Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Στην υγειά των παιδιών


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η φιλανθρωπική καλοκαιρινή βραδιά που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στο Μαρούσι για την ενίσχυση της εκστρατείας παιδικού εμβολιασμού του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας και του ιατρικού κόσμου, αλλά και απλών πολιτών ευαισθητοποιημένων στα ζητήματα κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης.


Εκατοντάδες μέλη και φίλοι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αγάπης και ευθύνης για την ενίσχυση της εκστρατείας του παιδικού εμβολιασμού για παιδιά ανασφάλιστων πολιτών και μεταναστών, που θα πραγματοποιήσει το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής από το μήνα Σεπτέμβριο.



Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης, εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του στον καθένα ξεχωριστά για την τιμητική παρουσία του στη φιλανθρωπική βραδιά, που καταληκτικό στόχο έχει την προάσπιση της υγείας μέσω του εμβολιασμού, παιδιών που οι οικογένειες τους βρίσκονται σε αδυναμία να τους προσφέρουν το πολύτιμο αυτό αγαθό για την υγεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν κοιμάται σχεδόν ποτέ



Ο 1 έτους αλμπίνος γεννήθηκε με σπάνια ασθένεια.

Ο Rio Vicary είναι μόλις ενός έτους και δεν έχει κοιμηθεί σχεδόν καθόλου από τότε που γεννήθηκε. Πάσχει από μια σπάνια γενετική ασθένεια, γνωστή ως σύνδρομο Angleman, εξαιτίας της οποίας δε μπορεί να περπατήσει και να μιλήσει και χρειάζεται 24ωρη φροντίδα.

Ο μικρούλης διεγνώσθη με την ασθένεια όταν ήταν μόλις 2 εβδομάδων και από τότε έχει περάσει τον περισσότερο χρόνο του στα νοσοκομεία, παρακολουθούμενος από δεκάδες γιατρούς. Ο Rio είναι ακόμη αλμπίνος και δε βλέπει, παρότι λατρεύει το φως και απολαμβάνει τη μουσική.

«Επειδή ο Rio δεν κοιμάται και θέλει να παίζει συνέχεια κοιμόμαστε κι εμείς ελάχιστα. Κάνουμε βάρδιες γιατί διαφορετικά δε νομίζω να μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα» είπε η μητέρα του.

Οι γιατροί έχουν κάνει τραχειοστομία στον Rio για να μπορεί να τραφεί. «Ο σωλήνας του έχει σώσει τη ζωή. Βήχει συνέχεια και πνίγεται και χρειάζεται να τον καθαρίζω. Σύντομα θα τον βγάλει όμως και θα ακούσουμε τη φωνή του για πρώτη φορά. Θα μπορεί να βγάζει κάποιους ήχους, όχι όμως να εκφέρει λόγο, καθώς το σύνδρομο από το οποίο πάσχει επηρεάζει την πνευματική του ανάπτυξη και προκαλεί διαταραχές στον ύπνο. Πέρα απ’ όλα αυτά όμως είναι ένα χαρούμενο παιδάκι, που μπορεί να απολαμβάνει τις βασικές χαρές, όπως να παίζει με το φως και να ακούει μουσική. Είναι υπέροχο» είπε η μητέρα του.








Διαβάστε περισσότερα...

Ο θηλασμός προφυλάσσει από την παχυσαρκία



Ανεξάρτητα από το πόσα παιδιά έχει μια γυναίκα.

Οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες στη μετέπειτα ζωή τους.

Σύμφωνα με μια έρευνα σε 740.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έδειξε ότι όσο περισσότερα παιδιά έκανε μια γυναίκα, τόσο πιο παχιά μπορούσε να γίνει καθώς θα μεγάλωνε.

Όμως ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ήταν μικρότερος στις γυναίκες που είχαν θηλάσει τα μωρά τους, ανεξάρτητα από το πόσα παιδιά είχαν φέρει στον κόσμο.

Για κάθε έξι μήνες που θηλάζει μια γυναίκα μειώνεται ο ΔΜΣ κατά 1%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύεται στο International Journal of Obesity.



Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση των μολύνσεων στις γυναίκες, τους καλοκαιρινούς μήνες



Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν στην παραλία και πώς θα τους αποφύγετε.
Κατακόρυφη αύξηση μολύνσεων στις γυναίκες παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες, γι' αυτό οι γυναικολόγοι συστήνουν «όχι σεξ και παιχνίδια στην άμμο το καλοκαίρι χωρίς προφυλάξεις» καθώς, όπως υπογραμμίζουν, δεκάδες είναι οι κίνδυνοι που καραδοκούν και μπορούν να πλήξουν μια γυναίκα για όλη της τη ζωή.

Μάλιστα το γεγονός, όπως τονίζει ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Στέφανος Χανδακάς, ότι οι περισσότερες από τις μολύνσεις αυτές γίνονται αντιληπτές εβδομάδες ή και μήνες αργότερα, θα πρέπει να το γνωρίζει κάθε γυναίκα και να λαμβάνει τις ενδεδειγμένες προφυλάξεις.

Δυστυχώς πολλές είναι οι γυναίκες που αγνοούν το γεγονός, ότι ο κίνδυνος μιας μόλυνσης δεν υπάρχει μόνο στην ευκαιριακή σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, αλλά και στην έκθεση στην άμμο, στην θάλασσα, στην πισίνα, αλλά ακόμη και σε μια βρεγμένη πετσέτα, επισημαίνει ο κ. Χανδακάς.

Ειδικότερα, οι κίνδυνοι από ερωτικό σύντροφο χωρίς τη χρήση προφυλακτικού είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ), χλαμύδια, έρπητας των γεννητικών οργάνων, σύφιλη, γονόρροια ή βλεννόρροια, AIDS , ηπατίτιδες.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Χανδακά, οι ανεπιθύμητες κυήσεις αυξάνονται κατά τους θερινούς μήνες, γι΄αυτό, οι γυναίκες δεν θα πρέπει να βασίζονται μόνο στο προφυλακτικό (που έχει ένα ποσοστό 10-15% αποτυχίας στην αντισύλληψη), αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικό χάπι, εφόσον επισκεφτούν τον γυναικολόγο τους (που έχει ποσοστό αποτυχίας μόνο 0,3% στον ένα χρόνο χρήσης).

Από την άμμο και τη θάλασσα, οι γυναίκες κινδυνεύουν από κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις, γι' αυτό « η καλύτερη προστασία για μια γυναίκα είναι να ενημερωθεί πριν φύγει για διακοπές από τον γυναικολόγο της, για όλους αυτούς τους κινδύνους, έτσι ώστε να γνωρίζει και να είναι προετοιμασμένη όταν θα φτάσει στην παραλία», καταλήγει ο κ. Χανδακάς.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί η Παρασκευή και 13 θεωρείται κακότυχη



Γρουσουζιά ή προκατάληψη;
Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες η Παρασκευή και 13, είναι η μέρα συνυφασμένη με τους χειρότερους αστικούς μύθους και τη δεισιδαιμονία, ειδικότερα στις αγγλοσαξωνικές χώρες, τις ισπανόφωνες και τη Γερμανία.

Σε αυτές τις χώρες ακόμη και σήμερα πολλά κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, ο μύθος προέρχεται από το γεγονός ότι ο δέκατος τρίτος μαθητής του Χριστού ήταν ο Ιούδας.

Η Παρασκευή θεωρείται δυσοίωνη ίσως επειδή τέτοια μέρα σταυρώθηκε ο Χριστός. Για τους μουσουλμάνους όμως είναι γρουσούζικη, επειδή ο Αδάμ και η Εύα έφαγαν τον απαγορευμένο καρπό μέρα Παρασκευή.

Πολλοί θεωρούν πως ο μύθος γεννήθηκε με την απόφαση του Πάπα να εκδώσει διάταγμα για τη σύλληψη και θανάτωση των ναϊτών ιπποτών. Το διάταγμα εκδόθηκε σε συνεννόηση με τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππου του Δ΄, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307.

Στη σφαίρα των μύθων της Παρασκευής και 13 ανήκουν και τα εξής: η αποστολή της NASA, Απόλλων 13 με προορισμό το Φεγγάρι, εκτοξεύθηκε στις 13:13, ενώ μετά από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η αποστολή διακόπηκε στις 13 Απριλίου. Παρασκευή επίσης, ήταν η καθιερωμένη εκτέλεση κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη. Όταν το όνομα ενός ατόμου έχει δεκατρία γράμματα θεωρείται ότι έχει την τύχη του διαβόλου (Jack the Ripper, Charles Manson, κτλ.).



Διαβάστε περισσότερα...

Από Τετάρτη οι προσλήψεις συμβασιούχων στην Κορινθία



Θα αφορούν 350 ανέργους και θα είναι πεντάμηνης διάρκειας.

Την προσεχή Τετάρτη 18 Ιουλίου, ξεκινά η διαδικασία πρόσληψης 350 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων, ανέργων, πεντάμηνης απασχόλησης, για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, που εντάσσεται στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του ΕΣΠΑ, μετά την έγκριση σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου από το ΑΣΕΠ.

Η διαδικασία προσλήψεων των ανέργων θα διεξαχθεί μέσω της εταιρείας, «Διάσταση» που εδρεύει στην Αγίου Κωνσταντίνου 7, στο Κρανίδι Αργολίδας και οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται στην εταιρεία αυτοπροσώπως ή και ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012.

Πληροφορίες σχετικά με την προκήρυξη και το διαγωνισμό παρέχονται, από την ιστοσελίδα www.ngodiastasi.gr, την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, Κροκιδά 2 στην Κόρινθο και στην Πελοπόννησος Α.Ε. που εδρεύει στην Επισκοπή Τεγέας.


Διαβάστε περισσότερα...

«Εχθρός» της υγείας οι σαγιονάρες



Στο στόχαστρο των ειδικών για προβλήματα που δημιουργούν στο πόδι.

Οι σαγιονάρες είναι ωραίες για την παραλία ή για τις πισίνες, αλλά όταν πρόκειται για μεγάλους περιπάτους, ειδικοί προτρέπουν να φοράτε κανονικά παπούτσια.

Είναι ιδιαίτερα κακή ιδέα για τη συμμετοχή σε αθλήματα ή για διαδρομές πεζοπορίας και μεγάλους περιπάτους στην πόλη, δηλώνουν ειδικοί.

Οι σαγιονάρες δεν προσφέρουν στήριξη στην καμάρα, προστασία στη φτέρνα ή απορρόφηση της έντασης, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ποδιάτρων.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, ορθοπεδικοί του Mount Sinai School of Medicine στη Νέα Υόρκη, προειδοποίησαν ότι η έλλειψη απορρόφησης της έντασης από τις σαγιονάρες μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πατούσα, τα πόδια, τους γλουτούς και τη μέση.

Ακόμα χειρότερα, μπορεί να οδηγήσουν σε διάστρεμμα στον αστράγαλο, κατάγματα στα δάχτυλα και σπασμένα νύχια, πελματιαία απονευρωσίτιδα, καθώς και προβλήματα νεύρων.

Οι σαγιονάρες μπορεί να επηρεάσουν τον έλεγχο του οδηγού ενός οχήματος αν γλιστρήσουν από το πόδι και σφηνώσουν κάτω από τα πεντάλ, σύμφωνα με το Bill Van Tassel, της Αμερικανικής Ένωσης Αυτοκινητιστών. Πρόσθεσε: «Ό,τι φοράτε στα πόδια σας δεν θα πρέπει να είναι τόσο χαλαρό που να βγαίνει και να παρεμβάλλεται με τα πεντάλ».

Άλλος κίνδυνος όταν φοράμε σαγιονάρες είναι η βλάβη από την ηλιακή ακτινοβολία. Όταν εκθέτετε το γυμνό σας πόδι, την ημέρα, να έχετε εξασφαλίσει ότι φοράτε αντηλιακό για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου στο δέρμα.


Πηγή:
http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα καλύτερα και χειρότερα γεύματα για διαβητικούς



Διατροφικές συστάσεις για ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Η διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην πρόληψη και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Αρχικά, αν κάποιος νοσεί από σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να δοθεί έμφαση στο σωματικό του βάρος. Καλό είναι στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα (Δείκτης Μάζας Σώματος [ΔΜΣ] >25kg/m2), η πρόσληψη ενέργειας να μειωθεί κατά 500-1000 Kcal/ημερησίως κάτω των υπολογιζόμενων ημερήσιων αναγκών του συγκεκριμένου ατόμου, με στόχο ο ΔΜΣ να φθάσει στο 25 kg/m2. Αν αυτό είναι δύσκολο, θα πρέπει τουλάχιστον να μειωθεί το σωματικό βάρος κατά 5 -10%, με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας (άσκηση), που θα βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου.

Παλαιότερα, επικρατούσε η αντίληψη ότι ένας διαβητικός, δεν πρέπει να καταναλώνει τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες (ζάχαρη ή άμυλο). Νεότερες όμως έρευνες, έχουν δείξει ότι οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για τον διαβητικό ασθενή και πρέπει να καλύπτουν το 45-55%της ημερησίας πρόσληψης. Επίσης, δεν έχει σημασία μόνο η μορφή των υδατανθράκων, αλλά η ποσότητά και ο καταμερισμός τους μέσα στην ημέρα. Όσον αφορά τις πρωτεΐνες, αυτές πρέπει να καλύπτουν το 10-20% της ημερήσιας ενέργειας και καλό είναι να προέρχονται από ψάρια, άπαχο κρέας ή κοτόπουλο ή γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Η πρόσληψη λίπους δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30-35% της ολικής ενέργειας, ενώ τα κορεσμένα λιπαρά δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 10% της συνολικής ημερήσιας ενέργειας. Τέλος, η πρόσληψη μονοακόρεστων (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστων λιπαρών (λιπαρά ψάρια) δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 10% της προσλαμβανομένης ενέργειας.

Επομένως, ένας διαβητικός πρέπει να ακολουθεί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που να περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων, χωρίς στερήσεις και απαγορεύσεις, όπως ισχύει και για τον γενικό πληθυσμό.

Διατροφικές συστάσεις για διαβητικούς:

- Καταμερισμός των υδατανθράκων μέσα στην ημέρα.
- Προτίμηση σε σύνθετους υδατάνθρακες, μη επεξεργασμένα τρόφιμα (ρύζι- μακαρόνια ολικής αλέσεως)
- Μικρά και συχνά γεύματα (κάθε 2-3 ώρες περίπου)
- Κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων
- Κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα (5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως)
- Μείωση της κατανάλωσης κορεσμένου λίπους- αύξηση της κατανάλωσης μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών
- Με μέτρο κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού. Η χρήση υποκατάστατων ζάχαρης είναι επιθυμητή
- Αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών. Καλές πηγές είναι τα φρούτα, τα λαχανικά τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής αλέσεως (δημητριακά ψωμί κ.ά.).
- Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, θα πρέπει να έχουν γεύματα σε σταθερές ώρες μέσα στην ημέρα
- Διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα
- Επιλογή υγιεινού τρόπου μαγειρέματος (βραστά, ψητά ή στον ατμό)
- Αύξηση φυσικής δραστηριότητας, περπάτημα 20-30 λεπτά καθημερινά

Με βάσει όλα τα παραπάνω, υπάρχουν κάποιες καλές και κακές επιλογές γευμάτων, που μπορείτε να ακολουθήσετε ή να αποφύγετε αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη:

- Αραβική πίτα με άπαχο μοσχαρίσιο κρέας και μαύρα φασόλια (443 kcal, 48 γρ υδατανθράκων)
- Χοιρινό με σάλτσα μπάρμπεκιου, συνοδευμένο με μακαρόνια, τυρί και καλαμπόκι (2510kcal, 83 γρ υδατανθράκων)
- Φιλέτο χοιρινό με σάλτσα μουστάρδας, συνοδευμένο με μπρόκολο στον ατμό και πουρέ πατάτας (360 kcal, 42 γρ υδατανθράκων)
- Σάντουιτς με τόνο και μαγιονέζα, συνοδευμένο και τσιπς και ζαχαρούχο αναψυκτικό (1059 kcal, 183 γρ υδατανθράκων
- Μακαρόνια ολικής αλέσεως με γαρίδες, σάλτσα ντομάτας και φέτα (369 kcal, 48γρ υδατανθράκων)
- Τηγανητό κοτόπουλο με πουρέ πατάτας (1030kcal, 96γρ υδατανθράκων)
- Κοτόπουλο στήθος ψητό, με γλυκοπατάτα και σπαράγγια (312kcal, 29 γρ υδατανθράκων)
- Χάμπουργκερ με μπιφτέκι, μπέικον, με πατάτες τηγανιτές (2700kcal, 309 γρ υδατανθράκων)
- Ψάρι ψητό στην σχάρα με καλαμπόκι, τεύτλα, αχλάδι και καρύδια (456 kcal, 48 γρ υδατανθράκων)
- Ψάρι τηγανητό, με σάλτσα μαγιονέζας και πατάτες τηγανητές (910kcal, 92 γρ υδατανθράκων)

Αυτές είναι μερικές από τις επιλογές που έχετε. Aπό κει και πέρα, στο χέρι σας είναι τι θα επιλέξετε!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ώρα για προπόνηση στη φύση



Πώς θα αποφύγουμε τις αλλεργίες.

Ο καιρός είναι τέλειος και εσύ θέλεις να προπονηθείς έξω. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που είσαι αλλεργική σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες; Δεν χρειάζεται να μείνεις μέσα. Αρκεί να θυμάσαι τα εξής:

Βρες την ιδανική ώρα: Το μεσημέρι εκτός από την έντονη ζέστη που δυσχεραίνει την άσκηση είναι και εκείνη η στιγμή της ημέρας που τα αλλεργιογόνα βρίσκονται σε έξαρση.

Για να αποφύγεις τη ζέστη και τις αλλεργικές αντιδράσεις προτίμησε να γυμνάζεσαι είτε πολύ πρωί είτε μετά τις 8 το απόγευμα.

Παρατήρησε τον καιρό: Όταν έχει αέρα, τα μικροσωματίδια μεταφέρονται συνεχώς στο περιβάλλον μετατρέποντάς σε σε εύκολο θύμα τους. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αν φυσάει, απόφυγε να κάνεις γυμναστική κοντά σε δέντρα.

Άλλαξε ρούχα: Μετά τη γυμναστική σε εξωτερικό περιβάλλον, τα ρούχα σου αλλά και το δέρμα σου είναι γεμάτα μικροοργανισμούς που μπορούν να σου προκαλέσουν αλλεργίες.

Όταν τελειώσεις λοιπόν το πρόγραμμά σου βάλε τα ρούχα στα άπλυτα και κάνε αμέσως ένα δροσερό ντους.


Πηγή: http://www.myself.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γέννα παχαίνει, ο θηλασμός αδυνατίζει



Η ωφέλειά στη γυναίκα μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια.

Η γέννα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, όμως ο θηλασμός περιορίζει κάπως τον κίνδυνο, κατά περίπου 1% για κάθε έξι μήνες που αυτός διαρκεί, αναφέρει νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Κέρστι Μπόμπροου, ανέφεραν ότι ο θηλασμός δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία των παιδιών, αλλά και των μητέρων και μάλιστα η ωφέλειά του μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια.

Αν και το όφελος για μία μεμονωμένη γυναίκα από άποψη μείωσης του βάρους της είναι μικρό, η ωφέλεια είναι πιο σημαντική σε συλλογικό επίπεδο, σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες, όσον αφορά τις ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία στο σύνολο του πληθυσμού.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για περίπου 740.000 γυναίκες -πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε τόσο μεγάλο δείγμα πληθυσμού- με μέση ηλικία 58 ετών και συσχέτισαν το βάρος και το ύψος τους (από όπου προκύπτει ο δείκτης σωματικής μάζας) με το ιστορικό των γεννήσεων και του τυχόν θηλασμού που είχαν κάνει στα μωρά τους. Ο δείκτης 18,5 έως 25 είναι φυσιολογικός, από 25 έως 30 δείχνει ότι το άτομο είναι υπέρβαρο και πάνω από 30 παχύσαρκο.

Όπως διαπιστώθηκε, όσο περισσότερα παιδιά έχει κάνει μία γυναίκα, τόσο τείνει να αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου ο δείκτης σωματικής μάζας της. Όσες δεν έκαναν παιδιά, είχαν δείκτη 25,6 κατά μέσο όρο (ελαφρώς μόνο υπέρβαρο), ενώ όσες είχαν κάνει τέσσερις ή περισσότερες γέννες, είχαν μέσο δείκτη 27,2 (κανονικά υπέρβαρο) μετά τα 55 χρόνια τους.

Μεταξύ των γυναικών που είχαν γεννήσει, το 70% περίπου είχαν θηλάσει για 7,7 μήνες κατά μέσο όρο. Για κάθε έξι μήνες θηλασμού, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, ο μέσος δείκτης σωματικής μάζας της γυναίκας ήταν περίπου 1% μικρότερος, αναφέρει το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.

Οι επιστήμονες φρόντισαν να διευκρινίσουν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει πως ο θηλασμός αδυνατίζει, όμως δείχνει ότι όντως υπάρχει σχέση ανάμεσα στο βάρος που έχει η γυναίκα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της και στον προγενέστερο θηλασμό. Η σχέση αυτή υπάρχει ακόμα και όταν απομονωθούν άλλοι παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία, όπως η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Αν και δεν είναι σαφές γιατί ο θηλασμός συνδέεται με ελαφρώς μειωμένο βάρος, μία πιθανή εξήγηση, κατά την Κέρστι Μπόμπροου, είναι ότι επιδρά στο κέντρα ελέγχου του μεταβολισμού στον εγκέφαλο της μητέρας. Όπως τόνισε, οι γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει ακόμα, καλά θα έκαναν να θηλάσουν τα μωρά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

To κόψιμο του τσιγάρου παχαίνει



Πολύ περισσότερο απ' όσο αρχικά υπολογιζόταν!

Το κόψιμο του τσιγάρου μάς προσθέτει 4-5 κιλά κατά μέσο όρο μέσα σε ένα χρόνο, αν και τα περισσότερα κιλά προστίθενται ήδη από το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με μία νέα γαλλο-βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το όφελος για την υγεία από το σταμάτημα του καπνίσματος υπεραντισταθμίζει κατά πολύ το πρόβλημα της όποιας αύξησης του βάρους και, σε κάθε περίπτωση, ο φόβος λίγων παραπάνω κιλών δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει κάποιον -κυρίως μία γυναίκα- από το να το κόψει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Ανρί-Ζαν Ομπέν του Κέντρου Ερευνών για τον Εθισμό του νοσοκομείου «Πολ Μπρους» και του πανεπιστημίου Paris-Sud του Παρισιού, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 62 μελέτες που έχουν δημοσιευθεί μεταξύ των ετών 1989-2011 πάνω στη σχέση διακοπής καπνίσματος και βάρους.

Σύμφωνα με την μελέτη, μετά το κόψιμο του τσιγάρου κατά μέσο όρο το βάρος αυξάνει κατά 1,1 κιλό τον πρώτο μήνα, 2,3 κιλά στους δύο μήνες, 2,9 κιλά στους τρεις μήνες, 4,2 κιλά στο εξάμηνο και 4,7 κιλά μετά από ένα έτος. Η αύξηση αυτή είναι γενικά μεγαλύτερη από τις συνήθεις εκτιμήσεις και σίγουρα πάνω από τα περίπου 2,3 κιλά που, κατά δήλωσή τους, πολλές γυναίκες είναι πρόθυμες να ανεχθούν προκειμένου να κόψουν το τσιγάρο.

Δεν παχαίνουν πάντως κατ' ανάγκη όλοι όσοι σταματούν το κάπνισμα, καθώς το 16% (περίπου ένας στους έξι) χάνουν βάρος μετά το κόψιμο του τσιγάρου. Από την άλλη όμως, υπάρχουν εκείνοι που βάζουν πολλά παραπανίσια κιλά, καθώς το 13% «βαραίνει» πάνω από δέκα κιλά μετά από 12 μήνες.

Η νικοτίνη αναστέλλει την όρεξη και συχνά αυξάνει τον ρυθμό μεταβολισμού των τροφών, με συνέπεια να «φρενάρει» το πάχος - με σοβαρό τίμημα όμως για την υγεία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια μέτρια αύξηση του βάρους δεν αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, αλλά το κάπνισμα σκοτώνει. Το τσιγάρο είναι η κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως.


Διαβάστε περισσότερα...

Μόνιμος διορισμός εκπαιδευτικών με Σοβαρές Αναπηρίες 67% και άνω



Οι εκπαιδευτικοί με σοβαρές αναπηρίες περιμένουν εδώ και αρκετά χρόνια να διοριστούν αλλά δυστυχώς οι κυβερνήσεις καθυστερούν χωρίς καμία δικαιολογία. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη επιστολή (13/7/2012) που έχουν στείλει προς τον Υπ. Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο. Διαβάστε την με προσοχή:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα, σας παραθέτουμε μια σύντομη αλλά περιεκτική ιστορική αναδρομή σχετικά με τις διαδικασίες μόνιμου διορισμού των εκπαιδευτικών με Σοβαρές Αναπηρίες 67% και άνω, οι οποίες ακολουθήθηκαν από το 2009, προς ενημέρωσή σας.

Το καλοκαίρι του 2009 και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2009 (λίγο πριν τις εκλογές) νομοθετήθηκε ο μόνιμος διορισμός των εκπαιδευτικών με αναπηρίες που έχουν συμπληρώσει δωδεκάμηνη προϋπηρεσία, από το σχολικό έτος 2009 -2010. Συγκεκριμένα με το Ν.3794/ΦΕΚ 156/ ΤΑ/4.9.2009 παράγραφος 4 άρθρο 39, σύμφωνα με το οποίο «από την έναρξη του σχολικού έτους 2009-2010 και εφεξής οι εκπαιδευτικοί με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον συμπληρώνουν δώδεκα (12) μήνες τουλάχιστον πραγματικής προϋπηρεσίας προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, διορίζονται σε θέσεις εκπαιδευτικών των κλάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. και πέραν των οριζόμενων από τις σχετικές διατάξεις ποσοστών. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων καθορίζεται ο αριθμός των διοριζόμενων εκπαιδευτικών κατά τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου ανά κλάδο και ειδικότητα. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων καθορίζονται τα ειδικότερα κριτήρια της σειράς διορισμού των υποψηφίων.»

Ακολούθως , το Νοέμβριο του 2009 και έπειτα από συνεχείς οχλήσεις του συλλόγου μας προς το τότε Υπουργείο , οι δικαιούχοι ανάπηροι εκπαιδευτικοί προσκλήθηκαν δια σχετικής εγκυκλίου να καταθέσουν δικαιολογητικά. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης δικαιολογητικών … τίποτε! Ουδέποτε αναρτήθηκε ο αναμενόμενος ειδικός πίνακας διορισμού, ουδεμία επ’ αυτού σαφής εξήγηση δόθηκε, ενώ αργότερα με την ανακοίνωση του νέου τότε Ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71 Α΄) άρθρο 9 παρ.10 τον Απρίλιο του 2010, ο Ν.3794/ΦΕΚ 156/ ΤΑ/4.9.2009 παράγραφος 4 άρθρο 39 επί ουσίας παραβλέφθηκε ενώ η παρουσιασθείσα ως πρόσκληση για διορισμό απεδείχθη στην πράξη πρόσκληση «καταγραφής» .

Άφαντο λοιπόν το δικαίωμα διορισμού για την περίοδο 2009 – 2010, στην αναμονή υποχρεωτικά οι εκπαιδευτικοί με αναπηρίες για ετεροχρονισμένη δικαίωση στην επικείμενη σχολική χρονιά 2010 – 2011.
Τον Αύγουστο του 2010 και στα πλαίσια της εφαρμογής του Ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71 Α΄) άρθρο 9 παρ.10 βάσει του οποίου με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καθορίζεται, με βάση τις υφιστάμενες εκπαιδευτικές ανάγκες, ο αριθμός των διοριζόμενων εκπαιδευτικών ανά σχολικό έτος και κατά κλάδο και ειδικότητα από καθεμία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

α) γονείς περισσότερων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν, που έχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού,

β) εκπαιδευτικοί με ποσοστό μόνιμης αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον συμπληρώνουν τουλάχιστον δώδεκα μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,

γ) εκπαιδευτικοί γονείς τέκνων με ποσοστό μόνιμης αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον συμπληρώνουν τουλάχιστον δώδεκα μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και

δ) ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που εμπίπτουν στις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παρ.2 του άρθρου 13 του Ν.2986/2002 (ΦΕΚ 24 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε από την παρ.1 του άρθρου 5 του Ν.3194/2003 (ΦΕΚ 267 Α΄).
Οι εκπαιδευτικοί των κατηγοριών αυτών, εφόσον έχουν αποκτήσει την αντίστοιχη ιδιότητα μέχρι 30 Ιουνίου κάθε έτους, διορίζονται κατά σειρά που εξαρτάται από τα ακαδημαϊκά κριτήρια, την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικών και τα κοινωνικά κριτήρια, σύμφωνα με τις περιπτώσεις β΄, γ΄ και δ΄ του άρθρου 3 που εφαρμόζονται αναλόγως.

Έτσι οι εκπαιδευτικοί με σοβαρές αναπηρίες 67% και άνω καλούνται να καταθέσουν δικαιολογητικά για ένταξη τους σε πίνακες διορισμού καθώς και πρόσκληση δήλωσης περιοχών για μόνιμο διορισμό σε κενές οργανικές θέσεις ως ανήκοντες στην «ειδική κατηγορία» όπου ως ειδική κατηγορία ορίστηκαν :

1. Οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί (οι οποίοι κατάρτισαν τον Πίνακα Α)

2. Οι εκπαιδευτικοί με Σοβαρές Αναπηρίες 67% και άνω (οι οποίοι κατάρτισαν τον Πίνακα Β)

3. Οι εκπαιδευτικοί γονείς τέκνων με ποσοστό μόνιμης αναπηρίας 67% και άνω(οι οποίοι κατάρτισαν τον Πίνακα Γ)

4. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (οι οποίοι κατάρτισαν τον Πίνακα Δ)

Σαν αποτέλεσμα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου 2010 με τη δημοσιοποίηση των διορισμών 2010-2011 ο εμπαιγμός των εκπαιδευτικών με σοβαρές αναπηρίες αποδεικνύεται ότι δεν έχει τέλος. Επί συνόλου 281 ατόμων διορίζονται μόλις 110, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, μάλιστα δε ορισμένοι κλάδοι παντελώς εξαιρούνται . Σα να μην φτάνει αυτό, ελάχιστοι διορίζονται πλησίον του τόπου βιολογικών αναγκών τους, παρότι τούτο προβλέπεται σαφέστατα από την κείμενη νομοθεσία (ΠΔ 50/96). Το τελικό “κτύπημα” στα θεσπισμένα δίκαια των εκπαιδευτικών με αναπηρία δίδεται με υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία καμιά μετάθεση δεν είναι δυνατή για την επόμενη τριετία συμπεριλαμβανομένων των ειδικών κατηγοριών.

Στην πραγματικότητα είναι αν μη τι άλλο προκλητικό στην αίτηση περιοχών διορισμού να δηλώνονται 10,20 και 30 κενές θέσεις και να διορίζεται μόνο ένας η και κανένας ανάπηρος εκπαιδευτικός και μάλιστα μακριά από τον τόπο βιολογικών του αναγκών ως τιμωρία και να μην του δίνεται η δυνατότητα μετάθεσης … κατά παράβαση των νόμων!!
Είναι τουλάχιστον προκλητικό το ότι το Υπουργείο δεν κάλεσε εκπαιδευτικούς ορισμένων κλάδων ούτε καν να καταθέσουν αίτηση διορισμού κατά την τελευταία εγκύκλιο, παρά το γεγονός ότι είχαν θεμελιώσει και κατοχυρώσει δικαίωμα διορισμού, και σαν να μην έφτανε αυτό δεν αναρτήθηκαν καν οι πίνακες τους.

Πρακτικώς, όλα τα παραπάνω συνιστούν βήμα – βήμα κατάργηση του προστατευτικού νομοθετικού πλαισίου για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία, ξεκάθαρη και απροσχημάτιστη.

Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί με Σοβαρές Αναπηρίες 67% και άνω προσδοκούσαν ότι μετά την όπως αναγράφεται παραπάνω κατάφορη αδικία εις βάρος τους, θα ετύγχαναν δικαιότερης μεταχείρισης και εν τέλει εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου κατά τους διορισμούς του έτους 2011-2012.

Ωστόσο κατά τους διορισμούς του έτους 2011-2012 οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί με Σοβαρές Αναπηρίες 67% και άνω υπέστησαν ακόμα μεγαλύτερο εμπαιγμό , αφού μόλις 19 εκπαιδευτικοί διορίστηκαν ( 12 Πρωτοβάθμιας και μόνο 7 από όλες τις κατηγορίες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), επί συνόλου 600 διορισμών που πραγματοποιήθηκαν , ποσοστό εξαιρετικά δυσανάλογο ακόμα και σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες εκπαιδευτικών που ανήκουν στην ειδική κατηγορία ( π.χ. 20 πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί και 7 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί διορίστηκαν στον κλάδο μόνο των Φιλολόγων).

Θα θέλαμε λοιπόν να επισημάνουμε ότι είναι πραγματικά προκλητικό να εξαπατάς ανθρώπους που ήδη αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια αλλά χωρίς υγεία σε αυτή την ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΦΙΛΟΞΕΝΗ χώρα. Έχοντας απέναντι τους ένα ανύπαρκτο σύστημα υγείας (που τους αναγκάζει να τρέχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία, να έχουν βοηθούς τους δικούς τους ανθρώπους γιατί φυσικά δεν έχει προβλεφθεί κάτι τέτοιο από το κράτος αφού οι ίδιοι-κυβερνώντες- έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν και 1 και 2 βοηθούς), μη προσβάσιμες υπηρεσίες, σχολεία, χώρους εργασίας, σε περίπτωση που ατύχησαν και χρησιμοποιούν αναπηρικό καροτσάκι κλπ.
Και αντί να έχουν σε προτεραιότητα την επαγγελματική αποκατάσταση αυτών των ανθρώπων έχουν το θράσος να τους εμπαίζουν.

Οι πρώην Υπουργοί Παιδείας μας μίλησαν για « τον πρωταγωνιστή του εκπαιδευτικού συστήματος, τον «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ», ξέχασαν όμως να αναφέρουν ότι εννοούν τον εκπαιδευτικό χωρίς προβλήματα σωματικής υγείας (γιατί μάλλον κοστίζει κάτι παραπάνω), τον εκπαιδευτικό που δεν αντιδρά σε οποιαδήποτε νέα μεταρρύθμισή που καταργεί κοινωνικά δικαιώματα στο όνομα της κάθαρσης και της σωτηρίας του κράτους (αναρωτιόμαστε ποιο είναι αυτό το κράτος;).
Ελπίζουμε πως έστω και την ύστατη στιγμή ο κ. Πρωθυπουργός και το Υπουργείο Παιδείας θα προβούν στην εφαρμογή των νόμων, υλοποιώντας και πραγματοποιώντας τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις 3 χρόνων του Υπουργείου Παιδείας απέναντί μας , θα μας συμπεριλάβουν στις εγκυκλίους διορισμών για το σχολικό έτος 2012-2013 και θα προβούν στο διορισμό όλων των εκπαιδευτικών με σοβαρές αναπηρίες 67% και άνω που θα υποβάλλουν αίτηση φέτος ώστε να ισχύσει στην πράξη και όχι στα λόγια η λεγόμενη μεταβατική περίοδος.»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΠΟΣΟΣΤΟΥ 67% ΚΑΙ ΑΝΩ
Αρ. Απόφ. Πρωτοδικείου Βόλου : 472/28-8-2006
Θουκιδίδου 45 – Ηλιούπολη, Τ.Κ.16343 Αθήνα
Τηλ.: Προέδρου: Ν. Φράγκος 6973745439, Γραμματείας: Μ. Μακρή 6972215244
Ε-mail Συλλόγου: saema67@gmail.com
Διαβάστε περισσότερα...

Τι κινδύνους κρύβει η έλλειψη ιωδίου;



Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε βρέφη, νήπια και μικρά παιδιά.

Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Προσλαμβάνεται από τη τροφή και ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός, αφού αποθηκεύεται στο θυροειδή αδένα κι εκεί χρησιμοποιείται για την παραγωγή των θυροειδικών ορμονών τριδοθυρονίνη (Τ3) και θυροξίνη (Τ4). Έτσι αποτελεί μέρος των ορμονών αυτών, οι οποίες ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός χρησιμοποιεί και αποταμιεύει ενέργεια, δηλαδή τη διαδικασία του μεταβολισμού.

Δυστυχώς, η έλλειψη ιωδίου αποτελεί παγκοσμίως ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα υγείας. Η έλλειψη ιωδίου συνεχίζει να εμφανίζεται ακόμα στις μέρες μας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βέβαια μετά τις κινητοποιήσεις και τις προσπάθειες που κατέλαβαν τα Ευρωπαικά και Ηνωμένα Έθνη το φαινόμενο έχει μειωθεί αρκετά αλλά το γεγονός ότι δεν έχει εξαληφθεί ακόμα είναι ανησυχητικό. Η έλλειψη ιωδίου ενός ατόμου μπορεί να το επηρεάσει τόσο σωματικά όσο και νοητικά. Μετά από πολλούς μήνες ανεπάρκειας είναι δυνατό να αναπτυχθεί υποθυροειδισμός, βρογχοκήλη και μειωμένη διανοητική λειτουργία. Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά;

Υποθυρεοειδισμός

Η έλλειψη ιωδίου είναι παγκοσμίως η πιθανότερη αιτία για την εμφάνιση υποθυροειδισμόυ, αφού το ιώδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή των θυροειδικών ορμονών.

Βρογχοκήλη

Βρογχοκήλη είναι η διόγκωση του θυρειδούς αδένα. Η διεύρυνση αυτή προκαλείται από την ανεπάρκεια του ιωδίου, λόγο της μειωμένης πρόσληψής του από τη διατροφή, αφού καταβάλλεται προσπάθεια για την παραγωγή θυροειδικών ορμονών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωδη του Θυροειδούς (American Thyroid Association) η έλληψη ιωδίου είναι η πιο συχνή αιτία διόγκωσης του θυροειδούς αδένα και της εμφάνισης βρογχοκήλης παγκοσμίως.

Μειωμένη διανοητική λειτουργία

Γυναίκες με ανεπάρκεια ιωδίου κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης υπάρχει περίπτωση να γεννήσουν παιδιά με σοβαρή διανοητική και νευρολογική βλάβη, προβλήματα στην ανάπτυξη, στην ομιλία και την όραση, ενώ σε πιο σοβαρή μορφή η υπολειτουργία του θυροειδούς μπορεί να οδηγήσει σε κρετινισμό (ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, σπαστικότητα κ.ά.). Τέλος αυξάνεται ο κίνδυνος θνησιγένειας και νεογνικής θνησιμότητας.

Πηγές ιωδίου

Το ιώδιο δεν βρίσκεται σε όλα τα τρόφιμα αλλά πολύ καλές πηγές ιωδίου είναι τα φύκη, τα θαλασσινά, τα ψάρια (π.χ. μύδια, στρείδια, σαρδέλες, αστακός, μπακαλιάρος κ.ά.) και τα γαλακτοκομικά προιόντα. Βέβαια η πρόσληψη ιωδίου διαφέρει ανάλογα με τη γεωγραφική θέση της κάθε περιοχής. Δηλαδή περιοχές που βρίσκονται κοντά σε θάλασσα παράγουν προιόντα που περιέχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε ιώδιο σε σχέση με άλλες περιοχές που δεν είναι κοντά σε θαλασσινό νερό. Μια άλλη πηγή ιωδίου είναι έτοιμα φαγητά, στα οποία έχει γίνει νωρίτερα προσθήκη ιωδιούχου αλατιού, καθώς κι η χρήση επιτραπέζιου ιωδιούχου αλατιού. Η χρήση του στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αρκετά συχνή, ενώ στην Ευρώπη ποικίλει στις διάφορες περιοχές. Σύμφωνα με έρευνες στις Η.Π.Α. συχνά γίνεται χρήση κι ενός πολυβιταμινούχου σκευάσματος που περιέχει ιώδιο για την αποφυγή ανεπάρκειας, ενώ τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α. χορηγούνται συμπληρώματα ιωδίου σε άτομα υψηλού κινδύνου, όπως οι έγκυες. Ακόμα, σύμφωνα με έρευνα το 2009, αξιολογήθηκε ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων ιωδίου σε παιδιά, με ήπια ανεπάρκεια σε ιώδιο, συμβάλλει στη βελτίωση της αντιληπτικής τους ικανότητας. Στην Ιταλία (Σικελία) καταναλώνουν ιωδιούχο νερό, ενώ σε άλλες χώρες όπως η Κίνα, γίνεται προσθήκη ιωδίου στο τσάι. Στο Σουδάν και στη Γουατεμάλα έχουν γίνει δοκιμές για την προσθήκη ιωδίου στη ζάχαρη. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει γνωστός ο εμπλουτισμός των ζωοτροφών σε ιώδιο, στη Βόρεια Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, κι αυτό γιατί το γάλα των ζώων που κατανάλωσαν τη συγκεκριμένη τροφή, και κατά συνέπεια τα γαλακτοκομικά προιόντα, έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε ιώδιο.

Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (Recommended Daily Allowance, RDA)

Βρέφη 40-50μg

Παιδιά
1-3 έτη 70μg
4-6 έτη 90μg
7-10 έτη 120μg
11 έτη + 150μg
Eγκυμοσύνη 175μg
Θηλασμός 200μg
Ενήλικες άνδρες και γυναίκες 150μg
Μέγιστη ημερήσια πρόσληψη: 600μg

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμάται ότι περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορεί να έχουν έλλειψη ιωδίου με έως και 50 εκατομμύρια από αυτούς να πάσχουν από τα πιο σοβαρά συμπτώματα της ανεπάρκειας, όπως η εγκεφαλική βλάβη.

Σε μια μελέτη του ΠΟΥ το 2007 παρατηρήθηκε ότι, από τις 40 Ευρωπαικές χώρες που έλαβαν μέρος, οι 13 είχαν ανεπαρκή πρόσληψη ιωδίου. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε βρέφη, νήπια και μικρά παιδιά, τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αφού μέσα από έρευνα του ΠΟΥ το 2004 εκτιμήθηκε ότι το 43% των παιδιών της Ευρώπης, ηλικίας 6-12 ετών είχαν ανεπαρκή πρόσληψη ιωδίου, ενώ το ίδιο προέκυψε κι από μελέτη το 2010 στη Μ.Βρετανία για το 51% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας. Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν κι οι φυτοφάγοι (λόγω της μη κατανάλωσης ψαριών κι γαλακτοκομικών προϊόντων), άτομα που καταναλώνουν μειωμένες ποσότητες αλατιού λόγω κάποιας πάθησης (π.χ. υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα), καθώς κι άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία σε τρόφιμα πλούσια σε ιώδιο (π.χ. ψάρι, γαλακτοκομικά προιόντα).

Η ανεπάρκεια ιωδίου εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως. Η σωστή ενημέρωση των καταναλωτών, από τη μία, κι η εντατική προσπάθεια και συνεργασία των κυβερνήσεων και της βιομηχανίας, από την άλλη, για τον εμπλουτισμό σε ιώδιο και την κατανάλωση ιωδιούχου αλατιού, θα μπορούσαν να βελτίωσουν κατά πολύ την κατάσταση.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενυδάτωση στην τρίτη ηλικία



Πόσο νερό πρέπει να πίνουν οι ηλικιωμένοι.

Ο ρόλος που παίζουν τα ποτά στην παροχή νερού στη διατροφή έχει αναγνωριστεί από διεθνείς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Ινστιτούτο Επιστημών Ζωής (ILSI) και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και έχει ιδιαίτερη σημασία για ομάδες πληθυσμού οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην αφυδάτωση, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που παίρνουν ορισμένα φάρμακα.

Για την αντικατάσταση του νερού του σώματος και των απωλειών μέσω του αλατιού είναι σημαντικό να διατηρηθεί η κατάλληλη ενυδάτωση και μια καλή κατάσταση υγείας. Η αντικατάσταση του νερού μπορεί να επιτευχθεί μέσω των τροφίμων και των ποτών. Υπολογίζεται ότι από το σύνολο του νερού που καταναλώνεται, το 20-30% προέρχεται συνήθως από τα τρόφιμα και το 70-80% από τα ποτά, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα με τη διατροφή που επιλέγει ένα άτομο.|

Οι συστάσεις της EFSA για τους ενήλικες, όσον αφορά στην ημερήσια πρόσληψη νερού από όλες τις πηγές (νερό, τρόφιμα και ποτά) κυμαίνονται στα 2,5 λίτρα για τους άνδρες και 2 λίτρα για τις γυναίκες. Οι τιμές όμως αυτές δεν εμπίπτουν με την ηλικία κάτω από συνθήκες μέτριας θερμοκρασίας περιβάλλοντος και μέτριων επιπέδων φυσικής δραστηριότητας. Οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης, με συνακόλουθες επιπτώσεις στην υγεία και την ευεξία.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι έχουν χαμηλότερη συνολική πρόσληψη νερού από τους νεότερους ενήλικες, και ότι ιδιαίτερα οι γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο πάρα πολύ χαμηλής κατανάλωσης. Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στην ψυχική κατάσταση, όσο και στις δραστηριότητες της καθημερινής τους ζωής. Η επαρκής πρόσληψη νερού για τους ηλικιωμένους, ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στις παρατηρούμενες προσλήψεις, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι μειώσεις της νεφρικής ικανότητας αναλογικά με την ηλικία και η μείωση της ευαισθησίας στο αίσθημα της δίψας.

Ειδικές παρατηρήσεις για τους ηλικιωμένους

Οι άνθρωποι συνήθως πίνουν, ως απάντηση στην δίψα, αλλά από την ηλικία των 60 αν πίνουν μόνο όταν είναι διψασμένοι δεν μπορούν να πάρουν όσο νερό χρειάζονται.
Η νεφρική ικανότητα συγκέντρωσης μειώνεται γενικά με την ηλικία και οδηγεί σε αυξημένη απώλεια νερού μέσω των ούρων.
Η μειωμένη όρεξη και οι φτωχές διατροφικές επιλογές μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της πρόσληψης υγρών από τα τρόφιμα.
Μερικοί ηλικιωμένοι μπορεί να υποφέρουν από κακή μνήμη, ακινησία, ή ασθένεια, που μπορεί να επηρεάσει την πρόσληψη υγρών. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα φάρμακα τα οποία μπορούν να μπλοκάρουν τον μηχανισμό της δίψας.
Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης και τις δυνητικά απειλητικές για τη ζωή συνέπειες της: Τα άτομα ηλικίας μεταξύ 85-99 ετών έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν για αφυδάτωση, από τα άτομα ηλικίας 65-69 χρόνων.
Η χρόνια αφυδάτωση αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πτώσεων, λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, οδοντικά νοσήματα, βρογχοπνευμονικές διαταραχές, πέτρες στα νεφρά, δυσκοιλιότητα και μειωμένη νοητική λειτουργία.

Πρακτικές συμβουλές για να διασφαλιστεί η σωστή ενυδάτωση σε άτομα τρίτης ηλικίας

Ένα πρόγραμμα ενυδάτωσης θα πρέπει να περιλαμβάνει συμβουλές σχετικά με κατανάλωση υγρών, προσφέροντας υγρά τόσο κατά το γεύμα, όσο και μεταξύ των γευμάτων. Τα υγρά πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα και σωματικά προσβάσιμα μέρα και νύχτα.

Οι ειδικοί που φροντίζουν άτομα τρίτης ηλικίας θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τις διατροφικές αλλαγές, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν κατάλληλες συστάσεις ενυδάτωσης.

Οι περιβαλλοντικές θερμοκρασίες στο εσωτερικό θα πρέπει να είναι μέτριες. Σε ζεστό περιβάλλον, συνιστάται να αυξάνεται η πρόσληψη υγρών κατά 250 ml για κάθε βαθμό Κελσίου πάνω από 37 º C.

Ισχυρά (αποσταγμένα) αλκοολούχα ποτά μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση και δεν συνιστώνται.
Πολλά είδη τροφίμων περιέχουν σημαντική ποσότητα νερού. Εάν ένα ηλικιωμένο άτομο δυσκολεύεται να αυξήσει την ποσότητα των υγρών που πίνει, η αύξηση της πρόσληψης τροφίμων, όπως οι σούπες ή τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία συνήθως περιέχουν 80-90%του νερού, μπορεί να το βοηθήσει να διατηρήσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο πρόσληψης νερού. Παράλληλα, είναι και καλές πηγές των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Οι ποικίλες γεύσεις, ακόμη και τα χρώματα μπορούν να βελτιώσουν την ελκυστικότητα των ποτών που προσφέρονται και να διευκολύνουν την επαρκή ενυδάτωση.

Είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρχει σωστή και συστηματική διατροφική εκπαίδευση προς τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, έτσι ώστε να τονιστεί η σημασία της επαρκούς πρόσληψης νερού. Επίσης, να δοθεί μεγαλύτερη σαφήνεια στο ότι η ανάγκη αυτή μπορεί να καλυφθεί με την κατανάλωση μιας ποικιλίας υγρών και τροφίμων και όχι αποκλειστικά μέσω του νερού.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H σημασία της μεζούρας τροφίμων



Ποια είναι η διαφορά μερίδας και μεζούρας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, το μέγεθος των μερίδων που σερβίρεται εντός και εκτός σπιτιού έχει αυξηθεί δραματικά. Η αύξηση αυτή συνάδει με τα ολοένα και αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, καθώς οι μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού τελικά φαίνεται να οδηγούν σε μεγαλύτερη ενεργειακή πρόσληψη. Μάλιστα, σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, η μεγαλύτερη μερίδα, οδηγεί κατά μέσο όρο σε αύξηση 10% στη συνολική ενεργειακή πρόσληψη, με αποτέλεσμα σήμερα να προσλαμβάνουμε περίπου 200 θερμίδες επιπλέον την ημέρα, που ισοδυναμούν με 10 κιλά παραπάνω σωματικό βάρος το χρόνο.

Με αμιγώς επιστημονικούς όρους, η μερίδα είναι εξατομικευμένη, εξαρτάται δηλαδή από τις θερμιδικές ανάγκες του κάθε ατόμου και καθορίζεται βάσει του φύλου, του βάρους, του ύψους και της ηλικίας του. Για να μπορέσουμε όμως να καθορίσουμε το ενδεδειγμένο μέγεθος της μερίδας, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε την κατάλληλη μεζούρα.

Ποια όμως η διαφορά μερίδας και μεζούρας; Η μερίδα είναι η συνολική ποσότητα του τροφίμου που επιλέγουμε να φάμε σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή είτε σε ένα εστιατόριο, είτε στο σπίτι μας. Από την άλλη η μεζούρα είναι μια συγκεκριμένη ποσότητα του εκάστοτε τροφίμου και είναι ένας εύκολος τρόπος για να μετριούνται οι μερίδες και κατ’ επέκταση οι θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων.

Για να το πετύχουμε αυτό, συνήθως χρησιμοποιούμε ως μεζούρες αντικείμενα από την καθημερινή μας ζωή, διότι οι περισσότεροι από εμάς δεν διαθέτουμε ζυγαριές, ειδικά σκεύη μέτρησης, αλλά ούτε και το απαιτούμενο χρόνο να μετράμε γραμμάρια.

Για παράδειγμα, στο κίτρινο τυρί, χρησιμοποιείται ως μεζούρα μια μπαταρία ενώ η συνιστώμενη μερίδα αντιστοιχεί σε 2 μπαταρίες. Πολλές φορές, η μερίδα και η μεζούρα συμπίπτουν σαν ποσότητες. Στο κρέας, μια μεζούρα αποτελεί το μέσα μέρος της παλάμης που αντιστοιχεί σε ποσότητα 90 γρ. και που είναι κατ’ επέκταση η συνιστώμενη μερίδα του κρέατος. Κάτι ανάλογο ισχύει με τα δημητριακά πρωινού και τα ζυμαρικά όπου η μερίδα είναι 1/2 φλυτζάνι και αντιστοιχεί στην ποσότητα μιας σφιχτής γροθιάς που είναι η μεζούρα.

Η σημασία της μεζούρας είναι ακόμη μεγαλύτερη για τρόφιμα υψηλής ενεργειακής αξίας. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, βρέθηκε ότι οι παχύσαρκες γυναίκες κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες από τρόφιμα με πολλές θερμίδες και μικρότερες μερίδες από τρόφιμα με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, συγκριτικά με τις γυναίκες υγιούς σωματικούς βάρους.

Για παράδειγμα, ένα τρόφιμο με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα είναι το ελαιόλαδο. Είναι γνωστό, ότι η περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά, το καθιστούν τροφή υψηλότατης θρεπτικής αξίας. Όμως, δεν παύει να ανήκει στην ομάδα των λιπών. Μία κουταλιά της σούπας ελαιολάδου αποδίδει γύρω στις 100 θερμίδες. Στην προκειμένη περίπτωση, η αξία της μεζούρας που πρέπει να χρησιμοποιούμε έχει ιδιαίτερη σημασία (για το ελαιόλαδο όπως και για κάθε άλλο λάδι μεζούρα είναι η μία κουταλιά και αντιστοιχεί σε μερίδα ποσότητας 15 γρ).

Στα πλαίσια της καμπάνιας «Μερίδες, το μέγεθος μετράει», η επιστημονική ομάδα του mednutrition κατέγραψε σημαντικές πληροφορίες για τις αντιλήψεις αλλά και τις γνώσεις των ερωτώμενων για το μέγεθος των μερίδων καθώς και των μεζούρων που χρησιμοποιεί.

Στην ερώτηση εάν το ελαιόλαδο σερβίρεται χρησιμοποιώντας κάποια μεζούρα, οι περισσότεροι απάντησαν πως δε χρησιμοποιούν (68,9%), διότι ήταν πάγια η αντίληψη των περισσοτέρων ότι το ελαιόλαδο είναι πολύ καλό για την υγεία.

Μάλιστα, σε έρευνα που διεξήχθη στο εξωτερικό, το μεγαλύτερο των συμμετεχόντων δεν παρατήρησε καμία διαφορά στη γεύση όταν τα προσφερόμενα γεύματα παρασκευάστηκαν με λιγότερο λάδι, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε σημαντικά η ενεργειακή τους πυκνότητα. Αυτό σημαίνει πως εάν γινόταν χρήση της μεζούρας του ελαιολάδου όπως και κάθε άλλου λαδιού στο μαγείρεμα, θα υπήρχε σημαντική μείωση του θερμιδικού φορτίου χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε διαφορά στην γεύση.

Ανακεφαλαιώνοντας, το ποσό των θερμίδων που καταναλώνετε, επηρεάζει σημαντικά το βάρος και την υγεία σας. Πέρα, από την ποικιλία τροφών που πρέπει να έχετε καθημερινά, ταυτόχρονα θα πρέπει να προσέχετε και τις μερίδες που καταναλώνετε. Οι μεζούρες που προτείνονται είναι δυνατόν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε το μέγεθος των μερίδων και κατ’ επέκταση του σωματικού σας βάρους και της υγείας σας συνολικότερα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την βλεφαροπλαστική



Φαίνονται τα μάτια σας «βαριά» και κουρασμένα;

Τα μάτια μας είναι το πιο εκφραστικό σημείο του προσώπου μας. Η χαλάρωση του δέρματος στο άνω βλέφαρο κάνει τα μάτια να φαίνονται κουρασμένα και βαριά, ενώ οι σακούλες κάτω από τα μάτια δείχνουν ένα πρόσωπο πιο γερασμένο. Η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση που διορθώνει αυτές τις ατέλειες, βελτιώνοντας την εμφάνιση και χαρίζοντας μια νεανική και ξεκούραστη όψη σε όλο το πρόσωπο.

Υποψήφιοι ασθενείς για βλεφαροπλαστική
Η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση που γίνεται για την αφαίρεση της χαλάρωσης του δέρματος και την μείωση του λίπους που συσσωρεύεται γύρω από τα μάτια. Οι πλαϊνές ρυτίδες του ματιού δεν μπορούν να βελτιωθούν με την βλεφαροπλαστική και η γιατρός σας μπορεί να προτείνει συμπληρωματική θεραπεία με BOTOX, χημικό peeling ή Laser αν το χρειάζεστε.

Η επέμβαση απευθύνεται σε άνδρες ή γυναίκες που δεν έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι 35 ετών και άνω. Πολλές φορές όμως, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, η βλεφαροπλαστική μπορεί να γίνει και σε νεαρότερα άτομα όταν η χαλάρωση του δέρματος στο άνω βλέφαρο δημιουργεί πρόβλημα στην όραση καθώς το δέρμα βαραίνει ως τις βλεφαρίδες και εμποδίζει το άνοιγμα του ματιού ή όταν το σακούλιασμα στο κάτω βλέφαρο επιβαρύνεται από πρωινά οιδήματα και περιορίζει την οφθαλμική σχισμή και την όραση. Κάποια παθολογικά προβλήματα υγείας μπορεί να δυσχεράνουν την έκβαση της επέμβασης. Ο υποθυρεοειδισμός και η νόσος του Graves, η ξηροφθαλμία, η υπέρταση, προβλήματα του κυκλοφορικού και καρδιαγγειακού συστήματος ή ο διαβήτης αποτελούν σχετικές αντενδείξεις για την επέμβαση. Αν έχετε ιστορικό αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς ή γλαύκωμα πρέπει να κάνετε έναν πλήρη έλεγχο στον οφθαλμίατρο σας πριν την επέμβαση.

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να γίνει και στα τέσσερα βλέφαρα (άνω και κάτω βλέφαρα στα δύο μάτια) αλλά μπορεί να γίνει και μεμονωμένα στα βλέφαρα που έχετε το πρόβλημα (μόνο στα κάτω ή μόνο στα άνω βλέφαρα). Συχνά η βλεφαροπλαστική συνδυάζεται με facelift ή ανόρθωση των φρυδιών. Η γιατρός θα εκτιμήσει τις ανάγκες του προσώπου σας και θα σας καθοδηγήσει στο ιδανικότερο για σας αποτέλεσμα.

Αναισθησία
Το χειρουργείο γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη. Σε ειδικές περιπτώσεις που χρειάζεται να γίνει συνδυασμός επεμβάσεων, η γιατρός μπορεί να σας προτείνει γενική αναισθησία.

Το χειρουργείο
Η βλεφαροπλαστική διαρκεί 1 έως 3 ώρες ανάλογα με το πρόβλημα του-της ασθενούς.
Οι τομές γίνονται στην φυσική πτυχή του άνω βλεφάρου και κάτω από τις βλεφαρίδες στο κάτω βλέφαρο, με μια μικρή προέκταση προς τις έξω γωνίες των ματιών. Από αυτές τις τομές, η χειρουργός σας θα αφαιρέσει την περίσσεια του λίπους και θα διορθώσει την χαλάρωση των μυών και του δέρματος. Το δέρμα κλείνει με λεπτά ράμματα.

Σε ασθενείς που δεν υπάρχει χαλάρωση του δέρματος αλλά μόνο πρήξιμο στο κάτω βλέφαρο από την περίσσεια του λίπους, η επέμβαση γίνεται με μία τομή στην εσωτερική επιφάνεια του κάτω βλεφάρου (στον βλεφαρικό επιπεφυκότα) και αφαιρείται το πλεονάζον λίπος. Η επέμβαση αυτή δεν αφήνει καθόλου σημάδια και η τομή επουλώνεται σε 2 ημέρες.

Μετεγχειρητικά
Τα βλέφαρα είναι έντονα πρησμένα την πρώτη ημέρα μετά το χειρουργείο. Δεν υπάρχει πόνος αλλά μια μικρή ενόχληση η οποία υποχωρεί με κοινά παυσίπονα την πρώτη και δεύτερη ημέρα μετά την επέμβαση. Τα ράμματα αφαιρούνται την 5η ημέρα μετά το χειρουργείο. Επτά ημέρες μετά το χειρουργείο, οι τομές είναι ελαφρά κόκκινες αλλά η ασθενής μπορεί να βάφεται κανονικά. Το πρήξιμο των βλεφάρων και οι εκχυμώσεις (μελανιές) είναι έντονες την πρώτη και δεύτερη ημέρα του χειρουργείου αλλά σταδιακά υποχωρούν σε μία εβδομάδα έως 10 ημέρες. Στο χρονικό διάστημα της αποθεραπείας είναι απαραίτητη η χρήση γυαλιών ηλίου και καλό είναι να αποφεύγεται η σωματική άσκηση για 15 ημέρες.

Κίνδυνοι και επιπλοκές
Πιθανό προβλήματα είναι η διπλωπία (να βλέπουμε τα αντικείμενα διπλά) ή η θόλωση της όρασης, που βελτιώνονται σε μερικές ημέρες. Μερικές φορές παρουσιάζεται ελαφρά ασυμμετρία στην επούλωση των τομών αλλά και στο οίδημα των δύο ματιών που σταδιακά βελτιώνεται. Μικρές σμηγματογόνες κύστεις μπορεί να δημιουργηθούν επάνω στις τομές και η γιατρός σας θα τις αφαιρέσει με μια λεπτή βελόνα. Σπάνια μπορεί να δημιουργηθεί εκτρόπιο (οι βλεφαρίδες να γυρίζουν προς τα έξω) και να χρειαστεί διορθωτική επέμβαση.

Η νέα εμφάνιση
Η σταδιακή βελτίωση της εμφάνισης μπορεί να διαρκέσει 3-6 μήνες, μέχρι να εξαφανιστούν τελείως οι τομές. Το πρόσωπό σας όμως θα δείξει άμεσα νεανικότερο, ξεκούραστο και φρέσκο και το αποτέλεσμα αυτό θα διαρκέσει για πολλά χρόνια.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσα παγωτά πρέπει να τρώει το παιδί



Είναι θρεπτικό αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η επιθυμία των παιδιών για παγωτό αυξάνεται. Αυτό το τόσο απολαυστικό και δροσερό γλυκό, συχνά, αποτελεί αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα σε παιδιά και γονείς. Το παγωτό είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό γλύκισμα. Τα συνήθη υλικά για την παρασκευή του είναι: γάλα, αυγά, κακάο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, χυμοί φρούτων, γλυκαντικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, χρώματα και αρώματα. Επιπρόσθετα χρησιμοποιούνται: σιρόπι σοκολάτας, σιρόπι καραμέλας, σιρόπι φρούτων, κομμάτια σοκολάτας, ξηροί καρποί, κομμάτια φρούτων.

Το γεγονός ότι το γάλα αποτελεί το βασικό συστατικό του παγωτού, του προσδίδει ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Έτσι, το παγωτό, εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, υδατανθράκων και λιποδιαλυτών βιταμινών, αποτελεί και σημαντική πηγή ασβεστίου.

Η διασφάλιση της επαρκούς πρόσληψης ασβεστίου κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας είναι υψίστης σημασίας. Τα θρεπτικό αυτό συστατικό είναι απαραίτητο, τόσο για τα οστά, όσο και για το δόντια. Οι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης των παιδιών απαιτούν το συνεχή εφοδιασμό του παιδικού οργανισμού με επαρκείς ποσότητες ασβεστίου.

Την κυριότερη πηγή ασβεστίου αποτελούν τα γαλακτοκομικά. Γάλα, γιαούρτι και τυρί είναι σημαντικό να καταναλώνονται καθημερινά. Αδιαμφισβήτητα, η κατανάλωση του παγωτού θα μπορούσε να συμβάλει στην προσπάθεια επαρκούς πρόσληψης ασβεστίου. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών το παιχνίδι αποτελεί τη μοναδική προτεραιότητα των παιδιών. Άμεσο αποτέλεσμα, να ξεχνιούνται και να μένουν ακόμη και χωρίς φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το παγωτό λοιπόν, αποτελεί μία ευχάριστη, δελεαστική και θρεπτική λύση.

Να θυμάστε όμως πως το παγωτό, δε μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα, αφού το δεύτερο περιέχει σχεδόν το τριπλάσιο ασβέστιο. Επιπλέον, λόγω του υψηλού θερμιδικού του περιεχομένου, η κατανάλωσή του είναι καλό να περιορίζεται στις 1-2 φορές την εβδομάδα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με τη χρήση ενός φαρμάκου οι εκτελέσεις στο Τέξας



Λύση για τη συνέχιση της θανατικής ποινής.

Το Τέξας, η πολιτεία με τις πιο πολλές εκτελέσεις θανατοποινιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα στραφεί εφ' εξής στη χρήση ενός μόνο θανατηφόρου φαρμάκου κατά την εκτέλεση της θανατικής ποινής.

Το Τέξας χρησιμοποιούσε έως τώρα στις εκτελέσεις, κοκτέιλ τριών φαρμάκων, αλλά πλέον θα στραφεί στη χρήση μόνο της πεντοβαρβιτάλης, ενός ηρεμιστικού που μερικές φορές χρησιμοποιείται επίσης για την ευθανασία των ζώων.

«Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μια θανατηφόρα δόση της πεντοβαρβιτάλης» ανέφερε ο Τζέισον Κλαρκ, εκπρόσωπος του τμήματος Ποινικής Δικαιοσύνης του Τέξας.

Οι αρχές στο Τέξας στρέφονται σε αυτή τη λύση για την εκτέλεση της θανατικής ποινής καθώς ένα δεύτερο φάρμακο το βρωμιούχο pancuronium, έληξε και δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί.

Η επόμενη εκτέλεση στο Τέξας έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιουλίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Σηκωθείτε αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο



Αφήστε τις ξάπλες στους καναπέδες.

Μπορεί να σας φαίνεται «βουνό» το να σηκωθείτε από τον καναπέ και να πάτε για περπάτημα μετά από μια εξαντλητική μέρα στη δουλειά, όμως αυτό πρέπει να κάνετε αν θέλετε να ζήσετε… δύο χρόνια περισσότερα!

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Open, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα υποστηρίζουν ότι οι ενήλικες που κάθονται μόλις… τρεις ώρες την ημέρα ζουν δύο χρόνια παραπάνω!

Όσοι μάλιστα μειώνουν τις ώρες που περνούν μπροστά από την τηλεόραση σε δύο ώρες τη μέρα, ζουν 1,5 χρόνο πιο πολύ.

Εδώ και καιρό οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής ευθύνεται για τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας και την έλλειψη άσκησης στον πληθυσμό. Αυτό με τη σειρά του συνδέεται με την εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων, διαβήτη και πολλές μορφές καρκίνου.

Και σίγουρα τα τελευταία αυτά νέα θα ανησυχήσουν όσους εργάζονται μπροστά σε υπολογιστές τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Κι όμως η λύση είναι απλή ακόμη και γι’ αυτούς. Αρκεί για παράδειγμα να ανεβούν με τις σκάλες αντί με το ασανσέρ, ή να πάνε μέχρι το γραφείο του συναδέλφου τους για να του πουν κάτι, αντί να χρησιμοποιήσουν τα εσωτερικά chat στις εταιρείες.

Με αυτές τις απλές αλλαγές στην καθημερινότητά τους, μπορούν να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση την υγεία της καρδιάς τους.

Κάτι ακόμη που μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι είναι να σηκώνονται όρθιοι όταν σηκώνουν το τηλέφωνο για να μιλήσουν, για να περιορίσουν τις ώρες που παραμένουν καθιστοί.

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 167.000 εθελοντές ηλικίας 18 ως 90 ετών.


Διαβάστε περισσότερα...

Συγκινητική η προσέλευση των πολιτών να βρεθεί αίμα για τα δίδυμα



Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση της υγείας τους.

Αθρόα παραμένει η προσέλευση του κόσμου για να βρεθεί αίμα ώστε να σωθούν τα δίδυμα που παρασύρθηκαν νωρίς χθες το πρωί από τον 21χρονο μοτοσικλετιστή στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τροίας.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι τα δύο επτάχρονα αδερφάκια νοσηλεύονται αρκετά σοβαρά στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και για να καταφέρουν οι γιατροί να τα κρατήσουν στη ζωή, χρειάζεται να βρεθεί αίμα, απλοί πολίτες, κάθε ηλικίας, έσπευσαν στο νοσοκομείο προκειμένου να γίνουν αιμοδότες.

Ακόμη και αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς των πολιτών.

Πάντως, αίμα μπορούν να δώσουν όλοι χωρίς να έχουν τα ονόματα των παιδιών. Το μόνο που πρέπει να πουν στο αρμόδιο τμήμα είναι το λόγο της επίσκεψής τους στο νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, η κατάσταση των παιδιών παραμένει κρίσιμη αλλά σταθερή. Το επτάχρονο κορίτσι συνεχίζει να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου αλλά η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί και οι γιατροί κάνουν προσπάθειες για το αδερφάκι της, του οποίου, η κατάσταση της υγείας είναι πιο σοβαρή.


Διαβάστε περισσότερα...

Κόλλησε τα χέρια της κόρης στον τοίχο και την έδερνε



Το παιδί κατέληξε σε κώμα και η μητέρα στη φυλακή.

Μία γυναίκα από το Τέξας συνελήφθη αφού διέπραξε πρωτοφανή κακοποίηση κατά του 2χρονου παιδιού της. Η Elizabeth Escalona, ξυλοκόπησε τόσο βάναυσα την κόρη της με τα χέρια της αλλά και με αντικείμενα που το παιδί κατέληξε στο νοσοκομείο σε κώμα. Χτύπησε το παιδί, ενώ πρώτα είχε κολλήσει τα χέρια της στον τοίχο με κόλλα, έτσι ώστε να το κρατήσει ακίνητο.

Σύμφωνα με τις Αρχές οι λόγοι που την οδήγησαν στην πράξη της ήταν ασήμαντοι, κάτι που μοιάζει φυσικό καθώς ένα δίχρονο παιδάκι δεν μπορεί παρά να μην έχει ασήμαντους λόγους για να φέρει τη μητέρα του στα όριά της.

«Μόνο ο Θεός θα με κρίνει, αυτό έχω να πω», δήλωσε μπαίνοντας στα κρατητήρια. Η Elizabeth Escalona αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Τα δύο αδέρφια της και η μιρκή που υπέστη την κακοποίηση μεταφέρθηκαν στην Πρόνοια.


Διαβάστε περισσότερα...

Αθλήτρια των Παραολυμπιακών ποζάρει γυμνή



Μαθήματα «δύναμης» από τη Oksana Masters που έχασε τα πόδια της όταν ήταν παιδί.

Η αθλήτρια των Παραολυμπιακών Αγώνων Oksana Masters, το τόλμησε. Γδύθηκε μπροστά στο φακό λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου για το περιοδικό ΕSPN.

Η 23χρονη αθλήτρια, της οποίας τα πόδια ακρωτηριάστηκαν από τότε που ήταν παιδί, αποδεικνύει ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και μπορεί να αποκαλύψει το σώμα της όπως όλες οι γυναίκες.

Στο ετήσιο τεύχος στο οποίο ποζάρουν γυμνοί αθλητές όλου του κόσμου, η γεννημένη στην Ουκρανία, αποκάλυψε ότι έχει μεγαλώσει σε ορφανοτροφείο, όπου η διατροφή της ήταν πολύ περιορισμένη και ότι μπορεί να περάσει μέρες χωρίς φαγητό.



«Δεν υπήρχαν τρόφιμα στο ορφανοτροφείο που μεγάλωσα. Μπορώ να περάσω μέρες χωρίς φαγητό. Το μυαλό για να προστατέψει τον άνθρωπο μαθαίνει να μη δίνει σημασία στην αίσθηση της πείνας», λέει με συγκλονιστική ψυχραιμία.

Η φωτογράφιση έγινε σε μία προβλήτα, καθώς η Oksana Masters είναι κωπηλάτης. Η αναπηρία της προήλθε από έκθεση σε πυρηνική ενέργεια από σταθμό κοντά στο χωριό της.

«Γεννήθηκα με πόδια παραμορφωμένα. Υπήρχαν συχνές διαρροές ραδιενέργειας», λέει. Ο συναθλητής της Rob Jones, έχασε κι εκείνος τα πόδια του από έκρηξη στο Αφγανιστάν το 2010. Οι δυο τους απέσπασαν απέσπασαν παγκόσμιο κύπελο στη Σερβία, νικώντας την ομάδα της Βραζιλίας.




Διαβάστε περισσότερα...

Μητέρα έδωσε μορφίνη στη κόρη της επειδή είχε πονόδοντο



Η 12χρονη φλέρταρε με τον θάνατο λόγω του λάθους της μητέρας της.

Μια μητέρα έξι παιδιών από τις ΗΠΑ αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις, επειδή έδωσε στη 12χρονη κόρη της μορφίνη για να ανακουφιστεί από πονόδοντο.

Η γυναίκα, της οποία το όνομα δεν έχει δημοσιευθεί, έδωσε στη κόρη της τα ισχυρό αναλγητικό, όταν ξύπνησε μέσα στη νύχτα και ούρλιαζε από τον πόνο. Ωστόσο, το επόμενο πρωί, το νεαρό κορίτσι δεν ξυπνούσε και η μητέρα της κάλεσε ασθενοφόρο.

Η 12χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Royal Bolton Hospital της Βοστώνης σε κρίσιμη κατάσταση. Οι γιατροί αρχικά φοβήθηκαν για τη ζωή της και προειδοποίησαν τη μητέρα ότι θα μπορούσε να υποστεί μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Ωστόσο, μετά τις ενδείξεις προόδου, η έφηβη κοπέλα μεταφέρθηκε στο Βασιλικό Νοσοκομείο Παίδων του Μάντσεστερ, όπου η κατάσταση της παραμένει σταθερή. Αναμένεται να λάβει εξιτήριο αυτή την εβδομάδα.

Η 31χρονη μητέρα συνελήφθη από την αστυνομία με την υποψία πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης σε ανήλικο παιδί. Σύντομα αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση.

«Ήθελα απλώς να την βοηθήσω. Δεν ήθελα να την βλέπω να υποφέρει. Έκανα ένα ηλίθιο λάθος. Όταν οι γιατροί μου εξήγησαν τη σοβαρότητα της κατάστασης έπαθα σοκ. Ένοιωθα αμέτρητες τύψεις. Ελπίζω να με συγχωρέσει και εγώ να συγχωρέσω τον εαυτό μου», είναι τα λόγια της μητέρας.


Διαβάστε περισσότερα...

Πεθαίνουν μόλις γίνονται μητέρες



Γυναίκες στη Λ. Αμερική πεθαίνουν επειδή δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

Πολύ υψηλά ποσοστά μητρικής θνησιμότητας παρουσιάζει η Λατινική Αμερική, όπου όμως τα τρία τέταρτα των θανάτων που σημειώνονται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, στον τοκετό ή τις πρώτες ημέρες μετά από αυτόν, θα μπορούσαν να αποφευχθούν, όπως επισημαίνει η εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό, Μαρσέλα Σουάσο.

«Το 73% των θανάτων στην περιοχή οφείλονται σε αιτίες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν», δήλωσε η Σουάσο, η διευθύντρια του Ταμείου για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Όπως είπε, οι κυριότερες αιτίες είναι η δυσκολία πρόσβασης σε συστήματα υγείας, η ανεπαρκής σεξουαλική εκπαίδευση, η έλλειψη μεθόδων οικογενειακού προγραμματισμού και αντισυλληπτικών. Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε αιμορραγίες και σε επιπλοκές μετά τον τοκετό, που σημειώνονται κυρίως μεταξύ γυναικών προερχόμενων από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Σύμφωνα με την Σουάσο, το ένα στα τέσσερα παιδιά έρχεται στον κόσμο από μητέρες που ακόμη διανύουν την εφηβική ηλικία τους. «Αν η έγκυος είναι κάτω των 15 ετών, πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος να πεθάνει πριν, κατά τη διάρκεια του τοκετού ή μέσα στις επόμενες 40 ημέρες», τόνισε.

Η Σουάσο υπογράμμισε επίσης ότι σε ολόκληρη την περιοχή οι γυναίκες, ιδίως οι πιο φτωχές από αυτές, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να βρουν και να χρησιμοποιήσουν αντισυλληπτικά. Στη Λατινική Αμερική καταγράφονται οι περισσότερες αμβλώσεις στον κόσμο εκτός νοσοκομείου: 31 ανά 1.000 εγκύους, ενώ στην Αφρική είναι 28 και στην Ασία 11. Η άμβλωση απαγορεύεται σχεδόν σε όλες τις χώρες, εκτός από την Κούβα και την Πόλη του Μεξικού.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις



Οι άνεργοι και ανασφάλιστοι πολίτες στη δημοτική ενότητα Ελευθερίου-Κορδελιού στη Θεσσαλονίκη, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις.

Τη δράση θα στελεχώσουν οι Γιατροί του κόσμου με την υποστήριξη των Ελληνικών Πετρελαίων.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων θα υλοποιηθεί τις εξής μέρες και ώρες:

Την Τετάρτη 18 Ιουλίου στις 17:30 θα βρίσκονται στην συνοικία της Διαλογής, μπροστά από τον Ιερό Ναό Τίμιου Σταυρού, την Τρίτη 24 Ιουλίου στις 9.30 και την Τετάρτη 25 Ιουλίου στις 17:30 θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Πέμπτη Συνοικία, μπροστά από τον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

Τέλος την Πέμπτη 26 Ιουλίου στις 9.30 θα είναι εγκατεστημένοι στο Συνοικισμό των Ρομά, που βρίσκεται άνωθεν της περιφερειακής οδού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτα απογραφή και μετά σύνταξη





Για 15.781 συνταξιούχους του Δημοσίου.
Οδηγίες για την απογραφή 15.781 συνταξιούχων του Δημοσίου που δεν απεγράφησαν έως τις 15 Ιουνίου 2012 έδωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας.


Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που δεν έχουν απογραφεί μέχρι 13 Ιουλίου στις τράπεζες και μέχρι 17 Ιουλίου 2012 στις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και στην Υπηρεσία Συντάξεων, δεν θα βρουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τις συντάξεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2012 (πληρωτέες στις 24 Ιουλίου 2012 και στις 24 Αυγούστου 2012 αντίστοιχα).


Αντί για αυτό και μόνο για τους δύο αυτούς μήνες θα τους αποσταλεί με το ταχυδρομείο μετά τις παραπάνω ημερομηνίες, στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει στην Υπηρεσία Συντάξεων, ειδική εντολή πληρωμής που εξοφλείται στην τράπεζά τους, σε οποιοδήποτε υποκατάστημα, αφού προηγουμένως απογραφούν.


Σε όσους δεν απογραφούν και με αυτή τη συμπληρωματική διαδικασία μέχρι 14 Σεπτεμβρίου 2012 θα αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξής τους.


Από τις 14 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει και η αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων με επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων και θα κινηθεί η ποινική διαδικασία για όσους με δόλο εισέπραξαν τις συντάξεις αυτές.


Τέλος, με απόφαση του κ. Σταϊκούρα από το 2013 για τους λαμβάνοντες σύνταξη από το Δημόσιο αρχίζουν τακτικοί (ανά εξάμηνο) δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ενώ από το 2015 θα αρχίσει και ανά πενταετία τακτική απογραφή.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα για τα προνοιακά επιδόματα Μαΐου και Ιουνίου


Πολύ θετικά μηνύματα έρχονται, από το ακόλουθο άρθρο, για το πότε ξεκινά η καταβολή των επιδομάτων της πρόνοιας για το δίμηνο Μαΐου και Ιουνίου. Όπως φαίνεται θα ξεκινήσει άμεσα αλλά και σε κάποιες περιοχές ξεκίνησε ήδη η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων. Ας δούμε όμως τι λέει και το άρθρο.

------------------

Αθήνα: Στις 20 Ιουλίου τα προνοιακά επιδόματα Μαΐου – Ιουνίου


Στις 20 Ιουλίου θα καταβληθούν -στους δικαιούχους- από τις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων τα προνοιακά επιδόματα Μαΐου - Ιουνίου. Την ίδια ημέρα, θα δοθούν τα επιδόματα από το δήμο Καλλιθέας

Από τις 20 έως τις 25 Ιουλίου, η καταβολή των επιδομάτων στους δικαιούχους από το δήμο Πειραιά.

Προνοιακά επιδόματα δίνονται ήδη στο Δήμο Αιγάλεω, στις 16 Ιουλίου θα δοθούν από το δήμο Κορινθίων, ενώ στον δήμο Αχαρνών δεν υπάρχει καμία ενημέρωση καθώς το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει αποστείλει τα χρήματα στο δήμο.

Τέλη Ιουλίου θα δοθούν τα προνοιακά από το δήμο Θεσσαλονίκης.



------------------




Μέσω και αυτού καταλαβαίνουμε πως εντός του μηνός Ιουλίου το πολύ αρχές του Αυγούστου θα έχουν καταβληθεί λογικά σε όλη την χώρα τα επιδόματα της πρόνοιας. Φαίνεται πως μετά και την απογραφή και την επιτυχή ολοκλήρωση της επαλήθευσης από τις πρόνοιες όσων απογράφησαν τελείωσαν τα προβλήματα όλων των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων. Έτσι μετά από ταλαιπωρία πολλών μηνών επανερχόμαστε στις εδώ και χρόνια σταθερές περίπου ημερομηνίες για την καταβολή των επιδομάτων. Ημερομηνίες δηλαδή κάπου περίπου στο μέσο του μονού μήνα μετά την λήξη του διμήνου και την μετατροπή της παροχής του επιδόματος ως απαιτητής και υποχρεωτικής προς καταβολή.


Όπως φαίνεται και στον πίνακα που εδώ το υπ. Εσωτερικών με τα τελευταία στοιχεία της απογραφής των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων την 10/7 η επαλήθευση των απογραφθέντων από τις διευθύνσεις πρόνοιας ότι η διαδικασία έβαινε καλώς και ήταν προς το τέλος της.


Σημείο
Άτομα
Επιβεβαιώσεις Ατόμων
Ποσοστό Ατόμων
100%- 80%
80%- 60%
60%- 40%
40%- 20%
20%- 0%

Δήμος Αμφιλοχίας
385
455
100%
1





Δήμος Ξάνθης
2295
2672
100%
1





Δήμος Σάμου
631
731
100%
1





Δήμος Ναυπλίου
1270
1456
100%
1





Δήμος Λευκάδος
413
469
100%
1





Δήμος Κέρκυρας
1881
2120
100%
1





Δήμος Σερρών
3217
3598
100%
1





Δήμος Βόλου
2372
2650
100%
1





Δήμος Λέσβου
1618
1805
100%
1





Δήμος Καβάλας
2240
2490
100%
1





Δήμος Καστοριάς
748
820
100%
1





Δήμος Χαλκιδέων
3296
3603
100%
1





Δήμος Αιγάλεω
10755
11740
100%
1





Δήμος Ηγουμενίτσας
859
937
100%
1





Δήμος Κομοτηνής
3545
3861
100%
1





Δήμος Γρεβενών
388
422
100%
1





Δήμος Ζακύνθου
744
809
100%
1





Δήμος Καλαμάτας
2455
2659
100%
1





Δήμος Κοζάνης
1838
1987
100%
1





Δήμος Αχαρνών
3532
3811
100%
1





Δήμος Κατερίνης
2679
2890
100%
1





Δήμος Κεφαλονιάς
576
619
100%
1





Δήμος Ρόδου
2653
2846
100%
1





Δήμος Δράμας
2218
2378
100%
1





Δήμος Χανίων
2843
3046
100%
1





Δήμος Αρταίων
1038
1109
100%
1





Δήμος Ναυπάκτου
389
415
100%
1





Δήμος Λαμιέων
1936
2056
100%
1





Δήμος Σπάρτης
978
1037
100%
1





Δήμος Πρεβέζης
916
971
100%
1





Δήμος Πολυγύρου
1449
1525
100%
1





Δήμος Πατρέων
6079
6390
100%
1





Δήμος Λαρισαίων
3614
3796
100%
1





Δήμος Αγρινίου
1690
1768
100%
1





Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσσολογγίου
988
1030
100%
1





Δήμος Έδεσσας
2309
2403
100%
1





Δήμος Βέροιας
2602
2706
100%
1





Δήμος Δελφών
348
360
100%
1





Δήμος Πύργου
2032
2098
100%
1





Δήμος Ρεθύμνης
935
965
100%
1





Δήμος Καρπενησίου
290
299
100%
1





Δήμος Αγίας Παρασκευής
6581
6774
100%
1





Δήμος Θεσσαλονίκης
20346
20824
100%
1





Δήμος Κιλκίς
1473
1507
100%
1





Δήμος Κορινθίων
2266
2317
100%
1





Δήμος Σύρου-Ερμούπολης
1206
1231
100%
1





Δήμος Ηρακλείου
4335
4424
100%
1





Δήμος Τρίπολης
1070
1091
100%
1





Δήμος Καρδίτσας
2327
2369
100%
1





Δήμος Λεβαδέων
2200
2227
100%
1





Δήμος Φλώρινας
946
957
100%
1





Δήμος Πειραιώς
14146
14296
100%
1





Δήμος Χίου
1137
1146
100%
1





Δήμος Αθηναίων
15302
15318
100%
1





Δήμος Τρικκαίων
2094
2087
  99.67%
1





Δήμος Αλεξανδρούπολης
4027
3853
  95.68%
1





Δήμος Ελευσίνας
4826
4605
  95.42%
1





Δήμος Ιωαννιτών
2346
2221
  94.67%
1





Δήμος Αγίου Νικολάου-Λασιθίου
802
755
  94.14%
1





Δήμος Παλλήνης
4319
3989
  92.36%
1





Δήμος Καλλιθέας
9135
8184
  89.59%
1





ΣΥΝΟΛΟ ΔΗΜΩΝ
183928
189977
103,29%
61
0
0
0
0
61






























Π.Ε. Χίου
45
53
100%
1





Π.Ε. Ζακύνθου
36
41
100%
1





Π.Ε. Βοιωτίας
141
160
100%
1





Π.Ε. Αθηνών Δυτικός
619
701
100%
1





Π.Ε. Σερρών
315
350
100%
1





Π.Ε. Αθηνών Βόρειος
671
745
100%
1





Π.Ε. Ρεθύμνης
78
86
100%
1





Π.Ε. Θεσπρωτίας
50
55
100%
1





Π.Ε. Δωδεκανήσου
211
231
100%
1





Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών
628
682
100%
1





Π.Ε. Αθηνών Κεντρικός
1294
1397
100%
1





Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
491
530
100%
1





Π.Ε. Φωκίδος
39
42
100%
1





Π.Ε. Εύβοιας
233
250
100%
1





Π.Ε. Ημαθίας
221
237
100%
1





Π.Ε. Χανίων
186
199
100%
1





Π.Ε. Κιλκίς
115
122
100%
1





Π.Ε. Κυκλάδων
73
77
100%
1





Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
221
233
100%
1





Π.Ε. Καρδίτσης
145
152
100%
1





Π.Ε. Νήσων Αττικής
84
88
100%
1





Π.Ε. Δυτικής Αττικής
216
226
100%
1





Π.Ε. Πιερίας
182
190
100%
1





Π.Ε. Κέρκυρας
117
122
100%
1





Π.Ε. Αργολίδος
126
131
100%
1





Π.Ε. Λαρίσης
287
297
100%
1





Π.Ε. Φθιώτιδος
190
196
100%
1





Π.Ε. Καστοριάς
68
70
100%
1





Π.Ε. Έβρου
158
162
100%
1





Π.Ε. Ιωαννίνων
162
166
100%
1





Π.Ε. Λασιθίου
93
95
100%
1





Π.Ε. Αρκαδίας
97
99
100%
1





Π.Ε. Χαλκιδικής
152
155
100%
1





Π.Ε. Πέλλης
192
195
100%
1





Π.Ε. Πρεβέζης
81
82
100%
1





Π.Ε. Ξάνθης
90
91
100%
1





Π.Ε. Δράμας
139
140
100%
1





Π.Ε. Καβάλας
195
196
100%
1





Π.Ε. Μαγνησίας
214
215
100%
1





Π.Ε. Μεσσηνίας
196
196
 100.00%
1





Π.Ε. Γρεβενών
35
35
 100.00%
1





Π.Ε. Τρικάλων
145
145
 100.00%
1





Π.Ε. Κορινθίας
170
170
 100.00%
1





Π.Ε. Ευρυτανίας
19
19
 100.00%
1





Π.Ε. Πειραιώς
694
692
  99.71%
1





Π.Ε. Ηλείας
158
157
  99.37%
1





Π.Ε. Λακωνίας
122
121
  99.18%
1





Π.Ε. Άρτης
103
102
  99.03%
1





Π.Ε. Ηρακλείου
389
385
  98.97%
1





Π.Ε. Φλωρίνης
76
75
  98.68%
1





Π.Ε. Θεσσαλονίκης
1507
1486
  98.61%
1





Π.Ε. Λέσβου
130
127
  97.69%
1





Π.Ε. Αχαΐας
375
362
  96.53%
1





Π.Ε. Ροδόπης
176
169
  96.02%
1





Π.Ε. Λευκάδος
29
25
  86.21%
1





Π.Ε. Κοζάνης
211
179
  84.83%
1





Π.Ε. Κεφαλληνίας
46
30
  65.22%

1




Π.Ε. Σάμου
45
0
   0.00%




1

ΣΥΝΟΛΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
13281
13734
103,41%
56
1
0
0
1
58


Αναμένουμε λοιπόν πιθανές ανακοινώσεις ή και τις καταβολές από τους δήμους.

Νότης
Διαβάστε περισσότερα...