεφα, βροχή, κεραυνούς και υδροστρόβιλους «δωματίου».

19:00 – 20:00 Ομιλία Ομ. Καθηγητή Χρήστου Σ. Ζερεφού, Ακαδημαϊκού, Προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, με τίτλο: «Η ανθρωπογενής αποσταθεροποίηση του κλίματος και η σημασία της Μετεωρολογίας στη διάγνωσή της»

Η διάλεξη θα έχει ως θέμα τη συμμετοχή ατμοσφαιρικών επιστημόνων και κλιματολόγων στην απόδειξη λειτουργίας του φαινομένου του θερμοκηπίου και των συνεπειών του. Η ιστορική διαδρομή ξεκινά απ’ το μακρινό παρελθόν και καταλήγει στα συμπεράσματα της πρόσφατης (2013) Έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).




Διαβάστε περισσότερα...

Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη στο κέντρο των Αθηνών


«Πάντα φανταζόμουνα ότι ο Παράδεισος θα είναι ένα είδος βιβλιοθήκης», έλεγε ο Αργεντίνος συγγραφέας Χόρχε Λούις Μπόρχες. Έναν μικρό παράδεισο προσπαθούν να κάνουν την Αθήνα, οι νεαροί αρχιτέκτονες η Ειρήνη Αιμιλία Ιωαννίδου και ο Ελευθέριος Αμπατζής, οι οποίοι στηριζόμενοι στην ιδέα ότι τα βιβλία δεν χαίρονται όταν μαζεύουν σκόνη, αλλά θέλουν να κυκλοφορούν και να διαβάζονται από όσα περισσότερα άτομα γίνεται, έχουν βάλει στόχο να γεμίσουν την Αθήνα με υπαίθριες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες.

Τα πρώτα βιβλία βρίσκονται ήδη στα ράφια, έτοιμα να διαβαστούν από όσους περισσότερους γίνεται, στην υπαίθρια βιβλιοθήκη στο Κολωνάκι που εγκαινιάστηκε σήμερα στη πλατεία Δεξαμενής, με την φιλαρμονική του δήμου Αθηναίων να συνοδεύει με αγαπημένες κλασσικές μελωδίες την εκδήλωση.



Η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη, μια ιδέα και πρωτοβουλία των δύο νέων αρχιτεκτόνων, αφού στέριωσε για τα καλά στην Κηφισιά και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (η τρίτη βιβλιοθήκη βρίσκεται σε μόνιμη περιοδεία), ήρθε η στιγμή να βρει μόνιμη «στέγη» και στο κέντρο της Αθήνας.

«Επιτέλους και μία βιβλιοθήκη στην καρδιά της Αθήνας. Το «πείραμα» πέτυχε. Διαφορετικά δεν θα συνεχίζαμε. Όσο περισσότερος κόσμος μαθαίνει τι ακριβώς σημαίνει υπαίθρια ανταλλακτική βιβλιοθήκη και αγκαλιάζει αυτό το εγχείρημα, τόσο οι βιβλιοθήκες επιτελούν τον σκοπό τους», εξηγούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ειρήνη Αιμιλία Ιωαννίδου και ο Ελευθέριος Αμπατζής, που όραμά τους είναι να δημιουργήσουν ένα δίκτυο ανταλλακτικών βιβλιοθηκών σε όλη την Αθήνα, έτσι ώστε η κάθε γειτονιά ν' αποκτήσει τη δική της. «Ιδανικά θα θέλαμε αυτή η ιδέα να εξαπλωθεί και σε όλη την Ελλάδα. Δήμοι και κοινότητες είναι έτοιμοι να τις φιλοξενήσουν, το δύσκολο κομμάτι στις υπάρχουσες συνθήκες είναι να βρεθούν χορηγοί για την κατασκευή τους» υποστηρίζουν.

Από το πρωί πλήθος κόσμου, κάτοικοι της περιοχής και όχι μόνο, γονείς με τα παιδιά τους και πρόσκοποι από το 40ο σύστημα Λυκαβηττού συγκεντρώθηκαν στο σημείο για να πάρουν μέρος στην υπαίθρια μικρή γιορτή που είχε στηθεί για τα αποκαλυπτήρια, κρατώντας μεγάλες σακούλες γεμάτες βιβλία για να τα αφήσουν και να πάρουν άλλα.

Έτσι, ξεκίνησε μια άτυπη "βιβλιοδρομία", με τα βιβλία στη θέση της σκυτάλης: ο καθένας μπορεί να προσφέρει ένα βιβλίο ανεξαρτήτως περιεχομένου και θεματολογίας, να το αφήσει εκεί, να πάρει κάποιο άλλο, να το επιστρέψει και ο κύκλος συνεχίζεται.

«Το βιβλίο και η ανάγνωση συνιστούν αναπόσπαστα στοιχεία της παιδείας, της γλώσσας και της κουλτούρας μας, καλλιεργούν την κριτική σκέψη- τόσο απαραίτητη για τη δημοκρατική μας συνείδηση- συμβάλλουν στην κοινωνική αλληλεπίδραση, προσφέρουν την συχνά αναντικατάστατη απόλαυση του κειμένου» ανέφερε η αντιδήμαρχος Αθηναίων Νέλλη Παπαχελά λίγο πριν τα αποκαλυπτήρια.

«Βρισκόμαστε άλλωστε σε μία πλατεία της Αθήνας, με έντονο το αποτύπωμα του πολιτισμού : στο καφενείο της Δεξαμενής σύχναζαν τα νεότερα χρόνια σημαντικοί λογοτέχνες, λόγιοι και καλλιτέχνες : Παπαδιαμάντης, Βλαχογιάννης, Καρκαβίτσας, Βάρναλης, Σικελιανός, Καζαντζάκης κι άλλοι ,πολλοί και σπουδαίοι. Και σήμερα όμως, είναι μια πλατεία ζωντανή, που θα αποδειχθεί πιστεύω το πιο κατάλληλο περιβάλλον για την Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη :ένας όμορφος τόπος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων» συμπλήρωσε η κ. Παπαχελά.

Η πρώτη Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη ξεκίνησε από την Κηφισιά τον Ιούνιο του 2012: μια σύγχρονη κατασκευή με αναφορές στην παραδοσιακή βιβλιοθήκη, αλλά εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Ο χρήστης δίνει ένα βιβλίο και παίρνει ένα άλλο. Και ο τρόπος είναι απλός. Για να κάνει κάποιος χρήση της βιβλιοθήκης, δεν χρειάζεται ούτε συνδρομή, ούτε εγγραφή σε κάποιο μητρώο. Εκτυπώνει απλώς το αυτοκόλλητο με το λογότυπο «αντάλλαξε το» και το κολλά στο βιβλίο που ανταλλάσει για να το διαφυλάξει από κλοπή. Επιπλέον, η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή και προσβάσιμη όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Όπως και στις άλλες τρεις η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της συμμετοχής, και το απόθεμα βιβλίων μέσω της ανταπόκρισης των επισκεπτών.

Η ιδέα της Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης είναι ενταγμένη πλέον στην πλατφόρμα δικτύωσης του Δήμου Αθηναίων με τις ομάδες πολιτών «Συν-Αθηνά». Η εικόνα της βιβλιοθήκης στη Δεξαμενή διαφέρει από τις προηγούμενες καθώς μια συνάντηση των δύο εμπνευστών με τον καλλιτέχνη Αντώνη Ντόνεφ (εκπροσωπείται από την γκαλερί The Breeder) οδήγησε στην επένδυση των όψεων της νέας βιβλιοθήκης με ψηφιακή εκτύπωση έργου τέχνης του τελευταίου.

Η βιβλιοθήκη της Κηφισιάς όσο και η νέα προθήκη της Δεξαμενής υλοποιήθηκαν με δωρεά της κατασκευαστικής εταιρείας (Σκριμιζέας Α.Ε.), ενώ η Εθνική Βιβλιοθήκη δώρισε σ’ αυτήν της Δεξαμενής 400 τίτλους.



Διαβάστε περισσότερα...

«Θωρακίστε» τις καταθέσεις


Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να «σώσουν» καταθέσεις έως 2.000 ευρώ θα πρέπει να δηλώσουν στις τράπεζες τον αριθμό του λογαριασμού που πιστώνεται η σύνταξη ή ο μισθός.

Δηλώστε τους λογαριασμούς σύνταξης και μισθοδοσίας στις τράπεζες και προφυλαχθείτε από τις κατασχέσεις της εφορίας –αλλά και ιδιωτών- για χρέη. Σύμφωνα με τις τράπεζες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να «σώσουν» καταθέσεις ύψους έως 2.000 ευρώ θα πρέπει να σπεύσουν στις τράπεζες και να δηλώσουν τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού που πιστώνεται η σύνταξη, ο μισθός ή διάφορα άλλα κοινωνικά βοηθήματα και επιδόματα.

Και μόνο αν ο λογαριασμός χαρακτηριστεί «αμιγώς» μισθοδοσίας θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι ότι η εφορία δεν θα κατάσχει ποσό ως 1.000 ευρώ ή δεν θα κατασχεθεί ποσό 1.500 ευρώ όταν το χρέος αφορά ιδιώτη (2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό). Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να κατασχεθεί το ποσό πάνω από το ελάχιστο όριο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η καταθλιπτική γυναίκα 280 κιλών που έγινε... υπέρβαρη «pin-up girl»


Με φώναζαν «Σάμου η φάλαινα» τώρα νοιώθω σέξι και όμορφη λέει η Christina Paez.

Η Christina Paez, είναι μια 39χρονη γυναίκα από το Όρεγκον που είχε καταθλιπτικές τάσεις και ντρεπόταν για τα 280 κιλά της, μέχρι που όλα άλλαξαν και απέκτησε την χαμένη αυτοπεποίθησή της.

Όπως δήλωσε η ίδια, ντρεπόταν να κυκλοφορεί στον δρόμο αφού όλοι την κορόιδευαν και την φώναζαν «Σάμου η φάλαινα» παρατσούκλι που της είχαν δώσει από την πρώτη όρκα που κατάφερε να ζήσει σε αιχμαλωσία για περισσότερο από ένα έτος...

Τώρα πλέον όλα άλλαξαν στη ζωή της, αφού την ανακάλυψε μια ομάδα θαυμαστών που λατρεύουν τις καμπύλες της και έχει γίνει «pin-up girl» κάνοντας φωτογραφίσεις που της έχουν αναπτερώσει το ηθικό.

«Αισθάνομαι όμορφη και σέξι» δηλώνει η Paez που δεν την απασχολεί πια το βάρος της, αντίθετα κάνει το παν για να μην χάσει ούτε κιλό και μαζί και την δουλειά της σαν παχύσαρκο μοντέλο.

 


 




Διαβάστε περισσότερα...

Το ένα καλό φέρνει το άλλο


Πράξεις δίχως συμφέρον...

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Φρένο» στις κατασχέσεις μικροποσών θέλουν να βάλουν οι τράπεζες


Ανησυχούν για κύμα αναλήψεων.

Φρένο στις αθρόες κατασχέσεις λογαριασμών ακόμη και για μικροποσά επιχειρούν να βάλουν οι τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με μαζικά αιτήματα που σε ορισμένες περιπτώσεις αφορούν οφειλές της τάξης των 5 και 10 ευρώ. Στόχος να μπει ένα όριο π.χ. 50 ευρώ, κάτω από το οποίο δεν θα διεκπεραιώνονται παρόμοια αιτήματα, τα οποία δεν δημιουργούν ουσιαστικό εισπρακτικό όφελος για το Δημόσιο, αλλά είναι ικανά να προκαλέσουν ανησυχία και πανικό στους καταθέτες.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις τράπεζες, οι οποίες μετέφεραν τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται από παρόμοια φαινόμενα. Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφεραν οι τραπεζίτες, η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί στον βαθμό που στον χορό των κατασχέσεων έχουν μπει για τα καλά - εκτός από το Δημόσιο- και οι δήμοι της χώρας, οι οποίοι αποστέλλουν κατασχετήρια για οφειλές από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, πρόστιμα για εκπρόθεσμες πληρωμές κλήσεων ή ακόμα και οφειλές για τέλη της τάξης των 3 ευρώ, όπως το τέλος Νεκροταφείου!

Το γεγονός μάλιστα ότι το αίτημα για κατάσχεση μπορεί να αφορά υποθέσεις που ανατρέχουν πίσω ακόμη και μια εικοσαετία, όπως είναι μια κλήση ή το πρόστιμο για μια κλήση, η οποία πληρώθηκε μεν, αλλά εκπρόθεσμα, έχει δημιουργήσει μια χαοτική κατάσταση που τροφοδοτεί ανησυχία από την πλευρά των καταθετών για ανεξέλεγκτες κατασχέσεις.

Οι τράπεζες καλούνται καθημερινά να διεκπεραιώνουν παρόμοια αιτήματα, που καταφθάνουν βροχή στα αρμόδια τμήματα, φθάνοντας συνολικά από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Αύγουστο τις 80.000. Όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν τη σχετική διαδικασία, διασφαλίζοντας την τήρηση του νόμου για το ακατάσχετο του μισθού ή της σύνταξης και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ ή των 2.000 ευρώ εάν πρόκειται για κοινό λογαριασμό.

Από την πλευρά των τραπεζών εκφράζεται ο φόβος ότι οι εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σημαντική μερίδα καταθετών σε αναλήψεις ακόμη και των λιγοστών αποταμιεύσεων που έχουν σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή λογαριασμούς μισθοδοσίας σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την κατάσχεση για μια μικρή ή μεγάλη οφειλή, την οποία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν.



Διαβάστε περισσότερα...

«Κρυφό» έλλειμμα «τρώει» τις επικουρικές ή το εφάπαξ


«Καμπανάκι» από τρύπα 300 εκατ. ευρώ στο ΕΤΕΑ.
Κρυφό έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ αποκαλύπτεται στις επικουρικές συντάξεις και στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑ) από εισφορές ασφαλισμένων που θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί σε άλλα Ταμεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το ΕΤΕΑ χρωστά αυτές τις εισφορές στα ταμεία πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα που έχουν ενοποιηθεί στο ΤΑΠΙΤ και αν δεν αποδοθούν τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο να γίνουν μειώσεις στα εφάπαξ 600.000 ασφαλισμένων.

Αν πληρωθούν τα 300 εκατ. ευρώ, τότε το πρόβλημα μεταφέρεται στις επικουρικές συντάξεις καθώς θα προκύψει άμεσο ταμειακό πρόβλημα που θα φέρει αναπόφευκτα πιο γρήγορα τις ήδη νομοθετημένες μειώσεις οι οποίες μπορεί να είναι και μεγαλύτερες από 25%.

Το έλλειμμα αυτό δεν προέρχεται από τη μείωση των εισπράξεων λόγω εισφοροδιαφυγής, ούτε από τη μείωση της απασχόλησης και των εργαζομένων που πληρώνουν εισφορές, αλλά είναι κρυφό εσωτερικό χρέος που προέρχεται από εισφορές ασφαλισμένων για εφάπαξ, τις οποίες χρησιμοποιεί το ΕΤΕΑ χωρίς να του ανήκουν. Οι ασφαλισμένοι δηλαδή πληρώνουν εισφορά για εφάπαξ και τα χρήματά τους «χρηματοδοτούν» τις επικουρικές συντάξεις.



Διαβάστε περισσότερα...