Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Επτά στους δέκα Ευρωπαίους θεωρούν λανθασμένη την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Τι έδειξε έρευνα από το ίδρυμα Bertelsmann.
Η πλειονότητα των Ευρωπαίων (72%) πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ακολουθεί λάθος δρόμο, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από το ίδρυμα Bertelsmann τον Ιούλιο στις 28 χώρες της ΕΕ και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αν και η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, το 72% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική «κινείται σε λάθος δρόμο», με την άποψη αυτή να συμμερίζεται το 77% των πολιτών των χωρών της ευρωζώνης.

Επίσης το 68% των ερωτηθέντων απάντησε ότι και οι πολιτικές των εθνικών κυβερνήσεων των 28 χωρών της ΕΕ είναι λανθασμένες.

Παρά τις επικρίσεις όμως οι Ευρωπαίοι πολίτες σε ποσοστό 71% θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ, ενώ το 63% των πολιτών των χωρών της ευρωζώνης επιθυμεί την παραμονή της χώρας του στη νομισματική ένωση.

Παράλληλα το 59% των Ευρωπαίων είναι πεπεισμένο ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση των χωρών της ΕΕ, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 64% στους πολίτες των χωρών της ευρωζώνης.

Ως βασική προτεραιότητα της ΕΕ οι περισσότεροι ερωτηθέντες ανέφεραν τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας (61%), την οικονομική ανάπτυξη (53%), τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων (47%) και το ζήτημα της μετανάστευσης (42%).

Μεταξύ των μέχρι τώρα επιτευγμάτων της ΕΕ μεγαλύτερη σημασία δίνουν οι πολίτες στα ανοικτά σύνορα (46%), το ελεύθερο εμπόριο (45%) και τη διατήρηση της ειρήνης (40%).

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Γερμανίας οι ερωτηθέντες ήταν διχασμένοι. Το 55% εκτίμησε ότι ο ηγετικός ρόλος του Βερολίνου είναι «καλός» ή «πολύ καλός», ενώ το 45% απάντησε ότι είναι «κακός».

Όπως επεσήμανε το ίδρυμα Bertelsmann τον Ιούλιο που διενεργήθηκε η έρευνα κυριαρχούσε στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, καθώς και οι διαφωνίες για τον προσανατολισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής διάσωσης των χωρών σε κρίση

Σύμφωνα με το ίδρυμα, συνολικά 12.002 Ευρωπαίοι πολίτες πήραν μέρος στην έρευνα και στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς βγήκε η φράση «του μπήκαν ψύλλοι στ’ αυτιά»


Η φοβερή τιμωρία των βυζαντινών χρόνων και η διαφωνία για την προέλευση της έκφρασης.

Εξαιρετικά διαδεδομένη είναι η φράση ανησυχίας «του μπήκαν ψύλλοι στ’ αυτιά». Ο Τάκης Νατσούλης υποστηρίζει πως η έκφραση ανάγεται στην εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός, λέει ο Νατσούλης, αισθανόταν φοβερή απέχθεια για τους «ωτακουστές». Ο ίδιος έγραψε έναν ειδικό νόμο γι’ αυτούς ζητώντας να τιμωρούνται με μαρτυρικό θάνατο. Μα όταν τον έστειλε στη Σύγκλητο, για να τον εγκρίνει, εκείνη τον απέρριψε, γιατί θεώρησε ότι το αμάρτημα του «ωτακουστή» δεν ήταν και τόσο μεγάλο. Έτσι, ο Ιουλιανός δέχτηκε να αλλάξει το σύστημα της τιμωρίας με κάτι άλλο, που ενώ στην αρχή φάνηκε αστείο, όταν μπήκε σε εφαρμογή, αποδείχθηκε πως ήταν αφάνταστα τρομερό. Έβαζαν στα αυτιά του ωτακουστή… ψύλλους! Τα ενοχλητικά ζωύφια, έμπαιναν βαθιά στο λαβύρινθο του αυτιού και άρχιζαν να χοροπηδούν προσπαθώντας να βρουν διέξοδο. Ο τιμωρημένος έφτανε έτσι πολλές φορές στο σημείο της τρέλας.

Ωστόσο, την εξήγηση αυτή απορρίπτει ο Νίκος Σαραντάκος, υποστηρίζοντας αντ’ αυτού πως πιθανότατα προέρχεται από τη στάση που παίρνουν οι σκύλοι όταν αισθανθούν ότι κάτι μπήκε στα αυτιά τους. Άλλωστε, η ίδια έκφραση υπάρχει και στα Γαλλικά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι χώρες με τους χειρότερους και τους καλύτερους οδηγούς


Η πρωτιά της Λατινικής Αμερικής.

Αν προγραμματίζετε ένα ταξίδι στο Ελ Σαλβαδόρ, φροντίστε να δέσετε… διπλά τη ζώνη ασφαλείας σας αν επιλέξετε να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Δεν είναι τυχαίο που η μικροσκοπική αυτή χώρα της κεντρικής Αμερικής σημαίνει «Ο Σωτήρας», γιατί αν δείτε πώς οδηγούν οι ντόπιοι θα χρειαστείτε σίγουρα έναν σωτήρα.

Από στοιχεία που προέκυψαν από την εφαρμογή ειδικά σχεδιασμένη για οδηγούς, τη waze (Με την εγκατάσταση της εφαρμογής μπαίνετε αυτόματα στην κοινότητα του waze και συνδέεστε αυτόματα με τους υπόλοιπους οδηγούς που διαθέτουν την εφαρμογή), καταρτίστηκε η λίστα με τις χώρες που διαθέτουν τους καλύτερους και τους χειρότερους οδηγούς: Όπως βλέπετε και στον παρακάτω πίνακα, εφτά από τις δέκα χώρες με τους χειρότερους οδηγούς βρίσκονται στην Λατινική Αμερική ενώ στην αντίπερα όχθη, οι Ολλανδοί, οι Λετονοί και οι Αμερικανοί διαθέτουν ικανότητες πίσω από το τιμόνι και προφανώς υπακούουν στους κανόνες του ΚΟΚ. Για κάποιο μάλλον ανεξήγητο λόγο, η Ελλάδα απουσιάζει από τη λίστα (τη δεύτερη).

Οι χώρες με τους καλύτερους οδηγούς:

  • Ολλανδία
  • Λετονία
  • ΗΠΑ
  • Σουηδία
  • Τσεχία
  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Ιταλία
  • Ουγγαρία
  • Σλοβακία

Οι χώρες με τους χειρότερους οδηγούς:
  • Ελ Σαλβαδόρ
  • Γουατεμάλα
  • Βενεζουέλα
  • Κολομβία
  • Εκουαδόρ
  • Ρουμανία
  • Ινδονησία
  • Παναμάς
  • Φιλιππίνες
  • Κόστα Ρίκα




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να διώξετε τη μυρωδιά της υγρασίας από τα ρούχα σας


Αν η ντουλάπα σας πιάσει έστω και λίγη υγρασία, τα ρούχα σας θα μυρίσουν άσχημα. Ποιο απλό και φθηνό υλικό θα σας απαλλάξει από το πρόβλημα χωρίς να μπείτε ούτε σε κόπο ούτε σε έξοδα;

Η κιμωλία! Καλοκαίρι και χειμώνα, πάρτε μερικές κιμωλίες, τυλίξτε τις μέσα σε ένα τούλι και κρεμάστε το αυτοσχέδιο πουγκί στη ράγα της ντουλάπας σας, ή απλά ακουμπήστε το στο ράφι ή στο συρτάρι. Η άσχημη μυρωδιά της υγρασίας θα εξαφανιστεί από τα ρούχα σας και εσείς δεν θα έχετε ξοδέψει περισσότερα από τρία με τέσσερα ευρώ!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις της Harley-Davidson σε όλο τον κόσμο


Το πρόγραμμα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Αναπόσπαστο κομμάτι των ετήσιων δραστηριοτήτων της Harley-Davidson αποτελεί η διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων ανά τον κόσμο.

Κάθε εκδήλωση της Harley-Davidson, σχεδιάζεται για να έχει το δικό της χαρακτήρα, δίνοντας στους επισκέπτες μια διαφορετική εμπειρία σε κάθε χώρο και ένα λόγο για να οδηγηθούν οι επισκέπτες σε κάθε μια εκδήλωση από αυτές ξεχωριστά.


Όπως σε όλες τις εκδηλώσεις, η ζωντανή μουσική, η επίδειξη custom μοτοσυκλετών, η δυνατότητα για δοκιμαστική οδήγηση και οι παρελάσεις, θα συντροφεύσουν τους χιλιάδες αναβάτες της Harley.





Η περίοδος εκδηλώσεων ξεκινά στο αριστοκρατικό θέρετρο της Κυανής Ακτής στο St-Tropez, από τις 28 Απριλίου έως την 1η Μαΐου, με το 10ο ετήσιο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Harley-Davidson.

Θα υπάρξει μια κομψή, χαλαρή ατμόσφαιρα στο δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο. Το 2015 πάνω από 15.000 φίλοι της Harley παρακολούθησαν το Φεστιβάλ, ενώ αναμένονται ακόμη περισσότεροι συμμετέχοντες στην επόμενη διοργάνωση. Θα βιώσουν την ατμόσφαιρα, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής στην παραλία, απολαμβάνοντας τη διασκέδαση που προσφέρουν τα εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα και μπαρ της περιοχής.

Η προπώληση των εισιτηρίων για το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ θα ξεκινήσει σύντομα, ενώ ανακοινώσεις θα γίνουν στο H.O.G και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Harley-Davidson. Σύντομα θα υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πώληση εισιτηρίων στο www.harley-davidson.com/events.



Το αποκορύφωμα για πολλούς αναβάτες Harley κάθε χρόνο είναι το Ευρωπαϊκό ράλι H.O.G, το οποίο κινείται σε μια διαφορετική τοποθεσία κάθε χρόνο. Για το 2016 ο τόπος για το 25ο Ευρωπαϊκό ράλι H.O.G, είναι στη Σλοβενία, το παραλιακό θέρετρο του Portorož, από τις 16 έως τις 19 Ιουνίου. Πάνω από 10.000 αναβάτες αναμένεται να συμμετάσχουν, καθώς η εκδήλωση θα είναι ανοικτή με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Η παραδοσιακή τελετή λήξης της χρονιάς πραγματοποιείται και πάλι στην Αυστρία, στο μικρό αλπικό χωριό δίπλα στη λίμνη Faak am See, όπου για άλλη μια φορά φιλοξενείται το μεγαλύτερο, ανοιχτό και ελεύθερο Ευρωπαϊκό φεστιβάλ, το European Bike Week.
Από τις 6 έως τις 11 Σεπτέμβριου πάνω από 120.000 αναβάτες από όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής, θα γνωρίσουν την περιοχή της Καρινθίας σε μια τεράστια γιορτή της Harley-Davidson. Η εκδήλωση θα προσφέρει ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες για κάθε γούστο και το μαγευτικό τοπίο προσφέρεται για οδήγηση.



Επίσης, οι εκδηλώσεις του «Big Three» για το 2016 περιλαμβάνουν μια σειρά από δραστηριότητες σε όλη την περιοχή, από το Αφρικανικό Bike Week στο Margate, τη Νότια Αφρική τον Απρίλιο, μέχρι το H.O.G Ράλι στη Μέση Ανατολή & Βόρεια Αφρική το Δεκέμβριο.

Παράλληλα διαδραματίζονται οι δημοφιλείς εκδηλώσεις «Harley Days» στο Αμβούργο, τη Νορβηγία και Αγία Πετρούπολη και άλλα σημαντικά γεγονότα σε χώρες τόσο διαφορετικές όπως η Βουλγαρία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Πολωνία και το Μπαχρέιν.

Για λεπτομέρειες σχετικά με όλες τις εκδηλώσεις της Harley-Davidson και του H.O.G για το 2016, επισκεφθείτε το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων στο Harley-davidson.com/events.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διάχυτη η απαισιοδοξία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης


Ζοφερή εικόνα «σκιαγραφεί» το ευρωβαρόμετρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Ζοφερή είναι η κατάσταση στο επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας έρευνας οικονομικής συγκυρίας, που διενήργησε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Χαρακτηριστικό στοιχείο, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το ΕΒΕΘ, είναι πως μετά βίας οι αναλυτές της Palmos Analysis κατάφεραν αυτή τη φορά να συμπληρώσουν το δείγμα των επιχειρήσεων στον τομέα της βιομηχανίας, «καθώς το κύμα φυγής στις γειτονικές χώρες αλλά και τα λουκέτα έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε κατάρρευση».

Την ίδια ώρα, οι Θεσσαλονικείς καταναλωτές παραμένουν απαισιόδοξοι και, μεταξύ άλλων, προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ενώ τέσσερις στους δέκα «τραβούν» χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους ή χρεώνονται για να τα βγάλουν πέρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ» που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, οι καταναλωτές στο νομό Θεσσαλονίκης εμφανίζονται αρκετά απαισιόδοξοι, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -43 μονάδες σε καλύτερο, ωστόσο, επίπεδο σε σχέση με τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη, ο οποίος ανέρχεται σε -64 μονάδες, ενώ ο δείκτης της ΕΈ βρίσκεται στις -6 μονάδες.

Συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2015, καταγράφεται χειρότερο κλίμα μεταξύ των καταναλωτών στο νομό Θεσσαλονίκης (-43 από -23), ενώ αντίστοιχη επιδείνωση εμφανίζει και ο σχετικός δείκτης σε εθνικό επίπεδο (-64 από -31).

Παράλληλα, από το βαρόμετρο του ΕΒΕΘ προκύπτει ότι είναι πολύ χαμηλή η πρόθεση για αποταμίευση, με παράλληλη μείωση του ποσοστού όσων θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό να αποταμιεύσουν στους επόμενους 12 μήνες (10% από 12% τον Mάρτιο 2015).

Διατυπώνεται δε η εκτίμηση για διατήρηση των πολύ χαμηλών πωλήσεων στην αγορά αυτοκινήτου στο νομό Θεσσαλονίκης στο επόμενο 12μηνο. Επίσης, τα στοιχεία της έρευνας «φωτογραφίζουν» τη σχεδόν ολοκληρωτική καθήλωση της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας και, επιπλέον, μικρή επιδείνωση στον τομέα των ανακαινίσεων ή/και επισκευών-βελτιώσεων σπιτιών.

Η βιομηχανία

Σε αρνητικό επίπεδο βρίσκεται ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία» στο νομό Θεσσαλονίκης, σε σχέση με τον Mάρτιο 2015. Το ισοζύγιο θετικών - αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών της Βιομηχανίας» βρίσκεται στις -11 μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης (-23 σε εθνικό και -3 σε ευρωπαϊκό επίπεδο).

Ο συγκεκριμένος δείκτης παρουσιάζει μικρή επιδείνωση σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015 σε τοπικό επίπεδο (- 11 από -9) και μεγαλύτερη επιδείνωση σε εθνικό επίπεδο (-23 από -9), ενώ εμφανίζει σταθερότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο (-3). Επιδείνωση σε σχέση με τον Μάρτιο παρουσιάζει η αξιολόγηση των βιομηχανιών της Θεσσαλονίκης για το 6μηνο που πέρασε.

Σε σταθερά αρνητικό επίπεδο το λιανεμπόριο

Σε σταθερά αρνητικό επίπεδο παραμένει ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το Λιανικό Εμπόριο» στο νομό Θεσσαλονίκης σε σχέση με τον Μάρτιο 2015.

Ειδικότερα, το ισοζύγιο θετικών - αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών Λιανικού Εμπορίου» βρίσκεται στις -19 μονάδες (από -20 μονάδες τον Μάρτιο 2015) στο νομό Θεσσαλονίκης, έναντι -20 μονάδων (από -4 μονάδες τον Μάρτιο 2015) σε εθνικό και +9 μονάδων (από +2 μονάδες τον Μάρτιο 2015) σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημαντική επιδείνωση στην κατασκευαστική δραστηριότητα

Αρνητικός και σε ελαφρά χαμηλότερο επίπεδο, σε σχέση με τον Μάρτιο 2015, είναι ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις Κατασκευές» στο νομό Θεσσαλονίκης. Ταυτίζεται, πλέον, με τον εθνικό δείκτη, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη επιδείνωση συγκριτικά με τον Μάρτιο 2015. Έτσι, το ισοζύγιο θετικών - αρνητικών εκτιμήσεων του συγκεκριμένου δείκτη βρίσκεται στις -53 μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης και σε εθνικό επίπεδο και -20 μονάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έντονα αρνητική και με σημαντική επιδείνωση εμφανίζεται η εξέλιξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο 6μηνο σε σχέση με τον Μάρτιο 2015. Εμφανίζεται σταθερή τάση πτώσης των τιμών σε σχέση με τον Μάρτιο 2015 σε τοπικό επίπεδο, ενώ σχετική σταθερότητα υπάρχει στην πρόθεση μείωσης του προσωπικού κατά το επόμενο 6άμηνο.

H ταυτότητα της έρευνας

Η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του νομού Θεσσαλονίκης («Βαρόμετρο ΕΒΕΘ») διεξάγεται από το ΕΒΕΘ σε συνεργασία με την Palmos Analysis, δύο φορές το χρόνο, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο των μηνών Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, σε συνολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς βγήκε η φράση «έφαγε το καταπέτασμα»


Τι είναι το «καταπέτασμα» που τρώνε οι αδηφάγοι.

Για όσους τρώνε πάρα πολύ, είναι αδηφάγοι ή άρπαγες, λέμε ότι αυτοί «έφαγαν και το καταπέτασμα».

Η λέξη «καταπέτασμα» παράγεται από το ρήμα «καταπεταννύω» και «καταπετάννυμι». Καταπέτασμα, λοιπόν, είναι καθετί που καταπετάνννυται (καταπετάνννυται η αυλαία). Παραπέτασμα είναι εκείνο που απλώνεται σε κάποιο αντικείμενο, ενώ στους Ιουδαίους υπάρχει το «καταπέτασμα του ναού».

Στη φράση τώρα «έφαγε το καταπέτασμα», αυτός που πήρε ακόμη και το «καταπέτασμα» ή κατ’ άλλους έφαγε ακόμα και το τραπεζομάντιλο, τόση πείνα είχε.

Τη λέξη την πρωτοσυναντούμε στην περιγραφή που κάνει ο Μωυσής, όταν κατασκεύασε φορητό ναό, που τον έλεγαν «Σκηνή του Μαρτυρίου».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπάρχουν ήρωες και στην εποχή μας


Το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο με πρωταγωνιστή έναν Ταϊλανδό ψαρά, ο οποίος έσωσε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Νορβηγών τουριστών που είχαν παγιδευτεί στη λάσπη στην ακτή του ποταμού Krabi. Ο ψαράς όταν είδε το ζευγάρι να κινδυνεύει έσπευσε αμέσως να τους βοηθήσει. Αρχικά έβγαλε έξω τον ακριβό φωτογραφικό τους εξοπλισμό και στη συνέχεια απεγκλώβισε τη γυναίκα και τον άνδρα. Έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει το σώμα του ως σανίδα για να τραβήξει από τη λάσπη τους παγιδευμένους τουρίστες. Απέδειξε ότι υπάρχουν ήρωες και στην εποχή μας.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιγάντιες μέδουσες στην Ιαπωνία


Πολλές αναφορές έχουν γίνει από ψαράδες της Ιαπωνίας τους τελευταίους μήνες για μεγάλα κοπάδια μεδουσών που προκαλούν ζημιές στα δίχτυα τους.

Τα νερά στην ανατολική πλευρά της χώρας έχουν καταληφθεί από πολυπληθή κοπάδια μεδουσών που ανήκουν στο είδος Nomura. Οι μέδουσες του είδους είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, με διάμετρο που φτάνει τα 2 μέτρα και βάρος που μπορεί να ξεπεράσει τα 200 κιλά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας από τους κύριους λόγους για την έντονη παρουσία του είδους τόσο κοντά στις ακτές είναι η μείωση του πληθυσμού των φυσικών θηρευτών τους, μεταξύ των οποίων και διάφορα είδη θαλάσσιων χελωνών.

Δείτε τις φωτογραφίες








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας σπάνιος μπλε αστακός στα δίχτυα ψαρά


Δεν θα καταλήξει σε κάποιο πιάτο.

Ο Tom Birarelli μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται στους λοιπούς ψαράδες, ότι έπιασε έναν σπάνιο μπλε αστακό-γεννιέται ένας κάθε δυο εκατομμύρια. Ο άντρας, έπιασε το μαλακόστρακο ενώ ψάρευε στο Halfway Rock, περίπου 10 μίλια από το Beverly Harbor, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, μαζί με άλλους δυο ψαράδες.

Ο Birarelli τράβηξε τη ψαριά του στην τράτα του, που συνήθως περιέχει 20 με 30 αστακούς, όταν διέκρινε ένα έντονο μπλε χρώμα στον πάτο των διχτυών. «Κάλεσα τους άλλους δυο και τους είπα ’’παιδιά, δεν θα το πιστέψετε αυτό!’’, και απλά μείναμε άφωνοι», είπε στο δημοσιογράφο της Boston Globe. O Birarelli είναι τέταρτης γενιάς ψαράς αστακών και όπως λέει βρίσκεται μέσα σε ψαροκάικα από τη στιγμή που άρχισε να περπατά. Ο ίδιος, διατηρεί με τον αδελφό του μια επιχείρηση με, τι άλλο, αστακούς, την, Water Street Lobster.

Πάντως, όπως διαβεβαίωσε, ο μπλε αστακός δεν θα καταλήξει στο πιάτο, αλλά θα τον δωρίσει στο ενυδρείο, New England Aquarium.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε θαυμαστές που επηρέασαν τα αντικείμενα λατρείας τους


Όταν ο λαϊκός πολιτισμός δίνει τη δυνατότητα σε fans να αφήσουν το δικό τους στίγμα...

Είναι αλήθεια ότι οι εταιρίες παραγωγής προσπαθούν παραδοσιακά να κρατήσουν τους θαυμαστές στα τρία μέτρα, αν και έχει αποδειχθεί πλειστάκις ότι όσο και να προσπαθούν, ο σκληροπυρηνικός λάτρης δεν καταλαβαίνει από τέτοια.

Είναι όμως και το άλλο: η πραγματική εμμονή του θαυμαστή και ο απίστευτος χρόνος που αφιερώνει στο αντικείμενο της ψύχωσής του τον κάνουν μέγα γνώστη των πεπραγμένων του ήρωά του, πολλές φορές καλύτερα και από τον δημιουργό ακόμα!

Κανείς δεν πρέπει να τα βάζει λοιπόν με τους fans, γιατί έχουν τη δύναμη ακόμα και να αλλάζουν τα χρονικά των αντικειμένων της λατρείας τους με τη δική τους σφραγίδα…


Οι Sex Pistols ηχογράφησαν τραγούδι-αφιέρωμα σε γκρούπι



Μια τρόφιμος σε άσυλο φρενοβλαβών στο Μπέρμιγχαμ, γνωστή ως «Πολίν», είχε στενότερη επαφή με τη φοβερή μπάντα από τους περισσότερους. Ήταν στη δεκαετία του 1970 όταν ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον Τζόνι Ρότεν, μέσω μιας επιστολής που του εξομολογούνταν τα βάσανα της ζωής της. Η τύπισσα δήλωνε νυμφομανής και ισχυριζόταν ότι είχε κάνει σεξ με τα υπόλοιπα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος, κι έτσι μια μέρα το έσκασε από το άσυλο και βρέθηκε έξω από την πόρτα του Τζόνι φορώντας μόνο μια πλαστική σακούλα.

Η Πολίν διατηρούσε πράγματι σχέσεις με τους μουσικούς των Sex Pistols, αν και όλοι φαίνονταν απρόθυμοι να μιλούν γι’ αυτή, πόσο μάλλον να επιβεβαιώσουν τις ερωτικές επαφές. Ο Ρότεν υπέβαλε πάντως τα σέβη του στην Πολίν το 1977 με το «Bodies», όπου και έκανε σαφείς αναφορές σε πτυχές της ζωής της, όπως αυτές απεικονίστηκαν στις επιστολές της. Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι το άλμπουμ που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο κομμάτι, το «Never Mind the Bollocks», θεωρήθηκε από τους Rolling Stone ως ένας από τους καλύτερους ροκ δίσκους όλων των εποχών, τότε η Πολίν έφτασε πολύ ψηλά…

Ο θαυμαστής των Lego που επηρέασε την ταινία Lego



Μεταξύ 1985-1989, ο αυστραλός καλλιτέχνης Λίντσεϊ Φλέι δούλευε ένα ταινιάκι κινουμένων σχεδίων όπου τα παιχνίδια της Lego έβρισκαν τον τρόπο να φτιάξουν έναν δικό τους κόσμο μέσω μιας Μαγικής Πύλης. Το εν λόγω πέρασμα έδωσε και τον τίτλο του 16λεπτου αυτού φιλμ (Magic Portal), το οποίο παρά το γεγονός ότι χρηματοδοτήθηκε από το αυστραλιανό κέντρο κινηματογράφου, δεν είχε άδεια από τη Lego Corporation. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στις αρχές τουλάχιστον η εταιρία προσπάθησε να το συνθλίψει, καθώς με το που έμαθε για τη δημιουργία μιας τέτοιας ταινίας, η Lego έστειλε τους δικηγόρους της στο κατόπι του ανεξάρτητου δημιουργού.

Παρά τις προσπάθειές της, η ταινία βγήκε τελικά στις αίθουσες και πυροδότησε σωστή τρέλα με τα Lego, με μια μακρά σειρά από animation να ακολουθούν τα χνάρια της. Το γνωστότερο το ξέρουμε όλοι και δεν είναι άλλο από το επίσημο «The Lego Movie», το οποίο όχι μόνο ακολούθησε το μοτίβο που χάραξε ο Φλέι, αλλά και αναγνώρισε την επιρροή του προκατόχου του με πάμπολλους τρόπους και αναφορές. Και για όποιον θεατή δεν το κατάλαβε, το «Lego Movie» έχει περιλάβει μια σκηνή όπου ο βασικός ήρωας περνά από τον κόσμο των Lego στον κόσμο των ανθρώπων μέσω μιας πύλης που ονομάζεται φυσικά Μαγική Πύλη. Πόσο πιο λιανά;

Θαυμαστές του Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν γίνονται συνεργάτες του



Ο δημιουργός του ανεπανάληπτου «Game of Thrones» διατηρεί περίεργες και εν πολλοίς αμφιθυμικές σχέσεις με τους θαυμαστές του και ιδιαίτερα όσους ανησυχούν ότι θα πεθάνει πριν ολοκληρώσει τη νέα και ανάρπαστη σειρά βιβλίων του. Αν και υπάρχουν δύο fans του με τους οποίους δεν φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα: ο Έλιο Γκαρσία και η Λίντα Άντονσον.

Ήταν το 1998, έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου της μοναδικής σειράς του Μάρτιν, όταν το ζευγάρι που είχε συναντηθεί με τον συγγραφέα το 1995 έφτιαξε μια αφιερωματική ιστοσελίδα στη σειρά, περιμένοντας ταυτοχρόνως άδεια ώστε να μεταμορφώσει το βιβλίο σε επιτραπέζιο παιχνίδι. Το 1999 ξαναχτύπησαν με online βάση δεδομένων για όλο το σύμπαν του Μάρτιν, όταν και ανάγκασαν τον συγγραφέα να παραδεχτεί ότι το ζευγάρι των θαυμαστών του ήξερε το Γουέστερος πολύ καλύτερα από τον ίδιο! Κι έτσι άρχισε να τους συμβουλεύεται συχνότατα, να τους εμπιστεύεται τα χειρόγραφά του για διόρθωση(!) και γενικά να τους τιμά με την έστω και άτυπη θέση του συμβούλου της σειράς.

Το 2010 έμελλε να έρθει το αποκορύφωμα της συνεργασίας τους, όταν άρχισαν να γράφουν από κοινού ένα εγχειρίδιο-οδηγό στη σειρά! Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2014 και έγινε μπεστ-σέλερ από την πρώτη στιγμή. Αν και για το ζευγάρι το να ασχολείται με τη σειρά του Μάρτιν μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς πια μιλάμε για δουλειά πλήρους απασχόλησης…

Παιδιά βλέπουν την ιστορία τους να δημοσιεύεται



Αμέτρητα παιδιά και μεγαλύτερα παιδιά έχουν ονειρευτεί ένα δικό τους σενάριο για τον αγαπημένο τους ήρωα, η Ρενέ Κάρτερ από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ φαινόταν όμως αποφασισμένη να το κάνει πράξη. Με τις φίλες της Σάρα Κριφ και Έιμι Κρόσμπι, έφτιαξαν ένα πλήρες storyboard για ένα επεισόδιο της σειράς κινουμένων σχεδίων «Tiny Toons Adventures» το 1991και το έστειλαν στη Warner Bros. Μιας και ήταν 13 ετών, δεν είχαν καν δικά τους λεφτά ούτε για τα έξοδα αποστολής, ποσό που κάλυψε τελικά η μητέρα της Κάρτερ!

Τα σχέδια των τριών κοριτσιών έφτασαν κάποια στιγμή στο γραφείο του παραγωγού Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος τα λάτρεψε και κάλεσε τις ανήλικες συγγραφείς στο στούντιο ώστε να συζητήσουν τις λεπτομέρειες. Το αρχικό πλάνο ήταν να τις πληρώσει τα 250 δολάρια της στάνταρ αμοιβής του σεναριογράφου, αν και το ποσό εκτοξεύτηκε στα 3.000 δολάρια, καθώς το στούντιο αγάπησε τα σκίτσα τους και τα ήθελε διακαώς!

Το επεισόδιο ήταν γεμάτο αστεία για τον τρόπο που φτιάχτηκε και εμφανίστηκαν τόσο ο ίδιος ο Σπίλμπεργκ όσο και τα τρία κορίτσια, όταν οι ήρωες των «Tiny Toons» διαμαρτυρήθηκαν για την ποιότητα του σεναρίου. Όσο για τους τίτλους τέλους του επεισοδίου, συνιστούσαν στους τηλεθεατές ότι αν ήθελαν να τους ταχυδρομήσουν τα δικά τους σενάρια, καλύτερα να τα έστελναν κάπου αλλού!

Ο Όγκαστ Ντέρλεθ και η δημιουργία του Κθούλου του Λάβκραφτ



Παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς τρόμου, ο μεγάλος Χάουαρντ Λάβκραφτ πέθανε εν πολλοίς άγνωστος και παραγνωρισμένος. Είχε όμως έναν σκληροπυρηνικό θαυμαστή, τον Όγκαστ Ντέρλεθ, ο οποίος συγκέντρωσε κάθε γραμμή που είχε γράψει ο αγαπημένος του γραφιάς μετά τον θάνατό του. Όταν μάλιστα ο εκδοτικός οίκος του Λάβκραφτ αρνήθηκε τα κατοπινά του έργα, ο Ντέρλεθ έφτιαξε τη δική του εκδοτική για να προωθήσει τον Λάβκραφτ. Μια καθόλου εύκολη δουλειά δηλαδή, καθώς ο τύπος έχανε πολλές χιλιάδες δολάρια για 10 συναπτά έτη στην προσπάθειά του να κάνει μεταθανάτια γνωστό τον συγγραφέα.

Στον Ντέρλεθ χρωστάμε τόσο τον όρο όσο και την ιδέα της Μυθολογίας Κθούλου, καθώς οι θεοί του Λάβκραφτ εμφανίστηκαν μόλις σε μία ιστορία του και αυτό ήταν όλο. Ο εκδότης ήταν αυτός που έκανε τον Κθούλου μέρος ενός ευρύτερου σύμπαντος με συνάφειες και συσχετίσεις με άλλες μυθολογίες, αν και όλοι έσπευσαν να τον κατηγορήσουν αρχικά για παραχάραξη της κληρονομιάς του Λάβκραφτ: ο μηδενισμός του Λάβκραφτ δεν αναγνώριζε το δίπολο καλός-κακός, ενώ οι μεταρρυθμίσεις του Ντέρλεθ έκαναν αυτό ακριβώς, χώρισαν τους ήρωες της Μυθολογίας Κθούλου σε στρατόπεδα καλών και κακών. Μέχρι και τέλη έγραψε στις ημιτελείς ιστορίες του Λάβκραφτ, ενώ στην ακραία μορφή της συμπλήρωσης των ιστοριών του, είχε πάρει 1.200 λέξεις του συγγραφέα και τις μετέτρεψε σε βιβλίο 50.000 λέξεων με την υπογραφή του Λάβκραφτ!

Ο Ντέρλεθ ήταν τελικά αυτός που έκανε γνωστό τόσο στις ΗΠΑ όσο και την οικουμένη έναν από τους κορυφαίους αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα και σίγουρα πολλοί λίγοι θαυμαστές έχουν την τιμή να περηφανεύονται ότι έκαναν το αντικείμενο της λατρείας τους παγκόσμια μόδα…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς βγήκε η φράση «θα γίνω χαλί να με πατήσεις»


Οι συνήθειες της Βυζαντινής Εποχής που «κρύβονται» πίσω από την παροιμιώδη έκφραση.

Όταν θέλουμε να δείξουμε την αμέριστη προθυμία μας να βοηθήσουμε κάποιον, συχνά χρησιμοποιούμε την έκφραση «θα γίνω χαλί να με πατήσεις».

Σύμφωνα με τον Τάκη Νατσούλη, η φράση προέρχεται από τη Βυζαντινή Εποχή και τους «αυλοκόλακες».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Νατσούλης, την εποχή εκείνη υπήρχαν ειδικοί δάσκαλοι, που δίδασκαν την κολακεία σε ενδιαφερόμενους, που ήθελαν να πετύχουν κάποια θέση στα ανάκτορα. Αυτοί ονομάζονταν «αυλοκόλακες».

Κάποτε, σε μια λαϊκή εξέγερση, μερικοί επαναστάτες έπιασαν τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό το Β' και του έκοψαν τη μύτη! Και οι εφτά τότε κόλακές του, έκοψαν κι αυτοί τη δική τους μύτη, για να μη υπερέχουν σε τίποτα από αυτόν.

Όταν ο κύριός τους ήθελε να καβαλήσει το άλογό του, οι κόλακες μάλωναν μεταξύ τους ποιος θα πρωτοσκύψει για να πατήσει επάνω στην πλάτη του ο αυτοκράτορας. Άλλοτε πάλι, για να μη λερώσει τα κόκκινα σανδάλια του, οι κόλακες έπεφταν κατάχαμα μέσα στις λάσπες και τις ακαθαρσίες, ενώ ο αφέντης πατούσε επάνω τους, για να μπει στο παλάτι του.

Από την τελευταία αυτή ταπεινή πράξη των αυλοκολάκων έμεινε ως τα χρόνια μας η φράση: «θα γίνω χαλί να με πατήσεις».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσγείωση αεροπλάνου κόβει την ανάσα


Δείτε το βίντεο.

Πολλά αεροπλάνα δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Μαδέρα την Κυριακή λόγω των ισχυρών ανέμων, ωστόσο η προσγείωση στο βίντεο που ακολουθεί κόβει την ανάσα.

Οι άνεμοι χτυπούν το αεροπλάνο και ο πιλότος αδυνατεί να το φέρει σε ευθεία με το διάδρομο.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Μαδέρα στην Πορτογαλία, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Funchal, άνοιξε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1964 με δύο διαδρόμους 1.600 μέτρων. Μετά από ένα δυστύχημα ενός Boeing 727 που πετούσε από τις Βρυξέλλες στην Μαδέρα στις 19 Νοέμβρη του 1977 επεκτάθηκε ο αεροδιάδρομος και το μισό του διαδρόμου στέκεται σε κολώνες.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΟΣΑ: Άγνωστη για την Ελλάδα η λέξη εμπιστοσύνη


Μπορεί η κυβέρνηση να εφαρμόζει σκληρά μέτρα προκειμένου να εξομαλυνθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας και να έρθει η ανάπτυξη, όμως υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που δεν μπορεί να το κερδίσει με τα επίπονα οικονομικά μέτρα.

Ο λόγος για την εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη συμβάλλει στη δημιουργία καλού κλίματος σε μία κοινωνία και ενισχύει την ευημερία και την εξέλιξη ενός λαού. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), διενήργησε μεγάλη έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει ποιες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν καλύτερες σχέσεις εμπιστοσύνης και ως εκ τούτου, έχουν αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά σε όλες τις κατηγορίες, όπως ήταν αναμενόμενο. Ωστόσο, έκπληξη προκαλεί ότι η Γαλλία όπως και η Γερμανία βρίσκονται χαμηλά στη λίστα. 




Η έρευνα του ΟΟΣΑ με τίτλο «Πώς είναι η ζωή το 2015», αποτύπωσε ορισμένα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Η έρευνα στηρίχθηκε σε στοιχεία της Eurostat και αναπτύχθηκε σε τρεις άξονες: 1) Στην εμπιστοσύνη προς τους συμπολίτες, 2) Στους δημόσιος θεσμούς και 3) Στις εθνικές κυβερνήσεις.

Όσον αφορά την εμπιστοσύνη στους άλλους ανθρώπους, βάσει των στοιχείων, τα σκανδιναβικά κράτη και γενικότερα η Βόρεια Ευρώπης, συγκεντρώνουν για μία ακόμη φορά τις καλύτερες αναφορές. Η Δανία, η οποία σημειώνουμε ότι δεν βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ, καταλαμβάνει με διαφορά την 1η θέση. Ακολουθεί στη 2η θέση η Φινλανδία και έπεται στην 3η η Νορβηγία. Ισλανδία και Σουηδία συμπληρώνουν την πεντάδα, στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα, ενώ την πρώτη δεκάδα απαρτίζουν οι Ολλανδία, Σλοβενία, Ελβετία, Ιρλανδία και Ισπανία.

Η Γερμανία, το Βέλγιο και η Αυστρία, χώρες με παραδοσιακή οργάνωση και δομές, περιέργως βρίσκονται αρκετά χαμηλά στη σχετική λίστα, ενώ τη μεγάλη έκπληξη, όπως σημειώσαμε και παραπάνω, κάνει η Γαλλία, η οποία βρίσκεται στην τελευταία θέση. Κάτω από την Ελλάδα βρίσκεται επίσης η Τσεχία.

Συνολικά, οι σκανδιναβικές χώρες και ιδιαίτερα η Δανία, καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις.

Ο πίνακας με τα συνολικά αποτελέσματα της έρευνας του ΟΟΣΑ για την εμπιστοσύνη στους άλλους...



Σε επίπεδο εμπιστοσύνης των δημόσιων θεσμών, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στις τελευταίες θέσεις. Η έρευνα αναφέρεται κυρίως στην εμπιστοσύνη απέναντι στο πολιτικό σύστημα, στην αστυνομία και στο σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης. Λιγότερη εμπιστοσύνη στη συγκεκριμένη κατηγορία, εκφράστηκε μόνο σε Ισπανία, Σλοβενία και Πορτογαλία. Οι σκανδιναβικές και οι χώρες του βορρά βρίσκονται και πάλι σε υψηλό επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα...

Ελέφαντας και καμηλοπάρδαλη έγιναν «αυτοκόλλητοι» μετά τη διάσωσή τους


Συντροφικότητα πάνω απ' όλα σε καταφύγιο του Ναϊρόμπι - Δείτε τις φωτογραφίες.

Λένε πως η αγάπη- και η φιλία- δεν έχουν όρια και αυτό επιβεβαιώνεται στην περίπτωση ενός μικρού ελέφαντα και μιας καμηλοπάρδαλης που έχουν γίνει «αυτοκόλλητοι» μετά τη διάσωσή τους στο Ναϊρόμπι.

Ο μικρός Κίκο μεταφέρθηκε σε καταφύγιο άγριας ζωής στο Ναϊρόμπι αφότου βρέθηκε μόνος και αβοήθητος από τος αρμόδιες υπηρεσίες της Κένυας.

Με ηλικία μόλις ενός μήνα ήταν πολύ μικρός για να κοιμάται στο χώρο όπου ζούσαν οι υπόλοιπες καμηλοπαρδάλεις κι έτσι τον έβαλαν δίπλα στους ελέφαντες. Εκεί γεννήθηκε η ασυνήθιστη φιλία του με τον επίσης ορφανό Loboito, ένα ελεφαντάκι τριών εβδομάδων, που είχε βρεθεί μόνο και πεινασμένο.

Οι φωτογραφίες δείχνουν τα δύο ζώα να παίζουν και να βολτάρουν μαζί. Κανονικά κανένα από τα δύο δεν θα είχε επιβιώσει στη φύση μακριά από τη μαμά του- που είναι πηγή τροφής αποκλειστική σε αυτές τις ηλικίες- ωστόσο φαίνεται πως και οι δύο έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Ό,τι λείπε στον Loboito σε… μπόι, το αναπληρώνει σε ενθουσιασμό καθώς τρέχει πίσω από τον Κίκο και απολαμβάνει να χαλαρώνει κάτω από τα πανύψηλα πόδια του φίλου του. Τότε η μικρή καμηλοπάρδαλη σκύβει και ακουμπά με τη μουσούδα της τον ελέφαντα.


















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στο Ποικίλο Όρος και στις παρυφές της Πάρνηθας


Δεσμεύσεις Σκουρλέτη στους δημάρχους των πλημμυρόπληκτων περιοχών.

Την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης και συντονισμού των συναρμόδιων αρχών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σημαντικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες στους δήμους Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Αχαρνών και Χαϊδαρίου, αναγνώρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, σε συνάντηση που είχε με τους δημάρχους των περιοχών που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Περιβάλλοντος, οι δήμαρχοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού Νίκος Σαράντης, Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός και Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, περιέγραψαν τα δραματικά περιστατικά από τις ώρες που επλήγησαν οι επίμαχες περιοχές, αλλά και την καταστροφή που αποκαλύφθηκε στη συνέχεια.

Όπως έγινε γνωστό, πέρα από τις τρεις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εξαιτίας των πλημμυρών, εκτεταμένες είναι οι ζημιές στο οδικό δίκτυο, σε κατοικίες, καταστήματα και υποδομές λίγες ημέρες μετά την καταστροφή.

Κοινή ήταν η άποψη που εκφράστηκε από τους δημάρχους, ότι πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις, τόσο για την ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος με αντιπλημμυρικά έργα μεγάλου εύρους, όσο και για την αποκατάσταση των ζημιών στις συνοικίες των τριών Δήμων.

Απ’ την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύτηκε ότι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να προωθηθεί ο αναγκαίος συντονισμός και να εξεταστούν αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις δομικού χαρακτήρα στο Ποικίλο Όρος και στις παρυφές της Πάρνηθας - σημεία που εντοπίστηκαν από τους ίδιους τους δημάρχους ως κομβικής σημασίας για την επιτυχία κάθε σχετικού εγχειρήματος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μετέφεραν μισό τόνο παράνομο χαβιάρι μέσα σε… νεκροφόρα!


Αντί για σορό η αστυνομία βρήκε το έδεσμα μέχρι και μέσα στο φέρετρο.

Όταν η ρωσική αστυνομία έκανε σήμα για έλεγχο σε μια νεκροφόρα που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα πιθανότατα δεν περίμενε να αντικρίσει αυτό που αντίκρισε όταν άνοιξε το φέρετρο.

Ο οδηγός της νεκροφόρας είπε πως μετέφερε τη σορό μιας γυναίκας στην πόλη Khabarovsk, ωστόσο η έρευνα έδειξε πως δεν υπήρχε καμία σορός μέσα στο όχημα.

Αντ’ αυτού βρέθηκε… μισός τόνος χαβιάρι μέσα στη νεκροφόρα και ακόμα και μέσα στο φέρετρο.

Είναι χαρακτηριστικό πως το βαζάκι των 125 γραμμαρίων χαβιαριού κοστίζει 100 δολάρια.

Η αλιεία του οξύρρυγχου σε συνθήκες ελευθερίας έχει απαγορευτεί καθώς ο πληθυσμός των ψαριών σημείωσε μεγάλη μείωση μετά την υπεραλιεία της σοβιετικής εποχής. Μόνο το χαβιάρι που προέρχεται από ιχθυοτροφεία είναι νόμιμο, εξηγεί το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η λαθραία αλιεία παραμένει ωστόσο μεγάλο πρόβλημα και το λαθρεμπόριο πιστεύεται πως είναι εκτεταμένο.

Ο οδηγός της νεκροφόρας και ο συνεργός του ορκίζονταν πως δεν είχαν ιδέα πως μετέφεραν χαβιάρι αντί για πτώμα. Υποστήριξαν πως ένας άνδρας τους πλησίασε και τους ζήτησε να παραλάβουν το φέρετρο και να το μεταφέρουν σε νεκροτομείο πληρώνοντάς τους 360 ευρώ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μακάβρια εφαρμογή: Σου λέει πόσοι έχουν πεθάνει σε κάθε σπίτι


Μια νέα εφαρμογή, που μοιάζει να βγήκε από ταινία τρόμου, αποκαλύπτει αν κάποιος έχει πεθάνει στο σπίτι που θέλετε να αγοράσετε ή να νοικιάσετε.

Η νέα αυτή εφαρμογή, ονόματι DiedInHouse, παρέχει στους ενδιαφερόμενους πληροφορίες για τους ανθρώπους που έμεναν παλιά στο σπίτι, για το αν ζουν ή αν έχουν πεθάνει.

Αν οι προηγούμενοι κάτοικοι είναι νεκροί και υπάρχουν τα διαθέσιμα στοιχεία, τότε παρέχει τις πληροφορίες για τα ακριβή αίτια θανάτου τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζωντάνεψαν την τεχνολογία του Σταρ Τρεκ


Ερευνητές στη Βρετανία κατάφεραν να δημιουργήσουν την πρώτη στον κόσμο ελκτική ακτίνα ήχου, η οποία μπορεί να ανυψώσει και να μετακινήσει αντικείμενα χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα. Κάτι τέτοιο έως τώρα υπήρχε μόνο στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Μπρίστολ και του Σάσεξ, καθώς και της εταιρείας Ultrahaptics, με επικεφαλής τον καθηγητή πληροφορικής Σριράμ Σουμπραμανιάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", χρησιμοποίησαν μια συστοιχία 64 μικροσκοπικών ηχείων για να δημιουργήσουν μεγάλης έντασης ηχητικά κύματα.

Η ελκτική ακτίνα περιβάλλει ένα αντικείμενο με ήχο και δημιουργεί γύρω του ένα πεδίο δύναμης, ένα είδος ακουστικού ολογράμματος, το οποίο μπορεί -ανάλογα με την ένταση του ήχου που βγαίνει από τα ηχεία- να κρατήσει ένα αντικείμενο αιωρούμενο στον αέρα, να το μετακινήσει ή ακόμη και να το περιστρέψει.

Οι ελκτικές ακτίνες έχουν χρησιμοποιηθεί συχνά από συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας στα βιβλία τους και έγιναν διάσημες από την ταινία «Σταρ Τρεκ».

Η δημιουργία της ηχητικής ελκτικής ακτίνας μπορεί μελλοντικά να βρει διάφορες πρακτικές εφαρμογές, όπως για την μεταφορά ευαίσθητων αντικειμένων, χωρίς να υπάρχει επαφή με ανθρώπινα χέρια ή μηχανήματα. Επίσης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην ιατρική, π.χ. σε μικροχειρουργικά εργαλεία.

Η εταιρεία Ultrahaptics, συνιδρυτής της οποίας είναι ο Σουμπραμαριάν, είναι κορυφαία στον κόσμο στην τεχνολογία της ‘ανέπαφης αφής', που δημιουργεί την μαγική εμπειρία του να νιώθεις κάτι χωρίς να το αγγίζεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άναψαν καπνογόνα και τους "έλιωσαν" τα ρωσικά ΜΑΤ


Μεγάλο θέμα έχει γίνει στην Ρωσία, η είδηση ότι οπαδοί ποδοσφαιρικής ομάδας ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις, όταν άναψαν καπνογόνα σε αγώνα της αγαπημένης τους ομάδας. Το γήπεδο γέμισε με καπνό και ακολούθησε επέμβαση της αστυνομίας.

Οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας τόνισαν ότι θα τιμωρηθούν αυτοί που ήταν υπεύθυνοι για την διεξαγωγή του αγώνα. Από την πλευρά της, η αστυνομία είπε πως έκανε καλά την δουλειά της, παρά το γεγονός ότι οι αντιδράσεις ήταν πολλές.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απολύθηκαν οι δύο παρουσιαστές μετά το "σκετς" της παρενόχλησης


Σάλο έχει προκαλέσει στο Μεξικό η προκλητική κίνηση ενός παρουσιαστή στην συμπαρουσιάστριά του στον αέρα της εκπομπής.

Ο παρουσιαστής άγγιξε το στήθος της παρουσιάστριας με αποτέλεσμα εκείνη να αντιδράση και να τον χτυπήσει, ενώ στη συνέχεια έβγαλε το μικρόφωνό της και αποχώρησε λέγοντας «δεν μπορώ να δουλέψω έτσι».

Το κανάλι διέταξε εσωτερική έρευνα για το περιστατικό και βρέθηκε προ εκπλήξεως.

Όπως εξομολογήθηκαν οι παρουσιαστές, ήταν συνεννοημένοι και σκηνοθέτησαν την “παρενόχληση” για λόγους τηλεθέασης.

Και οι δύο απολύθηκαν και καθώς το περιστατικό είχε πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις στη χώρα, αναγκάστηκαν να αναρτήσουν ένα βίντεο στο οποίο δηλώνουν ότι είναι αγαπημένοι φίλοι.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η viral νύφη που ξεσηκώνει χιλιάδες χρήστες στα social media


Σαν άλλη Μπιγιόνσε μία νύφη ξεσήκωσε τόσο τον γαμπρό όσο και τους καλεσμένους της με τον χορό της!

Η 27χρονη χορεύτρια Ρενάτα Μπρεσιάνι έβγαλε το νυφικό της και με ένα σατέν φόρεμα άρχισε να χορεύει στους ρυθμούς των Aretha Franklin, του Marvin Gaye και της Beyonce.

Μάλιστα όταν οι 4 παράνυφοι, όλες φίλες της νύφης, την ακολούθησαν στο χορευτικό τότε όχι μόνο ο γαμπρός αλλά και οι καλεσμένοι ξέσπασαν σε επιφωνήματα και χειροκροτήματα!

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απολύθηκε ο αστυνομικός που ξυλοκόπησε μαύρη μαθήτρια μέσα στην τάξη της


Η πράξη του προκάλεσε γενική κατακραυγή στις ΗΠΑ.

Ο λευκός αστυνομικός που ξυλοκόπησε μια μαύρη μαθήτρια, μέσα στην τάξη του σχολείου της, προσπαθώντας να την συλλάβει εν ώρα μαθήματος, απολύθηκε, ανακοίνωσε σήμερα ο ανώτερός του στην ιεραρχία.

Ο αστυνομικός Μπεν Φιλντς, η "επιχείρηση" του οποίου βιντεοσκοπήθηκε από άλλους μαθητές προκαλώντας κατακραυγή στις ΗΠΑ, ενήργησε κατά τρόπο που "δεν συνάδει με την εκπαίδευση (σ.σ. των αστυνομικών) και δεν είναι αποδεκτός", δήλωσε ο σερίφης Λίον Λοτ.

Στα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ο Φιλντς διακρίνεται να αρπάζει βίαια τη μαθήτρια προσπαθώντας να την απομακρύνει από το θρανίο της και να την σέρνει στο πάτωμα. Το κορίτσι, που φοιτά στο λύκειο Σπρινγκ Βάλεϊ της Νότιας Καρολίνας, είχε αρνηθεί νωρίτερα να υπακούσει στην εντολή του, όταν της ζήτησε να βγει έξω.

Η αμερικανική δικαιοσύνη ξεκίνησε την Τρίτη έρευνα για τη σύλληψη της μαθήτριας από τον Μπεν Φιλντς. Η Χίλαρι Κλίντον, που είναι υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016 χαρακτήρισε επίσης "απαράδεκτη" τη συμπεριφορά του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνταγματική η επιβάρυνση 9% για κάθε συνταγογραφούμενο φάρμακο


«Πράσινο» φως από το ΣτΕ για το μέτρο του rebate.

Σύμφωνο με τις συνταγματικές επιταγές έκρινε, κατά πλειοψηφία, το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το μέτρο του rebate με το οποίο προβλέφθηκε επιβάρυνση των φαρμακευτικών εταιρειών με ποσοστό 9% επί των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και απόδοση των χρημάτων αυτών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τον ΕΟΠΥΥ και τον Οίκο Ναύτου.

Με απόφασή του το ΣτΕ απέρριψε αίτηση που είχε καταθέσει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για ακύρωση της υπουργικής απόφασης, με την οποία καθορίστηκαν οι διαδικασίες και ο τρόπος απόδοσης του ποσού «επιστροφής» και «πρόσθετης κλιμακούμενης επιστροφής» (rebate) σε εκτέλεση του Ν. 4052/2012.

Ειδικότερα, με το μέτρο αυτό προβλέφθηκε η αποκλειστική επιβάρυνση των φαρμακευτικών εταιρειών με ποσοστό 9% επί της τιμής κάθε φαρμάκου που συνταγογραφείται από γιατρό και καλύπτεται από ασφαλιστικούς φορείς.

Στη συνέχεια, βάση του μέτρου, οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεώνονται να επιστρέφουν το ποσό αυτό στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τον ΕΟΠΥΥ και τον Οίκο Ναύτου ενώ αντίστοιχη επιβάρυνση προβλέφθηκε ανάλογα και με το συνολικό όγκο πωλήσεων φαρμάκων, σε τριμηνιαία βάση.

Το ΣτΕ κρίνοντας την υπόθεση δέχθηκε, κατά πλειοψηφία, ότι το μέτρο του rebate δεν παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την οικονομική ελευθερία, την αναλογικότητα και την μέριμνα του κράτους για την φαρμακευτική περίθαλψη και την υγεία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την απόφαση του ΣτΕ το επικαλείται το δημόσιο συμφέρον δεν είναι αντισυνταγματικό το συγκεκριμένο μέτρο, με δεδομένη την δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Αντίθετα, δυο δικαστές που μειοψήφησαν δέχθηκαν ότι το μέτρο αυτό είναι αντισυνταγματικό καθώς έχει ως συνέπεια να διατίθεται μεγάλο ποσοστό φαρμάκων σε τιμές κάτω του κόστους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η 28η Οκτωβρίου στο Μουσείο Ακρόπολης


Δράση για τα παιδιά, που ρωτούν και μαθαίνουν για τα πλάσματα του ζωικού βασιλείου και των μύθων.
«Μαμά, θα μας δείξουν και τον Ερμή;», ρώτησε με περισσή χαρά το αγοράκι μέσα στο ασανσέρ που ανέβαινε στον δεύτερο όροφο του Μουσείου Ακρόπολης. Το 8χρονο αγόρι, που με δεκάδες άλλα παιδιά, γονείς, συγγενείς και φίλους κατέκλυσαν το Μουσείο της Ακρόπολης σήμερα, ανήμερα της εθνικής επετείου, είχε πολλούς λόγους να είναι χαρούμενο: Δεν είχε σχολείο λόγω αργίας, η μέρα ήταν όμορφη γι' αυτό και η επίσκεψη δεν χρειαζόταν να ακυρωθεί και, το κυριότερο, θα είχε μια μοναδική εμπειρία να διηγηθεί την επόμενη μέρα στους συμμαθητές του.

Στον δεύτερο όροφο, στον εξώστη με θέα στην Αρχαϊκή Αίθουσα του Μουσείου Ακρόπολης, που φέτος γιόρτασε την 28η Οκτωβρίου με μια δράση για παιδιά και ελεύθερη είσοδο για όλους, οι αρχαιολόγοι - φροντιστές είχαν πιάσει δουλειά. Σε μαλακά στρώματα και μαξιλάρια που είχαν στρωθεί στο πάτωμα, παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά και του Δημοτικού, άκουγαν ιστορίες για αρχαίους μύθους που συνόδευαν τα ζώα της αρχαιότητας. Ζώα που όλα γνώριζαν, όπως το άλογο, το δελφίνι, το ζαρκάδι, τον ρινόκερο, τον σκαντζόχοιρο, την αλεπού και την αρκούδα, αλλά και για μυθικά όντα, όπως η Μέδουσα και οι Σφίγγες.

«Τι γινόταν όταν η Μέδουσα κοίταγε στα μάτια κάποιον;», ρώτησε ο αρχαιολόγος που φρόντιζε να κρατά το ενδιαφέρον των παιδιών ζωντανό με τις ερωτήσεις του. Ακόμα κι αν η σωστή απάντηση δόθηκε τελικά από τον αφηγητή, η αστεία φατσούλα που αποτυπώθηκε αμέσως μετά, δύσκολα θα σχηματιζόταν από κάποιον μεγαλύτερο. Με ορθάνοιχτα μάτια και ανοιχτό στόμα ένα κοριτσάκι «πέτρωσε» μπροστά στα μάτια των συνομηλίκων του, που κάποια έσπευσαν να μιμηθούν, δείχνοντας τι θα πάθαινε αν κάποιος αντίκριζε ξαφνικά το μυθικό ον.

Οι ιστορίες δεν είχαν τελειωμό στα «πηγαδάκια» που συνεχώς άλλαζαν με μικρές και μικρότερες παρουσίες. «Ποια πλάσματα του νερού ήταν φίλοι με τους ανθρώπους, πολλούς από τους οποίους έσωζαν από την άγρια θάλασσα;». Σε αντίθεση με την περίπτωση της Μέδουσας, εδώ η απάντηση ήρθε με ευκολία από τα στόματα των μικρών θεατών: Το δελφίνι! «Που ήταν και το αγαπημένο ζώο του Απόλλωνα», έκανε τη σύνδεση ο αρχαιολόγος που συντόνιζε αυτή την ιδιότυπη και ξεχωριστή ξενάγηση. «Τι χρώμα έχει η θάλασσα; Μπλε», απάντησαν επίσης με μια φωνή, παίρνοντας όμως την απάντηση ότι για τους αρχαίους η θάλασσα είχε το χρώμα του κρασιού. Γι' αυτό και στόλιζαν τα αγγεία τους με πλάσματα της θάλασσας. «Έτσι όταν έπιναν κρασί, τα έβλεπαν να ‘κολυμπούν'. Κάποιοι μάλιστα έχουν σχεδιάσει και τους φυσητήρες των δελφινιών, τόσο πολύ τα είχαν παρατηρήσει», έλεγε η αρχαιολόγος που ζωντάνευε τη διήγησή της με σχετικές εικόνες τις οποίες έδειχνε στα παιδιά μέσα από τάμπλετ. Όπως εξάλλου έκαναν και οι υπόλοιποι αρχαιολόγοι - φροντιστές του Μουσείου.

Η ζωγραφική ήταν η επόμενη στάση. Καρτελίτσες με εικόνες (και πληροφορίες) από ζώα και μυθικά πλάσματα περίμεναν τα παιδιά σε άλλο «πηγαδάκι» για να τις μεταφέρουν με μπογιές σε αυτοκόλλητα πλαίσια. Δώρο τους, οι ίδιες οι ζωγραφιές που μαζί με τις αρχικές εικόνες και τα πολύχρωμα κορδελάκια που μοιράζονταν, μπορούσαν να στολίσουν παιδικά δωμάτια. Η πορεία της αναζήτησης μύθων και πλασμάτων ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου ήταν και το τελευταίο στάδιο της δράσης. Όποιοι από τους μικρούς επισκέπτες ήθελαν, με ή χωρίς τα συνοδευτικά φυλλάδια που μοιράζονταν στην είσοδο του Μουσείου, δεν είχαν παρά να ψάξουν, παρέα με τους δικούς τους, τα εκθέματα που θύμιζαν τις ιστορίες και τους μύθους από τις διηγήσεις που είχαν μόλις ακούσει.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...