Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Εξαγγελία προγραμμάτων OEE για το έτος 2011



Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Νταλάρα, και η Πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, Βασιλική Τσιμπίδα, παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου τα προγράμματα και τις δράσεις του ΟΕΕ για το έτος 2011.
Πέρα από το συνολικό προϋπολογισμό των δράσεων του Οργανισμού για το 2011, που αναμένεται να ξεπεράσει συνολικά τα 82 εκατομμύρια ευρώ, ιδιαίτερη σημασία έχει η δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος για την Αττική για την ευκολότερη παραλαβή των δελτίων κοινωνικού τουρισμού.
Συγκεκριμένα, κατά την απογραφή των δικαιούχων του προγράμματος, για να διαπιστωθεί αν ο πολίτης που προσέρχεται να απογραφεί είναι δικαιούχος παροχών και αν έχει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, θα χρησιμοποιηθεί ONLINE εφαρμογή που κατασκευάστηκε από τον Οργανισμό, μετά την παραλαβή από το ΙΚΑ ηλεκτρονικού αρχείου με στοιχεία ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
«Η κρίση κάνει ασφαλώς πιο δύσκολο το έργο μας», τόνισε η Υφυπουργός. «Από τη στιγμή όμως που δεν έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε την οικονομική συγκυρία, προσπαθήσαμε σε συνεργασία με την Διοίκηση του ΟΕΕ να κάνουμε μια πιο έξυπνη κατανομή των διαθέσιμων πόρων, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι του Οργανισμού να κάνουν χρήση των παροχών του», υπογράμμισε η κα Νταλάρα.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Οργανισμού για το 2011 έχει ως εξής:
1. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (7ήμερα διακοπών)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ
Απευθύνεται σε 570.000 άτομα. Η δαπάνη προϋπολογίζεται σε 62.700.000 ευρώ. Ο χρόνος διάρκειας του προγράμματος για πρώτη φορά επιμηκύνεται και θα είναι από 1/04/2011 - 31/03/2012. Η δράση αυτή συντελεί στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τη διατήρηση θέσεων εργασίας και τη μείωση της εποχικής απασχόλησης.
Η απογραφή των δικαιούχων στην Περιφέρεια θα αρχίσει στα μέσα Φεβρουαρίου και στην Αττική στο τέλος Φεβρουαρίου, με κριτήρια εισοδήματος για όλους ως εξής:
α
Μεμονωμένοι  δικαιούχοι με ατομικό / οικογενειακό εισόδημα 17.000€
β
Δικαιούχοι δύο άτομα με οικογενειακό εισόδημα 25.000€
γ
Δικαιούχοι τρία άτομα με οικογενειακό εισόδημα 33.000€
δ
Δικαιούχοι τέσσερα άτομα (ΟΧΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ) με οικογενειακό εισόδημα  41.000€
ε
Πολύτεκνοι δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα 50.000€
2. ΕΑΡΙΝΟ  ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Χρόνος υλοποίησης: 1/04/2011 - 12/06/2011
Δαπάνη: 500.000 ευρώ περίπου
Ευέλικτο πρόγραμμα συνολικής διάρκειας 15 εβδομάδων, με τρεις αυτόνομες δράσεις, διάρκειας 5 εβδομάδων η κάθε μία:
α) Εκδρομικό – Πολιτισμικό Πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας την Ελλάδα και τον πολιτισμό της»
Τριήμερες εκδρομές με επισκέψεις και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους από 1/04/2011 - 17/04/2011 και 6/05/2011 - 15/05/2011.
β) Εναλλακτικός Τουρισμός
Τριήμερες εκδρομές για νέους με δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, ράφτινγκ, από 6/05/2011 - 5/06/2011.
γ) Εαρινό πρόγραμμα
Τετραήμερες εκδρομές γενικού ενδιαφέροντος από 12/05/2011 - 12/06/2011.
3. ΘΕΡΙΝΟ ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
7ήμερες και 8ήμερες εκδρομές
Χρόνος υλοποίησης: 2/07/2011 - 10/09/2011
Διάρκεια 10 εβδομάδες
Δαπάνη 4.000.000 ευρώ
Περιλαμβάνει εκδρομές σε 35 προορισμούς με 38 τουριστικά λεωφορεία.
Με προσεκτική κατανομή των δράσεων σε νομούς και περιφέρειες και εξορθολογισμό των διανυκτερεύσεων των εκδρομέων επιτύχαμε φέτος μείωση του κόστους του προγράμματος και όχι των προορισμών.
4. ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ NOMOY ΑΤΤΙΚΗΣ
Ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν, προσβλέπουμε στην εφαρμογή νέου αυτόνομου προγράμματος εκδρομών διάρκειας περίπου 10 εβδομάδων.
5. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Θα διατεθούν 180.000 δελτία θεάματος, προϋπ. δαπάνης 2.520.000 ευρώ. Αφορούν παραστάσεις θεάτρου, Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Εθνικού Θεάτρου, που επανέρχεται φέτος, και εκδηλώσεις του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και μετά από πολλά χρόνια και του Μεγάρου Μουσικής (βρισκόμαστε σε συνεννόηση).
ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Θα διατεθούν 30.000 δελτία θεάματος, δαπάνης 420.000 ευρώ, για θέατρα και καλλιτεχνικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς επίσης 10.000 δελτία θεάματος για θερινούς κινηματογράφους, που επανέρχονται φέτος, δαπάνης 63.000 ευρώ.
6. Για τα ΠΡΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ (εκδρομές και δελτία θεάματος) στην Αττική ο ΟΕΕ θα διαθέσει φέτος  περίπου 8.000.000 ευρώ.
Στην Περιφέρεια, όπου υλοποιούνται αντίστοιχα προγράμματα, εγκρίθηκαν για να αποσταλούν  πιστώσεις ύψους 3.862.000 ευρώ (ίδιες με τις περσινές).
Το 50% αυτών των πιστώσεων βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αποστολής.
7. ΔΕΛΤΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
θα διατεθούν πανελλαδικά 141.000 δελτία αγοράς βιβλίων (αυξημένος αριθμός σε σχέση με πέρυσι) δαπάνης 2.256.000 ευρώ.
Για πρώτη φορά οι δικαιούχοι μπορούν να προμηθεύονται και σχολικά βιβλία.
8. ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
α. Για την ανέγερση των κτηρίων βρεφονηπιακών σταθμών στη Καβάλα και το Άργος Ορεστικό, συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης 9.000.000 ευρώ, βρισκόμαστε σε επαφή με αρμόδιους φορείς για την ένταξή τους στη χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια.
Συμπληρώνονται ήδη οι φάκελοι για την απόκτηση διαχειριστικής επάρκειας  του Οργανισμού.
β. Παραλάβαμε το κτήριο ΒΝΣ Λάρισας και αναμένεται η παραλαβή κτηρίου ΒΝΣ Καρδίτσας.
γ. Λόγω έλλειψης παιδαγωγικού προσωπικού, εξαιτίας της απαγόρευσης των προσλήψεων, για τη μέγιστη αξιοποίηση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών ο Οργανισμός προχωρά σε προγραμματικές συμβάσεις με τους ΟΤΑ για τη διάθεση από αυτούς εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού.
Σε εφαρμογή τέτοιας συνεργασίας υπεγράφη προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Ιλίου.
δ. Εντός της χρονιάς θα αποπερατωθούν οι ριζικές ανακαινίσεις των κτηρίων του Οργανισμού: ΒΝΣ Μοσχάτου και Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων Ναυπλίου, Άργους, Αλμυρού, Σερρών και Καρδίτσας.
9. ΚΕΝΤΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ
Λόγω φθίνουσας πορείας ανεστάλη η λειτουργία τους.
Με νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να καταργηθούν.
Το προσωπικό εντάσσεται σε υπηρεσίες του Οργανισμού.
Τα ιδιόκτητα κτήρια στέγασης τους, 7στην Αττική και 13 στην Περιφέρεια, θα αξιοποιηθούν στεγάζοντας α) είτε υπηρεσίες του Οργανισμού (Περιφερειακά Γραφεία, Γραφεία Διανομής) β) είτε υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και εποπτευόμενων Οργανισμών, με καταβολή μισθώματος γ) ή με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό θα προσφερθούν στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ κ.λ.π. για μίσθωση, εξοικονομώντας ο Οργανισμός έσοδα από την ακίνητη περιουσία του.
10. Μειώσαμε φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης, με σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, τα ποσά που θα καταβληθούν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις για επιχορηγήσεις δαπανών για σεμινάρια, ανάπτυξη διεθνών σχέσεων και αποστολές στο εξωτερικό.
11. Βρισκόμαστε στο στάδιο παράδοσης του έργου δικτυακής σύνδεσης (VPN) των 10 γραφείων διανομής του ΟΕΕ στην Αττική και των 60 Περιφερειακών Γραφείων με την Κεντρική Υπηρεσία.
12. Μια νέα πρωτοπόρα εφαρμογή στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, στη διεύθυνση www.oee.gr, που σχεδιάστηκε από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του Οργανισμού, δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να επικοινωνούν ζωντανά, μέσω του ηλεκτρονικού δικτύου με τους υπαλλήλους του Οργανισμού και να λαμβάνουν άμεσα απαντήσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ - Από την Τρίτη πανελλαδική απογραφή των δικαιούχων παροχών του ΟΕΕ για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού πλην Αττικής



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ


    ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ


    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



    Ημερομηνία: Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011



    Θέμα: Από την Τρίτη πανελλαδική απογραφή των δικαιούχων παροχών του ΟΕΕ για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού πλην Αττικής.


    Αρχίζει την Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011, πανελλαδικά -πλην Αττικής- η κατ΄ αλφαβητική σειρά απογραφή των δικαιούχων παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού έτους 2011.



    Για τη γνωστοποίηση των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στις Περιφερειακές - Τοπικές Υπηρεσίες του Οργανισμού. Μπορούν επίσης να ενημερώνονται και από την ιστοσελίδα του Οργανισμού στη διεύθυνση www.oee.gr.



    Το πρόγραμμα πανελλαδικά απευθύνεται σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων σε σχέση με πέρυσι. Θα καλύψει 570.000 άτομα και η δαπάνη προϋπολογίζεται σε 62.700.000 ευρώ.


    Με νεότερη ανακοίνωσή του ο Οργανισμός θα γνωστοποιήσει την ημερομηνία έναρξης απογραφής των δικαιούχων στην Αττική.







Δείτε επίσης: 

Εξαγγελία προγραμμάτων OEE για το έτος 2011

Διαβάστε περισσότερα...

Χυμός από κεράσι για ταχεία μυϊκή αποκατάσταση


ΛΟΝΔΙΝΟ. Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο χυμός του κερασιού είναι ένα φυσικό μυοτονωτικό και βοηθά στην ταχεία αποκατάσταση των βλαβών που έχουν προκληθεί στους μυς έπειτα από σωματική άσκηση. Ειδικοί του Αθλητικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών του Πανεπιστημίου South Βank στο Λονδίνο πραγματοποίησαν έρευνα στην οποία πήραν μέρος αθλητές που έπιναν έναν χυμό κερασιού σε συμπυκνωμένη μορφή πριν και μετά τη διάρκεια της προπόνησης. Πάντοτε οι αθλητές λόγω της έντασης της προπόνησης που κάνουν αντιμετωπίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα μυϊκά προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια ως μέσο θεραπείας των μυϊκών προβλημάτων χρησιμοποιούνται διάφορα είδη χυμών, αφού η αντιοξειδωτική δράση των φρούτων βοηθά στην αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται στους μυς. Οι αθλητές οι οποίοι πήραν μέρος στην έρευνα έπρεπε να ακολουθούν αυτό το πρόγραμμα κατανάλωσης των χυμών του κερασιού για διάστημα μιας εβδομάδας. Οπως διαπιστώθηκε ο χρόνος αποκατάστασης των μυϊκών βλαβών ήταν ταχύτερος με την κατανάλωση του χυμού από κεράσι από τα υπόλοιπα είδη χυμών που χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό. Οι αθλητές που αντιμετώπιζαν μυϊκά προβλήματα και έπιναν τον χυμό είχαν αποκατάσταση του προβλήματος σε ποσοστό 90% μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το μυστικό βρίσκεται στις ανθοκυανίνες, μια οικογένεια αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών συστατικών που περιέχονται στα κεράσια και τους προσδίδουν το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα κεράσια διαθέτουν πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων για τον ανθρώπινο οργανισμό, που ξεκινούν από την προστασία της καρδιάς και καταλήγουν στη θεραπεία από την αϋπνία.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέο φάρμακο ενάντια στα εγκεφαλικά

Η ουσία απιξαμπάνη φέρεται να είναι πιο αποτελεσματική από την κλασική ασπιρίνη


Σε ποσοστό 3,6% ετησίως είναι ικανή να μειώσει τα
εγκεφαλικά επεισόδια η ουσία απιξαμπάνη
ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα νέο φάρμακο φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο από τη γνωστή σε όλους ασπιρίνη.

Η ουσία απιξαμπάνη δείχνει πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με το «παραδοσιακό» ακετυλοσαλικυλικό οξύ στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης εγκεφαλικού στα άτομα με κολπική μαρμαρυγή, μια από τις συνηθέστερες μορφές καρδιακής αρρυθμίας, στην οποία το άτομο νιώθει ένα «φτερούγισμα» στην καρδιά.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα στον καρδιακό ρυθμό μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό θρομβώσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ωστόσο οι μισοί περίπου από τους πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή δεν μπορούν να λάβουν για διαφορετικούς λόγους ισχυρότερα από την ασπιρίνη φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, προκειμένου να προστατέψουν το καρδιαγγειακό τους σύστημα.

Μια νέα «τυχαιοποιημένη» κλινική δοκιμή σε 5.600 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έδειξε ότι η απιξαμπάνη, η οποία δρα μπλοκάροντας ένα σημαντικό κρίκο της αλυσίδας σχηματισμού των θρόμβων- γνωστός ως παράγοντας Χa- μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 3,6% ετησίως. Συγκριτικά η ασπιρίνη φαίνεται να μειώνει τις αντίστοιχες πιθανότητες κατά 1,6% τον χρόνο.

Οπως ανέφερε ο Χανς-Κριστόφ Ντίνερ, καθηγητής του τμήματος Νευρολογίας και του Κέντρου για τα Εγκεφαλικά στο Πανεπιστήμιο της Εσσης στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου για τα εγκεφαλικά, «η απιξαμπάνη ήταν πολύ ανώτερη της ασπιρίνης, χωρίς μάλιστα να συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας. Περιμέναμε όλοι ότι ένα ισχυρότερο από την ασπιρίνη φάρμακο όπως η απιξαμπάνη θα συνδεόταν με σοβαρότερες επιπλοκές σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο αιμορραγιών, αλλά δεν συνέβη κάτι τέτοιο».

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιφατικές έρευνες για το φυλλικό οξύ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το φυλλικό οξύ- μορφή βιταμίνης Β- θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό για την έγκυο και γι΄ αυτό οι γυναικολόγοι συνιστούν τη λήψη του, κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως, αφού μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού, αλλά και εμφάνισης ανωμαλιών στο έμβρυο, όπως η δισχιδής ράχη. Είναι χαρακτηριστική μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ πριν από τρία χρόνια, η οποία έδειξε ότι εάν η γυναίκα αρχίσει να λαμβάνει φυλλικό οξύ έναν χρόνο προτού συλλάβει μειώνει σε ποσοστά 50%- 70% τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού. Ωστόσο μια νέα μελέτη που έλαβε χώρα στη Νορβηγία δεν επιβεβαιώνει τα αμερικανικά ευρήματα σχετικά με την ευεργετική δράση του φυλλικού οξέος όσον αφορά τον πρόωρο τοκετό.

Στο πλαίσιο της μελέτης που αφορούσε ανάλυση στοιχείων σχετικά με 955 παιδιά τα οποία γεννήθηκαν πρόωρα- μεταξύ της 22ης και της 36ης εβδομάδας της κύησης- και 18.075

παιδιά που γεννήθηκαν φυσιολογικά, δεν βρέθηκε σημαντική σύνδεση μεταξύ της λήψης φυλλικού οξέος σε μορφή συμπληρώματος πριν από τη σύλληψη και της πρόληψης του πρόωρου τοκετού.

Οπως ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Βερένα Σενπιέλ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Sahlgrenska στην πόλη Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Εταιρείας για την Ιατρική της Μητέρας και του Εμβρύου το οποίο έλαβε χώρα στο Σαν Φρανσίσκο, «ο πρόωρος τοκετός θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του μωρού και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτων νεογέννητων σε παγκόσμιο επίπεδο. Διεξάγοντας αυτή τη μεγάλης κλίμακας έρευνα ευελπιστούσαμε ότι θα επιβεβαιώνονταν τα ευρήματα της αμερικανικής μελέτης, κάτι που δεν συνέβη».

Πάντως εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων- Γυναικολόγων της Βρετανίας τόνισε σχολιάζοντας τα ευρήματα της νέας μελέτης ότι αυτά δεν θα έπρεπε να αποτρέψουν τις εγκύους από το να λαμβάνουν φυλλικό οξύ. Οπως συγκεκριμένα είπε «συνιστούμε τη λήψη της ουσίας κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης για την αποφυγή συγγενών ανωμαλιών του εμβρύου».
 




Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα ποτήρι γάλα την ημέρα, τον καρκίνο κάνει πέρα


ΛΟΝΔΙΝΟ. Τα παιδιά που πίνουν γάλα αντιμετωπίζουν ως και 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου στην ενήλικη ζωή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη στη Νέα Ζηλανδία. Μάλιστα κατανάλωση μόλις 250 ml γάλακτος ημερησίως είναι αρκετή για να αποτελέσει «ασπίδα» ενάντια στους όγκους του εντέρου, σημειώνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Αmerican Journal of Εpidemiology». Οι επιστήμονες συμπληρώνουν ότι το «κλειδί» για την αντικαρκινική δράση του γάλακτος κρύβεται στην καθημερινή κατανάλωσή του επί αρκετά χρόνια κατά την παιδική ηλικία.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μαθητές που έπιναν γάλα κάθε ημέρα για τουλάχιστον τέσσερα ως έξι χρόνια αντιμετώπιζαν μειωμένες κατά 20% πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του εντέρου αργότερα στη ζωή τους. Τα παιδιά που έπιναν καθημερινά γάλα για περισσότερα από έξι χρόνια εμφάνισαν μειωμένες κατά 40% πιθανότητες για καρκίνο στο έντερο.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν έπειτα από σύγκριση 562 ασθενών με καρκίνο του εντέρου ηλικίας 30-69 ετών και αντίστοιχου αριθμού υγιών εθελοντών. Κάθε εθελοντής απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία του και τον τρόπο ζωής του, συμπεριλαμβανομένου του πόσο συχνά έπινε γάλα στη σχολική του ζωή. Εκτιμάται ότι η μακροχρόνια κατανάλωση γάλακτος οδηγεί σε συγκέντρωση υψηλών επιπέδων ασβεστίου στον οργανισμό, κάτι που μπορεί να προστατεύσει το έντερο από βλάβες ή να οδηγήσει σε «εξολόθρευση» των καρκινικών κυττάρων προτού σχηματιστεί κάποιος όγκος.

Διαβάστε περισσότερα...

Ερωτήματα για τις αναλγητικές ιδιότητες της αλλαντοτοξίνης τύπου Α



ΛΟΝΔΙΝΟ. Μια νέα μελέτη ανατρέπει τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών που είχαν δείξει ότι η χορήγηση αλλαντοτοξίνης τύπου Α (κοινώς μπότοξ) σε δόσεις που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ρυτίδων μπορεί να περιορίσει τον αριθμό αλλά και την ένταση των ημικρανιών. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών οδήγησαν μάλιστα τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ και της Βρετανίας να εγκρίνουν τη χορήγηση της νευροτοξίνης σε άτομα που πάσχουν από ημικρανίες.

Το μπότοξ, ως γνωστόν, χορηγείται κατά κύριο λόγο για την «εξαφάνιση» των ρυτίδων.

Παρ΄ ότι δεν έχει εξακριβωθεί ο αναλγητικός μηχανισμός του, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το φάρμακο διακόπτει τα σήματα στα αισθητήρια νεύρα που βρίσκονται στο κεφάλι και εμπλέκονται στις ημικρανίες.

Οι ειδικοί ωστόσο της βρετανικής επιθεώρησης «Drug and Τherapeutics Βulletin» που μελετούν τις εφαρμοζόμενες ιατρικές θεραπείες θέτουν υπό αμφισβήτηση τις προηγούμενες έρευνες που έγιναν για την αντιμετώπιση της ημικρανίας με το μπότοξ. «Οπως διαπιστώθηκε,η θεραπεία με μπότοξ επιδείνωσε την κατάσταση και τους πόνους στο 10% των ασθενών,ενώ προκάλεσε σε αντίστοιχο ποσοστό ατόμων με ημικρανίες σημαντικές παρενέργειες, όπως φαγούρα, εξανθήματα, ακαμψία, μυϊκούς σπασμούς κτλ. Αυτά τα αντικρουόμενα δεδομένα, σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκών αποδείξεων για τα οφέλη του μπότοξ,όσον αφορά τις ημικρανίες μάς κάνουν εξαιρετικά επιφυλακτικούς στο να πούμε ότι το μπότοξ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στην καταπολέμηση των ημικρανιών» αναφέρουν στη μελέτη τους οι εμπειρογνώμονες της επιθεώρησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ προβλέπει τις κρίσεις άσθματος

Η συσκευή θα προσφέρει στους ασθενείς ζωτικής σημασίας χρόνο ώστε να λάβουν τα κατάλληλα φάρμακα

Ενας ειδικός της Siemens δοκιμάζει το νέο πρότυπο σύστημα, το οποίο
θα προβλέπει τις κρίσεις άσθματος

ΛΟΝΔΙΝΟ Ενας φορητός αισθητήρας, ο οποίος μπορεί να «προβλέψει» τις κρίσεις άσθματος ώρες πριν από την εκδήλωσή τους, αναπτύχθηκε από επιστήμονες της εταιρείας Siemens. Η συσκευή, η οποία έχει μέγεθος όσο αυτό ενός κινητού τηλεφώνου, αναλύει στην αναπνοή του ασθενούς τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ). Τα υψηλά επίπεδα ΝΟ μαρτυρούν ότι οι αεραγωγοί θα εμφανίσουν φλεγμονή και μέσω της μέτρησής τους ένας ασθενής μπορεί ώρες νωρίτερα να καταλάβει ότι θα εκδηλώσει κρίση άσθματος. Η νέα εξέλιξη θεωρείται άκρως σημαντική καθώς το άσθμα «πλήττει» μεγάλο τμήμα του πληθυσμού: εκτιμάται ότι ποσοστό της τάξεως του 6% των ενηλίκων και 10% των παιδιών πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο.

Η εξέταση είναι τόσο ευαίσθητη ώστε μπορεί να μετρά έστω και απειροελάχιστες ποσότητες μονοξειδίου του αζώτου της τάξεως του ενός ppb (μέρη ανά δισεκατομμύριο). Για να εννοήσουμε καλύτερα την ευαισθησία του τεστ είναι σαν κάποιος να διαλύει έναν κύβο ζάχαρης μέσα σε μια πισίνα 50 μέτρων.

Η νέα συσκευή αναμένεται να αποδειχθεί άκρως πολύτιμη για τους ασθενείς με άσθμα καθώς θα τους προσφέρει ζωτικής σημασίας χρόνο ώστε να μπορούν να λάβουν τα κατάλληλα φάρμακα προκειμένου να αποφύγουν ένα σοβαρό επεισόδιο το οποίο θα μπορούσε να τους οδηγήσει έως και στο νοσοκομείο.

Εως σήμερα ο μόνος τρόπος για να ανιχνευθεί μια επικείμενη κρίση άσθματος είναι η διεξαγωγή πανάκριβων αναπνευστικών εξετάσεων. Εχουν επίσης αναπτυχθεί κάποιες συσκευές πρόβλεψης των ασθματικών κρίσεων μέσω μέτρησης συγκεκριμένων παραγόντων στην αναπνοή, ωστόσο αυτές είναι πολύ ογκώδεις και δεν μπορούν να μεταφερθούν.

Στο νέο φορητό πρότυπο σύστημα ο αέρας που εκπνέει ο ασθενής περνά μέσα από τον ανιχνευτή της συσκευής και μόνο τα σωματίδια που σηματοδοτούν κρίση άσθματος προσκολλώνται στην επιφάνεια του ανιχνευτή παράγοντας ένα φορτίο η ένταση του οποίου μετρείται από ένα τσιπ. Σημειώνεται ότι η ένταση του φορτίου εξαρτάται άμεσα από την ποσότητα του μονοξειδίου του αζώτου στην αναπνοή του ασθενούς. Με βάση την τιμή της μέτρησης ο ασθενής γνωρίζει πόση ακριβώς δόση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων χρειάζεται να λάβει.

Οι ερευνητές της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από τη νέα συσκευή εκτιμούν ότι μελλοντικά αυτή θα μπορούσε να ανιχνεύσει και άλλους τύπους αερίων για την πρόβλεψη διαφορετικών νόσων, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα.

Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεία με μπαχαρικό για τα εγκεφαλικά


ΛΟΝΔΙΝΟ Ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα των πρώτων πειραμάτων που έγιναν για την αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιουργούνται έπειτα από εγκεφαλικά επεισόδια με τη χρήση ενός σκευάσματος που περιέχει κουρκουμίνη, το βασικό συστατικό του κάρι. Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai στο Λος Αντζελες ανέπτυξαν ένα φάρμακο που περιέχει κουρκουμίνη και το χορήγησαν σε κουνέλια τα οποία είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Οπως διαπίστωσαν, το φάρμακο κατάφερε να δράσει στα εγκεφαλικά κύτταρα και να μειώσει τα μυϊκά και τα κινητικά προβλήματα που είχαν προκληθεί στα κουνέλια μετά το επεισόδιο.

Η κουρκουμίνη χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ινδική ιατρική, τη γνωστή αγιουρβέδα, ενώ τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες έχουν αποκαλύψει διάφορες ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ιδιότητές της. Ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι η κουρκουμίνη αδυνατεί να περάσει τον λεγόμενο αιματοεγκεφαλικό φραγμό, μια μεμβρανική δομή που προστατεύει τον εγκέφαλο από δυνητικώς επικίνδυνες χημικές ουσίες. Οι ερευνητές τώρα δημιούργησαν μια τροποποιημένη μορφή της κουρκουμίνης (την CΝΒ-001), η οποία κατάφερε να διεισδύσει στο εσωτερικό του εγκεφάλου.

Η ερευνητική ομάδα προγραμματίζει δοκιμές του νέου φαρμάκου σε ανθρώπους και πιστεύει ότι αυτό θα μπορεί να δράσει αποτελεσματικά αν ληφθεί μέσα σε διάστημα τριών ωρών από τη στιγμή που προκλήθηκε το επεισόδιο. «Το φάρμακο φαίνεται ότι ενεργοποιεί διάφορους σημαντικούς μηχανισμούς, οι οποίοι είναι πιθανό να καταφέρουν να κρατήσουν στη ζωή τα εγκεφαλικά κύτταρα έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο» δήλωσε στο ΒΒC ο καθηγητής Πολ Λάπτσακ, επικεφαλής της μελέτης. 


Διαβάστε περισσότερα...

Η τεστοστερόνη φταίει, που οι άνδρες δεν καταλαβαίνουν τις γυναίκες.


Η τεστοστερόνη φταίει, που οι άνδρες δεν καταλαβαίνουν τις γυναίκες.
Οι άνδρες δεν φταίνε, που δεν καταλαβαίνουν τι θέλουν οι γυναίκες, αλλά την ευθύνη φέρουν οι … ορμόνες τους!

Σύμφωνα με μελέτες των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και της Ουτρέχτης, στην τεστοστερόνη οφείλεται η μειωμένη ικανότητα των ανδρών να «διαβάζουν» τα αισθήματα των άλλων.

Αντιθέτως, σε γυναίκες, που χορηγήθηκε αυξημένη ποσότητα της ανδρικής ορμόνης παρατηρήθηκε μείωση της ικανότητάς τους να κατανοούν τους άλλους.

Οι μελέτες έδειξαν επίσης ότι επηρεάζονται περισσότερο οι γυναίκες, που έχουν μακρύτερο τον παράμεσο από τον δείκτη - πράγμα, που οφείλεται από την έκθεσή τους σε μεγάλες ποσότητες τεστοστερόνης όταν βρίσκονταν στη μήτρα της μητέρας τους.

Ο ερευνητής του Κέιμπριτζ και ειδικός στον αυτισμό, Σάιμον Μπάρον-Κόεν, ανέφερε στην επιθεώρηση Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) ότι «μικρές ορμονικές διαφορές μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ικανότητά μας να κατανοούμε τους άλλους».

Ο ολλανδός συνάδελφος του, Τζακ βαν Χονκ, προσέθεσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι η υπερέκθεση σε τεστοστερόνη μέσα στη μήτρα αυξάνει τις πιθανότητες να γεννηθεί το παιδί με αυτισμό.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"


Διαβάστε περισσότερα...

Κύτταρα αποφασίζουν αν «βλέπουμε» φίλο ή εχθρό

Θα τσακωθούμε ή θα τη βρούμε; Ας αποφασίσει ο υποθάλαμος

Πώς αποφασίζει ένα ποντίκι αν θα επιτεθεί σε έναν εισβολέα ή θα προσπαθήσει να ζευγαρώσει μαζί του; Την απόφαση φαίνεται ότι λαμβάνει ένα κύκλωμα κυττάρων στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, τα οποίο υπάρχει πιθανότατα και στον άνθρωπο, εκτιμούν Αμερικανοί νευροεπιστήμονες.

Η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου ήταν γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι συνδέεται με την επιθετικότητα, μέχρι σήμερα όμως δεν υπήρχε η τεχνολογία για τον εντοπισμό συγκεκριμένων κυκλωμάτων ή νευρώνων.

Νέες τεχνικές αποκαλύπτουν τώρα ότι ορισμένοι νευρώνες στον μεσοκοιλιακό υποθάλαμο ενεργοποιούνται τόσο στη διάρκεια των διενέξεων, όσο και στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Ο μηχανισμός λειτουργίας του κυκλώματος παραμένει εν πολλοίς άγνωστος, ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι νευρώνες αυτοί εξελίχθηκαν ώστε να διακρίνουν πότε ένας ξένος είναι απειλητικός, και πότε είναι κατάλληλος σύντροφος.

Όπως εξηγεί ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature, όπου δημοσιεύεται η μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας μελέτησαν τη νευρολογική βάση της επιθετικότητας με τέσσερις σύγχρονες τεχνικές: μόρια που φθορίζουν όταν ενεργοποιούνται μεμονωμένοι νευρώνες, εμφυτευμένα ηλεκτρόδια που διεγείρουν νευρώνες, απενεργοποίηση γονιδίων και γενετική τροποποίηση έτσι ώστε να νευρικά κύτταρα να διεγείρονται τεχνητά από το φως.

Τα πειράματα έδειξαν ότι τα περισσότερα κύτταρα του μεσοκοιλιακού υποθάλαμου είναι εξειδικευμένα και ενεργοποιούνται είτε στους καβγάδες μεταξύ των ποντικών είτε στη διάρκεια του σεξ.

Βρέθηκαν όμως και λίγοι νευρώνες που ενεργοποιούνται και στις δύο αυτές πράξεις, οι οποίες θα νόμιζε κανείς ότι έχουν αντιδιαμετρικά αντίθετο χαρακτήρα.

Όταν το κύκλωμα ενεργοποιήθηκε με τεχνητό τρόπο, τα αρσενικά ποντίκια έστηναν αμέσως καβγά όχι μόνο με άλλα αρσενικά που δεν γνώριζαν, αλλά και με οποιοδήποτε θηλυκό, ή ακόμα και με αναισθητοποιημένα ποντίκια και... γάντια εργαστηρίου.

Τα πειράματα έδειξαν ότι η ενεργοποίηση του κυκλώματος έκανε τα αρσενικά να επιτίθενται στα θηλυκά, εκτός αν η σεξουαλική πράξη είχε ήδη αρχίσει, οπότε δεν εκδηλωνόταν επιθετική συμπεριφορά. Πριν ή μετά το σεξ, όμως, τα θηλυκά είχαν την ίδια αντιμετώπιση που θα είχε οποιοσδήποτε αρσενικός εισβολέας.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το συγκεκριμένο νευρικό κύκλωμα καταστέλλει είτε την επιθετικότητα είτε την σεξουαλική ορμή ανάλογα με τις περιστάσεις. Πιθανότατα υπάρχουν νευρώνες που διεγείρονται από το σεξ και καταστέλλουν την τάση για επίθεση εναντίον ενός ξένου υλικού.

Ο Δρ Ντέβιντ Άντερσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, προχωρά μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα: δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχει διαταραχή του κυκλώματος σε ορισμένους βιαστές, στους οποίους η επιθετικότητα και η σεξουαλική επιθυμία δεν διαχωρίζονται με φυσιολογικό τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα...

Ακαταμάχητοι οι άνδρες που κάνουν τους «δύσκολους»


ΛΟΝΔΙΝΟ Oπως φαίνεται η καλύτερη μέθοδος όχι απλώς για να κερδίσει ένας άνδρας την προσοχή μιας γυναίκας, αλλά για να προκαλέσει ερωτική έλξη είναι να κάνει τον... δύσκολο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ομάδα ψυχολόγων του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ η οποία διεξήγαγε ένα πείραμα με 47 φοιτήτριες του πανεπιστημίου που διατηρούσαν προφίλ στο Facebook. Οι ερευνητές είπαν στις φοιτήτριες ότι το προφίλ τους το είχαν δει κάποιοι φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια και τους έδωσαν τα στοιχεία του προφίλ που είχαν οι συγκεκριμένοι φοιτητές στο Facebook για να δουν τα σχόλια που είχαν κάνει για αυτές. Οι φοιτήτριες μπήκαν στα προφίλ αυτών των φοιτητών για να μάθουν τη γνώμη τους για εκείνες χωρίς να γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα αυτοί οι φοιτητές δεν υπήρ χαν και τα προφίλ (και τα σχόλια για τις φοιτήτριες) ήταν δημιούργημα των ερευνητών.

Οπως διαπιστώθηκε πιο ελκυστικοί για τις φοιτήτριες δεν ήταν εκείνοι που είχαν κάνει κάποιο θετικό σχόλιο, αλλά όσοι δεν είχαν κάνει καμία απολύτως αναφορά σε εκείνες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αμφιβολία μιας γυναίκας για το αν αρέσει ή όχι σε έναν άνδρα αυξάνει το ενδιαφέρον της γι΄ αυτόν. Η αμφιβολία αυτή λειτουργεί όπως φαίνεται «αφροδισιακά» κάνοντας τον συγκεκριμένο άνδρα πιο ελκυστικό. Πάντως οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η απόκρυψη των ερωτικών συναισθημάτων που έχει κάποιος για μια γυναίκα είναι ένα καλό τρυκ μόνο για το πρώτο διάστημα της γνωριμίας. Στη συνέχεια ο άνδρας θα πρέπει να αφήνει σαφείς ενδείξεις ότι η συγκεκριμένη γυναίκα τον ενδιαφέρει για να μην τη χάσει.
 


Διαβάστε περισσότερα...

Τα πολλά ψέματα εκπαιδεύουν τον ψεύτη


ΛΟΝΔΙΝΟ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εγκέφαλός μας είναι από τη φύση του κατασκευασμένος ώστε να εκφράζουμε την αλήθεια με μεγαλύτερη ευκολία και πειθώ από ό,τι τα ψέματα. Ομως βέλγοι ερευνητές αναφέρουν ότι όσο περισσότερα ψέματα λέει κάποιος τόσο περισσότερο «εκπαιδεύεται», μέχρις ότου κάποια στιγμή φτάνει στο σημείο να μπορεί να ψεύδεται με απόλυτη φυσικότητα και πειστικότητα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γκεντ στο Βέλγιο χώρισαν μια ομάδα εθελοντών φοιτητών σε τρεις ομάδες και τους έβαλαν να παίξουν ένα παιχνίδι αλήθειας και ψέματος που είχαν σχεδιάσει οι ίδιοι. Οσο οι εθελοντές έπαιρναν μέρος στο πείραμα, οι ερευνητές μελετούσαν την εγκεφαλική λειτουργία τους.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν και τι είδους μεταβολές μπορούν να επέλθουν στην κυρίαρχη φυσική τάση του ανθρώπου που είναι η έκφραση της αλήθειας. Οπως διαπίστωσαν, ο εγκέφαλος έχει πολύ πιο έντονη δραστηριότητα όταν επιχειρείται να εκφραστεί κάποιο ψέμα απ΄ ό,τι όταν αναφέρεται η αλήθεια αφού θα πρέπει να ξεπεραστούν γνωστικά αλλά και άλλα ανασταλτικά εμπόδια που συνοδεύουν τη διατύπωση ενός ψέματος. Ετσι, αυτός που λέει ψέματα εγκεφαλικά «κοπιάζει» πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι όταν λέει την αλήθεια. Αυτή η λειτουργία του εγκεφάλου κάνει τον άνθρωπο να δυσκολεύεται όταν πρέπει να πει ψέματα αλλά και το ίδιο το ψέμα να γίνεται ανιχνεύσιμο από τους άλλους.

Οι ερευνητές είδαν ότι ο εγκέφαλος των ατόμων που συνηθίζουν να ψεύδονται αρχίζει σταδιακά να «προσαρμόζεται» και η αρχική καθυστέρηση και δυσκολία που αντιμετωπίζει ο εγκέφαλός τους για να οργανωθεί στη διατύπωση του ψέματος τελικά παύει να υφίσταται. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο χρόνος αντίδρασης του εγκεφάλου σε εκείνους που έλεγαν την αλήθεια και σε άτομα που λένε πολλά ψέματα είναι ακριβώς ο ίδιος. Με απλά λόγια ο εγκέφαλος «εκπαιδεύεται» και αυτός στο ψέμα και έτσι είναι πιθανό να ξεγελαστεί ακόμη και ένας ανιχνευτής ψεύδους αν το άτομο που εξετάζεται είναι παθολογικός ψεύτης. 


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Αποτελεσματική η διέγερση σε βάθος χρόνου


ΛΟΝΔΙΝΟ. Ατομα με κατάθλιψη τα οποία ανθίστανται στις συμβατικές θεραπείες μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα από την εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου. Μελέτη σε ασθενείς στον εγκέφαλο των οποίων είχαν τοποθετηθεί ηλεκτρόδια για αντιμετώπιση της κατάθλιψης έδειξε ότι έως και έξι χρόνια μετά την εμφύτευση η θετική επίδραση της θεραπείας συνέχιζε να είναι σημαντική.

Αυτό αναφέρουν με δημοσίευσή τους στον δικτυακό τόπο του επιστημονικού περιοδικού «Αmerican Journal of Ρsychiatry» ερευνητές από το University Ηealth Νetwork, ένα δίκτυο τριών νοσοκομείων στο Τορόντο του Καναδά. Σύμφωνα με τη μελέτη των ειδικών, μέσα σε έναν χρόνο από την εμφύτευση των ηλεκτροδίων τα συμπτώματα κατάθλιψης εξαφανίστηκαν σε 12 από τις 20 περιπτώσεις ασθενών- τα οφέλη παρέμειναν έως και για έξι χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι δύο από τους ασθενείς στους οποίους τοποθετήθηκαν τα ηλεκτρόδια πέθανανυπήρχαν ισχυρές υποψίες για αυτοκτονία. Τα καλά νέα είναι, σύμφωνα με τον ψυχίατρο Σίντνι Κένεντι που ήταν εκ των επικεφαλής της μελέτης, ότι τα άτομα που έδειξαν πρώιμη καλή απόκριση στην εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου, συνέχισαν να αποκρίνονται θετικά στη θεραπεία χρόνια αργότερα. «Οι δύο ύποπτες για αυτοκτονία περιπτώσεις μαρτυρούν ότι δεν καταφέραμε μέσω της θεραπείας να σταματήσουμε την εξέλιξη της ασθένειας» προσέθεσε ο ερευνητής.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τεχνική της διέγερσης του εγκεφάλου δείχνει σε γενικό πλαίσιο ότι είναι ικανή να τροποποιήσει την εξέλιξη της κατάθλιψης, κάτι που δεν έχει μέχρι σήμερα επιτευχθεί με άλλου είδους θεραπεία. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι μελέτες που αφορούν φαρμακευτικές θεραπείες για την κατάθλιψη δείχνουν συχνά υποτροπή των ασθενών, ακόμη και αν στην αρχή εμφάνιζαν θετική απόκριση στα φάρμακα. Είναι σημαντικό, όπως λένε οι επιστήμονες, ότι τα άτομα που αποκρίθηκαν εξαρχής θετικά στην εν τω βάθει διέγερση δεν εμφάνισαν υποτροπή της νόσου τους.
 

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Εφηβική εγκυμοσύνη: Ιατρικό και κοινωνικό ζήτημα


Η εφηβική εγκυμοσύνη αποτελεί παγκοσμίως ένα ιατρικό και κοινωνικό ζήτημα που συνδέεται με πολλές σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις και μπορεί να καταλήξει σε γέννηση, αποβολή ή άμβλωση. Παρά την πληροφόρηση που μπορεί να έχουν σήμερα οι νέοι από πολλές πηγές ενημέρωσης, το φαινόμενο της εφηβικής εγκυμοσύνης παραμένει ιδιαίτερα συχνό, ειδικά στον ανεπτυγμένο, δυτικό κόσμο.

Το 99% των απρόβλεπτων αυτών περιπτώσεων είναι ανεπιθύμητο και επισύρει σειρά ακραίων συναισθημάτων και καταστάσεων σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.


Μια απρόβλεπτη εγκυμοσύνη στην εφηβεία, είτε είναι εκούσια είτε ακούσια, συμβαίνει πολύ εύκολα. Το 50% εξ αυτών σημειώνεται στο χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών από την έναρξη της σεξουαλικής επαφής.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που επιδεινώνεται από την ολοένα και περισσότερο πρώιμη σεξουαλική δραστηριότητα των νέων και έχει πολλαπλές συνέπειες για την υγεία των μελλοντικών ενηλίκων, τα νοικοκυριά, την κοινωνία κ.α..

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του τμήματος Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας της Α' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη δεκαετία του ΄80 είχαμε υπερδιπλασιασμό κυήσεων στην εφηβεία (1984: 5,3%, 1989: 11,93%) και επομένως και των εκτρώσεων. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 30-40% των κοριτσιών 16-18 ετών είχε ξεκινήσει σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ 30% δεν χρησιμοποιούσε μέθοδο αντισύλληψης και 30% χρησιμοποιούσε αναποτελεσματικές μεθόδους, όπως η «απόσυρση». Την τελευταία εικοσαετία, η συχνότητα των εφηβικών γεννήσεων μειώθηκε (από 9% το 1985 σε 5,2% το 2003), γεγονός που συνδέεται με την αύξηση των αμβλώσεων.

Η εφηβική εγκυμοσύνη σε παγκόσμιο επίπεδο

Το ζήτημα της εφηβικής εγκυμοσύνης συνιστά παγκοσμίως μεγάλο πρόβλημα. Ως βασικός άξονας του τομέα της εφηβικής υγείας απασχολεί έντονα τόσο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και τη Διεθνή Κοινότητα.

Στις Η.Π.Α., το ποσοστό γεννήσεων ανάμεσα στις έφηβες αγγίζει το 52,1% και είναι τέσσερις φορές υψηλότερο από αυτό στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Από εξέταση σε γυμνάσιο εφήβων διαπιστώθηκε ότι το 40,8% των αγοριών και το 45% των κοριτσιών είναι σεξουαλικά ενεργά. Το ένα τέταρτο των μαθητών έχει έρθει σε σεξουαλική επαφή και οι εφηβικές κυήσεις σε ποσοστό 90%  ήταν ακούσιες. Σημειώνονται ετησίως περισσότερες των 900.000 εγκυμοσύνες, εκ των οποίων το 51% τελεσφορεί, το 35% οδηγείται σε έκτρωση και το 14% σε αποβολή.

Στην Ευρώπη, η Μ. Βρετανία έχει το υψηλότερο ποσοστό, σε ηλικία από 16 ετών και κάτω (πολλές δε και σε κοπέλες 10-13 χρόνων).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο λαμβάνονται δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς διαπιστώνεται σημαντική αύξηση των νεαρών εφήβων (12-14 ετών) που προχωρούν στη σεξουαλική επαφή χωρίς να λαμβάνουν επαρκή μέτρα προστασίας. Η Ελβετία προωθεί στην αγορά προφυλακτικά μικρού μεγέθους, ενώ η Βρετανία διαθέτει στους 13χρονους «κάρτα προφυλακτικών» για δωρεάν προμήθεια.

Στη μελέτη που προηγήθηκε διαπιστώθηκε ότι τα νεαρά αγόρια εμφανίζουν επικίνδυνη συμπεριφορά. Δεν προστατεύουν τον εαυτό τους, δεν έχουν αρκετές σεξουαλικές γνώσεις, δεν κατανοούν τις συνέπειες και αφήνουν τα νεαρά κορίτσια να τις αντιμετωπίσουν.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το 2007, είχαμε 3.129 γεννήσεις από έφηβες κάτω των 18 ετών, με 75 γεννήσεις από έφηβες μικρότερες των 15 ετών.

Οι συνέπειες της εγκυμοσύνης στην εφηβεία


Ο βίαιος τρόπος με τον οποίο καλούνται να περάσουν στον χώρο των ενηλίκων οι κοπέλες που θα αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση είναι τουλάχιστον τρομακτικός. Τα εφηβικά όνειρα, τα σχέδια, η ανέμελη σχολική περίοδος και ο ρομαντισμός της πρώτης σχέσης, από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίζονται με ένα τεράστιο χάσμα από την επόμενη ημέρα της σκληρής πραγματικότητας.


Ο εφιάλτης για την έφηβη ξεκινά με την καθυστέρηση στην έμμηνο ρύση. Η ζωή της κρέμεται από το «+» ή «-» του τεστ. «Φοβάμαι, τι θα κάνω; Τι θα γίνουν τα όνειρά μου; Πώς θα το πω στους γονείς μου; Θα με σκοτώσουν!» δήλωσε η κοινωνική λειτουργός Ιωάννα Λαγουμιτζή της γραμμής 1056 SOS από το «Χαμόγελο του Παιδιού» στο ΑΠΕ. Ανάλογη, βεβαίως, είναι η αγωνία και αμηχανία των γονιών απέναντι σε ένα τέτοιο γεγονός, όταν το πληροφορηθούν.

Μικρογραφία των παραπάνω αποτελούν οι κλήσεις για βοήθεια στήριξης και σωστού χειρισμού από 14χρονη έγκυο. Μητέρα 12χρονης εγκύου, από τον 17χρονο φίλο της, η οποία επιθυμεί να κρατήσει το παιδί. Πατέρας 15χρονης, η οποία μετά από διαμάχη έφυγε για 10 ημέρες από το σπίτι. Πολίτης που βρήκε εγκαταλελειμμένη 17χρονη σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, την οποία έδιωξε από το σπίτι ο σύντροφός της, όταν ενημερώθηκε για την κατάστασή της. Αστυνομικό Τμήματος όταν μητέρα πήγε να μηνύσει τον ενήλικα φίλο της 16χρονης κόρης της, την οποία η ίδια έδιωξε από το σπίτι, όταν ενημερώθηκε για την εγκυμοσύνη της.

Η απόγνωση και οι συγκρουσιακές καταστάσεις συχνά έχουν ως αποτέλεσμα τη φυγή της έφηβης, η οποία ή θα προχωρήσει στην έκτρωση ή στη συνέχιση της κύησης, χωρίς προγεννητική φροντίδα, με στερήσεις και τις όποιες επιπλοκές που παρουσιάζονται συνήθως σε αυτές τις ηλικίες.



Διαβάστε περισσότερα...

Η φτώχεια φέρνει… κιλά


Την άμεση σχέση της οικονομικής κατάστασης της οικογένειας με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και κατ’ επέκταση με το πρόβλημα βάρους τους απέδειξε έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής, σε συνεργασία με 12 ιδιωτικά σχολεία της Αττικής. Στη μελέτη που έγινε υπό την επίβλεψη  της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή πήραν μέρος 2.233 παιδιά ηλικίας 7 έως 14 ετών.
Από την  έρευνα προέκυψε ότι ποσοστό της τάξεως του 19% φάνηκε να έχει πρόβλημα με το βάρος του, περίπου δηλαδή 1στα 5 παιδιά. Το ποσοστό αυτό είναι σαφέστατα χαμηλότερο από αυτό που υποδεικνύουν άλλες μελέτες, στις οποίες το δείγμα δεν αναφέρεται σε παιδιά υψηλότερου του φυσιολογικού  κοινωνικο-οικονομικού status.
«Είναι γνωστό πως το κοινωνικο-οικονομικό status συνδέεται με την υγεία και επηρεάζει έντονα τις διατροφικές συνήθειες» σχολίασε ο πρόεδρος του Ε.Ι.Δ. κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Χαράλαμπος Γεωργακάκης και συνέχισε «από τη μελέτη φάνηκε ξεκάθαρα πως παιδιά υψηλότερου κοινωνικο-οικονομικού status παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και υπέρβαρου σε σχέση με το μέσο όρο».
Σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα βάρους σε σχέση με την ηλικία, η μελέτη απέδειξε ότι το 65% των κοριτσιών βρέθηκε με φυσιολογικό βάρος, το 8% υπέρβαρο και μόλις το 2% παχύσαρκο. Αντίστοιχα, 58% των αγοριών βρέθηκε με φυσιολογικό βάρος, το 18% υπέρβαρο και το 9% παχύσαρκο.
 Σημαντικό είναι επίσης να τονισθεί πως στη συγκεκριμένη μελέτη εμφανίζονται αυξημένα ποσοστά παιδιών με βάρος χαμηλότερο του φυσιολογικού. Πιο συγκεκριμένα στα αγόρια, το 10% παρουσιάζεται λιποβαρές, ενώ για τα κορίτσια το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 16%. «Το γεγονός αυτό πιθανώς να οφείλεται στην αυξημένη ανησυχία των κοριτσιών υψηλότερου κοινωνικοοικονομικού status, για «κομψή» σιλουέτα και άψογη εικόνα» σχολίασε ο πρόεδρος του Ε.Ι.Δ..



Διαβάστε περισσότερα...

Η «Φλόγα» μίλησε για τον παιδικό καρκίνο


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Η Φλόγα» υπολογίζεται ότι στον κόσμο 250.000 παιδιά νοσούν, ετησίως, από καρκίνο, και από αυτά μόνον 20% έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα.

Τα 80 στα 100 προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και σωστής θεραπείας. Περισσότεροι από 150.000 θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, κάθε χρόνο, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά.

Όσον αφορά στην Ελλάδα τουλάχιστον 280 παιδιά νοσούν ετησίως από την επάρατη νόσο ενώ το 70% από αυτά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνονται καλά.

«Στον καρκίνο δεν υπάρχει πρόληψη παρά μόνον έγκαιρη διάγνωση. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Οι γονείς για όσο διάστημα τα παιδιά τους υποβάλλονται σε θεραπεία, είναι υποχρεωμένοι να αφιερώσουν όλο τον χρόνο τους στο παιδί τους και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από μέρους της πολιτείας, ώστε να προστατεύεται η εργασία και το εισόδημά τους» αναφέρει το μήνυμα του συλλόγου που προωθήθηκε με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά του παιδικού καρκίνου στις 15 Φεβρουαρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Όταν η καρδιά απειλείται από τους πνεύμονες



Βελτίωση των συμπτωμάτων της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης αλλά και αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των πασχόντων, που μέχρι πρόσφατα ήλπιζαν μόνο στη μεταμόσχευση πνευμόνων, υπόσχονται τα νέα φάρμακα που έχουν προστεθεί στην ιατρική… φαρέτρα τα τελευταία χρόνια.
Όπως, αναφέρει η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και διευθύντρια της Μονάδας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, Παρασκευή Αργυροπούλου – Πατάκα, ανάμεσα στα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της νόσου είναι η φαρμακευτική ουσία bosentan, η οποία κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα και χορηγείται από το στόμα, αλλά και αγγειοδιασταλτικά, όπως η προστασικλίνη (σε ενδοφλέβια, υποδόρια ή εισπνεόμενη μορφή) και η σιδεναφίλη (δραστική ουσία του βιάγκρα), που επίσης λαμβάνεται από το στόμα.

Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, από την οποία πάσχουν 100.000 άτομα στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α., είναι μία νόσος που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη συστηματική αρτηριακή υπέρταση. Αρτηριακή υπέρταση είναι η αύξηση της πίεσης του αίματος μέσα στις αρτηρίες ολόκληρου του σώματος, ενώ αντιθέτως η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση αφορά μόνο στις αρτηρίες των πνευμόνων. Καθώς αναπτύσσεται η νόσος, περιορίζεται η ροή του αίματος διαμέσου των πνευμονικών αρτηριών και η δεξιά πλευρά της καρδιάς δέχεται αυξημένη πίεση, για να μπορέσει να ωθήσει το αίμα προς τους πνεύμονες.

«Η αύξηση των αντιστάσεων και πιέσεων στις πνευμονικές αρτηρίες οδηγεί σε αύξηση της πίεσης της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς, επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας, καρδιακή ανεπάρκεια και τελικώς πρώιμο θάνατο. Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση είναι μια νόσος που προσβάλλει ανθρώπους όλων των ηλικιών, κυρίως, όμως, νέες γυναίκες. Ωστόσο, τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα ενδέχεται ν’ αλλάξουν τη δυσμενή πορεία της νόσου» εξηγεί η κα Αργυροπούλου - Πατάκα με αφορμή ημερίδα με θέμα «Η πνευμονική υπέρταση μέσα από τις διάφορες ειδικότητες» που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Για τη σωστή αντιμετώπιση της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης επιβάλλεται έλεγχος σε εξειδικευμένα κέντρα που υπάρχουν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας. «Απαραίτητη θεωρείται η συνεργασία των ιατρών, που αντιμετωπίζουν έστω και μεμονωμένα τέτοια περιστατικά με τους γιατρούς αυτών των ειδικών κέντρων» καταλήγει η κα Αργυροπούλου – Πατάκα.

Διαβάστε περισσότερα...

Η άσκηση βοηθά τους νεφροπαθείς


Στη μείωση κατά 20% της πιθανότητας ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη, στα άτομα που ασκούνται συστηματικά, συμβάλλει η θεραπευτική άσκηση κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης στους ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Παράλληλα, εντυπωσιακή βελτίωση καταγράφουν και όλοι οι καρδιολογικοί δείκτες του ασθενή που σχετίζονται άμεσα με την ίδια την επιβίωσή του. Τα παραπάνω είναι ορισμένα μόνο από τα ευρήματα πενταετούς έρευνας του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (Κ.Ε.Τ.Ε.Α.Θ.) και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Τ.Ε.Φ.Α.Α. και Ιατρική).

Όπως εξηγεί στο Α.Π.Ε. - Μ.Π.Ε. ο ερευνητής δρ Γιώργος Σακκάς, τα άτομα που συμμετείχαν σ' ένα οργανωμένο πρόγραμμα άσκησης - στο πλαίσιο της μελέτης - είχαν καλύτερες τιμές ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα, καθώς και καλύτερη καμπύλη σακχάρου σε σχέση με τους νεφροπαθείς που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο της μελέτης ήταν η συνδυαστική θεραπεία της άσκησης και της φαρμακευτικής αγωγής, ως μέσο επαύξησης των ευεργετικών συνεπειών της άσκησης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ακόμα ότι η συνδυαστική αγωγή της εξάμηνης άσκησης και της χορήγησης ντοπαμινεργικών αγωνιστών είχαν τα μέγιστα αποτελέσματα, όσον αφορά στους δείκτες ευρωστίας και ποιότητας ζωής. Σημαντικά, επίσης, βελτιώθηκε η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου των ασθενών που έλαβαν την συνδυαστική αγωγή.

Σχετικά με τα κλινικά ευρήματα, το πιο σημαντικό που αφορά άμεσα στην υγεία και στην επιβίωση των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ήταν η εντυπωσιακή βελτίωση όλων των καρδιολογικών δεικτών, όπως μετρήθηκαν με το σύστημα της υπερηχογραφίας. Οι ασθενείς που ασκήθηκαν κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης για περισσότερο από έξι μήνες βελτίωσαν κατά 50% όλους τους δείκτες καρδιακής λειτουργίας, μειώνοντας έτσι σημαντικά την κύρια αιτία θνησιμότητας στους νεφροπαθείς, που είναι η καρδιακή ανεπάρκεια.

Στο πλαίσιο της έρευνας, βρέθηκε ακόμη ότι μετά τους πρώτους τέσσερις μήνες θεραπευτικής άσκησης βελτιώνεται σημαντικά η δύναμη και η αντοχή των μυϊκών ομάδων των κάτω άκρων, μειώνεται η ανησυχία των άκρων (σύνδρομο ανήσυχων ποδιών) - και κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας - ενώ, όταν το πρόγραμμα άσκησης συνεχιστεί για πάνω από έξι μήνες, τότε παρατηρούνται σημαντικές θετικές αλλαγές στην καρδιοαναπνευστική αντοχή, την ποιότητα του ύπνου, τα επίπεδα υπνηλίας και κατάθλιψης και, ταυτόχρονα, βελτιώνονται σημαντικά όλοι οι δείκτες που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής.

Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση, σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος, ξεπερνούν τους 10.000 στη χώρα μας, ενώ υπολογίζεται ότι το 10% του πληθυσμού της Ευρώπης θα αναπτύξει στα επόμενα χρόνια κάποια μορφή νεφρικής δυσλειτουργίας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων νεφροπαθών που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση είναι ανίκανο να εργαστεί, ενώ το προσδόκιμο ζωής τους, μετά την έναρξη της αιμοκάθαρσης, δεν ξεπερνά κατά πολύ τα δέκα έτη. Πραγματική θεραπεία για τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αποτελεί μόνο η μεταμόσχευση νεφρού, αλλά δυστυχώς λιγότερο από το 1% των πασχόντων θα μπορέσει να λάβει κάποια στιγμή ένα μόσχευμα.

Τα νέα ιατρικά επιτεύγματα στον χώρο της φροντίδας των αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών έχουν αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής, ωστόσο μεγαλύτερη σημασία δινόταν έως τώρα στην αύξηση της διάρκειας της ζωής και όχι τόσο στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής ενός νεφροπαθούς.

Όμως, στόχος νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων είναι να μπορεί ο ασθενής να διατηρήσει μια υψηλή, σχετιζόμενη με την υγεία, ποιότητα ζωής, κάτι που θα του επιτρέπει να παραμένει ενεργό μέλος της κοινωνίας.

Στην πολυετή μελέτη δοκιμάστηκε η συνεισφορά της θεραπευτικής άσκησης ως μονοθεραπεία, αλλά και ο συνδυασμός της με φαρμακευτική αγωγή στην ποιότητα ζωής και την επαναφορά των ασθενών αυτών σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής.

Με την ολοκλήρωση της πενταετούς αυτής μελέτης, οργανώνεται μεθαύριο, Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, μια εκδήλωση ενημέρωσης και βράβευσης των αθλητών - νεφροπαθών.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των ίδιων των ασθενών για τα οφέλη της άσκησης, η ενημέρωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τις δυνατότητες πραγματοποίησης τέτοιων προγραμμάτων θεραπευτικής άσκησης, καθώς επίσης και η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Κ.Ε.Τ.Ε.Α.Θ. στην υποστήριξη των χρονίως πασχόντων.



Διαβάστε περισσότερα...

Έντεκα προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας

Στα πλαίσια του Ε.Π. Διά βίου Μάθησης


Την άμεση πρόσληψη 11 εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Συγκεκριμένα, για να καλύψουν ανάγκες του τρέχοντος σχολικού έτους 2010 - 2011 προσλαμβάνονται 5 νηπιαγωγοί ΕΑΕ , 3 δάσκαλοι  ΕΑΕ πλήρους απασχόλησης και 3 ακόμα εκπαιδευτικοί ΕΑΕ μειωμένου ωραρίου (2 φιλόλογοι και 1 φυσικός). Οι προσλήψεις γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή /και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και εντάσσονται στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2 & 3 του Ε.Π. “Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” .

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από την  Πέμπτη  10 Φεβρουαρίου έως και την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011.

Οι πίνακες των ονομάτων είναι αναρτημένοι στην διεύθυνση: http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2011/proslhpseis_gia_to_programma_parallilis_110209.zip

Διαβάστε περισσότερα...

Τα διαιτητικά αναψυκτικά αυξάνουν τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής


Όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, όσοι καταναλώνουν διαιτητικά αναψυκτικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι όσοι έπιναν light αναψυκτικά κάθε μέρα διέτρεχαν κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων σε ποσοστό 61% μεγαλύτερο από όσους δεν κατανάλωναν αυτά τα αεριούχα ποτά.

Η συγκεκριμένη έρευνα παρουσιάστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι στην Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικών, σε συνέδριο στο Λος Άντζελες.



Διαβάστε περισσότερα...